Lgbt-Nieuwsartikels

 • Elton John stelt afscheidstour opnieuw uit

  De Britse popster Elton John moet opnieuw noodgedwongen zijn afscheidstour uitstellen. De 74-jarige popster is onlangs gevallen en moet hiervoor geopereerd worden. Alle concerten, die dit jaar nog op het programma stonden worden uitgesteld tot 2023. Dat geldt ook voor de concerten die hij op 16 en 17 oktober zou geven in het Sportpaleis in Antwerpen. Die worden verplaatst naar 27 en 28 mei 2023.

  Elton John maakte vorige week het nieuws over zijn val en operatie zelf bekend via zijn Instagram-account. 

  “Het is met grote droefheid dat ik de data voor 2021 van mijn Farewell Yellow Brick Road tour in Europa en het Verenigd Koninkrijk moet verplaatsen naar 2023", zo begon hij zijn post.

  "Aan het eind van mijn zomervakantie maakte ik een harde val en sindsdien heb ik veel pijn in mijn heup. Ondanks intensieve kinesitherapie en gespecialiseerde behandeling is de pijn blijven verergeren en wordt het steeds moeilijker om te bewegen. Er is mij geadviseerd om zo snel mogelijk een operatie te ondergaan om volledig te kunnen herstellen en complicaties op lange termijn te vermijden. Ik zal een programma van intensieve kinesitherapie volgen om weer helemaal mobiel te worden, zonder pijn."

  "Op 25 september neem ik zoals gepland deel aan het evenement van Global Citizen, want ik wil een goed doel niet in de steek laten. Die avond staan slechts vijf liedjes op het programma, wat fysiek gezien van een heel andere orde is dan een tournee waarbij ik elke avond bijna drie uur op het podium sta en 's nachts van het ene naar het andere land reis. Hierna zal ik worden geopereerd om ervoor te zorgen dat de tournee in januari 2022 in New Orleans weer kan worden afgetrapt."

  Ik weet hoe geduldig mijn ongelooflijke fans zijn geweest sinds het coronavirus vorig jaar roet in het eten gooide, en mijn hart breekt omdat ik jullie nu nog langer moet laten wachten. Ik voel precies dezelfde frustraties na het jaar dat we gehad hebben. Ik beloof dat de shows volgend jaar terugkomen, en ik zal ervoor zorgen dat ze het wachten meer dan waard zijn."

   

  Lees meer
 • Gays! & Friends Leuven organiseert gratis vorming over (trans)gender met Senne Misplon

  Op zaterdag 9 oktober organiseert G!F (Gays! & Friends) Leuven in het oud Wijnpersgebouw van de school De Wijnpers, een gratis lezing over (trans)gender door Senne Misplon. 

  “Zelf ben ik leerkracht in het secundair onderwijs en merk hoe belangrijk het is om een vormingsaanbod te voorzien rond dit thema. Jongeren zitten met vragen en vaak weten leerkrachten of vrijwilligers niet goed hoe ze moeten antwoorden.” zegt Glenn Goovaerts, bestuurder bij G!FLeuven. “Daarom willen we een warme oproep doen aan alle Leuvense scholen, leerkrachten, leiding van de lokale jeugdbeweging, studentenverenigingen, … om zich in te schrijven voor dit unieke vormingsaanbod.“

  Senne Misplon  nam deel aan M/V/X, de serie die hem en enkele andere transpersonen in hun transitie volgde. Hij  is ondertussen afgestudeerd als leerkracht, doet nog een Master in Gender en Diversiteit en heeft heel wat te vertellen over het (trans)genderthema. Senne heeft zich de afgelopen jaren ontpopt als een influencer op Instagram, is woordvoerder bij Wel Jong Niet Hetero, stortte zijn ziel uit bij een programma van Studio Brussel met Flo Windey op bed en is bekend geworden met zijn deelname aan De Slimste Mens. 

   

  Als je de lezing in Leuven wil bijwonen moet je je wel op voorhand inschrijven via www.gifleuven.be/vormingsaanbod en dit omdat het aantal plaatsen beperkt is door de coronamaatrdegelen. Deuren gaan open om 13.30 uur, de lezing start om 14 uur en duurt 2 uur. Nadien kan je nog even blijven om wat verder te praten of kennis te maken met andere aanwezigen.

  Lees meer
 • Marieke Lucas Rijneveld en Stephen Fry te gast in nieuw seizoen van 'Alleen Elvis blijft bestaan'

  Marieke Lucas Rijneveld en Stephen Fry zijn twee van de tien gasten die Thomas Vanderveken binnenkort aan zijn tafel mag ontvangen in een nieuwe seizoen van het praatprogramma 'Alleen Elvis blijft bestaan'.Door corona viel de 100ste aflevering, met Stephen Fry, vorig jaar in het water. Die jubileumaflevering hebben de Canvas-kijkers nog te goed aan het einde van dit seizoen. Maar ook negen andere boeiende gasten zijn nu al maanden op zoek naar prikkelende, inspirerende en ontroerende beeldfragmenten die een leidraad waren in hun leven.

  Acht van de gasten komen uit Vlaanderen, eentje uit Nederland en een is een topper van wereldformaat. Hun parcours is afwisselend en altijd bijzonder. Tien zaterdagavonden lang lopen we een stukje van hun weg mee.  

  Op 6 november komt Marieke Lucas Rijneveld langs .De debuutroman De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld sloeg in als een bom. Een nieuw supertalent was opgestaan en won meteen als eerste Nederlandse de Booker Prize voor vertaalde literatuur. Eerder viel ze ook in de prijzen met haar gedichten. Dichtend en schrijvend timmert ze verder aan de weg met een geweldig tweede boek als resultaat, Mijn lieve gunsteling. Pas 30 maar al een lichtende ster aan het literaire firmament.

  Door corona moest Stephen Fry verstek laten gaan voor de jubileumuitzending van vorig seizoen. Hij beloofde toen om dat in het elfde seizoen van het praatprogramma dat goed te maken. Op 11 december maakt hij dat goed. Het leven en werk van Stephen Fry samenvatten is onmogelijk. Hij is goed in alles: acteur, auteur, activist en een belangrijke stem in het publieke debat. Onvergetelijk als generaal Melchett in Blackadder of in A bit of Fry and Laurie, ontroerend in kwetsbare documentaires over zijn bipolariteit of homoseksualiteit. Een geestig schrijver, iemand met interesse in zowat alles. Voor Thomas en voor ons als kijkers een eer om te mogen luisteren naar het verhaal bij zijn negen fragmenten.

  Het elfde seizoen van 'Alleen Elvis blijft bestaan' ziet er als volgt uit:

  Zaterdag 9 oktober:  Stefan Hertmans (auteur)

  Zaterdag 16 oktober:  Jef Vermassen (strafpleiter)

  Zaterdag 23 oktober:  Binu Singh (kinderpsychiater)

  Zaterdag 30 oktober:  Angelique Van Ombergen (wetenschapper en ESA-coördinator)

  zaterdag 6 november:  Marieke Lucas Rijneveld (schrijver en dichter)

  zaterdag 13 november:  Yasmine Kherbache (rechter aan het Grondwettelijk Hof)

  zaterdag 20 november:  Peter De Graef (theatermaker)

  zaterdag 27 november:  Marleen Temmerman (gynaecoloog)

  zaterdag 4 december:  Tom Lenaerts (televisiemaker)

  zaterdag 11 december:  Stephen Fry (acteur, auteur, activist en zoveel meer)

  Alleen Elvis blijft bestaan: vanaf zaterdag 9 oktober even na 22.00 u. op Canvas en VRT NU. Op zondag wordt de aflevering ook herhaald om 18 uur.

  Foto:Canvas/Jeroen Jumelet

  Lees meer
 • Eddy Demarez krijgt sanctie na ongepaste uitspraken over Belgian Cats

  Sportjournalist Eddy Demarez heeft samen met een andere medewerker een sanctie gekregen van de VRT directie omdat ze ongepaste uitspraken deden over de Belgian Cats. Welke sanctie ze krijgen is niet bekend gemaakt.

  Na afloop van een uitzending via de Facebookpagina van Sporza over de huldiging van de Belgian Cats bleef de microfoon van Eddy Demarez nog enkele minuten openstaan. Hij deed toen een aantal ongepaste uitlatingen over de vermeende geaardheid, het fysieke voorkomen of de naam van de Belgische basketbalvrouwen.  

  Verschillende Belgian Cats waaronder Ann Wauters en  Hanne Mestdagh reageerden via Twitter op de uitspraken van Eddy Demarez. Zo noemt Wauters de uitspraken “Totaal onaanvaardbaar! Gechoqueerd. Walgelijk.” “Respectloos, pijnlijk en denigrerend. Leuk thuiskomen zo”, zo vulde Mestdagh aan. De VRT zette Demarez toen onmiddellijk op non-actief en liet weten dat er in de komende weken bekeken zou worden of er nog een bijkomende sanctie moest komen.

   

  Ondertussen is er een advies van de integriteitscommissie van de VRT. “Deze stelt vast dat er een zware inbreuk is geweest op de integriteitscode. De directie heeft daarna beslist om zowel Eddy als de andere betrokken medewerker een sanctie op te leggen. Over de inhoud daarvan wordt niet ingegaan, om privacyredenen”, luidt het bij de openbare omroep.

  Lees meer
 • Britse transjongeren behouden toegang tot hormoonblokkers

  De Britse gezondheidsdienst NHS heeft het beroep tegen de controverse uitspraak in de Keira Bell zaak gewonnen. Volgens een vonnis van een lagere rechtbank mochten er geen hormoonblokkers meer toegediend worden aan transtieners jonger dan zestien jaar. Volgens het vonnis konden transtieners jonger dan 16 jaar niet instemmen met een geslachtsveranderende operatie. Vooraleer ze aan hun transitie met het innemen van hormoonblokkers die hun puberteit moeten stoppen konden beginnen moesten ze hiervoor voor een rechter verschijnen.

   

  De NHS ging meteen in beroep tegen deze uitspraak omdat jongeren die reeds hormoonblokkers namen voor de uitspraak hierdoor hun transitieproces noodgedwongen moesten stopzetten of uitstellen tot hun zestiende omdat ze hun toegang tot die hormonenblokkers zouden verliezen.

   

  In het vonnis dat het Britse Hof van beroep vrijdag uitsprak staat te lezen dat het ‘ongepast’ is dat het Hof van beroep ‘begeleiding moet bieden aan transjongeren omdat die geen toestemming zouden kunnen geven om met hormoonblokkers te beginnen. De rechtszaak die aan de basis lag van het vonnis zou volgens het Hof van Beroep zelfs meteen verworpen moeten geweest zijn.

   

  ‘Het Hof van beroep erkent het feit dat het eerste vonnis er kwam om kinderen die te maken hebben met genderdysforie en die zeer kwetsbaar zijn te beschermen maar mocht de lagere rechtbank niet alle tieners over dezelfde kam scheren en mocht die dan ook geen uitspraak doen over het verbod om met hormoonblokkers te beginnen.

  Het Hof van Beroep vergelijkt  het innemen van puberteitsblokkers door transjongeren onder de zestien jaar met het innemen en gebruiken van voorbehoedmiddelen. Die zijn wel beschikbaar voor pubers onder de zestien jaar.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste