Buitenland

 • Rechtbank: Homo-koppels met een kinderwens worden gediscrimineerd door de Nederlandse Belastingdienst

  Homo-koppels die de kosten van een IVF-behandeling niet kunnen inbrengen op hun belastingaangifte worden door de Nederlandse belastingdienst gediscrimineerd. Tot dat oordeel komt de rechtbank van Arnhem nadat een homo-koppel naar de rechter trok omdat de Nederlandse belastingdienst weigerde om de kosten van een IVF behandeling te aanvaarden. De rechtbank oordeelt dat de wettelijke regeling om specifieke zorgkosten in aftrek te brengen van het inkomen uit werk en woning een onaanvaardbare inbreuk maakt op het discriminatieverbod in de mensenrechtenverdragen.

  Een homoseksueel stel uit Gelderland ging voor een hoogtechnologisch draagmoederschap naar de Verenigde Staten om hun kinderwens te realiseren. Eén van hen voerde de kosten van een deel van de behandeling, namelijk de ivf-behandeling, op in zijn aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst weigerde deze aftrekpost omdat geen sprake was van onvruchtbaarheid. De behandelingskosten zouden daardoor niet in een direct verband staan tot ziekte of invaliditeit. Het stel was het hier niet mee eens en stapte daarom naar de rechter. 

  Geen medische indicatie

  Uitgaven voor specifieke zorgkosten zijn aftrekbaar van het inkomen uit werk en woning. Het moet dan gaan om uitgaven die worden gedaan door ziekte of invaliditeit. De kosten voor een ivf-behandeling zijn alleen aftrekbaar als sprake is van een medische indicatie. Een medische indicatie wordt afgegeven als sprake is van onvruchtbaarheid. In dat geval ziet de belastingdienst de kosten van een ivf-behandeling als uitgaven voor specifieke zorgkosten.   

  De rechtbank oordeelt in deze zaak dat de kosten volgens de wet geen uitgaven zijn voor specifieke zorgkosten. Omdat de belanghebbende niet onvruchtbaar is, ontbreekt namelijk een medische indicatie.

  Discriminatie

  De wettelijke regeling leidt volgens de rechtbank echter wel tot een ontoelaatbaar verschil in behandeling tussen het homoseksuele stel ten opzichte van stellen en vrouwen die door onvruchtbaarheid in de onmogelijkheid verkeren om op een natuurlijke wijze een kind te krijgen en die een ivf-behandeling ondergaan om hun kinderwens te realiseren. Deze stellen en vrouwen mogen de kosten van een ivf-behandeling namelijk wel in aftrek brengen. De rechtbank oordeelt dat er geen redenen zijn aan te wijzen die dit verschil in behandeling rechtvaardigen. Hoewel de wetgever in belastingzaken in het algemeen een ruime beoordelingsvrijheid heeft, gaat het in dit geval om een kwetsbare groep die in het verleden is geconfronteerd met discriminatie. In dit specifieke geval heeft de wetgever daarom juist minder beoordelingsvrijheid. 

  Oplossing door wetgever

  De rechtbank vindt dat de politiek via wetgeving een oplossing moet vinden om de ongelijke behandeling op te heffen. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. De rechtbank kan daarom niet beslissen dat de kosten van de ivf-behandeling in dit geval voor aftrek in aanmerking komen. Als de rechtbank dat zou beslissen zou zij op de stoel van de wetgever gaan zitten en dat mag niet. 

  Lees meer
 • Veertienjarig meisje in elkaar geslagen omdat ze zich niet als meisje of jongen wil identificeren

  In Amstelveen (Nederland)  is een veertienjarig meisje mishandeld omdat ze zich niet wilde identificeren als jongen of meisje. Volgens getuigen zou het om LGBTIQ-geweld gaan. De politie is met een onderzoek begonnen. Mogelijk is er sprake van meerdere vermoedelijk minderjarige daders. Aan de slagen die het meisje te verduren kreeg, hield ze een gebroken neus en tanden over en liep ze ook een kaakfractuur op.

  De feiten speelden zich maandag af in de wijk Westwijk in Amstelveen. Haar vader deelde via LinkedIn het verhaal en een foto van de verwondingen van zijn dochter.  Het meisje, Frédérique, werd aangesproken door een jongen van haar leeftijd die haar vroeg of ze een jongen of meisje was.  “Dat maakt toch niet uit” antwoordde het meisje terug. “Ben je een jongen of een meisje” vroeg de jongen opnieuw naar haar “ik ben wie ik ben en jij mag zijn wil je wil zijn” reageerde ze opnieuw.

   

  Vader Paul Brink is reuzetrots op zijn dochter: "Jongen of meisje, hetero, gay of bisexueel het maakt haar (en ons allemaal) niet uit," laat hij op het zakelijke sociale netwerk weten, begeleid door een foto van een toegetakelde Frédérique. 

  Na het bericht van de vader van het meisje op LinkedIn kwamen veel steunbetuigingen binnen. Dinsdagochtend liet de familie weten in "zeer goede zin" overrompeld te zijn "door alle warme en liefdevolle reacties uit zowel binnen- als buitenland".

   

  De politie is met een onderzoek begonnen en heeft alle camerabeelden van in de buurt opgevraagd. Volgens hen zouden er 4 of 5 jongeren betrokken zijn bij de mishandeling. Ook hebben ze via Facebook een beschrijving gedeeld van de kleding van twee van de jongeren.

  Lees meer
 • 50.000 deelnemers aan pride in Budapest

  Tussen de 40.000 en 50.000 mensen hebben afgelopen zaterdag deelgenomen aan de pride optocht in Budapest. Die ging reeds voor de zesentwintigste keer door maar trok nog nooit zo een menigte. De Hongaarse regenbooggemeenschap kwam massaal de straat op en greep de pride optocht aan om te demonstreren tegen de onlangs door de partij van premier Orban goedgekeurde anti-LGBT wet waardoor minderjarigen niet blootgesteld mogen worden aan informatie over homoseksualiteit en geslachtsveranderende operaties.  Tegelijkertijd met de pride vond er ook een kleine tegendemonstratie plaats. De betogers van die demonstratie werden uit het zicht onttrokken van de deelnemers aan de pride door hekken en strategisch geplaatste politievoertuigen.

  Een woordvoerder van de LGBT-organisatie Hatter vertelde aan de BBC dat de wet die begin deze maand in werking trad, homo- en transfobie aanmoedigt. “De schade zal nog jaren merkbaar zijn”, zo zei Tamas Dombos van Hatter.

  Met de pride optocht doorheen het centrum van Budapest toonde de Hongaarse regenbooggemeenschap zijn vele identiteiten maar protesteerde ze tegelijkertijd ook tegen de dagdagelijkse discriminatie die ze moeten ondergaan. Door de massale optocht werd er wel een sterk signaal gegeven aan de conservatieve regering die aangevoerd wordt door Fidesz, de politieke partij van de Hongaarse premier Orban. Ook Cavaria en een delegatie van Vlaamse parlementsleden van verschillende politieke partijen waren aanwezig in Budapest.

  Lees meer
 • Orban wil referendum over Hongaarse anti-LGBT wet

  De Hongaarse premier Viktor Orban gaat een referendum organiseren over de veelbesproken 'antihomowet' in zijn land. Dat heeft de conservatieve regeringsleider woensdag aangekondigd in een video op zijn Facebookpagina. Hongarije kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen na het goedkeuren van de anti-homowet. Toen vorige donderdag de wet in Hongarije van kracht werd  lanceerde de Europese Commissie  de inbreukprocedure. Ze geeft de Hongaarse regering twee maanden om een antwoord in te dienen. Volgens de Commissie is de wet discriminerend en schendt ze de Europese wetgeving ook op verscheidene andere punten. Voorzitter Ursula von der Leyen had de tekst "een schande" genoemd. Ze kreeg bijval van het merendeel van de lidstaten. 

  "Brussel heeft de voorbije weken duidelijk de aanval gelanceerd op Hongarije", zo verklaarde Orban over de inbreukprocedure die de Europese Commissie heeft gelanceerd naar aanleiding van de Hongaarse wet die minderjarigen toegang verbiedt tot content over homoseksualiteit en geslachtsveranderingen.  Orban zelf argumenteert dat de wet tot de nationale bevoegdheid behoort en dat zijn regering enkel wil verzekeren dat ouders de zeggenschap behouden over de seksuele opvoeding van hun kinderen. Met het referendum wil de populistische premier, die over een ruime meerderheid in het parlement beschikt, de kiezers achter zich scharen in zijn nieuwe confrontatie met Brussel. Een datum is nog niet bekend. 

  “Dit is een tactiek die we al vaker hebben zien toegepast worden door Orban”, zo zei politicoloog en LGBTIQ-activist Remy Bonny woensdag op de Nederlandse radiozender NPO1. “In het verleden heeft hij al referenda georganiseerd rond asielquota’s van n de Europese Unie. Onlangs kondigde hij aan om een referendum te organiseren rond de organisatie van  een Chinese universiteit in Hongarije. Telkens als Orban veel druk uit de Europese Unie krijgt houdt hij een referendum om op die manier een een soort van legitimatie te zoeken voor zijn anti-democratie en anti-mensenrechtenbeleid van de voorbije jaren.”

  Bron: Belga/eigen berichtgeving

  Lees meer
 • Reizende fototentoonstelling over 20 jaar homohuwelijk beschadigd

  In Amsterdam is een reizende fototentoonstelling waarmee het twintigjarige bestaan van het homohuwelijk in Nederland wordt gevierd beklad. De fotoserie ‘Legale Liefde’ van kunstenaar Ernst Coppejans bestaat uit twintig persoonlijke duoportretten van homo- en lesbische stellen die in de afgelopen 20 jaar getrouwd zijn. Verschillende portretten die momenteel  in het stadsdeel Amsterdam Nieuw-West staan werden beklad. 

  De portretten waren er pas afgelopen vrijdag in het stadsdeel geplaatst nadat de tentoonstelling al op andere plekken in Amsterdam had gestaan.‘We hebben het er weleens over gehad dat dit kon gebeuren’, zegt fotograaf Ernst Coppejans tegen AT5, ‘maar dit is van een andere categorie. Er is niet zomaar iemand langs gekomen met een viltstift die een snorretje heeft getekend. Hier zijn bij iedere nek strepen getrokken. Dus dat laat niet heel veel aan de verbeelding over. Dat raakt diep.’

  Ook stadsdeelvoorzitter Emre Ünver is totaal niet te spreken over de actie. "Hoe zielig ben je als het aanzicht van twee gelukkige mensen verbonden in de liefde je tot vernielingen en bekladdingen drijft?", schrijft hij op Facebook.

  "Wij nemen deze zielige actie hoog op, omdat ook in Nieuw-West queer- en transmensen wonen, werken of simpelweg zijn. Zij zijn ons dierbaar en moeten weten dat zij zichtbaar zichzelf kunnen zijn. Dat is nu al lang niet altijd zo en wij werken er hard aan dat stapje voor stapje te verbeteren."Ünver hoopt dat de kunstwerken snel schoongemaakt zijn. "De foto’s zullen blijven schitteren", belooft hij.

   

  De kunstwerken zijn een initiatief van Stichting Open Mind. Ze zijn nog tot 6 augustus bij Meervaart te zien: daarna verhuizen ze naar de IJpromenade in Noord.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste