Lgbt-Nieuwsartikels

  • Leuvense organisaties nemen afscheid van UniQue-voorzitster Trudy Jennes

    UniQue, het regenbooghuis van Vlaams-Brabant en verschillende andere organisaties nemen aanstaande zaterdag vanaf 15 uur afscheid van de vorige week overleden voorzitster van UniQue Trudy Jennes (61). Zo wordt er in de Studio Manhattan in Leuven een avond ter ere van haar georganiseerd die geleidt wordt door MC Georgy Gorgeous. Hij kan rekenen op de ondersteuning vanDJ The Black Widow, DJ VANOnoise & DJ The Survivor met performances door Maria Iskariot en mensen uit de verschillende samenkomende gemeenschappen die een vaarwel, een herinnering & liefde betuigen aan Trudy. 

    Trudy werd vorige maand met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand verergerde zo snel dat ze op 17 juni overgeplaatst werd naar de intensieve zorgen in het UZ Gasthuisberg waar ze in een kunstmatige coma werd gebracht en aan de dialyse werd gehangen. Daar werd toen kanker bij haar vastgesteld en werd in combinatie met de met de kunstmatige coma een intensieve chemokuur opgestart.

    “Trudy was misschien de voorzitter met de kortste termijn tot nu toe in de geschiedenis van UniQue, maar de impact die zij heeft nagelaten zullen we nog jaren voelen”, zo laat UniQue weten op hun Facebookpagina. “Verbinding tussen mensen, organisaties, verenigingen, dat is wat wij in de toekomst zullen blijven waarmaken. Ook deze zaterdag doen we dat met het samenbrengen van de verschillende communities waar Trudy deel van uitmaakte!“

    De organisatie vraagt aan iedereen die wil komen of iets wil brengen  om dit even te laten weten via  https://forms.gle/D1fPYK74zxzAcJK59

    Ze hebben nog mensen nodig om alles vlot te doen verlopen! Ben je vrij die dag en kan je helpen? Schrijf je in via: https://forms.gle/oapHZa7u78RGAb5B6

    Een financiële bijdrage wordt erg geapprecieerd omdat UniQue als organisatie een financieel risico neemt. Dit kan door een storting op BE54 0017 5451 6697 met vermelding "Trudy", alsook met de kaart, cash of payconiq op de dag van het feest!

    Lees meer
  • Grindr beperkt werking van zijn app in Olympisch dorp

    Iedereen die in en rond het Olympische dorp op zoek wil gaan naar een homoseksuele relatie moet daarvoor niet op de dating-app Grindr rekenen. Ook nu is het niet mogelijk om te zien wie de app in het Olympische dorp gebruikt. Daarmee wil Grindr voorkomen dat eventuele homoseksuele atleten, die nog in de kast zitten, per ongeluk ge-out worden.

    In het Olympische dorp in Parijs verblijven de komende weken bijna 15.000 atleten voor de Olympische Spelen. Volgens de LGBTQ-sportsite Outsports zouden er minstens 144 Olympiërs zijn die zich als LGBTQ+ identificeren. Maar omdat homoseksualiteit in de sport nog steeds een heikel thema is ligt dit aantal waarschijnlijk hoger.

    Verschillende gebruikers van Grindr, die hoopten een atleet aan de haak te slaan, melden op sociale media dat de app in en rond het Olympische dorp maar beperkt werkt. Volgens hen is dit om te voorkomen dat atleten ge-out worden en om de Olympiërs te beschermen.

    Het is niet de eerste keer dat Grindr tijdens de Olympische Spelen de werking van zijn app beperkt. Dat was ook reeds het geval tijdens de Olympische Spelen van Beijing in 2008 en 2022. Ook toen konden atleten de app wel gebruiken om profielen in de buurt van het Olympische dorp te bekijken maar werd hun profiel niet weergegeven aan gebruikers als ze zich in het Olympische dorp bevonden.

    Tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro werden verschillende atleten ge-out toen een reporter van de website ‘The Daily Beast’ de app gebruikte in het Olympische dorp. Het artikel, dat toen voor heel wat ophef zorgde, werd later van de website verwijderd.

    Lees ook:  DEZE LGBT+-ATLETEN VERDEDIGEN DE BELGISCHE ROZE EER OP DE OLYMPISCHE SPELEN

    Lees meer
  • MGB-organisator Bram Bierkens vraagt Trinxx-frontman Raf Van Puymbroeck ten huwelijk

    Mister Gay Belgium organisator Bram Bierkens heeft zijn vriend, Trinxx-frontman en voormalig Mister Gay Belgium/Europe Raf Van Puymbroeck afgelopen zaterdag ten huwelijk gevraagd. Dat laat het koppel weten via hun sociale media-kanalen. 

    Bram Bierkens ging afgelopen zaterdag,in aanwezigheid van heel wat vrienden, op zijn knieën tijdens het verjaardagsfeestje voor zijn partner met wie hij sinds 2017 reeds een koppel vormt. “Met jou aan mijn zijde kan ik heel de wereld aan”, zo zei Bram in een filmpje dat nadien verspreid werd. “Je bent mijn rots in de branding, mijn steun en toeverlaat. Met jou aan mijn zijde  kan ik heel de wereld aan. Ik wil de rest van mijn leven zo doorbrengen: lachen, dansen, feesten en de wereld zien.”

    Bram Bierkens ontmoette de docent sport en bewegen,danscoach en choreograaf  Raf Van Puymbroeck toen die in 2016 deelnam aan de Mister Gay Belgium verkiezing. Die won Van Puymbroeck toen. Het jaar erop werd hij ook verkozen tot Mister Gay Europe. In 2017, na  zijn tijd als Mister Gay Belgium, richtte Van Puymbroeck samen met Jef De Prins  en Yannick Van Damme de dansformatie Trinxx op. Daarmee nam hij deel aan ondermeer verschillende televisieprogramma’s. Ook groeide de formatie uit tot een vaste waarde bij gay pride evenementen in zowel binnen als buitenland. Dat jaar maakte Bram en Raf ook bekend dat ze een koppel vormden.

    Foto: Facebook/Bram Bierkens

    Lees meer
  • Hooggerechtshof in Zuid-Korea kent homoseksuele koppels gelijke rechten toe

    Het hooggerechtshof van Zuid-Korea heeft in een uitspraak geoordeeld dat mensen in een homoseksuele relatie dezelfde rechten moeten krijgen als mensen in een heteroseksuele relatie. Zo moeten volgens de rechters van het hooggerechtshof de voordelen die de nationale ziekteverzekering geeft aan  personen in een heteroseksuele relatie ook toegekend worden aan personen die samenleven met iemand van hetzelfde geslacht. Iedere andere behandeling van homoseksuele koppels dan die van heteroseksuele koppels is volgens het hooggerechtshof “een daad van discriminatie die ingaat tegen de menselijke waardigheid en het recht om geluk te vinden”, zo schrijft hoofdrechter Jo Hee-de.

    De uitspaak van het hooggerechtshof in Seoul komt er nadat het homo-koppel  So Seong-wook en Kim Yong-min naar de rechter trokken omdat de nationale ziekteverzekering hen liet weten dat ze geen aanspraak konden maken op de echtelijke dekking en hun voordelen daarop schrapten. Het koppel had in 2019 een ceremonie gehouden waarin ze hun relatie vierden. Vervolgens probeerde een van de mannen zich in te schrijven als persoon ten laste van zijn partner. Acht maanden na de inschrijving in 2020 werd die registratie door de ziekteverzekering geschrapt met als uitleg dat dit niet kon en moest het koppel ook alle reeds uitbetaalde en verkregen bedragen terug betalen. Daarop begon het koppel een gerechtelijke strijd die helemaal tot in het hooggerechtshof gevoerd werd.

    De uitspraak van het hooggerechtshof is een serieuze stap vooruit voor homoseksuele koppels in Zuid-Korea, waar huwelijken tussen koppels van hetzelfde geslacht niet erkend worden. “"Het Hof heeft een belangrijke stap gezet in het ontmantelen van systemische discriminatie en het waarborgen van inclusiviteit voor iedereen”, zo laat  Boram Jang van Amnesty International in een verklaring weten. “Terwijl deze beslissing een belangrijke mijlpaal is, is de zaak zelf een sobere herinnering aan de lange gerechtelijke weg die koppels van hetzelfde geslacht moeten ondernemen om hun meest fundamentele rechten, die universeel zouden moeten gegarandeerd zijn, te krijgen.”

    Lees meer
  • Deze LGBT+-atleten verdedigen de Belgische roze eer op de Olympische Spelen

    Nu de Tour de France op zijn einde loopt maakt Frankrijk zich op om de Olympische Spelen in Parijs te organiseren. Volgens de LGBTQ-website Outsports doen er tijdens deze editie van de spelen maar liefst 144 openlijk homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender, queer en non-binaire Olympische atleten deel. Voor ons land staat de teller op vijf atleten die hun geaardheid niet onder stoelen of banken steken.

    Met Abigail Raye, Emma Puvrez en Charlotte Englebert van de Red Panthers  is het hockey het beste vertegenwoordigd als het komt op Belgische LGBTQ+ atleten. Raye groeide op in Engeland,waar ze  op 11-jarige leeftijd hockey begon te spelen bij Surbiton HC. Via Canada kwam ze in 2014 in ons land terecht toen ze haar partner naar hier volgde. Sinds 2018 speelt ze bij KHC Dragons waar ze onder meer in 2022 en 2023 de Eurohockey Club Trophy behaalde. Sinds 2019 is ze actief bij de Red Panthers.

    Ook Emma Puvrez was drie seizoenen actief bij KHC Dragons vooraleer ze de overstap maakte naar VMH MOP en daarna Antwerp HC. Daarmee werd ze in het seizoen 2018-2019 landskampioen. Sinds 2021 speelt ze bij RRC Brussel. In 2019 won ze de Gouden Stick.

    Ook haar vriendin Charlotte Englebert mocht die Gouden Stick in ontvangst nemen in 2022. Zij speelde toen bij RRC Brussel. In 2023 maakte ze de overstap naar het Nederlandse Den Bosch. Dat jaar werd ze tevens genomineerd als 1 van de vier kanshebster voor de titel van 'FIH-speelster van het jaar'.

    Ook Jullie Allemand verdedigd de Belgische LGBTQ-eer in Parijs. Dat doet ze bij de basketballers van de Belgian Cats.

    Domien Michiels doet dat bij het paardrijden. In mei 2022 behaalde hij met het Belgisch team brons in de Nations Cup in het Franse Compiègne en in februari 2024 werd hij te Zweedse Göteborg de eerste Belgische dressuurruiter die een wereldbekerwedstrijd won. Hij behaalde er 78,300 punten met de ruin 'Intermezzo van het Meerdalhof'. Dat was de hoogste score en een persoonlijk record.

    De Olympische Spelen vinden van 24 juli tot 11 augustus plaats in Parijs.

    Lees meer
  • Regenbooghuis Unique vernoemt nieuwe zaal naar voormalig bestuurslid Ghislaine Bonetto

    In het nieuwe regenbooghuis van Vlaams-Brabant in Leuven komt er binnenkort een nieuwe vergaderzaal die opgedragen wordt aan het in 2021 overleden bestuurslid Ghislaine Bonetto.Zij was sinds het ontstaan van de Vlaams-Brabantse holebi- en transgenderkoepel betrokken bij de werking van UniQue en overleed plots midden de coronapandemie in februari 2021. 

    Met de toetreding van de door haar gestichte Transgenderkring Vlaams-Brabant, zorgde ze ervoor dat de holebigemeenschap van Vlaams-Brabant in contact kwam met het concept gender. Mede door haar toedoen werd het werkveld van de toenmalige holebikoepel uitgebreid met het gendervraagstuk.

     Als een van de drijvende krachten achter de tentoonstelling “Transgenders in beeld” trachtte Ghislaine het transthema bespreekbaar te maken bij het grote publiek en aan te tonen dat transgenders mensen zijn zoals alle anderen. Met een niet in te tomen inzet trok Ghislaine naar verschillende scholen om er te getuigen over hoe het is om als transgender te leven. In de vergaderzaal die haar naam zal dragen krijgen ook de foto's van de fototentoonstelling "Transgender in beeld" een vaste plek als ze nergens anders ten toon gesteld worden.

    Foto: UniQue

    Lees meer
  • Voormalige F1-piloot Ralf Schumacher komt uit de kast

    Voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher heeft zondag in een bericht op Instagram bekend gemaakt dat hij een mannelijke partner heeft. Op de bijhorend foto kijken hij en zijn Franse partner over het water naar de ondergaande zon.  "Het mooiste in het leven is wanneer je de juiste partner aan je zijde hebt, met wie je alles kunt delen", schrijft de 49-jarige oud-coureur erbij. Met de post op de sociale mediasite komt de Duitser meteen uit de kast en wordt zo een van de weinige homoseksuele piloten die in de F1 aan de slag is/was.

    Ralf Schumacher,de jongere broer van Michael Schumacher, reed van 1997 tot 2007 180 Grand Prixs, waarvan hij er zes won. Hij kwam uit voor de teams Jordan, Williams en Toyota. In 2013 hing hij zijn pilotenhelm aan de haak en ging hij aan de slag als analist.

    Ralf Schumacher was eerder getrouwd met Cora, met wie hij een nu 22-jarige zoon heeft. Die schreef op Instagram dat hij zijn vader steunt: "Ik ben erg blij dat je eindelijk iemand hebt gevonden bij wie je echt op je gemak bent en je veilig voelt. Ik sta 100 procent achter je pap en wens je het allerbeste. Gefeliciteerd."

    Volgens het Duitse blad Bild heeft Schumacher reeds twee jaar een relatie met een Fransman die Etienne heet.

    Foto: Instagram / Wiki Media : Jeroen 9711

    Lees meer
  • Roze Golf houdt het na 42 jaar voor bekeken

    Het Nederlandse radioprogramma en podcast de Roze Golf houdt eind augustus op te bestaan. Dat meldt het programma dat reeds 42 jaar lang een vaste waarde bij onze noorderburen is zelf op hun website. ‘Ik heb het altijd met veel plezier gedaan’, zegt programmamaker Jan-Erik Plettenburg, ‘Maar na 25 jaar vind ik het tijd voor wat anders.’ 

     

    Pletteburg kwam zelf pas in 99 bij het programma dat toen al van 1982 te beluisteren was op Radio Oost in Overijssel. Hij verving toen Eddie Holthuis. Bedenker van het programma Henk Weijschede wilde toen de stekker uit het programma trekken omdat het te hard geëvolueerd was naar een lifestyle programma. ‘Ik vond dat hij het niet kon maken tegenover Eddie om de stekker er uit te trekken. Ik werkte toen bij Radio Oost en bood hem aan de uitzendingen in elk geval voorlopig over te nemen, zodat hij andere programmamakers kon gaan zoeken. Daar is het nooit van gekomen’.Doorheen de jaren kwamen er wel tijdelijk radiomakers, verslaggevers of redacteuren die een tijd lang op vrijwillige basis meewerkten aan het programma. Een laatste poging om medewerkers en geldschieters te vinden draaide op niets uit.Oost, de regionale omroep voor Overijssel, die het programma sinds 1985 faciliteert, heeft ook geen budget om radioprogramma en het daarbij horende  platform voort te zetten. “‘Het doet pijn om de stekker eruit te moeten trekken, want in alle bescheidenheid: in lhbti-kringen kent iedereen de Roze Golf. Niet alleen in Overijssel, maar in heel Nederland”, aldus Jan-Erik Plettenburg.

    Het volledige archief van de Roze Golf wordt overgedragen aan het Nederlandse  Instituut voor Beeld en Geluid.

    Bron/foto: Roze Golf

     

    Lees meer
  • Voorzitster van het Leuvense regenbooghuis overleden

    Trudy Jennes (61), voorzitster van het Leuvense regenbooghuis Unique en performer bij Lords of Acid is maandagavond aan de gevolgen van kanker overleden. Dat melden verschillende bronnen aan Gaylive.

    Na een tournee doorheen de Verenigde Staten werd Trudy vorige maand met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand verergerde zo snel dat ze op 17 juni overgeplaatst werd naar de intensieve zorgen in het UZ Gasthuisberg waar ze in een kunstmatige coma werd gebracht en aan de dialyse werd gehangen. Daar werd toen kanker bij haar vastgesteld en werd in combinatie met de met de kunstmatige coma een intensieve chemokuur opgestart.

    Die leek aan te slaan en Trudy mocht de intensieve zorgen verlaten.

    Maandagavond werd de kanker haar echter fataal. Naast voorzitster van Unique en performer met Lords of Acid was Trudy Jennes ook zeer actief in de Vlaamse kink en fetishgemeenschap. Zo was ze een graag geziene gast op verschillende munches en was ze ook gekend als pup Nino en meesteres en dominant Misses T.

    Foto: Facebook Unique/Lords of Acid

    Lees meer
  • Feesten op Roze Woensdag tijdens de vierdaagse van Nijmegen

    Nijmegen maakt zich op om vanaf morgen (dinsdag), vier dagen lang, meer dan 45.000 wandelaars aan de vierdaagse van Nijmegen te ontvangen. Niet alleen zullen zij de komende dagen  30, 40 of 50 kilometer wandelen maar ook deelnemen aan allerlei feesten.De Stichting Vierdaagsefeesten en Stichting Roze Woensdag vragen jaarlijks tijdens de woensdag van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten aandacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Op diverse podia van Vierdaagsefeesten vind je een feestprogramma met kleurrijke artiesten. Daarnaast organiseert Stichting Roze Woensdag met vele partners een programma dat gericht is op specifieke groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap.

    Zichtbaarheid 

    Dit jaar wordt er nog meer aandacht besteed aan zichtbaarheid. Naast de Pride Walk zijn er dit jaar nieuwe onderdelen opgenomen in het programma. Op Kelfkensbos Festival staan het Roze Stemhokje en iedereenmagzoenen. Bij het Roze Stemhokje kun je op stellingen reageren en vragen beantwoorden over bijvoorbeeld gelijke rechten voor gezinnen die uit meer dan twee ouders bestaan en of rechten van LHBTIQA+-ers wel in het politieke debat thuishoren. De bedoeling van het stemhokje is om de deelnemer te laten nadenken over verschillende onderwerpen met als overkoepelend thema ‘Wat vind ik nu echt van LHBTIQA+?’. Bij iedereenmagzoenen kun je op foto: “Doe mee en laat zien van wie je houdt, want liefde is van ons allemaal”. In de Stevenskerk staat van 15 t/m 21 juli een expositie “Taboe Tabee”. Deze expositie bestaat uit 6 verhalen van 7 mensen die queer moslim zijn. Wat kunnen zij ons vertellen over hun cultuur, geloofsovertuiging en seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit? En bovenal, wat kunnen we van deze mensen leren?

    Vierdaagsefeesten podia 

    Bijna elk podium heeft een speciale programmering in teken van Roze Woensdag. Van schlagermuziek tot lekkere beats, van drags tot aandacht voor gayrights. Met diverse deelnemende podia en afterparty’s is er voor elk wat wils.

    Specifieke programma’s


    Stichting Roze Woensdag richt zich op de inhoudelijke programmering voor specifieke doelgroepen. Speciaal voor regenboogsenioren is er een programma in het Roze Huis met onder andere een muzikaal optreden en een presentatie over de roze Nijmeegse geschiedenis. Er is voor jongeren een programma in en rond het Mariënburgplein: Roze Woensdag Jong! Deze is samengesteld door een jongerenredactie vanuit Bibliotheek Mariënburg.
    Op een bijeenkomst van Café Dapper komen LHBTIQ+ers met een (licht) verstandelijke beperking samen om gezamenlijk Roze Woensdag te vieren en de wandelaars aan te moedigen.

    Het complete programma van Roze Woensdag vind je op: https://www.vierdaagsefeesten.nl/programma/themas/roze-woensdag/

    Foto: Roze Woensdag/ Jan-Willem de Venster

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste