Verkiezingen 2024

  • ILGA-Europe lanceert nieuwe campagne en roept politici op om LGBTQ-rechten te beschermen

    ILGA-Europe roept In een nieuwe campagne alle kandidaten bij de Europese verkiezingen van juni op om zich in te zetten voor de bescherming en bevordering van de mensenrechten van LGBTI-mensen. Met het ondertekenen van de 'Come Out 4 Europe'-belofte kunnen zij laten zien hoe zij de mensenrechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse (LGBTI) personen zullen ondersteunen en beschermen als gekozen leden van het Europees Parlement.

    Ook in heel wat Europese landen liggen de LGBTQ-rechten onder vuur. Dat blijkt ook uit een  nieuw rapport van ILGA-Europe, waarin een scherpe stijging van anti-LGBTI-retoriek in de EU-lidstaten wordt geconstateerd. Dat heeft geleid tot een escalatie van gewelddadige protesten buiten aan scholen en bibliotheken, tijdens Pride-marsen en een verdere escalatie van geweld tegenover LGBTI-personen.

    "Het publieke discours wordt steeds gepolariseerder en gewelddadiger, en als gevolg daarvan heeft de LGBTI-gemeenschap het hoogste en meest ernstige geweld in heel Europa meegemaakt in het afgelopen decennia”,zo duidt Katrin Hugendubel, Advocacy Director van ILGA-Europe. “De kernwaarden en normen waarop de EU is gebaseerd - respect voor menselijke waardigheid en mensenrechten, vrijheid, democratie, gelijkheid en de rechtsstaat, mensenrechten, en in het bijzonder de mensenrechten van LGBTI-mensen, worden vanuit extreem-rechtse hoek in twijfel getrokken.”

    “In de afgelopen vijf jaar hebben we politieke vastberadenheid gezien om de fundamentele rechten van LGBTI-rechten te bevorderen, wat resultaten heeft opgeleverd in de hele EU, met acties van bepaalde lidstaten om de rechten van LGBTI-mensen te beperken die eindelijk worden aangepakt door alle EU-instellingen, inclusief ondersteunende lidstaten.

    "Maar tegelijkertijd worden de rechten en de menselijkheid van LGBTI-mensen steeds vaker gebruikt om de samenleving te polariseren, de democratie, de rechtsstaat en mensenrechten te ondermijnen."

    De Come Out 4 Europe-belofte, die ondertekend kan worden op een speciale website, comeout.eu, en geeft aan kandidaten de kans om te laten zien hoe zij zullen werken om de mensenrechten van LGBTI-mensen in de komende termijn te beschermen en te bevorderen.

     

    Lees meer
  • Orry Van de Wauwer stopt met politiek

    Orry Van de Wauwer zal dan toch niet de Antwerpse CD&V-lijst trekken bij de volgende gemeenteraadverkiezingen. Dat laat de Antwerpenaar weten via X, het voormalige Twitter. Van de Wauwer is teleurgesteld in de goedgekeurde modellijst waar hij als lijstduwer op zou staan. Na zeven jaar als Vlaams parlementslid stopt hij met de politiek.

    CD&V provincie Antwerpen maakte de modellijsten voor de parlementsverkiezingen van juni bekend. “Ik heb bedankt voor de plaats van lijstduwer op deze Vlaamse modellijst”, zo schrijft Van de Wauwer. “Mits een andere puzzel, had ik de lijstduwersplek wel opgenomen. Die boodschap heb ik maanden geleden al aan mijn partij gegeven: Ik vind het belangrijk om een sterke vertegenwoordigingen het Vlaams Parlement voor CD&V  vanuit de stad Antwerpen te hebben.” 

    In zijn bericht haalt Van de Wauwer aan dat hij zelf gesprekken heeft gevoerd met verschillende potentiële kandidaten voor die verkiesbare plaats voor het parlement. Maar de partij heeft beslist die plek niet aan een Antwerpenaar te geven. “Die zekere vertegenwoordiging vanuit de stad Antwerpen vind ik niet terug in de modellijsten.“

    Op X zegt de politicus dat hij vaak de vraag moet weerleggen dat de ‘CD&V er vooral voor het platteland is en niet voor de stad’.  “Met deze lijst kan ik deze vraag echter niet geloofwaardig ontkennen”, zo besluit de voormalige Antwerpse lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij stelt deze lijsttrekkersplek terug ter beschikking van de partij.

    “Dat doe ik met een wrang gevoel. Want we hebben in de stad een goed team klaarstaan, dat we nog verder aan het uitbreiden zijn, om mee een verschil te maken en te wegen op het beleid. “

    Wat hij nu gaat doen weet Orry Van den Wauwer nog niet.

    Foto: CD&V Antwerpen

    Lees meer
  • Elio Di Rupo trekt Europese PS-lijst

    Elio Di Rupo (72) gaat de Europese lijst trekken voor de PS. Dat werd zondag bekend gemaakt op het partijcongres van de de Franstalige socialisten in Seraing.

    Elio Di Rupo was premier tussen 2011 en 2014 en meteen ook de eerste homoseksuele premier die ons land had. Na zijn termijn als premier werd hij opnieuw partijvoorzitter van de PS.  In 2019 werd Di Rupo dan Waals minister-president en werd hij als partijvoorzitter opgevolgd door Paul Magnette.

     

    Bij de Europese verkiezingen van 2019 haalde de PS met Marie Arena en Marc Tarabella twee verkozenen in het Europese parlement. Hun namen doken echter ook op in het Qatargate schandaal. Tarabella werd in januari als gevolg daarvan uit de partij gezet. 

    Foto:  European Union 2012 - European Parliament.

    Lees meer
  • Melissa Depraetere wordt nieuwe voorzitter van Vooruit na opstappen Conner Rousseau

    Melissa Depraetere volgt Connor Rouseau op als voorzitter van de politieke partij Vooruit. Dat werd zaterdag bekend gemaakt. Rousseau nam, in de nasleep van de rascistische en discriminerende uitspraken die hij in een dronken bui deed, vrijdag ontslag als partijvoorzitter.

    Rousseau kondigde vrijdag tijdens een persconferentie aan dat hij een stap opzij zet."Ik neem per direct ontslag als voorzitter van Vooruit. Het gedoe rond mijn persoon leidt af van de essentie. Het gaat niet meer over waar Vooruit voor strijdt. Over de strijd voor betere lonen en mensen hun gezondheid. Over de strijd tegen extreemrechts die zo belangrijk is. Het gaat te veel over ruis en gedoe rond mij." 

    Rousseau werd in 2019  voorzitter van de Vlaamse socialisten.De jongste voorzitter van een Belgische partij ooit veranderde de  naam van Sp.a naar Vooruit en hanteerde een heel eigen open communicatiestijl. Mede hierdoor klom de partij terug uit het dal waar ze reeds enkele jaren verkeerde. In juni van dit jaar komen de eerste donkere wolken aan de horizon als uitlekt dat verschillende jongeren klacht tegen Rousseau hebben neergelegd voor seksueel overschrijdend gedrag. De klachten werden geseponeerd maar voor dit gebeurde bekende Rousseau in een video dat hij  worstelt met zijn geaardheid, op zowel  mannen als vrouwen valt  en dat hij zich als  "opgejaagd wild"  voelt. (Lees verder na de video.

     

    De rascistische uitspraken die hij in september deed tijdens een cafébezoek in Sint-Niklaas blijken uiteindelijk de druppel te veel te zijn. Nadat het Nieuwsblad de in het pv uitgeschreven uitspraken eerder deze week citeerde werd de druk op Rousseau onhoudbaar en besliste hij tijdens een speciaal bij elkaar geroepen partijbestuur om op te stappen. Daar werd ook Melissa Depraetere aangeduid als voorzitter ad interim. Depraetere was de afgelopen jaren fractieleidster in de Kamer voor Vooruit, maar zal dat niet combineren met de job van voorzitter. De partij gaat binnen de fractie op zoek naar een opvolger. 

    "Wat Conner gezegd heeft, is heel fout, onaanvaardbaar en het strookt absoluut niet met waar wij als partij voor staan”, zo liet de nieuwe voorzitster tijdens de persconferentie optekenen. 

    Depraetere was de afgelopen jaren fractieleidster in de Kamer voor Vooruit, maar dat zal ze niet combineren met de job van voorzitter. De partij gaat binnen de fractie op zoek naar een opvolger. 

    Depraetere blijft partijleidster tot aan de verkiezingen in juni 2024. Daarna volgen waarschijnlijk voorzittersverkiezingen.

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste