Pride Brussel

  • Brusselse Pride Week feestelijk afgetrapt

    In Brussel is woensdag de Pride week afgetrapt. Tot 20 mei kun je in Brussel terecht voor heel wat LGBTQ-gerelateerde events. Hoogtepunt is natuurlijk de pride optocht die op 18 mei door de straten van Brussel trekt.Het thema van dit jaar is ‘Safe Everyday Everywhere’, voor een samenleving waarin iedereen zich elke dag en overal vrij en sereen kan voelen. In aanloop daarvan heeft ook vervoersmaatschappij MIVB hun regenboogbussen weer van stal gehaald. Zelf zette de stad Brussel de bestaande regenboog-zebrapaden opnieuw in de verf en kwamen er in Jette twee bij. Daarnaast worden ook een aantal verkeerslichten aangepast, krijgen de fonteinen aan Simonis en Montgomery en de tunnels op de kleine ring aangepaste verlichting.

    Brussel opent het Europese Pride-seizoen. De organisatoren verwachten niet minder dan 250.000 mensen in de straten van de hoofdstad om hun rechten te verdedigen en diversiteit te vieren. Dit jaar wil Brussels Pride meer dan ooit het belang van dit evenement benadrukken voor een inclusieve, veiligere en eerlijkere samenleving voor iedereen.

    ‘Safe Everyday Everywhere’

    Dit jaar is ‘Safe Everyday Everywhere’ het gekozen thema voor de Brussels Pride. Een krachtige oproep van de hele LGBTQIA+-gemeenschap om alle burgers te mobiliseren. Een uitnodiging om dagelijks concrete actie te ondernemen tegen alle vormen van discriminatie, geweld en haatmisdrijven, overal ter wereld. De gemeenschap roept op tot krachtige en blijvende actie, zodat iedereen zich vrij kan voelen en in vrede kan samenleven. Of je nu jong, volwassen of senior bent. Vandaag en morgen. In België, Europa en over de hele wereld.

     

    Pride Week – van 8 tot 18 mei 2024

    Tijdens de Pride Week presenteren Rainbow Corporate & Pride en andere activistische en artistieke collectieven een rijk programma in

    een tiental zalen, waaronder de Grands Carmes, RainbowHouse Brussels en vele andere in Brussel. Tien dagen lang kan het publiek genieten van concerten, vertoningen, voorstellingen en workshops. Dit jaar zullen er tijdens de Pride Week ook verschillende ontmoetingen met Europese delegaties plaatsvinden. Op donderdag 16 mei trekt de Mini-Pride-stoet door de straten van de Sint-Jacobswijk om het startschot te geven voor het Brussels Pride-weekend. In het voorbijgaan groet de stoet Manneken Pis, die voor de gelegenheid zijn speciaal ontworpen kostuum zal aantrekken.

    Alle deelnemers voegen zich ook bij een aantal Europese delegaties voor een conferentie getiteld ‘The Meaning of Prides’. Tijdens deze conferentie zullen andere Prides in Europa worden belicht en wordt de impact van dit soort evenementen op de samenleving besproken.

    Brussels Pride – zaterdag 18 mei 2024:  

    Pride March

    Vanaf 14.30 uur vertrekt de Pride March, het hoogtepunt van de Brussels Pride, vanaf de Kunstberg beweegt de mars door de straten van het stadscentrum, niet ver van de befaamde Sint-Jacobswijk. Het doel is om diversiteit, tolerantie en acceptatie van alle mensen te vieren, ongeacht hunseksuele geaardheid of genderidentiteit. Dit jaar zal demars luidkeels het Brussels Pride-thema ‘Safe Everyday Everywhere’ scanderen, voor een samenleving waarin iedereen zich elke dag en overal vrij en sereen kan voelen. Als onderdeel van het voorzitterschap van de Raad van

    Europa heeft Brussels Pride dit jaar de organisatoren van de Europride in Thessaloniki uitgenodigd om deel te nemen aan de mars. Naast de Europride-praalwagen worden ook verschillende Europese delegaties vertegenwoordigd.

    Safer Pride

    Om ervoor te zorgen dat iedereen in de beste omstandigheden en in alle veiligheid van het evenement kan genieten, zet Brussels Pride dit jaar de hele dag een Safer Pride-systeem in. Concreet wordt op een strategische plaats op het Albertinaplein een Safer Zone ingericht. Dit is een rustige ruimte waar vrijwilligers en getrainde professionals een luisterend oor bieden en psychosociale of medische ondersteuning indien nodig. Er zal ook een mobiel SACHA Care Team worden ingezet. Dit onmisbare systeem is het resultaat van de samenwerking tussen het SACHA-plan (Safe Attitude Against Harassment and Assault), vrijwilligers van de Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG), RainbowHouse en het team van visit.brussels.

    De Pride Village

    Zoals elk jaar zullen verenigingen en instellingen aanwezig zijn. De verenigingen zullen het publiek informeren over hun strijd en de actuele kwesties voor de rechten van de gemeenschap op nationaal en internationaal niveau, terwijl de instellingen hun steun voor de gemeenschap en hun acties voor een meer inclusieve en veilige samenleving voor iedereen zullen tonen.

    Concerten en dj-sets

    Belgische LGBTQIA+- en aanverwante artiesten zullen schitteren op het podium op de Kunstberg. De line-up omvat de immer populaire MUSTII, de goddelijke Drag Race Belgique-deelnemers, Alice on the Roof, Gustaph, het beroemde danstrio Trinxx, AZO, RAQL en nog veel meer. De optredens

    worden nu al memorabel. Een programma dat belangrijke steun krijgt van Tipik. De Rainbow Village en haar LGBTQIA+-vestigingen, gelegen in de Sint-Jacobswijk in het hart van de hoofdstad, zijn opnieuw partner van het evenement en zullen het hele weekend de straten

    van het stadscentrum op stelten zetten. Dj’s en artiesten treden ook op voor een juichende menigte in het centrum bij de Beurs en op de Kolenmarkt.

    Tot slot zullen in de week voor Brussels Pride heel wat gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verlicht en versierd worden in de kleuren van de regenboogvlag. 

    Foto: Archief GayliveBe

    Lees meer
  • Nieuwe Regenboogwandelingen tijdens de Pride Maand

    Op 18 mei gaat in Brussel weer de jaarlijks Belgium and European Pride door. In het kader hiervan worden in de  voorafgaande weken reeds verschillende activiteiten aangekondigd. We zetten reeds enkele op een rijtje.

    L-Wandelingen

    L-Tours die sinds 2014 verschillende LGBTQ-getinte wandelingen organiseert doorheen Brussel kondigt aan dat er nieuwe wandelingen aankomen in Elsene en doorheen het centrum van Brussel.

    Op 24 april vertrekt er om 18 uur een wandeling aan de Crazy Circle in Elsene. Op 26 (18 uur) en 28 april (15 uur) staan er twee gloednieuwe wandelingen doorheen Brussel op het programma. Het vertrek dan is voorzien aan de Grands Carmes. De wandelingen duren telkens anderhalf uur en zijn gratis.

    Ook van 8 tot 19 mei vinden er heel wat wandelingen plaats in het kader van de Rainbow Week. Meer info en hoe je kan deelnemen vind je op de website van L-Tours.

    Pride Night in de Botanique

    Op 18 mei staat Bota By Night, het weerkerende nightlife-event van de Botanique, helemaal in het teken van de Pride. De LGBTQIA+-gemeenschap is de drijvende kracht achter heel wat concerten die er in de Botanique plaatsvinden. Queer artiesten, fans en collega’s maken van Botanique een rijkere, fijnere, creatievere omgeving. Tijdens deze party zetten de Botanique hen graag extra in de bloemetjes en vieren ze de diversiteit in de community met een programma in twee zalen dat onbevreesde performers uit de hele wereld en onze lokale scene de revue doet passere

    In de Orangerie dans je op de zinderende beats van de Argentijnse producer en dj Tayhana (bekend van haar werk met o.a. Rosalía), het Ugandese enfant terrible Nsasi, de Zuid-Afrikaanse rave-prinses River Moon (aka Saint Deepthroat), Jonas Alexander en iced lattina, terwijl de Russisch-Franse Jenys haar uitdagende pop live komt voorstellen. Meer live-performances zie je in de Rotonde, waar het Mexicaanse cyber neo-perreo-trio het kot op stelten zet naast het New Yorks hyperpopduo Frost Children en Brusselaars Le Talu en Viva Los DJ’s. Die laatste beloven samen met hun vrienden een uur lang pop en performance te doen versmelten op megalomane manier.

    Meer informatie vind je op: https://botanique.be/nl/concert/bota-night-pride-party-2024

     

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste