Buitenland

 • Britse prins Philip overleden op 99-jarige leeftijd

  De Britse prins Philip is overleden op 99-jarige leeftijd. Dat meldt Buckingham Palace vrijdag.

  "Hare Majesteit meldt met veel verdriet het overlijden van haar geliefde echtgenoot", staat te lezen op de website van de Britse monarchie. Prins Philip, de Duke of Edinburgh, overleed vrijdagochtend vreedzaam in Windsor Castle, aldus Buckingham Palace nog. Philip was enkele weken geleden nog in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan het hart. Midden maart mocht hij het ziekenhuis weer verlaten. De Duke of Edinburgh zou in juni zijn 100 verjaardag hebben gevierd. De prins is al even "op pensioen". Zijn laatste officiële optreden dateert van de zomer van 2017, toen hij een militaire parade bijwoonde. Hij werd de laatste jaren nog zelden in het openbaar gezien. Tijdens de coronapandemie trokken de Queen en prins Philip naar Windsor Castle. Prinse Philip en de Britse Queen Elizabeth II trouwden in 1947. Het paar kreeg vier kinderen: troonopvolger prins Charles, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward. De vlaggen zijn vrijdag halfstok gehangen aan Buckingham Palace.

   

  Bron: Belga

  Lees meer
 • Putin ondertekent wet die homo-huwelijk definitief onmogelijk maakt

  De Russische president Vladimir Putin heeft een wet ondertekend die het homo-huwelijk in Rusland formeel bant. De wet omschrijft het huwelijk als een daad ‘tussen een man en vrouw’ en is één van de grondwettelijke wijzingen waarover het Russische volk in 2020 zich kon uitspreken.

  De veranderingen werden toen gesteund door bijna 78 percent van de Russische kiezers. Onder de wijzingen waarover ze zich konden uitsteken zat ook de toelating om meer dan twee keer zich als president verkiesbaar te stellen. In principe komt dit neer dat hij tot 2036 leider kan blijven van Rusland. Ook wordt hij levenslang beschermd tegen elke vorm van gerechtelijke vervolging.

  Afgelopen maandag (5 april) ondertekende Putin de verschillende amendementen waardoor ze werden opgenomen in de Russische grondwet. 

  Het homohuwelijk is nu reeds verboden in Rusland en de nieuwe amendementen maken het nog moeilijker om van een huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht mogelijk te maken.

  Deze nieuwe aanval op de LGBT+gemeenschap is niet echt een verrassing. Sinds de goedkeuring van de beruchte ‘gay-propaganda’ verbod in 2013 liggen LGBT’s regelmatig onder vuur.

  Lees ook: 

  Putin dient wetsvoorstel in om homohuwelijken te verbieden in Rusland

  Wereldwijd protest tegen Russische anti-homopropaganda wetten

  Duitsers laten stem horen tegen Russische anti-homopropagandawet

  Putin: 'Homo's worden niet gediscrimineerd in Rusland'

  Vlaams Parlement schaart zich achter oproep om mensenrechten in Rusland te respecteren

   

  Lees meer
 • Geen genderbevestigende behandelingen meer voor transgender jongeren in Arkansas

  De Amerikaanse staat Arkansas verbiedt als eerste staat hormoonbehandelingen of genderbevestigende operaties voor minderjarige transgender personen. De parlementsleden stemden het veto van gouverneur Hutchinson weg. Die noemde de wet een ‘overbodige wet dat een probleem moet oplossen dat niet bestaat’ in een cultuuroorlog die conservatieve republikeinen over het hele land aan het voeren zijn en die vooral tegen (minderjarige) transgenders is gericht. In maar liefst 25 staten, waarvan het merendeel republikeinse, liggen wetteksten op tafel die de rechten van transgenders op één of andere manier beperken, gaande van het voorleggen van een geboorteakte van jongeren met daarop hun toegewezen geslacht als ze bij een sportclub willen gaan, tot het beperken van hormoonveranderende behandelingen tot operaties.

  De beleidsvoerders van de Amerikaanse staat stemden de voorbije maanden met overgrote meerderheid, zowel in de Senaat als in de Kamer, wet HB 1570 goed die elke vorm van medische behandeling, gaande van het toedienen van hormonen tot geslachtsveranderende operaties bij minderjarigen verbiedt. Tegen die wet kwam er vanuit transgender en mensenrechtenorganisaties stevige kritiek. In de staat moeten transgenders momenteel wachten tot dat ze meerderjarig zijn vooraleer ze via een operatie van geslacht kunnen veranderen. Wel kunnen ze een hormonenbehandeling volgen. De goedgekeurde wet maakt binnen enkele maanden ook hier aan een einde. Jongeren die vaak al jarenlang zo een hormonentherapie volgen zullen hierdoor, zonder overgang of een uitdoofscenario, vanaf juli mee moeten stoppen.

  De gouverneur van de staat noemde de wet maandag een schoolvoorbeeld van de staat die zich als alleswetend orakel gedraagt  in individuele medische dossiers. Hij stelde zijn veto tegen HB 1570 maar besefte ook dat dit een maat voor niets zou zijn omdat een gewone meerderheid volstand om het veto te verwerpen. Hutchinson vreest dat transgenders die momenteel bezig zijn met een hormoonbehandeling zich op de zwarte markt zullen begeven of, indien ze het zich kunnen veroorloven, buiten de staat naar de nodige hormonen zullen gaan zoeken. De gouverneur is ook bang dat het aantal zelfmoorden in deze groep zal toenemen als transgenderjongeren geen toegang meer zullen hebben tot voor hen vaak levensnoodzakelijke behandelingen. De wet slaat, volgens de gouverneur, op minder dan 1 procent van de bevolking van de staat maar heeft wel grote gevolgen voor die minderheidsgroep.

   

  Zoals verwacht werd het veto van de gouverneur dinsdag met overgrote meerderheid weggestemd. Verschillende organisatie waaronder het ACLU hebben al aangekondigd dat ze gerechtelijke stappen zullen ondernemen om de wet alsnog tegen te houden.

   

  Arkansas is dan wel de eerste staat die zo ver gaat maar niet de laatste. Ook minstens twintig andere staten overwegen een vergelijkbare wetgeving.

  Lees meer
 • Nederland viert twintig jaar homo-huwelijk

  Twintig jaar geleden werd in Nederland het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht opengesteld. Daarmee waren onze Noorderburen het eerste land waar homoseksuele en lesbische koppels konden trouwen. Tijdens die twintig jaar trouwden meer dan 20.000 koppels. Ruim 19.000 mannen en bijna 21.000 vrouwen zijn getrouwd met een partner van hetzelfde geslacht.  Dat blijkt uit de cijfers van het CBS.

  Uit de statistieken blijkt dus dat er meer vrouwen dan mannen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. Alleen in de eerste twee jaar na de invoering was het aantal mannenkoppels groter. In de afgelopen vijf jaar werden jaarlijks gemiddeld 751 huwelijken tussen twee vrouwen en 619 huwelijken tussen twee mannen gesloten. In 2020 werden minder huwelijken gesloten dan in de jaren daarvoor, ook onder paren van verschillend geslacht. Vooral tijdens de eerste golf van de coronapandemie daalde het aantal huwelijkssluitingen. De cijfers over 2020 zijn nog niet definitief.

  Nederland zakte na openstelling weg

  Het COC wil dat Nederland terugkomt in de wereldkopgroep als het gaat om gelijke rechten en acceptatie. Dat is de boodschap van de belangenorganisatie aan het komende kabinet en de samenleving op de twintigste verjaardag van het opengestelde huwelijk voor partners van gelijk geslacht.

  ‘Door in 2001 als eerste land het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht maakten we wereldgeschiedenis,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Hoe gaaf zou het zijn als we die pioniersgeest terugvinden en straks wéér voorop lopen in de wereld? Een beter cadeau voor twintig jaar huwelijk én voor de vijfenzeventigste verjaardag van het COC kan ik me niet voorstellen.’

  Nederland staat nu op de dertiende plaats in Europa van landen waar de LGBTQI-rechten goed geregeld zijn. Het komt daarmee achter landen als Malta, België en Luxemburg. "Qua acceptatie door de bevolking zijn we voorbijgestreefd door een land als IJsland. Veel LHBTI’s krijgen te maken met geweld om wie ze zijn en onlangs werd weer duidelijk dat er in Nederland scholen zijn die LHBTI’s actief afwijzen."

  ‘Wat mij betreft gaan we weer voor de eerste plaats,’ zegt Oosenbrug. ‘Ik wil een land waar iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn, scholen waar diversiteit de norm is en straten waar iedereen zich veilig voelt, wat ook je geslachtskenmerken, genderidentiteit, seksuele oriëntatie, huidskleur of geslacht.’

  Lees meer
 • Ook Nederlandse Werkverband van Katholieke Homo-Pastores verzet zich tegen standpunt Vaticaan over homoseksualiteit

  Het Vaticaanse verbod op zegening van gelijkgeslachtelijke relaties leidt wereldwijd tot protesten, zeker ook uit katholieke hoek. In Nederland heeft het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores een open brief aan bisschoppen en andere collega-pastores geschreven om hen op te roepen dit 'nee' naast zich neer te leggen. 

  Volgens het Werkverband blijkt nog maar een keer dat de kerkelijke leer op verschillende vlakken wereldvreemd is. "Ja, een leer die geheel is losgezongen van de werkelijkheid. Als de herder zijn schapen niet serieus neemt, kan de herder zelf niet meer serieus genomen worden!"

  In de open brief laten de leden van het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores weten dat ze het verbod om over niet-heteroseksuele relaties de zegen uit te spreken zullen negeren. "Wij verklaren dat verbod tot on-evangelie. En wanneer twee mensen (twee mannen, twee vrouwen, vrouw en man) elkaar en hun gezinsleden tot zegen willen zijn, zijn wij bereid op hun verzoek – en na de gebruikelijke zorgvuldige voorbereiding – die zegen ook over hun relatie uit te spreken."

  De volledige open brief vind je hier.

  Lees ook: Belgische bischoppen bieden excuses aan voor standpunt over homoseksualiteit van Vaticaan

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste