Transgender

 • Nederlandse partij NSC wil dat nieuwe transgenderwet binnen maand verdwijnt

  De Nederlandse partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) wil dat de nieuwe transgenderwet die momenteel op tafel ligt in de Tweede Kamer binnen de maand verdwijnt. Het aftredende kabinet-Rutte III probeerde met het wetsvoorstel om het  eenvoudiger te maken voor mensen om hun geslacht in het paspoort te laten wijzigen zonder dat ze hiervoor nog langer over een deskundigenverklaring moeten beschikken. Ook zou aanpassing van geslachtsregistratie mogelijk moeten worden voor kinderen onder de 16 jaar.  De conservatieve partij diende, tot groot ongenoegen van de progressieve en linkse partijen in de Kamer, zoals D66, PvdD en GL-PvdA, hiervoor een motie in waarin demissionair minister Franc Weerwind (D66) verzocht wordt om zijn wetsvoorstellen in te trekken.

  NSC, die momenteel in de formatie van een nieuw kabinet betrokken liet vorige week weten dat ze net als de  PVV, BBB, CDA, FVD, ChristenUnie, SGP en JA21 tegen de verruiming zijn van de transgenderwet zoals die nu op tafel ligt en vroegen aan  demissionair minister Franc Weerwind (D66) om zijn wetsvoorstel in te trekken.Die liet echter weten dat hij daar niet op zou ingaan. Daarom werd er door  kamerlid Nicolien van Vroonhoven (NSC) een motie ingediend. Omdat  het conservatieve blok sinds de verkiezingen een meerderheid in de Kamer heeft wordt deze naar alle waarschijnlijkheid aangenomen. Als dat gebeurt kan het demissionaire kabinet besluiten of ze de voorstellen tot het wijzigen van de wet gaan intrekken. Het is niet verplicht om aangenomen moties uit te voeren.

  Lees meer
 • Vaticaan: genderbevestigende chirurgie, draagmoederschap en gendertheorie bedreigen de menselijke waardigheid

  Genderbevestigende chirurgie en draagmoederschap vormen volgens het Vaticaan een groot gevaar voor de menselijke waardigheid en worden daarmee op gelijke hoogte geplaatst als abortus en euthanasie. Dat staat te lezen in een maandag vrijgegeven nieuwe doctrine “Infinite Dignity”. Volgens de Rooms-Katholieke kerk gaan genderbevestigende operaties en draagmoederschap in tegen de ‘plannen van God voor het menselijke leven”.

  Volgens de nieuwe doctrine gaat de ‘gendertheorie’ of het idee dat iemand zijn gender kan veranderen in tegen de wil van God die mannen en vrouwen biologisch creëerde als twee aparte, biologisch verschillende  wezens. Ook moet er volgens het Vaticaan hieraan niet geknutseld worden in een poging om zelf voor God te spelen.

  “Het volgt dat elke geslachtsveranderende ingreep, in de regel, de unieke waardigheid riskeert te bedreigen die de persoon heeft ontvangen vanaf het moment van conceptie," zo staat te lezen in de twintigpagina’s tellende doctrine. De doctrine maakt wel een onderscheid tussen genderbevestigende operaties, die verworpen worden, en “genitale afwijkingen’ die tijdens de geboorte voortkomen en zich verder ontwikkelen. Deze laatste afwijkingen kunnen “opgelost” worden met de hulp van gezondheidswerkers.

  Terwijl de doctrine enerzijds gendertheorie verwerpt, bevestigd het nogmaals dat homoseksueel zijn geen misdaad is. Dat zei Paus Franciscus al in een interview met de Associated Press in 2023. Door het ook in de nieuwe doctrine te vermelden wordt het ook een onderdeel van de officiële doctrine van het Vaticaan. Daarmee wordt er duidelijk verwezen dat in heel wat landen, waaronder in verschillende Afrikaanse landen, homoseksualiteit nog steeds strafbaar is.

   

  Lees meer
 • Euphoria-actrice wil af van label van transseksuele actrice

  Actrice Hunter Shafer (25) wil niet langer meer bekend staan als ‘die transseksuele actrice’ en heeft aangekondigd dat ze geen transgender tollen meer zal aanvaarden. Volgens Shafer heeft het  label "transseksuele actrice" zijn glans heeft verloren, ondanks de betekenis ervan binnen de LGBTQ-gemeenschap. Shafer werd vooral bekend als  het transgenderpersonage Jules Vaughn in de serie ‘Euphoria’.

  De actrice deed haar uitspraken in GQ Magazine waar ze deze maand ook de cover steelt.  “Er zijn mij heel veel transrollen aangeboden en ik wil het gewoon niet doen. Ik wil er niet over praten.”  Shafer beseft dat ze de afgelopen jaren, mede door haar rol in Euphoria, is uitgegroeid tot een van de bekendste transgender personen in Hollywood en dat ze een belangrijke bijdrage heeft geleverd die de zichtbaarheid van de transgemeenschap heeft verbeterd. Maar nu wil ze af van het label en gewoon verder gaan als vrouw.

  "Zodra ik het zeg, wordt het opgeblazen," voegde Schafeer toe. "Het duurde even voordat ik dat leerde, en het duurde ook even voordat ik leerde dat ik niet gereduceerd wil worden tot dat, en ik vind het uiteindelijk denigrerend voor mij en wat ik wil doen. Vooral na de middelbare school was ik het zat om erover te praten. Ik heb zo hard gewerkt om te komen waar ik nu ben, voorbij die echt moeilijke punten in mijn transitie, en nu wil ik gewoon een meisje zijn en eindelijk verdergaan."

  Foto: Harald Krichel, CC BY-SA 4.0  via Wikimedia Commons

  Lees meer
 • Japanse rechtbank erkent genderidentiteit zonder chirurgische ingreep

  Een familierechtbank in Japan heeft in een historische uitspraak ervoor gezorgd dat een transman zijn identiteitsdocumenten kan laten aanpassen zonder dat hij daarvoor de verplichte geslachtsoperatie moet ondergaan. De uitspraak van de familierechtbank in Tsuyama dateert reeds van 7 februari en komt er acht jaar nadat Tacaquito Usui hiervoor een eerste keer naar de rechtbank stapte en toen ongelijk kreeg.

  Volgens de Japan Times is de transman een boer uit Shinjo waar hij met zijn partner en haar 13-jarige zoon leeft. Nu dat Usui de toestemming van de rechtbank heeft gekregen om zijn wettelijke gender aan te passen op zijn identiteitspapieren kan het koppel ook in het huwelijk treden.

  Deze historische uitspraak werd mogelijk nadat het Japanse hooggerechtshof in oktober vorig jaar een wet uit 2004 vernietigde die transpersonen verplichtte een operatie te ondergaan waar hun voortplantingsorganen verwijderd werden vooraleer hun gender op hun identiteitsdocumenten aangepast kan worden.  Volgens het hooggerechtshof ging dit in tegen het grondwettelijke recht van transpersonen om niet gediscrimineerd te worden en de lichamelijke integriteit van transpersonen aantastte.

  Lees meer
 • Levenslang voor moord op transmeisje Brianna Ghey

  Scarlett Jenkinson en Eddie Ratcliffe,de twee zestienjarige jongeren die vorige jaar het Britse transmeisje Brianna Ghey met verschillende messteken om het leven brachten, zijn afgelopen vrijdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. 

  Jenkinson moet minimum een gevangenisstraf van 22 jaar uitzitten terwijl Ratcliffe twintig jaar in de cel moet blijven voor de, volgens de rechter, geplande en brutale sadistische moord die werd ingegeven door haat tegenover Brianna Ghey omwille dat ze zich identificeerde als transvrouw.

  Na de moord op Brianna Ghey op 11 februari 2023 kwam aan het licht dat de twee jongeren een ‘kill list” hadden gemaakt waarop de namen van nog vier andere tieners stonden.

  Het was Jenkinson die het eerst bevriend geraakte met Brianna nadat ze geobsedeerd door haar was.Ratcliffe ontmoette Brianna pas op de dag dat ze vermoord zou worden. De twee vielen op 11 februari 2023 het zestienjarige transmeisje aan in een park in Cheshire en dienden haar daar 28 messteken toe. De twee ontkenden dat ze Ghey vermoord hadden en gaven elkaar de schuld. Het bebloede mes werd in de slaapkamer van de jongen aangetroffen en in de slaapkamer van het meisje werd een verfrommeld notabriefje gevonden met daarop het plan om Ghey te vermoorden. 

  Tijdens de rechtszaak kreeg de jury ook te horen dat de beide tieners, die nu zestien zijn, geobsedeerd zijn met geweld, martelingen en de dood.

  Lees meer
 • Moordenaars van Brianna Ghey schuldig bevonden

  Een minderjarige jongen en meisje zijn woensdag schuldig bevonden voor de moord op Brianna Grey. De twee vielen op 11 februari 2023 het zestienjarige transmeisje aan in een park in Cheshire en dienden haar daar 28 messteken toe.

  Woensdag werden de beide daders unaniem door een jury schuldig bevonden voor de moord. De twee ontkenden dat ze Ghey vermoord hadden en gaven elkaar de schuld. Het bebloede mes werd in de slaapkamer van de jongen aangetroffen en in de slaapkamer van het meisje werd een verfrommeld notabriefje gevonden met daarop het plan om Ghey te vermoorden. 

  Tijdens de rechtszaak kreeg de jury ook te horen dat de beide tieners, die nu zestien zijn, geobsedeerd zijn met geweld, martelingen en de dood. Ze hadden ook een moordlijst opgesteld met daarop de namen van mensen die ze wilden vermoorden waaronder Ghey en nog vier andere kinderen. Sinds hun elfde, en in aanloop op de moord, stuurden ze elkaar duizenden berichten waarin ze hun gestoorde plannen bespraken. Tijdens het onderzoek en de rechtszaak noemden ze die berichten ‘duistere fantasieën’.

  Volgende maand beslist de rechter hoelang de beide tieners de cel in moeten voor de moord op Brianna Ghey.

  Lees meer
 • Discord verbiedt misgendering en deadnaming

  De sociale media app Discord heeft zijn gebruikersvoorwaarden aangepast waardoor het verboden wordt om op het platform aan misgendering en deadnaming te doen. Ook  komt er een om een waarschuwingssysteem waarmee deze beleidsregels gehandhaafd zal worden op het platform dat vooral populair is onder gamers en Twitch-streamers.

  "Je mag geen beledigende taal gebruiken om individuen of groepen te kleineren en vernederen”, zo staat te lezen op de website van Discord. “Dit omvat het gebruiken van de verkeerde naam of aanspreekvorm voor een transgender persoon."

   

  Er is ook een waarschuwingssysteem geïmplementeerd voor gebruikers die de regels overtreden, naar verluidt met als doel gebruikers te informeren en hen in staat te stellen hun gedrag te veranderen.

  Lees meer
 • Regering maakt 480.000 euro vrij voor bijkomende trangenderzorg

  De federale regering heeft een budget van 480.000 euro vrijgemaakt voor extra transgenderzorg. Dat meldt het Transgenderinfopunt op zijn Instagram-pagina en website.Door deze financiële injectie kan er doeltreffender ingezet worden op verbreding van de zorg.“We investeren in geestelijke gezondheidszorg en zetten ook in op transgenderzorg”, aldus minister  van sociale zaken en volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Meer specifiek is een bijkomend budget voorzien van 480.000 euro om de wachtlijsten binnen de transgenderzorg aan te pakken. Met deze oproep kunnen we het aantal centra uitbreiden en de bestaande versterken.”

  Ook gaf de overheid de opdracht aan het RIZIV om een oproep te lanceren voor ziekenhuizen die zich willen kandidaat stellen als centrum voor terugbetaalbare transgenderzorg. Als ze voldoen aan de voorwaarden, kan er een zorgprogramma opgesteld worden dat gedekt wordt door de overeenkomst. De hoofdvoorwaarde is dat zij een multidisciplinair team opzetten met minstens een coördinerend arts, psycholoog voor kinderen en jongeren, psycholoog-seksuoloog, case manager en maatschappelijk werker die instaan voor het psychosociale luik. 

  Op dit moment zijn er reeds een aantal (opstartende) multidisciplinaire genderteams in Vlaanderen, maar mensen kunnen slechts bij één centrum terecht voor terugbetaalde transgenderzorg: het genderteam van het UZ Gent. In Wallonië kan men terecht bij CHU Luik. Enkel bij deze twee ziekenhuizen in België geldt de conventie transgenderzorg

  Momenteel staan er 1.932 mensen op de wachtlijst bij het genderteam van het UZ Gent. Mensen met vragen over hun gender en een vraag naar zorg moeten er gemiddeld 19 maanden wachten op een eerste intakegesprek.

  Bron: Transgenderinfopunt

  Foto: Kyle //Unsplash

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste