Laatste nieuws

 • Voor het eerst twee homoseksuele Marvel superhelden met elkaar getrouwd

  Voor het eerst zijn twee homoseksuele superhelden met elkaar getrouwd in een Marvel comic. Marvel kon tot op het laatste moment het huwelijk tussen Hulkling en Wiccan geheim houden totdat Empyre#4 in de winkels lag en digitaal beschikbaar werd. Op de laatste pagina is in een flashback te zien hoe Wiccan (William “Billy” Kaplan) en Hulkling (Theodore “Teddy” Altman)trouwden.

  Heel wat comicfans zagen het huwelijk wel al een tijdje aankomen omdat Wiccan en Hulkling in hun vorige avonturen een heel innige relatie kregen. De twee personages werden in 2005 geïntroduceerd in Young Avengers. Bijna van in het begin werd duidelijk dat de twee superhelden homo waren en kregen ze al snel meer dan een vriendschapsrelatie.  De verschillende schrijvers die de personages onder hun handen kregen brachten alle facetten van hun relatie in beeld. 

   

  Lees meer
 • Kunstenaar Paul Harfleet plant 20 viooltjes op politietoren tegen haatmisdrijven

  Antwerp Pride brengt in samenwerking met Antwerp Queer Arts Festival het Pansy-Project van de Britse kunstenaar Paul Harfleet naar Antwerpen. Op de politietoren Den Oudaan, het hoofdkwartier van de Antwerpse politie, zullen twintig viooltjes ‘geplant’ worden.

   Overal ter wereld plant de Britse kunstenaar Paul Harfleet viooltjes op of nabij plekken waar een homofoob misdrijf heeft plaatsgevonden. In het Engels heten viooltjes ‘pansies’ en in het Engels is ‘a pansy’ ook een scheldwoord dat kan vertaald worden als ‘mietje’ of ‘nicht’. Door de kleine bloemen te planten op plekken van agressie, wil hij de gruwel van haatmisdrijven aankaarten met schoonheid.

  Omwille van de pandemie krijgt het Pansy-project in Antwerpen een andere meer symbolische invulling. Aangezien internationaal reizen wordt afgeraden was het moeilijk voor Paul om naar Antwerpen af te zakken. In plaats van echte viooltjes heeft hij enkele viooltjes grafisch ontworpen. Kleine kunstwerkjes vormen zo een krachtig signaal tegen haat.

  De cel diversiteit van de politie Antwerpen zal vandaag woensdag 5 augustus twintig grote ‘pansies’ op het gebouw aanbrengen. Ze zullen zichtbaar zijn vanop de straat.

  Het getal twintig is eveneens symbolisch. Uit internationale onderzoek blijkt dat naar schatting slechts twintig procent van de haatmisdrijven wordt aangegeven bij de politie. Tachtig procent wordt niet aangegeven. Ook Unia spreekt in haar recente jaarrapport van een onderrapportage. Met de twintig pansies aan de gevel van het politiegebouw wil de cel diversiteit van de politie Antwerpen dan ook de drempel verlagen en iedereen die geconfronteerd wordt met een haatmisdrijf oproepen om aangifte te doen.

  Ondertussen bekijken Antwerp Pride en Antwerp Queert Arts Festival op welke andere plekken in de stad een grafisch viooltje kan aangebracht worden.

  “We zullen viooltjes afgeven op plekken waarvan we weten dat er een haatmisdrijf heeft plaatsgevonden,” aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. “Zoals Café Strange waar eigenaar Armand twee jaar geleden nog het slachtoffer werd van een gaybashing. Een corona versie van Antwerp Pride mag er niet voor zorgen dat de strijd tegen haatmisdrijven of deze nu homofoob, transfoob of racistisch zijn op het achterplan verdwijnt. We appreciëren de blijvende inspanningen van politie Antwerpen op dit vlak, maar roepen op deze manier de verschillende overheden op om een tandje bij te steken in het gevecht tegen intolerantie.”

  Over Paul Harfleet en zijn The Pansy Project vind je hier meer informatie.

   

  Lees meer
 • Video: Poolse nationalisten steken regenboogvlag in brand tijdens herdenkingstocht

  Poolse nationalisten hebben zaterdag tijdens de herdenking van de opstand van Warsaw een regenboogvlag vertrappeld en daarna verbrand. Net daarvoor werden er homofobe slogans geroepen door de nationalisten die samengekomen waren voor het presidentiële paleis.

  Zaterdag werd de in de Poolse hoofdstad tijdens een mars herdacht dat 76 jaar geleden de hoofdstad door een grote operatie van het Poolse weerstandsleger bevrijd werd van de Duitse overheersers in de tweede Wereld Oorlog. Tijdens de gevechten verloren 18.000 opstandelingen hun leven en vielen er 25.000 gewonden. Warsaw werd ook bijna volledig tot puin herleidt. De start van deze opstand werd op 1 augustus herdacht met ondermeer een optocht.

  Tijdens de optocht waren verschillende slogans te zien waarop de toekenning van rechten aan holebi’s en transgenders vergeleken werd met het nazisme en communisme. 

  video: Ruptly

  Lees meer
 • Acht steden weerhouden voor organisatie van Gay Games 2026

   

  De Federatie van de Gay Games hebben acht steden weerhouden om het sportieve evenement voor de LGBTQ-gemeenschap in 2026 te mogen organiseren. Auckland (Nieuw-Zeeland), Brisbane (Australië), Guadalojara (Mexico), München (Duitsland), San Diego (VS),Taipei (Taiwan), Toronto (Canada) en Valencia (Spanje) gaan verder in de volgende aanbestedingsronde. Dat heeft het bestuur van de federatie maandagmorgen (onze tijd) bekend gemaakt. 

  Voor de organisatie van de Gay Games stelden zich uiteindelijk twintig gaststeden zich kandidaat, daaronder ook Amsterdam dat deze keer niet werd weerhouden. Zij mochten het grootste sport en cultuurevenement al in 1998 organiseren. Daarna gingen de spelen nog door in Sydney (Australië 2002), Chicago (VS 2006), Keulen (Duitsland 2010), Cleveland (VS 2014), en Parijs (Frankrijk 2018). In 2022 gaan de Gay Games in Hong Kong door. 

   

  Bij het afsluiten van de biedingsprocedure eind februari bleek dat er een recordaantal steden hun kandidatuur hadden gesteld om die van 2026 te mogen organiseren.  De organisatie worstelde zich door de bidboeken en de voorgestelde programma’s van de twintig potentiële gaststeden en weerhield er daar dus acht van. 

   

  Lees meer
 • Poolse minister: Polen zou een grote LGBT-vrije zone moeten worden

  De Poolse minister van staatsactiva Janusz Kowalski zegt dat op termijn het hele land een grote LGBT-vrije zone moet worden.

  Hij deed die uitspraken als reactie op het feit dat de aanvraag van zes  LGBT-vrije gemeenten voor een bijdrage uit het Europese fonds voor partnergemeenten werd afgewezen. De afwijzing voor de subsidies werd de afgelopen week bekend gemaakt door EU-commissaris voor Gelijkheid Helena Dalli. Door de afwijzing lopen de zes Poolse steden tot 25.000 euro mis om een ‘zusterband’ aan te gaan met een stad in een ander Europees land. De zes gemeenten riepen zich vorig jaar, net als verschillende andere steden in het conservatieve deel van Polen, uit tot zone waar ‘geen homoseksuelen voorkomen en waar zogenaamde homo-propaganda niet getolereerd wordt”.

  Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, sprak vorige week haar steun uit  voor de seksuele minderheden die in Polen onder vuur liggen. “Onze verdragen garanderen dat iedereen in Europa vrij is om te zijn wie ze zijn, te leven waar ze dat graag willen, lief te hebben wie ze willen en zoveel te ambiëren als ze willen”, schreef van der Leyen op Twitter. (lees verder onder de tweet)

  Beluister ook onze podcast over de Poolse LGBT-vrije zone's en de voorbije presidentsverkiezingen met Remy Bonny

  Dat alles is de Poolse minister van Staatsactiva Kowalski blijkbaar in het verkeerde keelgat geschoten. In een interview voor het Poolse medium Rzeczpospolita zegt hij dat “Polen niet moet toelaten dat er ook maar één euro wordt afgenomen van Polen, de lokale Poolse regeringen en Poolse instellingen omdat ze de wet volgen en nee tegen de LGBT-ideologie zeggen en de zo het Poolse gezin beschermen.”

  Hij liet ook weten dat er wetgeving op komst zou die het hele Poolse grondgebied tot een LGBT-vrije zone zou uitroepen. “Polen zou een LGBT-vrije zone moeten worden. We moeten een wet aannemen die het verbiedt dat de organisaties die de LGBT-ideologieën promoten gefinancierd worden met publieke geld.”

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste