Buitenland

  • ILGA-Europe lance une nouvelle campagne et appelle les politiciens à protéger les droits LGBTQ.

    ILGA-Europe lance une nouvelle campagne appelant tous les candidats aux élections européennes de juin à s'engager pour la protection et la promotion des droits de l'homme des personnes LGBTI. En signant l'engagement "Come Out 4 Europe", ils peuvent montrer comment ils soutiendront et protégeront les droits de l'homme des personnes lesbiennes, gays, bisexuelles, trans et intersexes (LGBTI) en tant que membres élus du Parlement européen.

    Dans de nombreux pays européens, les droits des LGBTQ sont également attaqués. Cela est confirmé par un nouveau rapport d'ILGA-Europe, qui constate une forte augmentation de la rhétorique anti-LGBTI dans les États membres de l'UE. Cela a conduit à une escalade de manifestations violentes à l'extérieur des écoles et des bibliothèques, pendant les marches des fiertés et à une nouvelle escalade de la violence contre les personnes LGBTI.

    "Le discours public devient de plus en plus polarisé et violent, et en conséquence, la communauté LGBTI a connu la violence la plus élevée et la plus grave en Europe au cours de la dernière décennie", explique Katrin Hugendubel, directrice du plaidoyer d'ILGA-Europe. "Les valeurs et normes fondamentales sur lesquelles l'UE est fondée - le respect de la dignité humaine et des droits de l'homme, la liberté, la démocratie, l'égalité et l'état de droit, les droits de l'homme, et en particulier les droits de l'homme des personnes LGBTI, sont remis en question par l'extrême droite."

    "Au cours des cinq dernières années, nous avons vu une détermination politique pour promouvoir les droits fondamentaux des droits LGBTI, ce qui a porté ses fruits dans toute l'UE, avec des actions de certains États membres pour limiter les droits des personnes LGBTI finalement abordées par toutes les institutions de l'UE, y compris les États membres soutenant.

    "Mais en même temps, les droits et l'humanité des personnes LGBTI sont de plus en plus exploités pour polariser la société, saper la démocratie, l'état de droit et les droits de l'homme."

    L'engagement Come Out 4 Europe, qui peut être signé sur un site web dédié, comeout.eu, donne l'opportunité aux candidats de montrer comment ils travailleront pour protéger et promouvoir les droits de l'homme des personnes LGBTI pendant le prochain mandat.

    Lees meer
  • ILGA-Europe lanceert nieuwe campagne en roept politici op om LGBTQ-rechten te beschermen

    ILGA-Europe roept In een nieuwe campagne alle kandidaten bij de Europese verkiezingen van juni op om zich in te zetten voor de bescherming en bevordering van de mensenrechten van LGBTI-mensen. Met het ondertekenen van de 'Come Out 4 Europe'-belofte kunnen zij laten zien hoe zij de mensenrechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse (LGBTI) personen zullen ondersteunen en beschermen als gekozen leden van het Europees Parlement.

    Ook in heel wat Europese landen liggen de LGBTQ-rechten onder vuur. Dat blijkt ook uit een  nieuw rapport van ILGA-Europe, waarin een scherpe stijging van anti-LGBTI-retoriek in de EU-lidstaten wordt geconstateerd. Dat heeft geleid tot een escalatie van gewelddadige protesten buiten aan scholen en bibliotheken, tijdens Pride-marsen en een verdere escalatie van geweld tegenover LGBTI-personen.

    "Het publieke discours wordt steeds gepolariseerder en gewelddadiger, en als gevolg daarvan heeft de LGBTI-gemeenschap het hoogste en meest ernstige geweld in heel Europa meegemaakt in het afgelopen decennia”,zo duidt Katrin Hugendubel, Advocacy Director van ILGA-Europe. “De kernwaarden en normen waarop de EU is gebaseerd - respect voor menselijke waardigheid en mensenrechten, vrijheid, democratie, gelijkheid en de rechtsstaat, mensenrechten, en in het bijzonder de mensenrechten van LGBTI-mensen, worden vanuit extreem-rechtse hoek in twijfel getrokken.”

    “In de afgelopen vijf jaar hebben we politieke vastberadenheid gezien om de fundamentele rechten van LGBTI-rechten te bevorderen, wat resultaten heeft opgeleverd in de hele EU, met acties van bepaalde lidstaten om de rechten van LGBTI-mensen te beperken die eindelijk worden aangepakt door alle EU-instellingen, inclusief ondersteunende lidstaten.

    "Maar tegelijkertijd worden de rechten en de menselijkheid van LGBTI-mensen steeds vaker gebruikt om de samenleving te polariseren, de democratie, de rechtsstaat en mensenrechten te ondermijnen."

    De Come Out 4 Europe-belofte, die ondertekend kan worden op een speciale website, comeout.eu, en geeft aan kandidaten de kans om te laten zien hoe zij zullen werken om de mensenrechten van LGBTI-mensen in de komende termijn te beschermen en te bevorderen.

     

    Lees meer
  • Ghanese parlement keurt anti-LGBTQ wet goed

    Het parlement in Ghana heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor homoseksualiteit bestraft kan worden. Wie zich identificeert als lid van de LGBTQ+gemeenschap kan hierdoor een gevangenisstraf van zes maanden tot  drie jaar krijgen. Activisten die LGBTQ+ rechten verdedigen kunnen door de nieuwe wet tussen de drie en vijf jaar de gevangenis in vliegen.Dat kan zelfs tot tien jaar oplopen als dit gebeurd in het bijzijn van kinderen. 

    De 'Human Sexual rights and Ghanaian Family Values Bill' moet nog door de Ghanese president Nana Akufo-Addo worden ondertekend en die heeft aangekondigd dat hij dat enkel zal doen als er een meerderheid van de Ghanezen achter deze wet staan. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren omdat hij wil voorkomen dat het imago van Ghana schade oploopt  en omdat hij in december aftreedt en ook zijn persoonlijk imago in het buitenland niet wil schaden.

    Lees meer
  • Hongaarse Propagandawet heeft angstklimaat gecreëerd voor LGBTQ-gemeenschap

    De Propagandawet van 2021, die discussies over en weergave van LGBTI+-mensen op scholen en in de media aan banden legt, heeft verstrekkende gevolgen gehad voor LGBTI+-personen en -groepen in Hongarije. Het heeft negatieve stereotypen en discriminerende houdingen verankerd en het recht op vrijheid van meningsuiting beperkt. Dat zegt Amnesty International in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

    Het rapport ‘From freedom to censorship: Consequences of the Hungarian Propaganda Laws’ omschrijft hoe de wet in drie jaar tijd een alomtegenwoordig afschrikkend effect heeft gehad binnen de media, reclame en uitgeverijen, met gevolgen die op grote schaal worden gevoeld onder LGBTI+-groepen en -individuen.

    “De Propagandawet heeft een sfeer van angst gecreëerd en de toegang tot informatie beperkt, vooral voor jongeren. Angst voor sancties heeft geleid tot een ‘chilling effect’ dat mensen ervan weerhoudt informatie over seksuele geaardheid en genderidentiteit te geven, te zoeken en te ontvangen. De Propagandawet heeft ook bijgedragen aan negatieve stereotypen en discriminerende houdingen ten opzichte van LGBTI+-mensen”, aldus Eszter Mihály, onderzoeker van Amnesty International Hongarije.

    Uit de bevindingen van Amnesty International blijkt dat de wet het recht van mensen op vrijheid van meningsuiting, met inbegrip van het recht van kinderen op toegang tot informatie, onrechtmatig beperkt op een manier die niet wettelijk is, noch noodzakelijk of proportioneel is. De wet heeft geen legitiem doel en is daarom niet in overeenstemming met het internationaal recht.

    “De Propagandawet is onwettig en heeft verstrekkende negatieve gevolgen gehad voor het recht van mensen op vrijheid van meningsuiting door middel van wijdverspreide beperkingen, waaronder voor de media, reclame en uitgeverijen,” besluit Eszter Mihály.

    “Deze wet hoort niet thuis in Hongarije en draagt bij aan een toenemende stigmatisering en negatieve stereotypering van LGBTI+-mensen. De wet moet onmiddellijk worden ingetrokken en er moet actie worden ondernomen om de schade die de wet heeft aangericht ongedaan te maken.”

    Lees meer over het onderzoek van Amnesty International :

    Hongaarse anti-LGBTQ wet stigmatiseert regenbooggemeenschap steeds verder

    Lees meer
  • Anti-LGBTQ wet ingediend in Wit-Rusland

    Wit-Rusland is er een wetsvoorstel ingediend dat de  ‘promotie van niet-traditionele relatievormen verbiedt’. Dat meldde het persbureau Belta vorige maandag. Met de term wordt verwezen naar relaties tussen LGBTQ+ personen. 

    Volgens Belta heeft procureur-generaal Andrei Shved in een toespraak voor de wetgevers gezegd dat  dat er een wetsvoorstel klaar is dat administratieve aansprakelijkheid vaststelt voor het promoten van "abnormale relaties, pedofilie en de  weigering om kinderen te hebben".

    Sinds 2013 is er reeds een soortgelijke wet van kracht in Rusland. Afgelopen november bestempelde het Russische hooggerechtshof de internationale LGBTQ-beweging als een extremistische organisatie.

    In Wit-Rusland werd homoseksualiteit in 1994 uit de strafwet gehaald maar het land erkent nog steeds geen homohuwelijken en er wordt door de autoriteiten streng opgetreden tijdens LGBT-pride optochten. President Alexander Lukashenko is een van de sterke bondgenoten van de Russische president Vladimir Poetin en  heeft  in het verleden homoseksuelen reeds voor perverten uitgemaakt.

    foto: Jana Shnipelson // Unsplash

    Lees meer
  • Le tribunal japonais reconnaît l'identité de genre sans intervention chirurgicale

    Au Japon, dans une décision historique, il a été décidé qu'un homme transgenre pourrait modifier ses documents d'identité sans avoir à subir l'opération de changement de sexe obligatoire. La décision du tribunal de la famille à Tsuyama date du 7 février et intervient huit ans après que Tacaquito Usui ait pour la première fois porté l'affaire devant les tribunaux, où il avait été débouté.

    Selon le Japan Times, l'homme transgenre est un agriculteur de Shinjo où il vit avec sa partenaire et le fils de 13 ans de celle-ci. Maintenant que Usui a obtenu l'autorisation du tribunal de modifier son genre légal sur ses papiers d'identité, le couple peut également se marier.

    Cette décision historique a été rendue possible après que la Cour suprême du Japon a annulé en octobre dernier une loi de 2004 qui obligeait les personnes transgenres à subir une opération chirurgicale entraînant la stérilisation avant que leur genre puisse être modifié sur leurs documents d'identité. Selon la Cour suprême, cela violait le droit constitutionnel des personnes transgenres à ne pas être discriminées et portait atteinte à l'intégrité physique des personnes transgenres.

    Lees meer
  • Japanse rechtbank erkent genderidentiteit zonder chirurgische ingreep

    Een familierechtbank in Japan heeft in een historische uitspraak ervoor gezorgd dat een transman zijn identiteitsdocumenten kan laten aanpassen zonder dat hij daarvoor de verplichte geslachtsoperatie moet ondergaan. De uitspraak van de familierechtbank in Tsuyama dateert reeds van 7 februari en komt er acht jaar nadat Tacaquito Usui hiervoor een eerste keer naar de rechtbank stapte en toen ongelijk kreeg.

    Volgens de Japan Times is de transman een boer uit Shinjo waar hij met zijn partner en haar 13-jarige zoon leeft. Nu dat Usui de toestemming van de rechtbank heeft gekregen om zijn wettelijke gender aan te passen op zijn identiteitspapieren kan het koppel ook in het huwelijk treden.

    Deze historische uitspraak werd mogelijk nadat het Japanse hooggerechtshof in oktober vorig jaar een wet uit 2004 vernietigde die transpersonen verplichtte een operatie te ondergaan waar hun voortplantingsorganen verwijderd werden vooraleer hun gender op hun identiteitsdocumenten aangepast kan worden.  Volgens het hooggerechtshof ging dit in tegen het grondwettelijke recht van transpersonen om niet gediscrimineerd te worden en de lichamelijke integriteit van transpersonen aantastte.

    Lees meer
  • La Grèce ouvre le mariage et l'adoption aux couples homosexuels.

    Le parlement de la Grèce a légalisé jeudi à une large majorité le mariage homosexuel. Les couples homosexuels peuvent désormais également adopter des enfants. L'ouverture a rencontré beaucoup d'opposition de la part de l'Église orthodoxe. Finalement, 176 membres du parlement ont approuvé la proposition de loi, 76 ont voté contre et deux membres du parlement se sont abstenus.

     

    Avec cela, la Grèce devient le seizième pays européen et le premier pays orthodoxe où les couples de même sexe peuvent se marier. Après le vote, le premier ministre Kyriakos Mitsotakis a posté sur X, l'ancien Twitter, le message que « c'est un jalon pour les droits de l'homme et présente la Grèce comme un pays progressiste et démocratique, qui suit passionnément les valeurs européennes. »

    Les couples homosexuels grecs pouvaient déjà conclure un accord de partenariat depuis une dizaine d'années mais seuls les parents biologiques des enfants de la famille avaient droit aux droits parentaux. Désormais, les deux partenaires sont reconnus comme parents. Cependant, les couples homosexuels n'ont toujours pas accès à la gestation pour autrui en Grèce. Ils peuvent cependant adopter des enfants nés à l'étranger par gestation pour autrui.

    Lees meer
  • Griekenland stelt huwelijk en adoptie voor homoseksuele koppels open

    Het parlement van Griekenland heeft donderdag met overgrote meerderheid het homo-huwelijk gelegaliseerd. Homoseksuele koppels kunnen meteen ook kinderen adopteren. Tegen de openstelling kwam veel tegenstand van de Orthodoxe kerk. Uiteindelijk keurden 176 parlementsleden het wetsvoorstel goed, 76 stemden tegen en twee parlementsleden onthielden zich.

    Hiermee is Griekenland het zestiende Europese land en eerst Orthodoxe land waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Na de stemming postte premier  Kyriakos Mitsotakis op X, het vroegere Twitter, het bericht dat ‘dit een mijlsteen is voor de mensenrechten en Griekenland presenteert als een progressief en democratisch land, dat passioneel de Europese waarden volgt.’

    Griekse homoseksuele koppels konden reeds een tiental jaar een partnerschapsovereenkomst afsluiten maar daarbij maakten enkel de biologische ouders van de kinderen in het gezin aanspraak op de ouderlijke rechten. Nu worden de beide partners als ouders erkend. Wel hebben homoseksuele koppels nog geen toegang tot het draagmoederschap in Griekenland. Kinderen die via draagmoederschap in het buitenland zijn geboren kunnen ze dan wel adopteren.

    Foto:generated met AI

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste