Lgbt-Nieuwsartikels

 • Nederlandse kroonprinses kan ook koningin worden als ze met een vrouw trouwt

  De Nederlandse prinses kan haar vader opvolgen zelfs als ze met een vrouw zou trouwen. Dat heeft aftredend premier Mark Rutte bevestigd. “Ons land zal dan twee koninginnen hebben”, zo zei de premier dinsdag.

   

  Afgelopen maanden was er in het boek “Amalia, de plicht roept” van koningshuisdeskundige Peter Rehwinkel  onduidelijkheid ontstaan of prinses Amalia haar vader al dan niet kon opvolgen als ze lesbisch zou zijn en zou trouwen met haar vriendin.  Hij verwijst daarbij naar toenmalig premier Kok die in 2000 op Kamervragen antwoordde dat er in dat geval een probleem ontstaat met de erfelijkheid van het koningschap, wat ertoe zou leiden dat er afstand moet worden gedaan van de troon.Dat leidde afgelopen dinsdag tot verschillende vragen in de Tweede Kamer. 

   

  Na de zitting legde premier Rutten het standpunt van zijn voorganger naast zich neer. “We gaan even uit van een theoretische situatie maar het is mogelijk dat ze koningin wordt als ze op vrouwen valt en trouwt.”

  Op de vraag of de kinderen uit zo'n huwelijk ook in aanmerking komen voor de troon geeft Rutte geen antwoord. In de grondwet staat dat het staatshoofd moet worden opgevolgd door een 'wettige nakomeling'. De PvdA wilde weten of daar ook kinderen onder vallen die zijn geboren uit een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht of die geadopteerd zijn of via een zaaddonor of draagmoeder zijn verwekt.

  Volgens Rutte is het doel van de bepalingen in de grondwet dat duidelijk is op wie het koningschap overgaat om zo staatsrechtelijke zekerheid te bieden. Het huidige familierecht schuurt daarmee. De hele kwestie kan wel geregeld worden in een toestemmingswet. “Maar we moeten dat pas regelen als we daarvoor staan”, aldus Rutte.

  Foto: RVD

  Lees meer
 • Grote opkomst voor start van Queer Leuven

  In Leuven werd op coming-out day (11 oktober) het startschot gegeven voor  Queer Leuven. Dat platform zal het regenboogbeleid van de stad mee vormgeven. Meer dan zeventig Leuvenaars woonden het startmoment bij. "De grote opkomst toont aan dat het thema echt leeft in onze stad en dat verschillende Leuvenaars graag willen meedenken over het regenboogbeleid", aldus een enthousiaste schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. Wie interesse heeft om deel uit te maken van Queer Leuven, kan zich nog tot 2 november kandidaat stellen.

  “Leuven is een inclusieve stad waar je jezelf mag zijn, je eigen keuzes mag maken en mag houden van wie je wil, want liefde is liefde. Dat vinden we heel belangrijk en daar zullen we op blijven toezien”, vertelt schepen Corneillie. “Er is de voorbije decennia veel en belangrijk werk verricht als het gaat over genderidentiteit, genderexpressie en geaardheid. Maar er is natuurlijk nog werk aan de winkel. Bovendien brengen nieuwe tijden nieuwe uitdagingen met zich mee. Daarom werken we als stad aan een regenboogbeleid 2.0 en dat willen we graag samen met de Leuvenaars doen. Gisterenavond gaven we de aftrap voor de zoektocht naar wat dat nieuwe regenboogbeleid precies moet inhouden." 

  Interactieve inspiratieavond


  Gisterenavond ging een diverse groep van panelleden: Bas Moeyaert, Diego Rodriguez, Freddie Verkammen, Jamine De Wandel en Leen Francen in gesprek met elkaar en met het publiek. Journalist Filip Tielens leidde het gesprek in goede banen. Zij brachten het debat op gang over de rol van het platform en over wat er in Leuven nodig is als het gaat over regenboogbeleid. Het publiek gaf alvast mee dat er zeker moet worden ingezet op meer ruimte, visibiliteit, sensibilisering en inclusieve beeldvorming rond het regenboogthema. Er was ook veel eensgezindheid over de noodzaak van een meer genderinclusieve aanpak binnen onder andere het onderwijs, zorg, sport, cultuur en vrije tijd.

  Deel uitmaken van Queer Leuven


  Op het einde van de avond konden geïnteresseerden zich kandidaat stellen voor het platform. Geëngageerde Leuvenaars zullen er de komende maanden onder begeleiding van een externe organisatie samen nadenken over een aantal speerpunten van het lokale regenboogbeleid. "Je kandidaat stellen kan trouwens nog altijd. We hopen dat zoveel mogelijk Leuvenaars met verschillende achtergronden en van alle leeftijden dat doen, zodat het platform voldoende representatief is en we met een waaier van ideeën en voorstellen aan de slag kunnen", verduidelijkt Lies Corneillie. "Je kan ook steeds iemand nomineren van wie je denkt dat hij of zij niet mag ontbreken." Wie geïnteresseerd is, kan zich kandidaat stellen op de site van de stad.

  Lees meer
 • Dit zijn de genomineerden voor de OutTV mediapersoonlijkheid award

  Naar traditionele gewoonte reikt de Vlaamse tv-zender OUTtv eind dit jaar de OUT Media Award uit aan de persoon of organisatie die de LGBT+*-gemeenschap op de meest positieve manier onder de aandacht bracht in de Vlaamse media. Vandaag, op Coming-Outdag*, maakt OUTtv de acht genomineerden van 2021 bekend op haar website. 

  De Vlaamse genomineerden voor de jaarlijkse OUT Media Award zijn dit jaar o.a. veldrijder Justin Laevens, jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero, discotheek Red & Blue, radio-dj Jana De Wilde, senator Fourat Ben Chikha, popgroep K3, voormalig Miss België Lenty Frans en Drag Race Holland winnares Vanessa van Cartier. Eind dit jaar zal bekendgemaakt worden wie van deze acht Belgisch vicepremier Petra De Sutter mag opvolgen als meest LGBT+-vriendelijke mediapersoonlijkheid/-organisatie in Vlaanderen.
  "In het algemeen was 2021 eerder een jaar waarin haat en fobie naar LGBT+-personen toe vooral pijnlijk duidelijk werd," vult OUTtv-gezicht Jens Geerts aan. "Ik denk hierbij aan nieuwsberichtgevingen over anti-LGBT+-stickers die opgeplakt werden in Antwerpen, rechtse politici die hun afkeer en haat verspreiden tegenover transgenderpersonen op tv, de dood van David P., seksistische en homofobe uitlatingen naar topsporters toe vanuit een nationale nieuwsredactie... België staat momenteel op de tweede plaats van de Rainbow Index van de Europese LGBT+-organisatie ILGA Europe. Dit betekent dat België, op Malta na, het beter doet dan de andere landen wat betreft LGBT+-rechten, toch merken we ieder jaar weer dat het voor België moeilijker wordt om nationale bekendheden te nomineren die actief hun nek uitsteken voor LGBT+-personen via de Vlaamse media. Vooral binnen de sporttak. Professioneel sporter en tegelijkertijd openlijk LGBT+ zijn, blijft blijkbaar ook in Vlaanderen nog eerder een uitzonderlijke combinatie jammer genoeg. Dit zien we in 2022 graag anders," aldus Geerts.

  De prijs voor meest LGBT+-vriendelijke mediapersoonlijkheid van het jaar is een eervolle titel en werd eerder al uitgereikt aan o.a. voormalig Belgisch premier Charles Michel, K3, Bo Van Spilbeeck, ‘Belgium’s Got Talent’ kandidaat Lola McQueen en Belgisch vicepremier Petra De Sutter.
   
  Vorig jaar brachten bijna 5.000 Vlamingen hun stem uit. Stemmen op de genomineerden van 2021 kan t.e.m. 10 december 2021 via de website www.out.tv. De winnaar wordt eind dit jaar uitgeroepen.

  Lees meer
 • Nieuwe Superman komt uit de kast op Coming-out dag

  De nieuwe Superman, Jon Kent, komt volgende maand uit de kast als biseksueel. Dat maakte de Amerikaanse uitgever van de Superman-comics DC Comics op Coming-out day bekend. In Superman: Son of Kal-El #5 kust hij voor de eerste keer een jongen. De comic ligt volgende maand in de winkels

  “Ik heb altijd gezegd dat iedereen helden nodig heeft en dat iedereen zich moet herkennen in die helden”, zo verduidelijkt Tom Taylor schrijver van de Superman: Son of Kal-El reeks. “Ik ben dan ook dankbaar dat DC en Warner Bros er ook zo over denken.”

  “Het symbool van Superman heeft altijd voor hoop, de waarheid en gerechtigheid gestaan en vandaag staat het nog voor iets meer. Vandaag zullen nog meer mensen zichzelf zien in de meest krachtige superheld in de comics.”

  Jon Kent nam onlangs de mantel  van beschermer van de aarde van zijn vader, de originele Superman, over toen die zich meer ging concentreren op de gebeurtenissen in het heelal. In de vorige edities van Superman: Son of Kal-El werd al gehint dat er een aantrekking was tussen Jon Kent en collega-journalist Jay Nakamura. Nu wordt dat dus bevestigd.

  Jon Kent is niet de enige superheld uit de DC-stal die tot de regenbooggemeenschap behoort. In augustus kwam ook zijn collega superheld Robin (Tim Drake) al als biseksueel uit de kast.

  Lees ook: Bevestigd: Robin komt uit de kast als biseksueel

   

  Lees meer
 • Vrijspraak voor deelnemers aan gaypride in Ankara

  Turkije heeft de 19 LGBT+ activisten die gearresteerd werden omdat ze in 2019 aan de pride optocht in Ankara deelnamen vrijgesproken. De beslissing van de rechtbank wordt door de LGBT-belangenorganisatie  ILGA op applaus onthaald. 

   

  De achttien studenten en één academicus werden in mei 2019 opgepakt omdat ze deel hadden genomen aan een pride optocht aan de Middle East Technical University (METU) in Ankara. 

   

  Ankara had in 2017 alle activiteiten voor holebi’s en transgenders, waaronder ook pride optochten verboden. Dat verbod werd in februari 2019 met een noodverordening opgeschort. Omdat er op dat ogenblik geen verbod meer van kracht was werd er op 10 mei 2019 op de terreinen van de universiteit een optocht gehouden. Die werd bijgewoond door zowel studenten, professoren en andere academici. Op aandringen van de universiteit kwam de politie tussenbeide en gebruikte die buitensporig geweld om de mars uiteen te drijven.Daarbij werden 22 deelnemers  aangehouden. Negentien daarvan werden vervolgd en moesten voor de rechtbank verschijnen.

   

  Vrijdag oordeelde de strafrechtbank dat de activisten niet schuldig waren omdat er op dat ogenblik geen overtreding plaats vond. Ook oordeelde de rechtbank dat het bijwonen van een een pride optocht geen misdaad is. De officiële redenering wordt volgende maand in een vonnis gepubliceerd.

  Katrin Hugendubel van ILGA-Europe is blij met de vrijspraak van de negentien activisten. “We zijn opgelucht met de vrijspraak van de METU/pride LGBT+ activisten. Het is zeer belangrijk voor niet alleen de Turkse  LGBT+ gemeenschap, maar ook voor de hele regio, om te zien dat rechtbanken  en juridische processen de rechten van alle mensen om samen te komen, zoals die in de Turkse wet  en de Europese conventie van de mensenrechten staan, beschermen op een ogenblik dat er steeds meer opruiende haatspeech tegen de LGBT+gemeenschap gedaan wordt door zowel politici als religieuze leiders.”

  Foto: Mercedes Mehling /Unsplash

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste