Buitenland

  • Anti-LGBTQ wet ingediend in Wit-Rusland

    Wit-Rusland is er een wetsvoorstel ingediend dat de  ‘promotie van niet-traditionele relatievormen verbiedt’. Dat meldde het persbureau Belta vorige maandag. Met de term wordt verwezen naar relaties tussen LGBTQ+ personen. 

    Volgens Belta heeft procureur-generaal Andrei Shved in een toespraak voor de wetgevers gezegd dat  dat er een wetsvoorstel klaar is dat administratieve aansprakelijkheid vaststelt voor het promoten van "abnormale relaties, pedofilie en de  weigering om kinderen te hebben".

    Sinds 2013 is er reeds een soortgelijke wet van kracht in Rusland. Afgelopen november bestempelde het Russische hooggerechtshof de internationale LGBTQ-beweging als een extremistische organisatie.

    In Wit-Rusland werd homoseksualiteit in 1994 uit de strafwet gehaald maar het land erkent nog steeds geen homohuwelijken en er wordt door de autoriteiten streng opgetreden tijdens LGBT-pride optochten. President Alexander Lukashenko is een van de sterke bondgenoten van de Russische president Vladimir Poetin en  heeft  in het verleden homoseksuelen reeds voor perverten uitgemaakt.

    foto: Jana Shnipelson // Unsplash

    Lees meer
  • Le tribunal japonais reconnaît l'identité de genre sans intervention chirurgicale

    Au Japon, dans une décision historique, il a été décidé qu'un homme transgenre pourrait modifier ses documents d'identité sans avoir à subir l'opération de changement de sexe obligatoire. La décision du tribunal de la famille à Tsuyama date du 7 février et intervient huit ans après que Tacaquito Usui ait pour la première fois porté l'affaire devant les tribunaux, où il avait été débouté.

    Selon le Japan Times, l'homme transgenre est un agriculteur de Shinjo où il vit avec sa partenaire et le fils de 13 ans de celle-ci. Maintenant que Usui a obtenu l'autorisation du tribunal de modifier son genre légal sur ses papiers d'identité, le couple peut également se marier.

    Cette décision historique a été rendue possible après que la Cour suprême du Japon a annulé en octobre dernier une loi de 2004 qui obligeait les personnes transgenres à subir une opération chirurgicale entraînant la stérilisation avant que leur genre puisse être modifié sur leurs documents d'identité. Selon la Cour suprême, cela violait le droit constitutionnel des personnes transgenres à ne pas être discriminées et portait atteinte à l'intégrité physique des personnes transgenres.

    Lees meer
  • Japanse rechtbank erkent genderidentiteit zonder chirurgische ingreep

    Een familierechtbank in Japan heeft in een historische uitspraak ervoor gezorgd dat een transman zijn identiteitsdocumenten kan laten aanpassen zonder dat hij daarvoor de verplichte geslachtsoperatie moet ondergaan. De uitspraak van de familierechtbank in Tsuyama dateert reeds van 7 februari en komt er acht jaar nadat Tacaquito Usui hiervoor een eerste keer naar de rechtbank stapte en toen ongelijk kreeg.

    Volgens de Japan Times is de transman een boer uit Shinjo waar hij met zijn partner en haar 13-jarige zoon leeft. Nu dat Usui de toestemming van de rechtbank heeft gekregen om zijn wettelijke gender aan te passen op zijn identiteitspapieren kan het koppel ook in het huwelijk treden.

    Deze historische uitspraak werd mogelijk nadat het Japanse hooggerechtshof in oktober vorig jaar een wet uit 2004 vernietigde die transpersonen verplichtte een operatie te ondergaan waar hun voortplantingsorganen verwijderd werden vooraleer hun gender op hun identiteitsdocumenten aangepast kan worden.  Volgens het hooggerechtshof ging dit in tegen het grondwettelijke recht van transpersonen om niet gediscrimineerd te worden en de lichamelijke integriteit van transpersonen aantastte.

    Lees meer
  • La Grèce ouvre le mariage et l'adoption aux couples homosexuels.

    Le parlement de la Grèce a légalisé jeudi à une large majorité le mariage homosexuel. Les couples homosexuels peuvent désormais également adopter des enfants. L'ouverture a rencontré beaucoup d'opposition de la part de l'Église orthodoxe. Finalement, 176 membres du parlement ont approuvé la proposition de loi, 76 ont voté contre et deux membres du parlement se sont abstenus.

     

    Avec cela, la Grèce devient le seizième pays européen et le premier pays orthodoxe où les couples de même sexe peuvent se marier. Après le vote, le premier ministre Kyriakos Mitsotakis a posté sur X, l'ancien Twitter, le message que « c'est un jalon pour les droits de l'homme et présente la Grèce comme un pays progressiste et démocratique, qui suit passionnément les valeurs européennes. »

    Les couples homosexuels grecs pouvaient déjà conclure un accord de partenariat depuis une dizaine d'années mais seuls les parents biologiques des enfants de la famille avaient droit aux droits parentaux. Désormais, les deux partenaires sont reconnus comme parents. Cependant, les couples homosexuels n'ont toujours pas accès à la gestation pour autrui en Grèce. Ils peuvent cependant adopter des enfants nés à l'étranger par gestation pour autrui.

    Lees meer
  • Griekenland stelt huwelijk en adoptie voor homoseksuele koppels open

    Het parlement van Griekenland heeft donderdag met overgrote meerderheid het homo-huwelijk gelegaliseerd. Homoseksuele koppels kunnen meteen ook kinderen adopteren. Tegen de openstelling kwam veel tegenstand van de Orthodoxe kerk. Uiteindelijk keurden 176 parlementsleden het wetsvoorstel goed, 76 stemden tegen en twee parlementsleden onthielden zich.

    Hiermee is Griekenland het zestiende Europese land en eerst Orthodoxe land waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Na de stemming postte premier  Kyriakos Mitsotakis op X, het vroegere Twitter, het bericht dat ‘dit een mijlsteen is voor de mensenrechten en Griekenland presenteert als een progressief en democratisch land, dat passioneel de Europese waarden volgt.’

    Griekse homoseksuele koppels konden reeds een tiental jaar een partnerschapsovereenkomst afsluiten maar daarbij maakten enkel de biologische ouders van de kinderen in het gezin aanspraak op de ouderlijke rechten. Nu worden de beide partners als ouders erkend. Wel hebben homoseksuele koppels nog geen toegang tot het draagmoederschap in Griekenland. Kinderen die via draagmoederschap in het buitenland zijn geboren kunnen ze dan wel adopteren.

    Foto:generated met AI

    Lees meer
  • Russische waakhond onderzoekt LGBT vriendelijk taalgebruik in Duolingo

    Het Russiche agentschap Roskomnadzor (RKN), dat de media onderzoekt en censureert, is met een onderzoek begonnen naar de taal-leerapplicatie Duolingo omdat die volgens een klacht ‘LGBT propaganda’ zou verspreiden. De waakhond gaat onderzoeken of de applicatie ingaat tegen  de gerechtelijke uitspraak van eind vorig jaar die de internationale LGBTQ-beweging als extremistisch bestempelde.

    Het onderzoek tegen de app, die meer dan veertig talen leert aan hun meer dan 60 miljoen gebruikers, komt er na een klacht van de ‘mensenrechtenorganisatie’ Radetel. Op hun Telegram-kanaal luidt het dat het de missie van de  organisatie bestaat uit het beschermen van de ‘publieke moraliteit, cultuur en morele waarden’. Volgens Radetel moeten kinderen de applicatie links laten liggen omdat de organisatie op enkele oefeningen uitkwam waarbij er referenties gemaakt werden naar de LGBTQ-gemeenschap. Zo deelde de organisatie twee screenshots van een Engelse Duolingo oefening waar het woord lesbienne (lesbian) en het woord homo (gay) in voorkomen.

    In een reactie aan het persagentschap TASS bevestigd RKN dat er een onderzoek is opgestart naar Duolingo. Op hun website bevestigde Duolingo dat er verwijzingen zijn naar LGBTQ-personages en verhalen in hun applicatie. Ook introduceerde de app eerder al drie LGBTQ+personages. Op die manier wil de app bijdragen aan de representatie van alledaagse situaties in het leven om op die manier te tonen dat homoseksuelen op een normale wijze leven. 

    "Duolingo gelooft diep in diversiteit en representatie”, zo luidt het. “Dit maakt het vanzelfsprekend om allerlei soorten personages van verschillende leeftijden, etnische achtergronden en seksuele geaardheden op te nemen.

    "De tweede reden zijn onze leerlingen. Iets echt unieks aan Duolingo is het extreem brede en diverse publiek voor onze inhoud: taalstudenten van alle leeftijden, van over de hele wereld. Ja, dat zijn heel veel mensen.”

    "En met zo'n brede basis van leerlingen hebben we de verantwoordelijkheid om de ervaringen van allerlei mensen te weerspiegelen en te relateren, inclusief LGBTQIA+-mensen."

    Foto: Duolingo presskit

     

    Lees meer
  • Poolse staatszender biedt excuses aan voor homofobe propaganda van de afgelopen acht jaar

    De Poolse openbare omroep TVP heeft zijn excuses aangeboden voor het stigmatiseren van de LGBTQ+gemeenschap in de afgelopen acht jaar. De zender was tijdens de bewindsperiode van de Poolse extreem-rechtse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van de oud-premier Jaroslaw Kaczynski het belangrijkste propagandakanaal waar ook op het strenge anti-LGBTQ beleid van de regering werd verdedigd. Dat zorgde er onder meer voor dat regenbooggezinnen werden afgeschilderd als een bedreiging voor het traditionele gezin, de staat en de Pools identiteit. 

    De zender speelde ook een belangrijke rol bij het propaganderen van de LGBTQI-vrije zones, meer dan 100 gemeenten en steden die zich vrij van LGBTQI-idelogie en personen uitriepen. In 2019 was er op TVP een documentaire te zien waarin de regebooggemeenschap als "erger dan communisme" werd weggezet.

    Zondag kwam daar formeel een einde aan. Na de zuivering van getrouwen van de PiS-partij bij de zender eind oktober na de winst van het liberale Burgerplatform bij de verkiezingen bood nieuwsanker Wojciech Szelag in naam van zijn zender zijn excuses aan de regenbooggemeenschap aan. Aanleiding was een interview met twee Poolse LGBTQI+ activisten. "Voor we in gesprek gaan, moet er iets gezegd worden. Jarenlang zijn er in Polen beschamende woorden gericht aan het adres van talloze mensen, alleen maar omdat ze ervoor kozen om zelf te bepalen wie ze zijn en van wie ze houden. Jullie zijn geen ideologie, maar mensen met namen, gezichten, familieleden en vrienden. Alle LGBTQI+'ers moeten een sorry te horen krijgen. Bij deze verontschuldig ik mij."

     

    Lees meer
  • Zes dagen gevangenis voor Nigeriaanse predikant die homo’s beledigde op straat

    De Nederlandse rechtbank heeft een Nigeriaanse 24 jarige man bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes dagen veroordeeld omdat hij op 21 januari 2023 in Rotterdam riep dat ‘alle homo’s in de hel zouden branden’ en dat ‘homo’s de maatschappij ontwrichten’. De prediker die met een luidspreker en microfoon op de Lijnbaan in Rotterdam stond. Ook was te horen dat het de schuld is van de ouders als iemand homo of lesbisch is”. 

    Meerdere mensen waarschuwden toen de politie. Een van hen was Marko Senda, de echtgenoot van de Nederlandse cabaretier Richard Groenendijk.

    De politie plukte de predikant wegens discriminatie op en hij moest zich eind januari 2024 voor de rechtbank komen verantwoorden voor zijn uitspraken. De Nigeriaan, die in een asielprocedure zit, kwam toen niet opdagen. De rechtbank veroordeelde hem deze week tot een gevangenisstraf van zes dagen.

     

    Het is overigens niet de eerste keer dat de Nigeriaan een boete oploopt voor het verspreiden van haatspraak aan het adres van homoseksuelen. Ook in Arnhem werd de man reeds hiervoor opgepakt. Deze feiten dateren van september 2022. Toen kreeg hij een voorwaardelijke boete van 500 euro. Volgens de officier van Justitie, die de rechtszaak over de feiten in Rotterdam bijwoonde, kan de man zich niet verschuilen achter de Bijbelteksten omdat hij ze niet letterlijk citeerde en geen Bijbel had. ‘Ook aan de vrije meningsuiting zijn grenzen’, zo klonk het in de rechtbank. Of de Nigeriaan de celstraf zal uitzitten is onduidelijk omdat hij momenteel spoorloos is.

    Lees meer
  • Pastoor weigert communie aan lesbisch prinsessenpaar tijdens carnavalsmis

    De pastoor uit de Maastrichtste wijk Itteren heeft bij de start van de carnavalperiode voor heel wat heibel gezorgd omdat hij het lesbische prinsessenpaar Carly I en Helen geen communie wil geven tijdens de carnavalsmis van aanstaande zondag. Jaarlijks vindt er een mis in het dialect plaats die wordt bijgewoond door de verschillende carnavalverenigingen. Die laten het prinsessenkoppel niet vallen en hebben aangekondigd dat ze net als de twee prinsessen  ook niet naar de carnavalsmis zullen gaan.

    Pastoor Horsch ging maandag langs bij het lesbische koppel om de carnavalsmis te bespreken . Daar verraste hij het koppel met de vraag om zondag niet ter communie te gaan zodat hij hen de hostie niet moest weigeren. De pastoor zelf betreurt de beslissing van de carnavalsverenigingen maar zegt dat hij niet anders kan. “Ik ben een man van het geloof en de kerk en volgens ons geloof is dit niet de goede manier van samenleven”,zo zegt de pastoor Paul Horsch  over het lesbische koppel bij de webcast ‘Wat is loos in Mestreech’. “Of het nu gaat over twee vrouwen  of twee mannen, de kerk denk hier nog anders over dan de maatschappij tegenwoordig.Het is al 50-60 jaar zo dat de kerk en de maatschappij uit elkaar aan het groeien zijn en bij deze gebeurtenis komt dit nog eens pijnlijk en scherp aan het licht. Dat is iets wat ik niet zou willen maar het zijn wel de feiten. En daar worden we wel mee geconfronteerd.”

    Bij de Limburger reageert carnavalsprinses Carly L'Homme emotioneel op de weigering van de pastoor om haar en haar vrouw de communie te geven. “Het is heel triest dat dit zo het nieuws moet bereiken want ik krijg alleen maar positieve reacties over het prinsessenschap. En dan krijg je het bericht van iemand waarmee je over zeven dagen doet je vertellen wat zijn standpunt daarover is dan raakt dat enorm.”De beide carnavalsprinsessen krijgen alvast de steun van de hele wijk. “Mijn telefoon ontploft nog steeds meer dan twaalf uur later. Dit is fantastisch en hartverwarmend.”

    Foto:Facebook/Carly L'Homme

    Lees meer
  • Levenslang voor moord op transmeisje Brianna Ghey

    Scarlett Jenkinson en Eddie Ratcliffe,de twee zestienjarige jongeren die vorige jaar het Britse transmeisje Brianna Ghey met verschillende messteken om het leven brachten, zijn afgelopen vrijdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 

    Jenkinson moet minimum een gevangenisstraf van 22 jaar uitzitten terwijl Ratcliffe twintig jaar in de cel moet blijven voor de, volgens de rechter, geplande en brutale sadistische moord die werd ingegeven door haat tegenover Brianna Ghey omwille dat ze zich identificeerde als transvrouw.

    Na de moord op Brianna Ghey op 11 februari 2023 kwam aan het licht dat de twee jongeren een ‘kill list” hadden gemaakt waarop de namen van nog vier andere tieners stonden.

    Het was Jenkinson die het eerst bevriend geraakte met Brianna nadat ze geobsedeerd door haar was.Ratcliffe ontmoette Brianna pas op de dag dat ze vermoord zou worden. De twee vielen op 11 februari 2023 het zestienjarige transmeisje aan in een park in Cheshire en dienden haar daar 28 messteken toe. De twee ontkenden dat ze Ghey vermoord hadden en gaven elkaar de schuld. Het bebloede mes werd in de slaapkamer van de jongen aangetroffen en in de slaapkamer van het meisje werd een verfrommeld notabriefje gevonden met daarop het plan om Ghey te vermoorden. 

    Tijdens de rechtszaak kreeg de jury ook te horen dat de beide tieners, die nu zestien zijn, geobsedeerd zijn met geweld, martelingen en de dood.

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste