Binnenland

 • Fransen versoepelen bloeddonaties voor homo-mannen. Belgische socialisten willen termijn verkorten

  Vanaf 16 maart verdwijnen in Frankrijk de discriminerende regels waardoor mannen die seks hebben met andere mannen (MSM) bloed mogen doneren. Dat heeft de Franse Minister van Volksgezondheid Olivier Véran laten weten via Twitter. Alle verwijzingen naar de seksuele geaardheid van de donors zullen verdwijnen van de registratieformulieren die gebruikt worden bij bloeddonaties.

  In Frankrijk kunnen MSM al sinds juli 2016 bloed geven op voorwaarde dat ze een jaar niet seksueel actief zijn geweest. In 2019 werd die termijn al gereduceerd tot vier jaar. Nu gaat die termijn helemaal op de schop omdat doorheen de jaren de risico’s op een contaminatie van de bloedvoorraad is afgenomen.

  De Fransen die bloed willen geven en monogaam zijn zullen wel nog steeds een vragenlijst moeten invullen met daarop onder meer vragen of ze vier maanden voor de donatie nog een behandeling hebben gevolgd voor een hiv-besmetting. Ook blijven de vragen over recent seksueel gedrag en drugsgebruik op het formulier staan.

  In verschillende Europese landen MSM waaronder Nederland,Spanje, Italië en Groot-Brittannië hebben het verbod op bloeddonaties door MSM reeds verwijderd.

  Belgie

  In ons land mogen MSM ook bloed geven op voorwaarde dat ze het afgelopen jaar geen seks hebben gehad. Door die termijn worden MSM zo goed als uitgesloten. Mede door de versoepeling bij onze zuiderburen wordt de discussie over die seksloze termijn bij donaties opnieuw geopend. Als het van de socialisten (Vooruit en PS) in de Kamer afhangt wordt die termijn herleidt tot vier maanden. Vooruit-Kamerlid Karin Jiroflée diende samen met de Franstalige socialisten van PS een wetsvoorstel in om de termijn te verkorten tot vier maanden.  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vroeg de federale overheidsdienst Volksgezondheid en het federaal geneesmiddelenagentschap FAVV vorig jaar al om een haalbaarheidsanalyse.  Als alles goed gaat wordt er volgend jaar over het wetsvoorstel van de socialisten gestemd.

  Lees meer
 • Lichaam van 69-jarige man gevonden op cruisingplek voor homo's. Parket zoekt getuigen.

  Het parket van Luik heeft dinsdagmiddag een getuigenoproep gelanceerd in het kader van een onderzoek naar de doodslag op een 69-jarige man wiens lichaam werd aangetroffen op een cruisingplek voor homo's in Luik. Het lichaam van Jean-Pierre François werd vrijdagnacht rond half één gevonden op Île Monsin in Luik. Die plek staat bekend als een ontmoetingsplek voor mannen die seksuele contacten zoeken met andere mannen.

  Toen de hulpdiensten arriveerden, had de 69-jarige man verwondingen aan de halsslagader en was hij al overleden. Na de ontdekking van het lichaam kwamen zowel de gerechtelijke politie van Luik, de federale politie als het parket en verschillende experts en forensische artsen ter plaatse. Pas in de vroege ochtend werd de plek opnieuw vrijgegeven.

  Naar aanleiding van de moord lanceerde het Parket van Luik een oproep naar getuigen die het slachtoffer op donderdag 30 december 2021 's avonds hebben ontmoet. Ook personen die getuige zijn geweest van de gebeurtenissen of er informatie over hebben, worden verzocht contact op te nemen met de politiediensten via avisderecherche@police.belgium.eu of via het gratis nummer 0800.30.300.

  Lees meer
 • Zestienjarige slachtoffer van homofoob geweld in Charleroi

  In Charleroi is zondagavond een jonge homo van zestien jaar het slachtoffer geworden van homofoob geweld. De zestienjarige Livio heeft klacht ingediend bij de lokale politie.  De jongen werd een tijd lang gevolgd door drie personen die hem op een bepaald moment beledigden, bespuwden en fysiek aanvielen. "Op een gegeven moment dacht ik dat ik doodging, ik dacht dat het het einde was ..."

  De zestienjarige, die afgelopen september uit de kast kwam, deed zijn verhaal op Instagram. Daar vertelde hij dat hij voelde dat hij achtervolgd werd.  "Ik liep rond, ik was alleen in de buurt van de Philippeville-wegbrug. Ik voelde toen een aanwezigheid achter me en gaf er de voorkeur om op het trottoir aan de andere kant van de weg te lopen. Toen begonnen de beledigingen , van homofobe aard. Ik besloot sneller en sneller te lopen ... "

  Op een bepaald moment werd hij  naar achteren getrokken en tegen de grond gewerkt. Daarna zou hij nog geschopt en bespuwd zijn. 

  De politie van Charleroi is met een onderzoek begonnen.

  Lees meer
 • Nieuwe vzw focust op welzijn bij LGBTQ-personen

  In Antwerpen wil de nieuw opgerichte vzw Think Different zich focussen op de hulpverlening aan LGBTQ-personen. Momenteel doen de vrijwilligers dit reeds via de Facebookpagina LGBTQ+ Network waar er in eerste instantie allerlei berichten die interessant zijn voor de regenbooggemeenschap worden gedeeld. Daar komt nu dus het aspect van de hulpverlening op maat bij. 

   

  Het is geen geheim dat het aantal suïcides bij LGBTQ+ personen een heel stuk hoger ligt dan bij hun heteroseksuele tegenhangers. Daarom kun je nu  met al je vragen en meldingen rond LGBTQ+ discriminatie, mentale en fysieke gezondheid en vrije tijd bij de nieuwe vzw terecht.

  De nieuwe vzw zal zich vooral toeleggen op het informeren, aanbieden van de juiste zorg en begeleiding en het onderhouden of opbouwen van een netwerk. 

  Via het (online) platform LGBTQ+ Network willen ze hulpverlening aan LGBTQ+’ers bieden.  

  Om dat alles in goede banen te leiden wordt er samengewerkt met verschillende organisaties om op die manier een persoonsgebonden aanpak te formuleren.

  “Ons team heeft een brede kennis van de sociale kaart. Van transgenderzorg tot het ondersteunen van LGBTQ+ sekswerkers”, zo laat oprichter Jonathan Vanderelst weten. ”Met ons netwerk vol expertise geven we jou een betrouwbaar antwoord. We werken samen met verschillende LGBTQ+ expertise organisaties om zo onze kennis te verbreden en jou te kunnen voorzien van de meest relevante en correcte informatie. Elke vraag die wij binnen krijgen is ook voor ons een kans om bij te leren. Als ons eigen netwerk tekortschiet gaan wij actief op zoek naar de informatie die een antwoord kan bieden op jouw vraag.”

  Om dat alles in goede banen te leiden wordt er samengewerkt met verschillende organisaties om op die manier een persoonsgebonden aanpak te formuleren.

  Je kan contact opnemen met Think Different via de verschillende manieren die je terugvindt op de website www.lgbtqplusnetwork.be.

  Lees meer
 • Geen regenboogzebrapad maar wel een regenboogtrap in Aalst

  De campus van de Odisee Hoge School in Aalst heeft vanaf deze week een heuse regenboogtrap. Iedere trede van de trap die drie verdiepingen met elkaar verbindt kreeg een andere kleur van de regenboog. De aanpassing kwam er als actie voor de Warmste Week maar valt ietwat ongelukkig samen met de beslissing van de gemeenteraad om geen regenboogoversteekplaats aan te leggen in Aalst.

  De regenboogtrap van de campus in de Sint-Jobstraat werd donderdag, een dag na de beslissing van de gemeenteraad, onthuld. Aan het verven van de trap werd enkele maanden gewerkt.  "Er is specifiek ook naar deze week van De Warmste Week toegewerkt”, zo zei Karen De Leenheer, campusbeheerder van Odisee en KU Leuven, campus Aalst bij Radio2 Oost-Vlaanderen. “We willen de boodschap meegeven dat het oké is om jezelf te zijn en ondanks de verschillen is het belangrijk om verbinding te zoeken met elkaar." 

  Het thema van de Warmste Week van dit jaar is ‘Kunnen zijn wie je bent’.

  "We moeten aandacht geven aan verschillen tussen mensen en elkaar daarvoor respecteren. Iedereen heeft zijn eigen identiteit, overtuiging, geaardheid, mogelijkheden en beperkingen. Het is oké om te zijn wie je bent. Dat is de boodschap die wij iedere dag willen meegeven aan onze studenten."

  Regenboogzebrapad

  Sam van de Putte (Vooruit) had voor de gemeenteraadszitting van deze week  een voorstel ingediend om een zebrapad in de regenboogkleuren te voorzien. Het agentschap Wegen en Verkeer koos eerder dit jaar om aan alle Vlaamse gewestwegen  de mogelijkheid te geven om zo een regenboogzebrapad aan te leggen. Alle kosten worden gedragen door het agentschap maar de vraag moet wel specifiek komen van de gemeente of stad. Sam van de Putte wilde dat Aalst ook zou ingaan op het aanbod van het agentschap. De 33 aanwezige gemeenteraadsleden mochten hoofdelijk stemmen over het voorstel van Van de Putte.

  De meerderheid van de gemeenteraad (20-13) koos er echter voor om dat niet te doen en de duidelijkheid binnen het openbare domein te bewaren. Aalst hangt nu reeds ieder jaar ter gelegenheid van IDAHOT op 1 mei de regenboogvlag uit. ”De vraag is hoe ver je moet gaan in deze symboliek”, zo vroeg Maarten Blommaert (NV-A) zich af. “We worden regelmatig gevraagd om de vlag te hijsen voor één of ander goed doel. Na het hijsen van vlaggen kwam de oproep om gebouwen in bepaalde kleuren te verlichten. Opnieuw ter ondersteuning van een goed doel of eerbiedwaardige doelstelling. Na de vlaggen en de gebouwen zijn we nu aanbeland bij de voetpaden.” Volgens Blommaert is het niet aangewezen om ook op die vraag in te gaan. ”Verkeerssignalisatie dient om de verkeersveiligheid te verhogen en niet om inhoudelijke boodschappen te geven. Er is dan ook geen enkele reden waarom er voor andere doelstellingen voetpaden in bepaalde kleuren zouden worden geschilderd. In die cascade willen wij niet meegaan.”

  Van de Putte:" Ik begrijp echt niet dat de Aalsterse NV-A dit niet kan of wil steunen terwijl diezelfde partij vanuit Vlaams niveau een aanbod doet aan alle lokale besturen van het Vlaams gewest. Een minister-president van NV-A signatuur en in zijn regering  een grotere meerderheid dan CD&V en OpenVLD, die denken in tegenstelling tot Aalst, dat ze met de aanleg van regenboogzebrapaden niet te ver doorschieten. Alleen de Aalsterse N-VA vindt dat we te ver doorschieten en ingrijpen op het openbaar domein.”

  Foto: Facebook Hogeschool Odisee Campus Aalst

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste