Binnenland

 • Antwerp Pride blikt terug op corona-editie

  De dertiende editie van Antwerp Pride zit erop. Zonder parade, festival en afterparties in de binnenstad werd het een ingetogen versie van Antwerp Pride die vooral digitaal kon beleefd worden. Tienduizenden vonden de weg naar het digitale platform antwerppride.tv.

  Antwerppride.TV

  De pop-up tv zender antwerppride.tv bereikte in de Pride week zo’n 15.000 unieke bezoekers. De site kon continue op een dertig bezoekers rekenen en die bezoekers bleven ook lang hangen op de site. Er was een duidelijke piek op zondag 9 augustus met 66 procent meer bezoekers dan de dag ervoor.

  Op het kanaal konden kijkers terecht voor documentaires, LGBTQ-kortfilms, nieuws rond LGBTQ-thema’s, dj-sets en nog veel meer. De zender blijft nog een tijd online staan.

  Trail of Stories

  Er was ook een wandelparcours waar normaliter de parade plaatsvindt. Hierlangs stonden dertien portretten opgesteld van mensen die een bijzondere band hebben met de Antwerpse LGBTQ-scène. Mensen konden deze Trail of Stories in hun bubbel of individueel afwandelen. Middels een QR-code kon men het verhaal achter de persoon ontdekken. Tijdens de Pride-week werden de QR-codes zo’n 2000 keer gescand. En zo’n 9.000 mensen bekeken de Trail of Stories verhalen online.

  Er waren ook tien begeleide wandelingen doorheen de stad en het Middelheimmuseum en deze waren uitverkocht.

  De tentoonstelling Together in het M HKA loopt nog tot 6 september.

  Tijdens het voorbije Antwerp Pride weekend meldde de politie geen noemenswaardige incidenten.

  Corona-pride

  Antwerp Pride kondigde op 8 juli al een corona-versie aan van het LGBTQ-Feest in Antwerpen maar ook die afgeslankte versie moest nog verder worden teruggeschroefd door de verstrengde maatregelen die de Stad Antwerpen begin augustus afkondigde.

  Zo moest het mensenrechtenluik Human Rights Friday ter elfder uren worden afgelast en konden ook de filmvoorstellingen niet doorgaan.

  “We kijken terug met gemengde gevoelens. Onze vrijwilligers hebben op korte tijd en onder steeds veranderende omstandigheden een project neergezet waar we fier op mogen zijn,” aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. “Ik wil onze partners, sponsors maar ook iedereen bedanken die een vlag heeft uitgehangen, die een bezoek heeft gebracht aan de site of op een andere manier kleur heeft gebracht in de stad om de Pride gedachte te blijven koesteren. De taferelen die we de afgelopen dagen hebben gezien in Polen moeten ons terecht waakzaam houden.

  Maar ‘blij’ of ‘tevreden’ kan je niet zijn wanneer een virus nog steeds slachtoffers maakt. Antwerp Pride organiseren doe je ook samen met de horeca, de evenementensector, de cultuursector, het middenveld... allemaal sectoren die nu enorm hard getroffen worden door de pandemie. We kunnen samen alleen maar hopen op betere tijden en dan maken we er opnieuw een feest van.”

  Lees meer
 • Twaalf maanden met uitstel voor gaybashing

  De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft op 23 juli 2020 een man veroordeeld in een zaak van gaybashing. De beklaagde is veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf met probatieuitstel gedurende vijf jaar.  De rechtbank tilde zwaar aan de vijandigheid van de dader en aan het misprijzen dat het slachtoffer had ondervonden op grond van zijn seksuele geaardheid. Unia is tevreden dat de rechter het homofobe haatmotief erkent en het geweld veroordeelt. Unia is blij met deze veroordeling, een nieuwe stap in de strijd tegen homofobie en discriminatie.

  De rechtbank tilde zwaar aan de vijandigheid van de dader en aan het misprijzen dat het slachtoffer had ondervonden op grond van zijn seksuele geaardheid. Unia, dat 100 euro schadevergoeding kreeg, is tevreden dat de rechter het homofobe haatmotief erkent en het geweld veroordeelt

   

  In de dagvaarding werd eerst niets gezegd over een mogelijk haatmotief. Unia stelde zich daarom burgerlijke partij en vroeg om de feiten te herkwalificeren, zodat het haatmotief toch zou worden erkend.

   

  De feiten speelden zich af in Zele op 12 oktober 2018. Een inwoner van Zele organiseerde toen, samen met zijn vriend, thuis een etentje voor een aantal personen. Bij het vertrek van de gasten dook er buiten een schijnbaar dronken man op die naar de vrienden riep: “Zijt ge met mij aan het lachen?”. De vrienden negeerden de man, maar opnieuw riep hij, terwijl hij dichterbij kwam: “Vuil janet, ge moet niet lachen”.

  De inwoner zei aan de dronken man om de parking – die privé was – te verlaten, omdat hij anders de politie zou bellen. “Ah, gaat de homo de politie bellen?”, was het antwoord. De dronken persoon liep vervolgens op de organisator van het etentje af en gaf hem drie vuistslagen in het gezicht. Hij probeerde ook de levensgezel van de man te slaan.

  Twee vrienden hielden daarna de aanvaller in bedwang tot de politie ter plaatse kwam. De organisator van het etentje bleek ernstig gewond aan zijn gezicht en had bovendien een hersenschudding en een whiplash.

  Erken het probleem van geweld tegen holebi’s

  Voor Unia is het heel belangrijk dat het probleem van geweld tegen holebi’s wordt erkend en ernstig genomen. Uit eerder en zeldzaam onderzoek van de vakgroep sociologie van de Universiteit Gent (2014) blijkt dat negen holebi’s op tien in aanraking komen met verbaal of psychisch geweld. Drie op tien krijgen af te rekenen met fysiek geweld en twee op tien met materieel geweld (waarbij goederen worden beschadigd).

  Er bestond een interfederaal actieplan om discriminatie en geweld ten aanzien van LGBTI-personen te bestrijden, maar dat plan liep af in 2019. Unia vraagt daarom een nieuw plan en wil ook structureel wetenschappelijk onderzoek laten verrichten naar verbaal en fysiek geweld tegenover holebi’s, met bijzondere aandacht voor extra kwetsbare subgroepen.

   

  Lees meer
 • Kunstenaar Paul Harfleet plant 20 viooltjes op politietoren tegen haatmisdrijven

  Antwerp Pride brengt in samenwerking met Antwerp Queer Arts Festival het Pansy-Project van de Britse kunstenaar Paul Harfleet naar Antwerpen. Op de politietoren Den Oudaan, het hoofdkwartier van de Antwerpse politie, zullen twintig viooltjes ‘geplant’ worden.

   Overal ter wereld plant de Britse kunstenaar Paul Harfleet viooltjes op of nabij plekken waar een homofoob misdrijf heeft plaatsgevonden. In het Engels heten viooltjes ‘pansies’ en in het Engels is ‘a pansy’ ook een scheldwoord dat kan vertaald worden als ‘mietje’ of ‘nicht’. Door de kleine bloemen te planten op plekken van agressie, wil hij de gruwel van haatmisdrijven aankaarten met schoonheid.

  Omwille van de pandemie krijgt het Pansy-project in Antwerpen een andere meer symbolische invulling. Aangezien internationaal reizen wordt afgeraden was het moeilijk voor Paul om naar Antwerpen af te zakken. In plaats van echte viooltjes heeft hij enkele viooltjes grafisch ontworpen. Kleine kunstwerkjes vormen zo een krachtig signaal tegen haat.

  De cel diversiteit van de politie Antwerpen zal vandaag woensdag 5 augustus twintig grote ‘pansies’ op het gebouw aanbrengen. Ze zullen zichtbaar zijn vanop de straat.

  Het getal twintig is eveneens symbolisch. Uit internationale onderzoek blijkt dat naar schatting slechts twintig procent van de haatmisdrijven wordt aangegeven bij de politie. Tachtig procent wordt niet aangegeven. Ook Unia spreekt in haar recente jaarrapport van een onderrapportage. Met de twintig pansies aan de gevel van het politiegebouw wil de cel diversiteit van de politie Antwerpen dan ook de drempel verlagen en iedereen die geconfronteerd wordt met een haatmisdrijf oproepen om aangifte te doen.

  Ondertussen bekijken Antwerp Pride en Antwerp Queert Arts Festival op welke andere plekken in de stad een grafisch viooltje kan aangebracht worden.

  “We zullen viooltjes afgeven op plekken waarvan we weten dat er een haatmisdrijf heeft plaatsgevonden,” aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. “Zoals Café Strange waar eigenaar Armand twee jaar geleden nog het slachtoffer werd van een gaybashing. Een corona versie van Antwerp Pride mag er niet voor zorgen dat de strijd tegen haatmisdrijven of deze nu homofoob, transfoob of racistisch zijn op het achterplan verdwijnt. We appreciëren de blijvende inspanningen van politie Antwerpen op dit vlak, maar roepen op deze manier de verschillende overheden op om een tandje bij te steken in het gevecht tegen intolerantie.”

  Over Paul Harfleet en zijn The Pansy Project vind je hier meer informatie.

   

  Lees meer
 • CORONAVIRUS: Roze Huis sluit opnieuw de deuren

  Het Roze Huis van Antwerpen sluit opnieuw de deuren voor het publiek. Dat laten ze weten via hun sociale mediakanalen. Reden voor de sluiting zijn de aangescherpte maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. 

  De deuren zullen zeker tot 26 augustus gesloten zijn. Afhankelijk van de omstandigheden kan dat nog verlengd worden. Door de sluiting kunnen er geen fysieke gesprekken met het onthaal doorgaan. Daarvoor verwijst het Antwerpse Roze Huis naar de hulplijn van Lumi. Alle medewerkers van het Roze Huis zullen zeker tot 26 augustus vanuit thuis werken. Ze blijven wel via mail en telefonisch bereikbaar.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste