Vierendertig Belgische kandidaten op Europese lijsten beloven zich in te zetten voor LGBTQ-gemeenschap

Vierendertig Belgische kandidaten die volgende zondag opkomen voor de Europese verkiezingen hebben beloofd om de mensenrechten van LGBTI te beschermen en te bevorderen als ze worden gekozen. Samen met bijna duizend andere kandidaten in 26 andere landen hebben ze de Come Out 4 Europe-belofte van ILGA ondertekend waarin ze, indien gekozen, het EU-beleid en wetten voor te stellen en te bepleiten. Ook geven de kandidaten aan dat ze  actief betrokken  zijn bij de rechtsstaat, democratie en ongelijkheid, en ervoor zullen zorgen dat de EU al haar bevoegdheden gebruikt om lidstaten ter verantwoording te roepen als er  schendingen van de mensenrechten van LGBTI-personen vastgesteld worden in die lidstaten en dat ze op zullen treden als een sterke verdediger van LGBTI-organisaties en mensenrechtenverdedigers in heel Europa en daarbuiten.

Vooral kandidaten van Renew (OpenVLD+MR), de linkse fractie GUE/NGL (PVDA-PTB),S&D (Vooruit, PS) en Greens/EFA (Groen!, Ecolo en VOLT).Hoewel grotere landen zoals Duitsland en Frankrijk vooroplopen in het aantal ondertekenaars, volgen landen waar LGBTI-rechten traditioneel niet hoog op de agenda stonden, zoals Italië (110 kandidaten voor 76 zetels), Griekenland (69 kandidaten voor 21 zetels), Litouwen (23 kandidaten voor 11 zetels) en Finland (78 voor 15 zetels). 

“Het enorme aantal kandidaten dat zich inschrijft met zeer reële toezeggingen om de mensenrechten van LGBTI-personen te beschermen mochten ze worden gekozen, samen met het tonen hoe ze van plan zijn om die beloften na te komen, toont aan dat veel politici sterk staan te midden van groeiende aanvallen op LGBTI-rechten, en bereid zijn om met ons en andere LGBTI-organisaties en activisten samen te werken om polarisatie en het zondebok maken van LGBTI-personen in politieke verdeeldheid tegen te gaan”, aldus Chaber van ILGA-Europe. “Nu is het tijd om naar buiten te gaan en je stem te gebruiken voor die politici.”

Ons land levert 22 van de 720 zetels in het Europese parlement. In de rangschikking van de landen met het meeste kandidaten die de belofte ondertekend hebben staan de Belgische kandidaten op de elfde plaats tussen Portugal en Oostenrijk. Kandidaten voor de Europese verkiezingen van Vlaams Belang en N-VA schitteren door hun afwezigheid op de Belgische lijst van de ondertekenaars.

Een overzicht van de Belgische ondertekenaars van de Come Out 4 Europe-belofte vind je hier.

Europese Rangschikking: 

1. Frankrijk - 116

2. Italië - 110

3. Duitsland - 88

4. Finland - 78

5. Griekenland - 69

6. Spanje - 60

7. Tsjechië - 60

8. Zweden - 57

9. Nederland - 43

10. Portugal - 44

11. België - 34

12. Oostenrijk - 30

13. Denemarken - 27

14. Slovenië - 24

15. Litouwen - 23

16. Malta - 23

17. Hongarije - 25

18. Cyprus - 19

19. Ierland - 16

20. Slowakije - 15

21. Luxemburg - 13

22. Roemenië - 9

23. Bulgarije - 8

24. Kroatië - 7

25. Letland - 5

26. Estland - 3

27. Polen - 3

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste