Lgbt-Nieuwsartikels

 • Homoseksuele afgeperste Nigerianen riskeren zelf een gevangenisstraf

  De Nigeriaanse politie roept mogelijke slachtoffers van een afpersing via een dating-app voor homo’s op om aangifte te doen tegen de afpersers. De politie kan echter niet garanderen dat de ‘slachtoffers’ zelf niet achter de tralies belanden omdat homoseksueel gedrag in Nigeria nog steeds strafbaar is met een gevangenisstraf die kan oplopen tot veertien jaar.

  De Nigeriaanse politie pakte eind juli zes personen op die betrokken waren met het afpersen van de gebruikers van de dating-app. De zes dreigden er mee om naaktfoto’s die ze van de gebruikers hadden openbaar te maken. Om dat te voorkomen moesten ze een bedrag betalen.  Het geld moesten ze tijdens een ontmoeting overhandigen.  De slachtoffers werden vervolgens in elkaar geslagen en moesten hun financiële details geven. Die gebruikten de afpersers vervolgens om hun bankrekeningen leeg te maken.  De bende zou een achttal slachtoffers gemaakt hebben voordat ze gearresteerd konden worden na een klacht van één van de slachtoffers.  De bende zou op die manier  ongeveer 3.500 euro buit gemaakt hebben.

  Het is echter niet uitgesloten dat het slachtoffer dat naar de politie stapte zelf vervolgd wordt omwille van zijn seksuele geaardheid. Dat zei de woordvoerder van de Nigeriaanse politie, Ramhan Nansel, tegen de BBC. Ook roept de politie de overige slachtoffers op om aangifte te komen doen. Nansel beseft ook dat die dat mogelijk niet zullen doen vanwege het risico dat ze dan zelf het risico lopen om vervolgd te worden.

  Foto: Rami Al-zayat // Unsplash

  Lees meer
 • Amerikaanse basketbalster Brittney Griner veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar

  De Amerikaanse lesbische basketbalspeelster Brittney Griner is donderdag door een Russische rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar voor het bezitten van cannabis. Enkele uren voor het vonnis had het openbaar ministerie een gevangenisstraf van 9,5 jaar gevraagd. Ook moet ze een boete betalen van ongeveer 16.300 euro. Na afloop van de rechtszaak zeiden de advocaten van Griner dat hun cliƫnte zeer zwaar gestraft was. Volgens hen ligt de gemiddelde gevangenisstraf voor cannabisbezit rond de vijf jaar met uitstel.

  Griner werd op 17 februari op de luchthaven van Moskou gearresteerd nadat er in haar bagage vapecartridges met cannabisolie werden gevonden. De WNBA-speeltster was onderweg naar haar Russische club UMMC Ekaterinburg waar ze de voorbije zeven jaar in het tussenseizoen speelde. Zeven dagen na de arrestatie van Griner viel Rusland Oekraïne binnen.

  Enkele minuten nadat de veroordeling van Griner bekend werd stuurde het Witte Huis een verklaring de wereld in waarin de Amerikaanse President Joe Biden de hele rechtszaak van Griner veroordeelde. “Vandaag, werd de Amerikaanse burger Brittney Griner veroordeeld tot een gevangenisstraf die meer is dan een geheugensteun van wat de wereld als wist: Rusland houdt Brittney onterecht vast. Dit is onaanvaardbaar en ik roep Rusland dan ook onmiddellijk op om haar vrij te laten zodat ze bij haar vrouw, geliefden, vrienden en ploeggenoten kan zijn.” De afgelopen dagen werd ook al bekend dat er een mogelijke gevangenenruil aan Rusland was voorgesteld.

   

  Lees meer
 • Darklands maakt nieuwe datum bekend

  De organisatie van het Antwerpse  fetisjfestival Darklands heeft via een video op Youtube de datum bekend gemaakt voor de. volgende editie. Die vindt opnieuw een stuk vroeger in het jaar plaats meer bepaald van 7 tot 14 maart.

  Eerder was al bekend dat het thema van  de volgende editie 'Space' zal zijn.

  Bekijk hier onder. de aankondiging van de datum.

  Lees ook: Na een geslaagde editie gaat Darklands volgend jaar de ruimte in (+)

   

  Lees meer
 • Homo komt zijn homofobe vader op Grindr tegen

  Stel je voor dat je na jouw coming-out tegenover je vader slecht verloopt en dat je hem daarna aantreft op een dating-app voor homo’s. Dat overkwam een luisteraar van het Australische radioprogramma ‘The Kyle and Jackie O show’. Hij belde naar het programma om  de twee presentatoren een wel zeer ongewoon dilemma voor te leggen.

  De beller, die zich Jacob noemde, was blijkbaar op een dag aan het scrollen op  Grindr toen hij een foto van een torso tegenkwam. Jacob dacht dat hij die torso van ergens kende maar het was vooral de achtergrond die hem zeer vertrouwd leek. De foto was immers gemaakt in een walk-in kleerkast. “Net zo een kleerkast was er ook in mijn ouderlijke huis”, zo vertelde Jacob tegen de presentatoren.

  “Ik klikte op het profiel om te zien of het mijn vader kon zijn.” Zijn ouders waren reeds 27 jaar een koppel en Jacob had nooit een vermoeden dat zijn vader geen hetero was of dat zijn ouders ongelukkig waren.

  Jacob, die ook een foto gebruikt waarop zijn gezicht niet te zien is, besloot om een berichtje te sturen naar het profiel en vroeg een foto waarop het gezicht van de man te zien was. 

  “Ik  begon niet met flirten maar met een gewoon gesprek. Ik vertelde hem dat ik zijn foto leuk vond en vroeg waar hij vandaan kwam. Daarna vroeg ik een foto met zijn gezicht erop. Toen hij die stuurde bleek het mijn vader te zijn.”

  Dat bezorgde Jacob een dilemma: zijn vader confronteren of alles aan zijn moeder vertellen. “Ik ben zeer open en ruimdenkend. Het kan me niet schelen dat hij homo is maar ik wil niet dat hij tegen mijn moeder liegt.”

  Ook het feit dat Jacob’s eigen coming out tegenover zijn vader niet goed verliep speelt mee. “Hij was er gigantisch tegen dat ik uit de kast kwam. Hij haatte me en was zo kwaad dat hij niets meer met mij te maken wilde hebben.”

  Sinds zijn coming out duurde het verschillende jaren voordat zijn vader terug tegen hem begon te spreken.

  Kyle, één van de presentatoren, vroeg zich af of het niet beter was om de situatie zo te laten en suggereerde dat zijn moeder mogelijk al op de hoogte was. Ook andere luisteraars belden in om Jacob raad te geven of hun persoonlijke verhalen met hem te delen. Daaruit bleek dat Jacob niet de enige was die dit had meegemaakt en kreeg hij de raad om zeker met zijn vader erover te praten.

  Op het einde van het segment had Jacob nog geen beslissing hierover genomen.Wel sloot hij uit dat hij zijn vader live op de radio zou confronteren.

   

  Lees meer
 • Eurovisie Songfestival verhuist volgend jaar naar Verenigd Koninkrijk

  Het Eurovisie Songfestival van 2023 wordt definitief in het Verenigd Koninkrijk in plaats van in Oekraïne georganiseerd. De EBU, organisator van het evenement, maakt bekend dat er deze week wordt begonnen met de zoektocht naar de stad waar het Songfestival zal plaatsvinden. De beslissing valt omdat Oekraïne volgens de EBU de veiligheid van de optredende artiesten en bezoekers niet kan garanderen.

  De Brit Sam Ryder werd tweede na Kalush Orchestra dat het Eurovisie Songfestival van dit jaar in Turijn won. Toen rezen er reeds vragen of het Eurovisie Songfestival in Oekraïne kon doorgaan omwille van de oorlog daar. De EBU kwam na een onderzoek tot de conclusie dat dit niet op een veilige manier kon gebeuren en vroeg daarom aan de BBC of zij als runner-up de organisatie op zich wilden nemen. Hiervoor zal de  BBC samenwerken met de Oekraïense omroep UA:PBC aan de shows die in mei zullen plaatsvinden. Het zal de negende keer zijn dat de BBC de organisatie van het Eurovisie Songfestival op zich neemt.

  In welke stad het Eurosongfestival volgend jaar zal doorgaan wordt in de volgende weken bekend gemaakt. Oekraïne zal net als de andere ‘Big 5’ landen rechtstreeks in de finale terecht komen.

  Foto: EBU / Corinne Cumming

  Lees meer
 • Duits Parlement gaat LGBTQ slachtoffers van nazi-regime herdenken

  Het Duitse Parlement gaat volgend jaar voor de eerste keer de LGBTQ slachtoffers van het nazi-regime herdenken. Tijdens de  eerste herdenking op 27 januari 2023 zullen de slachtoffers centraal staan die omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit vervolgd werden.

  Sinds 1996 vinden er tijdens de herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust verschillende herdenkingsactiviteiten plaats in het hele land en worden de slachtoffers ook herdacht in de Bundestag met een toespraak van één van de overlevenden van het nazi-regime. Helaas zijn er geen homoseksuele overlevers meer van het nazi-regime.

  LGBTQ-campagnevoerders werken al verschillende jaren om een officiële herdenking in het parlement voor slachtoffers die vervolgd werden voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit in het leven te roepen. In 2018 werd hiervoor voor het eerst een petitie gelanceerd.

  Tijdens zijn toespraak op de eerste Herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust in 1996 vernoemde de voormalige Duitse president Roman Herzog homoseksuelen wel als een van de vervolgde minderheidsgroepen van het nazi-regime, maar een eigen herdenking voor LGBTQ-slachtoffers is er tot nu toe nog niet geweest.

  foto: Maheshkumar Painam // Unsplash

  Lees meer
 • Amerikaans Huis van afgevaardigden zet eerste stap om homohuwelijk in grondwet te verankeren

  Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag een eerste stap genomen om het homo-huwelijk te verankeren in de Amerikaanse grondwet en keurde ‘The Respect of Marriage Act’ goed met 267 tegen 157 stemmen. Het amendement moet de in 1996 goedgekeurde ‘Defense of Marriage Act’ herroepen die het huwelijk definieert als een unie tussen een man en vrouw.

  Momenteel kunnen Amerikaanse homo en lesbische koppels dank zij een beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2015 trouwen. Dat dit geen garantie is voor de toekomst bleek afgelopen maand toen datzelfde Hooggerechtshof het recht op abortus, dat ook op die manier geregeld was, na vijftig jaar herriep. In zijn aanvullende opinie liet rechter Clarence Thomas verstaan dat andere rechten die door een beslissing van het Hooggerechtshof  landelijk werden toegekend ook het best herbekeken zouden moeten worden. Als voorbeeld noemde hij het recht op toegang tot contraceptie en het homo-huwelijk. In de grondwet, zowel op federaal niveau als in verschillende staten, staat echter nog steeds een verbod op het homo-huwelijk. Als het Hooggerechtshof zou beslissen om ook het homo-huwelijk te herroepen worden deze wetten opnieuw van kracht.

  Om dit te voorkomen werd ‘The Respect of Marriage Act’ ingediend en door de volledige Democratische fractie (220) aangevuld met 47 Republikeinse volksvertegenwoordigers goedgekeurd. 157 republikeinen stemden tegen het amendement.

  Het amendement moet nu ook nog  een stemming in de Senaat overleven. Daar zijn de verhoudingen tussen Republikeinen en Democraten gelijk. Als de democraten willen voorkomen dat de behandeling daar door de republikeinen wordt vertraagd moeten ze minstens tien republikeinen zover krijgen om voor het amendement te stemmen. Als de republikeinen geen beroep doen op de ‘filibuster’-procedure volstaat een gewone meerderheid. In dat geval geeft vice-president Kamala Harris de doorslaggevende stem.

   

  Lees meer
 • Nijmegen hangt 71 vlaggen van homofobe landen uit tijdens de Eurogames

  In Nijmegen worden volgende week dinsdag, een dag voor de start van de Eurogames, 71 schaamtevlaggen gehesen. De vlaggen moeten de landen symboliseren waar homoseksualiteit strafbaar is.

  Met de flags of shame van het Zero Flags Project wordt aandacht gevraagd voor de miljoenen mensen in de wereld die niet zichzelf mogen zijn in hun eigen land. Het is ook een aansporing aan de landen die het betreft het verbod te schrappen. Doel is het aantal vlaggen terug te brengen naar nul.

  Nijmegen maakt zich op om vanaf woensdag tot zaterdag duizenden sportieve LGBTQ sportievelingen te ontvangen die het tegen elkaar zullen opnemen in 19 sporten in de gehele stad. Naast het hele sportieve luik is er ook een heel cultureel programma voorzien met allerlei optredens. De opening op woensdagavond en afsluiting op zaterdagavond vinden plaats op de Waalkade in Nijmegen.

  Foto: Zero Flags Project

  Lees meer
 • LGBTQ boekhandel Kartonnen Dozen moet op zoek gaan naar nieuwe overnemer

  Na 22 jaar moet Johanna Pas omwille van gezondheidsredenen noodgedwongen afscheid nemen van haar boekhandel Kartonnen Dozen in Zurenborg (Antwerpen). Daarom gaat ze op zoek naar een kandidaat-overnemer voor de enige LGBTQ-boekhandel van Belgie.

  Johanna Pas begon haar loopbaan als boekenverkoopster 22 jaar geleden bij  het toenmalige ’T Verschil aan de Minderbroedersrui. Na haar overname bleef de boekenwinkel met koffiebar nog enige tijd in het centrum van Antwerpen om daarna te verhuizen naar Zurenborg waar de boekenwinkel verder ging onder de naam ‘Kartonnen Dozen’, vernoemt naar één van de romans van Tom Lanoye.

  Ondertussen biedt Kartonnen Dozen reeds 26 jaar een zorgvuldig geselecteerd algemeen aanbod aan en is de zaak gespecialiseerd in lgbtqia+literatuur. Het is ook meteen de oudste lgbtqia+boekhandel
  in de Benelux. Aan de winkel is een uitgeverij verbonden met als missie het aanbod van Nederlandstalige boeken met een lgbt-thema uit te breiden. De boekhandel heeft een groot en trouw klantenbestand binnen de lgbtqia+ gemeenschap en de buurt. 

  Ulka Delbroek  die sinds  kort in de winkel aan de slag is wil dit monument niet verloren zien gaan en is als kandidaat-overnemer op zoek naar een overnamepartner.  Deze partner heeft (ruime) ervaring in het boekenvak en een sterke affiniteit met de lgbtqia+gemeenschap. ‘In de korte tijd dat ik in de winkel sta, ervaar ik dagelijks dat Kartonnen Dozen zoveel meer is dan een boekhandel’, zo schrijft Ulka in de laatste Kartonnen Dozen nieuwsbrief. “Het is een plek waar je ongedwongen jezelf kan zijn en terecht kan met vragen en bezorgdheden. Het is een boekhandel met als missie op te komen voor alles en iedereen die afwijkt van de norm. Kortom, een parel die niet verloren mag gaan!”

  Het is de bedoeling om met twee evenwaardige partners de dagelijkse werking van de winkel te organiseren (reken op gemiddeld 2 à 3 dagen werk per week). De exacte rolverdeling, het financiële engagement, etc…. zijn bespreekbaar. Indien Johanna’s gezondheid het toelaat zal ze op de achtergrond betrokken blijven. 

  Dubbele uitdaging

  Ulka en de nieuwe kandidaat-overnemer staan bovendien de komende maanden ook nog eens voor een dubbele uitdaging. Eind vorig jaar werd bekend dat de zaak ook tegen september uit het huidige pand moet verhuizen omdat de eigenaar het gebouw gaat verkopen.

  Heb je interesse om Kartonnen Dozen over te nemen , contacteer hen dan zo snel mogelijk via info@kartonnendozenlgbt.be of 03 226 08 04.

   

  Lees meer
 • Europese Commissie stapt naar Hooggerechtshof tegen Hongaarse anti-homowet

  De Europese Unie stapt naar het Europese Hof van Justitie tegen de anti-homepropaganda wet die in Hongarije van kracht is.

  De Eu probeert al meer dan een jaar om Hongarije om de wet te laten intrekken, die de toegang van minderjarigen beperkt of verbiedt tot inhoud die "een afwijking van de eigen identiteit gebaseerd op het geslacht bij geboorte, geslachtsverandering of homoseksualiteit" promoot of afbeeldt.  

  Volgens de Europese Commissie discrimineert die wet immers op basis van de seksuele voorkeur en genderidenditeit.

  “De Commissie is van mening dat de wet ingaat tegen de gemaakte afspraken, het fundamentele recht van individuelen (en in het bijzonder van LGBTQ+ personen), en de EU-waarden”, zo staat te lezen in een persmededeling. 

  Lees ook: Europarlementsleden eisen maatregelen tegen Hongarije

  Europese Commissie zet nieuwe stap in inbreukprocedure tegen Hongarije

  F1-piloten maken statement tegen anti-LGBT wet voor GP van Hongarije

  Vlaamse parlementsleden gaan naar pride in Hongarije

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste