Binnenland

  • Brusselse homo-mannen via Grindr in de val gelokt en overvallen

    In Brussel zijn minstens vijf homoskeusle mannen het slachtoffer geworden van geweld nadat ze na een afspraak via Grindr berooft en overvallen werden. 

    De mannen spraken afzonderlijk via de dating-app af in een park in Brussel en werden bij aankomst aangevallen door meerdere jongens. Daarbij kregen ze niet alleen homofobe verwijten naar hun hoofd geslingerd maar moesten ze ook de nodige slagen incasseren.

    "Wij kunnen bevestigen dat vijf klachten over aanvallen met een homofobe aard aan ons zijn overgedragen door de politiezones van Brussel West en Brussel Zuid”, zo laat parketwoordvoerster Yasmina Vanoverscheld aan verschillende Franstalige media weten. “Sommigen van hen waren ook het slachtoffer van diefstal onder dwang. De processen-verbaal worden momenteel behandeld door het parket van Brussel."

    Waarschijnlijk zijn de vijf aangiftes maar het topje van de ijsberg want het Brusselse Rainbowhouse heeft de afgelopen maanden reeds 217 meldingen ontvangen van homofobe incidenten, In een derde van die incidenten was er ook sprake van geweld.

    Lees meer
  • Borstkanker medicijn voor mannen moet terugbetaald worden

    Het RIZIV moet de kosten van de medicatie die mannen met borstkanker moeten nemen terugbetalen. Tot nu toe kregen enkel vrouwen hun medicatie voor borstkanker terugbetaald. Maar zowel de arbeidsrechtbanken van Antwerpen en Henegouwen oordeelden dat dit een discriminatie is.

    Twee mannelijke patiënten met borstkanker die een terugbetaling vroegen voor hun behandeling, kregen een negatief antwoord van hun mutualiteit omdat ze niet het vereiste geslacht hebben. Een vrouw in dezelfde omstandigheden zou wel een terugbetaling hebben gekregen.

    De twee patiënten trokken met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen naar de rechtbanken van Antwerpen en Charleroi om deze ongelijkheid aan de kaak te stellen. Beide rechtbanken bevestigden het standpunt van het Instituut en stelden de patiënten in het gelijk: de beslissing om een behandeling niet terug te betalen op grond van het feit dat de betrokkene “niet het vereiste geslacht heeft” vormt een minder gunstige behandeling van mannen dan van vrouwen in een gelijkaardige situatie. Dit is een discriminatie op grond van geslacht die niet objectief gerechtvaardigd is en dat is verboden.

    Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen is zeer tevreden met deze vonnissen, maar pleit ervoor om alle discriminaties op grond van geslacht of gender bij de toegang tot medicijnen te vermijden. Deze gerechtelijke uitspraken bieden namelijk nog geen oplossing wanneer de terugbetaling van andere of nieuwe medicijnen tot een geslacht beperkt wordt. “Intussen is er bij het RIZIV wel een aanpassing gebeurd in de terugbetalingsvoorwaarden van de specifieke medicijnen waarvan sprake in de vonnissen”, zo laat Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut weten. “‘Vrouwen’ werd veranderd naar ‘rechthebbenden’. Maar deze vonnissen hebben alleen betrekking op bepaalde medicijnen. En er komen regelmatig nieuwe medicijnen tegen borstkanker op de markt. Zonder een algemene verandering in de criteria zullen mannen geen recht hebben op terugbetaling louter omdat ze mannen zijn.”

    Lees meer
  • Vierendertig Belgische kandidaten op Europese lijsten beloven zich in te zetten voor LGBTQ-gemeenschap

    Vierendertig Belgische kandidaten die volgende zondag opkomen voor de Europese verkiezingen hebben beloofd om de mensenrechten van LGBTI te beschermen en te bevorderen als ze worden gekozen. Samen met bijna duizend andere kandidaten in 26 andere landen hebben ze de Come Out 4 Europe-belofte van ILGA ondertekend waarin ze, indien gekozen, het EU-beleid en wetten voor te stellen en te bepleiten. Ook geven de kandidaten aan dat ze  actief betrokken  zijn bij de rechtsstaat, democratie en ongelijkheid, en ervoor zullen zorgen dat de EU al haar bevoegdheden gebruikt om lidstaten ter verantwoording te roepen als er  schendingen van de mensenrechten van LGBTI-personen vastgesteld worden in die lidstaten en dat ze op zullen treden als een sterke verdediger van LGBTI-organisaties en mensenrechtenverdedigers in heel Europa en daarbuiten.

    Vooral kandidaten van Renew (OpenVLD+MR), de linkse fractie GUE/NGL (PVDA-PTB),S&D (Vooruit, PS) en Greens/EFA (Groen!, Ecolo en VOLT).Hoewel grotere landen zoals Duitsland en Frankrijk vooroplopen in het aantal ondertekenaars, volgen landen waar LGBTI-rechten traditioneel niet hoog op de agenda stonden, zoals Italië (110 kandidaten voor 76 zetels), Griekenland (69 kandidaten voor 21 zetels), Litouwen (23 kandidaten voor 11 zetels) en Finland (78 voor 15 zetels). 

    “Het enorme aantal kandidaten dat zich inschrijft met zeer reële toezeggingen om de mensenrechten van LGBTI-personen te beschermen mochten ze worden gekozen, samen met het tonen hoe ze van plan zijn om die beloften na te komen, toont aan dat veel politici sterk staan te midden van groeiende aanvallen op LGBTI-rechten, en bereid zijn om met ons en andere LGBTI-organisaties en activisten samen te werken om polarisatie en het zondebok maken van LGBTI-personen in politieke verdeeldheid tegen te gaan”, aldus Chaber van ILGA-Europe. “Nu is het tijd om naar buiten te gaan en je stem te gebruiken voor die politici.”

    Ons land levert 22 van de 720 zetels in het Europese parlement. In de rangschikking van de landen met het meeste kandidaten die de belofte ondertekend hebben staan de Belgische kandidaten op de elfde plaats tussen Portugal en Oostenrijk. Kandidaten voor de Europese verkiezingen van Vlaams Belang en N-VA schitteren door hun afwezigheid op de Belgische lijst van de ondertekenaars.

    Een overzicht van de Belgische ondertekenaars van de Come Out 4 Europe-belofte vind je hier.

    Europese Rangschikking: 

    1. Frankrijk - 116

    2. Italië - 110

    3. Duitsland - 88

    4. Finland - 78

    5. Griekenland - 69

    6. Spanje - 60

    7. Tsjechië - 60

    8. Zweden - 57

    9. Nederland - 43

    10. Portugal - 44

    11. België - 34

    12. Oostenrijk - 30

    13. Denemarken - 27

    14. Slovenië - 24

    15. Litouwen - 23

    16. Malta - 23

    17. Hongarije - 25

    18. Cyprus - 19

    19. Ierland - 16

    20. Slowakije - 15

    21. Luxemburg - 13

    22. Roemenië - 9

    23. Bulgarije - 8

    24. Kroatië - 7

    25. Letland - 5

    26. Estland - 3

    27. Polen - 3

     

    Lees meer
  • LGBTQ-rechten zijn nooit 'verworven' rechten voor Vlaams Belang

    Het is de vorige week wel duidelijk geworden dat het Vlaams Belang tal van ‘verworven’ LGBTQ-rechten wil terugdraaien als het daartoe de kans krijgt. Dat blijkt uit de vele mediaoptredens in programma’s als ‘Het Conclaaf’ op VTM, ‘Eerste Keus’ en ‘De Zevende Dag’ op VRT1. De afgelopen dagen heeft het Vlaams Belang van LGBTQI-rechten een van de thema’s gemaakt van de komende verkiezingen.

    Wie het verkiezingsprogramma van het Vlaams Belang uitpluist merkt dat er weinig over LGBTI+personen instaat. De laatste paar weken begon echter de (toekomstige ) afbraakpolitiek van de rechten van LGBTI-personen meer dan ooit duidelijk te worden. Tom Van Grieken haalt hiervoor ondermeer de inspiratie uit Hongarije waar Viktor Orban de laatste jaren ook in verweer ging tegen alles wat van ver of kortbij te maken heeft met de queergemeenschap. Ook op sociale media kijkt hij naar de campagne die PVV-frontman Geert Wilders voerde tijdens de Nederlandse verkiezingen.

    In de verschillende televisieprogramma’s herhaalde VB-voorzitter Tom Van Grieken dat hij niet gelooft dat er andere genderidentiteiten zijn dan man en vrouw. “Wij geloven niet dat er iets bestaat als genders”, zo zei hij maandag tegen een transgender tiener in het programma ‘Eerste Keus’. “Als je overgaat tot geslachtsoperaties, was dat in het verleden op kosten van de samenleving. Daar ben ik het niet mee eens. Als je dat toch wil doen, moet je het op eigen kosten doen. We gaan geen paspoorten aanpassen. We gaan geen toiletten aanpassen. We gaan daarover geen wetgeving maken.”  Ook van het aanpassen van het juridische geslacht op de geboorteakte en andere identitieitsbewijzen wil het Vlaams Belang af. In ‘Het Conclaaf’ weigerde de VB-voorzitter zich ook afstand te nemen van een tweet dat Vlaams Belang-parlementslid Bart Claes over Petra De Sutter had gedaan. Die noemde Groen-vice­premier Petra De Sutter  “de verpersoonlijking van het cultuurmarxisme” omdat ze een transvrouw is. “Deze persoon wil alle fundamenten van onze westerse beschaving vernietigen en vervangen”, had Claes gezegd en getweet.  “Ik ben voor het Vlaams Belang de verpersoonlijking van de nieuwe vijand, namelijk de diversiteit, seksuele oriëntatie en genderidentiteit, waar wij tientallen jaren rechten voor hebben opgebouwd”, aldus Groen-kopstuk Petra De Sutter in ‘Het Conclaaf”. “Dit wordt een gevaar voor de waarden waar het Vlaams Belang beweerd voor te staan. Ik vind dit zeer onrustwekkend.”

     “U mag allemaal op uw hoofd gaan staan. De echte extremisten zijn mensen die ontkennen dat er ­enkel mannen en vrouwen zijn”, zei Van Grieken nog in hetzelfde programma. De extreem-rechtse partij wil ook dat er een verbod komt op een medische transitie onder de 18 jaar en dat het voorschrijven van puberteitsblokkers aan minderjarigen verboden wordt.Dat bleek onlangs tijdens een debat op een middelbare school in Sint-Niklaas. “De samenleving moet zich niet aanpassen aan jouw gevoel”, klonk het toen. 

    Ook tegen de adoptie door homoseksuele en lesbische koppels trok Van Grieken van leer. Op een vraag van Conner Rouseau (Vooruit) of hij of twee mannen samen een kind kunnen krijgen door adoptie antwoordde Van Grieken dat ‘elk kind recht heeft op een mama en papa.” “Ik en mijn partij zijn geen voorstander van homo-adoptie. Maar we hebben wel besloten als partij dat holebirechten verworven rechten zijn.”  Rousseau merkte daarop kurkdroog op:“Maar eigenlijk zijde tegen.” 

    Dat is precies het probleem van het Vlaams Belang. Heikele thema’s zoals de rechten van LGBTQ+personen, abortus en vrouwenrechten blijven op enkele gevallen na op de achtergrond in het programma van het Vlaams Belang of worden zo vaag verwoord zodat de extreme standpunten die de partij in de achterkamertjes hanteert verborgen blijven. Als puntje bij paaltje komt moeten ze uiteindelijk toegeven dat ze de klok op al die ‘verworven’ rechten gewoon terug willen draaien. Hiervoor moet er enkel naar het buitenland gekeken worden en meer bepaald naar de maatregelen die de extreem-rechtse regeringen in onder meer Italie, Hongarije hebben genomen en ook naar de vele anti-LGBTQ wetsvoorstellen die in verschillende staten van de Verenigde Staten waaronder Florida worden ingediend en reeds toegepast. Het is dan ook niet zeker dat verworven rechten zoals adoptie door koppels van hetzelfde geslacht, aanpassingen van de juridische genderidenditeit op geboorteaktes, terugbetaling van medicijnen (PreP), het beperken tot toegang tot puberteitsblokkers en genderbevestigende operaties of het homo-huwelijk niet terug gedraaid zullen worden als de partij eens aan de macht komt of genoeg medestanders vindt om de wetten die dit regelen te schrappen. 

    De extremen standpunten van de extreem-rechtse kliek rond Van Grieken zorgt ervoor dat ook bij de andere partijen, inclusief de N-VA, tot de realisatie komen dat er niet geregeerd kan worden met het Vlaams Belang. Tot die conclusie komt ook Bart Van Eeckhout van De Morgen in zijn opiniestuk van maandag. “Het gaat nog altijd veel over de partij, maar het draait niet meer om haar als ernstige kandidaat voor een regeringsdeelname. Met haar onverzoenlijke, onverdraagzame praatjes heeft de partij zelf een cordon rond zich opgeworpen. Nu blijkt hoe belachelijk en fout het idee altijd al was dat Tom Van Grieken zijn partij op een deftig spoor gezet zou hebben. Het is net op tijd.”

    Lees ook: 

    VLAAMS BELANG WIL DAT REGENBOOGVLAG AAN HET STADHUIS VAN DIEST VERDWIJNT

    BART SOMERS: 'HET VLAAMS BELANG IS DE MEEST HOMOFOBE PARTIJ" (+)

    VLAAMS BELANGER VERGELIJKT LGBT-GEMEENSCHAP MET EEN RELIGIE

     

     

     

     

    Lees meer
  • Tweehonderdduizend deelnemers aan Brussels Pride

    Ongeveer tweehonderdduizend deelnemers zijn zaterdagnamiddag door de straten van Brussel getrokken voor de Brussels Pride. De cijfers werden zondeg verspreidt door de toeristische dienst van Brussel, Visit Brussels. De politie hield het zaterdag nog op 60.000 deelnemers en liet ook zaterdag weten dat er geen noemenswaardige incidenten hebben plaatsgevonden.Het thema van de Pride dit jaar was 'Safe everyday everywhere', of 'Overal veilig', en promoot een maatschappij waarin iedereen, ongeacht geaardheid of origine, zich vrij kan voelen.

    'Het is nog maar al te vaak niet evident voor LGBTI+ mensen om zich veilig in onze maatschappij te begeven. Dat blijkt weer maar eens uit nieuwe Europese cijfers die eerder deze week werden gepubliceerd. Volgens die cijfers worden in België meer dan twee derde van LGBTI+ leerlingen op school gepest en bedreigd. Een vierde van LGBTI+ mensen mijdt bepaalde plekken en 43% van de LGBTI+ mensen in België en 59% in Europa vindt dat het geweld is toegenomen. Ook uit de cijfers die Unia deze week vrijgaf blijkt dat de meeste haat zich richt naar LGBTI+ mensen. Deze cijfers tonen aan dat de pride van vandaag nog steeds nodig is. Het is een feest maar ook een herinnering aan alles waar de LGBTI+ community voor gestreden heeft en blijft strijden: dat het veilig is te zijn wie je wil zijn in onze maatschappij,' zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.

    In het verkiezingsjaar trokken ook heel wat politici van alle niveaus mee. Onder meer premier Alexander De Croo (Open VLD)  en minister Petra De Sutter (Groen) spraken de menigte vanop het podium aan de Kunstberg toe.

    Lees meer
  • IDAHOT: Negatieve reacties en commentaren tijdens Antwerpse IDAHOT Walk

    De IDAHOT Walk die donderdagavond door het centrum van Antwerpen trok heeft heel wat negatieve reacties uitgelokt. Tijdens de wandeling, waarbij een 25 meter lange regenboogvlag werd meegedragen kregen de deelnemers heel wat boegeroep te verwerken. Dat laat Mister Gay Belgium-organisator Bram Bierkens weten. De wandeling werd gehouden ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT)en had net als doel om een krachtig signaal af te geven voor diversiteit en inclusie.

     

    Het vertrek was voorzien aan het Steenplein. De deelnemers, waaronder MGB finalisten en sympathisanten van de LGBTQ+-gemeenschap, droegen een indrukwekkende regenboogvlag van 25 meter via de Grote Markt en de Groenplaats, naar het Operaplein.

     "Vanaf het begin merkten we zowel voor- als tegenstanders”, aldus Bram Bierkens. “Helaas waren er meer tegenstanders. Boegeroep vanaf terrassen en negatieve opmerkingen van voorbijgangers, een dame die onze richting uit spuwde, waren helaas deel van de ervaring. Gelukkig sloten enkele voorbijgangers zich bij ons aan om een krachtig signaal af te geven. Dit was erg mooi om te zien. Zij waren geschokt en beseften niet hoe ernstig de situatie eigenlijk is.”

    Burgemeester Bart De Wever, die aanwezig was bij de ceremonie op het Operaplein, deelde zijn teleurstelling over de negatieve reacties. "Toen ze mij vertelden over de reacties van mensen op straat, had ik gehoopt dat hij ongelooflijk warm en positief bedoelde. Helaas was dat niet het geval. Het doet me geen plezier, maar ik ben niet verrast. We hebben de laatste jaren geen vooruitgang geboekt."

    De Wever benadrukte dat hoewel België progressieve wetgeving heeft met betrekking tot seksuele identiteit en Antwerpen een stad is die diversiteit hoog in het vaandel draagt, dit niet betekent dat de gehele samenleving meteen mee is. "Onze stad is divers en gecompliceerd. We mogen niet blind zijn voor het feit dat veel mensen zich de laatste jaren gesterkt voelen om negatieve uitspraken te doen en hun afkeer te uiten tegenover de LGBTQ+-gemeenschap.”

    Lees meer
  • IDAHOT: Alle steden en gemeenten hangen regenboogvlag uit

    Voor het zesde jaar op rij hangen alle Vlaamse steden en gemeenten een regenboogvlag uit . Dit doen ze naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Het is dit jaar 34 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. LGBTQI+ organisaties roepen gemeentes, bedrijven, scholen en burgers op om die dag de regenboogvlag te laten wapperen als teken tegen discriminatie en haat.

    Al zes jaar lang slaan de regenbooghuizen van Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost en West-Vlaanderen en koepelorganisatie çavaria de handen in elkaar om Vlaamse gemeentebesturen te overtuigen om op 17 mei samen de regenboogvlag te hangen aan hun gemeente- of stadhuis. Ook dit jaar kreeg de oproep massaal gehoor, want alle lokale besturen registreerden zich als deelnemer. Sinds 2022 kunnen ook organisaties zich registreren als bondgenoot. 

     

    'Een internationale dag als IDAHOT helpt mee om bewustwording te vergroten. Samen staan we sterker voor een toekomst waar iedereen zichzelf kan zijn en volwaardig meetelt in de maatschappij’, zo laat ondervoorzitter van het Regenbooghuis UniQue Vlaams-Brabant,Georgy Chtchevaev weten.

    Een dag als deze blijft nodig. Hoewel België in 2024 op de derde plaats eindigde van de Rainbow Index van ILGA-Europe, worden LGBTQI+ personen nog vaak geconfronteerd met negatieve uitlatingen of discriminatie. Maar niet alleen in ons land, maar over de hele wereld worden LGBTQI+ mensen nog steeds geconfronteerd met verbaal geweld, lichamelijk geweld en discriminatie.

    “We moeten erover waken dat verworven rechten tenminste gewaarborgd en waar nodig uitgebreid worden. De goedkeuring van wetten die homoseksualiteit en transseksualiteit in verschillende delen van de wereld strafbaar stelt, is alarmerend. Een internationale dag als IDAHOT helpt mee om bewustwording te vergroten. Samen staan we sterker voor een toekomst waar iedereen zichzelf kan zijn en volwaardig meetelt in de maatschappij”, aldus Chtchevaev.

     

    "Afstand nemen van je liefste, geen hand durven geven omwille van wie je houdt. Bang zijn en benadeeld worden omdat je jezelf wil zijn. Elke dag opnieuw, hier bij ons. Dat kan toch niet? En toch blijkt ook vandaag de strijd nog niet gestreden. Het is geen individuele strijd maar een kwestie van ons allemaal. Daarom wil ik nog eens iedereen oproepen: laat het niet gebeuren. Speak up. Lach het niet weg, kijk niet weg. Alle Vlaamse steden en gemeenten hangen de regenboogvlag uit. Laten we die symbolische daad ook omzetten in actie. Ga in gesprek, dien klacht in, kom op voor elkaar. Laat mensen vrij om te zijn wie ze zijn. En als je je eigen vrijheid koestert, gun ze dan ook aan iemand anders", zegt Vlaams minister van Gelijke Kansen Gwendolyn Rutten (Open VLD).

    Lees meer
  • IDAHOT: Sint-Truiden roept op voor meer verdraagzaamheid met digitale campagne

    Naar aanleiding van de  Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT) lanceert de stad Sint-Truiden een digitale campagne waarmee ze onderstrepen hoe belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn. 

    In 2019 ondertekende het lokaal bestuur van Sint-Truiden de engagements- en partnerschapsverklaring 2019-2025 van Regenboog Limburg. “Onze stad verbindt zich ertoe om aan de slag te gaan met de engagementsverklaring en het lokaal inclusie- en diversiteitsbeleid verder in te vullen,” zegt schepen van Diversiteit en gelijke kansen Peter Deltour. “Sint-Truiden is een warme stad waar plaats is voor iedereen. Met een digitale campagne in het straatbeeld geven we een duidelijk signaal dat discriminatie niet wordt getolereerd.”

    Breek uit jezelf

    “Er is nog steeds een grote discrepantie: enerzijds wordt het Eurosongfestival voor het eerst door een non-binaire deelnemer gewonnen, maar ondertussen kreeg één op zeven LGBTQ-personen de afgelopen vijf jaar te maken met discriminatie”,aldus schepen van Diversiteit en gelijke kansen Peter Deltour. “Dat is ontoelaatbaar. Als stad is het onze taak om ervoor te zorgen dat iedereen zich vrij en veilig kan voelen. Onze boodschap is simpel: liefde is liefde, en er zijn zoveel manier om die liefde in wederzijds respect te beleven. Niemand zou een deel van zijn identiteit moeten verstoppen uit angst voor de gevolgen. Wij ijveren voor een verdraagzame, inclusieve stad, niet alleen op IDAHOT maar elke dag opnieuw.”

    Bewustmaking voor jongeren

    De engagementsverklaring die het lokaal bestuur in 2019 ondertekende legde de focus op de verspreiding van correcte informatie en bewustmaking bij elke leeftijdsgroep. “We hebben ervoor gekozen om deze campagne centraal in het straatbeeld op de digitale schermen te plaatsen.”  “We maken het thema zichtbaar waardoor het ook makkelijker bespreekbaar wordt. Want elkaar accepteren en begrijpen, begint doorgaans met een open gesprek.”

    Lees meer
  • Malta, IJsland en Belgie in top 3 van de Rainbowmap

    Voor het negende jaar op rij blijft Malta de nummer één positie op de Rainbow Map bezetten, met een score van 88 procent. Dat blijkt uit de zestiende editie van de Rainbowmap van ILGA-Europe. Ons land zakt een plaatsje omdat IJsland (83 procent) drie plaatsen stijgt door de nieuwe wetgeving die conversiepraktijken verbiedt en zorgt dat de trans-specifieke gezondheidszorg is gebaseerd op depathologisatie.

    Ook België heeft het afgelopen jaar conversiepraktijken verboden en staat nu op de derde plaats in de ranglijst met een score van 78.

    De drie landen aan de andere kant van de schaal van de Rainbow Map zijn Rusland (2%), Azerbeidzjan (2%) en Turkije (5%). Rusland verloor 7 punten en daalde drie plaatsen vanwege de federale wetgeving die juridische geslachtsherkenning en trans-specifieke gezondheidszorg verbiedt.

    Polen bevindt zich nog steeds aan het einde van de EU-ranglijst met 18% punten, gevolgd door Roemenië (19%) en Bulgarije (23%).

    Duitsland, IJsland, Estland, Liechtenstein en Griekenland maakten  de grootste sprongen in de Rainbow Map-ranglijst. Zowel Estland als Griekenland wijzigden hun wetten om huwelijken en adopties door homoseksuele stellen mogelijk te maken, Griekenland vulde ook de gaten in zijn antidiscriminatiewetgeving om LGBTI-personen volledig te beschermen, en Liechtenstein breidde adoptierechten uit naar homoseksuele koppels.

    Landen werken ook hard om wetten in te voeren die anti-LGBTI-haat erkennen als een verzwarende factor. Duitsland, dat dit jaar de grootste sprong in de ranglijst maakte, verbood haatmisdrijven op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geslachtskenmerken. Andere landen die wetgeving tegen haat

    Montenegro verloor de meeste punten (-13%), en zakte 9 plaatsen omdat het niet slaagde een nieuw gelijkheidsactieplan aan te nemen of bijgewerkte beleidsmaatregelen inzake asiel en haatmisdrijven in te voeren.

    Naast Montenegro slaagden regeringen in Spanje, Slovenië, Finland, Zweden en vele andere landen er niet in hun actieplannen te vernieuwen. Frankrijk, Malta, Schotland en Wales namen effectieve en uitgebreide gelijkheidsactieplannen aan.

    In veel landen komen wetgevende voorstellen die al jaren op tafel liggen niet vooruit. Dit omvat de wetgeving tegen haatmisdrijven en het voorstel voor erkenning van partnerschappen van hetzelfde geslacht in Oekraïne, die ondanks steun van verschillende ministeries en brede maatschappelijke steun nog steeds wordt tegengehouden. Dit omvat ook een wetsontwerp in Tsjechië over juridische geslachtsherkenning dat eindelijk de sterilisatie-eis zou afschaffen. Na vijf jaar vertraging is de Britse regering haar beloften om conversiepraktijken te verbieden nog steeds niet nagekomen. Ondanks vele rechtszaken en aanbevelingen van internationale instellingen, maakte Litouwen geen vooruitgang in de erkenning van koppels van hetzelfde geslacht.

    Wit-Rusland begon LGBTI-inhoud als "pornografie" te categoriseren, wat de vrijheid van meningsuiting van LGBTI-personen beperkt. Bulgarije en Griekenland slaagden er niet in LGBTI-publieke evenementen te beschermen, waardoor ze punten verloren met betrekking tot de ruimte voor het maatschappelijk middenveld.

    Zowel in Denemarken als in Polen werden administratieve procedures verbeterd voor minderjarigen om toegang te krijgen tot juridische geslachtsherkenning (LGR). Hoewel Duitsland en Zweden nieuwe regelgeving voor LGR hebben aangenomen, zijn de wetten nog niet van kracht geworden, dus worden ze niet op de kaart weergegeven.

    In veel landen zijn de wetgevingsprocessen voor nieuwe LGR-procedures dit jaar gestagneerd. Evenzo heeft geen enkel land onnodige medische ingrepen bij intersekse kinderen verboden.

    De meeste Europese landen omvatten nog steeds geen seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken als kwalificatiecriteria voor asiel. In een algeheel klimaat waarin regeringen het internationale recht op asiel steeds meer ondermijnen, is deze voortdurende weglating zeer zorgwekkend. De enige vooruitgang dit jaar op dit gebied was dat Tsjechië SOGI in hun asielwet opnam en Ierland een consistent opleidingskader voor hun asielmedewerkers verzorgde.

     

     

    Lees meer
  • Cavaria lanceert verkiezingscampagne die oproept om inclusief te stemmen

    LGBTQ-belangenvereniging çavaria heeft dinsdag  hun campagne voor de komende Europese, nationale en regionale verkiezingen op 9 juni gelanceerd. Dat gebeurde door aan verschillende belangrijke standbeelden in Vlaanderen en Brussel ‘regenboogdakjes’ te leggen. Met de slogan "Give a sh*it – Stem voor ons allemaal” wil çavaria duidelijk maken dat LGBTI+ rechten en het welzijn van LGBTI+ mensen serieus genomen moeten worden. Uit een onderzoek van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) blijkt immers dat in België meer dan twee derde van LGBTI+ leerlingen op school gepest en bedreigd wordt, dat een vierde van LGBTI+ mensen bepaalde plekken mijdt en dat 43% van de LGBTI+ mensen in België en 59% in Europa vindt dat het geweld is toegenomen.

    Om de kiezer te informeren maakte çavaria een LGBTI+ analyse van de partijprogramma’s van de verschillende politieke partijen.

    “Een LGBTI+ inclusieve stem houdt rekening met hoe de verschillende partijen opkomen voor LGBTI+ mensen”, zo verklaart Eef Heylighen van çavaria. “Willen ze LGBTI+ rechten behouden en uitbreiden? Of kiezen ze ervoor deze rechten terug te schroeven en mensen opnieuw de kast in te duwen. Nemen ze LGBTI+ haat serieus of wuiven ze het weg. Daarom hebben we de partijprogramma's van de verschillende politieke partijen grondig geanalyseerd. Met deze analyse kunnen mensen op 9 juni een LGBTI+ inclusieve stem uitbrengen. Een stem voor ons allemaal.”

     

    Verhalen bij een LGBTI+ inclusieve stem

    Om mensen een idee te geven wat een LGBTI+ inclusieve stem betekent, heeft çavaria zes personen uit de community gevraagd om hun verhaal te delen, elk gelinkt aan specifieke thema’s en eisen die wij in ons eisenpakket voor de verkiezingen stellen.
    De volledige info over de campagne van çavaria en alle getuigenissen zijn vanaf vandaag terug te vinden op www.cavaria.be/stem

    Foto: Brigitte Van Dyck

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste