Buitenland

  • Madrid draait rechten van LGBTQ-gemeenschap terug

    De regionale assemble van Madrid heeft vrijdag een voorstel van de aan de macht zijnde conservatieve partij de Volkspartij (Partido Popular) goedgekeurd dat de beschermingen voor  LGBTQ personen terugdraait. Door de aanpassing is het niet langer meer strafbaar om werknemers te discrimineren omwille van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Ook is het niet langer meer strafbaar om personen op basis van hun genderidenditeit of hun seksuele oriëntatie in elkaar te slaan op voorwaarde dat er geen 

    De beslissing werd op kritiek onthaald van de oppositiepartijen en LGBTQ activisten. Het wetsvoorstel, dat een regionale trans en LGBTQ-rechtenwet aanpast, maakt van Madrid de eerste Spaanse regio dat de rechten van LGBTQ’s terug draait.

    De wet werd met 80-53, dankzij de meerderheid die de PP heeft in de kamer, aangenomen. Het wetsvoorstel kreeg ook de steun van de extreemrechtste partij VOX die in verschillende andere steden, maar niet in Madrid, mee aan de macht is.

    Lees meer
  • Moordenaars van Brianna Ghey schuldig bevonden

    Een minderjarige jongen en meisje zijn woensdag schuldig bevonden voor de moord op Brianna Grey. De twee vielen op 11 februari 2023 het zestienjarige transmeisje aan in een park in Cheshire en dienden haar daar 28 messteken toe.

    Woensdag werden de beide daders unaniem door een jury schuldig bevonden voor de moord. De twee ontkenden dat ze Ghey vermoord hadden en gaven elkaar de schuld. Het bebloede mes werd in de slaapkamer van de jongen aangetroffen en in de slaapkamer van het meisje werd een verfrommeld notabriefje gevonden met daarop het plan om Ghey te vermoorden. 

    Tijdens de rechtszaak kreeg de jury ook te horen dat de beide tieners, die nu zestien zijn, geobsedeerd zijn met geweld, martelingen en de dood. Ze hadden ook een moordlijst opgesteld met daarop de namen van mensen die ze wilden vermoorden waaronder Ghey en nog vier andere kinderen. Sinds hun elfde, en in aanloop op de moord, stuurden ze elkaar duizenden berichten waarin ze hun gestoorde plannen bespraken. Tijdens het onderzoek en de rechtszaak noemden ze die berichten ‘duistere fantasieën’.

    Volgende maand beslist de rechter hoelang de beide tieners de cel in moeten voor de moord op Brianna Ghey.

    Lees meer
  • Paus Franciscus geeft toestemming om homoseksuele relaties in te zegenen

    Paus Franciscus heeft de weg vrijgemaakt voor de zegening van homoseksuele huwelijken in de katholieke kerk. Dat melden Duitse media op basis van een brief uit het Vaticaan. Huwelijken tussen koppels van hetzelfde geslacht zijn voor het Vaticaan echter nog een stap te ver.

    In de verklaring 'Fiducia supplicans' geeft het Vaticaan geestelijken voortaan de toestemming om “koppels in onregelmatige situaties en koppels van hetzelfde geslacht ” te zegenen. Daarbij mag echter geen enkele vorm van een ritueel of dienst plaatsvinden.De inzegening geen sacrament van het huwelijk en elk element dat de indruk van een huwelijk kan wekken  moet worden vermeden.De verklaring van het Vaticaan draagt de handtekening van kardinaal Victor Fernandez, de prefect van de autoriteit voor de geloofsleer, en werd uitdrukkelijk goedgekeurd door paus Franciscus.

    Foto:  Ashwin Vaswani //Unsplash

    Lees meer
  • La police russe effectue des descentes dans les bars gays après l'interdiction du " mouvement LGBT extrémiste".

    À peine un jour après que la Cour suprême russe a statué que le mouvement LGBT devait être considéré comme une organisation extrémiste, la police de Moscou a effectué des descentes vendredi soir dans plusieurs bars gays, clubs gays et saunas principalement fréquentés par des hommes. C'est ce qu'ont rapporté, entre autres, l'agence de presse AP et d'autres médias.

    Les descentes auraient été menées sous prétexte de lutte contre la drogue, mais selon des témoins, les présents ont été interrogés et leurs cartes d'identité ont été photographiées par les policiers.

    Plusieurs établissements LGBTQ russes ont pris leurs précautions en raison de la décision de la Cour suprême en fermant leurs portes. C'est notamment le cas des propriétaires du club gay Central Station à Saint-Pétersbourg, qui ont appris qu'ils ne pouvaient plus utiliser l'emplacement qu'ils louaient.

    "Nous sommes vraiment désolés de vous informer que l'emplacement que nous avions loué nous a été interdit en raison de la législation", peut-on lire sur leur page Facebook. "Nous nous excusons, mais nous ne sommes plus en activité. À bientôt pour de nouvelles rencontres !"

    Selon les militants, la définition de « l'organisation LGBT » utilisée par la Cour suprême est si large et vague que les autorités russes peuvent prendre des mesures contre quiconque et tout groupe s'ils soupçonnent qu'ils font partie de la communauté LGBTQ. Cette communauté est désormais inscrite sur une liste de 100 organisations extrémistes, aux côtés des Témoins de Jéhovah, de l'État islamique (EI), d'organisations de défense des droits de l'homme et de la fondation anticorruption de l'opposant Alexeï Navalny, entre autres.

    Photo: Valery Tenevoy // Unsplash

    Lees meer
  • Russische politie valt gaybars binnen na verbod op "extremistische LGBT-beweging"

    Nauwelijks een dag nadat het Russische Hooggerechtshof oordeelde dat de LGBT-beweging als een extremistische organisatie beschouwd moet worden is de politie van Moskou vrijdagavond binnen gevallen in verschillende homo-bars, gayclubs en sauna’s die voornamelijk bezocht worden door mannen. Dat meldt ondermeer persbureau AP en andere media.

     

    De invallen zouden gebeurd zijn onder het mom van de strijd tegen drugs maar volgens getuigen werden de aanwezigen ondervraagd en werden hun identiteitsbewijzen door de politieagenten gefotografeerd.

    Verschillende Russische LGBTQ-horecazaken hebben door de beslissing van het Hooggerechtshof het zekere voor het onzekere genomen en hun deuren gesloten. Dat is onder meer het geval bij de uitbaters van de gayclub Central Station in Sint-Petersburg die te horen kregen dat ze geen gebruik meer konden maken van de locatie die ze huurden. 

    “Het spijt ons ten zeerste te moeten meedelen dat de locatie die we hadden gehuurd, ons de toegang heeft ontzegd vanwege de wetgeving”, zo staat te lezen op hun Facebookpagina. “Onze excuses, maar we zijn niet langer operationeel. Tot ziens bij nieuwe ontmoetingen!”

    Volgens activisten is de door het Hooggerechtshof gehanteerde definitie van ‘LGBT-organisatie’ zo breed en vaag dat de Russische autoriteiten actie kunnen ondernemen tegen iedereen en elke groepering als ze ook maar vermoeden dat ze behoren tot de LGBTQ-gemeenschap. Die gemeenschap is nu opgenomen in een lijst van 100 extremistische organisaties met daarop onder andere de Jehovah’s Getuigen, Islamitische Staat (IS), mensenrechtenorganisaties en de anticorruptiestichting van oppositieleider Aleksej Navalni.

    Foto: Valery Tenevoy //Unsplash

    Lees meer
  • La Cour suprême russe qualifie le mouvement LGBT international d'extrémiste

    La Cour suprême de Russie a qualifié le « mouvement LGBT international » d'extrémiste. Le ministère de la Justice avait précédemment déposé une demande administrative auprès de la Cour suprême le mois dernier pour classer le « mouvement LGBT international » comme « extrémiste » et interdire ses activités sur le territoire de la Fédération de Russie. Selon les juges, les activités des organisations LGBT provoquent des « troubles sociaux et religieux » et vont à l'encontre de la législation qui interdit l'extrémisme.

     

    La décision du tribunal est classée comme un secret d'État et peut être punie de peines de prison si les gens participent aux activités d'une organisation LGBT, partagent des informations ou défendent davantage de droits LGBT en Russie.

     

    Suite à la décision de la Cour suprême, le « mouvement LGBT international » figure également sur la liste des 100 organisations extrémistes en Russie. Les militants russes actifs à l'étranger peuvent également être poursuivis.

     

    Dans une première réaction, ILGA-Europe condamne la décision et l'attaque contre les personnes LGBT par la Cour suprême. « Cette interdiction est sans précédent dans notre région et rend passibles de poursuites les organisations et les individus qui ont résisté aux attaques violentes dirigées par l'État depuis 2013, tant contre les droits des personnes LGBT que contre la société civile indépendante et les médias », déclare l'organisation dans une première réaction à la décision de la Cour suprême.

    « Nous exprimons notre solidarité envers les militants LGBT en Russie, qui sont restés résilients et déterminés face aux attaques répétées et croissantes contre leur travail, leur vie et leur liberté. ILGA-Europe travaille depuis plus de 15 ans à soutenir directement et à renforcer le mouvement LGBT en Russie en fournissant des ressources, des apprentissages, des réseaux et des possibilités de collaboration, ainsi qu'en mobilisant des réseaux de solidarité. Nous sommes déterminés à continuer à le faire tout en apprenant ce qui est nécessaire à mesure que la situation évolue. »

    Lees meer
  • Russisch Hooggerechtshof bestempeld de internationale LGBT-beweging als extremistisch

    Het Hooggerechtshof van Rusland heeft de ‘internationale LGBT-beweging’ als extremistisch bestempeld. Het ministerie van Justitie diende hiervoor eerder vorige maand  een administratief verzoek in bij het Hooggerechtshof om de internationale LGBT-beweging als “extremistisch te catalogeren en haar activiteiten op het grondgebied van de Russische Federatie te verbieden.” Volgens de rechters veroorzaken de activiteiten van de LGBT-organisaties”sociale en religieuze onrust” en gaan ze in tegen de wetgeving in die extremisme verbiedt. 

    De beslissing van de rechtbank wordt geklasseerd als een staatsgeheim en kan bestraft worden met een gevangenisstraf als mensen deelnemen aan activiteiten van een LGBT-organisatie, informatie delen of opkomen voor meer LGBT-rechten in Rusland.

    De internationale LGBT-beweging komt door de beslissing van het Hooggerechtshof ook op een lijst van 100 extremistische organisaties in Rusland. Ook kunnen Russische activisten die in het buitenland actief zijn vervolgd worden.

     

    In een eerste reactie veroordeeld ILGA-Europe de beslissing en aanval op LGBT-personen door het Hooggerechtshof. “Dit verbod is ongekend in onze regio en maakt organisaties en individuen strafbaar die sinds 2013 weerstand hebben geboden aan harde door de staat geleide aanvallen, zowel gericht op de rechten van LGBTI-personen als op onafhankelijke burgermaatschappij en media”, zo laat de organisatie weten in een eerste reactie op de beslissing van het Hooggerechtshof.

    “Wij staan solidair achter LGBTI-activisten in Rusland, die veerkrachtig en vastberaden zijn gebleven in het licht van herhaalde en escalerende aanvallen op hun werk, leven en vrijheid. ILGA-Europe heeft zich meer dan 15 jaar ingezet om de LGBTI-beweging in Rusland direct te ondersteunen en te versterken door middel van het bieden van middelen, leren, netwerken en samenwerkingsmogelijkheden, evenals mobilisatie van solidariteitsnetwerken. We zijn vastbesloten om dit te blijven doen terwijl we leren wat er nodig is naarmate de situatie zich ontwikkelt.

    Lees meer
  • Homomonument in Den Haag opnieuw beklad

    Het Internationaal Homomonument van Den Haag is opnieuw beklad. Op foto's bij Den Haag FM is te zien dat er hakenkruizen op zijn geverfd. Ook afgelopen zomer was dit het geval. Toen werden er homofobe teksten aangebracht nu gaat het over hakenkruizen en een hartje met daarnaast de tekst ‘Antifa’.

    Waarschijnlijk werd het monument aan de Koekamp in Den Haag in de nacht van maandag op dinsdag beklad. De metalen sculptuur van een lint werd in 1993 onthuld en herdenkt  alle lesbische vrouwen en homoseksuele mannen in de wereld die vervolgd en onderdrukt zijn of worden vanwege hun geaardheid.Ook is het gedenkteken een teken van strijd om erkenning van gelijke rechten en tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid. 

    Het homomonument en de verschillende regenboogkleurige bankjes die tegenover het homomonument staan werden reeds verschillende keren eerder beklad. Afgelopen zomer werden er nog de teksten 'Weg met pride' geschreven en 'Fuck Pride' geschreven. De bankjes werden dan weer met zwarte strepen beklad. Ook de regenboogvlag werd vorig jaar zeven keer uit de grond getrokken.

     

    Foto: Internationaal Homomonument Den Haag

    Lees meer
  • Nederlandse politieke partijen ondertekenen Stembus Regenboogakkoord

    In de aanloop van de Nederlandse verkiezingen van aanstaande woensdag hebben lijsttrekkers en vertegenwoordigers van negen politieke partijen het Regenboog Stembusakkoord 2023 ondertekend. In het akkoord doen de partijen een reeks beloften over lgbti+emancipatie voor de komende kabinetsperiode. Het is reeds de vierde keer dat er voor een verkiezing zo een Regenboog Stembusakkoord is ondertekend. ‘Juist in deze tijd is het ontzettend fijn en belangrijk dat partijen, ondanks hun onderlinge verschillen, laten zien dat ze staan voor onze gemeenschap,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

    In het akkoord staan maatregelen om discriminatie en geweld tegen lhbti+personen en andere minderheden aan te pakken en respect en acceptatie op school te bevorderen. Er is onder meer afgesproken dat er een ambitieus lgbti+emancipatietiebeleid komt, een wettelijk verbod komt op pogingen tot lgbti+conversie (‘genezing’), dat er wettelijk transitieverlof voor trans personen wordt ingevoerd en de wachtlijsten voor transgenderzorg worden aangepakt, er een verbod komt op niet-vrijwillige en niet-medisch noodzakelijke behandelingen van intersekse kinderen, en dat bijvoorbeeld non-binaire mensen de mogelijkheid krijgen om de V of M in officiële documenten als het paspoort te laten wijzigen in een X.

    Het akkoord werd namens de partijen getekend door Frans Timmermans (GL|PvdA), Rob Jetten (D66), Mariëlle Paul (VVD), Henri Bontenbal (CDA), Ines Kostić (Partij voor de Dieren), Bastiaan Meijer (SP), Imane Elfilali (Volt) en Rebekka Timmer (BIJ1). Ook 50PLUS heeft laten weten het akkoord te onderschrijven. NSC en BBB hebben helaas laten weten niet mee te zullen tekenen.

    Veertig dicriminatierechercheurs

    Om geweld en discriminatie aan te pakken, beloven de partijen o.a. hogere wettelijke straffen op discriminerend geweld, het aanstellen van 40 discriminatierechercheurs (nu zijn dat er vier), meer tijd en geld voor Roze in Blauw-politieteams, een stevige aanpak van online discriminatie en een wettelijke verduidelijking dat discriminatie van de hele lgbti+gemeenschap verboden en strafbaar is (dus inclusief bi+, aseksuele, transgender en intersekse personen).

    De partijen beloven in het akkoord elke vorm van discriminatie te zullen aanpakken, of het nu is wegens (een combinatie van) seksuele oriëntatie, geslachtskenmerken, genderidentiteit, genderexpressie, geslacht, huidskleur of welke grond dan ook.

    Om geweld te voorkomen en de situatie van lhbti+jongeren te verbeteren, willen de ondertekenaars dat er op scholen meer aandacht komt voor respect en acceptatie en dat er een einde komt aan pesten en andere vormen van afwijzing. Ze beloven spoedig zogenaamde ‘identiteitsverklaringen’ af te schaffen, waarin religieuze scholen ouders laten tekenen voor afwijzing van lgbti+personen.

    Ook willen de partijen veiliger opvang voor lgbti+asielzoekers. Daders die lhbti+asielzoekers in AZC’s lastigvallen, moeten worden aangepakt, en voor lgbti+asielzoekers die zich desondanks niet veilig voelen in het AZC moeten er meer aparte vleugels en opvanglocaties komen.

    De partijen willen verder dat er een meerouderschapswet komt, om gezinnen met drie of vier ouders juridisch beter te beschermen. Die wetswijziging is eerder beloofd in de Regenboogakkoorden van 2017 en 2021 en werd aanbevolen door de staatscommissie Herijking Ouderschap. Ook het CDA wil beginnen met wetgeving op dit gebied, maar wil eerst meeroudergezag regelen.

    Er zijn ook enkele verschillen tussen de ondertekenende partijen. Zo hebben alle partijen in beginsel een positieve grondhouding tegenover een wetsvoorstel om wijziging van de geslachtsvermelding voor trans personen te vereenvoudigen en bestaan daartegen geen principiële of morele bezwaren. GL|PvdA, D66, PvdD, SP, Volt en BIJ1 willen dat dit wetsvoorstel spoedig wordt ingevoerd, terwijl VVD en CDA nog een slag om de arm houden. Verder willen alle partijen de lhbti+beweging blijven steunen in landen waar rechten onder druk staan en lhbti+personen worden vervolgd, terwijl recent bleek dat de VVD het hele ontwikkelingssamenwerkingsbudget wil schrappen en alleen nog noodhulp beschikbaar wil stellen.

    bron: COC Nederland

    Foto: Geert van Tol

    Lees meer
  • La Lettonie approuve le partenariat civil pour les couples homosexuels.

    Le parlement letton a approuvé une loi permettant aux couples homosexuels d'enregistrer officiellement leur relation. La loi entrera en vigueur à partir de la mi-prochaine année.

    À partir de ce moment-là, les couples de même sexe pourront enregistrer leur relation et bénéficier de certains avantages fiscaux et de sécurité sociale. De plus, les partenaires auront le droit de rendre visite à leur moitié à l'hôpital en cas d'hospitalisation. Cependant, les couples homosexuels n'auront pas les mêmes droits que les couples mariés. Le mariage homosexuel n'est toujours pas possible en Lettonie, car le mariage y est légalement défini comme "une union entre un homme et une femme". Des différences subsisteront également en ce qui concerne les droits de succession par rapport aux couples hétérosexuels mariés. Les couples de même sexe ne pourront pas non plus adopter d'enfants en vertu de la nouvelle loi.

    L'approbation de cette loi intervient quelques mois après l'élection d'un président homosexuel en Lettonie en juillet. L'ancien ministre des Affaires étrangères, Edgars Rinkēvičs, a prêté serment en tant que président en juillet et a promis de briser le "plafond de verre".

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste