Laatste nieuws

 • Meerderheid Nederlanders zien homoseksuele premier wel zitten.

  Slechts een klein deel (17 procent) van de Nederlanders zou ermee moeite hebben als de Nederlandse Premier Mark Rutten opgevolgd zou worden door een openlijk homoseksuele premier. Dat is één van de verrassende conclusies die Onderzoeksbureau Motivaction trekt uit een recente bevraging bij onze noorderburen. Het onderzoeksbureau vroeg in opdracht van Winq Media hoe de Nederlanders staan tegenover ondermeer de pride, regenbooggezinnen, modern ouderschap en discriminatie van mensen met een LGBTQ-achtergrond.

  Alle Nederlanders die hebben meegedaan aan dit onderzoek, zijn ook verdeeld in zogenaamde ‘mentality-groepen’. Zo is bij de traditionele burgerij minder dan de helft trots op de positie die homoseksuele in Nederland hebben verworven. De traditionele burgerij wordt gedefinieerd als plichtsgetrouwe moralistische personen die vasthouden aan tradities, rust, reinheid en regelmaat. De kosmopolieten denken hier duidelijk anders over. Ruim driekwart van hen zegt trots te zijn op de positie van homoseksuelen. Deze groep bestaat uit kritische wereldburgers die staan voor ontplooiing, maatschappelijk succes en genieten.

  Zijn het twee mannen die in het openbaar zoenen, dan vindt 55% van de traditionele burgerij dit ongemakkelijk. Bij de kosmopolieten ligt dit percentage een stuk lager, namelijk op 24%. 

  Maar liefst 60% van de kosmopolieten vindt dat het voor paren van gelijk geslacht gemakkelijker moet worden om kinderen te krijgen. Bij de traditionele burgerij is dat 38%.

  Van de traditionele burgerij vindt 36% dat de Canal Parade in Amsterdam er voor iedereen is en dus niet alleen voor homo’s. Veel meer kosmopolieten (68%) zijn het hiermee eens.

   

  Gezondheid

  Homoseksuele mannen en lesbiennes hebben daar met 68% minder moeite mee. Maar ook: de helft van de hoogopgeleide mensen vindt dat homoseksuele mannen hun preventieve medicijnen tegen hiv (PrEP) zelf moeten bekostigen. Van de laagopgeleiden vindt minder dan de helft dat. 

  Slechts één op de tien van de ondervraagde Nederlanders is van mening dat homoseksuele mannen geen bloed moeten kunnen doneren.Verder geldt: hoe jonger de ondervraagden, hoe meer zij van mening zijn dat kinderen uit een regenbooggezin net zo’n gelukkige jeugd hebben als kinderen uit een gezin met hetero-ouders. 

  Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat het voor LHBTQ-stellen gemakkelijker moet worden om kinderen te krijgen.

   

  Sociaal en maatschappelijk vlak

  Eén derde van de  jongeren tussen de 18 en 24 jaar is niet trots op de positie die de LGBTQ-gemeenschap in Nederland heeft verworven. 23% van de ondervraagde homo’s en lesbiennes vindt dat homoseksuele mannen zich te veel terugtrekken binnen hun eigen gay vriendengroep. 39% van de ondervraagde biseksuele mensen deelt deze mening.

  Als een man en een vrouw publiekelijk met elkaar zoenen dan vindt 19% van de hetero’s dit ongemakkelijk. Bij mensen uit de LGBTQ-gemeenschap ligt dit percentage met 30% een stuk hoger.

  Zijn het twee mannen die in het openbaar zoenen, dan vindt zowel 1/3 van de ondervraagde hetero’s, homo’s als lesbiennes dit ongemakkelijk. Bi’s hebben hier beduidend minder moeite mee, minder dan 19% deelt dit ongemak. 

  62% van de mensen uit de LGBTQ-gemeenschap vindt het goed wanneer scholen hun diversiteit bevorderen met een mix van zowel heteroseksuele als homoseksuele leerkrachten. De hetero’s denken daar beduidend minder over: slechts 43% is het daarmee eens. 

  Bijna de helft van alle Nederlanders vindt dat vluchtelingen die in hun land van herkomst worden vervolgd wegens hun seksuele geaardheid, recht hebben op asiel in Nederland.

  De Nederlandse voetbalbond KNVB en de politie moeten harder optreden tegen anti-homo-leuzen in het voetbalstadion. Driekwart van de hetero’s deelt deze mening, terwijl dit percentage bij de homo’s en lesbiennes op 67% blijft steken.

  En van alle heteroseksuele ondervraagden vindt driekwart dat er tijdens een sollicitatie geen vragen mogen worden gesteld over de seksuele voorkeur. Homoseksuele mannen en lesbiennes hebben daar met 68% minder moeite mee. De helft van de regenbooggemeenschap vindt dat te weinig bedrijven zich in hun communicatie direct richten tot de gay community. Nu gebeurt  dit voor de meeste bedrijven enkel rond de periode van de verschillende prises. Volgens vier op de vijf homo’s en lesbiennes zou het de geloofwaardigheid van een bedrijf ten goede komen als ze ook adverteren buiten die periodes. De Amsterdamse Canal Pride is voor  de helft van de ondervraagde hetero’s en driekwart bij de homo’s en lesbiennes een feest voor iedereen. Het zijn vooral de jongeren tot 34 jaar die het leuk vinden om verhalen over de Canal Parade in Amsterdam te volgen via televisie en sociale media.

  Bijna de helft (43%) van de  deelnemers uit de LGBTQ-gemeenschap vindt dat homoseksuele mannen een betere smaak hebben dan heteroseksuele mannen. Bij de hetero’s zelf is slechts 17% het hiermee eens.

  Ook denken onze Nederlandse buren dat de meerderheid van de mensen niet 100% homo of 100% hetero is. Dat denkt meer dan de helft van de homo’s en lesbiennes. Bij de biseksuelen is dat driekwart.

   

  Lees meer
 • Bart Kaël covert Raymond van het Groenewoud voor zijn zeventigste verjaardag.

  Bart Kael heeft een cover gemaakt van ‘Chachacha’, de hit van Raymond van het Groenewoud uit 1981. Bart Kaël deed dit op vraag van Radio2 die Raymond van het Groenewoud dit jaar voor zijn zeventigste verjaardag in de bloemetjes zetten.

  In ‘Het jaar van Raymond’ vraagt Radio 2 elke maand aan een Vlaamse artiest om een cover te maken van een nummer uit het rijke oeuvre van Raymond van het Groenewoud. Kaëll bracht vrijdagmiddag in primeur zijn unieke cover van 'Chachacha'.

  Raymond luisterde live mee en was enorm enthousiast over de versie van Kaëll. "Bart heeft heel plezant gewerkt met de ritmes. Er is weinig speling omdat het een chachacha is, maar de verdubbelingen, ontdubbelingen en nieuwe smaak die eraan toegevoegd is, maakt het toch heel anders dan het origineel. En dat maakt het net zo goed."

  "Een song naar mijn hart"

  Toen Bart Kaëll bladerde in het uitgebreide songboek van Raymond van het Groenewoud viel zijn oog onmiddellijk op 'Chachacha': "Humor, poëzie en een aanstekelijk ritme. Een song naar mijn hart!" aldus Kaëll.

  Bart Kaëll: "Dankzij Raymond heb ik met de jaren meer aandacht besteed aan het schrijven van mijn liedjesteksten. Een verhaal, dat meer moet doen dan rijmen, inhoud heeft met een vleugje humor en soms een speldenprik."

  Lees meer
 • Erotiek in de kerk: fototentoonstelling met transgender modellen

  Er heerst nog altijd een taboe rondom de lichamelijke identiteit en seksualiteit van transgender mensen. Pride Photo Nijmegen brengt daar verandering in door Adult Alternative te organiseren: de eerste erotische fototentoonstelling met transgender, intersekse en non-binaire modellen ooit. Een taboedoorbrekende expositie die ook nog eens plaatsvindt in een kerk: de Stevenskerk in Nijmegen. De opening is op vrijdagavond 4 september. Zaterdag 5 en zondag 6 september is de tentoonstelling het grootst met extra activiteiten. Daarna nog tot en met 4 oktober 2020 te zien.

  Eerlijke verhalen van transgender mensen

  Veel cisgender personen - mensen van wie het geboortegeslacht overeenkomt met hun genderidentiteit - weten nog maar weinig van de seksualiteit van transgender mensen. En dat resulteert in ongepaste grappen, (te) nieuwsgierige vragen of pijnlijke stiltes. Adult Alternative doorbreekt het taboe rondom seksualiteit van transgender mensen. Met behulp van prachtige fotoseries van transgender modellen worden persoonlijke en eerlijke verhalen gedeeld over erotiek en intimiteit. Het is de eerste keer ooit dat dit onderwerp op zo’n manier in beeld wordt gebracht. Vijf fotografen (Prins de Vos, Julius Thissen, Joëlle de Vries, Sara Donkers en Jesse van den Berg) maken speciaal voor deze expositie nieuw werk. Er doen 20 modellen aan mee.  

  Stimuleren en faciliteren van dialoog

  Het doel van Adult Alternative is om bezoekers op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met het onderwerp en hen met nieuwe inzichten naar huis te laten gaan. Zo wordt de dialoog over transgender personen en genderdiversiteit gestimuleerd en gefaciliteerd. Het evenement vindt plaats in samenwerking met Stichting Board with Church, een stichting die nieuwe invullingen van de Stevenskerk zoekt, ook in een niet-religieuze context. Betekenis, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke vraagstukken zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. 

   Opening vrijdagavond 4 september, openingsweekend 5 en 6 september 2020

  De opening vindt plaats op vrijdagavond 4 september, het openingsweekend van Adult Alternative is op zaterdag 5 en zondag 6 september. De Stevenskerk staat dan volledig in het teken van de expositie. Bovendien is er ruimte voor theater, gesprekken, discussie en overdenking. Zo is er het interactieve programma The Naked Thruth van de Transketeers waarin je drie transjongens álle vragen kunt stellen die je een transgender persoon ooit wilde stellen, maar niet eerder durfde. Ook kun je een levende boeken lenen en is er een theaterprogramma van Mind Mix in samenwerking met Ets.

  Adult Alternative is te zien van 4 september tot en met 4 oktober 2020 in de grote gotische Stevenskerk in Nijmegen. Op zaterdag 5 en zondag 6 september is de tentoonstelling het grootst en vinden diverse extra activiteiten plaats. Toegang gratis. 

   

   

  Foto: Jackson door Sara Donkers

  Lees meer
 • Nederlandse gemeente Nieuwegein verbreekt vriendschapsband over LGBT-vrije zone in Poolse stad

  De Nederlandse gemeente Nieuwegein (provincie Utrecht) heeft deze week  de vriendschapsband met de Poolse stad Pulawy met onmiddellijke ingang verbroken. Pulawy is één van de steden die zichzelf eerder tot een LGBTI-vrije zone heeft uitgeroepen. Eén van de wethouders verving op eigen initiatief de bordjes met de vermelding van de vriendschapsband met een sticker van de regenboogvlag.

  De gemeenteraad riep keurde vrijwel unaniem en motie goed waarin werd opgeroepen om de vriendschapsband te verbreken. Vooral het feit dat de Poolse zusterstad een holebi en transgender vrije zone heeft schoot in het verkeerde keelgat van de verschillende wethouders. In maart had Burgemeester Frans Backhuijs al een brief geschreven naar zijn Poolse gemeente met zorgen over de gelijkheid in Pulawy. Hij kreeg echter geen antwoord op zijn brief.

  De informele vriendschapsband met Pulawy volgde op de beëindiging van de officiële stedenband die in 2015 na twintig jaar werd stopgezet. Sindsdien waren de contacten minimaal.

  Lees meer
 • Expo Keith Haring op weg om succesvolste tentoonstelling ooit in Bozar te worden

  De expo rond de Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring in Bozar is een enorm succes en zou wel eens de meest succesvolste tentoonstelling ooit kunnen worden voor het Brusselse museum. Wie de expo met het werk van de legendarische homoseksuele aidsactivist nog wil bezoeken moet zich wel haasten want na 21 juli gaat de expo onherroepelijk toe. 

  Keith Haring, vriend en vakgenoot van zowel Andy Warhol als Jean-Michel Basquiat, was een unieke en opvallende verschijning in het New York van de jaren 1980. Met zijn direct herkenbare stijl speelde hij een erg belangrijke rol in de tegencultuur. Haring is vooral beroemd om zijn iconische motieven: blaffende honden, kruipende baby’s en vliegende schotels. Hij wilde ‘publieke kunst’ maken, die hij verspreidde via zijn Pop Shop, de media, de metro en de openbare stedelijke ruimte. Hij vond inspiratie in het abstract expressionisme, de popart, de Japanse kalligrafie en het werk van New Yorkse graffitikunstenaars. Tegelijk werd zijn unieke, spontaan ogende stijl beïnvloed door de energie van de tijd waarin hij leefde, van ruimtereizen tot hiphop en videospelletjes. Een krachtig oeuvre dat nog steeds bijzonder actueel.

  De expo in het Paleis voor schone kunsten  opende in december de deuren en moest ze door de coronamaatregelen ook enkele maanden sluiten. Daarom werd ze verlengd  21 juli. Maar volgende week is het dus definitief gedaan. 

  Om nog iedereen de kans te geven is de expo ook op maandag 20 juli toegankelijk en worden de openingsuren uitgebreid van 10 tot 21 uur.

  De allerlaatste dag van de expo wordt extra feestelijk, want deze valt samen met de Nationale Feestdag op 21 juli. De jonge acrobaten van Circus Zonder Handen geven die dag demonstraties parkour om 14, 16 en 18 uur op de buitenruimte bij de ingang van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Nadien gaat de expo onherroepelijk toe.

  bron:Belga/eigen berichtgeving Foto:Bozar

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste