Laatste nieuws

 • Eerste Poolse regio heft anti-LGBT zone op om geen Europese subsidies kwijt te geraken

  De regio rond de Poolse stad Kielce, in het zuiden van het land, doet onder EU-druk afstand van het etiket "LGBT-vrije zone". Dat is beslist tijdens een bijeenkomst van het regioparlement. De regio is één van de vijf gebieden die miljoenen euro’s ontvangen uit het Europese corona herstelfonds.  De vijf regio’s dreigden daarom 125 miljoen euro mis te lopen.

  Het regioparlement riep een speciale zitting bij elkaar nadat bekend geraakte dat de Europese Commissie de geldkraan zou dichtdraaien omdat ze tot nu toe geen antwoord had gekregen op de vragen die  aan Polen gesteld waren in het kader van de in juli opgestarte inbreukprocedure over de verschillende LGBTQ-vrije zones daar. Ongeveer één derde van Polen is uitgeroepen tot "zone waar de LGBTQ-ideologie" niet welkom is.

  Begin september stuurde de Europese Commissie een brief naar vijf regio’s in Polen die zich hadden uitgeroepen tot LGBTQ-vrije zone waarin stond dat ze geen aanspraak meer konden maken op het geld uit het herstelfonds.

  De regio rond de Poolse stad Kielce riep zich in 2019 uit tot een gebied waar er geen plaats was voor de “LGBTQ-ideologie”. Het is ook meteen de eerste regio die onder de druk van de EU dit opnieuw intrekt.

  Voor LGBT-activist en voorzitter van de Brusselse organisatie Forbidden Colours is dit het bewijs dat Polen enkel nde Europese ideologie volgt als ze geld dreigen mis te lopen. “We hevel de afgelopen twee jaar hard gevochten om de Europese Commissie actie te doen ondernemen. Als het op de Poolse regering aankomt weten we dat we hen enkel in actie kunnen laten schieten als we hen in de portemonnee raken.”

  Volgens Bonny moet de Europese Unie nu verder gaan op de ingeslagen weg en niet alleen Polen maar ook Hongarije met financiële maatregelen dwingen om hun anti-LGBTQ wetgeving in te trekken.”Er is geen plaats voor discriminatie in Europa. Overheden die discriminatie faciliteren moeten financieel getroffen worden.”

  Maandag staat een gelijkaardige stemming als in Kielce gepland in de provincie Klein-Polen, met Krakau als hoofdstad.

  Lees meer
 • Holebifilmfestival viert twintigste verjaardag met twee nieuwe awards

  Dit jaar viert het Holebifilmfestival zijn twintigste verjaardag en dat wordt ondermeer gevierd met twee nieuwe awards. Gedurende drie weken staan langspeelfilms, kortfilms, documentaires, podiumvoorstellingen en evenementen in de kijker. Voor de scholieren is er een apart programma op maat. De 20de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 9 tot 26 november. 

  20 jaar LGBT-films

  Al sinds 2001 programmeert het Holebifilmfestival kwalitatieve films met een holebi- en transgenderthema. Begonnen in Leuven, uitgebreid naar Vlaams-Brabant en nu over heel Vlaanderen, wil het filmfestival een ontmoetingsplaats voor holebi’s, transgender personen én hetero’s zijn. Een overzicht van alle deelnemende steden vind je onderaan dit artikel.

  Het Holebifilmfestival wil in de verschillende steden en gemeenten ook genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen. Door deze visibiliteit krijgt de holebi- en transgendergemeenschap een gezicht wat hun aanvaarding en intagratie bevordert en personen kan helpen bij hun coming out.

  Naast kort- en langspeelfilms is er op het festival, dat volledig draait op vrijwilligers, ook ruimte voor documentaires, dans en theater.

  Door het overhevelen van het pakket gelijke kansen van provinciaal naar Vlaams niveau kwam het voortbestaan van het Holebifilmfestival in het gedrang.

  Gelukkig vonden de organisatoren bij de Stad Leuven, de Nationale Loterij en het VAF uiteindelijk nieuwe middelen om het festival dit jaar opnieuw te organiseren’, zegt woordvoerder Freddy Verkammen. 

   

  Kortfilmwedstrijd

  De Openingsavond vindt plaats op dinsdag 9 november in CC30 Minnepoort, Dirk Boutslaan 62, 3000 Leuven.

  Traditioneel gaat de avond van start met de kortfilmwedstrijd Holebikort. De avond wordt aan elkaar gepraat door VRT-nieuwsanker Xavier Taveirne. Voor Holebikort wordt hij bijgestaan door de juryvoorzitter, dit jaar niemand minder dan Joke Devynck.  Maar liefst 114 kortfilms uit dertig landen bereikten de jury  die ze allemaal bekeek en een shortlist maakten. Uit de genomineerde pareltjes kiest het publiek de uiteindelijke winnaar.

   

  Bravery Award en Trans Award.

  Met de Bravery Award wil het Holebifilmfestival een kortfilm waar een enorme moed uit blijkt in de kijker wil zetten, een kortfilm die niet gemakkelijk kan zijn geweest om te maken, gaande van een moeilijk thema tot zelfs een vijandig politiek klimaat.

  De Trans Award is ook nieuw dit jaar omdat ze de genderdiversiteit extra in de verf willen zetten.

  De 20de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 9 tot 26 november.

   

  Lees meer
 • Aftrap Warmste week gegeven in Mechelen

  In Mechelen is woensdagochtend het startschot gegeven voor de nieuwe editie van de VRT-solidariteitsactie De Warmste Week. Dit jaar is het thema ‘Kunnen zijn wie je bent’.  Daarom roept De Warmste Week non-profitorganisaties op om projecten in te dienen die dat mogelijk maken. 

  Nieuwe aanpak

  De Warmste Week kiest vanaf dit jaar voor een nieuwe aanpak en staat helemaal in het teken van één thema, dat volop leeft in onze maatschappij. Dit jaar is dat ‘Kunnen zijn wie je bent’. Voor veel mensen is dat allesbehalve vanzelfsprekend. 

  De Warmste Week doet dit jaar opnieuw een beroep op heel Vlaanderen om geld in te zamelen. Dat geld komt terecht in het DWW Fonds, dat vervolgens een selectie maakt uit alle ingediende projecten. Ook al is het centrale thema door jongeren aangevuurd, het fonds zal projecten voor iedereen selecteren, jong én oud. Want kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen. 

  Jongerenambassadeurs

  Het startschot in Mechelen werd gegeven door de 21  jongerenambassadeurs van De Warmste Week die op de Grote Markt van Mechelen een levensgrote vlam in, al jaren het symbool van de actie, inkleurden. Na de oproep van de eerste drie DWW-ambassadeurs Gloria Monserez (StuBru, Ketnet), Kawtar Ehlalouch (MNM) en Stéphan Tanganagba (Op Kot, Eén) aan jongeren om zich in te schrijven, kwamen er meer dan 800 inzendingen binnen. Uit die inzendingen heeft de VRT na een selectieprocedure 18 jongeren gekozen die deel zullen uitmaken van het team van De Warmste Week. Onder hen ook Finn van Batenburg uit Wommelgem. Hij is met zijn zestien jaar de jongste van de #DWW21-ambassadeurs en  staat op dit moment aan de start van zijn fysieke transitie. Hij wil met andere jongeren in dialoog gaan over transgender zijn en wat dat met zich meebrengt.  "Ik ben zelf transgender. Ik weet hoe het is om jezelf niet te kunnen zijn, om raar bekeken te worden. Om uitgescholden of zelfs bedreigd te worden. Ik weet wat voor gevoel dat geeft."

  De Warmste Week vindt dit jaar plaats van 18 tot 24 december in Mechelen met DWW Fest: een groot stadsfestival met DWW Radio (StuBru en MNM maken een week lang samen live radio), muziekoptredens, workshops, voorstellingen en nog veel meer. De volgende jaren verhuist DWW Fest naar Brugge en Hasselt.

   

  Foto: VRT

  Lees meer
 • Ontsnapte minderjarige moordverdachte terecht

  De minderjarige verdachte van de moord op David Polfliet is opnieuw terecht  nadat hij zaterdag met een andere minderjarige uit de gesloten instelling in Wingene ontsnapte. De zestienjarige werd gevat in Blankenberge. 

  David Polfliet uit Sint-Niklaas werd begin maart door enkele  minderjarige jongens via de datingapp Grindr naar een park in Beveren gelokt waar hij zwaar werd toegetakeld  en achtergelaten. Hij overleefde zijn verwondingen niet. De zestienjarige die afgelopen zaterdag uit de gesloten instelling ontsnapte was er geplaatst door de jeugdrechter. De beide minderjarigen konden zaterdag via het dak van de gesloten instelling ontsnappen en waren een tijd spoorloos.Beide jongens werden daarom ook nationaal geseind. De familie en vrienden  konden met de ontsnapte jongeren in contact komen. Het Parket en politie had met  hen afgesproken dat de jongens zich woensdag voor negen uur zouden aangeven.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste