Lgbt-Nieuwsartikels

 • Geen discriminatie van homoseksuele mannen meer volgend jaar bij Nederlandse bloedbank

  De Nederlandse bloedbank Sanquin gaat begin volgend jaar komaf maken met de discriminatie tijdens bloeddonatie van mannen die seks hebben met andere mannen. Vanaf volgend jaar wordt er enkel gekeken of er ‘risicovolle seksuele’ contacten hebben plaatsgevonden.” Dat is precies wat wij dat al die jaren hebben bepleit,’ zo reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Het COC ijvert reeds verschillende jaren dat de discriminatie bij de Nederlandse bloedbank verdwijnt.

  Op dit moment mogen mannen die seks hebben met mannen alleen bloed doneren als ze 12 maanden een monogame relatie hebben. Die eis geldt niet voor heteroseksuele bloeddonoren.

  Vanaf begin 2024 krijgt iedereen die bloed doneert vragen over seksueel risicogedrag. Er zal onder meer gevraagd worden naar wisselende seksuele contacten. Mensen die niet voldoen aan de nieuwe criteria, kunnen voor een periode van vier maanden worden uitgesloten van bloeddonatie, waarbij het niet uitmaakt of ze heteroseksuele of homoseksuele contacten hebben. Daarnaast wordt al het bloed getest. Zo wordt voorkomen dat seksueel overdraagbare aandoeningen via bloeddonatie worden overgedragen.

  Met het nieuwe beleid volgt Sanquin in de voetstappen van Frankrijk en Canada die dit beleid reeds enige tijd hanteren.Het nieuwe beleid wordt naar verwachting begin 2024 ingevoerd. De tussenliggende periode wordt door de bloedbank gebruikt om de criteria uit te werken, formaliteiten te regelen en personeel te trainen.

   

  Lees meer
 • Niels Neirynck verkozen tot nieuwe Mister Leather Belgium

  Tijdens het fetischfestival Darklands in Antwerpen is de 28-jarige Niels Neirynck verkozen tot de nieuwe Mister Leather Belgium. Hij volgt hiermee Andy Walgraef op die de titel vorig jaar won.

  Traditiegetrouw staat de derde dag van Darklands grotendeels in het teken van het verkiezen van een Belgische vertegenwoordiger van de leer- en bij uitbreiding fetish-comunity. De verkiezing wordt ieder jaar georganiseerd door MSC. Dit jaar waren er vier kandidaten om Andy Walgraef op te volgen. Door een onverwachte ziekenhuisopname moest Kris echter verstek geven tijdens de verkiezing en namen Niels,Peter en Marciano het tegen elkaar op voor de fel begeerde lederen sjerp.

  Die ging uiteindelijk dus naar Niels. In het dagelijkse leven is hij  verkoopadviseur voor Proximus. Nadat hij lid werd van MSC België begon hij leer zoveel mogelijk in zijn leven te integreren.Met een creatieve achtergrond als kapper en make-upartiest heeft hij een creatieve geest en houdt hij van een uitdaging. 

  Als een ruimdenkende man en actief in de fetisj-scene hoopt hij mensen te inspireren om zichzelf te zijn, hun fetisjdroom te leven, maar het belangrijkste is om te zijn wie ze willen zijn. Zelfexpressie maar vooral zelfliefde is iets wat hij echt belangrijk vindt en waar hij elke dag voor vecht.

  Foto: MSC Belgium

  Lees meer
 • Dit is de officiële videoclip van Eurovisie Songfestival inzending van Gustaph

  Gustaph heeft vrijdagmorgen de officiële videoclip voorgesteld van het nummer ‘Because of you’. Met dit nummer zal hij in mei ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

  De boodschap die Gustaph met de videoclip wil uitdragen, is ook de boodschap van het nummer zelf: dankbaar zijn voor de mensen die je steunen en in je geloven, zodat je volledig jezelf kan zijn. Dankbaar zijn voor je ‘chosen family' en openstaan voor diversiteit.

  “Because of you is een ode aan de queer gemeenschap en het idee van een zelfgekozen familie die elkaar ondersteunt, draagt en hoger tilt”, aldus Gustaph. “Het nummer heeft duidelijke nineties house referenties en is een liefdesbrief aan de vrijheid: vrijheid van expressie en vrijheid om altijd jezelf te kunnen zijn. 

  De videoclip bouwt verder op de visuals die in Gustaphs act voor Eurosong 2023 werden gebruikt. Verschillende dansers en drag queens zijn te zien, samen met Gustaph en zijn achtergrondzangeressen.

  Lees meer
 • Republikeinen willen met wetsvoorstel transjongeren weghalen bij hun ouders in Florida

  In de Amerikaanse staat Florida hebben republikeinen opnieuw een wetsvoorstel ingediend waardoor transgender jongeren en hun toegang tot genderbevestigende gezondheidszorg opnieuw onder vuur komen te liggen. Als  het wetsvoorstel wordt goedgekeurd kunnen transjongeren zelfs bij hun ouders worden weggehaald als ze ‘het risico lopen’ om zulke zorg van hen  te krijgen. 

  Met het wetsvoorstel zouden de rechtbanken in Florida de mogelijkheid hebben om jongeren die ‘het risico lopen om gender-bevestigende gezondheidszorgen’, waaronder puberteitsblokkers of hormoontherapie in kortgeding bij de ouders of de door de rechtbanken aangestelde voogden weg te halen. Dit kan ertoe leiden dat kinderen bij ieder familielid dat hen in contact brengt met zogenoemde genderbevestigende gezondheidszorgen weggehaald kunnen worden. Bovendien kan iedere familielid die tegen het feit is dat een kind zich als transgender identificeert  naar de rechter kan stappen als ze van mening zijn dat hun ouders hun transidentiteit bevestigen en hen toegang verschaft tot genderbevestigende gezondheidszorgen.  Ook de ouders zelf kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf of boetes.

   

  Volgens Alejandra Caraballo van de  Harvard Law School’s Cyberlaw Clinic maakt het wetsvoorstel zelfs mogelijk dat de staat op een ‘wettelijke manier’ transjongeren kan ontvoeren omdat de rechtbank in kortgeding een uitspraak kan doen zonder dat ze daarbij  rekening moet houden met eerdere vonnissen van andere rechtbanken en/of het hoederecht van de ouder(s).

  “De wet gaat nog verder in het schenden van Interjurisdictionele hoffelijkheid door de rechtbanken te machtigen om kinderbevoegdheden van andere rechtbanken alleen op te heffen als het kind trans is," schreef Caraballo. "Dit is een groen licht voor transfoob ingestelde familieleden om een door de staat gesponsorde ontvoeringen uit te voeren.”

  Caraballo voegde eraan toe dat met de wet ook "alle openbare financiering voor genderbevestigende zorg” verboden zou worden, ongeacht of het behandelingen voor minderjarigen of volwassenen zijn. Ook zouden ambtenaren niet langer meer door hun ziekteverzekering  gedekt zijn voor transgezondheidszorg.

   

  Het afgelopen jaar is in Florida, net als in de meeste andere door republikeinen geregeerde staten, het aantal wetsvoorstellen ,die van toepassing zijn op transgenders, toegenomen in vergelijking met de andere jaren. Sommige organisaties noemen de voorstellen een ‘georchestreerde genocide van transpersonen’.  Volgens de non-profit organisatie American Civil Liberties Union  (ACLU) zijn er dit jaar alleen al 382 zulke wetsvoorstellen ingediend in heel de VS. 

   

  In Florida tekende de Republikeinse gouverneur Ron de Santis in maart 2022 de ‘‘Don’t Say Gay’-wet waardoor LGBTQ+-onderwerpen niet meer besproken mogen worden in de scholen in Florida. In 2021 deed hij  al hetzelfde met een wet waardoor transmeisjes niet meer mochten deelnemen in competitiesporten bij meisjesteams. Deze legislatuur werden reeds wetten ingediend die ervoor moeten zorgen dat transpersonen  geen openbare toiletten meer mogen gebruiken, hen uitsluiten van genderbevestigende medische zorgen en de ‘Don’t Say Gay’-wet ook uitbreidt naar meerderjarige studenten en het gebruik van zelfgekozen voornaamwoorden en namen door trans en non-binaire studenten en hun leraars verbiedt.

  Lees meer
 • Oegandees Parlement wil nieuwe anti-LGBT wet introduceren

  Het parlement in Oeganda gaat  deze week een nieuwe anti-LGBTQ  wet introduceren. De wet komt er nadat het land de laatste paar maanden via sociale media overspoeld wordt met berichten dat buitenlandse organisaties homoseksualiteit in het Afrikaanse land zouden promoten. Vooral door aanhangers van complottheorieën wordt die boodschap verspreidt.

  Dat heeft de voorzitster van het Oegandese parlement, Annet Anita Among, dinsdag gezegd tijdens een gebedsbijeenkomst. Westerse regeringen en organisaties die in Oeganda werkzaam zijn krijgen met de regelmaat van de klok te maken met beschuldigingen dat ze homoseksualiteit zouden promoten. In de afgelopen weken hebben online samenzweringstheorieën over homoseksuele handelingen tussen volwassenen en kinderen een hoogtepunt bereikt.

  De regering van Uganda heeft vorige maand een commissie opgericht die het vermeende "promoten" van rechten van homoseksuelen, lesbiennes en transgenders op scholen te onderzoeken.

  Het is niet de eerste keer dat Oeganda een poging doet om een anti-LGBT wet in het leven te roepen. Het parlement keurde op 20 december 2013 voor het eerst de Anti-Homoseksualiteitswet goed, waarbij levenslange gevangenisstraffen en de doodstraf werden voorgeschreven voor degenen die schuldig werden bevonden aan deelname aan de handelingen. President Yoweri Museveni ondertekende de wet op 24 februari 2014 voordat deze door het Grondwettelijke Hof werd vernietigd. Het wetsvoorstel  werd wereldwijd scherp veroordeeld. Sommige landen hebben toen ook alle donaties een tijd lang  aan Oeganda stopgezet.

  Lees meer
 • Voetbalbond lanceert nieuwe bewustwordingscampagne tegen discriminatie in het voetbal

  KBVB, ACFF, Voetbal Vlaanderen en Pro League hebben een nieuwe bewustwordingscampagne gelanceerd tegen racisme, homofobie en seksisme op en naast het voetbalveld. 

  Veel incidenten in het Belgisch voetbal blijven nog te vaak onder de radar. En ook de impact van discriminerend gedrag wordt onderschat. Op de affiches en de bijhorende video's worden de woorden 'Makak', 'Vuile homo' en 'kutwijf' getatoeëerd het gezicht van enkele spelers. De tattoo in de Come Together-campagne symboliseert hoe iemand hierdoor – letterlijk – voor de rest van zijn of haar leven getekend kan worden. De scheldwoorden zijn daarbij uit het echte leven gegrepen. Campagnegezichten Nathalie, Cristiano en Thierry werden zelf slachtoffer van respectievelijk seksisme, homofobie en racisme. "We willen de mensen een spiegel voorhouden. Discriminatie blijft jammer genoeg wekelijks aanwezig op en naast de Belgische voetbalvelden",zo zegt Samia Ahrouch, inclusiemanager van de KBVB.  "Pas door elk voorval te melden, massaal te veroordelen én vervolgens gericht aan te pakken, kunnen we discriminatie in de Belgische voetbalwereld een halt toeroepen."

  In 2022 waren er 590 meldingen van discriminatie op en naast de Belgische voetbalvelden. Alle meldingen worden zorgvuldig gescreend: lichtere vergrijpen via clubondersteuners, Voetbal Vlaanderen en ACFF, en zwaardere vergrijpen door het parket. En indien aangewezen zelfs overgedragen aan de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme (NKDR). Die deed afgelopen jaar 139 uitspraken met sancties gaande van geldboetes tot schorsingen.

  Lees meer
 • Voor verkrachting veroordeelde transvrouw moet gevangenisstraf van acht jaar uitzitten in mannengevangenis

  De 31-jarige Schotse transvrouw, die vorige maand reeds door de rechtbank van Edinburgh schuldig werd bevonden aan twee verkrachtingen van vrouwen is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en een terbeschikkingstelling van drie jaar. Na de veroordeling barstte in Schotland een hele discussie rond of ze in een vrouwengevangenis kon opgesloten worden omdat ze de verkrachtingen pleegde toen ze nog een man was. 

  De vrouw was tijdelijke opgesloten in een vrouwengevangenis. Toen dat bekend werd en dat ze beschuldigd werd van de verkrachting van twee vrouwen ontstond daar heel wat kritiek en verontwaardiging over in zowel Schotland als het Verenigd Koninkrijk. Critici vreesden voor de veiligheid van de andere vrouwelijke gevangenen.De Schotse autoriteiten besloten daarop dat ze haar straf in een mannengevangenis zal moeten uitzitten.

  Die controverse kwam net nadat Schotland een verregaande transitiewet had goedgekeurd waardoor transpersonen makkelijker van gender konden veranderen. Die wet werd vrijwel onmiddellijk door de regering in Londen geannuleerd wat op zich opnieuw voor heel wat commotie zorgde.

  Voormalig premier Nicola Sturgeon kreeg heel wat kritiek omdat ze zich niet duidelijk uitsprak over de manier waarop er in dit soort gevallen omgegaan moet worden met mensen die van geslacht zijn veranderd. Sturgeon stapte midden februari op en verwees onder meer naar de ophef die was ontstaan na de goedkeuring van de transgenderwet in de toelichting bij haar ontslag.

  Foto: Ye Jinghan // Unsplash

  Lees meer
 • ILGA-Europe: 2022 meest gewelddadigste jaar voor LGBTQ's

  De toenemende haatspraak tegenover de LGBTIQ-gemeenschap heeft er voor gezorgd dat 2022 het meest gewelddadige jaar was hoor holebi’s en transgenders in Europa en Centraal-Azië van het afgelopen decennium. Dat blijkt uit het twaalfde rapport van ILGA-Europe.  Dat is vooral te wijten aan de steeds toenemende en wijdverspreide haatspraak van politici, religieuze leiders, rechtse organisaties en (media-)commentatoren. Zij maken zich, volgens de organisatie, schuldig aan het aanwakkeren van anti-LGBTIQ gevoelens voor politieke gewin waardoor er steeds meer aanvallen gebeuren en ook meer zelfmoorden.

  Als voorbeeld hiervan verwijst ILGA-Europe in zijn lijvig rapport van 158 bladzijden ondermeer naar de twee terreuraanvallen op LGBTI-bars in Noorwegen en Slowakije, waarbij in totaal vier doden en 22 gewonden vielen. Ook het aantal meldingen van moorden op en zelfdodingen van LGBTIQ’s nam in geheel Europa toe.

  "Bij ILGA-Europe zeggen we al jaren dat haatspraak in al haar vormen zich vertaalt in feitelijk fysieke geweld”, aldus  Evelyne Paradis van ILGA-Europe. “Dit jaar hebben we gezien dat geweld steeds meer gepland en dodelijker wordt, waardoor LGBTI-personen zich onveilig voelen in alle landen in Europa. We hebben bewijs dat anti-LGBTI-haatspraak zich niet alleen beperkt tot de uitlatingen van marginale leiders of would-be-autocraten, maar dat ze ook een echt probleem met ernstige gevolgen vormen voor mensen en gemeenschappen. Dit fenomeen is er niet alleen in landen waar haatspraak welig tiert, maar ook in progressieve landen waar het algemeen wordt aangenomen dat LGBTI-personen worden geaccepteerd."

  Het rapport constateert dat hoewel haatspraak en de gevolgen ervan een kritiek niveau hebben bereikt, nationale en lokale rechtbanken wel reageren en dat de vervolgingen in verschillende landen toenemen. Maar volgens Paradis is reageren niet genoeg.

  "Terwijl we beter worden in het omgaan met de gevolgen, moet de focus liggen op het stoppen van haatspraak in al haar vormen. Overal in Europa hebben veel politici met afschuw gereageerd op de moorden op LGBTI-personen dit jaar, en hoewel duidelijke uitingen van solidariteit altijd nodig zijn, lost het het probleem van de proliferatie niet op.”

  De voorzitster van ILGA-Europe roept politieke leiders op om pro-actief haatspraak te bestrijden in plaats van te reageren op de consequenties ervan.

  Belgie

  In het rapport wordt ieder land apart bekeken. Zo wordt er voor Belgie ondermeer melding gemaakt van de discriminatie die make-up artiest  Haron Zaanan in een Brussels restaurant ondervond omwille van hun kledij, de steeds toenemende haatdragende uitlattingen van Vlaamse rechtse  politici aan het adres van LGBTIQ-persoenen door ondermeer te beweren dat de zogenoemde ‘gender ideologie opgedrongen wordt aan ‘normale mensen’, dat transvrouwen een bedreiging zijn voor cis-vrouwen in zogenoemde safe-spaces, sport en gevangeniseen en dat LGBTQ-organisaties kinderen in scholen indoctrineren.

  Foto: ILGA-Europa

  Lees meer
 • Nederlandse grondwetswijziging die discriminatie van LGBT-personen verbiedt ondertekend

  In Nederland heeft  minister Hanke Bruins Slot de wijziging van artikel 1 van de Grondwet officieel ondertekend. Vorige maand keurde de senaat de wijziging reeds goed waarmee discriminaties op basis van seksuele voorkeur, gender identiteit en handicap verboden wordt. 

  Bij de ondertekening waren ook de ministers aanwezig die bevoegd zijn voor gehandicaptenbeleid en emancipatie, Conny Helder en Robbert Dijkgraaf,  evenals de Kamerleden die de grondwetswijziging voorstelden.

   ‘Een mooi en gelukkig moment, fijn om deze historische overwinning voor de regenbooggemeenschap en mensen met een handicap zo te vieren,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘We zien dit als een belofte van de regering om de komende jaren nog meer werk te maken van de aanpak van discriminatie van LHBTI+ personen en mensen met een handicap.’

  Nu zowel de minister als de Koning de wetswijziging hebben getekend, is het wachten alleen nog op publicatie in het Staatsblad. Daarna treedt de nieuwe Grondwet in werking.

  Het COC heeft bijna 20 jaar gepleit voor verankering van rechten van LHBTI+ personen en mensen met een handicap in de Grondwet.

  Het COC pleitte bijna 20 jaar voor verankering van LHBTI+ rechten in de Grondwet. De strijd begon in april 2004 met een oproep van COC’s Landelijke Werkgroep Politiek aan de Tweede Kamer. Er volgenden diverse nota’s en rapporten, maar de regering kwam niet met een voorstel. In 2010 dienden D66, GroenLinks en PvdA hun initiatiefwetsvoorstel in. Destijds kon dat voorstel nog niet op de benodigde twee derde meerderheid rekenen. Die kwam er na COC’s Regenboogakkoorden van 2017 en 2021 en een grote publieksactie in 2019 bij Pride Amsterdam.

  bron: COC Nederland

  Lees meer
 • Uit Libanon gevluchte homoseksuele kapper uitgeroepen tot Limburgse starter van het jaar

  De Bilzense bierkapper Michel Malo is donderdag door Unizo LImburg uitgeroepen tot  Limburgse ‘starter van het jaar’.  Michel ontvluchtte in 2018 Libanon en kwam na een tussenstop in Luik in Bilzen terecht bij zijn huidige partner en zytholoog Andy. In mei 2022 zwaaiden de deuren open voor zijn herenkapperszaak, waar bier centraal staat.

  Michel Malo werd in Libanon geboren, maar moest er in 2018  op de vlucht slaan nadat hij omwille van zijn geaardheid doodsbedreigingen kreeg. Met enkel een plastieken zakje met wat bezittingen, belandde hij uiteindelijk in Belgie. Aanvankelijk in Luik, wat later week hij uit naar Mopertingen (Bilzen). Op amper 4 maanden tijd zorgde Michel ervoor dat hij de Nederlandse taal machtig was. Hij wilde graag IT studeren, maar slaagde niet voor het ingangsexamen. Dus stortte  hij zich in mei 2022 vol overgave op wat hij al sinds zijn tiende in Libanon deed: herenkapper. 

  Andy, de huidige partner van Michel is zytholoog (bierkenner) en het toeval wil dat bier uitstekende kwaliteiten voor het haar heeft. “Alcohol reinigt niet alleen het haar. Er zit ook veel vitamine B in, wat zeer gezond is voor je haar. Bovendien is hop een natuurlijk antibioticum”, somt Michel op. De heren goten hun passie en vakkennis samen en zo ontstond het idee van de ‘bierkapper’. Michel gebruikt namelijk haarproducten op basis van bier, zoals een trappistenbiershampoo en bierlotion.

  Foto: Facebook/ Bierkapper Michel Malo

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste