Lgbt-Nieuwsartikels

 • Elio Di Rupo in het ziekenhuis opgenomen

  De Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) is donderdag opgenomen in het ziekenhuis. Dat maakte zijn  kabinet vrijdag bekend. Di Rupo werd opgenomen omdat hij een reeks medische onderzoeken moet ondergaan. Het kabinet benadrukte dat "zijn algemene toestand goed is".

  De Waalse minister-president moet tot zaterdag in het ziekenhuis blijven en zal aanstaande maandag terug aan het werk gaan.

  Foto:  European Union 2012 - European Parliament.

  Lees meer
 • Duitsers kunnen binnenkort zelf naam en gender kiezen

  De Duitse ministeries van Justitie en Familiezaken hebben een wettekst ingediend die moet toelaten dat Duitse burgers voortaan zelf hun wettelijke gender en voornaam kunnen bepalen. Als de wet wordt goedgekeurd kan dat gebeuren na een eenvoudige melding van hun nieuwe naam en gender bij de burgerlijke stand van hun gemeente of stad. Het wetsvoorstel moet ook de Duitse  ‘Transseksuelenwet’ vervangen die voorbijgestreefd en achterhaald is. 

  Ook tieners kunnen vanaf hun veertiende na toestemming van hun ouders hun gender en voornaam laten wijzigen. Voor de leeftijd van veertien jaar is een geschreven verklaring van hun ouders of wettelijke voogd nodig. De Duitse kinderbeschermingsbond steunt het plan voor de eenvoudige procedure omdat het  een enorme druk bij jongeren kan wegnemen. 

  Om er zeker van te zijn dat de wijziging bij de burgerlijke stand een serieuze beslissing is, zijn het nieuwe gender en de nieuwe voornaam over het algemeen minstens een jaar geldig. Bij een daadwerkelijke verandering van het geslacht blijven wel meerdere stappen nodig, zoals een medische beoordeling. Transseksuelen kunnen momenteel alleen hun geslacht en voornaam wijzigen via een rechtbank en ze hebben twee adviezen van deskundigen nodig.

  De geplande wetswijziging zal  geen invloed hebben op de beslissing of iemand als vrouw of man aan vrouw aan sport doet. Dat moeten de individuele sportbonden beslissen.Vorige week liet de Duitse voetbalbond al weten dat transgender en non-binaire voetballers zelf mogen uitmaken of ze spelen bij een vrouwelijke of mannelijke voetbalploeg. De regeling geldt in amateur en jeugdcompetitie en in de zaalvoetbalcompetitie.

  Foto:Sharon McCutcheon // Unsplash

  Lees meer
 • Polen moet vier LGBT-vrije zones schrappen

  Vier Poolse gemeenten moeten van de rechter definitief hun “LGBT-vrije’ zones herroepen. Een Pools Hof van Beroep verwierp het beroep dat het openbaar ministerie, de ultra-conservatieve denktank Ordo Luris en de betrokken gemeenten hadden ingespannen tegen de uitspraken van verschillende lagere rechtbanken.

  Sinds 2019  hebben verschillende Poolse steden en gemeenten zich uit geroepen tot een zone “die vrij is van LGBT-ideologie”.  Die zones kwamen er nadat de gemeentebesturen de strijd voor LGBT-rechten als een bedreiging begonnen te zien voor de traditionele familiewaarden. Zo werd het onder meer verboden dat er op scholen gesproken werd over homoseksualiteit of de verschillende seksuele identiteiten. De Europese Commissie beschuldigde Polen ervan dat de LGBT-vrije zone’s in strijd zijn met de Europese wetgeving die de discriminatie op grond van de seksuele identiteit verbiedt. Negen gemeenten die zich tot LGBT-vrije zone hadden uitgeroepen werden door de Poolse Ombudsman voor Mensenrechten voor de rechter gedaagd. Die oordeelde dat de gemeenten de zones moesten schrappen.  Tegen deze uitspraak werd door het openbaar ministerie, de denktank en de betrokken gemeenten beroep aangetekend.

  Dinsdag werden vier van de negen rechtszaken behandeld en verworpen door het Hof van Beroep waardoor het vonnis van de lagere rechtbanken definitief werd.

  Lees meer
 • Werkstraf voor bekladden van gevel homo-belangenorganisatie

  Een 22-jarige Rotterdammer heeft een werkstraf gekregen van veertig uur omdat hij in september het kantoor van homebelangenvereniging COC had besmeurd. Hij moet ook opdraaien voor de kosten die samengaan met  het verwijderen van de  graffiti. Een 25-jarige man die tijdens het aanbrengen van de graffiti aanwezig was werd vrijgesproken omdat hij enkel toekeek. 

  Op 12 september werd het kantoor van het COC op de Schiedamsesingel beklad met anti-LGBT teksten. Het gebouw was onder meer beklad met de letters "RJK", wat volgens de politie staat voor Rotterdam Jongeren Kern, een tak van de harde kern van Feyenoord.  Begin februari hield de politie van Rotterdam vier jongeren aan die konden geïdentificeerd worden op in de buurt gemaakte camerabeelden.Twee van de vier jongeren moesten deze week voor de rechter verschijnen..

  De 22-jarige verdachte bekende tijdens de behandeling van de zaak dat hij het pand heeft beklad, al wist hij naar eigen zeggen niet meer wat hij op de muur had geschreven Hij ontkende lid te zijn van RJK. Ook was er volgens de verdachte geen sprake van haat tegen de lhbti-gemeenschap. "Ik heb niks tegen zulk soort mensen”, zo zei hij tijdens de behandeling van de zaak. Ondanks het aandringen van het Openbaar Ministerie dat ook de tweede man veroordeeld zou worden voor het aanbrengen van de graffiti werd hij door de rechter vrijgesproken omdat het openbaar ministerie niet kon bewijzen da de man ook daadwerkelijk tot de vernieling van de gevel had bijgedragen.

  Foro: Facebook COC Rotterdam

  Lees ook: Politie pakt vandalen op die kantoor van COC besmeurden met homofobe slogans

  Lees meer
 • Gulden Spoor voor Luc Appermont

  Luc Appermont krijgt op maandag 11 juli in Hoboken het Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling. De Gulden Sporen worden jaarlijks voor verschillende categorieën uitgereikt aan  personen of instanties  die door hun engagement of prestaties een markant spoor trekken op cultureel, algemeen-maatschappelijk of sociaal-economisch vlak en daarbij een positieve betrokkenheid in de Vlaamse samenleving aan de dag leggen.

  Luc Appermont begon zijn loopbaan in 1969 als student bij Omroep Antwerpen van Radio 2. Gedurende 33 jaar was hij één van de vaste stemmen bij Radio 2 waar hij onder andere het programma ‘De Zoete Inval’ presenteerde. Ook op televisie was hij vaak bij de openbare omroep te zien. Zo presenteerde hij meermaals Eurosong, waar de Vlaamse kandidaat voor het Eurovisie Songfestival werd gekozen, en verschillende talkshows. In 1990 maakte hij de overstap naar de pas begonnen televisiezender VTM waar hij jaren lang de dagelijkse kennisquiz ‘Waagstuk’ presenteerde.  Doorheen zijn carrière kreeg hij ook verschillende Gouden Ogen (1989, 1991, 1992, 1993, 1994,1995  ) en werd hij  meermaals verkozen tot TV-persoonlijkheid van het jaar (1991, 1994, 1995). In 2015 trouwde hij met zanger Bart Kaëll met wie hij toen al bijna veertig jaar een relatie had die het koppel lange tijd voor de buitenwereld verborgen hielden. Pas in 2010, toen Bart Kaëll als homo uit de kast kwam  in een interview voor  ‘Dag Allemaal’ maakte de zanger bekend dat hij en Luc Appermont al jaren een koppel waren.

  Luc Appermont is niet de enige die in aanloop naar de Vlaamse feestdag van 11 juli een Gulden Spoor voor Culturele Uitstraling krijgt. Ook dirigent en componist Dirk Brossé en de CEO van Ment TV Marc Hallez krijgen een Gulden Spoor voor hun verwezenlijkingen op cultureel vlak. Gedelegeerd bestuurder van FIT Claire Tillekaerts en ondernemer en durfkapitalist Jürgen Ingels krijgen dan weer respectievelijk de Gulden Spoor voor Maatschappelijke Uitstraling en voor Economische Uitstraling.

  Foto: Facebook/ Bart Kaell

  Lees meer
 • Spaanse transgenders kunnen mogelijk binnenkort hun gender op documenten laten aanpassen

  De Spaanse ministerraad heeft maandag een eerste versie van een wet goedgekeurd die het mogelijk moet maken dat transgender personen hun wettelijke genderidentiteit kunnen laten aanpassen zonder dat ze hiervoor een hormonentherapie of een operatie moeten ondergaan. De wet moet nog goedgekeurd worden door het Spaanse parlement.

  Als dat ook daar gebeurt kan iedereen die in Spanje ingeschreven staat en ouder is dan 16 jaar hun naam en gendermarker op hun identiteitspapieren laten veranderen. Ook jongeren tussen de 14 en 16 jaar kunnen dat als ze de goedkeuring hebben van hun ouders. Kinderen tussen de 12 en 14 jaar moeten wel eerst langs de rechtbank passeren vooraleer ze toestemming krijgen om hun papieren te laten aanpassen.

  Ook transmigranten zouden via het recht op zelfbeschikking op de documenten die door de Spaanse overheidsdiensten worden uitgereikt hun gender identiteit kunnen laten vermelden. Ze moeten wel bewijzen dat ze niet in hun land van herkomst hun een transitie niet kunnen  voltooien.

  Foto: Lena Balk // Unsplash

   

  Lees meer
 • Bekende huisarts Patrick Sweetlove gaat op pensioen

  Alle patiënten van de bekende huisarts Patrick Sweetlove moeten op zoek naar een nieuwe huisarts. Na veertig jaar hangt hij zijn doktersjas  op 1 september definitief aan de haak en sluit hij zijn huisartspraktijk.

  Niet alleen in en rond Antwerpen is Patrick Sweetlove een bekende naam. Ook ver buiten Antwerpen is hij bij LGBT’s bekend.  In 1985 was hij immers één van de oprichters van de Aids-telefoon. Daar kon iedereen toen op een  anonieme en laagdrempelige manier terecht voor informatie over de toen oprukkende nieuwe ziekte aids. Patrick Sweetlove engageerde zich ten volle voor het opstarten hiervan. Hij bezocht Nederland om te kijken hoe men daar werkte en ging vervolgens per fiets zijn hele vriendenkring langs om hen te informeren en te enthousiasmeren. De daaruit gegroeide poule van ongeveer 20 vrijwilligers kregen gedurende enkele weken een intensieve training .  Op 2 december 1985, gekoppeld aan een uitzending van een TV-film over aids op de openbare omroep, ging de Aidstelefoon van start.

  Ook in de jaren die volgden en met de opkomst van het internet schreef Patrick Sweetlove op regelmatige tijdstippen medische artikels voor een overwegend LGBT-publiek op zijn eigen website en leverde hij vaak artikels aan die door andere gaymedia werden overgenomen en verder verspreid.

  foto: Etactics Inc // Unsplash

  Het gedeelte over de aidstelefoon werd overgenomen uit de brochure 25 jaar strijd tegen Aids in Vlaanderen

   

   

   

  Lees meer
 • Nijmegen maakt zich op voor Roze Woensdag

  Op woensdag 20 juli is Nijmegen weer dé roze regenbooghoofdstad van Nederland. Stichting Roze Woensdag pakt dit jaar flink uit om op de woensdag van de vierdaagse feesten zichtbaarheid te creëren voor de diverse groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. Naast het reguliere feestprogramma met tal van kleurrijke artiesten, ligt de nadruk van het inhoudelijke programma op LHBTIQ+ jongeren en ouderen en andere diversiteit.

  Roze Woensdag zal gegarandeerd weer een van de drukbezochtste dagen van de vierdaagse feesten zijn, maar Stichting Roze Woensdag vindt het belangrijk om ook met een inhoudelijk programma aandacht te vestigen op kwesties binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. 

  Joris Bouwmeester, directeur van Stichting Vierdaagsefeesten: “De Roze Woensdag is de afgelopen jaren steeds groter geworden en dat is iets waar we als stad trots op mogen zijn. Inclusie en acceptatie zijn belangrijke waarden voor de Vierdaagsefeesten. We moeten hier echter wel aandacht voor blijven houden. Daar zorgt Stichting Roze Woensdag in samenwerking met vele partners voor. Zo bouwen we aan een feest voor iedereen”.

   

  Roze Woensdag Jong!

  De eerste editie van Roze Woensdag Jong! was vorig jaar een groot succes. Daarom vindt dit initiatief van Bibliotheek Gelderland Zuid in 2022 weer plaats. Samen met een speciale jongerenredactie hebben zij een sprankelend middagprogramma in elkaar gezet voor LHBTIQ+ jongeren.

  Regenboog Senioren

  Een van die programmaonderdelen is een speciaal programma voor Regenboog Senioren. Dit programma vindt in 2022 voor het eerst plaats. Dit programma is samengesteld door Heldine Dunlop en Clem Bongers. Heldine Dunlop: “Ik miste een programmaonderdeel waar ik me thuis voel. Ik voel me minder thuis in al het feestgedruis, maar wil wel graag Roze Woensdag vieren. Daarom organiseren we met Stichting Roze Woensdag een speciaal programma, zo wordt Roze Woensdag steeds meer een feest voor écht iedereen!”.Het middagprogramma begint om 14.30 uur en vindt plaats in het Roze Huis Nijmegen. Bezoekers kunnen genieten van een aantal optredens, deelnemen aan een pubquiz en een klein muziekprogramma. En getuige zijn van een bijzonder interview met Mister en Miss Senior Pride 2022. Dan volgt er een speeddate op basis van filminteresses. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat je een verrassende ontmoeting krijgt met een man, vrouw, X die jouw filminteresses deelt. Na het middagprogramma in het Roze Huis gaan we allemaal lekker uit eten en om 20.00 uur is er in Arthouse LUX, op loopafstand van het Roze Huis, een speciale filmvertoning met een klassieke roze film. Kortom, een gezellig programma dat gehost wordt door Mister Senior Pride 2019: Clem Bongers.

  Wil je meer weten over alle activiteiten op Roze Woensdag 2022? 

  Kijk dan op rozewoensdag.nl. Daar vind je ook informatie over de verschillende locaties en tijden.

  Foto:  ‘Stichting Roze Woensdag

  Lees meer
 • Deelnemers aan pride in Istanboel opgepakt

  Afhankelijk van de bron zijn zondagnamiddag tussen de 150 en 370 LGBTI activisten in Istanboel opgepakt omdat ze wilden deelnemen aan de verboden prideoptocht doorheen de stad. Istanboel verbiedt  reeds sinds 2015 "om veiligheidsredenen"  iedere bijeenkomst die ter gelegenheid van de Pride maand gehouden wordt. Ook dit jaar was dit het geval. Tijdens verschillende activiteiten werden er de afgelopen maand al verschillende deelnemers gearresteerd.

  Ondanks het demonstratieverbod verzamelden zich in de smalle zijstraten honderden mensen met regenboogvlaggen. Volgens het Duitse persbureau DPA sloegen buurtbewoners op potten en pannen uit protest tegen het politieoptreden en de arrestaties.

  Een Duitse activiste die in Istanbul woont zei tegen DPA dat demonstranten door de politie werden opgejaagd voor ze werden gearresteerd. Ook op beelden die de Turkse LGBTQ organisatie Kaos GL verspreidde is te zien hoe de deelnemers door de politie worden opgejaagd. Op foto’s is te zien hoe de activisten gefouilleerd worden en met bussen weggebracht worden.

  De voorbije jaren verbiedt de Turkse regering alle evenementen die georganiseerd worden door groepen die in gaan tegen hun religieus-conservatieve opvattingen.

  Foto: KAOSGL

  Lees meer
 • Vierhonderdtal deelnemers aan tweede Pride is a Protest mars in Gent

  Een 400-tal LGBTQI activisten zijn zondagnamiddag op straat gekomen om actie te voeren tegen het geweld waar LGBTQ's mee te maken hebben. Ook in Brugge vond tegelijkertijd een soortgelijke manifestatie plaats. In Gent begon de mars op de Vrijdagmarkt- met één minuut stilte voor de slachtoffers die zaterdagochtend bij de schietpartij in de homo-uitgangsbuurt in Oslo vielen.

  Met de Pride is a protest-marssen willen de organisatoren opnieuw aanknopen met de oorspronkelijke bedoeling van de eerste gaypride's die een jaar na de Stonewall rellen in New York plaatsvonden.Dat geweld tegen LGBT's nog steeds actueel is werd deze week nog maar eens pijnlijk duidelijk nadat het Amerikaanse Grondwettelijke Hof de abortusrechten van vrouwen na bijna 50 jaar terugdraaide en de schietpartij  in Oslo. Tijdens de optocht waren dan ook verschillende spandoeken en borden te zien waarop allusie werd gemaakt en werd de slogan 'My Body, my choice' meermaals geroepen tijdens de tocht naar het Bijgaardenpark.

  Daar aangekomen werd de eisen van de LGBTQ beweging nog eens herhaald in verschillende toespraken en werd het geheel afgesloten met de optredens van verschillende dragqueens 

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste