Buitenland

 • Paus biedt excuses aan na homofobe uitlatingen

  Paus Franciscus heeft zijn excuses aangeboden omdat hij vorige week de homofobe term ‘frociaggine’ (nichterigheid) gebruikt heeft tijdens een besloten vergadering met Italiaanse bisschoppen. De paus antwoordde met de in Italië denigrerende en homofobe term op een vraag of homoseksuelen aan een opleiding tot priester konden beginnen. De Paus maakte daarop zijn beklag dat er al teveel nichterigheid in de seminaries voorkomt en dat hij niet wil dat homoseksuelen aan de priesteropleiding beginnen.

  Toen de uitspraak van de paus deze week in de media verschenen bood de paus via zijn woordvoerder Matteo Bruni zijn excuses aan.

  Lees meer
 • Malta, IJsland en Belgie in top 3 van de Rainbowmap

  Voor het negende jaar op rij blijft Malta de nummer één positie op de Rainbow Map bezetten, met een score van 88 procent. Dat blijkt uit de zestiende editie van de Rainbowmap van ILGA-Europe. Ons land zakt een plaatsje omdat IJsland (83 procent) drie plaatsen stijgt door de nieuwe wetgeving die conversiepraktijken verbiedt en zorgt dat de trans-specifieke gezondheidszorg is gebaseerd op depathologisatie.

  Ook België heeft het afgelopen jaar conversiepraktijken verboden en staat nu op de derde plaats in de ranglijst met een score van 78.

  De drie landen aan de andere kant van de schaal van de Rainbow Map zijn Rusland (2%), Azerbeidzjan (2%) en Turkije (5%). Rusland verloor 7 punten en daalde drie plaatsen vanwege de federale wetgeving die juridische geslachtsherkenning en trans-specifieke gezondheidszorg verbiedt.

  Polen bevindt zich nog steeds aan het einde van de EU-ranglijst met 18% punten, gevolgd door Roemenië (19%) en Bulgarije (23%).

  Duitsland, IJsland, Estland, Liechtenstein en Griekenland maakten  de grootste sprongen in de Rainbow Map-ranglijst. Zowel Estland als Griekenland wijzigden hun wetten om huwelijken en adopties door homoseksuele stellen mogelijk te maken, Griekenland vulde ook de gaten in zijn antidiscriminatiewetgeving om LGBTI-personen volledig te beschermen, en Liechtenstein breidde adoptierechten uit naar homoseksuele koppels.

  Landen werken ook hard om wetten in te voeren die anti-LGBTI-haat erkennen als een verzwarende factor. Duitsland, dat dit jaar de grootste sprong in de ranglijst maakte, verbood haatmisdrijven op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geslachtskenmerken. Andere landen die wetgeving tegen haat

  Montenegro verloor de meeste punten (-13%), en zakte 9 plaatsen omdat het niet slaagde een nieuw gelijkheidsactieplan aan te nemen of bijgewerkte beleidsmaatregelen inzake asiel en haatmisdrijven in te voeren.

  Naast Montenegro slaagden regeringen in Spanje, Slovenië, Finland, Zweden en vele andere landen er niet in hun actieplannen te vernieuwen. Frankrijk, Malta, Schotland en Wales namen effectieve en uitgebreide gelijkheidsactieplannen aan.

  In veel landen komen wetgevende voorstellen die al jaren op tafel liggen niet vooruit. Dit omvat de wetgeving tegen haatmisdrijven en het voorstel voor erkenning van partnerschappen van hetzelfde geslacht in Oekraïne, die ondanks steun van verschillende ministeries en brede maatschappelijke steun nog steeds wordt tegengehouden. Dit omvat ook een wetsontwerp in Tsjechië over juridische geslachtsherkenning dat eindelijk de sterilisatie-eis zou afschaffen. Na vijf jaar vertraging is de Britse regering haar beloften om conversiepraktijken te verbieden nog steeds niet nagekomen. Ondanks vele rechtszaken en aanbevelingen van internationale instellingen, maakte Litouwen geen vooruitgang in de erkenning van koppels van hetzelfde geslacht.

  Wit-Rusland begon LGBTI-inhoud als "pornografie" te categoriseren, wat de vrijheid van meningsuiting van LGBTI-personen beperkt. Bulgarije en Griekenland slaagden er niet in LGBTI-publieke evenementen te beschermen, waardoor ze punten verloren met betrekking tot de ruimte voor het maatschappelijk middenveld.

  Zowel in Denemarken als in Polen werden administratieve procedures verbeterd voor minderjarigen om toegang te krijgen tot juridische geslachtsherkenning (LGR). Hoewel Duitsland en Zweden nieuwe regelgeving voor LGR hebben aangenomen, zijn de wetten nog niet van kracht geworden, dus worden ze niet op de kaart weergegeven.

  In veel landen zijn de wetgevingsprocessen voor nieuwe LGR-procedures dit jaar gestagneerd. Evenzo heeft geen enkel land onnodige medische ingrepen bij intersekse kinderen verboden.

  De meeste Europese landen omvatten nog steeds geen seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken als kwalificatiecriteria voor asiel. In een algeheel klimaat waarin regeringen het internationale recht op asiel steeds meer ondermijnen, is deze voortdurende weglating zeer zorgwekkend. De enige vooruitgang dit jaar op dit gebied was dat Tsjechië SOGI in hun asielwet opnam en Ierland een consistent opleidingskader voor hun asielmedewerkers verzorgde.

   

   

  Lees meer
 • LGBTQ-rechten in heel wat Europese landen onder vuur door extreem-rechts

  Met de verkiezingen in zicht zijn de Europese landen onvoldoende voorbereid tegen aanvallen van extreemrechts, vooral met betrekking tot LGBTI-rechten. Dat blijkt uit de nieuwe Rainbowmap die ILGA-Europe  naar aanleiding van de internationale dag tegen home en transfobie (Idahot) heeft samengesteld.

  Het is reeds het zestiende jaar op rij dat ILGA-Europe met de Rainbow Map uitpakt. Deze kaart rangschikt 49 Europese landen op wetgevende ontwikkelingen op het gebied van LGBTI-mensenrechten. Ook dit jaar blijkt daaruit dat autoritaire leiders in Europa doorgaan met het gebruiken van LGBTI-personen als zondebok om hun electoraten te verdelen en te mobiliseren.

  Dat is ondermeer het geval in sommige Italiaanse regio's waar de ouderschapsrechten van homoseksuele koppels ingetrokken zijn en pogingen worden ondernomen om richtlijnen te herschrijven zodat de toegang tot transspecifieke gezondheidszorg beperkt wordt. (Slowakije, Kroatië, Frankrijk en het VK). Ook Rusland gaat stevig achteruit nadat daar de 'internationale LGBTI-beweging' bestempeld  werd als een 'extremistische organisatie'.

  Dinsdag bleek reeds uit het rapport van het EU-Agentschap voor de grondrechten dat meer dan twee derde van de respondenten geconfronteerd werd met haatdragende uitspraken en dat er een aanzienlijke toename van geweld is tegenover LGBTIQ’s sinds de laatste enquête in 2019.

  “In heel Europa worden LGBTI-personen het doelwit van haatzaaiende uitlatingen en geweld en worden hun mensenrechten actief ondermijnd”, zo zegt Katrin Hugendubel van ILGA-Europe. “Maar we zien nog steeds te veel landen in de regio die terughoudend zijn in het bevorderen van de wettelijke bescherming en hun eerdere toezeggingen niet vernieuwen met nationale strategieën en actieplannen. Deze inactiviteit is gevaarlijk, want zonder de juiste wetgeving om minderheden te beschermen, waaronder LGBTI-personen, zal het voor nieuw gekozen regeringen veel te gemakkelijk zijn om snel mensenrechten en democratie te ondermijnen.”

  De Rainbow Map toont ook aan dat enkele regeringen die uitdaging  wel aangaan. In een jaar met meer dan 30 verkiezingen in de regio, waaronder de EU-verkiezingen volgende maand, illustreert de kaart een sterke politieke wil om de bescherming van LGBTI-mensenrechten in verschillende landen vooruit te helpen.

  Duitsland, IJsland, Estland, Liechtenstein en Griekenland maakten  de grootste sprongen in de Rainbow Map-ranglijst. Zowel Estland als Griekenland wijzigden hun wetten om huwelijken en adopties door homoseksuele stellen mogelijk te maken, Griekenland vulde ook de gaten in zijn antidiscriminatiewetgeving om LGBTI-personen volledig te beschermen, en Liechtenstein breidde adoptierechten uit naar homoseksuele koppels.

   

  Lees meer
 • Irak bestraft homoseksualiteit met gevangenisstraffen tot 15 jaar

  Het Iraakse parlement heeft een wet goedgekeurd waardoor homoseksuele relaties bestraft met een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijftien jaar.De zaterdag aangenomen wet moet de "de Iraakse samenleving beschermen tegen moreel verval en de oproepen tot homoseksualiteit die de wereld hebben overspoeld”. Dat blijkt alvast uit een kopie van de wet die persagentschap Reuters in handen kreeg.

  Het wetsvoorstel werd goedgekeurd door de verschillende  conservatieve sjiitische moslimpartijen die de meerderheid in het Iraakse parlement vormen.

  De wet die zowel de prostitutie als de homoseksualiteit moet tegengaan, verbiedt homoseksuele relaties met een minimumstraf van tien jaar en een maximumstraf tot 15 jaar. Ook prostitutie en het aanzetten tot homoseksualiteit wordt door de nieuwe wet bestraft met een minimumstraf van zeven jaar.

  De aangenomen wet wet bestraft verder ook iedereen die “zijn biologische geslacht aanpast op basis van zijn persoonlijke wens of ideologie”. Hierdoor kunnen transpersonen en de artsen die hen hierin begeleiden een gevangenisstraf tot drie jaar krijgen.

  In de oorspronkelijke straf stond voor seksuele daden tussen personen van hetzelfde geslacht een doodsstraf. Dat werd afgezwakt na druk vanuit de Verenigde Staten en Europa.

  Tot zaterdag werden homoseksuele daden niet expliciet bestraft. LGBTQ’s werden wel vervolgd op basis van losjes gedefinieerde moraliteitsclausules in het strafrecht.

  foto: engin akyurt // Unsplash

  Lees meer
 • Dominica haalt sodomie uit de strafwet

  Het hooggerechtshof van Dominica heeft maandag geoordeeld dat de wetten die seksuele relaties tussen twee volwassenen van hetzelfde geslacht met instemming verbieden, ongrondwettelijk zijn.

  In 2019 stapte een homoseksuele man, wiens naam niet bekend is gemaakt, naar de rechtbank omdat hij van mening was dat bepaalde artikels in de strafwet die seksuele misdrijven bestraft regelrecht ingingen tegen zijn grondwettelijke rechten. In de bewuste artikels werd sodomie en ‘onzedelijk gedrag’ bestraft met gevangenisstraffen tussen de tien en twaalf jaar.

  Het Hooggerechtshof gaf de homoseksuele man afgelopen maandag gelijk. Volgens het Hof zijn de secties die seksuele daden tussen twee personen van hetzelfde geslacht verbieden inderdaad ongrondwettelijk en gaan ze in tegen het recht op vrijheid, meningsuiting en zijn ze een inbreuk op de persoonlijke privacy.

   

  Dominica is een voormalige Britse kolonie dat tussen de eilanden Guadaloupe ne Martinique ligt.

  Lees meer
 • Voormalig homo-pornoacteur veroordeeld tot 99 jaar cel voor roofmoord op zijn partner

  Voormalig homo-pornoacteurJordan Joplin heeft een gevangenisstraf van 99 jaar jaar gekregen omdat hij zijn partner, de chirurg Dr Eric Garcia, in 2017  vermoordde. Hij had reeds zes jaar een relatie met de chirurg wiens rekeningen hij ook plunderde. 

  In zijn vonnis schrijft rechter Micheal Wolverton in zijn veertigjarige loopbaan nog nooit zo een moord was tegengekomen die zo “"opzettelijke en zorgvuldig gepland was" als de moord op Garcia. Uit de autopsie van het slachtoffer bleek dat hij overleden was aan een overdosis van morfine, methadon, lorazepam en diazepen. Na de moord op zijn partner ging hij op rooftocht doorheen de woning van Garcia en ging er ondermeer van door met een collectie waardevolle munten, horloges en juwelen en een collectie sterke dranken. De waarde van de diefstal bedroeg meer dan 320.000 dollar. Ook schreef hij meer dan 50.000 dollar over van de bankrekening van Garcia naar zijn eigen rekening. De speurders vonden ook een video terug waarop te zien was Garcia bewusteloos was en problemen had om te ademen..

  Tijdens zijn carrière hanteerde Jordan Joplin verschillende namen waaronder Zack (pornostudio Sean Cody), Logan Cruise (Men.com) en Rob Stonebridge (Randy Blue).

  Lees meer
 • Zweden keurt versoepelde transwet goed

  Het Zweedse parlement heeft een nieuwe wet goedgekeurd die de het makkelijker moet maken om de genderidentiteit aan te passen. De nieuwe wet vervangt de reeds in 1972 goedgekeurde wet waardoor die de transitie van transpersonen regelde. Met de nieuwe we moet er niet langer een hele medische en geestelijke diagnose nodig en volstaat een verklaring van een arts. Ook wordt de leeftijd waarop de procedure kan ingezet worden verlaagd tot zestien jaar met een goedkeuring van de wettelijke voogd.

  In de nieuwe wet staat niets over de zelfidentificatie wanneer er voor de wet van gender wordt veranderd. De nieuwe procedure moet ook de lange wachttijd van vijf tot acht jaar aanzienlijk verminderen en ook de administratieve bewijslast wordt verminderd. Ook de wachttijd voor een genderbevestigende operatie zal door het verminderende papierwerk terug gedrongen.

  “Het is een stap in de goede richting om de rechten van transpersonen te versterken en het is ook een erkenning voor iedereen die de afgelopen jaren hieraan heeft gewerkt”, zo zei Peter Sidlund Pankala van de LGBTQ-organisatie RFSL. Toch is voor de organisatie de strijd nog niet over. Zo wil RFSL dat er ook een derde genderaanduiding komt en dat conversiebehandelingen verboden worden.

  foto:  Mark König // Unsplash

  Lees meer
 • Duitse parlement maakt gender en naam veranderingen makkelijker

  Het Duitse parlement heeft vrijdag een wet goedgekeurd die het makkelijker maakt voor transgender, intersex en non-binaire personen om hun naam en gender in officiële papieren te veranderen. Momenteel kan dit enkel gebeuren na een gerechtelijke uitspraak en na een onderzoek door twee experten. Dat valt in de nieuwe wet weg.  Ook kunnen door de nieuwe wet getrouwde koppels een dubbele naam aannemen. Tot nu toe blijven de partners hun eigen achternaam behouden.

  Volgens de nieuwe wet wordt een transgender persoon gedefinieerd als iemand die zich niet identificeert met het gender dat bij de geboorte werd toegewezen. Ook worden non-binaire personen erkend als personen die zich niet exclusief als man of vrouw identificeren. De verandering op de officiële documenten gebeurt drie maanden na de aangifte hiervan bij de burgerlijke stand.

  Ook minderjarige personen onder de veertien jaar kunnen, via hun wettelijke ouder of voogd, de aanpassingen vragen. Minderjarigen boven de veertien jaar kunnen dat zelf als ze de toestemming hebben van hun ouders of wettelijke voogd. Door de nieuwe wet krijgen ook de eigenaars van fitniesszaken of andere handelszaken met kleedkamers voor vrouwen bepalen wie daar van gebruik mag maken.

  Zowel het extreem-rechtse Alternative for Deutschland (AfD) als de christelijke partijen CSU en CDU waren tegen de versoepeling van de zelfbeschikkingswet.

  Lees meer
 • Priester die homo-seksfeest organiseerde met drugs en erectiepillen veroordeeld tot 18 maanden gevangenis

  De Poolse priester die een homo-orgie organiseerde in zijn ambtswoning waarop drugs gebruikt werden en een man met  een overdosis naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd, heeft hiervoor een gevangenisstraf van 18 maanden gekregen.  Daarnaast moet hij een schadevergoeding van 15.000 zloty, zo’n 3500 euro, aan het slachtoffer betalen. Toen het nieuws bekendgemaakte zorgde dit voor een groot schandaal binnen de Poolse kerk en in  Dąbrowa Górnicza waar de priester woonde.

  De orgie vond plaats in de woning van priester Tomasz Zmarzły in Dąbrowa Górnicza. Daarbij was ook een sekswerker aanwezig. Een van de gasten van de priester verloor na een overdosis ook het bewustzijn door een overdosis erectiepillen. Toen de politie en de hulpdiensten ter plekke kwamen mochten ze de woning eerst niet binnen. Volgens de krant Fakt zou uit gelekte telefoongesprekken ook gebleken zijn  dat de  bewusteloze man een dosis GHB gekregen had.

  Toen de politie toch het appartement van de priester binnen mocht lag het slachtoffer naakt en bewusteloos op de grond. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij ook meteen vertrok nadat hij de eerste zorgen had gekregen. 

  De priester werd opgepakt en in beschuldiging  gesteld. Hij moest onlangs voor de rechter verschijnen voor drie drugsgerelateerde aanklachten, waarvan het toedienen van drugs er een van is. Ook werd hij beschuldigd van het schenden van de seksuele vrijheid van een persoon, het toebrengen van ernstige lichamelijke schade en het niet verlenen van hulp aan een persoon in nood. 

  Het nieuws van het seksfeestje van de priester viel bijzonder slecht in de stad. Zo probeerde een man de kerk in brand te steken en nam de bisschop van het bisom ontslag. Ook stopte het stadsbestuur van Dąbrowa Górnicza alle samenwerking met de kerkgemeenschap waar de priester aan het werk was.Aangezien de orgie gebeurde in de woning van de priester, die eigendom was van de kerk  diende de plaatselijke bisschop als eindverantwoordelijke  ook zijn ontslag in. Ook de priester werd uit zijn functie ontheven.

  Foto: zaya odeesho //Unsplash

  Lees meer
 • Nederlandse partij NSC wil dat nieuwe transgenderwet binnen maand verdwijnt

  De Nederlandse partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) wil dat de nieuwe transgenderwet die momenteel op tafel ligt in de Tweede Kamer binnen de maand verdwijnt. Het aftredende kabinet-Rutte III probeerde met het wetsvoorstel om het  eenvoudiger te maken voor mensen om hun geslacht in het paspoort te laten wijzigen zonder dat ze hiervoor nog langer over een deskundigenverklaring moeten beschikken. Ook zou aanpassing van geslachtsregistratie mogelijk moeten worden voor kinderen onder de 16 jaar.  De conservatieve partij diende, tot groot ongenoegen van de progressieve en linkse partijen in de Kamer, zoals D66, PvdD en GL-PvdA, hiervoor een motie in waarin demissionair minister Franc Weerwind (D66) verzocht wordt om zijn wetsvoorstellen in te trekken.

  NSC, die momenteel in de formatie van een nieuw kabinet betrokken liet vorige week weten dat ze net als de  PVV, BBB, CDA, FVD, ChristenUnie, SGP en JA21 tegen de verruiming zijn van de transgenderwet zoals die nu op tafel ligt en vroegen aan  demissionair minister Franc Weerwind (D66) om zijn wetsvoorstel in te trekken.Die liet echter weten dat hij daar niet op zou ingaan. Daarom werd er door  kamerlid Nicolien van Vroonhoven (NSC) een motie ingediend. Omdat  het conservatieve blok sinds de verkiezingen een meerderheid in de Kamer heeft wordt deze naar alle waarschijnlijkheid aangenomen. Als dat gebeurt kan het demissionaire kabinet besluiten of ze de voorstellen tot het wijzigen van de wet gaan intrekken. Het is niet verplicht om aangenomen moties uit te voeren.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste