Binnenland

 • Studentenverenigingen Hidaya en Queer Up winnen Inclusiviteitsprijs UHasselt

  Zowel studentenvereniging Hidaya als Queer Up ontvangen dit jaar de Inclusiviteitsprijs van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg. Twee verenigingen die een warm nest willen zijn voor studenten. Een veilige plek waar iedereen voluit zichzelf kan zijn. De twee verenigingen ontvangen beide een geldprijs van 1.500€, waarmee ze heel wat nieuwe initiatieven voor hun leden willen opzetten.

  De Inclusiviteitsprijs van Universiteit Hasselt en Het Belang van Limburg bekroont jaarlijks een persoon of een organisatie die jongeren uit ondervertegenwoordigde groepen helpt bij hun deelname aan universitair onderwijs. Vorig jaar gingen zo twee initiatieven van start aan UHasselt. Studentenvereniging Hidaya richt zich voornamelijk, maar niet exclusief, op moslimstudenten en studenten met een migratieachtergrond. Queer Up legt het accent op LGBTQ+-studenten. “Beide verenigingen zorgen voor een warm nest voor hun leden, waar veiligheid, acceptatie, inclusie, herkenning en respect voor de eigen identiteit centraal staat. Daarom hebben we voor het eerst in de geschiedenis van deze prijs beslist om dit jaar te kiezen voor twee winnaars van de Inclusiviteitsprijs 2023”, zegt de jury in haar eindverslag.

  “Super leuk!”, zeggen Dries Jarijch en Charline Reniers van Queer Up. “En ook heel leuk dat we deze prijs delen met Hidaya, net als hen zijn we vorig jaar opgestart en dat schept toch wel een band tussen onze twee verenigingen. Hoewel we ons richten op andere doelgroepen herkennen we toch veel in elkaar. Net als hen willen ook wij een veilige plek zijn waar studenten volledig zichzelf kunnen zijn. Een plek waar je mensen kan ontmoeten die zich net als jij soms eens wat anders voelen, met andere zaken kampen, en die op zoek zijn naar zielsgenoten.”

  “We noemen onszelf ook liever een vereniging voor studenten dan een studentenvereniging, want we willen geen barrières stellen tussen leden. Iedereen is gelijk bij Queer Up, daarom doen we ook geen dopen of dragen we geen linten zoals andere studentenverenigingen”, zegt Dries Jarijch. Het afgelopen jaar organiseerde Queer Up, met ondertussen zo’n 50-tal leden, heel wat activiteiten zoals gespreksavonden en karaoke. “Met deze prijs willen we onszelf nog bekender maken, ook binnen de Limburgse hogescholen en willen we nog meer focussen op het zijn van een safe space voor LGBTQ+-studenten. Nu al dragen sommige van onze leden op onze activiteiten een paars t-shirt waarmee ze het signaal geven aan studenten die in hun eentje binnenkomen en niet meteen iemand kennen of durven aanspreken, dat ze steeds met hen kunnen komen praten. Zij helpen je dan om kennis te maken met anderen, en zorgen voor een fijne avond voor iedereen.”

  Foto: team Queer Up en promotor Stijn Janssen

  Lees meer
 • Voorzitter Jong VLD Leuven in elkaar geslagen na nachtje stappen in Gent

  Voorzitter Jong VLD Leuven, Jef Druyts is deze week in Gent in elkaar geslagen door minderjarigen na een nachtje stappen. Druyts werd opgenomen in het Jan Palfijnziekenhuis in Gent met een kleine hersenbloeding en een schedelfractuur. De politie en het parket heeft ondertussen de daders geindentificeerd. 

  Druyts was na een avond stappen afscheid aan het nemen van een vriendin toen hij een vuistslag kreeg van een van de jongeren met wie hij eerder op de avond al in aanvaring was gekomen. "Op café waren we het groepje jongens al tegengekomen, ik voelde toen al dat de vibe niet helemaal goed zat”, zo vertelde hij aan VRTNWS. “Zo stelden ze heel wat ongepaste vragen over mijn geaardheid. Dus zijn we vertrokken, maar helaas werden we achtervolgd door het groepje jongeren." 

  Het parket van West-Vlaanderen is met een onderzoek naar het geweld gestart maar laat in een persbericht weten dat ze geen verdere informatie hierover kunnen geven omdat er minderjarigen bij de feiten betrokken zijn.

  bron: VRTNWS

  Lees meer
 • Dernière plainte contre Connor Rousseau également classée sans suite.

  La troisième plainte pour faits à caractère sexuel contre le président de Vooruit, Conner Rousseau, a également été classée sans suite. C'est ce que confirme le parquet de Flandre-Orientale. Le 22 juin, un homme de vingt-quatre ans a déposé une plainte auprès du parquet d'Anvers qui, pour des raisons de compétence, a laissé le parquet de Flandre-Orientale mener l'enquête. Le jeune homme prétendait avoir été victime d'agissements à caractère sexuel.

  "La plainte a été minutieusement examinée", a déclaré le parquet mardi. "Toutefois, l'enquête n'a révélé aucun élément indiquant que Conner Rousseau avait commis des infractions pénales. Le parquet de Flandre-Orientale a décidé de classer l'affaire."

  C'est le troisième dossier contre Rousseau concernant des allégations d'agissements à caractère sexuel qui est classé sans suite. Une autre plainte concernant des messages inappropriés sur Instagram a également été précédemment classée par le parquet d'Anvers. Une plainte déposée auprès du parquet de Flandre-Occidentale a également été classée sans suite. En réponse à Belga, son avocate, Christine Mussche, déclare que son client n'a rien à se reprocher. "Conner Rousseau a toujours affirmé qu'il était intègre et cela a été clairement confirmé par les autorités judiciaires. Toutes les personnes concernées ont été interrogées et le ministère public a pu prendre rapidement une décision. Cette rapidité de décision ne peut s'expliquer que par le contenu même des dossiers."

  Toute cette agitation autour des plaintes a poussé Rousseau à faire son coming out en tant que bisexuel. Le président de Vooruit a déclaré que toutes ces plaintes faisaient partie d'une chasse aux sorcières contre lui.

  Photo: YouTube

  Lees meer
 • Ook laatste klacht tegen Connor Rousseau geseponeerd

  Ook de derde klacht wegens zedenfeiten tegen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, is geseponeerd. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. Op 22 juni diende een vierentwintigjarige man  een klacht in bij het parket van Antwerpen dat om bevoegdheidsredenen de zaak door het parket van Oost-Vlaanderen liet onderzoeken. De twintiger beweerde dat hij slachtoffer van zedenfeiten was geweest. 

  "De klacht werd grondig onderzocht", zo liet het parket dinsdag weten. "Het onderzoek heeft evenwel geen elementen opgeleverd die erop wijzen dat Conner Rousseau strafbare feiten heeft gepleegd. Het Parket Oost-Vlaanderen besliste om het dossier te seponeren." 

  Het is het derde dossier tegen Rousseau over vermeende zedenfeiten dat wordt geseponeerd. Een andere klacht over ongepaste instagramberichten werd eerder al geseponeerd door het parket van Antwerpen. Ook een klacht die bij het parket van West-Vlaanderen was ingediend, is geseponeerd. In een reactie aan Belga laat zijn advocate Christine Mussche weten dat haar client niets te verwijten valt. “Conner Rousseau heeft altijd gesteld dat hij recht in zijn schoenen staat en dat is nu ook duidelijk bevestigd door de gerechtelijke autoriteiten. Alle betrokken personen werden ondervraagd en het openbaar ministerie is snel tot een beslissing kunnen komen. Die snelheid van beslissing kan enkel verklaard worden door de inhoud zelf van de dossiers.”

  De hele heisa over de klachten zorgde ervoor dat Rousseau voor zijn biseksuele geaardheid uit de kast kwam.De Vooruit-voorzitter zei dat de klachten allemaal deel uitmaakten van een heksenjacht tegen hem.

  Foto: YouTube

  Lees meer
 • Sensoa lanceert groot onderzoek naar condoomgebruik in Vlaanderen

  Op de dag van de seksuele gezondheid (4 september) start de gezondheidsorganisatie Sensoa met een groot condoomonderzoek. Voor het meest diepgaande condoomonderzoek van de afgelopen 20 jaar in Vlaanderen gaat Sensoa op zoek naar 2.400 Vlamingen tussen 16 en 80 jaar die hun ervaringen met condooms willen delen.

   

  Het Groot Condoomonderzoek bestaat uit een online vragenlijst. Invullen duurt ongeveer een kwartiertje en kan anoniem. Sensoa zoekt zoveel mogelijk mensen tussen 16 en 80 jaar. Zowel mensen die een bloedhekel hebben aan condooms, als zij die ze in grote verpakkingen aankopen, iedereen kan helpen om het condoomgebruik in Vlaanderen in kaart te brengen. Ook mensen die (nog) geen seks hebben, kunnen meedoen.

   

  Al die verschillende meningen zijn broodnodig om de informatie en adviezen over condooms (of alternatieven) specifieker af te stemmen op de noden van de Vlaming. De invullers kunnen bovendien een waardebon van 20 euro winnen. 

  “Recent bleek uit een grote 4-jaarlijkse HBSC studie bij 20.000 Vlaamse jongeren dat het gebruik van het condoom is gedaald”, zo zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.
  “Deze bevraging richt zich tot alle leeftijdscategorieën en kan actuele inzichten brengen die belangrijk zijn voor het beleid dat we samen met onze partnerorganisatie Sensoa voeren. Een warme oproep om deel te nemen om zo een gepast seksueel preventiebeleid uit te stippelen.”

  De resultaten van het condoomonderzoek wil Sensoa zijn gedateerde inzichten op het gebied van  condooms en vaginale condooms bijwerken. Ook de perceptie van condooms en de beleving spelen een belangrijke rol in de beslissing om al dan niet een condoom te gebruiken. Net die aspecten kwamen in eerder onderzoek minder aan bod. 

  “Het Groot Condoomonderzoek verzamelt niet alleen gegevens over redenen voor gebruik of niet, maar polst ook naar de beleving van condooms”, aldus Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa. “We willen weten wat de eindgebruiker belangrijk vindt om daarop te kunnen inspelen."

  Het grote condoomonderzoek vind je hier  terug.

  Lees meer
 • Succesvolle zestiende editie van Antwerp Pride afgesloten

  Op de Zuiderkaaien werd zondagavond de zestiende editie van Antwerp Pride afgesloten met het Closing Festival. Zo’n 10.000 mensen genoten van de verschillende optredens. Ook in de binnenstad bij de cafés was het zeer druk. In totaal over het hele event zakten zo’n 160.000 mensen af naar het festival voor de LGBTQIA+ gemeenschap. De organisatie zegt zeer tevreden te zijn met een succesvolle editie die vlekkeloos verliep.

  Zondag is het traditioneel verzamelen geblazen op het Closing festival waar optredens geprogrammeerd stonden van DJ Kat, Les Copines, Dimitri D’Anvers, Gustaph, Carolina Dijkhuizen en de glitter en glamour van de Antwerp Show Ball drag queens sloot Antwerp Pride vandaag af. Tijdens deze Show Ball werden de feestvierders getrakteerd op optredens van maar liefst twintig drag queens uit heel Europa.

  Na de laatste optredens trokken vele feestvierders nog naar de Grote Markt of de Lijnwaadmarkt voor de afsluitenden parties in de Bonaparte en Café Delux.

  Succesvolle editie

  Het Antwerp Pride festival begon woensdagavond in het Openluchttheater Ter Rivierenhof en kende het hoogtepunt zaterdag, met de Antwerp Pride Parade. 74 delegaties waaronder 40 praalwagens trokken in een kleurrijke stoet langs de Scheldekaaien. Het was de grootste parade ooit en bracht in totaal zo’n 140.000 deelnemers en bezoekers op de been: een record voor de Parade. 

  Ook het kleinere, rustigere event Pride Woman in Town op de Sint-Andriesplaats - waar er plaats was voor spoken word en performances door en voor vrouwen - was een succes met zo’n 500 bezoekers.

  Tot in de late uurtjes waren er optredens voorzien aan de verschillende LGBTQ-bars in de stad. Zo was het ondermeer zeer druk aan het Theaterplein waar Terrazza plaats vond. Daarnaast was het ook zeer druk in de Grote Pieter Potstraat waar het vrouwencafé Cut als afsluiter van hun Cutfest 2.0 een zeer gesmaakt feestje hielden.

  Zondag kwamen nog eens naar schatting 10.000 mensen naar het festivalterrein voor het Closing Festival. Met alle andere Antwerp Pride events, schat de organisatie het totaal aantal bezoekers op zo’n 160.000. 

  Antwerp Pride stond dit jaar in het teken van Braveolution, waarbij de regenboog gemeenschap van Antwerpen een brave space wil maken waar iedereen die het risico loopt om gediscrimineerd te worden zich gesteund voelt door zijn omgeving en op veilige manier kan zijn wie die is. 

  Er deden zich tijdens Antwerp Pride geen noemenswaardige incidenten voor. 

  De organisatie is dan ook uitermate tevreden met deze succesvolle editie en dat liet ook de nieuwe voorzitter Geert van Praet optekenen.

  ‘Het was mijn eerste Pride als voorzitter van deze fantastische organisatie en het was dus best pittig, maar dan zie je de lachende gezichten tijdens de Antwerp Pride Parade, je hoort het applaus van de omstaanders en je voelt de warmte van het publiek en dan kan ik alleen maar proud zijn op wat met al onze 500 vrijwilligers gepresteerd hebben. Ik denk dat onze boodschap om te gaan naar een liefdevolle samenleving meer dan gehoord werd. Ik wil dan ook iedereen die heeft bijgedragen tot dit feestelijk protest van harte bedanken.”

  Na een korte rustperiode zal de organisatie beginnen aan de zeventiende editie van Antwerp Pride die opnieuw tijdens de tweede week van augustus 2024 zal plaatsvinden.

  Foto: Antwerp Pride

  Lees meer
 • 140.000 deelnemers en toeschouwers voor grootste Antwerp Pride ooit

  Zaterdagnamiddag hebben zo een 140.000 toeschouwers en deelnemers de jaarlijkse Antwerp Pride bijgewoond. Samen met 74 delegaties, waarvan een dertigtal gemotoriseerde, was het meteen de grootste pride-optocht doorheen Antwerpen ooit. Thema van dit jaar is 'Bravelution'.

  Voor de eerste keer stapte ook een delegatie van defensie mee in de pride. Zij kregen samen met de politie een prominente plek achter de progressvlag die aan het begin van de optocht werd meegedragen. Ook liepen er heel wat delegaties van politieke partijen met hen mee. Tegen de aanwezigheid van de politie en de NV-A in de optocht werd er geprotesteerd door het LGBTQ-collectief Campagna Rosa. 

  Naast tal van lokale politici liepen/reden ook partijvoorzitters Sammy Mahdi (CD&V) en Conner Rosseau (Vooruit) mee. Voor Rousseau was het meteen zijn eerste pride na zijn coming-out enkele maanden terug. "Zolang jonge homo's in elkaar geslagen worden omwille van hun geaardheid, zolang het draagmoederschap niet deftig geregeld is, en zolang extreemrechts mensen als 'abnormaal' blijft bestempelen, blijft een Pride nodig", zei Rousseau. "Daarom lopen wij mee. Om op te komen voor veiligheid. Voor gelijke rechten."

  De kleurrijke optocht baande zich een weg langs de Kaaien naar het festivalterrein waar er een infodorp en verschillende optredens gepland stonden. Ook in de stad werd er tot in 's avonds laat gefeest. 

   

   

   
  Lees meer
 • Overvallers die verantwoordelijk zijn voor dood van David Polfliet veroordeeld voor eerdere roofoverval

  De drie  jongens die ervan verdacht worden van David Polfliet(42) op 6 maart 2021 in Beveren door een messteek om het leven te hebben gebracht, zijn door de correctionele rechtbank veroordeeld voor het in de val lokken van een andere homoseksuele man drie dagen ervoor. De jongens kregen gevangenisstraffen van respectievelijk drie jaar, waarvan twee met uitstel. 40 maanden met uitstel en 24 maanden cel met uitstel. 

  De drie jongens, die zichzelf als pedojagers bestempelden, lokten in 2021 minstens twee mannen via Grindr in de val. Een daarvan was David Polfliet  die door een messteek in zijn been zou overlijden. Voor deze poging tot overval met dodelijke afloop moeten de drie later nog terecht staan. Drie dagen voor die noodlottige zesde maart hadden ze ook een andere homoseksuele man, waarvan ze  dachten dat het een pedofiel was, op dezelfde manier in de val gelokt. Ze lokten een  man in Kieldrecht naar een afgelegen veld waar ze hem vervolgens vernederden en bedreigden. Ze filmden ook het hele gebeuren om met de beelden op sociale media te kunnen scoren. Het slachtoffer kreeg ook doodsbedreigingen die zouden worden uitgevoerd als hij de politie zou verwittigen. 

  Toen het eerste slachtoffer hoorde over de dood van David Polfliet  stapte hij naar de politie omdat hij zeker was dat het om dezelfde daders gingen.

  Lees meer
 • Honderdvijftig deelnemers aan tweede CSD-parade in Saint Vith

  In St. Vith hebben zaterdag zo een 150  sympathisanten meegelopen tijdens de tweede Christopher Street Day Parade. Dat waren er iets minder dan tijdens de editie van vorig jaar toen er een 250-tal personen waren.

  Een bonte stoet trok achter een kleurig uitgedoste carnavalwagen en in het gezelschap van een dragqueen door St.Vith om halt te houden aan het stadhuis waar in aanwezigheid van de viceminister-president van de Duitse Gemeenschap Antonios Antoniadis (SP) voor de eerste keer de regenboogvlag gehesen werd.Na de optocht was er een afterparty met barbecue.

  Lees meer
 • Belgie verbiedt conversietherapieën

  De Kamer heeft het wetsvoorstel dat het aanbieden, dwingen tot of uitvoeren van conversietherapieën  strafbaar maakt.   Het ontwerp van staatssecretaris Marie-Colline Leroy (Ecolo) en Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) voert een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar en/of een boete van 208 tot 2.400 euro in voor het uitvoeren van conversiepraktijken. Een rechter kan ook een beroepsverbod tot 5 jaar opleggen wanneer het misdrijf plaatsvond in de professionele context. Ook het voorstellen van of het aanzetten tot conversietherapie kan worden bestraft, net als er reclame voor maken. Conversietherapien worden gebruikt om de seksuele oriëntatie en/of genderidenditeit van LGBTQI+-mensen te veranderen.

  Het wetsvoorstel werd donderdag unaniem goedgekeurd. Vlaams Belang onthield zich. Het strafbaar maken van conversietherapieen is een van de Yogyakartaprincipes die ons land onderschreef. In die principes worden staten opgeroepen om “alle praktijken te verbieden, alle wetten in te trekken en elk beleid weg te werken dat onomkeerbare ingrepen op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of seksekenmerken, inclusief gedwongen normaliserende chirurgische ingrepen, onvrijwillige sterilisatie, onethische experimenten, medische weergave, en “herstellende” of “conversietherapieën” die een inbreuk vormen op de integriteit van de patiënt toelaten, wanneer die opgedwongen of toegediend worden zonder vrije, voorafgaandelijke en geïnformeerde toestemming van de persoon in kwestie. Verschillende landen zoals Frankrijk, Duitsland, Malta en enkele Spaanse regio's gingen ons land al voor in het verbieden van conversietherapieën.

  Uit recent onderzoek van beschikbare openbare rapporten blijkt dat conversiepraktijken nog in ten minste 68 landen wereldwijd voorkomen. Er is geen wetenschappelijke basis voor deze conversiepraktijken. Er geldt integendeel een consensus dat deze praktijken bijzonder schadelijk zijn voor de mentale en fysieke gezondheid van het slachtoffer, en bovendien stigmatiserend en discriminerend zijn.

  Layla H.

  Het meest bekende geval van een conversietherapie die in ons land verkeerd afliep is de duiveluitdrijving waaraan Layla H. stierf in 2009. Na een drie dagen durende duiveluitdrijving door de islamitische gebedsgenezer Othmane Galouby  stierf de 18-jarige Layla H. De wetsdokter stelde tweede- en derdegraads brandwonden op haar lichaam vast. Die werden niet enkel veroorzaakt door kokend water, maar ook door een base, een stof die je in ontstopper terugvindt en die zich blijft invreten in de huid. In 2015 werd de gebedsgenezer door het Antwerpse Hof van Assisen veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en kregen de ouders elk vijf jaar cel met uitstel. Tot op de dag van vandaag is Othmane Galouby voortvluchtig en staat hij nog op de 'Belgium Most Wanted' lijst. (Foto: FGP Most Wanted List)

  Foto: Karollyne Hubert // Unsplash

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste