Binnenland

 • Belgie verbiedt conversietherapieën voor LGBTQ-personen

  Op 28 oktober heeft de ministerraad het wetsvoorstel van Sarah Schlitz (Ecolo) goedgekeurd dat met onmiddellijke ingang zogenaamde conversietherapieën die de seksuele geaardheid van LGBTQ-personen moet veranderen verbiedt. Iedereen die zo een therapie uitvoert kan worden bestraft met een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar en/of een boete van 100 tot 300 euro. Cavaria, die meehielpen met de totstandkoming van de wettekst, reageert tevreden maar vindt dat de wet niet ver genoeg gaat. 

  Conversietherapieën

  Conversiepraktijken, ook wel "conversietherapieën" genoemd, zijn misleidende, ondoeltreffende en gevaarlijke praktijken die erop gericht zijn de seksuele oriëntatie , genderidentiteit of genderexpressie van LGBTQIA+ personen te veranderen, te onderdrukken of te elimineren. Deze praktijken variëren van psychotherapie en elektroshocktherapie tot afranseling en zelfs "corrigerende verkrachting". Ze kunnen plaatsvinden in religieuze, medische of sektarische milieus , en uitgevoerd worden door familieleden of pseudo-professionals en vreselijke gevolgen hebben voor de mensen op wie ze worden uitgeoefend.  Vooral in de Verenigde Staten komen zulke therapieën veelvuldig voor, maar ook in Europa zijn er verschillende aanbieders die deze behandelingen aanbieden. Dat is ook het geval in ons land zo blijkt uit een recente studie van het Centre Permanent pour la Citoyenneté et la Participation (CPCP). Daarin staan verschillende getuigenissen te lezen van LGBTQIA+ mensen die het slachtoffer zijn geworden van zogenaamde medische therapieën of zelfs vormen van exorcisme.

   

  "België is een pionier op het gebied van #LGBTQIA+ rechten. Talrijke wetgevende hervormingen en sociale inspanningen getuigen hiervan, maar dit verbod ontbrak jammerlijk in ons wetgevend arsenaal", zo laat staatssecretaris Sarah Schlitz weten. "De mogelijkheid om zichzelf te zijn en de vrijheid om te leven zoals men wil, is een grondbeginsel van onze samenleving dat onder geen beding mag worden aangetast. Dit verbod is een krachtige daad om de slachtoffers te beschermen tegen dit symbolische, psychologische en soms fysieke geweld. Het is ook een signaal aan de rest van de samenleving dat degenen die niet ziek zijn niet behandeld moeten worden.“

  Bestraffing

  Niet enkel personen die zulke behandelingen uitvoeren kunnen door de nieuwe wet bestraft worden. Ook het voorstellen of aanzetten tot conversie praktijken, direct of indirect, zal eveneens worden bestraft. Bij de keuze van de straf en de zwaarte ervan zal de rechter in het bijzonder rekening houden met de aanwezigheid van eventuele verzwarende factoren. Zo zal er rekening mee gehouden worden of het strafbare feit werd uitgevoerd door een persoon in een erkende positie van vertrouwen, autoriteit of invloed ten aanzien van het slachtoffer en of het slachtoffer minderjarig was of in een kwetsbare situatie verkeerde.

  Voor Cavaria gaat dit echter niet ver genoeg. "Wij vinden dat conversiepraktijken als haatmisdrijf moeten behandeld worden," zo laat de organisatie via ondermeer Instagram weten. "Het gaat immers over iets dat je doet omdat je vindt dat de gender-en seksuele oriëntatie van een persoon minderwaardig is en je wil dat veranderen. Bij een haatmisdrijf horen strenge straffen en die zijn een belangrijk signaal naar de LGBTI+ community én de mensen die deze praktijken uitoefenen."

  Layla H.

  Het meest bekende geval van een conversietherapie die in ons land verkeerd afliep is de duiveluitdrijving waaraan Layla H. stierf in 2009. Na een drie dagen durende duiveluitdrijving door de islamitische gebedsgenezer Othmane Galouby  stierf de 18-jarige Layla H. De wetsdokter stelde tweede- en derdegraads brandwonden op haar lichaam vast. Die werden niet enkel veroorzaakt door kokend water, maar ook door een base, een stof die je in ontstopper terugvindt en die zich blijft invreten in de huid. In 2015 werd de gebedsgenezer door het Antwerpse Hof van Assisen veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en kregen de ouders elk vijf jaar cel met uitstel. Tot op de dag van vandaag is Othmane Galouby voortvluchtig en staat hij nog op de 'Belgium Most Wanted' lijst. (Foto: FGP Most Wanted List)

   

   

  Lees meer
 • Vooruit zet militant uit partij na homofobe uitspraken

  Vooruit heeft Stijn Ledegen (links op bovenstaande foto), de woordvoerder van de moskee in Aalst, uit de partij gezet na zijn controversiële uitspraken over LGBTQ’s en vrouwenrechten.

  Ledegen was onlangs te zien in  het YouTube-programma Franken Teut waarin hij een filosofisch-religieuze discussie had.  “De islam heeft geen probleem met homo’s.“, zo zei hij daarin. “Je mag gevoelens hebben voor iedereen – sommige mensen zijn verliefd op de Eiffeltoren. Dat kan allemaal. Maar de daad en de interactie zelf zijn wel strafbaar.”Het stadsbestuur van Aalst gaf onlangs een negatief advies over de erkenning van een lokale moskee. Toen verwees het bestuur naar zorgwekkende uitspraken over homoseksualiteit en de gelijkheid tussen man en vrouw.  Stijn Ledegen (25) bekeerde zich acht jaar geleden tot de Islam en werd vervolgens de  woordvoerder van de Aalsterse moskee en hij was ook militant bij de Aalsterse afdeling van Vooruit.

  Het stadsbestuur van Aalst gaf onlangs een negatief advies over de erkenning van een lokale moskee. Toen verwees het bestuur naar zorgwekkende uitspraken over homoseksualiteit en de gelijkheid tussen man en vrouw. 

  Die uitspraken hebben er nu dus ook voor gezorgd dat Ledegen uit de socialistische partij Vooruit wordt gezet. “De geciteerde uitspraken staan haaks op de visie van Vooruit. Vooruit strijdt voor gelijke rechten voor- en de bescherming van de LGBTQI+-gemeenschap. En zal dat altijd blijven doen”, laat de partij weten in een mededeling. “Ook al gaf het lid aan achter onze waarden te staan, Vooruit duldt hier geen enkele twijfel over. Vooruit stopt dan ook met onmiddellijke ingang zijn lidmaatschap.”

  “Vooruit is een inclusieve beweging die sinds jaar en dag actief strijdt voor de LGBTQI+rechten. Voor een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. We zullen die voortrekkersrol altijd opnemen. Zowel op het terrein als in het parlement.”

  Woensdagmiddag postte Ledegen op Twitter een reactie. “Ik sta voor een inclusieve samenleving waar iedereen gelijke kansen moet krijgen ongeacht leeftijd, sekse, beperking, seksuele voorkeur of etniciteit”, klinkt het. “Ik excuseer me oprecht indien ik mensen hiermee heb gekwetst.”

  Foto: YouTube

  Lees meer
 • Will Ferdy, de eerste bekende Vlaming die uit de kast kwam, overleden.

  LGBTQ-icoon en Vlaamse zanger Will Ferdy is op 95-jarige leeftijd overleden. In 1970 outte hij zich als eerste bekende Vlaming op de nationale televisie als homoseksueel en maakte zo de thematiek bespreekbaar.

  Werner Ferdinande wordt  op 9 maart 1927 geboren. Aan het begin van zijn carrière neemt hij het pseudoniem Will Ferdy aan en scoort vervolgens met  liedjes als 'Het Schrijverke' en 'Christine' grote hits. Zijn grootste hit Christine was eerst een gedicht met als titel ‘Mijn vriend’ waarin hij het had over een ontmoeting met de man waarmee hij drie jaar lang een relatie had maar die zelf niet uit de kast wou komen. Will Ferdy vervrouwelijkte het nummer en bracht het uit als ‘Christine’.Ook in Nederland trad hij regelmatig op.  Op 4 december 1970 was hij te zien in het programma 'Inspraak' dat toen aandacht bestede aan homoseksualiteit. In de aflevering ‘Zo zijn’ getuigde hij  over zijn homoseksuele geaardheid nadat hij eerder hetzelfde had gedaan op de radio. ‘Het is beter om gehaat te worden om wat men is, dan geliefd te worden om wat men niet is”, zo citeerde Will Ferdy de Franse schrijver  André Gide in Inspraak.

  Hij kreeg hiervoor in 2015 de Lifetime Achievement award van de Belgische LGBTQ-organisatie Cavaria. 

  Ferdy heeft ook toneel gespeeld, radioprogramma's gepresenteerd en drie autobiografische boeken geschreven: 'Zo ben ik nu eenmaal', 'De waarheid' en 'De moeilijke jaren'.

  Lifetime achievement Award voor Will Ferdy

  Coming Out Verhalen:Will Ferdy

  Lees meer
 • Kortrijkse schepen dient klacht in na ontvangen van homofobe bedreigingen

  De Kortrijkse schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Axel Weydts (Vooruit) heeft de afgelopen weken twee dreigbrieven ontvangen die vol staan met homofobe taal. De anonieme schrijver is het niet eens met de recente beslissingen die de schepen nam om de verkeersveiligheid in Kortrijk te verbeteren. Weydts deelde de twee dreigbrieven op Twitter en diende een klacht in in tegen onbekenden.

  De  eerste dreigbrief kreeg Weytds op 23 september in zijn brievenbus, de tweede kwam op  op 17 oktober in het stadhuis aan. Beide brieven hekelen het verkeersbeleid van de schepen en staan vol met homofobe verwijten en bedreigingen.  "Je bent niet normaal als je homo bent”, zo staat in één van de brieven te lezen. “We gaan jou even komen knippen met een bende aan je torengebouw waar je woont"

  "Dit komt hard aan. De persoonlijke aanvallen om wie ik ben als mens, het kwetst me”, zo reageerde Weyts bij de collega’s van VRT NWS. "Het is de eerste keer dat ik zulke brieven ontvang. Het zijn persoonlijke aanvallen om wie ik ben als mens. Zo kan het niet verder. Het vreet aan me. Het kwetst me. Ik begrijp dat sommige mensen niet akkoord zijn met het verkeersbeleid van de stad, maar op zo’n manier breng je me zeker niet op andere gedachten." 

   

  Lees meer
 • Tom Lanoye trekt deur van Kartonnen Dozen definitief toe

  Zaterdagavond om 18 uur sluit de oudste LGBTQ+ boekhandel van de Benelux, Kartonnen Dozen, definitief zijn deuren. Dat zal gebeuren door schrijver Tom Lanoye die bij de start van de winkel toestemming gaf om de boekhandel te vernoemen naar zijn iconische boek. Daarmee verdwijnt een icoon in de Antwerpse LGBTQ-gemeenschap en ver daar buiten. Zesentwintig jaar lang was er in de winkel een zorgvuldig geselecteerd algemeen aanbod te vinden  lgbtqia+literatuur en was het een 'veilige plek' voor de regenboogcommunity. 

  Het verhaal van boekhandel Kartonnen Dozen begint in 1996 als Bart De Smedt en zijn partner Erwin de Beukelaer aan de Minderbroedersrui in Antwerpen een boekhandel met koffiebar openen. 'T Verschil richtte zich van bij de start op een LGBTQ cliënteel en was meteen een plek waar mensen zich thuis konden voelen en informatie vonden. Naast boeken kon je er ook dvd's en ondergoed vinden. Doorheen de jaren werd de ploeg versterkt met Johanna Pas die de zaak ook later overnam en werd  er ook met een eigen uitgeverij gestart. Op 31 oktober 2015 sloot 'T Verschil toen (tijdelijk) de deuren om te verhuizen naar De Draakstraat in de wijk Zurenborg, in de buurt van het Antwerpse Roze Huis. In 2017 werd de zaak dan, met de goedkeuring van schrijver Tom Lanoye bij de opening omgedoopt tot 'Kartonnen Dozen'.

  Eind 2021 werd bekend dat de zaak opnieuw moest verhuizen omdat het pand in de Draakstraat verkocht werd. In juli werd bekend dat Johanna Pas omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid moest nemen van de boekhandel. Ulka Delbroek, die sinds kort in de winkel  werkte, was  kandidaat-overnemer  en lanceerde toen toen de oproep naar een overnamepartner.  

  De zoektocht naar een kandidaat-overnemer draaide echter op niets uit en precies zes jaar nadat 'T Verschil de deuren sloot, sluit ook Kartonnen Dozen zaterdag definitief de deuren. Dat gebeurt in aanwezigheid van Tom Lanoye die ook symbolisch de zaak voor een laatste keer zal sluiten. 

  Herbekijk: Johanna Pas over Kartonnen Dozen in onze Gaylive Podcast

  Herbekijk ook alle boekentips van Kartonnen Dozen

   

  Lees meer
 • Homo-icoon Paul Rademakers overleden op 102-jarige leeftijd

  Homo-icoon en bekende Antwerpenaar Paul Rademakers is woensdag op 102-jarige leeftijd overleden. Rademakers  speelde in de jaren 60-70 een cruciale rol bij de opkomst van de Vlaamse LGBTI+-beweging. In 2020, ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag kreeg hij van Cavaria hiervoor een Life Time Achievement Award

  Paul Rademakers was het boegbeeld van Het Gesprekscentrum in Antwerpen dat in 1968 werd opgericht.  Die vereniging ving homo’s op en leerde hun zichzelf te aanvaarden. Daarboven legde Paul het contact met de buitenwereld, en maakte zo het begrip homoseksualiteit bij het brede publiek kenbaar. Hij organiseerde lezingen, discussies en gaf voorlichtingen over heel Vlaanderen. Vastberaden sprak hij met zoveel mogelijk mensen, om zo hun visie op homoseksualiteit te veranderen. 

   In 1971 richtte Paul samen met Priester Wilfrid Lammens een nieuwe groep op, het GOC: Gespreks-en Onthaalcentrum. Die vereniging was enorm succesvol en legde de basis voor latere holebi- en transgenderverenigingen.  

  Foto: Antwerp Pride 

   

  Lees meer
 • Honderdvijftig deelnemers aan Ihsane Jarfi mars in Mechelen

  Zo'n 150 mensen hebben zondagnamiddag deelgenomen aan een mars doorheen het stadscentrum ter nagedachtenis van de homofobe moord op  Ihsane Jarfi in Luik te herdenken. Gelijktijdig wilden ze duidelijk maken dat er tot op vandaag nog altijd moet gevochten worden voor gelijkheid en verdraagzaamheid en dat geweld en verbale agressie omwille van iemands geaardheid nog steeds dagelijks voorkomt.

  De moord op Jarfi vond in 2012 plaats  toen hij op 21 april in de auto van de vier daders stapte. Uit het onderzoek bleek toen al dat Jarfi verschillende vuistslagen en schoppen te verwerken kreeg. Ook zou hij gewurgd zijn geweest. Nadat de daders hun woede hadden uitgewerkt op hun slachtoffer lieten ze hem naakt achter in een veld in Hoei, waar hij door wandelaars werd gevonden. Op 22 december 2014 veroordeelde het Luikse hof van assisen de vier beschuldigden. Eric Parmentier, Jérémy Wintgens en Mutlu Kizilaslan kregen levenslange gevangenisstraf voor moord en Jonathan Lekeu kreeg 30 jaar cel voor doodslag, telkens met homofobie als verzwarende omstandigheid. Volgens de assisenjury gaven de beschuldigden toe dat ze Jarfi een lesje wilden leren vanwege zijn homoseksuele geaardheid. De jury achtte hen eveneens schuldig aan onmenselijke behandeling, vernedering en willekeurige opsluiting. Op 22 december 2014 veroordeelde het Luikse hof van assisen de vier beschuldigden. Eric Parmentier, Jérémy Wintgens en Mutlu Kizilaslan kregen levenslange gevangenisstraf voor moord en Jonathan Lekeu kreeg 30 jaar cel voor doodslag, telkens met homofobie als verzwarende omstandigheid. Volgens de assisenjury gaven de beschuldigden toe dat ze Jarfi een lesje wilden leren vanwege zijn homoseksuele geaardheid. De jury achtte hen eveneens schuldig aan onmenselijke behandeling, vernedering en willekeurige opsluiting.

  In 2014 richtte vader Hassan Jarfi de Ihsane Jarfi stichting op die strijdt tegen discriminatie en homofobie. Zo organiseert de organisatie elk jaar, afwisselend in Wallonie, het Brussels hoofdstedelijk gewest en Vlaanderen een herdenkingsmars. Ook hij was zondagmiddag aanwezig in Mechelen. 

  “Vandaag worden nog heel wat homo's slachtoffer van discriminatie”, zo zei hij na afloop tijdens een interview in het Nieuwsblad. “En vaak durven zij ook niet naar buitenkomen met hetgeen hen is overkomen, laat staan dat ze er openlijk voor uitkomen dat ze homo zijn. En dat allemaal omdat ze schrik hebben voor de reactie van hun omgeving. Het is spijtig dat zoiets in 2022 nog steeds de realiteit is.”

  Foto: Facebook/Foundation Ihsane Jarfi

  Lees meer
 • Bart Abeel stopt als voorzitter Antwerp Pride

  Na vijftien jaar als voorzitter geeft Bart Abeel het voorzitterschap door aan Geert van Praet. Ingewijden waren reeds enkele weken op de hoogte maar er werd gewacht tot na de vrijwilligersdrink vooraleer het nieuws naar buiten werd gebracht. Abeel blijft  wel betrokken  bij de organisatie en zal in de komende edities zich vooral bezig houden bij de coördinatie en regie van de Love United en  Closing Festivals. 

   

  ‘Vijftien jaar is een mooi moment om deze stap te zetten. Ik blik met heel veel plezier, dankbaarheid en trots terug op alles wat we in Antwerpen verwezenlijkt hebben sinds dat ideetje in 2007 toen het helemaal nog niet zo evident was als vandaag om de stad onder te dompelen in regenboogkleuren”, zo laat Bart Abeel weten. “Het stemt mij bijzonder blij dat Antwerp Pride tot een breed gedragen en liefdevol evenement van verbinding is gegroeid. Er is een enorme weg afgelegd die ik natuurlijk niet alleen heb gewandeld.  Mijn oprechte dank is dan ook groot aan iedereen met wie ik de afgelopen vijftien jaar heb mogen samenwerken aan Antwerp Pride. Voorzitter zijn was een bijzonder voorrecht. Ik zal me nog achter de schermen bezighouden met de organisatie van de festivals, maar ik weet dat ik de organisatie in uitstekende handen laat. Ik wens Geert en het hele team alle succes toe. Love united.”

  Na enkele verschuivingen in de raad van bestuur van Antwerp Pride neemt Geert van Praet dus de rol van voorzitter over:”Onder  Bart zijn voorzitterschap is Antwerp Pride het evenement geworden dat het vandaag is en waar we zeer trots op kunnen zijn. Het zijn grote schoenen om te vullen. Met het sterke bestuur, kernteam en vrijwilligers hebben we echter een top team klaar staan waarmee we de komende jaren vol vertrouwen tegemoet zien om van Antwerp Pride een zinvol feest te maken voor de hele LGBTQIA+ gemeenschap.”

  Lees meer
 • Homofoob die Leuvense homo in elkaar sloeg blijft aangehouden

  De 26-jarige man die vorige week donderdag een homoseksuele man in elkaar sloeg blijft voorlopig aangehouden. Hij verklaarde dat hij het geweld begon omdat hij een afkeer heeft tegen homoseksuelen. Het parket van Leuven heeft een gerechtelijk onderzoek gevorderd voor opzettelijke slagen en verwondingen met discriminatoire beweegredenen en weerspannigheid.

  De feiten dateren van donderdagmiddag rond iets voor twee. Toen werd de politie verwittigd dat er op het kruispunt van de Vaartstraat en de Rijschoolstraat een gevecht bezig was. Toen de agenten ter plaatse kwamen troffen ze de twee mannen aan. Eén van hen, een 26-jarige man uit Leuven had een verwonding in zijn gezicht. De aanvaller gedroeg zich zeer agressief. Op de camerabeelden was te zien dat de aanvaller zijn slachtoffer uit het niets vastgreep en hem een slag en een stamp gaf."De verdachte gaf toe dat hij het slachtoffer een slag gaf met de vlakke hand wegens zijn afkeer van homoseksuelen", aldus het parket. "Meer beweert hij zich niet te herinneren over de feiten die zich voordeden.

  Het parket van Leuven is een onderzoek gestart. De man verscheen dinsdag voor de onderzoeksrechter en blijft voorlopig aangehouden. 

  foto:  Scott Rodgerson // Unsplash

  Lees meer
 • Suzanne Danielbrug feestelijk ingehuldigd

  In Brussel is dinsdagavond feestelijk de Suzanne Danielbrug ingehuldigd. De brug is opgedragen aan de Brusselse lesbienne Suzanne Daniel die aan het begin stond van de Belgische LGBTQ-beweging.

  De brug is een rechtstreekse verbinding tussen het Noordstation en Tour & Taxis. Dankzij de brug zal er een directe verbinding zijn tussen de Simon Bolivarlaan en de Picardstraat voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer.

  De werken voor de brug begonnen in de herfst van 2019. Er werd voor een brug van het type "Bow String" gekozen die voor de veiligheid in twee delen werd opgesplitst zodat de voetgangers en fietsers volledig afgescheiden werden van de rijweg voor het openbaar vervoer. De 200 meter lange brug is opgebouwd uit vier delen: een hoofdoverspanning van 60 meter over het kanaal geflankeerd door twee kortere overspanningen van 30 meter over de kades en een helling van 80 meter tussen twee woongebouwen die de verbinding maakt met de Simon Bolivarlaan. Het bestaat uit twee verkeerszones: een 7 meter brede asfaltstrook voor het openbaar vervoer en een 6 meter brede voetgangers- en fietserszone met een houten bekleding. Vanaf 5 oktober zullen twee MIVB-buslijnen de brug oversteken om het Noordstation te bereiken: bus 14 vanuit Jette en bus 20 vanuit Sint-Agatha-Berchem. In de komende jaren zal ook een nieuwe tramlijn, die momenteel door de MIVB wordt bestudeerd, van de brug gebruik maken.

  LGBTQ-icoon

  In 1954 richtte Journaliste Suzanne De Pues (°1953 - +2007), die het pseudoniem Suzanne Daniel gebruikte, het Centre Culturel Belgie - Cultuurcentrum Belgie (CCB) op nadat ze in Amsterdam een internationaal congres van het International Committee for Sexual Equality (ICSE) bijwoonde. Suzanne Daniel haalde voor het CCB haar inspiratie bij de Nederlandse organisatie COC. Op 1 juli 1954 kwam een kleine groep voor het eerst samen in het Salon de la Taverne l’Horloge en wordt het CCB opgericht. De vereniging heeft echter niet lang bestaan. Tijdens de tweede vergadering op 21 oktober 1954 ontstaat er onenigheid over de statuten van de vereniging en wordt de vereniging ontbonden.

  Foto: Beliris/Fonds Suzanne Daniel

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste