Buitenland

 • Eerste homo-huwelijken in Zwitserland voltrokken

  Vanaf vandaag kunnen koppels van hetzelfde geslacht ook trouwen in Zwitserland. In Genève werd de spits afgebeten door het lesbische koppel Aline en Laure dat als eerste koppel van hetzelfde geslacht in het bijzijn van  burgemeester Marie Barbey-Chpuis trouwden.

  Het koppel trouwde in aanwezigheid  van een dertigtal gasten. Aline (46) en Laure (45) hebben al 21 jaar een relatie met elkaar. In 2003 sloten ze een geregistreerd partnerschap af op kantonnaal niveau en in 2014 deden ze hetzelfde op federaal niveau.. Ze zijn moeders van een 4-jarige jongen. 

  Op verzoek van de LGBTQ-organisatie Dialogai stemde het koppel ermee in om hun huwelijk in het openbaar te vieren en op die manier het gezicht te worden van de openstelling van het huwelijk en de jarenlange strijd die er aan vooraf ging.

  De openstelling van het huwelijk voor iedereen kwam er nadat de Zwitsers op  26 september 2021 tijdens een referendum massaal (64 procent) voor de openstelling stemden. 

  In Genève zijn er de afgelopen dagen bij de burgerlijke stand 21 huwelijksaanvragen van paren van gelijk geslacht ingediend en zeven aanvragen tot omzetting van geregistreerd partnerschap in een huwelijk. 

  Ook in de rest van Zwitserland vinden in de komende dagen een honderdtal homo-huwelijken plaats of laten koppels hun partnerschapsregeling omzetten in een huwelijk Vandaag (1 juli)  alleen al trouwen  26 koppels van hetzelfde geslacht in Zurich.

   

  Lees meer
 • Duitsers kunnen binnenkort zelf naam en gender kiezen

  De Duitse ministeries van Justitie en Familiezaken hebben een wettekst ingediend die moet toelaten dat Duitse burgers voortaan zelf hun wettelijke gender en voornaam kunnen bepalen. Als de wet wordt goedgekeurd kan dat gebeuren na een eenvoudige melding van hun nieuwe naam en gender bij de burgerlijke stand van hun gemeente of stad. Het wetsvoorstel moet ook de Duitse  ‘Transseksuelenwet’ vervangen die voorbijgestreefd en achterhaald is. 

  Ook tieners kunnen vanaf hun veertiende na toestemming van hun ouders hun gender en voornaam laten wijzigen. Voor de leeftijd van veertien jaar is een geschreven verklaring van hun ouders of wettelijke voogd nodig. De Duitse kinderbeschermingsbond steunt het plan voor de eenvoudige procedure omdat het  een enorme druk bij jongeren kan wegnemen. 

  Om er zeker van te zijn dat de wijziging bij de burgerlijke stand een serieuze beslissing is, zijn het nieuwe gender en de nieuwe voornaam over het algemeen minstens een jaar geldig. Bij een daadwerkelijke verandering van het geslacht blijven wel meerdere stappen nodig, zoals een medische beoordeling. Transseksuelen kunnen momenteel alleen hun geslacht en voornaam wijzigen via een rechtbank en ze hebben twee adviezen van deskundigen nodig.

  De geplande wetswijziging zal  geen invloed hebben op de beslissing of iemand als vrouw of man aan vrouw aan sport doet. Dat moeten de individuele sportbonden beslissen.Vorige week liet de Duitse voetbalbond al weten dat transgender en non-binaire voetballers zelf mogen uitmaken of ze spelen bij een vrouwelijke of mannelijke voetbalploeg. De regeling geldt in amateur en jeugdcompetitie en in de zaalvoetbalcompetitie.

  Foto:Sharon McCutcheon // Unsplash

  Lees meer
 • Polen moet vier LGBT-vrije zones schrappen

  Vier Poolse gemeenten moeten van de rechter definitief hun “LGBT-vrije’ zones herroepen. Een Pools Hof van Beroep verwierp het beroep dat het openbaar ministerie, de ultra-conservatieve denktank Ordo Luris en de betrokken gemeenten hadden ingespannen tegen de uitspraken van verschillende lagere rechtbanken.

  Sinds 2019  hebben verschillende Poolse steden en gemeenten zich uit geroepen tot een zone “die vrij is van LGBT-ideologie”.  Die zones kwamen er nadat de gemeentebesturen de strijd voor LGBT-rechten als een bedreiging begonnen te zien voor de traditionele familiewaarden. Zo werd het onder meer verboden dat er op scholen gesproken werd over homoseksualiteit of de verschillende seksuele identiteiten. De Europese Commissie beschuldigde Polen ervan dat de LGBT-vrije zone’s in strijd zijn met de Europese wetgeving die de discriminatie op grond van de seksuele identiteit verbiedt. Negen gemeenten die zich tot LGBT-vrije zone hadden uitgeroepen werden door de Poolse Ombudsman voor Mensenrechten voor de rechter gedaagd. Die oordeelde dat de gemeenten de zones moesten schrappen.  Tegen deze uitspraak werd door het openbaar ministerie, de denktank en de betrokken gemeenten beroep aangetekend.

  Dinsdag werden vier van de negen rechtszaken behandeld en verworpen door het Hof van Beroep waardoor het vonnis van de lagere rechtbanken definitief werd.

  Lees meer
 • Werkstraf voor bekladden van gevel homo-belangenorganisatie

  Een 22-jarige Rotterdammer heeft een werkstraf gekregen van veertig uur omdat hij in september het kantoor van homebelangenvereniging COC had besmeurd. Hij moet ook opdraaien voor de kosten die samengaan met  het verwijderen van de  graffiti. Een 25-jarige man die tijdens het aanbrengen van de graffiti aanwezig was werd vrijgesproken omdat hij enkel toekeek. 

  Op 12 september werd het kantoor van het COC op de Schiedamsesingel beklad met anti-LGBT teksten. Het gebouw was onder meer beklad met de letters "RJK", wat volgens de politie staat voor Rotterdam Jongeren Kern, een tak van de harde kern van Feyenoord.  Begin februari hield de politie van Rotterdam vier jongeren aan die konden geïdentificeerd worden op in de buurt gemaakte camerabeelden.Twee van de vier jongeren moesten deze week voor de rechter verschijnen..

  De 22-jarige verdachte bekende tijdens de behandeling van de zaak dat hij het pand heeft beklad, al wist hij naar eigen zeggen niet meer wat hij op de muur had geschreven Hij ontkende lid te zijn van RJK. Ook was er volgens de verdachte geen sprake van haat tegen de lhbti-gemeenschap. "Ik heb niks tegen zulk soort mensen”, zo zei hij tijdens de behandeling van de zaak. Ondanks het aandringen van het Openbaar Ministerie dat ook de tweede man veroordeeld zou worden voor het aanbrengen van de graffiti werd hij door de rechter vrijgesproken omdat het openbaar ministerie niet kon bewijzen da de man ook daadwerkelijk tot de vernieling van de gevel had bijgedragen.

  Foro: Facebook COC Rotterdam

  Lees ook: Politie pakt vandalen op die kantoor van COC besmeurden met homofobe slogans

  Lees meer
 • Spaanse transgenders kunnen mogelijk binnenkort hun gender op documenten laten aanpassen

  De Spaanse ministerraad heeft maandag een eerste versie van een wet goedgekeurd die het mogelijk moet maken dat transgender personen hun wettelijke genderidentiteit kunnen laten aanpassen zonder dat ze hiervoor een hormonentherapie of een operatie moeten ondergaan. De wet moet nog goedgekeurd worden door het Spaanse parlement.

  Als dat ook daar gebeurt kan iedereen die in Spanje ingeschreven staat en ouder is dan 16 jaar hun naam en gendermarker op hun identiteitspapieren laten veranderen. Ook jongeren tussen de 14 en 16 jaar kunnen dat als ze de goedkeuring hebben van hun ouders. Kinderen tussen de 12 en 14 jaar moeten wel eerst langs de rechtbank passeren vooraleer ze toestemming krijgen om hun papieren te laten aanpassen.

  Ook transmigranten zouden via het recht op zelfbeschikking op de documenten die door de Spaanse overheidsdiensten worden uitgereikt hun gender identiteit kunnen laten vermelden. Ze moeten wel bewijzen dat ze niet in hun land van herkomst hun een transitie niet kunnen  voltooien.

  Foto: Lena Balk // Unsplash

   

  Lees meer
 • Deelnemers aan pride in Istanboel opgepakt

  Afhankelijk van de bron zijn zondagnamiddag tussen de 150 en 370 LGBTI activisten in Istanboel opgepakt omdat ze wilden deelnemen aan de verboden prideoptocht doorheen de stad. Istanboel verbiedt  reeds sinds 2015 "om veiligheidsredenen"  iedere bijeenkomst die ter gelegenheid van de Pride maand gehouden wordt. Ook dit jaar was dit het geval. Tijdens verschillende activiteiten werden er de afgelopen maand al verschillende deelnemers gearresteerd.

  Ondanks het demonstratieverbod verzamelden zich in de smalle zijstraten honderden mensen met regenboogvlaggen. Volgens het Duitse persbureau DPA sloegen buurtbewoners op potten en pannen uit protest tegen het politieoptreden en de arrestaties.

  Een Duitse activiste die in Istanbul woont zei tegen DPA dat demonstranten door de politie werden opgejaagd voor ze werden gearresteerd. Ook op beelden die de Turkse LGBTQ organisatie Kaos GL verspreidde is te zien hoe de deelnemers door de politie worden opgejaagd. Op foto’s is te zien hoe de activisten gefouilleerd worden en met bussen weggebracht worden.

  De voorbije jaren verbiedt de Turkse regering alle evenementen die georganiseerd worden door groepen die in gaan tegen hun religieus-conservatieve opvattingen.

  Foto: KAOSGL

  Lees meer
 • Twee doden bij schietpartij in homo-buurt van Oslo

  In Oslo zijn zaterdagmorgen bij een schietpartij aan een populaire homo-club twee doden en een twintigtal  gewonden gevallen. De politie behandelt de schietpartij als een terroristische aanval. Naar aanleiding van de schietpartij zijn alle activiteiten die in de Oslo voor de jaarlijkse pride zouden plaatsvinden afgelast. De Noorse veiligheidsdienst PST heeft het terreurniveau verhoogt tot het hoogste niveau.

  De schietpartij aan de club gebeurde enkele uren voordat de het eerste pride festiviteiten sinds het  einde van de coronapandemie zouden beginnen.

  Een 42-jarige schutter opende het vuur aan de uitgang van drie nachtclubs, waaronder de bekende London Pub. Daarbij vielen, volgens een woordvoerder van de politie, twee doden, tien zwaargewonden en elf lichtgewonden. Een van oorsprong uit Iran afkomstige Noor, die bekend staat voor drugsfeiten, geweld en bedreigingen kon kort na de feiten aangehouden worden. Hij was toen in het bezit van twee wapens waaronder een volautomatisch wapen.  Volgens de politiewoordvoerder wordt hij  beschuldigd van moord, poging tot moord en terrorisme. De Noorse veiligheidsdienst PST liet zaterdag weten dat ze de schietpartij als een ‘islamitische terreuraanslag’ behandelen en het terreurniveau tot verhoogden tot het hoogste niveau. 

  Vanwege de locatie; in het midden van de homo-uitgangsbuurt, wordt de schietpartij door de politie behandeld  als een haatmisdaad en een terroristische aanval. De buurt rond de drie clubs is afgesloten.

  De Noorse regenbooggemeenschap reageerde geschokt op de schietpartij. Op aanraden van de politie werden alle Pride-activiteiten die zaterdag en de komende dagen zouden plaatsvinden allemaal afgelast. Ondanks de afgelasting van de pride optocht trokken toch zo een 7.000 betogers door het centrum van Oslo en werden in de buurt van de schietpartij honderden bloemen en regenboogvlaggen neergelegd.

  Lees meer
 • Amerikaans Hooggerechtshof draait het recht op abortus na 50 jaar terug

  Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in een historische beslissing de rechten op een abortus na bijna vijftig jaar van Amerikaanse vrouwen afgenomen. De beslissing om de in 1973 genomen beslissing in de zaak Joe vs Wade terug te draaien komt niet als een verrassing nadat een kladversie van de beslissing eerder al was uitgelekt.

  De beslissing om Roe vs Wade terug te draaien heeft verregaande gevolgen. In dertien Amerikaanse staten, vooral in het zuiden van de Verenigde Staten, treden meteen na de beslissing van het Hooggerechtshof zogenaamde zombiewetten in werking. Dit zijn wetten die in de staten reeds van kracht zijn en die abortus verbieden vanaf het ogenblik dat het Hooggerechtshof Roe vs Wade zou herroepen. Verwacht wordt dat in de komende maanden in de helft van de Amerikaanse Staten wetten van kracht worden die de toegang tot abortus ofwel sterk beperken tot noodgevallen, na  misbruik of incest tot ronduit verbieden. Ondermeer de staten Missouri en Alabama lieten al weten dat het verbod op abortussen in de beide staten onmiddellijk van kracht zijn geworden.

  Het recht op abortus dat Amerikaanse vrouwen na de uitspraak in de zaak Roe VS Wade kregen in 1973 ligt al bijna vijftig jaar onder vuur. De meningen hierover lopen ongeveer gelijk met de politieke partijen. De meeste republikeinen reageren opgelucht op de beslissing van het Hooggerechtshof om Roe vs Wade te herroepen. Langs democratische zijde wordt de beslissing een ‘zwarte dag voor de Amerikaanse vrouwen’ genoemd.

  Nu het recht op abortus in de Verenigde Staten gesneuveld is bestaat de vrees dat ook andere rechten die het Hooggerechtshof in het verleden heeft toegekend herroepen zullen worden. In een opiniepeiling over de uitspraak van het Hooggerechtshof van vandaag schrijft opperrechter Clarence Thomas  dat er naar andere ‘historische uitspraken' gekeken moet worden die het Hooggerechtshof in het verleden heeft gedaan. Daarbij vernoemt hij bij naam de beslissingen in de zaken die sodomie uit de strafwet haalden, de toegang tot contraceptie legaliseerden en/of het homo-huwelijk in de VS mogelijk maakte. Dar zijn allemaal rechten die niet in de Amerikaanse grondwet staan maar die er kwamen na een beslissing van het Hooggerechtshof.

  Foto:  Senate Democrats, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

  Lees meer
 • Britse Post viert 50 jaar pride met nieuwe postzegels

  De Britse Royal Mail heeft een set postzegels uitgebracht ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de eerste Britse Pride.

  Die eerste pride ging op 1 juli 1972 in Londen door en trok van Trafalgar Square naar Hyde Park.  De acht postzegels, die ontworpen werden door tekenares Sofie Birkin, tonen hoe de pride optocht doorheen de jaren evolueerde.

  De zegels worden vanaf 1 juli nationaal verdeeld maar kunnen nu reeds besteld worden via de website van de Royal Mail.

   

  foto's: Royal Mail

  Lees meer
 • Istanboel verbiedt alle pride evenementen

  De autoriteiten in Istanboel hebben alle evenementen in het kader van de Gay Pride die deze week in de stad zou doorgaan verboden. Het verbod komt er volgens  de gouverneurs van de Kadikoy en Beyoglu districten in Istanboel om misdaden te voorkomen en om de rust en veiligheid in hun districten te bewaren. 

  Volgens de organisatoren van de pride, die voor de dertigste keer in Istanboel georganiseerd, wordt is het verbod van de beide gouverneurs illegaal en zullen er tegen het verbod gerechtelijke stappen ondernomen worden.

  Eerder deze maand werden ook al verschillende actievoerders in Istanboel gearresteerd.

  Lees ook: Turkse politie arresteert deelnemers pride evenement

  Deelnemers Turkse pride aangevallen door de politie

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste