Binnenland

 • Rainbowhouse Brussel ontslaat Rachael Moore

  Rachael Moore is niet langer coördinator bij het RainbowHouse in Brussel. Het Brusselse regenbooghuis heeft de Britse vorige week ontslagen. Dat liet Rachael Moore zondagavond zelf via Twitter weten.

  Rachael Moore volgde in 2018 Frank Schoenmakers op als eerste eerste zwarte coördinator en was ook één van de woordvoerders van het Rainbowhouse. Moore was  voor ze coördinator werd, nog een van de gezichten van de Share the Color-campagne van het Brussels  Gewest.

  Lees meer
 • Wachtlijst van anderhalf jaar bij Centrum voor seksuologie en gender in Gent

  Als je vandaag voor de eerste keer naar het UZ Gent belt voor transgenderzorg moet je nog anderhalf jaar wachten voor je langs  kan gaan voor een eerste gesprek. Volgens professor Guy T'Sjoen is het het Centrum voor seksuologie en gender (CSG) het slachtoffer van zijn eigen succes. “Vandaag staan er nog 769 mensen op de wachtlijst  en worden zowat 1.300 transgender personen geïnformeerd en in begeleiding”, zo laat T’Sjoen weten aan Belga.

  Momenteel worden de patiënten die zich nu aanmelden eerst doorverwezen naar de website van het Transgenderinfopunt waar ze een zorgkaart terug kunnen vinden waarop een overzicht staat van de psychologen in Vlaanderen die vertrouwd zijn met dit thema.

  Tien jaar geleden waren er nog maar 25 mensen patiënten. Dat aantal groeide tot 300 drie jaar geleden. Eind 2019 stonden er in totaal 562 mensen op de wachtlijst, wat een wachttijd betekende van zeven maanden. Het afgelopen jaar kwamen er nog eens 646 nieuwe aanmeldingen. Een gedeelte van de stijging van het aantal consultaties is te wijten aan het stijgende aantal rolmodellen in de media, de toegenomen openheid over het thema en de wettelijke vooruitgang waardoor je niet langer meer een geslachtsveranderende operatie moet ondergaan om voor de voornaam veranderen. Ook in Nederland stijgt het aantal aanmeldingen al jaren en het centrum verwacht niet dat de stijging zal afnemen. 

  Volgens professor T’Sjoen brengt die lange wachttijd ook ondermeer risico’s op zelfmedicatie met zich mee. “We zijn ook bezorgd over de mentale gezondheid van sommige mensen. We weten dat de cijfers bij trangenderpersonen met zelfmoordgedachten en pogingen hoger zijn dan bij de algemene bevolking. Dat is zeker een bezorgdheid.”

  “Het UZ Gent heeft enorm geïnvesteerd in het opzetten van deze mogelijkheden en heeft voldoende ruimte  en personeel voorzien”, aldus T’Sjoen. Het  CSG plant dit jaar vijf bijkomende aanwervingen, onder wie twee psychologen. “Maar dan zitten we echt aan ons maximum. We hebben niet meer plaats. We hebben al een nieuwe verdieping gekregen om alles te organiseren. Dit is een warme oproep aan andere centra om deze zorg ook op poten te zetten", aldus T'Sjoen.

  In Genk is het ZOL bezig met het opzetten van een eigen genderteam maar T’Sjoen lanceert ook een oproep in de richting van Wallonie. "Transgenders van daar komen vaak naar Gent voor een behandeling."

  Bron: Belga/VRT NWS

  Lees meer
 • Organisator lockdownseksfeest eist schadevergoeding van de Brusselse politie

  David Manzheley, de organisator van het stilgelegde seksfeest eind november in Brussel, eist een schadevergoeding van 6.150 euro van de agenten die zijn appartement binnenvielen. Op het feestje was ook een Europees Parlementslid van de extreem-rechtse Hongaarse regeringspartij Fidesz van president Orban aanwezig. De organisator beweert dat de politie zich homofoob gedroeg en met de naakte aanwezigen gevochten zouden hebben. Daarbij zou er ook schade zijn aangericht aan het appartement en meubilair. 

  Even terug naar 27 november 2020. De Brusselse politie viel toen een appartement in de Steenstraat binnen na klachten van geluidsoverlast door de buren. De agenten van de Polbru gingen ter plaatse en verschafte zichzelf toegang tot de bar. Boven op de eerste verdieping troffen ze de mannen aan die, volgens verschillende media, bezig waren met een  seksfeestje. Daarmee overtraden ze ondermeer het samenscholingsverbod. Ook werd er minstens één xtc-pil gevonden.

  Eén van de mannen slaagde er in om langs een richel en regenpijp naar beneden te klimmen.  Dat bleek het Hongaarse Europarlementslid Jozsef Sjázer te zijn. Hij kon zonder papieren worden opgepakt door een tweede team van de Brusselse politie.In zijn rugzak werden ook drugs gevonden. De man werd daarom naar zijn huis begeleidt waar hij meteen zich beriep op zijn diplomatieke onschendbaarheid. Toen zijn arrestatie en aanwezigheid op het seksfeestje bekend geraakte nam hij  ontslag uit het Europarlement en stapte hij uit de regeringspartij Fidesz.

  Manzheley riskeert een zware boete omdat hij het seksfeestje organiseerde tijdens de lockdown.

  Lees ook: Hongaars Europarlementslid en diplomaten betrapt op seksfeestje in Brussel

  Lees meer
 • Acht jaar cel wegens poging moord met seksueel motief op toevallige voorbijganger

  De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft de 69-jarige Aalstenaar Michel D.B. uit Erembodegem veroordeeld tot  een gevangenisstraf van acht jaar cel. Hij is schuldig aan poging moord op een toevallige voorbijganger. Volgens de strafrechter ligt er een seksueel motief aan de basis voor de moordpoging.

  Michel D.B had de dronken 28-jarige Jens C. op 18 april vorig jaar binnen gevraagd om hem een tas koffie aan te bieden zodat hij nuchter zou worden. Maar het bleef niet enkel met koffie en  er werd  ook een fles cognac geopend. Toen de 28-jarige wakker werd, nadat hij een in slaap was gevallen, stelde hij vast dat Michel D.B. zijn broek had uitgedaan en hem betastte. Toen hij duidelijk maakte dat hij hier niet mee opgezet was kregen de beide mannen ruzie en haalde D.B. een mes boven. “Slachtoffer Jens kreeg in de woning van D.B. al drie messteken en was daarbij al ernstig verwond”, zo staat in het vonnis te lezen. “Nadat hij erin slaagde de straat op te vluchten, werd hij achtervolgd door D.B. Die diende het weerloos slachtoffer op het voetpad nog een vierde messteek in de rug toe. Er was tijdens die achtervolging tijd genoeg om zich te bedenken, maar dat deed D.B. niet. En wie doelbewust met een mes in iemands rug steekt, weet dat die kan sterven. Dit is dan ook duidelijk poging moord. Het is alleen dankzij de hulp van buren dat het slachtoffer het hier levend vanaf gebracht heeft

  Zelf beweerde D.B. dat de 28-jarige op een bepaald moment naakt in zijn huis stond te dansen en vroeg hij vervolgens om bevredigd te worden. Michel D.B. zei dat hij dit weigerde en dat de twintiger toen begon te dreigen. “Hij sloeg me en kneep mijn keel dicht", verklaarde hij. "Om me te verdedigen heb ik dat mes genomen." De rechter aanvaardde die uitleg niet, omdat het niet strookte met objectieve vaststellingen. Zo waren bij D.B. geen sporen van verwondingen opgemerkt na de feiten. Het slachtoffer  zelf moest een tijdlang vechten voor zijn leven. Hij was geraakt in de long, amper een centimeter van het hart, en in de rug en lag een tijd in coma.

  In het vonnis staat te lezen dat ook de rechter niet precies weet wat er in de living gebeurd is. ”We weten niet wat zich in de woning heeft afgespeeld. Het is echter twijfelachtig dat Jens C. avances maakte. En er zijn genoeg objectieve vaststellingen die duidelijk maken dat de verklaringen van D.B. niet kunnen kloppen. Er waren bijvoorbeeld geen sporen van verwondingen bij hem als gevolg van mogelijke agressie van C. Jens vormde geen gevaar en kreeg toch een mes in de rug. Dat moet streng bestraft worden.”

  Bron: Belga/HLN

  Lees meer
 • Verplichte quarantaine en test na verblijf in rode zone voor vakantiegangers

  De federale regering en de deelstaten hebben  de reisregels aangescherpt. De verstrengingen gebeuren om te vermijden dat reizigers besmettingen invoeren en om de mogelijke verspreiding van de nieuwe variant van COVID-19 tegen te gaan.

  Het Overlegcomité heeft vastgesteld dat het aantal besmettingen in ons land momenteel lager ligt dan in andere landen. Ook de evolutie van het aantal bevestigde gevallen is in ons land gunstiger dan in andere landen. Daarbovenop komt de sterke aanduiding dat een nieuwe variant van COVID-19 die momenteel in het Verenigd Koninkrijk rondgaat, veel besmettelijker is.

  Om te voorkomen dat door het internationaal reisverkeer de verspreiding van COVID-19 opnieuw wordt versneld, heeft het Overlegcomité beslist de reisregels als volgt te verscherpen:

  Verplichte quarantaine na verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone.

  Alle verblijven in rode zones worden voortaan beschouwd als hoogrisicocontacten. Daarom zal met ingang van 31 december 2020 iedereen (inwoners en niet-inwoners) die na een verblijf van minstens 48 uur in een rode zone naar België terugkeert, in quarantaine moeten. De quarantaine kan pas worden beëindigd na een negatieve PCR-test op dag 7 van de quarantaine.

  Deze maatregel geldt voorlopig al tot 15 januari. Er zijn slechts in een beperkt aantal gevallen strikte uitzonderingen voorzien en dit voor mensen die kritische functies uitoefenen in essentiële sectoren. Voor hen kan het verrichten van arbeid op de plaats van tewerkstelling worden toegestaan, mits ze  een attest van de werkgever hebben.

  Ook studenten krijgen de toelating om de quarantaine uitzonderlijk te onderbreken om een examen af te leggen. Voor inwoners die om professionele redenen in het buitenland verbleven is tot 4 januari een afwijking op de quarantaineverplichting mogelijk, indien het gaat om een buitenlandse professionele verplaatsing die door de werkgever is geattesteerd. Vanaf 4 januari 2021 zal de beoordeling van het Passenger Location Form rekening houden met professionele verplaatsingen die door de werkgever zijn geattesteerd.

  2. PCR-test bij terugkeer op dag 1 en dag 7. Inwoners die terugkeren uit een rode zone en daar langer dan 48 uur verbleven, moeten zich op dag 1 en dag 7 van de quarantaine verplicht laten testen. Vanaf zaterdag 2 januari 2021 zullen mensen na terugkeer een sms ontvangen waarmee ze zich kunnen aanmelden bij een testcentrum. Op Brussels Airport zal de testcapaciteit verder worden uitgebreid, om inkomende reizigers toe te laten zich daar meteen vrijwillig te laten testen. Op de luchthavens van Charleroi en het station Brussel-Zuid wordt testcapaciteit ontwikkeld.

  Extra controles bij terugkeer uit het buitenland. 

  Een bijzondere inspanning zal gebeuren om de controle op deze maatregelen bij het grensoverschrijdende verkeer te versterken. Het gaat onder meer om het controleren van het Passenger Location Form en de verplichte negatieve test voor niet-inwoners.

  Deze verscherpte maatregelen komen bovenop de beslissingen van het Overlegcomité die onder meer voorzagen in een striktere controle van het Passenger Locator Form en sinds 25 december 2020 een negatieve test vereisen van niet-inwoners die ons ons land inreizen.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste