Laatste nieuws

 • Nog steeds groen licht voor Holebifilmfestival

  Momenteel staan de lichten nog op groen voor de organisatie van het Holebifilmfestival. Dat laat de organisatie weten in hun nieuwsbrief. Dit jaar viert het filmfestival  van 3 tot en met 27 november zijn twintigste verjaardag. 

  Eén ding is zeker het wordt geen gewone editie al is het maar door de vele corona-maatregelen die nog van kracht zijn. Zo vergadert het kernteam al sinds het losborsten van de coronacrisis virtueel vanuit hun eigen kot. Ook wordt er dit jaar geen openings- en slotavond georganiseerd.  Ter vervanging wordt Holebikort wel georganiseerd op dinsdag 3 november. Op hun website is er ook een speciale pagina geplaatst waarop de impact van het coronavirus op het festival op de voet wordt gevolgd.  

  Het Holebifilmfestival is stap-voor-stap aan het vernieuwen en moderniseren omdat er enerzijds nood aan is.
  Het festival zal in deze bijzondere Corona-tijden dan ook voor een stuk de digitale kar opspringen door een samenwerking met 'ZED vanuit je zetel' op Dalton.be aan te gaan. 

  “Door de Coronacrisis weten we uiteraard niet goed in welke omstandigheden we ons gaan bevinden in november. Omdat we al 20 jaar een vaste waarde zijn geworden willen we daarom een alternatief kunnen aanbieden voor moest het festival in zijn normale vorm niet kunnen doorgaan”, zo laat Jorrit Ferket, coördinator  van het Holebifilmfestival weten.

  Bedoeling hiermee is om het Holebifilmfestival tot in de woonkamer te krijgen door een compilatie van de beste kortfilms uit alle inzendingen van Holebikort 2019 aan te bieden op 'ZED vanuit je zetel' zodat deze video-on-demand bekeken kan worden.

  Met deze samenwerking wil het Holebifilmfestival ook weer terug meer jeugd aantrekken. “Jongeren gaan heel weinig nog naar reguliere bioscoopvoorstellen, maar kijken eerder alles online vanuit hun kamer via diverse video-on-demand-platformen. Door deze samenwerking willen we hen kennis laten maken met het aanbod van het Holebifilmfestival en hopen we hen op die warm te krijgen om toch naar een voorstelling te komen kijken op één van onze locaties.” zegt Jorrit.

   

   

  De compilatie van de beste inzendingen uit Holebikort 2019 is sinds 8 augustus 2020 te zien op Dalton.be in de premium rubriek ‘ZED vanuit je zetel’ voor slechts € 5 en zal daarna naar de standaard catalogus van Dalton.be verhuizen.  https://www.dalton.be/zed-vanuit-je-zetel/video/holebikort .

  Lees meer
 • Nieuwe richtlijnen moeten zorgen voor diversiteit bij de Oscars

  Films die in aanmerking willen komen voor de Oscar voor ‘Beste Film’ zullen vanaf 2024 voldoende rekening moeten  houden met diversiteit op elk gebied. The Academy of Motion Picture Arts and Sciences , de organisatie die ieder jaar de prestigieuze filmprijzen uitreikt, heeft  de nieuwe richtlijnen bekend gemaakt. De academie ligt al enkele jaren onder vuur omdat de uitreiking te ‘blank’ zou zijn. In 2016 ging de hashtag #OscarsSoWhite viraal omdat toen al twee jaar op rij alleen witte genomineerden prijzen hadden gewonnen.

  In de nieuwe richtlijnen staat dat dertig procent van de cast mensen zijn met een niet-witte huidskleur, vrouwen, gehandicapten en uit de LGBTQIA+-gemeenschap of moeten de hoofdrollen worden gespeeld door mensen uit die ondervertegenwoordigde groepen. Ook achter de schermen zal er rekening moeten worden gehouden met de nieuwe regels. 

   

  “Wij geloven dat de nieuwe inclusieregels voor een duurzame, essentiële verandering in onze industrie zullen zorgen en ook versnellen”, zo laat de Academy weten.

   

  Lees meer
 • Pride Festival in het teken van uitdagingen rond gezondheid LGBTQ's

  Het in mei uitgestelde PrideFestival gaat van 12 tot 26 september door in Brussel. Op het programma staan 26 evenementen, vier documentaires, twee toneelstukken en een waaier aan voorstellingen conferenties en artistieke optredens. Met het thema  #WeCare vestigen LGBTQI+ verenigingen de aandacht op de vele uitdagingen rond gezondheid, zoals het ondersteunen van mensen met HIV, de toegankelijkheid van de gezondheidszorg en de psychologische en sociale aspecten.

  In mei werd naast de Pride optocht door Brussel ook het Pride Festival, dat twee tot drie weken voor de Belgian Pride wordt georganiseerd, uitgesteld. Een optocht door Brussel is nog niet mogelijk maar door de versoepelde coronamaatregelen kan het kunstenfestival nu wel doorgaan.

  We zetten even de hoogtepunten op een rijtje:

  Films

  Zondag 13.09 (16h00) "Are you proud?"

  Met een combinatie van archiefbeelden, interview, pop vox en reportages, gidst de film ons door de geschiedenis van de Pride in de UK.

  Dinsdag 15.09 (19h15) "Family in transition" & “Butterflies in Berlin”

  Amit, een huisman en vader van vier uit Israel onthult op een dag dat hij een transvrouw is. Amit’s vrouw, Galit, beslist om haar man bij te staan. Ondanks de persoonlijke moeilijkheden en de sociale stigmas doet de familie er alles aan om samen te blijven en zijn ze ervan overtuigd dat liefde alles zal overwinnen.

  In deze animatiefilm wordt  Alex gevolgd in het Berlijn van 1933. In die wereld gaat hij op zoek naar zijn seksuele identiteit en  wordt hij één van de eersten die een operatie ondergaat om vrouw te worden en dit op een ogenblik dat er in de hoofdstad verschillende repressies plaatsvinden.

   

  Conferenties

  Dinsdag 15.09 (15h00) - T Tutorial 

  Maak je je zorgen over de effecten van testosteron in het kader van een transitie? Volg je al een hormonenbehandeling maaar wil je leren hoe je zelf de injecties kan doen? Kom meedoen met de workshop “T Tutoriaal” en dan zal die T geen geheimen meer hebben voor jou!  

   

  16.09 -20.09 & 23.09 What about Lesbian Spaces ?

  Deze drie conferenties worden georganiseerd door Marian Lens (L-tour). In de drie conferenties wordt het thema van lesbische ruimtes ontdekt door verschillende leesroosters.

   

  Maandag 21.09 (19h00) "Brave New You " Conference on hate speech against LGBTQI’s

  Levendige discussie  waaraan je kan meedoen. Deze discussie zal een safe platform zijn door en voor (niet alleen) LGBTQIA+ mensen die hun ervaring met hate speech in iedere vorm willen delen.

   

  Shows

  Woensdag 16.09 - "POZ!"

  POZ! is de dromerige reis van een geinfecteerd queer wezen, een sensoriële ervaring, waarin dans, performance en tekst samengaan om zijn intieme wereld te belichten. 

  Hou er wel rekening bij dat er nog wijzigingen aan het programma kunnen komen. Check altijd voor meer info de website van het Pride Festival.

  Lees meer
 • Nederlandse campagne pakt online discriminatie aan

  In Nederland is de stichting Movisie en Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS)met een campagne gestart om discriminatie op sociale media aan te pakken. Bij het project #datmeenjeniet worden jongeren en jongvolwassenen getraind om voor elkaar op te komen als ze online op discriminatie stuiten. Met de campagne willen Movisie en KIS  de sociale norm vergroten dat online discriminatie niet acceptabel is. De campagne #datmeenjeniet gaat dinsdag 8 september officieel van start.

  #datmeenjeniet

  Sekstische comments, racistische memes of homofobe posts. Net als in real life komt discriminatie ook online op grote schaal voor. Het aantal meldingen van discriminatie online neemt ook toe. #datmeenjeniet begeleidt jongeren die online actief zijn, hoe zij online nog meer het verschil kunnen maken om discriminatie tegen te gaan om andere jongeren te inspireren ook in actie te komen tegen online discriminatie. Veel jongeren zien namelijk discriminerende content voorbijkomen, maar weten niet goed wat ze ertegen kunnen doen. Door in te grijpen, zijn zij niet langer een zwijgende omstander.

  Ingrijpen heeft zin

  En ingrijpen heeft zin, blijkt uit onderzoek van Movisie en Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS). De reacties van omstanders bij discriminatie zijn erg belangrijk. Zo past de dader mogelijk zijn reactie aan, voelt het slachtoffer zich gesteund en wordt er een sociale norm gecommuniceerd waaruit blijkt dat online discriminatie niet normaal is.

  In #datmeenjeniet krijgen de upstanders training van en begeleiding door professionals van Movisie, Diversity Media en Hogeschool Inholland.

  Wat werkt wel en wat werkt niet?

  Tijdens de workshops krijgen de upstanders informatie over wat wel en niet werkt bij online reageren en ontwikkelen of verscherpen ze een eigen strategie om (een vorm van) discriminatie aan te pakken. Ze doen ook mee met een campagne om de boodschap uit te dragen dat online discriminatie onacceptabel is.
  De aanpak wordt gedurende drie jaar tussentijds geëvalueerd en bijgestuurd. In het najaar van 2022 wordt alle kennis gebundeld in een e-learning, te gebruiken voor in het onderwijs en jongerenwerk. Ook wordt de kennis geborgd in opleidingen van Hogeschool Inholland.

  Campagne

  Op dinsdag 8 september wordt de campagne officieel gelanceerd op sociale media met een video. Vanaf dat moment trekken upstanders samen met bekende influencers het #datmeenjeniet T-shirt aan om mensen bewust te maken van online discriminatie en hen op te roepen om daartegen in opstand te komen.

  Lees meer
 • Marsha P. Johnson (1945-1992): De travestiet die in opstand kwam tegen politieinvallen

  Marsha P. Johnson werd in 1945 in New Jersey geboren als Malcolm Micheals Jr.  Hij begon op vijfjarige leeftijd reeds met het dragen van jurken maar moest daarbij stoppen toen hij werd lastig gevallen door leeftijdgenoten. Toen hij zeventien was trok hij naar New York en kwam hij terecht in Greenwich Village waar hij in contact kwam met andere homoseksuelen. Pas toen voelde hij zich comfortabel genoeg om homo te zijn en kwam hij  vervolgens uit de kast als homo, drag queen en travestiet. Om de eindjes aan elkaar te knopen ging hij aan het werk als hulpje in een restaurant en als sekswerker. 

   

  Johnson nam in eerste instantie Black Marsha als artiestennaam maar veranderde die later in Marsha P. Johnson. Johnson noemde zich travestiet omdat de term transgender toen nog niet massaal gebruikt werd. Johnson was één van de eerste dragqueens die regelmatig naar de New Yorks pub the Stonewall Inn ging. Dat deed ze meestal gekleed in goedkope vrouwenkleding en een kroon gemaakt uit verse bloemen. Zij was ook aanwezig op 28 juni 1969 toen de politie voor de zoveelste keer de bar binnenviel om de aanwezige homoseksuelen te arresteren. Tijdens de rellen  en de protestmarsen die daarop volgden was Marsha P. Johnson samen met Zazu Nova en Jackie Hormonia, één van de drie dragqueens die het gezicht werden van de Stonewall rellen. Na de Stonewall rellen werd Johnson lid van het Gay Liberation Front. Op de eerste verjaardag van de rellen liep Johnson mee op in de eerste gay Pride in New York.  In de jaren die erop volgde zette ze zich in om de positie van LGBTQ’s en sekswerkers te verbeteren. Zo werd ze ‘drag moeder’ van het Transy House, een plaats waar dakloze homo en transponeren konden overnachten. In de jaren tachtig werd ze een van de voortrekkers van Act Up, een groepering die zich inzette voor de strijd tegen aids. Doorheen de jaren  verslechterde de mentale gezondheid van Johnson die  onder meer aan schizofrenie leed en werd ze verschillende keren opgenomen in een psychiatrische instelling. 

  In 1992 werd haar lichaam na de gay Pride parade gevonden in de Hudson rivier. Volgens de politie pleegde Marsha zelfmoord maar getuigen verklaarden dat ze getuige waren van een ruzie tussen Marsha en een groep overvallers  die haar homofobe verwijten naar haar hoofd slingerde. Eén van hen zou slaags geraakt zijn met Marsha en dat de overvaller daarna opschepte dat hij een zwarte drag queen had vermoord. De politie opende toen echter geen nieuw onderzoek naar die bekentenissen. Dat gebeurde wel in 2002. Toen veranderde  de politie de doodsoorzaak van zelfmoord naar ‘onbekend’. Het onderzoek naar haar dood werd ook in 2012 en 2016 heropend.

  In 2O2O werd de naam van het voormalige East River State Park in Williamsburg  (New York) veranderd in het Marsha P. Johnson park. 

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste