Buitenland

 • Nieuwe Amerikaanse president verbiedt discriminatie van LGBT's op de werkvloer

  Op zijn eerste dag als Amerikaanse president heeft Joe Biden maar liefst zeventien presidentiële bevelen ondertekend. Eén van die ‘executive orders’ is het verbieden van discriminatie op de werkvloer op basis van de seksuele geaardheid en genderidenditeit en dit bij zowel overheidsdiensten als in de privésector. 

  Daarnaast maakte hij ook ondermeer  een einde aan het inreisverbod voor reizigers uit verschillende Moslimlanden, vaardigde een mondmaskerplicht uit in de strijd tegen de Covid-pandemie, sloot de VS terug aan bij het klimaatakkoord van Parijs en bij de WHO.

  Het volledige presidentiële bevel dat de discriminatie verbiedt van LGBT's op de werkvloer kun je terugvinden op de website van het Witte Huis.

  Verwacht wordt dat Biden in de komende dagen ook het verbod voor transgenders om te dienen in het Amerikaanse leger van Trump zal terugdraaien.

  Lees meer
 • Video: Joe Biden legt eed af als nieuwe Amerikaanse president

  De Democraat Joe Biden (78) heeft woensdagmiddag (lokale tijd) de eed afgelegd als 46ste president van de Verenigde Staten. Daarmee volgt hij president Donald Trump op die de beëdiging niet bijwoonde. Biden is de oudste persoon in de Amerikaanse geschiedenis die de eed als president heeft afgelegd. 

  Biden legde tijdens een ceremonie aan de westelijke vleugel van het Capitool de eed af bij John Roberts, rechter in het Hooggerechtshof. Hij werd ingezworen op een bijbel die al sinds 1893 in het bezit is van de familie Biden. Dezelfde bijbel werd ook al gebruikt toen hij ingezworen werd als vicepresident.

  Net voor de eedaflegging van Joe Biden legde ook Kamala Harris (56) de eed af als vice-president. Zij is meteen ook de eersteIndiaas-Amerikaanse, de eerste Afro-Amerikaanse en de eerste vrouwelijke vicepresident in de Amerikaanse geschiedenis. Harris volgt Mike Pence op, die de vicepresident was onder Donald Trump.

  De inauguratie vond plaats onder extreem strenge veiligheidsmaatregelen, nadat Trump-aanhangers op 6 januari het Capitool bestormden omdat ze de verkiezingsuitslag niet accepteren.

   

  Lees meer
 • Gerenommeerde kinderarts wordt eerste transgender minister ooit in Amerikaanse regering

  Met zijn benoeming tot de 46ste Amerikaanse president schrijft Joe Biden ook geschiedenis. Voor het eerst zal in zijn regering een transpersoon als minister zitten. Kinderarts Rachel Levine zal de nieuwe  viceminister van Volksgezondheid worden. Dat heeft Joe Biden dinsdag bekend gemaakt. De benoeming van Levine moet nog wel goedgekeurd worden door de senaat.

  De gerenommeerde kinderarts zal de vice worden van Xavier Bercerra, een voormalig Democratisch congreslid en verantwoordelijk voor Justitie in Californië. Ook zijn benoeming moet nog worden goedgekeurd.

  In het verleden kreeg Levine ook al erkenning voor de artikels die ze schreef over de opioïdencrisis, eetstoornissen, medische marihuana en geneeskunde voor LGBTQ+ personen.

  In zijn persmededeling beklemtoont Biden dat Levine een "historische keuze" is, die "uitermate gekwalificeerd is om de gezondheidspolitiek van onze regering aan te sturen". De expert in pediatrie en psychiatrie stond tot nog toe aan het hoofd van het departement Volksgezondheid in de staat Pennsylvania. In haar staat werd ze de afgelopen maanden ook het gezicht van de strijd tegen de coronapandemie die in de VS al meer dan 400.000 slachtoffers heeft gemaakt.

  ‘Dr. Rachel Levine zal leiderschap en expertise aan de dag leggen om het volk door deze pandemie te gidsen -ongeachte hun postcode, ras, religie, seksuele voorkeur, genderidentiteit, of beperking- en ze zal beantwoorden aan de gezondheidsnoden die ons land op dit kritieke moment nodig heeft’, verklaart Biden. ‘Ze is een historische en bijzonder gekwalificeerde keuze om mee leiding te geven aan onze volksgezondheid.’

  Maria Keisling, de directeur van het Amerikaanse National Center for Transgender Equality, heeft Biden geprezen voor het feit dat hij zijn belofte houdt om  van zijn administratie een weerspiegeling van de Amerikaanse maatschappij te maken. “Vandaag maakte hij duidelijk dat transgender personen een belangrijk deel zijn van ons land. Net zoals hij tijdens zijn tijd als publieke dienaar heeft gedaan, helpt hij de belemmeringen te doorbreken.”

  Levine is niet de enige LGBTQ+persoon die in de nieuwe regering van Joe Biden zal zitten. Als hij benoemd wordt door de senaat wordt de voormalige presidentskandidaat Pete Buttegieg minister van transport. Daarmee wordt Buttigieg de eerste openlijke homoseksuele minister.

  Lees meer
 • Aanhangers Trump bestormen Capitool

  Aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump hebben woensdagavond onze tijd het Capitool in Washington D.C. bestormd en binnengedrongen. Eerder op de dag woonden duizenden aanhangers een betoging bij waarop Donald Trump opriep om het Capitool te bestormen waar later die dag de verkiezingsuitslag van afgelopen november moest bevestigd worden.  Bij de bestorming van het Capitool in Washington is een vrouw neergeschoten en zwaargewond geraakt. Volgens NBC is de vrouw later overleden aan haar verwondingen.

  De politie moest de parlementsleden ontzetten. Ook  vicepresident Mike Pence werd uit het gebouw geëvacueerd. Hij was de voorzitter van de zitting van het Congres die het resultaat van de verkiezingen onderzocht en diende te bekrachtigen. Omwille van het protest zijn beide kamers van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging in reces gegaan.

  Betogers bestormden de verschillende zalen van het Capitool en drongen ook binnen in de kantoren van de senatoren en de Congresleden.

  Zowel Republikeinse als Democratische politici veroordeelden de bestorming van het Capitool door aanhangers van president Donald Trump. Onder hen ook enkele medestanders van de Amerikaanse president.  "Geweld is altijd onaanvaardbaar",zo liet senator Ted Cruz uit Texas weten. "Zelfs als de gemoederen hoog oplopen. Iedereen die betrokken is bij geweld, vooral tegen de politie, moet vervolgd worden."

  Terwijl de politie buiten traangas tegen de oproerkraaiers inzette riep Nancy Pelosi de hulp in om een einde te maken aan de onrust rond en in het Capitool.

  In een toespraak tot de bevolking heeft aankomend president Joe Biden woensdag de gebeurtenissen in het Capitool veroordeeld. Hij heeft ook president Donald Trump gevraagd via de televisie op te roepen een "einde te maken aan de belegering van het Capitool". Pas na de oproepen van Joe Biden en vice-president Pence stuurde Trump een korte videoboodschap de wereld in. Daarin herhaalde hij zijn aantijgingen dat hij de verkiezingen gewonnen had maar riep hij zijn aanhangers op om naar huiswaarts te gaan. "Ik weet hoe je je voelt, maar ga naar huis, en ga in vrede."

   

  "Dit zie je alleen in derde wereldland"

  Zowel de Amerikaanse als internationale media reageerden vol met ongeloof op de beelden die uit Washington D.C. komen. Sommige nieuwsankers vergeleken de situatie in Washington met beelden die ze kennen uit derde wereldlanden. Ook wereldleiders reageerden met ongeloof op de bestorming.

  Premier Alexander De Croo reageerde via Twitter geschokt op de bestorming van het parlementsgebouw in Washington, een "symbool van de Amerikaanse democratie". "Schok en ongeloof", dixit de regeringsleider.

  "Shock en ongeloof over de lopende gebeurtenissen aan het Capitool, een symbool van de Amerikaanse democratie", klinkt de Engelse tweet. "We hebben vertrouwen in de sterke instellingen van de Verenigde Staten om dit uitdagend moment te boven komen. Alle steun aan verkozen president Joe Biden."

  Voor Europees Raadsvoorzitter Charles Michel zijn de beelden uit Washington een "schok". Het Amerikaanse Congres is een "tempel van democratie", luidt het op Twitter. "We vertrouwen op een vreedzame machtsoverdracht aan Joe Biden."

  De Nederlandse minister-president Mark Rutte roept de Amerikaanse president Donald Trump op de overwinning van zijn tegenstrever Joe Biden bij de presidentsverkiezingen in november vandaag nog te erkennen.

  Ook de Britse premier Boris Johnson veroordeelde de bestorming. " Schandelijke scènes in het Amerikaanse Congres. De Verenigde Staten staan ​​voor democratie over de hele wereld en het is nu van vitaal belang dat er een vreedzame en ordelijke machtsoverdracht plaatsvindt.

  Lees meer
 • Acht maanden cel voor vrouw die lesbienne met kokend water overgoot

  De Nigeriaanse vrouw die in augustus een lesbienne overgoot met kokend water heeft hiervoor  een gevangenisstraf van acht maanden en een boete van 6.000 euro gekregen van de rechter in Breda. De twee vrouwen verbleven beiden in een asielcentrum in het Nederlandse Gilze toen de ruzie ontstond.  Volgens de rechter is het echter niet bewezen dat de seksuele geaardheid van het slachtoffer een rol heeft gespeeld in het incident.

  Het incident vond op 3 augustus plaats toen een lesbienne tijdens een verjaardagsfeestje waarop haar vriendin aanwezig was ruzie kreeg met een ander Nigeriaans koppel. Tijdens de zitting zei het Openbaar Ministerie (OM) dat tijdens de ruzie tussen de twee vrouwen niets is gezegd over de seksuele voorkeur van Happy. Uit andere verklaringen is evenmin gebleken dat dat een rol speelde. Wel zou de man van de Nigeriaanse, die nu veroordeeld is, eerder die dag zich discriminerend hebben uitgelaten over de twee landgenotes. Op een bepaald moment heeft één van de twee vriendinnen de confrontatie opgezocht, naar aanleiding van opmerkingen over hun geaardheid. Uit het dossier blijkt ook dat zij de eerste klap heeft uitgedeeld. De 21-jarige vrouw die nu veroordeeld is, pakte tijdens de ruzie een waterkoker en gooide het zeer hete water in de richting van een andere vrouw en haar kind. Het slachtoffer  sprong er tussen en liep zo heftige brandwonden op.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste