Laatste nieuws

 • Russische telecomprovider krijgt boete omdat film met homo-relaties erin streamden

  De Noors-Russische telecomoperator Vimpelcom heeft een woensdag een boete gekregen omdat ze geen leeftijdswaarschuwing op een film geplaatst hadden waarin referenties werden gemaakt naar homoseksuele relaties. Vipelcom kreeg een een boete van ongeveer 9.700 euro (1 miljoen roebel).

  Rusland scherpte vorig jaar zijn anti-LGBTQ-wetten aan waardoor de overheid zowel individuen als bedrijven boetes kunnen opleggen als ze homoseksualiteit promoten in de media. Ook de Russische filmsite Kinopoisk kreeg hiervoor vorige week dezelfde boete.

  Lees meer
 • Berlijns homo-monument voor slachtoffers van de Holocaust doelwit van brandstichting

  Afgelopen zaterdag zijn er in totaal drie brandstichtingen geweest in Berlijn op plekken waar de Holocaust herdacht wordt. Een van deze plaatsen was het homo-monument in Tiergarten Park. De Duitse autoriteiten zijn met een onderzoek begonnen.

  Zaterdagochtend probeerden brandstichters het  monument dat gewijd is aan LGBTQ+ slachtoffers van de holocaust in brand te steken. Volgens de Duitse krant Berliner Zeitung.gooide iemand  een brandend voorwerp naar het monument met een briefje waarop een aangepaste versie van een bijbelvers over homoseksuele mensen stond. Het monument, dat in 2008 werd opgericht, heeft geen permanente schade opgelopen.

  Iets later zagen  getuigen hoe een man een aanslag pleegde op een boekenruilbox in de buurt van het Holocaust-monument Gleis 17 bij het station Grunewald. Hij had een doos in de voormalige telefooncel geplaatst en deze in brand gestoken. De brandweer doofde het vuur, maar de boeken werden bijna volledig vernietigd. De meeste boeken die in de ruilbox stonden  gingen over het leven van Joden in Berlijn tijdens de oorlogsjaren.

  Het nabij gelegen station werd tussen 1941 en 1945 gebruikt om meer dan 50.000 joden te vervoeren naar de concentratiekampen, waaronder dat van Auschwitz. Geschat wordt dat in deze concentratiekampen ook tot 15.000 mensen terecht kwam en om het leven gebracht werden omdat ze homo, lesbisch of transgender waren.

  De Berlijnse LGBTQ-organisatie  LSVD veroordeelde de brandstichting aan het homo-monument. “De aanvallen van de afgelopen dagen zijn niet alleen van belang voor de LGBTIQ-gemeenschap. Ze moeten een alarmsignaal zijn voor alle democraten in ons land. We hebben een solidair pleidooi nodig voor democratie en acceptatie van queer personen”, zo staat te lezen in een persbericht van LSVD. “We hebben een schreeuw van verontwaardiging nodig van de hele samenleving wanneer molotovcocktails naar lesbische initiatieven worden gegooid of wanneer er brandstichtingen worden gepleegd op queer herdenkingsplaatsen. Wat we vooral nodig hebben, is een toegewijde inzet van de politiek.”

  Foto: Paul David Doherty /Wikimedia

  Lees meer
 • Extreem-rechtse partij moet Canadees homo-koppel een schadevergoeding betalen

  Een Italiaanse rechtbank heeft een homoseksueel Canadees koppel een schadevergoeding van meer dan 20.000 euro toegekend omdat de extreemrechtse regeringspartij ‘Broeders van Italië’ een foto van hen heeft gebruikt in hun campagne om draagmoederschap voor ouders van hetzelfde geslacht tegen te gaan.

  In 2014 maakte fotografe Lindsay Foster de bewuste foto toen  BJ Barone en Frankie Nelson hun zoon Milo  verwelkomden die doormiddel van een draagmoeder geboren werd. In 2016 werd de foto misbruikt door Broeders van Italië. 

  De Italiaanse rechter veroordeelt de extreem-rechtse partij  nu tot het betalen van een schadevergoeding  aan het koppel voor het “aanstootgevende gebruik van hun afbeelding.” . De extreem-rechtse partij heeft reeds aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.

  In een eerste reactie op het vonnis van de rechtbank laten Barone en Nelson weten dat ze zeer tevreden zijn met de uitkomst “Dit is een kleine overwinning voor ons, maar het is een enorme overwinning voor de LGBTQ+ gemeenschap in Italië en daarbuiten,” vertelden ze aan de BBC. “Voor ons staat onze geboortefoto voor alles waar we voor staan: gezin, acceptatie en onvoorwaardelijke liefde. Deze overwinning tegen de Broeders en de premier stelt ons in staat onze foto terug te eisen en de wereld te laten zien dat familie over liefde gaat.”

  De bewuste foto werd ook in 2016 reeds gebruikt door de  onafhankelijke Ierse politicus Mary Fitzgibbons om ook in Ierland het draagmoederschap voor ouders van hetzelfde geslacht te veroordelen.

   

  Lees meer
 • Twee mannen neergestoken aan populaire queer-bar in Londen

  In Londen zijn zondagavond twee  mannen buiten aan een homobar neergestoken. De politie behandelt de steekpartij als een homofobe gewelddaad.

  De twee mannen werden aangevallen net voor de populaire queerbar Two Brewers in het Londense stadsdeel Clapham. Na de aanval zette de dader het op het lopen. De twee slachtoffers werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Zij konden naar afloop terug naar huis.

  Na de aanval hielden de zaakvoerders van The Two Brewers hun cliënteel in het café tot dat het opnieuw veilig was om buiten te komen. 

  Lees meer
 • Succesvolle zestiende editie van Antwerp Pride afgesloten

  Op de Zuiderkaaien werd zondagavond de zestiende editie van Antwerp Pride afgesloten met het Closing Festival. Zo’n 10.000 mensen genoten van de verschillende optredens. Ook in de binnenstad bij de cafés was het zeer druk. In totaal over het hele event zakten zo’n 160.000 mensen af naar het festival voor de LGBTQIA+ gemeenschap. De organisatie zegt zeer tevreden te zijn met een succesvolle editie die vlekkeloos verliep.

  Zondag is het traditioneel verzamelen geblazen op het Closing festival waar optredens geprogrammeerd stonden van DJ Kat, Les Copines, Dimitri D’Anvers, Gustaph, Carolina Dijkhuizen en de glitter en glamour van de Antwerp Show Ball drag queens sloot Antwerp Pride vandaag af. Tijdens deze Show Ball werden de feestvierders getrakteerd op optredens van maar liefst twintig drag queens uit heel Europa.

  Na de laatste optredens trokken vele feestvierders nog naar de Grote Markt of de Lijnwaadmarkt voor de afsluitenden parties in de Bonaparte en Café Delux.

  Succesvolle editie

  Het Antwerp Pride festival begon woensdagavond in het Openluchttheater Ter Rivierenhof en kende het hoogtepunt zaterdag, met de Antwerp Pride Parade. 74 delegaties waaronder 40 praalwagens trokken in een kleurrijke stoet langs de Scheldekaaien. Het was de grootste parade ooit en bracht in totaal zo’n 140.000 deelnemers en bezoekers op de been: een record voor de Parade. 

  Ook het kleinere, rustigere event Pride Woman in Town op de Sint-Andriesplaats - waar er plaats was voor spoken word en performances door en voor vrouwen - was een succes met zo’n 500 bezoekers.

  Tot in de late uurtjes waren er optredens voorzien aan de verschillende LGBTQ-bars in de stad. Zo was het ondermeer zeer druk aan het Theaterplein waar Terrazza plaats vond. Daarnaast was het ook zeer druk in de Grote Pieter Potstraat waar het vrouwencafé Cut als afsluiter van hun Cutfest 2.0 een zeer gesmaakt feestje hielden.

  Zondag kwamen nog eens naar schatting 10.000 mensen naar het festivalterrein voor het Closing Festival. Met alle andere Antwerp Pride events, schat de organisatie het totaal aantal bezoekers op zo’n 160.000. 

  Antwerp Pride stond dit jaar in het teken van Braveolution, waarbij de regenboog gemeenschap van Antwerpen een brave space wil maken waar iedereen die het risico loopt om gediscrimineerd te worden zich gesteund voelt door zijn omgeving en op veilige manier kan zijn wie die is. 

  Er deden zich tijdens Antwerp Pride geen noemenswaardige incidenten voor. 

  De organisatie is dan ook uitermate tevreden met deze succesvolle editie en dat liet ook de nieuwe voorzitter Geert van Praet optekenen.

  ‘Het was mijn eerste Pride als voorzitter van deze fantastische organisatie en het was dus best pittig, maar dan zie je de lachende gezichten tijdens de Antwerp Pride Parade, je hoort het applaus van de omstaanders en je voelt de warmte van het publiek en dan kan ik alleen maar proud zijn op wat met al onze 500 vrijwilligers gepresteerd hebben. Ik denk dat onze boodschap om te gaan naar een liefdevolle samenleving meer dan gehoord werd. Ik wil dan ook iedereen die heeft bijgedragen tot dit feestelijk protest van harte bedanken.”

  Na een korte rustperiode zal de organisatie beginnen aan de zeventiende editie van Antwerp Pride die opnieuw tijdens de tweede week van augustus 2024 zal plaatsvinden.

  Foto: Antwerp Pride

  Lees meer
 • 140.000 deelnemers en toeschouwers voor grootste Antwerp Pride ooit

  Zaterdagnamiddag hebben zo een 140.000 toeschouwers en deelnemers de jaarlijkse Antwerp Pride bijgewoond. Samen met 74 delegaties, waarvan een dertigtal gemotoriseerde, was het meteen de grootste pride-optocht doorheen Antwerpen ooit. Thema van dit jaar is 'Bravelution'.

  Voor de eerste keer stapte ook een delegatie van defensie mee in de pride. Zij kregen samen met de politie een prominente plek achter de progressvlag die aan het begin van de optocht werd meegedragen. Ook liepen er heel wat delegaties van politieke partijen met hen mee. Tegen de aanwezigheid van de politie en de NV-A in de optocht werd er geprotesteerd door het LGBTQ-collectief Campagna Rosa. 

  Naast tal van lokale politici liepen/reden ook partijvoorzitters Sammy Mahdi (CD&V) en Conner Rosseau (Vooruit) mee. Voor Rousseau was het meteen zijn eerste pride na zijn coming-out enkele maanden terug. "Zolang jonge homo's in elkaar geslagen worden omwille van hun geaardheid, zolang het draagmoederschap niet deftig geregeld is, en zolang extreemrechts mensen als 'abnormaal' blijft bestempelen, blijft een Pride nodig", zei Rousseau. "Daarom lopen wij mee. Om op te komen voor veiligheid. Voor gelijke rechten."

  De kleurrijke optocht baande zich een weg langs de Kaaien naar het festivalterrein waar er een infodorp en verschillende optredens gepland stonden. Ook in de stad werd er tot in 's avonds laat gefeest. 

   

   

   
  Lees meer
 • Wereldbank weigert nieuwe leningen aan Oeganda omwille van anti LGBTQ-wetten

  Oeganda krijgt van de Wereldbank geen nieuwe leningen meer. Reden hiervoor is de in mei goedgekeurde anti-LGBTQ wetgeving waardoor het land homoseksuele daden en relaties nog zwaarder gaat bestraffen. Die waren reeds verboden in Oeganda. De nieuwe strafwet legt gevangenisstraffen die tot levenslang kunnen oplopen. In sommige gevallen kan zelfs de doodsstraf opgelegd worden.

  De strengere strafwet werd wereldwijd veroordeeld door activisten, wetenschappers en academici. Het Bureau voor de Mensenrechten van de VN noemde de verstrenging een “recept voor de systematische schending van de rechten" van queer personen die in Oeganda leven. Op 15 juni riepen ongeveer 170 burgerrechtenorganisaties de directeur van De Wereldbank, Ajay Bunga, op om “specifieke, concrete en tijdige acties” te nemen als antwoord op de recent goedgekeurde anti-LGBTQ wetten. De Wereldbank stuurde daarop een team naar Oeganda dat moest onderzoeken of er bijkomende regels moesten komen die ervoor moeten zorgen dat alle door de Wereldbank gesubsidieerde projecten overeenkomen met de milieu- en sociale normen van de Wereldbank.

  Afgelopen dinsdag liet de Wereldbank in een verklaring weten dat Oeganda geen nieuwe leningen meer zou krijgen. "De Anti-Homoseksualiteitswet van Oeganda is fundamenteel in strijd met de waarden van de Wereldbank. Wij geloven dat onze visie om armoede uit te roeien op een leefbare planeet alleen kan slagen als deze iedereen omvat, ongeacht ras, geslacht of seksualiteit. Deze wet ondermijnt die inspanningen. Inclusiviteit en non-discriminatie staan centraal in ons werk over de hele wereld." Oeganda heeft bij de Wereldbank momenteel nog voor 5,2 miljard aan leningen uitstaan.

  De beslissing van de Wereldbank werd veroordeeld door de Oegandese president Yoweri Museveni die ook meteen aankondigde dat Oeganda  andere verstrekkers van leningen zou zoeken en niet zal toegeven aan de druk die vanuit financiële instellingen wordt uitgeoefend. Ook hoopt de president dat  de olieboringen die in 2025 van start moeten gaan, ervoor zullen zorgen dat Oeganda minder leningen zal moeten afsluiten in de toekomst.

  "Het is daarom betreurenswaardig dat de Wereldbank en andere actoren het aandurven om ons te willen dwingen ons geloof, cultuur, principes en soevereiniteit op te geven, met behulp van geld. Ze onderschatten echt alle Afrikanen”, aldus Museveni.

  Foto: Alexander Grey // Unsplash

  Lees meer
 • Vierenzeventig delegaties lopen mee in grootste Antwerp Pride parade ooit

  Maar liefst 74 uiteenlopende delegaties zullen meelopen in de Antwerp Pride optocht van volgende zaterdag. Dat laat de organisatie weten. De festiviteiten werden woensdagavond reeds afgetrapt in een zo goed als uitverkocht OLT Rivierenhof.

   

  In het OLT Rivierenhof konden de vele toeschouwers genieten van optredens van Quatsch Collective, Martha Da'Ro, Grace Khuabi, Grigri y el Macho Fantastico en DJ Sahra. Voor het eerst konden ook de minder kapitaalkrachtigen pridevierders de openingsavond mee maken dank zij het ‘Pay What You Can’-principe. Normaal kostte een toegangsticket 15 euro maar de bezoekers konden ervoor opteren om hiervoor minder of net meer te betalen zodat de kosten over alle toeschouwers verdeeld worden.

  Tot en met zondag staan er in Antwerpen nog allerlei evenementen en optredens op het programma maar een van de hoogtepunten ieder jaar is natuurlijk de kleurrijke optocht die elk jaar door de stad trekt en die is dit jaar groter dan ooit. Vorig jaar telde de optocht 65 deelnemende groepen en delegaties, dit jaar zijn het er maar liefst 74 waaronder 40 gemotoriseerde delegaties. Het vertrek is voorzien om 14 uur aan de Oude Leeuwenrui. Aut & Out mag de parade achter de regenboogvlag openen en de wagen van Antwerp Pride met daarop Natalie mag de kleurige bende naar het festivalterrein op de Cockerillkaai leiden.

  Tijdens de parade lopen onder meer de Pink Devils mee, maar ook bedrijven als Proximus, De Lijn, Brussels Airlines en SD Worx sturen voor het eerst een delegatie om de boodschap van Antwerp Pride te steunen. Ook personeel van het Belgische leger zullen voor het eerst meelopen in de Parade. Zij stappen mee in de delegatie van de politie.

  De deelnemers van de Parade verzamelen eerst op het Sint-Jansplein vanaf 12 uur, om vervolgens onder politiebegeleiding zich op te stellen vanaf de Paardenmarkt. Om 14 uur stipt start de Parade aan de Oude Leeuwenrui. Van daaruit gaat het via de Brouwersvliet naar de Scheldekaaien en zo zuidwaarts..

  Ter hoogte van de voetgangerstunnel aan het Sint-Jansvliet verlaat de Parade de kaaien, om dan via de Kloosterstraat en Scheldestraat de tocht verder te zetten naar de Cockerillkaai en zo naar het eindpunt op de Gerlachekaai. Op de Cockerillkaai start op dat moment het Antwerp Pride Love United festival. De eerste groepen zullen aan het eindpunt aankomen rond 16.00 uur. 

  De volgorde van de Parade is als volgt. Wijzigingen onder voorbehoud.

  1. Aut & Out 
  2. Regenboogvlag
  3. Politiezone Antwerpen
  4. Het Roze Huis Antwerpen
  5. Doof & LGBT
  6. Regenboog Ambassadeurs
  7. Campagne Rosa
  8. Sensoa
  9. Boysproject
  10. Polyamory Belgium
  11. Asexual
  12. Active Company Antwerpen
  13. Straffe Ketten
  14. Antwerp Roller Derby
  15. Pink Devils
  16. Wel Jong
  17. Youthwork@Pride
  18. Mister Gay Belgium
  19. Regenboog Festival Oostende
  20. Ara Bera
  21. Media United
  22. Gazet van Antwerpen
  23. UNITE/WPP Belgium
  24. InTeam Producties
  25. Noordtheater
  26. Opera Ballet Vlaanderen
  27. Maskara
  28. Padam
  29. Rainbowfriends & Regenbooghuis aan zee
  30. NV-A
  31. Bonaparte
  32. Hallelu
  33. Local Store/Piet Moodshop/Grandeux
  34. Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever
  35. Den Draak
  36. Flor Artes
  37. L’eau Quai (Puppy truck)
  38. Skins & Punks
  39. #BESneax
  40. Club Random
  41. Bear Pride
  42. Mr. B
  43. MSC Belgium
  44. The Boots
  45. Sauna ‘t Herenhuis
  46. Groen
  47. Ashley Fox
  48. Proximus
  49. JTI
  50. De Lijn
  51. Release
  52. Vooruit
  53. ABVV
  54. Solidaris
  55. PVDA
  56. Hays
  57. Maersk
  58. Open VLD
  59. Flash BXL
  60. De Kringwinkel
  61. Swapfiets
  62. De Burgerij
  63. HAVI Belgium
  64. Universiteit Antwerpen
  65. CD&V
  66. ACV LGBTQ+@work
  67. Cronos
  68. Polestar
  69. SD Worx
  70. Brussels Airlines
  71. Amgen Europe
  72. Chemours
  73. Ford 
  74. Antwerp Pride
  Lees meer
 • Amerikaanse Rode Kruis heft alle beperkingen op voor homoseksuele mannen die bloed willen geven

  Amerikaanse homoseksuele mannen met een monogame relatie  mogen bloed geven. het Amerikaanse Rode Kruis heft op advies van de Amerikaanse Food and Drug Administration de beperkingen  om bloed te geven op voor mannen die seks hebben met andere mannen (MSM). 

  Het Amerikaanse Rode Kruis gaat nu dezelfde screeningsmethode gebruiken voor al zijn donoren en dit ongeacht hun geslacht of seksuele geaardheid. Op basis  van de  individuele risicofactoren zullen ze worden beoordeeld of ze in aanmerking komen voor een bloeddonatie. Jaren aan gegevens hebben aangetoond dat het nieuwe screenings proces zorgt voor een veilige bloedvoorziening waar patiënten vertrouwen in kunnen hebben.

  Tot nog toe mochten MSM drie maanden lang geen seks hebben als ze bloed wilden doneren, ook als ze een vaste monogame relatie hadden. Alleen wie de afgelopen drie maanden anale seks heeft gehad met een nieuwe partner of met meerdere partners, moet nog drie maanden wachten met bloed doneren. Ook mensen die positief zijn getest op hiv of medicijnen gebruiken om hiv-infectie te voorkomen, kunnen nog steeds geen bloed doneren.

  Foto: Hush Naidoo Jade Photography // Unsplash

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste