Laatste nieuws

 • Le Canada modifie ses conseils de voyage pour les touristes LGBTQ+ se rendant aux États-Unis

  Le Canada, après la Belgique et les Pays-Bas, a également adapté ses conseils de voyage pour les touristes LGBTQ+ se rendant aux États-Unis. Ces touristes sont avertis qu'en raison de leur identité queer, ils pourraient être la cible de la législation locale dans certains États américains.

  De plus en plus d'États américains adoptent des lois qui limitent les droits des personnes LGBTQ+ et/ou interdisent de parler d'homosexualité, de genre et d'orientation sexuelle dans les écoles. L'accès aux soins médicaux de confirmation de genre pour les personnes transgenres est également limité et, dans certains États, même interdit.

  C'est pour cette raison que Global Affairs Canada, le service extérieur canadien, a publié un avertissement sur son site web. "Certaines juridictions ont des lois et directives qui peuvent s'appliquer aux personnes 2SLGBTQI+ (Two-Spirit, lesbienne, gay, bisexuel, transgenre, queer, intersexué, et toute autre catégorie de personnes s'identifiant comme membre d'une communauté diversifiée en matière de sexe et de genre). Vérifiez la législation pertinente de l'État et les lois locales."

  La Belgique a également adapté le 7 juillet ses conseils de voyage pour les personnes LGBTQI+ se rendant aux États-Unis. "Aux États-Unis d'Amérique, l'attitude de la population à l'égard des personnes LGBTQI+ (lesbiennes, gays, bisexuels, trans, queer, intersexués, et ceux qui identifient différemment leur genre ou sexualité) varie d'un État à l'autre", est-il désormais mentionné, accompagné d'un lien vers le site de la Human Rights Campaign.

  Foto: Patrick Rosenkranz // Unsplash

  Lees meer
 • Canada past reisadvies aan voor LGBTQ+ toeristen die naar VS reizen

  Ook Canada heeft na Belgie en Nederland zijn reisadvies voor LGBTQ+-toeristen die naar de Verenigde Staten reizen aangepast. Zo krijgen de toeristen de waarschuwing mee dat ze omwille van hun queer zijn het doelwet kunnen zijn van de lokale wetgeving in sommige Amerikaanse staten.

  Steeds meer Amerikaanse staten voeren wetten in die de rechten van LGBTQ+ personen limiteren en/of het bespreken van homoseksualiteit , gender en seksuele oriëntatie op scholen verbiedt. Ook wordt de toegang tot genderbevestigende medische hulp voor transpersonen beperkt en in bepaalde staten zelfs verboden. 

  Net daarom heeft  Global Affairs Canada, de Buitenlandse dienst van Canada, een verwittiging geplaatst op zijn website. “Sommige zaken hebben wetten en richtlijnen die van toepassing kunnen zijn op  2SLGBTQI+ personen ( Two-Spirit, lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersex, en bijhorende klasse van personen die zich als lid identificeren van een seksuele en gender diverse gemeenschap). Check de relevante staat en relevante lokale wetten.

  Ook Belgie heeft op 7 juli zijn reisadvies voor LGBTQI+ personen naar de Verenigde Staten aangepast. “In de Verenigde Staten van Amerika verschilt de houding van de bevolking ten opzichte van LGBTQI+-personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans, queer, intersekse personen, en personen die hun gender of seksualiteit anders identificeren) per staat”, zo staat er nu te lezen naast een verwijzing naar de website van de Human Rights Campaign.

  Foto: Patrick Rosenkranz // Unsplash

  Photo by Patrick Rosenkranz on Unsplash

  Lees meer
 • Nigeriaanse politie arresteert meer dan 200 personen tijdens homo-huwelijk

  De Nigeriaanse politie heeft maandag meer dan 200 mensen gearresteerd in een hotel in Ekpan waar volgens hen een homohuwelijk plaats vond. Minstens 67 van de gearresteerden zullen worden aangeklaagd ‘voor het bijwonen en uitvoeren van een homo-huwelijk’.

  Homoseksuele relaties zijn strafbaar in Nigeria en personen die een homo-huwelijk afsluiten kunnen er een gevangenisstraf krijgen die tot 14 jaar kan oplopen.

  Tijdens een live-uitzending, waarbij een deel van de verdachten werden opgevoerd, omschreef een woordvoerder van de politie het homo-huwelijk als ‘kwaadaardig’ en zei hij dat ‘ze de westerse wereld niet mogen nadoen…wij zijn Nigeria en we moeten de cultuur van dit land volgen.’ Tijdens de uitzending kwamen ook een aantal van de gearresteerden aan het woord. Daarvan zeiden verschillende dat ze geen homo, maar wel modellen en mode-ontwerpers zijn.

  De hele politieactie werd door de Nigeriaanse afdeling van Amnesty International veroordeeld. De organisatie riep op X, het voormalige Twitter, de politie van de Delta regio op om de gearresteerde personen vrij te laten en een einde te maken aan deze ‘heksenjacht’.’In een maatschappij waar corruptie volop tiert wordt de wet die homoseksuele relaties verbiedt uitgebreid  door de wettelijke macht  en anderen gebruikt om mensen lastig te vallen, op te pakken en te chanteren. Dat is niet aanvaardbaar.’

  Foto:  Chickenonline via Pixabay

  Lees meer
 • Parket gaat in beroep tegen enkelband van Sven Pichal

  Het parket heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de raadkamer van Antwerpen om  radiomaker Sven Pichal vrij te laten en onder electronisch toezicht te plaatsen. Pichal werd vorige week opgepakt op verdenking van bezit en verspreiding van beelden van kindermisbruik en zat sinds donderdag in de gevangenis van Turnhout. Zondag werd dat bekend gemaakt samen met het nieuws dat hij met onmiddellijke ingang zijn ontslag ingediend had bij de VRT waar hij ondermeer voor Radio 2 het consumentenprogramma 'De Inspecteur' maakte. Woensdag maakte de VRT bekend dat het programma verdwijnt en in het najaar vervangen wordt door een nieuw consumentenprogramma.

  Woensdag moest Sven Pichal voor de raadkamer verschijnen. Daar kreeg hij te horen dat hij en nog een andere verdachte onder electronisch toezicht kwamen te staan maar het parket tekende beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer om de twee verdachten een elektronisch toezicht toe te kennen.

  Er lopen in totaal vijf gerechtelijke onderzoeken naar de verspreiding en het bezit van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. Het eerste onderzoek ging van start na een aangifte bij PZ Antwerpen over het delen van beelden van seksueel misbruik. Dat gebeurde begin augustus. Door de ernst van de feiten werd het parket Antwerpen daarvan meteen op de hoogte gebracht. Nog diezelfde avond werd dan ook een onderzoeksrechter aangesteld door de ernst van de feiten, de noodzaak om bewijselementen veilig te stellen en de enorme impact van deze feiten op slachtoffers. Elk beeld van een kind is een kind dat misbruikt is.

  Een eerste verdachte kon in de daaropvolgende dagen gearresteerd worden. De 34-jarige man uit Antwerpen werd aangehouden door de onderzoeksrechter op 14 augustus. Vier dagen later heeft de raadkamer zijn aanhouding bevestigd. In de loop van het onderzoek werden verschillende mensen verhoord. Dat heeft geleid tot drie arrestaties van drie mannen van 35, 42 en 44 jaar, allen uit Antwerpen. De 42-jarige man werd vrijgelaten onder voorwaarden. De twee anderen werden op vrijdag 25 augustus aangehouden voor het bezit en het verspreiden van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. De raadkamer heeft vandaag beslist dat de aanhouding verdergezet wordt in de vorm van een elektronisch toezicht. Daar heeft het parket hoger beroep tegen aangetekend.

  In vier dossiers werd er intussen een psychiater aangesteld om de verdachten te onderzoeken.

  Een vijfde verdachte mocht na verhoor beschikken.

  Lees ook: Radiomaker Sven Pichal neemt met onmiddellijke ingang ontslag om persoonlijke redenen bij de VRT

  Foto: VRT

  Lees meer
 • RTBF stuurt singer-songwriter Mustii naar Eurovisie Songfestival in Zweden

  De singer-songwriter Mustii zal volgend jaar voor ons  land naar het Eurovisiesongfestival in Malmö (Zweden) gaan. Dat heeft de RTBF woensdagmorgen bekend gemaakt. De 32-jarige Mustii (artiestennaam van Thomas Mustin) uit Brussel bracht al twee succesvolle albums uit, is naast singer-songwriter ook acteur, en neemt nu een volgende stap in zijn carrière.

  Thomas Mustin is een schrijver, componist, zanger en acteur. Al snel na zijn studies vertolkte Thomas rollen in theater, in reeksen en films (onder andere de RTBF-reeks La trêve, intussen ook wereldwijd te zien op Netflix). In 2017 vertolkte hij een hoofdrol in de Franse film Je voulais juste rentrer chez moi. In 2019 speelde hij Hamlet in het theater, geregisseerd door Emmanuel Dekoninck, en won Thomas de Magritte prijs voor ‘Beste jonge mannelijk talent’. 

  Thomas timmerde intussen aan zijn zangcarrière onder de artiestennaam Mustii. Zijn stijl is pop, die hij brengt met een hypnotiserende stem die breekbaar en tegelijkertijd krachtig klinkt. Mustii bracht intussen twee albums – 21st century boy en It’s happening now – uit en speelde op verschillende festivals zoals Les ardentes en Les nuit botaniques, en drie keer in een uitverkochte Ancienne Belgique. Ook gaf hij vorig jaar tijdens de Belgian Pride een geslaagd optreden. Mustii werd bekroond met de ‘Revelatie van het jaar’ award op de D6bels music awards.

   In 2024 brengt Mustii een nieuw album uit, keert hij op televisie terug als jurylid in Drag race Belgium, is hij te zien in de bioscoop in La nuit se traîne van Michiel Blanchart, en zal hij België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival.

  Foto:RTBF

   

  Lees meer
 • Radiomaker Sven Pichal neemt met onmiddellijke ingang ontslag om persoonlijke redenen bij de VRT

  Sven Pichal, vooral bekend van het Radio 2-programma 'De Inspecteur', neemt met onmiddellijke ingang ontslag bij de VRT waar hij reeds meer dan twintig jaar voor werkte. Dat laat zijn advocaat Walter Damen weten en het bericht is ook bevestigd door de VRT zelf. Verschillende krantensites melden ondertussen dat Pichal in het kader van een lopend onderzoek is gearresteerd en in de gevangenis van Turnhout zou zitten.

  Het nieuws van het ontslag van Pichal werd zondagavond bekend gemaakt door zijn raadsman. "Sven Pichal heeft besloten ontslag te nemen bij de VRT om persoonlijke redenen. Sven zal zich professioneel laten begeleiden en zich terugtrekken uit het publieke leven. Sven zal verder geen commentaar geven en wenst iedereen te bedanken die hem heeft gesteund.”

  De VRT werd zaterdag al op de hoogte gebracht en heeft het ontslag van Pichal aanvaardt. "We zijn niet op de hoogte van de redenen hiervoor. Hiervoor verwijzen we door naar zijn raadsman Walter Damen”, aldus de persdienst van de  openbare omroep.

  Op Radio 2 presenteerde Pichal het consumentenprogramma De inspecteur en de wekelijkse podcast WinWin. Hij werkte ook voor De markt, het economische magazine van VRT. 

  Foto: Radio 2/VRT

  Lees meer
 • Tim Küsters uitgeroepen tot Mister Gay Europe

  In het Britse New Castle is Tim Küsters uit Lint uitgeroepen tot Mister Gay Europe. Tim nam als Nederlander voor zijn thuisland deel aan de internationale mister verkiezing. De 28-jarige digitale marketing- en communicatiespecialist Tim Küsters nam tijdens de afgelopen editie ook deel aan de Mister Belgium verkiezing waar hij eerste runner up werd. 

  Na een  week in de Alnwick Garden and Castle, met verschillende uitdagingen en sociale bijeenkomsten, vond de finale zelf afgelopen weekend plaats in de Alnwick Garden in Newcastle (UK). Om Mister Gay Europe te winnen, moeten de deelnemers  tijdens verschillende proeven. Tim Küsters werd eerste in het persoonlijk interview, de projectuitdaging en de sportuitdaging. Hij werd derde in zowel de social media-uitdaging, de online stemming als de schriftelijke test.Tim gaat meteen aan de slag met een nieuw project gericht op geestelijke gezondheid en eenzaamheid in de LGBTQ+ gemeenschap. 

  Ook Mister Gay Belgium Maarten Truijen uit het  Kinrooi viel in de prijzen in deze internationale verkiezing. Zo won hij de awards van Mister Photogenic, Mister Congeniality en was hij de winnaar van de online voting. 

  Als vertegenwoordiger van de Tsjechische Republiek werd Kevin Drábek tweede en de Groot-Brittannië David Allwood derde. 

  Foto's: Mister Gay Belgium

  Lees meer
 • Iraakse parlement bespreekt wet die homoseksualiteit moet bestraffen

  In het Iraakse parlement heeft de eerste lezing plaatsgevonden van de aangepaste strafwet die ook homoseksuele relaties moet criminaliseren. Tot nu toe had Irak nog geen wetten die dit deden en werden homoseksuele relaties bestraft met een wet uit 1988 en 1969 die prostitutie verbiedt en verkrachting en sodomie bestraft. De aanpassing moet het  het wettelijke vacuum wegwerken.  “Het wijzigen van de wet gaat hand in hand met de aangeboren menselijke natuur waarmee God mensen heeft geschapen als mannen en vrouwen, alsook voor het behoud van de identiteit van de Iraakse samenleving tegen afwijkingen en oproepen tot parafilieën die de wereld hebben overspoeld," luidt de verklaring van het parlement.

  Als de wet wordt goedgekeurd kunnen homoseksuelen en diegenen die een homoseksuele levensstijl promoten zware boetes en  gevangenisstraffen van vijf jaar tot levenslang en zelfs de doodstraf krijgen. Vooraleer er over de nieuwe strafwet gestemd wordt, zal het Iraakse Parlement nog twee keer de wet bespreken en ook de nodige specialisten raadplegen.

  Of de aangepaste strafwet ook media die berichten over homoseksualiteit of de queergemeenschap kan bestraffen is nog niet helemaal duidelijk. Ook daarover moet het parlement nog een beslissing nemen.  Eerder deze maand besliste de Iraakse mediaregulator dat media en sociale media bedrijven die vanuit Irak opereren niet langer de term ‘homoseksualiteit’ mogen gebruiken en die moeten vervangen door de term ‘seksuele afwijking’. Uit een document van de mediaregulator CMC blijkt ook het gebruik van de  de term ‘gender’ verboden is.

  LGBTQ-activisten vrezen dat de  voorgestelde aanpassingen aan de Iraakse strafwet het leven van LGBTQ’s in gevaar zal brengen en zal leiden tot een toename van geweld. "De wet zal de Iraakse regering, gewapende groepen en anderen die LGBT+ burgers aanvallen, in staat stellen om wettelijk weg te komen met hun misdaden”, zo beweert Amir Ashour voorzitter van de Iraakse LGBTQ-organisatie IraQueer. “Deze wet zou in strijd zijn met Iraakse en internationale wetten, die gelijke bescherming garanderen voor alle burgers ongeacht seksuele geaardheid. Irak erkende dit in 2020 in hun inzending aan de VN!"

  foto: Engin akyurt // Unsplash

  Lees meer
 • BV's transformeren tot dragqueens in Make up Your Mind

  Ook VTM heeft ontdekt dat drag queens populair zijn en pakt dit jaar uit met het programma ‘Make Up Your Mind’ waarin vijf bekende Vlamingen zich laten transformeren tot een onherkenbare drag queen.  Vermomd als echte queens worden de bekende Vlamingen in verschillende rondes beoordeeld door een professionele jury van drag queens. Maar worden ze ook herkend door panelleden Bart Appeltans, Natalia, Julie Van den Steen en Ruth Beeckmans? Wie verrast en imponeert als een echte drag queen? En welke bekende Vlaming verschuilt zich achter zijn of haar nieuwe gedaante?

  De presentatie van Make Up Your Mind is in handen van An Lemmens, Davy Parmentier meet de temperatuur op bij de bekende queens en vangt hen op na hun performance. Want per ronde moet één bekende queen de show verlaten en zijn of haar echte identiteit prijsgeven. Bart Appeltans, Natalia, Ruth Beeckmans en Julie Van den Steen proberen, verdeeld in twee teams, te achterhalen welk bekend gezicht er verborgen zit achter de make-up.

   

  Lees meer
 • Zaakvoerster van kledingwinkel neergeschoten na ruzie over regenboogvlag

  In Los Angeles is afgelopen vrijdag een zaakvoerster van een kledingwinkel neergeschoten na een ruzie over een regenboogvlag die aan haar winkel hing. Dat blijkt uit de verslagen die de politie heeft vrijgegeven.

  Laura Ann “Lauri” Carleton (66) kreeg ruzie met de  27-jarige Travis Ikeguchi nadat die de regenboogvlag die aan haar winkel hing had afgetrokken. Daarop confronteerde de zaakvoerster hem en tijdens die ruzie werden door Ikeguchi verschillende homofobe verwijten gemaakt. Volgens het politierapport shoot Ikeguchi vervolgens de zaakvoerster neer en sloeg hij te voet op de vlucht. Hij overleed ook zelf nadat hij tijdens de klopjacht van de politie werd neergeschoten toen hij naar enkele agenten schoot. Het geweer dat werd aangetroffen bleek ook datgene te zijn waarmee Carleton werd neergeschoten.

  Uit het onderzoek bleek dat op de Twitter (nu X) en de GAB account van de schutter verschillende posts te vinden waren waarin Ikeguchi uithaalde naar de LGBTQ-gemeenschap, het homo-huwelijk, abortusrechten en de politie. In een vastgemaakt bericht was een filmpje te zien van een in brand gestoken regenboogvlag.

  Carleton was getrouwd met een man en behoorde volgens haar dochter niet zelf tot de LGBTQ-gemeenschap. Toch maakte ze er jarenlang een gewoonte van om een regenboogvlag aan haar kledingwinkel te hangen die regelmatig vernield werd.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste