Lgbt-Nieuwsartikels

 • Twee doden bij schietpartij in homo-buurt van Oslo

  In Oslo zijn zaterdagmorgen bij een schietpartij aan een populaire homo-club twee doden en een twintigtal  gewonden gevallen. De politie behandelt de schietpartij als een terroristische aanval. Naar aanleiding van de schietpartij zijn alle activiteiten die in de Oslo voor de jaarlijkse pride zouden plaatsvinden afgelast. De Noorse veiligheidsdienst PST heeft het terreurniveau verhoogt tot het hoogste niveau.

  De schietpartij aan de club gebeurde enkele uren voordat de het eerste pride festiviteiten sinds het  einde van de coronapandemie zouden beginnen.

  Een 42-jarige schutter opende het vuur aan de uitgang van drie nachtclubs, waaronder de bekende London Pub. Daarbij vielen, volgens een woordvoerder van de politie, twee doden, tien zwaargewonden en elf lichtgewonden. Een van oorsprong uit Iran afkomstige Noor, die bekend staat voor drugsfeiten, geweld en bedreigingen kon kort na de feiten aangehouden worden. Hij was toen in het bezit van twee wapens waaronder een volautomatisch wapen.  Volgens de politiewoordvoerder wordt hij  beschuldigd van moord, poging tot moord en terrorisme. De Noorse veiligheidsdienst PST liet zaterdag weten dat ze de schietpartij als een ‘islamitische terreuraanslag’ behandelen en het terreurniveau tot verhoogden tot het hoogste niveau. 

  Vanwege de locatie; in het midden van de homo-uitgangsbuurt, wordt de schietpartij door de politie behandeld  als een haatmisdaad en een terroristische aanval. De buurt rond de drie clubs is afgesloten.

  De Noorse regenbooggemeenschap reageerde geschokt op de schietpartij. Op aanraden van de politie werden alle Pride-activiteiten die zaterdag en de komende dagen zouden plaatsvinden allemaal afgelast. Ondanks de afgelasting van de pride optocht trokken toch zo een 7.000 betogers door het centrum van Oslo en werden in de buurt van de schietpartij honderden bloemen en regenboogvlaggen neergelegd.

  Lees meer
 • Amerikaans Hooggerechtshof draait het recht op abortus na 50 jaar terug

  Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in een historische beslissing de rechten op een abortus na bijna vijftig jaar van Amerikaanse vrouwen afgenomen. De beslissing om de in 1973 genomen beslissing in de zaak Joe vs Wade terug te draaien komt niet als een verrassing nadat een kladversie van de beslissing eerder al was uitgelekt.

  De beslissing om Roe vs Wade terug te draaien heeft verregaande gevolgen. In dertien Amerikaanse staten, vooral in het zuiden van de Verenigde Staten, treden meteen na de beslissing van het Hooggerechtshof zogenaamde zombiewetten in werking. Dit zijn wetten die in de staten reeds van kracht zijn en die abortus verbieden vanaf het ogenblik dat het Hooggerechtshof Roe vs Wade zou herroepen. Verwacht wordt dat in de komende maanden in de helft van de Amerikaanse Staten wetten van kracht worden die de toegang tot abortus ofwel sterk beperken tot noodgevallen, na  misbruik of incest tot ronduit verbieden. Ondermeer de staten Missouri en Alabama lieten al weten dat het verbod op abortussen in de beide staten onmiddellijk van kracht zijn geworden.

  Het recht op abortus dat Amerikaanse vrouwen na de uitspraak in de zaak Roe VS Wade kregen in 1973 ligt al bijna vijftig jaar onder vuur. De meningen hierover lopen ongeveer gelijk met de politieke partijen. De meeste republikeinen reageren opgelucht op de beslissing van het Hooggerechtshof om Roe vs Wade te herroepen. Langs democratische zijde wordt de beslissing een ‘zwarte dag voor de Amerikaanse vrouwen’ genoemd.

  Nu het recht op abortus in de Verenigde Staten gesneuveld is bestaat de vrees dat ook andere rechten die het Hooggerechtshof in het verleden heeft toegekend herroepen zullen worden. In een opiniepeiling over de uitspraak van het Hooggerechtshof van vandaag schrijft opperrechter Clarence Thomas  dat er naar andere ‘historische uitspraken' gekeken moet worden die het Hooggerechtshof in het verleden heeft gedaan. Daarbij vernoemt hij bij naam de beslissingen in de zaken die sodomie uit de strafwet haalden, de toegang tot contraceptie legaliseerden en/of het homo-huwelijk in de VS mogelijk maakte. Dar zijn allemaal rechten die niet in de Amerikaanse grondwet staan maar die er kwamen na een beslissing van het Hooggerechtshof.

  Foto:  Senate Democrats, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

  Lees meer
 • LGBTQ-activisten komen zondag in Gent en Brugge op straat voor internationale LGBTQ-rechten

  Aanstaande zondag komen de LGBTQ-activisten van Campagne Rosa op straat in Gent en Brugge voor hun ‘Pride is a protest-optochten. De activisten willen met hun optochten terug grijpen naar de oorsprong van de Pride-optochten namelijk de strijde voor gelijke rechten voor LGBTQ+’s wereldwijd.

  Wereldwijd zijn er volgens Amnesty nog steeds 76 landen waar seksuele handelingen tussen volwassenen van hetzelfde geslacht strafbaar is. Er is een toename van discriminatie en geweld. Van de LGBTQIA+ vrije zones in Polen, de criminalisering van LGBTQIA+ onderwijs in Hongarije en de VS, de haatspeech tegen trans personen door Bolsonaro in Brazilië, het (politie)geweld in Turkije tot de concentratiekampen in Tsjetsjenië. Ook de oorlog zet grote druk op de Oekraïense LGBTQIA+ gemeenschap. 

  Als steun voor de LGBTQIA+activisten in de VS, Hongarije, Polen en Brazilië wordt er aanstaande zondag ook een actie gevoerd in Gent en Brugge. Daarbij komen de activisten op straat om te strijden voor publieke investeringen in het onderwijs, gezondheidszorg,  publieke diensten, huisvesting en degelijke jobs. Maar ook  in socio-culturele LGBTQIA+ ontmoetingsplaatsen en organisaties, die veel expertise, maar weinig middelen hebben en investeringen in opvanghuizen en sociale woningen om iedereen een veilig onderdak te garanderen.

  Ook ijveren de activisten voor Internationale steun voor LGBTQIA+ organisaties en gemeenschappen. 

  In Gent wordt aanstaande zondag om 15 uur op de Vrijdagmarkt het startschot gegeven voor de protestmars terwijl je in Brugge terecht kan op Burg.

  Lees meer
 • Britse Post viert 50 jaar pride met nieuwe postzegels

  De Britse Royal Mail heeft een set postzegels uitgebracht ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de eerste Britse Pride.

  Die eerste pride ging op 1 juli 1972 in Londen door en trok van Trafalgar Square naar Hyde Park.  De acht postzegels, die ontworpen werden door tekenares Sofie Birkin, tonen hoe de pride optocht doorheen de jaren evolueerde.

  De zegels worden vanaf 1 juli nationaal verdeeld maar kunnen nu reeds besteld worden via de website van de Royal Mail.

   

  foto's: Royal Mail

  Lees meer
 • Eerste Portugees LGBT+ muziekfestival geannuleerd

  Als je begin juli van plan was om naar het eerste LGBT+ muziekfestival  in Porto te gaan dan ben je eraan voor de moeite. Het festival  dat van 1 tot 3 juli  in Portugal zou plaats vinden is afgelast.  Op de affiche stonden onder meer optredens van  Iggy Azalea, Melanie C, Beaches, Ludmila, Little Boots, Playa, Favela Lacroix, Tyga, Snap! en Todrick Hall.

  Begin juni werd al bekend dat het festival op een kleinere schaal zou worden georganiseerd. Maar ook dat bleek niet haalbaar te zijn. Maandag verscheen dan de mededeling dat het festival helemaal geannuleerd werd en dat iedereen die al tickets had gekocht zijn geld zou terugkrijgen. De annulatie is ondermeer te wijten aan de tegenvallende ticketverkoop en het feit dat de organisatoren eerder gemaakte afspraken niet nakwamen.

   

  Lees meer
 • Istanboel verbiedt alle pride evenementen

  De autoriteiten in Istanboel hebben alle evenementen in het kader van de Gay Pride die deze week in de stad zou doorgaan verboden. Het verbod komt er volgens  de gouverneurs van de Kadikoy en Beyoglu districten in Istanboel om misdaden te voorkomen en om de rust en veiligheid in hun districten te bewaren. 

  Volgens de organisatoren van de pride, die voor de dertigste keer in Istanboel georganiseerd, wordt is het verbod van de beide gouverneurs illegaal en zullen er tegen het verbod gerechtelijke stappen ondernomen worden.

  Eerder deze maand werden ook al verschillende actievoerders in Istanboel gearresteerd.

  Lees ook: Turkse politie arresteert deelnemers pride evenement

  Deelnemers Turkse pride aangevallen door de politie

  Lees meer
 • Verbod op homo-huwelijken is niet ongrondwettelijk in Japan

  Ondanks het feit dat steeds meer Japanners te vinden zijn voor de openstelling  van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht heeft de rechtbank van Osaka geoordeeld dat het verbod op het homohuwelijk van de Japanse overheid niet in strijd is met de grondwet.  De uitspraak is een teleurstelling voor LGBTQ-activisten die op een wettelijke erkenning gehoopt hadden.

  Drie homoseksuele koppels stapten naar de rechtbank van Osaka omdat ze van mening waren dat de weigering van de Japanse overheid om homo-huwelijken te erkennen in strijd zou zijn met de grondwet. Volgens hen schendt de Japanse overheid daarmee het gelijkheidsbeginsel.

  Maar volgens die rechtbank moet de Japanse overheid het homo-huwelijk niet erkennen omdat in de grondwet ook een artikel staat waar  "de wederzijdse instemming nodig is van de twee geslachten" om te kunnen trouwen. Bij koppels van hetzelfde geslacht kan dat volgens de rechtbank niet het geval zijn. Volgens de rechtbank kan het weliswaar aangewezen zijn om te zoeken naar een systeem dat de belangen van homoseksuele koppels erkent. Maar ze oordeelt dat er nog niet voldoende openbaar debat is gevoerd over het homohuwelijk.

  Momenteel kunnen homoseksuele koppels nog niet wettelijk trouwen, van hun partner erven en hebben ze ook geen hoederecht over de kinderen van hun partner.  Verschillende gemeenten leveren wel attesten af aan homoseksuele koppels zodat ze samen een woning kunnen huren en elkaar in het ziekenhuis kunnen bezoeken. Maar die attesten geven hen niet dezelfde rechten zoals hun heteroseksuele tegenhangers die hebben.

  Vorige week heeft de gewestregering van Tokio wel een wet goedgekeurd waarmee wettelijke samenlevingscontracten voor homoseksuele koppels mogelijk werden.

  Lees meer
 • Belangenvereniging ILGA ijvert voor verlenging van mandaat van VN-expert seksuele oriĆ«ntatie en genderidentiteit

  De Internationale LGBTQ-belangengroep ILGA is met een campagne begonnen om het mandaat van de onafhankelijke expert inzake seksuele oriëntatie en genderidentiteit (SOGI) bij de Verenigde Naties te verlengen.

  De eerste onafhankelijk SOGI-expert werd aangesteld in 2016. In korte tijd kon het werk van de expert rekenen op de steun van vele landen. De SOGI-expert evalueerde de implementatie van de internationale mensenrechten met betrekking tot seksuele oriëntatie en genderidentiteit. De expert stelde discriminatie aan de kaak, verspreide rapporten over de situatie van verschillende LGBT-gemeenschappen en hun noden en deelde goede voorbeelden als leidraad voor andere landen.

  De eerste verlenging van het mandaat van de SOGI-expert in 2019 verliep niet  over een leien dakje. 27 landen stemden  toen voor de resolutie, 12 vooral conservatieve landen stemden tegen en 7 onthielden zich. De oppositie tegen de verlenging illustreerde, volgens çavaria, waarom het zo belangrijk is dat België zich internationaal blijft inzetten voor de rechten en het welzijn van LGBTI-personen. “Ultraconservatieve krachten mogen de overhand niet krijgen op het internationale toneel. Dat zou nefast zijn voor de mensenrechten in het algemeen en LGBTI-rechten in het bijzonder”, zo zei Cavaria woordvoerder Jeroen Borghs na de goedkeuring van SOGI in 2019. 

  Over de tweede verlenging van het mandaat van de SOGI-expert wordt op 7 en 8 juli beslist tijdens de vijftigste sessie van de VN-mensenraad die vanaf 13 juni doorgaat in Genève. Voorafgaand aan de stemming  zal de onafhankelijke SOGI-expert zijn rapporten voorstellen.

  In een video geeft ILGA meer uitleg hierover en roept de organisatie ook dat LGBTQ-gemeenschap wereldwijd hun lokale belangenorganisaties met de hashtag #renewIESOGI oproept om de verlenging van het mandaat van de SOGI-expert te steunen.

  Lees ook: VN-expert seksuele oriëntatie en genderidentiteit mag werk verder zetten

  Lees meer
 • Nieuwste Pixar film niet te zien in 14 landen door homo-kus

  Lightyear, de nieuwste film uit de Disney-Pixar stal zal tot nu toe in veertien landen niet worden uitgebracht vanwege een kus tussen twee personages van hetzelfde geslacht. Verwacht wordt dat de film ook hierdoor ook in China niet te zien zal zijn. In ons land is Lightyear vanaf deze week in de bioscopen te zien.

  Lightyear vertelt het verhaal van Buzz Lightyear, een astronaut en de held waarop de speelgoedfiguur uit 'Toy Story' gebaseerd is. Na een jaar voorbereiding leidt hij als gezagvoerder zijn eerste testvlucht en krijgt hij het gezelschap van de robotkat Sox. Buzz gaat een episch avontuur aan wanneer hij met een reusachtige robot, de keizer Zurg, moet afrekenen.

  Volgens het persbureau Reuters zal de film omwille van de homoseksuele kus niet te zien zijn in de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedie-Arabië , Egypte, Indonesie, Maleisie, Libanon en verschillende andere arabische landen. Ook China heeft aan Disney gevraagd om de bewuste scene uit de film te halen. Disney heeft echter laten weten dat ze geen veranderingen aan de film zullen aanbrengen. Hierdoor zal hij waarschijnlijk ook later deze maand niet uit komen in China. Disney was wel van plan om in te gaan op het verzoek van de verschillende landen om de kus uit de film te halen maar kwam hierop terug nadat de werknemers op straat kwamen in de nasleep van de onhandige manier waarop Disney de ‘Don’t Say Gay’-wet aanpakte in Florida eerder dit jaar.

  Foto: Disney

   

  Lees meer
 • Politie pakt 31 leden van een blanke nationalistische groepering op die Pride in Idaho wilden verstoren

  De politie van Idaho heeft zaterdag 31 leden van een blanke nationalistische groepering gearresteerd in de buurt van een pride evenement. De mannen hadden blijkbaar plannen om dat evenement te verstoren.

  Een toevallige voorbijganger verwittigde de politie toen hij zag hoe een klein leger van gemaskerde mannen in oproeruitrusting  een gehuurde vrachtwagen aan het vol laden waren. De politie, die in de hoogste staat van paraatheid was vanwege verschillende aangekondigde anti-pride manifestaties, kon de vrachtwagen van de groep tien minuten later al langs de kant zetten.  De mannen droegen witte bivakmutsen en bleken uit verschillende staten afgezakt te zijn om het pride evenement te verstoren.  De mannen konden door het Anti-Defamation League geïdentificeerd worden als leden van de blanke nationalistische groepering Patriot Front. Een groepering die in 2017 is opgericht door de voormalige leden van Vanguard America.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste