Binnenland

 • Unia en çavaria gieten hun samenwerking in een officieel akkoord

  Het interfederale centrum Unia heeft voor het eerst een officieel samenwerkingsakkoord gesloten met çavaria, de koepel van meer dan 120 LGBTI-verenigingen in Nederlandstalig België. “Op deze manier kunnen we onze samenwerking beter organiseren en uitbouwen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. “Dit akkoord zal çavaria zeker helpen om zijn opdracht nog beter uit te voeren”, voegt Lozano Lafertin van çavaria eraan toe. In 2019 tekende Unia overigens al een samenwerkingsakkoord met de regenbooghuizen (Maisons Arc-en-Ciel) in Wallonië.  

  Volgens het akkoord zullen Unia en çavaria zoveel mogelijk nuttige informatie uitwisselen die kan bijdragen tot de strijd tegen discriminatie, haatboodschappen en haatmisdrijven. Het wordt ook mogelijk om gemeenschappelijke standpunten in te nemen. Unia en çavaria kunnen voortaan samenwerken rond gemeenschappelijke informatiecampagnes en sensibiliseringsacties. Ze voorzien verder de mogelijkheid om samen onderzoek uit te voeren of uit te besteden. De expertise van beide organisaties zal dienstbaar worden gemaakt in opleidingen.  
    

  Advies en informatie

  Çavaria kan aan Unia advies of informatie vragen over de toepassing van wetten, decreten en ordonnanties waarvoor Unia bevoegd is. Omgekeerd kan Unia aan çavaria advies of informatie vragen over het welzijn en de rechten van holebi’s. 
    
  Unia krijgt ieder jaar een groot aantal meldingen van feiten van holebifobie en gaybashing. Het instituut verwerkt al deze informatie, stelt dossiers op en geeft advies wanneer er nader kan worden opgetreden. Unia kan bemiddelen bij zulke feiten en kan ook juridische procedures voeren om zo bijstand te bieden aan de slachtoffers van holebifobie en gaybashing.  
    
  Lumi, de gratis telefoondienst van çavaria die hulp biedt en ook meldingen van discriminatie aanvaardt, zal de werking en dienstverlening van Unia meer bekend maken bij zijn doelpubliek. Het krijgt hiervoor ook financiële steun vanuit Unia.  

  Lees meer
 • Joren is de nieuwe Mister Gay Belgium

  De 20-jarige student leraar lager onderwijs, Joren Houtevels uit het Vlaams-Brabantse Leuven werd zaterdagavond in Theater Elckerlyc in Antwerpen verkozen tot Mister Gay Belgium 2020, een verkiezing voor homoseksuele mannen, waarbij ze jaarlijks op zoek gaan naar een ambassadeur van en voor de Belgische LGBT+ gemeenschap.

  De kandidaten toonden het beste van zichzelf in een bruisend finale gala gevuld met defilés, interviews, debatten  en muzikale acts van onder andere 2Fabiola, Get Ready, Dana Winner, Axel Hirsoux, LolaMcQuuen & Trinxx. Er was ook ruimte voor diepgaande gesprekken over LGBT-thema’s, kunst met een boodschap, en items van wat er allemaal ook in eigen land nog steeds beter kan, om een nog tolerantere en diverse samenleving te bekomen.

   De jury, bestaande uit Roel Vanderstukken, Leah Thys, Koen Crucke, Joyce De Troch, Jo Vally, Kelly Pfaff, Andy Peelman, Kristof Goffin, Luk Wyns, Nick Laenen, Lesley-Ann Poppe, Miriam Jacques prezen Houtevels onder meer vanwege zijn spontaan voorkomen, doelgerichte LGBT campagne en de goede prestatie tijdens de vragenronde.

   

  Mr Gay Belgium 2020 werd normaal bekendgemaakt door Premier Alexander De Croo, maar die liet zich verontschuldigen met een warme videoboodschap, waarin hij aangaf dat hij Mr Gay Belgium een knap initiatief vindt en dat hij er volgend jaar zeker wil bij zijn. Burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, kondigde uiteindelijk de nieuwe Mr Gay Belgium aan.

  Houtevels kwam als toekomstige leerkracht tijdens zijn campagne op voor het diversifiëren van het onderwijs en kindverstoting. Zelf werd hij na zijn outing niet meteen aanvaardt door zijn ouders, waardoor hij plots thuis niet meer welkom was.

  Roland Javornik (37) uit Hasselt en Glen Mandos (27) uit Pelt, belandde op een tweede en derde plaats.

  Naast de hoofdtitel van Mister Gay Belgium 2020 werden er ook andere titels uitgereikt: Mister Fotogeniek ging naar Daan Burghgrave (23). Mister Sympathie was voor Roland Javornik (37) en Mister Charity ging naar de Limburger Glen Mandos (27).

  Door COVID-19 werd het aantal toeschouwers in de zaal beperkt, maar voor het eerst in 8 jaar was het gala wél live te bekijken op nationale televisie via OUTtv. 

  De verkiezing werd eerder door corona al tweemaal uitgesteld. Organisator Bram Bierkens vond het belangrijk om ook in deze tijdens het gala te laten plaatsvinden. Om zo een signaal te geven dat we het welzijn van de LGBT+ gemeenschap zeker ook nu niet mogen vergeten.

  Joren Houtevels krijgt naast de titel ook een toegangsticket voor de Mister Gay Europe en World-verkiezingen, die in betere tijden normaal zullen doorgaan in de UK & Zuid-Afrika.

  Lees meer
 • Ook Leuven pakt uit met regenboogzebrapaden

  Ook Leuven heeft nu twee eigen regenboogzebrapaden. Deze week werden in de studentenstad, in aanloop van het holebifilmfestival en de coming-out day van 11 oktober, twee kleurrijke oversteekplaatsen geïnstalleerd op de kruispunten van de Diestsestraat met de  Louis Melsenstraat en op het kruispunt van de Diestsestraat met de Vital Decosterstraat.

  Het zebrapad symboliseert gelijkwaardigheid voor iedereen ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit en benadrukt dat Leuven een open stad is die iedereen welkom heet .

  Het regenboogzebrapad is een symbool voor alle mogelijke vormen van seksuele geaardheid en genderidentiteit. In binnen- en buitenland kom je op verschillende plaatsen al regenboogzebrapaden tegen. Leuven kon niet achterblijven en kiest meteen voor twee zebrapaden: op het kruispunt van de Diestsestraat met de Vital Decosterstraat enerzijds en met de Louis Melsensstraat anderzijds. “We hebben deze locatie heel bewust gekozen, namelijk in het hart van onze stad. Op weinig plaatsen komt er dagelijks zoveel volk voorbij als hier”, reageert schepen Corneillie (GROEN) enthousiast. En natuurlijk moet het verkeer er nog steeds voorrang geven aan overstekende voetgangers.

  Steun en erkenning

  Schepen Lies Corneillie: “Met deze twee regenboogzebrapaden zetten we letterlijk in de verf waar we als stad voor staan. We zijn een open stad waar iedereen welkom is, waar iedereen tot zijn recht kan komen, waar het niet uitmaakt wie je graag ziet. Liefde is liefde, ook al is dat nog niet altijd voor iedereen een evidentie. Dit regenboogzebrapad is dus een krachtig signaal voor alle Leuvenaars en bezoekers, en in het bijzonder voor de LGBT+-gemeenschap die hierin ook steun en erkenning mag vinden.

  foto: Stad Leuven

  Lees meer
 • Eveline verspreidde naaktfoto's bekende Vlamingen via gay-datingapp

  Eveline, die de naaktbeelden van Stan Van Samang, Peter Van de Veire en Sean Dhondt verspreidde, blijkt een 22-jarige homoseksuele student uit Gent te zijn. De beelden werden ook via de homo-datingapp Grindr verspreidt.

  Het Parket van Brussel maakte bekend dat er in het onderzoek rond de naaktbeelden twee mannen werden gearresteerd. De 22-jarige student legde via Instagram als Eveline contact met de drie BV’s. Als profielfoto gebruikte hij een foto van een pornomodel. ‘Eveline’ kon de drie bekende Vlamingen overhalen om pikante beelden van zichzelf te maken en die via de app Kik door te sturen. Een 27-jarige kennis verspreidde de beelden onder meer via de app Grindr en probeerde de beelden te verkopen aan verschillende online media-kanalen.  De Gentenaar zou verklaard hebben dat hij het deed “voor de kick” en dat “hij graag beelden van blote mannen verzamelt”. 

  Lees meer
 • Petra De Sutter wordt eerste transgender vicepremier van Belgie

  Petra De Sutter (Groen) wordt de nieuwe vicepremier in de regering van Alexander Decroo (Open VLD). Dat werd donderdagmorgen beslist door de politieke raad van Groen. Ze krijgt de bevoegdheden Ambtenaarenzaken en Overheid. Daarmee wordt ze de eerste transgender vicepremier ooit in ons land.

  Volgens de Standaard haalde ze het nipt van Kristof Calvo. Tinne Van der Straeten wordt de tweede minister voor de groenen en krijgt de bevoegdheid Energie onder haar vleugels.

  Petra De Sutter is een Belgisch buitengewoon hoogleraar in de gynaecologie aan de Universiteit Gent en tevens hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent. Ze werkte daarnaast actief mee aan het tot stand komen van progressieve wetten, zoals de wet betreffende medisch begeleide voortplanting, de embryowet en de wet betreffende transseksualiteit. 

  Ze is een van de bekendste transgenders in Vlaanderen. In 2004 onderging ze haar transitie van man naar vrouw. Daarover schreef ze samen met Knack-journaliste Elke Lahousse het boek [Over]leven. In 2014 trad ze toe tot de politiek en werd zij de eerste Belgische transvrouw op een parlementslijst.

  Van 2014 tot 2019 zetelde ze voor Groen in de Senaat en de Raad van Europa en sinds 2019 zetelt ze voor deze partij in het Europees Parlement. Ze was de eerste groene voorzitter van de Commissie Interne markt en Consumentenzaken (IMCO). Dat parlement verlaat De Sutter nu.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste