Specials

  • Lokale regenbooghuizen eisen LGBTI+ inclusief lokale besturen

    Nu het stof van de provincie en gemeenteverkiezingen stilaan gaat liggen roepen Cavaria en de lokale Vlaamse regenbooghuizen  de lokale beleidsmakers op om aan een lokaal beleid te werken. ‘Wij moedigen alle verkozen beleidsmakers aan om ook lokaal te werken aan LGBTI+ inclusie en dringen aan op coalities van partijen die LGBTI+ inclusie hoog in het vaandel dragen’, zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria. ‘Voor een LGBTI+ inclusief beleid kunnen de lokale beleidsmakers samenwerken met de provinciale regenbooghuizen die lokaal werken aan gelijke kansen voor LGBTI+ mensen. Het moet voor LGBTI+ mensen in élke stad en élke gemeente veilig zijn om jezelf te kunnen zijn.’

     

    In aanloop van de lokale en provinciale verkiezingen stelden de lokale regenbooghuizen een eisenpakket op.

    In dit eisenpakket geven provinciale regenbooghuizen Casa Rosa, UniQue, Regenbooghuis Limburg en Het Roze Huis mee wat ze verwachten van de beleidsmakers voor een LGBTI+ inclusief lokaal bestuur. Het eisenpakket bevat ook een bijlage specifiek gericht op LGBTI+ inclusie in centrumsteden. Zo wordt er gevraagd om in te zetten op een LGBTI+ inclusief lokaal bestuur met een verankering van een LGBTI+ focus in het lokaal beleid, een inclusieve communicatie en positieve beeldvorming, een inclusief verenigingsleven. Verder moeten de lokale besturen ook informeren en  sensibiliseren, een integraal toegankelijke infrastructuur hebben en de veiligheid van LGBTI+ personen bevorderen.

     

    Lees meer
  • Ontdek de nieuwste LGBTQ+ films op het Filmfestival van Gent

    Van 9 tot 20 oktober staat Gent voor de 51ste keer in het teken van de film. Dit jaar staan er tussen de verschillende films die er vertoond worden al voor het tiende jaar op ook veertien LGBTQ+ films uit de hele wereld op het programma. We zetten ze even op een rijtje. Voor tickets naar de vertoningen en de programmatie verwijzen we jullie door naar de website van FilmFest Gent.

    All Shall Be Well

    De eerste in ons overzicht is de Japanse film All Shall Be Well van regisseur Ray Yueng. Zestigers Pat en Angie zijn al veertig jaar een koppel. Drie decennia geleden zijn ze naar hun huidige flat verhuisd, gekocht door Pat. Als zij plotseling overlijdt, verliest Angie langzaam de greep op haar leven. In Hongkong is een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht verboden. Dat betekent dat Angie niet mag beslissen over de uitvaart en ook geen recht heeft om in de flat te blijven wonen. Zij vermoedt aanvankelijk van wel, want ze heeft een uitstekende relatie met haar schoonfamilie. Althans, dat heeft ze altijd gedacht. In werkelijkheid ligt het een stuk moeilijker. All Shall Be Well, een rouwdrama van Ray Yeung, toont hoe Hongkong het lgbtqia+'ers niet bepaald gemakkelijk maakt. Opvallend is dat Yeung zich ver van karikaturen houdt. Zowat iedereen in de film, ook de inhalige schoonfamilie, heeft in wezen goede bedoelingen. Het is die genuanceerde complexiteit die van All Shall Be Well een pareltje maakt.

    Any Other Way: The Jackie Shane Story

    Jacky Shane was een zwarte Amerikaanse transvrouw die er in slaagde om in de jaren 60 een succesvolle zangcarriere uit te bouwen. Maar in 1971 kwam er plots een einde aan haar carriere. Deze documentaire zoekt uit wat daar toe heeft bijgedragen. 

    In de jaren '60 weigerde Jackie Shane een optreden in de waanzinnig populaire Ed Sullivan Show. Naar verluidt omdat ze alleen mocht komen als ze zich als man zou kleden. Maar dat was tegennatuurlijk. Shane was dan wel als man geboren, ze voelde zich als kind al vrouw en zo heeft ze zich haar hele leven gemanifesteerd. Ze was dan ook geen zanger, maar een zangeres. En wat voor één. Als tiener boekte ze al successen en er leek een grote carrière op haar te wachten in Toronto, de stad waar ze op haar 21ste uit haar geboortestad Nashville naartoe was verhuisd. Ze scoorde hits, maar in 1971 verdween ze van het publieke toneel om nooit meer terug te keren. Any Other Way: The Jackie Shane Story vertelt haar verhaal en probeert het mysterie te ontrafelen met archiefmateriaal, interviews en re-enactments. De in 2019 overleden Shane komt zelf aan het woord via telefonische interviews, want ze wilde niet gefilmd worden.

    Retrospectieve Isadora Neves Marques

    Tijdens dit filmfestival krijgt de Portuges regisseur Isadora Neves Marques haar eigen retrospectieve. Vier van haar kortfilms worden dan ook in het kader hiervan vertoont.  In de kortfilm 'Becoming Male in The Middle Ages' worden Mirene en André, en Carl en Vicente, twee koppels van midden dertig gevolgd. Terwijl Mirene en André worstelen met hun vruchtbaarheid, besluit Vicente een experimentele procedure te ondergaan, waarbij een eierstok in zijn lichaam wordt geïmplanteerd in de hoop een kind te krijgen met Carl.

    In 'The Bite' staat dan weer een non-binaire, polyamoreuze relatie centraal terwijl er een epidemie in Brazilië woedt, terwijl in 'Exterminator Seed' zich Capivara, een booreilandarbeider, naar Rio de Janairo geëvacueerd terwijl er zich een olieramp voordoet en waar de lokale bevolking onwetend blijft van de naderende ramp.

    In 'My senses are all that I have to offer' worden dan weer Lourdes en Lana gevolgd die elkaar telepatisch ontmoetten met behulp van "sensorische pillen", een technologie die toegang geeft tot de sensaties van andere mensen op afstand.

     

    Crossing Istanbul

    Crossing Istanbul is een queer roadmovie door de trans gemeenschap van Istanbul. De strenge maar ontwapenende Lia is op zoek naar haar lang geleden verdwenen nichtje maar komt vooral zichzelf tegen in de miljoenenstad. In zijn vierde speelfilm kiest filmmaker Levan Akin resoluut voor hoop, tederheid en onverwachte ontmoetingen.Op zoek naar haar vervreemde nichtje belandt Lia, een gepensioneerde geschiedenislerares uit Georgië, samen met haar buurjongen Achi in Istanbul. De vierde langspeelfilm van de Zweeds-Georgische regisseur Levan Akin (And Then We Danced) is een begeesterende en meanderende queeste door de kleurrijke trans gemeenschap van de Turkse metropool. Omschreven door het internationale filmblad Screen Daily als een "eloquente vise van aanvaarding", weet Crossing Istanbul de emotionele en politieke demonen van zijn personages met elkaar te verweven: de hartverwarmende etappes van de moeizame zoektocht onthullen zowel het berouw als de volharding van het aandoenlijke maar onwaarschijnlijke duo. Tederheid en humor krijgen in dit emotioneel rijke verhaal beslist voorrang, des te meer wanneer activiste en advocate Evrim, die zich vurig inzet voor de rechten en de vrijheid van transgender sekswerkers, het pad van Lia en Achi kruist.

    Les Femmes au Balcon

    Drie flatgenoten delen de belofte op liefde en bloederig leed in Les femmes au balcon. Van achter de balustrade werpen acteur-regisseur Noémie Merlant en coscenarist Céline Sciamma (Portrait de la jeune fille en feu) een zelfverzekerde blik op mannelijk geweld en vrouwelijke vrijheid. Ongedwongen, onvoorspelbaar en opwindend op eigen termen.Les femmes au balcon, dat zijn schrijfster Nicole, camgirl Ruby en actrice Élise in hun appartement in Marseille. Te midden van een hittegolf fantaseren ze vanop hun balkon over hun knappe overbuur. Tot een drankje bij hem laat op de avond walgelijk uit de hand loopt. Noémie Merlant regisseert zichzelf in haar tweede langspeelfilm met lef en zwier vanaf het minutenlange openingsshot. Haar coscenarist is Céline Sciamma, die haar regisseerde in Portrait de la jeune fille en feu. Als een feministische, Franse Almodóvar vermengt Merlant uiteenlopende genres en stemmingen tot een flamboyante nachtmerrie over patriarchaal misbruik. Zelfs dood gunnen de mannen de vrouwen geen rust. De hoofdzakelijk vrouwelijke equipe achter en in de film leeft zich onbelemmerd uit, open en bloot tot bij de gynaecoloog. Bovendien bevat Les femmes au balcon mogelijk de grappigste schreeuwpartij van deze FFG-editie en de hond met de beste naam.

    Midas Man

    Manager Brian Epstein die de Beatles onder zijn hoede had, wordt omschreven als de vijfde Beatle maar hij worstelde met heel wat innerlijke demonen.Hij zag al heel vroeg het potentieel van de band en zou het kwartet blijven managen tot zijn vroegtijdige dood. Op visionaire wijze promootte hij de groep, een taak die in de jaren '60 minstens even belangrijk was als het maken van de muziek. Niets werd aan het toeval overgelaten. Maar achter het masker van succesvolle manager die alles onder controle had, school een eenzame man die worstelde met innerlijke demonen. Mede, zij het niet alleen, veroorzaakt door diens homoseksualiteit die hij toen in het Verenigd Koninkrijk niet openlijk kon tonen. Midas Man is een biopic die de controverse niet uit de weg gaat. De film schildert een rauw en eerlijk portret van Epsteins opgang die eindigde met zijn vroegtijdig overlijden in 1967. De film biedt ook een blik op de swinging sixties in Londen met de Fab Four als centrale ankerpunt. Verplichte kost voor iedereen die wel eens een liedje van The Beatles neuriet.

    MISÉRICORDE (MISERICORDIA)

    Vergeleken worden met twee alom geprezen meesterwerken, Hitchcocks Shadow of a Doubt en Pasolini’s Teorema: het is weinig films gegeven. Maar dat is precies wat Miséricorde overkwam na de première in Cannes. Met de Pasolini-film heeft hij het thema gemeen van de indringer die met zijn seksuele verlangens een familie overhoop haalt. Met die van Hitchcock het thrillergegeven in een kleine, bekrompen gemeenschap. Spilfiguur in Miséricorde is Jérémy, die terugkeert naar het dorp van zijn jeugd om de uitvaart van de plaatselijke bakker bij te wonen. Hij blijft er hangen en trekt zelfs in bij de weduwe, zeer tegen de zin van haar zoon. Opvallend: de mannelijke hoofdpersonages zijn naar buiten toe hetero, maar onderhuids is de homo-erotische spanning duidelijk voelbaar. Guiraudie heeft met Miséricorde een slim uitgekiende thriller met een donkerkomische toets geconstrueerd.

    LES REINES DU DRAME

    In het jaar 2055 viert extravagante YouTuber Steevyshady (de echte YouTuber-zanger Bilal Hassani) de geboorte van popdiva Mimi Madamour vijftig jaar eerder en blikt hij terug op haar turbulente liefdesrelatie met punker Billie Kohler. Regisseur Alexis Langlois omschrijft zijn langspeeldebuut Les Reines du drame, geschreven met zelfverklaarde zielsverwant Carlotta Coco, als een komisch, queer en muzikaal melodrama over de onmogelijkheid van het kiezen. Langlois draagt zijn inspiratiebronnen hartelijk op de tong: van muziekiconen als Britney Spears tot musicals als die van Jacques Demy. Gevoed door cult en popcultuur, omhelst hij in deze Frans-Belgische coproductie flashy nillies-esthetiek en de fonkelkitsch-tot-kunst van filmmakers Bertrand Mandico en Gregg Araki in een oprechte, onweerstaanbare ode aan dramaqueens. Liedjesteksten als "I’ve fisted you to the heart" klinken zowaar romantisch!

    Sebastian

    Max is een jonge schrijver die koste wat het kost gepubliceerd wil worden. Hij maakt een profiel aan op "Dreamy Guys" en onder de schuilnaam Sebastian gaat hij aan de slag als sekswerker. Het zijn echter de demonen van Max die het verhaal van Sebastian vooruit stuwen: zijn drang om erkenning en de schaamte om zijn homoseksualiteit duwen hem in de armen van steeds meer mannen. De giftige combinatie leidt tot roekeloze keuzes, waardoor Max in een negatieve spiraal belandt en professionele kansen links laat liggen. Net zoals zijn hoofdpersonage kiest Finse filmmaker Mikko Mäkelä, wiens vorige langspeelfilm A Moment in the Reeds succes kende op het (queer) festivalcircuit in 2017, echter nadrukkelijk voor licht aan het einde van de tunnel – een verdienstelijke keuze die, met het oog op de gebruikelijke representatie van sekswerk in film, als een welgekomen verzetsdaad voelt.

    Sex

    Tijdens een doordeweekse koffiepauze delen twee bevriende schoorsteenvegers elk een ongewone ervaring binnen hun monogame heterohuwelijken. Bij de een gaat het om een droom, bij de ander om intiem contact. Bij beiden zal het hun kijk op gender en seksualiteit sterk uitdagen. Sex, een ontwapenende film die meer beslaat dan de titel, is het eerste deel in Sex Dreams Love, een drieluik van de Noorse schrijver en filmmaker Dag Johan Haugerud over identiteit en verlangen naar bevrijding. Sex ging in première op het filmfestival van Berlijn, Love in Venetië. Haugerud heeft een oor voor (twijfel in) naturelle dialoog en brengt alle verwarring helder in beeld met een doordachte, sobere stijl. De camaraderie in zijn openhartige praatfilm over openhartig praten tart alle clichés van mannelijke relaties en midlifecrisissen. Soms komt de mooiste levensraad uit een onverwachte hoek, hoog op een dak.

    Teaches of Peaches

    In 2000 wordt de Canadese, in Berlijn residerende muzikant Peaches een cultheldin dankzij haar plaat The Teaches of Peaches. Haar KNT-teksten ("Fuck the Pain Away", "Suck and Let Go") worden begeleid door een aanstekelijke mix van new wave, hiphop en elektronoise. In 2022 gaat ze op tournee om met enige vertraging - je mag één keer raden waarom - de twintigste verjaardag van The Teaches of Peaches te vieren. Van bij de voorbereiding tot de uiteindelijke concerten hebben de regisseurs Philipp Fussenegger and Judy Landkammer de camera in de aanslag. Die verhaallijn verknippen ze met het hoe The Teaches of Peaches tot stand is gekomen. Chilly Gonzales en Feist zijn slechts enkele van de vrienden die terugkijken. Het regisseursduo heeft ook heerlijk archiefmateriaal opgediept. Een documentaire die door zowel vorm als inhoud perfect de feministische punkmentaliteit van Peaches capteert.

    Viet and Nam

    We schrijven 2001. Viet en Nam zijn twee Vietnamese mijnwerkers die een verborgen (lees: verboden) relatie hebben. Seks hebben ze vooral onder de grond, tussen het kolengruis dat hun lichamen zwart kleurt. Nam wil het land verlaten met de hulp van een mensensmokkelaar om in Europa zijn geluk te beproeven. Viet probeert hem op andere gedachten te brengen. Maar eerst trekt Nam met zijn moeder naar de Cambodjaanse grens, op zoek naar sporen van zijn gesneuvelde vader. Op basis van een wederkerende droom denkt de moeder te weten waar de resten van het lichaam zich bevinden. Dromen en herinneringen spelen een cruciale rol in Viet and Nam en dat is niet de enige parallel met het van visioenen doorweven oeuvre van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul. Maar deze op grauwe 16mm opgenomen film is zeker geen afkooksel. Wel integendeel, regisseur Minh Quý Trương bewijst eens te meer dat hij een uniek talent is.

    Bron: Filmfestival Gent

    Lees meer
  • Hou rekening met deze tips als je condooms tijdens seks gebruikt

    Condooms zijn niet enkel effectief om ongewenste zwangerschappen te voorkomen maar ook de overdracht van seksuele aandoeningen (SOA). Uit het grote condoomonderzoek dat Sensoa uitvoerde blijkt dat de effectiviteit van condooms hoog gewaardeerd wordt (9/10), net als hun hanteerbaarheid (7,6/10). Condooms scoren wel erg laag in gebruikersplezier (3,3/10). Gebruikersplezier heeft te maken met het fysieke gevoel en daarin heeft de pasvorm een belangrijk aandeel. Slechts 18% van de deelnemers heeft het gevoel dat condooms goed passen rond de penis of die van de sekspartner, terwijl een passend condoom niet enkel veiliger is maar ook fijner om te gebruiken. 

    Daarom geven we je enkele tips om het juiste condoom te vinden.

    -Een passend condoom werkt beter en is fijner om te gebruiken. Neem je tijd om een passend condoom te vinden door af te wisselen in soorten, maten en merken. Een testpakket maakt zo’n zoektocht makkelijker. 

    -Bespreek condoomgebruik op voorhand met een nieuwe sekspartner. 

    -Iedereen die ooit seks had, kan een soa oplopen. Ook wanneer je iemand goed kent en vertrouwt, kan die persoon in het verleden nog steeds een soa hebben opgelopen. Condooms gebruiken heeft dus niets te maken met een gebrek aan vertrouwen, wel met goed voor elkaar en voor jezelf zorgen. 

    -Gebruik glijmiddel bij condooms. Het helpt niet enkel scheuren of afglijden te voorkomen, het kan ook zorgen voor meer gevoel en zelfs een beter gevoel. 

    -Gebruik sterkere condooms voor anale seks,ongeacht of je homo of hetero bent, zodat deze niet scheuren. Als je een glijmiddel op siliconenbasis gebruikt, zorg er dan voor dat je een condoom met siliconenbasis glijmiddel gebruikt.Als je een glijmiddel op waterbasis gebruikt, gebruik dan een latex condoom.

    We geven je alvast enkele suggesties voor condooms. 

     

    Durex Condooms extra safe

    De Durex Originals Extra Safe Condooms werden ontwikkeld voor een maximale bescherming tijdens het vrijen. Dankzij het iets dikkere latex en het extra siliconen glijmiddel bieden deze Extra Safe-condooms je absolute zekerheid zonder dat je genoegen moet nemen met minder genot. Je kunt je dus volledig ontspannen en hoeft je niet in te houden.
    Lees de gebruiksaanwijzing aan de binnenkant van de verpakking aandachtig door, vooral bij gebruik van het condoom voor anale of orale seks. Bestellen kan eenvoudig door op de link naast de foto te klikken.

     

     

     

    Durex Condooms - Perfect Gliss

    De Perfect Gliss Condooms hebben het meeste glijmiddel van alle condooms in het Durex-assortiment. Je kunt ze gebruiken voor vaginale, anale of orale seks.Deze condooms zijn extra gehydrateerd en hebben een dikkere wanddikte voor een veilig en gladder gevoel.De condooms, bevochtigd met siliconengel, zijn extra sterk en geschikt voor anaal gebruik. Bestellen kan eenvoudig door op de link naast de foto te klikken.

     

     

     

    Durex Glijmiddel Perfect Gliss Anaal - siliconen

    Durex Perfect Gliss Anaal is een glijmiddel op basis van siliconen die gemaakt is om langer mee te gaan. Het droogt minder snel op dan sommige andere gels en kan veilig gebruikt worden tijdens het vrijen. Dit glijmiddel kan gebruikt worden met alle Durex condooms. Geschikt voor anale, vaginale of orale seks. Het maakt het vrijen nóg aangenamer en verlicht vaginale droogte en ander intiem ongemak, voor een soepele en prettige seksuele ervaring. Bestellen kan eenvoudig door op de link naast de foto te klikken.

    Door te bestellen via deze pagina steun je Gaylive.Be.

    foto top: Deon Black / Pexels

    Lees meer
  • Met deze tien tips kun je op een veiligere manier afspreken via dating-apps

    Steeds vaker krijgen we berichten waaruit blijkt dat LGBTQ's via datingapps in de val worden gelokt en vervolgens worden aangevallen. Dat leidde onlangs tot een ontmoeting met een dodelijke afloop. We geven jullie enkele tips om op een veiligere manier af te spreken met onbekenden via de bekende dating-apps.

     

    1. Leer hem eerst kennen:

    Voer gedetailleerde gesprekken en stel veel vragen. Let op eventuele inconsistenties of vreemd gedrag dat erop kan wijzen dat de persoon niet is wie hij beweert te zijn.

     

    2. Bescherm je identiteit:

    Vermijd het delen van persoonlijke gegevens zoals je adres, werkplek of gevoelige informatie online.

     

    3. Laat een spoor achter:

    Informeer altijd een vriend of laat thuis een notitie achter over waar je naartoe gaat en met wie je afspreekt.

     

    4. Vraag om een foto:

    Vraag om meerdere foto’s uit verschillende periodes voordat je akkoord gaat met een ontmoeting. Zorg ervoor dat je deze afbeeldingen opslaat op een plek waar je er gemakkelijk bij kunt.

     

    5. Luister naar details:

    Let goed op tijdens telefoon- of videogesprekken. Vertrouw op je instinct als iets niet goed aanvoelt.

     

    6. Ontmoet op een openbare plek:

    Kies een drukke locatie zoals een café of een restaurant voor je eerste ontmoeting. Vermijd afgelegen plekken en privéwoningen.

     

    7. Zorg voor een uitweg:

    Maak jezelf vertrouwd met de locatie en de uitgangen voordat je op date gaat. Plan een veilige route naar huis die afwijkt van je gebruikelijke pad.

     

    8. Bescherm je drankje:

    Wees voorzichtig met je drankjes om te voorkomen dat je wordt gedrogeerd. Laat je drankje nooit onbeheerd achter.

     

    9. Bespreek seksuele gezondheid:

    Voer open gesprekken over seksuele geschiedenis en gezondheidspraktijken. Het is cruciaal om relaties aan te gaan met de veronderstelling dat iedereen mogelijk een seksueel overdraagbare infectie kan hebben.

     

    10. Meld misdrijven:

    Als je te maken krijgt met aanranding of agressief gedrag, meld dit dan onmiddellijk bij de autoriteiten. Dit is van vitaal belang voor je veiligheid en zorgt ervoor dat de juiste ondersteuning en opvolging worden geboden.

    Je veiligheid staat voorop, en het nemen van deze voorzorgsmaatregelen kan je helpen jezelf te beschermen terwijl je op zoek gaat naar betekenisvolle connecties online. Onthoud dat het altijd beter is om voorzichtig te zijn bij interacties met nieuwe personen via dating-apps.

    Lees meer
  • Bijna half miljoen kijkers voor Antwerp Pride uitzending

    Bijna een half miljoen mensen keken naar de live-uitzending van de Antwerp Pride Parade op zaterdag 10 augustus. Dat blijkt uit cijfers van Proximus Pickx.

    Het was voor het eerst dat de Antwerp Pride Parade live werd uitgezonden door Proximus Pickx, ATV en de streamingplatformen van GoPlay, OUTtv, GVA, VTM GO, VRT MAX, HLN, De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en Q-Music.

     

    Tijdens de drie uur durende uitzending konden de kijkers niet alleen genieten van de dansende delegaties en de kleurrijke trucks, maar werden ze ook geïnformeerd over de inhoud van Antwerp Pride, het protest waar Pride voor staat en wat er leeft binnen de queer-gemeenschap. Krijn Jonckheere, Head of Media bij Pickx, is uiterst tevreden met het mooie resultaat: “Het uitzenden van het event was voor de organisatie van de Antwerp Pride dat duwtje in de rug. Het venster op een event van liefde en verbondenheid in elke woonkamer. Onderwerpen bespreekbaar maken. Onze mailbox liep niet alleen over van regenboogemoticons, maar ook van trotse ouders die hun kinderen zagen meestappen in een parade vol trots. Dit is de eerste editie van hopelijk vele volgende.”

    Ook Antwerp Pride is tevreden. “Bij een eerste keer weet je nooit goed wat te verwachten,” zegt voorzitter Geert van Praet. “De samenwerking met Proximus Pickx, ATV en de vele streamingplatformen heeft ons in staat gesteld om een nog groter publiek te bereiken en mensen thuis mee te nemen in de feestvreugde, het protest en de diepere betekenis van een Pride. Blijkbaar is er behoefte aan onze boodschap. Niet iedereen kan live deelnemen aan een Pride of is er klaar voor. Op deze manier hoop ik dat we mensen hebben kunnen steunen die we anders nog niet kunnen bereiken.”

    Antwerp Pride zelf trok naar schatting 170.000 bezoekers dit jaar. Volgend jaar vindt de achttiende editie van Antwerp Pride plaats van 6 tot en met 10 augustus.

     

    Lees meer
  • Antwerp Pride klopt af op 170.000 bezoekers

    Zondag werd op de Cockerillkaai met het Closing Festival de zeventiende editie van Antwerp Pride feestelijk afgesloten. In totaal over het hele weekend zakten naar schatting zo’n 170.000 mensen af naar het festival voor de LGBTQIA+ gemeenschap. De organisatie zegt zeer tevreden te zijn met een succesvolle editie die vlekkeloos verliep.

    Onder een blakende zon zette de bekende Antwerpse drag queen Sederginne en meer dan 90 drag queens en dansers  met hun Show Ball een grandioos spektakel  neer. Tijdens hun optreden was er nog een verrassing. Celine werd uit het publiek gehaald en op het podium gebracht. Haar vriendin Karine stond in de coulissen klaar om Celine op het podium ten huwelijk te vragen. Het ja-woord kwam en werd gevolgd door een oorverdovend applaus van het publiek. Met optredens van DJ Kat, Jessy, Cookies & Cream, Pauline, Belle Perez, Sven Ornelis en Heisa Jynx werd Antwerp Pride feestelijk afgesloten.

    Het festival begon woensdagavond in het Openluchttheater Ter Rivierenhof en kende het hoogtepunt gisteren, zaterdag, met de Antwerp Pride Parade. 84 delegaties waaronder 42 praalwagens trokken in een kleurrijke stoet langs de Scheldekaaien. Het was de grootste parade ooit en bracht in totaal zo’n 150.000 deelnemers en bezoekers op de been: een record voor de Parade. Voor het eerst was de parade ook live te volgen op verschillende mediaplatformen.


    Ook het kleinere, rustigere event Pride in Town op de Sint-Andriesplaats - waar er plaats was voor spoken word en performances - was een succes met zo’n 500 bezoekers.

    Met alle andere Antwerp Pride events, schat de organisatie het totaal aantal bezoekers op zo’n 170.000.  Antwerp Pride stond dit jaar in het teken van ‘Many Voices. One Pride’ waarmee de organisatie vooral de verbinding binnen de gemeenschap centraal wou stellen als voorbeeld voor de rest van de maatschappij. Er deden zich tijdens Antwerp Pride geen grote incidenten voor.

    Antwerp Pride 2025 gaat ook volgend jaar door in het tweede weekend van augustus (9-10 augustus 2025).

    Lees meer
  • Recordopkomst voor Antwerp Pride

    Zo een 150.000 toeschouwers hebben de zeventiende editie van de Antwerp Pride bijgewoond. Aan de optocht namen ook een recordaantal van 85 groepen deel waarmee het de langste parade ooit werd. Ook dit jaar liep de parade voornamelijk langs de scheldekaaien waar ook het meeste volk stond.

    De optocht verliep zonder noemenswaardige incidenten. Wel werd er een groep jongeren uit de parade gehaald omdat ze anti-Israelische slogans riepen. Enkele studenten van de organisatie “UAntwerp for Palestine” werdenvan de  paradewagen van de universiteit afgehaald omdat ze Palestijnse vlaggen bijhadden.

    Voor het eerst werd de optocht ook volledig gestreamd via verschillende platforms.

     

    Lees meer
  • Antwerp Pride verwelkomt 85 deelnemende groepen

    Maar liefst 85 delegaties zullen aanstaande zaterdag meelopen tijdens de pride-optocht in Antwerpen.Voor het eerst wordt de Antwerp Pride Parade live uitgezonden op ATV en gestreamd worden op de meeste mediaplatformen.

     

    De camera’s zullen een plekje krijgen langs het parcours aan de voetgangerstunnel en Nathalie Delporte, Evy Gruyaert, Saartje Vandendriessche, Marie Niasse, Désirée De Caluwé en Charlotte Leysen zijn ter plaatse voor de verslaggeving en praten tussendoor met boeiende gasten over hun Pride-beleving en engagement. Deelnemers aan de parade die liever niet in beeld komen, wordt gevraagd om de parade voor dat punt te verlaten. Zij kunnen daarna weer aansluiten in de Kloosterstraat.

     

    De deelnemers van de Parade verzamelen eerst op het Sint-Jansplein vanaf 12 uur, om zich vervolgens onder politiebegeleiding op te stellen vanaf de Paardenmarkt. Om 14 uur stipt start de Parade aan de Oude Leeuwenrui. Van daaruit gaat het via de Brouwersvliet naar de Scheldekaaien en zo zuidwaarts.

    Tussen de deelnemers zitten onder meer Queers without Beers, de ouderenorganisatie Queer on Wheels, en ook de Famba-band is terug. Maison Arc-en-Ciel Luxembourg, Brussels Pride, het dragcollectief Cabaret Nouveau en de Spaanse Dienst voor Toerisme zijn eveneens enkele van de nieuwkomers. 

    Andere bijzondere namen die te zien zullen zijn op de truck van Antwerp Pride zijn Red Sebastian en Jelle Van Dael die tijdens de optocht zullen optreden. Zoals gewoonlijk sluit de truck van Antwerp Pride de pride af en neemt hij de toeschouwers langs het parcours mee op sleeptouw naar het festivalterrein.De volledige lijst van deelnemers vind je onder dit artikel terug. Water-Link zorgt opnieuw voor verschillende drinkfonteinen langs het parcours.


    Ter hoogte van de voetgangerstunnel aan het Sint-Jansvliet verlaat de Parade de kaaien, om via de Kloosterstraat en Scheldestraat verder te trekken naar de Cockerillkaai en zo naar het eindpunt op de Gerlachekaai. Op de Cockerillkaai start op dat moment het Antwerp Pride Love United festival. De eerste groepen zullen rond 16.00 uur aankomen op het eindpunt.

    Dit zijn alle deelnemers aan de Antwerp Pride 2024: (Volgorde onder voorbehoud)

    1. Aut & Out

    2. Queer on Wheels

    3. FAMBA

    4. Vlag Antwerp Pride

    5. Wel Jong

    6. Youthwork@Pride

    7. Transgender Infopunt

    8. Het Roze Huis

    9. çavaria

    10. Boysproject

    11. Opvangcentrum Rode Kruis Linkeroever

    12. Active Company Antwerp

    13. Straffe Ketten

    14. Pink Devils

    15. Antwerp Roller Derby

    16. Skate Stars

    17. Sensoa

    18. Polyamory Belgium

    19. SexPositive Belgium

    20. Campagne Rosa

    21. Fridays For Future Antwerp

    22. Quatsch Collective

    23. Queers Without Beers + Queer & Sober Brussels

    24. Mr Gay Belgium

    25. Cabaret Nouveau

    26. Brussels Pride 

    27. Maison Arc-en-Ciel Luxembourg

    28. BelGeo Fusion

    29. Doof & LGBT

    30. PADAM

    31. RainbowAmbassadors

    32. RainbowFriends & Balkan Pride

    33. Regenbooghuis aan Zee

    34. Media United

    35. Jez!

    36. Gazet van Antwerpen

    37. Proximus

    38. Open@Work

    39. Politiezone Antwerpen

    40. RFO I Regenboog Festival Oostende

    41. Brussels Rainbow Village ASBL

    42. ACV LGBTI+ platform

    43. Mask'ara & Goodwill

    44. Belgium Bearpride Brussels

    45. Club Random

    46. Skins & Punks United We Stand

    47. #BEsneax, the Belgian Sneakers

    48. The Boots

    49. MSC-Belgium

    50. Marc Van Vlaanderen

    51. Sauna ‘t Herenhuis

    52. Spaanse Dienst voor Toerisme

    53. Cafe den Draak

    54. Groen

    55. Bonaparte

    56. Chatteloe

    57. Vooruit

    58. ABVV regio Antwerpen

    59. Soldiaris

    60. PVDA Antwerpen

    61. Kringwinkel Antwerpen

    62. LOCALSTORE

    63. Inteam Producties

    64. Onafhankelijke Liberalen Antwerpen

    65. Dina Price Entertainment

    66. SD Works

    67. De Lijn

    68. Open Vld Antwerpen

    69. Universiteit Antwerpen

    70. Karel de Grote Hogeschool

    71. Stedelijk Onderwijs Antwerpen

    72. N-VA

    73. De Cronos Groep / Theater M

    74. Club Flash Brussel

    75. Primark

    76. Alken-Maes

    77. Contrair Is Burning

    78. I LOVE DESIGN

    79. Amgen

    80. Port of Antwerp-Bruges

    81. RELEASE

    82. Cargill

    83. Amazon

    84. Ford

    85. Antwerp Pride

    Lees meer
  • Weekend (2011)

    Weekend, een delicaat en gedurfd drama van Andrew Haigh, volgt Russell (gespeeld door Tom Cullen) die op een vrijdagnacht kunstenaar Glen (Chris New) meeneemt bij een nachtclub. Ze brengen de volgende 48 uur met elkaar door in de slaapkamer en op café. Ze praten. Ze hebben sex. Hoe meer tijd ze met elkaar doorbrengen en stukjes van hun leven met elkaar delen, hoe meer dingen er naar boven komen. Ze trekken elkaar aan. Ze stoten elkaar af. Maar er ontstaat een ongewone verbondenheid.

     

    De film, op 16 dagen gefilmd werd in Nottingham in Engeland, is een pakkende en naturalistische romance – een prachtige ontdekking van twee mensen die slechts kort samen zijn, maar elkaar toch op een diepgaande manier beïnvloeden. Critici zijn vol lof over Weekend omwille van het meeslepende verhaal en de voortreffelijke acteerprestaties. De New York Times noemt het ‘perfect weergegeven…een vernieuwende, moderne verkenning van seks, intimiteit en liefde.’ Deze film van 2011 won de Emerging Visions publieksprijs van het SXSW filmfestival en de Grand Jury Award van het Outfest filmfestival.In ons land won Weekend de  Explore Zone Award op het FilmFestival van Gent

     

    Cullen’s vorige filmverdiensten zijn Daddy’s Girl en Panic Button. Hij verscheen ook op de Britse televisie in Twenty Questions (BBC) en Locked Up. New heeft een voortreffelijke reputatie opgebouwd voor z’n theaterwerk in Groot-Brittannië en Amerika. Hij was de tegenspeler van Alan Cumming in de wederopvoering van Martin Sherman’s iconische theaterstuk Bent, waarvoor hij genomineerd werd als uitstekende nieuwkomer voor de Evening Standard Award. Hij verscheen ook bij het National Theatre, The Young Vic en Sadler’s Wells. In 2009 keerde hij terug naar West End om de rol van Joe Orton op zich te nemen in de toneelbewerking van Prick Up Your Ears en in 2010 maakte hij in New York z’n debuut aan het hoofd van Lingua Franca, het gezelschap van Peter Nichol.

    Andrew Haigh schreef, bewerkte en regisseerde Weekend. Gedurende vele jaren werkte hij in montage voor een verscheidenheid aan films gaande van Ridley Scott’s Gladiator tot Harmony Korine’s Mister Lonely. Hij maakte een aantal kortfilms die overal ter wereld gespeeld werden op festivals waaronder Berlinale, Edinburgh, Nashville en Atlanta. In 2010 werd Haigh’s eerste film, Greek Pete, uitgebracht. In 2008 werd hij genoemd als één van de ‘Stars of Tomorrow’ van Screen International.

    Lees meer
  • Antwerp Pride annuleert Community day

    De Beyond Antwerp Pride Community day die volgende zondag in Play Zuid zou doorgaan is afgelast. Dat laat de organisatie weten. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe datum.

    De community day, een dag vol met workshops, lezingen en een LGBTQ-speeddate wordt reeds enkele jaren tijdens de drukke Antwerp Pride week georganiseerd onder de naam Human Rights Friday. Dit jaar koos de organisatie ervoor om de community day uit het drukke schema te lichten en enkele dagen vroeger, meer bepaald aanstaande zondag, te laten doorgaan. Ook werd het thema verder opengetrokken. Zo hoopte Antwerp Pride dat de keuzestress zou verminderen en dat de dag meer volk zou trekken. In hun laatste nieuwsbrief laat de organisatie echter weten dat de community day van aanstaande zondag geannuleerd wordt.

    Het andere Beyond Pride evenement, het politieke debat dat vrijdag wordt georganiseerd gaat wel nog door. Vrijdagavond voelt Dave Sinardet de verschillende Antwerpse kopstukken in het kader van de komende gemeenteraadverkiezingen aan de tand. Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Oskar Seuntjens (Vooruit), Ilse Van Dienderen (Groen),Ben Van Duppen (PVDA),Kevin Verreecken (N-VA) en Vincent Gysels (CD&V) hebben reeds toegezegd om aanwezig te zijn op het debat dat in Play Zuid door zal gaan.

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste