Buitenland

 • Paus Franciscus voorstander van geregistreerd partnerschap voor homoseksuele koppels

  Paus Franciscus pleit in een nieuwe documentaire om een geregistreerd partnerschap te voorzien voor homoseksuele koppels. Het is de eerste keer dat het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk hiervoor pleit. 

   

  Al sinds zijn aanstelling houdt Paus Franciscus een  positievere houding tegenover homoseksualiteit erop na dan zijn voorgangers. In de documentaire Francesco  pleit paus Franciscus voor een wettelijke geregistreerd partnerschap voor stellen van gelijk geslacht. “Ook zij zijn onderdeel van Gods familie en verdienen bescherming.”

  In de documentaire zegt paus Franciscus: “Homoseksuelen hebben het recht om in een familie te leven. Zij zijn kinderen van God. Je kunt iemand niet uit een familie zetten, of het hen moeilijk maken om deze reden. Wat we nodig hebben is een burgerlijk partnerschap, op die manier zijn ze wettelijk beschermd.”

  De kerk heeft zich in het verleden steeds verzet tegen wetten die de relatie van een homoseksueel koppel wettelijk regelt. In die houding lijkt onder de huidige Paus een verandering plaats te vinden.

  De Nederlandse Stichting LKP is blij dat de huidige paus als eerste leider van de Rooms-Katholieke kerk zich zo duidelijk uitspreekt voor de wettelijke bescherming van homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen in de samenleving.  De koepelorganisatie vindt het alvast een mooi signaal voor de LGBT-gemeenschap in landen zoals Polen en Hongarije, waar hun rechten onder druk staan.

  “De uitspraken staan echter nog veraf van een volwaardige plaats van LHBTI’s in de rooms katholieke kerk”, zo laat LKP weten in een persbericht. ”Het huwelijk staat niet open voor stellen van gelijk geslacht. Nog steeds is het formele standpunt van de RKK dat zulke relaties ‘ongeordend’ zijn.”

  Foto:Jeffrey Bruno

  Lees meer
 • Rechtbank veroordeelt aanwezigen op homo-huwelijk in Algerije

  Een rechtbank in Algerije heeft 44 personen veroordeeld omdat ze een ‘homo huwelijk’ hadden bijgewoond. Twee mannen kregen een effectieve gevangenisstraf. De overige 42 kregen een straf met uitstel. Dat meldt mensenrechtenorganisatie HRC.

  De uitspraak van de Algerijnse rechtbank dateert reeds van 3 september.  De 44 personen, negen vrouwen en 35 mannen, werden op 24 juli gearresteerd omdat ze een ceremonie bijwoonden in el-Kharoub die volgens de politie een homo-huwelijk was. De veroordelingen gebeurden op basis van het “hebben van relaties met iemand van hetzelfde geslacht”, “onzedelijk gedrag in het openbaar” en “het in gevaar brengen van anderen door het niet naleven van de COVID19-maatregelen”.

  Volgens HRC vertelde een Algerijnse advocaat die in de rechtszaak optrad hen hoe de rechtbank zich baseerde op politieverslagen van de ceremonie. Daarin werden uitgebreid de decoraties, de gebruikte bloemen en de zoetigheden omschreven die aanwezig waren maar ook de zogezegde uiterlijke homoseksuele kenmerken van de gearresteerden. Al die beschrijvingen werden gebruikt om de beklaagden te veroordelen.”

  Lees meer
 • Politie pakt zeventienjarige moordenaar op die afsprak via Grindr

  De politie van Waco in de Amerikaanse staat Texas heeft een zeventienjarige  verdachte opgepakt die in augustus een homoseksuele man heeft neergeschoten waarmee hij via de dating-app Grindr had afgesproken. De tiener zou in totaal drie homoseksuele mannen hebben neer geschoten waarmee hij had afgesproken. Eén van de mannen overleefde het niet. De zeventienjarige is nu officieel beschuldigd van moord met voorbedachte rade.

  De zeventienjarige D.D. werd maandag gearresteerd voor de tweede in een reeks van drie schietincidenten die in de nacht van 17 augustus plaatsvonden in Waco.  Uit het onderzoek dat de politie naar de schietpartijen voerde bleek dat D.D. die nacht met drie mannen had afgesproken via de dating-app Grindr. Zo sprak hij twee uur na de eerste moord af met een 23-jarige Jonathan Breeding. Breeding werd in zijn wagen neergeschoten toen hij zat te wachten op D.D. en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het eerste slachtoffer van D.D. werd enkele blokken verder neergeschoten.

   

  D.D. was door de politie eerder al opgepakt voor het eerste schietincident van die avond maar kon tot nu toe niet gelinkt worden aan de tweede dodelijke schietpartij. Het derde schietincident dat toen plaats vond wordt nog steeds onderzocht maar ook daar is D.D. de hoofdverdachte. Hij is hiervoor nog niet officieel in verdenking gesteld.

  Lees meer
 • Gevangenisstraffen tot 17 jaar voor terreurgroepering die aanslag wilde plegen op Pride Amsterdam

  De leden van een Nederlandse terreurgroepering die ondermeer plannen hadden om een aanslag op de gaypride van Amsterdam te plegen zijn  door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een celstraf van tien tot zeventien jaar. 

  “Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikovs (AK47’s) een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen,” aldus de officier van justitie tijdens de behandeling van de rechtszaak in juni.

  De groep wilde een aanslag tijdens de Pride Amsterdam of tijdens een  militaire Parade plegen, zo blijkt uit een mail die de hoofdverdachte Hardi N. stuurde naar een undercoveragent en die in de rechtbank werd voorgelezen. Meerdere personen zouden deze aanslagen moeten plegen met een bomvest of een kalasjnikov. 

  Ook waren er plannen om eerst een bomauto op te blazen om vervolgens ‘als een gek te gaan schieten op een festival’ of om een legerbasis aan te vallen en  joggende militairen neer te schieten.

   

  Enkele agenten van de Nederlandse geheime dienst AIVD konden de groep infiltreren en hen kalasjnikovs en onklaar gemaakte bomvesten bezorgen. Op beelden die in een vakantiepark in Weert werden gemaakt is te zien hoe de mannen met de kalashnikovs oefenen en hoe ze de bomvesten aan en uittrekken. De zeven mannen werden onmiddellijk met groot machtsvertoon door de politie opgepakt toen ze het vakantiedorp verlieten.  Na hun aanhouding werden explosieven, bomvesten en honderd kilo kunstmest gevonden.

  Lees meer
 • Vijftig ambassadeurs veroordelen Poolse homofobe houding in open brief

  Ambassadeurs uit de hele wereld hebben Polen opgeroepen om de rechten van LGBT-personen te respecteren. Maar liefst vijftig ambassadeurs ondertekenden de oproep die geschreven werd op initiatief van de Belgische ambassade in Warschau. De oproep komt er op het moment dat steeds meer Poolse steden zichzelf uitroepen tot LGBT-vrije zone.

  Bij de ondertekenaars van de open brief zitten de Europese partners van Polen, de Verenigde Staten, Israël en India.

  De vijandigheid tegen alles wat te maken heeft met homo en transgenderrechten is de voorbije jaren in Polen sterk toegenomen. Conservatieve politici, met de pas herkozen Poolse president Andrzej Duda voorop, gebruiken hun afkeer tegen holebi’s en transgenders om de overwegend katholieke bevolking voor zich te winnen. Zo riep Duda onlangs homoseksualiteit uit tot  een groter gevaar dan het communisme.

  Open brief

  Sinds 2012 stelt het internationale politieke corps in Warschau een open brief op waarin de Poolse  LGBT-gemeenschap gesteund wordt. De brief wordt ieder jaar ter gelegenheid van de Equality Mars in Warschau gepubliceerd. Door de coronapandemie ging de Equality mars dit jaar niet door. Dit jaar coördineerde de Belgische ambassadeur Luc Jacobs de tekst en de inzameling van de handtekeningen van de 49 andere ambassadeurs. 

  In de open brief staat te lezen dat de vijftig ambassadeurs  de inherente waardigheid van elk individu zoals in de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ staan benadrukken.

  “De eerbiediging van deze grondrechten, die ook zijn verankerd in de OVSE-verplichtingen (Organisatie voor veiligheid en Samenwerking in Europa) en de verplichtingen en normen van de Raad van Europa en de Europese Unie als gemeenschappen van rechten en waarden, verplicht regeringen om alle burgers te beschermen tegen geweld en discriminatie en ervoor te zorgen dat ze gelijke kansen krijgen”, zo staat in de brief te lezen.

  “Daarom, en om in het bijzonder de gemeenschappen die bescherming nodig hebben  tegen verbale en/of fysieke mishandeling en haatzaaiende uitlatingen, moeten we samen werken aan een omgeving van non-discriminatie, tolerantie en wederzijdse acceptatie. “

  “Dit omvat met name sectoren zoals onderwijs, gezondheid, sociale zaken, burgerschap, de openbare dienstverlening en openbare documenten.”

  “We brengen hulde aan het harde werk van de LGBTI en andere gemeenschappen in Polen en de rest van de wereld, evenals aan het werk van al diegenen die de mensenrechten voor LGBTI's en andere personen die tot gemeenschappen behoren die met vergelijkbare uitdagingen kampen, willen waarborgen met name op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit. Mensenrechten zijn universeel en iedereen, ook LGBTI-personen, heeft recht op hun volledige genot”, zo besluiten de ambassadeurs.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste