Buitenland

  • Hooggerechtshof in Zuid-Korea kent homoseksuele koppels gelijke rechten toe

    Het hooggerechtshof van Zuid-Korea heeft in een uitspraak geoordeeld dat mensen in een homoseksuele relatie dezelfde rechten moeten krijgen als mensen in een heteroseksuele relatie. Zo moeten volgens de rechters van het hooggerechtshof de voordelen die de nationale ziekteverzekering geeft aan  personen in een heteroseksuele relatie ook toegekend worden aan personen die samenleven met iemand van hetzelfde geslacht. Iedere andere behandeling van homoseksuele koppels dan die van heteroseksuele koppels is volgens het hooggerechtshof “een daad van discriminatie die ingaat tegen de menselijke waardigheid en het recht om geluk te vinden”, zo schrijft hoofdrechter Jo Hee-de.

    De uitspaak van het hooggerechtshof in Seoul komt er nadat het homo-koppel  So Seong-wook en Kim Yong-min naar de rechter trokken omdat de nationale ziekteverzekering hen liet weten dat ze geen aanspraak konden maken op de echtelijke dekking en hun voordelen daarop schrapten. Het koppel had in 2019 een ceremonie gehouden waarin ze hun relatie vierden. Vervolgens probeerde een van de mannen zich in te schrijven als persoon ten laste van zijn partner. Acht maanden na de inschrijving in 2020 werd die registratie door de ziekteverzekering geschrapt met als uitleg dat dit niet kon en moest het koppel ook alle reeds uitbetaalde en verkregen bedragen terug betalen. Daarop begon het koppel een gerechtelijke strijd die helemaal tot in het hooggerechtshof gevoerd werd.

    De uitspraak van het hooggerechtshof is een serieuze stap vooruit voor homoseksuele koppels in Zuid-Korea, waar huwelijken tussen koppels van hetzelfde geslacht niet erkend worden. “"Het Hof heeft een belangrijke stap gezet in het ontmantelen van systemische discriminatie en het waarborgen van inclusiviteit voor iedereen”, zo laat  Boram Jang van Amnesty International in een verklaring weten. “Terwijl deze beslissing een belangrijke mijlpaal is, is de zaak zelf een sobere herinnering aan de lange gerechtelijke weg die koppels van hetzelfde geslacht moeten ondernemen om hun meest fundamentele rechten, die universeel zouden moeten gegarandeerd zijn, te krijgen.”

    Lees meer
  • Rusland opnieuw veroordeeld door het Europees Hof voor de rechten van de mens voor schenden van rechten transpersoon

    Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR) heeft geoordeeld dat Rusland het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft geschonden door een voogdijovereenkomst met pleegouder te herroepen toen bleek dat die transgender is. Het Hof oordeelde dat Rusland hiermee het  recht op de privacy van het gezinsleven van Yulia Savinovskikh heeft geschonden.

    In 2014 en 2016 werd de Russische Savinovskikh pleegouder van twee kinderen. Maar In 2017 moest Savinovskikh haar pleegkinderen op vraag van de Russische autoriteiten terug afstaan. Toen Savinovskikh dit weigerde werd de voogdijovereenkomsten van de kinderen ontbonden en werden ze bij Savinovskikh weggehaald.

    Het ECHR oordeelde dinsdag dat de ontbinding vooral gebeurde nadat de pleegouder zijn gender en seksuele identiteit aanpaste en niet omdat het bewezen was dat Savinovskikh niet voor de kinderen kon zorgen of dat de betrokkenen, waaronder de kinderen, schade of hinder hadden ondervonden door de gendertransitie van hun pleegouder. Omdat bewezen is dat de voogdijovereenkomsten omwille van de genderidentiteit werd verbroken  sprak het hof zich daarom ook niet uit of Savinovskikh gediscrimineerd werd of niet op basis van artikel 14 van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens.

    In 2022 trok Rusland zich terug uit de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens maar het ECHR oordeelde dat ze wel bevoegd was om nog  in deze zaak een uitspraak te doen omdat de feiten dateerden van voor 2022.

    Rusland moet Savinovskikh ook een schade vergoeding van 7.500 euro en 5.000 euro aan kosten betalen.In een gedeeltelijke afwijkende mening oordeelde rechter Serghides ook dat de kinderen een compensatie zouden moeten ontvangen als slachtoffers van de schending, maar deze mening werd uiteindelijk niet opgenomen in de meerderheidsbeslissing.

    Lees meer
  • Club Q-schutter nog eens veroordeeld tot bijkomende gevangenisstraf van 190 jaar

    Anderson Lee Aldrich, die vijf klanten van homodancing in Colorado vermoorde en 22 andere tijdens een schietpartij verwonden heeft nog eens een bijkomende straf van 190 jaar hiervoor gekregen. De 24-jarige, die zichzelf als non-binair identificeert was reeds veroordeeld tot 55 opeenvolgende levenslange gevangenisstraffen en 2.212 jaar nadat hij niet langer betwiste dat hij zich schuldig had gemaakt aan 74 haarmisdaden en verschillende inbreuken op het wapenbezit. De nieuwe veroordeling komt er nadat hij toegaf dat zijn aanval op Club Q was ingegeven door haat en vooroordelen over de seksuele geaardheid van de klanten van de club. 

    Aldrich  opende op 19 november 2022 het vuur  in de LGBT-nachtclub, waarbij vijf mensen werden gedood en 22 anderen gewond raakten. Aldrich was van plan om de aanval op Club Q via een livestream uit te zenden. Ook maakte de FBI tijdens de rechtszaak vorig jaar bekend dat hij een website had bezocht waar een "neo-nazistische white supremacist" trainingsvideo opstond  die massale schietpartijen verheerlijkte. Aldrich werd vorig jaar reeds veroordeeld tot  een vijfvoudige levenslange gevangenisstraf met daarbovenop nog eens een gevangenisstraf van 2.212 jaar zonder enige kans op vervroegde vrijlating.

    De 190 bijkomende jaren gevangenisstraf komen daar nog eens bovenop. Volgens de openbare aanklager Alison Connaughty was het belangrijk was voor de overheid , de gemeenschap en de bezoekers en slachtoffers van Club Q Aldrich erkende dat dit haatmisdrijven waren.

    Lees meer
  • Namibie schrapt koloniale wet die homoseksualiteit verbiedt

    Het Hooggerechtshof van Namibië heeft vrijdag  het verbod op homoseksualiteit, dat nog stamde uit de Britse koloniale overheersing,  geschrapt. De Namibische LGBT+-rechtenactivist Friedel Dausab trok samen met  de Britse ngo Human Dignity Trust naar de rechter om het verbod te schrappen omdat dit inging tegen de grondrechten van de Namibiërs.Het Hooggerechtshof in hoofdstad Windhoek gaf hen gelijk en verklaarde dat het  verbod op homoseksualiteit in het land  ongrondwettig is.

    Lees meer
  • Thaise senaat keurt homo-huwelijk goed.

    De Thaise senaat heeft maandag met een overgrote meerderheid het wetsvoorstel goedgekeurd dat het huwelijk openstelt voor koppels van hetzelfde geslacht. Hiermee wordt Thailand het eerste land in Zuidoost-Azie, en het derde land na Taiwan en Nepal in Azie waar homoseksuele koppels kunnen trouwen.Met 130 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 18 onthoudingen, werd de wet met een overgrote meerderheid goedgekeurd in de senaat. Eind maart werd de wet ook al goedgekeurd in het parlement.

    Lees meer
  • Rechtbank schrapt grote delen van anti-transwet in Florida

    Een federale rechtbank in Florida heeft grote delen geschrapt van de in 2023 goedgekeurde wet die het voorschrijven van hormonen en puberteitsblokkers en het uitvoeren van genderbevestigende operaties bij minderjarige transgenderjongeren aan banden legde.

    In het vonnis van 105 pagina’s zegt de rechter dat “gender identiteit wel degelijk bestaat” en dat een algemeen aanvaarde behandeling bestaat uit het toedienen van puberteitsblokkers en hormonenbehandelingen. 

    "De staat Florida kan indien nodig reguleren, maar mag transgender personen niet ronduit veilige en effectieve medische behandeling ontzeggen", zo klinkt het in het vonnis. 

    Ook de deel van de wettekst waarin staat dat transitiezorg voor volwassenen "enkel door een arts mag worden voorgeschreven, toegediend of uitgevoerd”, werd door de rechter geschrapt. Dit effent de weg voor verpleegkundig specialisten, dokters en andere medische professionals om dergelijke zorg te verlenen.

    In zijn vonnis merkt de rechter ook op dat in de staat Florida jarenlang puberteitsblokkers en hormoon therapieën werden voorgeschreven  om genderdysforie te behandelen. "Het kan niet zijn dat door een veranderd politiek klimaat er gediscrimineerd kan worden naar transpersonen toe. In de loop van de tijd zal de discriminatie tegenover transpersonen verminderen net zoals dit het geval was bij racisme en vrouwenhaat”, zo schrijft de rechter in zijn vonnis.

     

    Lees meer
  • Paus biedt excuses aan na homofobe uitlatingen

    Paus Franciscus heeft zijn excuses aangeboden omdat hij vorige week de homofobe term ‘frociaggine’ (nichterigheid) gebruikt heeft tijdens een besloten vergadering met Italiaanse bisschoppen. De paus antwoordde met de in Italië denigrerende en homofobe term op een vraag of homoseksuelen aan een opleiding tot priester konden beginnen. De Paus maakte daarop zijn beklag dat er al teveel nichterigheid in de seminaries voorkomt en dat hij niet wil dat homoseksuelen aan de priesteropleiding beginnen.

    Toen de uitspraak van de paus deze week in de media verschenen bood de paus via zijn woordvoerder Matteo Bruni zijn excuses aan.

    Lees meer
  • Malta, IJsland en Belgie in top 3 van de Rainbowmap

    Voor het negende jaar op rij blijft Malta de nummer één positie op de Rainbow Map bezetten, met een score van 88 procent. Dat blijkt uit de zestiende editie van de Rainbowmap van ILGA-Europe. Ons land zakt een plaatsje omdat IJsland (83 procent) drie plaatsen stijgt door de nieuwe wetgeving die conversiepraktijken verbiedt en zorgt dat de trans-specifieke gezondheidszorg is gebaseerd op depathologisatie.

    Ook België heeft het afgelopen jaar conversiepraktijken verboden en staat nu op de derde plaats in de ranglijst met een score van 78.

    De drie landen aan de andere kant van de schaal van de Rainbow Map zijn Rusland (2%), Azerbeidzjan (2%) en Turkije (5%). Rusland verloor 7 punten en daalde drie plaatsen vanwege de federale wetgeving die juridische geslachtsherkenning en trans-specifieke gezondheidszorg verbiedt.

    Polen bevindt zich nog steeds aan het einde van de EU-ranglijst met 18% punten, gevolgd door Roemenië (19%) en Bulgarije (23%).

    Duitsland, IJsland, Estland, Liechtenstein en Griekenland maakten  de grootste sprongen in de Rainbow Map-ranglijst. Zowel Estland als Griekenland wijzigden hun wetten om huwelijken en adopties door homoseksuele stellen mogelijk te maken, Griekenland vulde ook de gaten in zijn antidiscriminatiewetgeving om LGBTI-personen volledig te beschermen, en Liechtenstein breidde adoptierechten uit naar homoseksuele koppels.

    Landen werken ook hard om wetten in te voeren die anti-LGBTI-haat erkennen als een verzwarende factor. Duitsland, dat dit jaar de grootste sprong in de ranglijst maakte, verbood haatmisdrijven op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geslachtskenmerken. Andere landen die wetgeving tegen haat

    Montenegro verloor de meeste punten (-13%), en zakte 9 plaatsen omdat het niet slaagde een nieuw gelijkheidsactieplan aan te nemen of bijgewerkte beleidsmaatregelen inzake asiel en haatmisdrijven in te voeren.

    Naast Montenegro slaagden regeringen in Spanje, Slovenië, Finland, Zweden en vele andere landen er niet in hun actieplannen te vernieuwen. Frankrijk, Malta, Schotland en Wales namen effectieve en uitgebreide gelijkheidsactieplannen aan.

    In veel landen komen wetgevende voorstellen die al jaren op tafel liggen niet vooruit. Dit omvat de wetgeving tegen haatmisdrijven en het voorstel voor erkenning van partnerschappen van hetzelfde geslacht in Oekraïne, die ondanks steun van verschillende ministeries en brede maatschappelijke steun nog steeds wordt tegengehouden. Dit omvat ook een wetsontwerp in Tsjechië over juridische geslachtsherkenning dat eindelijk de sterilisatie-eis zou afschaffen. Na vijf jaar vertraging is de Britse regering haar beloften om conversiepraktijken te verbieden nog steeds niet nagekomen. Ondanks vele rechtszaken en aanbevelingen van internationale instellingen, maakte Litouwen geen vooruitgang in de erkenning van koppels van hetzelfde geslacht.

    Wit-Rusland begon LGBTI-inhoud als "pornografie" te categoriseren, wat de vrijheid van meningsuiting van LGBTI-personen beperkt. Bulgarije en Griekenland slaagden er niet in LGBTI-publieke evenementen te beschermen, waardoor ze punten verloren met betrekking tot de ruimte voor het maatschappelijk middenveld.

    Zowel in Denemarken als in Polen werden administratieve procedures verbeterd voor minderjarigen om toegang te krijgen tot juridische geslachtsherkenning (LGR). Hoewel Duitsland en Zweden nieuwe regelgeving voor LGR hebben aangenomen, zijn de wetten nog niet van kracht geworden, dus worden ze niet op de kaart weergegeven.

    In veel landen zijn de wetgevingsprocessen voor nieuwe LGR-procedures dit jaar gestagneerd. Evenzo heeft geen enkel land onnodige medische ingrepen bij intersekse kinderen verboden.

    De meeste Europese landen omvatten nog steeds geen seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken als kwalificatiecriteria voor asiel. In een algeheel klimaat waarin regeringen het internationale recht op asiel steeds meer ondermijnen, is deze voortdurende weglating zeer zorgwekkend. De enige vooruitgang dit jaar op dit gebied was dat Tsjechië SOGI in hun asielwet opnam en Ierland een consistent opleidingskader voor hun asielmedewerkers verzorgde.

     

     

    Lees meer
  • LGBTQ-rechten in heel wat Europese landen onder vuur door extreem-rechts

    Met de verkiezingen in zicht zijn de Europese landen onvoldoende voorbereid tegen aanvallen van extreemrechts, vooral met betrekking tot LGBTI-rechten. Dat blijkt uit de nieuwe Rainbowmap die ILGA-Europe  naar aanleiding van de internationale dag tegen home en transfobie (Idahot) heeft samengesteld.

    Het is reeds het zestiende jaar op rij dat ILGA-Europe met de Rainbow Map uitpakt. Deze kaart rangschikt 49 Europese landen op wetgevende ontwikkelingen op het gebied van LGBTI-mensenrechten. Ook dit jaar blijkt daaruit dat autoritaire leiders in Europa doorgaan met het gebruiken van LGBTI-personen als zondebok om hun electoraten te verdelen en te mobiliseren.

    Dat is ondermeer het geval in sommige Italiaanse regio's waar de ouderschapsrechten van homoseksuele koppels ingetrokken zijn en pogingen worden ondernomen om richtlijnen te herschrijven zodat de toegang tot transspecifieke gezondheidszorg beperkt wordt. (Slowakije, Kroatië, Frankrijk en het VK). Ook Rusland gaat stevig achteruit nadat daar de 'internationale LGBTI-beweging' bestempeld  werd als een 'extremistische organisatie'.

    Dinsdag bleek reeds uit het rapport van het EU-Agentschap voor de grondrechten dat meer dan twee derde van de respondenten geconfronteerd werd met haatdragende uitspraken en dat er een aanzienlijke toename van geweld is tegenover LGBTIQ’s sinds de laatste enquête in 2019.

    “In heel Europa worden LGBTI-personen het doelwit van haatzaaiende uitlatingen en geweld en worden hun mensenrechten actief ondermijnd”, zo zegt Katrin Hugendubel van ILGA-Europe. “Maar we zien nog steeds te veel landen in de regio die terughoudend zijn in het bevorderen van de wettelijke bescherming en hun eerdere toezeggingen niet vernieuwen met nationale strategieën en actieplannen. Deze inactiviteit is gevaarlijk, want zonder de juiste wetgeving om minderheden te beschermen, waaronder LGBTI-personen, zal het voor nieuw gekozen regeringen veel te gemakkelijk zijn om snel mensenrechten en democratie te ondermijnen.”

    De Rainbow Map toont ook aan dat enkele regeringen die uitdaging  wel aangaan. In een jaar met meer dan 30 verkiezingen in de regio, waaronder de EU-verkiezingen volgende maand, illustreert de kaart een sterke politieke wil om de bescherming van LGBTI-mensenrechten in verschillende landen vooruit te helpen.

    Duitsland, IJsland, Estland, Liechtenstein en Griekenland maakten  de grootste sprongen in de Rainbow Map-ranglijst. Zowel Estland als Griekenland wijzigden hun wetten om huwelijken en adopties door homoseksuele stellen mogelijk te maken, Griekenland vulde ook de gaten in zijn antidiscriminatiewetgeving om LGBTI-personen volledig te beschermen, en Liechtenstein breidde adoptierechten uit naar homoseksuele koppels.

     

    Lees meer
  • Irak bestraft homoseksualiteit met gevangenisstraffen tot 15 jaar

    Het Iraakse parlement heeft een wet goedgekeurd waardoor homoseksuele relaties bestraft met een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijftien jaar.De zaterdag aangenomen wet moet de "de Iraakse samenleving beschermen tegen moreel verval en de oproepen tot homoseksualiteit die de wereld hebben overspoeld”. Dat blijkt alvast uit een kopie van de wet die persagentschap Reuters in handen kreeg.

    Het wetsvoorstel werd goedgekeurd door de verschillende  conservatieve sjiitische moslimpartijen die de meerderheid in het Iraakse parlement vormen.

    De wet die zowel de prostitutie als de homoseksualiteit moet tegengaan, verbiedt homoseksuele relaties met een minimumstraf van tien jaar en een maximumstraf tot 15 jaar. Ook prostitutie en het aanzetten tot homoseksualiteit wordt door de nieuwe wet bestraft met een minimumstraf van zeven jaar.

    De aangenomen wet wet bestraft verder ook iedereen die “zijn biologische geslacht aanpast op basis van zijn persoonlijke wens of ideologie”. Hierdoor kunnen transpersonen en de artsen die hen hierin begeleiden een gevangenisstraf tot drie jaar krijgen.

    In de oorspronkelijke straf stond voor seksuele daden tussen personen van hetzelfde geslacht een doodsstraf. Dat werd afgezwakt na druk vanuit de Verenigde Staten en Europa.

    Tot zaterdag werden homoseksuele daden niet expliciet bestraft. LGBTQ’s werden wel vervolgd op basis van losjes gedefinieerde moraliteitsclausules in het strafrecht.

    foto: engin akyurt // Unsplash

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste