Transgender

 • Pose-actrice schrijft geschiedenis dankzij de Golden Globes

  Mj Rodriguez heeft zondagavond geschiedenis geschreven door als eerste transvrouw een Golden Globe te winnen. De 31-jarige actrice kreeg de Golden Globe voor beste actrice in een televisiedrama voor haar vertolking van Blanca Evangelista in de serie Pose.

  De winnaars van de Golden Globes werden zondagavond (Belgische tijd) bekend gemaakt via verschillende tweets. Kort nadat bekend was geworden dat ze de Globe gewonnen liet de actrice op Instagram weten dat ze ontzettend blij was met de erkenning die ze kreeg. “OMG OMGGG! Wow! Dat is nog eens een geweldig verjaardagscadeau. Dank je! Dit is de deur die open zal gaan voor zoveel jonge getalenteerde individuelen”, zo schreef ze. “Ze zullen zien dat het meer dan mogelijk is.” Ze zullen een jonge zwarte latino meisje  uit Newark New Jersey zien die een droom had om de gedachten te veranderen met liefde. Liefde wint.”

  Het is niet de eerste keer dat Rodriguez geschiedenis schrijft. Vorig jaar werd ze de eerste transseksuele actrice die genomineerd was voor  een Primetime Emmy Award voor beste actrice. Die ging uiteindelijk naar Olivia Colman uit The Crown. In 2019 won ze wel als eerste transseksuele actrice de Imagen Award voor Beste actrice.

   

  Lees meer
 • Zwitserland vereenvoudigt aanpassing van gender

  Zwitserse burgers kunnen vanaf 1 januari 2022 hun gender gemakkelijker kunnen aanpassen bij de burgerlijke stand. Daarbij sluit Zwitserland aan bij een beperkt aantal landen waar dit mogelijk is zonder medische ingreep, hormoontherapie of verdere opvolging.

  Tot nu toe moesten Zwitsers een heel traject doorlopen vooraleer ze een certificaat kregen waarmee artsen hun genderidentiteit bevestigden. Afhankelijk van de regio verschilden die bijkomende vereisten. Die konden gaan van een bewijs dat de nieuwe naam daadwerkelijk gebruikt werd tot hormoontherapie en zelfs een geslachtsveranderende operatie. 

  Volgens de nieuwe regels kunnen alle Zwitserse burgers vanaf hun zestiende een aanvraag indienen om hun gender te laten veranderen. Ook jongeren onder de zestien kunnen dat als ze de goedkeuring hebben van hun ouders of voogd.

   

  Naast Zwitserland is dit ook mogelijk in ons land, Ierland, Portugal en Noorwegen.

  Lees meer
 • Geslachtsvermelding niet langer meer op identiteitskaarten

  De kogel is door de kerk. De geslachtsvermelding op de Belgische identiteitskaarten gaat verdwijnen. Daarmee wordt de registratie van een non-binair geslacht mogelijk. De regering opteert dus niet voor een derde geslachtsaanduiding zoals en X op de nieuwe identiteitskaarten. De beslissing is een gevolg van de vernietiging van de transgenderwet uit 2018 door het Grondwettelijke Hof.

  Die oordeelde in juni 2019 dat  delen van de transgenderwet in strijd waren met het recht op zelfbeschikking. “Ook non-binaire en genderfluïde mensen moeten hun geboorteakte in overeenstemming kunnen brengen met hun genderidentiteit”, zo klonk het toen in het vonnis. 

  Het Grondwettelijk Hof volgde de redenering dat mensen zelf moeten kunnen beslissen wat er op hun officiële documenten staat.  Die oplossing moest volgens het Grondwettelijke Hof op “een redelijke termijn” komen. Vorig jaar reeds liet minister van Justitie Vincent van Quickenborne in zijn beleidsnota opnemen dat hij zich in regel ging stellen met de uitspraak en het mogelijk ging maken dat het gender niet langer op de identiteitskaarten zal worden vermeld. 

  Lees ook: Van Quickenborne gaat werk maken van genderneutrale registratie

  Grondwettelijk Hof geeft çavaria gelijk en bevestigt recht op zelfbeschikking

  Lange tijd circuleerde het scenario om eventueel het geslacht van non-binaire, genderfluide en transgenders aan te duiden met een X maar daar wordt dus nu van af gekeken. De regering kiest nu ervoor om de weergave van het geslacht op de identiteitskaart volledig te schrappen. Dat staat te lezen in de beleidsnota’s voor 2022 die de regering bij de Kamer heeft ingediend. Minister van Justitie ­Vincent Van Quickenborne (Open Vld), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) hebben daarover samen een wetsontwerp klaar.

  Momenteel bekijkt Binnenlandse Zaken nog enkele technische aspecten, zoals de vraag in welke mate het schrappen van het geslacht reizen zou kunnen bemoeilijken en hoe de uitrol van de nieuwe kaarten moet gebeuren. “Zodra de laatste technische aspecten zijn uitgeklaard, willen we dit snel doorvoeren”, zegt Jessika Soors, de woordvoerder van Schlitz.

  Lees ook: Van Quickenborne gaat werk maken van genderneutrale registratie

  Grondwettelijk Hof geeft çavaria gelijk en bevestigt recht op zelfbeschikking

   

  Lees meer
 • Nederlandse regering biedt excuses aan aan transgemeenschap

  In Nederland heeft het demissionaire kabinet excuses aan de transgemeenschap aangeboden voor de oude transwet. Door die wet, die van 1985 tot 2014 van kracht was, moesten transgenders een geslachtsveranderende operatie en verplichte sterilisatie ondergaan vooraleer ze een geslachtsverandering in hun paspoort konden aanvragen.

  De demissionaire minister van Emancipatie Ingrid van Engelshoven (D66) bood  namens het  demissionaire kabinet de excuses aan.Dat deed ze nadat ze getuigenissen van transgender en intersekse personen die over de impact van de oude wet op hun leven vertelden. Van Engelshoven noemde de oude wet mensonterend. "Tientallen jaren zijn er mensen geweest die medische behandelingen ondergingen, die ze helemaal niet wilden. Maar ze wisten dat ze niet anders konden", aldus de minister. "Anderen hebben door deze wet juist gewacht. Ze hebben zichzelf worden noodgedwongen uitgesteld. Jarenlang."

  "Niemand van jullie had moeten meemaken wat jullie hebben meegemaakt. En het spijt me diep dat het toch zo is geweest", zei Van Engelshoven tegen de aanwezigen.

  Het is niet de eerste keer dat van Engelshoven haar excuses voor de oude transgenderwet aanbiedt. Dat deed ze ook vorig jaar reeds toen ze  samen met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) een brief aan de Tweede kamer schreef. 

  Mensen die schade ondervonden door de wet kunnen aanspraak maken op een vergoeding van 5.000 euro per persoon.

  Lees meer
 • D.C. Comics introduceert eerste transseksuele amazone in een nieuwe reeks

  De Amerikaanse uitgeverij van superheldencomics D.C. Comics blijft de kaart van de diversiteit trekken. Nadat de voorbije weken Robin, de sidekick van Batman, en de nieuwe Superman als biseksuelen uit de kast kwamen heeft de uitgeverij daar vorige week nog eens een transseksuele amazone aan toegevoegd. Bia maakte haar debuut op Themiscyra, het eiland waar ook Wonder Woman van komt, als gekleurde transvrouw in het eerste nummer van de serie Nubia & the Amazons. 

  In het eerste nummer ontdekken we hoe Bia als één van de vijf nieuwe amazones op Themsicyra terecht komt. Na haar dood wordt ze dankzij de Bron der zielen herboren. Dat is een portaal waardoor vrouwen die stierven door het geweld dat hen werd aangedaan door mannen een nieuw leven krijgen op het mythische eiland. Alle herinneringen aan hun vorige leven worden door hun hergeboorte ook uitgewist.

  “Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen, maar dit moment voelt alsof mijn ziel dit reeds verlangde, lang voordat ik hier kwam”, zo zegt ze in het eerste nummer van de nieuwe reeks.

  Via Twitter bevestigden de schrijfsters van de reeks ,Stephanie Williams en Vita Ayala dat Bia inderdaad een transvrouw is. Ook zal ze een belangrijke rol spelen in de gemeenschap die de Amazones hebben opgebouwd.

  Met de introductie van Bia wordt ook meteen verwezen naar het nog steeds toenemende geweld tegen transpersonen. In haar vorige leven was Bia mogelijk het slachtoffer van transfoob geweld.

  Lees ook: 

  Nieuwe Superman komt uit de kast op Coming-out dag

  Bevestigd: Robin komt uit de kast als biseksueel

   

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste