Buitenland

 • Trump niet gelukkig met recente uitspraken hooggerechtshof

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft het hooggerechtshof via Twitter aangevallen nadat de rechters een uitspraak deden die inging tegen zijn zienswijze en die van zijn administratie. Nadat het hooggerechtshof eerder deze week besliste dat homoseksuele en transseksuele werknemers niet omwille van hun seksuele geaardheid mogen ontslagen worden, beslisten de rechters dat het DACA-programma niet mag stopgezet worden. Trump wil het liefst de rechters die tegen het advies van zijn administratie stemden vervangen, zo liet hij weten via Twitter.

  Het zit Trump deze week niet mee. Bovenop de steeds verder uitlopende democratische presidentskandidaat Joe Biden in de peilingen en de vernietigende uitspraken van zijn voormalige veiligheidsadviseur John Bolton kreeg hij ook nog eens twee ‘in zijn ogen’ politiek gekleurde vonnissen in twee rechtszaken waarover  de negen rechters van het hooggerechtshof zich moesten uitspreken. 

  Nadat de rechters zich eerder deze week hadden uitgesproken over drie omwille van hun seksuele geaardheid ontslagen  werknemers, oordeelden ze nu dat het programma niet mag stop gezet worden dat zogenaamde dreamers, kinderen van illegale immigranten die reeds lang in de Verenigde Staten verblijven, een wettelijke verblijfsvergunning bezorgt. Het DACA-programma werd door de vorige president Barack Obama uitgebreid.

  Trump en zijn administratie wilde het programma afschaffen maar werden door enkele staten teruggevlogen nadat het congres het niet eens kon geraken over een alternatief voor de duizenden kinderen die voor DACA in aanmerking kwamen. In afwachting van de uitspraak van het hooggerechtshof werd het DACA-programma door de administratie van Trump op een laag pitje gezet.

  Vijf van de negen rechters treden nu de verschillende staten bij die de zaak via lagere rechtbanken tot het hooggerechtshof brachten. De rechters oordelen nu dat het programma niet mag stop gezet worden.

  Via Twitter uitte de president zijn ongenoegen hierover. “Deze verschrikkelijke en politiek geladen beslissingen van het hooggerechtshof zijn geweerschoten in het gezicht van mensen die zich trots Republikein of conservatief noemen. We hebben meer rechters nodig of we verliezen ons tweede amendement en alle andere zaken. Stem Trump 2020!”

  Daar voegde hij nog aan toe: “Krijgen jullie de indruk dat het hooggerechtshof mij niet graag heeft?”

  Tijdens de afgelopen vier jaar heeft Trump reeds twee conservatieve rechters bij het hooggerechtshof benoemd. Zij zijn net als de andere zeven rechters voor het leven aangesteld.

  Lees meer
 • Amerikaanse werknemers mogen niet meer ontslagen worden omwille van hun seksuele geaardheid

  Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft maandag bepaald dat geen enkele werknemer mag ontslagen worden omwille van zijn seksuele geaardheid. Tot die historische beslissing kwamen zes van de negen rechters van het hooggerechtshof. Zij moesten oordelen over drie gelijkaardige zaken waarin twee homoseksuele mannen en een transeksueel werden ontslagen omwille van hun seksuele geaardheid. Het is meteen ook een historische beslissing want in het merendeel van de Amerikaanse Staten komt er nu ook een wettelijke bescherming tegen het ontslag van LGBT-werknemers omwille van hun geaardheid.

  Volgens het vonnis is een ontslag op basis van een seksuele geaardheid een vorm van seksuele discriminatie, zoals die verboden is in 1964 in het burgerlijke wetboek.

  “Een werkgever die een individueel ontslaat omdat die homoseksueel of transgender is, ontslaat die individu op basis van kenmerken en/of acties op vragen die niet aan werknemers van een ander geslacht worden gesteld”, zo schreef rechter Neil Goesuch in zijn verduidelijking. “Seks speelt een noodzakelijke en onverbiddelijke rol in die beslissing en dat is precies wat het burgerlijk wetboek verbiedt.”

  Daarmee komt moet er  in de 29 staten waar homoseksuele en transgender werknemers niet beschermd zijn ook wetgeving komen die hen beschermd. In de drie aparte gevallen konden de ontslagen werknemers aantonen dat ze hun baan omwille van hun seksuele geaardheid waren kwijtgeraakt. Hun werkgevers waren echter van mening dat ze hun werknemers daarom mochten ontslaan omdat er geen federale wet die ontslag op basis van de seksuele geaardheid verbood. Voor het hoogegerexhtshof argumenteerden de advocaten van de drie verschillende werkgevers dat het congres niet de intentie had om LGBT’s op te nemen in de het 1964 goedgekeurde burgerrechtenakte.

  Maar de voorzitter van het hooggerechtshof wuift dat argument weg. “De werkgevers argumenteren dat ‘niemand’ in 1964 of korte tijd daarna het resultaat van vandaag zou verwacht hebben”, zo schrijft Gorsuch. “Maar is dat werkelijk zo? Niet lang na de goedkeuring van de wet begonnen homo en transseksuele werknemers klachten neer te leggen. Dus sommige mensen voorzagen toen reeds deze potentiële toepassing.”

  LGBTQ-rechtenactivisten verwelkomden de historische beslissing van het hooggerechtshof. Of dat ook het geval zal zijn in het Witte Huis valt te betwijfelen. De administratie van de Amerikaanse president Trump liet de afgelopen weken en maanden uitschijnen dat ze voorstander waren van een ontslag voor werknemers op basis van hun homoseksuele geaardheid. Dit standpunt werd dan ook vertolkt door de door Trump aangestelde openbare aanklager Noel Francisco. Het valt af te wachten hoe de administratie van Trump de beslissing van het hooggerechtshof zal implementeren.

  Lees meer
 • Amsterdam Pride was doelwit van terroristen

  De Pride van Amsterdam in  2018 was één van de doelwitten van een Arnhemse terreurgroep die deze week moesten verschijnen voor de rechtbank van Rotterdam. Dat heeft het Nederlandse openbaar ministerie bekend gemaakt. Bij de aanhouding van de zes mannen in september 2018 had het OM reeds vermeld dat er een ‘grote aanslag was voorkomen’,

  “Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikovs (AK47’s) een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen,” aldus de procureur. 

  De groep wilde een aanslag tijdens de Pride Amsterdam of tijdens een  militaire Parade plegen, zo blijkt uit een mail die de hoofdverdachte Hardi N. stuurde naar een undercoveragent en die in de rechtbank werd voorgelezen. Meerdere personen zouden deze aanslagen moeten plegen met een bomvest of een kalasjnikov. 

  Ook waren er plannen om eerst een bomauto op te blazen om vervolgens ‘als een gek te gaan schieten op een festival’ of om een legerbasis aan te vallen en  joggende militairen neer te schieten.

  Enkele agenten van de Nederlandse geheime dienst AIVD konden de groep infiltreren en hen kalasjnikovs en onklaar gemaakte bomvesten bezorgen. Op beelden die in een vakantiepark in Weert werden gemaakt is te zien hoe de mannen met de kalashnikovs oefenen en hoe ze de bomvesten aan en uittrekken. De zeven mannen werden onmiddellijk met groot machtsvertoon door de politie opgepakt toen ze het vakantiedorp verlieten. Eén van de mannen werd al snel vrijgelaten.

  De zes worden ervan verdacht een aanslag voor te bereiden. Na hun aanhouding werden explosieven, bomvesten en honderd kilo kunstmest gevonden.

  Lees meer
 • Poolse president ondertekent anti-LGBT verkiezingsbeloften

  In aanloop naar de komende Poolse presidentsverkiezingen heeft de huidige conservatieve president beloofd om de Poolse kinderen te beschermen tegen wat hij noemt LGBT-ideologische propaganda.

  Andrzej Duda wil een tweede termijn als Poolse president in de wacht slepen. Als kandidaat voor de conservatieve PiS-partij heeft hij woensdag verschillende campagnebeloftes bekend gemaakt en die tijdens een ceremonie ondertekend.In het document staat dat hij, als president, de traditionele familiewaarden zal verdedigen. Zo zullen er onder zijn bewind geen homo-huwelijken en adopties door homoseksuelen mogelijk zijn.

  Kinderen zullen ook niet blootgesteld worden aan “LGBT propaganda in publieke instellingen. Volgens het document zullen de ouders verantwoordelijk gesteld worden voor de opvoeding en op die manier kunnen beslissen of hun kind seksuele opvoeding op school moeten krijgen en welke buitenschoolse activiteiten ze moeten volgen.

  “Dit zijn de principes die ik zal volgen als ik overweeg om de wetten te ondertekenen die door het Poolse parlement zijn goedgekeurd”, zo verklaarde Duda toen hij het “familie-platform” ondertekende.

  Ook verklaarde hij dat gelijkheid voor homoseksuele koppels, waardoor ze zouden kunnen trouwen en kinderen adopteren, een buitenlandse ideologie is die Polen niet zou aanvaarden.

  Lees meer
 • Poolse staatstelevisie moet homofobe reportage van het internet halen

  De Poolse televisiezender TVP moet de omstreden documentaire “Inwazja” (invasie) offline halen van de districtsrechtbank van Warschau. In de vijfentwintig minuten durende documentaire werden activisten en deelnemers aan een Poolse gaypride met een verborgen camera gefilmd om aan te kunnen tonen dat er een invasie van  homoseksuelen bezig is in Polen en dat die de traditionele en katholieke levenstijl en het traditionele gezin zouden bedreigen. 

  De gemanipuleerde reportage werd enkele dagen voor de parlementaire verkiezingen van oktober uitgezonden en werd ook op het internet geplaatst. 

  In de reportage werden alle klassieke beschuldigingen en verschillende conspiracy-theorieën toegekend aan de LGBTQ-gemeenschap. Volgens de makers zouden activisten ook de homoseksuele levensstijl in scholen promoten en wordt de Poolse LGBT-gemeenschap beschuldigd om samen met George Soros tegen Polen samen te spannen. In de documentaire worden vooral deelnemers van gelijkheidsmarsen in opzichtige drag en lederen outfit getoond. De deelnemers werden herkenbaar, vaak van dichtbij gefilmd zonder dat ze daar toestemming voor hadden gegeven. De documentaire was vorig jaar in oktober te zien op de zender en werd na de uitzending op ondermeer YouTube gezet. Daar werd de documentaire reeds meer dan 85.000 keer bekeken.

  Hiertegen trokken de activisten van KPH (Campagne tegen Homofobie)  ten strijde en trokken  ze naar de rechter in Warschau nadat een eerdere bemiddelingspoging met TVP was mislukt. De rechter in Warschau besliste dat TVP de reportage van het internet moet halen. Ook mag de bewuste reportage of fragmenten hieruit een jaar lang niet meer uitgezonden worden.  De mensen die herkenbaar in de reportage te zien zijn overwegen nog verdere juridische stappen te ondernemen omdat hun veiligheid door de undercoverbeelden in gevaar is gekomen.

  Belangrijk precedent.

  Voor de Belgische LGBT-activist Rémy Bonny is het vonnis in deze zaak een belangrijk precedent.

  “De laatste jaren is de Poolse regering bezig met de ontmanteling van de onafhankelijkheid van de gerechtelijke macht. Dat een lokale rechtbank een vonnis velt in het voordeel van de LGBTQI-gemeenschap is belangrijk voor toekomstige zaken.”

  “Er komt steeds meer druk op de Poolse regering over hun extreme agressieve retoriek tegenover de LGBTQI-gemeenschap. Vorige week heeft de Europese Commissie nog een brief gestuurd naar de steden die zich tot LGBTQI-vrije zones hebben uitgeroepen waarin de commissie ermee dreigt om de cohesiefondsen te schrappen als ze zich niet houden aan de Europese anti-discriminatie standaarden. De komende presidentiële verkiezingen van 28 juni zullen een belangrijk moment zijn voor de Europese toekomst van Polen”, zo besluit Bonny.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste