Binnenland

  • Meurtre à Beveren : Deux jeunes qui ont tué David Polfliet libérés sous conditions

    Deux jeunes soupçonnés du meurtre de David Polfliet il y a trois ans ont été libérés par la chambre du conseil en attendant le traitement de leur affaire devant la Cour d'Assises. C'est ce que rapporte Het Laatste Nieuws. Les deux ont toutefois reçu des conditions à respecter. L'un d'entre eux aurait été envoyé chez lui avec un bracelet électronique.

    Le 6 mars 2021, trois jeunes de 16 et 17 ans avaient attiré David Polfliet, âgé de 42 ans, dans un parc à la Lesseliersdreef à Beveren via l'application de rencontre Grindr. Là, il a été attaqué et battu. Lors de l'altercation, il a également reçu un coup de couteau dans la cuisse. Le coup de couteau mortel aurait été porté par le garçon d'Anvers. Les trois ont été remis par le juge pour enfants et le suspect anversois, qui est supposé avoir porté le coup de couteau fatal à Polfliet, reste pour l'instant en détention. La date à laquelle l'affaire sera portée devant la Cour d'Assises n'est pas encore connue.

    Lees meer
  • Moord Beveren:Twee jongeren die David Polfliet vermoorden vrijgelaten onder voorwaarden

    Twee jongeren die verdacht worden van de moord op David Polfliet drie jaar geleden zijn door de raadkamer in vrijheid gesteld in afwachting van de behandeling van hun zaak voor het Hof van Assisen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.  Beiden hebben wel voorwaarden opgelegd gekregen. Eén van hen zou met een enkelband naar huis gestuurd zijn.

    Op 6 maart lokten drie jongeren van 16 en 17 jaar oud de 42-jarige David Polfliet via de datingapp Grindr naar een  park aan de Lesseliersdreef in Beveren gelokt. Daar werd hij aangevallen en toegetakeld. Tijdens de schermutseling kreeg hij ook een messteek in zijn dijbeen.De dodelijke messteek zou toegediend zijn door de jongen uit Antwerpen. De drie zijn idoor de jeugdrechter uithanden gegeven en de  Antwerpse verdachte van wie aangenomen wordt dat hij de messteek toebracht die Polfliet fataal werd, blijft voorlopig in de cel. Wanneer de zaak voor het Hof van Assisen komt is nog niet bekend.

    Lees ook: Moord Beveren: Twee minderjarige daders worden als volwassenen berecht

    Moord Beveren: minderjarigen tonen hoe ze David Polfliet om het leven brachten tijdens reconstructie

     Homo in de val gelokt en vermoord door jongeren in Beveren

    Lees meer
  • Lommelaar krijgt negentien jaar voor uit de hand gelopen seksdate

    Het Tongerse Hof van Assisen heeft de veertigjarige Lommelaar Tom Erken veroordeeld tot een gevangenisstraf van negentien jaar voor de doodslag tijdens een seksdate van zijn stadsgenoot David Paul. Na het uitspreken van de straf werd de Lommelaar, die de zaak als een vrije man bijwoonde, onmiddellijk aangehouden.

    Ondanks het feit dat Erken in 2013 een vriendin had twijfelde hij aan zijn geaardheid.  Na een avondje televisiekijken ging hij verder op stap in Neerpelt waar hij verschillende liters bier dronk en cocaine snoof en ghb dronk. Daarna  sprak hij met de veertigjarige David Paul af via TMF Chat. Erken bekende dat hij regelmatig gechat had met andere homo’s maar dat het de eerste keer was dat hij ook met een homoseksuele man afsprak om seks te hebben. De twee mannen kwam zo op 3 september  in het midden van de nacht terecht in het rendez-vous hotel “Casa Blanca” in Hechtel-Eksel. Ook daar gebruikten de beide mannen drugs.Rond 11 uur verwittigde Erken de gerante van het hotel met de boodschap: “Mijn maat ademt niet meer”. 

    David Paul bleek reeds drie uur dood te zijn. Het slachtoffer had meerdere verwondingen aan de hals en de borstkas. Tijdens zijn verhoor bekende Erken dat het niet tot seks kwam maar dat hij begon te beseffen wat hij aan het doen was en wat kon gebeuren als het uit zou lekken dat hij met een andere man had afgesproken in een rendez-vous hotel.

    Volgens het arrest was het slachtoffer versmacht  en verstikt. “David Paul is gedood opdat Tom Erken zijn imago van hetero kon redden.” 

    Net omdat het dossier jarenlang stil lag en pas tien jaar na de feiten voor het Hof van Assisen kwam milderde de openbare strafklager zijn strafeis van 28 naar 23 jaar. Uiteindelijk kreeg Tom Erken voor de doodslag 19 jaar.

    Lees meer
  • Middenveldorganisaties verwelkomen de veroordeling(en) in Schild & Vrienden rechtszaak

    De veroordeling van de frontman van Schild & Vrienden Dries Van Langenhove en vijf van zijn aanhangers kan op een goedkeuring rekenen van de verschillende organisaties die zich tegen de zes burgerlijke partij stelden. Dries Van Langenhove kreeg vandaag/dinsdag van de Gentse correctionele rechtbank 1 jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racisme- en negationismewet en 10 maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Hij wordt voor 10 jaar uit zijn rechten ontzet en krijgt ook een geldboete. Vijf andere beklaagden kregen straffen van 6 tot 8 maanden met uitstel en een geldboete. Een zesde beklaagde kreeg opschorting onder voorwaarden.

    In een persmededeling laten de verschillende organisaties weten dat ze blij zijn dat het tot een effectieve veroordeling is gekomen.‘De uitspraak is historisch en een overwinning voor onze democratie en rechtsstaat. Het toont aan dat er geen vrijgeleide is voor georkestreerde haat en het viseren van minderheidsgroepen, ook niet online en in gesloten chatgroepen. De overwinning komt er door het harde werk van middenveldorganisaties en de moed en doorzetting van de burgerlijke partijen’, zegt Nina Henkens, woordvoerder en coördinator van Kif Kif vzw, een antiracistisch platform.

     Eef Heylighen van LGBTI+ organisatie çavaria vult aan: ‘De racistische en seksistische acties die tot het proces van vandaag geleid hebben zijn deel van een groter probleem: een groeiende beweging van geweld, haat en discriminatie. Die tegenbeweging viseert daarbij ook LGBTI+ personen. De uitspraak van vandaag is een belangrijk precedent en geeft ons de tools om in de toekomst onze rechten te blijven verdedigen, uit te breiden en niet te laten vernietigen. Wij staan hier vandaag om zeer duidelijk te maken dat wij haat, geweld en discriminatie niet tolereren, tegenover niemand. We blijven vechten voor een toekomst, een land, waar iedereen zichzelf kan zijn zonder bang te moeten zijn.’

     Henkens legt verder de nadruk op de gevolgen die de veroordeling heeft voor de politieke partij  Vlaams Belang. ‘Vlaams Belang stijgt in de peilingen en roept hoe langer hoe luider dat ze na de verkiezingen mee moeten regeren, maar deze veroordeling is een reminder voor alle partijen dat het Belang geen plaats heeft in eender welk democratisch bestuur. De houding van het Vlaams Belang kadert binnen een tegenbeweging die wereldwijd actief is', zegt Henkens.

    'Vlaams Belang heeft tot op de dag van vandaag geen afstand genomen van de beklaagden en veroordeelden in deze zaak, waarvan een aantal heel nauwe banden hebben met de partij. B.S. werkt als parlementair medewerker voor een Europees Parlementslid van het Vlaams Belang, die onlangs nog serieus op de vingers werd getikt voor het gebruik van Nazi-termen in het Europees Parlement. En J.V.O.  is nog steeds voorzitter van de Vlaams Belang-afdeling in Sint-Niklaas, terwijl hij ook een boksclub runt waarvan onlangs aangetoond werd dat ze doordrongen is van witte suprematie. Het is een zoveelste herinnering dat er voor democraten geen enkele optie is dan het cordon sanitaire te respecteren. Alle democratische partijen moeten deze veroordeling dus in acht nemen,' vervolgt Henkens. 

     De hoofdbeklaagde D.V.L. kondigde via zijn advocaat al voor de veroordeling aan dat hij naar het Hof van Beroep zou trekken. Henkens: ‘Deze houding is niet meer dan een politiek spel. De beklaagde maakt er een gimmick van om klachten en onderzoeken uit te lokken zodat hij zich op die manier in de kijker kan blijven zetten en geld inzamelen. Door de rechtbank als illegaal te bestempelen wordt duidelijk dat hij geen enkel respect heeft voor de rechtsstaat en niet verder komt dan desinformatie en complotten. Daarom moet de strijd tegen het fascisme niet enkel in de rechtszaal, maar ook daarbuiten worden gevoerd. Zolang dit soort figuren opereren en de veiligheid en maatschappelijke ruimte bedreigen van mensen met migratieachtergrond, de Joodse gemeenschap, vrouwen, mensen met een beperking, andersdenkenden en mensen uit de LGBTQIA+ gemeenschap zullen wij als middenveld onze krachten verenigen.’

    Lees meer
  • Effectieve gevangenisstraf en ontzetting uit de rechten voor Dries Van Langenhove

    Schild & Vrienden oprichter Dries Van Langenhove kreeg vandaag/dinsdag van de Gentse correctionele rechtbank 1 jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racisme- en negationismewet en 10 maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Hij wordt voor 10 jaar uit zijn rechten ontzet en krijgt ook een geldboete. Vijf andere beklaagden kregen straffen van 6 tot 8 maanden met uitstel en een geldboete. Een zesde beklaagde kreeg opschorting onder voorwaarden.

    Nadat een Pano-reportage in september 2018 aan het licht bracht dat er in de geheime chatgroepen van Schild & Vrienden  racistische en antisemitische berichten gedeeld werden werd Dries Van Langenhove een jaar later officieel in verdenking gesteld. Ook zes andere leden moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor inbreuken op de racisme wetgeving. De rechterhand van Van Langenhove kreeg een gevangenisstraf van 8 maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 8.000 euro. Vier andere beklaagden kregen een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel en een geldboete van 8.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Een laatste beklaagde kreeg opschorting van uitspraak van veroordeling onder voorwaarden, waaronder een begeleid bezoek aan de Kazerne Dossin in Mechelen.

     

    De rechtbank van Gent hield rekeningen met verschillende bezwarende elementen bij de veroordeling van Van Langenhove."Van Langenhove is de initiatiefnemer, oprichter, organisator en leider van S&V. Hij heeft de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours waarmee hij mensen tegen elkaar opzet. Hij gaf blijk van een verregaande normenloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Hij schept een vijandige sfeer in de samenleving. Hij draagt bij tot tegenstrijd, tweespalt en conflicten en werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid."

    Omdat Van Langenhove ook voor de komende tien jaar uit zijn rechten is gezet kan hij ook niet meer opkomen of stemmen bij de volgende verkiezingen, of een bestuursfunctie opnemen bij een bedrijf of organisatie.

    Hans Rieder, de advocaat van Van Langenhove kondigde dinsdag na de uitspraak al aan dat hij in beroep ging tegen het vonnis. 

    Lees meer
  • Succesvolle editie van Darklands afgesloten

    Zondag werd met het bekend maken van het nieuwe thema de veertiende editie van het fetish festival Darklands afgesloten. De organisatie kan terugblikken op een succesvolle editie. In de voorverkoop alleen al werden er dit jaar meer dan 16.600 tickets verkocht en verstuurd. Daarnaast traden 437 verschillende performers op de verschillende podia op waaronder heel wat deejays, dragqueens, content-creators en bekende gezichten uit de porno-industrie.

    Dit jaar moest een van de bars aan de mainstage plaats ruimen voor de uitbreiding van de Darklands market met daarop meer dan veertig standhouders. De 290 verkopers van de verschillende stands hadden hun handen meer dan vol met het verder helpen van de 'Darklings' aan hun nieuw speelgoed of outfit. 

    Steeds meer internationale bezoekers

    Een groot deel van de bezoekers komt voor Darklands vanuit het buitenland naar Antwerpen. Zowel de hotels waarmee Darklands samenwerkt als de verschillende andere hotels in het centrum van Antwerpen hebben er door het festival het drukste weekend van dit jaar op zitten. De Belgische Darklings zijn de grootste groep van bezoekers gevolgd door bezoekers uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittanie, de Verenigde Staten, Spanje en Zwitserland. Een delegatie vanuit Australie konden het meeste airmiles verzamelen want zij legden meer dan 17.000 kilometer (enkele reis) af om naar Antwerpen te komen.

    Goed Nieuws voor Darklings

    Even zag het er naar uit dat door de bouwplannen aan en rond de Waagnatie Darklands naar een nieuwe locatie zou moeten uitkijken voor volgend jaar. Dat was reden genoeg voor organisator Jeroen Van Lievenoogen om voor de grap aan te kondigen dat dit de laatste Darklands was. "We kunnen hier nog vijf jaar blijven", zo stelde hij de menigte gerust tijdens de slotshow. 

    Tijdens het evenement werkten meer dan 280 vrijwilligers achter de schermen mee en vulden ze meer dan 800 shifts in. Zij werden samen met de coördinatoren ook even in de bloemen gezet. 

    Voordat Darklands afgesloten werd maakte Jeroen van Lievenoogen ook al het thema van de volgende editie bekend. Het zal een fluorescerende editie worden onder het moto "Darklands Glow". Het wordt sowieso een extra feestelijke editie want Darklands (dat begon als Leatherpride Belgium) viert dan zijn vijftiende verjaardag. Meer details en de nieuwe datum wordt later nog bekend gemaakt.

    Lees meer
  • Lier eert Marieke 'Wielemie' Vervoort met eigen laan

    Lier heeft woensdag een een nieuwe verbindingsweg vernoemd naar de in 2019 overleden rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort. Door haar sport was de uit Diest afkomstige Wielemie verbonden aan de atletiekclub Lyra uit Lier. Het stadsbestuur van Lier besloot twee jaar geleden om Vervoort te huldigen met een eigen straat, niet toevallig bij het nieuwe sportcomplex Hoge Velden. In aanwezigheid van haar ouders werd het straatnaambord van de Marieke Vervoort laan woensdag onthuld.

    Marieke Vervoort leed aan progressieve tetraplegie, een ziekte waarbij haar armen en benen verlamd raken. Daardoor leefde ze vaak met helse pijnen. Als topatlete  nam ze deel aan de Paralympische Spelen in Londen en Rio waar ze in totaal één gouden, twee zilveren en één bronzen medaille mee naar huis bracht. Tijdens de persconferentie na haar overwinning op de Paralympische Spelen in Londen in 2016  haalde ze niet alleen de wereldpers door haar sportieve prestaties maar maakte ze ook bekend dat ze via euthanasie uit het leven zou stappen als de pijn te zwaar zou worden om te dragen. Bij haar thuiskomst werd ze gehuldigd in haar thuisstad Diest. In 2015 kwam de atlete tijdens een interview met Tv familie  uit de kast als lesbienne. "Voor mij is het duidelijk, ik ben voor de vrouwen”, zei ze toen.

    Foto:DirkVE via Wikimedia Commons

    Lees meer
  • Vlaams Parlement vraagt om expertisecentrum rond intersekse op te richten

    Het Vlaams Parlement heeft unaniem een resolutie goedgekeurd waarin gevraagd wordt om  een expertisecentrum rond intersekse op te richten.Naast de erkenning van een expertisecentrum vraagt de resolutie nog voor bredere sensibilisering in de samenleving, zodat bijvoorbeeld ouders van een kind met intersekseconditie makkelijk de juiste informatie vinden, en om belangenverenigingen te versterken zodat zij zich nog meer kunnen inzetten voor lotgenotencontact. Intersekse Vlaanderen en çavaria worden nu ook al door de Vlaamse overheid ondersteund.

    Het begrip intersekse verwijst naar personen die geboren worden met niet-binaire geslachtskenmerken. Het gaat om variaties op het vlak van chromosomen, hormonen, en externe en interne geslachtskenmerken die afwijken van wat door de samenleving als strikt mannelijk of strikt vrouwelijk wordt gezien. Het gaat dus om een natuurlijk fenomeen binnen de geslachtsontwikkeling van het individu.

    Bij één kind per 4.500 geboortes, of 0,02 procent, is het onmogelijk om aan het kind een binair geslacht (mannelijk of vrouwelijk) toe te wijzen. Meestal hebben interseksepersonen fysiologisch wel een duidelijk geslacht, maar wijzen de inwendige of uitwendige geslachtskenmerken op een variatie in de geslachtsontwikkeling. Soms worden de interseksekenmerken pas op latere leeftijd duidelijk. Als al die mogelijke variaties op de geslachtskenmerken in rekening worden gebracht, gaat het naar schatting om 1,7 procent van de bevolking.

    “Ondanks het feit dat de meeste interseksecondities geen groot gezondheidsrisico inhouden hebben mensen die met niet-binaire geslachtskenmerken geboren worden, te kampen met grote uitdagingen op het vlak van welzijn, gezondheid en gelijke kansen”, licht Vlaams Parlementslid en initiatiefnemer Orry Van de Wauwer (CD&V) toe. “Een gebrek aan kennis over de intersekseconditie bij artsen, ouders en het grote publiek ligt aan de basis van die uitdagingen”, vult mede-indiener Elke Sleurs (N-VA) aan.

     

    Van de Wauwer diende in 2022 reeds een conceptnota in in het parlement waarin een  bredere regelgeving rond intersekse werd gevraagd. Uit een hoorzitting met experten kwam de grote nood aan een Vlaams expertisecentrum rond interseksezorg naar voren. “Omdat de intersekseconditie zo zelden voorkomt, moet de expertise daarover gebundeld worden”, zegt Freya Saeys (Open Vld). Dit expertisecentrum kan volgens de initiatiefnemers naast medische opvolging door artsen, verpleegkundigen en vroedkundigen, ook in opvolging van psychologisch welzijn voorzien. “Een officiële erkenning als expertisecentrum biedt de garantie op doorverwijzing en maakt dat de expertise die er is, ook effectief terechtkomt bij wie ze nodig heeft”, besluit Van de Wauwer.

    Lees meer
  • Stad Gent wint diversiteitsprijs voor zijn LGBTQ+ personeelsbeleid

    et zijn LGBTQIA+ personeelsbeleid heeft de Stad Gent afgelopen zaterdag de Diversity Award van Cavaria gewonnen.”Met dit beleid willen we ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde aangename manier en met een goed gevoel kan komen werken”, aldus Tilke Wouters, beleidsexpert Diversiteit en Inclusie bij de Stad Gent. “In hun gehele identiteit, zonder aspecten te moeten verstoppen.” Met het beleid zet de stad  in op sensibiliseren, signaleren en inclusieve aanpassingen binnen hun organisatie.

    Met dit beleid willen ze ervoor zorgen dat LGBTI+ werknemers op een aangename manier en met een goed gevoel kunnen komen werken. En dat zonder dat ze aspecten van hun identiteit moeten verstoppen. Ze zetten in op sensibiliseren, signaleren en inclusieve aanpassingen binnen hun organisatie.

    Afgelopen zomer maakte de stad bekend dat personeelsleden van de stad Gent twintig extra vrije dagen krijgen tijdens hun transitieproces. De redenering hierachter was dat hun transitietraject jaren kan duren en dat  consultaties soms alleen tijdens de kantooruren kunnen. De vrije dagen dienen bijvoorbeeld voor een gesprek met een psycholoog, fertiliteitsarts, logopedist of dermatoloog. Voor de chirurgische ingrepen moet het gewone ziekteverlof gebruikt worden. De twintig dagen kunnen gelden over de hele loop van de transitie van de ambtenaar in kwestie. Daarnaast  wordt  bij elke vacature bij de stad de geslachtsaanduiding m/v/x vermeldt en worden de voornaamwoorden van alle schepenen vermeld in hun handtekening in e-mails.

    'Met hun personeelsbeleid zorgt de Stad Gent dat ook LGBTI+ werknemers zich thuis kunnen voelen bij stad Gent”, zo licht  Eef Heylighen van Cavaria toe.”Het brede LGBTI+ middelveld werd betrokken in dit proces wat wij enkel kunnen toejuichen. Wij hopen dat andere steden en gemeenten hierdoor geïnspireerd geraken en hier ook werk van maken. En dat stad Gent dit beleid goed opvolgt en doortrekt naar alle diensten van de stad zodat dit effectief een verschil kan maken.”

    Foto: Cavaria

    Lees meer
  • Twee artistieke Queer-projecten krijgen Nieuwe Makers-subsidie van stad Antwerpen

    Twee artistieke queer projecten krijgen van de Stad Antwerpen een subisdie voor hun project vanuit het Fonds Nieuwe Makers. Met het Fonds Nieuwe Makers begeleidt stad Antwerpen lokale kunstenaars aan het begin van hun professionele carrière als maker door financiële ondersteuning en interactie met de in Antwerpen gevestigde cultuurhuizen.Na een oproep werden 14 projecten van nieuwe makers weerhouden voor steun van het Fonds Nieuwe Makers.

    Nieuwe makers konden tot 31 oktober 2023 een aanvraag indienen voor kunstprojecten waarmee ze een samenwerkingsverband aangaan met een in Antwerpen gevestigd cultuurhuis en financiële ondersteuning krijgen. Van de 38 ingediende dossiers waren er 31 die aan het reglement van het Fonds beantwoorden. Daarvan zijn er 14 weerhouden door de jury die steun zullen ontvangen van het Fonds Nieuwe Makers. Hiervoor wordt een budget van 200.000 euro voorzien. 

    “Het Fonds voor Nieuwe Makers werd in het leven geroepen om jonge, beginnende kunstenaars te ondersteunen”,zo licht schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) toe. “De subsidies willen het ‘duwtje in de rug’ zijn om de kunstenaarscarrière te lanceren en het netwerk van de kunstenaar uit te breiden. De stad geeft geen blanco cheque, maar ondersteunt afgebakende projecten die hulp krijgen van professionele organisaties uit het Antwerpse kunstenveld, waaronder ook eigen stedelijke instellingen (culturele centra en musea). Ze begeleiden de kunstenaar, bieden meer slaagkans en een podium aan.”

    Tussen de veertien weerhouden artistieke projecten zitten ook twee projecten die vanuit de queergemeenschap georganiseerd en ondersteund worden. Het eerste project is het project ‘Antwerp Queer Choir X Radiant Nights’ waarmee Isaak Duerinck, Danny De Jong en Katrien Eerderkens en hun Antwerp Queer Choir te zien zullen zijn op 29 november 2024 in De Singel en op 4 januari 2025 in De Studio. Dit project wordt begeleidt door De Singel.

    Ook met  Tabooboo vzw sleept Maxime Dreesen een subsidie binnen met het project ‘TABOO? BOO!’. Dit wordt begeleid door Kunstencentrum De Studio - Villanella vzw. Deze voorstelling zal te zien zijn op 30 augustus 2024 tijdens Antwerp Queer Arts Festival in De Studio.

    Foto: Instagram Antwerp Queer Choir

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste