Laatste nieuws

 • Cavaria lanceert verkiezingscampagne die oproept om inclusief te stemmen

  LGBTQ-belangenvereniging çavaria heeft dinsdag  hun campagne voor de komende Europese, nationale en regionale verkiezingen op 9 juni gelanceerd. Dat gebeurde door aan verschillende belangrijke standbeelden in Vlaanderen en Brussel ‘regenboogdakjes’ te leggen. Met de slogan "Give a sh*it – Stem voor ons allemaal” wil çavaria duidelijk maken dat LGBTI+ rechten en het welzijn van LGBTI+ mensen serieus genomen moeten worden. Uit een onderzoek van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) blijkt immers dat in België meer dan twee derde van LGBTI+ leerlingen op school gepest en bedreigd wordt, dat een vierde van LGBTI+ mensen bepaalde plekken mijdt en dat 43% van de LGBTI+ mensen in België en 59% in Europa vindt dat het geweld is toegenomen.

  Om de kiezer te informeren maakte çavaria een LGBTI+ analyse van de partijprogramma’s van de verschillende politieke partijen.

  “Een LGBTI+ inclusieve stem houdt rekening met hoe de verschillende partijen opkomen voor LGBTI+ mensen”, zo verklaart Eef Heylighen van çavaria. “Willen ze LGBTI+ rechten behouden en uitbreiden? Of kiezen ze ervoor deze rechten terug te schroeven en mensen opnieuw de kast in te duwen. Nemen ze LGBTI+ haat serieus of wuiven ze het weg. Daarom hebben we de partijprogramma's van de verschillende politieke partijen grondig geanalyseerd. Met deze analyse kunnen mensen op 9 juni een LGBTI+ inclusieve stem uitbrengen. Een stem voor ons allemaal.”

   

  Verhalen bij een LGBTI+ inclusieve stem

  Om mensen een idee te geven wat een LGBTI+ inclusieve stem betekent, heeft çavaria zes personen uit de community gevraagd om hun verhaal te delen, elk gelinkt aan specifieke thema’s en eisen die wij in ons eisenpakket voor de verkiezingen stellen.
  De volledige info over de campagne van çavaria en alle getuigenissen zijn vanaf vandaag terug te vinden op www.cavaria.be/stem

  Foto: Brigitte Van Dyck

  Lees meer
 • Nemo schrijft geschiedenis door controversiële editie van Eurovisie Songfestival te winnen

  Nemo heeft zaterdagavond voor Zwitserland de 68ste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen met het nummer ‘The Code’. Hen is de eerste non-binaire artiest die het liedjesfestival wint en het is meteen ook de derde overwinning die Zwitserland binnen haalde.

  Deze editie zal om nog meer redenen de geschiedenisboeken in gaan, zij het om minder fraaie. Zo was er de hele kwestie rond de inzending en deelname van Israel en de diskwalificatie van de Nederlander Joost Klein.

  Die kreeg zaterdag te horen dat hij niet mocht deelnemen aan de finale omdat hij een dreigende beweging gemaakt had naar een cameravrouw die hem na de tweede halve finale stond te filmen terwijl er door Joost en zijn entourage meermaals gevraagd zou zijn om dit niet te doen. De Nederlandse omroep Avro/Tros, die Joost Klein naar het Eurovisie Songfestival stuurden, probeerden de EBU nog tevergeefs nog te overtuigen om de diskwalificatie terug te draaien. 

  Voor heel wat Nederlanders en fans van Joost Klein was het onbegrijpelijk dat Klein niet mocht deelnemen hierdoor terwijl Eden Golan, die Israel vertegenwoordigde niet werd uitgesloten. Niet alleen is er de oorlog met Gaza maar zou ook de Israëlische delegatie op sociale media de andere kandidaten bekritiseerd hebben, waaronder de non-binaire artiesten Nemo en  de Ierse inzending Bambi Thug. 

  De act van Eden Golan schoot donderdagavond, na de tweede halve finale, naar de tweede plek bij de bookmakers. Via haar officiële accounts op sociale media riep de staat Israël donderdagavond iedereen op om op de Israëlische inzending te stemmen. Zelfs een billboard op Times Square in New York toonde die boodschap. In de zaal was duidelijk boegeroep te horen toen Eden Golan het podium betrad om haar nummer te brengen. Ook EBU-voorzitter Martin Österdahl kreeg meer dan zijn portie toen hij de punten van Nederland bekend maakte. Die zouden volgens het draaiboek door Nicky de Jager gegeven worden maar zij trok zich, in overleg met Avro/Tros terug. Terwijl de professionele jury,  duidelijk bewust, de Israëlische inzending weinig punten gaven, kreeg de Zwitser Nemo van de meeste landen wel 12 punten. Dat zorgde ervoor de Nemo lange tijd bovenaan de scoretabel stond terwijl Israel lange tijd in het midden van de linkerkolom vertoefde. Dankzij de punten van het publiek kwam Israël een tijdlang bovenaan het scorebord te staan met 375 punten. Uiteindelijk zakte Israel naar de vijfde plaats en moest het nog Frankrijk (446 punten), Oekraïne (453 punten),Croatie (547 punten) en Zwitserland (591 punten) laten voorgaan.

  Daarmee won Nemo met het nummer ‘The Code’, over hun zoektocht naar henzelf, de 68ste editie van het songfestival. Nemo werd in 2016 bekend in hun thuisland nadat een videofilmpje met hen viraal ging. Daarna releasde hen twee EP’s met daarop zeven nummers die in de officiële Zwitserse hitparade terecht kwamen. In 2020 begon hun ook nummers te schrijven voor andere artiesten en bracht hun nook nieuwe nummers uit in het Engels. In hun muziek worden onderwerpen zoals genderidentiteit, mentale gezondheid en de zoektocht naar een eigen plek in de wereld belicht.

  Dit is de uiteindelijke rangschikking van de 68ste editie:

  foto’s: EBU

  Lees meer
 • Brusselse Pride Week feestelijk afgetrapt

  In Brussel is woensdag de Pride week afgetrapt. Tot 20 mei kun je in Brussel terecht voor heel wat LGBTQ-gerelateerde events. Hoogtepunt is natuurlijk de pride optocht die op 18 mei door de straten van Brussel trekt.Het thema van dit jaar is ‘Safe Everyday Everywhere’, voor een samenleving waarin iedereen zich elke dag en overal vrij en sereen kan voelen. In aanloop daarvan heeft ook vervoersmaatschappij MIVB hun regenboogbussen weer van stal gehaald. Zelf zette de stad Brussel de bestaande regenboog-zebrapaden opnieuw in de verf en kwamen er in Jette twee bij. Daarnaast worden ook een aantal verkeerslichten aangepast, krijgen de fonteinen aan Simonis en Montgomery en de tunnels op de kleine ring aangepaste verlichting.

  Brussel opent het Europese Pride-seizoen. De organisatoren verwachten niet minder dan 250.000 mensen in de straten van de hoofdstad om hun rechten te verdedigen en diversiteit te vieren. Dit jaar wil Brussels Pride meer dan ooit het belang van dit evenement benadrukken voor een inclusieve, veiligere en eerlijkere samenleving voor iedereen.

  ‘Safe Everyday Everywhere’

  Dit jaar is ‘Safe Everyday Everywhere’ het gekozen thema voor de Brussels Pride. Een krachtige oproep van de hele LGBTQIA+-gemeenschap om alle burgers te mobiliseren. Een uitnodiging om dagelijks concrete actie te ondernemen tegen alle vormen van discriminatie, geweld en haatmisdrijven, overal ter wereld. De gemeenschap roept op tot krachtige en blijvende actie, zodat iedereen zich vrij kan voelen en in vrede kan samenleven. Of je nu jong, volwassen of senior bent. Vandaag en morgen. In België, Europa en over de hele wereld.

   

  Pride Week – van 8 tot 18 mei 2024

  Tijdens de Pride Week presenteren Rainbow Corporate & Pride en andere activistische en artistieke collectieven een rijk programma in

  een tiental zalen, waaronder de Grands Carmes, RainbowHouse Brussels en vele andere in Brussel. Tien dagen lang kan het publiek genieten van concerten, vertoningen, voorstellingen en workshops. Dit jaar zullen er tijdens de Pride Week ook verschillende ontmoetingen met Europese delegaties plaatsvinden. Op donderdag 16 mei trekt de Mini-Pride-stoet door de straten van de Sint-Jacobswijk om het startschot te geven voor het Brussels Pride-weekend. In het voorbijgaan groet de stoet Manneken Pis, die voor de gelegenheid zijn speciaal ontworpen kostuum zal aantrekken.

  Alle deelnemers voegen zich ook bij een aantal Europese delegaties voor een conferentie getiteld ‘The Meaning of Prides’. Tijdens deze conferentie zullen andere Prides in Europa worden belicht en wordt de impact van dit soort evenementen op de samenleving besproken.

  Brussels Pride – zaterdag 18 mei 2024:  

  Pride March

  Vanaf 14.30 uur vertrekt de Pride March, het hoogtepunt van de Brussels Pride, vanaf de Kunstberg beweegt de mars door de straten van het stadscentrum, niet ver van de befaamde Sint-Jacobswijk. Het doel is om diversiteit, tolerantie en acceptatie van alle mensen te vieren, ongeacht hunseksuele geaardheid of genderidentiteit. Dit jaar zal demars luidkeels het Brussels Pride-thema ‘Safe Everyday Everywhere’ scanderen, voor een samenleving waarin iedereen zich elke dag en overal vrij en sereen kan voelen. Als onderdeel van het voorzitterschap van de Raad van

  Europa heeft Brussels Pride dit jaar de organisatoren van de Europride in Thessaloniki uitgenodigd om deel te nemen aan de mars. Naast de Europride-praalwagen worden ook verschillende Europese delegaties vertegenwoordigd.

  Safer Pride

  Om ervoor te zorgen dat iedereen in de beste omstandigheden en in alle veiligheid van het evenement kan genieten, zet Brussels Pride dit jaar de hele dag een Safer Pride-systeem in. Concreet wordt op een strategische plaats op het Albertinaplein een Safer Zone ingericht. Dit is een rustige ruimte waar vrijwilligers en getrainde professionals een luisterend oor bieden en psychosociale of medische ondersteuning indien nodig. Er zal ook een mobiel SACHA Care Team worden ingezet. Dit onmisbare systeem is het resultaat van de samenwerking tussen het SACHA-plan (Safe Attitude Against Harassment and Assault), vrijwilligers van de Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG), RainbowHouse en het team van visit.brussels.

  De Pride Village

  Zoals elk jaar zullen verenigingen en instellingen aanwezig zijn. De verenigingen zullen het publiek informeren over hun strijd en de actuele kwesties voor de rechten van de gemeenschap op nationaal en internationaal niveau, terwijl de instellingen hun steun voor de gemeenschap en hun acties voor een meer inclusieve en veilige samenleving voor iedereen zullen tonen.

  Concerten en dj-sets

  Belgische LGBTQIA+- en aanverwante artiesten zullen schitteren op het podium op de Kunstberg. De line-up omvat de immer populaire MUSTII, de goddelijke Drag Race Belgique-deelnemers, Alice on the Roof, Gustaph, het beroemde danstrio Trinxx, AZO, RAQL en nog veel meer. De optredens

  worden nu al memorabel. Een programma dat belangrijke steun krijgt van Tipik. De Rainbow Village en haar LGBTQIA+-vestigingen, gelegen in de Sint-Jacobswijk in het hart van de hoofdstad, zijn opnieuw partner van het evenement en zullen het hele weekend de straten

  van het stadscentrum op stelten zetten. Dj’s en artiesten treden ook op voor een juichende menigte in het centrum bij de Beurs en op de Kolenmarkt.

  Tot slot zullen in de week voor Brussels Pride heel wat gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verlicht en versierd worden in de kleuren van de regenboogvlag. 

  Foto: Archief GayliveBe

  Lees meer
 • Dit zijn de twaalf kandidaten die strijden voor tiende titel van Mister Gay Belgium

  Dinsdag werden in de Antwerpse zaal AthenA  de “gouden 12” Mr. Gay Belgium-finalisten voor de editie 2024 voorgesteld. Dit jaar wordt het een feesteditie want reeds voor de tiende keer wordt er een mister Gay Belgium verkozen.

  Aan de oproep om de nieuwe Mr. Gay Belgium te worden gaven maar liefst 93 mannen een positief gevolg. Zij verschenen op zaterdag 20 april 2024 voor een professionele jury in het Domein Polderwind in Zuienkerke . Na een reeks uitdagende proeven werden de "gouden 12" finalisten zorgvuldig geselecteerd. 

  De Mister Gay-organisatie gaat voor het tiende jaar op rij op zoek naar een man met uitstraling, een sterke persoonlijkheid en bovenal een ambassadeur, rolmodel die gebeten is door de LGBTQI-thematiek.

  De kandidaten zullen zich gedurende 4 maanden actief inzetten voor en binnen de LGBTQI-gemeenschap met als afsluiter een finale gala dat zal plaatsvinden op zaterdag 24 augustus 2024 in het hart van Antwerpen, PLAY Zuid.

  Om de tiende verjaardag te vieren komt er ook een podcast waarin de tien vorige misters Gay Belgium over hun ervaringen komen vertellen.

  Dit zijn de twaalf finalisten:

   

   

  Lees meer
 • Genk trapt IDAHOT-maand af met regenboogwijngaard

  Afgelopen donderdag werd er begonnen met het aanbrengen van de regenboogkleuren op de ranken in de wijngaard van MineWine in Winterslag. Het is meteen ook het startschot van de campagne ‘Ik ben ik en jij bent jij’. Daarmee vraagt Genk meer openheid rond LGBTQ+. Op 17 mei is het Internationale Dag tegen Holebi- en Transgenderfobie, ook in Genk gaat dit niet ongezien voorbij. Tussen 14 en 17 mei organiseert stad Genk, samen met een aantal partners, tal van informatieve en inclusieve activiteiten rond dit thema.

  Week in teken van IDAHOT

  Op dinsdag 14 mei wordt het startschot gegeven van de IDAHOT-week. “Om 18 uur hangen we samen de regenboogvlag uit en kleuren de gevel van het stadhuis in de regenboogkleuren terwijl je kan genieten van een optreden van Symbolica. Maar er staat meer op het programma: een videoproject, een lezing in de bib en een picknick in het Heempark,” verduidelijkt schepen Anniek Nagels. “Afsluiten doen we met IDAHOT Closing Party, waar een Drag Queen Show wordt georganiseerd.” Om de IDAHOT-week extra in de verf te zetten, kregen krijgen de wijnranken van MineWine op de mijnterril van Winterslag voorafgaand een kleurrijke ‘make-over’. De ranken worden geverfd in de zes kleuren van de LGBTQ+ vlag.SHOOT! Het videoproject SHOOT! Is een samenwerking tussen stad Genk en Atelier Zwiep (GIGOS Jeugdwelzijnswerk). Tien mensen uit de regenbooggemeenschap beantwoorden voor de camera vragen die we allemaal al wel eens wilden stellen. Gaande van ‘Kan een lesbisch of homokoppel evengoed kinderen opvoeden?’ tot ‘Is het wel goed dat er in de media zoveel wordt gepraat over de LGBTQ+-gemeenschap?’. Zonder taboe geven zij hun kijk op deze topics. Het resultaat wordt vertoond op dinsdag 14 mei en wordt vervolgens gebruikt bij vormingen en op gespreksavonden.

  Voor meer info en inschrijvingen voor het programma tijdens de IDAHOT-week kan je terecht op genk.be/idahot.

  Lees meer:GENK PAKT UIT MET REGENBOOGWIJNGAARD EN GROTE IDAHOT-CAMPAGNE VOOR MEER OPENHEID ROND LGBTQ+ THEMA'S

   

  Lees meer
 • Europa's oudste transfilmfestival viert 15e verjaardag

  TranScreen,het oudste transgender filmfestival van Europa viert dit jaar zijn vijftiende verjaardag met de beste en meest boeiende films uit hun archief.  . Het festival vindt plaats van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert  in Kriterion en JACO, in het hart van Amsterdam.

  Voor deze verjaardag editie van TranScreen, duikt het festival in het archief om een divers scala aan internationale films te presenteren, waaronder features, korte films, experimentele projecten en community-made content uit de hele wereld. Een pareltje dat al tien jaar in het archief ligt te verstoffen, is de documentaire over de bekende, Amerikaanse schrijfster, acteur en activiste Kate Bornstein. Dit eerlijke portret balanceert rauwe oprechtheid met luchtige humor en geeft een unieke blik in Bornstein's leven. De oudste film die wordt vertoond, is de muzikale 'rockumentary' 'Riot Acts' uit 2010. Filmmaker Angelo Madsen Minax toont hierin zowel de mooie als rauwe kant van de transgender gemeenschap.

  TranScreen is meer dan alleen een filmfestival; het is een culturele gebeurtenis die een veilige plek biedt voor iedereen, ongeacht genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Het is een plek voor ontdekking, discussie en het vieren van de diverse ervaringen binnen de transgendergemeenschap.

   Zo staan er ondermeer Interactieve nagesprekken met community experts die de thema’s van de films aanvullen, een dansworkshop met danser Hugo de Graaf en een expositie met een selectie van foto’s door de Nederlandse kunstenaar Jesse van den Berg op het programma.

  Het volledige programma vind je op de TranScreen website. 

  Lees meer
 • Bijna alle Vlaamse gemeenten hangen op 17 mei een regenboogvlag uit

  Ook dit jaar zullen in bijna alle Vlaamse gemeenten ter gelegenheid van de Internationale dag tegen de homo en transfobie (IDAHOT) een regenboog of progressvlag uithangen aan een of meerdere gebouwen. Dat blijkt uit de kaart op de Vlaamse IDAHOT site waarop de verschillende gemeenten en steden dit kunnen aangeven. Vorig jaar deden alle steden en gemeenten dat. Al hebben de drie gemeenten die tot nu toe zich nog niet engageerden nog veertien dagen de tijd om een beslissing te nemen. 

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrapte op 17 mei 1990 homoseksualiteit als een mentale aandoening van de lijst met mentale aandoeningen (International Classification of Diseases).Tot dan toe werd homoseksualiteit gezien als iets tegennatuurlijks  en ziekte.

  Sinds die dag wordt er jaarlijks de Internationale Dag tegen Homo en Transfobie gehouden, beter bekend als IDAHOT. IDAHOT begon in 2003 als dag tegen homofobie in Canada. Sinds 2005 wordt de dag ook elders ‘gevierd’. Wereldwijd worden er dan acties op poten gezet die het geweld dat LGBTQI-personen aankaarten. In Vlaanderen hangen de meeste gemeenten dan een regenboogvlag aan hun stadhuis of administratief centrum of worden openbare gebouwen verlicht in de kleuren van de regenboog. Reeds enkele jaren slaan de regenbooghuizen van Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost- & West-Vlaanderen en çavaria de handen in elkaar om de lokale overheden op te roepen in deze periode de regenboogvlag aan hun gemeente- of stadhuis uit te hangen. 

  In zowel de provincies Limburg,Oost-Vlaanderen,Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen hebben alle gemeentes en steden  aangegeven dat ze gehoor geven aan de oproep van de regenbooghuizen en Cavaria. In de Provincie Antwerpen hebben Westerlo, Ranst en Kapellen zich nog niet geëngageerd. Vorig jaar deden voor het vijfde jaar op rij alle steden en gemeenten mee.

  Daarnaast wordt er aan de verschillende besturen ook gevraagd om een gemeentelijk SOGIE-beleid te voeren.Dat houdt onder meer in dat er een anti-discriminatiecharter in het subsidiereglement wordt ingevoerd en dat de gemeentelijke documenten op genderneutraal taalgebruik gescreend worden. Ook moeten er maatregelen genomen worden om het welzijn van holebi’s en transgenders die  in de gemeente of stad wonen te verbeteren. 

   

  Lees meer
 • Tv-Tip: Durf te vragen over dragqueens

  Dragqueens zijn helemaal in. Ze verkopen zalen uit en maken bekroonde tv-series zoals de wereldberoemde Amerikaanse show RuPaul’s Drag Race, die ook een Belgische versie kreeg. La Tash, Mauve Lux, Vanessa van Cartier, Puki Harana, Dina Price, Selina Pearl en Faux Katya nemen allemaal plaats op de stoel van Durf te vragen om hun ongezouten antwoorden te geven op gedurfde vragen. Loop jij thuis ook zo rond? Wil je niet gewoon liever een vrouw zijn? Waar blijf je met je penis? 

   Siska leert dansen op hoge hakken bij Mikael of Puki Harana. La Tash nodigt haar uit om te zetelen in de jury bij de voorrondes van de Miss Hessenhuis-verkiezing, een dragqueen-wedstrijd.

  Durf te vragen over Dragqueens: Dinsdag 30 april om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

  Foto: VRT

  Lees meer
 • Irak bestraft homoseksualiteit met gevangenisstraffen tot 15 jaar

  Het Iraakse parlement heeft een wet goedgekeurd waardoor homoseksuele relaties bestraft met een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijftien jaar.De zaterdag aangenomen wet moet de "de Iraakse samenleving beschermen tegen moreel verval en de oproepen tot homoseksualiteit die de wereld hebben overspoeld”. Dat blijkt alvast uit een kopie van de wet die persagentschap Reuters in handen kreeg.

  Het wetsvoorstel werd goedgekeurd door de verschillende  conservatieve sjiitische moslimpartijen die de meerderheid in het Iraakse parlement vormen.

  De wet die zowel de prostitutie als de homoseksualiteit moet tegengaan, verbiedt homoseksuele relaties met een minimumstraf van tien jaar en een maximumstraf tot 15 jaar. Ook prostitutie en het aanzetten tot homoseksualiteit wordt door de nieuwe wet bestraft met een minimumstraf van zeven jaar.

  De aangenomen wet wet bestraft verder ook iedereen die “zijn biologische geslacht aanpast op basis van zijn persoonlijke wens of ideologie”. Hierdoor kunnen transpersonen en de artsen die hen hierin begeleiden een gevangenisstraf tot drie jaar krijgen.

  In de oorspronkelijke straf stond voor seksuele daden tussen personen van hetzelfde geslacht een doodsstraf. Dat werd afgezwakt na druk vanuit de Verenigde Staten en Europa.

  Tot zaterdag werden homoseksuele daden niet expliciet bestraft. LGBTQ’s werden wel vervolgd op basis van losjes gedefinieerde moraliteitsclausules in het strafrecht.

  foto: engin akyurt // Unsplash

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste