Transgender

  • Japanse rechtbank erkent genderidentiteit zonder chirurgische ingreep

    Een familierechtbank in Japan heeft in een historische uitspraak ervoor gezorgd dat een transman zijn identiteitsdocumenten kan laten aanpassen zonder dat hij daarvoor de verplichte geslachtsoperatie moet ondergaan. De uitspraak van de familierechtbank in Tsuyama dateert reeds van 7 februari en komt er acht jaar nadat Tacaquito Usui hiervoor een eerste keer naar de rechtbank stapte en toen ongelijk kreeg.

    Volgens de Japan Times is de transman een boer uit Shinjo waar hij met zijn partner en haar 13-jarige zoon leeft. Nu dat Usui de toestemming van de rechtbank heeft gekregen om zijn wettelijke gender aan te passen op zijn identiteitspapieren kan het koppel ook in het huwelijk treden.

    Deze historische uitspraak werd mogelijk nadat het Japanse hooggerechtshof in oktober vorig jaar een wet uit 2004 vernietigde die transpersonen verplichtte een operatie te ondergaan waar hun voortplantingsorganen verwijderd werden vooraleer hun gender op hun identiteitsdocumenten aangepast kan worden.  Volgens het hooggerechtshof ging dit in tegen het grondwettelijke recht van transpersonen om niet gediscrimineerd te worden en de lichamelijke integriteit van transpersonen aantastte.

    Lees meer
  • Levenslang voor moord op transmeisje Brianna Ghey

    Scarlett Jenkinson en Eddie Ratcliffe,de twee zestienjarige jongeren die vorige jaar het Britse transmeisje Brianna Ghey met verschillende messteken om het leven brachten, zijn afgelopen vrijdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 

    Jenkinson moet minimum een gevangenisstraf van 22 jaar uitzitten terwijl Ratcliffe twintig jaar in de cel moet blijven voor de, volgens de rechter, geplande en brutale sadistische moord die werd ingegeven door haat tegenover Brianna Ghey omwille dat ze zich identificeerde als transvrouw.

    Na de moord op Brianna Ghey op 11 februari 2023 kwam aan het licht dat de twee jongeren een ‘kill list” hadden gemaakt waarop de namen van nog vier andere tieners stonden.

    Het was Jenkinson die het eerst bevriend geraakte met Brianna nadat ze geobsedeerd door haar was.Ratcliffe ontmoette Brianna pas op de dag dat ze vermoord zou worden. De twee vielen op 11 februari 2023 het zestienjarige transmeisje aan in een park in Cheshire en dienden haar daar 28 messteken toe. De twee ontkenden dat ze Ghey vermoord hadden en gaven elkaar de schuld. Het bebloede mes werd in de slaapkamer van de jongen aangetroffen en in de slaapkamer van het meisje werd een verfrommeld notabriefje gevonden met daarop het plan om Ghey te vermoorden. 

    Tijdens de rechtszaak kreeg de jury ook te horen dat de beide tieners, die nu zestien zijn, geobsedeerd zijn met geweld, martelingen en de dood.

    Lees meer
  • Moordenaars van Brianna Ghey schuldig bevonden

    Een minderjarige jongen en meisje zijn woensdag schuldig bevonden voor de moord op Brianna Grey. De twee vielen op 11 februari 2023 het zestienjarige transmeisje aan in een park in Cheshire en dienden haar daar 28 messteken toe.

    Woensdag werden de beide daders unaniem door een jury schuldig bevonden voor de moord. De twee ontkenden dat ze Ghey vermoord hadden en gaven elkaar de schuld. Het bebloede mes werd in de slaapkamer van de jongen aangetroffen en in de slaapkamer van het meisje werd een verfrommeld notabriefje gevonden met daarop het plan om Ghey te vermoorden. 

    Tijdens de rechtszaak kreeg de jury ook te horen dat de beide tieners, die nu zestien zijn, geobsedeerd zijn met geweld, martelingen en de dood. Ze hadden ook een moordlijst opgesteld met daarop de namen van mensen die ze wilden vermoorden waaronder Ghey en nog vier andere kinderen. Sinds hun elfde, en in aanloop op de moord, stuurden ze elkaar duizenden berichten waarin ze hun gestoorde plannen bespraken. Tijdens het onderzoek en de rechtszaak noemden ze die berichten ‘duistere fantasieën’.

    Volgende maand beslist de rechter hoelang de beide tieners de cel in moeten voor de moord op Brianna Ghey.

    Lees meer
  • Discord verbiedt misgendering en deadnaming

    De sociale media app Discord heeft zijn gebruikersvoorwaarden aangepast waardoor het verboden wordt om op het platform aan misgendering en deadnaming te doen. Ook  komt er een om een waarschuwingssysteem waarmee deze beleidsregels gehandhaafd zal worden op het platform dat vooral populair is onder gamers en Twitch-streamers.

    "Je mag geen beledigende taal gebruiken om individuen of groepen te kleineren en vernederen”, zo staat te lezen op de website van Discord. “Dit omvat het gebruiken van de verkeerde naam of aanspreekvorm voor een transgender persoon."

     

    Er is ook een waarschuwingssysteem geïmplementeerd voor gebruikers die de regels overtreden, naar verluidt met als doel gebruikers te informeren en hen in staat te stellen hun gedrag te veranderen.

    Lees meer
  • Regering maakt 480.000 euro vrij voor bijkomende trangenderzorg

    De federale regering heeft een budget van 480.000 euro vrijgemaakt voor extra transgenderzorg. Dat meldt het Transgenderinfopunt op zijn Instagram-pagina en website.Door deze financiële injectie kan er doeltreffender ingezet worden op verbreding van de zorg.“We investeren in geestelijke gezondheidszorg en zetten ook in op transgenderzorg”, aldus minister  van sociale zaken en volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Meer specifiek is een bijkomend budget voorzien van 480.000 euro om de wachtlijsten binnen de transgenderzorg aan te pakken. Met deze oproep kunnen we het aantal centra uitbreiden en de bestaande versterken.”

    Ook gaf de overheid de opdracht aan het RIZIV om een oproep te lanceren voor ziekenhuizen die zich willen kandidaat stellen als centrum voor terugbetaalbare transgenderzorg. Als ze voldoen aan de voorwaarden, kan er een zorgprogramma opgesteld worden dat gedekt wordt door de overeenkomst. De hoofdvoorwaarde is dat zij een multidisciplinair team opzetten met minstens een coördinerend arts, psycholoog voor kinderen en jongeren, psycholoog-seksuoloog, case manager en maatschappelijk werker die instaan voor het psychosociale luik. 

    Op dit moment zijn er reeds een aantal (opstartende) multidisciplinaire genderteams in Vlaanderen, maar mensen kunnen slechts bij één centrum terecht voor terugbetaalde transgenderzorg: het genderteam van het UZ Gent. In Wallonië kan men terecht bij CHU Luik. Enkel bij deze twee ziekenhuizen in België geldt de conventie transgenderzorg

    Momenteel staan er 1.932 mensen op de wachtlijst bij het genderteam van het UZ Gent. Mensen met vragen over hun gender en een vraag naar zorg moeten er gemiddeld 19 maanden wachten op een eerste intakegesprek.

    Bron: Transgenderinfopunt

    Foto: Kyle //Unsplash

    Lees meer
  • Vanaf vandaag wordt het meermaals van geslacht op papier veranderen mogelijk

    Vandaag treedt de ‘Wet tot wijziging van diverse bepalingen over de aanpassing van de geslachtsregistratie’ in werking. Hierdoor is het mogelijk om de geslachtsregistratie op de identiteitsdocumenten meermaals aan te passen. Ook verdwijnt de omslachtige procedure aan de familierechtbank voor diegene die hun geslachtsregistratie een tweede maal wil aanpassen.  De nieuwe wet komt tegemoet aan de kritiek die het Grondwettelijk Hof had op de transgenderwet van  2017 .  Die gedeeltelijke vernietiging kwam er nadat   Çavaria, Regenbooghuis Brussel en Genres Pluriels samen naar het Grondwettelijk Hof stapten om een gedeeltelijke vernietiging van deze wet te eisen omdat de wet  mensen met een niet-binaire en fluïde genderidentiteit discrimineerde.Het Grondwettelijk Hof maakte bezwaar tegen de ‘principiële onherroepelijkheid’ van een aanpassing van de geslachtsregistratie omdat mensen slechts eenmaal hun geslachtsregistratie aanpassen via een eenvoudige procedure.

     

    Met deze nieuwe wet wordt hieraan en aan de  principiële onherroepelijkheid tegemoet  gekomen. Ook wordt de procedure voor de familierechtbank afgeschaft. Een aanpassing van de geslachtsregistratie of voornaam zal voortaan steeds kunnen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand via een even eenvoudige procedure als bij de eerste aanpassing. Ook is het niet langer nodig twee keer, met een bepaalde termijn ertussen, formeel te bevestigen dat iemand wel degelijk wil overgaan tot het aanpassen van de geslachtsregistratie of de voornaam. In een tweede fase van de hervorming is het de bedoeling om ook de erkenningsmogelijkheid voor personen met een non-binaire genderidentiteit aan te pakken.

    Lees meer
  • Transmannen schrijven zich massaal in voor Miss Italie verkiezing

    Verschillende transmannen hebben zich ingeschreven om aan de volgende verkiezing van Miss Italië mee te doen. Dat doen ze na de transfobe uitspraken die organisatrice Patrizia Mirigliani deed nadat  Rikkie Kollé  eerder deze maand  als eerste transvrouw tot Miss Nederland was verkozen.

    De organisatrice omschreef de verkiezing van Rikkie Kollé als absurd en verklaarde dat aan de verkiezing van Miss Italie enkel ‘vrouwen die ook geboren zijn als vrouw’ mogen meedoen en dat haar verkiezing niet op de ‘glitterwagen van het transactivisme’ zou springen.

    Uit protest tegen die uitspraken hebben de afgelopen weken heel wat Italiaanse transmannen zich ingeschreven. Een van hen is de transactivist Federico Barbarossa. “Toen ik over die absurde regel hoorde, begon het idee te broeien”, zo vertelt hij in de Italiaanse krant  La Repubblica. “Ik heb bij mijn geboorte de vrouwelijke geslachtsaanduiding gekregen maar ik heb me altijd meer als een jongen gevoeld.”

    "We hopen dat dit de nodige media-aandacht zal opwekken waardoor  deze kwesties weer centraal gesteld worden, en dat veel andere 'vrouwen bij geboorte' zich massaal zullen inschrijven voor de competitie om deze verouderde standpunten, die in strijd zijn met de Italiaanse grondwet, belachelijk te maken.

    "Ze zouden mij afwijzen omdat ik een jongen ben en eruit zie als een jongen, terwijl een transmeisje dat zich inschrijft wordt afgewezen omdat ze niet als vrouw wordt beschouwd: wat is dan het punt?"

    Foto: Instagram/Federico Barbarossa

    Lees ook :Video: Doodsbedreigingen geuit tegen nieuwe Miss Nederland, transvrouw Rikkie Kolle

     

    Lees meer
  • Putin ondertekent wet die genderbevestigende behandelingen verbiedt

    De Russische president Vladimir Putin heeft maandag een wet ondertekend die iedere “medische interventie die tot doel heeft om het geslacht van een persoon te veranderen” verbiedt. Hierdoor zijn genderbevestigende operaties in Rusland  niet meer mogelijk. Dat meldt de Moscow Times. 

    Onder de nieuwe wet zijn niet alleen geslachtsveranderende operaties verboden maar ook het voorschrijven van hormonen. Ook verbiedt de wet dat de officiële genderaanduidingen op de officiële documenten zoals paspoorten aangepast worden. Dat was sinds 1997 mogelijk in Rusland. Ook adopties van kinderen door koppels waarvan een van de partners trans is worden verboden en de huwelijken van transpersonen worden door de nieuwe wet geannuleerd.

    De wet werd eerder deze maand door de beide kamers van het Russische Parlement goedgekeurd. Artsen en LGBTQ+ activisten waarschuwen dat de nieuwe wet kan leiden tot een toenamen van het aantal zelfmoordpogingen of de aankoop van hormonen op de zwarte markt.

     

    Lees meer
  • Record aantal Belgen wijzigen geslachtsregistratie in 2022

    In 2022 lieten 569 Belgen de M/V op hun identiteitskaart aanpassen aan hun genderidentiteit. Dit meldt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, dat zich baseert op gegevens van het Rijksregister. In 2022 veranderden 284 mensen hun geslachtsregistratie naar man, en 285 mensen deden dat naar vrouw. Sinds 1 januari 2018 kan dat door tweemaal een verklaring af te leggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Vorige week keurde de wetgever een verdere versoepeling van de procedure goed.

    Begin juli heeft de plenaire vergadering van de Kamer een wetsontwerp goedgekeurd zodat iemand meermaals de geslachtsregistratie kan aanpassen én de voorwaarde van een tweede verklaring drie maanden na de eerste wordt geschrapt”,zo verduidelijkt adjunct-directeur Liesbet Stevens de recente aanpassing. ”Dat is goed nieuws voor iedereen die hun officiële documenten in overeenstemming met hun genderidentiteit wilt brengen. Alleen moet nog de genderregistratie van non-binaire personen mogelijk gemaakt worden, want niet iedereen voelt zich comfortabel in één van de twee hokjes M of V.”

    Sinds 1993 houdt het Rijksregister aanpassingen van de geslachtsregistratie systematisch bij. In totaal staat de teller op 3 829 mensen die dit deden. Er zijn naar schatting 55 000 trans en non-binaire personen in ons land.  “Een correcte geslachtsregistratie is voor een deel van de trans gemeenschap belangrijk als erkenning op papier”,aldus Stevens.. “Naast het aanpakken van de administratieve uitdagingen blijven we ons inzetten voor de rechten van trans personen en hun acceptatie in de samenleving. Uit eigen onderzoek weten we dat 75 procent van de trans personen al in het openbaar werd uitgescholden, een derde geeft aan dat dat maandelijks gebeurt en de helft werd al achtervolgd. Meer dan negen op tien transpersonen die meewerkten aan dat onderzoek geeft aan al enige vorm van straatgeweld te hebben meegemaakt. We moeten ervoor strijden dat iedereen zich veilig voelt op straat.”

    Als er naar de recente historiek van de wetgeving en de cijfers wordt gekeken, wordt 2018 gekenmerkt door een enorme piek. Bijna drie vierde van alle wijzigingen dateren van na de invoering van een nieuwe wetgeving in dat jaar waarbij de strikte medische voorwaarden  geschrapt werden. Voordien moesten trans personen zich verplicht laten steriliseren. De cijfers van 2019, 2020 en 2021 liggen een stuk lager, maar de aantallen liggen nog altijd vier à vijf keer hoger dan in 2017. De 569 aanvragen uit 2022 is het hoogste aantal sinds 2018.

    Leeftijd

    Wie de geslachtsregistratie wijzigt van V naar M is doorgaans jonger dan omgekeerd. Gemiddeld zijn ze 26 jaar op het moment van de officiële wijziging. Wie de geslachtsregistratie van M naar V wijzigt, is gemiddeld 35 jaar. Bij jongeren is er een groot overwicht van trans mannen. Bij de 16 tot 20-jarigen is dat bijna zeven op tien. Vanaf 25 jaar is er een overwicht van trans vrouwen.

    Lees meer
  • Video: Doodsbedreigingen geuit tegen nieuwe Miss Nederland, transvrouw Rikkie Kolle

    De nieuwe Miss Nederland, Rikkie Kolle (22), heeft sinds haar verkiezing afgelopen zaterdag verschillende doodsbedreigingen gehad. Dat vertelde de eerste transvrouw die tot Miss Nederland werd verkozen in de talkshow Renze. "Ik krijg haatberichten en doodsbedreigingen”, zo vertelde ze in het programma.

    Rikkie Kolle werd afgelopen zaterdag als transvrouw verkozen als de nieuwe Miss Nederland. In het  juryrapport werd de vooruitgang van Rikkie tijdens de wedstrijd gelooft. “Rikkie heeft tijdens de hele show gestraald en heeft in het traject ook de grootste progressie doorgemaakt. Zij heeft een ijzersterk verhaal met een duidelijke missie. De jury is ervan overtuigd dat de organisatie met veel plezier met deze jonge vrouw gaat samenwerken.” Rikkie Kolle mag haar land ook eind dit jaar  vertegenwoordigen bij de Miss Universe verkiezing in El Salvador. (lees verder na de video)

    “Als Miss Nederland 2023 wil ik een stemgeluid en rolmodel zijn voor alle jonge vrouwen en queer personen”, zo liet de nieuwe Miss Nederland in een persbericht weten. “Ik weet als geen ander hoe het is om je alleen te voelen en niet omringd te zijn door alleen maar positieve gedachtes. Toen ik nog kleine Rik was en uit de kast kwam als transgender is dat niet voor iedereen even makkelijk geweest. Ook ikzelf ging eraan onder door. Vandaag de dag sta ik sterker in mijn schoenen dan ooit tevoren. Door mijn inzet, kracht én als Miss Nederland hoop ik verandering te brengen in de maatschappij. Met de organisatie achter mij hoop ik dat “kleine Rik” een verhaal wordt wat we in het verleden kunnen laten en niet hoeven te herhalen op de generatie van nu. Het is nooit te laat en hulp staat altijd klaar. Dat is mijn houvast ook altijd geweest en die wil ik meegeven en verspreiden met mijn eigen verhaal en ervaring.”

    Doodsbedreigingen en online haatberichten

    Meteen nadat de uitslag bekend was zorgde dat niet alleen in Nederland maar ook in ons land tot heel wat afkeurende reacties.Ook kreeg ze heel veel neerhalende reacties uit de queercommunity. “Ik heb ook doodsreacties gekregen”, zo vertelde Rikkie Kolle. “Ook dm’s, doodsbedreigingen en dingen zoals als ik je tegenkom dan raak ik je. Het is heel heftig maar ik sta er wel echt boven. Ik voel dat het me alleen maar sterker maakt en dat ik me daardoor harder wil maken voor mijn community. Want het laat alleen maar zien dat wij als Nederland er nog lang niet zijn qua inclusiviteit."

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste