Buitenland

 • Belgie op tweede plaats in Rainbow Europe Index

  Heel wat Europese landen blijven ter plekke trappelen op het gebied van LGBTQ-rechten. Dat blijkt uit de jaarlijkse Rainbow Index die ILGA-Europe vandaag heeft verspreid. De landen die ooit aan de top van die index stonden lijken achter te blijven in hun verplichtingen voor gelijke rechten voor holebi’s en transgenders. Verschillende landen bouwen zelfs beschermingen en gelijke rechten af. Daarom trekt ILGA-Europe aan de alarmbel. België doet het wel goed. Samen met Luxemburg staan we op de tweede plaats.

  ILGA-Europe stelt jaarlijks een rangschikking op aan de hand van 69 indicatoren die een invloed hebben op het leven van LGBTQ’s. Hierbij bekijken ze alle aspecten gaande van gelijke rechten, familiale rechten, haatdragende uitspraken, wettelijke gendererkenning, vrije meningsuiting, aanvaarding op de werkplek en asielrechten. De resultaten van dat jaarlijkse onderzoek, dat al voor de elfde keer plaats vindt, wordt jaarlijks in een Rainbow Europe map weergegeven.

  Zeventien van de 49 landen die ILGA-Europe onder het vergrootglas hield scoren 50 procent of meer. België haalt net als vorig jaar 73 procent en moet in de rangschikking de tweede plaats delen met Luxemburg. De beide landen moeten enkel Malta laten voorgaan dat 89 procent scoort. De top vijf van de Rainbow Index wordt opgevuld door Denemarken en Noorwegen (beiden 68 procent).

  Holebi’s en transgenders hebben het het slechts in Monaco (11%), Rusland (10%), Armenie (8%), Turkije (4%) en Azerbaijan (2%).

  De grootste verschuivingen in de index komt van landen die stappen hebben genomen om de rechten van transgenders te verbeteren. Dat kan gaan van het afschaffen van een verplichte geslachtsoperatie tot het mogelijk maken dat identiteitsdocumenten kunnen aangepast worden aan hun genderidenditeit. Landen die maatregelen nemen om de wettelijke positie van interseks personen te verbeteren scoren ook iets beter tegenover vorig jaar.

  Landen waar burgerlijke en politieke rechten eroderen zakken steeds verder weg in de rangschikking. ILGA-Europe vreest dat verschillende regimes de huidige COVID19-pandemie zullen aangrijpen om de rechten van lgbt’s verder te beknotten door evenementen, zoals pride optochten, en groeperingen te verbieden.

  Lees meer
 • Amsterdams koppel tweede keer op een maand belaagd

  Het Amsterdamse homokoppel  dat tijdens het paasweekend werd belaagd is opnieuw lastiggevallen en mishandeld door een groep in Amsterdam-Oost. Dat laat hun advocaat Sébas Diekstra weten via Twitter. ”Het is werkelijk niet te geloven dat Fabio en Daniel dit een maand later opnieuw moeten doormaken.”

  In zijn tweets laat  de raadsman weten dat de twee mannen werden aangevallen toen ze hand in hand op straat liepen. Een groepje van vier jongeren riep denigrerende opmerkingen naar de twee. ,,Ze hebben niet alles kunnen horen, maar wel dat het om homofobe opmerkingen ging. Homo’tje dit, homo’tje dat.”

  Één van de mannen liep op de jongeren af om hen te confronteren terwijl de andere achterbleef met de boodschappen die het koppel net gedaan had.”Ik wilde op zijn minst een foto van de jongens maken om die aan de politie te laten zien”, zo zegt Fabio in de Nederlandse krant AD. “Ik belde de politie terwijl ik achter de jongens aan rende. Op een gegeven moment stopten ze met vluchten en kwamen er andere jongens bij staan. Ze begonnen te lachen, beledigden me en schopten me daarna van achteren.”

  De politie was al snel ter plaatse, waardoor de aanval werd afgebroken en de groep wegvluchtte. De agenten hielden uiteindelijk één jongen staande die bij de groep hoorde. Hij is niet meegenomen naar het bureau, omdat zijn rol in de gebeurtenissen niet duidelijk genoeg was. Wel heeft de politie zijn persoonsgegevens genoteerd. 

  Vorige maand werden de twee mannen ook al uitgescholden en bedreigd. Ze belden de politie en maakten in de tussentijd opnames. Die beelden deelden ze op sociale media. Toen agenten ter plaatse kwamen, gingen de jongens ervandoor. Twee tieners kwamen later terug en bespuugden de twee mannen. Een 15-jarige verdachte meldde zich later op het politiebureau en mocht als straf twee weken niet op straat komen.

   
  Lees meer
 • Rotterdam moet een jaar langer wachten op Roze Zaterdag

  Rotterdam stelt de organisatie van de Roze Zaterdag met een jaar uit. De havenstad zou normaal volgend jaar de Roze Zaterdag organiseren maar omdat Leeuwarden door de coronacrisis de Roze Zaterdag van dit jaar niet kan organiseren wordt die in 2021 daar georganiseerd. Daardoor moet dus ook Rotterdam een jaar langer wachten om opnieuw gaststad te worden. Dat maakte stichting Roze Zaterdagen Nederland woensdag bekend na overleg met de diverse Rotterdamse betrokkenen.

  Rotterdam Pride, organisator van de Roze Zaterdag in 2022, is blij. “We vinden het natuurlijk jammer dat we nog wat langer moeten wachten op ‘onze’ Roze Zaterdag, maar dit geeft ons ook extra tijd om een onvergetelijke editie te organiseren. Eind juni 2022 hopen we iedereen te ontvangen in Rotterdam voor Roze Zaterdag, en daar gaan we een geweldig evenement van maken”, aldus Bey Cil, executive director van Rotterdam Pride.

  Roze Zaterdag 2022 zal eind juni plaatsvinden. De precieze datum wordt  later bekend gemaakt.

  Lees meer
 • Meer aangiftes van lgbti-gerelateerde discriminatie in Nederland

  In Nederland is het aantal aangiftes en meldingen van LHBTI-discriminatie is in 2019 opnieuw gestegen. Het aantal aangiften en meldingen van LHBTI-discriminatie steeg van 1776 in 2018 naar 2072 in 2019. De meest voorkomende vormen van LHBTI-discriminatie zijn discriminerende uitlatingen zoals schelden met ‘homo’ (998 gevallen), regelmatig gecombineerd met fysiek geweld (265), en verder bedreiging (260) en vijandige bejegening (240). Dat blijkt uit de jaarlijkse discriminatierapportage van politie, anti-discriminatievoorzieningen en TNN.

  De toename van de meldingen wordt deels verklaard door de orthodox-protestantse Nashville-verklaring die begin 2019 verscheen. Vierenzeventig mensen maakten daarvan melding bij een anti-discriminatievoorziening. In de Nashville-verklaring worden LHBTI’s afgewezen en wordt de indruk gewekt dat LHBTI-zijn ‘genezen’ kan worden.

  Vierendertig mensen meldden zich bij een anti-discriminatievoorziening met een klacht over de afschaffing van de vergoeding van kunstmatige inseminatie voor vrouwenparen en single vrouwen. Met activisten en collega-organisaties organiseerde het COC een demonstratie en startte een petitie die bijna 100 duizend keer werd getekend. Het protest leidde er toe dat KID weer vergoed wordt.

  Het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender personen stijgt voor het derde keer op rij. In 2019 registreerden antidiscriminatiebureaus en TNN samen 107 meldingen. In 2018 waren dat er 87 terwijl het er in 2016 nog maar 49 waren. Mensen worden bijvoorbeeld weggepest uit hun buurt of ontslagen omdat hun transitie te ‘schokkend’ zou zijn voor klanten.

   

  De Nederlandse LGBTQI-belangenorganisaties COC en TNN (Transgender Netwerk Nederland ) pleiten samen met de NNID (Nederlandse Organisatie voor seksediversiteit) pleiten onder meer voor gespecialiseerde discriminatierechercheurs, steun voor Roze in Blauw-politieteams en verplichte aandacht voor de aanpak van discriminatie op de politieacademie. Ook willen de organisaties dat discriminatie wegens genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken expliciet strafbaar wordt gesteld.

  In totaal werd er vorig jaar 9.868 keer melding of aangifte van discriminatie gedaan; 5.487 keer bij de politie en 4.382 bij antidiscriminatiebureaus. Dat is een toename t.o.v. 2018. Herkomst was bij zowel de politie als bij ADV’s de discriminatiegrond die het vaakst werd vastgelegd (in totaal 4078 keer). Bij de ADV’s werd daarnaast vaak melding gedaan van discriminatie op de gronden handicap (552 keer) en geslacht (515). De politie registreerde verder verhoudingsgewijs vaak de gronden seksuele gerichtheid (1.603) en antisemitisme (768).

  Melden van discriminatie kan onder meer bij politie (Roze in Blauw), anti-discriminatievoorzieningen, het College voor de Rechten van de Mens (CRM) of Transgender Netwerk Nederland (TNN).

   

  bron: COC Nederland

  Lees meer
 • Ook vijftigste editie van New York pride geannuleerd

  Voor het eerst in zijn vijftigjarige bestaan gaat er dit jaar geen pride optocht door in New York.  Net als in ons land neemt de staat New York verregaande maatregelen in de strijd tegen het Covid-19 virus en zijn alle publieke evenementen verboden tot eind juni. 

  Naast de Gay Pride worden ook de Puerto Rico and Israel parades geannuleerd. Deze drie parades worden jaarlijks door miljoenen bezoekers bijgewoond en zijn de drie grootste massa-evenementen in de stad.

  Dit jaar zou de Pride parade  zijn vijftigste verjaardag vieren. De jaarlijkse traditie begon in 1970 als herdenkingstocht voor de Stonewall rellen van een jaar eerder. Toen vielen politieagenten de Stonewall Inn bar binnen. Die raid zorgde ervoor dat de LGBT-gemeenschap in opstand kwam tegen de willekeurige invallen van de politie in hun ontmoetingsplaatsen.  De opstand wordt ook wereldwijd gezien als het begin van de LGBT-rechten beweging.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste