Specials

 • Corona doet condoomgebruik met veertig procent dalen

  Sinds het losbarsten van de coronapandemie is het gebruik van condooms wereldwijd met maar liefst veertig procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de grootste producent van condooms in de wereld, het Maleisische bedrijf Karex, bekend heeft gemaakt. Condooms van Karex zijn bij ons vooral bekend onder de merken Durex en Trojan.

  Karex maakt één vijfde van alle condooms in de wereld, goed voor zo een 5 miljard per jaar, maar zag sinds 2020 het verbruik afnemen door de sluiting van hotels en de seksindustrie en het feit dat heel wat overheden campagnes waarbij condooms worden uitgedeeld op pauze of volledig stop hebben gezet.Aanvankelijk dacht het bedrijf dat de condoomverkoop sterk zou stijgen door de lockdowns maar dat blijkt niet zo te zijn.

  Dat alles heeft natuurlijk een invloed op de aandelen van Karex. Die zijn de voorbije twee jaar 18 procent minder waard geworden. In het boekjaar dat in juni eindigde, rapporteerde de onderneming voor het eerst sinds haar beursgang in 2013 rode cijfers.  De verkoop van andere producten gaat wel goed. Karex levert ook producten voor medisch gebruik en gaat zich daarbij nu ook richten op de markt van medische handschoenen.

  Foto: Reproductive Health Supplies CoalitionUnsplash

  Lees meer
 • David Bowie (1947-2016)

  David Bowie werd op 8 januari 1947 geboren in Londen als David Jones. Op 10 januari 2016 overleed hij op 69-jarige leeftijd na een strijd van 18 maanden tegen kanker. Tot op de dag van vandaag wordt hij beschouwd als een van de invloedrijkste artiesten ooit in de popmuziek.

  De zanger koos in 1966 David Bowieals artiestennaam, omdat  de zanger van The Monkees al Davy Jones noemde. De achternaam Bowie is geleend van James Bowie, naar wie het bowiemes genoemd zou zijn.

  Hits: Van Space Oddity tot Lazarus

  David Bowie verwierf zijn eerste grotere bekendheid met het nummer Space Oddity in 1969. Het nummer zou steevast gebruikt worden in combinatie met de beelden van de eerste maanlanding die ook dat jaar plaatsvond. De inspiratie voor het nummer haalde Bowie uit de film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Het personage van Astronaut Major Tom uit dat nummer zou later ook opduiken in de hit 'Ashes to Ashes' (1980) waaruit zou blijken dat Major Tom eigenlijk een junkie was. De tekst van dit nummer suggereert dat Bowie zelf Major Tom is, aangezien er referenties worden gemaakt naar zijn eigen drugsverleden. Space Oddity was de eerste van een hele lange rij met hits. Bowie was ook tot aan zijn dood in 2016 ook één van de vaste waarden in de hitparades en jaaroverzichten van Grootste Hits ooit. Net voor zijn overlijden werd het album Blackstar uitgebracht. Pas na het overlijden werd duidelijk dat het album opgevat was als afscheidsalbum met  een groot aantal concrete verwijzingen naar zijn aanstaande overlijden in de tekst van de nummers, de vormgeving van de albumhoes en de videoclips. Vooral de clip bij het nummer Lazarus kan bij nader inzien als een soort zwanenzang worden beschouwd.

  Androgyn mode en homo-icoon

  In de jaren zeventig  experimenteerde hij volop met mode en looks en creëerde zo verschillende personages zoals de androgyne Ziggy Stardust en de Thin White Duke. Die androgyne looks zorgde ervoor dat hij ook een grote aanhang kreeg bij jonge homoseksuele mannen uit die periode. Hij werd bekend als één van de meest invloedrijke figure die bijdroegen tot het succes van de glam rock. Voor zijn bijdrages tot de hedendaagse popmuziek kreeg hij in 1996 een eervolle vermelding in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1976 sprak hij tijdens een interview in Playboy voor de eerste eer over zijn biseksualiteit. Later zou hij zich wel distantiëren van deze uitspraken en zijn biseksuele identiteit.

   

   

   

  Lees meer
 • Desmond Tutu (1931-2021), voorvechter van de Afrikaanse LGBTQ-gemeenschap

  Desmond Tutu, de voormalige bischop van Johannesburg (1985-1986) en Aartsbisschop  van Kaapstad (1986-1995), was één van de voorvechters voor burgerrechten van Afrikaanse holebi's en één van de tegenstanders van de befaamde Oegandese wet die de doodstraf voorzag voor homoseksuelen.

  Tutu werd op 7 oktober 1931 geboren in Klerksdorp in de buurt van Johannesburg geboren. Na het einde van het racistische apartheidsregime werd hij één van de voorvechters van de verzoening tussen blank en zwart.In 1984 won hij de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij zich inzette voor het geweldloos beëindigen van de apartheid in het land. In 1996 werd hij voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die misdaden uit de tijd van de apartheid probeerde te verwerken. In 2010 trok hij zich officieel uit de openbaarheid terug. In juli van dit jaar was hij nog wel te zien in een videoboodschap tijdens de Internationale AIDS-conferentie. In 1997 werd er bij Tutu prostaatkanker vastgesteld.

  LGBTQ-icoon

  Doorheen de jaren steunde de voormalige Aartsbisschop de LGBTQ-gemeenschap in Africa. Zo veroordeelde hij heel wat leiders van verschillende Afrikaanse landen alsook die van de Anglicaanse kerk in Afrika, omdat ze een kruistocht tegen holebi’s en transgenders  voerden. Die moesten volgens Tutu die energie beter gebruikten om zich zorgen te maken over  thema’s als armoede en hiv/aids. “Ik maak me ernstig zorgen wanneer we ons vooral bezig houden met de vraag wie met wie naar bed gaat, op een moment dat de problemen zo vreselijk groot zijn”, aldus Tutu tijdens een een persconferentie in het Keniaanse Nairobi in 2007. “Het is sowieso onrechtvaardig iemand te bestraffen op grond van diens seksuele geaardheid. Niemand kiest ervoor een bepaalde voorkeur te hebben. Je gaat toch ook geen mensen straffen om hun huidskleur of ras. Ik begrijp niet waarom we een minderheid bestraffen die sowieso al wordt vervolgd.” Voor de God tot wie ik bid, is homoseksualiteit geen prioriteit, zei Tutu nog.

  In 2012 riep hij het Oegandese parlement op om de omstreden anti-homo wet,Kill the gays bill,  die toen op tafel lag niet goed te keuren. ”Ik ben tegen discriminatie. Dit is oneerlijke discriminatie en ik wil de wettenmakers in Oeganda oproepen om het wetsvoorstel te laten vallen. Omdat ik denk dat dit verkeerd is." zo zei de aartsbisschop toen op de conferentie voor de Afrikaanse kerken in Kenia. "Mijn broeders en zusters, jullie steunden mensen die onderdrukt werden omwille van hun huidskleur. Jullie moeten ook hetzelfde doen voor mensen die onderdrukt worden voor iets ,zoals hun seksuele geaardheid,waar ze niets aan kunnen doen." In 2014 werd de omstreden wet alsnog goedgekeurd en ondertekend door de Oegandese president Yoweri Museveni maar een half jaar later ongrondwettelijk verklaart door het Oegandese Grondwettelijke Hof.

   

  In 2016 kreeg hij voor zijn steun aan de LGBTQ-gemeenschap de prestigieuze  ILGTA (International Gay & Lesbian Travel Association) Chair Award. De award wordt uitgereikt aan een individu of organisatie die ervoor  zorgt dat holebi en transseksuele reizigers zich welkom voelen. “Hij is sinds de teloorgang van de apartheid een wereldwijde bron van inspiratie. Hij gebruikt zijn bekendheid om campagne te voeren voor diegenen die onderdrukt worden en  om de mensenrechten te verdedigen”, zo verduidelijkde Dan Melesurgo van ILGTA bij de bekendmaking van de uitreiking van de prijs. “Hij is een echte leider in het gevecht tegen hiv/aids, armoede, racisme, seksisme, homofobie en transfobie.”

  Desmond Tutu overleed op 26 december 2021 in een rusthuis in Zuid-Afrika.

  Lees meer
 • Met deze hits verraste George Michael ons het meeste

  Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat  de Britse popster George Michael op 53-jarige leeftijd overleed. Samen met Andrew Ridgley begon hij de succesformatie Wham! waarmee hij heel wat popklassiekers scoorde. Maar ook als soloartiest scoorde hij vier decennia lang hits. Deze  hits zijn volgens ons de kroonjuwelen van de muzikale erfenis de George Michael zijn fans nalaat.

  Wham - Last Christmas

  Af en toe komt er nog wel een hit uit zijn Wham!-periode voorbij maar veel verder dan een Club Tropicana, The Edge of Heaven of Young Turks hoor je niet meer vaak terug op de radio. Eén uitzondering is deze Last Christmas. Tijdens de  vele eindejaarslijstjes van grootste hits aller tijden durft deze wel eens opduiken. Het nummer staat ook steevast tussen de kersthits van Mariah Carey, Chris Rea en anderen op de jaarlijkse compilaties van kersthits uit vervlogen tijden.

  Careless Whisper

  Al tijdens zijn periode bij Wham! was het al duidelijk dat hij meer wilde zijn dan de altijd vrolijke gladde jongen die up-tempo hits vertolkte. Met Careless Whisper zette hij zijn eerst succesrijke passen in de richting van een carrière. 

  I want your sex

  Nu heeft elke zichzelf respecterende rapper het minstens één keer over zijn seksuele prestaties op zijn platen maar in 1987 was dat nog absoluut non-done. George Michael shockeerde het  Britse publiek door compleet met een voor die tijd expliciete videoclip over het S-onderwerp te zingen. Het leverde hem in verschillende landen een uitzendverbod op. MTV mocht de clip pas in de late uurtjes uitzenden. 

   

  Faith

  Na I want your seks bracht George Michael de titeltrack van zijn eerste soloplaat uit en ook dat was een schot in de roos want de single bereikte de eerst plaats van de Billboard 100 in de VS. Ook in Europa veroverde George Michael met Faith de bovenste regionen van de hitparade.

  Don't Let The Sun Go Down On Me

  In 1991 nam hij samen met Elton John diens klassieker Don't Let The Sun Go Down On Me op en na enkele jaren stilte slaagden de beide heren erin om enkele weken op de nummer één positie in de hitparades te blijven kamperen. Het is ook één van de meest succesvolste duetten die George Michael uitbracht. Andere artiesten die samen met George Michael het vinyl deelden zijn soul-legende Aretha Franklin, Mary J. Blidge en Queen.

   

  Somebody To Love

  Na het overlijden van  Freddie Mercury werd George Michael door de overige leden van Queen gevraagd om enkele nummers te brengen tijdens het tribuutconcert voor de aan Aids overleden Queen-frontman. Zijn optreden was zo succesvol dat de nummers die hij daar zong op de Five Live EP werden uitgebracht.

  Na zijn doortocht in Wembley deden de geruchten lange tijd de ronde dat hij Freddie Mercury zou vervangen.Iets wat uiteindelijk niet zou gebeuren. 

  Jive Talking

  Toen hij de demo's in handen kreeg van het debuutalbum van zijn neef Andros Georgiou en diens Boogie Box High project was George Michael zo weg van diens versie van de Bee Gees-hit Jive Talking dat hij tussen de opnames van zijn album Faith de vocals opnieuw inzong en een nieuwe versie maakte. Omdat hij toen onder contract lag bij zijn platenfirma Epic mocht zijn naam niet vermeld worden op de hoes van Jive Talking toen die single uitkwam. Ook op de rest van het Boogie Box High-album is George Michael overigens nog te horen. 

  Outside

  Na het overlijden van zijn moeder ging George Michael door een diep dal. Niet alleen strookte zijn imago niet met zijn werkelijke leven maar ook met zijn bekendheid kon hij moeilijk om gaan. De hele wereld dacht dat hij hetero was maar in het geheim had hij een relatie met een man die aan aids overleed. In 1998 werd hij dan ook nog eens in een openbaar toilet in Beverly Hills betrapt toen hij een undercover-agent probeerde te verleiden. Dat leverde hem een werkstraf  en een gedwongen coming-out als homo op. Maar tot groot ongenoegen van de arresterende agent verwerkte George Michael dat in zijn hit Outside. 

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste