Laatste nieuws

 • Puurs-Sint-Amands bevriest stedenband met Poolse zusterstad

  De gemeente Puurs-Sint-Amands zet voorlopig de samenwerking met haar Poolse zusterstad Debiça stop omdat de stad een charter heeft ondertekend die de rechten van holebi’s zou inperken. Het is echter niet duidelijk of de Poolse stad zich uitgeroepen heeft tot LGBTQ-vrije zone of dat ze het charter voor de bescherming van het traditionele gezin heeft ondertekend. Tot dat er meer duidelijkheid is worden alle officiële banden tijdelijk bevroren.

  De organisatie ‘Solidarity Action Brussels’  meldde aan het gemeentebestuur dat  Debiça een LGBT- charter zou hebben ondertekend, waarin ze  zich kant tegen alle homo’s, lesbiennes en andere ’anders geaarde personen. Volgens  gemeenteraadslid Jef De Roo (CD&V) zou de zusterstad zichzelf echter hebben uitgeroepen tot LGBT-vrije zone. 

  Tot dat er duidelijkheid is of Debiça nu een LGBT-vrije zone is of niet én over de houding van het lokale bestuur, worden alle officiële contacten of samenwerkingen on hold gezet. Alle andere contacten tussen privépersonen en verenigingen kunnen wel nog.

   “We vragen net aan de gemeenteraad de toestemming om dit dossier verder te onderzoeken”, zo zegt bevoegd schepen Ann-Marie Morel (CD&V) in Het Laatste Nieuws. ”Debiça zou nu nog geen LGBT-vrij-verklaring hebben ondertekend, maar wél een charter ‘ter bescherming van het traditionele gezin’. Dat is natuurlijk ook al een eerste aanzet tot... Het initiatief komt vanuit het lokale bestuur van Debiça, maar dit wil niet zeggen dat de meerderheid van de bewoners van Debiça deze keuze steunt. De burgemeester zou trouwens al enorm onder vuur liggen.”

  Bron: Het Laatste Nieuws

  Lees meer
 • Genkse homobashers krijgen gevangenisstraffen van 20 maanden tot 5 jaar

  Zeven Genkenaren die eind vorig jaar via een dating-app homoseksuele mannen in de val lokten om hen te beroven zijn door de Tongerse strafrechter veroordeelt tot gevangenisstraffen van twintig maanden tot vijf jaar, gedeeltelijk met uitstel en boetes tussen de 800 en 1.200 euro. Eén Genkenaar werd vrijgesproken. De acht die voor de Tongerse rechtbank moesten verschijnen maken deel uit van een groep van vijftijen jongeren tussen de 14 en 20 jaar die mogelijk 27 potentiële slachtoffers heeft gemaakt. De zeven minderjarigen moeten zich voor de jeugdrechter verantwoorden. Aan hun slachtoffers moeten de twee Genkenaren die met het plan op de proppen kwamen een schadevergoeding van bijna 22.000 euro, vermeerderd met gerechtskosten en intresten betalen.

  De jongeren hadden via de dating-app Badoo verschillende profielen aangemaakt waarmee ze mannen die seks zochten met andere mannen aanspraken. Daarna lokten de jongeren, in een steeds veranderende samenstelling, hun toekomstige slachtoffers naar een parking. Eén van de jongeren fungeerde als lokpersoon terwijl twee tot zes jongeren zich telkens in de buurt verstopten. Nadat de mannen de wachtende jongen aansprak werden ze besprongen door de gemaskerde jongeren, of stapten die in hun auto in. Daarna werden ze in elkaar geslagen en in verschillende gevallen ook bedreigd met een wapen. De mannen moesten telkens hun gsm en bankkaarten afgeven en hun bankcodes onthullen.  De slachtoffers werden vervolgens meegenomen naar een bankautomaat waar ze hun rekening moesten leegmaken of moesten lijdzaam toezien hoe de overvallers via hun bank-app dat deden. Eén van de slachtoffers zag hoe de jongeren er met zijn auto vandoor gingen nadat hij in elkaar was geslagen met een matrak. Nadat hij aangifte had gedaan kwam er bij de politie een melding binnen dat er een carjacking aan de gang was waarbij zijn auto betrokken was. De auto werd een week later uitgebrand teruggevonden op een parking in de buurt van de woning van de Genkenaar die als lokjongen diende. 

  Na enkele overvallen gingen de agenten van de politiezone CARMA actief op zoek naar de overvallers. Toen ze de vijftien jongeren geïdentificeerd hadden werden enkele van hun telefoons afgeluisterd. Daardoor konden ze een gesprek onderscheppen waarin de jongeren vertelden dat ze een 84-jarige man in elkaar zouden slaan en dat die het mogelijk niet zou overleven. De politie verwittigde het slachtoffer en kon op die manier voorkomen dat de man zijn date ontmoette. Net na nieuwjaar werden de jongeren opgepakt. In hun telefoons werden conversaties teruggevonden met 27 verschillende mannen.

  Naar mate van hun betrokkenheid bij de verschillende overvallen kregen zes van de acht Genkenaren een een gevangenisstraf van twintig, dertig of veertig  maanden, waarvan een gedeelte effectief. De Genkenaar die met het plan op de proppen kwam en als lokaas optrad werd door de rechtbank als de leider van de bende gezien en kreeg hiervoor een gevangenisstraf van vijf jaar. Dertig maanden hiervan werden met uitstel gegeven. Hiervoor moet de Genkenaar zich wel aan een aantal voorwaarden houden.

   

  Lees ook: Longread: Homoseksuelen slachtoffer van gewelddadige overval door bende homo-bashers uit Genk (plus-artikel)

  Lees meer
 • Roze Huis Antwerpen organiseert kaarsenwake voor Keniaanse LGBTQ-vluchtelingen

  Vrijwilligers van Het Roze Huis van Anntwerpen organiseren op zaterdag 3 oktober een kaarsenwake op de Scheldekaaien voor LGBTQIA+ vluchtelingen in Kenia. De initiatiefnemers willen met deze actie aandacht vestigen op het lot van een groep LGBTQIA+ vluchtelingen in het Keniaanse Kakuma.

  Deze vluchtelingen leven in precaire omstandigheden, en zijn vaak niet veilig. Er zijn nog veel landen in Afrika waar homoseksualiteit strafrechtelijk kan worden vervolgd en worden LGBTQIA+ personen gemarginaliseerd en als misdadigers beschouwd.

  Op 1 september  kwamen actievoerders samen in New York, San Francisco, Ottawa en Londen om aandacht te vragen voor het trieste lot van de LGBTQIA+ vluchtelingen in Kakuma. Ook de vrijwilligers van het Roze Huis van Antwerpen willen met de kaarsenwake hun steun betuigen.

  Alle deelnemers aan de kaarswake moeten zich inschrijven. Dat kan via de mailadressen denis.bouwen@telenet.be of irazme3@gmail.com. Het vertrek is om 20 uur aan het Zuiderterras.

  bron: Het Roze Huis van Antwerpen

  Lees meer
 • Axel Daeseleire verblijft bij samenwonend homokoppel in woonzorgcentrum.

  Volgende maandag zendt VTM om 21.55 uur Axel Daeseleires verblijf in het woonzorgcentrum Hof De Beuken in Ekeren, uit. Het is met een dubbel gevoel dat hij er binnenstapt. “Met alle respect voor de mensen die daar werken en wonen, maar ik word daar altijd een beetje depressief van. Ik had dat destijds ook als ik mijn grootvader ging bezoeken, ik moest daar altijd een beetje mijn moed voor verzamelen”.

  Het woonzorgcentrum telt 157 bewoners, met Axel erbij vijf dagen lang 158. Niet alleen loopt Axel een dag lang mee als verpleegkundige, hij praat er vooral veel met de bewoners en hun bezoekers. Axels ‘buurman’ René (90) verblijft al vijf jaar in Hof De Beuken en is er zielsgelukkig. Dat was hij er al snel, maar sinds enkele jaren ook omdat hij er Irène (63) heeft leren kennen, met wie hij al enkele jaren een koppel vormt. René is al een hele tijd met de directeur aan het onderhandelen om samen met Irène te mogen eten. 

  In het woonzorgcentrum woont nog een ander koppel, dat samenwoont op een kamer. Axel is verrast twee mannen aan te treffen: Jacky (94) en Swa (89). Ze kennen mekaar al van 1963. Vorig jaar is Swa gevallen en brak hij zijn heup, waardoor hij in een rolstoel terecht kwam. Zichzelf thuis behelpen ging niet meer lukken en dus besloot het koppel om samen naar een woonzorgcentrum te verhuizen. De pioniers van de holebigemeenschap vertellen Axel waar ze mekaar hebben leren kennen. 

  Axel krijgt een krop in de keel bij het verhaal van de 88-jarige Leon, die zijn Marie-Josee (66) elke dag komt bezoeken. De situatie thuis was niet meer haalbaar. “Elke dag kom ik naar hier. Maar haar continu verzorgen, het klokje rond, dat ging niet meer.” Maar het doet Leon pijn. Veel pijn. Hij vindt dit leven niet menswaardig meer en deelt met Axel zijn gevoelens en gedachten. “Toen ik Marie-Josee naar hier heb moeten brengen, was mijn leven ten einde. Ik heb alleen nog interesse in haar, al de rest interesseert me niet”. 

  Op de beschermde afdeling brengt Axel een bezoek aan Lena (79). Zij verblijft al drie jaar in het woonzorgcentrum en zit in een vergevorderd stadium van dementie. Haar man Marcel (84), waarmee ze al 55 jaar een koppel vormt, komt elke dag bij haar langs. Ondanks dat ze niet goed meer kunnen praten, is het mooi om te zien hoeveel chemie er nog is tussen hen.

   

  De opnames van Axel Gaat Binnen vonden plaats voor de corona-uitbraak. 

  Aflevering 3 van Axel Gaat Binnen op maandag 14 september om 21.55 uur.

  Lees meer
 • Finale Mister Gay Belgium gaat door

  Na twee uitstellen zal er op 17 oktober eindelijk een nieuwe Mister Gay Belgium zijn. Dat maakt organisator Bram Bierkens bekend via Facebook. De finale gaat zoals ieder jaar door in theater Elckerlyc in Antwerpen. Wel wordt er rekening gehouden met de coronamaatregelen en zal er minder publiek de Mister Gay Belgium finale kunnen bijwonen.

  Oorspronkelijk zou op 23 mei de opvolger van de huidige Mister Gay Belgium Matthias De Roover worden verkozen. Door de lockdown werd de verkiezing een eerste keer uitgesteld naar 17 augustus.  Maar ook die kon door de beperkingen niet doorgaan. “Tot op heden mag men maar met max. 200 personen het Antwerpse Theater Elckerlyc betreden en dit nog onder heel wat voorwaarden", zo klonk het toen bij de organisatie "Helaas bleek na vele opvolg meetings en het herhaaldelijk blijven maken van deze oefening, het laten doorgaan van het MGB gala in augustus onhaalbaar te zijn.”

  Nu de maatregelen opnieuw iets verlicht zijn is het wel mogelijk om de finale, zij het met een pak minder volk, te organiseren. "Finale Mr. Gay Belgium gaat door, maar uiteraard volledig Corona-proof en met minder aanwezig in Theater Elckerlyc", zo laat Bram Bierkens weten op de Facebookpagina van Mister Gay Belgium. "Nog steeds nodig, zeker in deze tijden waar we het welzijn van LGBT'ers niet mogen vergeten", zo besluit Bram Bierkens zijn bericht.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste