Specials

 • Binnenkort met de nachttrein vanuit Brussel of Luik naar Berlijn

  Binnenkort kun je met de nachttrein opnieuw vanuit Brussel of Luik naar Berlijn reizen. Twee jonge ondernemers beginnen in de loop van deze maand met de  nieuwe maatschappij Moonlight Express.

  Louis Lammertyn en Louis De Jaeger zijn twee jonge Belgische ondernemers die graag reizen. De laatste jaren begon het aan hen te knagen dat hun manier van reizen niet in overeenstemming was met hun ecologisch engagement. Beiden zijn consultants in het duurzamer maken van de maatschappij. Louis De Jaeger op vlak van landbouw en Louis Lammertyn met betrekking tot transport en hernieuwbare energie. 

  “Ik heb enkele jaren herstructureringsprojecten gedaan in de luchtvaartindustrie”, zegt Louis Lammertyn, “ik heb vooral gezien aan welk tempo we de aarde aan het vernielen zijn door onze manier van reizen”. Tegelijkertijd snappen de twee initiatiefnemers dat mensen graag willen uitbreken en dit ook zullen blijven doen, zeker na corona. “De trein biedt een geweldig alternatief voor mensen die met een gerust geweten willen reizen”, zegt De Jaeger, “en het mag vooral niet saai zijn. In plaats van puur te concurreren op snelheid of prijs voor transport van A naar B, zetten we in op betaalbare en kwaliteitsvolle reistijd.”. 

  Daarom hebben ze Moonlight Express een jaar geleden opgericht. Ze willen magische reiservaringen creëren met de nachttrein. “Wij zien een nachttrein eigenlijk als teletijdmachine”, zegt De Jaeger. Een stressvrije reis begint vanaf het moment dat de reiziger opstapt. Hij of zij krijgt een aperitiefje, kan iets lekkers lokaal en gezond eten en krijgt de kans om leuke mensen te ontmoeten in eigen coupé of de barwagon. Je kan veilig en comfortabel slapen in een echt bed en je komt uitgerust aan.  

  “Een project van deze omvang vraagt best wel wat voorbereiding, maar we zijn blij dat we dit bedrijf na meer dan een jaar gesprekken voeren met verschillende Duitse en Belgische partners verder op de rails kunnen zetten”, zegt Louis Lammertyn.

  Voorlopig start Moonlight Express met hun eerste lijn vanaf april 2022 tussen Brussel en Berlijn, via Luik. Op die manier verbinden ze twee Europese culturele polen die historisch veel gemeen hebben met elkaar. Tickets voor een bed in een gedeelde coupé starten vanaf 49 euro per persoon. Er zijn ook plannen om België te verbinden met het zuiden van Frankrijk en Barcelona. Zo kan Brussel verder uitgebreid worden als internationale treinhub met verschillende aanbieders. De eerste reis wordt alvast een uniek première-evenement met optredens.

   

  Foto: Markus Spiske / Pexels

  Lees meer
 • Maskara start crowdfundingactie om te overleven

  Danny Calander, beter bekend als Zsa Zsa L'Amor, heeft een crowdfunding gestart om de bekende showtempel Maskara te redden. Dit jaar bestaat de zaak 19 jaar maar helaas ziet de toekomst er somber uit.

  De eigenaar van het pand in Borsbeek waar het ambiancerestaurant gevestigd is heeft laten weten dat hij het wil verkopen. De afgelopen drie jaar investeerde Danny en zijn vennoot in het gebouw. Daarbovenop komt dan nog eens het feit dat de zaak al meer dan een jaar gesloten is door de coronapandemie.

   

  "Na 1 jaar Corona zijn de eigen middelen uitgeput en we hopen op de massale steun van fans, sympathisanten, vrienden en iedereen die ooit een fijne avond beleefd heeft en of nog een dolfijne avond wil beleven in Maskara", zo schrijft Danny op zijn eigen Facebookpagina. "Deze showtempel bestaat reeds 19 jaar en is een begrip in de wijde omtrek en ver daarbuiten. Steeds ambiance, vrolijkheid, humor en gewoon een avond plezier onder vrienden met heerlijk eten."

  Om de zaak te redden is Danny dus een crowdfunding begonnen. Iedereen die dat wil kan hier een bijdrage leveren.  Voor de mensen die geen creditcard hebben mogen altijd rechtstreeks storten op de geblokkeerde rekening met volgende nummer: BE61 7506 9979 2417.

  foto: Facebook

  Lees meer
 • Gerrit Komrij (1944-2012)


  Gerrit Komrij (Winterswijk, 30 maart 1944) debuteerde in 1968 met de poëziebundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten, die meteen de aandacht trok door de oneigentijdse vaste vorm en de grillige humor. Hij zou zijn dichterschap altijd trouw blijven. In totaal publiceerde hij zo’n vijftien bundels, verzameld onder de titel Alle gedichten tot gisteren (2004). De bundel Boemerang had hij op zijn bureau in Portugal klaargelegd om te voltooien en zal dit najaar postuum verschijnen.

  Hij was een gedreven criticus en televisierecensent, stelde een aantal spraakmakende Nederlandse en Zuid-Afrikaanse bloemlezingen samen, vertaalde veel literair werk (waaronder toneelstukken van Shakespeare) en schreef toneel, essays en romans. 

  In 1976 was Gerrit Komrij een jaar lang een scherp televisierecensent voor NRC Handelsblad; deze spraakmakende televisiekritieken werden in 1977 gebundeld in Horen, zien en zwijgen. Als literair recensent voelde hij zich verwant aan de tijdgeest van waarheidsvinding en sarcasme. In de jaren zeventig en tachtig maakte hij vooral naam als essayist, en schuwde in dat genre geen enkel onderwerp, van het feminisme tot aan de architectuur. Zijn venijnige stijl bleek ook hier zijn belangrijkste wapen. De essays werden gebundeld in onder meer Heremijntijd (1978), Papieren tijgers (1978), Averechts (1980), Het boze oog (1983), Humeuren en temperamenten (1989), Met het bloed dat drukinkt heet (1991), Morgen heten we allemaal Ali (2010) en Kunstwonderen (2011). 

  In 1980 verscheen zijn eerste (autobiografische) roman, Verwoest Arcadië. Later schreef hij de romans Over de bergen (1990), Dubbelster (1993), De klopgeest (2001), Hercules (2004) en De loopjongen (2012).

  Bijzonder succesvol en invloedrijk waren zijn bloemlezingen poëzie, met name De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw in duizend en enige gedichten (1979) en De 21ste eeuw in 185 gedichten (2010). Eigenzinnig en hilarisch is zijn bloemlezing Kakafonie. Encyclopedie van de stront (2006).

  Komrij won vele prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs 1993 voor zijn beschouwend proza en De Gouden Uyl 1999 voor In Liefde Bloeyende. In 2000 werd hij geëerd als doctor honoris causa aan de Universiteit van Leiden. 

  Van 2000 tot 2004 was hij de eerste Dichter des Vaderlands, een rol die hij met grote verve vervulde.

  Gerrit Komrij woonde tot 1984 in Amsterdam. Hij verhuisde in dat jaar naar Portugal war hij samen met zijn vriend woonde. Over de verhuis deed  hij op  indrukwekkende wijze verslag in Vila Pouca (2008). Het boek werd genomineerd voor de Gouden Uil 2009. 

  Gerrit Komrij werd 68 jaar.

  Lees meer
 • Brusselse LGBTQ-horeca start crowdfundingcampagne om te overleven

  De Brusselse LGBT-horecazaken zijn een gezamelijke crowdfundingactie gestart om de coronacrisis te overleven. Een jaar geleden werd in heel wat etablissementen de laatste pint getapt en voor vele (LGBTQ) cafés in Brussel staat het water nu aan de lippen.  De LGBTQ-bars die de krachten hebben gebundeld in de vereniging Syndigay hebben nu via het Grownfunding platform een inzamelingsactie opgestart. Doneren kan via www.growfunding.be/zuur. Op die manier kan je de volgende organisaties en LGBTQ-horecazaken steunen: The Belgian Pride, Chez Maman,  Café Charbon, Station Bxl, C'est Ma, Tournée Bearzone, Le Baroque, Jungle Bar, Amalgame, The Crazy Circle, Le Dolores, Castro Brussels, The Green Man, Finest Cocktail Bar en La Reserve.

  Lees meer
 • Mister Gay Belgium getuigt over gevaren van online daten

  In Het Laatste Nieuws spreekt de huidige Mister Gay Belgium Joren Houtevels voor het eerst over hoe hij zelf misbruikt en afgeperst werd door iemand met wie hij via Facebook en Grindr had afgesproken. Aanleiding voor zijn getuigenis is de moord op David Polfliet (42)in Beveren die werd doodgestoken door drie jongeren van 16 en 17 jaar die hem via de datingapp Grindr in de val hadden gelokt.  

  Joren spendeerde als vijftienjarige knaap in 2015 veel tijd op Facebook en kwam zo in contact met wat hij dacht dat een leeftijdsgenoot was. 

  "Zijn Facebookprofiel was vrij blanco, maar die persoon zat net zoals ik in de knoop. Iemand die niet zeker was van zijn geaardheid en volop op zoek was naar zijn identiteit. Ben ik homo of niet? Na enkele weken chatten hadden we een vertrouwensband opgebouwd. We zaten in hetzelfde schuitje."

  Toen hij op de vraag inging om naaktfoto's uit te wisselen veranderde alles. "Hij wou afspreken om seks te hebben, maar ik wou dat niet. Ik was op dat moment nog steeds niet helemaal zeker of ik homo was of niet. Maar na een paar keer 'neen' te zeggen, begon hij verbaal agressiever te worden. 'Je gaat met mij afspreken of ik stuur de naaktfoto's door naar je familie en vrienden', zei hij." Het werd de start van een opeenvolging aan dreigementen en afpersing. De zogenaamde leeftijdsgenoot met wie Joren chatte, was niet wie hij zei dat hij was, zo blijkt later. "Ik voelde dat er iets niet klopte en heb alle contact verbroken. Uit angst heb ik ook mijn nummer veranderd."

  Even lijkt het erop dat de dreigementen stoppen. Die beginnen echter weer toen in 2018 Joren via Grindr werd aangesproken door, wat later dezelfde persoon bleek te zijn die hem ook via Facebook had bedreigd. "Ik had het eerst niet door omdat er geen duidelijke foto's stonden op zijn profiel. Maar na een paar chatberichten, merkte ik dat het dezelfde persoon was als toen in 2015. Ik blokkeerde hem ditmaal ook op Grindr, maar op een of andere manier had hij mijn nieuw nummer gevonden." Joren kreeg een sms van de man waarbij per toeval zijn iCloud mailadres verscheen. "Ik zag dus zijn echte naam en kwam erachter dat het een man van midden de 30 was." 

  "Hij begon de naaktfoto's weer boven te halen, stuurde screenshots van de Facebookprofielen van mijn zussen en broers, had mijn adres gevonden en dreigde ermee tot hier te komen. Als ik thuis in mijn bed lag, stuurde hij 'lig je goed?' of als ik in de bib was geweest 'goed gestudeerd in de bib?' Hij wist gewoon altijd waar ik was. Echt psychopatisch gedrag. Het stopte gewoon niet."

  Omdat hij zich in het nauw gedreven voelde sprak hij af met de dertiger. "Misschien was ik naïef, maar ik hoopte gewoon dat het stopte als ik er één keer mee afsprak. Ik wilde ook mijn familie beschermen. Ik moest babysitten en hij is me daar komen halen. Hij reed tot aan een stuk verlaten bos in Keerbergen, waarna hij me in de auto seksueel misbruikte."

  "Vanaf het moment dat ik in die auto ben gestapt, is alles vaag. Ik was er, maar ik was er eigenlijk niet. Begrijp je? Ik wou niet geloven wat er gebeurde."

  Maar ook na die ene avond stopt de afpersing en stalking niet. De man wou opnieuw afspreken en begon seksueel geladen berichten te sturen. Negeren hielp niet. Joren biecht uiteindelijk alles op aan een vriendin, wiens partner bij de politie van Leuven werkt. In 2019 dient hij vervolgens voor de eerste keer klacht in. De politie start een onderzoek. "Na een tweede klacht werd hij opgepakt en een nacht verhoord. Maar wegens te weinig bewijsmateriaal - ik was na de aanranding niet naar de dokter geweest - kon de politie verder niets doen." De man werd vrijgelaten, maar stopte nadien wel met Joren lastig te vallen.

  Online daten

   

  In Het Laatste Nieuws geeft Joren ook enkele tips en maatregelen die hij zelf neemt als hij op date gaat met iemand die hij via het internet of een dating-app heeft ontmoet. "Ik bescherm mezelf nu door eerst te videochatten met mijn date, zijn Instagramprofiel te vragen en bij elk afspraakje is er een vriendin op de hoogte. Als ik een eerste keer afspreek, zal dat bovendien overdag zijn en vaak op een openbare plaats."

  Bron: Het Laatste Nieuws 

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste