Specials

 • Nieuwe gallerij opent met aangrijpende expo van Boekenpauw-winnaar Sebastiaan Van Doninck

  Goed nieuws voor de liefhebbers van strips en animatie. Sinds vorige week kun je in de schaduw van de Antwerpse O.L.Vrouw Kathedraal terecht in de Geert de Weyer gallery voor allerlei auteursexpo’s. De eerste expo die je er kan gaan bekijken is ‘A cosmonaut, hiding under the sink’  met werk van illustrator Sebastiaan Van Doninck.

  De galerie is een initiatief van (strip)journalist Geert De Weyer. Hij wil met zijn gallerij een opvallende leegte opvullen en onbekende, soms minder gerespecteerde werelden samenbrengen door bewust de grenzen tussen al die genres op te zoeken. Voor zover bekend het de eerste en enige galerie in Vlaanderen die zich exclusief toelegt op illustratie, animatie, strip en alles wat zich in en rond dat brede artistieke veld afspeelt. Elke 8 à 9 weken volgt een nieuwe auteursexpo. Eén keer per jaar ligt de focus op een beloftevolle debutant. 

  De eerste expo is er eentje met een wel erg bijzonder, aangrijpend verhaal. In 2020 won Sebastiaan Van Doninck (1979) de Boekenpauw voor zijn illustratiewerk. Maar in augustus van datzelfde jaar sloeg het noodlot toe. Op vakantie in Gran Canaria liep hij een ongeluk op met ernstige gevolgen in het aangezicht. 13 breuken. Onderkaak. Bovenkaak. Oogkassen. Neus. De lijst was behoorlijk lang, de operaties talrijk, de revalidatie bijzonder moeizaam.

  Een keuze drong zich op: blijven stilstaan en blijven verstoppen, of het roer drastisch omgooien.

  “Zeven maanden lang heb ik mijn illustratie-opdrachten voor prentenboeken on hold gezet”, zo laat Van Donink weten. ”Ik wilde de kunstenaar in mij los laten. Vandaag ga ik de confrontatie steeds makkelijker aan, ben ik minder terughoudend en ik gun ik het mezelf om kunstenaar te zijn.” 

   

  Bij van Doninck zat de kunstenaar al van jongsaf verborgen. ‘In mijn geval voel ik dat de kunstenaar er al die tijd was. Als kind al. Nu was het tijd die tevoorschijn te halen, al ging er een pijnlijk proces aan vooraf.

  Dat zie je ook in mijn expositie. Ik heb voor deze expo beslist dat ik vooral portretten wil laten zien. Misschien heeft dat alles wel te maken met de metamorfose waarin ik me fysiek bevind.”

  Deze expo -waarvoor hij zijn illustratiewerk 7 maanden on hold zette- werd onderdeel van zijn revalidatie. Hij liet daarin de kunstenaar in zich los die lange tijd verborgen bleef, en verjoeg tegelijk ook de demonen uit zijn jeugd. 

  In ’A cosmonaut, hiding under the sink’ toont hij vooral portretten. “Misschien heeft dat alles wel te maken met de metamorfose waarin ik me fysiek bevind,” aldus Van Doninck.

   

  De openingsexpo met het werk van Sebastiaan Van Doninck is nog tot 22 augustus te zien in de Geert de Weyer gallery in de Blauwmoezelstraat 2 naast de kathedraal in Antwerpen.

   

   

  Lees meer
 • Chez Maman heropent tijdelijk op de Grote Markt van Brussel

  De Brusselse dragqueenbar Chez Maman heeft vorige week opnieuw de deuren geopend. Niet op de vertrouwde locatie in de Lievebroersstraat maar tijdelijk op de Grote Markt van Brussel. Terwijl de vertrouwde bar in de Lievebroerstraat na het pensioen van Serge Morel, gerenoveerd wordt voeren de drag-dochters van La Maman daar een dinnerspektakel op. 

  In mei kondigde Serge Morel aan dat hij een jaartje vroeger dan verwacht op pensioen ging en samen met zijn echtgenoot naar Frankrijk zou verhuizen. 

  De drag-dochters van La Maman zetten nu (tijdelijk) haar erfenis verder vanop de Grote Markt.  Sugarlove neemt daarbij de rol van dragmoeder over van Serge. “Het is onmogelijk om Maman te vervangen, maar we willen haar erfenis verderzetten als een familie”, zo zegt ze bij de Brusselse stadszender Bruzz.

  “Na bijna een heel jaar organiseren we eindelijk een drugshow in Brussel. Er zal een dinarshow zijn en een bar die open is. We gaan eindelijke terug plezier beleven.”

  Vanaf nu kun je dus op de Grote Markt terecht voor een Drag Dining Experience met optredens van Gabanna, Fernanda Lust, Chloe von Titlt en Sugar Love. 

  Reserveren kan via http://concept.brussels , telefonisch op het nummer  (+32) 472 013 433 of via maman@concept.brussels.

  Bekijk hieronder het verslag van Bruzz.

   

  Foto: Facebook/Chez Maman

   

  Lees meer
 • Horlogemerk Skagen pakt uit met horloges in regenboog en transkleuren

  Het Deense horlogemerk Skagen pakt ter gelegenheid van de pride maand uit met een op de regenboog en transvlag geïnspireerd  horloge. Een gedeelte van de opbrengst wordt doorgestort naar de organisatie Interpride. Daarboven op wordt er sowieso een bedrag van 25.000 dollar op de rekening gestort van de  organisatie die meer dan 400 Pride-organisators uit meer dan 70 landen ondersteunt .

   

  Skagen brengt de twee Aaaren horloges uit in een gelimiteerde editie om op die manier “de geest van liefde en gelijkheid te vieren. De beide horloges hebben een nieuw ontworpen wijzerplaat en hebben een bandje van 20 millimeter in de kleuren van de regenboog- of transvlag. Op de horlogeplaat staan de cijfers in de kleuren van de regenboogvlag en de horloges worden geleverd in een regenboogkleurige doos.

  “Skagen ziet Denemarken als een vooruitstrevende plaats van baanbrekende primeurs als het gaat om inclusiviteit. Het was het eerste land dat partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht legaliseerde, en vervolgens het eerste land dat in 1989 legale verbintenissen van hetzelfde geslacht erkende”, zo schrijft het horlogemerk op zijn sociale mediaposts.

   

  De horloges zijn verkrijgbaar vanaf 129 euro. Momenteel kun je ze enkel bestellen via hun website. Let wel op de horloges worden maar naar enkele landen in Europa verzonden. Belgie en Nederland zijn er helaas niet bij.

   

  Lees meer
 • Antwerp Pride komt met datingservice en Pride Village op het Operaplein

  Het is nog bijna twee maanden vooraleer Antwerpen weer helemaal uit de bol gaat voor de Antwerp Pride maar toch sijpelen de eerste details van het programma door. Ook dit jaar kiest Antwerp Pride nog voor een COVID-veilige versie zonder de grote optochten en feestjes. Naast de vorig jaar geïntroduceerde wandelroute 'Trails of Stories' keert ook het Pride Village terug na een jaar afwezigheid. Verder kun je via Antwerp Pride ook op zoek gaan naar een Pride-lief.

  De Pride Village, die normaal bij de grote fuiven en optredens staat op de gedempte Zuiderdokken, duikt in augustus op aan het operaplein. In de Pride village kom je op zaterdag 14 en zondag 15 augustus meer te weten over de partnerorganisaties van de Antwerp Pride en kun je een met een paar rolschaatsen onder je voeten genieten van zomerse beats op het Rainbow Roller Skate parcours.  De Pride Village op het operaplein is een ontmoetingsplaats voor gelijkgezinden van binnen èn buiten de LGBTQIA+ gemeenschap. Toegang is gratis en iedereen is welkom om vanuit de Pride Village de rest van de stad te ontdekken.

  Dating

  Ook pakt Antwerp Pride uit met een heuse dating-service. Hiervoor kun je je nu reeds inschrijven. Aan de hand van een persoonlijkheidstest die je na de  inschrijving krijgt toegestuurd, worden er twee à drie fijne dates afgestemd op je voorkeuren en persoonlijkheid geregeld.

  "Of je nu op zoek bent naar een tof maatje, je droompartner of gewoon fijne nieuwe mensen wilt ontmoeten, de Antwerp Pride en Dare to Date zijn er voor je!", zo staat te lezen op de website van Antwerp Pride.
  Iedereen kan deelnemen en de eerste 200 daters krijgen een speciaal voor Antwerp Pride ontworpen ring van Nico Taeymans.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste