Lgbt-Nieuwsartikels

  • Déjà 21.000 Belges veulent inscrire le mariage homosexuel dans la Constitution

    Plus de 21.000 internautes ont déjà signé la pétition visant à ancrer le mariage homosexuel dans la Constitution. Plus tôt cette semaine, le ministre de l’Égalité des chances, Rob Beenders (Vooruit), a lancé la proposition ainsi que l’enquête afin de protéger définitivement les droits de tous les couples LGBTQ+ dans notre pays.

     

    Les partenaires de la coalition ont été invités par le Premier ministre De Wever (N-VA) à dresser une liste d’articles constitutionnels pouvant être modifiés lors de la prochaine législature. Beenders et son parti souhaitent que le mariage entre personnes de même sexe soit bétonné dans la Constitution en adaptant l’article 22, qui traite de la vie privée et familiale. « Les droits acquis sont aujourd’hui sous pression, et pas seulement à l’autre bout du monde, mais aussi tout près de chez nous. Nous ne pouvons pas fermer les yeux », a déclaré le ministre plus tôt cette semaine. Il fait référence aux récents événements aux États-Unis et en Hongrie, où un interdit sur les événements LGBTQ+ et les prides a récemment été adopté. Mais même dans notre pays, des chiffres du Jeugdonderzoeksplatform montrent que les jeunes deviennent de plus en plus intolérants envers la communauté LGBTQ+.

    Çavaria soutient cette proposition d’ancrer le mariage homosexuel dans la Constitution. « C’est un signal positif que notre pays souhaite renforcer les droits fondamentaux dans la Constitution. Nous assumons ainsi notre rôle de modèle en tant que pays qui valorise l’égalité des droits et condamne les pratiques comme celles observées en Hongrie », déclare Eef Heylighen de l’organisation LGBTQ+ Flamand.

     

    Vous pouvez signer la pétition de Vooruit ici.

     

    Lees meer
  • Al meer dan 21.000 Belgen willen homohuwelijk in de grondwet

    Al meer dan 21.000 internetgebruikers hebben de petitie om het homohuwelijk in de grondwet te verankeren ondertekend. Eerder deze week lanceerde minister van Gelijke Kansen, Rob Beenders (Vooruit), het voorstel en de enquête om zo voorgoed de rechten van alle holebi-koppels in ons land te beschermen.

    De coalitiepartners kregen de vraag van premier De Wever (N-VA) om een aantal grondwetsartikelen op te lijsten die in de volgende regeerperiode gewijzigd kunnen worden. Beenders en zijn partij willen dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in de grondwet wordt gebetonneerd door artikel 22, dat over het privé- en gezinsleven gaat, aan te passen. “De verworven rechten staan vandaag onder druk, en niet alleen aan de andere kant van de wereld, maar ook dichtbij ons. We mogen daar echt niet blind voor zijn”, zo liet de minister eerder deze week optekenen. Daarbij verwijst hij naar de recente gebeurtenissen in de VS en Hongarije, dat onlangs een verbod op LGBTQ-evenementen en prides goedkeurde. Maar ook in ons land blijkt, uit cijfers van het Jeugdonderzoeksplatform, dat jongeren steeds intoleranter zijn tegenover de LGBTQ-gemeenschap.

    Çavaria is alvast te vinden voor het betoneren van het homohuwelijk in de grondwet. “Het is een positief signaal van ons land om fundamentele rechten sterker te willen verankeren in onze grondwet. Zo nemen we onze voorbeeldrol op als land dat gelijke rechten belangrijk vindt en praktijken zoals die in Hongarije veroordeelt”, zegt Eef Heylighen van de LGBTQ-koepel.

    De petitie van Vooruit kun je hier ondertekenen.

     

    Lees meer
  • Deze BV's zaten onder de make-up in finale Make Up Your Mind

    In de strijd om het kroontje trokken Jackie Doolittle, Black Lulu, Katie Hairy en Lily Rooster voor een laatste keer hun stoutste hakken en meest extravagante outfit aan. De vier finalisten van Make Up Your Mind playbackten de sterren van de hemel, acteerden de pannen van het dak en dansten alsof hun leven er vanaf hing. Maar er kan er maar eentje de allerbeste zijn en die eer ging naar de duistere diva Black Lulu. Sieg De Doncker gaat zo aan de haal met het felbegeerde kroontje - of liever, met de felbegeerde diamanten pump - en treedt als winnaar van Make Up Your Mind in de voetsporen van Sammy Mahdi. De allerlaatste restjes make-up gingen af en zo kwamen ook Julie Vermeire, Jonatan Medart en Tom De Cock tevoorschijn. Zij stortten zich de voorbije weken met hart en ziel in de dragwereld, maar zelfs aan de meest glitterende en glamoureuze sprookjes komt helaas een einde.

    Sieg De Doncker als Black Lulu 

    “Wat een beest. Dat is een neige gast denk ik, maar ik weet echt niet wie het is.” De sassy moves van Black Lulu maakten een diepe indruk op Bart en Jani. Toch lukte het hen, in tegenstelling tot Karen en Ruth, niet om acteur Sieg De Doncker in zijn strakke latexpak te herkennen. 

    “Ik heb heel erg afgezien", zo zei Sieg na afloop. "Ik zit al 10 uur in dit pak en moet daarvan al 9 uur naar het toilet. Maar Make Up Your Mind heeft me een beetje gelukkiger gemaakt. En ik vind dat iedereen gelukkig moet zijn. Zolang je niemand pijn doet, moet dat ook op eender welke manier kunnen. Je mag nooit bang zijn om iets nieuws te proberen in je leven. Als je je limiteert tot de dingen die je kent, wordt het leven saai. Je leeft even in een andere wereld als je een dragkostuum aan hebt, en ik kan me inbeelden dat dat aanvoelt als een bevrijding voor je mentale welzijn.” 

    Jonatan Medart als Katie Hairy 

     

    Move over, Katy Perry – hier is Katie Hairy, de enige échte queen of pop. De panelleden zagen dat er een geboren drag queen in content creator Jonatan Medart schuilgaat. Helaas besloten Karen en Ruth op het allerlaatste moment van gedacht te wisselen en zat ‘de zoon van Marc Van Ranst’ niet onder de weelderige pruik verstopt. “Ik vond het super leuk om mee te doen. Ik heb al wat drag shows gezien en heb altijd gezegd: als er ooit een drag show op mijn pad komt, moet ik die kans met beide handen grijpen. Et voilà. Ik vind het heel fijn dat er een maatschappelijke boodschap achter Make Up Your Mind zit. Ik hoop dat alle mensen die moeilijk out of the box kunnen denken, hun knop kunnen omdraaien en kunnen zeggen dat ze dit leuk vinden om te zien.” 

    Julie Vermeire als Jackie Doolittle

     

    Als een ondeugende Harlequin lookalike met een paar losse vijzen paradeerde Jackie Doolittle over de catwalk. Julie Vermeire bleef lange tijd buiten het vizier van Karen en Ruth, maar op het laatste nippertje vielen de puzzelstukjes op hun plaats: de crazy queen werd ontmaskerd.“Ik vond het heel fijn om een delulu alter ego, waarvan ik niet wist dat ik het in mij had, naar boven te halen. Dit was het tegenovergestelde van wat ik dacht dat ik kon doen. Maar je moet het gewoon doen en je van niets of niemand iets aantrekken. Er zijn al zoveel meningen en hokjes waar je in moet passen. Daar heb ik een hekel aan, dus be yourself. Ik merk wel dat mensen van mijn leeftijd meer open-minded zijn. Er is op dat vlak toch een kloof tussen verschillende generaties en we zijn er om die kloof toch wat te dichten.”

    Tom De Cock als Lily Rooster


    Teamcaptains Bart Appeltans en Karen Damen waren er rotsvast van overtuigd: achter de extravagante cowgirl Lily Rooster schuilt Q-dj Tom De Cock. Teamgenoten Jani Kazaltzis en Ruth Beeckmans zaten met Mathias Coppens op een ander spoor, maar hadden weinig in de pap te brokken: "Wij zijn allebei bang voor onze kapitein. Ik durf straks niet alleen naar de parking te wandelen”, lachte Ruth. Gelukkig hielden Karen en Bart terecht voet bij stuk en bleek Tom De Cock het verloren zusje van Dolly Parton en Beyoncé’s Cowboy Carter te zijn. “Ik heb in de eerste plaats meegedaan als verrassing voor mijn dochter, een grote fan van Make Up Your Mind die nu thuis aan het kijken is. Ten tweede ben ik met een man getrouwd. Veel mensen denken daarom nog dat ik in het weekend automatisch in deze outfit rondloop. Maar voor mij is dit even ver uit mijn comfortzone als voor pakweg Piet Huysentruyt. Diversiteit bestaat in alle vormen en maten. Mensen moeten stoppen met tijd te verspillen aan hokjesdenken. Laat ons in de plaats iets belangrijk doen: de wereld fixen of zo?” 

    Lees meer
  • Organisations send open letter to EU over Hungarian Pride ban

    Several European human rights and LGBTQ+ organisations, including Amnesty International and ILGA Europe, have sent an open letter to the European Commission, demanding immediate action against the ban on LGBTQ events approved this week in Hungary.

    The letter was addressed to President Ursula von der Leyen, Executive Vice-President Henna Virkkunen, and Commissioners Michael McGrath and Hadja Lahbib of the European Commission. The organisations describe the recent passage of the law as an attack on the EU’s fundamental rights to freedom of peaceful assembly and freedom of expression.

    “The penalties include excessive fines and, in some cases, prison sentences,” the organisations write in the open letter. “Furthermore, the use of real-time facial recognition technology to identify protesters is allowed — a serious violation of privacy and personal freedom, both of which are protected under EU law.”

    The Hungarian bill was rushed through Parliament in just one day, without any consultation or debate. The amendment, which required a two-thirds majority, was passed along party lines with 140 votes in favour and 21 against.

    The amendment states that children’s rights to moral, physical and spiritual development take precedence over all other rights — except the right to life — including the right to peaceful assembly. Hungary’s controversial “child protection” legislation prohibits the “depiction or promotion” of homosexuality to minors under the age of 18.

    Several protest marches have already taken place in recent weeks against the bill. The amendment builds on the 2021 anti-LGBTIQ+ propaganda law, which is currently being challenged before the European Court of Justice, and extends its scope to include the right to peaceful assembly.

    “Given the broader implications of these changes, not only are Pride marches affected, but also all future gatherings organised by LGBTI people,” the organisations warn.

    “We call on the European Commission to take urgent action to ensure that Pride organisers and participants in the march on 28 June 2025 in Budapest are safe and able to exercise their right to peaceful assembly and protest. This can be achieved by requesting an interim measure from the Court of Justice by 27 May — either within the ongoing infringement procedure or through a new procedure targeting this latest amendment package.”

    The deadline to register this year’s Pride event with Hungarian authorities is 27 May, after which police are expected to issue a ban within 48 hours.

    “This is why it is vital that the Commission act before that date to protect this year’s Pride organisers and the fundamental right of every EU citizen to demonstrate and assemble in Budapest.”

    Numerous policymakers and Members of the European Parliament have already announced they will travel to Budapest on 28 June to attend the Pride march.

    “At this moment, only your institution holds the power to intervene and correct this serious breach of the EU’s fundamental rights and values,” the letter states.

    “This includes the EU Treaties, the Charter of Fundamental Rights, and various EU directives and regulations, and can offer legal protection to Pride organisers and those wishing to take part in the march.”

    Without immediate action by the European Commission, in the form of an interim measure either within the ongoing procedure or in a new one encompassing the recent changes, the coalition warns that serious and irreparable harm is imminent.

     

    “This includes heavy fines, potential imprisonment, the dispersal of the march, and the dissolution of the organising organisation(s).”

    Lees meer
  • Une lettre ouverte interpelle la Commission européenne sur les droits LGBTQ+ en Hongrie

    Plusieurs organisations européennes de défense des droits humains et des droits LGBTQ+, dont Amnesty International et ILGA Europe, ont envoyé une lettre ouverte à la Commission européenne, exigeant une action immédiate contre l’interdiction des événements LGBTQ adoptée cette semaine en Hongrie.

    La lettre a été adressée à la présidente Ursula von der Leyen, à la vice-présidente exécutive Henna Virkkunen, ainsi qu’aux commissaires Michael McGrath et Hadja Lahbib de la Commission européenne. Les organisations qualifient l’adoption récente de cette loi d’attaque contre les droits fondamentaux de l’UE, notamment la liberté de réunion pacifique et la liberté d’expression.

    « Les sanctions comprennent des amendes excessives et, dans certains cas, des peines de prison, » écrivent les organisations dans la lettre ouverte. « De plus, l’utilisation en temps réel de la technologie de reconnaissance faciale est autorisée pour identifier les manifestants — une grave atteinte à la vie privée et aux libertés individuelles, également protégées par le droit européen. »

    Le projet de loi hongrois a été adopté en un seul jour au Parlement, sans aucune consultation ni débat. La modification législative, qui nécessitait une majorité des deux tiers, a été approuvée selon les lignes partisanes, avec 140 voix pour et 21 contre.

    La loi stipule que le droit des enfants à un développement moral, physique et spirituel prime sur tous les autres droits, à l’exception du droit à la vie — y compris le droit de se réunir pacifiquement. La législation controversée hongroise sur la « protection de l’enfance » interdit toute « représentation ou promotion » de l’homosexualité auprès des mineurs de moins de 18 ans.

    Plusieurs marches de protestation ont déjà eu lieu ces dernières semaines contre ce projet de loi. Cette modification s’inscrit dans la continuité de la loi de 2021 sur la « propagande anti-LGBTIQ+ », actuellement contestée devant la Cour de justice de l’UE, et étend son application au droit de réunion pacifique.

    « Étant donné que les implications de ces modifications vont bien au-delà, ce ne sont pas seulement les marches des fiertés qui sont visées, mais aussi toutes les futures manifestations organisées par des personnes LGBTI, » soulignent les organisations.

    « Nous demandons à la Commission européenne d’agir de toute urgence afin de garantir que les organisateurs et les participants de la marche des fiertés du 28 juin 2025 à Budapest soient en sécurité et puissent exercer leur droit à la réunion pacifique et à la protestation. Cela peut se faire en demandant, d’ici le 27 mai, une mesure provisoire à la Cour de justice, soit via la procédure d’infraction en cours, soit par le biais d’une nouvelle procédure contre ce nouveau paquet législatif. »

    La date limite pour enregistrer la Pride de cette année auprès des autorités hongroises est fixée au 27 mai. Passé ce délai, la police émettra une interdiction dans les 48 heures.

    « C’est pourquoi il est essentiel que la Commission agisse avant cette date pour protéger les organisateurs de la Pride et le droit fondamental de chaque citoyen de l’UE de manifester et de se réunir à Budapest. »

    De nombreux responsables politiques et députés européens ont déjà annoncé qu’ils se rendraient à Budapest le 28 juin pour participer à la Pride.

    « À l’heure actuelle, seule votre institution a le pouvoir d’intervenir pour corriger cette grave violation des droits et valeurs fondamentaux de l’Union européenne, » lit-on dans la lettre.

    « Cela concerne notamment les traités de l’UE, la Charte des droits fondamentaux et plusieurs directives et règlements de l’Union, et peut ainsi offrir une protection juridique aux organisateurs de la Pride et aux personnes qui souhaitent y participer. »

    Sans une action immédiate de la Commission européenne, sous la forme d’une mesure provisoire dans le cadre de la procédure en cours ou d’une nouvelle procédure englobant les récentes modifications, la coalition avertit qu’un danger grave et irréparable est imminent.

     

    « Cela inclut de lourdes amendes, des peines de prison potentielles, la dispersion de la marche et la dissolution des organisations responsables de l’événement. »

    Lees meer
  • Organisaties sturen open brief aan EU over Hongaars pride verbod

    Verschillende Europese mensenrechten- en LGBTQ+-organisaties, waaronder Amnesty International en ILGA Europe, hebben een open brief naar de Europese Commissie gestuurd, waarin ze eisen dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen tegen het deze week in Hongarije goedgekeurde verbod op LGBTQ-evenementen.

    De organisaties stuurden de open brief naar voorzitter Ursula von der Leyen, uitvoerend vicevoorzitter Henna Virkkunen, commissaris Michael McGrath en commissaris Hadja Lahbib van de Europese Commissie. Ze noemen de recente goedkeuring van de wet een aanval op de fundamentele EU-rechten op vrijheid van vreedzame vergadering en vrijheid van meningsuiting.

    “De sancties omvatten buitensporige geldboetes en, in sommige gevallen, gevangenisstraffen,” zo schrijven de organisaties in de open brief. “Bovendien wordt het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie in realtime toegestaan om demonstranten te identificeren — een ernstige inbreuk op de privacy en persoonlijke vrijheid, die eveneens onder EU-recht worden beschermd.”

    Het Hongaarse wetsvoorstel werd in slechts één dag door het parlement gejaagd, zonder enig overleg of debat. De wetswijziging, waarvoor een tweederdemeerderheid vereist was, werd aangenomen langs partijlijnen, met 140 stemmen voor en 21 tegen.

    De wijziging stelt dat het recht van kinderen op morele, fysieke en spirituele ontwikkeling zwaarder weegt dan elk ander recht, met uitzondering van het recht op leven — inclusief het recht op vreedzame vergadering. Hongarije’s omstreden “kinderbeschermingswetgeving” verbiedt het “afbeelden of promoten” van homoseksualiteit aan minderjarigen onder de 18 jaar.

    Tegen het wetsvoorstel vonden de afgelopen weken al meerdere protestmarsen plaats. De wetswijziging bouwt voort op de anti-LGBTIQ+-propagandawet van 2021, die momenteel wordt aangevochten bij het Hof van Justitie van de EU, en breidt de toepassing ervan uit tot het recht op vreedzame vergadering.

    “Aangezien de implicaties van deze wijzigingen veel verder reiken, worden niet alleen Pride-marsen beperkt, maar ook alle toekomstige samenkomsten georganiseerd door LGBTI-personen,” aldus de organisaties.

    “Wij eisen dringende actie van de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat Pride-organisatoren en deelnemers aan de mars van 28 juni 2025 in Boedapest veilig zijn en hun recht op vreedzame vergadering en protest kunnen uitoefenen. Dit kan door uiterlijk 27 mei een voorlopige maatregel te vragen aan het Hof van Justitie, hetzij via de lopende inbreukprocedure, hetzij via een nieuwe inbreukprocedure tegen het nieuwe wetswijzigingspakket.”

    De uiterste datum waarop de Pride van dit jaar bij de Hongaarse autoriteiten moet worden geregistreerd, is 27 mei. Daarna zal de politie binnen 48 uur een verbod uitvaardigen.

    “Daarom is het van essentieel belang dat de Commissie vóór die datum optreedt met een verzoek tot voorlopige maatregelen om de organisatoren van de Pride van dit jaar, en het fundamentele recht van elke EU-burger om te demonstreren en samen te komen in Boedapest, te beschermen.”

    Heel wat beleidsmakers en Europese parlementsleden hebben aangegeven dat ze op 28 juni naar Boedapest zullen afreizen om de Pride daar bij te wonen.

    “Op dit moment is het uitsluitend uw instelling die de bevoegdheid heeft om in te grijpen en deze ernstige schending van de fundamentele EU-rechten en -waarden recht te zetten,” zo staat te lezen in de brief.

    “Dit betreft onder meer de EU-verdragen, het Handvest van de Grondrechten en verschillende richtlijnen en verordeningen van de EU, en kan zo juridische bescherming bieden aan de organisatoren van Pride en de mensen die willen deelnemen aan de mars.”

    Zonder onmiddellijke actie van de Europese Commissie, in de vorm van een voorlopige maatregel binnen de lopende inbreukprocedure tegen de ‘anti-LGBTIQ+-propagandawet’ of in een nieuwe procedure die de recente wijzigingen omvat, is er volgens de coalitie sprake van ernstig en onherstelbaar gevaar.

     

    “Dit omvat hoge geldboetes, mogelijke gevangenisstraffen, het uiteendrijven van de mars en het ontbinden van de organiserende organisatie(s).”

    Lees meer
  • Transgender women in the UK no longer recognised as women

    The Scottish Supreme Court has ruled that the terms "woman" and "sex" in the Equality Act 2010 refer to a biological woman and biological sex, and do not include trans women whose gender has been legally recognized through a certificate. “This ruling could remove vital protections and leaves many trans people and their loved ones deeply worried about how their lives will be affected and what comes next,” said Scottish Green MSP Maggie Chapman after the judgment was read aloud.The ruling of the Court  in Edinburgh has consequences for all trans women in the United Kingdom.

    The case was brought forward by the campaign group For Women Scotland (FWS), which challenged the Gender Representation on Public Boards (Scotland) Act 2018. That law aimed to increase female representation on public boards. FWS opposed the inclusion of transgender women in the definition of "woman." The Court of Session in Edinburgh ruled that the Scottish Parliament had exceeded its legal powers by altering the definition. In response, the Scottish Government removed the revised definition and issued new legal guidance.

    This guidance stated that the 2018 law aligned with the Equality Act 2010, and that trans individuals with a Gender Recognition Certificate (GRC) — legally acknowledging their gender as female — should be considered women under the Gender Recognition Act 2004.

    FWS also challenged the new guidance, arguing that the term "sex" in the Equality Act refers exclusively to biological sex, and that the government had overstepped its authority by effectively redefining the term "woman." They warned that this could affect the operation of single-sex spaces and services.

    FWS’s objections were previously dismissed twice by the Court of Session, with Lady Haldane ruling in 2022 that the definition of sex “is not limited to biological or birth sex.”

    But on Wednesday, the Scottish Supreme Court unanimously ruled that the terms “woman” and “sex” in the Equality Act 2010 refer strictly to biological women and biological sex. “We caution against viewing this ruling as a victory for one group in our society at the expense of another,” said Court President Lord Hodge as he began reading the 88-page judgment.

    He emphasised that the Equality Act 2010 still protects transgender people — not only under the protected characteristic of gender reassignment, but also from direct and indirect discrimination and harassment in their acquired gender. These legal protections apply regardless of whether a person holds a Gender Recognition Certificate.

    The judges also reiterated that the Equality Act adheres to a binary understanding of sex: a person is either male or female. Legal provisions that refer to women’s rights necessarily exclude men.

    The judgment was celebrated by FWS supporters, while trans activists left the courtroom visibly disappointed. “This now gives absolute clarity in the law: when we see a space marked ‘for women only’, that’s exactly what it means,” said Trina Budge of FWS. “Only women. No men. Not even with a certificate.”

     

    A Scottish Government spokesperson responded: “This ruling provides clarity and confidence — both for women and for service providers such as hospitals, shelters, and sports clubs. Single-sex spaces are protected by law, and this government will continue to uphold that protection.”

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste