Specials

  • Eerste gezondheidscentrum voor de queergemeenschap geopend in Brussel

    In Brussel heeft begin deze maand het eerste medische centrum dat zich vooral richt op LGBTQ+ personen zijn deuren geopend. Uit studies blijkt immers dat mensen uit deze gemeenschap een slechtere gezondheid hebben als de rest van de bevolking. Het Rainbowhouse for Health MACS  (Maison Arc-en-Ciel de la Santé) wordt ondersteund door ExÆquo, Genres Pluriels en Tels Quels.

    "Voor veel LGBTQIA+-mensen is het onthullen of praten over hun seksuele geaardheid, geslachtskenmerken en genderidentiteit een barrière bij het verkrijgen van gezondheidszorg," aldus woordvoerder Mike Mayné. "Deze medische coming-out bemoeilijkt de relatie met zorgverleners." Hierdoor blijven heel wat symptomen onder de radar en een latere diagnose kan een serieuze impact hebben op de aandoening waarmee ze te kampen hebben.

    Naast de algemene medische zorg biedt MACS ook psychotherapie, screening op seksueel overdraagbare infecties en doorverwijzingen naar een netwerk van ondersteunende professionals aan. Daarnaast werkt MACS aan de opleiding van medisch en paramedisch personeel over de specifieke zorgbehoeften van gemarginaliseerde groepen.

    Het MACS is gelegen in de Rue des Grands Carmes 20/22 en is  van maandag tot donderdag geopend. Meer informatie over het MACS vind je op hun website.

    Lees meer
  • Inteam Producties scoort met Kinky Boots een perfecte hatrick

    Na Lelies en Priscilla, Queen of the desert pakt Inteam Producties opnieuw uit met een musical waar de queerness van afdruipt. Net als bij de twee vorige producties krijgt ook deze musical, die geschreven werd door Harvey Fierstein met muziek bijeen geschreven door Cindy Lauper.

     

    Met Kinky Boots haalt het team van Niels de Valk, die opnieuw de rol van regisseur op zich neemt, een broadwaymusical van formaat binnen. Zo kreeg de originele versie een Tony Award voor beste musical. Net als bij de twee vorige musicals van Inteam Productions wordt ook deze musical begeleidt door een live orkest.

     

    Kinky Boots vertelt het verhaal van Charlie Prince die de slechtlopende schroenenfabriek van zijn vader erft. Ondanks dat alles hem lijkt tegen te zitten wil hij de fabriek toch winstgevend maken en wil hij zich focussen op een product voor een bepaalde doelgroep. Pas als hij de extravagante dragqueen Lola ontmoet ontdekt hij het product dat hem en zijn bedrijf van de ondergang moet redden. Laarzen voor mannen die laarzen dragen. Het hele opzet van Charlie en Lola lijkt te lukken totdat sommige personeelsleden van de fabriek moeilijk de extravagante houding van Lola kunnen tolereren en ervoor zorgen dat ze de modeshow in Milaan dreigen te moeten missen omdat de Kinky Boots niet op tijd ter plekke geraken. Als dan ook nog eens Charlie het geloof in Lola verliest en hij alleen naar Milaan dreigt te moeten vertrekken lijkt de ondergang van Prince & Son helemaal getekend te zijn. 

     

    De storyline lijkt rechttoe rechtaan maar is doorspekt van allerlei andere ‘lessen’ die op het publiek en het personeel van de schoenenfabriek in een hoog tempo worden losgelaten. De uptempo muziek en het stembereik van Elindo Avastia (Lola) die zowel de rustigere als de meer uptempo nummers moeiteloos aankan zorgt ervoor dat je een hele leuke avond hebt.

     

    Met Kinky Boots scoort Inteam Producties een heuse hattrick. Al verschillende jaren slagen ze erin om de perfecte cast, met oude gezichten uit hun eerdere producties en nieuwe gezichten, bij elkaar te brengen. Ster van deze productie is ongetwijfeld Elindo Avastia die een dubbelrol speelt als Simon en dragqueen Lola. Voor de voorstellingen van start gingen liet Elindo weten dat het zijn droomrol was en dat hij een andere productie die hij normaal nu moest spelen op pauze zette en zich daar in liet vervangen om Lola toch Lola te kunnen spelen. Een rol die hij overigens ook in de Nederlandse versie op zich zou nemen maar die omwille van de corona-pandemie vroegtijdig gestopt moest worden. Als je van Priscilla, Queen of the desert hield kom je zeker met Kinky Boots nog meer aan je trekken. Als je de Kinky Boots van Lola en Charlie zelf nog wil bewonderen kun je daarvoor tot 26 januari terecht in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

    Lees meer
  • LGBTQ-filmfestival PinX voor het eerst in Gent en Antwerpen

    Vanaf 29 januari tot en met 2 februari gaat opnieuw het PinX filmfestival door. Op het programma staan zoals ieder jaar een aantal nieuwe films, kortfilms, een quiz, queer readings van films waarvan je dacht dat ze niet queer konden zijn en veel meer. Nieuw dit jaar is dat het filmfestival ook zijn vleugels uit slaat naar cinema Cartoons in Antwerpen en dat er naast cinema SphinX in Gent dus ook daar de komende week heel wat te beleven valt. We zetten alles even op een rijtje.

    Gent

    Gent is al jaren de thuisbasis van het eerste LGBTQ-filmfestival van het jaar in ons land. Jaarlijks wordt er in de periode van eind januari-begin februari een aantal LGBTQ-gerelateerde  films geprogrammeerd die nog niet in onze bioscopen te zien zijn. 

    Dat is meteen ook het geval van de openingsfilm ‘Who’ll stop the rain’ die meteen ook zijn Belgische premiere in Gent krijgt.  Met deze film reizen we terug naar het midden van de jaren ’90.  Kunststudent Chi-wei zit in een turbulente fase van haar nog jonge leven. Allerlei zaken staan ter discussie, van politiek tot seksualiteit. Te midden van een protest voor artistieke vrijheid, ontmoet ze Ching en zindert een nieuwe liefde.

    Voor iedereen die de film Young Hearts van Anthony Schatteman nog niet gezien heeft is er op donderdag 30 januari om 14.30 uur een speciale vertoning waar ook heel wat gasten aanwezig zullen zijn. Verder staan er die dag nog vertoningen op het programma van Reas en de kortfilm Mea Culpa op het programma.

    In Reas, een film van Lola Arias, worden Yoseli en Nacho gevolgd. Yoseli heeft een tattoo van de Eiffeltoren op haar rug. Ze wilde reizen, maar werd op de luchthaven gearresteerd voor drugshandel. Nacho is een trans man met een rockband in de gevangenis. Dit collectieve werk vindt de musical opnieuw uit, met performers die hun leven herbeleven als fictie.

    In 'I saw the TV glow' vinden twee verdwaalde tieners elkaar in een gedeelde obsessie voor de televisieserie The Pink Opaque.Maar terwijl er een kwetsbare vriendschap ontstaat, vervagen grenzen tussen werkelijkheid en fictie. Een trans-coded liefdesbrief aan Buffy the Vampire Slayer die betoverend en tegelijk verontrustend is.

    Op zaterdag 1 februari staan zowel 'The summer with Carmen' waarin twee vrienden terugkijken op hun platonische vriendschap en de vorige zomer terwijl ze vertoeven op een naaktstrand en 'The Visitor' geprogrammeerd in Gent.

    'The Visitor' is dan weer een radicale herinterpretatie van Pier Paolo Pasolini’s film ‘Teorama’ uit 1968 waarin een  vluchteling naakt aanspoelt op de oever van de Theems en stelt zich voor aan een gezin uit de hogere klasse.Al snel verleidt hij elk familielid in een reeks expliciete, seksuele ontmoetingen.

    Op zondag staat er ook nog Queer op het programma vooraleer het festival in Gent wordt afgesloten met 'Baby'. Na zijn vrijlating uit een jeugdcentrum is Wellington dakloos in São Paulo. Wanneer hij de oudere Ronaldo ontmoet, zoeken ze samen naar een gezonde balans in hun relatie. Een passionele film die tegelijk onderzoekt hoe je relaties én families vormt, los van de norm.

    Naast de bovenstaande films kun je in Gent ook terecht voor de expo's Jong & Queer sinds the sixties en Blanco X, een filmquiz en een fuif. Het volledige programma van het PinX-festival in Gent vind je op https://www.sphinx-cinema.be/programma/festival/pinx

    Antwerpen

    Zoals we al eerder schreven is PinX voor het eerst ook te gast in Antwerpen. Cinema Cartoons Antwerpen vertoningen worden gehouden! Het programma bestaat uit een gevarieerd assortiment films met een queer insteek, zoals The Summer with Carmen (Zacharías Mavroidís), Queer (Luca Guadagnino) en zelfs een queer reading van Platvoet en zijn vriendjes (Don Bluth). Het volledige aanbod kan je hier terugvinden: https://cinemacartoons.be/pinx-2025/

    Lees meer
  • Jaaroverzicht 2024: Rusland zet LGBTQ-gemeenschap op terreurlijst

    In ons jaaroverzicht zijn we ondertussen aangekomen bij maart. Dit zijn de belangrijkste LGBTQ-gerelateerde nieuwsfeiten van toen.

    4 maart: Het Franse Parlement verankeren het recht op abortus in de grondwet.Parlementariërs in de beide kamers van het Franse parlement stemden met 780 tegen 72 vóór de maatregel, waarmee de vereiste drievijfde meerderheid om de Franse grondwet te wijzigen ruimschoots werd behaald. Abortus is reeds sinds 1975 legaal in Frankrijk, maar de roep om het recht in de grondwet te verankeren versterkte nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2022 de uitspraak in de rechtszaak Roe vs. Wade vernietigde waardoor het Amerikaanse recht op abortus werd teruggedraaid.

    5 maart: 58 procent van de inwoners van Huntington Beach in Californië keuren de maatregel goed die het verbiedt dat niet-gouvernementele vlaggen gehesen worden aan overheidsgebouwen.Deze maatregel verankert een verordening in het stadscharter die het hijsen of tonen van alle herdenkingsvlaggen, zoals de Pride-vlag, op stadsbezittingen verbiedt. Er is wel een uitzondering voorzien voor stads-, provincie- en staatsvlaggen,  de vlaggen van de strijdkrachten, de Stars and Stripes en de Olympische vlag. Andere vlaggen mogen alleen worden gehesen als alle leden van de gemeenteraad van Huntington Beach unaniem instemmen.

    11 maart: Vlaams minister President Jan Jambon (N-VA) maakt bekend dat Tom Lanoye (°27 augustus 1958) de laureaat is van de prestigieuze ‘Prijs der Nederlandse Letteren’.Tom Lanoye is de eerste Vlaamse auteur sinds 2012 (Leonard Nolens) die de Prijs der Nederlandse Letteren ontvangt. De prestigieuze prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur wiens oeuvre een prominente plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur.

    14 maart: Het Tongerse Hof van Assisen veroordeeld de veertigjarige Lommelaar Tom Erken tot een gevangenisstraf van negentien jaar voor de doodslag, tijdens een seksdate, van zijn stadsgenoot David Paul. Erken bekende dat hij regelmatig gechat had met andere homo’s maar dat het de eerste keer was dat hij ook met een homoseksuele man afsprak om seks te hebben. De twee mannen kwam zo op 3 september  in het midden van de nacht terecht in het rendez-vous hotel “Casa Blanca” in Hechtel-Eksel waar ze ook beiden drugs gebruikten. Rond 11 uur verwittigde Erken de gerante van het hotel met de boodschap: “Mijn maat ademt niet meer”. Het slachtoffer had meerdere verwondingen aan de hals en de borstkas. Tijdens zijn verhoor bekende Erken dat het niet tot seks kwam maar dat hij begon te beseffen wat hij aan het doen was en wat kon gebeuren als het uit zou lekken dat hij met een andere man had afgesproken in een rendez-vous hotel.Volgens het arrest was het slachtoffer versmacht  en verstikt. “David Paul is gedood opdat Tom Erken zijn imago van hetero kon redden.” 

    19 maart: De lesbische advocate  Nicole Berner (°1965) wordt door de Amerikaanse senaat bevestigd als rechter bij het Hof van Beroep voor het Vierde Circuit. Daarmee is ze de eerste openlijk LGBTQ+-rechter bij het Hof van Beroep. Als advocaat vertegenwoordigde ze vakbonden en groepen voor reproductieve rechten en won ze een baanbrekende zaak over ouderlijke rechten in Israël.

    20 maart: Leo Varadkar (°18 januari 1979), de eerste homoseksuele premier van Ierland, kondigt aan dat hij onmiddellijk een stap opzij zet als leider van de Ierse centrumrechtse partij Fine Gael en dat hij ook ontslag neemt als premier op het ogenblik dat er een opvolger is. 

    22 maart: Rusland zet de internationale LGBT-beweging op de terreurlijst.Op deze lijst staan ook 14.000 mensen en entiteiten die als  extremisten en terroristen door het regime worden bestempeld en instanties zoals Al Qaeda, Meta en medewerkers van Alexej Navalny.

    27 maart: In Thailand keurt het parlement met grote meerderheid een wet goed waardoor ook koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Zo kon de wettekst rekenen op de steun van alle grote partijen en werd door 400 van de 415 aanwezige parlementsleden goedgekeurd. Tien van hen stemden tegen. De wet moet nu nog door de Thaise senaat goedgekeurd worden en door de koning ondertekend worden. Daarna treedt de wet na 120 dagen in werking. Als dit gebeurd is is Thailand het derde land un de Aziatische regio waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.

    Foto: Artem Beliaikin //Unsplash

    Lees meer
  • Jaaroverzicht 2024: TVP excuseert zich voor homofobe berichtgeving en protesten na overlijden Nex Benedict

    Het jaar zit erop en dus blikken we voor een laatste keer terug op 2023. Dit zijn de belangrijkste LGBTQ-nieuwsfeiten van februari.

    2 februari:Scarlett Jenkinson en Eddie Ratcliffe,de twee zestienjarige jongeren die vorige jaar het Britse transmeisje Brianna Ghey om het leven brachten met verschillende messteken worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Jenkinson moet minimum een gevangenisstraf van 22 jaar uitzitten terwijl Ratcliffe twintig jaar in de cel moet blijven voor de, volgens de rechter, geplande en brutale sadistische moord die werd ingegeven door haat tegenover Brianna Ghey omwille dat ze zich identificeerde als transvrouw.

    6 februari: In Jemen veroordeelt een Houthi-rechtbank 13 mensen ter dood door middel van openbare executie wegens beschuldigingen van homoseksualiteit.De vonnissen werden uitgesproken in Ibb, een provincie onder controle van de Houthi’s.

    6 februari: De Argentijns-Amerikaanse actrice, schrijfster en transactiviste Cecillia Gentilli (31 januari 1972-6 februari 2024) overlijdt op 52-jarige leeftijd. Dat werd bekendgemaakt via een post op haar Instagram-account. Gentilli was ondermeer te zien in de populaire serie Pose waar ze Miss Orlando speelde, een New Yorkse die tegen spotprijzen plastische chirurgie aanbood. Naast haar rol in Pose werkte Gentilli in 2021 samen met het Callen-Lorde Community Health Center, dat gezondheidszorg en gerelateerde diensten aan de New Yorkse  LGBTQ-gemeenschap aanbiedt zonder rekening te houden met hun financiële situatie, om Cecilia's Occupational Inclusion Network op te richten. Het nieuwe netwerk biedt gratis gezondheidszorg aan sekswerkers aan. 

    7 februari:Het Vlaams Parlement keurt unaniem een resolutie goed waarin gevraagd wordt om  een expertisecentrum rond intersekse op te richten.Naast de erkenning van een expertisecentrum vraagt de resolutie nog voor bredere sensibilisering in de samenleving, zodat bijvoorbeeld ouders van een kind met intersekseconditie makkelijk de juiste informatie vinden, en om belangenverenigingen te versterken zodat zij zich nog meer kunnen inzetten voor lotgenotencontact.

    7 februari: Een familierechtbank in Japan zorgt in een historische uitspraak ervoor dat transman Tacaquito Usui zijn identiteitsdocumenten kan laten aanpassen zonder dat hij daarvoor de verplichte geslachtsoperatie moet ondergaan.Deze historische uitspraak werd mogelijk nadat het Japanse hooggerechtshof in oktober vorig jaar een wet uit 2004 vernietigde die transpersonen verplichtte een operatie te ondergaan waar hun voortplantingsorganen verwijderd werden vooraleer hun gender op hun identiteitsdocumenten aangepast kan worden.  Volgens het hooggerechtshof ging dit in tegen het grondwettelijke recht van transpersonen om niet gediscrimineerd te worden en de lichamelijke integriteit van transpersonen aantastte.

    8 februari: Na een incident in hun school in Oklahoma stapt de non-binaire student Nex Benedict (11 januari 2008-8 februari 2024) uit het leven door een overdosis van Prozac en Benadryl. Nex werd reeds meer dan een jaar op hun school gepest omwille van hun genderidentiteit. Na het overlijden van Nex worden er in de VS verschillende wakes gehouden.

    11 februari:De Poolse openbare omroep TVP biedt zijn excuses aan voor het stigmatiseren van de LGBTQ+gemeenschap in de afgelopen acht jaar. De zender was tijdens de bewindsperiode van de Poolse extreem-rechtse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van de oud-premier Jaroslaw Kaczynski het belangrijkste propagandakanaal waar ook op het strenge anti-LGBTQ beleid van de regering werd verdedigd. Dat zorgde er onder meer voor dat regenbooggezinnen werden afgeschilderd als een bedreiging voor het traditionele gezin, de staat en de Pools identiteit. Na de zuivering van getrouwen van de PiS-partij bij de zender eind oktober 2023, na de winst van het liberale Burgerplatform bij de verkiezingen bood nieuwsanker Wojciech Szelag in naam van zijn zender zijn excuses aan de regenbooggemeenschap aan. Aanleiding was een interview met twee Poolse LGBTQI+ activisten. "Voor we in gesprek gaan, moet er iets gezegd worden. Jarenlang zijn er in Polen beschamende woorden gericht aan het adres van talloze mensen, alleen maar omdat ze ervoor kozen om zelf te bepalen wie ze zijn en van wie ze houden. Jullie zijn geen ideologie, maar mensen met namen, gezichten, familieleden en vrienden. Alle LGBTQI+'ers moeten een sorry te horen krijgen. Bij deze verontschuldig ik mij.”

    11 februari: In de Nepalese hoofdstad Kathmandu registreren Anju Devi Shrestha en Suprita Gurung als eerste lesbische koppel hun huwelijk officieel bij de autoriteiten. Hoewel Nepal al eerder officieel het homohuwelijk erkende, is dit de eerste keer dat een lesbisch koppel hun huwelijk formeel heeft laten registreren.

    15 februari: Het parlement van Griekenland keurt met overgrote meerderheid het homo-huwelijk goed. Homoseksuele koppels kunnen meteen ook kinderen adopteren. Tegen de openstelling kwam veel tegenstand van de Orthodoxe kerk. Uiteindelijk keurden 176 parlementsleden het wetsvoorstel goed, 76 stemden tegen en twee parlementsleden onthielden zich.Hiermee is Griekenland het zestiende Europese land en eerst Orthodoxe land waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. 

    21 februari: In Lier wordt de Marieke Vervoortlaan ingehuldigd aan het sportcomplex Hoge Velden. De straatnaam is een eerbetoon aan rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort (1979-2019). Marieke Vervoort werd geboren en overleed in Diest, maar ze was bij haar sportieve activiteiten steeds verbonden aan atletiekclub Lyra uit Lier.

    28 februari: Het parlement in Ghana keurt een wetsvoorstel goed waardoor homoseksualiteit bestraft kan worden. Wie zich identificeert als lid van de LGBTQ+gemeenschap kan hierdoor een gevangenisstraf van zes maanden tot  drie jaar krijgen. Activisten die LGBTQ+ rechten verdedigen kunnen door de nieuwe wet tussen de drie en vijf jaar de gevangenis in vliegen.Dat kan zelfs tot tien jaar oplopen als dit gebeurd in het bijzijn van kinderen.  De 'Human Sexual rights and Ghanaian Family Values Bill' moet nog door de Ghanese president Nana Akufo-Addo worden ondertekend en die heeft aangekondigd dat hij dat enkel zal doen als er een meerderheid van de Ghanezen achter deze wet staan.

    Lees meer
  • Jaaroverzicht 2024:Frankrijk krijgt met Gabriel Attal zijn eerste homoseksuele premier

    Het jaar zit erop en dus blikken we voor een laatste keer terug op 2023. Dit zijn de belangrijkste LGBTQ-nieuwsfeiten van de eerste maand van het jaar.

    1 januari: Ook in Estland mogen vanaf dit jaar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. Het parlement stemde in juni 2023 in met de wetswijziging die het huwelijk ook open stelt voor koppels van hetzelfde geslacht. Vanaf nieuwjaarsdag kunnen de eerste aanvragen online gebeuren. Daarmee is Estland de eerste Baltische staat en het twintigste land in Europa waar het homo-huwelijk mogelijk is.

    3 januari: De Oegandese LGBTQ-rechtenactivist Steven Kabuye wordt door twee mannen,die hem al dagen volgden, aangevallen en neergestoken. Hij wordt in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.

    8 januari: In zijn "toestand van de wereld"-toespraak, een toespraak tot diplomaten, verklaarde paus Franciscus dat draagmoederschap wereldwijd verboden zou moeten worden.“Ik beschouw de praktijk van het zogenaamde draagmoederschap als betreurenswaardig, omdat het een ernstige schending vormt van de waardigheid van zowel de vrouw als het kind, gebaseerd op de uitbuiting van de materiële noden van de moeder.“Daarom spreek ik mijn hoop uit dat de internationale gemeenschap zich zal inzetten om deze praktijk wereldwijd te verbieden.”

    9 januari: Met de benoeming van de 34-jarige Gabriel Attal (°16 maart 1989) heeft Frankrijk zijn jongste en eerste openlijk homoseksuele premier te pakken. Attal is de opvolger van Elisabeth Borne die ontslag moest nemen nadat haar regering veel kritiek kreeg op de nieuwe pensioenwetten en het immigratiebeleid. In de vorige regering was Attal minister van onderwijs. Tijdens de coronapandemie trad hij ook op als de woordvoerder van de regering.Hij beloofde tijdens de officiële machtsoverdracht dat hij ook in zijn nieuwe functie aandacht blijft besteden aan onderwijs.Hij staat bekend als nauwe bondgenoot van Macron. Attal begon bij de Socialistische Partij voordat hij overstapte naar de partij van de huidige president. (Foto; Europeese Unie)

    17 januari: De Canadese Olympische  en wereldkampioen polsstokhoogspringen, Shawn Barber (27 mei 1994-17 januari 2024), die in 2017 uit de kast kwam als homo, overlijdt op 29-jarige leeftijd aan medische complicaties in zijn huis in Kingswood, Texas.Barber heeft momenteel nog steeds de wereldtitel in handen die hij tijdens de Wereldkampioenschappen Atletiek in 2015 in Peking behaalde.

    Lees meer
  • Vzw achter eerste Brusselse pride failliet verklaard.

    De vzw The Belgian Pride, die tot 2O21 de jaarlijkse Belgian Pride optocht in Brussel organiseerde, is door de Brusselse handelsrechtbank failliet verklaard. Daarmee komt de organisatie van de jaarlijkse pride optocht in Brussel niet in het gedrang. Die immers sinds 2021 door de vzw RainbowHouse en de Brusselse dienst voor toerisme Visit.Brussels georganiseerd.

    Het faillissement van de vzw The Belgian Pride dateert al van 8 oktober jongsleden. De vzw werd opgericht om in 1996 de jaarlijkse pride optocht te organiseren in Brussel. Daarvoor werd die immers afwisselend in de steden Gent, Antwerpen en Brussel georganiseerd door verschillende organisaties waaronder de Rooie Vlinder en later FWH (het huidige çavaria) en het Brusselse CCL.  De nieuwe vzw bestond naast FWH/çavaria  en de Waalse tegenhanger Arc-en-Ciel Wallonie ook uit het Brusselse regenbooghuis. Op de eerste Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP) kwamen in 1996 zo een 2.500 bezoekers af. Doorheen de jaren nam zowel het aantal deelnemers als toeschouwers toe. Zo haalde de BLGP toen 100.000 bezoekers.

    Ondanks het succes van de jaarlijkse pride nam het conflict tussen de verschillende partijen binnen de vzw jaar na jaar toe.  Dat leidde ondermeer in 2016 tot het ontslag van coördinator Alan De Bruyne en het opstappen van voorzitter Chille De Man.  De problemen bleven zich echter binnen de vzw opstapelen en dat leidde ertoe dat de Belgian Pride de organisatie van de pride en de bijhorende subsidies kwijtspeelde aan de. vzw Rainbowhouse Brussel dat na de coronacrisis samen met Visit.Brussels de schouders onder de Belgian Pride zette en de naam veranderden in het Rainbow Festival en Brussels Pride.De jongste editie in mei lokte 60.000 deelnemers volgens de politie, 200.000 volgens de organisatie.

    Hierdoor bleef de vzw Belgian Pride achter als een lege doos met vermoedelijke heel wat schulden.De laatste publieke jaarrekening van The Belgian Pride dateert van het boekjaar 2020. Daarin is sprake van ruim 59.000 euro aan uitstaande kortlopende schulden. Het is niet gebruikelijk dat een vzw gebruik maakt van de faillissementsprocedure. Dat doet vermoeden dat er nog schulden openstaan en dat het huidige bestuur via het faillissement wil voorkomen dat, doet vermoeden dat er nog schulden openstaan die de vereniging niet kan terugbetalen en dat het huidige bestuur op deze manier wil verhinderen dat ze aansprakelijk gesteld worden voor de schuldenberg als ze de vzw verder laten leven.

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste