Laatste nieuws

 • Welke Mister Gay Belgium finalist is het meest fotogeniek?

  De verkiezing van een nieuwe Mister Gay Belgium en opvolger van Mathias De Roover, zit (eindelijk) in zijn laatste lijn. Nadat de finale van eind mei door de coronacrisis moest uitgesteld worden weten we (fingers crossed) op 17 oktober wie de sjerp het komende jaar mag dragen. De afgelopen maanden zijn de tien overblijvende finalisten terug begonnen met het werven van stemmen, hun kennis over LGBTQ-zaken te bewijzen in een echt examen en te schitteren in een foto die hen en hun campagneboodschap zo goed mogelijk in beeld brengt. Met de stemmen die ze op hun foto kunnen verzamelen maken de tien finalisten kans om de titel van Mister Gay Fotogeniek in de wacht te slepen. Stemmen op de mooiste foto kan via de Facebook en Instagram van Mister Gay Belgium.

  We zetten de tien foto's even voor je op een rijtje hieronder.

   

  Lees meer
 • #NewMusicSaturday: Positieve vibes van Ava Max, Kyle Motsinger, Bright light Bright Light, Man on Man en Katy Perry

  Het is weer zaterdag en de nood aan nieuwe muziek van queer artiesten of artiesten die een grote aanhang hebben in onze gemeenschap is bij het beging van het nieuwe schooljaar in coronatijden meer als gewild. Ook vandaag zetten we in deze rubriek weer enkele nieuwe nummers op een rijtje die je ook kan beluisteren via onze #NewMusicSaturday playlist op Spotify.

  Ava Max - OMG What's Happening

  In het voorjaar scoorde Ava Max een bescheiden hit met 'Kings & Queens' dat ook veel gebruikt werd in Tiktok-video's. Na 'Kings & Queens' en 'Who's laughing now' is ze terug met een nieuwe  single uit haar album 'Heaven & Hell'. Voorlopig moeten we het doen met een lyric-video maar die willen we je niet onthouden.

   

  Kyle Mottsinger - No Shame

  De openlijk homoseksuele singer/songwriter  Kyle Motsinger uit New York bracht in 2017 zijn debuut album ‘Far Away’ uit en is sindsdien druk bezig geweest met de opvolger 'Any way I want it to' dat onlangs uitkwam. Begin maart verscheen hij opnieuw op onze radar met het vrolijke 'Whenever'. Nu pakt hij op zijn eigen manier het thema van bodyshaming aan en roept hij iedereen op om van zijn lichaam te houden. 

  Bright Light Bright Light & Caveboy - 'It's Alright, It's OK'

  Ongeveer dezelfde boodschap krijgen we van Bright Light Bright Light en Caveboy. Het is gewoon ok om jezelf te zijn en je leven te leven zonder toe te moeten geven aan de eisen van iedereen. 

   

  MAN ON MAN - Baby, You're My Everything

  We hebben het al verschillende keren gezegd. Deze coronapandemie zorgt ervoor dat artiesten zich opnieuw uitvinden. Dat doen ze op de manier waarop ze nieuwe nummers maken en met de vele virtuele samenwerkingen die ze aangaan. Er is niets virtueel aan de samenwerking van Faith No More’s Roddy Bottum en Joey Holma. Niet alleen zijn de twee mannen partners maar dankzij de coronacrisis, en de daarop volgende lockdown, zijn ze samen muziek beginnen te maken als het duo Man On Man. Na hun eerste single Daddy trekken ze nu naar buiten in de videoclip voor hun tweede nummer 'Baby you`re my everything' over liefde tussen twee mannen in quarantaine.

  Katy Perry -Champagne Problems

  We sluiten deze rubriek af door eens goed, net als Katy Perry, in de drank te vliegen. Na de vrolijke video-game clip die ze vorige maand uitbracht voor 'Smile' ziet ze nu dubbel in de clip voor haar nieuwste single.

   

  Lees meer
 • Deelnemers Odessa Pride aangevallen door extreem-rechtse nationalisten

  Deelnemers aan de Pride festiviteiten in Odessa (Oekraïne) zijn vorige zondag aangevallen door extreem-rechtse nationalisten. De deelnemers werden door de tegenbetogers bekogeld met eieren en bespoten met pepperspray. Het duurde een tijd voordat de politie, die de deelnemers van de Pride festiviteiten moesten beschermen, ingrepen.

   

  In een verklaring  op Facebook zeggen  de organisatoren dat het vreedzame evenement tien minuten bezig was toen de extremisten, die vlaggen bij hadden van de nationalistische groepering ‘Tradities en orde’, de deelnemers begonnen te bekogelen.

  Ondanks het feit dat er politieagenten ter plekke waren om de deelnemers te beschermen tegen mogelijke onlusten greep de politie in eerste instantie niet in toen de aanvallen begonnen.

  Pas nadat verschillende  deelnemers bekogeld waren met eieren en bespoten waren met pepperspray grepen de agenten in.

  In hun Facebook-post zeggen de organisatoren van de Pride festiviteiten dat de agenten ‘gestraft moeten worden’ omdat ze er niet in geslaagd zijn om het geweld sneller te stoppen. Ze merken ook op dat het festival de voorbije zes jaar steeds zonder problemen is verlopen.

  Twee agenten liepen verwondingen op tijdens de aanval en moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. Het is niet duidelijk hoeveel deelnemers van de pride verwondingen opliepen door de aanval. Volgens de politie kreeg een vierentwintigjarige in het ziekenhuis de nodige zorgen toegediend voor eerstegraads chemische brandwonden aan de ogen, gezicht en hals. De politie arresteerde ook twaalf mensen voor hooliganisme en weerspannigheid en drie minderjarigen werden aan hun ouders overgedragen.

   

  foto: Facebook/Odessa Pride 2020

  Lees meer
 • LGBTQ-activiste krijgt eigen staatspark in New York

  Een New Yorks park  van zeven hectare is vernoemd naar de  LGBT-activiste Marsha P. Johnson. De officiële naamsverandering van het park werd bekend gemaakt door de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de activiste die in 1992 overleed. Het is het eerste staatspark dat de naam krijgt van een LGBTQ-activist.

   

  De naamsverandering  van het park was al in februari aangekondigd maar werd pas op 24 augustus, de 75 ste verjaardag van Marsha P. Johnson, officieel ingehuldigd.

  Het voormalige East River State Park is een park van 7 hectare aan de East River in Williamsburg dat de komende maanden wordt opgeknapt. Zo komen er nieuwe toiletten en nieuwe elementen die de vele bijdragen die Johnson  aan de emancipatie van LGBTQ’s leverde.

  Marsha P. Johnson werd in 1945 in New Jersey geboren als Malcolm Micheals Jr.  Hij begon op vijfjarige leeftijd reeds met het dragen van jurken maar moest daarbij stoppen toen hij werd lastig gevallen door leeftijdgenoten. Toen hij zeventien was trok hij naar New York en kwam hij terecht in Greenwich Village waar hij in contact kwam met andere homoseksuelen. Pas toen voelde hij zich comfortabel genoeg om homo te zijn en kwam hij  vervolgens uit de kast als homo, drag queen en travestiet. Om de eindjes aan elkaar te knopen ging hij aan het werk als hulpje in een restaurant en als sekswerker. 

   

  Johnson nam in eerste instantie Black Marsha als artiestennaam maar veranderde die later in Marsha P. Johnson. Johnson noemde zich travestiet omdat de term transgender toen nog niet massaal gebruikt werd. Johnson was één van de eerste dragqueens die regelmatig naar de New Yorks pub the Stonewall Inn ging. Dat deed ze meestal gekleed in goedkope vrouwenkleding en een kroon gemaakt uit verse bloemen. Zij was ook aanwezig op 28 juni 1969 toen de politie voor de zoveelste keer de bar binnenviel om de aanwezige homoseksuelen te arresteren. Tijdens de rellen  en de protestmarsen die daarop volgden was Marsha P. Johnson samen met Zazu Nova en Jackie Hormonia, één van de drie dragqueens die het gezicht werden van de Stonewall rellen. Na de Stonewall rellen werd Johnson lid van het Gay Liberation Front. Op de eerste verjaardag van de rellen liep Johnson mee op in de eerste gay Pride in New York.  In de jaren die erop volgde zette ze zich in om de positie van LGBTQ’s en sekswerkers te verbeteren. Zo werd ze ‘drag moeder’ van het Transy House, een plaats waar dakloze homo en transponeren konden overnachten. In de jaren tachtig werd ze een van de voortrekkers van Act Up, een groepering die zich inzette voor de strijd tegen aids. Doorheen de jaren  verslechterde de mentale gezondheid van Johnson die  onder meer aan schizofrenie leed en werd ze verschillende keren opgenomen in een psychiatrische instelling. 

  In 1992 werd haar lichaam na de gay Pride parade gevonden in de Hudson rivier. Volgens de politie pleegde Marsha zelfmoord maar getuigen verklaarden dat ze getuige waren van een ruzie tussen Marsha en een groep overvallers  die haar homofobe verwijten naar haar hoofd slingerde. Eén van hen zou slaags geraakt zijn met Marsha en dat de overvaller daarna opschepte dat hij een zwarte drag queen had vermoord. De politie opende toen echter geen nieuw onderzoek naar die bekentenissen. Dat gebeurde wel in 2002. Toen veranderde  de politie de doodsoorzaak van zelfmoord naar ‘onbekend’. Het onderzoek naar haar dood werd ook in 2012 en 2016 heropend.

  Lees meer
 • Karolien Debecker maakt overstap naar Radio2

  Dit najaar versterkt Karolien Debecker, bekend van onder meer Bij Debecker en Achter de feiten op Radio 1, De Grootste Familie van Radio 2.

  Karolien is zeer bedreven in het bouwen van communities. Eerst bij MNM (Generation M) en daarna bij Radio 1 (Bij Debecker) deelde ze met de luisteraars een platform waar ze hun eigen stem hebben en thema's bespreekbaar maken. Die dynamiek neemt Karolien mee naar Radio 2. Achter de schermen steken ze daar al volop de koppen bij elkaar, details over concrete plannen volgen later.

  Karolien Debecker: "Toen Radio 2 met een eerste idee kwam aankloppen, heb ik niet lang getwijfeld. Radio maken voor de grootste zender van Vlaanderen, die impact is niet te onderschatten. Maar ik kreeg vooral zin om te sleutelen aan een project dat me helemaal ligt, in een team van zeer ervaren radiomakers."

  Rino Ver Eecke (nethoofd Radio 2): "Heel fijn om op de eerste schooldag symbolisch Karolien bij het professionele team radiomakers van Radio 2 te mogen rekenen. Dit najaar zal Karolien meewerken om een radioprogramma en leuke online projecten vorm te geven. En als je Karolien kent, dan zal interactie nooit veraf zijn. Karolien praat graag en luistert nog beter. Ik apprecieer haar natuurlijke manier van presenteren waarbij ze luisteraars meeneemt in alles wat ze doet op radio. Kortom: een aanwinst voor Radio 2!"

  Foto: VRT

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste