Binnenland

 • Elio Di Rupo in het ziekenhuis opgenomen

  De Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) is donderdag opgenomen in het ziekenhuis. Dat maakte zijn  kabinet vrijdag bekend. Di Rupo werd opgenomen omdat hij een reeks medische onderzoeken moet ondergaan. Het kabinet benadrukte dat "zijn algemene toestand goed is".

  De Waalse minister-president moet tot zaterdag in het ziekenhuis blijven en zal aanstaande maandag terug aan het werk gaan.

  Foto:  European Union 2012 - European Parliament.

  Lees meer
 • Bekende huisarts Patrick Sweetlove gaat op pensioen

  Alle patiënten van de bekende huisarts Patrick Sweetlove moeten op zoek naar een nieuwe huisarts. Na veertig jaar hangt hij zijn doktersjas  op 1 september definitief aan de haak en sluit hij zijn huisartspraktijk.

  Niet alleen in en rond Antwerpen is Patrick Sweetlove een bekende naam. Ook ver buiten Antwerpen is hij bij LGBT’s bekend.  In 1985 was hij immers één van de oprichters van de Aids-telefoon. Daar kon iedereen toen op een  anonieme en laagdrempelige manier terecht voor informatie over de toen oprukkende nieuwe ziekte aids. Patrick Sweetlove engageerde zich ten volle voor het opstarten hiervan. Hij bezocht Nederland om te kijken hoe men daar werkte en ging vervolgens per fiets zijn hele vriendenkring langs om hen te informeren en te enthousiasmeren. De daaruit gegroeide poule van ongeveer 20 vrijwilligers kregen gedurende enkele weken een intensieve training .  Op 2 december 1985, gekoppeld aan een uitzending van een TV-film over aids op de openbare omroep, ging de Aidstelefoon van start.

  Ook in de jaren die volgden en met de opkomst van het internet schreef Patrick Sweetlove op regelmatige tijdstippen medische artikels voor een overwegend LGBT-publiek op zijn eigen website en leverde hij vaak artikels aan die door andere gaymedia werden overgenomen en verder verspreid.

  foto: Etactics Inc // Unsplash

  Het gedeelte over de aidstelefoon werd overgenomen uit de brochure 25 jaar strijd tegen Aids in Vlaanderen

   

   

   

  Lees meer
 • Vierhonderdtal deelnemers aan tweede Pride is a Protest mars in Gent

  Een 400-tal LGBTQI activisten zijn zondagnamiddag op straat gekomen om actie te voeren tegen het geweld waar LGBTQ's mee te maken hebben. Ook in Brugge vond tegelijkertijd een soortgelijke manifestatie plaats. In Gent begon de mars op de Vrijdagmarkt- met één minuut stilte voor de slachtoffers die zaterdagochtend bij de schietpartij in de homo-uitgangsbuurt in Oslo vielen.

  Met de Pride is a protest-marssen willen de organisatoren opnieuw aanknopen met de oorspronkelijke bedoeling van de eerste gaypride's die een jaar na de Stonewall rellen in New York plaatsvonden.Dat geweld tegen LGBT's nog steeds actueel is werd deze week nog maar eens pijnlijk duidelijk nadat het Amerikaanse Grondwettelijke Hof de abortusrechten van vrouwen na bijna 50 jaar terugdraaide en de schietpartij  in Oslo. Tijdens de optocht waren dan ook verschillende spandoeken en borden te zien waarop allusie werd gemaakt en werd de slogan 'My Body, my choice' meermaals geroepen tijdens de tocht naar het Bijgaardenpark.

  Daar aangekomen werd de eisen van de LGBTQ beweging nog eens herhaald in verschillende toespraken en werd het geheel afgesloten met de optredens van verschillende dragqueens 

  Lees meer
 • Vader van vermoordde Ihsane Jarfi krijgt ECCAR Award voor strijd tegen discriminatie en homofobie

  Hassan Jarfi, de vader van de in 2012 vermoordde Ihsane Jarfi heeft vrijdagavond van de voorzitter van de Europese coalitie van steden tegen Racisme (ECCAR), Benedetto Zacchiroli, de ECCAR Award gekregen voor zijn strijd tegen discriminatie en homofobie.

  Hassan Jarfi werd bij het grote publiek bekend toen zijn zoon Ihsane in 2012 meegelokt werd door vier mannen die hem daarna om het leven brachten en zijn lichaam  naakt achterlieten in een veld in Hoei, waar hij door wandelaars werd gevonden.  

  Na de veroordeling van de vier tot levenslange gevangenisstraffen en straffen tot 30 jaar  schreef Hassan Jarfi  een boek over de moord op zijn zoon en richtte hij de Stichting Ihsane Jarfi op, die strijdt tegen discriminatie en homofobie. In mei 2018 werd in Brussel een muurschildering ter nagedachtenis van Jarfi en alle slachtoffers van discriminatie ingehuldigd. Voor zijn jarenlange strijd tegen discriminatie en homofobie kreeg hij nu dus ook de ECCAR Award.

   

   

  Lees meer
 • Burgemeester van Wellen vraagt haar vriendin ten huwelijk

  De burgemeester van Wellen, Els Robeyns (44) heeft op Pinksterzondag haar vriendin Katrien Heynen (33) ten huwelijk gevraagd. Dat gebeurde op het communiefeestje van het  nichtje van Robeyns waar het koppel te gast was.

  Na afloop plaatste Robeyns een foto op haar Facebook-pagina met daarbij de tekst ‘Soms moet ge uw gevoel volgen en gelukkig zei ze JAAAAA’.

  Els Robyns en  Katrien Heynen zijn reeds vijf jaar een koppel. Het koppel moet nog beslissen wanneer het huwelijk zal plaatsvinden. 

  Els Robeyns was in 2014  de eerste Belgische vrouwelijke burgemeester die met een vrouw trouwde na de openstelling van het homo-huwelijk. Dat huwelijk hield toen maar enkele weken stand.

  foto's: Facebook/Els Robeyns

   

   

  Lees meer
 • Versoepelde bloeddonatie voor MSM goedgekeurd in de Kamer

  Mannen die seks hebben met mannen (MSM) kunnen vanaf juli volgend jaar bloed geven na een wachttijd van vier maanden in plaats van twaalf. Dat is beslist in de plenaire vergadering van de Kamer. Het Rode Kruis vraagt flankerende maatregelen om "de veiligheid van het bloed te garanderen".

  Hiermee komt er voor de tweede keer een versoepeling van die wachttijd. In 2017 kwam er een eerste. Toen werd het verbod op bloeddonatie voor MSM versoepelt tot twaalf maanden op voorwaarde dat ze in die periode geen seksuele betrekkingen hadden. In de praktijk bleef dus in de meeste gevallen het verbod bestaan. 

  De PS diende daarom een wetsvoorstel in om de wachttijd vanaf juli 2023 terug te brengen tot vier maanden. Nieuwe wetenschappelijke inzichten tonen volgens de Franstalige socialisten aan dat er geen enkele reden is om de termijn op een jaar te houden. 

  Donderdagavond werd er over dit voorstel gestemd in de plenaire vergadering van de Kamer. Daar kreeg het wetsvoorstel de steun van de meerderheidspartijen en de PVDA. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang onthielden zich bij de stemming. Beide partijen verwijzen naar een advies van het Rode Kruis, dat aanmaant tot voorzichtigheid. 

  De PVDA, Groen en Ecolo wilde dat zoals in Nederland,Italië, Spanje,  Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de wachttijd helemaal verdwijnt. Maar hierover kwam er geen consensus.

  Rode Kruis

  Het Rode Kruis maakt zich echter zorgen dat de veiligheid van de bloedvoorraad in gevaar komt en vraagt daarom dat er bijkomende flankerende maatregelen komen."Rode Kruis-Vlaanderen stelt vast dat de wetswijziging gestemd is zonder dat er een helder plan voor de broodnodige flankerende maatregelen op tafel ligt", klinkt het bij de organisatie. "Deze flankerende maatregelen zijn een absolute noodzaak voor de goede uitvoering van de wet en de garantie op voldoende veilig bloed. Want dat is voor Rode Kruis-Vlaanderen de prioriteit: het recht van elke patiënt op veilig bloed." Zo wil het Rode Kruis dat er ingezet wordt op een individuele genomische screening (ID-NAT) van de bloedstalen, waarbij elk bloedstaal apart getest wordt op hiv en hepatitis B en C, en een meer doorgedreven bevraging door de collecte-artsen tijdens de donorselectie.

  Lees meer
 • Vlaams Belanger Sam Van Rooy verlaat boos commissie na incident rond transfobe aanval

  Vlaams Belang-parlementslid Sam Van Rooy heeft dinsdag na een discussie over een transfobe aanval tijdens de Belgian Pride kwaad de commissie Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement verlaten. Hij pikte de kritiek niet van Brecht Warnez (CD&V) en minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) dat het Vlaams Belang zich schuldig maakt aan het  “mensen opzetten tegen elkaar”  als het gaat om geaardheid en gender.

  Belgian Pride

  Na de Belgian Pride van 21 mei kwamen verschillende getuigenissen naar boven van bezoekers die na het verlaten van het festivalterrein rond de Kunstberg werden aangevallen. Eén van die getuigenissen, en die ook tijdens in de commissie Gelijke Kansen dinsdag werd aangehaald door Maxim Veys (Vooruit) , was afkomstig van een meisje dat samen met haar moeder en transgender broer door enkele jongeren was aangevallen in Sint-Jans-Molenbeek. Tijdens de belaging werd de regenboogvlag die de 13-jarige jongen bij zich had in brand gestoken en daarbij liep hij  brandwonden op. Ook zijn moeder kreeg verschillende slagen in het gezicht en op haar lichaam, en ook het meisje zelf werd geslagen. ­

  Die aanval werd door alle partijen in de commissie, ook door het Vlaams Belang, veroordeeld.  Die veroordeling door het Vlaams Belang werd op kritiek onthaald door ondermeer Bart Somers en Brecht Warnez. 

  “Het begint allemaal met ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt”, zo zei Warnez als antwoord op de veroordeling door Van Rooy. “En ervoor zorgen dat dit niet gebeurt, betekent dat je respectvol omgaat met een aantal mensen. U hebt absoluut gelijk: wie zoiets doet, moet daadkrachtig en hard gestraft worden. Maar het is ook onze taak om ervoor te zorgen dat we mensen niet opzetten tegen andere mensen. Als ik dan lees wat uw partijgenoot zegt over een transgender die K3’tje wil worden: “Jij kindjes inspireren? Om wat te doen? Hun piemel af te knippen en hormonenblockers te nemen die hen onvruchtbaar en depressief maken?” … Zo zorg je er net voor dat mensen een soort van argwaan krijgen ten opzichte van transgenders. Als diezelfde persoon dan zegt over die persoon: “Als je beroemd wil zijn en op televisie wil komen, dan moet je je biologisch perfect gezonde lichaam verminken.” … Zo zorg je ervoor dat je mensen tegen elkaar opzet. En daar begint het: we moeten ervoor zorgen dat de wortels om dat soort gedrag te tonen, er niet zijn. En als mensen het dan toch nog nodig vinden om geweld te gebruiken, dan hebt u gelijk, maar we moeten beginnen bij het begin.”

  Ook minister Somers kwam terug op de veroordeling door Van Rooy maar hekelde ook meteen het feit dat zijn partij mensen tegen elkaar opzet. “ik lees u een heel eenvoudige tweet voor – er zijn er grovere, maar ik neem de meest eenvoudige, omdat die voor mij het meest sprekend is – van een van uw parlementsleden, de heer Sintobin, die doorgaans nochtans niet bekendstaat voor zijn rauw taalgebruik: “Ik ben hetero, blank en gehuwd voor de Kerk. O ja, we hebben ook 1 zoon. Mag het nog? #pridehysterie” 

  Van Rooy probeerde minister Somers meermaals te onderbreken. Maar omdat Van Rooy volgens het reglement het woord niet meer kon krijgen begon hij door de zaal te roepen vooraleer hij de zaal verliet. “Dit is voor mij een toonbeeld van hoe je misprijzen kunt hebben voor een normaal parlementair debat en elke gedachtewisseling uit de weggaat”, zo reageerde Somers op het vertrek van Van Rooy. “Men steekt alleen maar tirades af over een ander, maar loopt weg zodra men geconfronteerd wordt met een pijnlijk gegeven.”

  “En natuurlijk is er een probleem bij bepaalde groepen in de samenleving met culturele patronen die verder weg staan van de aanvaarding van die diversiteit. En we moeten daaraan werken. Maar het begint altijd bij jezelf, bij je eigen partij, bij je eigen organisatie, en in dezen blijft het Vlaams Belang een totaal ongeloofwaardige partner. Er is geen enkele andere partij in dit halfrond, van links tot rechts, waarbij je zo’n hoeveelheid tweets of uitspraken kunt vinden die confronterend zijn ten aanzien van mensen met een andere geaardheid of overtuiging. Ik betreur dat. Misschien moet de heer Van Rooy, in plaats van te roepen en te tieren en het conflict elke keer opnieuw te proberen uit te vergroten, beginnen met orde op zaken te stellen in eigen rangen. Maar dat zal hij niet doen, want het behoort tot het DNA van zijn partij, een partij die gekenmerkt wordt door onverdraagzaamheid.“

  Lees ook: Gezin na afloop van de Belgian Pride aangevallen

  Vlaams Belanger vergelijkt LGBT-gemeenschap met een religie

  Bart Somers: 'Het Vlaams Belang is de meest homofobe partij" (+)

  Lees meer
 • Gael Leung Chong Wo verkozen tot International Mister Leather

  Gael Leung Chong Wo is  in Chicago verkozen tot International Mister Gay Leather. Gael sleepte tijdens Darklands in 2020 de sjerp van Mister Leather Belgium in de wacht. Door corona werd zijn titel met een jaar verlengd en daardoor kon hij het afgelopen weekend mee doen aan de internationale verkiezing in Chicago.

  In Chicago moest hij het voor de prestigieuze titel opnemen tegen 59 andere kandidaten uit de hele wereld. Gael Leung Chong Wo krijgt met de Amerikanen Duke en David Spivey,  twee voormalige Mister Mid-Atlantic Leathers als zijn twee ere-heren. Alistair LeatherHiraeth (foto) werd verkozen tot International Mister Bootblack.

  De nieuwe Mister Leather International is vader van twee volwassen kinderen en baat samen met zijn vriend een eigen zaak uit die ze samen begonnen na het aflopen van zijn opleiding als architect in Gent. Gaël  ontdekte zijn liefde voor de leatherscene enkele jaren geleden. Je ziet hem meestal dan ook op Instagram volledig in een zwarte lederen outfit . Met zijn online aanwezigheid staat hij niet alleen in contact met de leatherscene maar haalt hij ook inspiratie en helpt hij mensen die nog steeds worstelen met hun fetisch identiteit. 

  Gaël is ook een actief lid van MSC-Belgium en de ontwerper van hun eerste MSC-Belgium T-shirts.

  Omdat hij in Vlaanderen opgroeide in een gezin met een Franssprekende moeder en een Chinees-Mauritaanse vader vertegenwoordigd hij diversiteit en vecht hij tegen het discrimineren en marginaliseren van minderheden. Vorig jaar was hij één van de gezichten tijdens het Trail of Stories parcours van Antwerp Pride. (Zie video hieronder)

  Lees ook: Gael Leung Chong Wo Is de nieuwe Mister Leather Belgium

  Foto: Mister Gay Leather International

  Lees meer
 • Voorzitter van LGBTQ-vereniging Tiszo opnieuw slachtoffer van homofoob geweld

  Dinsdagavond is Wim Raes, de voorzitter van de LGBTIQ-vereniging Tiszo het slachtoffer geworden van verbaal homofoob geweld in Sint-Niklaas. Drie jongeren bedreigde hem met de dood nadat een vriend van hem vertrok. In de kranten van het Mediahuis vertelt hij hoe hij zich in zijn eigen huis heeft moeten opsluiten met de deur op slot en de rolluiken naar beneden.

  Wim zat dinsdagavond samen met een vriend op zijn terras iets te drinken. Toen die vertrok kwamen drie jongeren met hoodies aan kabaal maken op zijn oprit. 

  “Ze begonnen me onmiddellijk uit te schelden. We maken u kapot! vuile homo! Ze dreigden zelfs het huis in brand te steken.”

  Wim kon naar binnen vluchten en van daar uit de politie en burgemeester van Sint-Niklaas,Lieven Dehandschutter, bellen. Na tien minuten gescheld en getier vertrokken de drie jongeren.

  De politie kwam massaal ter plaatse maar heeft de daders niet meer kunnen vatten. Wel is er nog een hele avond gepatrouilleerd in de buurt van de woning van Wim Raes en  is er een pv opgesteld. 

  Het is niet de eerste keer dat Wim Raes te maken krijgt met homofoob geweld. Vorig jaar werd hij op enkele dagen tijd twee keer belaagd.

  Lees ook: Voorzitter LGBT-vereniging van Sint-Niklaas twee keer slachtoffer van belaging

  Foto: Faceboek/Wim Raes

  Lees meer
 • Trainbow viert vijfde verjaardag

  Vandaag viert Trainbow, een groep LGBTQI+ sympathisanten van NMBS, Infrabel en HR Rail, zijn vijfde verjaardag. Dat gebeurt in het bijzijn van de drie CEO’s. 

  Oprichting

  De oprichting van de vereniging was allesbehalve een sinecure. Trainbow Belgium heeft moeilijkheden ondervonden om zich intern bekend te maken bij het spoorwegpersoneel en om bij haar opstart medewerking te verkrijgen van het toenmalig management. Het team moest de mouwen opstropen en steun vinden. Vandaag is de vereniging geëvolueerd en werkt zij nauw samen met de directie van de spoorwegmaatschappijen. De doelstelling blijft dezelfde: het welzijn op het werk bevorderen van LGBTQI+ personeelsleden van de Belgische spoorwegen. 

  Ook op internationaal vlak is Trainbow actief: samen met gelijkaardige diversiteitsnetwerken binnen spoorbedrijven in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland hebben ze zich verenigd om Trainbow Europe te vormen. In 2019 bood een bijeenkomst in Brussel de gelegenheid om ervaringen en ‘best practices’ uit te wisselen. 

  Acties ter bevordering van integratie 

  Opleiding, hulpmiddelen, sensibilisering en nog veel meer. In vijf jaar tijd zijn veel initiatieven genomen om holebifobie en transfobie te bestrijden en het personeel bewust te maken dat discriminatie in verband met seksuele geaardheid of genderidentiteit niet aanvaardbaar is. Trainbow Belgium heeft ook heel wat mensen gesteund: sommige bestuursleden zijn vertrouwenspersonen geworden tot wie LGBTQI-collega’s zich kunnen wenden in geval van problemen of discriminatie. Deze acties en de expertise van de actieve leden van de vereniging hebben het mogelijk gemaakt om constructief samen te werken met de NMBS, Infrabel en HR Rail en om het veranderingsbeleid voor een cultuur van diversiteit en inclusie te ondersteunen. 

  In 2017 vroeg een transgender persoon, die binnen de NMBS werkte, aan Trainbow om haar te helpen met haar transitie. In die tijd waren er geen richtlijnen voor. Zo was de wijziging van het e-mailadres afhankelijk van de officiële naamswijziging bij de gemeente, hoewel er geen juridisch verband bestond. Vervolgens werd er werk gemaakt van duidelijke richtlijnen en een advieshandleiding om dergelijk gedeelte van een transitie vlotter te laten verlopen. Ook Infrabel werkt momenteel aan een transitiegids voor zowel personeelsleden als leidinggevenden. “Een indrukwekkende ommekeer in 5 jaar tijd", zegt Ramses Noffels, voorzitter van Trainbow Belgium. 

  Een drastische verandering 

  Uit angst voor negatieve gevolgen voor hun carrière komen sommige LGBT-personen niet openlijk uit voor hun geaardheid of vermijden zij lastige vragen. En toch is het belangrijk om uit de kast te kunnen komen, want een medewerker die zichzelf kan zijn op de werkplek, boekt ook betere resultaten in de job. Vandaag is een lange weg afgelegd en de spoorwegen zetten zich nu in voor tolerantie en openheid. Deze aanpak maakt het mogelijk de diversiteit en tolerantie tussen de spoorwegcollega’s te bevorderen. 

  Zolang verschillende uitingen van genderidentiteit of seksuele geaardheid niet als normaal worden beschouwd, zal Trainbow Belgium blijven bestaan. Vandaag willen de Belgische spoorwegen een afspiegeling zijn van de maatschappij en hun reizigers. Acties ten voordele van diversiteit en inclusie staan centraal in de strategie van de 3 bedrijven, een verandering waar Trainbow Belgium zeker aan heeft bijgedragen. Op naar de volgende 5 jaar!

  Foto: Archief Gaylive

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste