Transgender

 • Voor het eerst een transgender burgemeester verkozen in Frankrijk

  In het Franse gehucht Tilloy-lez-Marchiennes  is voor het eerst een transgendervrouw als burgemeester verkozen. De 55-jarige Marie Cau  werd door de  gemeenteraad van het dorpje van 550 inwoners aangewezen als de nieuwe burgemeester. De stemming was vrijwel unaniem: 14 raadsleden stemden voor, één stem bleek ongeldig.

  ,,Ik ben niet gekozen omdat mensen voor of tegen mij zijn als transgender. Ze hebben me gekozen vanwege mijn verkiezingsprogramma’’, vertelde Cau in de lokale pers. ,,Dat maakt het zo interessant: dat ik als normaal wordt gezien.’’

  Cau, moeder van drie kinderen, woont al 20 jaar in het dorpje. Ze studeerde voor landbouwingenieur maar begon later een eigen ICT-bedrijfje.

  Ook in haar nieuwe functie als burgemeester blijft ze haar werk als zaakvoerdster van haar bedrijf combineren. Vijftien jaar geleden begon ze aan haar transformatie van man naar vrouw.

  In LGBT-kringen is verheugd gereageerd. ,,Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat een transgender burgemeester wordt in Frankrijk’’, laat de nationale transgendervereniging ANT weten. ,,Misschien zijn er wel meer, maar die hebben het dan niet openbaar gemaakt.’’

  bron: AD. nl

  Lees meer
 • Hongarije draait fundamentele rechten van transgenders terug

  Hongarije heeft, ondanks internationaal protest, enkele fundamentele rechten van transgenders en interseksuelen terug gedraaid. Verschillende LGBT-rechten organisaties waaronder TGEU, ILGA-Europe, IGLYO en OII Europe veroordelen de goedkeuring van de befaamde omnibuswet waarin het bewuste artikel 33 staat, dat er voor zorgt dat het geslacht dat bij de geboorte wordt geregistreerd niet meer veranderd kan worden.

  Door de goedkeuring kan President Orban de noodtoestand in Hongarije voor onbepaalde duur verlengen en krijgt de regering de macht om de coronacrisis met bijzondere decreten aan te pakken. De omnibuswet die dit mogelijk maakte bevat onder meer  ook celstraffen voor het verspreiden van ‘vals nieuws’ over het coronavirus en over de regeringsmaatregelen. In de omnibuswet zat ook een artikel verwekt die de geslachtsaanduiding op identiteitskaarten veranderd. Hierdoor zou de term ‘nem‘, wat in het Hongaars zowel geslacht, sekse als gender betekent, veranderen in ‘születési nem‘, wat ‘geslacht bij geboorte betekent. Door de wetswijziging kunnen transgenders, die hun geslacht wettelijk willen veranderen na een geslachtsoperatie en interseksuelen hun gender niet meer kunnen veranderen op hun papieren.Bovendien werkt de wetswijziging met terugwerkende kracht. 

  De mogelijke goedkeuring van artikel 33 werd internationaal op veel protest onthaald. Duizenden berichten, foto’s en filmpjes met de hashtag #drop33 verschenen de afgelopen dagen op de verschillende sociale mediakanalen.

  De Hongaarse transgenderbeweging spreekt van een grove mensenrechtenschending. ‘Zonder officiële erkenning van hun naam en genderidentiteit zullen trans- en intersekse personen te maken krijgen met stigmatisering in elk aspect van hun bestaan. Het maakt een betekenisvolle deelname aan het sociale en economische leven grotendeels onmogelijk.’

  Met de Hongaarse transgenderbeweging roepen de verschillende internationale LGBT-rechten organisaties de EU op om alles uit de kast te halen om de anti-transgenderwet terug te draaien. Dat kan bijvoorbeeld door een inbreukprocedure tegen Hongarije te starten die de wet ongedaan maakt. De organisaties willen dat voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, de wet veroordeelt.

  De Hongaarse transgenderbeweging is een petitie gestart tegen de wet. 

  Lees meer
 • Europarlementsleden roepen Hongarije op om beruchte artikel 33 te herroepen

  63 Europarlementsleden, waaronder Petra De Sutter (Groen), Hilde Vautmans (Open VLD) en Olivier Chastel (MR), hebben de Hongaarse premier en de minister van Justitie om het beruchte artikel 33 van de onlangs goedgekeurde omnibus-wet te herroepen. Het artikel beperkt de rechten van Hongaarse transseksuele en interseksuele burgers.

  Omnibuswet

  Het Hongaarse parlement besliste begin deze maand om de regering van Orban toe te staan de noodtoestand voor onbepaalde duur te verlengen en haar de macht te geven om de coronacrisis met bijzondere decreten aan te pakken. De omnibuswet die dit mogelijk maakte bevat onder meer  ook celstraffen voor het verspreiden van ‘vals nieuws’ over het virus en over de regeringsmaatregelen. In de omnibuswet zat ook een artikel verwekt die de geslachtsaanduiding op identiteitskaarten veranderd. Hierdoor zou de term ‘nem‘, wat in het Hongaars zowel geslacht, sekse als gender betekent, veranderen in ‘születési nem‘, wat ‘geslacht bij geboorte betekent. Door de wetswijziging kunnen transgenders, die hun geslacht wettelijk willen veranderen na een geslachtsoperatie en interseksuelen hun gender niet meer kunnen veranderen op hun papieren.

  Bovendien zou de wetswijziging met terugwerkende kracht werken. 

  Open Brief

  In hun open brief aan de Hongaarse premier Gergely Gulyads en minister van justitie Judit Verga hekelen de Europarlementsleden het beruchte artikel 33 .

  “Dit amendement beperkt de toegang van transseksuelen en interseksuelen in Hongarije tot de wettelijke procedures tot gender erkenning”,zo staat in de brief te lezen. “De impact op de levens van mensen die in een medisch begeleide transitie verkeren wordt hierdoor onduidelijk maar ook zorgwekkend. Legale procedures tot gender erkenning zijn de basis voor de bescherming van transgenders. Zij zijn even belangrijk voor interseksuelen die bij hun geboorte een ander geslacht krijgen toegewezen dat datgene waarmee ze zich identificeren.”

  Lees de complete open brief hier onder.

   

   

  Lees meer
 • Kritiek op transfobe en rascistische sketch in 'Influencers'

  De allereerste aflevering van het comedyprogramma  Influencers op Vier krijgt heel wat kritiek vanuit de transgendergemeenschap. in het programma wordt aan de hand van enkele typetjes de spot gedreven met  “Influencers” die zich via sociale media trachten te profileren als trendsetters. Vooral de sketch met de Entrepreneurs krijgt kritiek omwille van de transfobische en rascistische ondertoon.

  Lola (Louise De Bisscop), Thea (Joke Emmers) en Ivanka (Eva Binon) zijn drie kleurrijke en stijlvolle millennials die zichzelf bestempelen als entrepreneurs én ondernemers. Elke week draven ze dan ook op met een ‘geniaal’ businessmodel dat nooit minder is dan “hét grootste gat in de markt” sinds de uitvinding van de gsm. Via online promotiecampagnes willen ze hun enthousiasme over het nieuwe concept voor hun pop-up-store delen met de rest van de wereld. Jammer genoeg blijkt tijdens het maken van hun video steeds dat ‘dat grootste gat in de markt’  opgevuld wordt met ideeën die het levenslicht beter niet hadden gezien. In de eerste passage van de Entrepreneurs willen de drie een pop-up Store voor transgenders beginnen.”Want wat is er hipper als transgenders”, zo zeggen de drie in de sketch.  Met aan één kant kleding voor mannen en aan de andere kant kleding voor vrouwen. “Afhankelijk hoe ze zich geaard voelen shoppen de mannen in de vrouwenafdeling en de mannen die zich vrouw voelen in de vrouwenafdeling.”

  Al snel hebben de drie dames door dat hun pop-up store een gewone winkel is maar dan omgekeerd.

  “Voor ons moeten de transgenders zich absoluut niet abnormaal te voelen. Bij ons zijn ze gewoon-gewoon.”

  “Maar als we er een speciale winkel voor maken behandelen we ze niet als gewoon-gewoon.”

  “Ze zijn een beetje speciaal.”

  “Nee transgenders zijn even gewoon als wij”

  “hoe, even gewoon als wij?”

  De dames graven zichzelf nog wat dieper in de put en besluiten dan maar met een koffiebar voor transgenders te beginnen. Maar alsof het nog niet erg genoeg was krijgt de sketch volgens verschillende transgenders op sociale media nog een rascistische ondertoon er bovenop als de dames struikelen over de naam van een ‘koffie verkeerd’.

  “Als we niemand willen beledigen zouden we dat dan geen koffie gewoon noemen?”

  Daarna veranderd de naam van de koffie van zwarte koffie naar negerkoffie tot roetpietkoffie. 

  bron: Influencers (Vier)

  Op sociale media krijgt de sketch stevige kritiek:

   

  Lees meer
 • Starbucks #whatsyourname campagne pakt uit met transgender verhalen

  De van oorsprong Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft in Groot-Brittannië een reclamecampagne gelanceerd waarin transgenders de hoofdrol spelen. De reclamefilmpjes zijn gebaseerd op getuigenissen van transgenders en de zoektocht naar hun nieuwe naam.  Volgens Starbucks proberen transgenders vaak hun nieuwe naam voor het eerst uit in één van hun vestigingen. De koffieketen lanceerde de filmpjes onder de hashtag #whatsyourname.

  “Een naam vragen van een klant en het op een beker schrijven en het afroepen is een symbool van de warme welkom die we hanteren”, zo laat Starbucks op hun site weten. “Het maakt deel uit van de Starbucks ervaring en creëert een moment van connectie tussen onze baristas en klanten.”

  De koffieketen gaat ook de komende maanden een gedeelte van de opbrengst van een ‘mermaid’-koekje schenken aan een organisatie die transgenders en hun familie helpt. 

   

  Lees ook: Nieuwe Belgische reclame van Douwe Egberts gaat viraal

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste