Laatste nieuws

  • Geen discriminatie van homoseksuele mannen meer volgend jaar bij Nederlandse bloedbank

    De Nederlandse bloedbank Sanquin gaat begin volgend jaar komaf maken met de discriminatie tijdens bloeddonatie van mannen die seks hebben met andere mannen. Vanaf volgend jaar wordt er enkel gekeken of er ‘risicovolle seksuele’ contacten hebben plaatsgevonden.” Dat is precies wat wij dat al die jaren hebben bepleit,’ zo reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Het COC ijvert reeds verschillende jaren dat de discriminatie bij de Nederlandse bloedbank verdwijnt.

    Op dit moment mogen mannen die seks hebben met mannen alleen bloed doneren als ze 12 maanden een monogame relatie hebben. Die eis geldt niet voor heteroseksuele bloeddonoren.

    Vanaf begin 2024 krijgt iedereen die bloed doneert vragen over seksueel risicogedrag. Er zal onder meer gevraagd worden naar wisselende seksuele contacten. Mensen die niet voldoen aan de nieuwe criteria, kunnen voor een periode van vier maanden worden uitgesloten van bloeddonatie, waarbij het niet uitmaakt of ze heteroseksuele of homoseksuele contacten hebben. Daarnaast wordt al het bloed getest. Zo wordt voorkomen dat seksueel overdraagbare aandoeningen via bloeddonatie worden overgedragen.

    Met het nieuwe beleid volgt Sanquin in de voetstappen van Frankrijk en Canada die dit beleid reeds enige tijd hanteren.Het nieuwe beleid wordt naar verwachting begin 2024 ingevoerd. De tussenliggende periode wordt door de bloedbank gebruikt om de criteria uit te werken, formaliteiten te regelen en personeel te trainen.

     

    Lees meer
  • Niels Neirynck verkozen tot nieuwe Mister Leather Belgium

    Tijdens het fetischfestival Darklands in Antwerpen is de 28-jarige Niels Neirynck verkozen tot de nieuwe Mister Leather Belgium. Hij volgt hiermee Andy Walgraef op die de titel vorig jaar won.

    Traditiegetrouw staat de derde dag van Darklands grotendeels in het teken van het verkiezen van een Belgische vertegenwoordiger van de leer- en bij uitbreiding fetish-comunity. De verkiezing wordt ieder jaar georganiseerd door MSC. Dit jaar waren er vier kandidaten om Andy Walgraef op te volgen. Door een onverwachte ziekenhuisopname moest Kris echter verstek geven tijdens de verkiezing en namen Niels,Peter en Marciano het tegen elkaar op voor de fel begeerde lederen sjerp.

    Die ging uiteindelijk dus naar Niels. In het dagelijkse leven is hij  verkoopadviseur voor Proximus. Nadat hij lid werd van MSC België begon hij leer zoveel mogelijk in zijn leven te integreren.Met een creatieve achtergrond als kapper en make-upartiest heeft hij een creatieve geest en houdt hij van een uitdaging. 

    Als een ruimdenkende man en actief in de fetisj-scene hoopt hij mensen te inspireren om zichzelf te zijn, hun fetisjdroom te leven, maar het belangrijkste is om te zijn wie ze willen zijn. Zelfexpressie maar vooral zelfliefde is iets wat hij echt belangrijk vindt en waar hij elke dag voor vecht.

    Foto: MSC Belgium

    Lees meer
  • Dit is de officiële videoclip van Eurovisie Songfestival inzending van Gustaph

    Gustaph heeft vrijdagmorgen de officiële videoclip voorgesteld van het nummer ‘Because of you’. Met dit nummer zal hij in mei ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

    De boodschap die Gustaph met de videoclip wil uitdragen, is ook de boodschap van het nummer zelf: dankbaar zijn voor de mensen die je steunen en in je geloven, zodat je volledig jezelf kan zijn. Dankbaar zijn voor je ‘chosen family' en openstaan voor diversiteit.

    “Because of you is een ode aan de queer gemeenschap en het idee van een zelfgekozen familie die elkaar ondersteunt, draagt en hoger tilt”, aldus Gustaph. “Het nummer heeft duidelijke nineties house referenties en is een liefdesbrief aan de vrijheid: vrijheid van expressie en vrijheid om altijd jezelf te kunnen zijn. 

    De videoclip bouwt verder op de visuals die in Gustaphs act voor Eurosong 2023 werden gebruikt. Verschillende dansers en drag queens zijn te zien, samen met Gustaph en zijn achtergrondzangeressen.

    Lees meer
  • Today in Queer history: 9 maart 1803 & 2015

    In Schiedam wordt Jilis Bruggeman om het leven gebracht. Hij is de laatste homoseksuele man die in Nederland ter dood veroordeeld wordt omdat hij op mannen valt. Sinds 2015 reikt de gemeente Schiedam jaarlijks een onderscheiding uit aan een organisatie of persoon die strijdt tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit, in Nederland of daarbuiten.In het Nederlandse Schiedam wordt sinds 2015 jaarlijks op 9 maart de Jillis Bruggeman Penning uitgereikt door de Stichting Jilles Bruggeman. De penning wordt uitgereikt aan een organisatie over persoon die strijdt tegen discriminatie of vervolging op basis van seksuele identiteit, in Nederland of daarbuiten. Naast de penning wordt sinds 2017 ook de Jillis-Opsteker uitgereikt, een prijs voor Schiedammers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het tegengaan van lgbt-discriminatie. In 2021 werden de uitreiking vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 11 oktober en werden er twee penningen uitgereikt. Achtereenvolgens wonnen Amnesty International (2015), Michael van Praag (2016), Arie Boomsma (2017), Barbara Barend (2018),Boris Dittrich (2019), Claudia de Breij (2020), Splinter Chabot (2021) en Sandro Kortekaas (2021) en muzikant en presentator Raven van Dorst (2022).

    Lees meer
  • Today in Queer History: 8 maart 1951

    Monica Helms (°8 maart 1951) is een Amerikaanse transgender activist, auteur en veteraan van de Amerikaanse zeemacht. Ze is vooral bekend geworden als de ontwerpster van de trans(gender)vlag die ze in 1999 ontwierp. Dat deed ze op aanraden van de ontwerper van de bi-vlag, Micheal Page. De vlag bestaat uit vijf strepen: twee lichtblauwe die verwijzen naar de traditionele kleur voor jongens, twee roze strepen voor meisjes en een witte streep voor iedereen die in transitie is of zich als genderneutraal of intersekse beschouwt.

    Dit gebeurde er nog allemaal op 8 maart.

    Lees meer
  • Republikeinen willen met wetsvoorstel transjongeren weghalen bij hun ouders in Florida

    In de Amerikaanse staat Florida hebben republikeinen opnieuw een wetsvoorstel ingediend waardoor transgender jongeren en hun toegang tot genderbevestigende gezondheidszorg opnieuw onder vuur komen te liggen. Als  het wetsvoorstel wordt goedgekeurd kunnen transjongeren zelfs bij hun ouders worden weggehaald als ze ‘het risico lopen’ om zulke zorg van hen  te krijgen. 

    Met het wetsvoorstel zouden de rechtbanken in Florida de mogelijkheid hebben om jongeren die ‘het risico lopen om gender-bevestigende gezondheidszorgen’, waaronder puberteitsblokkers of hormoontherapie in kortgeding bij de ouders of de door de rechtbanken aangestelde voogden weg te halen. Dit kan ertoe leiden dat kinderen bij ieder familielid dat hen in contact brengt met zogenoemde genderbevestigende gezondheidszorgen weggehaald kunnen worden. Bovendien kan iedere familielid die tegen het feit is dat een kind zich als transgender identificeert  naar de rechter kan stappen als ze van mening zijn dat hun ouders hun transidentiteit bevestigen en hen toegang verschaft tot genderbevestigende gezondheidszorgen.  Ook de ouders zelf kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf of boetes.

     

    Volgens Alejandra Caraballo van de  Harvard Law School’s Cyberlaw Clinic maakt het wetsvoorstel zelfs mogelijk dat de staat op een ‘wettelijke manier’ transjongeren kan ontvoeren omdat de rechtbank in kortgeding een uitspraak kan doen zonder dat ze daarbij  rekening moet houden met eerdere vonnissen van andere rechtbanken en/of het hoederecht van de ouder(s).

    “De wet gaat nog verder in het schenden van Interjurisdictionele hoffelijkheid door de rechtbanken te machtigen om kinderbevoegdheden van andere rechtbanken alleen op te heffen als het kind trans is," schreef Caraballo. "Dit is een groen licht voor transfoob ingestelde familieleden om een door de staat gesponsorde ontvoeringen uit te voeren.”

    Caraballo voegde eraan toe dat met de wet ook "alle openbare financiering voor genderbevestigende zorg” verboden zou worden, ongeacht of het behandelingen voor minderjarigen of volwassenen zijn. Ook zouden ambtenaren niet langer meer door hun ziekteverzekering  gedekt zijn voor transgezondheidszorg.

     

    Het afgelopen jaar is in Florida, net als in de meeste andere door republikeinen geregeerde staten, het aantal wetsvoorstellen ,die van toepassing zijn op transgenders, toegenomen in vergelijking met de andere jaren. Sommige organisaties noemen de voorstellen een ‘georchestreerde genocide van transpersonen’.  Volgens de non-profit organisatie American Civil Liberties Union  (ACLU) zijn er dit jaar alleen al 382 zulke wetsvoorstellen ingediend in heel de VS. 

     

    In Florida tekende de Republikeinse gouverneur Ron de Santis in maart 2022 de ‘‘Don’t Say Gay’-wet waardoor LGBTQ+-onderwerpen niet meer besproken mogen worden in de scholen in Florida. In 2021 deed hij  al hetzelfde met een wet waardoor transmeisjes niet meer mochten deelnemen in competitiesporten bij meisjesteams. Deze legislatuur werden reeds wetten ingediend die ervoor moeten zorgen dat transpersonen  geen openbare toiletten meer mogen gebruiken, hen uitsluiten van genderbevestigende medische zorgen en de ‘Don’t Say Gay’-wet ook uitbreidt naar meerderjarige studenten en het gebruik van zelfgekozen voornaamwoorden en namen door trans en non-binaire studenten en hun leraars verbiedt.

    Lees meer
  • Today in Queer History: 7 maart 1988

    Kort na de release van de film ‘Hairspray’, de eerste mainstream hit van dragqueen, zanger en acteur Divine (19 oktober 1945 - 7 maart 1988), overlijdt de ster in Los Angeles op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaandoening. Divine werd geboren als Harris Glenn Milstead en werd ondermeer bekend door haar werk met filmregisseur John Waters (°22 april 1946). Deze liet Milstead in 1966 voor het eerst in de door hem geregisseerde film ‘Roman Candles’ optreden als de extravagante travestiet Divine. De naam Divine had Waters ontleend aan het boek ‘Our Lady of the Flowers’ van Jean Genet.  Ze is bekend voor haar rollen in de films 'Pink Flamingo’s' (1972), 'Female Trouble’ (194) en ’Hairspray’ (1988). Met zijn optredens in theaters en clubs en het uitbrengen van songs kreeg Divine bekendheid in de homoscene en in alternatieve kringen. Het Amerikaanse tijdschrift People noemde hem Drag Queen of the Century. De populariteit van Divine waaide dankzij de single 'Shoot your Shot’ (1985) korte tijd over naar Europa, waar hij veel aanhang kreeg in Engeland, Duitsland en Nederland waar het nummer in de top 10 van de hitlijsten geraakte. Divine identificeerde zichzelf als homo en niet als transgender. Hij weigerde lange tijd om het publiekelijk in de media over zijn seksuele geaardheid te hebben en liet meermaals uitschijnen dat hij wel eens biseksueel zou zijn. Pas in de late jaren 1980 veranderde hij zijn houding en praatte hij openlijk over zijn homoseksualiteit. In 1989 bracht Disney de tekenfilm ‘De Kleine Meermin’ met daarin het op Divine geïnspireerde personage Ursula.

    Dit gebeurde er nog allemaal op 7 maart.

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste