Specials

 • Belgian Pride afgelast

  Dit jaar komt er geen Belgian Pride in Brussel.  Dat laat organisator The Belgian Pride vzw weten.
   “Een zeer moeilijke, maar wel de enige juiste beslissing”, klinkt het bij de organisatie. “Elk jaar zetten we alles op alles om van The Belgian Pride Parade een succes te maken en zo te timmeren aan een meer inclusieve samenleving. Door de coronacrisis blijven er echter te veel factoren onzeker om een evenement voor meer dan 100.000 bezoekers met een volwaardig programma te organiseren.” 

  Normaal gezien zou het Belgian Pride Festival van start gaan op vrijdag 8 mei, met de Pride Parade op zaterdag 23 mei als hoogtepunt. Tijdens de lockdown werd al beslist om de Parade onder voorbehoud uit te stellen naar zaterdag 29 augustus. Op 15 april kwam het verbod op massa-evenementen tot en met 31 augustus, waarna logischerwijs werd beslist om af te stappen van die datum en de opties te herbekijken.

  “We respecteren uiteraard alle maatregelen die nodig zijn om de gezondheid van onze bevolking te vrijwaren. We hebben onderzocht of de Belgian Pride Parade op een volwaardige manier op een nog latere datum zou kunnen doorgaan, maar alle onzekere factoren in acht nemend, hebben we beslist dat dit niet het geval is." The Belgian Pride  benadrukt dat er dit jaar nog evenementen in het kader van The Belgian Pride zullen plaatsvinden. "Maar de grote parade komt er dus niet", zegt de organisatie. 

  The Belgian Pride vzw zal er alles aan doen om in 2021 een enorm straffe editie mét parade op poten te zetten met een gevarieerd programma waarin zowel plaats is voor militante boodschappen als een groot feest. “We kijken ernaar uit om iedereen dan in veilige omstandigheden opnieuw massaal samen te brengen”, klinkt het nog.

  Deelname aan digitale Global Pride

  De Belgian Pride roept op om dit jaar aan te sluiten bij de digitale Global Pride die op 27 juni op de agenda staat.

  De organisatie is momenteel in gesprek met de Global Pride om te bepalen welke Belgische bijdragen er op het 24 uur durende programma zullen staan.

  RainbowCity.Brussels blijft zichtbaar in het straatbeeld

  Via het RainbowCity.Brussels project zal de regenboogvlag ook dit jaar prominent zichtbaar zijn in de hoofdstad. De officiële  periode van RainbowCity.Brussels was oorspronkelijk van 8 tot en met 24 mei. Wegens de huidige omstandigheden koos The Belgian Pride er voor om tijdens deze periode extra te focussen op 17 mei, de Internationale dag tegen homofobie, transfobie en interseksefobie.

  Tijdens deze periode hijsen verschillende Brusselse gemeenten de regenboogvlag. In mei kunnen mensen de regenboogkleuren spotten bij onder meer AXA, Belfius en aan de VRT-toren en op de Grote Markt. The Belgian Pride vzw roept dan ook iedereen op om ook een vlag uit te hangen, als teken van solidariteit.

  Lees meer
 • Colombe, de verrassende debuutroman van Christine Van den Hove over verboden vrouwenliefde

  Met Colombe gaan we dankzij de debuutroman van Christine Van den Hove terug naar het Zuiden van Frankrijk in 1838. Op het einde van zijn leven blikt Michel terug over hoe hij uit zijn geboortedorp vertrekt om aan zijn gewelddadige broers te ontkomen. Hij krijgt de raad om de bergen in te trekken en daar schapen te gaan hoeden. Op het ogenblik dat hij vertrekt worden twee meisjes geboren waarvan het voorbestemd is dat hij met één van hen zal trouwen. Na enkele jaren trouwt hij inderdaad met Colombe  en dit ondanks het feit dat zij niet zijn eerste keuze was. Colombe is ook de beste vriendin van Amparo en is stiekem een beetje verliefd op haar, en dat in een tijd waar vrouwenliefde nog onbespreekbaar was.
  Maar door het huwelijk van Colombe verslapt  hun relatie. Na het overlijden van haar beide ouders vertrekt Amparo met de noorderzon en lijkt ze van de aardbodem verdwenen te zijn. Na de dood van Michel probeert Colombe Amparo terug op het spoor te komen maar dat lijkt maar niet te lukken. 

  Met Colombe beschrijft Christine Van den Hove het pittoreske leven van een Frans dorpje niet ver van de Spaanse grens waar de tijd lijkt stil te staan. Vanuit het oogpunt van Michel, Colombe en Amparo wordt het alledaagse leven en de verschillende sleutelmomenten beschreven in hun leven en dat van het dorpje. Dat zorgt er voor dat je bij dit boek een sterk déjà-vu gevoel krijgt. Doorheen de roman krijg je verschillende vragen voorgeschoteld die de nieuwsgierigheid van de lezer blijven prikkelen. Christine Van den Hove slaagt erin om je te blijven verrassen en dat is vooral het geval met de zoektocht naar Amparo en de verrassende wending die die zoektocht op het einde van het boek neemt.

  Colombe werd uitgeven door uitgeverij Kartonnen Dozen en wordt verdeeld door Epo.

  Auteur: Christine Van den Hove
  Titel: Colombe
  ISBN: 9789490952297
  Uitgeverij: Epo
  Genre: literaire roman
  Aantal pagina’s: 232 pagina’s
  Uitgave: paperback

  Lees meer
 • Rotterdam moet een jaar langer wachten op Roze Zaterdag

  Rotterdam stelt de organisatie van de Roze Zaterdag met een jaar uit. De havenstad zou normaal volgend jaar de Roze Zaterdag organiseren maar omdat Leeuwarden door de coronacrisis de Roze Zaterdag van dit jaar niet kan organiseren wordt die in 2021 daar georganiseerd. Daardoor moet dus ook Rotterdam een jaar langer wachten om opnieuw gaststad te worden. Dat maakte stichting Roze Zaterdagen Nederland woensdag bekend na overleg met de diverse Rotterdamse betrokkenen.

  Rotterdam Pride, organisator van de Roze Zaterdag in 2022, is blij. “We vinden het natuurlijk jammer dat we nog wat langer moeten wachten op ‘onze’ Roze Zaterdag, maar dit geeft ons ook extra tijd om een onvergetelijke editie te organiseren. Eind juni 2022 hopen we iedereen te ontvangen in Rotterdam voor Roze Zaterdag, en daar gaan we een geweldig evenement van maken”, aldus Bey Cil, executive director van Rotterdam Pride.

  Roze Zaterdag 2022 zal eind juni plaatsvinden. De precieze datum wordt  later bekend gemaakt.

  Lees meer
 • #NewMusicSaturday: Nieuw werk van Queen, Sia, Yungblud, Bright Light Bright Light en Alanis Morissette

  Het is weer #NewMusicSaturday en dan kijken we weer even wat queer artiesten en artiesten die een grote aanhang hebben bij onze community de afgelopen week op muzikaal vlak hebben uitgespookt. Zoals gewoonlijk kun je deze en de voorgaande songs uit deze rubriek opnieuw beluisteren in onze #NewmusicSaturday playlist op Spotify

  Queen & Adam Lambert - You are the champions

  Over Queen en Adam Lambert hadden we het vrijdag al. Niet echt nieuw werk want het is eigenlijk een opgefriste versie van hun klassieker ‘We are the champions’ waarmee geld wordt ingezameld voor een speciaal fonds van de W.H.O. dat zorg werkers in deze coronatijd bijstaat en hun de nodige materialen en opleidingen bezorgt.

  Sia - ‘Saved My Life’

  Niet enkel Queen en Adam Lambert hebben het hart op de goede plaats ook bij Sia is dat het geval want ze heeft het nummer “Saved My Life” dat ze samen schreef met Dua Lipa uitgebracht nadat ze het tijdens een COVID-benefietactie  voor het eerst naar op de wereld los liet. De opbrengst van die benefiet actie gaat naar de Amerikaanse verplegers die in de frontlijn staan in de verzorging van patiënten die besmet zijn met het COVID-19 virus.

  Bright Light Bright Light & Jake Schears-Sensation

  Enkele weken geleden hadden we het al over hoe Rod Thomas zich zorgen maakte over de ravage die het coronavirus aanricht bij (New Yorkse) LGBTQ’s en meer bepaald in de plaatsen die ze als hun veilige havens beschouwen. Daar kwam het nummer ‘This was my house’ uit voort. Het was meteen ook de eerste single die uitkwam van zijn nieuwe album Fun City, dat we in september mogen verwachten. Voor de tweede single uit dat album deed hij een beroep op Jake Shears van the Sissor Sisters. Op Fun City werkt Rod Thomas ook nog samen met Andy Bell van Erasure, Justin Vivian Bond en Mark Gatiss.

  Alanis Morissette - Diagnosis

  Ook Alanis Morissette is druk bezig met een nieuw album dat we in het najaar mogen verwachten. Ook zij bracht de afgelopen week na ‘Reasons why I drink’ met ‘Diagnosis’  een tweede nummer uit dat nieuwe album uit.

  Yungblud - Weird

  Yungblud timmert al enkele jaren aan de weg en doorbreekt daarbij alle gender stereotypes die je maar kunt bedenken. Zo treedt hij regelmatig op in een jurk, iets waar hij in Rusland doodsbedreigingen voor kreeg, verft hij zowel zijn haar als zijn nagels in alle kleuren van de regenboog en heeft hij in in het verleden al laten weten dat hij dat zijn ‘seksualiteit zeer vloeibaar’ is. Als het klikt met iemand, en dat kan een man, vrouw of een transgender zijn dan gebeurd het wel eens dat hij met die persoon tussen de lakens belandt.

  Lees meer
 • Lockdown: Musea gaan digitaal met LGBTQ-kunst

  Wie de afgelopen weken nog hoopte om een museum te bezoeken zag die plannen in het water vallen door de coronamaatregelen. Nu het er ook naar uit ziet dat reizen deze zomer een huzarenstukje gaat worden hebben verschillende musea hun collectie online toegankelijk gemaakt. Tussen het aanbod ook heel wat tentoonstellingen en musea die kunst van LGBT-kunstenaars in hun collectie hebben. We zetten enkele musea op een rijtje die hun digitale deuren wijd open hebben gezwaaid.We beginnen ons overzicht in Brussel.

  Bozar Brussel-Keith Haring

   

  Deze expo met het werk van de legendarische Amerikaanse kunstenaar Keith Haring opende in december de deuren en moest ze door de coronamaatregelen ook vervroegd sluiten. Als het een beetje meezit kun je de expositie nog zelf gaan bekijken want ze is verlengd tot 21 juli. 

  Keith Haring, vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat, was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel is. (Lees verder onder de video's)

  Tate Modern - Andy Warhol retrospective

   

  Als je Keith Haring zegt dan zeg je ook Andy Warhol. In het Londense Tate Modern museum loopt momenteel een retrospective van de man die bekend werd met zijn soepblikken en de felkleurige portretten van ondermeer Marilyn Monroe. Voor het eerst in 30 jaar zouden er in Londen 25 werken uit zijn ‘Ladies and Gentlemen’ serie, een reeks van portretten van Afro-Amerikaanse en Latino drag queens en transvrouwen, getoond worden. Maar ook deze tentoonstelling moest de deuren al sluiten voor ze geopend waren. De curatoren Gregor Muir en Fiontán Moran filmden de tentoonstelling en vertellen je ook meer over de verschillende werken die in de twaalf kamers in het Tate museum kunt bewonderen. Als je na het bekijken van de virtuele rondleiding nog meer wil weten over Andy Warhol kun je dat nalezen in de bezoekersgids die integraal op hun website staat. 

  The British Museum

   

  We blijven nog even in Londen hangen maar dan in het British Museum dat meer dan acht miljoen objecten in zijn collectie heeft. Meer dan de helft daarvan zijn ook online te bezichtigen. Zo zijn er virtuele tours van tekeningen, beeldhouwwerken en schilderijen. Maar voor dit artikel volgen we het “Verlangen, liefde en identiteit:LGBTQ geschiedenis”-traject van het museum. Die biedt aan de hand van 15 voorwerpen een blik doorheen de geschiedenis van de LGBTQ-gemeenschap. Voor de gelegenheid kun je de audiorondleiding van zowel het traject langs de 15 kunstobjecten (60-75 minuten) of de kortere rondleiding lang 3 kunstwerken (30 minuten) beluisteren via iTunes, Google Play Music of Spotify. Je kan de audiorondleidingen vinden door op 'Desire, love, identity' te zoeken.

  Victoria and Albert Museum

   

  Bij het personeel van dit Londense kunst en designmuseum is er een werkgroep die speciaal in het museum op zoek gaan naar kunst die de seksuele, gender-, en queer identiteit verkent. Zij doen dat tussen de meer dan 2,3 miljoen kunstobjecten die het museum in zijn collectie heeft. De ontdekkingen van deze LGBTQ-werkgroep worden gedeeld via de blog  "Out in the Museum." 

  Los Angeles County Museum of Art

  LACMA, het grootste kunstmuseum van het westelijke deel van de Verenigde Staten heeft door de jaren heen heel wat tentoonstellingen georganiseerd met werk van homoseksuele kunstenaars gaande van Tom of Finland tot Robert Mapplethorpe en David Hockney. De website van het museum geeft nu ook toegang tot films, virtuele rondleidingen, lezingen en nog veel meer. Via de ‘browse’-knop krijg je toegang tot foto’s van de kunstwerken die het museum herbergt.

  Google Arts and Culture

  Als dit alles je honger naar kunst nog niet gestild heeft kun je nog altijd rondstruinen in collecties van de museums die Google de afgelopen jaren in beeld heeft gebracht. Meer dan 1.200 internationaal gerenommeerde museum en kunstcollecties werden gedigitaliseerd en hierdoor kunnen geïnteresseerden per onderwerp zoeken naar bijvoorbeeld LGBTQ gerelateerde tentoonstellingen. Dat kan je doen via de website of de app die je kunt downloaden. Dankzij Google Street View kun je ook door digitaal door de verschillende musea wandelen en de kunstwerken bekijken. Typ gewoon “LGBT” in de zoekbalk en je kan uren verdwalen in de archieven van het New Yorkse LGBTQ-centrum, de Stone Wall Inn en veel meer.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste