Buitenland

 • Achttienjarige homo zonder pardon door ouders op straat gezet

  Enkele dagen na zijn achttiende verjaardag is een Nederlandse homoseksuele jongen door zijn ouders op straat gezet. Zijn bericht, waarin hij zijn verhaal doet, ging de afgelopen dagen viraal. In het Instagram-bericht zit ook een foto waarin zijn vader via een Whatsapp bericht vertelt dat hij zijn koffers moet pakken.

  Sinds MJ vier jaar geleden tegen zijn ouders vertelde dat hij op jongens viel veranderde zijn leven in een hel. “Ik wilde het eigenlijk niet vertellen, want ik had al het vermoeden dat het niet geaccepteerd zou worden”, zo vertelt hij op de website van het Nederlandse magazine Linda. “Mijn vader is moslim en hoewel mijn moeder dat niet is, staat zij wel achter mijn vaders keuzes. En dat terwijl mijn oma me vertelde dat zij vroeger ook gewoon omging met mensen die homoseksueel zijn.”

  “Ik werd mentaal en fysiek helemaal afgetuigd. Ik wist dat mijn leven vanaf dat moment vreselijk zou zijn.” MJ verliest na zijn coming-out zijn vrijheid. Hij moest drie maanden lang zijn gsm afgeven, al zijn sociale media verwijderen en mocht niet meer alleen op zijn kamer zitten.  Van zijn ouders mag hij nog enkel naar zijn school en werk. 

  “Ze waren waarschijnlijk bang dat ik zou afspreken met bepaalde mensen en iets zou doen wat ‘te gay’ was. Ze pakten mijn instrumenten af, omdat ze vonden dat ik me te veel uitte. Ik mocht geen tv meer kijken op mijn kamer, want dan waren ze bang dat ik gay films zou gaan kijken. Ik moest alleen maar beneden zitten en niks doen.”

  Zijn ouders boden hem ook aan om een conversietherapie te volgen. Iets wat MJ weigerde. Toen hij tijdens die vier jaar na zijn coming-out opperde dat hij zichzelf voor een trein zou gooien  kreeg hij als antwoord: “Dat moet je lekker doen. Dan zijn wij eindelijk van je af’”.

  Na een gebeurtenis waar MJ liever niet over praat, wordt hij het huis uitgezet door zijn ouders. “Ze zeiden: ‘Hier is je paspoort, boven staat een koffer. Je mag weggaan en we hoeven niet te weten waar je heengaat. We zijn jouw ouders niet meer.”

  Twee weken daarna ontvangt hij een hartverscheurend appje van zijn vader. “Ik was kwaad. Boos om het feit dat ze mij op straat hebben gezet en twee weken later niet eens vragen of ik überhaupt wel een plek heb gevonden om te slapen. Dat vond ik zo heftig. Maar ik kan er al niet meer om huilen. Al die tranen hebben ze de afgelopen jaren al uit me geperst.”

   

  Lees meer
 • Derde Poolse rechter op rij veroordeelt LGBTQ-vrije zone

  Voor de derde keer op rij heeft een rechter geoordeeld dat een ‘LGBTQ-vrije’ zone ongrondwettelijk is. Vorige week was die eer weggelegd voor een rechter uit de Poolse stad Lublin, die oordeelde dat de LGBTQ-vrije zone in de buurgemeente Serneki de rechten van zijn homo en transseksuele inwoners schendt door zichzelf uit te roepen als LGBTQ-vrije zone. Zo tast de gemeente net als  Istebna (Zuid-Polen) en Klwów, onder Warschau, de ‘waardigheid’ van LGBTQ-ers aan, en schenden ze de rechten van ouders om hun kinderen op te voeden zoals zij dat willen. Het gemeentebestuur van Serneki heeft al beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechter van de administratieve rechtbank.

  In het voorjaar van 2019 riepen een honderdtal gemeenten zich uit tot LGBTQ-vrije zone’s. Hiervoor werden symbolische resoluties ingezet die de wet- en regelgeving op geen enkele manier veranderen of beïnvloeden, maar die bijdragen aan het stigmatiseren en uitsluiten van LGBTI's, aldus de leden van het EP. De lokale overheden zeggen dat ze niet meewerken aan het bevorderen van tolerantie jegens LGBTI’s en geen financiële steun verlenen aan NGO's die de gelijke rechten promoten. Bijna van meet af aan werden de LGBTQ-vrije zones veroordeeld door  Europa. Vorige week gebeurde dat nog door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. In een tweet sprak ze haar steun uit  voor de seksuele minderheden die in Polen onder vuur liggen. “Onze verdragen garanderen dat iedereen in Europa vrij is om te zijn wie ze zijn, te leven waar ze dat graag willen, lief te hebben wie ze willen en zoveel te ambiëren als ze willen”, schreef van der Leyen op Twitter.

  Ook zes LGBTQ-vrije steden kregen vorige week te horen dat ze geen subsidies meer kregen  uit het Europese fonds voor partnergemeenten. 

   

  Lees meer
 • Twee arrestaties na overgieten lesbische vrouw met kokend water

  Een 26-jarige man en een 21-jarige vrouw uit Nigeria zijn zondag aangehouden in asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze omdat zij betrokken zouden zijn bij het overgieten van een lesbische vrouw met kokend water tijdens een verjaardagsfeestje. Ze liep hierdoor grote eerste- en tweedegraads brandwonden op en moest behandeld worden in een ziekenhuis in Tilburg. 

  De aanvaller, eveneens afkomstig uit Nigeria, probeerde het water eigenlijk over de andere lesbische vrouw en haar achttien maanden oude zoontje te gooien. Haar vriendin sprong ertussen om hen te beschermen en heeft nu rechts van haar oksel tot voorbij haar bil grote tweedegraads brandwonden. Ze is voor het leven getekend. Ook de vriendin van het slachtoffer raakte gewond. Zij werd geslagen.

  Het verhaal kwam naar buiten nadat stichting LGBT Asylum Support het verhaal van de vrouw op Facebook deelde. De belangenvereniging hielp het slachtoffer met nazorg en het doen van aangifte.De vrouwen werd volgens LGBT Asylum Support belaagd vanwege hun geaardheid. Het slachtoffer kwam op voor haar vriendin die door de twee daders - een heterokoppel - al langere tijd zou zijn lastiggevallen met homofobe uitspraken. Zo zouden de man en vrouw hebben gezegd dat de twee vrouwen ‘domme lesbiennes’ zijn en werd er gedreigd hun armen en benen te breken vanwege hun geaardheid. De aangehouden man en vrouw worden verdacht van zware mishandeling.

  Lees meer
 • Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in asielcentrum

  Het had een mooi verjaardagsfeestje met haar geliefde moeten zijn, maar eindigde in een zeer ernstig geweldsdelict met blijvend letsel. Een Nigeriaanse lesbiënne is in de nacht van 2 op 3 augustus in asielcentrum van Gilze in Noord-Holland overgoten met kokend water door een heteroseksuele vrouw. Ze liep hierdoor grote eerste- en tweedegraads brandwonden op. De medische dienst GZA en het COA hebben het slachtoffer niet geholpen. LGBT Asylum Support heeft hierover een klacht ingediend.

  De aanvaller, eveneens afkomstig uit Nigeria, probeerde het water eigenlijk over de andere lesbische vrouw en haar achttien maanden oude zoontje te gooien. Haar vriendin sprong ertussen om hen te beschermen en heeft nu rechts van haar oksel tot voorbij haar bil grote tweedegraads brandwonden. Ze is voor het leven getekend.

  “Dit is werkelijk zeer, zeer schokkend”, stelt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support. “Nadat ik de gruwelijke foto’s van de brandwonden dinsdagnacht bekeken had, heb ik nog uren wakker gelegen. We hebben woensdagochtend direct een onderzoek ingesteld en na een gesprek met het slachtoffer zowel Roze in Blauw als de lokale politie gewaarschuwd.”

  LGBT Asylum Support heeft een klacht ingediend bij de directie van het COA en Bureau Veiligheid van het COA. Deze klacht gaat over de onverschillige houding van het COA en de medische dienst GZA. Het GZA weigerde het slachtoffer te helpen omdat ze bewoner is van een ander asielzorgcentrum (AZC). Van het COA kreeg ze een verbod om nog in het azc te komen, omdat haar vriendin haar niet aangemeld had als bezoeker. En moest ze vervolgens ‘gewoon’ met de trein naar de andere kant van Nederland, terwijl ze amper kan lopen of zitten. Kortekaas: “Het is werkelijk ongekend! Hoe kun je een kwetsbare LHBTI-asielzoekster, slachtoffer van een zwaar misdrijf, met eerste- en tweedegraads verbrandingen over de gehele rechterzijde van haar lichaam, een reis laten maken van bijna vijf uur?” Het COA heeft nog geen reactie gegeven op de klacht.

  Kortekaas ondersteunt het slachtoffer bij het doen van aangifte. Eigenlijk is dit een taak van het COA, maar dat heeft nog geen actie ondernomen om het slachtoffer te steunen. De politie heeft inmiddels persoonlijk contact gehad met het slachtoffer en is naar haar toegekomen om aangifte op te nemen.

  “Het komt helaas vaak voor dat LHBTI-asielzoekers slachtoffer worden van geweld in de azc’s. Maar zo’n ernstige verminking hebben we nog nooit meegemaakt”, vervolgt Kortekaas. In het eerste gesprek dat Kortekaas voerde met het slachtoffer vroeg ze zich hardop af hoe dit haar had kunnen gebeuren in Nederland. “Ze kende de aanvallers niet eens.”

  De aanval is overduidelijk LHBTI-gerelateerd geweld. De vriendin van het slachtoffer werd al langer lastiggevallen door de heteroseksuele vrouw en haar man. Het stel praat openlijk over  hun homohaat. Er was geen mogelijkheid om dit te melden bij het COA. Tijdens het geweldsdelict werd meerdere keren geroepen: ‘Two stupid lesbians’. Ook riep de man dat homoseksualiteit een taboe is in Nigeria en dreigde hij de benen en armen van het lesbische stel te breken. Nadat de vrouw het water over het slachtoffer gegoten had, zei ze blij te zijn dat ze dit gedaan had.

   

  De lesbisch vrouwen, die niet samen naar Nederland gekomen zijn maar elkaar al meer dan een jaar kennen, zijn in shock.

  Persbericht:LGBT Asylum Support 

  Lees meer
 • Video: Poolse nationalisten steken regenboogvlag in brand tijdens herdenkingstocht

  Poolse nationalisten hebben zaterdag tijdens de herdenking van de opstand van Warsaw een regenboogvlag vertrappeld en daarna verbrand. Net daarvoor werden er homofobe slogans geroepen door de nationalisten die samengekomen waren voor het presidentiële paleis.

  Zaterdag werd de in de Poolse hoofdstad tijdens een mars herdacht dat 76 jaar geleden de hoofdstad door een grote operatie van het Poolse weerstandsleger bevrijd werd van de Duitse overheersers in de tweede Wereld Oorlog. Tijdens de gevechten verloren 18.000 opstandelingen hun leven en vielen er 25.000 gewonden. Warsaw werd ook bijna volledig tot puin herleidt. De start van deze opstand werd op 1 augustus herdacht met ondermeer een optocht.

  Tijdens de optocht waren verschillende slogans te zien waarop de toekenning van rechten aan holebi’s en transgenders vergeleken werd met het nazisme en communisme. 

  video: Ruptly

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste