Lgbt-Nieuwsartikels

 • Roze Huis en PXL pakken uit met radioprogramma op Wereld Aids Dag

  Ook dit jaar besteed het Regenbooghuis Limburg aandacht aan Wereld Aids Dag. Op zondag 27 november vindt ‘Samen Solidair’ een 2 uur durend live-event plaats vanuit het Regenbooghuis aan de Meldertstraat, waar gesproken wordt over seksuele gezondheid en psychisch welzijn onder jongeren en studenten.

  “Rond hiv en aids bestaan nog vele vooroordelen en misverstanden”,vertelt Manon van Engelen, coördinator Gelijke Kansen van Regenbooghuis Limburg. “Dit zorgt ervoor dat personen met hiv/aids niet openlijk kunnen praten over wat er gebeurt in hun leven. Ook zijn mensen nog steeds bang en onzeker zodra ze zich in de buurt van seropositieve mensen bevinden, uit angst de ziekte ook te krijgen. Zoiets isoleert en het taboe blijft bestaan. Onder jongeren wordt nog te weinig gesproken over seksuele gezondheid. Het blijft dus belangrijk om de boodschap uit te dragen dat het een normaal gespreksonderwerp mag zijn.” 

  PXL Radio

  “Van 15 tot 16u.00 zendt het Regenbooghuis ‘Event Radio’ uit; een uur vol reportages over dit onderwerp”, gaat van Engelen verder. “Van 16 tot 17u.00 is er een rondetafelgesprek met onder leiding van Davide Secci, waar men aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek gaat. Regenbooghuis Limburg is verheugd te kunnen melden dat een heel aantal mensen uit het werkveld zoals Sensoa, HIV Referentiecentrum van het Jessa Ziekenhuis en opleiding People & Society van Hogeschool PXL, deze middag te gast zullen zijn. Het Regenbooghuis kan dit jaar ook rekenen op de samenwerking met het nieuwe radiostation van Hogeschool PXL; PXL Radio (Hasselt 106.1 fm, Diepenbeek 106.5 fm). Zij zullen het event die middag integraal uitzenden.

   Stigma

  “Het blijft belangrijk dat we over seksuele gezondheid blijven praten”, zegt algemeen directeur Ben Lambrechts van de Hogeschool PXL. “'Ondanks de grote vooruitgang op vlak van medicatie in de preventie en het management van HIV besmettingen moeten jongeren vooral blijven beseffen dat een HIV besmetting nog steeds best vermeden wordt. Condoomgebruik voor orale- en penetratieseks blijft dus de boodschap voor HIV en alle andere SOA's. Daarbij blijft stigma blijft het belangrijkste probleem voor mensen met hiv. Ik heb de laatste cijfers van Sensoa eens bekeken. Voor 41% is minder stigma in de samenleving de belangrijkste nood om beter te kunnen leven met hiv. Bijna alle mensen met hiv zijn zeer voorzichtig om het iemand te vertellen (85%). En ze zijn bezorgd dat anderen het doorvertellen (69%). De helft denkt dat de meeste mensen met hiv afgewezen worden (49%). Ze getuigen over negatieve behandeling, afwijzing en uitsluiting als mensen het te weten komen. Dit stigma belemmert hen om open over hiv te spreken en zichzelf te zijn. En het zorgt voor angst en isolatie. Laten we dat toch samen de wereld uit helpen door er over te praten. Waarom niet op PXL radio?”

  Publiek is van harte welkom tussen 15 en 17 uur om bij dit live event aanwezig te zijn.

  Lees meer
 • Lierse speelt na overleg met Roze Huis Antwerpen met 'One Love' -armband

  Voetbalclub Lierse geeft gehoor aan de oproep van de Pro League en zal bij de wedstrijd tegen Virton  spelen met de  ‘One Love’ armband. De club heeft dat beslist na een overleg met het Antwerpse Roze Huis.  De hele wedstrijd zal ook in het teken van ‘One Love’ staan.

  De club besprak met het Roze Huis hoe  voetbal nog meer kan verbinden en hoe ze discriminatie samen een halt kunnen toeroepen.Een delegatie van het roze huis zal nu zondag de aftrap geven voor de wedstrijd.

  Voorzitter Steve Vermaelen van Het Roze Huis is tevreden met dit initiatief: “We zijn blij met dit krachtig signaal van Lierse. Als meerdere voetbalclubs zich scharen achter dit initiatief, maken we een duidelijk statement. Voetbal zou een sport voor iedereen moeten zijn, ongeacht seksuele en/of genderidentiteit"

  De hele actie komt er nadat de FIFA besliste dat de ‘One Love’-aanvoerdersband niet tijdens de wereldbeken in Quatar mocht gedragen worden.  Aanvoerders die de band wel dragen zullen bestraft worden met een gele kaart. Zeven landen, waaronder Belgie, lieten weten dat ze  eventuele boetes betalen wilden betalen maar ze zijn niet bereid om een sportieve sanctie te slikken van de FIFA. De Pro League riep daarom de clubs op om dit weekend met de ‘One Love’-aanvoerdersband te spelen. “Ons voetbal is er voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur, genderidentiteit of ras. Op een voetbalveld vallen alle barrières weg. In tegenstelling tot de FIFA willen wij die boodschap met onze clubs eendrachtig uitdragen. Daarom vragen wij de Challenger Pro League-kapiteins om komend weekend op speeldag 15 de regenboogarmband te dragen.”

  Foto: Pro League

  Lees meer
 • Extra voorstelling van Priscilla, Queen of the desert

  Om aan de grote vraag voor kaartjes voor de musical Priscilla, Queen of the desert, te kunnen voldoen heeft Inteam Productions een extra voorstelling aangekondigd. Die zal worden gespeeld op 2 februari. De Nederlandstalige versie van de legendarische musical is vanaf 27 januari te zien in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

  De 80'ies en 90'ies hits, die de musical zo populair maken, worden in het Engels gebracht. De voltallige cast begint  midden december te repeteren. De musical is gebaseerd op de gelijknamige cultfilm uit 1994. Jeroen Logghe, Brecht Callewaert, Baptiste Vuylsteke, Jens Broes, Saïn Vantomme, Joke Van Robbroeck, Inge Teeuwen worden begeleidt door  een live band onder leiding van Charles Vanden Broucke.

  "De Priscilla promocampagne tijdens de Antwerp Pride en het Cultuurweekend heeft haar effect niet gemist", zo laat regisseur Niels de Valk weten. 'De kaartverkoop nam een vliegende start, zodat de teller momenteel op 2.000 tickets staat. Omdat de eerste rang van een groot aantal voorstellingen zo goed is uitverkocht en de belangstelling voor de productie onverminderd groot blijft, hebben we besloten tot het spelen van een extra voorstelling. Het publiek heeft duidelijk zin in een feestje, aan de start van het nieuwe jaar."

  Beluister ook ons item over Priscilla, Queen of the desert in onze Touristico Gaylive podcast.

  Touristico Gaylive Podcast #5 (Videoversie): Bear Pride Brussel/LGBTQ-musicals/Europride2023/Florida

  Lees meer
 • Vijf doden en achttien gewonden bij schietpartij in LGBTQ-dancing in Colorado Springs

  Zaterdagavond zijn minstens vijf personen om het leven gekomen en achttien anderen gewond geraakt bij een schietpartij in de LGBTQ-dancing Club Q in het Amerikaanse Colorado Springs.

  De hulpdiensten kregen omstreeks middernacht verschillende oproepen voor een schietpartij in de dancing. De politie ging ter plaatse en trof een schutter aan. 

  “Op dit moment wordt de verdachte verzorgd maar is hij aangehouden”, zo liet politiewoordvoerder Pamela Cadtro weten. Castro verduidelijkte niet of de gewonde schitter ook tot de achttien gewonden behoort. Ook over een eventueel motief wilde ze niets kwijt. De FBI kwam ter plekke om te helpen met het onderzoek.

  De club zelf bevestigt de schietpartij op Facebook. Zij schrijven: “Club Q is kapot van de zinloze aanval op onze gemeenschap. Onze gebeden en gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en hun familie en vrienden. Wij danken de snelle reacties van heldhaftige klanten die de schutter hebben bedwongen en een einde hebben gemaakt aan deze haatzaaiende aanval.”

  Het is niet de eerste keer dat een LGBTQ-nachtclub het doelwit is van een schietpartij. Op 2 juni 2016 drong Omar Mateen (29) binnen in dancing ‘The Pulse’ in Orlando en 49 mensen dood en verwondde 53 anderen. De schutter werd na enkele uren door de politie doodgeschoten.

   

  Lees meer
 • Natuuractivisten viseren ook kunstwerk van Andy Warhol

  Ook een BMW die door de Amerikaanse pop-art kunstenaar Andy Warhol werd beschilderd is vrijdag in Milaan het doelwit geworden van milieuactivisten. Vier militanten van de groepering Ultima Generazione (laatste generatie) strooiden acht kilo bloem uit over de BMW M1 uit 1979 die in de Fabbrica del Vapore tentoongesteld staat. Daar gaat momenteel een retrospectieve met werk van Andy Warhol door.

  Volgens berichten zouden ook tenminste twee militanten hun handen hebben vastgekleefd op de vloer van de tentoonstellingsruimte.

  Daarmee komt de door Warhol beschilderde BMW in het rijtje van kunstwerken dat de voorbije paar weken door milieu-activisten beklad werd. Eerder gebeurde dit reeds met een schilderij van Goya in Madrid, de 'Zonnebloemen' van Van Gogh in Londen en een meesterwerk van Claude Monet in Berlijn.

  Foto:Davidwiz~commonswiki

  Lees meer
 • Italiaanse rechter: Een lesbienne vader noemen is absurd

  Een Italiaanse rechtbank heeft beslist dat lesbische ouders van een kind niet als ‘moeder’ en ‘vader’ moeten bestempeld aangeduid op de geboorteakte en identiteitspapieren van hun kinderen.  Ouders en wettelijke voogden werden tot 2019 als ouders aangeduid op die documenten. Daar kwam echter verandering in toen de nieuwe Italiaanse extreem-rechtse premier Giogia Meloni, die toen minister van Binnenlandse Zaken was, de regels rond de vermelding opnieuw aanpaste. Sindsdien moesten de termen moeder en vader gebruikt worden op alle documenten van kinderen. 

  Tegen die wetswijziging stapte een lesbisch koppel uit Rome naar de rechtbank. Eén van de vrouwen was de biologische moeder van een dochter, die later door haar nieuwe partner geadopteerd werd. Door de wetswijziging werd zij ineens op de documenten bestempeld als vader.   De rechter noemde dit in september absurd. De vorige  regerig van Mario Draghi had een maand de tijd om beroep aan te tekenen tegen het vonnis maar deed dit niet. Hierdoor is het vonnis definitief. De uitspraak werd pas onlangs bekend gemaakt door de LGBTQ+ rechtenorganisatie Famiglie Arcobaleno (Rainbow Families). De beslissing geldt enkel voor deze specifieke zaak.“

  In een reactie laat Meloni weten dat het vonnis zeer goed bekeken zal worden omdat het problemen kan opleveren als het geïmplementeerd moet worden en dat hierdoor het nationale ID-systeem 'in gevaar brengt'.

  Lees meer
 • Belgie verbiedt conversietherapieën voor LGBTQ-personen

  Op 28 oktober heeft de ministerraad het wetsvoorstel van Sarah Schlitz (Ecolo) goedgekeurd dat met onmiddellijke ingang zogenaamde conversietherapieën die de seksuele geaardheid van LGBTQ-personen moet veranderen verbiedt. Iedereen die zo een therapie uitvoert kan worden bestraft met een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar en/of een boete van 100 tot 300 euro. Cavaria, die meehielpen met de totstandkoming van de wettekst, reageert tevreden maar vindt dat de wet niet ver genoeg gaat. 

  Conversietherapieën

  Conversiepraktijken, ook wel "conversietherapieën" genoemd, zijn misleidende, ondoeltreffende en gevaarlijke praktijken die erop gericht zijn de seksuele oriëntatie , genderidentiteit of genderexpressie van LGBTQIA+ personen te veranderen, te onderdrukken of te elimineren. Deze praktijken variëren van psychotherapie en elektroshocktherapie tot afranseling en zelfs "corrigerende verkrachting". Ze kunnen plaatsvinden in religieuze, medische of sektarische milieus , en uitgevoerd worden door familieleden of pseudo-professionals en vreselijke gevolgen hebben voor de mensen op wie ze worden uitgeoefend.  Vooral in de Verenigde Staten komen zulke therapieën veelvuldig voor, maar ook in Europa zijn er verschillende aanbieders die deze behandelingen aanbieden. Dat is ook het geval in ons land zo blijkt uit een recente studie van het Centre Permanent pour la Citoyenneté et la Participation (CPCP). Daarin staan verschillende getuigenissen te lezen van LGBTQIA+ mensen die het slachtoffer zijn geworden van zogenaamde medische therapieën of zelfs vormen van exorcisme.

   

  "België is een pionier op het gebied van #LGBTQIA+ rechten. Talrijke wetgevende hervormingen en sociale inspanningen getuigen hiervan, maar dit verbod ontbrak jammerlijk in ons wetgevend arsenaal", zo laat staatssecretaris Sarah Schlitz weten. "De mogelijkheid om zichzelf te zijn en de vrijheid om te leven zoals men wil, is een grondbeginsel van onze samenleving dat onder geen beding mag worden aangetast. Dit verbod is een krachtige daad om de slachtoffers te beschermen tegen dit symbolische, psychologische en soms fysieke geweld. Het is ook een signaal aan de rest van de samenleving dat degenen die niet ziek zijn niet behandeld moeten worden.“

  Bestraffing

  Niet enkel personen die zulke behandelingen uitvoeren kunnen door de nieuwe wet bestraft worden. Ook het voorstellen of aanzetten tot conversie praktijken, direct of indirect, zal eveneens worden bestraft. Bij de keuze van de straf en de zwaarte ervan zal de rechter in het bijzonder rekening houden met de aanwezigheid van eventuele verzwarende factoren. Zo zal er rekening mee gehouden worden of het strafbare feit werd uitgevoerd door een persoon in een erkende positie van vertrouwen, autoriteit of invloed ten aanzien van het slachtoffer en of het slachtoffer minderjarig was of in een kwetsbare situatie verkeerde.

  Voor Cavaria gaat dit echter niet ver genoeg. "Wij vinden dat conversiepraktijken als haatmisdrijf moeten behandeld worden," zo laat de organisatie via ondermeer Instagram weten. "Het gaat immers over iets dat je doet omdat je vindt dat de gender-en seksuele oriëntatie van een persoon minderwaardig is en je wil dat veranderen. Bij een haatmisdrijf horen strenge straffen en die zijn een belangrijk signaal naar de LGBTI+ community én de mensen die deze praktijken uitoefenen."

  Layla H.

  Het meest bekende geval van een conversietherapie die in ons land verkeerd afliep is de duiveluitdrijving waaraan Layla H. stierf in 2009. Na een drie dagen durende duiveluitdrijving door de islamitische gebedsgenezer Othmane Galouby  stierf de 18-jarige Layla H. De wetsdokter stelde tweede- en derdegraads brandwonden op haar lichaam vast. Die werden niet enkel veroorzaakt door kokend water, maar ook door een base, een stof die je in ontstopper terugvindt en die zich blijft invreten in de huid. In 2015 werd de gebedsgenezer door het Antwerpse Hof van Assisen veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en kregen de ouders elk vijf jaar cel met uitstel. Tot op de dag van vandaag is Othmane Galouby voortvluchtig en staat hij nog op de 'Belgium Most Wanted' lijst. (Foto: FGP Most Wanted List)

   

   

  Lees meer
 • Vooruit zet militant uit partij na homofobe uitspraken

  Vooruit heeft Stijn Ledegen (links op bovenstaande foto), de woordvoerder van de moskee in Aalst, uit de partij gezet na zijn controversiële uitspraken over LGBTQ’s en vrouwenrechten.

  Ledegen was onlangs te zien in  het YouTube-programma Franken Teut waarin hij een filosofisch-religieuze discussie had.  “De islam heeft geen probleem met homo’s.“, zo zei hij daarin. “Je mag gevoelens hebben voor iedereen – sommige mensen zijn verliefd op de Eiffeltoren. Dat kan allemaal. Maar de daad en de interactie zelf zijn wel strafbaar.”Het stadsbestuur van Aalst gaf onlangs een negatief advies over de erkenning van een lokale moskee. Toen verwees het bestuur naar zorgwekkende uitspraken over homoseksualiteit en de gelijkheid tussen man en vrouw.  Stijn Ledegen (25) bekeerde zich acht jaar geleden tot de Islam en werd vervolgens de  woordvoerder van de Aalsterse moskee en hij was ook militant bij de Aalsterse afdeling van Vooruit.

  Het stadsbestuur van Aalst gaf onlangs een negatief advies over de erkenning van een lokale moskee. Toen verwees het bestuur naar zorgwekkende uitspraken over homoseksualiteit en de gelijkheid tussen man en vrouw. 

  Die uitspraken hebben er nu dus ook voor gezorgd dat Ledegen uit de socialistische partij Vooruit wordt gezet. “De geciteerde uitspraken staan haaks op de visie van Vooruit. Vooruit strijdt voor gelijke rechten voor- en de bescherming van de LGBTQI+-gemeenschap. En zal dat altijd blijven doen”, laat de partij weten in een mededeling. “Ook al gaf het lid aan achter onze waarden te staan, Vooruit duldt hier geen enkele twijfel over. Vooruit stopt dan ook met onmiddellijke ingang zijn lidmaatschap.”

  “Vooruit is een inclusieve beweging die sinds jaar en dag actief strijdt voor de LGBTQI+rechten. Voor een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. We zullen die voortrekkersrol altijd opnemen. Zowel op het terrein als in het parlement.”

  Woensdagmiddag postte Ledegen op Twitter een reactie. “Ik sta voor een inclusieve samenleving waar iedereen gelijke kansen moet krijgen ongeacht leeftijd, sekse, beperking, seksuele voorkeur of etniciteit”, klinkt het. “Ik excuseer me oprecht indien ik mensen hiermee heb gekwetst.”

  Foto: YouTube

  Lees meer
 • Vlaanderen neemt zaterdag in Antwerpen afscheid van Will Ferdy

  De afscheidsplechtigheid van zanger Will Ferdy zal op zaterdag 19 november om 11 uur plaatsvinden in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk op Linkeroever in Antwerpen. Dat laat zijn manager weten. Het LGBTQ-icoon overleed vorige week op 95-jarige leeftijd. In 1970 outte hij zich als eerste bekende Vlaming op de nationale televisie als homoseksueel en maakte zo de thematiek bespreekbaar.

  Will Ferdy was al een tijd ziek en werd aan het einde van zijn leven behandeld voor de ziekte van Parkinson. Toch leefde hij nog altijd zelfstandig in zijn serviceflat op Linkeroever. Daar is hij ook overleden in het bijzijn van familie.

  De urne van Will Ferdy zal op een later te bepalen tijdstip en in intieme kring begraven worden.

  Lees ook: Will Ferdy, de eerste bekende Vlaming die uit de kast kwam, overleden.

  Lees meer
 • Maarten Truijen is de nieuwe Mister Gay Belgium

  In zaal Elckerlyck in Antwerpen is 33-jarige Limburger Maarten Truijen verkozen tot nieuwe Mister Gay Belgium.  Hij volgt hiermee de in 2020 verkozen Joren Houtevels op die vorig jaar te horen kreeg dat hij vanwege de Corona-pandemie een jaar langer ambassadeur van de Belgische Lgbtq-gemeenschap mocht zijn. Eerste ere-heer werd de 28-jarige Antwerpenaar Tim Küsters. De 34-jarige Jonas Defruyt uit West-Vlaanderen werd derde in de verkiezing.

   

  Meer dan 109 mannen stelden  zich dit jaar kandidaat voor de Mister Gay Belgium verkiezing. Daaruit werden uiteindelijk twaalf finalisten gekozen die de afgelopen maanden een intensief programma met allerlei workshops volgden en een eigen campagne uitwerkten met een zelf gekozen thema. Zaterdagavond moesten de twaalf kandidaten ten slotte  nog het beste van zichzelf laten zien in een spetterende show en voor een jury van bekende Vlamingen.

  Maarten Truijen is  33 jaar, woont in het Limburgse Kinrooi en heeft een eigen praktijk als spiritueel coach en had nooit verwacht dat hij de nieuwe Mister Gay Belgium zou worden toen hij zich begin dit jaar kandidaat stelde. “Mijn doel was voornamelijk de wereld een stukje mooier te maken. Mijn intentie is gewoon liefde verspreiden, een beetje zelfliefde en liefde voor anderen. Ik denk dat  de wereld daar na een paar sombere jaren echt nood aan heeft.”

  Dat was ook het thema samen met zelfdodingen waar Maarten zich de afgelopen maanden voor inzette en waar hij ook het komende jaar de nadruk zal opleggen. “Zelfliefde en zelfacceptatie vind ik gewoon de belangrijkste waarden die je in het leven kan hebben. Je bent wie je bent. En het stuk zelfdoding omdat ik vind dat je er toch nog teveel mensen zichzelf omwille van hun geaardheid van het leven beroven.”

  Tim Küsters (28) uit Lint en Jonas Defruyt (34) uit Oedelem, werden respectievelijk de eerste en tweede ereheer. 

  Naast de hoofdtitel van Mister Gay Belgium 2022 werden er ook andere titels uitgereikt: Mister Fotogeniek ging naar de West-Vlaamse Ben Vanhuyse (19). Mister Sympathie was ook voor de Limburger Maarten Truijen en Mister Charity ging eveneens naar Ben Vanhuyse.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste