Transgender

  • Republikeinen willen met wetsvoorstel transjongeren weghalen bij hun ouders in Florida

    In de Amerikaanse staat Florida hebben republikeinen opnieuw een wetsvoorstel ingediend waardoor transgender jongeren en hun toegang tot genderbevestigende gezondheidszorg opnieuw onder vuur komen te liggen. Als  het wetsvoorstel wordt goedgekeurd kunnen transjongeren zelfs bij hun ouders worden weggehaald als ze ‘het risico lopen’ om zulke zorg van hen  te krijgen. 

    Met het wetsvoorstel zouden de rechtbanken in Florida de mogelijkheid hebben om jongeren die ‘het risico lopen om gender-bevestigende gezondheidszorgen’, waaronder puberteitsblokkers of hormoontherapie in kortgeding bij de ouders of de door de rechtbanken aangestelde voogden weg te halen. Dit kan ertoe leiden dat kinderen bij ieder familielid dat hen in contact brengt met zogenoemde genderbevestigende gezondheidszorgen weggehaald kunnen worden. Bovendien kan iedere familielid die tegen het feit is dat een kind zich als transgender identificeert  naar de rechter kan stappen als ze van mening zijn dat hun ouders hun transidentiteit bevestigen en hen toegang verschaft tot genderbevestigende gezondheidszorgen.  Ook de ouders zelf kunnen bestraft worden met een gevangenisstraf of boetes.

     

    Volgens Alejandra Caraballo van de  Harvard Law School’s Cyberlaw Clinic maakt het wetsvoorstel zelfs mogelijk dat de staat op een ‘wettelijke manier’ transjongeren kan ontvoeren omdat de rechtbank in kortgeding een uitspraak kan doen zonder dat ze daarbij  rekening moet houden met eerdere vonnissen van andere rechtbanken en/of het hoederecht van de ouder(s).

    “De wet gaat nog verder in het schenden van Interjurisdictionele hoffelijkheid door de rechtbanken te machtigen om kinderbevoegdheden van andere rechtbanken alleen op te heffen als het kind trans is," schreef Caraballo. "Dit is een groen licht voor transfoob ingestelde familieleden om een door de staat gesponsorde ontvoeringen uit te voeren.”

    Caraballo voegde eraan toe dat met de wet ook "alle openbare financiering voor genderbevestigende zorg” verboden zou worden, ongeacht of het behandelingen voor minderjarigen of volwassenen zijn. Ook zouden ambtenaren niet langer meer door hun ziekteverzekering  gedekt zijn voor transgezondheidszorg.

     

    Het afgelopen jaar is in Florida, net als in de meeste andere door republikeinen geregeerde staten, het aantal wetsvoorstellen ,die van toepassing zijn op transgenders, toegenomen in vergelijking met de andere jaren. Sommige organisaties noemen de voorstellen een ‘georchestreerde genocide van transpersonen’.  Volgens de non-profit organisatie American Civil Liberties Union  (ACLU) zijn er dit jaar alleen al 382 zulke wetsvoorstellen ingediend in heel de VS. 

     

    In Florida tekende de Republikeinse gouverneur Ron de Santis in maart 2022 de ‘‘Don’t Say Gay’-wet waardoor LGBTQ+-onderwerpen niet meer besproken mogen worden in de scholen in Florida. In 2021 deed hij  al hetzelfde met een wet waardoor transmeisjes niet meer mochten deelnemen in competitiesporten bij meisjesteams. Deze legislatuur werden reeds wetten ingediend die ervoor moeten zorgen dat transpersonen  geen openbare toiletten meer mogen gebruiken, hen uitsluiten van genderbevestigende medische zorgen en de ‘Don’t Say Gay’-wet ook uitbreidt naar meerderjarige studenten en het gebruik van zelfgekozen voornaamwoorden en namen door trans en non-binaire studenten en hun leraars verbiedt.

    Lees meer
  • Voor verkrachting veroordeelde transvrouw moet gevangenisstraf van acht jaar uitzitten in mannengevangenis

    De 31-jarige Schotse transvrouw, die vorige maand reeds door de rechtbank van Edinburgh schuldig werd bevonden aan twee verkrachtingen van vrouwen is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en een terbeschikkingstelling van drie jaar. Na de veroordeling barstte in Schotland een hele discussie rond of ze in een vrouwengevangenis kon opgesloten worden omdat ze de verkrachtingen pleegde toen ze nog een man was. 

    De vrouw was tijdelijke opgesloten in een vrouwengevangenis. Toen dat bekend werd en dat ze beschuldigd werd van de verkrachting van twee vrouwen ontstond daar heel wat kritiek en verontwaardiging over in zowel Schotland als het Verenigd Koninkrijk. Critici vreesden voor de veiligheid van de andere vrouwelijke gevangenen.De Schotse autoriteiten besloten daarop dat ze haar straf in een mannengevangenis zal moeten uitzitten.

    Die controverse kwam net nadat Schotland een verregaande transitiewet had goedgekeurd waardoor transpersonen makkelijker van gender konden veranderen. Die wet werd vrijwel onmiddellijk door de regering in Londen geannuleerd wat op zich opnieuw voor heel wat commotie zorgde.

    Voormalig premier Nicola Sturgeon kreeg heel wat kritiek omdat ze zich niet duidelijk uitsprak over de manier waarop er in dit soort gevallen omgegaan moet worden met mensen die van geslacht zijn veranderd. Sturgeon stapte midden februari op en verwees onder meer naar de ophef die was ontstaan na de goedkeuring van de transgenderwet in de toelichting bij haar ontslag.

    Foto: Ye Jinghan // Unsplash

    Lees meer
  • Voor het eerst een transvrouw geëxecuteerd in de VS

    Afgelopen dinsdag is er voor het eerst een ter dood veroordeelde transvrouw met een dodelijke injectie geëxecuteerd. De 49-jarige Amber McLaughlin werd in Missouri  om het leven gebracht nadat ze in 2006 tot de doodsstraf veroordeeld werd voor de moord op haar voormalige vriendin Beverly Guenther in 2003. Tot op de dag van haar executie zat Amber Laughlin in een mannengevangenis.

    Haar advocaat had vorige maand nog gratie gevraagd aan gouverneur Mike Parson maar die liet weten dat hij die niet zou geven omdat de familie van Guenther rust verdiende. De advocaat had als reden voor de gratie opgegeven dat McLaughlin spijt had van haar daden en dat ze hersenschade had opgelopen en het slachtoffer was van het foetale alcohol syndroom.

    In 2006 werd McLaughlin ter dood veroordeeld voor de moord op haar ex-vriendin die ze ook een tijdlang terroriseerde. Dat werd zo erg dat Guenther een contactverbod moest vragen en dat ook kreeg. Op 20 november 2003 werd ze door McLaughlin neergestoken toen ze op weg was van haar werk naar huis. Nadien leidde McLaughlin de politie naar de plek waar ze het lichaam van Guenther gedumpt had.

    Lees meer
  • Spanje keurt nieuwe transgenderwet goed

    Het Spaanse Lagerhuis heeft donderdag een nieuwe transgenderwet goedgekeurd waardoor transpersonen vanaf 16 jaar hun wettelijke gender kunnen aanpassen zonder een medische tussenkomst. Ook kinderen tussen de 12 en 14 jaar kunnen kunnen via gerechtelijke weg om een aanpassing van hun gender vragen. Voor jongeren tussen de 14 en 16 jaar is enkel een goedkeuring van hun ouders of wettelijke voogden nodig.

    Aan de goedkeuring van de nieuwe transgenderwet ging een intensief parlementair debat van achttien maanden vooraf. Tegenstand tegen de wet kwam vooral van de rechtse oppositiepartijen, maar ook binnen de socialistische partij van premier Pedro Sánchez was er verdeeldheid.

    Tot nu toe moesten transpersonen beschikken over een diagnose van genderdysforie door verschillende artsen. Ook moesten ze in bepaalde gevallen kunnen bewijzen dat ze reeds twee jaar leefden als het gender waarmee ze zichzelf identificeren, of dat ze een hormonentherapie volgden.

    Lees meer
  • Schotland keurt nieuwe transgenderwet goed tegen de zin van Londen

    Donderdag heeft het Schotse parlement een nieuwe transgenderwet aangenomen waardoor het voor de Schotten makkelijker wordt om officieel van geslacht te veranderen. Nog voor de inkt droog was liet de Britse regering in Londen weten dat de wet nooit goedgekeurd zal worden.

    Het Schotse parlement keurde na een hevig debat de nieuwe transgenderwet  met 86 tegen  39 stemmen goed. De debatten verliepen zeer moeizaam want tegen de nieuwe wet was er veel protest gerezen. Ondermeer Harry Potter-auteur  J. K. Rowling was één van de tegenstanders van de nieuwe wet. Tegenstanders vrezen dat de nieuwe wet het voor mannen makkelijker wordt om ruimtes die enkel bedoeld zijn voor vrouwen  te betreden. Door de nieuwe wet moeten transgenders  niet langer meer  een medisch en psychiatrisch onderzoek  ondergaan vooraleer ze een aanvraag tot een aanpassing van hun gender  kunnen doen. Daarnaast moet de aanvrager nog maar drie maanden in het nieuwe geslacht door het leven gaan, terwijl dat nu nog twee jaar is. De meest omstreden maatregel in de nieuwe wet is het feit dat jongeren vanaf zestien jaar gebruik kunnen maken van de wet om hun gender aan te laten passen.

    Protest vanuit Londen

    De wet was nauwelijks door het Schotse Parlement goedgekeurd of de Britse minister voor Schotland Alister Jack liet weten dat de wet nooit door de regering in Londen zal worden goedgekeurd. Ook hij ziet de nieuwe wet als een gevaar voor vrouwen en kinderen. ‘Dat gaan we van zeer nabij bekijken, net als de mogelijke conflicten met bestaande wetgeving die geldt in het volledige Verenigd Koninkrijk. Als dat nodig is, kunnen we verhinderen dat de wet tot bij de Koning raakt voor goedkeuring.’

    De Schotse regering gaat zich ‘vurig verzetten’ tegen elke vorm van inmenging van de regering-Sunak.

    Lees meer
  • Genderbevestigende operaties worden gratis in Malta

    Enkele dagen na de pride week in Malta heeft premier Robert Abela bevestigd dat genderbevestigende operaties binnenkort helemaal terug betaald zullen worden door de ziekteverzekering. De laatste paar jaren maakte de Maltese regering al werk van de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, het verbieden van conversietherapieën en de mogelijkheid om non-binair als een genderoptie op officiële documenten te laten registreren.

    Tijdens een radiointerview op One Radio bevestigde Abela de belofte die hij eerder tijdens een toespraak op de gaypride had gemaakt. “Iedereen die een genderbevestigende operatie wil zal beroep kunnen doen op de nationale gezondheidsdienst waardoor de staat de procedure zal financieren.”

    “Mijn aanwezigheid en de rest van de ministers en parlementsleden symboliseren de boodschap dat, ondanks we al veel hebben gedaan, er nog meer zit aan te komen.”

    De verklaring van Abela komt er twee weken nadat zijn regering officieel het verbod op bloeddonaties door homoseksuele mannen ophief.

    Lees meer
  • Ziekteverzekering betaalt niet langer kosten van genderbevestigende zorg terug in Florida

    Vanaf zondag zal de ziekteverzekering Medicaid geen kosten meer terug betalen die gemaakt worden in het kader van gender bevestigende medische zorgen van transgenders in Florida. Dat is het gevolg van een nieuwe richtlijn die de Medische Gezondheidsraad begin deze maand heeft goedgekeurd.

     

    Door die beslissing wordt de terugbetaling van genderbevestigende operaties, puberteitsblokkers, hormoontherapie en ‘andere procedures die de primaire of secundaire geslachtskenmerken’ aanpassen geschrapt. Verschillende instanties hebben de beslissing al veroordeeld en schadelijk voor de LGBTQ-gemeenschap genoemd.  In een gezamenlijke verklaring halen de organisaties Lambda Legal, Southern Legal Counsel, Florida Health Justice Project, en National Health Law Program hard uit naar Medicaid en de Gouverneur van Florida Ron DeSantis omdat ze met die beslissing transgenderpersonen in gevaar brengen.

    “Deze richtlijn vertegenwoordigt een gevaarlijke escalatie in de politieke ijver van gouverneur DeSantis om LGBTQ+-personen, en in het bijzonder transgenderjongeren, in Florida te vervolgen. Lambda Legal, Southern Legal Counsel, Florida Health Justice Project en National Health Law Program veroordelen de wrede poging  om transgender inwoners in Florida, die op Medicaid een beroep doen, de toegang  tot essentiële, medisch noodzakelijke en vaak levensreddende medische zorg te ontzeggen.”

    De wijziging in de terugbetaling is een direct gevolg van transfobe memo die de conservatieve Algemene Chirurg  Joseph Ladapo  naar de Medische raad van de staat Florida stuurde. In die memo raadde hij aan om alle genderbevestigende zorg voor transponeren en iedereen die steun krijgt van Medicaid stop te zetten. In de memo haalde hij ook twaalf redenen aan die rechtstreeks komen uit een transfoob rapport van het departement van Gezondheid van de staat. Dat rapport veroordeelde de sociale en medische transitie van transjongeren in Florida. Volgens een onderzoek dat Vice deed bleek dat de memo van Ladapo vol stond met conclusies uit misleidende studies en die afkomstig waren van anti-trans organisaties.

    Foto: Myriam Zilles // Unsplash

    Lees meer
  • Duitsers kunnen binnenkort zelf naam en gender kiezen

    De Duitse ministeries van Justitie en Familiezaken hebben een wettekst ingediend die moet toelaten dat Duitse burgers voortaan zelf hun wettelijke gender en voornaam kunnen bepalen. Als de wet wordt goedgekeurd kan dat gebeuren na een eenvoudige melding van hun nieuwe naam en gender bij de burgerlijke stand van hun gemeente of stad. Het wetsvoorstel moet ook de Duitse  ‘Transseksuelenwet’ vervangen die voorbijgestreefd en achterhaald is. 

    Ook tieners kunnen vanaf hun veertiende na toestemming van hun ouders hun gender en voornaam laten wijzigen. Voor de leeftijd van veertien jaar is een geschreven verklaring van hun ouders of wettelijke voogd nodig. De Duitse kinderbeschermingsbond steunt het plan voor de eenvoudige procedure omdat het  een enorme druk bij jongeren kan wegnemen. 

    Om er zeker van te zijn dat de wijziging bij de burgerlijke stand een serieuze beslissing is, zijn het nieuwe gender en de nieuwe voornaam over het algemeen minstens een jaar geldig. Bij een daadwerkelijke verandering van het geslacht blijven wel meerdere stappen nodig, zoals een medische beoordeling. Transseksuelen kunnen momenteel alleen hun geslacht en voornaam wijzigen via een rechtbank en ze hebben twee adviezen van deskundigen nodig.

    De geplande wetswijziging zal  geen invloed hebben op de beslissing of iemand als vrouw of man aan vrouw aan sport doet. Dat moeten de individuele sportbonden beslissen.Vorige week liet de Duitse voetbalbond al weten dat transgender en non-binaire voetballers zelf mogen uitmaken of ze spelen bij een vrouwelijke of mannelijke voetbalploeg. De regeling geldt in amateur en jeugdcompetitie en in de zaalvoetbalcompetitie.

    Foto:Sharon McCutcheon // Unsplash

    Lees meer
  • Spaanse transgenders kunnen mogelijk binnenkort hun gender op documenten laten aanpassen

    De Spaanse ministerraad heeft maandag een eerste versie van een wet goedgekeurd die het mogelijk moet maken dat transgender personen hun wettelijke genderidentiteit kunnen laten aanpassen zonder dat ze hiervoor een hormonentherapie of een operatie moeten ondergaan. De wet moet nog goedgekeurd worden door het Spaanse parlement.

    Als dat ook daar gebeurt kan iedereen die in Spanje ingeschreven staat en ouder is dan 16 jaar hun naam en gendermarker op hun identiteitspapieren laten veranderen. Ook jongeren tussen de 14 en 16 jaar kunnen dat als ze de goedkeuring hebben van hun ouders. Kinderen tussen de 12 en 14 jaar moeten wel eerst langs de rechtbank passeren vooraleer ze toestemming krijgen om hun papieren te laten aanpassen.

    Ook transmigranten zouden via het recht op zelfbeschikking op de documenten die door de Spaanse overheidsdiensten worden uitgereikt hun gender identiteit kunnen laten vermelden. Ze moeten wel bewijzen dat ze niet in hun land van herkomst hun een transitie niet kunnen  voltooien.

    Foto: Lena Balk // Unsplash

     

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste