Laatste nieuws

 • Supporter loopt met regenboogvlag het veld op bij aanvang EK-wedstrijd tegen Hongarije

  Een Duitse supporter is woensdag tijdens de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije in München het veld opgerend met een regenboogvlag. De man liep met de regenboogvlag het veld op toen het Hongaarse volkslied werd gespeeld. Hij slaagde om tussen de Hongaarse spelers en de fotograven te geraken vooraleer hij door enkele stuarts tegen de grond werd gewerkt en van het veld werd afgeleid.

  De wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije werd reeds enkele dagen bekritiseerd nadat het gemeentebestuur de Alianz Arena in de regenboogkleuren wilde verlichten maar daar geen toestemming voor kreeg van de UEFA. De gemeenteraad wilde op die manier protesteren tegen de anti-homowet die vorige week in Hongarije werd goedgekeurd. Hierdoor mogen jongeren in Hongarije niet blootgesteld worden aan informatie over homoseksualiteit en transseksualiteit. Het gemeentebestuur stak hulde uit protest verschillende openbare gebouwen en bezienswaardigheden in de buurt van het voetbalstadion in de regenboogkleuren. 

  De beelden van de protestactie waren aanvankelijk niet te zien, maar werden al snel via sociale media verspreid.

  Lees meer
 • Karl Vannieuwkerke: "UEFA, breng je reclamespots in de realiteit"

  Dinsdagavond heeft ook Sporza-presentator Karl Vannieuwkerke gepleit om de Allianz Arena in de regenboogkleuren te zetten voor de match tussen Duitsland en Hongarije. De UEFA verbood dat na een oproep van de gemeenteraad van München. "Breng je reclamespots in de realiteit", luidt het. 

  De gemeenteraad van München had opgeroepen om de arena in de regenboogarena te zetten nadat Hongarije vorige week een anti-LGBT wet had goedgekeurd. De UEFA verbood dit echter omdat de organisatie 'politiek neutraal' wil zijn. De organisatie pleitte onlangs nog dat het EK inclusief ging zijn en bracht die boodschap ook in enkele reclamespots op social media. In 2019 deed UEFA ook met die boodschap mee aan de Canal Pride in Amsterdam. (lees verder onder de foto)

  "Hoe onnozel kan je eigenlijk zijn, UEFA?", zo begon Karl Vannieuwkerke zijn rubriek 'Het moment van Karl'

   "Ondertussen hebben jullie - volledig terecht - heel Europa op jullie dak gekregen. Het is een beslissing  die niet te begrijpen is als je ziet met welke spots jullie uitpakken."

   "Intussen zijn er clubs die solidair zijn met de Duitsers. Onder andere Hertha Berlijn, Wolfsburg en de Gentse Ghelamco Arena hebben zich in de regenboogkleuren gezet. De burgemeester van München heeft zelfs gevraagd om de hele stad te kleuren als een regenboog voor de match tussen Duitsland en Hongarije."

  "Dat is de reactie die jullie hebben uitgelokt, UEFA. Breng jullie spots verdorie in de realiteit in plaats van ze als platte marketingspots te gebruiken."

  Bron: VRT

   

   

  Lees meer
 • Leuven hangt regenboogvlag uit

  Aan het Leuvense stadskantoor wappert de regenboogvlag. Daarmee wil het stadsbestuur tonen dat holebi- en transfobie niet getolereerd mag worden. De nieuwe antihomowetgeving van Hongarije druist in tegen de Europese waarden en de mensenrechten.

  “De Europese Unie kan en mag dat niet zomaar laten passeren. Als Unie-leden mensen bewust discrimineren en ontmenselijken, moet er een harde lijn getrokken worden. De duidelijke uitspraak van Commissievoorzitter von der Leyen, dat de wetgeving een schande is, onderschrijven we volledig”, zeggen burgemeester Mohamed Ridouani en schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie. “We onderstrepen dat Leuven een inclusieve stad is waar je jezelf mag zijn en je eigen keuzes mag maken, zonder gestigmatiseerd te worden. Wij veroordelen alle vormen van geweld. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn zonder gevaar te lopen.”

  Lees meer
 • Dertien landen veroordelen Hongaarse anti-LGBTQ wet

  Op initiatief van België  hebben dertien Europese lidstaten in een gezamenlijke verklaring  hun grote bezorgdheid uitgesproken over de aanname van anti-LGBT wet door het Hongaarse parlement vorige week.De wet verbiedt de 'promotie van homoseksualiteit en transseksualiteit bij minderjarigen'.

  In de verklaring tonen België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zweden en Letland zich "ernstig bezorgd" over de amendementen in de Hongaarse wet die "LGBTIQ-personen discrimineren" en "het recht op vrije meningsuiting schenden onder het mom van de bescherming van kinderen".

  De verklaring komt er op initiatief van ons land. De dertien landen ondertekenden de verklaring dinsdag in de marge van een bijeenkomst die werd voorgezeten door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès.

  Sophie Wilmès: “De nieuwe Hongaarse wetgeving ondermijnt de fundamentele waarden van het Europa waar wij voor staan. België heeft meteen het voortouw genomen om de zaak aan te kaarten op de Raad Europese zaken vandaag, samen met onze partners van de Benelux – van oudsher voorvechters van LGBTIQ-rechten. Ons land heeft ook het initiatief genomen om een gezamenlijke verklaring op te stellen die een duidelijke oproep tot actie is. Het verheugt mij te zien dat twaalf lidstaten zich bij ons wilden aansluiten. Een waarden-unie is geen menu à la carte. Wij hebben een collectieve verantwoordelijkheid om de rechten van alle EU-burgers te beschermen, en daarom hebben wij de plicht onze stem te laten horen en te reageren wanneer deze rechten en onze waarden worden ondermijnd. We hebben ook de plicht om het onze partners te zeggen wanneer we er diep van overtuigd zijn dat zij de verkeerde weg zijn ingeslagen."

  De lidstaten doen in hun gemeenschappelijke verklaring een beroep op de Europese Commissie - als beschermer van de verdragen – om alle instrumenten te gebruiken die ze ter beschikking heeft om ervoor te zorgen dat de Europese wetten worden nageleefd, inclusief naar het Europees Hof van Justitie stappen.

  Lees meer
 • Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard als eerste transatlete naar Olympische Spelen

  De 43-jarige Nieuw-Zeelandse gewichthefster Laurel Hubbard wordt de eerste transgender atlete die zal deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Hubbard is maandag bevestigd als deelneemster in de vijfkoppige ploeg van haar land. Daarmee wordt ze niet alleen de oudste deelneemster maar ook de eerste transgender atlete op de Spelen. Sinds haar 35ste gaat Hubbard als vrouw door het leven. Tot 2013 kwam Hubbard als gewichtheffer uit in de mannencategorie Ze werd erkend als vrouwelijke atlete nadat ze onder meer aantoonde dat haar testosteronniveaus lager waren dan de maximaal toegestane niveaus door het Internationaal Olympisch Comité.

  Toch  is er kritiek op haar deelname omdat ze een fysiek voordeel heeft doordat ze met een mannenlichaam geboren werd, ten nadele van atletes die als vrouw geboren werden.

  "We erkennen het feit dat transgenderidentiteit in de sport een zeer gevoelig en complex onderwerp is, dat een evenwicht vereist tussen mensenrechten en eerlijkheid op het terrein", laat Kereyn Smith, die aan het hoofd staat van het Nieuw-Zeelandse Olympisch Comité, weten in een persbericht. Hubbard zal uitkomen in de gewichtsklasse boven de 87 kg.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste