Buitenland

 • Vijf doden en achttien gewonden bij schietpartij in LGBTQ-dancing in Colorado Springs

  Zaterdagavond zijn minstens vijf personen om het leven gekomen en achttien anderen gewond geraakt bij een schietpartij in de LGBTQ-dancing Club Q in het Amerikaanse Colorado Springs.

  De hulpdiensten kregen omstreeks middernacht verschillende oproepen voor een schietpartij in de dancing. De politie ging ter plaatse en trof een schutter aan. 

  “Op dit moment wordt de verdachte verzorgd maar is hij aangehouden”, zo liet politiewoordvoerder Pamela Cadtro weten. Castro verduidelijkte niet of de gewonde schitter ook tot de achttien gewonden behoort. Ook over een eventueel motief wilde ze niets kwijt. De FBI kwam ter plekke om te helpen met het onderzoek.

  De club zelf bevestigt de schietpartij op Facebook. Zij schrijven: “Club Q is kapot van de zinloze aanval op onze gemeenschap. Onze gebeden en gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en hun familie en vrienden. Wij danken de snelle reacties van heldhaftige klanten die de schutter hebben bedwongen en een einde hebben gemaakt aan deze haatzaaiende aanval.”

  Het is niet de eerste keer dat een LGBTQ-nachtclub het doelwit is van een schietpartij. Op 2 juni 2016 drong Omar Mateen (29) binnen in dancing ‘The Pulse’ in Orlando en 49 mensen dood en verwondde 53 anderen. De schutter werd na enkele uren door de politie doodgeschoten.

   

  Lees meer
 • Italiaanse rechter: Een lesbienne vader noemen is absurd

  Een Italiaanse rechtbank heeft beslist dat lesbische ouders van een kind niet als ‘moeder’ en ‘vader’ moeten bestempeld aangeduid op de geboorteakte en identiteitspapieren van hun kinderen.  Ouders en wettelijke voogden werden tot 2019 als ouders aangeduid op die documenten. Daar kwam echter verandering in toen de nieuwe Italiaanse extreem-rechtse premier Giogia Meloni, die toen minister van Binnenlandse Zaken was, de regels rond de vermelding opnieuw aanpaste. Sindsdien moesten de termen moeder en vader gebruikt worden op alle documenten van kinderen. 

  Tegen die wetswijziging stapte een lesbisch koppel uit Rome naar de rechtbank. Eén van de vrouwen was de biologische moeder van een dochter, die later door haar nieuwe partner geadopteerd werd. Door de wetswijziging werd zij ineens op de documenten bestempeld als vader.   De rechter noemde dit in september absurd. De vorige  regerig van Mario Draghi had een maand de tijd om beroep aan te tekenen tegen het vonnis maar deed dit niet. Hierdoor is het vonnis definitief. De uitspraak werd pas onlangs bekend gemaakt door de LGBTQ+ rechtenorganisatie Famiglie Arcobaleno (Rainbow Families). De beslissing geldt enkel voor deze specifieke zaak.“

  In een reactie laat Meloni weten dat het vonnis zeer goed bekeken zal worden omdat het problemen kan opleveren als het geïmplementeerd moet worden en dat hierdoor het nationale ID-systeem 'in gevaar brengt'.

  Lees meer
 • Polen moet in het buitenland afgesloten homohuwelijken erkennen

  Polen moet de in het buitenland afgesloten huwelijken van Poolse homoseksuele koppels erkennen. Dat heeft de hoogste Administratieve rechtbank van Polen beslist. Het hof moest zich uitspreken over een artikel in de Poolse grondwet dat het huwelijk bestempelde als “een verbintenis van een man en een vrouw, evenals het gezin, het moederschap en het ouderschap, die onder de bescherming en zorg van de Republiek Polen vallen” 

  Tegenstanders van het homo-huwelijk interpreteerden dit wetsartikel strikt als een huwelijk tussen een man en vrouw. Veel juridische  experts waren  echter van mening  dat dergelijke huwelijken alleen onder de bescherming en zorg van de staat vallen, maar dat het wetsartikel andere vormen van een verbintenissen niet verbiedt.  Na een juridische strijd van vijf jaar kwam ook het hoogste administratieve gerechtshof tot die conclusie.

  De rechtszaak werd bij het Hooggerechtshof aangespannen door de populaire homoseksuele influencers  Jakub Kwieciński en Dawid Mycek. Zij trouwden enkele jaren terug in Portugal maar kwamen daarna tot de vaststelling dat hun huwelijk niet erkend werd in hun thuisland.  Na jarenlang hun zaak voor een lagere rechtbank te hebben betwist, betekent de uitspraak van donderdag dat het koppel de erkenning van hun huwelijk eindelijk kunnen vieren.

  Lees meer
 • Amsterdam organiseert WorldPride in 2026

  In 2026 mag Amsterdam de Worldpride organiseren.Het zal meteen ook de eerste keer zijn dat  het mondiale evenement in Nederland plaats vindt.De Amsterdamse delegatie haalde het van die van Orlando tijdens de algemene vergadering van InterPride. Het thema van de WorldPride 2026 zal ‘UNITY’ zijn.

  “We zijn enorm trots dat Nederland in 2026 weer het middelpunt van de wereld zal zijn als het gaat om aandacht voor gelijke en verworven rechten. Tegelijk kan ons land komende jaren nu werk maken om te laten zien dat we weer tot de top gaan behoren van voorlopers en gidslanden, want we staan nu te laag op veel lijstjes,” aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz, directeur Pride Amsterdam.

  De eerste WorldPride werd in 2000 in Rome gehouden en daarna georganiseerd in Jeruzalem, Londen, Toronto, Madrid, New York en Kopenhagen-Malmö. Voor 2023 zal Sidney de organisatie op zich nemen. Daarna verhuist de WorldPride in 2025 naar Washington D.C.

  De Nederlandse delegatie nam het op tegen die uit Orlando dat de WorldPride wilde binnenhalen als herdenking aan de aanslag op de nachtclub The Fuse die dan precies 15 jaar geleden heeft plaatsgevonden.  Die herdenking zal nu ook worden een plaats krijgen tijdens het evenement in Amsterdam.

  Lees meer
 • Russische rechtbank bevestigd zware straffen voor Tsjetsjeense broers

  Een Russische rechtbank heeft twee lange gevangenisstraffen van de Tsjetsjeens broers Salekh Magamadov en Ismail Isaev niet ingetrokken. De broers zijn valselijk beschuldigd van ‘het steunen van illegale gewapende groepen’ omdat ze lid waren van de LGBTQ-gemeenschap en deelnamen aan pride optochten. Dat meldt Amnesty International.

  Op 25 oktober bevestigde een rechtbank in Pyatigorsk het vonnis dat in februari 2022 werd uitgesproken. Toen werd Salekh Magamadov tot acht jaar celstraf en Ismail Isaev tot zes jaar celstraf veroordeeld nadat ze schuldig waren bevonden aan valse aanklachten van ‘het steunen van illegale gewapende groepen’.

  Ismail Isaev is homoseksueel en Salekh Magamadov is gender non-conform. Zij waren eerder betrokken bij Osal Nakh 95, een door jongeren geleid Telegram-kanaal dat kritiek zou hebben geuit op de Tsjetsjeense autoriteiten.

  In augustus 2019 werd Ismail Isaev, 16 jaar toen, ontvoerd, incommunicado vastgehouden en gemarteld. Daarna moest hij zich op camera ‘verontschuldigen’ voor zijn mogelijke betrokkenheid bij Osal Nakh 95.

  De broers verhuisden daarna naar Nizhny Novgorod in centraal Rusland, maar werden op 4 februari 2021 weer opgepakt door de Tsjetsjeense politie. Ze werden daarbij ontvoerd uit een appartement van het LGBT Network, een Russische ngo.

  Deze beslissing van de rechtbank is de laatste stap in een oneerlijke rechtszaak. De enige ‘misdaad’ die Salekh Magamadov en Ismail Isaev in de ogen van de autoriteiten van Tsjetsjenië hebben begaan, is hun open deelname aan de lhbti+-gemeenschap en hun vreedzame kritiek op de lokale autoriteiten. Het vreedzaam uitdrukken van wie je bent is in Tsjetsjenië en Rusland een ernstig misdrijf geworden.

  Amnesty International roept op beide mannen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. De autoriteiten moeten daarnaast een diepgaand onderzoek starten naar de schendingen van hun rechten, en naar beweringen van marteling en mishandeling.

  Bron: Amnesty International

  Foto:  James A. Molnar // Unsplash

   

   

  Lees meer
 • Twee doden en een gewonde bij schietpartij buiten aan homobar in Bratislava

  Woensdagavond zijn bij een schietpartij buiten aan een homobar in Bratislava (Slowakije) twee doden gevallen. Bij de schietpartij geraakte ook een vrouwelijke werkneemster gewond. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis.

  De schietpartij vond omstreeks 19 uur plaats aan de bekende bar Tepláreň. Volgens getuigen werden er 7 tot 10 schoten afgevuurd. Daarbij vielen twee dodelijke slachtoffers waarvan één werknemer.  Volgens de getuigen zou de schutter zijn slachtoffers opgewacht hebben totdat die de bar uitkwamen. De politie heeft de schietpartij bevestigd en behandelt de hele schietpartij als een mogelijke haatmisdaad. Tepláreň is immers één van de weinige cafés in Bratislava die frequent door LGBTQ’s bezocht wordt en waar ook verschillende organisaties samenkomen. De politie sloot na de schietpartij de omliggende straten af. Ook werd een helikopter ingezet om de schutter op te sporen.

  Na de schietpartij verwezen heel wat mensen op sociale media naar een anonieme Twitter account waarop enkele uren voor de schietpartij een  antisemitisch en homofoob manifest was gepubliceerd. Op die Twitter account werd ook verwezen naar een eerdere moordpoging in augustus buiten aan Tepláreň. Een half uur na de schietpartij van woensdagavond verscheen er ook een bericht met de woorden ‘haarmisdaad’, ‘gaybar’ en ‘geen spijt’. Iets na middernacht verscheen er ook nog een bericht dat suggereerde dat de eigenaar zich van het leven heeft berooft. De anonieme Twitter account werd in april 2021 aangemaakt. Het is echter nog niet duidelijk of de eigenaar iets met de schietpartij van woensdagavond te maken heeft.

  Foto: Google Maps

  Lees meer
 • Sloveens parlement keurt homohuwelijk en adoptie goed

  In Slovenië heeft het parlement dinsdag een amendement goedgekeurd waardoor homoseksuele koppels kunnen trouwen en kinderen kunnen adopteren. Het amendement kwam er nadat het grondwettelijke rechtbanken juli oordeelde dat een verbod ongrondwettelijk was. 

  De aanpassing aan de familiewet werd met 48 tegen 29 parlementsleden goedgekeurd. Eén parlementslid onthield zich. Met de goedkeuring is Slovenië  het eerste voormalige communistische land dat het homohuwelijk en de homo-adoptie goedkeurt. 

  De grondwettelijke rechtbank oordeelde in juli dat de definitie van het huwelijk als ‘ een unie tussen een man en een vrouw’ ongrondwettelijk was en homoseksuele en lesbische koppels discrimineerde. Het Hof schrapte de gecontesteerde artikels en gaf de overheid zes maanden de tijd om met een wettelijke oplossing te komen.

  Lees meer
 • Cuba keurt huwelijk en adoptie voor homoseksuele koppels goed

  Cuba heeft afgelopen zondag doormiddel van een referendum het huwelijk en de adoptie van kinderen door koppels van hetzelfde geslacht goedgekeurd. Bijna vier miljoen Cubanen (66,9 procent) stemden voor de wetsaanpassingen. Dat is dubbel zoveel als het aantal neen-stemmers. Daarmee werd een aangepaste familiecode, die bijna duizend pagina’s en meer dan 400 artikels telt goedgekeurd. De vorige dateerde nog van de communistische revolutie van 1959.

  Tegen de hervorming kwam een sterke tegenstand vanuit de groeiende evangelische beweging in Cuba. In de media riep de overheid de Cubanen op om de nieuwe familiecode goed te keuren. Ook werden er over het hele land infoavonden georganiseerd.

   

  Met de nieuwe code wordt het draagmoederschap mogelijk, krijgen grootouders ruimere rechten met betrekking tot de kleinkinderen, worden ouderen beschermd en komen er  maatregelen tegen gendergeweld.

  Lees meer
 • Twee nieuwe aanhoudingen in onderzoek naar aanslag op homo-dancing in Oslo

  In Noorwegen zijn twee bijkomende verdachten opgepakt in verband met de schietpartij in de marge van de Pride in Oslo van eind juni. Hierdoor zijn er nu vier verdachten.  De politie pakte de twee mannen zondag op in Oslo. Het gaat om een Somaliër van in de veertig jaar en een Noorse dertiger. Ze worden verdacht van medeplichtigheid aan terrorisme. 

   Op 25 juni opende een man het vuur bij de homobar London Pub in het centrum van Oslo. In de Noorse hoofdstad werd toen gefeest ter gelegenheid van de Oslo Pride. Kort na de aanslag werd de uit Iran afkomstige 42-jarige man gearresteerd voor de  schietpartij  waarbij twee doden  en  21 gewonden vielen. De politie maakte vrijdag bekend dat ze  nog op zoek waren naar  een veertigjarige  man met de Noorse nationaliteit. Het gaat om Arfan Bhatti die zich in Pakistan zou ophouden. Bhatti zou volgens de Noorse media online berichten hebben geplaatst over het vermoorden van homoseksuelen. Maandag stuurde de politie het bericht de wereld in dat er zondag nog twee verdachten waren opgepakt. Hun namen werden niet bekend gemaakt.

  Foto:Scott Rodgerson //Unsplash

  Lees meer
 • Tienduizend LGBTQ-activisten trekken met EuroPride door Belgrado

  Ondanks een eerder verbod heeft zaterdag namiddag de EuroPride optocht in Belgrado doorgegaan. Afgelopen donderdag verbood de politie de optocht lang het voorgestelde parcours omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Vrijdag werd een andere, sterk ingekorte route aangekondigd door de organisatoren die toen ook lieten weten dat er sowieso een optocht zou plaats vinden. Die optocht ging zaterdag uiteindelijk toch door met enige vertraging. Volgens de internationale media liepen een 10.000 activisten mee op. Langs het parcours stonden tegenbetogers die de optocht wilden verhinderen. De politie heeft 31 personen opgepakt.

  Vooral in de buurt van het park waar de optocht vertrok was de sfeer gespannen. "De ingang van de EuroPride werd geblokkeerd door hooligans. We hebben een hele tijd vastgezeten. Er zijn hier zeker meer dan 5.000 mensen aanwezig om deel te nemen aan de EuroPride", zegt de  activist en voorzitter van Forbidden Clours, Rémy Bonny.

  Tegen de EuroPride optocht was de afgelopen weken meermaals geprotesteerd door duizenden orthodoxe Christenen en aanhangers van extreem-rechts. Het zag ernaar uit dat de mars niet door zou kunnen gaan. De Servische premier Ana Brnabić heeft zaterdagmiddag dan toch aangekondigd dat de EuroPride kan doorgaan en dat er genoeg politieagenten waren opgetrommeld om de veiligheid van de deelnemers te garanderen. 

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste