Laatste nieuws

 • Petite fille wint Grand Prix voor Beste Film op Filmfestival Gent

  De inspirerende documentaire Petite fille van Sébastien Lifshitz is op de 47ste editie van Film Fest Gent bekroond met de Grand Prix voor Beste Film. Andere kanshebbers voor de prijs waren onder andere Nomadland, Vitalina Varela, First Cow en L’ennemi.

  Met Petite fille bekroonde de internationale jury,bestaande uit Fabrice du Welz, Benh Zeitlin, Natali Broods, Dascha Dauenhauer en Damien Manivel,  oor het eerst sinds 1985 een documentaire met de Grand Prix voor Beste Film.

  De Franse regisseur Sébastien Lifshitz was in Gent aanwezig om er zijn intieme film persoonlijk voor te stellen. Hij ziet zo hoe zijn portret van een klein meisje dat geboren is in het lichaam van een jongen een distributiepremie wint van 20.000 euro ter ondersteuning van de Belgische release door Imagine (voorzien op 6 januari 2021) en een mediacampagne ter waarde van  27.500 euro.

  Petite fille volgt de kleine Sasha die al op driejarige leeftijd aan haar ouders vertelt dat ze een meisje wil zijn als ze groot is. Lifshitz, een grand monsieur du documentaire français, laat ons kennismaken met een buitengewoon gezin dat onbevooroordeeld vecht voor de aanvaarding van hun kind. De film verdiept zich niet alleen in genderdysforie, maar toont ook hoe onze maatschappij nog steeds worstelt met verdraagzaamheid en opvoedingspatronen. Met zachte hand observeert Lifshitz de zevenjarige Sacha en haar droom. In tijden waar begrip en medeleven meer dan nodig is, schetst Petite fille een portret van openheid tot een zeer complexe situatie.

   

  De jury was diep ontroerd door de film en zei: "Petite fille is een wondermooi portret van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter. Het toont menselijkheid op een nobele wijze. De film is oprecht, maar niet sentimenteel en opende ons hart zoals geen enkele andere film dat deed."

  bron: Filmfestival Gent

  Lees meer
 • Unia en çavaria gieten hun samenwerking in een officieel akkoord

  Het interfederale centrum Unia heeft voor het eerst een officieel samenwerkingsakkoord gesloten met çavaria, de koepel van meer dan 120 LGBTI-verenigingen in Nederlandstalig België. “Op deze manier kunnen we onze samenwerking beter organiseren en uitbouwen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. “Dit akkoord zal çavaria zeker helpen om zijn opdracht nog beter uit te voeren”, voegt Lozano Lafertin van çavaria eraan toe. In 2019 tekende Unia overigens al een samenwerkingsakkoord met de regenbooghuizen (Maisons Arc-en-Ciel) in Wallonië.  

  Volgens het akkoord zullen Unia en çavaria zoveel mogelijk nuttige informatie uitwisselen die kan bijdragen tot de strijd tegen discriminatie, haatboodschappen en haatmisdrijven. Het wordt ook mogelijk om gemeenschappelijke standpunten in te nemen. Unia en çavaria kunnen voortaan samenwerken rond gemeenschappelijke informatiecampagnes en sensibiliseringsacties. Ze voorzien verder de mogelijkheid om samen onderzoek uit te voeren of uit te besteden. De expertise van beide organisaties zal dienstbaar worden gemaakt in opleidingen.  
    

  Advies en informatie

  Çavaria kan aan Unia advies of informatie vragen over de toepassing van wetten, decreten en ordonnanties waarvoor Unia bevoegd is. Omgekeerd kan Unia aan çavaria advies of informatie vragen over het welzijn en de rechten van holebi’s. 
    
  Unia krijgt ieder jaar een groot aantal meldingen van feiten van holebifobie en gaybashing. Het instituut verwerkt al deze informatie, stelt dossiers op en geeft advies wanneer er nader kan worden opgetreden. Unia kan bemiddelen bij zulke feiten en kan ook juridische procedures voeren om zo bijstand te bieden aan de slachtoffers van holebifobie en gaybashing.  
    
  Lumi, de gratis telefoondienst van çavaria die hulp biedt en ook meldingen van discriminatie aanvaardt, zal de werking en dienstverlening van Unia meer bekend maken bij zijn doelpubliek. Het krijgt hiervoor ook financiële steun vanuit Unia.  

  Lees meer
 • Holebifilmfestival zet ticketverkoop tijdelijk stop

  De organisatie van het Holebifilmfestival zet, na de aankondiging van de verstrengde COVID-maatregelen van vrijdagmorgen, de ticketverkoop voorlopig stop. Dat laat de organisatie via hun Facebookpagina weten. 

  Premier Alexander De Croo kondigde vrijdagmorgen verstrengde maatregelen aan om zo de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Daarbij zaten ook enkele maatregelen die evenementen treffen. Zo kunnen evenementen blijven doorgaan op voorwaarde dat er anderhalve meter afstand kan gehouden worden tussen de bubbels en dat er mondmaskers gedragen worden. Het publiek in zalen wordt tot 19 november beperkt tot 200 personen.

  Vooral die laatste maatregel dwingt de organisatie van het Holebifilmfestival om het één en ander te herbekijken. Zo moeten ondermeer de zaalplannen herbekeken worden van de bioscopen en zalen waar er films vertoond worden.

   

  Eerder deze week werd de filmvoorstelling 'Bij Elkaar In Bed' reeds geannuleerd  omdat het theatergezelschap 'Zensationeel' door de vorige week aangekondigde verstrengde maatregelen hun film niet verder kunnen afwerken.

  Het Holebifilmfestival gaat van 3 tot en met 27 november door.

  Lees meer
 • Dokter Ann verlaat Thuis na 23 jaar

  Actrice Monika Van Lierde nam donderdagavond afscheid van Thuis. Ze vertolkte al sinds de start van de populairste dagelijkse fictiereeks van Vlaanderen dokter Ann De Decker, een iconisch personage. Monika speelde mee in maar liefst 2913 afleveringen van Thuis. Ze besliste een tijd geleden dat ze op zoek wilde gaan naar andere uitdagingen.

  "Na 25 jaar de doktersjas van Ann aan de haak hangen, dat is niet evident", zo laat Monika Van Lierde weten. "Soms bekruipt me nog een gevoel van heimwee, maar anderzijds weet ik dat ik de juiste beslissing nam. Het is tijd voor iets anders. De laatste opnamedag was wel heftig: intens en vol liefde. Ik heb met een heel warm gevoel en veel dankbaarheid afscheid kunnen nemen van Thuis en de collega's."

  In 2005 kwam dokter Ann De Decker uit de kast als lesbienne. “Wat me altijd zal bijblijven van op de set is het moment waarop Ann voelt dat ze op vrouwen valt. Dat vond ik heel interessant, die emotionele omkering. Ook de wrede speech van Ann op het totaal fout gelopen huwelijksfeest van Tom en Judith vond ik heerlijk om te spelen. Dat moment blijft me zeker bij. Maar eigenlijk alle scènes waarin ik extremere gevoelens mocht spelen: het grote verdriet, de blinde woede of angst, overdonderende verliefdheid … En het vele gelach, gezwans en getetter tussen de opnames door. Samen met collega’s gewoon even zeveren en plezier maken, dat maakt dat je je job leuk blijft vinden en zorgt voor voeding."

  In de liefde had Ann up en downs. ze kende vele liefdes, met Tania Tibergyn als haar meest recente vriendin. Helaas liep dat niet goed af na de onthulling dat Anns vader Walter Tania ooit verkracht had. Dokter Ann beleefde voordien romances met John De Brabander, Lou Swertvaeghers, Jean-Pierre De Ruyter, Manon Raeman, Sandrine Verbeelen, Barbara Vinck, Mayra Magiels en Jessica Engels..

   

  Nadat de afgelopen weken bleek dat haar vader Walter haar vriendin Tania vroeger verkracht had - en ook de vader was van Tania's zoon Xander - werd de situatie voor dokter Ann onhoudbaar. Ze worstelde omdat het ideaalbeeld dat ze van haar vader had, aan diggelen viel. Haar relatie met Tania kwam tot een einde door alle spanningen. En tijdens een schermutseling met Xander sloeg ze, om Tania te beschermen, hem dood neer. Dat alles zorgde ervoor dat dokter Ann opnieuw wilde beginnen, ruimte nodig had, weg van hier. Een nieuwe start in Kaapverdië lijkt haar wel wat. En zo neemt Thuis afscheid van dokter Ann en van Monika.

  Thuis-producer Hans Roggen: "Het moet zo ongeveer de zomer van 2019 geweest zijn toen Monika me er voor het eerst over aan sprak: 'Is het niet tijd om te stoppen met dokter Ann?’ We hebben samen met de schrijvers gezocht naar een waardig afscheid van het personage, iets wat de kijkers zou bijblijven. Dat verhaal hebben we de afgelopen weken samen met Monika kunnen vertellen. Monika heeft al heel wat producers overleefd in die 25 jaren Thuis. Maar elkeen zal zeggen dat we het meest collega Monika zullen missen: een sfeermaker op en naast de set, een actrice met vakkennis en gewoon ook een fijn persoon. Het ga je goed, neem die nieuwe kansen en wie weet…  Kaapverdië is nu ook weer niet zo ver weg."

  Lees meer
 • Paus Franciscus voorstander van geregistreerd partnerschap voor homoseksuele koppels

  Paus Franciscus pleit in een nieuwe documentaire om een geregistreerd partnerschap te voorzien voor homoseksuele koppels. Het is de eerste keer dat het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk hiervoor pleit. 

   

  Al sinds zijn aanstelling houdt Paus Franciscus een  positievere houding tegenover homoseksualiteit erop na dan zijn voorgangers. In de documentaire Francesco  pleit paus Franciscus voor een wettelijke geregistreerd partnerschap voor stellen van gelijk geslacht. “Ook zij zijn onderdeel van Gods familie en verdienen bescherming.”

  In de documentaire zegt paus Franciscus: “Homoseksuelen hebben het recht om in een familie te leven. Zij zijn kinderen van God. Je kunt iemand niet uit een familie zetten, of het hen moeilijk maken om deze reden. Wat we nodig hebben is een burgerlijk partnerschap, op die manier zijn ze wettelijk beschermd.”

  De kerk heeft zich in het verleden steeds verzet tegen wetten die de relatie van een homoseksueel koppel wettelijk regelt. In die houding lijkt onder de huidige Paus een verandering plaats te vinden.

  De Nederlandse Stichting LKP is blij dat de huidige paus als eerste leider van de Rooms-Katholieke kerk zich zo duidelijk uitspreekt voor de wettelijke bescherming van homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen in de samenleving.  De koepelorganisatie vindt het alvast een mooi signaal voor de LGBT-gemeenschap in landen zoals Polen en Hongarije, waar hun rechten onder druk staan.

  “De uitspraken staan echter nog veraf van een volwaardige plaats van LHBTI’s in de rooms katholieke kerk”, zo laat LKP weten in een persbericht. ”Het huwelijk staat niet open voor stellen van gelijk geslacht. Nog steeds is het formele standpunt van de RKK dat zulke relaties ‘ongeordend’ zijn.”

  Foto:Jeffrey Bruno

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste