Specials

 • Maarten Truijen is de nieuwe Mister Gay Belgium

  In zaal Elckerlyck in Antwerpen is 33-jarige Limburger Maarten Truijen verkozen tot nieuwe Mister Gay Belgium.  Hij volgt hiermee de in 2020 verkozen Joren Houtevels op die vorig jaar te horen kreeg dat hij vanwege de Corona-pandemie een jaar langer ambassadeur van de Belgische Lgbtq-gemeenschap mocht zijn. Eerste ere-heer werd de 28-jarige Antwerpenaar Tim Küsters. De 34-jarige Jonas Defruyt uit West-Vlaanderen werd derde in de verkiezing.

   

  Meer dan 109 mannen stelden  zich dit jaar kandidaat voor de Mister Gay Belgium verkiezing. Daaruit werden uiteindelijk twaalf finalisten gekozen die de afgelopen maanden een intensief programma met allerlei workshops volgden en een eigen campagne uitwerkten met een zelf gekozen thema. Zaterdagavond moesten de twaalf kandidaten ten slotte  nog het beste van zichzelf laten zien in een spetterende show en voor een jury van bekende Vlamingen.

  Maarten Truijen is  33 jaar, woont in het Limburgse Kinrooi en heeft een eigen praktijk als spiritueel coach en had nooit verwacht dat hij de nieuwe Mister Gay Belgium zou worden toen hij zich begin dit jaar kandidaat stelde. “Mijn doel was voornamelijk de wereld een stukje mooier te maken. Mijn intentie is gewoon liefde verspreiden, een beetje zelfliefde en liefde voor anderen. Ik denk dat  de wereld daar na een paar sombere jaren echt nood aan heeft.”

  Dat was ook het thema samen met zelfdodingen waar Maarten zich de afgelopen maanden voor inzette en waar hij ook het komende jaar de nadruk zal opleggen. “Zelfliefde en zelfacceptatie vind ik gewoon de belangrijkste waarden die je in het leven kan hebben. Je bent wie je bent. En het stuk zelfdoding omdat ik vind dat je er toch nog teveel mensen zichzelf omwille van hun geaardheid van het leven beroven.”

  Tim Küsters (28) uit Lint en Jonas Defruyt (34) uit Oedelem, werden respectievelijk de eerste en tweede ereheer. 

  Naast de hoofdtitel van Mister Gay Belgium 2022 werden er ook andere titels uitgereikt: Mister Fotogeniek ging naar de West-Vlaamse Ben Vanhuyse (19). Mister Sympathie was ook voor de Limburger Maarten Truijen en Mister Charity ging eveneens naar Ben Vanhuyse.

  Lees meer
 • Amsterdam organiseert WorldPride in 2026

  In 2026 mag Amsterdam de Worldpride organiseren.Het zal meteen ook de eerste keer zijn dat  het mondiale evenement in Nederland plaats vindt.De Amsterdamse delegatie haalde het van die van Orlando tijdens de algemene vergadering van InterPride. Het thema van de WorldPride 2026 zal ‘UNITY’ zijn.

  “We zijn enorm trots dat Nederland in 2026 weer het middelpunt van de wereld zal zijn als het gaat om aandacht voor gelijke en verworven rechten. Tegelijk kan ons land komende jaren nu werk maken om te laten zien dat we weer tot de top gaan behoren van voorlopers en gidslanden, want we staan nu te laag op veel lijstjes,” aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz, directeur Pride Amsterdam.

  De eerste WorldPride werd in 2000 in Rome gehouden en daarna georganiseerd in Jeruzalem, Londen, Toronto, Madrid, New York en Kopenhagen-Malmö. Voor 2023 zal Sidney de organisatie op zich nemen. Daarna verhuist de WorldPride in 2025 naar Washington D.C.

  De Nederlandse delegatie nam het op tegen die uit Orlando dat de WorldPride wilde binnenhalen als herdenking aan de aanslag op de nachtclub The Fuse die dan precies 15 jaar geleden heeft plaatsgevonden.  Die herdenking zal nu ook worden een plaats krijgen tijdens het evenement in Amsterdam.

  Lees meer
 • Tom Lanoye trekt deur van Kartonnen Dozen definitief toe

  Zaterdagavond om 18 uur sluit de oudste LGBTQ+ boekhandel van de Benelux, Kartonnen Dozen, definitief zijn deuren. Dat zal gebeuren door schrijver Tom Lanoye die bij de start van de winkel toestemming gaf om de boekhandel te vernoemen naar zijn iconische boek. Daarmee verdwijnt een icoon in de Antwerpse LGBTQ-gemeenschap en ver daar buiten. Zesentwintig jaar lang was er in de winkel een zorgvuldig geselecteerd algemeen aanbod te vinden  lgbtqia+literatuur en was het een 'veilige plek' voor de regenboogcommunity. 

  Het verhaal van boekhandel Kartonnen Dozen begint in 1996 als Bart De Smedt en zijn partner Erwin de Beukelaer aan de Minderbroedersrui in Antwerpen een boekhandel met koffiebar openen. 'T Verschil richtte zich van bij de start op een LGBTQ cliënteel en was meteen een plek waar mensen zich thuis konden voelen en informatie vonden. Naast boeken kon je er ook dvd's en ondergoed vinden. Doorheen de jaren werd de ploeg versterkt met Johanna Pas die de zaak ook later overnam en werd  er ook met een eigen uitgeverij gestart. Op 31 oktober 2015 sloot 'T Verschil toen (tijdelijk) de deuren om te verhuizen naar De Draakstraat in de wijk Zurenborg, in de buurt van het Antwerpse Roze Huis. In 2017 werd de zaak dan, met de goedkeuring van schrijver Tom Lanoye bij de opening omgedoopt tot 'Kartonnen Dozen'.

  Eind 2021 werd bekend dat de zaak opnieuw moest verhuizen omdat het pand in de Draakstraat verkocht werd. In juli werd bekend dat Johanna Pas omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid moest nemen van de boekhandel. Ulka Delbroek, die sinds kort in de winkel  werkte, was  kandidaat-overnemer  en lanceerde toen toen de oproep naar een overnamepartner.  

  De zoektocht naar een kandidaat-overnemer draaide echter op niets uit en precies zes jaar nadat 'T Verschil de deuren sloot, sluit ook Kartonnen Dozen zaterdag definitief de deuren. Dat gebeurt in aanwezigheid van Tom Lanoye die ook symbolisch de zaak voor een laatste keer zal sluiten. 

  Herbekijk: Johanna Pas over Kartonnen Dozen in onze Gaylive Podcast

  Herbekijk ook alle boekentips van Kartonnen Dozen

   

  Lees meer
 • Paul Rademakers (1920-2022): grondlegger van hedendaagse Vlaamse LGBTQ-werking.

  Paul Rademakers was het boegbeeld van Het Gesprekscentrum in Antwerpen dat in 1968 werd opgericht.  Die vereniging ving homo’s op en leerde hun zichzelf te aanvaarden. Daarboven legde Paul het contact met de buitenwereld, en maakte zo het begrip homoseksualiteit bij het brede publiek kenbaar. Hij organiseerde lezingen, discussies en gaf voorlichtingen over heel Vlaanderen. Vastberaden sprak hij met zoveel mogelijk mensen, om zo hun visie op homoseksualiteit te veranderen. 

   In 1971 richtte Paul samen met Priester Wilfrid Lammens een nieuwe groep op, het GOC: Gespreks-en Onthaalcentrum. Die vereniging was enorm succesvol en legde de basis voor latere holebi- en transgenderverenigingen.  

   In 2020, ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag kreeg hij van Cavaria hiervoor een Life Time Achievement Award.

  Foto: Antwerp Pride

  Lees meer
 • Leslie Jordan (29 april 1955-24 oktober 2022)

  Leslie Jordan  (29 april 1955-24 oktober 2022) was een Amerikaanse openlijk homoseksuele televisie-, toneelacteur en zanger. De acteur  was onder meer bekend van rollen in "Will & Grace" en "American horror story".Hij was tijdens het begin van de aids-crisis betrokken in het Aids Project in Los Angeles waar hij buddy was van verschillende aidspatiënten en hen ook via het Project Angel Food eten bezorgde.

  Hij begon met zijn televisiecarrière in 1986 toen hij het personage Malone speelde in de serie ‘The Fall Guy’. Jordan speelde in tv-programma's als "The cool kids", "Call me Kat" en "American horror story". Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn rol als Beverley Leslie, de kleine vriend/vijand van Karen Walker, in de serie "Will & Grace". In 2006 werd hij voor die rol nog bekroond met een Emmy. Jordan was ook regelmatig in het theater te zien.In zijn eerste autobiografische show ‘Hysterical Blindness and Other Southern Tragedies That Have Plagued My Life Thus Far’ zong Jordan, bijgestaan door een gospelkoor, satirische liedjes over racisme en homofobie. Daarna bundelde hij zijn ervaringen over hoe hij opgroeide als een verwijfde kleine jongen in het zuiden van de Verenigde Staten in ‘My Trip Down the Pink Carpet’. Leslie Jordan verwierf ook faam op sociale media. Zo plaatste de komiek tijdens de coronapandemie hilarische filmpjes op Instagram, wat hem bijna zes miljoen volgers opleverde.

  Op 24 oktober 2022 kwam hij in Hollywood om het leven bij een auto-ongeval.

  Lees meer
 • Lissabon wordt gaststad voor EuroPride 2025

  In 2025 zal de EuroPride georganiseerd worden in de Portugese hoofdstad Lissabon. De EuroPride is een jaarlijks LGBTQ-festival dat telkens in een ander Europese stad georganiseerd wordt. 

  Lissabon had zich samen met het Duitse Maagdenburg kandidaat gesteld voor de organisatie van de EuroPride en kreeg maar liefst 79 procent van de stemmen op de jaarlijkse vergadering van de  European Pride Organisers Association (EPOA) in Torino. 

  “Dit is een historisch moment voor ons en EuroPride”, zo zei een woordvoerder van de het team uit Lissabon nadat bekend werd dat zij de stemming gewonnen hadden.” In 2025 is het de eerste keer dat er op Portugese bodem zo een groot LGBTQ+ zal plaatsvinden en onze organisaties zijn extreem trots dat ze die taak hebben toevertrouwd gekregen.

  De volgende twee EuroPrides gaan door in Malta (2023) en het Griekse Thessaloniki.

  Foto: Sigg Sebastian // Unsplash

  Lees meer
 • Bart Abeel stopt als voorzitter Antwerp Pride

  Na vijftien jaar als voorzitter geeft Bart Abeel het voorzitterschap door aan Geert van Praet. Ingewijden waren reeds enkele weken op de hoogte maar er werd gewacht tot na de vrijwilligersdrink vooraleer het nieuws naar buiten werd gebracht. Abeel blijft  wel betrokken  bij de organisatie en zal in de komende edities zich vooral bezig houden bij de coördinatie en regie van de Love United en  Closing Festivals. 

   

  ‘Vijftien jaar is een mooi moment om deze stap te zetten. Ik blik met heel veel plezier, dankbaarheid en trots terug op alles wat we in Antwerpen verwezenlijkt hebben sinds dat ideetje in 2007 toen het helemaal nog niet zo evident was als vandaag om de stad onder te dompelen in regenboogkleuren”, zo laat Bart Abeel weten. “Het stemt mij bijzonder blij dat Antwerp Pride tot een breed gedragen en liefdevol evenement van verbinding is gegroeid. Er is een enorme weg afgelegd die ik natuurlijk niet alleen heb gewandeld.  Mijn oprechte dank is dan ook groot aan iedereen met wie ik de afgelopen vijftien jaar heb mogen samenwerken aan Antwerp Pride. Voorzitter zijn was een bijzonder voorrecht. Ik zal me nog achter de schermen bezighouden met de organisatie van de festivals, maar ik weet dat ik de organisatie in uitstekende handen laat. Ik wens Geert en het hele team alle succes toe. Love united.”

  Na enkele verschuivingen in de raad van bestuur van Antwerp Pride neemt Geert van Praet dus de rol van voorzitter over:”Onder  Bart zijn voorzitterschap is Antwerp Pride het evenement geworden dat het vandaag is en waar we zeer trots op kunnen zijn. Het zijn grote schoenen om te vullen. Met het sterke bestuur, kernteam en vrijwilligers hebben we echter een top team klaar staan waarmee we de komende jaren vol vertrouwen tegemoet zien om van Antwerp Pride een zinvol feest te maken voor de hele LGBTQIA+ gemeenschap.”

  Lees meer
 • Limburgse Regenbooghuis viert tiende verjaardag

  Op 6 oktober 2012 was het zover; Regenbooghuis Limburg opende haar deuren aan de Melderstraat in Hasselt. We vierden met een babyborrel het langverwachte Regenbooghuis, dé plek in Limburg voor LGBTI+ personen, hun omgeving, allies en iedereen met vragen over seksuele oriëntatie en genderdiversiteit.

  Vanaf dat moment groeide het Regenbooghuis snel; verenigingen schoten als paddenstoelen uit de grond, omdat ze eindelijk het gevoel hadden dat ze konden THUISkomen.

  Een grote opdoffer was de brand die het huis trof in juli 2013, maar dankzij de hulp van de vele vrijwilligers werd de warme thuishaven met vereende krachten opnieuw opgebouwd.

  Vrijwilligers hebben de afgelopen 10 jaar steeds gezorgd voor de werking van het Regenbooghuis, zowel op het vlak van de ontmoetingsruimte, als het onthaal, als contacten met onder andere steden en gemeenten.

  “Toch zijn we ontzettend blij dat we vanaf mei 2018 een halftijdse medewerker aan konden nemen als coördinator gelijke kansen,” vertelt Eliane Luys, voorzitter van Regenbooghuis Limburg. “We hebben een exponentiële groei opgemerkt in zowel naamsbekendheid, als samenwerkingen. De acties die we één of twee keer per jaar organiseren en waarbij we de brede samenleving proberen te betrekken, hebben daar absoluut aan bijgedragen”.

  Manon van Engelen, coördinator gelijke kansen, vult aan: “Eén van de gelijke kansen doelstellingen die behaald moet worden, is de brede samenleving sensibiliseren en betrekken bij de regenbooggemeenschap. We hebben dit de afgelopen jaren gedaan door onder andere de inmiddels bekende rode sjalen actie op Wereld Aids Dag 2018, waarbij mensen uit Limburg, Vlaanderen en zelfs Nederland 770 meter rode sjaal bijeen breiden, die we als een lang lint vervoerden van de Grote Markt in Hasselt naar het Regenbooghuis.
  Maar ook de kunstzinnige muur in Genk, waar 24 middelbare scholen aan meewerkten rond Idahot 2019 is een voorbeeld van een prachtige actie. En niet te vergeten de wensenboom op Winterland, op Wereld Aids Dag 2019. Het zijn maar enkele voorbeelden van manieren om mensen te laten kennismaken met de regenbooggemeenschap en de boodschap uit te dragen dat iedereen mens is, ongeacht bijvoorbeeld seksuele voorkeur of genderdiversiteit. Onbekend maakt onbemind, daarom staan we open voor zoveel mogelijk communicatie met de samenleving in de breedste zin van het woord.”

  Hoewel het vandaag de dag best moeilijk is om vrijwilligers te vinden én te houden, is Regenbooghuis Limburg inmiddels dus stevig verankerd in de provincie en weten ook steeds meer stads- en gemeentebesturen het huis te vinden om samen een lokaal regenboogbeleid te realiseren.

  Lees meer
 • Kartonnen Dozen sluit definitief de deuren

  De LGBTQ-boekhandel Kartonnen Dozen in Antwerpen sluit definitief de deuren op 29 oktober. Dat laten Johanna Pas en Ulka Delbroek weten in een nieuwsbrief. De zoektocht voor een nieuwe mede-zaakvoerder heeft niets opgeleverd. Zo een 200 tal sympathisanten hadden een aandeel gekocht in de nieuwe op te richten coöperatie. Omdat die er nu niet komt krijgen zij in de komende weken hun aandeel terugbetaald. De giften die de winkel de afgelopen maanden kreeg worden aan een goed doel geschonken.

  In juli werd bekend dat Johanna Pas omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid moet nemen van haar boekhandel Kartonnen Dozen in Zurenborg (Antwerpen). Ulka Delbroek  die sinds  kort in de winkel aan de slag was  kandidaat-overnemer  lanceerde toen toen de oproep naar een overnamepartner.  Die zoektocht kwam bovenop de zoektocht naar een nieuwe locatie. De winkel moet immers eind oktober ook verhuizen omdat het huidige pand in de Draakstraat verkocht wordt.

  De zoektocht naar een kandidaat-overnemer was niet eenvoudig. Het gaat immers niet om een medewerker (in dienst), maar om een mede-bestuurder van de op te richten coöperatie. Het was niet mogelijk om meteen een vast loon aan te bieden.

  De komende weken wordt er nog een totale uitverkoop gehouden met kortingen tot 50 procent.

  In de maand oktober is Kartonnen Dozen nog geopend van donderdag tot zaterdag van 12 tot 18u. Op zondagen zijn ze vanaf nu gesloten.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste