Transgender

 • Gerenommeerde kinderarts wordt eerste transgender minister ooit in Amerikaanse regering

  Met zijn benoeming tot de 46ste Amerikaanse president schrijft Joe Biden ook geschiedenis. Voor het eerst zal in zijn regering een transpersoon als minister zitten. Kinderarts Rachel Levine zal de nieuwe  viceminister van Volksgezondheid worden. Dat heeft Joe Biden dinsdag bekend gemaakt. De benoeming van Levine moet nog wel goedgekeurd worden door de senaat.

  De gerenommeerde kinderarts zal de vice worden van Xavier Bercerra, een voormalig Democratisch congreslid en verantwoordelijk voor Justitie in Californië. Ook zijn benoeming moet nog worden goedgekeurd.

  In het verleden kreeg Levine ook al erkenning voor de artikels die ze schreef over de opioïdencrisis, eetstoornissen, medische marihuana en geneeskunde voor LGBTQ+ personen.

  In zijn persmededeling beklemtoont Biden dat Levine een "historische keuze" is, die "uitermate gekwalificeerd is om de gezondheidspolitiek van onze regering aan te sturen". De expert in pediatrie en psychiatrie stond tot nog toe aan het hoofd van het departement Volksgezondheid in de staat Pennsylvania. In haar staat werd ze de afgelopen maanden ook het gezicht van de strijd tegen de coronapandemie die in de VS al meer dan 400.000 slachtoffers heeft gemaakt.

  ‘Dr. Rachel Levine zal leiderschap en expertise aan de dag leggen om het volk door deze pandemie te gidsen -ongeachte hun postcode, ras, religie, seksuele voorkeur, genderidentiteit, of beperking- en ze zal beantwoorden aan de gezondheidsnoden die ons land op dit kritieke moment nodig heeft’, verklaart Biden. ‘Ze is een historische en bijzonder gekwalificeerde keuze om mee leiding te geven aan onze volksgezondheid.’

  Maria Keisling, de directeur van het Amerikaanse National Center for Transgender Equality, heeft Biden geprezen voor het feit dat hij zijn belofte houdt om  van zijn administratie een weerspiegeling van de Amerikaanse maatschappij te maken. “Vandaag maakte hij duidelijk dat transgender personen een belangrijk deel zijn van ons land. Net zoals hij tijdens zijn tijd als publieke dienaar heeft gedaan, helpt hij de belemmeringen te doorbreken.”

  Levine is niet de enige LGBTQ+persoon die in de nieuwe regering van Joe Biden zal zitten. Als hij benoemd wordt door de senaat wordt de voormalige presidentskandidaat Pete Buttegieg minister van transport. Daarmee wordt Buttigieg de eerste openlijke homoseksuele minister.

  Lees meer
 • Stepstone onderzoekt veiligheid van transgenders op de werkvloer

  Stepstone is met een onderzoek begonnen naar de ervaringen van transgenders op de werkvloer. Ook in 2017 deed de jobsite een enquete naar de verschillende uitdagingen waarmee transgenders in hun beroepsleven geconfronteerd worden. In eerste instantie worden transgenders uitgenodigd om deel te nemen aan de enquete die online kan worden ingevuld.

  De antwoorden blijven anoniem en er worden in maart van dit jaar in een algemeen verslag gepubliceerd. Het onderzoek is een vervolg op de studie die Stepstone ook in 2017 deed. Toen bleek ondermeer dat 27% van de Belgische transgender werknemers hun  job omwille van een vijandige werkomgeving verlaten had. Na input en steun van verschillende organisaties en om de wetenschappelijke vergelijkbaarheid met eerdere resultaten te waarborgen werd de vragenlijst geactualiseerd naar 2021.

  Je kan de vragenlijst vinden op:  https://www.surveymonkey.com/r/stepstonetransgender?lang=nl

  Lees meer
 • Wachtlijst van anderhalf jaar bij Centrum voor seksuologie en gender in Gent

  Als je vandaag voor de eerste keer naar het UZ Gent belt voor transgenderzorg moet je nog anderhalf jaar wachten voor je langs  kan gaan voor een eerste gesprek. Volgens professor Guy T'Sjoen is het het Centrum voor seksuologie en gender (CSG) het slachtoffer van zijn eigen succes. “Vandaag staan er nog 769 mensen op de wachtlijst  en worden zowat 1.300 transgender personen geïnformeerd en in begeleiding”, zo laat T’Sjoen weten aan Belga.

  Momenteel worden de patiënten die zich nu aanmelden eerst doorverwezen naar de website van het Transgenderinfopunt waar ze een zorgkaart terug kunnen vinden waarop een overzicht staat van de psychologen in Vlaanderen die vertrouwd zijn met dit thema.

  Tien jaar geleden waren er nog maar 25 mensen patiënten. Dat aantal groeide tot 300 drie jaar geleden. Eind 2019 stonden er in totaal 562 mensen op de wachtlijst, wat een wachttijd betekende van zeven maanden. Het afgelopen jaar kwamen er nog eens 646 nieuwe aanmeldingen. Een gedeelte van de stijging van het aantal consultaties is te wijten aan het stijgende aantal rolmodellen in de media, de toegenomen openheid over het thema en de wettelijke vooruitgang waardoor je niet langer meer een geslachtsveranderende operatie moet ondergaan om voor de voornaam veranderen. Ook in Nederland stijgt het aantal aanmeldingen al jaren en het centrum verwacht niet dat de stijging zal afnemen. 

  Volgens professor T’Sjoen brengt die lange wachttijd ook ondermeer risico’s op zelfmedicatie met zich mee. “We zijn ook bezorgd over de mentale gezondheid van sommige mensen. We weten dat de cijfers bij trangenderpersonen met zelfmoordgedachten en pogingen hoger zijn dan bij de algemene bevolking. Dat is zeker een bezorgdheid.”

  “Het UZ Gent heeft enorm geïnvesteerd in het opzetten van deze mogelijkheden en heeft voldoende ruimte  en personeel voorzien”, aldus T’Sjoen. Het  CSG plant dit jaar vijf bijkomende aanwervingen, onder wie twee psychologen. “Maar dan zitten we echt aan ons maximum. We hebben niet meer plaats. We hebben al een nieuwe verdieping gekregen om alles te organiseren. Dit is een warme oproep aan andere centra om deze zorg ook op poten te zetten", aldus T'Sjoen.

  In Genk is het ZOL bezig met het opzetten van een eigen genderteam maar T’Sjoen lanceert ook een oproep in de richting van Wallonie. "Transgenders van daar komen vaak naar Gent voor een behandeling."

  Bron: Belga/VRT NWS

  Lees meer
 • Petra De Sutter wint Media Award

  Vicepremier Petra De Sutter (Groen) heeft de OUT Media Award  gekregen voor de meest LGBT+ vriendelijke mediapersoonlijkheid van 2020. De Award wordt jaarlijks uitgereikt door OUT TV. 

  Dit jaar werd ze vicepremier van België en dit als allereerste transvrouw in die functie. "Ik ben vereerd met deze award en titel. De representatie van LGBT+ personen in de media is zeer belangrijk. Ik begrijp dat deze award voor zeer veel mensen een steun is en dat er nog steeds LGBT+ rolmodellen en publieke figuren nodig zijn om andere mensen te inspireren," reageert Petra De Sutter, "Eigenlijk zou het geen issue meer mogen zijn en zou het nog beter zijn mocht deze award niet eens bestaan. Maar het feit dat deze award bestaat, geeft aan dat het wel degelijk nodig is. Er is nog altijd discriminatie en geweld naar de LGBT+ gemeenschap toe. We mogen niet vergeten dat veel mensen nog steeds worstelen met ofwel hun eigen seksuele oriëntatie of genderidentiteit, ofwel met de reacties vanuit hun directe omgeving. Zelfs met de vele goede rechten die we hebben in dit land is het voor holebi's en transgenderpersonen nog steeds moeilijker om een relatie aan te gaan, om werk te vinden of om zich persoonlijk te uiten in het leven. Dat mag zichtbaar gemaakt worden en moet op de agenda blijven staan zodat we er voortdurend aan herinnerd worden dat er nog werk aan de winkel is," aldus de minister van Groen.

   

  Bijna 5.000 Vlaamse LGBT+ personen brachten de voorbije weken online hun stem uit: een record met 3.000 voorkeurstemmen voor De Sutter. De vice-eersteminister won de award van onder andere onderneemster Jitske Van de Veire, Christophe Ramont en Nick Laenen uit 'Blind Getrouwd', Tristan Swennen uit 'Boer Zoekt Vrouw' en uroloog Piet Hoebeke.

  Lees meer
 • Zwitserse regering keurt zowel homohuwelijk als genderaanpassing op documenten goed

  Vrijdag zijn er twee wetten goedgekeurd waardoor homoseksuele koppels kunnen trouwen en er niet langer langs een dokter of rechter moeten passeren alvorens de geslachtsaanduiding op de identiteitspapieren van de Zwitserse transgenders kan veranderd worden.

  Huwelijk voor iedereen

  De ‘Huwelijk voor iedereen’-wet werd  zeven jaar geleden reeds voor de eerste keer ingediend. De wet werd goedgekeurd in de Nationale Raad (het Zwitserse lagerhuis) met 136 stemmen tegen 48. Daarna werd de wet ook met 24 tegen 11 aangenomen in het Hogerhuis. Mogelijk komt er nog een referendum dat kan aangevraagd worden door de tegenstanders van de goedgekeurde wet. Maar mensenrechten-activisten zeggen dat uit opiniepeilingen blijkt dat 81 procent van de Zwitserse bevolking voorstander is van de openstelling van het huwelijk voor homoseksuele koppels.

  Verklaring op eer

  Ook de wet die het mogelijk maakt om de geslachtsaanduiding te veranderen op de identiteitspapieren van transgenders op basis van een simpele verklaring werd goedgekeurd door het Zwitserse parlement. De minimumleeftijd  waar op dit kan gebeuren zonder de goedkeuring van de ouders is 16 jaar. Voor de goedkeuring moesten zowel volwassenen als kinderen eerst passeren bij een dokter en rechtbank vooraleer ze hun geslachtsaanduiding konden veranderen.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste