Vzw achter eerste Brusselse pride failliet verklaard.
De vzw The Belgian Pride, die tot 2O21 de jaarlijkse Belgian Pride optocht in Brussel organiseerde, is door de Brusselse handelsrechtbank failliet verklaard. Daarmee komt de organisatie van de jaarlijkse pride optocht in Brussel niet in het gedrang. Die immers sinds 2021 door de vzw RainbowHouse en de Brusselse dienst voor toerisme Visit.Brussels georganiseerd.
Het faillissement van de vzw The Belgian Pride dateert al van 8 oktober jongsleden. De vzw werd opgericht om in 1996 de jaarlijkse pride optocht te organiseren in Brussel. Daarvoor werd die immers afwisselend in de steden Gent, Antwerpen en Brussel georganiseerd door verschillende organisaties waaronder de Rooie Vlinder en later FWH (het huidige çavaria) en het Brusselse CCL. De nieuwe vzw bestond naast FWH/çavaria en de Waalse tegenhanger Arc-en-Ciel Wallonie ook uit het Brusselse regenbooghuis. Op de eerste Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP) kwamen in 1996 zo een 2.500 bezoekers af. Doorheen de jaren nam zowel het aantal deelnemers als toeschouwers toe. Zo haalde de BLGP toen 100.000 bezoekers.
Ondanks het succes van de jaarlijkse pride nam het conflict tussen de verschillende partijen binnen de vzw jaar na jaar toe. Dat leidde ondermeer in 2016 tot het ontslag van coördinator Alan De Bruyne en het opstappen van voorzitter Chille De Man. De problemen bleven zich echter binnen de vzw opstapelen en dat leidde ertoe dat de Belgian Pride de organisatie van de pride en de bijhorende subsidies kwijtspeelde aan de. vzw Rainbowhouse Brussel dat na de coronacrisis samen met Visit.Brussels de schouders onder de Belgian Pride zette en de naam veranderden in het Rainbow Festival en Brussels Pride.De jongste editie in mei lokte 60.000 deelnemers volgens de politie, 200.000 volgens de organisatie.
Hierdoor bleef de vzw Belgian Pride achter als een lege doos met vermoedelijke heel wat schulden.De laatste publieke jaarrekening van The Belgian Pride dateert van het boekjaar 2020. Daarin is sprake van ruim 59.000 euro aan uitstaande kortlopende schulden. Het is niet gebruikelijk dat een vzw gebruik maakt van de faillissementsprocedure. Dat doet vermoeden dat er nog schulden openstaan en dat het huidige bestuur via het faillissement wil voorkomen dat, doet vermoeden dat er nog schulden openstaan die de vereniging niet kan terugbetalen en dat het huidige bestuur op deze manier wil verhinderen dat ze aansprakelijk gesteld worden voor de schuldenberg als ze de vzw verder laten leven.