Binnenland

  • Stad Gent wint diversiteitsprijs voor zijn LGBTQ+ personeelsbeleid

    et zijn LGBTQIA+ personeelsbeleid heeft de Stad Gent afgelopen zaterdag de Diversity Award van Cavaria gewonnen.”Met dit beleid willen we ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde aangename manier en met een goed gevoel kan komen werken”, aldus Tilke Wouters, beleidsexpert Diversiteit en Inclusie bij de Stad Gent. “In hun gehele identiteit, zonder aspecten te moeten verstoppen.” Met het beleid zet de stad  in op sensibiliseren, signaleren en inclusieve aanpassingen binnen hun organisatie.

    Met dit beleid willen ze ervoor zorgen dat LGBTI+ werknemers op een aangename manier en met een goed gevoel kunnen komen werken. En dat zonder dat ze aspecten van hun identiteit moeten verstoppen. Ze zetten in op sensibiliseren, signaleren en inclusieve aanpassingen binnen hun organisatie.

    Afgelopen zomer maakte de stad bekend dat personeelsleden van de stad Gent twintig extra vrije dagen krijgen tijdens hun transitieproces. De redenering hierachter was dat hun transitietraject jaren kan duren en dat  consultaties soms alleen tijdens de kantooruren kunnen. De vrije dagen dienen bijvoorbeeld voor een gesprek met een psycholoog, fertiliteitsarts, logopedist of dermatoloog. Voor de chirurgische ingrepen moet het gewone ziekteverlof gebruikt worden. De twintig dagen kunnen gelden over de hele loop van de transitie van de ambtenaar in kwestie. Daarnaast  wordt  bij elke vacature bij de stad de geslachtsaanduiding m/v/x vermeldt en worden de voornaamwoorden van alle schepenen vermeld in hun handtekening in e-mails.

    'Met hun personeelsbeleid zorgt de Stad Gent dat ook LGBTI+ werknemers zich thuis kunnen voelen bij stad Gent”, zo licht  Eef Heylighen van Cavaria toe.”Het brede LGBTI+ middelveld werd betrokken in dit proces wat wij enkel kunnen toejuichen. Wij hopen dat andere steden en gemeenten hierdoor geïnspireerd geraken en hier ook werk van maken. En dat stad Gent dit beleid goed opvolgt en doortrekt naar alle diensten van de stad zodat dit effectief een verschil kan maken.”

    Foto: Cavaria

    Lees meer
  • Twee artistieke Queer-projecten krijgen Nieuwe Makers-subsidie van stad Antwerpen

    Twee artistieke queer projecten krijgen van de Stad Antwerpen een subisdie voor hun project vanuit het Fonds Nieuwe Makers. Met het Fonds Nieuwe Makers begeleidt stad Antwerpen lokale kunstenaars aan het begin van hun professionele carrière als maker door financiële ondersteuning en interactie met de in Antwerpen gevestigde cultuurhuizen.Na een oproep werden 14 projecten van nieuwe makers weerhouden voor steun van het Fonds Nieuwe Makers.

    Nieuwe makers konden tot 31 oktober 2023 een aanvraag indienen voor kunstprojecten waarmee ze een samenwerkingsverband aangaan met een in Antwerpen gevestigd cultuurhuis en financiële ondersteuning krijgen. Van de 38 ingediende dossiers waren er 31 die aan het reglement van het Fonds beantwoorden. Daarvan zijn er 14 weerhouden door de jury die steun zullen ontvangen van het Fonds Nieuwe Makers. Hiervoor wordt een budget van 200.000 euro voorzien. 

    “Het Fonds voor Nieuwe Makers werd in het leven geroepen om jonge, beginnende kunstenaars te ondersteunen”,zo licht schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) toe. “De subsidies willen het ‘duwtje in de rug’ zijn om de kunstenaarscarrière te lanceren en het netwerk van de kunstenaar uit te breiden. De stad geeft geen blanco cheque, maar ondersteunt afgebakende projecten die hulp krijgen van professionele organisaties uit het Antwerpse kunstenveld, waaronder ook eigen stedelijke instellingen (culturele centra en musea). Ze begeleiden de kunstenaar, bieden meer slaagkans en een podium aan.”

    Tussen de veertien weerhouden artistieke projecten zitten ook twee projecten die vanuit de queergemeenschap georganiseerd en ondersteund worden. Het eerste project is het project ‘Antwerp Queer Choir X Radiant Nights’ waarmee Isaak Duerinck, Danny De Jong en Katrien Eerderkens en hun Antwerp Queer Choir te zien zullen zijn op 29 november 2024 in De Singel en op 4 januari 2025 in De Studio. Dit project wordt begeleidt door De Singel.

    Ook met  Tabooboo vzw sleept Maxime Dreesen een subsidie binnen met het project ‘TABOO? BOO!’. Dit wordt begeleid door Kunstencentrum De Studio - Villanella vzw. Deze voorstelling zal te zien zijn op 30 augustus 2024 tijdens Antwerp Queer Arts Festival in De Studio.

    Foto: Instagram Antwerp Queer Choir

    Lees meer
  • Minister Demir dient klacht in tegen iman die homofobe uitspraken deed

    Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft een klacht ingediend tegen de Iman van de Diyanet-moskee van Tessenderlo omdat die tijdens een preek homofobe uitspraken heeft gedaan. Volgens minister Gwendolyn Rutten kan er door deze uitspraken geen sprake zijn dat de moskee nog op een erkenning kan rekenen.

    “Tegenwoordig zijn er niet alleen mannen die seks hebben met mannen, maar ook vrouwen met vrouwen, met meer mensen, in groepen, zelfs met dieren”, zou de iman tijdens een preek gezegd hebben. De iman noemde dit pervers gedrag en zou volgens de opname die minister Demir toegestuurd kreeg ook gefulmineerd hebben op het vaccinatiebeleid en het feit dat cash geld steeds meer geweigerd wordt. Ook het doorsturen van foto’s van de familie van gelovigen via hun gsm zou ingaan tegen de Islam.

    Lees meer
  • Vlaams Belang wil dat regenboogvlag aan het stadhuis van Diest verdwijnt

    De lokale afdeling van het Vlaams Belang wil de regenboogvlag die aan het stadshuis van Diest wappert weg. Dat bleek maandag tijdens de gemeenteraad. De stad gaat niet in op het voorstel van Vlaams Belanger Jos Claes en laat de vlag gewoon hangen waar hij momenteel hangt.

    In zijn vraag aan het gemeentebestuur zei het raadslid dat hij werd aangesproken door Diestenaren die zich ergerden aan de regenboogvlag aan het stadhuis. “Ze waren niet opgezet dat er in 2023 naast de vlaggen aan het stadhuis ook een regenboogvlag wapperde aan het stadhuis”, zo beweerde Claes die daarna liet blijken dat hij het verschil niet kent tussen de regenboogvlag die symbool staat in de queergemeenschap en die met de witte tekst ‘Peace’ erop die door de vredesbeweging wordt gebruikt.

    “In elk geval komt het bij velen over als het opdringen en het propageren van de LGBT+ gemeenschap en cultuur aan de ganse gemeenschap door het stadsbestuur. Mensen hebben niet een probleem met het bestaan van de LGBT+ gemeenschap en cultuur op zich. Maar ze hebben wel een probleem dat officiele media en openbare besturen zoals het stadsbestuur de verplichte neutraliteit schendt inzake het propageren van een bepaalde levensvorm. Of gaat het stadsbestuur ook alle clubs en organisaties, religies etc van diens vlag op het stadsbestuur te laten prijken.” Daarna vroeg Claes om de regenboogvlag te verwijderen aan het stadhuis. Daarmee verwees de Vlaams Belanger naar de richtlijnen inzake de bevlagging van openbare gebouwen van Vlaanderen.

    Veel antwoord op zijn vraag kreeg Claes niet enkel raadslid Murat Gelik (Iedereen Diest) vroeg zich af op welke manier het stadsbestuur een selectie zal maken van zinvolle vragen en niet zinvolle vragen.

    De regenboogvlag aan Diest hangt niet op gelijke hoogte als de officieel toegelaten vlaggen aan het stadhuis  maar op een lager gelegen mast.

    Bij ROBTV reageerde schepen Monique De Dobbeleer (DD9) wel op de vraag van Claes. “Ook met de boodschap dat iedereen welkom is in onze stad los van geaardheid of religieuze overtuiging. Je ziet dat al die dingen kunnen. We zeggen daarmee dat we een open stad zijn waar iedereen welkom is. Momenteel hangt er trouwens momenteel niet omdat ze reeds voor de zesde keer gestolen werd. De politie kon aan de hand van camerabeelden enkele jongeren identificeren. Het stadsbestuur bestelde reeds een nieuwe vlag.

     

     

    Lees meer
  • Orry Van de Wauwer stopt met politiek

    Orry Van de Wauwer zal dan toch niet de Antwerpse CD&V-lijst trekken bij de volgende gemeenteraadverkiezingen. Dat laat de Antwerpenaar weten via X, het voormalige Twitter. Van de Wauwer is teleurgesteld in de goedgekeurde modellijst waar hij als lijstduwer op zou staan. Na zeven jaar als Vlaams parlementslid stopt hij met de politiek.

    CD&V provincie Antwerpen maakte de modellijsten voor de parlementsverkiezingen van juni bekend. “Ik heb bedankt voor de plaats van lijstduwer op deze Vlaamse modellijst”, zo schrijft Van de Wauwer. “Mits een andere puzzel, had ik de lijstduwersplek wel opgenomen. Die boodschap heb ik maanden geleden al aan mijn partij gegeven: Ik vind het belangrijk om een sterke vertegenwoordigingen het Vlaams Parlement voor CD&V  vanuit de stad Antwerpen te hebben.” 

    In zijn bericht haalt Van de Wauwer aan dat hij zelf gesprekken heeft gevoerd met verschillende potentiële kandidaten voor die verkiesbare plaats voor het parlement. Maar de partij heeft beslist die plek niet aan een Antwerpenaar te geven. “Die zekere vertegenwoordiging vanuit de stad Antwerpen vind ik niet terug in de modellijsten.“

    Op X zegt de politicus dat hij vaak de vraag moet weerleggen dat de ‘CD&V er vooral voor het platteland is en niet voor de stad’.  “Met deze lijst kan ik deze vraag echter niet geloofwaardig ontkennen”, zo besluit de voormalige Antwerpse lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij stelt deze lijsttrekkersplek terug ter beschikking van de partij.

    “Dat doe ik met een wrang gevoel. Want we hebben in de stad een goed team klaarstaan, dat we nog verder aan het uitbreiden zijn, om mee een verschil te maken en te wegen op het beleid. “

    Wat hij nu gaat doen weet Orry Van den Wauwer nog niet.

    Foto: CD&V Antwerpen

    Lees meer
  • Elio Di Rupo trekt Europese PS-lijst

    Elio Di Rupo (72) gaat de Europese lijst trekken voor de PS. Dat werd zondag bekend gemaakt op het partijcongres van de de Franstalige socialisten in Seraing.

    Elio Di Rupo was premier tussen 2011 en 2014 en meteen ook de eerste homoseksuele premier die ons land had. Na zijn termijn als premier werd hij opnieuw partijvoorzitter van de PS.  In 2019 werd Di Rupo dan Waals minister-president en werd hij als partijvoorzitter opgevolgd door Paul Magnette.

     

    Bij de Europese verkiezingen van 2019 haalde de PS met Marie Arena en Marc Tarabella twee verkozenen in het Europese parlement. Hun namen doken echter ook op in het Qatargate schandaal. Tarabella werd in januari als gevolg daarvan uit de partij gezet. 

    Foto:  European Union 2012 - European Parliament.

    Lees meer
  • Regering maakt 480.000 euro vrij voor bijkomende trangenderzorg

    De federale regering heeft een budget van 480.000 euro vrijgemaakt voor extra transgenderzorg. Dat meldt het Transgenderinfopunt op zijn Instagram-pagina en website.Door deze financiële injectie kan er doeltreffender ingezet worden op verbreding van de zorg.“We investeren in geestelijke gezondheidszorg en zetten ook in op transgenderzorg”, aldus minister  van sociale zaken en volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Meer specifiek is een bijkomend budget voorzien van 480.000 euro om de wachtlijsten binnen de transgenderzorg aan te pakken. Met deze oproep kunnen we het aantal centra uitbreiden en de bestaande versterken.”

    Ook gaf de overheid de opdracht aan het RIZIV om een oproep te lanceren voor ziekenhuizen die zich willen kandidaat stellen als centrum voor terugbetaalbare transgenderzorg. Als ze voldoen aan de voorwaarden, kan er een zorgprogramma opgesteld worden dat gedekt wordt door de overeenkomst. De hoofdvoorwaarde is dat zij een multidisciplinair team opzetten met minstens een coördinerend arts, psycholoog voor kinderen en jongeren, psycholoog-seksuoloog, case manager en maatschappelijk werker die instaan voor het psychosociale luik. 

    Op dit moment zijn er reeds een aantal (opstartende) multidisciplinaire genderteams in Vlaanderen, maar mensen kunnen slechts bij één centrum terecht voor terugbetaalde transgenderzorg: het genderteam van het UZ Gent. In Wallonië kan men terecht bij CHU Luik. Enkel bij deze twee ziekenhuizen in België geldt de conventie transgenderzorg

    Momenteel staan er 1.932 mensen op de wachtlijst bij het genderteam van het UZ Gent. Mensen met vragen over hun gender en een vraag naar zorg moeten er gemiddeld 19 maanden wachten op een eerste intakegesprek.

    Bron: Transgenderinfopunt

    Foto: Kyle //Unsplash

    Lees meer
  • Sensoa lanceert digitale wegwijzer voor mensen met recente hiv-diagnose

    In aanloop naar Wereldaidsdag lanceert Sensoa zijn digitale wegwijzer ‘Ik heb hiv, wat nu?’  voor wie net de diagnose van hiv kreeg. De focus van de wegwijzer ligt op gevoelens bij en verwerking van een positieve hiv-diagnose. De website biedt informatie, tips en getuigenissenvideo’s van seropositieven. De verhalen van lotgenoten die vertellen hoe zij deze fase ervaarden, zet mensen aan om hulp en steun te zoeken en een plan te maken. Extra aandacht gaat uit naar hulp en dienstverlening die bij de persoon past.

    "Ook voor mensen zonder hiv is de pagina relevant omdat ze een uniek inzicht biedt in het leven van mensen met hiv”, zo laat Boris Cruyssaert van Cavaria weten.  “Want het is niet zozeer de medische kant die mensen met hiv in de eerste plaats zorgen baart, wel de onzekerheid en angst over mogelijk negatieve reacties van de omgeving."

    Mentale gezondheid precair bij mensen met hiv

    In 2019 hield Sensoa een bevraging bij meer dan 500 mensen met hiv. In vergelijking met mensen zonder hiv hebben mensen mét hiv dubbel zo vaak een minder goede geestelijke gezondheid.Je niet goed in je vel voelen is gelinkt aan niet kunnen praten over hiv en het ontbreken van een vaste partner. Vooral mensen met een recente diagnose lopen risico: één op vijf heeft zich de laatste maand meestal of altijd somber gevoeld en ze ervaren het minst steun uit hun omgeving. De diagnose krijgen is vaak een crisis die het leven op zijn kop zet.Het tekort aan ondersteuning bij de verwerking van gevoelens bij een recente diagnose en de moeilijkheid om over die diagnose te spreken zijn de twee belangrijkste pijnpunten die uit die bevraging naar voren kwamen.het blijft moeilijk om er over te spreken, ook tegenover een nieuwe (seks)partner. 

    “Deze nieuwe wegwijzer voor wie recent de diagnose van hiv heeft gekregen, is cruciaal aangezien uit een bevraging van Sensoa is gebleken dat zij vaker worstelen met een precaire geestelijke gezondheid”, zo verduidelijkt Vlaams minister van Welzijn, Hilde Crevits (CD&V). “Eén op vier ervaart ooit een depressie, terwijl bijna de helft aangeeft onvoldoende sociale steun te ontvangen.Door middel van adviezen en sterke getuigenissen willen we het aanhoudende stigma doorbreken. Daarom draag ik in aanloop naar Wereldaidsdag het rode lintje. Niet alleen als symbool van steun, maar als een krachtige boodschap tegen het hardnekkige stigma.”

    Lees meer
  • Antwerpse schepen en voorzitster van ZNA houdt instagrampost over genderzorg tegen

    Afgelopen zomer heeft de Antwerpse schepen en voorzitter van ZNA Els van Doesburg (N-VA) een instagrambericht over het Centrum voor Genderzorg van het ziekenhuis ter gelegenheid van Antwerp Pride tegengehouden. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De instagrampost was bedoeld om het bestaan van de het centrum bekend te maken. Volgens verschillende media zorgt dit reeds verschillende maanden voor onrust bij de medewerkers van het centrum. 

    “We wensen iedereen een fijne pride dit weekend. Weetje: sinds kort heeft ZNA ook een eigen gendercentrum.” Dat was de inhoud van de Instagrampost die aan de schepen en voorzitter  Els van Doesburg werd voorgelegd. Die werd echter toen tegengehouden. Via haar woordvoerster laat van Doesburg weten dat ze inderdaad de post heeft tegen gehouden omdat “het niet de bedoeling is dat ziekenhuizen op festivals ingrijpende medische behandelingen gaan promoten op luchtige wijze.” Ook ter gelegenheid van Antwerp Pride werd dus niet afgeweken van dat principe.

    Bij verschillende medewerkers en leden van de raad van het bestuur van het gendercentrum zorgt die gang van zaken voor heel wat onrust. "Wij vinden het niet kunnen dat de voorzitter van de raad van bestuur zich bemoeit met de dagelijkse communicatie”, zo zegt Antwerps gemeenteraadslid Tatjana Schelck (Vooruit) die ook in de raad van bestuur zetelt. “Zo'n micromanagement gebeurt niet in de raad van bestuur. We hebben veel vertrouwen in de mensen die in de ziekenhuizen werken. Laat het aan hen om te beslissen wat er wenselijk is om te communiceren."

    "Bovendien vinden we het belangrijk dat het ZNA pluralistisch is en dat er geen politieke inmenging gebeurt over gender- en andere ethische kwesties. We zullen de voorzitter daar op de volgende raad van bestuur dan ook over ondervragen.”

    Foto: ZNA

    Lees meer
  • Le Premier Ministre De Croo visite l'exposition sur la persécution des homosexuels et des lesbiennes pendant l'Holocauste

    Le Premier Alexander De Croo et la Secrétaire d'État à l'Égalité des genres, à l'Égalité des chances et à la Diversité, Marie-Colline Leroy, ont rendu visite à l'exposition temporaire "Les homosexuels et les lesbiennes en Europe nazie" à la Kazerne Dossin lors de la Journée du Souvenir Transgenre, lundi dernier. En marge de la visite, il a également été annoncé que l'exposition temporaire serait prolongée jusqu'au 10 mars 2024.

    La Première Ministre a été invitée par la Secrétaire d'État à visiter l'exposition, soutenue par le gouvernement. Ils ont effectué cette visite en présence de représentants de çavaria, Prisme, RainbowHouse Brussels et du Fonds Suzan Daniel. Avec cette visite, le Premier Alexander De Croo et la Secrétaire d'État Leroy soulignent l'importance de commémorer et de reconnaître l'histoire des victimes homosexuelles et lesbiennes de la Seconde Guerre mondiale, ainsi que l'importance du soutien aux mouvements LGBTI et à l'éducation sur l'égalité des genres, l'égalité des chances et la diversité.

    L'exposition "Les homosexuels et les lesbiennes en Europe nazie" a ouvert ses portes pour la première fois à la Kazerne Dossin en février. Il s'agit de la première fois qu'un musée belge consacre une exposition à l'histoire de la persécution des homosexuels et des lesbiennes sous le Troisième Reich. L'exposition présente de manière chronologique et thématique une large gamme de documents, dont la plupart n'ont jamais été montrés en Belgique.

    Cette exposition, conçue par le Mémorial de la Shoah à Paris et complétée par la Kazerne Dossin, a été réalisée sous la direction scientifique de l'historienne Florence Tamagne. La Kazerne Dossin a pu compter sur l'expertise de Marc Verschooris, Bart Hellinck du Fonds Suzan Daniel, Wannes Dupont (historien spécialisé dans l'histoire de la sexualité) et Judith Schuyf.

    L'exposition explore des questions importantes sur la nature de la persécution, le nombre de personnes touchées, le sort des lesbiennes et les différences entre les pays européens tels que la France, l'Allemagne, les Pays-Bas et la Belgique. Elle offre un aperçu des histoires de vie des hommes et des femmes homosexuels qui ont été touchés, y compris certains qui étaient juifs, des résistants ou même des sympathisants nazis.

    La Kazerne Dossin a également développé une offre éducative selon la méthode socratique, où les élèves visitent l'exposition de manière interactive, reconstruisent des récits de vie et engagent une discussion philosophique sur l'identité et les dilemmes éthiques.

    Jusqu'à présent, l'exposition a attiré 16.000 visiteurs. En raison de l'intérêt continu, l'exposition sera prolongée jusqu'au 10 mars 2024.

    Photo: Jo Schoors

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste