Buitenland

  • Geen discriminatie van homoseksuele mannen meer volgend jaar bij Nederlandse bloedbank

    De Nederlandse bloedbank Sanquin gaat begin volgend jaar komaf maken met de discriminatie tijdens bloeddonatie van mannen die seks hebben met andere mannen. Vanaf volgend jaar wordt er enkel gekeken of er ‘risicovolle seksuele’ contacten hebben plaatsgevonden.” Dat is precies wat wij dat al die jaren hebben bepleit,’ zo reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Het COC ijvert reeds verschillende jaren dat de discriminatie bij de Nederlandse bloedbank verdwijnt.

    Op dit moment mogen mannen die seks hebben met mannen alleen bloed doneren als ze 12 maanden een monogame relatie hebben. Die eis geldt niet voor heteroseksuele bloeddonoren.

    Vanaf begin 2024 krijgt iedereen die bloed doneert vragen over seksueel risicogedrag. Er zal onder meer gevraagd worden naar wisselende seksuele contacten. Mensen die niet voldoen aan de nieuwe criteria, kunnen voor een periode van vier maanden worden uitgesloten van bloeddonatie, waarbij het niet uitmaakt of ze heteroseksuele of homoseksuele contacten hebben. Daarnaast wordt al het bloed getest. Zo wordt voorkomen dat seksueel overdraagbare aandoeningen via bloeddonatie worden overgedragen.

    Met het nieuwe beleid volgt Sanquin in de voetstappen van Frankrijk en Canada die dit beleid reeds enige tijd hanteren.Het nieuwe beleid wordt naar verwachting begin 2024 ingevoerd. De tussenliggende periode wordt door de bloedbank gebruikt om de criteria uit te werken, formaliteiten te regelen en personeel te trainen.

     

    Lees meer
  • Republikeinen willen met wetsvoorstel transjongeren weghalen bij hun ouders in Florida

    In de Amerikaanse staat Florida hebben republikeinen opnieuw een wetsvoorstel ingediend waardoor transgender jongeren en hun toegang tot genderbevestigende gezondheidszorg opnieuw onder vuur komen te liggen. Als  het wetsvoorstel wordt goedgekeurd kunnen transjongeren zelfs bij hun ouders worden weggehaald als ze ‘het risico lopen’ om zulke zorg van hen  te krijgen. 

    Met het wetsvoorstel zouden de rechtbanken in Florida de mogelijkheid hebben om jongeren die ‘het risico lopen om gender-bevestigende gezondheidszorgen’, waaronder puberteitsblokkers of hormoontherapie in kortgeding bij de ouders of de door de rechtbanken aangestelde voogden weg te halen. Dit kan ertoe leiden dat kinderen bij ieder familielid dat hen in contact brengt met zogenoemde genderbevestigende gezondheidszorgen weggehaald kunnen worden. Bovendien kan iedere familielid die tegen het feit is dat een kind zich als transgender identificeert  naar de rechter kan stappen als ze van mening zijn dat hun ouders hun transidentiteit bevestigen en hen toegang verschaft tot genderbevestigende gezondheidszorgen.  Ook de ouders zelf kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf of boetes.

     

    Volgens Alejandra Caraballo van de  Harvard Law School’s Cyberlaw Clinic maakt het wetsvoorstel zelfs mogelijk dat de staat op een ‘wettelijke manier’ transjongeren kan ontvoeren omdat de rechtbank in kortgeding een uitspraak kan doen zonder dat ze daarbij  rekening moet houden met eerdere vonnissen van andere rechtbanken en/of het hoederecht van de ouder(s).

    “De wet gaat nog verder in het schenden van Interjurisdictionele hoffelijkheid door de rechtbanken te machtigen om kinderbevoegdheden van andere rechtbanken alleen op te heffen als het kind trans is," schreef Caraballo. "Dit is een groen licht voor transfoob ingestelde familieleden om een door de staat gesponsorde ontvoeringen uit te voeren.”

    Caraballo voegde eraan toe dat met de wet ook "alle openbare financiering voor genderbevestigende zorg” verboden zou worden, ongeacht of het behandelingen voor minderjarigen of volwassenen zijn. Ook zouden ambtenaren niet langer meer door hun ziekteverzekering  gedekt zijn voor transgezondheidszorg.

     

    Het afgelopen jaar is in Florida, net als in de meeste andere door republikeinen geregeerde staten, het aantal wetsvoorstellen ,die van toepassing zijn op transgenders, toegenomen in vergelijking met de andere jaren. Sommige organisaties noemen de voorstellen een ‘georchestreerde genocide van transpersonen’.  Volgens de non-profit organisatie American Civil Liberties Union  (ACLU) zijn er dit jaar alleen al 382 zulke wetsvoorstellen ingediend in heel de VS. 

     

    In Florida tekende de Republikeinse gouverneur Ron de Santis in maart 2022 de ‘‘Don’t Say Gay’-wet waardoor LGBTQ+-onderwerpen niet meer besproken mogen worden in de scholen in Florida. In 2021 deed hij  al hetzelfde met een wet waardoor transmeisjes niet meer mochten deelnemen in competitiesporten bij meisjesteams. Deze legislatuur werden reeds wetten ingediend die ervoor moeten zorgen dat transpersonen  geen openbare toiletten meer mogen gebruiken, hen uitsluiten van genderbevestigende medische zorgen en de ‘Don’t Say Gay’-wet ook uitbreidt naar meerderjarige studenten en het gebruik van zelfgekozen voornaamwoorden en namen door trans en non-binaire studenten en hun leraars verbiedt.

    Lees meer
  • Oegandees Parlement wil nieuwe anti-LGBT wet introduceren

    Het parlement in Oeganda gaat  deze week een nieuwe anti-LGBTQ  wet introduceren. De wet komt er nadat het land de laatste paar maanden via sociale media overspoeld wordt met berichten dat buitenlandse organisaties homoseksualiteit in het Afrikaanse land zouden promoten. Vooral door aanhangers van complottheorieën wordt die boodschap verspreidt.

    Dat heeft de voorzitster van het Oegandese parlement, Annet Anita Among, dinsdag gezegd tijdens een gebedsbijeenkomst. Westerse regeringen en organisaties die in Oeganda werkzaam zijn krijgen met de regelmaat van de klok te maken met beschuldigingen dat ze homoseksualiteit zouden promoten. In de afgelopen weken hebben online samenzweringstheorieën over homoseksuele handelingen tussen volwassenen en kinderen een hoogtepunt bereikt.

    De regering van Uganda heeft vorige maand een commissie opgericht die het vermeende "promoten" van rechten van homoseksuelen, lesbiennes en transgenders op scholen te onderzoeken.

    Het is niet de eerste keer dat Oeganda een poging doet om een anti-LGBT wet in het leven te roepen. Het parlement keurde op 20 december 2013 voor het eerst de Anti-Homoseksualiteitswet goed, waarbij levenslange gevangenisstraffen en de doodstraf werden voorgeschreven voor degenen die schuldig werden bevonden aan deelname aan de handelingen. President Yoweri Museveni ondertekende de wet op 24 februari 2014 voordat deze door het Grondwettelijke Hof werd vernietigd. Het wetsvoorstel  werd wereldwijd scherp veroordeeld. Sommige landen hebben toen ook alle donaties een tijd lang  aan Oeganda stopgezet.

    Lees meer
  • Voor verkrachting veroordeelde transvrouw moet gevangenisstraf van acht jaar uitzitten in mannengevangenis

    De 31-jarige Schotse transvrouw, die vorige maand reeds door de rechtbank van Edinburgh schuldig werd bevonden aan twee verkrachtingen van vrouwen is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en een terbeschikkingstelling van drie jaar. Na de veroordeling barstte in Schotland een hele discussie rond of ze in een vrouwengevangenis kon opgesloten worden omdat ze de verkrachtingen pleegde toen ze nog een man was. 

    De vrouw was tijdelijke opgesloten in een vrouwengevangenis. Toen dat bekend werd en dat ze beschuldigd werd van de verkrachting van twee vrouwen ontstond daar heel wat kritiek en verontwaardiging over in zowel Schotland als het Verenigd Koninkrijk. Critici vreesden voor de veiligheid van de andere vrouwelijke gevangenen.De Schotse autoriteiten besloten daarop dat ze haar straf in een mannengevangenis zal moeten uitzitten.

    Die controverse kwam net nadat Schotland een verregaande transitiewet had goedgekeurd waardoor transpersonen makkelijker van gender konden veranderen. Die wet werd vrijwel onmiddellijk door de regering in Londen geannuleerd wat op zich opnieuw voor heel wat commotie zorgde.

    Voormalig premier Nicola Sturgeon kreeg heel wat kritiek omdat ze zich niet duidelijk uitsprak over de manier waarop er in dit soort gevallen omgegaan moet worden met mensen die van geslacht zijn veranderd. Sturgeon stapte midden februari op en verwees onder meer naar de ophef die was ontstaan na de goedkeuring van de transgenderwet in de toelichting bij haar ontslag.

    Foto: Ye Jinghan // Unsplash

    Lees meer
  • ILGA-Europe: 2022 meest gewelddadigste jaar voor LGBTQ's

    De toenemende haatspraak tegenover de LGBTIQ-gemeenschap heeft er voor gezorgd dat 2022 het meest gewelddadige jaar was hoor holebi’s en transgenders in Europa en Centraal-Azië van het afgelopen decennium. Dat blijkt uit het twaalfde rapport van ILGA-Europe.  Dat is vooral te wijten aan de steeds toenemende en wijdverspreide haatspraak van politici, religieuze leiders, rechtse organisaties en (media-)commentatoren. Zij maken zich, volgens de organisatie, schuldig aan het aanwakkeren van anti-LGBTIQ gevoelens voor politieke gewin waardoor er steeds meer aanvallen gebeuren en ook meer zelfmoorden.

    Als voorbeeld hiervan verwijst ILGA-Europe in zijn lijvig rapport van 158 bladzijden ondermeer naar de twee terreuraanvallen op LGBTI-bars in Noorwegen en Slowakije, waarbij in totaal vier doden en 22 gewonden vielen. Ook het aantal meldingen van moorden op en zelfdodingen van LGBTIQ’s nam in geheel Europa toe.

    "Bij ILGA-Europe zeggen we al jaren dat haatspraak in al haar vormen zich vertaalt in feitelijk fysieke geweld”, aldus  Evelyne Paradis van ILGA-Europe. “Dit jaar hebben we gezien dat geweld steeds meer gepland en dodelijker wordt, waardoor LGBTI-personen zich onveilig voelen in alle landen in Europa. We hebben bewijs dat anti-LGBTI-haatspraak zich niet alleen beperkt tot de uitlatingen van marginale leiders of would-be-autocraten, maar dat ze ook een echt probleem met ernstige gevolgen vormen voor mensen en gemeenschappen. Dit fenomeen is er niet alleen in landen waar haatspraak welig tiert, maar ook in progressieve landen waar het algemeen wordt aangenomen dat LGBTI-personen worden geaccepteerd."

    Het rapport constateert dat hoewel haatspraak en de gevolgen ervan een kritiek niveau hebben bereikt, nationale en lokale rechtbanken wel reageren en dat de vervolgingen in verschillende landen toenemen. Maar volgens Paradis is reageren niet genoeg.

    "Terwijl we beter worden in het omgaan met de gevolgen, moet de focus liggen op het stoppen van haatspraak in al haar vormen. Overal in Europa hebben veel politici met afschuw gereageerd op de moorden op LGBTI-personen dit jaar, en hoewel duidelijke uitingen van solidariteit altijd nodig zijn, lost het het probleem van de proliferatie niet op.”

    De voorzitster van ILGA-Europe roept politieke leiders op om pro-actief haatspraak te bestrijden in plaats van te reageren op de consequenties ervan.

    Belgie

    In het rapport wordt ieder land apart bekeken. Zo wordt er voor Belgie ondermeer melding gemaakt van de discriminatie die make-up artiest  Haron Zaanan in een Brussels restaurant ondervond omwille van hun kledij, de steeds toenemende haatdragende uitlattingen van Vlaamse rechtse  politici aan het adres van LGBTIQ-persoenen door ondermeer te beweren dat de zogenoemde ‘gender ideologie opgedrongen wordt aan ‘normale mensen’, dat transvrouwen een bedreiging zijn voor cis-vrouwen in zogenoemde safe-spaces, sport en gevangeniseen en dat LGBTQ-organisaties kinderen in scholen indoctrineren.

    Foto: ILGA-Europa

    Lees meer
  • Nederlandse grondwetswijziging die discriminatie van LGBT-personen verbiedt ondertekend

    In Nederland heeft  minister Hanke Bruins Slot de wijziging van artikel 1 van de Grondwet officieel ondertekend. Vorige maand keurde de senaat de wijziging reeds goed waarmee discriminaties op basis van seksuele voorkeur, gender identiteit en handicap verboden wordt. 

    Bij de ondertekening waren ook de ministers aanwezig die bevoegd zijn voor gehandicaptenbeleid en emancipatie, Conny Helder en Robbert Dijkgraaf,  evenals de Kamerleden die de grondwetswijziging voorstelden.

     ‘Een mooi en gelukkig moment, fijn om deze historische overwinning voor de regenbooggemeenschap en mensen met een handicap zo te vieren,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘We zien dit als een belofte van de regering om de komende jaren nog meer werk te maken van de aanpak van discriminatie van LHBTI+ personen en mensen met een handicap.’

    Nu zowel de minister als de Koning de wetswijziging hebben getekend, is het wachten alleen nog op publicatie in het Staatsblad. Daarna treedt de nieuwe Grondwet in werking.

    Het COC heeft bijna 20 jaar gepleit voor verankering van rechten van LHBTI+ personen en mensen met een handicap in de Grondwet.

    Het COC pleitte bijna 20 jaar voor verankering van LHBTI+ rechten in de Grondwet. De strijd begon in april 2004 met een oproep van COC’s Landelijke Werkgroep Politiek aan de Tweede Kamer. Er volgenden diverse nota’s en rapporten, maar de regering kwam niet met een voorstel. In 2010 dienden D66, GroenLinks en PvdA hun initiatiefwetsvoorstel in. Destijds kon dat voorstel nog niet op de benodigde twee derde meerderheid rekenen. Die kwam er na COC’s Regenboogakkoorden van 2017 en 2021 en een grote publieksactie in 2019 bij Pride Amsterdam.

    bron: COC Nederland

    Lees meer
  • Homo-huwelijk ook mogelijk in Slovenië

    Vanaf 1 februari kunnen ook homoseksuele koppels in Slovenië trouwen. In oktober keurde het parlement een amendement goed waardoor Slovenië het eerst Oost-Europese land werd dat het huwelijk ook openstelde voor homoseksuele koppels. De regering deed dit nadat het Hooggerechtshof  op 16  juli oordeelde dat het verbod van huwelijken  van en adopties door homoseksuele koppels tegen de anti-discriminatiewetten in ging. De regering kreeg van de rechters zes maanden de tijd om de nodige aanpassingen te doen aan de Sloveense grondwet.

    Die aangepaste wet trad deze week in werking.

     

    Lees meer
  • Nu al onrustwekkend aantal wetten ingediend die rechten van LGBTQ-personen moeten beperken

    Het jaar mag dan nog maar enkele weken gevorderd zijn toch zijn er dit jaar al 200 wetsvoorstellen in de Verenigde Staten ingediend die op een of andere manier de rechten van de LGBTQ-gemeenschap beperken. Dat blijkt uit cijfers die de non-profit organisatie American Civil Liberties Union  (ACLU) bekend maakte.

    De organisatie lanceerde eerder deze maand zijn dashboard waarop per staat de vooruitgang van de  ingediende wetsvoorstellen die betrekking hebben op de rechten van LGBTQ-personen gevolgd kan worden. De wetten worden gecategoriseerd.

    Vorig jaar werd een recordaantal van 278 wetsvoorstellen ingediend die op één of andere manier de rechten van de LGBTQ-gemeenschap moesten beperken. Uiteindelijk werden er daarvan twintig goedgekeurd. Zo streed het ACLU tegen wetten die de toegang tot genderbevestigende gezondheidszorg beperkten, die het onmogelijk moesten maken dat de identiteitsdocumenten van transpersonen werden aangepast of die transpersonen de toegang tot de faciliteiten op hun school beperken.

    Het dashboard van ACLU vind je hier.

    Lees meer
  • Amerikaanse volksvertegenwoordiger wil geen regenboogvlaggen meer aan ambassades

    De Republikeinse volksvertegenwoordiger Jeff Duncan heeft een wetsvoorstel ingediend die het uithangen van de regenboogvlag, of andere vlaggen, moet verbieden aan Amerikaanse ambassades en consulaten. Met de ingediende ‘Old Glory Act’ , vernoemd naar  de Amerikaanse vlag,  zou enkel nog de Amerikaanse vlag aan de instellingen mogen wapperen. Daarmee wil de volksvertegenwoordiger een einde maken aan het uithangen van de door de administratie van president Biden goedgekeurde vlaggen waaronder de regenboogvlag en de Black Lives Matter vlag.

    President Barack Obama liet voor het eerst toe dat de regenboogvlag uitgehangen werd aan de ambassades in onder meer Moskou, Belize, Israel, Jamaica, Macedonië en Koerdistan.  

    Lees meer
  • Nederlandse Senaat verankert LHBTI+ rechten in grondwet

    In Nederland is artikel 1 van de Grondwet aangepast zodat ook de discriminatie op basis van handicap en seksuele geaardheid er verboden wordt. Aan de uitbreiding werd twaalf jaar gewerkt. De meerderheid van de Eerste Kamer gaf dinsdag haar tweede goedkeuring aan het nieuwe grondwetsartikel. Enkel SGP, PVV en Forum voor Democratie stemden tegen de uitbreiding.

    Eerder was de discriminatie al verboden op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht. Aan het toevoegen van handicap en seksuele gerichtheid hangt volgens deskundigen vooral symbolische waarde. Juridisch kent het opnemen van de gronden weinig gevolgen.  Volgens critici is de uitbreiding enkel een symbolisch daad.

    Volgens de Nederlandse LGBT-belangenvereniging COC gaat het echter om meer dan een symbolische overwinning en de organisatie durft zelfs te spreken van een historische overwinning.‘Een verankering in de Grondwet is een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten,’ aldus een gelukkige COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Dat we ook in de toekomst nog kunnen trouwen, kinderen kunnen opvoeden en beschermd zijn tegen discriminatie. Ook als de politieke of maatschappelijke wind onverhoopt draait in het nadeel van de regenbooggemeenschap.’ 

    Het COC pleit al bijna 20 jaar voor verankering van LHBTI+ rechten in de Grondwet. De strijd begon in april 2004 met een oproep van COC’s Landelijke Werkgroep Politiek aan de Tweede Kamer. Er volgden diverse nota’s en rapporten, maar de regering kwam niet met een voorstel. In 2010 dienden D66, GroenLinks en PvdA hun initiatiefwetsvoorstel in. Destijds kon dat voorstel nog niet op de benodigde twee derde meerderheid rekenen. Die kwam er na COC’s Regenboogakkoorden van 2017 en 2021 en een grote publieksactie in 2019 bij Pride Amsterdam.

    Bron: NRC/COC Nederland

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste