Specials

 • Antwerp Pride blikt terug op corona-editie

  De dertiende editie van Antwerp Pride zit erop. Zonder parade, festival en afterparties in de binnenstad werd het een ingetogen versie van Antwerp Pride die vooral digitaal kon beleefd worden. Tienduizenden vonden de weg naar het digitale platform antwerppride.tv.

  Antwerppride.TV

  De pop-up tv zender antwerppride.tv bereikte in de Pride week zo’n 15.000 unieke bezoekers. De site kon continue op een dertig bezoekers rekenen en die bezoekers bleven ook lang hangen op de site. Er was een duidelijke piek op zondag 9 augustus met 66 procent meer bezoekers dan de dag ervoor.

  Op het kanaal konden kijkers terecht voor documentaires, LGBTQ-kortfilms, nieuws rond LGBTQ-thema’s, dj-sets en nog veel meer. De zender blijft nog een tijd online staan.

  Trail of Stories

  Er was ook een wandelparcours waar normaliter de parade plaatsvindt. Hierlangs stonden dertien portretten opgesteld van mensen die een bijzondere band hebben met de Antwerpse LGBTQ-scène. Mensen konden deze Trail of Stories in hun bubbel of individueel afwandelen. Middels een QR-code kon men het verhaal achter de persoon ontdekken. Tijdens de Pride-week werden de QR-codes zo’n 2000 keer gescand. En zo’n 9.000 mensen bekeken de Trail of Stories verhalen online.

  Er waren ook tien begeleide wandelingen doorheen de stad en het Middelheimmuseum en deze waren uitverkocht.

  De tentoonstelling Together in het M HKA loopt nog tot 6 september.

  Tijdens het voorbije Antwerp Pride weekend meldde de politie geen noemenswaardige incidenten.

  Corona-pride

  Antwerp Pride kondigde op 8 juli al een corona-versie aan van het LGBTQ-Feest in Antwerpen maar ook die afgeslankte versie moest nog verder worden teruggeschroefd door de verstrengde maatregelen die de Stad Antwerpen begin augustus afkondigde.

  Zo moest het mensenrechtenluik Human Rights Friday ter elfder uren worden afgelast en konden ook de filmvoorstellingen niet doorgaan.

  “We kijken terug met gemengde gevoelens. Onze vrijwilligers hebben op korte tijd en onder steeds veranderende omstandigheden een project neergezet waar we fier op mogen zijn,” aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. “Ik wil onze partners, sponsors maar ook iedereen bedanken die een vlag heeft uitgehangen, die een bezoek heeft gebracht aan de site of op een andere manier kleur heeft gebracht in de stad om de Pride gedachte te blijven koesteren. De taferelen die we de afgelopen dagen hebben gezien in Polen moeten ons terecht waakzaam houden.

  Maar ‘blij’ of ‘tevreden’ kan je niet zijn wanneer een virus nog steeds slachtoffers maakt. Antwerp Pride organiseren doe je ook samen met de horeca, de evenementensector, de cultuursector, het middenveld... allemaal sectoren die nu enorm hard getroffen worden door de pandemie. We kunnen samen alleen maar hopen op betere tijden en dan maken we er opnieuw een feest van.”

  Lees meer
 • Vijf beste Holebikort-films te bekijken via Dalton

  In samenwerking met Dalton.Be en ZED Cinema’s  brengt het Holebifilmfestival een selectie van de HOLEBIKORT kortfilmwedstijd bij jou in de woonkamer. De kortfilmwedstrijd 'Holebikort' haalt al tien jaar de mooiste queerkortfilms uit de hele wereld naar België. Vorig jaar stuurden 190  regisseurs uit 39 landen hun kortfilm in . Die kwamen hoofdzakelijk uit Europa en uit Noord- en Zuid-Amerika. Voor vijf euro kun je online kijken naar de vijf beste  kortfilms uit de afgelopen HOLEBIKORT wedstrijd waaronder de winnaar Cocodrilo van de Spaanse regisseur Jorge Yúdice. 

  Jorrit Ferket, coördinator Holebifilmfestival: “Door de Coronacrisis weten we uiteraard niet goed in welke omstandigheden we ons gaan bevinden in november. Omdat we al 20 jaar een vaste waarde zijn geworden willen we daarom een alternatief kunnen aanbieden voor moest het festival in zijn normale vorm niet kunnen doorgaan.”

  Bedoeling hiermee is om het Holebifilmfestival tot in de woonkamer te krijgen door een compilatie van de beste kortfilms uit alle inzendingen van Holebikort 2019 aan te bieden op 'ZED vanuit je zetel' zodat deze video- on-demand bekeken kan worden. De selectie vind je hier.

   

  De selectie

  - Marguerite - Marianne Farley

  Marguerite is een oude, doodzieke vrouw. Ze krijgt dagelijks hulp van Rachel. Een telefoontje van Rachels vriendin maakt herinneringen in haar los. Snel haalt ze een oud fotoboek van onder het stof. Een subtiele intimistische prent met een meesterlijke vertolking van beide vrouwen.

  Cocodrilo - Jorge Yúdice

  Een jongeman heeft gebroken met zijn ouders en runt nu een drukbezochte videogamesite. De moeder tracht haar verloren zoon terug te winnen door zijn site te bezoeken. Ze heeft daarbij één toverwoord: Cocodrilo!

  Le graffiti - Aurélien Laplace

  Een rustig Frans dorpje wordt opgeschrikt door vandalisme. Een graffititekst op de muur beschuldigt de burgemeester ervan dat hij homoseksuele diensten zou aanbieden aan de plaatselijke arts. Een originele kortfilm met een komische noot!

  Bilder av Leo - Eric Rusch

  Nico's jeugdvriend Leo is stervende. Leo's vrouw nodigt Nico uit voor een laatste bezoek. Zal Nico op de uitnodiging ingaan? Of bewaart hij liever het beeld dat hij van de jonge Leo heeft? De weemoedige sfeer wordt nog versterkt door de prachtige muziek van Purcells opera "Dido en Aeneas".

   

  Lees meer
 • Website Antwerp Pride gehackt bij start van Antwerp Pride

  Donderdag werd in Antwerpen het startschot gegeven voor Antwerp Pride en dat was blijkbaar ook het sein voor hackers om de webstie van Antwerppride.TV aan te vallen en offline te halen. Dat laat de organisatie via Facebook weten. Met man en macht werd er gewerkt om de site op een nieuwe server te zetten en opnieuw beschikbaar te maken voor het publiek.

  De nieuwe site ziet er iets anders uit dan de gehackte site en als back-up werd er ook voor gekozen om een deel van de reportages op YouTube te zetten. Via een redirect kom je uit op de nieuwe site ls je de url Antwerppride.TV intypt.

   

   

  Lees meer
 • Holebifilmfestival komt tot in jouw woonkamer

  Hoewel het zeer onzekere tijden zijn omwille van de Corona, is de kernploeg van het Holebifilmfestival druk in de weer om hun 20e editie in november voor te bereiden. Sinds dit jaar gaat het Holebifilmfestival ook de digitale tour op om het filmfestival tot in jouw woonkamer te brengen.

  In gunstige omstandigheden zal de 20e editie van het Holebifilmfestival plaatsvinden van dinsdag 3 november t.e.m. vrijdag 27 november 2020 op diverse locaties in gans Vlaanderen.

  Zoals de naam al doet vermoeden is het Holebifilmfestival waar het LGBTQ+-zijn centraal staat, maar waarbij ook hetero’s uiteraard van harte welkom zijn.

  Het Holebifilmfestival is stap-voor-stap aan het vernieuwen en moderniseren omdat er enerzijds nood aan is. Het festival zal in deze bijzondere Corona-tijden dan ook voor een stuk de digitale kar opspringen door een samenwerking met 'ZED vanuit je zetel' op Dalton.be aan te gaan.

  Jorrit Ferket, coördinator Holebifilmfestival: “Door de Coronacrisis weten we uiteraard niet goed in welke omstandigheden we ons gaan bevinden in november. Omdat we al 20 jaar een vaste waarde zijn geworden willen we daarom een alternatief kunnen aanbieden voor moest het festival in zijn normale vorm niet kunnen doorgaan.”

  Bedoeling hiermee is om het Holebifilmfestival tot in de woonkamer te krijgen door een compilatie van de beste kortfilms uit alle inzendingen van Holebikort 2019 aan te bieden op 'ZED vanuit je zetel' zodat deze video- on-demand bekeken kan worden.

  Met deze samenwerking wil het Holebifilmfestival ook weer terug meer jeugd aantrekken.

  “Jongeren gaan heel weinig nog naar reguliere bioscoopvoorstellen, maar kijken eerder alles online vanuit hun kamer via diverse video-on-demand-platformen. Door deze samenwerking willen we hen kennis laten maken met het aanbod van het Holebifilmfestival en hopen we hen op die warm te krijgen om toch naar een voorstelling te komen kijken op één van onze locaties.” zegt Jorrit.

  De compilatie van de beste inzendingen uit Holebikort 2019 zal vanaf 8 augustus 2020 te zien zijn op Dalton.be in de premium rubriek ‘ZED vanuit je zetel’ voor slechts vijf euro en zal daarna naar de standaard catalogus van Dalton.be verhuizen. 

  Lees meer
 • Kunstenaar Paul Harfleet plant 20 viooltjes op politietoren tegen haatmisdrijven

  Antwerp Pride brengt in samenwerking met Antwerp Queer Arts Festival het Pansy-Project van de Britse kunstenaar Paul Harfleet naar Antwerpen. Op de politietoren Den Oudaan, het hoofdkwartier van de Antwerpse politie, zullen twintig viooltjes ‘geplant’ worden.

   Overal ter wereld plant de Britse kunstenaar Paul Harfleet viooltjes op of nabij plekken waar een homofoob misdrijf heeft plaatsgevonden. In het Engels heten viooltjes ‘pansies’ en in het Engels is ‘a pansy’ ook een scheldwoord dat kan vertaald worden als ‘mietje’ of ‘nicht’. Door de kleine bloemen te planten op plekken van agressie, wil hij de gruwel van haatmisdrijven aankaarten met schoonheid.

  Omwille van de pandemie krijgt het Pansy-project in Antwerpen een andere meer symbolische invulling. Aangezien internationaal reizen wordt afgeraden was het moeilijk voor Paul om naar Antwerpen af te zakken. In plaats van echte viooltjes heeft hij enkele viooltjes grafisch ontworpen. Kleine kunstwerkjes vormen zo een krachtig signaal tegen haat.

  De cel diversiteit van de politie Antwerpen zal vandaag woensdag 5 augustus twintig grote ‘pansies’ op het gebouw aanbrengen. Ze zullen zichtbaar zijn vanop de straat.

  Het getal twintig is eveneens symbolisch. Uit internationale onderzoek blijkt dat naar schatting slechts twintig procent van de haatmisdrijven wordt aangegeven bij de politie. Tachtig procent wordt niet aangegeven. Ook Unia spreekt in haar recente jaarrapport van een onderrapportage. Met de twintig pansies aan de gevel van het politiegebouw wil de cel diversiteit van de politie Antwerpen dan ook de drempel verlagen en iedereen die geconfronteerd wordt met een haatmisdrijf oproepen om aangifte te doen.

  Ondertussen bekijken Antwerp Pride en Antwerp Queert Arts Festival op welke andere plekken in de stad een grafisch viooltje kan aangebracht worden.

  “We zullen viooltjes afgeven op plekken waarvan we weten dat er een haatmisdrijf heeft plaatsgevonden,” aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. “Zoals Café Strange waar eigenaar Armand twee jaar geleden nog het slachtoffer werd van een gaybashing. Een corona versie van Antwerp Pride mag er niet voor zorgen dat de strijd tegen haatmisdrijven of deze nu homofoob, transfoob of racistisch zijn op het achterplan verdwijnt. We appreciëren de blijvende inspanningen van politie Antwerpen op dit vlak, maar roepen op deze manier de verschillende overheden op om een tandje bij te steken in het gevecht tegen intolerantie.”

  Over Paul Harfleet en zijn The Pansy Project vind je hier meer informatie.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste