Buitenland

 • Ook Pride Amsterdam dit jaar afgelast

  Ook in Amsterdam worden alle pride evenementen door het coronavirus afgelast. De viering van de vijfentwintigste editie van Pride Amsterdam wordt doorgeschoven naar 2021.Dat besluit heeft het bestuur van de stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) helaas en met pijn in haar hart moeten nemen. Het is niet verantwoord en ook niet haalbaar om dit jaar een groot Pride-festival te organiseren.

  De gevolgen van de coronacrisis zijn te groot. “We lopen tegen te veel onzekerheden en beperkingen aan”, zegt scheidend voorzitter Frits Huffnagel van AGP. “Bovendien is een Pride organiseren in een 1,5 meter maatschappij ook niet haalbaar. Volle straat- en pleinfeesten en honderdduizenden mensen op de kade en boten langs de route, dat kan in deze tijd gewoon niet.”

  Aspect dat meespeelt is dat er bij Pride Amsterdam veel organisaties betrokken zijn. “Stel dat de overheid eind juli grote evenementen toch zal toestaan, dan zullen velen partner-organisatoren daarvoor geen budget meer ter beschikking hebben. De LHBT-horeca in het hele land krijgt momenteel zware klappen. Velen zullen geen geld meer hebben voor het organiseren van een Pride feest of een mooie boot in de parade.” In goed overleg met de gemeente Amsterdam is daarom besloten om de 25ste editie van Pride Amsterdam een jaar later in 2021 te organiseren.

  “De licentie van AGP, die dit jaar zou aflopen, wordt door de gemeente met een jaar verlengd, zodat onze organisatie de Pride in 2021 zeker mag organiseren.” Ook financieel komt de gemeente AGP tegemoet. “Een jaar zonder Pride Amsterdam is namelijk niet een jaar zonder uitgaven, maar wel zonder inkomsten. Daarom heeft de gemeente besloten dat wij 80% van het subsidiebedrag mogen behouden om daarmee een gedeelte van het verlies in 2020 te dekken.”

  Het zijn twee besluiten van de gemeente Amsterdam, waar de Pride-organisatie ontzettend blij mee is. “Anders hadden we het niet kunnen bolwerken”, zegt Huffnagel. “Nu kunnen we onze verantwoordelijkheid nemen en zorgvuldig handelen ten opzichte van onze eigen mensen, onze deelnemers en alle betrokken partijen die Pride Amsterdam elk jaar weer mogelijk maken. Ik ben uiteraard diepbedroefd over het niet doorgaan, maar ik weet ook dat dit het enige juiste besluit is dat we hebben kunnen nemen.”

  Deelnemers die een plek in de 25ste botenparade hebben weten te bemachtigen blijven verzekerd van deelname. Zij zullen alleen niet op 1 augustus 2020 door de grachten varen, maar een jaar later op 7 augustus 2021. “Zichtbaarheid van de seksuele en gender diversiteit is heel belangrijk voor de emancipatie van onze community”, zegt directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam. “We kunnen het ons daarom eigenlijk niet veroorloven om een jaar over te slaan. Samen met de afdeling diversiteit van de gemeente zullen we dan ook onderzoeken of er op kleine schaal nog dingen georganiseerd kunnen worden. Daarvoor geldt echter ook dat de mogelijkheden afhankelijk zullen zijn van de op dat moment geldende corona-maatregelen.”

   

  Lees meer
 • Europarlementsleden roepen Hongarije op om beruchte artikel 33 te herroepen

  63 Europarlementsleden, waaronder Petra De Sutter (Groen), Hilde Vautmans (Open VLD) en Olivier Chastel (MR), hebben de Hongaarse premier en de minister van Justitie om het beruchte artikel 33 van de onlangs goedgekeurde omnibus-wet te herroepen. Het artikel beperkt de rechten van Hongaarse transseksuele en interseksuele burgers.

  Omnibuswet

  Het Hongaarse parlement besliste begin deze maand om de regering van Orban toe te staan de noodtoestand voor onbepaalde duur te verlengen en haar de macht te geven om de coronacrisis met bijzondere decreten aan te pakken. De omnibuswet die dit mogelijk maakte bevat onder meer  ook celstraffen voor het verspreiden van ‘vals nieuws’ over het virus en over de regeringsmaatregelen. In de omnibuswet zat ook een artikel verwekt die de geslachtsaanduiding op identiteitskaarten veranderd. Hierdoor zou de term ‘nem‘, wat in het Hongaars zowel geslacht, sekse als gender betekent, veranderen in ‘születési nem‘, wat ‘geslacht bij geboorte betekent. Door de wetswijziging kunnen transgenders, die hun geslacht wettelijk willen veranderen na een geslachtsoperatie en interseksuelen hun gender niet meer kunnen veranderen op hun papieren.

  Bovendien zou de wetswijziging met terugwerkende kracht werken. 

  Open Brief

  In hun open brief aan de Hongaarse premier Gergely Gulyads en minister van justitie Judit Verga hekelen de Europarlementsleden het beruchte artikel 33 .

  “Dit amendement beperkt de toegang van transseksuelen en interseksuelen in Hongarije tot de wettelijke procedures tot gender erkenning”,zo staat in de brief te lezen. “De impact op de levens van mensen die in een medisch begeleide transitie verkeren wordt hierdoor onduidelijk maar ook zorgwekkend. Legale procedures tot gender erkenning zijn de basis voor de bescherming van transgenders. Zij zijn even belangrijk voor interseksuelen die bij hun geboorte een ander geslacht krijgen toegewezen dat datgene waarmee ze zich identificeren.”

  Lees de complete open brief hier onder.

   

   

  Lees meer
 • Vijftienjarige die homoseksuele mannen in Amsterdam belaagde geeft zichzelf aan en krijgt huisarrest

  In Amsterdam heeft de vijftienjarige jongen die afgelopen zondag een homo-koppel dat hand in hand liep belaagde zich aangegeven bij de politie. Dat deed hij pas nadat hij een uitgebreid interview gaf aan een Nederlandse vlogger. 

  De twee homoseksuele mannen liepen op Paaszondag hand in hand  over straat in Amsterdam Oost toen ze het aan de stok kregen met enkele jongeren. Een gedeelte van de discussie en aanval zijn door zowel de dader als de slachtoffers gefilmd. De beelden die de slachtoffers maakten en op Facebook plaatsten werden zondag door de Nederlandse media opgepikt. Op het filmpje is te zien hoe ze worden uitgescholden en aangevallen. Later is het duo ook in het gezicht gespuugd. 

  Eén van de slachtoffers schrijft op  Facebook: ‘Amsterdam, homo’s zijn niet normaal’, zegt de jongen, die ook een eigen filmpje maakt." Verder werden ze uitgescholden voor ‘kankerhomo’s’ en kregen ze nog enkele doodsverwensingen naar hun hoofd geslingerd. Wanneer één van de slachtoffers de scheldende jongen op camera probeert vast te leggen, krijgt hij ook nog een trap. Een omstander probeert de jongens te bedaren, maar zonder succes.  Het slachtoffer belt daarop ‘Roze in Blauw’, een netwerk voor LHBTI-agenten en die adviseren om onmiddellijk 112 te bellen. Maar vooraleer de agenten ter plaatse zijn, zijn de aanvallers reeds gevlucht. Als de politie later weer weg is, komen twee van de jongens op een scooter langsgereden. Zij spugen het stel in hun gezicht.’

  Het netwerk Roze in Blauw’ verwezen op hun sociale media naar het incident en gaven over het hele paasweekend iedereen op de hoogte van het onderzoek. (Lees verder onder het Facebookbericht)

  Interview

  Op Paasmaandag stapte de vijftienjarige zelf naar de politie nadat zijn gezicht op alle media te zien was. Vooraleer hij dat deed gaf hij meer uitleg in een interview bij de Nederlandse vlogger Youness Ouaali, die de afgelopen jaren zelf meerdere keren in opspraak geraakte in zedenzaken. In het zeer gekleurde en door Ouaali gestuurde interview zei de vijftienjarige dat het incident minstens een kwartier duurde en dat slechts de laatste minuut werd gefilmd.  ”We waren daar met een paar jongens en zouden naar de winkel gaan. Die was uiteindelijk dicht. Toen liepen er twee homo’s voorbij en die keken een beetje lang. Toen zeiden ze iets met moslims, dat wij geobsedeerd zijn door hen. Daar zei iemand wat van.’

  Een van de jongens kwam volgens de 15-jarige daarna ten onrechte op hem af. ‘Hij dacht blijkbaar dat ik het zei. Hij gaf mij een duw, pakte zijn camera en begon te filmen. De emoties liepen hoog op. Toen pakte ik ook mijn telefoon om te filmen. Ik heb ze wel uitgescholden, maar dat komt ook omdat ik zwart werd gemaakt. Ik heb niks tegen homo’s.’

  De jongen zegt het koppel niet te hebben aangeraakt. De schoppende bewegingen die op de beelden te zien zijn, waren volgens hem bedoeld om ‘afstand te bewaren’. Ook zegt hij niet degene te zijn geweest die heeft gespuugd.

  De vijftienjarige jongen werd, nadat hij naar de politie stapte, aangehouden als verdachte. Omdat hij voor een andere veroordeling de opgelegde voorwaarden had geschonden besliste de raadkamer om het uitstel van strafuitvoering voor die zaak te herroepen en werd hij onder aanhouding geplaatst. Die voorlopige hechtenis mag hij thuis doorbrengen, in de vorm van huisarrest onder strikte voorwaarden.

   

  Lees meer
 • Eerste digitale World Pride in de maak

  Nu verschillende LGBTQ prides, waaronder de Belgian Pride, door het COVID19-pandemie afgelast of uitgesteld zijn, wordt er op zaterdag 27 juni voor het eerst een ‘digitale’ Wereld Pride georganiseerd. Hoe die er precies uit zal zien wordt in de komende weken bekend gemaakt. Dat maken Interpride en de European Pride Organisers Association (EPOA) bekend in een persbericht.

  Wel staat vast dat er gebruik gemaakt zal worden van verschillende digitale platforms waarop musicalnummers, toespraken en boodschappen van mensenrechten-activisten te zien zullen zijn. Het hele evenement zal gestreamd worden. 

  De twee grootste netwerken van organisators van pride optochten werken nu reeds samen met de organisatoren van de nationale prides in Canada, Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten om de eerste World Pride vorm te geven.

  Door de corona-pandemie gaat het pride seizoen de komende maanden in mineur van start. “De nooit geziene uitdagingen door de COVID-19 pandemie betekenen ook dat de meeste pride optochten niet kunnen doorgaan zoals gepland”, zo verduidelijkt EPOA voorzitster Kristine Garina.

  “Maar we zijn vastberaden dat dit ons niet zal stoppen om samen te komen als een sterke, verenigde LGBTI-beweging om te vieren voor wat we staan.”

  Met Global Pride zal de LGBTI-beweging  solidariteit kunnen tonen op  een moment waarop vele rouwen en sterkte bieden aan iedereen die zich geïsoleerd en eenzaam voelt.

  “Voor miljoenen mensen over de hele wereld zijn de pride festiviteiten de enige gelegenheid om samen te komen en om zich lid te voelen van een gemeenschap, om zich geliefd en verbonden te voelen en om te beseffen dat ze niet alleen zijn. Het is essentieel dat de organisatoren van prides ervoor zorgen dat er een mogelijkheid is om samen te komen, zelfs als dit van thuis uit moet gebeuren.”

  Hoe de World Pride precies er uit zal zien wordt in de komende weken bekend gemaakt.

   

   

  Lees meer
 • Coronavirus: ILGTA last conferentie in Milaan af

  Nu Italië helemaal op slot zit door het coronavirus heeft ILGTA ook haar conferentie in Milaan uitgesteld. Dat laat de organisatie, die reisbureaus en evenementen die zich richten op een LGBTQ-publiek, weten aan de deelnemers. De jaarlijkse conferentie zou van 6 tot 9 mei doorgaan.

  Verschillende landen verbieden grote evenementen dat is onder meer het geval in Frankrijk, Belgie (indoor) en ook in Italië waar de hele bevolking sinds dinsdag verplicht in quarantaine zit. Hierdoor kwam het dagelijkse leven zo goed als volledig stil te liggen. 

  ILGTA organiseert sinds 1983 ieder jaar in een ander land een conferentie waar honderden deelnemers van over heel de wereld naar toe komen om te netwerken. De organisatie wil geen risico’s pakken en verplaats te conferentie naar het najaar. Op die manier hebben alle deelnemers de nodige tijd om de voorbereidingen te maken en nieuwe reisplannen te maken. Een exacte datum ligt nog niet vast, die wordt bekend gemaakt na overleg met de Italiaanse regering en de WHO.

   

  Gaststad van de conferentie blijft Milaan.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste