Specials

  • Liz Taylor van hollywood icoon tot gayicoon

    Actrice en homo-icoon Liz Taylor werd op 27 februari 1932 als Elizabeth Rosemond Taylor geboren in Hampstead in Londen en overleed  op 23 maart 2011 op 79-jarige leeftijd in Los Angeles. Liz Taylor begon als kindsterretje te acteren in 'There's one born every minute' en 'Lassie come home'. Echt beroemd werd ze door 'National Velvet' (1944). Tijdens haar acteercarrière werd ze vijf keer genomineerd voor een Oscar. Voor haar rol als prostituee in 'Butterfield 8' in 1960 en  in 'Who's afraid of Virginia Woolf? uit 1966 kon ze die nominatie verzilveren.

    Naast haar acteercarrière haalde Elizabeth Taylor regelmatig de gespecialiseerde pers omwille van  haar acht huwelijken en turbulente privéleven. De laatste paar jaren kwam ze vooral door haar wankele gezondheid in het nieuws. Zo werd ze in 1997  geopereerd aan een hersentumor en in 2009 onderging Taylor een hartoperatie.

    Bij de Amerikaanse homo-gemeenschap was ze vooral geliefd voor haar strijd tegen aids. Nadat haar goede vriend en verdoken homo Rock Hudson (17 november 1925- 2 oktober 1985) in de jaren tachtig aan aids overleed richtte ze een eigen stichting op die onderzoek naar de ziekte deed en aids-patiënten steunde.

    Lees meer
  • Uit Libanon gevluchte homoseksuele kapper uitgeroepen tot Limburgse starter van het jaar

    De Bilzense bierkapper Michel Malo is donderdag door Unizo LImburg uitgeroepen tot  Limburgse ‘starter van het jaar’.  Michel ontvluchtte in 2018 Libanon en kwam na een tussenstop in Luik in Bilzen terecht bij zijn huidige partner en zytholoog Andy. In mei 2022 zwaaiden de deuren open voor zijn herenkapperszaak, waar bier centraal staat.

    Michel Malo werd in Libanon geboren, maar moest er in 2018  op de vlucht slaan nadat hij omwille van zijn geaardheid doodsbedreigingen kreeg. Met enkel een plastieken zakje met wat bezittingen, belandde hij uiteindelijk in Belgie. Aanvankelijk in Luik, wat later week hij uit naar Mopertingen (Bilzen). Op amper 4 maanden tijd zorgde Michel ervoor dat hij de Nederlandse taal machtig was. Hij wilde graag IT studeren, maar slaagde niet voor het ingangsexamen. Dus stortte  hij zich in mei 2022 vol overgave op wat hij al sinds zijn tiende in Libanon deed: herenkapper. 

    Andy, de huidige partner van Michel is zytholoog (bierkenner) en het toeval wil dat bier uitstekende kwaliteiten voor het haar heeft. “Alcohol reinigt niet alleen het haar. Er zit ook veel vitamine B in, wat zeer gezond is voor je haar. Bovendien is hop een natuurlijk antibioticum”, somt Michel op. De heren goten hun passie en vakkennis samen en zo ontstond het idee van de ‘bierkapper’. Michel gebruikt namelijk haarproducten op basis van bier, zoals een trappistenbiershampoo en bierlotion.

    Foto: Facebook/ Bierkapper Michel Malo

     

    Lees meer
  • Recensie: The Inspection schetst rauw beeld uit periode dat homo's niet welkom waren in het Amerikaanse leger

    Vanaf vandaag kan je in de bioscoop  gaan kijken naar ‘The Inspection’ van regisseur Elegance Bratton met Jeremy Pope,McCaul Lombardi, Raúl Castillo, Aaron Dominguez en Bokeem Woodbine in de hoofdrollen. In deze rauwe film, ten tijde van de ‘Don’t ask, Don’t Tell’-richtlijn, staat de zwarte jonge homoseksuele Ellis centraal die het absoluut in het leger wil maken. En dat verloopt niet zoals hij verwacht.

    Ellis, een jonge homoseksuele zwarte man, wil ontsnappen uit het dakloze bestaan waar hij, nadat hij door zijn moeder verstoten is, in belandde en besluit bij het Amerikaanse leger te gaan. 

    Helaas krijgt Ellis niet alleen te maken met een zware opleiding en discriminatie omwille van zijn huidskleur, ook moet hij verborgen houden dat hij homo is. Bij  het Amerikaanse leger is immers nog steeds de befaamde ‘Don’t Ask, Don’t Tell’ richtlijn van kracht waardoor homoseksuele soldaten niet welkom zijn bij de strijdmachten.  Dat merkt Ellis onmiddellijk als hij in zijn kazerne aankomt. Naast de standaardvragen of hij 'een terrorist' en 'een zwakkeling' is krijgt hij ook meteen de vraag of hij een ‘homoseksueel’ is. In eerste instantie ontkent hij maar als hij in de doucheruimte zit te dagdromen over enkele collega-rekruten wordt zijn geheim pijnlijk duidelijk. 

    Vanaf dat ogenblik krijgt hij nog meer tijdens zijn opleiding te maken met discriminaties. Als dan ook zijn homofobe moeder nog eens op bezoek komt lijkt het hek helemaal van de dam te vliegen totdat hij onverwacht steun vindt bij zijn mede-soldaten.

    ’The Inspection’ is grotendeels gebaseerd op de waargebeurde feiten die regisseur Elegance Bratton zelf meemaakte.Ook hij was een tijd dakloos en besloot om in de jaren negentig bij de Amerikaanse Zeemacht te gaan. Het resultaat is een rauwe, bij momenten harde film die je mede door de acteerprestatie van Jeremy Pope (One Night In Miami’  en ‘Pose’), soms naar de keel grijpt. Niet voor niets is Jeremy Pope voor zijn rol in deze film genomineerd voor een Golden Globe award in de categorie ‘Beste Acteur’.

    The Inspection vanaf 15 februari in de bioscoop.

    Lees meer
  • Antwerp Pride wil met een Braveolution van Antwerpen een 'safe space' maken

    Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Antwerp Pride in het Modemuseum (Momu) werd niet enkel uitgebreid afscheid genomen van voorzitter Bart Abeel maar werd  ook het thema onthuld voor de zestiende editie die van 9 tot en met 13 augustus zal doorgaan. Dat thema is dit jaar ‘Braveolution’ wil de organisatie van heel Antwerpen een ‘brave space’ maken, waar de LGBTQIA+ gemeenschap zich elke dag van het jaar zichzelf kan zijn. Ook roept Antwerp Pride iedereen buiten de LGBTQIA+ gemeenschap op de moed te hebben om op te komen voor een inclusieve samenleving en dit niet enkel tijdens de Pride dagen in augustus, maar het hele jaar door.

    Als Antwerpen een brave space zou zijn, dan zou iedereen zich kunnen ontwikkelen tot wie men is binnen een respectvolle samenleving en met steun van medeburgers, collega’s, familie, overheid,...,’ aldus Antwerp Pride woordvoerder Wilfried Eetezonne. ‘Dan zou het normaal zijn om op straat hand in hand te lopen met iemand met dezelfde genderidentiteit, of om gekleed te gaan op een manier die ingaat tegen de opgelegde heteronormatieve normen. Dan zou er geen discussie zijn rond inclusief taalgebruik of genderneutrale toiletten. Hoewel we heel dankbaar zijn dat er in onze samenleving al veel bereikt is, merken we in de realiteit dat er nog heel veel moed nodig is om bepaalde heel eenvoudige stappen te zetten.’

    Voor Antwerp Pride is de LGBTQIA+ gemeenschap de voorbije decennia heel moedig geweest door op te komen voor gelijke rechten en te streven naar een inclusieve samenleving. ‘Het vraagt ook vandaag nog altijd moed om uit de kast te komen, om elke dag te zijn wie je bent,’ zegt Eetezonne. ‘Met Braveolution willen we de hand uitreiken naar de hele samenleving om even moedig te zijn en willen we zeggen: heb de moed om op te komen tegen discriminatie en te reageren als je er getuige van bent. Heb de moed om dat genderneutrale toilet te plaatsen in je school of je bedrijf. Heb de moed om de nieuwe voornaamwoorden te leren en te gebruiken. Heb de moed om iemand te steunen die in transitie gaat….Als we naar die inclusieve stad willen gaan, is het niet enkel aan de queer gemeenschap om moedig te zijn, maar is dat een taak voor iedereen omdat iedereen baat heeft bij een vrije en respectvolle samenleving.’

    Antwerp Pride start dit jaar op woensdag 9 augustus en sluit af op zondag 13 augustus. Hoewel de organisatie nog volop bezig is met de invulling zal de Antwerp Pride Parade er op zaterdag 12 augustus ook weer bij zijn, net als de festivals. Hoe het programma er dit jaar zal uitzien wordt binnen enkele maanden bekend gemaakt.

    Op de nieuwjaarsreceptie in het MoMu werd ook Bart Abeel uitgebreid in de bloemen gezet. Hij zette vorig jaar een stap opzij na vijftien jaar voorzitterschap van Antwerp Pride. Bart zal nog wel achter de schermen betrokken blijven bij de organisatie.

    Zijn opvolger Geert van Praet bedankte Bart voor al zijn jaren van inzet. Niet enkel voor de LGBTQIA+ gemeenschap, maar ook om van de hele stad een betere plek te maken. 

    Geert van Praet stelde ook Bjorn Lommelen voor. Hij zal als nieuwe coördinator de dagelijkse praktische organisatie van Antwerp Pride in goede banen leiden.

    Lees meer
  • Nieuwe documentaire toont Marieke Vervoort zoals we haar (nog niet) kenden

    Tijdens het filmfestival van Oostende gaat de documentaire ‘Adicted to life’ over de drie laatste levensjaren van de Diestse rolstoel-atlete en LGBTQ-icoon Marieke ‘Wielemie' Vervoort in premiere. De documentaire werd gemaakt door de Amerikaanse documentairemaakster Pola Rapaport en is vanaf volgende week ook bij ons in de bioscoop te zien.

    In haar documentaire toont Rapaport de drie laatste jaren van Marieke Vervoort, na haar afscheid van de topsport van Wielemie. Tijdens de Olympische spelen in Rio (2016), waar ze nog een gouden medaille behaalde, maakte ze immers bekend dat het niet alleen haar laatste Para-Olympische Spelen zijn maar dat ze ook van plan is om euthanasie te ondergaan. Die bekendmaking haalt de wereldpers. In de documentaire krijgen we niet alleen te nasleep hiervan te zien maar krijgen we ook een terugblik van de carrière en het leven van Wielemie en hoe ze in 2008 in contact komt met de oncoloog en specialist op het gebied van einde-van-levenszorg Wim Distelmans, die haar vertelt dat ze in Belgie zelf kan kiezen wanneer ze uit het leven wil stappen. Vanaf dat moment valt er een enorme last af van de schouders van de atlete uit Diest. Zij heeft immers te kampen met een steeds ergere vorm van ernstige spinale spieratrofie, dat voor steeds toenemende epilepsieaanvallen en aanvallen van spierkrampen zorgt.  

    In de documentaire maken we opnieuw kennis met de levenslustige Wielemie die na haar afscheid van haar sportcarrière het leven en haar overvolle bucketlist met beide handen vastgrijpt en ten volle wil beleven. Bevrijd door de wettelijke toestemming om te sterven, bloeit de atlete in het laatste hoofdstuk van haar leven helemaal open. Zo zijn we getuige van hoe Wielemie op het Circuit van Zolder rondscheurt in een formule 1-wagen en hoe ze met rolstoel gaat bungeespringen. Tussen die adrenalinekicks door blikt Rapaport terug naar de sportieve prestaties van Wielemie, waaronder de para-olympische spelen van Londen en Rio,en combineert ze door Marieke Vervoort zelf gemaakte beelden van haar ontmoetingen met haar familie en vrienden. Door gebruik te maken van die beelden krijgen we ook te zien hoe Marieke was als er geen televisiecamera’s op haar gericht waren. (lees verder onder de foto)

    Ook toont de documentaire hoe het lichaam van Vervoort verder aftakelt tot op het moment dat ze echt niet meer verder kan. Ze plant haar euthanasie in het voorjaar van 2019 maar stelt die uit naar oktober 2019 als ze verneemt dat ze meter gaat worden. Marieke sterft op haar verjaardag, 22 oktober 2019, elf jaar na haar euthanasie-aanvraag.

    De documentaire geeft een goed beeld van hoe Marieke, ondanks haar ziekte, iedere dag het leven met beide handen greep nadat ze haar euthanasieaanvraag heeft gedaan. De titel ‘Adicted to life’ is helemaal van toepassing op Wielemie die zelf het einde van haar leven regisseerde.

    De documentaire is zeker een aanrader voor iedere fan van Wielemie of voor iedereen die al veel van haar gehoord heeft en/of wil kennis maken met deze Belgische legende. 

    Marieke, addicted to life is geregisseerd door Pola Rapaport en is een documentaire productie van Blinding Lights, Inc. (VS), in coproductie met Associate Directors (België), en VRT CANVAS. Vanaf 1 februari in de Belgische bioscopen.

     

    Lees meer
  • Gaylive jaaroverzicht 2022: oktober: Belgie verbiedt conversietherapieën, eerste Belgische Mister Leather Europe en Slowaakse LGBTQ-bar beschoten

    Het jaar zit er weer zogoed als bijna op en in onze reeks met het maandelijkse jaaroverzicht zijn we ondertussen ook in oktober beland. Dit waren de belangrijkste LGBTQ-nieuwsfeiten uit die maand.

    1 oktober: Mister Leather Belgium Andy Walgraef (foto) uit Stabroek wordt in Manchester verkozen tot Mister Leather Europe. Hij nam het op tegen zes andere kandidaten uit Spanje, Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk en Italië. Het is de eerste keer dat een Belg verkozen wordt tot Mister Gay Europe.

    4 oktober: In Brussel wordt de Suzanne Danielbrug ingehuldigd. De brug is opgedragen aan de Brusselse lesbienne Suzanne Daniel die aan het begin stond van de Belgische LGBTQ-beweging.De brug is een rechtstreekse verbinding tussen het Noordstation en Tour & Taxis. Dankzij de brug zal er een directe verbinding zijn tussen de Simon Bolivarlaan en de Picardstraat voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer.

    4 oktober: In Slovenië keurt het parlement een amendement goed waardoor homoseksuele koppels kunnen trouwen en kinderen kunnen adopteren. De grondwettelijke rechtbank oordeelde in juli dat de definitie van het huwelijk als ‘ een unie tussen een man en een vrouw’ ongrondwettelijk was en homoseksuele en lesbische koppels discrimineerde. Het Hof schrapte de gecontesteerde artikels en gaf de overheid zes maanden de tijd om met een wettelijke oplossing te komen. Met de goedkeuring is Slovenië  het eerste voormalige communistische land dat het homohuwelijk en de homo-adoptie goedkeurt. 

    4 oktober: In Duitsland komt de professionele handbalspeler Lucas Krzikalla (SC DHfK Leipzig) (°14 januari 1994) publiekelijk uit de kast als homo. Daarmee is hij de eerste actieve homoseksuele teamsporter die in de Duitse competitie speelt.

    13 oktober: Aan de LGBTQ-bar Tepláreň in Bratislava (Slowakije) vallen bij een schietpartij twee doden en één gewonde.Volgens getuigen werden er 7 tot 10 schoten afgevuurd.Na de schietpartij verwezen heel wat mensen op sociale media naar een anonieme Twitter account waarop enkele uren voor de schietpartij een antisemitisch en homofoob manifest was gepubliceerd.

    19 oktober:Het Slowaakse parlement stemt een wet weg die het mogelijk moest maken dat koppels van hetzelfde geslacht een geregistreerd partnerschap konden aangaan. Daarmee blijft Slowakije een van de zes landen in de EU waar homoseksuele koppels geen registratie kunnen krijgen. Die registratie gaf hen recht op onder andere sociale zekerheid, erfrecht en het maken van medische keuzes.

    22 oktober: Op het filmfestival van Portland gaat de documentaire 'Addicted to Life' over de drie laatste levensjaren van rolstoel-atlete Marieke 'Wielemie' Vervoort (22 oktober 1979- 22 oktober 2019) in premiere. De documentaire van de Amerikaanse Pola Rapaport wint er ook de 'Award for Best of Women’s Voices'.

    24 oktober: Acteur Leslie Jordan (29 april 1955-24 oktober 2022) komt om het leven nadat hij met zijn BMW tegen de gevel van een gebouw in Hollywood, Los Angeles, rijdt. Leslie Jordan was openlijk homo en was tijdens het begin van de aids-crisis betrokken in het Aids Project in Los Angeles waar hij buddy was van verschillende aidspatiënten en hen ook via het Project Angel Food eten bezorgde. Hij begon met zijn televisiecarrière in 1986 toen hij het personage Malone speelde in de serie ‘The Fall Guy’. Jordan speelde in tv-programma's als "The cool kids", "Call me Kat" en "American horror story". Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn rol als Beverley Leslie, de kleine vriend/vijand van Karen Walker, in de serie "Will & Grace". In 2006 werd hij voor die rol nog bekroond met een Emmy. Jordan was ook regelmatig in het theater te zien.In zijn eerste autobiografische show ‘Hysterical Blindness and Other Southern Tragedies That Have Plagued My Life Thus Far’ zong Jordan, bijgestaan door een gospelkoor, satirische liedjes over racisme en homofobie. Daarna bundelde hij zijn ervaringen over hoe hij opgroeide als een verwijfde kleine jongen in het zuiden van de Verenigde Staten in ‘My Trip Down the Pink Carpet’. Leslie Jordan verwierf ook faam op sociale media. Zo plaatste de komiek tijdens de coronapandemie hilarische filmpjes op Instagram, wat hem bijna zes miljoen volgers opleverde.

    26 oktober: Antwerps homo-icoon Paul Rademakers (31 augustus 1920 -26 oktober 2022) overlijdt op 102-jarige leeftijd. Paul Rademakers was het boegbeeld van Het Gesprekscentrum in Antwerpen dat in 1968 werd opgericht.  Die vereniging ving homo’s op en leerde hun zichzelf te aanvaarden. Daarboven legde Paul het contact met de buitenwereld, en maakte zo het begrip homoseksualiteit bij het brede publiek kenbaar. Hij organiseerde lezingen, discussies en gaf voorlichtingen over heel Vlaanderen. Vastberaden sprak hij met zoveel mogelijk mensen, om zo hun visie op homoseksualiteit te veranderen. In 1971 richtte Paul samen met Priester Wilfrid Lammens een nieuwe groep op, het GOC: Gespreks-en Onthaalcentrum. Die vereniging was enorm succesvol en legde de basis voor latere holebi- en transgenderverenigingen. In 2020, ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag kreeg hij van Cavaria hiervoor een Life Time Achievement Award.

    28 oktober: De federale ministerraad keurt het wetsvoorstel van Sarah Schlitz (Ecolo) goed dat met onmiddellijke ingang zogenaamde conversietherapieën, die de seksuele geaardheid van LGBTQ-personen moet veranderen, verbiedt. Iedereen die zo een therapie uitvoert kan worden bestraft met een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar en/of een boete van 100 tot 300 euro. Cavaria, die meehielpen met de totstandkoming van de wettekst, reageert tevreden maar vindt dat de wet niet ver genoeg gaat. ”De mogelijkheid om zichzelf te zijn en de vrijheid om te leven zoals men wil, is een grondbeginsel van onze samenleving dat onder geen beding mag worden aangetast. Dit verbod is een krachtige daad om de slachtoffers te beschermen tegen dit symbolische, psychologische en soms fysieke geweld. Het is ook een signaal aan de rest van de samenleving dat degenen die niet ziek zijn niet behandeld moeten worden.“Sarah Schlitz 

    29 oktober: Na 26 jaar sluit de oudste LGBTQ+ boekhandel van de Benelux, Kartonnen Dozen, definitief zijn deuren. Daarmee verdwijnt er een icoon uit de Antwerpse LGBTQ-gemeenschap. In de winkel was een zorgvuldig geselecteerd algemeen aanbod te vinden van lgbtqia+literatuur en was het een 'veilige plek' voor de regenboogcommunity. Het verhaal van boekhandel Kartonnen Dozen begint in 1996 als Bart De Smedt en zijn partner Erwin De Beukelaer aan de Minderbroedersrui in Antwerpen een boekhandel met koffiebar openen. 'T Verschil richtte zich van bij de start op een LGBTQ cliënteel en was meteen een plek waar mensen zich thuis konden voelen en informatie vonden. Naast boeken kon je er ook dvd's en ondergoed vinden. Doorheen de jaren werd de ploeg versterkt met Johanna Pas die de zaak ook later overnam en werd  er ook met een eigen uitgeverij gestart. Op 31 oktober 2015 sloot 'T Verschil (tijdelijk) de deuren om te verhuizen naar De Draakstraat in de buurt van het Antwerpse Roze Huis. In 2017 werd de zaak dan, met de goedkeuring van schrijver Tom Lanoye bij de opening omgedoopt tot 'Kartonnen Dozen'.Eind 2021 werd bekend dat de zaak opnieuw moest verhuizen omdat het pand in de Draakstraat verkocht werd. In juli werd bekend dat Johanna Pas omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid moest nemen van de boekhandel. Ulka Delbroek, die sinds kort in de winkel  werkte, was  kandidaat-overnemer  en lanceerde toen toen de oproep naar een overnamepartner. De zoektocht naar een kandidaat-overnemer draaide echter op niets uit. Tijdens de laatste dag stond er nog een signeersessie gepland met Tom Lanoye die symbolisch de zaak sloot. 

     

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste