Transgender

 • Genderbevestigende operaties worden gratis in Malta

  Enkele dagen na de pride week in Malta heeft premier Robert Abela bevestigd dat genderbevestigende operaties binnenkort helemaal terug betaald zullen worden door de ziekteverzekering. De laatste paar jaren maakte de Maltese regering al werk van de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, het verbieden van conversietherapieën en de mogelijkheid om non-binair als een genderoptie op officiële documenten te laten registreren.

  Tijdens een radiointerview op One Radio bevestigde Abela de belofte die hij eerder tijdens een toespraak op de gaypride had gemaakt. “Iedereen die een genderbevestigende operatie wil zal beroep kunnen doen op de nationale gezondheidsdienst waardoor de staat de procedure zal financieren.”

  “Mijn aanwezigheid en de rest van de ministers en parlementsleden symboliseren de boodschap dat, ondanks we al veel hebben gedaan, er nog meer zit aan te komen.”

  De verklaring van Abela komt er twee weken nadat zijn regering officieel het verbod op bloeddonaties door homoseksuele mannen ophief.

  Lees meer
 • Ziekteverzekering betaalt niet langer kosten van genderbevestigende zorg terug in Florida

  Vanaf zondag zal de ziekteverzekering Medicaid geen kosten meer terug betalen die gemaakt worden in het kader van gender bevestigende medische zorgen van transgenders in Florida. Dat is het gevolg van een nieuwe richtlijn die de Medische Gezondheidsraad begin deze maand heeft goedgekeurd.

   

  Door die beslissing wordt de terugbetaling van genderbevestigende operaties, puberteitsblokkers, hormoontherapie en ‘andere procedures die de primaire of secundaire geslachtskenmerken’ aanpassen geschrapt. Verschillende instanties hebben de beslissing al veroordeeld en schadelijk voor de LGBTQ-gemeenschap genoemd.  In een gezamenlijke verklaring halen de organisaties Lambda Legal, Southern Legal Counsel, Florida Health Justice Project, en National Health Law Program hard uit naar Medicaid en de Gouverneur van Florida Ron DeSantis omdat ze met die beslissing transgenderpersonen in gevaar brengen.

  “Deze richtlijn vertegenwoordigt een gevaarlijke escalatie in de politieke ijver van gouverneur DeSantis om LGBTQ+-personen, en in het bijzonder transgenderjongeren, in Florida te vervolgen. Lambda Legal, Southern Legal Counsel, Florida Health Justice Project en National Health Law Program veroordelen de wrede poging  om transgender inwoners in Florida, die op Medicaid een beroep doen, de toegang  tot essentiële, medisch noodzakelijke en vaak levensreddende medische zorg te ontzeggen.”

  De wijziging in de terugbetaling is een direct gevolg van transfobe memo die de conservatieve Algemene Chirurg  Joseph Ladapo  naar de Medische raad van de staat Florida stuurde. In die memo raadde hij aan om alle genderbevestigende zorg voor transponeren en iedereen die steun krijgt van Medicaid stop te zetten. In de memo haalde hij ook twaalf redenen aan die rechtstreeks komen uit een transfoob rapport van het departement van Gezondheid van de staat. Dat rapport veroordeelde de sociale en medische transitie van transjongeren in Florida. Volgens een onderzoek dat Vice deed bleek dat de memo van Ladapo vol stond met conclusies uit misleidende studies en die afkomstig waren van anti-trans organisaties.

  Foto: Myriam Zilles // Unsplash

  Lees meer
 • Duitsers kunnen binnenkort zelf naam en gender kiezen

  De Duitse ministeries van Justitie en Familiezaken hebben een wettekst ingediend die moet toelaten dat Duitse burgers voortaan zelf hun wettelijke gender en voornaam kunnen bepalen. Als de wet wordt goedgekeurd kan dat gebeuren na een eenvoudige melding van hun nieuwe naam en gender bij de burgerlijke stand van hun gemeente of stad. Het wetsvoorstel moet ook de Duitse  ‘Transseksuelenwet’ vervangen die voorbijgestreefd en achterhaald is. 

  Ook tieners kunnen vanaf hun veertiende na toestemming van hun ouders hun gender en voornaam laten wijzigen. Voor de leeftijd van veertien jaar is een geschreven verklaring van hun ouders of wettelijke voogd nodig. De Duitse kinderbeschermingsbond steunt het plan voor de eenvoudige procedure omdat het  een enorme druk bij jongeren kan wegnemen. 

  Om er zeker van te zijn dat de wijziging bij de burgerlijke stand een serieuze beslissing is, zijn het nieuwe gender en de nieuwe voornaam over het algemeen minstens een jaar geldig. Bij een daadwerkelijke verandering van het geslacht blijven wel meerdere stappen nodig, zoals een medische beoordeling. Transseksuelen kunnen momenteel alleen hun geslacht en voornaam wijzigen via een rechtbank en ze hebben twee adviezen van deskundigen nodig.

  De geplande wetswijziging zal  geen invloed hebben op de beslissing of iemand als vrouw of man aan vrouw aan sport doet. Dat moeten de individuele sportbonden beslissen.Vorige week liet de Duitse voetbalbond al weten dat transgender en non-binaire voetballers zelf mogen uitmaken of ze spelen bij een vrouwelijke of mannelijke voetbalploeg. De regeling geldt in amateur en jeugdcompetitie en in de zaalvoetbalcompetitie.

  Foto:Sharon McCutcheon // Unsplash

  Lees meer
 • Spaanse transgenders kunnen mogelijk binnenkort hun gender op documenten laten aanpassen

  De Spaanse ministerraad heeft maandag een eerste versie van een wet goedgekeurd die het mogelijk moet maken dat transgender personen hun wettelijke genderidentiteit kunnen laten aanpassen zonder dat ze hiervoor een hormonentherapie of een operatie moeten ondergaan. De wet moet nog goedgekeurd worden door het Spaanse parlement.

  Als dat ook daar gebeurt kan iedereen die in Spanje ingeschreven staat en ouder is dan 16 jaar hun naam en gendermarker op hun identiteitspapieren laten veranderen. Ook jongeren tussen de 14 en 16 jaar kunnen dat als ze de goedkeuring hebben van hun ouders. Kinderen tussen de 12 en 14 jaar moeten wel eerst langs de rechtbank passeren vooraleer ze toestemming krijgen om hun papieren te laten aanpassen.

  Ook transmigranten zouden via het recht op zelfbeschikking op de documenten die door de Spaanse overheidsdiensten worden uitgereikt hun gender identiteit kunnen laten vermelden. Ze moeten wel bewijzen dat ze niet in hun land van herkomst hun een transitie niet kunnen  voltooien.

  Foto: Lena Balk // Unsplash

   

  Lees meer
 • Transvrouw slachtoffer van bedreigingen in Tienen

  Zaterdagavond omstreeks half vijf ’s avonds heeft een dronken man een transvrouw bedreigd en lastig gevallen aan het station van Tienen. “Jij moet de bak invliegen. Jij bent geen vrouw”, zo bedreigde de dronken man Moniek Amen die het voorval kon filmen. Moniek deed haar verhaal bij de collega’s van ROB TV.

  Moniek zat rond halfvijf aan het station van Tienen toen de man haar begon te bedreigen. “Hij zei omdat ik trans was dat ik zelfmoord moest plegen. Hij ging mij een mes geven en dat ik achter het station moest gaan en mij de keel oversnijden. Hij ging me oppakken en wou vechten van man tot man.” De man zei ook dat hij haar ook achter de trein zou smijten.

  De man, die op de beelden te zien is met een aantal blikjes bier rond hem, bedreigde ook een meisje dat met een regenboogvlag uit het station kwam.

  Moniek legde klacht neer bij het gelijke kansencentrum Unia en de politie. Vooraleer de agenten aan het station aankwamen was de dronkaard al verdwenen. Volgens Moniek namen de agenten haar klacht niet serieus. “De politie is gearriveerd en het enige wat ik te horen kreeg was dat ik in de week moest langskomen om een klacht te gaan indienen.”

  Aan ROB TV liet de politie weten dat ze zulke gevallen wel degelijk serieus opnemen en dat er met een onderzoek gestart is dat moet nagaan waarom er zaterdag zelf niet werd ingegrepen.

  Bron & Foto: ROB TV

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste