Verkiezingen 2024

  • Lokale regenbooghuizen eisen LGBTI+ inclusief lokale besturen

    Nu het stof van de provincie en gemeenteverkiezingen stilaan gaat liggen roepen Cavaria en de lokale Vlaamse regenbooghuizen  de lokale beleidsmakers op om aan een lokaal beleid te werken. ‘Wij moedigen alle verkozen beleidsmakers aan om ook lokaal te werken aan LGBTI+ inclusie en dringen aan op coalities van partijen die LGBTI+ inclusie hoog in het vaandel dragen’, zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria. ‘Voor een LGBTI+ inclusief beleid kunnen de lokale beleidsmakers samenwerken met de provinciale regenbooghuizen die lokaal werken aan gelijke kansen voor LGBTI+ mensen. Het moet voor LGBTI+ mensen in élke stad en élke gemeente veilig zijn om jezelf te kunnen zijn.’

     

    In aanloop van de lokale en provinciale verkiezingen stelden de lokale regenbooghuizen een eisenpakket op.

    In dit eisenpakket geven provinciale regenbooghuizen Casa Rosa, UniQue, Regenbooghuis Limburg en Het Roze Huis mee wat ze verwachten van de beleidsmakers voor een LGBTI+ inclusief lokaal bestuur. Het eisenpakket bevat ook een bijlage specifiek gericht op LGBTI+ inclusie in centrumsteden. Zo wordt er gevraagd om in te zetten op een LGBTI+ inclusief lokaal bestuur met een verankering van een LGBTI+ focus in het lokaal beleid, een inclusieve communicatie en positieve beeldvorming, een inclusief verenigingsleven. Verder moeten de lokale besturen ook informeren en  sensibiliseren, een integraal toegankelijke infrastructuur hebben en de veiligheid van LGBTI+ personen bevorderen.

     

    Lees meer
  • Vierendertig Belgische kandidaten op Europese lijsten beloven zich in te zetten voor LGBTQ-gemeenschap

    Vierendertig Belgische kandidaten die volgende zondag opkomen voor de Europese verkiezingen hebben beloofd om de mensenrechten van LGBTI te beschermen en te bevorderen als ze worden gekozen. Samen met bijna duizend andere kandidaten in 26 andere landen hebben ze de Come Out 4 Europe-belofte van ILGA ondertekend waarin ze, indien gekozen, het EU-beleid en wetten voor te stellen en te bepleiten. Ook geven de kandidaten aan dat ze  actief betrokken  zijn bij de rechtsstaat, democratie en ongelijkheid, en ervoor zullen zorgen dat de EU al haar bevoegdheden gebruikt om lidstaten ter verantwoording te roepen als er  schendingen van de mensenrechten van LGBTI-personen vastgesteld worden in die lidstaten en dat ze op zullen treden als een sterke verdediger van LGBTI-organisaties en mensenrechtenverdedigers in heel Europa en daarbuiten.

    Vooral kandidaten van Renew (OpenVLD+MR), de linkse fractie GUE/NGL (PVDA-PTB),S&D (Vooruit, PS) en Greens/EFA (Groen!, Ecolo en VOLT).Hoewel grotere landen zoals Duitsland en Frankrijk vooroplopen in het aantal ondertekenaars, volgen landen waar LGBTI-rechten traditioneel niet hoog op de agenda stonden, zoals Italië (110 kandidaten voor 76 zetels), Griekenland (69 kandidaten voor 21 zetels), Litouwen (23 kandidaten voor 11 zetels) en Finland (78 voor 15 zetels). 

    “Het enorme aantal kandidaten dat zich inschrijft met zeer reële toezeggingen om de mensenrechten van LGBTI-personen te beschermen mochten ze worden gekozen, samen met het tonen hoe ze van plan zijn om die beloften na te komen, toont aan dat veel politici sterk staan te midden van groeiende aanvallen op LGBTI-rechten, en bereid zijn om met ons en andere LGBTI-organisaties en activisten samen te werken om polarisatie en het zondebok maken van LGBTI-personen in politieke verdeeldheid tegen te gaan”, aldus Chaber van ILGA-Europe. “Nu is het tijd om naar buiten te gaan en je stem te gebruiken voor die politici.”

    Ons land levert 22 van de 720 zetels in het Europese parlement. In de rangschikking van de landen met het meeste kandidaten die de belofte ondertekend hebben staan de Belgische kandidaten op de elfde plaats tussen Portugal en Oostenrijk. Kandidaten voor de Europese verkiezingen van Vlaams Belang en N-VA schitteren door hun afwezigheid op de Belgische lijst van de ondertekenaars.

    Een overzicht van de Belgische ondertekenaars van de Come Out 4 Europe-belofte vind je hier.

    Europese Rangschikking: 

    1. Frankrijk - 116

    2. Italië - 110

    3. Duitsland - 88

    4. Finland - 78

    5. Griekenland - 69

    6. Spanje - 60

    7. Tsjechië - 60

    8. Zweden - 57

    9. Nederland - 43

    10. Portugal - 44

    11. België - 34

    12. Oostenrijk - 30

    13. Denemarken - 27

    14. Slovenië - 24

    15. Litouwen - 23

    16. Malta - 23

    17. Hongarije - 25

    18. Cyprus - 19

    19. Ierland - 16

    20. Slowakije - 15

    21. Luxemburg - 13

    22. Roemenië - 9

    23. Bulgarije - 8

    24. Kroatië - 7

    25. Letland - 5

    26. Estland - 3

    27. Polen - 3

     

    Lees meer
  • LGBTQ-rechten zijn nooit 'verworven' rechten voor Vlaams Belang

    Het is de vorige week wel duidelijk geworden dat het Vlaams Belang tal van ‘verworven’ LGBTQ-rechten wil terugdraaien als het daartoe de kans krijgt. Dat blijkt uit de vele mediaoptredens in programma’s als ‘Het Conclaaf’ op VTM, ‘Eerste Keus’ en ‘De Zevende Dag’ op VRT1. De afgelopen dagen heeft het Vlaams Belang van LGBTQI-rechten een van de thema’s gemaakt van de komende verkiezingen.

    Wie het verkiezingsprogramma van het Vlaams Belang uitpluist merkt dat er weinig over LGBTI+personen instaat. De laatste paar weken begon echter de (toekomstige ) afbraakpolitiek van de rechten van LGBTI-personen meer dan ooit duidelijk te worden. Tom Van Grieken haalt hiervoor ondermeer de inspiratie uit Hongarije waar Viktor Orban de laatste jaren ook in verweer ging tegen alles wat van ver of kortbij te maken heeft met de queergemeenschap. Ook op sociale media kijkt hij naar de campagne die PVV-frontman Geert Wilders voerde tijdens de Nederlandse verkiezingen.

    In de verschillende televisieprogramma’s herhaalde VB-voorzitter Tom Van Grieken dat hij niet gelooft dat er andere genderidentiteiten zijn dan man en vrouw. “Wij geloven niet dat er iets bestaat als genders”, zo zei hij maandag tegen een transgender tiener in het programma ‘Eerste Keus’. “Als je overgaat tot geslachtsoperaties, was dat in het verleden op kosten van de samenleving. Daar ben ik het niet mee eens. Als je dat toch wil doen, moet je het op eigen kosten doen. We gaan geen paspoorten aanpassen. We gaan geen toiletten aanpassen. We gaan daarover geen wetgeving maken.”  Ook van het aanpassen van het juridische geslacht op de geboorteakte en andere identitieitsbewijzen wil het Vlaams Belang af. In ‘Het Conclaaf’ weigerde de VB-voorzitter zich ook afstand te nemen van een tweet dat Vlaams Belang-parlementslid Bart Claes over Petra De Sutter had gedaan. Die noemde Groen-vice­premier Petra De Sutter  “de verpersoonlijking van het cultuurmarxisme” omdat ze een transvrouw is. “Deze persoon wil alle fundamenten van onze westerse beschaving vernietigen en vervangen”, had Claes gezegd en getweet.  “Ik ben voor het Vlaams Belang de verpersoonlijking van de nieuwe vijand, namelijk de diversiteit, seksuele oriëntatie en genderidentiteit, waar wij tientallen jaren rechten voor hebben opgebouwd”, aldus Groen-kopstuk Petra De Sutter in ‘Het Conclaaf”. “Dit wordt een gevaar voor de waarden waar het Vlaams Belang beweerd voor te staan. Ik vind dit zeer onrustwekkend.”

     “U mag allemaal op uw hoofd gaan staan. De echte extremisten zijn mensen die ontkennen dat er ­enkel mannen en vrouwen zijn”, zei Van Grieken nog in hetzelfde programma. De extreem-rechtse partij wil ook dat er een verbod komt op een medische transitie onder de 18 jaar en dat het voorschrijven van puberteitsblokkers aan minderjarigen verboden wordt.Dat bleek onlangs tijdens een debat op een middelbare school in Sint-Niklaas. “De samenleving moet zich niet aanpassen aan jouw gevoel”, klonk het toen. 

    Ook tegen de adoptie door homoseksuele en lesbische koppels trok Van Grieken van leer. Op een vraag van Conner Rouseau (Vooruit) of hij of twee mannen samen een kind kunnen krijgen door adoptie antwoordde Van Grieken dat ‘elk kind recht heeft op een mama en papa.” “Ik en mijn partij zijn geen voorstander van homo-adoptie. Maar we hebben wel besloten als partij dat holebirechten verworven rechten zijn.”  Rousseau merkte daarop kurkdroog op:“Maar eigenlijk zijde tegen.” 

    Dat is precies het probleem van het Vlaams Belang. Heikele thema’s zoals de rechten van LGBTQ+personen, abortus en vrouwenrechten blijven op enkele gevallen na op de achtergrond in het programma van het Vlaams Belang of worden zo vaag verwoord zodat de extreme standpunten die de partij in de achterkamertjes hanteert verborgen blijven. Als puntje bij paaltje komt moeten ze uiteindelijk toegeven dat ze de klok op al die ‘verworven’ rechten gewoon terug willen draaien. Hiervoor moet er enkel naar het buitenland gekeken worden en meer bepaald naar de maatregelen die de extreem-rechtse regeringen in onder meer Italie, Hongarije hebben genomen en ook naar de vele anti-LGBTQ wetsvoorstellen die in verschillende staten van de Verenigde Staten waaronder Florida worden ingediend en reeds toegepast. Het is dan ook niet zeker dat verworven rechten zoals adoptie door koppels van hetzelfde geslacht, aanpassingen van de juridische genderidenditeit op geboorteaktes, terugbetaling van medicijnen (PreP), het beperken tot toegang tot puberteitsblokkers en genderbevestigende operaties of het homo-huwelijk niet terug gedraaid zullen worden als de partij eens aan de macht komt of genoeg medestanders vindt om de wetten die dit regelen te schrappen. 

    De extremen standpunten van de extreem-rechtse kliek rond Van Grieken zorgt ervoor dat ook bij de andere partijen, inclusief de N-VA, tot de realisatie komen dat er niet geregeerd kan worden met het Vlaams Belang. Tot die conclusie komt ook Bart Van Eeckhout van De Morgen in zijn opiniestuk van maandag. “Het gaat nog altijd veel over de partij, maar het draait niet meer om haar als ernstige kandidaat voor een regeringsdeelname. Met haar onverzoenlijke, onverdraagzame praatjes heeft de partij zelf een cordon rond zich opgeworpen. Nu blijkt hoe belachelijk en fout het idee altijd al was dat Tom Van Grieken zijn partij op een deftig spoor gezet zou hebben. Het is net op tijd.”

    Lees ook: 

    VLAAMS BELANG WIL DAT REGENBOOGVLAG AAN HET STADHUIS VAN DIEST VERDWIJNT

    BART SOMERS: 'HET VLAAMS BELANG IS DE MEEST HOMOFOBE PARTIJ" (+)

    VLAAMS BELANGER VERGELIJKT LGBT-GEMEENSCHAP MET EEN RELIGIE

     

     

     

     

    Lees meer
  • LGBTQ-rechten in heel wat Europese landen onder vuur door extreem-rechts

    Met de verkiezingen in zicht zijn de Europese landen onvoldoende voorbereid tegen aanvallen van extreemrechts, vooral met betrekking tot LGBTI-rechten. Dat blijkt uit de nieuwe Rainbowmap die ILGA-Europe  naar aanleiding van de internationale dag tegen home en transfobie (Idahot) heeft samengesteld.

    Het is reeds het zestiende jaar op rij dat ILGA-Europe met de Rainbow Map uitpakt. Deze kaart rangschikt 49 Europese landen op wetgevende ontwikkelingen op het gebied van LGBTI-mensenrechten. Ook dit jaar blijkt daaruit dat autoritaire leiders in Europa doorgaan met het gebruiken van LGBTI-personen als zondebok om hun electoraten te verdelen en te mobiliseren.

    Dat is ondermeer het geval in sommige Italiaanse regio's waar de ouderschapsrechten van homoseksuele koppels ingetrokken zijn en pogingen worden ondernomen om richtlijnen te herschrijven zodat de toegang tot transspecifieke gezondheidszorg beperkt wordt. (Slowakije, Kroatië, Frankrijk en het VK). Ook Rusland gaat stevig achteruit nadat daar de 'internationale LGBTI-beweging' bestempeld  werd als een 'extremistische organisatie'.

    Dinsdag bleek reeds uit het rapport van het EU-Agentschap voor de grondrechten dat meer dan twee derde van de respondenten geconfronteerd werd met haatdragende uitspraken en dat er een aanzienlijke toename van geweld is tegenover LGBTIQ’s sinds de laatste enquête in 2019.

    “In heel Europa worden LGBTI-personen het doelwit van haatzaaiende uitlatingen en geweld en worden hun mensenrechten actief ondermijnd”, zo zegt Katrin Hugendubel van ILGA-Europe. “Maar we zien nog steeds te veel landen in de regio die terughoudend zijn in het bevorderen van de wettelijke bescherming en hun eerdere toezeggingen niet vernieuwen met nationale strategieën en actieplannen. Deze inactiviteit is gevaarlijk, want zonder de juiste wetgeving om minderheden te beschermen, waaronder LGBTI-personen, zal het voor nieuw gekozen regeringen veel te gemakkelijk zijn om snel mensenrechten en democratie te ondermijnen.”

    De Rainbow Map toont ook aan dat enkele regeringen die uitdaging  wel aangaan. In een jaar met meer dan 30 verkiezingen in de regio, waaronder de EU-verkiezingen volgende maand, illustreert de kaart een sterke politieke wil om de bescherming van LGBTI-mensenrechten in verschillende landen vooruit te helpen.

    Duitsland, IJsland, Estland, Liechtenstein en Griekenland maakten  de grootste sprongen in de Rainbow Map-ranglijst. Zowel Estland als Griekenland wijzigden hun wetten om huwelijken en adopties door homoseksuele stellen mogelijk te maken, Griekenland vulde ook de gaten in zijn antidiscriminatiewetgeving om LGBTI-personen volledig te beschermen, en Liechtenstein breidde adoptierechten uit naar homoseksuele koppels.

     

    Lees meer
  • Cavaria lanceert verkiezingscampagne die oproept om inclusief te stemmen

    LGBTQ-belangenvereniging çavaria heeft dinsdag  hun campagne voor de komende Europese, nationale en regionale verkiezingen op 9 juni gelanceerd. Dat gebeurde door aan verschillende belangrijke standbeelden in Vlaanderen en Brussel ‘regenboogdakjes’ te leggen. Met de slogan "Give a sh*it – Stem voor ons allemaal” wil çavaria duidelijk maken dat LGBTI+ rechten en het welzijn van LGBTI+ mensen serieus genomen moeten worden. Uit een onderzoek van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) blijkt immers dat in België meer dan twee derde van LGBTI+ leerlingen op school gepest en bedreigd wordt, dat een vierde van LGBTI+ mensen bepaalde plekken mijdt en dat 43% van de LGBTI+ mensen in België en 59% in Europa vindt dat het geweld is toegenomen.

    Om de kiezer te informeren maakte çavaria een LGBTI+ analyse van de partijprogramma’s van de verschillende politieke partijen.

    “Een LGBTI+ inclusieve stem houdt rekening met hoe de verschillende partijen opkomen voor LGBTI+ mensen”, zo verklaart Eef Heylighen van çavaria. “Willen ze LGBTI+ rechten behouden en uitbreiden? Of kiezen ze ervoor deze rechten terug te schroeven en mensen opnieuw de kast in te duwen. Nemen ze LGBTI+ haat serieus of wuiven ze het weg. Daarom hebben we de partijprogramma's van de verschillende politieke partijen grondig geanalyseerd. Met deze analyse kunnen mensen op 9 juni een LGBTI+ inclusieve stem uitbrengen. Een stem voor ons allemaal.”

     

    Verhalen bij een LGBTI+ inclusieve stem

    Om mensen een idee te geven wat een LGBTI+ inclusieve stem betekent, heeft çavaria zes personen uit de community gevraagd om hun verhaal te delen, elk gelinkt aan specifieke thema’s en eisen die wij in ons eisenpakket voor de verkiezingen stellen.
    De volledige info over de campagne van çavaria en alle getuigenissen zijn vanaf vandaag terug te vinden op www.cavaria.be/stem

    Foto: Brigitte Van Dyck

    Lees meer
  • ILGA-Europe lanceert nieuwe campagne en roept politici op om LGBTQ-rechten te beschermen

    ILGA-Europe roept In een nieuwe campagne alle kandidaten bij de Europese verkiezingen van juni op om zich in te zetten voor de bescherming en bevordering van de mensenrechten van LGBTI-mensen. Met het ondertekenen van de 'Come Out 4 Europe'-belofte kunnen zij laten zien hoe zij de mensenrechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse (LGBTI) personen zullen ondersteunen en beschermen als gekozen leden van het Europees Parlement.

    Ook in heel wat Europese landen liggen de LGBTQ-rechten onder vuur. Dat blijkt ook uit een  nieuw rapport van ILGA-Europe, waarin een scherpe stijging van anti-LGBTI-retoriek in de EU-lidstaten wordt geconstateerd. Dat heeft geleid tot een escalatie van gewelddadige protesten buiten aan scholen en bibliotheken, tijdens Pride-marsen en een verdere escalatie van geweld tegenover LGBTI-personen.

    "Het publieke discours wordt steeds gepolariseerder en gewelddadiger, en als gevolg daarvan heeft de LGBTI-gemeenschap het hoogste en meest ernstige geweld in heel Europa meegemaakt in het afgelopen decennia”,zo duidt Katrin Hugendubel, Advocacy Director van ILGA-Europe. “De kernwaarden en normen waarop de EU is gebaseerd - respect voor menselijke waardigheid en mensenrechten, vrijheid, democratie, gelijkheid en de rechtsstaat, mensenrechten, en in het bijzonder de mensenrechten van LGBTI-mensen, worden vanuit extreem-rechtse hoek in twijfel getrokken.”

    “In de afgelopen vijf jaar hebben we politieke vastberadenheid gezien om de fundamentele rechten van LGBTI-rechten te bevorderen, wat resultaten heeft opgeleverd in de hele EU, met acties van bepaalde lidstaten om de rechten van LGBTI-mensen te beperken die eindelijk worden aangepakt door alle EU-instellingen, inclusief ondersteunende lidstaten.

    "Maar tegelijkertijd worden de rechten en de menselijkheid van LGBTI-mensen steeds vaker gebruikt om de samenleving te polariseren, de democratie, de rechtsstaat en mensenrechten te ondermijnen."

    De Come Out 4 Europe-belofte, die ondertekend kan worden op een speciale website, comeout.eu, en geeft aan kandidaten de kans om te laten zien hoe zij zullen werken om de mensenrechten van LGBTI-mensen in de komende termijn te beschermen en te bevorderen.

     

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste