ILGA-Europe lanceert nieuwe campagne en roept politici op om LGBTQ-rechten te beschermen

ILGA-Europe roept In een nieuwe campagne alle kandidaten bij de Europese verkiezingen van juni op om zich in te zetten voor de bescherming en bevordering van de mensenrechten van LGBTI-mensen. Met het ondertekenen van de 'Come Out 4 Europe'-belofte kunnen zij laten zien hoe zij de mensenrechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse (LGBTI) personen zullen ondersteunen en beschermen als gekozen leden van het Europees Parlement.

Ook in heel wat Europese landen liggen de LGBTQ-rechten onder vuur. Dat blijkt ook uit een  nieuw rapport van ILGA-Europe, waarin een scherpe stijging van anti-LGBTI-retoriek in de EU-lidstaten wordt geconstateerd. Dat heeft geleid tot een escalatie van gewelddadige protesten buiten aan scholen en bibliotheken, tijdens Pride-marsen en een verdere escalatie van geweld tegenover LGBTI-personen.

"Het publieke discours wordt steeds gepolariseerder en gewelddadiger, en als gevolg daarvan heeft de LGBTI-gemeenschap het hoogste en meest ernstige geweld in heel Europa meegemaakt in het afgelopen decennia”,zo duidt Katrin Hugendubel, Advocacy Director van ILGA-Europe. “De kernwaarden en normen waarop de EU is gebaseerd - respect voor menselijke waardigheid en mensenrechten, vrijheid, democratie, gelijkheid en de rechtsstaat, mensenrechten, en in het bijzonder de mensenrechten van LGBTI-mensen, worden vanuit extreem-rechtse hoek in twijfel getrokken.”

“In de afgelopen vijf jaar hebben we politieke vastberadenheid gezien om de fundamentele rechten van LGBTI-rechten te bevorderen, wat resultaten heeft opgeleverd in de hele EU, met acties van bepaalde lidstaten om de rechten van LGBTI-mensen te beperken die eindelijk worden aangepakt door alle EU-instellingen, inclusief ondersteunende lidstaten.

"Maar tegelijkertijd worden de rechten en de menselijkheid van LGBTI-mensen steeds vaker gebruikt om de samenleving te polariseren, de democratie, de rechtsstaat en mensenrechten te ondermijnen."

De Come Out 4 Europe-belofte, die ondertekend kan worden op een speciale website, comeout.eu, en geeft aan kandidaten de kans om te laten zien hoe zij zullen werken om de mensenrechten van LGBTI-mensen in de komende termijn te beschermen en te bevorderen.

 

Deel dit artikel via:

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws