Rusland opnieuw veroordeeld door het Europees Hof voor de rechten van de mens voor schenden van rechten transpersoon

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR) heeft geoordeeld dat Rusland het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft geschonden door een voogdijovereenkomst met pleegouder te herroepen toen bleek dat die transgender is. Het Hof oordeelde dat Rusland hiermee het  recht op de privacy van het gezinsleven van Yulia Savinovskikh heeft geschonden.

In 2014 en 2016 werd de Russische Savinovskikh pleegouder van twee kinderen. Maar In 2017 moest Savinovskikh haar pleegkinderen op vraag van de Russische autoriteiten terug afstaan. Toen Savinovskikh dit weigerde werd de voogdijovereenkomsten van de kinderen ontbonden en werden ze bij Savinovskikh weggehaald.

Het ECHR oordeelde dinsdag dat de ontbinding vooral gebeurde nadat de pleegouder zijn gender en seksuele identiteit aanpaste en niet omdat het bewezen was dat Savinovskikh niet voor de kinderen kon zorgen of dat de betrokkenen, waaronder de kinderen, schade of hinder hadden ondervonden door de gendertransitie van hun pleegouder. Omdat bewezen is dat de voogdijovereenkomsten omwille van de genderidentiteit werd verbroken  sprak het hof zich daarom ook niet uit of Savinovskikh gediscrimineerd werd of niet op basis van artikel 14 van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens.

In 2022 trok Rusland zich terug uit de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens maar het ECHR oordeelde dat ze wel bevoegd was om nog  in deze zaak een uitspraak te doen omdat de feiten dateerden van voor 2022.

Rusland moet Savinovskikh ook een schade vergoeding van 7.500 euro en 5.000 euro aan kosten betalen.In een gedeeltelijke afwijkende mening oordeelde rechter Serghides ook dat de kinderen een compensatie zouden moeten ontvangen als slachtoffers van de schending, maar deze mening werd uiteindelijk niet opgenomen in de meerderheidsbeslissing.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste