Lgbt-Nieuwsartikels

 • Roze Huis van Antwerpen begint met groep voor Oekraïense LGBTQ+ personen

  Het Roze Huis van Antwerpen organiseert op 23 juli in de Peperfabriek een ontmoeting met en voor Oekraïense LGBTQ-personen. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne heeft de dienst Vreemdelingzaken reeds meer dan 50.000 tijdelijke beschermingscertificaten afgeleverd aan Oekrainiers die hun thuisland ontvlucht zijn en in Belgie worden opgevangen. Onder hen ook heel wat LGBTQ+ personen.

  Het Antwerpse Roze Huis start daarom met de LGBTQIA+ groep ´we stand with Ukrainian LGBTQIA+ people' en organiseert op 23 juli om 18 uur een eerste ontmoeting in de Peperfabriek (Breughelstraat 31). De toegang en twee drankjes zijn gratis. Ook doet het Antwerpse Roze Huis een oproep voor Oekraïense  LGBTQ+ vluchtelingen die buiten Antwerpen verblijven. Hun treinticket naar Antwerpen wordt door het Roze Huis van Antwerpen terugbetaald. 

  Lees meer
 • Europarlementsleden eisen maatregelen tegen Hongarije

  De Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) in het Europees Parlement keurt vandaag een rapport goed waarin het aan de alarmbel trekt over de rechtsstaat en fundamentele vrijheden in Hongarije. Hongarije ligt al langer onder vuur omdat ze de rechten van LGBTQ-personen schendt. Op 15 september zal het voltallige Parlement zich buigen over de situatie.  

  “Het rapport stelt heel duidelijk dat de Raad en de Europese Commissie Artikel 7 (met het vaststellen van een schending of concrete aanbevelingen red.) en het conditionaliteitsmechanisme (met het tegenhouden van financiering red.) moeten inzetten tegen Hongarije. We hebben de tools om actie te ondernemen, maar sinds het activeren van artikel 7 in 2018 en de inwerkingtreding van het nieuwe mechanisme in januari 2021, komen noch de Raad noch de Commissie hun verplichtingen na. In tussentijd glijdt het land verder weg en worden mensenrechten systematisch geschonden. We spreken over de rechterlijke onafhankelijkheid, corruptie, persvrijheid, gendergelijkheid, LGBTIQ+ rechten en zo veel meer. Dit is niet langer houdbaar, wij verwachten nu actie en zullen tijdens de plenaire zitting in september opnieuw het vuur aan de schenen leggen van de Raad en de Commissie.” 

  Hongarije ligt reeds onder vuur sinds de invoering van de 'anti-homowet' die de toegang van minderjarigen beperkt of verbiedt tot content die homoseksualiteit of geslachtsverandering promoot of afbeeldt. 

   

  Lees meer
 • Sloveens Grondwettelijk Hof maakt homo-huwelijk mogelijk

  Homoseksuele koppels kunnen nu ook trouwen in Slovenië. Het huwelijk komt er nadat het Grondwettelijke  Hof oordeelde dat het verbod op homo-huwelijken ongrondwettelijk is. Door die uitspraak van afgelopen vrijdag kunnen koppels meteen al trouwen ook al is dat nog niet wettelijk geregeld. Daarom krijgt het Sloveense Parlement zes maanden de tijd om het nodige wettelijke kader vorm te geven. 

  Slovenië is het eerste land dat deel uitmaakte van Joegoslavië en het 31ste land ter wereld waar homoseksuele koppels kunnen trouwen. In maart 2015 werd het homohuwelijk er reeds goedgekeurd door het Sloveense Parlement maar dat werd tijdens een referendum in december  2015 verworpen. In 2017 werd wel de beperkte partnerschapscontracten uitgebreid waardoor homoseksuele en lesbische koppels grotendeels dezelfde rechten kregen als heteroseksuele koppels. Adopteren konden de homoseksuele koppels niet. Dat werd uit het wetsvoorstel gehaald nadat een referendum het wetsvoorstel met adoptie verworpen werd.

  Lees meer
 • Braziliaanse topscheidsrechter komt in podcast uit de kast

  De Braziliaanse topscheidsrechter Igor Benevenuto is  in aanloop naar de wereldbeker voetbal in Quatar op zijn éénenveertigste uit de kast gekomen als homo. Met zijn coming-out hoopt de scheidsrechter dat ook andere LGBTQ+ atleten zijn voorbeeld zullen volgen.

  ‘Voetbal was voor mannen, en ik wist al op jonge leeftijd dat ik homo was… en er  geen perfectere plek was om mijn seksualiteit in te verbergen. Ik ben 41 jaar en de afgelopen 23 jaar van dat leven waren gewijd aan het scheidsrechtersfluitje. Tot op vandaag ben ik nooit mezelf kunnen zijn. Homo’s zijn gewend om niet zichzelf te zijn”, zo zei Benevenuto in een Braziliaanse podcast. Volgens de scheidsrechter zijn er heel wat homo’s in het voetbal. “We bestaan en we verdienen het om er over te spreken en normale levens te leiden.”

  In een reactie laat de FIFA weten dat ze Benevenuto steunen. “Zoals we reeds verschillende keren lieten weten gelooft de FIFA dat voetbal er voor iedereen is. Igor die zichzelf wil zijn is een belangrijk moment voor het Braziliaanse voetbal en dat in andere landen.”

  De FIFA Wereldbeker gaat dit najaar door in Quatar waar homoseksuelen nog steeds vervolgd worden omwille van hun geaardheid.

  Lees meer
 • Bojack Horseman bedenker wil de Golden girls opnieuw op televisie

  De Golden Girls komen mogelijk terug op televisie. Nee, we hebben het niet over de zoveelste rerun van de serie die vanaf 1985 zeven jaar lang wekelijks te zien was maar nieuwe geanimeerde avonturen, al moet je nieuw met een enorme korrel zout nemen.  De oude afleveringen zouden gecombineerd worden met nieuwe visuele grappen.

  De Golden Girls was mega populair in de jaren 80 en gaat over vier bejaarde vrouwen die een woning in Miami delen. Omdat de show heel wat thema’s die in de jaren 80 controversieel waren zoals  coming out, hiv/aids en het homo-huwelijk open en bloot behandelde bouwden de vier dames ook een heuse fanbase uit bij LGBTQ-kijkers.

  Mike Hollingworth, die we kennen van de tekenfilmserie ‘Bojack Horseman’ heeft plannen om met een nieuwe tekenfilmserie te beginnen rond de Golden Girls. Hij wil de originele stemmen van  Bea Arthur, Betty White, Rue McClanahan en Estelle Getty combineren met nieuwe grappen en personages. De opzet is simpel . Blanche (Rue McClanahan), Dorothy (Bea Arthur), Rose (Betty White), en Sophia (Estelle Getty) hebben de fontein van de eeuwige jeugd ontdekt en wonen in het jaar 3033 nog steeds samen in Miami.

  Hollingworth heeft een pilot van vijf minuten gemaakt en hoopt dat hij de serie binnenkort aan een zender of streamingdienst kan verkopen.

   

  Bekijk de pilot hierbeneden.

  Lees meer
 • Berlijnse moskee hangt regenboogvlag uit

  Een moskee in Berlijn geeft zijn steun aan de regenbooggemeenschap door aan de gevel een ‘klassieke’ regenboogvlag te hangen. Naar eigen zeggen is het de eerste Duitse moskee waar dit het geval is.

   

  Afgelopen vrijdag stelde de Ibn Rushd-Goethe moskee zijn regenboogvlag met daar op een symbool met de tekst ‘liefde is halal’ voor. De oprichter van de moskee Seyran Ateş zei aan onze Duitse collega’s van Queer.de dat de vlag “extreem belangrijk” is voor LGBTQ+ moslims.

  “Het toont dat ze niet moeten kiezen tussen hun geloof en hun seksuele identiteit en dat ze aanvaard worden zoals ze zijn.”

   Mo el-Ketab die eén van de zes imams is van de moskee, verklaarde in de Deutsche Welle dat de moskee een ‘veilige plaats is voor mensen die verschillend zijn, zodat ook zij de spirituele kant van hun leven kunnen beleven’. Hij hoopt ook dat andere moskeeën het voorbeeld van de  Ibn Rushd-Goethe moskee zullen volgen.

  Volgens Marc Eric-Lehmann van CSD Berlin is het uithangen van de regenboogvlag aan de moskee een zeer sterk signaal voor de vooruitgang van de LGBTQ+rechten. “Queer personen kunnen ook gelovig zijn en in God geloven. We moeten het niet alleen hebben over safe spaces in Berlijnse bars en club, we moeten het ook hebben over safe spaces in gebedshuizen.”

  Lees meer
 • Johnny Logan mag feesteditie Antwerp Pride afsluiten

  Niemand minder dan ‘Mister Eurovision’ Johnny Logan zal op 14 augustus  de vijftiende editie van Antwerp Pride afsluiten. Na twee jaar mag de Antwerp Pride terug op straat komen en dat gebeurt dit jaar met een programma ‘vol met toeters en bellen’, zoals Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel tijdens de persvoorstelling zei.

  Zoals voor de donkere corona-periode het geval was wordt de Antwerpse Prideweek opnieuw afgesloten met tal van optredens op de Cockerillkaai. Dit jaar wordt het extra lange feesteditie want nadat Johnny Logan omstreeks 18 uur zijn monsterhits ‘Hold Me Now’ en ‘What’s another year’ gezongen heeft krijgt het Closing Festival nog een twee uur durende uitlopen met Cookies and Cream. 

  Het startschot voor het afsluitende festival wordt om twee uur al gegeven door Pommelien. Daarna krijg je nog optredens voor je kiezen uit de Musical Priscilla, Leopold, Send In the Clowns en LaDiva.

  Het volledige programma vind je op de website van Antwerp Pride.

  Lees meer
 • Pax Media van Vlaamse mediagroepen op Antwerp Pride

  Tijdens de vijftiende editie van de Antwerp Pride verenigen de grote Vlaamse mediagroepen zich om de LGBTQIA+-gemeenschap expliciet te steunen. Daarom zullen op zaterdag 13 augustus tal van schermgezichten, stemmen en medewerkers meelopen in de parade door de Scheldestad.

  Van woensdag 10 tot en met zondag 14 augustus vormt Antwerpen het decor van de bekende Antwerp Pride. Na twee light-edities door de coronapandemie viert de bekende Pride zijn vijftiende verjaardag met een knaleditie. De Scheldestad beleeft dan het hoogtepunt van Queertopia, een uniek toekomstproject waaraan elke stem uit het LGBTQIA+-kleurenpallet – en daarbuiten – een unieke bijdrage mag leveren.

  Alle mensen omarmen

  Die stem wordt dit jaar kracht bijgezet door de grote mediagroepen van Vlaanderen. In de geest van ‘Love United’ vieren VRT, DPG Media, SBS Belgium, Mediahuis en OUTtv samen de Antwerp Pride. Op zaterdag 13 augustus nemen een heleboel medewerkers, stemmen en gezichten deel aan de wervelende parade in hartje Antwerpen. Als unanieme stem scharen ze zich achter het Queertopia. Antwerp Pride is een feest van eenheid, dus er zal niets dan liefde zijn tussen de media van ons land.

   Media-CEO’s Jeroen Bronselaer (SBS), Frederik Delaplace (VRT), Koen Verwee (Mediahuis), Kris Vervaet (DPG Media) en Marc Putman (OUTtv) klinken eensgezind: “Hoewel het vandaag vanzelfsprekend zou moeten zijn dat iedereen vrij mag kiezen als het over liefde, geloof, identiteit en seksualiteit gaat, willen we expliciet onze steun uitspreken voor diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Samen met de Antwerp Pride omarmen we alle mensen. Deze warme, inclusieve en positieve samenleving proberen we vandaag al te weerspiegelen: zowel voor als achter de schermen. Er is nog werk aan de winkel, maar het is onze oprechte ambitie om altijd een stem te geven aan alle mensen, ongeacht rang, stand of overtuiging en met respect voor elk talent. Dat voelt niet als een verplichting, wel als een ongelooflijk mooi voorrecht.”

   

  Lees meer
 • Nederlandse LHB's krijgen vaker met geweld te maken dan heteroseksuele Nederlanders

  Lesbische, homoseksuele en biseksuele Nederlanders voelen zich nog steeds onveiliger dan heteroseksuelen. Dat blijkt uit de LHBT Monitor 2022 dat het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau  dinsdag publiceerde. Zij zijn vaker slachtoffer van (seksueel) geweld en respectloos gedrag dan heteroseksuelen. In vergelijking met 2012 is de veiligheidssituatie van lesbische vrouwen en homoseksuele mannen wel verbeterd, maar dat geldt niet voor biseksuele personen. Met name biseksuele vrouwen zijn vaker het slachtoffer van seksueel geweld. 

  Het SCP deed onderzoek naar de leefsituatie van lesbische, homoseksuele en biseksuele personen in Nederland. Daarbij is gevraagd naar hun ervaringen en situatie op het gebied van veiligheid, gezondheid en participatie. In dit onderzoek is het welzijn en de veiligheid van transgender personen niet onderzocht, maar wel hun sociaaleconomische positie. Die is kwetsbaar en de positie van transgender vrouwen is extra precair. Transgender personen hebben een lager inkomen, minder vaak een koophuis, minder vermogen en zijn minder vaak werkzaam dan niet transgender personen.

  Uit het onderzoek komt verder naar voren dat LHB-personen over het algemeen dezelfde positie als heteroseksuelen innemen als het gaat over zaken als werk, wonen en vrijetijdsbesteding. Een tweede andere positieve uitkomst van het onderzoek is dat lesbische vrouwen en homoseksuele mannen psychisch even gezond en gelukkig zijn als heteroseksuele personen.

  Ondanks deze gelijkwaardige levensposities is er bij LHB’s een hoger risico op geweld. Zo komt seksueel geweld bij LHB-personen vaker voor dan bij heteroseksuele personen. Met name bij biseksuele vrouwen. Bijna de helft (44%) van hen is het afgelopen jaar slachtoffer geweest van (online) seksuele intimidatie of geweld. De ervaringen zijn ook vaker langdurig van aard en hebben het vaakst psychische, fysieke of sociale gevolgen voor hun leven. Biseksuelen hebben daarnaast een kwetsbare positie als het gaat om hun welzijn: ze zijn drie keer vaker psychisch ongezond en hebben ruim twee keer zo vaak last van depressies dan heteroseksuele personen.

  De school is de beste plek om acceptatie te bevorderen. Daar kunnen kinderen en jongeren bij uitstek leren omgaan met diversiteit en inclusiviteit. Voor ‘echte’ inclusie is het van belang dat diversiteit zichtbaar genormaliseerd wordt. In het lesmateriaal moet seksuele en genderdiversiteit meer aandacht krijgen. En dan niet alleen in de vorm van nadrukkelijke aandacht voor de acceptatie en inclusie van LHBTI+ers, maar juist ook impliciet in lesmateriaal laten zien dat een diverse en inclusieve samenleving de norm is.

  Reactie COC

  In een ‘Dat onze gemeenschap vaak met geweld te maken krijgt, blijft diep triest’, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Ik vind het zorgelijk dat er geen verbetering optreedt. Juist daarom is het zo belangrijk dat minister Yeşilgöz maatregelen neemt om onze veiligheid te verbeteren.’

  Het COC pleit onder meer voor het aanstellen van discriminatierechercheurs in alle politie-eenheden. Samen met het Transgender Netwerk Nederland  pleit het COC ook voor maatregelen om de arbeidsmarktpositie van trans personen te verbeteren. Zo willen de organisaties dat er een wettelijk transitieverlof komt, één van de maatregelen uit het Regenboogakkoord dat in 2021 door tien partijen werd getekend.

  Bron: SCP Nederland & COC

  Foto: Sharon McCutcheon // Unsplash

  Lees meer
 • Eerste homo-huwelijken in Zwitserland voltrokken

  Vanaf vandaag kunnen koppels van hetzelfde geslacht ook trouwen in Zwitserland. In Genève werd de spits afgebeten door het lesbische koppel Aline en Laure dat als eerste koppel van hetzelfde geslacht in het bijzijn van  burgemeester Marie Barbey-Chpuis trouwden.

  Het koppel trouwde in aanwezigheid  van een dertigtal gasten. Aline (46) en Laure (45) hebben al 21 jaar een relatie met elkaar. In 2003 sloten ze een geregistreerd partnerschap af op kantonnaal niveau en in 2014 deden ze hetzelfde op federaal niveau.. Ze zijn moeders van een 4-jarige jongen. 

  Op verzoek van de LGBTQ-organisatie Dialogai stemde het koppel ermee in om hun huwelijk in het openbaar te vieren en op die manier het gezicht te worden van de openstelling van het huwelijk en de jarenlange strijd die er aan vooraf ging.

  De openstelling van het huwelijk voor iedereen kwam er nadat de Zwitsers op  26 september 2021 tijdens een referendum massaal (64 procent) voor de openstelling stemden. 

  In Genève zijn er de afgelopen dagen bij de burgerlijke stand 21 huwelijksaanvragen van paren van gelijk geslacht ingediend en zeven aanvragen tot omzetting van geregistreerd partnerschap in een huwelijk. 

  Ook in de rest van Zwitserland vinden in de komende dagen een honderdtal homo-huwelijken plaats of laten koppels hun partnerschapsregeling omzetten in een huwelijk Vandaag (1 juli)  alleen al trouwen  26 koppels van hetzelfde geslacht in Zurich.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste