Binnenland

 • Breaking: Geen massaevenementen meer deze zomer

  De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat er tot en met 31 augustus geen massa-evenementen zoals festivals zullen plaatsvinden. Dat heeft premier Sophie Wilmès woensdagavond aangekondigd. Dit brengt de organisatie het Antwerp Queer Arts Festival, Antwerp Pride en de uitgestelde Belgian Pride in augustus in het gedrang. Het is nog niet duidelijk of er kleinere alternatieven georganiseerd worden.

  Lees meer
 • Schrijfster Fleur Pierets wordt ambassadeur van Lumi

  Schrijfster, LGBTQ-activiste en curator van het Antwerp Queer Arts Festival Fleur Pierets is de nieuwe ambassadeur voor Lumi, de voormalige Holebifoon. Dat maken zowel Pierets als Cavaria bekend.

  Fleur Pierets is kunstenaar, schrijver en LGBTQ-activist. Ze werkte 7 jaar lang samen met haar vrouw Julian P. Boom als kunstenaarsduo. Als statement wilden ze in alle landen trouwen waar het homohuwelijk was toegelaten. Julian stierf echter na het vierde ja-woord. Çavaria eerde het koppel met een Lifetime Achievement Award. Nu wordt Fleur het nieuwe gezicht van Lumi, de opvang- en infolijn voor al wie vragen heeft over gender en seksuele voorkeur.

  “Ik zocht een manier om mijn activisme in te zetten in het hier en nu”, licht Pierets toe. “Uit mijn gesprekken met mede-activisten bleef de nood aan communicatie en informatie naar boven komen. Laat dat nu net zijn wat Lumi doet: luisteren en informeren. Ik hoop dat ik meer mensen kan helpen de weg naar Lumi te vinden.”

  Luisterend oor

  De vrijwilligers van Lumi staan klaar voor wie nood heeft aan een luisterend oor, voor wie op zoek is naar zichzelf, voor wie het even allemaal niet meer ziet zitten. “In tijden als deze is dat meer dan ooit belangrijk”, legt Pierets uit. “Holebi’s en transgender personen zijn extra kwetsbaar als het aankomt op mentale gezondheid. De zelfmoordcijfers zijn torenhoog. Dat mogen we niet aanvaarden. Weten dat je ergens terecht kan met je verhaal, je gevoelens en twijfels, is essentieel.”

  Verdubbeling chatcapaciteit

  Lumi verdubbelde onlangs de chatcapaciteit om de toevloed aan oproepen aan te kunnen. “Wie voor de coronacrisis al donkere gedachten had, zit daar nu alleen mee in quarantaine. Jongeren die in een onveilige thuissituatie leven omwille van hun genderidentiteit of seksuele oriëntatie kunnen nergens meer heen. Wat ons nu overkomt, ligt buiten onze macht, maar we kunnen wél kiezen hoe we hierop reageren. Hoe we ons hier menselijk rond organiseren. We moeten zorgdragen voor elkaar”, besluit Pierets.

  Roos Van Acker

  Pierets vervoegt Roos Van Acker als ambassadeur van Lumi. Van Acker presenteert onder meer de jaarlijkse award showSPARKLE waar de Çavaria Awards worden uitgereikt.

  Lumi staat klaar voor wie nood heeft aan een gesprek. Chatten kan op maandag, woensdag en donderdag van 18.30 uur tot 21.30 uur. Op maandag en woensdag is Lumi ook telefonisch bereikbaar op het gratis nummer 0800 99 533. Mailen kan altijd naar vragen@lumi.be.

   

  Lees meer
 • CORONAVIRUS: Voormalig Mister Leather en Antwerp Pride vrijwilliger Rob Schreers overleden

  Voormalig Mister Leather Europe 1998 en Antwerp Pride vrijwilliger van het eerste uur Rob Schreers is het afgelopen weekend  overleden aan de gevolgen van COVID-19 in het Stuivenbergziekenhuis. Hij werd 64 jaar.

  Het nieuws van het overlijden van Schreers, die een bekend gezicht was in het Antwerpse holebi-milieu, werd bekend gemaakt via de Facebookpagina van Antwerp Pride.

   

  “Met droefenis heeft Antwerp Pride vernomen dat een lieve, warme, genereuze en grote - letterlijk en figuurlijk - man de strijd tegen het coronavirus heeft verloren. Rob was samen met zijn echtgenoot Guy een van onze vrijwilligers van het eerste uur. Elk jaar stond hij klaar om de handen uit de mouwen te steken. De laatste jaren verzorgde en bemande hij met veel plezier onze infoshop in de Stadsfeestzaal, en ook de verkooppunten van de drankbonnetjes was één van zijn vaste plekken. Altijd samen met Guy, altijd was er die gulle glimlach, altijd een vriendelijk woordje. Rob was een levensgenieter, cultuurliefhebber, reiziger, acteur, geëngageerde mooie mens en een liefdevolle echtgenoot. Rust zacht, vriendelijke reus en onze harten en steun gaan uit naar Guy. Zorg goed voor mekaar, iedereen, blijf in uw kot en stay safe.”

  Op 12 maart liet Rob via zijn Facebookprofiel wekten dat hij koorts had maar stelde iedereen enkele dagen nadien gerust dat hij niet besmet was met het Covid-19 virus. Maar zijn toestand verergerde en hij werd opgenomen in het Stuivenbergziekenhuis waar hij dit weekend overleed.

  Schreers was ook lid van de belangenvereniging voor hiv-patiënten, de Witte Raven, en zat ook in de beginjaren bij het aidsteam waar hij ook de gidstelefoon bemande. Daarnaast was hij ook acteur bij het Noordtheater en was hij ook te zien in de reportagereeks ‘Voor de mannen’

  Lees meer
 • Vlaamse Regenbooghuizen dagen elkaar uit

  Nu we met zijn allen thuis zitten wordt het internet overspoeld met allerhande uitdagingen. Eén van die uitdagingen is een oude jeugdfoto posten via Facebook en andere sociale media kanalen. Het Roze Huis van Antwerpen is nu ook op die kar gesprongen en heeft de andere Regenbooghuizen in Vlaanderen uitgedaagd om een 'jeugdfoto' te posten. Natuurlijk gaf Het Roze Huis in Antwerpen meteen het goede voorbeeld. We zetten de jeugdherinneringen van de Vlaamse LGBTQ huizen even op een rijtje.

  Lees meer
 • CORONAVIRUS: Sensoa waarschuwt voor opmars besmettingen met acute seksuele aandoeningen

  Sensoa waarschuwt voor de opmars van nieuwe besmettingen met  acute soa’s zoals gonorroe en roept op tot terughoudendheid bij het aangaan van nieuwe seksuele relaties.  Bij de polikliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde bieden zich nog steeds mensen aan die recent besmet zijn met de acute geslachtsziektes. 

  Dating-apps zoals Grindr,Tinder, Planet Romeo en Grindr raden hun gebruikers aan om de maatregelen te volgen die de overheden hebben opgelegd om de coronacrisis te bedwingen en roepen op tot voorzichtigheid. “Gebruikers van die websites volgen de richtlijnen meestal op en komen overeen om na de coronacrisis af te spreken”, zegt Boris Cruyssaert, persverantwoordelijke van Sensoa. "Het is logisch dat anonieme sekscontacten of groepseks nu geen goede ideeën zijn, want welke sekstechniek ook gebruikt wordt, seks is nabijheid", aldus Cruyssaert. 

  Ook partners die niet samenwonen kunnen elkaar niet meer zien als ze niet samenwonen. Sensoa raadt dan ook hen aan om creatief te zijn.

   

   

  "Ze zullen wel manieren vinden om met de beperkingen die er vandaag zijn, toch nog seksualiteit alternatief te beleven", klinkt het.  

  Bron: Belga

  Foto: Noah's arc

  Lees ook: CORONAVIRUS: SENSOA: Anonieme seksdate's zijn geen goed idee

  foto: Scruff

  foto: Planet Romeo

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste