Binnenland

 • Finale Mister Gay Belgium opnieuw uitgesteld

  We gaan pas op 17 oktober weten wie de nieuwe Mister Gay Belgium wordt. De finale die al naar 15 augustus werd verplaatst wordt door de organisatie opnieuw uitgesteld. Ondertussen zijn de campagnes van de elf overgebleven finalisten terug op gang getrokken.

  “Als MGB organisatie hebben we de laatste weken en maanden niet stilgezeten. We hebben o.a. bekeken hoe we op een goede en correcte manier op zaterdag 15 augustus 2020 het finale gala zouden kunnen laten doorgaan.”, zegt Mr Gay Belgium-organisator Bram Bierkens.

  “Tot op heden mag men maar met max. 200 personen het Antwerpse Theater Elckerlyc betreden en dit nog onder heel wat voorwaarden. Helaas bleek na vele opvolg meetings en het herhaaldelijk blijven maken van deze oefening, het laten doorgaan van het MGB gala in augustus onhaalbaar te zijn.”

   

  “We hebben daarom besloten in samenspraak met Theater Elckerlyc om de finale een tweede keer te verplaatsen naar zaterdag 17 oktober 2020. Dit om een waardig, professioneel en succesvol MGB finale te kunnen garanderen, zoals we dit jaarlijks gewoon zijn, aan alle betrokken partijen, waarin de boodschap van diversiteit centraal staat en waar we naar aanvoelen en prognose wél op volledige capaciteit van de zaal en accommodatie kunnen draaien.”

  “Het was voor onze MGB-organisatie géén eenvoudige opdracht om dit praktisch allemaal opnieuw te realiseren, maar we zijn ervan overtuigd dat dit wel moet lukken met de support van finalisten en partners. Op deze manier kunnen we toch verder bouwen aan dit jaarlijkse mooie en nog steeds nodige MGB project, zeker in deze tijden waar we het welzijn van LGBT'ers zeker niet mogen vergeten.”, besluit hij.

  Lees meer
 • Bi- en homomannen hebben minder losse seksuele contacten tijdens coronacrisis

  Uit onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen, Universiteit Antwerpen (UA), Sensoa en çavaria blijkt dat homomannen sinds de start van de coronamaatregelen op 18 maart hun seksueel gedrag zeer sterk hebben aangepast. Zorgwekkend is dat bevraagde LGBTQI-personen* aangaven meer depressieve symptomen te ervaren en zich eenzamer te voelen.

  Via een online survey werden LGBTQI-personen bevraagd naar hun ervaringen en seksuele contacten tijdens de lockdown. Slechts 9% van de 692 bevraagde bi- en homomannen gaf aan in april nog losse, nieuwe of anonieme sekspartners te hebben, terwijl dit voor de lockdown nog ongeveer 59% was. “De preventieve maatregelen tegen COVID-19 worden relatief goed opgevolgd. We vermoeden dat dit ook zal zorgen voor een daling in het aantal hiv- en soa-infecties in België”, zegt Thijs Reyniers van het ITG.Het onderzoeksteam ondersteunt de campagne van Sensoa die bi- en homomannen oproept om zich te laten testen op hiv voor het einde van de lockdown.

  De preventieve maatregelen tegen het verspreiden van COVID-19 blijken ook een grote impact te hebben op depressieve gevoelens, angstgevoelens en eenzaamheid bij LGBTQI-personen. Van de 965 bevraagden worstelden bijvoorbeeld 7.6% meerdere dagen per week met gevoelens van zelfdoding of zichzelf pijn te willen doen, een stijging van maar liefst 74% vergeleken met voor 18 maart. “Uit het COVID-19-rapport dat we vorige week publiceerden, bleek al dat de impact van de crisis op het mentale welzijn van LGBTQI-personen enorm is. Deze cijfers zijn bijzonder zorgwekkend wetende dat het mentale welzijn in deze groep sowieso gemiddeld lager ligt en het zelfdodingscijfer hoger”, vertelt Stijn Depoorter van çavaria: “Eenzaamheid, isolatie of een moeilijke situatie in je ‘eigen kot’ zorgt voor meer gepieker en getwijfel. Zeker als je al in de knoop zit met bepaalde zaken zoals seksuele oriëntatie, genderidentiteit of je coming-out.”

  Nu er een versoepeling van de preventieve COVID-19 maatregelen is, benadrukken het ITG, UA, Sensoa en çavaria dat het nog steeds niet de bedoeling is om losse seksuele contacten te hebben. Sensoa roept ondertussen de Veiligheidsraad op om, in samenspraak met experten, een advies rond intimiteit en seksualiteit voor niet-samenwonende partners uit verschillende 'bubbels' uit te werken. 

  Ben je een LGBTQI-persoon en heb je nood aan een babbel of een luisterend oor? Dan kan je terecht bij Lumi.

   

  Lees meer
 • Lumi kreeg 65 procent meer oproepen tijdens corona-lockdown

  De lockdown en de daaraan verbonden coronamaatregelen hebben een grote impact gehad op de Belgische LGBTI’s. Dat blijkt uit cijfers die Çavaria heeft vrijgegeven over het aantal oproepen naar Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria voor vragen rond gender en seksuele voorkeur. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65 procent meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar.  Ook waren er meer oproepen over zwaardere thema’s zoals eenzaamheid, angst, depressie en suïcide.

  Cavaria onderzocht de impact van de coronacrisis op LGBTI’s en goot die resultaten in een rapport waarmeeaanbevelingen voor de overheid werden geformuleerd.

  De impact van de crisis is groot, dit blijkt uit de cijfers van Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria voor vragen rond gender en seksuele voorkeur. In de periode van midden maart tot midden mei waren er dit jaar 65 procent meer gesprekken dan in dezelfde periode vorig jaar. 

  “Er is een lager welbevinden dat je ziet in de hoge suïcidecijfers en lagere levenstevredenheid. De crisis zet dit mentaal welzijn extra onder druk, ze versterkt bekommernissen die er al waren. Mensen kunnen ze niet langer wegduwen in de drukte van een normaal leven”, zegt çavaria woordvoerder Stijn Depoorter. 

  Door de coronacrisis vielen heel wat sociale netwerken weg die voor veel LGBTI’sheel wat steun bieden. Zo konden heel wat mensen niet meer naar hunwerk of school en verdwenenontmoetingsmomenten met andere LGBTI’s. Online-initiatieven bieden, door een digitale drempel of een gebrek aan privacy thuis, niet aan iedereen een alternatief.

  Sommigen leven ook in een onveilige of moeilijke thuisomgeving en kunnen niet weg, de LGBTI-gemeenschap is erg kwetsbaar voor intrafamiliaal geweld. “Eenzaamheid, isolatie of een moeilijke situatie in je ‘eigen kot’ zorgt voor meer gepieker en getwijfel. Zeker als je al in de knoop zit met bepaalde zaken zoals seksuele oriëntatie, genderidentiteit, coming-out…”, vervolgt Depoorter. 

  Door de crisis bestaat het risico dat de bestaande wachtlijsten voor psychologische en medische hulp nog langer worden. Veel geplande hulp werd/wordt uitgesteld, zoals niet-dringende operaties bij trans personen. Ook heel wat lopende trajecten (zoals therapiesessies) kunnen onderbroken worden zonder digitaal alternatief.

  “Als de overheid eindelijk prioriteit geeft aan het welzijn van LGBTI’s, kan dat een kans zijn om de wachtlijsten weg te werken. Ze kunnen ook werk maken van een sterk beleid voor onder andere suïcidepreventie van LGBTI’s. Nu, meer dan ooit, moet de overheid nauw samenwerken met organisaties die een zicht hebben op de impact van de maatregelen op het welzijn van LGBT’s”, besluit Depoorter.  

  Lees meer
 • UNIA opent recordaantal dossiers over discriminatie tegen holebi’s en transgenders.

  In 2019 heeft Unia een recordaantal dossiers over discriminatie van holebi's geopend. Voor het eerst zien we dat de meeste dossiers gaan over incidenten op het werk, gevolgd door haatboodschappen in de media en agressie op straat.

  Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Holebi- en transfobie (17 mei) geeft Unia de cijfers voor 2019 vrij. “We hebben 133 dossiers over discriminatie van holebi's geopend, waarvan 35 gevallen betrekking hadden op holebi’s die werden gediscrimineerd of geïntimideerd op de werkplek”, zo luidt het bij de organisatie.

  "Holebifobie op de werkplek wordt niet serieus genoeg genomen. Sommige werkgevers beseffen de impact niet van discriminerend gedrag, terugkerende grappen, pesterijen... LGBTI+'s hebben hier last van en wenden zich steeds vaker tot Unia", legt Els Keytsman, directeur van Unia, uit. 

  Unia opende dossiers over conflicten met collega's of met een leidinggevende, of over de organisatie- en werkomstandigheden. De meldingen hadden betrekking op alle domeinen: onderwijs, ziekenhuizen, politiediensten... De realiteit is nog zorgwekkender want lang niet alle gevallen worden aan Unia gemeld. Het Europees Bureau voor de grondrechten FRA onthult in haar laatste onderzoek dat één op de vijf LGBTI+'s zich het afgelopen jaar gediscrimineerd voelde op de werkplek.

  Het bestraffen van holebifobie 

  Unia is in 2019 drie keer naar de rechtbank gestapt in een zaak van holebifobie. En onlangs nog heeft een zaak van het Arbeidshof in Brussel homofobe pesterijen op het werk opnieuw onder de aandacht gebracht en bestraft. "Uitspraken van de rechtbank herinneren ons eraan dat discriminatie en intimidatie bij wet verboden zijn", zegt Els Keytsman.

  De coronamaatregelen verergeren de situatie

  Ondanks de vooruitgang die is geboekt op het gebied van effectieve wettelijke gelijkheid, moet België nog veel inspanningen leveren om het publiek te sensibiliseren. De huidige coronacrisis is daar een trieste herinnering aan. "Sinds het begin van de quarantainemaatregelen heeft Unia signalen ontvangen van een opleving van intrafamiliaal geweld tegen jonge holebi’s. Zij zitten gevangen in een onveilige omgeving, nog vergroot door de druk van de quarantainemaatregelen. Dit kan leiden tot zelfmoordpogingen, zelfverminking, zelfmedicatie en alcoholverslaving", betreurt Els Keytsman. 

  Werken aan meer bewustzijn moet vroeg beginnen, al in de school. Ook het bedrijfsleven, waar gevallen van holebifobe intimidatie te vaak geminimaliseerd worden, moet krachtig reageren.

   

   

   

   

  Lees meer
 • IDAHOT: Mister Gay Belgium hijst 25 meter lange regenboogvlag in Antwerpen

   

  In het kader van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei heeft de huidige Mister Gay Belgium Matthias De Roover samen met de Antwerpse burgemeester Bart de Wever het De Keyser Hotel in de regenboogkleuren geplaatst, door een vlag van maar liefst 25 meter naar beneden “te hijsen.

  Met deze ludieke actie wil Mr Gay Belgium 2019 Matthias De Roover een signaal geven; ‘Ook in tijden van Corona moeten we solidariteit tonen in de strijd tegen holebi- en transfobie en mogen we zeker het welzijn van LGBT’ers niet vergeten.’ ‘IDAHOT 2020 is daarnaast het 30-jarig jubileum van de schrapping van homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Dat konden we niet zomaar voorbij laten gaan.’

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste