Irak bestraft homoseksualiteit met gevangenisstraffen tot 15 jaar

Het Iraakse parlement heeft een wet goedgekeurd waardoor homoseksuele relaties bestraft met een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijftien jaar.De zaterdag aangenomen wet moet de "de Iraakse samenleving beschermen tegen moreel verval en de oproepen tot homoseksualiteit die de wereld hebben overspoeld”. Dat blijkt alvast uit een kopie van de wet die persagentschap Reuters in handen kreeg.

Het wetsvoorstel werd goedgekeurd door de verschillende  conservatieve sjiitische moslimpartijen die de meerderheid in het Iraakse parlement vormen.

De wet die zowel de prostitutie als de homoseksualiteit moet tegengaan, verbiedt homoseksuele relaties met een minimumstraf van tien jaar en een maximumstraf tot 15 jaar. Ook prostitutie en het aanzetten tot homoseksualiteit wordt door de nieuwe wet bestraft met een minimumstraf van zeven jaar.

De aangenomen wet wet bestraft verder ook iedereen die “zijn biologische geslacht aanpast op basis van zijn persoonlijke wens of ideologie”. Hierdoor kunnen transpersonen en de artsen die hen hierin begeleiden een gevangenisstraf tot drie jaar krijgen.

In de oorspronkelijke straf stond voor seksuele daden tussen personen van hetzelfde geslacht een doodsstraf. Dat werd afgezwakt na druk vanuit de Verenigde Staten en Europa.

Tot zaterdag werden homoseksuele daden niet expliciet bestraft. LGBTQ’s werden wel vervolgd op basis van losjes gedefinieerde moraliteitsclausules in het strafrecht.

foto: engin akyurt // Unsplash

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste