Lgbt-Nieuwsartikels

 • Europees Parlement wil regenboogfamilies overal gelijke rechten geven

  Het Europees Parlement wil dat regenbooggezinnen in de hele Europese Unie dezelfde basisrechten hebben en dat die ook gegarandeerd blijven als ze van de ene lidstaat naar de andere verhuizen. Dat staat te lezen in een resolutie die dinsdag met 387 stemmen is aangenomen. 161 Europarlementsleden  stemden tegen de resolutie en 123 parlementsleden onthielden zich. In de resolutie staat ook dat het dagelijks bestuur  van de Europese Commissie actie moet ondernemen tegen Hongarije, Polen en Roemenië, omdat die de EU-normen niet respecteren.

  Vrijheid van beweging met volledige rechten

  Volgens de resolutie moeten huwelijken en partnerregelingen die in de ene lidstaat zijn afgesloten ook in de andere op de zelfde manier erkend worden en moeten de koppels van hetzelfde geslacht de zelfde rechten krijgen als die van een tegenover geslacht. 

  Na een uitspraak van het Europese Hooggerechtshof in de zaak “Coman & Hamilton”, heeft de rechtbank ook beslist dat de rechten van echtgenoten,  zoals die onder de richtlijn van Vrijheid van beweging gedefinieerd zijn, ook van kracht zijn op koppels van hetzelfde geslacht.

  De commissie moet ook actie ondernemen tegen Roemenië omdat dat land tot nu toe zijn nationale wetgeving nog niet in die zin heeft aangepast. De resolutie roept alle EU-landen ook op om alle volwassenen die op de geboorteacte van een kind staan te erkennen als hun wettelijke ouders. Meer bepaald willen de Europarlementsleden dat regenbooggezinnen dezelfde rechten hebben op een gezinshereniging als koppels van een tegenovergesteld geslacht en hun families. Op die manier willen ze voorkomen dat kinderen niet statenloos wordt als hun ouders tussen verschillende lidstaten reizen. De Europarlementsleden argumenteren dat alle families op dezelfde wijze moeten behandeld worden in de hele EU.

  Ook nemen de Europarlementsleden akte van de discriminatie van de LGBTQ-gemeenschap in Polen en Hongarije en roept het parlement op tot acties tegen deze landen.

  Lees meer
 • Verdachte gevat die anti-LGBTI-stickers verspreidde

  De Antwerpse politie kon dinsdagvoormiddag een man arresteren die er van verdacht wordt op verschillende plaatsen in Antwerpen stickers te hebben verspreid met een anti-LGBTI-boodschap.

  Zondag ontving Politiezone Antwerpen meerdere meldingen van de stickers die vooral opdoken in de wijk 2060. De cel diversiteit startte daarop meteen een onderzoek het onderzoek, in samenwerking met verschillende interne partners, bracht vandaag een verdachte in beeld. Deze voormiddag werd een huiszoeking uitgevoerd, waarna de verdachte werd gearresteerd. Het dossier werd overgemaakt aan het parket van Antwerpen dat het onderzoek zal verderzetten.

  Lees meer
 • Antwerpse politie start met onderzoek naar anti-lgbt stickers

  In Antwerpen zijn op verschillende plaatsen anti-LGBT stickers opgedoken. De stickers van een regenboogvlag in een cirkel met een zwarte streep erdoor en met de tekst ‘gewoon normaal’ werden reeds gezien in de Seefhfhoek, Park Spoor Noord en de Carnotstraat,  De cel Diversiteit van de Antwerpse politie is met een onderzoek gestart. Ook in andere steden zijn er soortgelijke stickers gemeld.

  Zaterdag kreeg LGBTQ-activiste Fleur Pierets enkele foto’s van stickers  In toegestuurd. In een post op Instagram riep ze al haar volgers op  om aangifte te doen bij de politie.  De politie van Antwerpen had ook de melding van de activiste op Instagram opgemerkt en was reeds met een onderzoek begonnen.

  Wie achter de stickers zit is nog niet duidelijk maar ze doen denken aan de soortgelijke stickers die door de Poolse krant Gazeta Polska in 2019 verspreidde onder haar lezers om de  beruchte LGBT-vrije zones aan te duiden.

  Lees meer
 • Waals Gewest roept zich uit tot LGBTQ veilige zone

  Het Waalse gewest heeft zich uitgeroepen tot LGBTQ-safe zone. Dat maakten de Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) en de voorzitster van het Waalse parlement Christie Morreale (PS) met een filmpje bekend.

  “In Wallonië heeft iedereen nu het recht om zichzelf te zijn”, zo zegt Christie Morreale.

  In het filmpje zeggen de twee socialistische kopstukken dat Wallonië zich tot “vrijheidszone voor alle seksuele minderheden” uitroept als antwoord op verschillende anti-LGBTQ zones in Polen en het repressieve beleid tegenover holebi’s en transgenders in Hongarije. 

  De twee Waalse politici verwijzen ook naar de in maart vermoorde David P. in Beveren en naar de vechtpartij aan een Spaanse nachtclub waarbij een 24-jarige homoseksuele verpleegkundige om het leven kwam. “Dat is genoeg. We leven niet meer in de middeleeuwen en het wordt tijd dat we dit een halt toe roepen.”

  “Een halt aan de intolerantie, haat tegenover een ander, ongerechtigheid, en ja te zeggen tegen de LGBTQIA.”

  Lees meer
 • VRT-journalist Riadh Bari aangevallen in Brussel

  Vrt-journalist Riadh Bahri is vrijdagochtend het slachtoffer geworden van een mogelijke homofobe aanval in Brussel. Dat maakte Riadh zelf bekend via zijn sociale media.

  Vrijdagochtend liet de journalist zijn hond uit toen hij werd aangesproken door een man die hem de weg vroeg. “Ik ben zo vriendelijk en naïef om te antwoorden”, zo schrijft hij op Twitter en Facebook. “Klap krijgen. Schop krijgen. Ketting afgerukt en gestolen. Vuile homo horen. Beetje huilen in de straat. Boos zijn. En alweer moedeloos. Typische ochtend in Brussel.”

  Een combi van de Brusselse politie pikte de journalist op en bracht hem naar het commissariaat waar hij klacht kon neerleggen. “Ik zit in de combi van de politie die me net is komen halen”, zo stuurde hij de wereld in terwijl hij op weg was naar het commissariaat. “Ik heb geen zichtbare verwondingen. Pijn op de borstkas na een paar rake klappen, en schoppen. Wel diep onder de indruk nu. Dat vooral. En eigenlijk heel droef.”

  Nadat hij klacht neerlegde liet Riadh nog weten dat het relatief goed met hem gaat. " Ik kwam huilend aan op het politiekantoor.Maar de agenten waren zo lief dat ik er met een lichte glimlach buitenwandel. Ik heb wat pijn op de borstkas en in mijn benen. Maar geen ernstige verwondingen. Geen zorgen dus. Alles komt goed "

  Foto: Vrt

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste