Transgender

 • Vanessa van Cartier wint tweede seizoen Drag Race Holland

  Vanessa van Cartier heeft het tweede seizoen gewonnen van ‘Drag Race Holland’. Daarmee zorgt de showqueen meteen voor een dubbele primeur bij onze noorderburen. Zij is immers de eerste Vlaamse en ook post-op transvrouw die de verkiezing wint. Zij haalde het van de andere twee finalisten Vivaldi en My Liltte Puny.

  Het palmares van Vanessa mag nog verder uitgebreid worden. Ze was van bij de start één van de favorieten want zowel in ons land, Nederland en de rest van Europa verdiende ze de voorbije jaren reeds haar sporen. Zo pakte ze de winst als eerste post-op transgender op de Miss Continental verkiezing in Chicago. 

  “Dit is niet te geloven. Ik ben van mening: never stop dreaming. En zoals ik altijd zeg: Don’t dream it, be it!’ Ik ben zeer gelukkig!” aldus Vanessa van Cartier.

   

  De overwinning van Drag Race Holland blijft ook een beetje ‘in de familie’ Zij is immers  de drag moeder van Envy Peru die het eerste seizoen won van Drag Race Holland.

  Lees meer
 • Britse transjongeren behouden toegang tot hormoonblokkers

  De Britse gezondheidsdienst NHS heeft het beroep tegen de controverse uitspraak in de Keira Bell zaak gewonnen. Volgens een vonnis van een lagere rechtbank mochten er geen hormoonblokkers meer toegediend worden aan transtieners jonger dan zestien jaar. Volgens het vonnis konden transtieners jonger dan 16 jaar niet instemmen met een geslachtsveranderende operatie. Vooraleer ze aan hun transitie met het innemen van hormoonblokkers die hun puberteit moeten stoppen konden beginnen moesten ze hiervoor voor een rechter verschijnen.

   

  De NHS ging meteen in beroep tegen deze uitspraak omdat jongeren die reeds hormoonblokkers namen voor de uitspraak hierdoor hun transitieproces noodgedwongen moesten stopzetten of uitstellen tot hun zestiende omdat ze hun toegang tot die hormonenblokkers zouden verliezen.

   

  In het vonnis dat het Britse Hof van beroep vrijdag uitsprak staat te lezen dat het ‘ongepast’ is dat het Hof van beroep ‘begeleiding moet bieden aan transjongeren omdat die geen toestemming zouden kunnen geven om met hormoonblokkers te beginnen. De rechtszaak die aan de basis lag van het vonnis zou volgens het Hof van Beroep zelfs meteen verworpen moeten geweest zijn.

   

  ‘Het Hof van beroep erkent het feit dat het eerste vonnis er kwam om kinderen die te maken hebben met genderdysforie en die zeer kwetsbaar zijn te beschermen maar mocht de lagere rechtbank niet alle tieners over dezelfde kam scheren en mocht die dan ook geen uitspraak doen over het verbod om met hormoonblokkers te beginnen.

  Het Hof van Beroep vergelijkt  het innemen van puberteitsblokkers door transjongeren onder de zestien jaar met het innemen en gebruiken van voorbehoedmiddelen. Die zijn wel beschikbaar voor pubers onder de zestien jaar.

   

  Lees meer
 • Vanessa Van Cartier als enige Vlaamse dragqueen in nieuw seizoen van Drag Race Holland

  Na een succesvol eerste seizoen zijn dinsdag de tien nieuwe kandidaten voorgesteld voor de Nederlandse versie van Ru Paul’s Drag Race. Ook dit jaar wordt het een Amsterdams onderonsje. Van de tien kandidaten komen er immers acht uit Amsterdam. De enige uitzonderingen zijn de Vlaamse Vanessa Van Cartier die haar tijd doorbrengt in Zele en Rotterdam en Vivaldi uit Enschede.  Vanaf 6 augustus is de strijd tussen de tien kandidaten te zien in het tweede seizoen van Drag Race Holland. 

  Deze queens strijden om de titel: The Countess (Tom Haegens,22,Amsterdam), Ivy-Elyse Monroe (Ryantino Troenokarso, 35, Amsterdam), Juicy Kutoure (Mishel Bronx, 24, Amsterdam), Keta Minaj (Bobby Snijder, 39, Amsterdam), Love Masisi (Pierre Alaxandre, 40, Amsterdam), My Little Puny (Boris Schreurs, 39,Amsterdam), Reggy B (Bram Louts,25, Amsterdam), Tabitha (Edson De Randamie,Amsterdam), Vanessa Van Cartier (Vanessa Crockeart,Zele/Rotterdam) en Vivaldi (Tim Loohuis,22, Enschede).Eén van hen zal Envy Peru opvolgen.

  Enige Vlaamse dragqueen

  Wij supporteren natuurlijk voor de enige Vlaamse queen in de competitie. Vanessa Van Cartier heeft immers reeds het meeste op internationaal vlak gepresteerd. Internationaal heeft ze, naast België, Nederland en Europa, haar sporen verdiend in de drag scene door de winst te pakken als eerste post-op transgender binnen de Miss Continental verkiezing in Chicago. Maar Vanessa is vooral legendarisch vanwege haar prachtige lip syncs en haar gepolijste stijl van drag. Zij is de drag moeder van Envy Peru, winnares van seizoen 1, en ze vertegenwoordigt met trots de trans community waar ze nog steeds dagelijks voor vecht. Ze probeert altijd een verhaal te vertellen en een boodschap te delen. 

  Het tweede seizoen van Drag Race Holland, geproduceerd door Vincent TV, is vanaf vrijdag 6 augustus wekelijks exclusief te zien bij Videoland.

   

  Lees meer
 • 13 Reasons Why-ster komt uit de kast als transvrouw

  Tommy Dorfman, die bekend werd als Ryan Shaver in de Netflix serie ’13 reasons why’ heeft in een nieuw interview in het Amerikaanse blad Time meer duidelijkheid gegeven over haar genderidentiteit. “Ik leef en identificeer me al een jaar  als een vrouw, een transvrouw”, zo zei de 29-jarige, die eerder al als non-binair uit de kast kwam in het interview.

  “Het is vreemd om te denken over deze coming-out, omdat ik nergens heen ben gegaan. Ik zie die van vandaag als een herintroductie van mij als een vrouw.”

  Op haar Instagram is Tommy al een tijdje te zien in vrouwenkleren maar toch vond ze het nodig om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen.

  “Coming-out wordt altijd gezien als een grote onthulling, maar ik ben altijd out geweest. Vandaag gaat het om duidelijkheid. Ik ben een transvrouw en mijn voornaamwoorden zijn zij/haar. Mijn naam is Tommy. Met haar coming-out laat Tommy ook weten dat zij niet langer ‘mannelijke’ rollen, zoals ze tot nu deed, zal spelen.  Ze maakt zich wel zorgen over de eventuele impact die haar transitie op haar carrière zal hebben.

  “”Het is onmogelijk voor mij om mijn professionele en persoonlijke transitie te scheiden, omdat mijn gezicht en lichaam gelinkt zijn aan mijn Carriere. Ik wordt het meeste erkend als de bitchy homoseksuele dichter uit een soap en ik vrees, dat door de actieve transitie in mijn persoonlijke leven, ik de carrière die ik heb zal verliezen.”

  Zij zal wel de voornaam Tommy blijven gebruiken omdat dit een eerbetoon is aan haar oom die enkele maanden na haar geboorte stierf.

  Lees meer
 • Trans personen 29% minder vaak op sollicitatiegesprek

  Uit praktijktesten die de Universiteit van Gent uitvoerde op de Gentse arbeidsmarkt blijkt dat in bijna één op drie gevallen transpersonen minder vaak worden uitgenodigd voor een solliciatatiegesprek. De Universiteit Gent voerde in opdracht van Stad Gent praktijktesten uit om discriminatie bij de toegang tot de Gentse arbeidsmarkt te evalueren. Daarbij werden de discriminatiegronden genderidentiteit, leeftijd, afkomst, gezondheidstoestand en arbeidsbeperking getest. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen zetelde in de stuurgroep van het project vanwege zijn expertise binnen het genderthema.  

  Door middel van correspondentietesten, waarbij als reactie op dezelfde vacatures paren van CV’s en motivatiebrieven werden verstuurd die enkel verschilden doordat één van beiden een discriminatiegrond bevatte, brachten de onderzoekers discriminatie in verschillende sectoren in kaart.

  Het onderzoek is uniek in België, omdat het de eerste keer is dat discriminatie op basis van genderidentiteit werd getest. De resultaten zijn opvallend: personen die in hun CV of motivatiebrief aangeven dat ze transgender zijn, werden 29% minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

  Voor Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut, is dat een duidelijk signaal dat er nog veel werk aan de winkel is: “We wisten al dat trans personen vaak te maken krijgen met discriminatie, niet enkel op de arbeidsmarkt, maar in alle levensdomeinen. Deze studie plakt daar nu concrete cijfers op. De resultaten van de praktijktesten zijn verontrustend, en lezen dan ook als een oproep aan de politiek om te blijven investeren in de missie van het Instituut.”

  De studie bracht ook aan het licht dat leeftijdsdiscriminatie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, en dat het bij personen met een migratieachtergrond vooral de mannen zijn die minder kans maken op een positief antwoord.

  Trans personen die omwille van hun genderidentiteit gediscrimineerd worden kunnen gratis bij het Instituut terecht voor vertrouwelijke juridische bijstand via het gratis telefoonnummer 0800/12 800 of via de website http://igvm-iefh.belgium.be.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste