Verkiezingen 2024

 • Melissa Depraetere wordt nieuwe voorzitter van Vooruit na opstappen Conner Rousseau

  Melissa Depraetere volgt Connor Rouseau op als voorzitter van de politieke partij Vooruit. Dat werd zaterdag bekend gemaakt. Rousseau nam, in de nasleep van de rascistische en discriminerende uitspraken die hij in een dronken bui deed, vrijdag ontslag als partijvoorzitter.

  Rousseau kondigde vrijdag tijdens een persconferentie aan dat hij een stap opzij zet."Ik neem per direct ontslag als voorzitter van Vooruit. Het gedoe rond mijn persoon leidt af van de essentie. Het gaat niet meer over waar Vooruit voor strijdt. Over de strijd voor betere lonen en mensen hun gezondheid. Over de strijd tegen extreemrechts die zo belangrijk is. Het gaat te veel over ruis en gedoe rond mij." 

  Rousseau werd in 2019  voorzitter van de Vlaamse socialisten.De jongste voorzitter van een Belgische partij ooit veranderde de  naam van Sp.a naar Vooruit en hanteerde een heel eigen open communicatiestijl. Mede hierdoor klom de partij terug uit het dal waar ze reeds enkele jaren verkeerde. In juni van dit jaar komen de eerste donkere wolken aan de horizon als uitlekt dat verschillende jongeren klacht tegen Rousseau hebben neergelegd voor seksueel overschrijdend gedrag. De klachten werden geseponeerd maar voor dit gebeurde bekende Rousseau in een video dat hij  worstelt met zijn geaardheid, op zowel  mannen als vrouwen valt  en dat hij zich als  "opgejaagd wild"  voelt. (Lees verder na de video.

   

  De rascistische uitspraken die hij in september deed tijdens een cafébezoek in Sint-Niklaas blijken uiteindelijk de druppel te veel te zijn. Nadat het Nieuwsblad de in het pv uitgeschreven uitspraken eerder deze week citeerde werd de druk op Rousseau onhoudbaar en besliste hij tijdens een speciaal bij elkaar geroepen partijbestuur om op te stappen. Daar werd ook Melissa Depraetere aangeduid als voorzitter ad interim. Depraetere was de afgelopen jaren fractieleidster in de Kamer voor Vooruit, maar zal dat niet combineren met de job van voorzitter. De partij gaat binnen de fractie op zoek naar een opvolger. 

  "Wat Conner gezegd heeft, is heel fout, onaanvaardbaar en het strookt absoluut niet met waar wij als partij voor staan”, zo liet de nieuwe voorzitster tijdens de persconferentie optekenen. 

  Depraetere was de afgelopen jaren fractieleidster in de Kamer voor Vooruit, maar dat zal ze niet combineren met de job van voorzitter. De partij gaat binnen de fractie op zoek naar een opvolger. 

  Depraetere blijft partijleidster tot aan de verkiezingen in juni 2024. Daarna volgen waarschijnlijk voorzittersverkiezingen.

  Lees meer
 • Vooruit-voorzitter Conner Rousseau doet coming-out in video

  In een openhartige video spreekt Vooruit-voorzitter Connor Rousseau voor het eerst publiekelijk over zijn seksuele geaardheid. “Ik struggle met mijn geaardheid”, zo zegt Rousseau in de veertien minuten durende video.”Ik weet nog niet wat ik ben. Ik vind het ook niet zo tof als mensen altijd een term daarop willen kleven of in hokjes denken maar ik val minstens op de twee. (man en vrouw red.)”

  “Ik kom normaal gezien goed uit mijn woorden, maar nu als het over mezelf gaat is dat toch anders. Mijn geaardheid is iets waar iedereen graag over speculeert en waar ik zelf ongeveer drie jaar mee worstel. Zeker als iedereen ernaar vraagt. Dat lukt een aantal jaren, maar ik merk nu dat het op een punt is gekomen dat het me enorm verlamt. Ik struggle met mijn geaardheid. We zijn 2023. Dat is geen issue in deze tijden, maar zelf heb ik het er toch lastig mee”, vertelt Rousseau in de video.

  De geruchten rond de geaardheid van Rousseau namen de afgelopen weken toe nadat de extreem-rechtse site ’T Scheldt de Vooruit-voorzitter linkte aan bij het parket ingediende klachten waarbij minderjarigen betrokken zouden zijn. Er waren de voorbije weken ook twee vooronderzoeken, zonder dat er al een onderzoeksrechter aan te pas komt, schrijft persagentschap Belga. Zo is er een door het parket geseponeerde klacht over ongepast gedrag van Rousseau met een minderjarige. Daarnaast zou er nog sprake zijn van een tweede melding, over gebeurtenissen met een tweede minderjarige.

  Het parket van Antwerpen bevestigt dat het op 19 mei een brief heeft ontvangen over Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Over de inhoud daarvan wordt niet gecommuniceerd. 

  De roddels hier rond zorgen ervoor dat Rousseau zich opgejaagd wild voelt. “Ik voel me opgejaagd wild, omdat mensen hierover voortdurend speculeren. Ik snak naar adem en ik hoop dat dit me opnieuw wat adem en mentale ruimte kan geven”, zo zegt Rousseau in de video.  “Ik word gebeld met de vraag of ik een relatie heb met persoon x, maar ik heb nog nooit van die persoon gehoord”, luidt het.

  Foto: Youtube

   

  Lees meer
 • Orry Van de Wauwer trekt lijst CD&V Antwerpen

  Orry Van de Wauwer gaat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de lijst in Antwerpen trekken voor de cd&v. Dat besliste het Antwerpse partijbestuur dinsdagavond in aanwezigheid van nationaal voorzitter Sammy Mahdi en minister Annelies Verlinden. Van de Wauwer wil inzetten op het versterken van de districten en het verbeteren van de dienstverlening. “Ik wil een stadsbestuur dat meer respect heeft voor alle inwoners”, zegt Van de Wauwer.

  Orry Van de Wauwer (35j) is sinds 2017 parlementslid voor cd&v in het Vlaams Parlement. Daar volgt hij de domeinen Cultuur, Gelijke Kansen, Buitenlands beleid en Mobiliteit op. Ook de Antwerpse dossiers in het parlement volgt hij op de voet op. Daarnaast is Van de Wauwer ook voorzitter van het cd&v-regenboognetwerk dat opkomt voor de rechten van LGBTQIA+. Van de Wauwer is geboren in Antwerpen en hij studeerde er politieke wetenschappen aan de UAntwerpen. Hij kwam als opvolger in het Vlaams Parlement toen Caroline Bastiaens Philip Heylen opvolgde als schepen van Cultuur en daarom ontslag nam uit het Vlaams Parlement. “Een voltijds mandaat vereist voltijdse inzet",meent  Van de Wauwer: "Dat heb ik altijd belangrijk gevonden en gerespecteerd. Ik ben ook in het Vlaams Parlement gekomen in 2017, nadat Caroline Bastiaens schepen van Cultuur werd. Wij vinden een schepenambt in Antwerpen en parlementslid beide een voltijdse job die voltijdse inzet vereist. Dit uit respect voor de Antwerpenaar die we in dat mandaat mogen vertegenwoordigen. Dat was een bewuste keuze en zal ik ook doortrekken.”

  “Ik ben enorm fier om Antwerpenaar te zijn, maar de stad staat ook voor gigantische uitdagingen, vooral op vlak van (kinder)armoede, veiligheid en leefbaarheid in alle delen van de stad”, zo zegt Orry Van de Wauwer:. “Een partij als de onze wil daar antwoorden op bieden zonder iemand los te laten. Voor de uitwerking van ons verkiezingsprogramma willen we echter niet enkel onze leden betrekken. Antwerpen en haar districten kent honderden burgerbewegingen en middenveldorganisaties, die allemaal onze stad nog beter willen maken. Ook zij kunnen relevante input aanreiken, en wie weet zelf mee uitdragen op onze lijst.”

  Van de Wauwer trekt met gezonde ambitie voor de stad naar de gemeenteraadsverkiezingen: “Het zal absoluut een uitdaging zijn, maar eentje die ik met veel goesting aanga. De Antwerpenaar verdient dat. En dan bedoel ik ook alle Antwerpenaren. De rol van cd&v is in Antwerpen niet uitgespeeld, integendeel. Als je een opsomming maakt van de uitdagingen waar de stad voor staat dan zijn er heel wat christendemocratische antwoorden op te bieden. De afgelopen jaren hebben onze raadsleden in de gemeenteraad (Nahima Lanjri, Sam Voeten en Caroline Bastiaens) en de districten dat al dikwijls getoond met constructieve voorstellen en het aanreiken van alternatieven op het huidige stedelijke beleid.”

  Foto: CD&V Antwerpen

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste