Lgbt-Nieuwsartikels

 • Antwerpse politie start met onderzoek naar anti-lgbt stickers

  In Antwerpen zijn op verschillende plaatsen anti-LGBT stickers opgedoken. De stickers van een regenboogvlag in een cirkel met een zwarte streep erdoor en met de tekst ‘gewoon normaal’ werden reeds gezien in de Seefhfhoek, Park Spoor Noord en de Carnotstraat,  De cel Diversiteit van de Antwerpse politie is met een onderzoek gestart. Ook in andere steden zijn er soortgelijke stickers gemeld.

  Zaterdag kreeg LGBTQ-activiste Fleur Pierets enkele foto’s van stickers  In toegestuurd. In een post op Instagram riep ze al haar volgers op  om aangifte te doen bij de politie.  De politie van Antwerpen had ook de melding van de activiste op Instagram opgemerkt en was reeds met een onderzoek begonnen.

  Wie achter de stickers zit is nog niet duidelijk maar ze doen denken aan de soortgelijke stickers die door de Poolse krant Gazeta Polska in 2019 verspreidde onder haar lezers om de  beruchte LGBT-vrije zones aan te duiden.

  Lees meer
 • Waals Gewest roept zich uit tot LGBTQ veilige zone

  Het Waalse gewest heeft zich uitgeroepen tot LGBTQ-safe zone. Dat maakten de Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) en de voorzitster van het Waalse parlement Christie Morreale (PS) met een filmpje bekend.

  “In Wallonië heeft iedereen nu het recht om zichzelf te zijn”, zo zegt Christie Morreale.

  In het filmpje zeggen de twee socialistische kopstukken dat Wallonië zich tot “vrijheidszone voor alle seksuele minderheden” uitroept als antwoord op verschillende anti-LGBTQ zones in Polen en het repressieve beleid tegenover holebi’s en transgenders in Hongarije. 

  De twee Waalse politici verwijzen ook naar de in maart vermoorde David P. in Beveren en naar de vechtpartij aan een Spaanse nachtclub waarbij een 24-jarige homoseksuele verpleegkundige om het leven kwam. “Dat is genoeg. We leven niet meer in de middeleeuwen en het wordt tijd dat we dit een halt toe roepen.”

  “Een halt aan de intolerantie, haat tegenover een ander, ongerechtigheid, en ja te zeggen tegen de LGBTQIA.”

  Lees meer
 • VRT-journalist Riadh Bari aangevallen in Brussel

  Vrt-journalist Riadh Bahri is vrijdagochtend het slachtoffer geworden van een mogelijke homofobe aanval in Brussel. Dat maakte Riadh zelf bekend via zijn sociale media.

  Vrijdagochtend liet de journalist zijn hond uit toen hij werd aangesproken door een man die hem de weg vroeg. “Ik ben zo vriendelijk en naïef om te antwoorden”, zo schrijft hij op Twitter en Facebook. “Klap krijgen. Schop krijgen. Ketting afgerukt en gestolen. Vuile homo horen. Beetje huilen in de straat. Boos zijn. En alweer moedeloos. Typische ochtend in Brussel.”

  Een combi van de Brusselse politie pikte de journalist op en bracht hem naar het commissariaat waar hij klacht kon neerleggen. “Ik zit in de combi van de politie die me net is komen halen”, zo stuurde hij de wereld in terwijl hij op weg was naar het commissariaat. “Ik heb geen zichtbare verwondingen. Pijn op de borstkas na een paar rake klappen, en schoppen. Wel diep onder de indruk nu. Dat vooral. En eigenlijk heel droef.”

  Nadat hij klacht neerlegde liet Riadh nog weten dat het relatief goed met hem gaat. " Ik kwam huilend aan op het politiekantoor.Maar de agenten waren zo lief dat ik er met een lichte glimlach buitenwandel. Ik heb wat pijn op de borstkas en in mijn benen. Maar geen ernstige verwondingen. Geen zorgen dus. Alles komt goed "

  Foto: Vrt

  Lees meer
 • Spaanse homo verzint homofobe aanval om overspel te verbergen

   

  Een twintigjarige  homo heeft de afgelopen week voor heel wat ophef gezorgd door een homofobe aanval in scene te zetten om zijn overspel te verbergen. Maandag beweerde de twintiger dat hij aangevallen was door acht in het zwart geklede en gemaskerde mannen die ‘flikker’ op zijn lichaam kerfden. Na een onderzoek van de Spaanse politie blijkt nu dat de man alles verzonnen heeft.

  Maricón

  Maandag haalde het bericht van de homofobe aanval de internationale pers. De man beweerde toen dat hij in de portiek van zijn woning aangevallen werd door de acht gemaskerde mannen. Aan de aanval hield hij enkele verwondingen in zijn gezicht  over. Ook werd het Spaanse woord Maricón (flikker) in één van zijn billen gekerfd. Het nieuws van de aanval zorgde voor reacties van zowel LGBTQ-activisten als Spaanse politici die de aanval veroordeelden. In verschillende Spaanse steden werden voor woensdag betogingen aangekondigd. 

   

  Onderzoek van de politie wees echter uit dat het verhaal van de twintigjarige niet klopte. Op beelden van de camera’s in de wijk was niets te zien van de aanval. Tegenover de politie bekende de homo dat hij de hele aanval verzonnen had. De man had toestemming gegeven aan een andere man waarmee hij een seksuele relatie had om hem in het gezicht te slaan en ‘flikker’ in zijn bil te kerven.  Op die manier wilde hij zijn overspel voor zijn nieuw partner verbergen.

  Foto: Iluha ZavaleyUnsplash

  Lees meer
 • Hottest Chick in Town van Jan Wallyn gaat op zoek naar genderidentiteit

  Jan Wallyn – directeur van Brussels kunstencentrum Zinnema die vorig jaar uit de kast kwam als gender non-binair – gaat op 16 september in V36 van het Toneelhuis in première met een aangrijpende en persoonlijke performance over hoe de mainstream samenleving queer-mensen vervreemdt en isoleert van hun genderidentiteit. 

  Verkiezing tot heetste wijf van het dorp

  Uitgangspunt van deze voorstelling is de verkiezing van Wallyn rond 2006 tot heetste wijf van Meise: het dorp aan de rand van Brussel waar de jeugd van de auteur zich afspeelde. “Ik richtte er op mijn 16de een dansschool op en was toen al zeer uitgesproken in mijn genderexpressie. Ik ontdekte mijn verkiezing als heetste wijf pas toen het boekje van het jeugdhuis werd uitgegeven. Het is niet zo dat dit een traumatiserende ervaring voor mij was, maar het was wel een van another level om zo geconfronteerd te worden met hoe de samenleving omgaat met wat toen voor mij een natuurlijke genderexpressie was. Het werd het startschot van een lange ontdekkingsreis”, stelt Wallyn.

  Toen Wallyn een paar jaar geleden verhuisde, stootte die opnieuw op het boekje met daarin het stuk over zijn verkiezing.

  “Een en ander kwam toen terug. Het was een soort symbolische ping die mij eraan herinnerde wat voor tocht ik heb afgelegd. Ik ben er nu helemaal klaar voor om die titel Hottest Chick in Town  te gaan claimen.”

  “Ik ga de prijs nu aan mijzelf uitreiken en op mijn manier. Het stuk is opgebouwd als een vieren van queerness.”

  Verstoppen voor de maatschappij?

  Bij zijn coming out als non-binair kreeg Wallyn vaak de goedbedoelde opmerking: “Ge moet u niet verstoppen voor wie ge zijt!”. Maar zo ziet die het niet:

  “Ik heb niet het gevoel dat ik mij voor de maatschappij moet verstoppen voor wie ik ben. Ik heb het gevoel dat de maatschappij mij heeft verstopt voor mezelf. Er is zo’n brede range aan genderidentiteiten, maar toch slagen we er niet in om verder te denken dan de tweedeling man/vrouw.” 

  Wallyn wil naar aanloop van dit stuk dan ook pleiten voor een zoektocht naar wat gender echt kan zijn, in al hun facetten. “Het gaat om kennis. We moeten als samenleving leren dat we gelukkiger gaan worden als we niet te beperkend omgaan met gender. Ja, het onderwijs speelt hier een bijzondere rol, maar het gaat breder dan dat: “Cijfers rond het aantal gender non-binaire mensen worden systematisch te laag gecommuniceerd. Ik zie het ook als de taak van de media om hier een correcte, onderwijzende rol in te spelen.”

  Uitgepuurde visuele en muzikale performance

  De theatrale ceremonie is zowel een ontdekkingstocht als een viering van queer eenzaamheid en isolement en bevat een 60 minutenlange soundtrack die origineel geproduceerd  is door Wallyn en geïnspireerd is door de noot ‘sol’, die verwijst naar de eerste drie letters van het woord ‘solitude’. Het publiek wordt uitgenodigd om apart een plek in te nemen op het podium en zo de muzikale ervaring alleen te ondergaan. Elke toeschouwer bepaalt hun eigen houding tot het werk: nu eens relaxerend, dan weer uitbundig dansend.

  Het stuk is een uitgepuurde visuele en muzikale performance. Er wordt een muzikaal landschap opgebouwd dat helemaal versmelt met de choreografie. Zo wordt een omgeving gecreëerd die doet denken aan een bijvoorbeeld een homo dansclub. 

  Cruciaal in het stuk is ook de monoloog waarbij het hoofdpersonage en acceptance speech houdt: dit is het moment waarop Wallyn in de stijl van de Oscaruitreiking hun kroontje als Heetste Wijf van het dorp claimt, maar dan op hun eigen manier.

  Betekenisvolle samenwerkingen

  In de muzikale en scenografische performance Hottest Chick in Town brengt Wallyn gevoelens en ervaringen samen met de steun van Samuel Vekeman (geluidscoaching en -mixing), Kopano Maroga (dramaturgie) en Malik Zaryaty (choreografie).

  Hottest Chick in Town wordt ondersteund en geproduceerd door Gouvernement (Nomadische Werkplaats voor Nieuwe Meesters), GC De Muze (Meise), workspacebrussels en Trix. Wallyn is artist in residence bij deSingel (Antwerpen), Kaaistudio's (Brussel), Kunstencentrum Vooruit (Gent) en Ultima Vez (Brussel).

  De titeltrack ‘Hottest Chick In Town’ is vanaf 16 september de beluisteren op meeste muzikale streamingdiensten.

  Het stuk wordt geproduceerd door Gouvernement (Nomadische Werkplaats voor Nieuwe Meesters), GC De Muze, workspacebrussels en Trix. Wallyn kon rekenen op residentiepartners deSingel, Kaaistudio's, Kunstencentrum Voo?uit en Ultima Vez. 

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste