Specials

 • Hornet lanceert veiligheidsbelofte voor LGBTQ-gebruikers

  Het social media platform Hornet, dat zich vooral richt op de LGBTQ-gemeenschap, heeft bij de start van de Amerikaanse pride maand de belofte gelanceerd om hun gebruikers tegen misbruik en haat te  beschermen en om ervoor te zorgen dat hun platform een ‘veilige omgeving’ blijft. Daarom hebben ze een veiligheidsbelofte gelanceerd die bestaat uit tien punten.

  Volgens Hornet Networks, is die belofte een primeur in de technologiewereld. Met hun veiligheidsbelofte gaan ze een stuk verder dan andere techbedrijven die hun logo overgieten met de regenboogkleuren of een regenboogvlag uithangen aan hun kantoren. “Terwijl we zien dat hetero-normatieve sociale mediaplatformen afstand nemen van hun plicht om queer personen te beschermen, en dit op een ogenblik dat er, vaak langs technologische weg, steeds meer pogingen zijn om ons te marginaliseren, doet Hornet vandaag de de proactieve belofte om onze platforms te gebruiken om de LGBTQ+-gemeenschap veilig te houden.”

  Dat blijkt ook nodig te zijn want uit een studie die de Anti-Defamation League in 2021 uitvoerde bleek dat maar liefst 64 procent van de LGBTQ+ gemeenschap in het verleden te maken kreeg met online haat en pesterijen. Dit is veel meer dan bij andere minderheidsgroeperingen.

  "Terwijl we zien hoe hetero-normatieve sociale-mediaplatforms officieel afstand doen van hun plicht om queer mensen te beschermen - zelfs in het licht van toenemende pogingen om ons te marginaliseren, vaak verspreid door het bereik van technologie - doet Hornet vandaag de proactieve belofte om onze platforms te gebruiken om de LGBTQ+-gemeenschap te behouden veilig."

  De veiligheidsbelofte van Hornet vind je terug op hun site

  Lees meer
 • Antwerp Pride trapt opnieuw af met opening in het Rivierenhof

  Op woensdagavond 10 augustus  wordt de Antwerp Pride opnieuw afgetrapt  in het openluchttheater Rivierenhof. Net als vorig jaar staan er tijdens de Opening Night heel wat optredens op het programma.  Vanaf vandaag kun je hiervoor reeds toegangstickets kopen.

  Dit jaar vindt Antwerp Pride plaats van 10 tot 14 augustus.Thema van dit jaar is Queertopia. Het belooft een extra feestelijke editie te worden want dit jaar is het de vijftiende editie. Voor die gelegenheid kijkt Antwerp Pride nog eens vijftien jaar in de toekomst. “Zal er in 2037 nog een Antwerp Pride nodig zijn? En zoja, hoe moet die eruit zien? Komen er nog letters bij onze LGBTQIA+ gemeenschap of hebben we een andere naam? Is ons taalgebruik tegen dan genderneutraal? En de mode? Hebben transpersonen tegen dan meer autonomie over hun transitie? Hebben we in 2037 een gay Rode Duivel? Is er dan nog steeds discriminatie op de arbeidsmarkt tegenover queer personen van kleur? Zoeken we nog seks via apps? Kunnen mensen van hetzelfde geslacht tegen dan huwen voor de kerk? Zullen we nog altijd uit de kast moeten komen? Wie wint Rupaul’s Drag Race in 2037? Zullen er nog gay bars zijn of hoe zullen we uitgaan? Zorgen we dan beter voor elkaar?…”

  Tijdens de komende Antwerp Pride worden er antwoorden gezocht op deze en nog andere vragen. Die Antwerp pride wordt op 10 augustus afgetrapt in het Rivierenhof met optredens van  onder andere Liliane Saint-Pierre, Bryn, Miss Angel, Charles, Grigri Y El Macho Fantastico en Jaouad Ft Gustaph. Tickets van tien euro kun je hier bestellen.

  Lees meer
 • Tot 120.000 deelnemers aan 25ste Pride in Brussel

  Afhankelijk van de bronnen hebben tussen de 100.000 en 120.000 mensen deelgenomen aan de 25ste pride die in het centrum van Brussel doorging. 

  Volgens de  politie van Brussel-Elsene hebben 100.000 mensen deelgenomen.  Visit.brussels telde 120.000 bezoekers. Ongeveer 15.000 mensen woonden de festiviteiten aan de Kunstberg bij. Daar werd rond 14 uur het startschot gegeven met het ontrollen van de lange regenboogvlag. 

  Door corona was het twee jaar wachten op een nieuwe pride-optocht doorheen Brussel. Dit jaar waren er geen auto’s en vrachtwagens toegelaten en moest iedereen te voet doorheen het centrum trekken. Daardoor verliep die tocht zeer moeizaam en moesten de deelnemers heel wat geduld hebben. 

   

  Niet alleen op en rond de Kunstberg was er van alles te beleven. Ook in de stad en vooral in de buurt van de Kolenmarkt gingen verschillende druk bijgewoonde flesjes door. 

   

  Lees meer
 • Rainbowhouse Brussel lanceert eisenplatform

  Vandaag trekken duizenden LGBTQ+ personen, na twee jaar, opnieuw door de straten van Brussel voor de Belgian Pride. Het thema van dit jaar is #open. Op de vooravond van de pride maakte het Rainbowhouse van Brussel zijn eisenplatform bekend.

  De federatie waarbij meer dan 60 LGBTQIA+ verenigingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn aangesloten  heeft een eisenplatform samengesteld met daarop 25 eisen op vlak van gezondheid, justitie,sensibiliteit en zichtbaarheid, en jeugd, familie en adoptie. Het Rainbowhouse  roept de politieke autoriteiten dan ook op samen te werken om ons land rechtvaardiger te maken op het gebied van rechten en zorg, met name op het gebied van gezondheid, veiligheid, rechten van transgenders, intersekse personen en jongeren, toegang tot werkgelegenheid en huisvesting.

  De belangrijkste eisen van het Rainbowhouse zijn:

  - Het lichaam van interseksekinderen te verwelkomen, te beschouwen en te respecteren, en een einde te maken aan het normaliseren van genitale verminking, sterilisatie en onnodige hormonale behandelingen voor deze kinderen; 

  - Het zelfbeschikkingsrecht van minderjarige transgenders eerbiedigen door een volledige de-psychiatrisatie van het parcour van trans* personen van 16 tot 18 jaar, het toestaan van de wijziging van het geregistreerde geslacht vóór de leeftijd van 16 jaar en het vergemakkelijken van de wijziging van de voornaam vóór de leeftijd van 12 jaar; 

  - Een schoolomgeving te ontwikkelen die inclusief is voor de diversiteit van genderidentiteiten, kenmerken en seksuele geaardheden en dit door op scholen een antipest- en antidiscriminatiebeleid in te voeren voor alle LGBTQIA+-kinderen en meer institutionele en financiële steun te verlenen voor de opleiding van school- en ondersteunend personeel met betrekking tot de specifieke kenmerken van deze doelgroep.

  - Meer zichtbaarheid en middelen voor de gezondheid van vrouwen die seks hebben met vrouwen, ter versterking van bewustmaking, voorlichtingsacties maar ook gezondheidsvoorzieningen voor VGV-publiek, waarvoor onvoldoende middelen beschikbaar zijn, terwijl deze vrouwen specifieke behoeften heeft en drie keer meer risico loopt op soa's dan heteroseksuele vrouwen. 

  - Betere ondersteuning van transgender personen, een kwetsbare groep wat de toegang tot werkgelegenheid betreft, en dus de uitvoering van een beleid ter bestrijding van discriminatie bij aanwerving en op het werk, gericht op de LGBTQIA+-gemeenschappen, maar vooral op transgender personen. 

  De volledige lijst van de eisen van RainbowHouse Brussels in het kader van Belgian Pride 2022 kun je nalezen op de website van het Rainbowhouse

  Lees meer
 • Belgische LGBTI+ koepels vragen solidariteit tijdens Belgian Pride 2022

  Dit jaar dragen de drie Belgische LGBTI+ koepels - çavaria, Prisme en Rainbowhouse Brussels - dezelfde slogan in de Belgian Pride parade: 'De community, dat ben jij’ . Daarmee sporen ze de LGBTI+ gemeenschap aan om elkaar terug te ontmoeten na 2 afgelaste prides. Ze roepen eveneens op tot solidariteit tussen LGBTI+ personen en hun bondgenoten, waaronder de federale beleidsmakers. Als beleidseisen schuiven de koepels bloeddonatie, genderregistratie, de afschaffing van intersekse mutilatie en het installeren van LGBTI+ fobie als verzwarende omstandigheid voor alle misdrijven naar voor.

  Zaterdag 21 mei zal de Belgian Pride terug de straten van Brussel kleuren. Na twee jaar alternatieve acties binnenshuis omwille van de COVID-maatregelen kunnen LGBTI+ personen en hun bondgenoten elkaar terug ontmoeten om aandacht te eisen voor hun uitdagingen en om diversiteit te vieren. Het thema van de Belgian Pride is dan ook erg passend: #OPEN

  Gezichten van de LGBTI+ gemeenschap

  De drie LGBTI+ koepels dragen samen de slogan ‘De community, dat ben jij’. “Met onze slogan moedigen we elke LGBTI+ persoon en LGBTI+ bondgenoot, uit Vlaanderen, Brussel of Wallonië, aan om buiten te komen en elkaar terug te ontmoeten. Onder diezelfde slogan willen we de verschillende gezichten van onze LGBTI+ gemeenschap tonen, onze grote en diverse Belgische LGBTI+ familie, zegt Eva Declerck, inhoudelijk coördinator bij çavaria.

   

  Solidariteit binnen en met de LGBTI+ gemeenschap

  Met hun slogan sporen de LGBTI+ koepels ook aan tot solidariteit. Ze benadrukken dat het LGBTI+ personen en hun bondgenoten zijn die de LGBTI+ gemeenschap vormen, dat iedereen een rol kan en moet spelen in de collectieve strijd voor respect, gelijkwaardigheid en inclusie van LGBTI+ personen.  

  “We kunnen onze solidariteit op verschillende manieren tonen, elk volgens onze mogelijkheden en privileges. Als individu kan je bijvoorbeeld bijdragen door een petitie te ondertekenen, een gift te doen of via vrijwilligerswerk. Ook als deelgroep binnen de LGBTI+ gemeenschap moeten we solidair zijn met LGBTI+ personen die meerdere vormen van onderdrukking ervaren omwille van hun huidskleur bijvoorbeeld, of hun vluchtsituatie, tewerkstelling binnen sekswerk, religie,genderidentiteit, mentale en/of fysieke gezondheid,” legt Anna Devroye uit, coördinator bij Prisme


  Solidariteit door federaal beleid

  De LGBTI+ koepels dringen eveneens aan op solidariteit bij de Belgische beleidsmakers. Ze eisen de nodige wetgeving om de rechten, gelijke kansen en het welzijn van LGBTI+ personen te verbeteren. “De lancering van het federale plan voor een LGBTQI+ friendly België op IDAHOT afgelopen dinsdag was een belangrijke stap. Nu is het tijd om die acties in wetten te vertalen,” zegt Jean-François Cannoot, coördinator bij Rainbowhouse Brussels. 

  “Een eerste prioriteit is de afschaffing van de uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen (*) bij bloeddonatie. We vragen het federaal parlement om het huidige wetsvoorstel, dat die discriminatie behoudt, niet aan te nemen. De zogezegde groepsidentiteit waarop het zich baseert is gestoeld op foute stereotypen. Regelgeving over bloeddonatie moet focussen op individueel risicogedrag, niet iemands seksuele oriëntatie of andere identiteitskenmerken.” 

  Andere wetgeving die de LGBTI+ koepels essentieel vinden, is een verbod op ingrepen bij intersekse kinderen en volwassenen die niet medisch noodzakelijk zijn en uitgevoerd worden zonder dat zij daar geïnformeerd toe kunnen instemmen. Ze roepen op tot nieuwe wetgeving rond genderregistratie die inclusief is voor non-binaire en genderfluïde personen. Tot slot vragen ze om LGBTI+ fobie als haatmotief in te voeren voor alle misdrijven in de strafwet.

  *Met ‘mannen die seks hebben met mannen’ verwijzen we naar personen die door de wet gekwalificeerd worden als mannen, ook als die personen zich niet zo identificeren. We streven naar de afschaffing voor al diegene die door deze clausule uitgesloten worden.

  Lees meer
 • Today in History:17 mei Internationale Dag tegen Holebi en Transfobie (IDAHOT)

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrapte op 17 mei 1990 homoseksualiteit als een mentale aandoening van de lijst met mentale aandoeningen (International Classification of Diseases).Tot dan toe werd homoseksualiteit gezien als iets tegennatuurlijks  en ziekte.

  Sinds die dag wordt er jaarlijks de Internationale Dag tegen Homo en Transfobie gehouden, beter bekend als IDAHOT. IDAHOT begon in 2003 als dag tegen homofobie in Canada. Sinds 2005 wordt de dag ook elders ‘gevierd’. Wereldwijd worden er dan acties op poten gezet die het geweld dat LGBTQI-personen aankaarten. In Vlaanderen hangen de meeste gemeenten dan een regenboogvlag aan hun stadhuis of administratief centrum of worden openbare gebouwen verlicht in de kleuren van de regenboog.

  Lees meer
 • Personeel van Europese instellingen loopt mee in Belgian Pride

  Na een onderbreking van twee jaar, als gevolg van COVID-beperkingen, gaat op 21 mei opnieuw de Belgian Pride door.  Egalité, de LHBTIQ+-vereniging die het personeel van alle Europese instellingen en organen vertegenwoordigt, ziet de Belgian Pride als een moment om samen op te staan tegen discriminatie van en geweld tegen LHBTIQ+personen en te pleiten voor zelfbevestiging, waardigheid en gelijkheid van rechten. Egalité roept ook  het EU-personeel op om mee te lopen in de Pride-optocht.

  Acties op Europees vlak

  De Europese Unie heeft de afgelopen jaren enkele belangrijke gebeurtenissen stappen en initiatieven genomen voor de  LHBTIQ+gemeenschap. Zo presenteerde de Europese Commissie in november 2020 de allereerste LGBTIQ-gelijkheidsstrategie 2020-2025. In juli 2021 heeft de Europese Commissie juridische stappen ondernomen tegen Hongarije en Polen om de grondrechten van LHBTIQ+'ers in deze twee lidstaten te verdedigen. In september 2021 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin staat dat de EU alle belemmeringen moet opheffen die LHBTIQ+'ers ondervinden bij het uitoefenen van hun grondrechten, waaronder het recht op vrij verkeer.

   

  Terwijl het Europees Parlement in maart 2021, als reactie op de achteruitgang van de LHBTIQ+rechten in sommige EU-landen, met name Polen en Hongarije, de EU uitriep tot een "LGBTIQ-vrijheidszone". Op 5 mei 2022 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen over de gevolgen van de oorlog tegen Oekraïne voor vrouwen. In de tekst benadrukten de leden van het Europees Parlement dat er bijzondere aandacht moet worden besteed aan de situatie van vrouwelijke vluchtelingen die te maken hebben met discriminatie op verschillende vlakken, zoals LHBTIQ+personen, met inbegrip van transgendervrouwen.

  Lees ook: Europese parlementsleden roepen Roemenië op om homo en transfobe wet niet goed te keuren

  Europese Commissie zet nieuwe stap in inbreukprocedure tegen Hongarije

   

  Lees meer
 • Mister Gay Belgium Joren Houtevels debuteert met kinderboek

  Als voorvechter van gelijkheid en de mening dat iedereen overal 100% zichzelf moet kunnen zijn, ook binnen de schoolomgeving, wil de regerende Mister Gay Belgium Joren Houtevels zijn boodschap en persoonlijk verhaal blijven verspreiden, en dit doet hij door te debuteren met zijn eerste kinderboek Raffa.

  Raffa is een raaf, en raven horen zwart te zijn, toch? Maar de kleine raaf wordt geboren met een gekleurd veertje. Mama en papa proberen het te verven, zodat Raffa erbij kan horen. Maar Raffa voelt dat hij nooit hetzelfde zal zijn als zijn broers, en met de hulp van een nieuwe vriendin zoekt hij zijn eigen, kleurrijke weg in het leven. 

  Een verhaal over jezelf durven zijn, zelfs als je omgeving dat probeert tegen te houden. Met prachtige illustraties van Jessy Jason Ching. Voor kanaries, papegaaien en raven vanaf 5 jaar. Verkrijgbaar voor €17,95 via www.clavisbooks.com

  Kinderen zijn de toekomst van morgen, vandaar vond MGB Joren dat ook jonge kinderen nog steeds nood hebben aan verhalen, kinderfiguren met een diversiteit thema. Hijzelf werd na zijn coming-out niet meteen aanvaard door zijn ouders, en wil met dit boek ook de ouders bereiken en sensibiliseren. 

   

  Lees meer
 • Dit zijn ze dan: de 12 finalisten die strijden voor Mister Gay Belgium

  In de Antwerpse zaal AthenA werden dinsdag de twaalf nieuwe Mister Gay Belgium kandidaten voorgesteld. Eén van hen zal dus de huidige Mister Gay Belgium Joren Houtevels in november opvolgen.

  Aan de oproep om de 22-jarige, leerkracht lager onderwijs, Joren Houtevels op te volgen als Mister Gay Belgium 2022 gaven meer dan 109 mannen een positief gevolg. Net als de voorbije jaren ging de Mister Gay-organisatie gaat voor de negende keer op zoek naar een man met uitstraling, een sterke persoonlijkheid en bovenal een ambassadeur, rolmodel die gebeten is door de LGBTQI-thematiek.

  De kandidaten zullen zich gedurende 7 maanden lang actief inzetten voor en binnen de LGBTQI-gemeenschap met als afsluiter een finale gala dat zal plaatsvinden op zaterdag 12 november 2022 in het hart van Antwerpen - Theater Elckerlyc.

   

  De finalisten

  Sasha Clijnen

  Leeftijd :  22

  Job :  Opvoeder

  Woonplaats : Diest (VL-B)

  Thema: Genderneutrale opvoeding

   

  Jonas Defruyt

  Leeftijd: 34

  Job: Sales Advisor Sanitair

  Woonplaats: Oedelem (W-VL)

  Thema : LGBTQI op de werkvloer / Stigma Bouw

   

  Tim Küsters

  Leeftijd: 27

  Job:  Digital marketing specialist

  Woonplaats:  Lint (ANT)

  Thema: LGBTQI met een kinderwens

   

  Dinesh George Lourdes

  Leeftijd: 29

  Job: Leerkracht Engels

  Woonplaats: Antwerpen

  Thema: Internationale mensenrechten

   

  Christof Machiels

  Leeftijd: 21

  Job: Kapper / Make-Up Artist

  Woonplaats: Genk (LIM)

  Thema: Pesten & Gaybashing

   

  Jeremie Rheau

  Leeftijd: 22

  Job: chef-patissier

  Woonplaats:  Tubize (Wallonië)

  Thema:  LGBTQI Tolerantie verhoging 

   

  Luís Tavares da Silva

  Leeftijd: 30

  Job:  Kinesist

  Woonplaats: Gent (O-VL)

  Thema: Religie / Discriminatie op werkvloer

   

  Mike Tegelaars

  Leeftijd: 31

  Job: Touringcar Chauffeur

  Woonplaats: Pelt (LIM)

  Thema:  Sport & Diversiteit

   

  Thomas Timmerman

  Leeftijd: 27

  Job: Kapper

  Woonplaats:  Ruisbroek (ANT)

  Thema: Bodyshaming 

   

  Maarten Truijen

  Leeftijd: 33

  Job : Zelfstandig Spiritueel Coach

  Woonplaats: Kinrooi (LIM)

  Thema:  Zelfacceptatie / Zelfdoding

   

  Ben Vanhuyse

  Leeftijd: 18

  Studie : Begeleider - Zorgkundige

  Woonplaats:  Roeselare (W-VL)

  Thema: Mentale welzijn / Autisme

   

  Mike Vanmolle

  Leeftijd: 26

  Job:  Leerkracht secundair onderwijs

  Woonplaats:  Bilzen (LIM)

  Thema:  Diversifiëren van het onderwijs

  Vanaf 10 mei 2022 kan iedereen gratis een stem uitbrengen op één van de 12 finalisten via dé gay lifestyle tv-zender OUTtv. (www.out.tv)

   

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste