Bulgaarse parlement keurt anti-LGBTQ-wet goed

Het zo goed als volledig Bulgaarse parlement heeft woensdag een anti-LGBT-propagandawet gestemd die veel gelijkenissen vertoont met de Russische en Hongaarse anti-LGBTQ wetten. De nieuwe Bulgaarse wet verbiedt  "het uitvoeren van propaganda, promotie en aanzetting op welke manier dan ook, direct of indirect, van ideeën en opvattingen gerelateerd aan niet-traditionele, homoseksuele oriëntatie en/of de bepaling van genderidentiteit anders dan de biologische” in de scholen en in de nabijheid van scholen. ILGA-Europe veroordeeld de spoedwet en waarschuwt dat dit een aanval is op de rechten van kinderen en een afleidingsmanoeuvre is om stemmen te winnen bij de komende verkiezingen voor extreemrechtse en Rusland-georiënteerde partijen. Ze waarschuwen dat dit een aanval is op de rechten van kinderen en een afleidingsmanoeuvre om stemmen te winnen voor extreemrechtse en Rusland-georiënteerde partijen bij de komende verkiezingen.

Zowel de eerste als de tweede lezing vonden woensdag plaats. Nochtans werd het wetsvoorstel pas vorige week voor de eerste stemming door de bevoegde Commissie goedgekeurd. Door de wet via een versnelde  procedure goed te keuren tijdens de  laatste zitting voor de zomer, hoopt de Revival Party dat de meeste toezichthouders en internationale instellingen niet zullen reageren omdat ze  met vakantie zijn."De versnelde goedkeuring van deze wet door het Bulgaarse parlement is een duidelijke poging om toezicht te vermijden, en benadrukt de politieke aard van deze wet”, aldus  Chaber van ILGA-Europe. “Zowel Bulgarije als Georgië hebben nationale verkiezingen in oktober. LGBTI-personen worden in beide gevallen gebruikt als zondebokken en als afleiding om stemmen te winnen voor extreemrechtse en Rusland-georiënteerde politieke partijen."

De door de  Revival Party opgestelde wettekst is gebaseerd op de Russische en Hongaarse anti-LGBT-propagandawetten. De Revival Party is lid van de nieuwe ‘Patriots for Europe’-groepering in het Europees Parlement.

"De voorstanders van de wet, de Revival Party en al degenen die voor de wet hebben gestemd, beweren dat dit is om jongeren te beschermen, maar de waarheid is dat dit een aanval is op de rechten van kinderen, in het bijzonder LGBTI-kinderen”, zo zegt uitvoerend directeur van ILGA-Europe, Chaber.

“Het doel van de wet is sterk vergelijkbaar met de Russische anti-LGBT-propagandawet die in 2012 werd aangenomen, en de Hongaarse anti-LGBT-propagandawet die in 2021 werd aangenomen, die beide door verschillende internationale belanghebbenden en instellingen als onverenigbaar met internationale en Europese mensenrechtennormen zijn beschouwd.“

De Venetië-Commissie van de Raad van Europa heeft herhaaldelijk vastgesteld dat dergelijke anti-LGBT-propagandawetten in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het recente advies van de Venetië-Commissie over de Hongaarse anti-LGBT-propagandawet vond deze onverenigbaar met het EVRM en internationale mensenrechtennormen, inclusief de wijzigingen van de wet met betrekking tot de onderwijssector.

De commissie vond dat de wet “niet voldoet aan de positieve verplichting van Hongarije om ervoor te zorgen dat het onderwijssysteem kinderen voorziet van objectieve en onbevooroordeelde informatie over genderidentiteit en seksuele oriëntatie en hen beschermt tegen discriminatie op dezelfde gronden.”

Foto: Виктор Сапожников //Pixabay

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste