Specials

 • Antwerp Pride ook live te zien op televisie

  Nieuw dit jaar is dat de Antwerp Pride Parade live zal worden uitgezonden dankzij een samenwerking met ATV en Proximus. Naast ATV en Proximus Pickx worden de beelden ook gestreamd op de platformen: GoPlay, OUTtv, GVA, VTM GO, VRT MAX, HLN en De Morgen. Zo wordt de parade dankzij deze pax media in heel Vlaanderen uitgezonden.

  Die Parade vindt traditiegetrouw plaats op zaterdag 10 augustus. Er wordt opnieuw verzameld op het Sint-Jansplein en om 14 uur vertrekt de Parade aan de Oude Leeuwenrui richting de Scheldekaaien naar het festivalterrein aan de Cockerillkaai waar het Love United Festival plaatsvindt tot middernacht. Ter hoogte van de voetgangerstunnel worden er camera's geplaatst die de optocht in beeld zullen brengen. In de optocht lopen ook enkele vliegende cameracrews mee die sfeerreportages en interviews met de deelnemers en toeschouwers zullen brengen. 

  Lees meer
 • Antwerpen maakt zich op voor zeventiende Antwerp Pride

  Dit jaar gaat de zeventiende editie van Antwerp Pride door van woensdag 7 tot en met 11 augustus. Thema van dit jaar is ‘Many Voices’. Voor het eerst zal de optocht op 10 augustus door het centrum van Antwerpen ook live te zien zijn op alle streamingsplatformen en op ATV.

  Het thema omvat verschillende slogans die de vele aspecten van de pride in de verf moeten zetten. Zo is er de slogan ‘Many Voices. One Protest”,” Many Voices. One Celebration”, “Many Voices. One Parade”, en “Many Voices. One Pride”. 

  “De helft van de Belgische queers durft niet hand in hand over de straat lopen en mijdt bepaalde plekken uit angst voor geweld”, zo laat Antwerp Pride voorzitter Geert van Praet weten. “Aan de vooravond van IDAHOT trokken de kandidaten van Mister Gay Belgium met een regenboogvlag door de stad. Ze werden op de Grote Markt uitgejouwd vanaf de terrassen. Ook tijdens de voorbije verkiezingscampagne werd er vaak harde taal gebruikt als het ging over onze gemeenschap.Met Antwerp Pride willen we een lijn trekken en zeggen tot hier en niet verder.”

  Ook dit jaar vertrekt de parade op zaterdag vanaf de Paardenmarkt om zo zich een weg te banen via de kaaien naar het festivalterrein op  de Scheldekaaien ter hoogte van de Ledeganckkaai en de Cockerillkaai. Voor het eerst dit jaar is de parade ook te zien op de verschillende streamingsplatformen, krantensites en op ATV. Vliegende cameraploegen zorgen voor sfeerreportages tijdens de optocht. 

   

  Lees meer
 • Borstkanker medicijn voor mannen moet terugbetaald worden

  Het RIZIV moet de kosten van de medicatie die mannen met borstkanker moeten nemen terugbetalen. Tot nu toe kregen enkel vrouwen hun medicatie voor borstkanker terugbetaald. Maar zowel de arbeidsrechtbanken van Antwerpen en Henegouwen oordeelden dat dit een discriminatie is.

  Twee mannelijke patiënten met borstkanker die een terugbetaling vroegen voor hun behandeling, kregen een negatief antwoord van hun mutualiteit omdat ze niet het vereiste geslacht hebben. Een vrouw in dezelfde omstandigheden zou wel een terugbetaling hebben gekregen.

  De twee patiënten trokken met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen naar de rechtbanken van Antwerpen en Charleroi om deze ongelijkheid aan de kaak te stellen. Beide rechtbanken bevestigden het standpunt van het Instituut en stelden de patiënten in het gelijk: de beslissing om een behandeling niet terug te betalen op grond van het feit dat de betrokkene “niet het vereiste geslacht heeft” vormt een minder gunstige behandeling van mannen dan van vrouwen in een gelijkaardige situatie. Dit is een discriminatie op grond van geslacht die niet objectief gerechtvaardigd is en dat is verboden.

  Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is zeer tevreden met deze vonnissen, maar pleit ervoor om alle discriminaties op grond van geslacht of gender bij de toegang tot medicijnen te vermijden. Deze gerechtelijke uitspraken bieden namelijk nog geen oplossing wanneer de terugbetaling van andere of nieuwe medicijnen tot een geslacht beperkt wordt. “Intussen is er bij het RIZIV wel een aanpassing gebeurd in de terugbetalingsvoorwaarden van de specifieke medicijnen waarvan sprake in de vonnissen”, zo laat Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut weten. “‘Vrouwen’ werd veranderd naar ‘rechthebbenden’. Maar deze vonnissen hebben alleen betrekking op bepaalde medicijnen. En er komen regelmatig nieuwe medicijnen tegen borstkanker op de markt. Zonder een algemene verandering in de criteria zullen mannen geen recht hebben op terugbetaling louter omdat ze mannen zijn.”

  Lees meer
 • Geen LGBTQ-content meer in Russische Duolingo

  Duolingo, de app waarmee je vreemde talen kunt leren, heeft dan toch toegegeven aan de Russische eisen en alle verwijzingen naar wat Rusland ‘niet-traditionele seksuele relaties’ uit zijn app gehaald. De Russen dreigden ermee om de organisatie achter de app als extremistisch te bestempelen.

  Sinds eind vorig jaar zijn de wetten in Rusland stevig verstrengd en is alles wat als LGBTQ-propaganda wordt bestempeld verboden. De Russische media-waakhond Roskamnadzor had DuoLingo eerder al gewaarschuwd dat de app zich schuldig maakte aan de promotie van alternatieve seksuele relatievormen en LGBTQ-propaganda.

   Duolingo heeft de media-waakhond nu laten weten dat al het omstreden  materiaal dat in Rusland uit de app is gehaald.

  Lees meer
 • Vierendertig Belgische kandidaten op Europese lijsten beloven zich in te zetten voor LGBTQ-gemeenschap

  Vierendertig Belgische kandidaten die volgende zondag opkomen voor de Europese verkiezingen hebben beloofd om de mensenrechten van LGBTI te beschermen en te bevorderen als ze worden gekozen. Samen met bijna duizend andere kandidaten in 26 andere landen hebben ze de Come Out 4 Europe-belofte van ILGA ondertekend waarin ze, indien gekozen, het EU-beleid en wetten voor te stellen en te bepleiten. Ook geven de kandidaten aan dat ze  actief betrokken  zijn bij de rechtsstaat, democratie en ongelijkheid, en ervoor zullen zorgen dat de EU al haar bevoegdheden gebruikt om lidstaten ter verantwoording te roepen als er  schendingen van de mensenrechten van LGBTI-personen vastgesteld worden in die lidstaten en dat ze op zullen treden als een sterke verdediger van LGBTI-organisaties en mensenrechtenverdedigers in heel Europa en daarbuiten.

  Vooral kandidaten van Renew (OpenVLD+MR), de linkse fractie GUE/NGL (PVDA-PTB),S&D (Vooruit, PS) en Greens/EFA (Groen!, Ecolo en VOLT).Hoewel grotere landen zoals Duitsland en Frankrijk vooroplopen in het aantal ondertekenaars, volgen landen waar LGBTI-rechten traditioneel niet hoog op de agenda stonden, zoals Italië (110 kandidaten voor 76 zetels), Griekenland (69 kandidaten voor 21 zetels), Litouwen (23 kandidaten voor 11 zetels) en Finland (78 voor 15 zetels). 

  “Het enorme aantal kandidaten dat zich inschrijft met zeer reële toezeggingen om de mensenrechten van LGBTI-personen te beschermen mochten ze worden gekozen, samen met het tonen hoe ze van plan zijn om die beloften na te komen, toont aan dat veel politici sterk staan te midden van groeiende aanvallen op LGBTI-rechten, en bereid zijn om met ons en andere LGBTI-organisaties en activisten samen te werken om polarisatie en het zondebok maken van LGBTI-personen in politieke verdeeldheid tegen te gaan”, aldus Chaber van ILGA-Europe. “Nu is het tijd om naar buiten te gaan en je stem te gebruiken voor die politici.”

  Ons land levert 22 van de 720 zetels in het Europese parlement. In de rangschikking van de landen met het meeste kandidaten die de belofte ondertekend hebben staan de Belgische kandidaten op de elfde plaats tussen Portugal en Oostenrijk. Kandidaten voor de Europese verkiezingen van Vlaams Belang en N-VA schitteren door hun afwezigheid op de Belgische lijst van de ondertekenaars.

  Een overzicht van de Belgische ondertekenaars van de Come Out 4 Europe-belofte vind je hier.

  Europese Rangschikking: 

  1. Frankrijk - 116

  2. Italië - 110

  3. Duitsland - 88

  4. Finland - 78

  5. Griekenland - 69

  6. Spanje - 60

  7. Tsjechië - 60

  8. Zweden - 57

  9. Nederland - 43

  10. Portugal - 44

  11. België - 34

  12. Oostenrijk - 30

  13. Denemarken - 27

  14. Slovenië - 24

  15. Litouwen - 23

  16. Malta - 23

  17. Hongarije - 25

  18. Cyprus - 19

  19. Ierland - 16

  20. Slowakije - 15

  21. Luxemburg - 13

  22. Roemenië - 9

  23. Bulgarije - 8

  24. Kroatië - 7

  25. Letland - 5

  26. Estland - 3

  27. Polen - 3

   

  Lees meer
 • LGBTQ-rechten zijn nooit 'verworven' rechten voor Vlaams Belang

  Het is de vorige week wel duidelijk geworden dat het Vlaams Belang tal van ‘verworven’ LGBTQ-rechten wil terugdraaien als het daartoe de kans krijgt. Dat blijkt uit de vele mediaoptredens in programma’s als ‘Het Conclaaf’ op VTM, ‘Eerste Keus’ en ‘De Zevende Dag’ op VRT1. De afgelopen dagen heeft het Vlaams Belang van LGBTQI-rechten een van de thema’s gemaakt van de komende verkiezingen.

  Wie het verkiezingsprogramma van het Vlaams Belang uitpluist merkt dat er weinig over LGBTI+personen instaat. De laatste paar weken begon echter de (toekomstige ) afbraakpolitiek van de rechten van LGBTI-personen meer dan ooit duidelijk te worden. Tom Van Grieken haalt hiervoor ondermeer de inspiratie uit Hongarije waar Viktor Orban de laatste jaren ook in verweer ging tegen alles wat van ver of kortbij te maken heeft met de queergemeenschap. Ook op sociale media kijkt hij naar de campagne die PVV-frontman Geert Wilders voerde tijdens de Nederlandse verkiezingen.

  In de verschillende televisieprogramma’s herhaalde VB-voorzitter Tom Van Grieken dat hij niet gelooft dat er andere genderidentiteiten zijn dan man en vrouw. “Wij geloven niet dat er iets bestaat als genders”, zo zei hij maandag tegen een transgender tiener in het programma ‘Eerste Keus’. “Als je overgaat tot geslachtsoperaties, was dat in het verleden op kosten van de samenleving. Daar ben ik het niet mee eens. Als je dat toch wil doen, moet je het op eigen kosten doen. We gaan geen paspoorten aanpassen. We gaan geen toiletten aanpassen. We gaan daarover geen wetgeving maken.”  Ook van het aanpassen van het juridische geslacht op de geboorteakte en andere identitieitsbewijzen wil het Vlaams Belang af. In ‘Het Conclaaf’ weigerde de VB-voorzitter zich ook afstand te nemen van een tweet dat Vlaams Belang-parlementslid Bart Claes over Petra De Sutter had gedaan. Die noemde Groen-vice­premier Petra De Sutter  “de verpersoonlijking van het cultuurmarxisme” omdat ze een transvrouw is. “Deze persoon wil alle fundamenten van onze westerse beschaving vernietigen en vervangen”, had Claes gezegd en getweet.  “Ik ben voor het Vlaams Belang de verpersoonlijking van de nieuwe vijand, namelijk de diversiteit, seksuele oriëntatie en genderidentiteit, waar wij tientallen jaren rechten voor hebben opgebouwd”, aldus Groen-kopstuk Petra De Sutter in ‘Het Conclaaf”. “Dit wordt een gevaar voor de waarden waar het Vlaams Belang beweerd voor te staan. Ik vind dit zeer onrustwekkend.”

   “U mag allemaal op uw hoofd gaan staan. De echte extremisten zijn mensen die ontkennen dat er ­enkel mannen en vrouwen zijn”, zei Van Grieken nog in hetzelfde programma. De extreem-rechtse partij wil ook dat er een verbod komt op een medische transitie onder de 18 jaar en dat het voorschrijven van puberteitsblokkers aan minderjarigen verboden wordt.Dat bleek onlangs tijdens een debat op een middelbare school in Sint-Niklaas. “De samenleving moet zich niet aanpassen aan jouw gevoel”, klonk het toen. 

  Ook tegen de adoptie door homoseksuele en lesbische koppels trok Van Grieken van leer. Op een vraag van Conner Rouseau (Vooruit) of hij of twee mannen samen een kind kunnen krijgen door adoptie antwoordde Van Grieken dat ‘elk kind recht heeft op een mama en papa.” “Ik en mijn partij zijn geen voorstander van homo-adoptie. Maar we hebben wel besloten als partij dat holebirechten verworven rechten zijn.”  Rousseau merkte daarop kurkdroog op:“Maar eigenlijk zijde tegen.” 

  Dat is precies het probleem van het Vlaams Belang. Heikele thema’s zoals de rechten van LGBTQ+personen, abortus en vrouwenrechten blijven op enkele gevallen na op de achtergrond in het programma van het Vlaams Belang of worden zo vaag verwoord zodat de extreme standpunten die de partij in de achterkamertjes hanteert verborgen blijven. Als puntje bij paaltje komt moeten ze uiteindelijk toegeven dat ze de klok op al die ‘verworven’ rechten gewoon terug willen draaien. Hiervoor moet er enkel naar het buitenland gekeken worden en meer bepaald naar de maatregelen die de extreem-rechtse regeringen in onder meer Italie, Hongarije hebben genomen en ook naar de vele anti-LGBTQ wetsvoorstellen die in verschillende staten van de Verenigde Staten waaronder Florida worden ingediend en reeds toegepast. Het is dan ook niet zeker dat verworven rechten zoals adoptie door koppels van hetzelfde geslacht, aanpassingen van de juridische genderidenditeit op geboorteaktes, terugbetaling van medicijnen (PreP), het beperken tot toegang tot puberteitsblokkers en genderbevestigende operaties of het homo-huwelijk niet terug gedraaid zullen worden als de partij eens aan de macht komt of genoeg medestanders vindt om de wetten die dit regelen te schrappen. 

  De extremen standpunten van de extreem-rechtse kliek rond Van Grieken zorgt ervoor dat ook bij de andere partijen, inclusief de N-VA, tot de realisatie komen dat er niet geregeerd kan worden met het Vlaams Belang. Tot die conclusie komt ook Bart Van Eeckhout van De Morgen in zijn opiniestuk van maandag. “Het gaat nog altijd veel over de partij, maar het draait niet meer om haar als ernstige kandidaat voor een regeringsdeelname. Met haar onverzoenlijke, onverdraagzame praatjes heeft de partij zelf een cordon rond zich opgeworpen. Nu blijkt hoe belachelijk en fout het idee altijd al was dat Tom Van Grieken zijn partij op een deftig spoor gezet zou hebben. Het is net op tijd.”

  Lees ook: 

  VLAAMS BELANG WIL DAT REGENBOOGVLAG AAN HET STADHUIS VAN DIEST VERDWIJNT

  BART SOMERS: 'HET VLAAMS BELANG IS DE MEEST HOMOFOBE PARTIJ" (+)

  VLAAMS BELANGER VERGELIJKT LGBT-GEMEENSCHAP MET EEN RELIGIE

   

   

   

   

  Lees meer
 • Heropent populaire Brusselse bar Le Fontainas opnieuw de deuren?

  De kans is groot dat de populaire Brusselse ontmoetingsplaats voor LGBTQI+’s Cafe Le Fontainas op de Kolenmarkt opnieuw de deuren opent. De safe queerspace sloot op 17 december na 22 jaar de deuren. Sindsdien hing er een bericht op de venster dat de eigenaars plannen aan het maken waren voor een nieuw café op een andere locatie.  Daarop willen een team van voormalige medewerkers en vrienden van Le Fontainas niet wachten. Ze willen het café, na enkele nodige verbouwingen, opnieuw openen. Ze zijn daarom met een crowdfunding begonnen waarmee ze 10.000 euro willen ophalen. Momenteel hebben ze daarvan  net geen 3.800 euro opgehaald.

  Ze hebben kunnen voorkomen dat de populaire bar gestript werd maar willen met het ingezamelde geld de nodige verbouwingen waaronder een nieuw terras en nieuwe toiletten en de daarbij gaande administratieve kosten betalen.

  Doneren kan via de crowdfunding op Ulule.

  Lees meer
 • Tweehonderdduizend deelnemers aan Brussels Pride

  Ongeveer tweehonderdduizend deelnemers zijn zaterdagnamiddag door de straten van Brussel getrokken voor de Brussels Pride. De cijfers werden zondeg verspreidt door de toeristische dienst van Brussel, Visit Brussels. De politie hield het zaterdag nog op 60.000 deelnemers en liet ook zaterdag weten dat er geen noemenswaardige incidenten hebben plaatsgevonden.Het thema van de Pride dit jaar was 'Safe everyday everywhere', of 'Overal veilig', en promoot een maatschappij waarin iedereen, ongeacht geaardheid of origine, zich vrij kan voelen.

  'Het is nog maar al te vaak niet evident voor LGBTI+ mensen om zich veilig in onze maatschappij te begeven. Dat blijkt weer maar eens uit nieuwe Europese cijfers die eerder deze week werden gepubliceerd. Volgens die cijfers worden in België meer dan twee derde van LGBTI+ leerlingen op school gepest en bedreigd. Een vierde van LGBTI+ mensen mijdt bepaalde plekken en 43% van de LGBTI+ mensen in België en 59% in Europa vindt dat het geweld is toegenomen. Ook uit de cijfers die Unia deze week vrijgaf blijkt dat de meeste haat zich richt naar LGBTI+ mensen. Deze cijfers tonen aan dat de pride van vandaag nog steeds nodig is. Het is een feest maar ook een herinnering aan alles waar de LGBTI+ community voor gestreden heeft en blijft strijden: dat het veilig is te zijn wie je wil zijn in onze maatschappij,' zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.

  In het verkiezingsjaar trokken ook heel wat politici van alle niveaus mee. Onder meer premier Alexander De Croo (Open VLD)  en minister Petra De Sutter (Groen) spraken de menigte vanop het podium aan de Kunstberg toe.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste