Buitenland

 • Nederlandse kroonprinses kan ook koningin worden als ze met een vrouw trouwt

  De Nederlandse prinses kan haar vader opvolgen zelfs als ze met een vrouw zou trouwen. Dat heeft aftredend premier Mark Rutte bevestigd. “Ons land zal dan twee koninginnen hebben”, zo zei de premier dinsdag.

   

  Afgelopen maanden was er in het boek “Amalia, de plicht roept” van koningshuisdeskundige Peter Rehwinkel  onduidelijkheid ontstaan of prinses Amalia haar vader al dan niet kon opvolgen als ze lesbisch zou zijn en zou trouwen met haar vriendin.  Hij verwijst daarbij naar toenmalig premier Kok die in 2000 op Kamervragen antwoordde dat er in dat geval een probleem ontstaat met de erfelijkheid van het koningschap, wat ertoe zou leiden dat er afstand moet worden gedaan van de troon.Dat leidde afgelopen dinsdag tot verschillende vragen in de Tweede Kamer. 

   

  Na de zitting legde premier Rutten het standpunt van zijn voorganger naast zich neer. “We gaan even uit van een theoretische situatie maar het is mogelijk dat ze koningin wordt als ze op vrouwen valt en trouwt.”

  Op de vraag of de kinderen uit zo'n huwelijk ook in aanmerking komen voor de troon geeft Rutte geen antwoord. In de grondwet staat dat het staatshoofd moet worden opgevolgd door een 'wettige nakomeling'. De PvdA wilde weten of daar ook kinderen onder vallen die zijn geboren uit een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht of die geadopteerd zijn of via een zaaddonor of draagmoeder zijn verwekt.

  Volgens Rutte is het doel van de bepalingen in de grondwet dat duidelijk is op wie het koningschap overgaat om zo staatsrechtelijke zekerheid te bieden. Het huidige familierecht schuurt daarmee. De hele kwestie kan wel geregeld worden in een toestemmingswet. “Maar we moeten dat pas regelen als we daarvoor staan”, aldus Rutte.

  Foto: RVD

  Lees meer
 • Vrijspraak voor deelnemers aan gaypride in Ankara

  Turkije heeft de 19 LGBT+ activisten die gearresteerd werden omdat ze in 2019 aan de pride optocht in Ankara deelnamen vrijgesproken. De beslissing van de rechtbank wordt door de LGBT-belangenorganisatie  ILGA op applaus onthaald. 

   

  De achttien studenten en één academicus werden in mei 2019 opgepakt omdat ze deel hadden genomen aan een pride optocht aan de Middle East Technical University (METU) in Ankara. 

   

  Ankara had in 2017 alle activiteiten voor holebi’s en transgenders, waaronder ook pride optochten verboden. Dat verbod werd in februari 2019 met een noodverordening opgeschort. Omdat er op dat ogenblik geen verbod meer van kracht was werd er op 10 mei 2019 op de terreinen van de universiteit een optocht gehouden. Die werd bijgewoond door zowel studenten, professoren en andere academici. Op aandringen van de universiteit kwam de politie tussenbeide en gebruikte die buitensporig geweld om de mars uiteen te drijven.Daarbij werden 22 deelnemers  aangehouden. Negentien daarvan werden vervolgd en moesten voor de rechtbank verschijnen.

   

  Vrijdag oordeelde de strafrechtbank dat de activisten niet schuldig waren omdat er op dat ogenblik geen overtreding plaats vond. Ook oordeelde de rechtbank dat het bijwonen van een een pride optocht geen misdaad is. De officiële redenering wordt volgende maand in een vonnis gepubliceerd.

  Katrin Hugendubel van ILGA-Europe is blij met de vrijspraak van de negentien activisten. “We zijn opgelucht met de vrijspraak van de METU/pride LGBT+ activisten. Het is zeer belangrijk voor niet alleen de Turkse  LGBT+ gemeenschap, maar ook voor de hele regio, om te zien dat rechtbanken  en juridische processen de rechten van alle mensen om samen te komen, zoals die in de Turkse wet  en de Europese conventie van de mensenrechten staan, beschermen op een ogenblik dat er steeds meer opruiende haatspeech tegen de LGBT+gemeenschap gedaan wordt door zowel politici als religieuze leiders.”

  Foto: Mercedes Mehling /Unsplash

  Lees meer
 • Rusland wil LGBTQ-organisaties als extreem bestempelen

   

  Rusland is van plan om LGBT-, radicale feministische en organisaties die pleiten voor kinderloze gezinnen te  bestempelen als als extremistische organisaties die verboden moeten worden.Dat  heeft de voorzitter van de overheidscommissie ter bescherming van de kinderen, Andrei Tsyganov, woensdag gezegd.

  “LGBT ideologie, radicaal feminisme en bewegingen die pleiten voor kinderloze gezinnen moeten beschouwd worden als een extremistische ideologie”, zo zou de voorzitter woensdag volgens het Russische persbureau Tass gezegd hebben. Het voorgestelde verbod zou de Russische kinderen en adolescenten moeten beschermen tegen de invloed van schadelijke content die op sociale mediasites en het internet circuleert. 

  Tsyganov deed zijn uitspraken op dezelfde dag dat het Ministerie van Justitie het Ivanovo Centrum voor Genderstudies als ‘buitenlandse agent’ bestempelde. De sociaal conservatieve regering van Vladimir Putin treedt sinds een tiental jaar hardhandig op tegen liberale en progressieve organisaties. De overheid wil op die manier de Russische bevolkingsafname een halt toe te roepen en om de traditionele waarden te beschermen.

  Ook zou Rusland van plan zijn om de in 2013 ingevoerde anti-homo propaganda wet uit te breiden zodat ook termen als polyamory en biseksualiteit er onder vallen.

  Lees meer
 • Amsterdam kandidaat voor World Pride 2026

  Als het van de organisatoren van Pride Amsterdam afhangt vieren we in 2026 daar de WorldPride. De organisatie heeft zich immers kandidaat gesteld voor de organisatie van World Pride. Aanleiding is het zilveren jubileum van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht. Hiermee schreef Nederland op 1 april 2001 wereldgeschiedenis.

  "Hoewel veel landen volgden, is er nog een lange weg te gaan in de strijd voor gelijke rechten. Niet alleen ver van huis, maar ook in Europa en ons eigen Koninkrijk der Nederlanden worden LHBTI’s nog steeds niet overal gelijk behandeld", zo laat de organisatie van Pride Amsterdam weten. "Om de verloren voorhoedepositie terug te krijgen zal komende jaren bovendien nog flink wat werk verzet moeten worden. Daarmee zal de WorldPride 2026 voor Nederland een stimulans worden om als hernieuwd baken van hoop te kunnen stralen."

  De kandidaatstelling voor de WorldPride 2026 is een belangrijke mijlpaal. Het is een stip op de horizon om met elkaar naartoe te werken. “Op veel plaatsen staan gelijke en verworven rechten onder druk en is duidelijk dat we als LHBTI-community zichtbaar en strijdbaar van ons moeten laten horen. De openstelling van het burgerlijk huwelijk heeft een eerste golf teweeggebracht, maar het gaat te langzaam. Daarom zal het zilveren jubileum de wereld opnieuw gaan inspireren en verbinden met talrijke evenementen en activiteiten als we WorldPride mogen organiseren,” aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz, directeur Pride Amsterdam.

  Inhaalslag

  Nederland voerde in het verleden vaak de lijsten aan als het ging om gelijke rechten en humaan beleid. Samen met onder meer de wereldberoemde botenparade en de organisatie van de Gay Games en EuroPride zette dit ons land op de kaart. Om weer terug te komen in de voorhoede zal wetgeving in lijn gebracht moeten worden. Onder meer door een verbod op LHBTI-discriminatie in artikel 1 van de Grondwet te verankeren, genezingstherapieën en afwijzing van LHBT’s in het onderwijs wettelijk te verbieden en meerouderschap en -gezag te verankeren. “De WorldPride is uniek en geeft de mogelijkheid om de verloren titel ‘Gay Capital of the World’ weer te heroveren door samen te werken aan een inclusieve samenleving met iedereen in Nederland en in ons Koninkrijk. Daarom is het belangrijk dat we onze kandidaatstelling komende periode uitwerken tot een ‘bid’ waarmee we ons aan de wereld laten zien en dit gebruiken om terug te komen naar de voorhoede.”

  Over WorldPride

  WorldPride is een mondiaal evenement dat de zichtbaarheid en bewustwording van LHBTI- kwesties internationaal bevordert. Het wordt gelicenseerd door InterPride en georganiseerd door een van haar leden. Pride Amsterdam is lid sinds 2011. De eerste WorldPride werd in 2000 in Rome gehouden en daarna georganiseerd in Jeruzalem, Londen, Toronto, Madrid, New York en Kopenhagen-Malmö. Voor 2023 zal Sidney de organisatie op zich nemen. Met de officiële kandidaatstelling van Amsterdam wordt komende maanden het bid verder uitgewerkt. In oktober 2022 zullen de 400 InterPride leden uit 70 landen, tijdens de World Conference in Guadalajara, bepalen of de WordPride 2026 aan Amsterdam wordt toegewezen.

  Lees meer
 • Homomonument beklad in Den Haag

  In Den Haag is het Internationaal Homomonument beklad met allerlei tekeningen en teksten. Aan drie zijden is van de grond tot circa twee meter hoogte sprake van bekladding. Uit verklaringen van voorbijgangers is duidelijk geworden dat dit moet zijn gebeurd tussen afgelopen zondagmiddag en maandagmiddag. Het bestuur van Stichting Internationaal Homomonument Den Haag heeft aangifte gedaan en melding bij de gemeente.

  Het bestuur betreurt deze respectloze daad ten zeerste: “Het Internationaal Homomonument is een plaats waar onderdrukte en vervolgde LHBTIQ+’ers, waar ook ter wereld, worden herdacht. Het is ook een officiële herdenkingsplek van de gemeente Den Haag. In de afgelopen jaren was al enkele malen sprake van minder omvangrijk vandalisme, dat telkens werd hersteld. Mensen komen tegenwoordig ook naar het monument om daar overleden geliefden te herdenken, of om stil te staan bij het feit dat Nederland een land is waar je als LHBTIQ+’er relatief vrij bent om jezelf te kunnen zijn, hoewel ook daar nog veel beter moet. Regelmatig worden er bloemen gelegd.”

  In de afgelopen jaren was al enkele malen sprake van minder omvangrijk vandalisme, dat telkens werd hersteld.

  Foto: Internationale Stichting Homomonument Den Haag

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste