Transgender

 • Duitsers kunnen binnenkort zelf naam en gender kiezen

  De Duitse ministeries van Justitie en Familiezaken hebben een wettekst ingediend die moet toelaten dat Duitse burgers voortaan zelf hun wettelijke gender en voornaam kunnen bepalen. Als de wet wordt goedgekeurd kan dat gebeuren na een eenvoudige melding van hun nieuwe naam en gender bij de burgerlijke stand van hun gemeente of stad. Het wetsvoorstel moet ook de Duitse  ‘Transseksuelenwet’ vervangen die voorbijgestreefd en achterhaald is. 

  Ook tieners kunnen vanaf hun veertiende na toestemming van hun ouders hun gender en voornaam laten wijzigen. Voor de leeftijd van veertien jaar is een geschreven verklaring van hun ouders of wettelijke voogd nodig. De Duitse kinderbeschermingsbond steunt het plan voor de eenvoudige procedure omdat het  een enorme druk bij jongeren kan wegnemen. 

  Om er zeker van te zijn dat de wijziging bij de burgerlijke stand een serieuze beslissing is, zijn het nieuwe gender en de nieuwe voornaam over het algemeen minstens een jaar geldig. Bij een daadwerkelijke verandering van het geslacht blijven wel meerdere stappen nodig, zoals een medische beoordeling. Transseksuelen kunnen momenteel alleen hun geslacht en voornaam wijzigen via een rechtbank en ze hebben twee adviezen van deskundigen nodig.

  De geplande wetswijziging zal  geen invloed hebben op de beslissing of iemand als vrouw of man aan vrouw aan sport doet. Dat moeten de individuele sportbonden beslissen.Vorige week liet de Duitse voetbalbond al weten dat transgender en non-binaire voetballers zelf mogen uitmaken of ze spelen bij een vrouwelijke of mannelijke voetbalploeg. De regeling geldt in amateur en jeugdcompetitie en in de zaalvoetbalcompetitie.

  Foto:Sharon McCutcheon // Unsplash

  Lees meer
 • Spaanse transgenders kunnen mogelijk binnenkort hun gender op documenten laten aanpassen

  De Spaanse ministerraad heeft maandag een eerste versie van een wet goedgekeurd die het mogelijk moet maken dat transgender personen hun wettelijke genderidentiteit kunnen laten aanpassen zonder dat ze hiervoor een hormonentherapie of een operatie moeten ondergaan. De wet moet nog goedgekeurd worden door het Spaanse parlement.

  Als dat ook daar gebeurt kan iedereen die in Spanje ingeschreven staat en ouder is dan 16 jaar hun naam en gendermarker op hun identiteitspapieren laten veranderen. Ook jongeren tussen de 14 en 16 jaar kunnen dat als ze de goedkeuring hebben van hun ouders. Kinderen tussen de 12 en 14 jaar moeten wel eerst langs de rechtbank passeren vooraleer ze toestemming krijgen om hun papieren te laten aanpassen.

  Ook transmigranten zouden via het recht op zelfbeschikking op de documenten die door de Spaanse overheidsdiensten worden uitgereikt hun gender identiteit kunnen laten vermelden. Ze moeten wel bewijzen dat ze niet in hun land van herkomst hun een transitie niet kunnen  voltooien.

  Foto: Lena Balk // Unsplash

   

  Lees meer
 • Transvrouw slachtoffer van bedreigingen in Tienen

  Zaterdagavond omstreeks half vijf ’s avonds heeft een dronken man een transvrouw bedreigd en lastig gevallen aan het station van Tienen. “Jij moet de bak invliegen. Jij bent geen vrouw”, zo bedreigde de dronken man Moniek Amen die het voorval kon filmen. Moniek deed haar verhaal bij de collega’s van ROB TV.

  Moniek zat rond halfvijf aan het station van Tienen toen de man haar begon te bedreigen. “Hij zei omdat ik trans was dat ik zelfmoord moest plegen. Hij ging mij een mes geven en dat ik achter het station moest gaan en mij de keel oversnijden. Hij ging me oppakken en wou vechten van man tot man.” De man zei ook dat hij haar ook achter de trein zou smijten.

  De man, die op de beelden te zien is met een aantal blikjes bier rond hem, bedreigde ook een meisje dat met een regenboogvlag uit het station kwam.

  Moniek legde klacht neer bij het gelijke kansencentrum Unia en de politie. Vooraleer de agenten aan het station aankwamen was de dronkaard al verdwenen. Volgens Moniek namen de agenten haar klacht niet serieus. “De politie is gearriveerd en het enige wat ik te horen kreeg was dat ik in de week moest langskomen om een klacht te gaan indienen.”

  Aan ROB TV liet de politie weten dat ze zulke gevallen wel degelijk serieus opnemen en dat er met een onderzoek gestart is dat moet nagaan waarom er zaterdag zelf niet werd ingegrepen.

  Bron & Foto: ROB TV

  Lees meer
 • Nieuwe campagne moet Lumi bekend maken bij trans en non-binaire jongeren

  Cavaria is met een nieuwe sociale mediacampagne begonnen  om hun info- en luisterlijn Lumi te promoten bij trans en non-binaire jongeren. Daarnaast wil de organisatie ook LGBTI+ jongeren bereiken die geen thuis hebben, zoals jongeren die in pleegzorg of in een asielcentrum opgevangen worden.

  “Heel wat jongeren in Vlaanderen zitten met vragen rond hun gender- en seksuele diversiteit. Sommige vragen zijn in onze maatschappij, waar de norm nog steeds man/vrouw is en een heterorelatie, moeilijker te stellen dan anderen. Deze jongeren voelen dat en dit heeft effect op hun fysieke en mentale welzijn. Lumi wil een veilige plek zijn waar ze terecht kunnen voor meer info en een luisterend oor”, zegt Eef Heylighen, woordvoerder çavaria.  

  Minder aanvaard op school en nefast effect coronacrisis

  Uit de Vlaamse LGBTI+ schoolklimaatenquête(2016-2017) blijkt dat het klimaat op school beter kan voor trans jongeren. Slechts 23,7% van de jongeren rapporteerden dat hun school een positieve LGBTI+ sfeer had en 53,8% was gesloten over hun trans zijn op de secundaire school.  
   
  “Uit een ander onderzoek ‘De impact van Covid-19 op LGBTI personen’ (2020) blijkt dat ook de coronacrisis een effect heeft gehad op het welzijn van deze jongeren. We merken dit ook in een stijging van het aantal gesprekken bij Lumi sinds de start van de coronacrisis", zegt Eef Heylighen.

  "Het thuiszitten zorgde voor meer piekeren of twijfelen over de genderidentiteit en niet-dringende consultaties, behandelingen of operaties van trans personen werden uitgesteld,” aldus Eef Heylighen. “Daarnaast werden jongeren die al in een hulpverleningstraject zaten ongezien hard geraakt door de coronacrisis. Ze konden niet meer afwisselend in hun voorziening en thuis verblijven.” 

  Campagne verspreiden via (jongeren)organisaties

  “Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken werken we samen met (jongeren)organisaties die onze campagne mee verspreiden zoals JAC (Jongerenwerking CAW), Transgender Infopunt en Kif Kif”, zo besluit Eef Heylighen. 

  Lees meer
 • Gender niet langer een voorwaarde voor terugbetaling contraceptie

  Sinds 25 april speelt je gender niet langer een rol bij de terugbetaling van je contraceptie. Het RIZIV heeft de regels rond de terugbetaling van de contraceptie aangepast nadat de regering in februari hiervoor haar goedkeuring gaf. Hiermee komt er een einde aan de bestaande discriminatie want tot deze week kregen enkel vrouwen jonger dan 25 jaar een terugbetaling. Transpersonen die hun identiteitskaart niet lieten aanpassen maar wel nog zwanger konden worden, konden  geen aanspraak maken op die regeling. Dat is nu dus aangepast.

  "Concreet hebben we alle verwijzingen naar gender uit de voorwaarden voor tegemoetkoming van contraceptie verwijderd. Deze voorwaarden zorgden er vroeger voor dat mensen die officieel van gender veranderen, plots geen extra tegemoetkoming meer konden krijgen voor contraceptie", zo staat te lezen op de website van het RIZIV.

  De aanpassing van de terugbetaling van de contraceptie voor transpersonen is een nieuwe stap die het RIZIV zet om de terugbetalingen van prestaties in de zorg genderneutraal te maken. 

  "Er bestaan nog steeds prestaties in de zorg waarbij gender bij de terugbetalingsvoorwaarden staat, terwijl dat het toch voorkomt dat personen met een “ander gender” op hun identiteitskaart deze zorgen nodig hebben. Om genderdiscriminatie tegen te gaan, maken we een analyse van de wetten en herformuleren we ze om ze inclusief te maken, waar nodig", zo laat het RIZIV weten. Zo moet ook op termijn de tegemoetkoming voor medisch begeleide voortplanting ook genderneutraal worden. Wanneer dit precies zal gebeuren kan de overheidsdienst nog niet zeggen.

  Lees ook: Ook transpersonen krijgen hun contraceptiva terugbetaald

  Foto:  Michał Parzuchowski / Unsplash

   

  Lees meer
 • Duizenden Britten op straat voor verbod op conversiebehandelingen voor transgenders

  Actievoerders hebben zondagmiddag in Downing Street (Londen) geprotesteerd tegen de aankondiging van de Britse regering om  transgenders niet op te nemen in het komende verbod op conversietherapieën. Volgens de organisatoren kwamen meer dan drieduizend actievoerders op straat. De actievoerders willen dat Boris Johnson de door zijn voorganger Theresa May gedane belofte nakomt om zogenaamde conversietherapieën voor iedereen te verbieden. Eind maart kwam de regering van Boris Johnson gedeeltelijk terug op die belofte toen uitlekte dat er geen verbod kwam op zulke behandelingen voor transgenderpersonen.

  De U-bocht die de regering maakte heeft er reeds tot het aflasten van een door de Britse overheid georganiseerde Internationale LGBT-conferentie die in juni in Londen zou doorgaan. De Britse overheid zag zich hiertoe genoodzaakt nadat tientallen nationale en internationale LGBTQ-organisaties lieten weten dat ze de conferentie zouden boycotten. Sinds het nieuws bekend werd dat er geen verbod op homo-genezingen voor transgenderpersonen komt hebben meer dan 85.000 personen een petitie ondertekend die de Britse regering oproept om ook transgenderpersonen op te nemen in het komende verbod zulke therapieën.

  Daar wil Boris Johnson echter niets van weten. Zo  heeft hij reeds verschillende keren aangegeven dat hij niet op die vraag zal ingaan omdat de situatie van transgenders daarvoor ‘te complex’ is.

  Lees meer
 • Geen genderbevestigende gezondheidszorg meer voor transjongeren in Alabama

  De gouverneur van de Amerikaanse staat Alabama heeft vrijdag  een reeks wetten ondertekend waarmee artsen die hormoonbehandelingen voorschrijven aan transjongeren  om hun puberteit te stoppen, bestraft kunnen worden met een gevangenisstraffen tot tien jaar.

  Door de nieuwe wetten begaan zowel ouders als verplegers en artsen een strafbaar feit als ze zogenaamde genderbevestigende medicijnen of medische zorgen geven aan minderjarigen. Dit kan gaan van het voorschrijven van puberteitsblokkers, hormonen of geslachtsveranderende operaties.  Ook moeten transjongeren de toiletten gebruiken van hun bij hun geboorte toegewezen geslacht gebruiken.

  “Ik geloof zeer hard dat als Onze-Lieve Heer je als jongen gemakt heeft, dat je een jongen bent en als hij je een meisje heeft gemaakt, dat je een meisje bent”, aldus  de conservatieve republikeinse gouverneur Kay Ivey tijdens de ondertekening van de wetten die een dag eerder door het Huis van Afgevaardigden waren goedgekeurd.

  Volgens NBC News is Alabama de derde Amerikaanse staat die het toedienen can medische behandelingen en zorgen aan transgenders strafbaat maakt. Het is wel de eerste Amerikaanse staat die dit bestraft met gevangenisstraffen.

  Foto:  Myriam ZillesUnsplash

  Lees meer
 • Britse regering annuleert LGBTQ-conferentie nadat organisaties protesteren tegen beperking verbod op conversietherapieën

  De Britse regering heeft de stekker getrokken uit de aangekondigde ‘Safe to be me’ conferentie  nadat meer dan honderd Britse LGBTQ-organisaties lieten weten dat ze de conferentie niet zouden bijwonen nadat is uitgelekt dat het aangekondigde verbod op conversietherapieën beperkt wordt. De conferentie moest eind juni één van de hoogtepunten worden in aanloop naar de Londen Pride.

  U-bocht

  Vorige week lekte uit dat het in 2018 aangekondigde Britse verbod op conversietherapieën er niet zou komen. In plaats van zulke schadelijke therapieën te verbieden voor zowel holebi’s als transgenders zou er in het nieuwe wetsvoorstel enkel een verbod komen op behandelingen die zich richten op de verandering van de seksuele identiteit. In principe lopen daardoor transpersonen nog steeds het risico om slachtoffer te worden van zulke therapieën omdat zij zich vaak vragen stellen over hun genderidentiteit. 

  Nadat dit bekend werd kwam er veel kritiek vanuit het middenveld op de plannen van Boris Johnson en zijn regering. In de dagen die volgden lieten meer dan 100 organisaties weten dat ze niet zouden aanwezig zijn op de ’Safe to be me’-conferentie die de Britse overheid eind juni zou organiseren. Ondermeer Stonewall, the Terrence Higgins Trust en het  Global Network of Rainbow Catholics, trokken zich terug.

  Door de ontstane ophef en de bevestiging van Boris Johnson dat transpersonen niet zullen opgenomen worden in het verbod heeft ook Iain Anderson, die voor de Britse regering als LGBTI-raadgever optrad en mee instond voor de organisatie van de conferentie, ontslag genomen. In een reactie liet hij weten dat hij geschokt was door de beslissing (van de regering red.) om niet door te gaan met het verbieden van de behandelingen die zich richten op mensen die vragen hebben over hun genderidentiteit.

  Anderson trad enkel op als raadgever voor de Britse overheid op voorwaarde dat ze een politiek beleid zou voeren voor iedereen die deel uitmaakt van de LGBT-gemeenschap. Nu het duidelijk is dat dit niet zal gebeuren gaf hij zijn ontslag. Daardoor en door de terugtrekking van de LGBT-organisaties is  de organisatie van de conferentie zo goed als onmogelijk geworden en besliste de regering om het hele evenement te annuleren.

  Foto:Ehimetalor Akhere Unuabona / Unsplash

  Lees meer
 • Ook transpersonen krijgen hun contraceptiva terugbetaald

  Goed nieuws voor transpersonen. Hun contraceptiva worden binnenkort ook terugbetaald. Dat heeft de federale ministerraad beslist. Hiermee komt er een einde aan de bestaande discriminatie want momenteel is dit enkel mogelijk voor vrouwen jonger dan 25 jaar. Transpersonen die hun identiteitskaart niet lieten aanpassen maar wel nog zwanger konden worden, konden tot nu toe geen aanspraak maken op die regeling.

  Op voorstel van staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz  (Ecolo) en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) besloot de ministerraad om de wetgeving dusdanig aan te passen dat ook transpersonen recht hebben op die terugbetaling.

  Foto:  Michał ParzuchowskiUnsplash

  Lees meer
 • Pose-actrice schrijft geschiedenis dankzij de Golden Globes

  Mj Rodriguez heeft zondagavond geschiedenis geschreven door als eerste transvrouw een Golden Globe te winnen. De 31-jarige actrice kreeg de Golden Globe voor beste actrice in een televisiedrama voor haar vertolking van Blanca Evangelista in de serie Pose.

  De winnaars van de Golden Globes werden zondagavond (Belgische tijd) bekend gemaakt via verschillende tweets. Kort nadat bekend was geworden dat ze de Globe gewonnen liet de actrice op Instagram weten dat ze ontzettend blij was met de erkenning die ze kreeg. “OMG OMGGG! Wow! Dat is nog eens een geweldig verjaardagscadeau. Dank je! Dit is de deur die open zal gaan voor zoveel jonge getalenteerde individuelen”, zo schreef ze. “Ze zullen zien dat het meer dan mogelijk is.” Ze zullen een jonge zwarte latino meisje  uit Newark New Jersey zien die een droom had om de gedachten te veranderen met liefde. Liefde wint.”

  Het is niet de eerste keer dat Rodriguez geschiedenis schrijft. Vorig jaar werd ze de eerste transseksuele actrice die genomineerd was voor  een Primetime Emmy Award voor beste actrice. Die ging uiteindelijk naar Olivia Colman uit The Crown. In 2019 won ze wel als eerste transseksuele actrice de Imagen Award voor Beste actrice.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste