Transgender

  • Transmannen schrijven zich massaal in voor Miss Italie verkiezing

    Verschillende transmannen hebben zich ingeschreven om aan de volgende verkiezing van Miss Italië mee te doen. Dat doen ze na de transfobe uitspraken die organisatrice Patrizia Mirigliani deed nadat  Rikkie Kollé  eerder deze maand  als eerste transvrouw tot Miss Nederland was verkozen.

    De organisatrice omschreef de verkiezing van Rikkie Kollé als absurd en verklaarde dat aan de verkiezing van Miss Italie enkel ‘vrouwen die ook geboren zijn als vrouw’ mogen meedoen en dat haar verkiezing niet op de ‘glitterwagen van het transactivisme’ zou springen.

    Uit protest tegen die uitspraken hebben de afgelopen weken heel wat Italiaanse transmannen zich ingeschreven. Een van hen is de transactivist Federico Barbarossa. “Toen ik over die absurde regel hoorde, begon het idee te broeien”, zo vertelt hij in de Italiaanse krant  La Repubblica. “Ik heb bij mijn geboorte de vrouwelijke geslachtsaanduiding gekregen maar ik heb me altijd meer als een jongen gevoeld.”

    "We hopen dat dit de nodige media-aandacht zal opwekken waardoor  deze kwesties weer centraal gesteld worden, en dat veel andere 'vrouwen bij geboorte' zich massaal zullen inschrijven voor de competitie om deze verouderde standpunten, die in strijd zijn met de Italiaanse grondwet, belachelijk te maken.

    "Ze zouden mij afwijzen omdat ik een jongen ben en eruit zie als een jongen, terwijl een transmeisje dat zich inschrijft wordt afgewezen omdat ze niet als vrouw wordt beschouwd: wat is dan het punt?"

    Foto: Instagram/Federico Barbarossa

    Lees ook :Video: Doodsbedreigingen geuit tegen nieuwe Miss Nederland, transvrouw Rikkie Kolle

     

    Lees meer
  • Putin ondertekent wet die genderbevestigende behandelingen verbiedt

    De Russische president Vladimir Putin heeft maandag een wet ondertekend die iedere “medische interventie die tot doel heeft om het geslacht van een persoon te veranderen” verbiedt. Hierdoor zijn genderbevestigende operaties in Rusland  niet meer mogelijk. Dat meldt de Moscow Times. 

    Onder de nieuwe wet zijn niet alleen geslachtsveranderende operaties verboden maar ook het voorschrijven van hormonen. Ook verbiedt de wet dat de officiële genderaanduidingen op de officiële documenten zoals paspoorten aangepast worden. Dat was sinds 1997 mogelijk in Rusland. Ook adopties van kinderen door koppels waarvan een van de partners trans is worden verboden en de huwelijken van transpersonen worden door de nieuwe wet geannuleerd.

    De wet werd eerder deze maand door de beide kamers van het Russische Parlement goedgekeurd. Artsen en LGBTQ+ activisten waarschuwen dat de nieuwe wet kan leiden tot een toenamen van het aantal zelfmoordpogingen of de aankoop van hormonen op de zwarte markt.

     

    Lees meer
  • Record aantal Belgen wijzigen geslachtsregistratie in 2022

    In 2022 lieten 569 Belgen de M/V op hun identiteitskaart aanpassen aan hun genderidentiteit. Dit meldt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, dat zich baseert op gegevens van het Rijksregister. In 2022 veranderden 284 mensen hun geslachtsregistratie naar man, en 285 mensen deden dat naar vrouw. Sinds 1 januari 2018 kan dat door tweemaal een verklaring af te leggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Vorige week keurde de wetgever een verdere versoepeling van de procedure goed.

    Begin juli heeft de plenaire vergadering van de Kamer een wetsontwerp goedgekeurd zodat iemand meermaals de geslachtsregistratie kan aanpassen én de voorwaarde van een tweede verklaring drie maanden na de eerste wordt geschrapt”,zo verduidelijkt adjunct-directeur Liesbet Stevens de recente aanpassing. ”Dat is goed nieuws voor iedereen die hun officiële documenten in overeenstemming met hun genderidentiteit wilt brengen. Alleen moet nog de genderregistratie van non-binaire personen mogelijk gemaakt worden, want niet iedereen voelt zich comfortabel in één van de twee hokjes M of V.”

    Sinds 1993 houdt het Rijksregister aanpassingen van de geslachtsregistratie systematisch bij. In totaal staat de teller op 3 829 mensen die dit deden. Er zijn naar schatting 55 000 trans en non-binaire personen in ons land.  “Een correcte geslachtsregistratie is voor een deel van de trans gemeenschap belangrijk als erkenning op papier”,aldus Stevens.. “Naast het aanpakken van de administratieve uitdagingen blijven we ons inzetten voor de rechten van trans personen en hun acceptatie in de samenleving. Uit eigen onderzoek weten we dat 75 procent van de trans personen al in het openbaar werd uitgescholden, een derde geeft aan dat dat maandelijks gebeurt en de helft werd al achtervolgd. Meer dan negen op tien transpersonen die meewerkten aan dat onderzoek geeft aan al enige vorm van straatgeweld te hebben meegemaakt. We moeten ervoor strijden dat iedereen zich veilig voelt op straat.”

    Als er naar de recente historiek van de wetgeving en de cijfers wordt gekeken, wordt 2018 gekenmerkt door een enorme piek. Bijna drie vierde van alle wijzigingen dateren van na de invoering van een nieuwe wetgeving in dat jaar waarbij de strikte medische voorwaarden  geschrapt werden. Voordien moesten trans personen zich verplicht laten steriliseren. De cijfers van 2019, 2020 en 2021 liggen een stuk lager, maar de aantallen liggen nog altijd vier à vijf keer hoger dan in 2017. De 569 aanvragen uit 2022 is het hoogste aantal sinds 2018.

    Leeftijd

    Wie de geslachtsregistratie wijzigt van V naar M is doorgaans jonger dan omgekeerd. Gemiddeld zijn ze 26 jaar op het moment van de officiële wijziging. Wie de geslachtsregistratie van M naar V wijzigt, is gemiddeld 35 jaar. Bij jongeren is er een groot overwicht van trans mannen. Bij de 16 tot 20-jarigen is dat bijna zeven op tien. Vanaf 25 jaar is er een overwicht van trans vrouwen.

    Lees meer
  • Video: Doodsbedreigingen geuit tegen nieuwe Miss Nederland, transvrouw Rikkie Kolle

    De nieuwe Miss Nederland, Rikkie Kolle (22), heeft sinds haar verkiezing afgelopen zaterdag verschillende doodsbedreigingen gehad. Dat vertelde de eerste transvrouw die tot Miss Nederland werd verkozen in de talkshow Renze. "Ik krijg haatberichten en doodsbedreigingen”, zo vertelde ze in het programma.

    Rikkie Kolle werd afgelopen zaterdag als transvrouw verkozen als de nieuwe Miss Nederland. In het  juryrapport werd de vooruitgang van Rikkie tijdens de wedstrijd gelooft. “Rikkie heeft tijdens de hele show gestraald en heeft in het traject ook de grootste progressie doorgemaakt. Zij heeft een ijzersterk verhaal met een duidelijke missie. De jury is ervan overtuigd dat de organisatie met veel plezier met deze jonge vrouw gaat samenwerken.” Rikkie Kolle mag haar land ook eind dit jaar  vertegenwoordigen bij de Miss Universe verkiezing in El Salvador. (lees verder na de video)

    “Als Miss Nederland 2023 wil ik een stemgeluid en rolmodel zijn voor alle jonge vrouwen en queer personen”, zo liet de nieuwe Miss Nederland in een persbericht weten. “Ik weet als geen ander hoe het is om je alleen te voelen en niet omringd te zijn door alleen maar positieve gedachtes. Toen ik nog kleine Rik was en uit de kast kwam als transgender is dat niet voor iedereen even makkelijk geweest. Ook ikzelf ging eraan onder door. Vandaag de dag sta ik sterker in mijn schoenen dan ooit tevoren. Door mijn inzet, kracht én als Miss Nederland hoop ik verandering te brengen in de maatschappij. Met de organisatie achter mij hoop ik dat “kleine Rik” een verhaal wordt wat we in het verleden kunnen laten en niet hoeven te herhalen op de generatie van nu. Het is nooit te laat en hulp staat altijd klaar. Dat is mijn houvast ook altijd geweest en die wil ik meegeven en verspreiden met mijn eigen verhaal en ervaring.”

    Doodsbedreigingen en online haatberichten

    Meteen nadat de uitslag bekend was zorgde dat niet alleen in Nederland maar ook in ons land tot heel wat afkeurende reacties.Ook kreeg ze heel veel neerhalende reacties uit de queercommunity. “Ik heb ook doodsreacties gekregen”, zo vertelde Rikkie Kolle. “Ook dm’s, doodsbedreigingen en dingen zoals als ik je tegenkom dan raak ik je. Het is heel heftig maar ik sta er wel echt boven. Ik voel dat het me alleen maar sterker maakt en dat ik me daardoor harder wil maken voor mijn community. Want het laat alleen maar zien dat wij als Nederland er nog lang niet zijn qua inclusiviteit."

    Lees meer
  • Kamer keurt wetsvoorstel goed waardoor meermaals van naam en geslacht kan veranderd worden

    Nadat de  commissie Justitie op 14 juni reeds het wetsontwerp goedkeurde waardoor genderfluïde en transpersonen meermaals hun geslacht of naam kunnen laten aanpassen, heeft ook de Kamer dat gedaan. De Kamer keurde het wetsvoorstel goed met 93  tegen 36 stemmen.  Het wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en staatssecretaris voor Gendergelijkheid Marie-Colline Leroy (Ecolo) komt tegemoet aan kritiek van het Grondwettelijk Hof, dat delen van de Transgenderwet uit 2017 vernietigde.

    De rechters maakten toen bezwaar tegen het ontbreken van de mogelijkheid om een Naams en/of geslachtsverandering te herroepen. Dat ging volgens het  Hof in tegen het gelijkheidsbeginsel ten aanzien van personen met een veranderende genderidentiteit. Voor een tweede aanpassing moesten die een omslachtige procedure inspannen bij de familierechtbank. 

     De nieuwe wettekst schrapt de principiële onherroepelijkheid. Hierdoor kan er meermaals van geslacht of voornaam veranderd kunnen worden. Ook wordt de procedure voor de familierechtbank afgeschaft. Een aanpassing van de geslachtsregistratie of voornaam zal voortaan steeds kunnen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand via een even eenvoudige procedure als bij de eerste aanpassing. Ook is het niet langer nodig twee keer, met een bepaalde termijn ertussen, formeel te bevestigen dat iemand wel degelijk wil overgaan tot het aanpassen van de geslachtsregistratie of de voornaam. In een tweede fase van de hervorming is het de bedoeling om ook de erkenningsmogelijkheid voor personen met een non-binaire genderidentiteit aan te pakken.

    Bron:Belga/eigen berichtgeving

    Lees meer
  • New York wordt veilige plek voor transgender jongeren

    De gouverneur van de staat New York, de democrate Kathy Hochul, heeft afgelopen zondag een wet ondertekend die garandeert dat minderjarige transpersonen toegang blijven hebben tot de genderbevestigende gezondheidszorg. De gouverneur tekende de wet net voor het begin van de jaarlijkse Pride Mars in New York. “Als de geboorteplaats van de moderne LGBTQ-beweging is New York trots om de LGBTQ-gemeenschap te beschermen, verdedigen en  te bevestigen”, zo liet de gouverneur in een verklaring weten. 

    “Nu dat  LGBTQ-personen in andere staten het doelwit zijn van bigotterie en angstzaaierij vecht New York terug. Deze nieuwe wetten zullen ervoor zorgen dat onze staat  een baken van hoop, en een veilige haven voor transgender jongeren en hun families wordt, en ervoor zorgen dat we landelijk blijven vooroplopen op het gebied van LGBTQ+-rechten."

    De nieuwe wetten verbieden de rechtbanken in de staat om de wetten van andere staten af te dwingen die het mogelijk maken dat een kind wordt weggehaald als de ouders genderbevestigende medische zorg, waaronder puberteitsremmers en hormoontherapie, bieden. Het verbiedt ook dat New Yorkse rechtbanken transitiegerelateerde zorg voor minderjarigen beschouwen als kindermishandeling, tenzij het daadwerkelijk als mishandeling wordt beschouwd volgens de staatswet. Bovendien verbiedt het dat staats- en lokale autoriteiten samenwerken met instanties buiten de staat met betrekking tot het verstrekken van wettelijke genderbevestigende zorg in New York. (lees verder na de video)

    Ook Illinois onderneemt stappen om queer-gemeenschap te beschermen

    Hochul is reeds de tweede democratische gouverneur die op enkele weken tijd een wet ondertekend die de queer gemeenschap moet beschermen.Op 15 juni ondertekende de  gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois, de democraat  J. B. Pritzker, al een wet die ervoor zorgt dat openbare bibliotheken hun subsidies verliezen als ze boeken verbieden omwille van partijpolitieke of doctrinaire afkeuring. De gouverneur nam die maatregel omdat het afgelopen jaar reeds 67 pogingen werden ondernomen om boeken over ‘volwassen worden’, mentale gezondheid, LGBTQ kinderen en tieners en hoe het is om zwart te zijn en racisme. In een bericht op sociale media laat de gouverneur weten dat zijn staat “aan iedereen laat zien hoe het eruitziet om op te komen voor vrijheid”. De wet wordt officieel op 1 januari 2024 van kracht.

    Foto: Flickr-account Gouverneur Kathy Hochul

    Lees meer
  • Eerste hindernis voor genderfluïde personen die meermaals van naam willen veranderen weggewerkt

    De commissie Justitie heeft woensdag het wetsontwerp goedgekeurd waardoor genderfluïde en transpersonen meermaals hun geslacht of naam kunnen laten aanpassen. Daarmee werd er door de commissieleden gehoor gegeven aan de kritiek van het Grondwettelijk Hof in 2017, dat toen een gedeelte van de toen net goedgekeurde 'transgenderwet' vernietigde.

    De rechters maakten toen bezwaar tegen het ontbreken van de mogelijkheid om een Naams en/of geslachtsverandering te herroepen. Dat ging volgens het  Hof in tegen het gelijkheidsbeginsel ten aanzien van personen met een veranderende genderidentiteit. Voor een tweede aanpassing moesten die een omslachtige procedure inspannen bij de familierechtbank. 

    Om aan die kritiek tegemoet te komen dienden minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en staatssecretaris voor Gendergelijkheid Marie-Colline Leroy (Ecolo) een corrigerend wetsvoorstel in. Het ontwerp moet binnenkort nog groen licht krijgen van de plenaire Kamer.

    Lees meer
  • Nieuw project moet veerkracht van transjongeren versterken

    De Hogeschool VIVES en het Centrum voor seksuologie en gender van het UZ Gent starten met een nieuw Europees project dat de veerkracht bij transgender jongvolwassenen moet versterken. Veerkracht kan namelijk helpen om met geïnternaliseerde transfobie om te gaan, om ervaringen van geweld te delen met anderen, om de genderidentiteit te tonen op school en thuis, om sociale steun en manieren te vinden om met genderdysforie om te gaan.

    Met het project Transilience wil men de veerkracht bij transgender jongeren verhogen door groepstrajecten aan te bieden die werden ontwikkeld in co-creatie met de jongeren.

    Elk traject bestaat uit vijf modules en loopt over vijf maanden. De modules worden opgezet vanuit verschillende invalshoeken: psychologisch, sociaal, met focus op lichaamswerk, met focus op school en vanuit digital storytelling. Elke module bestaat uit meerdere workshops, begeleid door interne en externe, gespecialiseerde coaches. Het UZ Gent zal de externe coaches opleiden in het transsensitief werken.

    Naast de veerkracht versterken, wil dit project ook het bewustzijn en de kennis en vaardigheden van professionals en transgender personen vergroten (bv. van LGBTQI+-organisaties en zelfhulpgroepen). Het project verduidelijkt hoe veerkracht bij trans personen kan worden vergroot door ervaringen te delen en tools te hanteren die in het project worden ontwikkeld.

    Transilience zet ook in op een brede vorming van professionals, waaronder zorgverleners, om het bewustzijn rond gender gerelateerd geweld en de door trans jongeren ervaren drempels te verhogen. Er wordt hen aangeleerd hoe ze die drempels kunnen herkennen en helpen overwinnen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van digital story’s waarin ze eigen ervaringen delen via het medium van beeld.

    De resultaten en ontwikkelde tools van dit project worden onder andere gedeeld met verschillende Europese LGBTQI+-organisaties en professionals. 

    Foto: Pixabay/Tumisu

    Lees meer
  • Spaans Grondwettelijk Hof buigt zich over Transgenderwet

    Het Spaanse Grondwettelijke Hof  heeft dinsdag bekendgemaakt dat het een juridische uitdaging in overweging zal nemen tegen de in februari goedgekeurde transgenderwet. De extreemrechtse partij Vox had hiervoor een verzoek ingediend.

    In februari keurde het Spaanse parlement een wet goed die elke Spaanse burger van 16 jaar en ouder toelaat om hun juridisch geregistreerd geslacht te veranderen zonder medisch tussenkomst. Minderjarigen van 12-13 jaar hebben nog steeds toestemming van een rechter nodig, terwijl  minderjarigen tussen 14 en 16 jaar oud de toestemming moeten hebben van hun ouders of wettelijke voogd. Tot februari moesten transpersonen beschikken over  een diagnose van genderdysforie nodig .

    Dinsdag liet het Grondwettelijke Hof  weten dat ze de juridische brief van Vox ontvangen hadden en in overweging zou nemen. De extreem-rechtse partij is van mening dat de wet de ouderlijke rechten, het recht op religieuze expressie, de vrijheid van meningsuiting en gelijkheid van alle burgers voor de wet schendt. Ook beweert de extreem-rechtse partij dat de wet "staatsinmenging introduceert in gebieden die strikt persoonlijk zouden moeten blijven."

    De extreemrechtse beweging is ook van mening  dat het recht van iedere ouder om het religieuze onderwijs van hun kinderen te overzien wordt geschonden omdat er op scholen materiaal wordt geïntroduceerd dat kinderen moet leren om seksuele diversiteit te respecteren en te tolereren. Dat recht wordt door de Spaanse grondwet gegarandeerd. Ook hekelt de extreem-rechtse partij het feit dat iedereen nu zelf zijn gender kan bepalen en wettelijk kan veranderen zonder voorafgaandelijke toestemming dat artsen. Dat brengt voor Vox dan weer de rechten van vrouwen in gevaar. 

     

     

    Lees meer
  • Gendertwijfel in Pano

    Aanstaande woensdag buigt Pano zich over de problematiek van tieners met gendertwijfel. Hoe kunnen zulke jongeren geholpen worden? Wat kan de wetenschap en bestaan er ook daar twijfels?

    "Ik heb nooit twijfels gehad. Mijn expressie naar het vrouwelijke is er altijd geweest.” Dat zegt Nora Monsecour, danseres en trans vrouw. Zij was 11 jaar toen ze startte met puberteitsremmers. Het Kinderen- en Jongerengenderteam van het UZ Gent ziet vandaag 40 keer zoveel jongeren als 15 jaar geleden, 425 jongeren staan op de wachtlijst.

     Pano reisde ook naar Finland, waar artsen terughoudender worden. “90 procent van de jongeren met gendertwijfel waren biologische meisjes. Bij hen zagen we autisme, depressie, angststoornissen en zelfverwonding. Het risico bestaat dat ze medische transitie zien als een oplossing voor al hun problemen”, zegt kinderpsychiater Riittakerttu Kaltiala, dé Finse autoriteit in de behandeling van trans jongeren.

     Is een hormonale behandeling de juiste zorg voor al die trans tieners? “Ik heb er acht jaar over gedaan als volwassene en nog heb ik mijn twijfels,” zegt trans vrouw Fran Bambust, vroeger woordvoerster van holebi- en transgenderfederatie Çavaria. “Hoe kan je dan als kneedbare jongere weten dat dít je pad is?”

    Pano – Trans tieners: woensdag 29 maart om 21.40 uur op Eén en in de app van VRT NWS

    foto: VRT

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste