Binnenland

 • Brussel gaststad voor tweejaarlijkse conferentie van LGBTQ-politieagenten

  Brussel is dit jaar, na Athene, de gaststad voor de  tweejaarlijkse conferentie van de European LGBT Police Association (EGPA). De organisatie van de conferentie die op 16 en 17 mei zal doorgaan ligt in handen van de Rainbow Cops Belgium,  de Belgische vereniging van LGBTQIA+ politieagenten.

  Ongeveer zestig geüniformeerde politieagenten van 18 verenigingen of diensten uit 17 landen die lid zijn van de EGPA zullen aanwezig zijn op deze conferentie, die ook openstaat voor leden van de Belgische geïntegreerde politie en Belgische magistraten. De conferentie vindt plaats op 16 en 17 mei 2024 in de lokalen van de Federale Politie en wordt op 18 mei 2024 afgesloten met de traditionele deelname van de 18 delegaties aan Brussels Pride.

  Het doel van de conferentie is de deelnemers een forum te bieden om van gedachten te wisselen over de vooruitgang op het gebied van LGBTQIA+-rechten voor politieagenten en burgers op Europees niveau, en over goede praktijken en politieopleidingen op dit gebied. Zo worden er ondermeer onderwerpen behandeld worden zoals het inclusiebeleid bij de aanwerving en opleiding van politieagenten, de bijstand van slachtoffers, chemische seks en prostitutie en de betrekkingen tussen de politie en LGBTQIA-verenigingen op het programma.

  Foto: archief Gaylive

  Lees meer
 • Eerste Limburg Pride gaat volgend jaar door in Hasselt

  Op 13 juli 2025 gaat de eerste editie van de Limburgse Pride door in Hasselt.“Ik ben verheugd dat Hasselt gekozen werd als gaststad voor de Limburg Pride”, zo laat schepen Schepen voor de Hasselaar  Dymfna Meynen (N-VA) weten. Wij zijn immers een regenboogvriendelijke stad. Het is mooi dat er zoveel verschillende organisaties samen Hasselt als bruisende en warme stad in de kijker willen plaatsen.”

  Vorig jaar augustus werd de vzw Limburg Pride opgestart en werd ook reeds bekend dat de eerste Limburg Pride zou doorgaan in juli 2025. “Door het organiseren van de eerste Limburg Pride wordt in Hasselt een veilige ruimte gecreëerd waar iedereen zichzelf kan zijn, vieren we wie we zijn als LGBTI+ gemeenschap en wordt er gezamenlijk gewerkt aan het bevorderen van gelijkheid en acceptatie”, zo laat voorzitter Bert Brone. Met de keuze van de tweede zaterdag van juli valt de Limburgse pride tussen die van Brussel en Antwerpen in.

  “Limburg Pride moet,een dag worden waarop mensen van alle seksuele oriëntaties, genderidentiteiten en achtergronden zich geaccepteerd en gewaardeerd voelen. Het doel is om de zichtbaarheid van de Limburgse LGBTI+ gemeenschap te vergroten, bewustwording te creëren en solidariteit te bevorderen. Geen overbodige luxe in de wereld van vandaag.” 

  De organisatie gaat nu op zoek naar helpende handen die het hele evenement willen mee organiseren.Daarom doet Limburg Pride een warme oproep naar enthousiaste vrijwilligers en sponsors die willen bijdragen aan het succes van dit historische evenement. Heb jij interesse om mee te werken aan de organisatie van Limburg Pride? Dan ben je van harte welkom aanstaande zondag 21 april 2024 op de vrijwilligersbeurs van de Stad Hasselt in de Centrale Werkplaatsen, Hellebeemden 20, 3500 Hasselt om kennis te maken met de vrijwilligers achter Limburg Pride of je registreert jezelf op hun website.

  Voor de organisatie van de inclusieve LGBTI+ pride werkt Limburg Pride samen met de Stad Hasselt, het Regenbooghuis Limburg en de Limburgse afdeling van de Nederlandse LGBTQI+ belangenvereniging COC. Het moet volgens Brone alvast een onvergetelijk evenement worden met een Pride Village, een optocht door het centrum van Hasselt en een Pride Festival. De Pride Village wordt een bruisende locatie met informatieve standjes en feestelijke activiteiten waar de gemeenschap samenkomt. De kleurrijke en levendige optocht door het centrum van Hasselt wordt een creatieve viering van de diversiteit van de LGBTI+ gemeenschap. En het Pride Festival wordt een muzikaal spektakel met optredens en activiteiten die de boodschap van inclusie en acceptatie uitdragen. Meer informatie over het complete programma maken we binnenkort bekend via onze social mediakanalen en op de website van Limburgpride.be. De feestelijkheden zullen gratis toegankelijk zijn.

  Lees meer
 • Antwerp Pride maakt thema bekend voor volgende editie

  De zeventiende editie van Antwerp Pride - die doorgaat van woensdag 7 tot en met zondag 11 augustus - krijgt als thema ‘Many Voices. One Pride’. Hiermee wil de organisatie iedereen die de regenbooggemeenschap een warm hart toedraagt oproepen om mee een lijn te trekken en te zeggen: we gaan nooit meer terug in de kast.

  De slogan ‘Many Voices. One Pride’ is bewust moduleerbaar en zal in de komende maanden op verschillende manieren gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld ‘Many Voices. One Protest.’, ‘Many Voices. One Celebration.’, ‘Many Voices. One Parade’ enzovoort…

  Met deze slogan roept Antwerp Pride op tot verbinding binnen en buiten de LGBTQIA+ gemeenschap. Die is nu meer dan ooit nodig, vindt de organisatie.

  ‘Binnen onze gemeenschap en bij onze allies zijn er heel wat verschillende stemmen die elk hun eigen accenten leggen in de strijd. Antwerp Pride is er om één keer per jaar al die stemmen samen te brengen op een feestelijke, positieve maar betekenisvolle manier, vandaar: ‘Many Voices. One Pride’. Want enkel door verbinding kunnen we een wereld creëren waarin iedereen kan zijn wie die is en waarin niemand achterblijft,’ aldus Antwerp Pride voorzitter Geert Van Praet.

   


  ‘Niet alleen onze gemeenschap staat voor heel wat uitdagingen,’ gaat hij verder. ‘‘Met alle verkiezingen die er lokaal, nationaal en internationaal staan aan te komen, kan onze wereld er morgen helemaal anders uitzien. We voelen hierdoor heel wat bezorgdheid in onze gemeenschap. In veel landen zitten er al conservatieve of extreemrechtse partijen aan de knoppen met alle gevolgen vandien. Niet enkel in verre landen, maar ook dicht bij huis en zelfs onder Europese vlag. Willen wij dat in ons land ouders van hetzelfde geslacht hun rechten verliezen over hun kinderen zoals in Italië? Willen wij dat de wachtlijsten in de transgenderzorg oplopen tot vijf jaar zoals in Groot-Brittannië? Willen wij dat leerkrachten schrik hebben om het over LGBTQIA+ thema’s te hebben in de klas of dat boeken rond deze thema’s verboden worden zoals in Hongarije? Willen we dat drag queens zich onveilig voelen als ze na een optreden naar huis gaan? Ons antwoord is neen en we trekken een duidelijke grens: de kast is op slot. We kunnen niet meer terug! We roepen iedereen op die tijdens Pride de waarden van de regenbooggemeenschap een warm hart toedraagt om samen achter die lijn te komen staan.  

  Antwerp Pride start dit jaar op woensdag 7 augustus en sluit af op zondag 11 augustus. Hoewel de organisatie nog volop bezig is met de invulling zal de Antwerp Pride Parade er op zaterdag 10 augustus ook weer bij zijn, net als de festivals. De inschrijvingen voor de Parade zijn al open.

  Over het programma van Antwerp Pride volgt later meer informatie.

  Ook dit jaar heeft Antwerp Pride 800 vrijwilligers nodig om het hele festival op een prettige en veilige manier te kunnen laten doorgaan. De organisatie doet daarom een warme oproep aan iedereen die mee wil werken aan dit bruisende feest om mee een handje te helpen. Meer informatie vind je op antwerppride.com 

   

  Lees meer
 • Meurtre à Beveren : Deux jeunes qui ont tué David Polfliet libérés sous conditions

  Deux jeunes soupçonnés du meurtre de David Polfliet il y a trois ans ont été libérés par la chambre du conseil en attendant le traitement de leur affaire devant la Cour d'Assises. C'est ce que rapporte Het Laatste Nieuws. Les deux ont toutefois reçu des conditions à respecter. L'un d'entre eux aurait été envoyé chez lui avec un bracelet électronique.

  Le 6 mars 2021, trois jeunes de 16 et 17 ans avaient attiré David Polfliet, âgé de 42 ans, dans un parc à la Lesseliersdreef à Beveren via l'application de rencontre Grindr. Là, il a été attaqué et battu. Lors de l'altercation, il a également reçu un coup de couteau dans la cuisse. Le coup de couteau mortel aurait été porté par le garçon d'Anvers. Les trois ont été remis par le juge pour enfants et le suspect anversois, qui est supposé avoir porté le coup de couteau fatal à Polfliet, reste pour l'instant en détention. La date à laquelle l'affaire sera portée devant la Cour d'Assises n'est pas encore connue.

  Lees meer
 • Moord Beveren:Twee jongeren die David Polfliet vermoorden vrijgelaten onder voorwaarden

  Twee jongeren die verdacht worden van de moord op David Polfliet drie jaar geleden zijn door de raadkamer in vrijheid gesteld in afwachting van de behandeling van hun zaak voor het Hof van Assisen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.  Beiden hebben wel voorwaarden opgelegd gekregen. Eén van hen zou met een enkelband naar huis gestuurd zijn.

  Op 6 maart lokten drie jongeren van 16 en 17 jaar oud de 42-jarige David Polfliet via de datingapp Grindr naar een  park aan de Lesseliersdreef in Beveren gelokt. Daar werd hij aangevallen en toegetakeld. Tijdens de schermutseling kreeg hij ook een messteek in zijn dijbeen.De dodelijke messteek zou toegediend zijn door de jongen uit Antwerpen. De drie zijn idoor de jeugdrechter uithanden gegeven en de  Antwerpse verdachte van wie aangenomen wordt dat hij de messteek toebracht die Polfliet fataal werd, blijft voorlopig in de cel. Wanneer de zaak voor het Hof van Assisen komt is nog niet bekend.

  Lees ook: Moord Beveren: Twee minderjarige daders worden als volwassenen berecht

  Moord Beveren: minderjarigen tonen hoe ze David Polfliet om het leven brachten tijdens reconstructie

   Homo in de val gelokt en vermoord door jongeren in Beveren

  Lees meer
 • Lommelaar krijgt negentien jaar voor uit de hand gelopen seksdate

  Het Tongerse Hof van Assisen heeft de veertigjarige Lommelaar Tom Erken veroordeeld tot een gevangenisstraf van negentien jaar voor de doodslag tijdens een seksdate van zijn stadsgenoot David Paul. Na het uitspreken van de straf werd de Lommelaar, die de zaak als een vrije man bijwoonde, onmiddellijk aangehouden.

  Ondanks het feit dat Erken in 2013 een vriendin had twijfelde hij aan zijn geaardheid.  Na een avondje televisiekijken ging hij verder op stap in Neerpelt waar hij verschillende liters bier dronk en cocaine snoof en ghb dronk. Daarna  sprak hij met de veertigjarige David Paul af via TMF Chat. Erken bekende dat hij regelmatig gechat had met andere homo’s maar dat het de eerste keer was dat hij ook met een homoseksuele man afsprak om seks te hebben. De twee mannen kwam zo op 3 september  in het midden van de nacht terecht in het rendez-vous hotel “Casa Blanca” in Hechtel-Eksel. Ook daar gebruikten de beide mannen drugs.Rond 11 uur verwittigde Erken de gerante van het hotel met de boodschap: “Mijn maat ademt niet meer”. 

  David Paul bleek reeds drie uur dood te zijn. Het slachtoffer had meerdere verwondingen aan de hals en de borstkas. Tijdens zijn verhoor bekende Erken dat het niet tot seks kwam maar dat hij begon te beseffen wat hij aan het doen was en wat kon gebeuren als het uit zou lekken dat hij met een andere man had afgesproken in een rendez-vous hotel.

  Volgens het arrest was het slachtoffer versmacht  en verstikt. “David Paul is gedood opdat Tom Erken zijn imago van hetero kon redden.” 

  Net omdat het dossier jarenlang stil lag en pas tien jaar na de feiten voor het Hof van Assisen kwam milderde de openbare strafklager zijn strafeis van 28 naar 23 jaar. Uiteindelijk kreeg Tom Erken voor de doodslag 19 jaar.

  Lees meer
 • Middenveldorganisaties verwelkomen de veroordeling(en) in Schild & Vrienden rechtszaak

  De veroordeling van de frontman van Schild & Vrienden Dries Van Langenhove en vijf van zijn aanhangers kan op een goedkeuring rekenen van de verschillende organisaties die zich tegen de zes burgerlijke partij stelden. Dries Van Langenhove kreeg vandaag/dinsdag van de Gentse correctionele rechtbank 1 jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racisme- en negationismewet en 10 maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Hij wordt voor 10 jaar uit zijn rechten ontzet en krijgt ook een geldboete. Vijf andere beklaagden kregen straffen van 6 tot 8 maanden met uitstel en een geldboete. Een zesde beklaagde kreeg opschorting onder voorwaarden.

  In een persmededeling laten de verschillende organisaties weten dat ze blij zijn dat het tot een effectieve veroordeling is gekomen.‘De uitspraak is historisch en een overwinning voor onze democratie en rechtsstaat. Het toont aan dat er geen vrijgeleide is voor georkestreerde haat en het viseren van minderheidsgroepen, ook niet online en in gesloten chatgroepen. De overwinning komt er door het harde werk van middenveldorganisaties en de moed en doorzetting van de burgerlijke partijen’, zegt Nina Henkens, woordvoerder en coördinator van Kif Kif vzw, een antiracistisch platform.

   Eef Heylighen van LGBTI+ organisatie çavaria vult aan: ‘De racistische en seksistische acties die tot het proces van vandaag geleid hebben zijn deel van een groter probleem: een groeiende beweging van geweld, haat en discriminatie. Die tegenbeweging viseert daarbij ook LGBTI+ personen. De uitspraak van vandaag is een belangrijk precedent en geeft ons de tools om in de toekomst onze rechten te blijven verdedigen, uit te breiden en niet te laten vernietigen. Wij staan hier vandaag om zeer duidelijk te maken dat wij haat, geweld en discriminatie niet tolereren, tegenover niemand. We blijven vechten voor een toekomst, een land, waar iedereen zichzelf kan zijn zonder bang te moeten zijn.’

   Henkens legt verder de nadruk op de gevolgen die de veroordeling heeft voor de politieke partij  Vlaams Belang. ‘Vlaams Belang stijgt in de peilingen en roept hoe langer hoe luider dat ze na de verkiezingen mee moeten regeren, maar deze veroordeling is een reminder voor alle partijen dat het Belang geen plaats heeft in eender welk democratisch bestuur. De houding van het Vlaams Belang kadert binnen een tegenbeweging die wereldwijd actief is', zegt Henkens.

  'Vlaams Belang heeft tot op de dag van vandaag geen afstand genomen van de beklaagden en veroordeelden in deze zaak, waarvan een aantal heel nauwe banden hebben met de partij. B.S. werkt als parlementair medewerker voor een Europees Parlementslid van het Vlaams Belang, die onlangs nog serieus op de vingers werd getikt voor het gebruik van Nazi-termen in het Europees Parlement. En J.V.O.  is nog steeds voorzitter van de Vlaams Belang-afdeling in Sint-Niklaas, terwijl hij ook een boksclub runt waarvan onlangs aangetoond werd dat ze doordrongen is van witte suprematie. Het is een zoveelste herinnering dat er voor democraten geen enkele optie is dan het cordon sanitaire te respecteren. Alle democratische partijen moeten deze veroordeling dus in acht nemen,' vervolgt Henkens. 

   De hoofdbeklaagde D.V.L. kondigde via zijn advocaat al voor de veroordeling aan dat hij naar het Hof van Beroep zou trekken. Henkens: ‘Deze houding is niet meer dan een politiek spel. De beklaagde maakt er een gimmick van om klachten en onderzoeken uit te lokken zodat hij zich op die manier in de kijker kan blijven zetten en geld inzamelen. Door de rechtbank als illegaal te bestempelen wordt duidelijk dat hij geen enkel respect heeft voor de rechtsstaat en niet verder komt dan desinformatie en complotten. Daarom moet de strijd tegen het fascisme niet enkel in de rechtszaal, maar ook daarbuiten worden gevoerd. Zolang dit soort figuren opereren en de veiligheid en maatschappelijke ruimte bedreigen van mensen met migratieachtergrond, de Joodse gemeenschap, vrouwen, mensen met een beperking, andersdenkenden en mensen uit de LGBTQIA+ gemeenschap zullen wij als middenveld onze krachten verenigen.’

  Lees meer
 • Effectieve gevangenisstraf en ontzetting uit de rechten voor Dries Van Langenhove

  Schild & Vrienden oprichter Dries Van Langenhove kreeg vandaag/dinsdag van de Gentse correctionele rechtbank 1 jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racisme- en negationismewet en 10 maanden cel met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Hij wordt voor 10 jaar uit zijn rechten ontzet en krijgt ook een geldboete. Vijf andere beklaagden kregen straffen van 6 tot 8 maanden met uitstel en een geldboete. Een zesde beklaagde kreeg opschorting onder voorwaarden.

  Nadat een Pano-reportage in september 2018 aan het licht bracht dat er in de geheime chatgroepen van Schild & Vrienden  racistische en antisemitische berichten gedeeld werden werd Dries Van Langenhove een jaar later officieel in verdenking gesteld. Ook zes andere leden moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor inbreuken op de racisme wetgeving. De rechterhand van Van Langenhove kreeg een gevangenisstraf van 8 maanden met uitstel en een effectieve geldboete van 8.000 euro. Vier andere beklaagden kregen een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel en een geldboete van 8.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Een laatste beklaagde kreeg opschorting van uitspraak van veroordeling onder voorwaarden, waaronder een begeleid bezoek aan de Kazerne Dossin in Mechelen.

   

  De rechtbank van Gent hield rekeningen met verschillende bezwarende elementen bij de veroordeling van Van Langenhove."Van Langenhove is de initiatiefnemer, oprichter, organisator en leider van S&V. Hij heeft de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours waarmee hij mensen tegen elkaar opzet. Hij gaf blijk van een verregaande normenloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Hij schept een vijandige sfeer in de samenleving. Hij draagt bij tot tegenstrijd, tweespalt en conflicten en werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid."

  Omdat Van Langenhove ook voor de komende tien jaar uit zijn rechten is gezet kan hij ook niet meer opkomen of stemmen bij de volgende verkiezingen, of een bestuursfunctie opnemen bij een bedrijf of organisatie.

  Hans Rieder, de advocaat van Van Langenhove kondigde dinsdag na de uitspraak al aan dat hij in beroep ging tegen het vonnis. 

  Lees meer
 • Succesvolle editie van Darklands afgesloten

  Zondag werd met het bekend maken van het nieuwe thema de veertiende editie van het fetish festival Darklands afgesloten. De organisatie kan terugblikken op een succesvolle editie. In de voorverkoop alleen al werden er dit jaar meer dan 16.600 tickets verkocht en verstuurd. Daarnaast traden 437 verschillende performers op de verschillende podia op waaronder heel wat deejays, dragqueens, content-creators en bekende gezichten uit de porno-industrie.

  Dit jaar moest een van de bars aan de mainstage plaats ruimen voor de uitbreiding van de Darklands market met daarop meer dan veertig standhouders. De 290 verkopers van de verschillende stands hadden hun handen meer dan vol met het verder helpen van de 'Darklings' aan hun nieuw speelgoed of outfit. 

  Steeds meer internationale bezoekers

  Een groot deel van de bezoekers komt voor Darklands vanuit het buitenland naar Antwerpen. Zowel de hotels waarmee Darklands samenwerkt als de verschillende andere hotels in het centrum van Antwerpen hebben er door het festival het drukste weekend van dit jaar op zitten. De Belgische Darklings zijn de grootste groep van bezoekers gevolgd door bezoekers uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittanie, de Verenigde Staten, Spanje en Zwitserland. Een delegatie vanuit Australie konden het meeste airmiles verzamelen want zij legden meer dan 17.000 kilometer (enkele reis) af om naar Antwerpen te komen.

  Goed Nieuws voor Darklings

  Even zag het er naar uit dat door de bouwplannen aan en rond de Waagnatie Darklands naar een nieuwe locatie zou moeten uitkijken voor volgend jaar. Dat was reden genoeg voor organisator Jeroen Van Lievenoogen om voor de grap aan te kondigen dat dit de laatste Darklands was. "We kunnen hier nog vijf jaar blijven", zo stelde hij de menigte gerust tijdens de slotshow. 

  Tijdens het evenement werkten meer dan 280 vrijwilligers achter de schermen mee en vulden ze meer dan 800 shifts in. Zij werden samen met de coördinatoren ook even in de bloemen gezet. 

  Voordat Darklands afgesloten werd maakte Jeroen van Lievenoogen ook al het thema van de volgende editie bekend. Het zal een fluorescerende editie worden onder het moto "Darklands Glow". Het wordt sowieso een extra feestelijke editie want Darklands (dat begon als Leatherpride Belgium) viert dan zijn vijftiende verjaardag. Meer details en de nieuwe datum wordt later nog bekend gemaakt.

  Lees meer
 • Lier eert Marieke 'Wielemie' Vervoort met eigen laan

  Lier heeft woensdag een een nieuwe verbindingsweg vernoemd naar de in 2019 overleden rolstoelatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort. Door haar sport was de uit Diest afkomstige Wielemie verbonden aan de atletiekclub Lyra uit Lier. Het stadsbestuur van Lier besloot twee jaar geleden om Vervoort te huldigen met een eigen straat, niet toevallig bij het nieuwe sportcomplex Hoge Velden. In aanwezigheid van haar ouders werd het straatnaambord van de Marieke Vervoort laan woensdag onthuld.

  Marieke Vervoort leed aan progressieve tetraplegie, een ziekte waarbij haar armen en benen verlamd raken. Daardoor leefde ze vaak met helse pijnen. Als topatlete  nam ze deel aan de Paralympische Spelen in Londen en Rio waar ze in totaal één gouden, twee zilveren en één bronzen medaille mee naar huis bracht. Tijdens de persconferentie na haar overwinning op de Paralympische Spelen in Londen in 2016  haalde ze niet alleen de wereldpers door haar sportieve prestaties maar maakte ze ook bekend dat ze via euthanasie uit het leven zou stappen als de pijn te zwaar zou worden om te dragen. Bij haar thuiskomst werd ze gehuldigd in haar thuisstad Diest. In 2015 kwam de atlete tijdens een interview met Tv familie  uit de kast als lesbienne. "Voor mij is het duidelijk, ik ben voor de vrouwen”, zei ze toen.

  Foto:DirkVE via Wikimedia Commons

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste