Laatste nieuws

 • Amsterdamse politie pakt 22-jarige op die homo beledigde

  De Amsterdamse politie heeft maandagavond een man aangehouden die een homoseksuele man beledigde. De man werd op heterdaad betrapt in de Kinkerstraat.  Dat laat de Amsterdamse politie weten in een persbericht.

  De feiten vonden omstreeks half tien ’s avonds plaats toen een 21-jarige man in de Kinkerstraat werd aangesproken door een 22-jarige. Die vroeg of hij homo was. Toen de man dat bevestigde werd hij door de 22-jarige meerdere malen beledigd.  Een politiepatrouille ging op het tumult af  en tijdens de interventie bevestigde de verdachte zijn eerdere uitspraken tegenover het slachtoffer. De politie arresteerde daarop de verdachte voor belediging. Het slachtoffer heeft direct aangifte gedaan op het politiebureau.

  Roze in Blauw

  Bij  LGHBTQ+ gerelateerde incidenten kan in Nederland onmiddellijk het meldpunt van Roze in Blauw gecontacteerd worden. Dit is een landelijk netwerk van de politie met een laagdrempelig meldpunt voor mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd omtrent hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. 

   

   

  Lees meer
 • Meer dan 57 miljoen kijkers voor eerste Global Pride

  Meer dan 57 miljoen mensen uit 163 landen hebben de eerste Global Pride online bekeken. Die cijfers maakte de organisatie van de 27-uur durende virtuele pride, die op 27 juni werd uitgezonden via YouTube, Facebook en Revry, bekend. Tijdens de uitzending waren bijdrages te zien van meer dan 500 pride organisatoren en LGBTQIA+ organisaties uit 91 landen. Daaronder heel wat muziek, optredens van dragqueens, toespraken en boodschappen van activisten en archiefbeelden van prides uit de hele wereld. Voor ons land trad Lola McQueen op in het Europese blok. Verder waren er ook nog bijdrages van Laverne Cox, Elton John, Denise Ho, Adam Lambert, Olivia Newton John, Pussy Riot en Kesha.

  Tijdens de uitzending werden de kijkers opgeroepen om een donatie te doen voor het speciale Covid-19 fonds van de internationale Pride organisaties InterPride en Europride. Daarmee werd bijna 53.000 dollar mee opgehaald. Het geld zal gebruikt worden om organisatoren van Pride evenementen wereldwijd te ondersteunen.

  De eerste Global Pride werd samengesteld door een team van meer dan 100 vrijwilligers, waarvan de meeste afkomstig waren uit de lokale LGBTQ-organisaties die door de coronapandemie hun pride moesten aflasten of uit stellen.
  Het hele Global Pride project wordt de komende maanden geëvalueerd en daarna wordt bekeken of er nog een tweede versie van komt.

   
   

  Lees meer
 • Podcastreeks over coming-out genomineerd voor NTR Podcastprijs

  De podcastreeks die Marie van Uytvanck (21) maakte als bachelorproef over haar coming-out is genomineerd voor de NTR Podcastprijs 2020. De andere genomineerden zijn  Renee Demeulemeester, Misha Melita, Joost Schulte, Sanne van Otten, Djuna Kramer, Max-Lena Vanden Eynde, Josia Brüggen, Thomas van Veen en Ischa den Blanken. Wie met de prijs gaat lopen bepaald het publiek door te stemmen op Facebook.

  In de vijf korte afleveringen spreekt Marie van Uytvanck met verschillende mensen waarnaar ze de afgelopen jaren opkeek en die haar inspireerden om haar verhaal te vertellen en natuurlijk ook met haar vriendinnen en jongere zus over hoe ze uit de kast kwam.

  De NTR Podcastprijs is de aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers uit Nederland en België. De genomineerde podcasts zijn in de zomer te beluisteren in Radio Doc op NPO Radio 1. Onder de prijzen die de genomineerden kunnen winnen zit een montage cursus, professionele opname-apparatuur of een bezoek aan het internationale audiofestival Prix Europa in Berlijn. Op de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs staan alle genomineerde podcasts opgelijst in verschillende posts. De post met de meeste likes gaat op het einde van de zomer met een zelfgekozen prijs lopen. 

  Stemmen op de podcastreeks van Marie van Uytvanck kun je doen door deze Facebook-post te liken.

  Lees ook: Studente journalistiek komt uit de kast tijdens haar bachelorproef

  Lees meer
 • Nederland schrap M/V van identiteitskaart

  Nederland gaat in 2024 of 2025 de geslachtsaanduiding op identiteitskaarten schrappen. Vanaf 2024 krijgen alle Nederlanders een nieuwe identiteitskaart en daardoor zijn de kosten voor de aanpassing beperkt.

  Transgenderorganisatie TNN en de belangenorganisaties NNID en COC zijn gelukkig met het kabinetsvoornemen om de geslachtsaanduiding te schrappen.

  ‘Dit is geweldig nieuws voor mensen die dag in, dag uit problemen ondervinden van die categorie geslacht op hun identiteitsbewijs’, aldus TNN, COC en NNID in een reactie. ‘En het is goed nieuws voor eenieder die vindt dat het de overheid en instanties niet aangaat wat je in je ondergoed hebt.’

  ‘Door geslachtsregistratie te schrappen van de identiteitskaart bied je een directe, concrete oplossing voor mensen die nu door het leven moeten met documenten die niet goed weergeven wie ze zijn’, aldus de belangenorganisaties. ‘Het biedt een oplossing aan mensen die aan loketten, in de trein of aan de grens telkens weer onnodige en indiscrete vragen krijgen over hun geslacht.’

  Volgens NNID, TNN en COC is het schrappen van verplichte geslachtsregistratie onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ (non-binaire personen) en voor iedereen die vindt dat het de overheid niet aangaat wat hun geslacht is. De organisaties willen dat mensen geheel vrij zijn om zonder inmenging van de overheid te bepalen of ze zich als vrouw, man, of op andere wijze willen presenteren. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

  Lees meer
 • Saskia De Coster wordt huisschrijver bij de KU Leuven

  Vanaf volgend academiejaar gaat auteur Saskia De Coster aan de slag bij de KU Leuven als writer-in-residence. Als ‘huisschrijver’ van de universiteit zal zij onder meer een vak ‘creatief schrijven’ doceren, maar ook gastlezingen geven, gelegenheidsteksten opstellen en een interdisciplinair onderzoeksproject op touw zetten.

  De eerste writer-in-residence van de KU Leuven is niet toevallig één van haar eigen alumni. Na haar studies Germaanse talen en Literatuurwetenschappen schreef Saskia De Coster (°1976) verschillende romans, waaronder Eeuwige roem (2006), Wij en ik (2013) en Nachtouders (2019). Haar werk is veelvuldig bekroond, met onder meer de Opzij Literatuurprijs en drie Cutting Edge Awards. Dit jaar is zij als enige Belgische auteur genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Haar werk is in tien talen vertaald.

  De Coster is niet alleen veelzijdig op literair vlak. Ze werkt samen met beeldende kunstenaars als Rinus Vandevelde en Arne Quinze, maakt sound performances, zet projecten op met theatermakers en muzikanten, en verkent zo de grenzen van de literatuur.

  “We kijken erg uit naar de samenwerking met Saskia De Coster”, zegt Bart Raymaekers, vicerector Groep Humane Wetenschappen, ook bevoegd voor cultuurbeleid. “Als universiteit willen we de harmonie tussen kunst en wetenschap bewust stimuleren. Saskia De Coster kan op dat vlak een inspirerend voorbeeld zijn voor onze studenten en medewerkers.”

  Creatief schrijven

  Saskia De Coster zal als writer-in-residence een vak creatief schrijven doceren aan de Faculteit Letteren. Het vak maakt deel uit van de masteropleidingen westerse literatuur, culturele studies en taal- en letterkunde, maar staat ook open voor studenten van andere opleidingen. Op basis van een motivatiebrief worden twintig studenten geselecteerd, die een semester lang met de auteur aan de slag gaan.

  “Ik vind dit een heel mooi initiatief en voel me dan ook vereerd dat de keuze op mij is gevallen”, reageert Saskia De Coster. “Als student letteren was het net dat wat ik miste in mijn opleiding: het creatieve aspect van taal en de mogelijkheid om meer over het schrijfmetier te leren. Ik ben ook erg benieuwd naar hoe studenten vandaag met taal omgaan, hoe hun leefwereld eruitziet en hoe ik mezelf daartoe verhoud. En omdat ik het belangrijk vind dat kunst en wetenschap samenkomen, wil ik van de gelegenheid gebruikmaken om die grenzen af te tasten.”

  In het najaar wordt een wetenschappelijk project opgezet rond hardlopen en schrijven. De Coster is een fervent hardloopster en stelde vast dat sporten haar helpt bij het creatieve proces. Onderzoekers en studenten van verschillende faculteiten zullen zich, samen met de schrijfster, over het verband tussen creativiteit en hardlopen buigen.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste