Transgender

 • Wereldfederatie Rugby weert transvrouwen

  De Wereldfederatie Rugby heeft beslist dat er geen transvrouwen kunnen deelnemen aan de elite en professionele landelijke competities. De beslissing werd reeds veroordeeld door de Federatie van Gay Games.

   

  Het verbod staat in de nieuwe regels die afgelopen vrijdag werden gepubliceerd en waarin het omwille van veiligheidsredenen aan transvrouwen niet wordt aangeraden om op professioneel niveau rugby te spelen. De de federatie laat wel een achterdeur op een kier staan voor de nationale competities. De landelijke bonden mogen op eigen houtje beslissen, op basis van individuele gevallen, om toch transvrouwen toe te laten in de nationale competitie. In de landencompetitie mogen ze echter niet het rugbyveld op. 

  Opmerkelijk is ook dat het verbod enkel geldt voor transvrouwen. Transmannen mogen wel gewoon rugby blijven spelen.  In een mededeling liet de Wereldfederatie Rugby wel verstaan dat de regels op regelmatige tijdstippen herbekeken worden en indien nodig aangepast kunnen worden.

   

  Het verbod kan op niet veel begrip rekenen bij de FGG (Federation Gay Games). Zij vrezen dat de Rugbyfederatie de eerste, en vooral niet de laatste federatie zal zijn die transgenders op internationaal niveau zullen weigeren. Dat staat alvast te lezen in het persbericht dat ze afgelopen weekend hebben uitgestuurd. 

  “De FGG gelooft dat de kracht van sport om te verenigen levens kan veranderen en de aanhoudende marginalisering van bepaalde secties in de maatschappij voorkomt dat die zich echt aanvaard kunnen voelen. Deze beslissing van de Wereld Rugby Federatie heeft een precedent gezet voor andere federaties die op wereldniveau opereren en voor nationale rugby bonden wereldwijd.”

  De FGG veroordeelt de beslissing en laat meteen weten dat ze niet zal samenwerken met organisaties die restricties hebben die voorkomt dat de  LGBT-gemeenschap deelnemen aan ieder initiatief dat ze organiseren.

  Lees meer
 • Petra De Sutter wordt eerste transgender vicepremier van Belgie

  Petra De Sutter (Groen) wordt de nieuwe vicepremier in de regering van Alexander Decroo (Open VLD). Dat werd donderdagmorgen beslist door de politieke raad van Groen. Ze krijgt de bevoegdheden Ambtenaarenzaken en Overheid. Daarmee wordt ze de eerste transgender vicepremier ooit in ons land.

  Volgens de Standaard haalde ze het nipt van Kristof Calvo. Tinne Van der Straeten wordt de tweede minister voor de groenen en krijgt de bevoegdheid Energie onder haar vleugels.

  Petra De Sutter is een Belgisch buitengewoon hoogleraar in de gynaecologie aan de Universiteit Gent en tevens hoofd van de afdeling Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Gent. Ze werkte daarnaast actief mee aan het tot stand komen van progressieve wetten, zoals de wet betreffende medisch begeleide voortplanting, de embryowet en de wet betreffende transseksualiteit. 

  Ze is een van de bekendste transgenders in Vlaanderen. In 2004 onderging ze haar transitie van man naar vrouw. Daarover schreef ze samen met Knack-journaliste Elke Lahousse het boek [Over]leven. In 2014 trad ze toe tot de politiek en werd zij de eerste Belgische transvrouw op een parlementslijst.

  Van 2014 tot 2019 zetelde ze voor Groen in de Senaat en de Raad van Europa en sinds 2019 zetelt ze voor deze partij in het Europees Parlement. Ze was de eerste groene voorzitter van de Commissie Interne markt en Consumentenzaken (IMCO). Dat parlement verlaat De Sutter nu.

  Lees meer
 • Nikkie Tutorials in eigen huis overvallen

  De Nederlandse YouTube-ster Nikkie de Jager, beter bekend als Nikkie Tutorials, is zaterdagmiddag thuis overvallen. Op het ogenblik van de overval was Nikkie samen met haar vriend Dylan thuis in haar woning in Uden. Bij de overval zou er iemand oppervlakkige verwondingen heeft opgelopen. Het is echter niet duidelijk wie gewond werd bij de overval. Via Twitter liet ze weten dat  ze “oké en veilig” zijn. Ze vraagt mensen begrip te hebben dat ze de komende dagen even wat tijd voor zichzelf neemt. 

  Minstens drie daders drongen, volgens de politie, de woning zaterdagmiddag binnen. Daarbij bedreigden ze het koppel en gingen ze er van door met een onbekende buit. De politie is op zoek naar getuigen.

  Eerder dit jaar moest de YouTube-ster gedwongen als transgender uit de kast komen nadat afpersers ermee dreigden om dit voor haar te doen. Ze mocht zelfs over haar gedwongen coming-out gaan getuigen in de talkshow van Ellen Degeneres.

   

  Lees meer
 • Erotiek in de kerk: fototentoonstelling met transgender modellen

  Er heerst nog altijd een taboe rondom de lichamelijke identiteit en seksualiteit van transgender mensen. Pride Photo Nijmegen brengt daar verandering in door Adult Alternative te organiseren: de eerste erotische fototentoonstelling met transgender, intersekse en non-binaire modellen ooit. Een taboedoorbrekende expositie die ook nog eens plaatsvindt in een kerk: de Stevenskerk in Nijmegen. De opening is op vrijdagavond 4 september. Zaterdag 5 en zondag 6 september is de tentoonstelling het grootst met extra activiteiten. Daarna nog tot en met 4 oktober 2020 te zien.

  Eerlijke verhalen van transgender mensen

  Veel cisgender personen - mensen van wie het geboortegeslacht overeenkomt met hun genderidentiteit - weten nog maar weinig van de seksualiteit van transgender mensen. En dat resulteert in ongepaste grappen, (te) nieuwsgierige vragen of pijnlijke stiltes. Adult Alternative doorbreekt het taboe rondom seksualiteit van transgender mensen. Met behulp van prachtige fotoseries van transgender modellen worden persoonlijke en eerlijke verhalen gedeeld over erotiek en intimiteit. Het is de eerste keer ooit dat dit onderwerp op zo’n manier in beeld wordt gebracht. Vijf fotografen (Prins de Vos, Julius Thissen, Joëlle de Vries, Sara Donkers en Jesse van den Berg) maken speciaal voor deze expositie nieuw werk. Er doen 20 modellen aan mee.  

  Stimuleren en faciliteren van dialoog

  Het doel van Adult Alternative is om bezoekers op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met het onderwerp en hen met nieuwe inzichten naar huis te laten gaan. Zo wordt de dialoog over transgender personen en genderdiversiteit gestimuleerd en gefaciliteerd. Het evenement vindt plaats in samenwerking met Stichting Board with Church, een stichting die nieuwe invullingen van de Stevenskerk zoekt, ook in een niet-religieuze context. Betekenis, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke vraagstukken zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. 

   Opening vrijdagavond 4 september, openingsweekend 5 en 6 september 2020

  De opening vindt plaats op vrijdagavond 4 september, het openingsweekend van Adult Alternative is op zaterdag 5 en zondag 6 september. De Stevenskerk staat dan volledig in het teken van de expositie. Bovendien is er ruimte voor theater, gesprekken, discussie en overdenking. Zo is er het interactieve programma The Naked Thruth van de Transketeers waarin je drie transjongens álle vragen kunt stellen die je een transgender persoon ooit wilde stellen, maar niet eerder durfde. Ook kun je een levende boeken lenen en is er een theaterprogramma van Mind Mix in samenwerking met Ets.

  Adult Alternative is te zien van 4 september tot en met 4 oktober 2020 in de grote gotische Stevenskerk in Nijmegen. Op zaterdag 5 en zondag 6 september is de tentoonstelling het grootst en vinden diverse extra activiteiten plaats. Toegang gratis. 

   

   

  Foto: Jackson door Sara Donkers

  Lees meer
 • Nederland schrap M/V van identiteitskaart

  Nederland gaat in 2024 of 2025 de geslachtsaanduiding op identiteitskaarten schrappen. Vanaf 2024 krijgen alle Nederlanders een nieuwe identiteitskaart en daardoor zijn de kosten voor de aanpassing beperkt.

  Transgenderorganisatie TNN en de belangenorganisaties NNID en COC zijn gelukkig met het kabinetsvoornemen om de geslachtsaanduiding te schrappen.

  ‘Dit is geweldig nieuws voor mensen die dag in, dag uit problemen ondervinden van die categorie geslacht op hun identiteitsbewijs’, aldus TNN, COC en NNID in een reactie. ‘En het is goed nieuws voor eenieder die vindt dat het de overheid en instanties niet aangaat wat je in je ondergoed hebt.’

  ‘Door geslachtsregistratie te schrappen van de identiteitskaart bied je een directe, concrete oplossing voor mensen die nu door het leven moeten met documenten die niet goed weergeven wie ze zijn’, aldus de belangenorganisaties. ‘Het biedt een oplossing aan mensen die aan loketten, in de trein of aan de grens telkens weer onnodige en indiscrete vragen krijgen over hun geslacht.’

  Volgens NNID, TNN en COC is het schrappen van verplichte geslachtsregistratie onder meer van belang voor intersekse personen, voor personen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ (non-binaire personen) en voor iedereen die vindt dat het de overheid niet aangaat wat hun geslacht is. De organisaties willen dat mensen geheel vrij zijn om zonder inmenging van de overheid te bepalen of ze zich als vrouw, man, of op andere wijze willen presenteren. Circa 4 procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste