Binnenland

  • Tekort aan subsidies bedreigt werking Genres Pluriels

    Genres Pluriels,de belangenorganisatie voor transgender, genderfluïde en intersekse personen in Brussel en Wallonie, trekt aan de alarmbel. Door het achter blijven van subsidies kan de organisatie het loon van zijn werknemers voor december niet meer betalen en wordt het voortbestaan van de organisatie bedreigt. De organisatie heeft daarom een crowdfunding en petitie opgezet.

    Maandelijks moet de organisatie 20.000 euro aan loonkosten betalen voor de 6,5 full-time medewerkers die ze in dienst heeft en dit  terwijl ze voor 2024 maar een jaarlijkse subsidie gekregen hebben van 124.000 euro. De organisatie roept dan ook de verschillende overheden op om hun verplichtingen na te komen zodat Genres Pluriels hun werk kan voortzetten. “Door een gebrek aan middelen zijn essentiële vacatures binnen de vereniging niet opnieuw ingevuld”, zo staat te lezen in de petitie. “Erger nog, de vereniging kan nu de salarissen van de nog in dienst zijnde werknemers niet meer betalen. Onder deze stressvolle omstandigheden kunnen we niet langer professioneel inspelen op de groeiende behoeften en verwachtingen van ons publiek. Het extreme scenario van ontslagen zou onze werkcapaciteit onherroepelijk schaden en leiden tot het volledige einde van Genres Pluriels.”

    Genres Pluriels werd in 2007 opgericht en is de oudste Belgische vereniging en tot op heden de enige professionele organisatie die zich toelegt op de ondersteuning, zichtbaarheid, verdediging van rechten en de strijd tegen discriminatie van transgender en intersekse personen. De organisatie kreeg de afgelopen jaren steeds meer hulpvragen voor onder meer het onthaal en ondersteuning van trans en intersekse personen en hun omgeving en coördineert ook nog eens  het Belgisch Psycho-Medico-Sociaal Trans* en Inter* Netwerk, dat meer dan 200 partners in heel België omvat.

    “Als vereniging zonder winstoogmerk zijn onze middelen beperkt en afhankelijk van overheidsfinanciering voor onze activiteiten”, aldus de organisatie. “We zien echter een daling van deze subsidies, gecombineerd met vaak ongeschikte projectoproepen die niet aansluiten bij de realiteit op het terrein, steeds langere wachttijden voor antwoorden op aanvragen, het verkrijgen van goedkeuringen en het uitkeren van toegekende bedragen. Dit ondanks de erkenning van de kwaliteit en het professionalisme van ons werk, zelfs wanneer we aantonen dat het aantal verzoeken blijft toenemen en dat de benodigde financiële middelen navenant moeten toenemen.”

    De petitie van Genres Pluriels, waarin de overheid wordt opgeroepen om haar verplichtingen na te komen en te zorgen voor voldoende en duurzame financiering, werd reeds meer dan 1.600 keer ondertekend. Ook startte Genres Plusiers een oproep om donaties via een crowdfunding.

    De petitie vind je op  https://test.framapetitions.org/petition/user/genrespluriels/la-survie-de-genres-pluriels-est-menacee-par-le-manque-de-financements-publics?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3mhmQwxwmGNyRww1WVXCSUTKLl77oaD-X1uqH96aL5CdVtZdCiYTTaFdA_aem_NJgRpYZaaUXIEEUf4pkYmw

    Doneren kan via : https://www.genrespluriels.be/APPEL-AUX-DONS-la-survie-de-Genres-Pluriels-est-menacee

    Lees meer
  • Mister Gay Belgium Imran Nawaz pleit voor homo-huwelijk tijdens ontmoeting met aartsbisschop Luc Terlinden

    Imran Nawaz heeft de afgelopen week een exclusieve ontmoeting gehad met aartsbisschop Luc Terlinden. Daarbij ging Nawaz in dialoog over de positie van LGBTQI+-gelovigen binnen de katholieke kerk.

    Een persoonlijke missie

    Imran Nawaz, die zowel een katholieke als moslimachtergrond heeft, benadrukt al sinds zijn verkiezing de noodzaak van wederzijds begrip en dialoog. “Ik geloof dat we pas echt vooruitgang boeken als we bruggen slaan, niet alleen binnen de LGBTQI+-gemeenschap, maar ook met verschillende geloofsgemeenschappen,” aldus Nawaz.


    De Vlaamse Kerk en LGBTQI+-inclusie

    De Vlaamse katholieke kerk zet steeds meer stappen richting inclusiviteit. Elk bisdom beschikt over aanspreekpunten rond “homoseksualiteit en geloof,” en er bestaat de mogelijkheid om een zegening te ontvangen als LGBTQI+-koppel. Tegelijkertijd blijft een kerkelijk huwelijk voor LGBTQI+-koppels uitgesloten.
    Aartsbisschop Luc Terlinden benadrukte dat de kerk begrijpt dat ze moet meegroeien met een veranderende samenleving en iedereen moet kunnen integreren. “Inclusie is essentieel om als kerk relevant te blijven. Hoewel verandering tijd vraagt, is vooruitgang mogelijk,” zei Terlinden. Hij erkende echter ook de complexiteit van deze kwestie, mede door culturele verschillen binnen de kerk. Hij verwees specifiek naar pastoors van Afrikaanse afkomst die actief zijn in België, waar het thema homoseksualiteit nog vaak gevoeliger ligt. Deze culturele achtergrond kan invloed hebben op hoe zij omgaan met de kwesties van inclusie en zegening van LGBTQI+-personen binnen hun parochies.


    Een huwelijk volgens de heilige teksten

    Tijdens de dialoog legde Terlinden uit waarom een kerkelijk huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht niet mogelijk is binnen de katholieke leer. “Voor mij is een huwelijk enkel mogelijk tussen man en vrouw. Dit is gebaseerd op de heilige teksten, die de basis vormen van mijn geloof,” lichtte hij toe. Hij voegde eraan toe dat de kerk wel openstaat voor alternatieve vormen van zegening, waarbij individuele priesters de vrijheid hebben om een aanvraag door te verwijzen naar een collega indien zij zich hier niet comfortabel bij voelen.
    Nawaz sprak openhartig over zijn persoonlijke ervaringen en de gevoelens van teleurstelling die hij daarbij heeft ervaren. Hij vertelde dat hij zelf getrouwd is, maar het jammer vond dat hij dit niet als gelovige binnen de katholieke kerk kon doen. Hoewel hij de mogelijkheid van een zegening waardeert, gaf hij aan dat dit voor hem nog steeds niet gelijkwaardig aanvoelt. “Een zegening is een stap in de goede richting, maar het blijft een symbolische erkenning die voor mij niet hetzelfde is als een huwelijk. Het voelt alsof er nog een barrière blijft bestaan,” aldus Nawaz.


    Homoseksualiteit binnen het priesterschap


    Imran Nawaz stelde ook de vraag of priesters homoseksueel mogen zijn. Terlinden antwoordde genuanceerd: “Ik heb er geen probleem mee, zolang zij een celibatair leven leiden, zoals van hen wordt verwacht.” Hij verwees naar recente discussies binnen de kerk, waaronder de uitspraken van de Britse dominicaan en theoloog Timothy Radcliffe. Radcliffe, die onlangs pleitte voor een meer inclusieve benadering binnen de katholieke kerk, ontving zeer gemengde reacties uit diverse hoeken. Terlinden benadrukte dat deze discussies aantonen dat het thema steeds meer aandacht krijgt, maar ook dat er binnen de kerk nog veel verdeeldheid heerst.

    Imran Nawaz heeft aangegeven dat hij in de komende maanden meer gesprekken zal aangaan met geestelijke leiders rond dit thema. Hij blijft vastberaden om dezelfde dialoog ook aan te gaan met paus Franciscus, met wie hij hoopt te spreken over inclusie en acceptatie binnen de katholieke kerk.


    Een stap naar inclusie


    De ontmoeting met Terlinden markeert een belangrijke stap in de dialoog over inclusie en diversiteit binnen religieuze gemeenschappen. Nawaz hoopt dat dit gesprek anderen inspireert om open en constructieve gesprekken te voeren over geloof, identiteit en acceptatie.

    “Mijn ontmoeting met de aartsbisschop laat zien dat er een wil is om bruggen te bouwen. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, zet dit gesprek een belangrijke stap in de goede richting,” besluit Nawaz.

    Lees meer
  • Wereldaidsdag roept op tot meer verdraagzaamheid en openheid

    Sensoa roept op deze Wereldaidsdag op tot meer verdraagzaamheid en openheid over het leven met aids. Eén aspect daarvan is alvast openstaan voor ‘disclosure’, het moment waarop iemand vertelt te leven met hiv. Door er normaal op te reageren, ‘gewoon’ te doen.

    Uit onderzoek blijkt dat  de meerderheid van mensen met hiv hun hiv-status met anderen heeft gedeeld. Toch blijft een aanzienlijke groep, ongeveer één op zeven, het nog steeds geheim houden. Daarnaast kent bijna een vijfde geen andere persoon met hiv. Hoewel het delen van hun hiv-status door veel mensen gebeurt, blijkt dat dit niet altijd leidt tot open gesprekken. Bij meer dan een derde van de mensen die hun hiv-status hebben verteld, is hun omgeving niet of nauwelijks bereid om erover te praten. Dit gebrek aan openheid kan leiden tot isolement en een verminderde sociale steun. 

    Met 18.703 mensen die momenteel met hiv in België leven en medisch worden opgevolgd, is de kans groot dat je in je omgeving iemand met hiv zult tegenkomen. Het blijft dus essentieel om hiv bespreekbaar te maken en begrip te tonen.  “De eerste persoon aan wie ik het vertelde, een week na mijn diagnose, was een goede vriend, iemand met wie ik alles dacht te delen”, zo zegt Wim die open is over zijn serostatus “‘Ik moet je iets bekennen’, was zijn reactie, ‘ik ben zelf al jaren hiv-positief.’Had ik het niet gedeeld met die mensen die positief reageerden dan was hiv iets groots geworden in mijn hoofd.” 

    Traditioneel wordt er op Wereldaidsdag ook rode lintjes gedragen en uitgedeeld.Het is  een krachtige manier om te laten zien dat we geen afstand nemen van mensen met hiv, maar hen ondersteunen en 'gewoon' tegen hen doen. Dit kleine gebaar helpt de negatieve vooroordelen rond hiv te doorbreken. Mensen met hiv geven zelf aan dat stigma het grootste obstakel is. Velen benadrukken dat ze zich vooral geholpen zouden voelen door minder stigma in de samenleving.

    “Het is zo ontzettend belangrijk dat mensen die leven met een ziekte of chronische aandoening de nodige ondersteuning krijgen – ook vanuit hun omgeving”, aldus minister Caroline Gennez. “Waarom zou dat voor mensen met hiv anders zijn? Een hiv-diagnose is gelukkig geen doodsvonnis meer. Een verdienste van de medische vooruitgang. Maar het stigma blijft. Daarom moeten we hiv en aids meer bespreekbaar maken. Mensen met hiv verdienen begrip, empathie en solidariteit. En daar zal ik mij als minister van Welzijn en Gelijke Kansen voor blijven inzetten. Ik steun de oproep op deze wereldaidsdag voor meer verdraagzaamheid en openheid dan ook volledig.”

    Een overzicht van alle acties die naar aanleiding van Wereldaidsdag plaats vinden kun je terug vinden op de website van Sensoa.

    Lees meer
  • Hof van beroep bevestigd gevangenisstraf van acht jaar voor Benoit D.

    Het hof van beroep Antwerpen heeft donderdag de effectieve gevangenisstraf van Benoit D. bevestigd. De beklaagde werd door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 8 jaar voor de verkrachting en aanranding van twee minderjarigen. Hij werd tevens veroordeeld voor het bezit van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. Na de uitspraak van het vonnis werd de onmiddellijke aanhouding van Benoit D., de man waarmee de zaak van kinderporno rond Sven Pichal aan het rollen ging, bevolen.

    Op 13 mei werd Benoit D. door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en een boete van 8.000 euro voor de verkrachting van 2 minderjarigen en bezit en verspreiding van beelden van seksueel kindermisbruik. Zo had hij twee minderjarige jongens, die toen 14 en 16 waren, leren kennen tijdens de productie van een musical en overtuigde hun ouders dat ze bij hem konden logeren. In werkelijkheid werden de twee tieners jarenlang seksueel misbruikt en werden ze ook door Benoit D. voorzien van drugs en alcohol.Op zijn gsm werd ook kinderpornografisch materiaal aangetroffen.  Die beelden zou hij doorgestuurd hebben naar voormalig radiopresentator Sven Pichal. Pichal stond afgelopen week hiervoor terecht. Tegen hem werd een gevangenisstraf van 37 maanden, waarvan een jaar effectief gevorderd.

    Benoit D. had hoger beroep aangetekend tegen de hem opgelegde straf. Hij verzocht het hof om hem een straf met uitstel op te leggen en rekening te houden met verzachtende omstandigheden. Het Hof van Beroep treedt echter de beoordeling van de eerste rechters bij en verklaart dat feiten heel ernstig zijn. "Het bekijken van beelden van seksueel misbruik van zeer jonge kinderen en baby’s getuigt van een ontstellend verminderd normbesef en een uiterst perverse ingesteldheid", aldus de rechter in zijn vonnis. "Beklaagde heeft ook daadwerkelijk twee minderjarige seksueel misbruikt na eerst hun vertrouwen en dat van hun ouders te hebben gewonnen."

    Lees meer
  • Parket vraagt 37 maanden gevangenis voor Sven Pichal

    Het openbaar ministerie heeft een gevangenisstraf van 37 maanden gevraagd, waarvan een jaar effectief in de rechtszaak tegen voormalig mediafiguur Sven Pichal (45). Hij moest zich maandag in de Antwerpse correctionele rechtbank verantwoorden voor het bezit en de verspreiding van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen.

    De zaak ging vorig jaar in augustus aan het rollen toen Pichal gearresteerd werd nadat er bij andere verdachten chatgesprekken werden gevonden waarin hij voorkwam. Omdat er ook sprake zou zijn dat Pichal zijn pleegkinderen wilde gebruiken om kinderpornografisch materiaal te vervaardigen grepen de politiediensten onmiddellijk in. In andere gesprekken tussen de verschillende mannen zou er ook sprake geweest zijn van  het verkrachten van kinderen tot het met opzet besmetten van kinderen van vluchtelingen met HIV.  Op verschillende elektronische toestellen werden 35 foto's  en filmpjes gevonden. Ook op zijn gsm had de voormalige VRT-presentator 131 beelden van seksueel kindermisbruik staan.

    Volgens het openbaar ministerie zijn de ten laste leggingen waarvan Pichal beschuldigd wordt zeer ernstig en walgelijk. In de strafvordering werd rekening gehouden met het blanco strafblad van de voormalige radiopresentator. Toch werd er van de 37 gevorderde maanden minstens een jaar effectief gevraagd en een boete van 8.000 euro en de ontzetting uit de rechten.

    De advocaten van Pichal, Walter Damen en Davina Simons betwisten de verschillende ten laste leggingen niet maar benadrukten dat hun client ook heel wat andere problematieken heeft en dat daaraan ook nog in de toekomst hulp zal moeten blijven krijgen. “"Hij is iemand die persoonlijk zo diep zat, die 's nachts wegvluchtte in die chats, in die beelden, en daar niet meer uitgeraakte”, zo zei Meester Simons. “Hij durfde dat ook aan niemand zeggen.”

    Over de strafmaat wilden meester Damen het niet hebben maar hij vroeg om de gevangenisstraf volledig met uitstel op te leggen. Vonnis volgt op 16 december. 

    Foto: VRT

    Lees meer
  • Vzw achter eerste Brusselse pride failliet verklaard.

    De vzw The Belgian Pride, die tot 2O21 de jaarlijkse Belgian Pride optocht in Brussel organiseerde, is door de Brusselse handelsrechtbank failliet verklaard. Daarmee komt de organisatie van de jaarlijkse pride optocht in Brussel niet in het gedrang. Die immers sinds 2021 door de vzw RainbowHouse en de Brusselse dienst voor toerisme Visit.Brussels georganiseerd.

    Het faillissement van de vzw The Belgian Pride dateert al van 8 oktober jongsleden. De vzw werd opgericht om in 1996 de jaarlijkse pride optocht te organiseren in Brussel. Daarvoor werd die immers afwisselend in de steden Gent, Antwerpen en Brussel georganiseerd door verschillende organisaties waaronder de Rooie Vlinder en later FWH (het huidige çavaria) en het Brusselse CCL.  De nieuwe vzw bestond naast FWH/çavaria  en de Waalse tegenhanger Arc-en-Ciel Wallonie ook uit het Brusselse regenbooghuis. Op de eerste Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP) kwamen in 1996 zo een 2.500 bezoekers af. Doorheen de jaren nam zowel het aantal deelnemers als toeschouwers toe. Zo haalde de BLGP toen 100.000 bezoekers.

    Ondanks het succes van de jaarlijkse pride nam het conflict tussen de verschillende partijen binnen de vzw jaar na jaar toe.  Dat leidde ondermeer in 2016 tot het ontslag van coördinator Alan De Bruyne en het opstappen van voorzitter Chille De Man.  De problemen bleven zich echter binnen de vzw opstapelen en dat leidde ertoe dat de Belgian Pride de organisatie van de pride en de bijhorende subsidies kwijtspeelde aan de. vzw Rainbowhouse Brussel dat na de coronacrisis samen met Visit.Brussels de schouders onder de Belgian Pride zette en de naam veranderden in het Rainbow Festival en Brussels Pride.De jongste editie in mei lokte 60.000 deelnemers volgens de politie, 200.000 volgens de organisatie.

    Hierdoor bleef de vzw Belgian Pride achter als een lege doos met vermoedelijke heel wat schulden.De laatste publieke jaarrekening van The Belgian Pride dateert van het boekjaar 2020. Daarin is sprake van ruim 59.000 euro aan uitstaande kortlopende schulden. Het is niet gebruikelijk dat een vzw gebruik maakt van de faillissementsprocedure. Dat doet vermoeden dat er nog schulden openstaan en dat het huidige bestuur via het faillissement wil voorkomen dat, doet vermoeden dat er nog schulden openstaan die de vereniging niet kan terugbetalen en dat het huidige bestuur op deze manier wil verhinderen dat ze aansprakelijk gesteld worden voor de schuldenberg als ze de vzw verder laten leven.

    Lees meer
  • Regenbooghuizen houden stiltemoment tegen LGBTIQ+ geweld

    De verschillende Vlaamse regenbooghuizen hebben afgelopen zaterdag een stiltemoment gehouden tegen het toenemende geweld tegen LGBTIQ+personen. De directe aanleiding was de aanval in Oostende op Jacky De Metz (54), vrijwilliger bij het Regenbooghuis aan zee en bestuurslid bij çavaria, Hij werd het slachtoffer van homofoob geweld toen hij vorige week zaterdag door drie dertienjarige jongeren in elkaar werd geslagen en naar het ziekenhuis moest voor de verzorging van zijn verbrijzelde neus en zijn gekneusd dijbeen. Volgens het Parket hadden de drie jongeren duidelijk een homofoob motief.

    Foto; Facebook/UniQue

    Lees ook: Vrijwilliger van Oostends Regenbooghuis op straat in elkaar geslagen

    Mister Gay Belgium Imram Nawaz veroordeelt geweld tegen regenbooghuisvrijwilliger

    Çavaria stelt zich burgerlijk partij in zaak anti-LGBTI+ geweld in Oostende

    Lees meer
  • Aantal hiv-besmettingen neemt opnieuw toe

    In 2023 kregen 665 personen een hiv-diagnose in België. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van 2022. Het aantal hiv-diagnoses stijgt voor het derde jaar op rij. Dat bijkt uit de nieuwe cijfers waarmee Sciensano uitpakt. Daarmee komt een einde aan de dalende trend die jarenlang aanhield. Het aantal diagnoses steeg in 2023 in alle bevolkingsgroepen, met een opvallende toename bij Belgische mannen die seks hebben met mannen, en heteroseksuele mannen en vrouwen van zowel Belgische als niet-Belgische afkomst.

    Trends in hiv-diagnoses

    In 2023 kregen 297 mannen die seks hebben met mannen (MSM) een hiv-diagnose. Dat is een stijging van 16% ten opzichte van 2022. De toename situeert zich vooral bij Belgische MSM, met name in de leeftijdsgroep van 30-39 jaar. In de groep van 20-29 jaar stabiliseerde het aantal diagnoses na een sterke stijging in de voorgaande jaren. Deze toename onderbreekt de gestage daling die eerder werd waargenomen bij Belgische MSM.

    In 2023 werden 328 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld bij heteroseksuelen; een stijging van 13% in vergelijking met 2022. Het aantal diagnoses nam toe bij vrouwen en mannen, zowel bij Belgen als niet-Belgen. De grootste toename werd gezien in de leeftijdsgroepen 30-49 jaar en 60-plus. Bij vrouwen kwam de helft van de nieuwe diagnoses voor bij Sub-Saharaans Afrikaanse vrouwen bij wie het aantal diagnoses stabiel bleef na de aanzienlijke stijging in 2022.

    Veel personen die in het buitenland zijn geboren, blijken de infectie pas na hun aan komst in België te hebben opgelopen. Laattijdige diagnoses, die gepaard gaan met verhoogde gezondheidsrisico’s, komen vaker voor bij niet-Belgen.

    Preventie blijft cruciaal

    De stijgende trend in hiv-diagnoses illustreert dat het virus zich blijft verspreiden, ondanks de beschikbaarheid van een breed aanbod aan preventiestrategieën, zoals condoomgebruik, regelmatig testen, behandeling van personen met hiv ter preventie van seksuele overdracht, en preventieve hiv-behandelingen (PrEP en PEP).

    Verschillende factoren lijken echter te verhinderen dat hiv-preventie haar volledige potentieel bereikt. Zo zijn er personen die blootgesteld worden aan hiv zonder zich bewust te zijn van hun risico, en daardoor geen gepaste preventiemaatregelen nemen. Bovendien wordt hiv-preventie bemoeilijkt door verminderd en inconsistent condoomgebruik, terwijl dit al sinds het begin van de epidemie een cruciale preventiemethode is. Hoewel het gebruik van PrEP onder MSM blijft toenemen, suggereert de stijging van het aantal diagnoses in deze groep dat er nog steeds hiaten zijn in de dekking. Daarnaast ervaren andere risicogroepen obstakels bij zowel de toegang tot als het effectief gebruik van PrEP.

    Deze factoren worden verder versterkt door de stijging van andere seksueel overdraagbare infecties (soi’s), zoals gonorroe en chlamydia in België. Personen met een soi lopen immers een groter risico op een hiv-infectie als ze daaraan blootgesteld worden.

    foto:Towfiqu barbhuiya

    Lees meer
  • Çavaria stelt zich burgerlijk partij in zaak anti-LGBTI+ geweld in Oostende

    De LGBTQ-koepel çavaria gaat zich burgerlijke partij stellen in de zaak waarbij een medewerker van het Regenbooghuis aan Zee in Oostende vorige zaterdag in elkaar werd geslagen. Jacky De Metz is naast vrijwilliger van het Regenbooghuis ook bestuurder bij çavaria.

    ‘Onze gedachten gaan uit naar iedereen die betrokken is. We wensen hun veel sterkte,’ zegt Eef Heylighen van de LGBTQ-organisatie. ‘Wij veroordelen dit geweld en stellen ons dan ook burgerlijk partij in deze zaak. Zo kunnen wij het slachtoffer beter ondersteunen en geven we een belangrijk maatschappelijk signaal: anti-LGBTI+ geweld blijft een wijdverspreid probleem dat dringend opgelost moet worden.’

    'Anti-LGBTI+ geweld blijft een wijdverspreid probleem dat dringend opgelost moet worden.’

    De cijfers liegen er niet om: Uit een geweldsonderzoek (2023) blijkt dat 93,1% van LGBTI+ mensen in Vlaanderen al eens verbaal of psychisch anti-LGBTI+ geweld meegemaakt hebben. 36,5 % zegt fysiek anti-LGBTI+ geweld meegemaakt te hebben:  

    ‘Deze cijfers duiden allemaal op een ding: er is dringend werk aan de winkel voor beleidsmakers op alle niveaus. De veiligheid en het welzijn van LGBTI+ personen moeten serieus genomen worden. Onze beleidsmakers moeten elk voor hun werkveld (meer) actie ondernemen. Denk aan onderwijs, jeugdwerk, cultuur... Doen ze dit niet, dan ontwijken ze hun verantwoordelijkheden. Wij zijn steeds bereid om advies te geven en samen te werken hiervoor,’ aldus Eef Heylighen. 

    Lees ook: Vrijwilliger van Oostends Regenbooghuis op straat in elkaar geslagen

    Lees meer
  • Armand Everaert (Cafe Strangé) overleden

    Armand Everaert, de voormalige uitbater van de oudste homo-kroeg in Antwerpen, is zondag overleden.Dat bericht bereikte de redactie van Gaylive.

    Op 30 oktober 2021 tapte barman Palash Roy de laatste biertjes en draaiden de discobollen nog een laatste keer mee op de maat van de muziek in café Strange in de Dambruggestraat in Antwerpen. Café Strange was het oudste nog bestaande homocafé van Antwerpen en één van de oudste van België. Vanaf 1954 kwamen hier mannen en vrouwen van overal naartoe. In 1980 nam Armand Everaert de zaak over en werd de kroeg dé plek voor dansavonden, feestjes of gewoon een borrelavond. Velen kwamen langs voor of na een bezoek aan de ‘Rue de Vaseline’ zoals de Van Schoonhovenstraat destijds in de volksmond werd genoemd. Deze straat met zijn vele kinky cafés en dito darkrooms was tot ver over de Belgische grenzen bekend.

    Na de gloriejaren bleef café Strange het aan de rand van de ‘stationsbuurt’ nog lang volhouden. In 2019 was Armand de hoofdgast op de praalwagen van de buurtvereniging Sint-Jansplein tijdens de Antwerp Pride. Gezeten op een gouden troon en omringd door LGBTQ-ers uit 2060 reed hij in de jaarlijkse optocht door het centrum. Maar tijdens de coronacrisis kon eigenaar Armand het niet meer bolwerken en stapelden de schulden zich op. Ook de gezondheid van Armand ging achteruit en de laatste paar jaar verbleef hij in een woonzorgcentrum.

    In 2022 werd hij nog door de luisteraars van de Touristico Gaylive podcast verkozen tot LGBTQ-icoon.

     

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste