Laatste nieuws

 • Antwerp Pride komt eraan. Dit moet je zeker weten voor je komt feesten !!!

  Antwerpen maakt zich op voor de jaarlijkse Pride-week. De belangrijkste winkelstraten hebben hun regenboogvlaggen weer van de zolder gehaald en dus is het hoog tijd dat we de belangrijkste dingen die je voor de komende week moet weten even op een rijtje zetten.

  Antwerp Pride begint dit jaar op woensdag 9 augustus in het Openluchttheater Ter Rivierenhof met een spetterende openingsavond met optredens van Quatsch Collective, Martha Da’ Ro, Grace, Grigri Y El Macho Fantastico en DJ SAHЯA.

  Pride-optocht.

  Op zaterdag 12 augustus vertrekt om 14.00 uur de Antwerp Pride Parade. De deelnemers van de parade verzamelen eerst op het Sint-Jansplein. De parade start om praktische redenen dit jaar iets verder op het parcours, namelijk op de Oude Leeuwenrui en van daaruit gaat het naar de kaaien.
  Ter hoogte van de voetgangerstunnel verlaat de parade de kaaien, om dan via Sint-Jansvliet, de Kloosterstraat en Scheldestraat de tocht verder te zetten via de Cockerillkaai naar het eindpunt op de Gerlachkaai. Op de Cockerillkaai start op dat moment het Antwerp Pride Love United festival. 

  Pride omkleedruimte

  Nieuw dit jaar is dat OUT TV en de winkel We op de Meir voorzien in kleedruimtes. Heb je thuis niet de mogelijkheid om je Pride outfit aan te trekken of wil je niet naar Antwerpen komen in je outfit, dan kan je een kleedruimte reserveren in de WE winkel op de Meir. Je kan je daar klaarmaken en vervolgens naar de start van de Parade gaan.

  Love United Festival

  Het Love United festival vindt dit jaar opnieuw plaats op de Scheldekaaien ter hoogte van de  de Cockerillkaai en begint om 15.00 uur. Op twee podia zullen er verschillende dj’s draaien waaronder Sharon of Love, Amari & MC Tally, Digna, Kevin Legolane, Bust N’ Tears & Jimmy Kidd, Dokter T, Laurens Luyten eva… Het feest duurt hier tot middernacht en de toegang is gratis.
  Ook de Pride Village waarin tal van LGBTQIA+ organisaties zich voorstellen bevindt zich op dit festivalterrein.

  Pride in Town

  Pride in Town krijgt dit jaar een nieuwe invulling en wordt Pride - Woman - In Town. Op het sfeerrijke Sint-Andriesplaats richten we een kleiner festival in ver van de beats en de spots voor iedereen die behoefte heeft aan een rustigere Pride beleving.  Zoals de naam doet vermoeden staan lesbische, biseksuele, queer- en trans vrouwen hier in de spotlights. In een programma gecureerd door Kat Van Nuffel, Fleur Pierets, Manny Willy en Nathalie Delporte kan je er genieten van spoken word, literatuur, muzikale optredens en dj-sets.
  Pride - Women - in Town  organiseren we samen met het cultureel ontmoetingscentrum coStA. 

  Closing Festival met Gustaph

  Zondag palmt het Closing Festival het grote festivalterrein aan de Scheldekaaien in. Van 14.00 tot 23.00 uur kan je weer meezingen en dansen met geweldige artiesten en enkele guilty pleasures. Onder de artiesten onder andere: de queens van het Antwerp Show Ball onder leiding van Sederginne, Carolina Dijkhuizen, Dimitri D’Anvers, Les Copines en DJ Kat sluiten deze editie van Antwerp Pride af. De Belgische sensatie van Eurovision Gustaph kon uiteraard niet ontbreken op ons podium.Ook hier is de toegang gratis.

  Daarnaast wordt er ook volop gevierd in de stad zelf. Bijna alle LGBTQ-horecazaken hebben voor deze week een heel programma met allerlei feestjes, optredens met of zonder drag queens en nog veel meer om hier op te noemen. In onze recentste podcast hebben we alles  eens op een rijtje gezet.

  Touristico Gaylive Podcast #15: The Antwerp Pride & Antwerp Queer Arts Festival edition

  Foto: Archief Gaylive

  Lees meer
 • Cavaria trekt na dertig jaar de stekker uit ZiZo

  Na bijna dertig jaar verdwijnt ZiZo, het (online) huisblad van Cavaria. Dat laat de LGBTQ-koepel weten.De paar laatste jaren bracht Cavaria na het schrappen van de papieren versie nog enkel online verslag uit van wat er leede in de LGBTQ-gemeenschap. De laatste maanden verscheen er steeds minder nieuwsberichten op de site. Zizo verving in 1993 De Janet . Het blad werd enerzijds gratis verdeeld naar de aangesloten groeperingen of kon ook gekocht  worden in de betere boekhandels. In 1997 kwam Zizo zelf in het oog van een mediastorm toen ze enkele  leden van de popformatie 'Get Ready' als homo outen. De groep spande een kortgeding in tegen het blad en de rechter oordeelde dat het bewuste nummer onmiddellijk uit de winkels moest verdwijnen.De rechter volgde  de leden en het management in hun redenering dat de outing de aantrekkingskracht van de groep op hun (overwegend jong en vrouwelijk) publiek zou aantasten en dat dit economisch schadelijke gevolgen zou hebben voor de groep. Op 22 november 1999 veroordeelde de correctionele rechtbank van Gent Zizo ook nog tot het betalen van een schadevergoeding van 20.000 Belgische frank (500 euro). 

  Bij het opkomen van het internet begon de toenmalige Holebifederatie ook met een webversie die onder leiding van toenmalig hoofdredactrice Fran Bambust zeer sterk uitgroeide en voor stevige concurrentie zorgde voor andere LGBTQ-nieuwssites die niet konden rekenen op subsidies. Doorheen de jaren verminderde de rechtstreekse verkoop van het blad en liepen ook het aantal abonnees terug.In 2013 ging ZiZo daarom een samenwerking aan met het Nederlandse magazine Gay&Night  om een Vlaamse versie van het Nederlandse magazine op de markt te brengen. "Een gedeelte van de content zal gelijk zijn aan de Nederlandse Gay&Night. Maar de Gay&Night ZiZo zal worden uitgebreid met specifiek Vlaams 'homonieuws', aangeleverd door ZiZo, meer Vlaams uitgaansnieuws en meer Vlaamse adresgegevens en plattegronden”, zo meldde ZiZo toen.

  Maar die samenwerking stopte ook in 2019 en waarmee ook de papieren versie van ZiZo verdween  en het blad enkel digitaal verder leefde. Die versie verdwijnt nu ook.

  'Toen ZIZO begon in 1993 was homoseksualiteit nog veel meer taboe. Het thema en de mensen uit de LGBTI+ community kwamen amper aan bod in de media", zo blikt Yves Aerts van Cavaria terug op de rijke geschiedenis van ZiZo.."Vandaag de dag zien we meer en meer representatie, ook in de mainstream media. Ze hebben hierbij een veel groter bereik dan ZIZO."

  De algemene media mag dan wel mee op de kar gesprongen zijn van de LGBTQ-nieuwsgaring maar daardoor is de rol van ZiZo dan volgens Aerts ook helemaal uitgespeeld. Nochtans geeft hij ook toe dat het momenteel slecht gesteld is  met het welzijn van LGBTI+ personen en dat ze nog al te vaak in aanraking komen met allerlei geweld. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken maar volgens Aerts kunnen "die andere media  een cruciale rol  spelen in de maatschappelijk acceptatie van onze diverse community."

  "Om ervoor te zorgen dat de representatie steeds op een kwalitatieve manier gebeurt, heeft çavaria ervoor gekozen extra in te zetten op samenwerking met de media.‘Zo krijgen we ruimte om meer in te gaan op vragen van mediamakers, advies te geven aan scenarioschrijvers, getuigenissen aan te leveren en zoveel meer. Daarmee bereiken we een pak meer mensen dan we met ZIZO konden bereiken. Het was altijd al de bedoeling om ZIZO overbodig te maken. Nu is het zover: ZIZO is aan een natuurlijk einde gekomen,’ zegt Yves Aerts.

  ZiZO gaat er uit met een interview met de leden van de Get Ready, de band die het blad in 1997 en 1999 voor de rechter daagden na dat ze geout werden. In het interview gaat het ondermeer ove die gedwongen coming-out, de gevolgen daarvan en de nood aan representatie:Nog tot eind december blijft ZiZo online te raadplegen maar daarna gaat de stekker er onherroepelijk uit.

   

  Lees meer
 • Overvallers die verantwoordelijk zijn voor dood van David Polfliet veroordeeld voor eerdere roofoverval

  De drie  jongens die ervan verdacht worden van David Polfliet(42) op 6 maart 2021 in Beveren door een messteek om het leven te hebben gebracht, zijn door de correctionele rechtbank veroordeeld voor het in de val lokken van een andere homoseksuele man drie dagen ervoor. De jongens kregen gevangenisstraffen van respectievelijk drie jaar, waarvan twee met uitstel. 40 maanden met uitstel en 24 maanden cel met uitstel. 

  De drie jongens, die zichzelf als pedojagers bestempelden, lokten in 2021 minstens twee mannen via Grindr in de val. Een daarvan was David Polfliet  die door een messteek in zijn been zou overlijden. Voor deze poging tot overval met dodelijke afloop moeten de drie later nog terecht staan. Drie dagen voor die noodlottige zesde maart hadden ze ook een andere homoseksuele man, waarvan ze  dachten dat het een pedofiel was, op dezelfde manier in de val gelokt. Ze lokten een  man in Kieldrecht naar een afgelegen veld waar ze hem vervolgens vernederden en bedreigden. Ze filmden ook het hele gebeuren om met de beelden op sociale media te kunnen scoren. Het slachtoffer kreeg ook doodsbedreigingen die zouden worden uitgevoerd als hij de politie zou verwittigen. 

  Toen het eerste slachtoffer hoorde over de dood van David Polfliet  stapte hij naar de politie omdat hij zeker was dat het om dezelfde daders gingen.

  Lees meer
 • Thomas Gallery steunt Het Roze Huis Antwerpen en Antwerp Pride met nieuwe expositie

  Thomas Gallery pakt tijdens de pride maand in Antwerpen uit met de expositie ‘Sous-titres de Fleurs ‘ waarin Nicha Roodboon en Filip Orens hun visie op beweging en emotie bundelen. Een gedeelte van de opbrengst van de expositie gaat naar drie werkingen die binnen het Roze Huis van Antwerpen actief zijn en Antwerp Pride.

  Thomas Gallery is onlangs verhuist naar een nieuw pand op de Oude Koornmarkt in Antwerpen. Naast de nieuwe expositie ‘Sous-titres de Fleurs’ is er ook het kunstproject ‘Motion comes from emotion’ te zien.

  Met ‘Sous-titres de fleurs’ nemen Rodboon en Orens je mee doorheen de gevoelswereld van het individu. “Tijdens onze individuele ontplooiing als mens krijgen we te maken met diverse emoties en gevoelens, ongeacht onze achtergrond”, vertelt Orens. De tien werken weerspiegelen de complexiteit van die emotie, zelfontplooiing en de behoefte aan individualiteit. Intrigerende gevoelens die we misschien niet allemaal zelf ervaren, maar wel willen begrijpen. Als derde kunstenaar koos Thomas voor Joachim Seitfudem die exclusief voor het project drie beeldhouwwerken maakte.

  De expositie past perfect in het thema ‘Braveolution’ van de Antwerp Pride die dit jaar loopt van 9 tot en met 13 augustus. ‘Braveolution' roept iedereen buiten de LGBTQIA+ op de moed te hebben om op te komen voor een inclusievere samenleving. Een thema waar Thomas Gallery en de kunstenaars volledig achterstaan. “Motivatie en verandering komen vanuit een emotioneel bewustzijn, vanuit begrip. Kunst heeft een breed draagvlak, met dit project proberen we mensen opnieuw te verbinden”, legt Thomas uit. 

  Tien procent van de opbrengst van het ‘Sous-titres de fleurs’ gaat dan ook naar de drie werkingen van HRH: ‘ANNO’, de ontmoetingsmomenten voor LGBTQIA+ personen met een diverse culturele achtergrond, de buddywerking voor en door transpersonen ‘T-Buddy’ en ‘Vinden en (Ver)binden’, de buddywerking voor LGBTQIA+ personen met een migratieachtergrond. Ook zij die geen groot werk aankopen kunnen hun steentje bijdragen. De werken van ‘Sous-titres de fleurs’ en de ‘making of’ werden verzameld in een exclusieve verjaardagskalender met een gelimiteerde oplage van 100 stuks. Die opbrengst gaat volledig naar de Pride-organisatie.

  Lees meer
 • Tom Daley wil zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs

  De Britse Olympische duiker Tom Daley heeft bekend gemaakt dat hij na twee jaar afwezigheid opnieuw professioneel wil gaan duiken. Hij wil zich ook kwalificeren om aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te kunnen deelnemen.

  Daley kondigde na de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 zijn pensioen aan en zei toen dat hij zich wilde focussen op zijn gezin.

  Na een bezoek aan het Amerikaanse Olympische en Paralympische museum in Colorado met zijn zoon kwam de duikmicrobe echter terug. Zo vertelt hij in een filmpje dat hij het afgelopen weekend op zijn YouTube kanaal plaatste.

  “In theorie was ik op pension en dacht ik dat ik ervan af was en me niet meer zag terugkeren om het opnieuw te doen. Ik was overtuigd dat mijn tijd in het zwembad voorbij was.Maar toen ik uit dat museum kwam was er iets in mij veranderd.

  “Mijn zoon Robbie zei tegen mij dat hij me wilde zien duiken op de Olympische Spelen en dat heeft een nieuw vuur in mij aangewakkerd om te zien waar dit naar leidt.”

  De drievoudige wereldkampioen voegde er wel aan toe dat hij niet zeker is dat hij terug kan keren naar het elite-niveau maar zei wel dat een kwalificatie voor Parijs 2024 zijn doel is.

  Lees meer
 • Honderdvijftig deelnemers aan tweede CSD-parade in Saint Vith

  In St. Vith hebben zaterdag zo een 150  sympathisanten meegelopen tijdens de tweede Christopher Street Day Parade. Dat waren er iets minder dan tijdens de editie van vorig jaar toen er een 250-tal personen waren.

  Een bonte stoet trok achter een kleurig uitgedoste carnavalwagen en in het gezelschap van een dragqueen door St.Vith om halt te houden aan het stadhuis waar in aanwezigheid van de viceminister-president van de Duitse Gemeenschap Antonios Antoniadis (SP) voor de eerste keer de regenboogvlag gehesen werd.Na de optocht was er een afterparty met barbecue.

  Lees meer
 • Transmannen schrijven zich massaal in voor Miss Italie verkiezing

  Verschillende transmannen hebben zich ingeschreven om aan de volgende verkiezing van Miss Italië mee te doen. Dat doen ze na de transfobe uitspraken die organisatrice Patrizia Mirigliani deed nadat  Rikkie Kollé  eerder deze maand  als eerste transvrouw tot Miss Nederland was verkozen.

  De organisatrice omschreef de verkiezing van Rikkie Kollé als absurd en verklaarde dat aan de verkiezing van Miss Italie enkel ‘vrouwen die ook geboren zijn als vrouw’ mogen meedoen en dat haar verkiezing niet op de ‘glitterwagen van het transactivisme’ zou springen.

  Uit protest tegen die uitspraken hebben de afgelopen weken heel wat Italiaanse transmannen zich ingeschreven. Een van hen is de transactivist Federico Barbarossa. “Toen ik over die absurde regel hoorde, begon het idee te broeien”, zo vertelt hij in de Italiaanse krant  La Repubblica. “Ik heb bij mijn geboorte de vrouwelijke geslachtsaanduiding gekregen maar ik heb me altijd meer als een jongen gevoeld.”

  "We hopen dat dit de nodige media-aandacht zal opwekken waardoor  deze kwesties weer centraal gesteld worden, en dat veel andere 'vrouwen bij geboorte' zich massaal zullen inschrijven voor de competitie om deze verouderde standpunten, die in strijd zijn met de Italiaanse grondwet, belachelijk te maken.

  "Ze zouden mij afwijzen omdat ik een jongen ben en eruit zie als een jongen, terwijl een transmeisje dat zich inschrijft wordt afgewezen omdat ze niet als vrouw wordt beschouwd: wat is dan het punt?"

  Foto: Instagram/Federico Barbarossa

  Lees ook :Video: Doodsbedreigingen geuit tegen nieuwe Miss Nederland, transvrouw Rikkie Kolle

   

  Lees meer
 • TGLPDCST-Awards: Nomineer nu jouw favoriete LGBTQ-zaak en evenement

  Voor het tweede jaar op rij de LGBTQ-sites Touristico Gay en Gaylive.Be hun gezamenlijke awards uit. Dat kondigden de uitgevers van de beide sites Sven Boutsen (Touristico Gay) en Marc Dirix (Gaylive.Be) aan in de onlangs verschenen aflevering van hun gezamenlijke podcast Touristico Gaylive (TGLPDCST). “Dit jaar trekken we de awards verder open dan vorig jaar en gaan we ook anders te werk”, zo laat Marc Dirix weten. “Ook laten we voor het eerst de luisteraars van onze podcast en bezoekers van onze sites hun favoriete LGBTQ-bar en evenement nomineren”, zo vult Sven Boutsen aan.

  De eerste ronde van de Touristico Gaylive podcast Award werd aangekondigd in de laatste aflevering waarin er ruime aandacht wordt besteed aan de komende Antwerp Queer Arts en Antwerp Pride festivals. Net als het voorbije jaar worden er begin volgend jaar opnieuw zes awards uitgedeeld en dit in de categorieën “Beste LGBTQ-horecazaak”, “Beste Belgisch LGBTQ-evenement 2023”,”Beste buitenlands LGBTQ-evenement 2023”,”Beste Belgisch LGBTQ- toeristisch evenement 2023”,”Beste LGBTQ-Partyconcept” en “LGBTQ Icon 2023”.

  Vorig jaar beperkte de twee podcasters zich tot vooral tot de Antwerpse LGBTQ-scene. Zo wonnen Marie Antoinette (Beste nieuwe LGBTQ-horecazaak), Pinkie by Jeffreys (beste nieuw party-concept), Antwerp Pride (beste LGBTQ-evenement), Ivana’s Crazy Bus Tour (beste LGBTQ-getint toeristisch evenement) en Armand Everaert van café Strange (LGBTQ-icon) de eerste vijf TGLPDCST-awards.

  Dit jaar wordt de uitreiking van de TGLPDCST-awards anders en uitgebreider. Zo wordt er in twee rondes gewerkt. In de eerste ronde kunnen de luisteraars en bezoekers van de respectievelijke sites hun favorieten doorgeven in vier categorieën. Vanaf 15 september tot eind december kan er dan gestemd worden op een shortlist waarop de meest vernoemde LGBTQ-zaken, evenementen en partyconcepts komen. De genomineerden voor  de LGBTQ-Icon award worden gekozen door de podcasters zelf.

  “De meeste categorieën blijven erbij”, zo verduidelijkte Sven Boutsen in de recente aflevering.”Zo hebben we vorig jaar de beste nieuwe LGBTQ-zaak verkozen, dit jaar gaat het over de beste LGBTQ-zaak in Belgie als Nederland. Enkel de winnaars in de categorieën van vorig jaar kunnen dit jaar niet opnieuw in dezelfde categorie winnen. Een nieuwe categorie is beste buitenlands LGBTQ-evenement 2023.”

  “Via een formulier kun je je favorieten doorgeven in vijf categorieën”, aldus Marc Dirix. “Daaruit maken we in september een shortlist en vanaf dan zal de stemming net als vorig jaar gebeuren. De TGLPDCST-Awards worden dan bekend gemaakt in onze aflevering van januari en in de maanden erna uitgereikt aan de winnaars.”

  Nomineren voor de TGLPDCST-Awards kan via de link op https://linktr.ee/TGLPDCST of door het inscannen van de  QR-code op de foto hieronder.

   

  Lees meer
 • Putin ondertekent wet die genderbevestigende behandelingen verbiedt

  De Russische president Vladimir Putin heeft maandag een wet ondertekend die iedere “medische interventie die tot doel heeft om het geslacht van een persoon te veranderen” verbiedt. Hierdoor zijn genderbevestigende operaties in Rusland  niet meer mogelijk. Dat meldt de Moscow Times. 

  Onder de nieuwe wet zijn niet alleen geslachtsveranderende operaties verboden maar ook het voorschrijven van hormonen. Ook verbiedt de wet dat de officiële genderaanduidingen op de officiële documenten zoals paspoorten aangepast worden. Dat was sinds 1997 mogelijk in Rusland. Ook adopties van kinderen door koppels waarvan een van de partners trans is worden verboden en de huwelijken van transpersonen worden door de nieuwe wet geannuleerd.

  De wet werd eerder deze maand door de beide kamers van het Russische Parlement goedgekeurd. Artsen en LGBTQ+ activisten waarschuwen dat de nieuwe wet kan leiden tot een toenamen van het aantal zelfmoordpogingen of de aankoop van hormonen op de zwarte markt.

   

  Lees meer
 • VRT-nieuwsanker Martine Tanghe overleden

  Zondagmorgen is voormalige nieuws-anker Martine Tanghe overleden. Zij was al enkele jaren ziek en leed aan kanker, ze werd 67 jaar. Ruim 42 jaar lang was Martine Tanghe journalist en nieuwsanker bij VRT. Ze ging met pensioen in november 2020. Ze was ongetwijfeld de bekendste en een van de meest gewaardeerde nieuwspresentatoren van Vlaanderen. Ze was ook het vaste gezicht van de verkiezingsprogramma’s van VRT. Heel haar carrière lang was ze een voorbeeld en een ambassadeur van mooi en helder Nederlands. Voor die verdienste kreeg ze vorige donderdag, 20 juli, het prestigieuze ereteken van Commandeur in de Kroonorde. ​ Ze las jarenlang het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor, de spellingwedstrijd tussen Vlaanderen en Nederland. ​ Daarnaast was Martine een boegbeeld van Kom op tegen kanker. ​ Na haar carrière bleef ze actief, onder meer als juryvoorzitter bij de nieuwe Vlaamse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur en als theatermaakster.

  Foto: VRT

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste