Laatste nieuws

 • Lifetime Achievementaward voor Paul Rademakers

  Paul Rademakers heeft de Lifetime Achievement Award van Çavaria gekregen. Hij zet zich al heel zijn leven in om hulp te bieden aan holebi’s en viert maandag 31 augustus 2020 zijn 100ste verjaardag. Vandaag verraste çavaria Paul in het woonzorgcentrum het Gouden Anker. Hij kreeg een bedankwoord van de Regenboogambassadeurs, de uitreiking van zijn Award door çavaria-coördinator Yves Aerts en een DJ set van DJ Kat.  

   Jaarlijkse uitreiking çavaria Awards  

  Jaarlijks reikt çavaria een Lifetime Achievement Award uit. Die wordt toegekend aan mensen die zich hun leven lang verdienstelijk hebben gemaakt voor de rechten en het welzijn van LGBTI+-personen. Voor het jaar 2020 gaat de Award naar Paul Rademakers.  

  “Paul heeft als één van de pioniers een cruciale rol gespeeld in de Vlaamse LGBTI+-beweging, hij zette zich heel zijn leven lang in voor het welzijn en de maatschappelijke acceptatie van holebi’s”, zegt algemeen coördinator van çavaria Yves Aerts. “We willen hem dan ook op deze manier bedanken voor zijn jarenlange toewijding en activisme.” 

   Paul Rademakers aan de basis van de huidige holebi-bewegingen in Vlaanderen 

  Paul Rademakers speelde in de jaren 60-70 een cruciale rol bij de opkomst van de Vlaamse LGBTI+-beweging. Hij was het boegbeeld van Het Gesprekscentrum in Antwerpen dat in 1968 werd opgericht.  Die vereniging ving homo’s op en leerde hun zichzelf te aanvaarden. Daarboven legde Paul het contact met de buitenwereld, en maakte zo het begrip homoseksualiteit bij het brede publiek kenbaar. Hij organiseerde lezingen, discussies en gaf voorlichtingen over heel Vlaanderen. Vastberaden sprak hij met zoveel mogelijk mensen, om zo hun visie op homoseksualiteit te veranderen. 

   In 1971 richtte Paul samen met Priester Wilfrid Lammens een nieuwe groep op, het GOC: Gespreks-en Onthaalcentrum. Die vereniging was enorm succesvol en legde de basis voor latere holebi- en transgenderverenigingen.  

  De uitreiking en de feestelijkheden gebeurden allemaal op een veilige manier, met aandacht en respect voor de huidige corona-maatregelen. 

  Het levensverhaal van Paul Rademakers werd voor Antwerp Pride ook in een videofilm gegoten voor de alternatieve pride wandeling Trail of Stories.

  Trail of stories- Paul Rademakers

  Lees meer
 • Roland Javornik start met campagne die diversiteit in LGBT-gemeenschap in de kijker moet zetten

  Regisseur en Mister Gay Belgium finalist Roland Javornik is met een eigen campagne begonnen waarin hij  de diversiteit van de LGBT-gemeenschap toont. De komende weken is hij van plan om op zijn sociale media-kanalen enkele korte reportages te verspreiden waarin die diversiteit aan bod komt.  De reportages maken deel uit van zijn Mister Gay Belgium-campagne. 

   

  “Vanaf vandaag start ik mijn Mr. Gay Belgium 2020 campagne. We hebben een enorm diverse community maar jammer genoeg krijgt niet elke groep even veel tijd in de spotlights in de media”, zo laat de Hasseltse regisseur weten via zijn sociale mediakanalen. “In de komende weken wil ik op regelmatige basis een korte reportage de wereld insturen die de pijnpunten in onze gemeenschappelijke strijd zal belichten. 

  Want iedereen verdient het om gezien én gehoord te worden.” Hij lanceert de reportages met de hashtag #Ikbenertochook.

  Het eerste filmpje vertelt het verhaal van de uit Congo afkomstige Serge. In de reportage vertelt hij over zijn afkomst, coming-out en het gebrek van gekleurde LGBT’s in de media. “Als ik terugblik kan ik me niet herinneren dat ik eigenlijk iemand had of het nu in de politieke wereld was of in de media, of algemeen in de wereld, waar dat ik naar kon opkijken om te zeggen van  ‘ok die persoon lijkt op mij en is gewoon homo. Ik heb er nooit bij stilgestaan  dat ik daar op zoek naar was. Als ik rond mij keek had ik zo goed als geen rolmodellen.”

  Het is niet de eerste keer dat Roland Javornik rolmodellen of LGBT’s in zijn werk naar voor schuift. Zo  maakte hij er enkele jaren terug een punt van om ook homoseksuele koppels in de door hem geregisseerde reclamespots van Impermo te laten opdraven en regisseerde hij ook de documentaires For this is my blood waarin hij onderzocht waarom homo's in België geen bloed mogen geven,  "Two prides, two worlds...One Europe?”, waarin hij de beleving onderzocht van deelnemers aan de Belgische pride en de Baltische pride. In 2013 draaide hij  de kortfilm "Roerloze Ontploffingen”, een Neo Noir Motion Comic over het leven van enkele holebi's in de fictieve stad Hasaluth ergens tussen 1948 en 1958.

   

  Lees meer
 • Filmfestival van Berlijn pakt uit met genderneutrale awards

   

  Het Film Festival van Berlijn gaat niet langer meer aparte prijzen uitdelen in aparte categorieën voor mannen en vrouwen. De organisatie heeft bekend gemaakt dat alle prijzen vanaf de volgende editie gender-neutraal zullen zijn. Daarmee is het Film Festival van Berlijn het eerste filmfestival dat met genderneutrale awards uitpakt.

  De nieuwe richting van het filmfestival werd bekendgemaakt door de twee directeurs van het festival,  Mariette Rissenbeek en Carlo Chatrian.

  “In plaats van de awards voor beste acteur en beste actrice, een zilveren Beer voor beste hoofdrol en beste bijrol zullen alleen awards uitgereikt worden op een genderneutrale basis”, zo staat te lezen in een verklaring van de organisatoren.

  “We geloven dat het niet opdelen volgens geslacht  van de awards voor acteerprestatieseen signaal geeft voor meer gender-gevoelige gewaarwording in de filmindustrie.”

  Het Filmfestival van Berlijn is één van de belangrijkste filmfestivals, na dat van Wenen en Cannes. Die laatste twee filmfestivals houden nog wel vast aan aparte awards voor acteurs en actrices.

   

  Lees meer
 • Opnieuw boete voor KRC Genk na homofobe spreekkoren

   

  KRC Genk heeft voor het tweede jaar op rij een boete gekregen voor homofobe spreekkoren tijdens een wedstrijd. Tijdens de wedstrijd tegen Club Brugge van 1 maart 2020 weerklonken er in het stadion spreekkoren waarbij ‘alle boeren zijn homo’ gezongen werd. Volgens de disciplinaire commissie van de Belgische voetbalbond is dit een uiting van homofobie. Genk kreeg daarom een boete van 1.000 euro.

  Ook in het voetbalseizoen van 2018-2019 kreeg KRC Genk een voorwaardelijke  boete voor de homofobe spreekkoren. Leandro Trossard kreeg toen een officiële waarschuwing en een boete voor zijn homofobe uitspraken tijdens de kampioenenviering van Racing Genk. Trossard liet zich tijdens de titelviering van Racing Genk meeslepen om het lied “Alle boeren zijn homo’s” mee te zingen. De aanvoerder van Genk ging akkoord met de straf die hij hiervoor kreeg en stortte de boete door aan een goed doel.

   'Dezelfde feiten hebben zich weer voorgedaan. Daaruit blijkt dat de maatregelen die genomen werden door KRC Genk niet voldoende zijn', liet de disciplinaire commissie optekenen bij onze collega’s van de RTBF. 

  Lees ook: 

  Anderlecht krijgt toch boete voor homofobe spreekkoren

  KBVB geeft Trossard waarschuwing en boete voor homofobe uitspraken

  Lees meer
 • Susan B. Anthony (1820-1906): De lesbienne die Amerikaanse vrouwen het stemrecht bezorgdde

  Susan B. Anthony (15 februari 1820 – 13 maart 1906) was een Amerikaanse sociale hervormster en activiste voor vrouwenrechten die een cruciale rol speelde in de  vrouwenkiesrechtbeweging. Haar familie zette zich in voor meer sociale rechten. In eerste instantie ging ze op pad om handtekeningen te verzamelen voor petities tegen de slavernij. In 1856 werd ze de verantwoordelijke voor de Amerikaanse Anti-Slavernij maatschappij in de staat New York. In 1872 werd Susan B. Anthony gearresteerd in Rochester, New York nadat ze haar stem had uitgebracht. Daarmee was ze in overtreding met de toen geldende staatswet. Zij argumenteerde tijdens haar rechtszaak dat het veertiende amendement in de grondwet haar het recht gaf om te stemmen. De rechter gaf de volksjury echter de opdracht om haar schuldig te bevinden en gaf haar uiteindelijk een boete van 100 dollar die ze overigens nooit betaalde. Anthony was er trots op dat haar arrestatie de aandacht vestigde op het gebrek aan vrouwenrechten toen.  

  In 1978 deed zij er samen met  Elizabeth Cady Stanton er alles aan om het grondwettelijke amendement op de agenda van het Amerikaanse congres  te krijgen. Susan B. Anthony overleed in 1906, 14 jaar voor vrouwen stemrecht kregen in het hele land.

  In 2020, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de goedkeuring van het negentiende grondwetsamendement door het Amerikaanse congres, kondigde president Donald Trump aan dat hij Susan B. Anthony een pardon zou verlenen. Daartegen kwam heel wat kritiek van vrouwelijke politici. Volgens hen zou Susan B.Anthony nooit een pardon gewild hebben, zolang alle vrouwen geen gelijke rechten hebben.

  Bij hun protest kregen ze ondermeer de steun van het Nationale Susan B. Anthony museum in Washington. In een tweet op de bekendmaking van het pardon liet het museum weten dat Susan B. Anthony nooit een pardon zou willen omdat ze niet van mening was dat ze iets verkeerd had gedaan. Volgens het museum was Anthony woedend dat ze geen eerlijk proces met een volksjury had gekregen en zou ze tegen de rechter gezegd hebben dat ze nooit een dollar van de opgelegde boete zou betalen."Betalen zou de procedure gevalideerd hebben. een pardon voor Susan B. Anthony doet hetzelfde", aldus het museum.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste