Transgender

 • Transgender-atleet Willy De Bruyn krijgt straatnaam in Brussel

  De voormalige wereldkampioen wielrennen Willy De Bruyn krijgt een eigen straat in Brussel. Het einde van de Groendreef, tussen het Noordstation en Tour & Taxis, wordt vernoemd naar deze vergeten wielerlegende die in 1914 als vrouw geboren werd. Hij kreeg toen de naam Elvira. Het is meteen ook de eerste transgender die in onze hoofdstad een eigen straat naar zich vernoemd krijgt.

  De Bruyn werd op 4 augustus 1914 als Elvira De Bruyn geboren als een intersekse persoon met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Op 15-jarige leeftijd reed hij voor het eerst mee met een wielerwedstrijd voor meisjes en won die met zeven minuten voorsprong. Dat was het startschot voor een succesrijke carrière als wielrenner.
  Zo won hij in 1933 het Europese kampioenschap in Aalst en werd in 1934 en 1936 , officieus wereldkampioen wielrennen bij de vrouwen. 

  Vanaf 1936 begint Willy zich te verdiepen en te interesseren in de transidentiteit en na een naamsverandering wordt hij op 24 maart 1937 officieel als man erkend.Hij was 22 jaar oud toen hij in Oudenaarde bij de burgerlijke stand inschreef als Willem Maurits De Bruyn van het mannelijk geslacht. Zijn roepnaam werd Willy.Willy reed nog even bij de mannen mee, maar behaalde daar geen noemenswaardige uitslagen.

  Nadien baatte Willy samen met zijn echtgenote nog lange tijd het café Denderleeuw in de Brusselse Noordwijk uit.
  Hij trouwde in het najaar van 1938 met Clementine Juchters, die ook aan wielrennen had gedaan en soms als kapster werkte. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak verhuisde het koppel naar Zellik waar ze ondermeer een bordeel en meerdere cafés hebben uitgebaat. Ook woonde het koppel enkele jaren in Antwerpen vooraleer hij naar America vertrok.Willy De Bruyn overleed op 13 augustus 1989 in Antwerpen, een jaar na zijn vrouw. Hij werd begraven op kosten van het OCMW.


  "De openbare ruimte is een weerspiegeling van onze collectieve geschiedenis. Door middel van straatbenamingen houden we mensen in herinnering die hebben bijgedragen aan onze samenleving", zegt schepen voor Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (Change.Brussels).

  "Willy De Bruyn, en zijn gevecht voor de erkenning van transgender personen, is een van die mensen van wie het verhaal het verdient om herinnerd te worden. We hopen op deze manier ook de bestrijding van discriminatie en transfobie te ondersteunen."

  Bron: Belga & Wikipedia
  Foto: Stichting Suzanne Daniels

  Lees meer
 • Grondwettelijk Hof geeft ├žavaria gelijk en bevestigt recht op zelfbeschikking

  Het Grondwettelijk Hof heeft LGBTI+-belangenorganisatie çavaria gelijk gegeven en bevestigt dat delen van de transgenderwet in strijd zijn met het recht op zelfbeschikking. Ook non-binaire en genderfluïde mensen moeten hun geboorteakte in overeenstemming kunnen brengen met hun genderidentiteit. De wet moet binnen redelijke termijn worden aangepast.

  Het Grondwettelijk Hof volgt de redenering dat mensen zelf moeten kunnen beslissen wat er op hun officiële documenten staat. “De transgenderwet van 2017 maakt het al makkelijker om je M in een V te veranderen of andersom”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Mensen die zich niet als man of vrouw definiëren moeten echter nog altijd kiezen tussen M of V. We zijn heel tevreden dat het Grondwettelijk Hof nu ook erkent dat er voor hen een oplossing moet worden gevonden.”

  Oplossing
  Wat die oplossing moet zijn, daar spreekt het Hof zich niet over uit. “We moeten een maatschappelijk debat voeren over hoe we deze situatie kunnen rechttrekken”, zegt Borghs. “Dat kan bijvoorbeeld door een derde optie X in te voeren of geslachtsregistratie volledig af te schaffen. Çavaria is meer dan bereid om op een constructieve manier samen met het nieuw verkozen parlement een oplossing te zoeken.”

  Onherroepelijkheid geschrapt
  Verder spreekt het Grondwettelijk Hof zich ook uit tegen de onherroepelijkheid van de transgenderwet. “De transgenderwet liet maar één aanpassing van je M of V toe. Er zijn echter ook genderfluïde mensen die hun genderidentiteit op een veranderlijke manier beleven. Sommige mensen willen hun registratie dan ook meerdere keren aanpassen”, licht Borghs toe. Het Hof oordeelt dat er geen reden is om een tweede aanpassing van je geslachtsregistratie moeilijker te maken. De huidige procedures volstaan om fraude tegen te gaan.

  Transgenderwet blijft van kracht
  De transgenderwet blijft wel van kracht. Enkel de bepalingen die non-binaire en genderfluïde personen discrimineren moeten worden aangepast. “Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat we terug gaan naar de situatie van voor 2018”, verzekert Borghs. “De transgenderwet was een enorme sprong vooruit. Door de uitspraak van het Grondwettelijk Hof moet de wet verder worden geoptimaliseerd.”

  Lees meer
 • WHO schrapt transseksualiteit als mentale aandoening

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft transseksualiteit geschrapt van de lijst van mentale aandoeningen. De beslissing werd vorige vrijdag genomen door de WHO. Verwacht wordt dat de beslissing de komende jaren zal opgenomen worden in de wetgeving van de 194 lidstaten. 

  Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch zeggen dat deze beslissing ervoor zal kunnen zorgen dat transgenders makkelijker op een wettelijke manier van geslacht kunnen veranderen als de benodigde medische diagnose niet meer nodig is.
  Volgens Graeme Reid van Human Rights Watch moeten overheden de nationale medische systemen en wetten aanpassen nu deze diagnose officieel als ouderwets wordt beschouwd.
  “Transgenders vechten tegen stigma’s en discriminaties die deels kunnen herleidt worden naar de medische systemen die historisch gezien expressies van het doorbreken van genderrollen als een mentale aandoening beoordelen.”

  Lees meer
 • Vijfde editie van Transcreen komt eraan in Amsterdam

  Ook dit jaar is er weer een filmfestival met trangender en gender diverse films in Amsterdam. Van 30 mei tot 2 juni vindt er de vijfde editie plaats van het Transcreen festival in het Filmtheater Kriterion, met satellietevenementen in Club JACO te Amsterdam-Oost.

  Er staat weer een rijk programma gepland, met o.a. Q&A’s, discussies, workshops, en met als afsluiter de beruchte “TranScreen Party”, die dit jaar zal plaatsvinden bij OT301.?Als lancering van het festival zal er een speciale filmvertoning plaatsvinden bij Kriterion op 28 april om 21.30.
   Tijdens dit evenement zal niet alleen de nieuwe artwork, trailer en het volledige programma onthuld worden, maar ook zal dit de Nederlandse premiere zijn van de nieuwe documentaire “ Leitis in Waiting”, geregisseerd door Dean Hamer en Joe Wilson in samenwerking met producent en schrijver Kumu Hina Wong-Kalu.
   Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar via de website van Kriterion, en – voor het eerst in TranScreens geschiedenis, kunnen Stadspas-Houders met korting kaartjes kopen voor zowel dit evenement als voor het festival.

   

  Lees meer
 • Trump mag transgenders uit het leger weren

  Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft president Donald Trump toestemming om het aantal transgenders binnen de strijdkrachten te beperken. Daarmee worden eerdere uitspraken van lagere rechters ongedaan gemaakt.

  Trump wil transgenders die een verleden hebben met bepaalde psychische klachten uit het leger weren, zo maakte hij in de zomer van 2017 bekend. De militaire autoriteiten mogen wel zelf bepalen of ze gebruik willen blijven maken van transgenders. 

  Het bannen van transgender militairen is voor Trump een ware obsessie geworden sinds hij het verbod in de zomer van 2017 via Twitter bekend maakte. Dat gebeurde blijkbaar zonder medeweten van het Pentagon. Trump beweert dat transgenders verantwoordelijk zijn voor hoge medische kosten die door het Pentagon gedragen moeten worden. President Barack Obama tijdens zijn legislatuur bepaald dat transgenders wel in het leger mochten worden toegelaten.In 2016 identificeerden ongeveer 8.980 leden van de Amerikaanse strijdkrachten zichzelf als transgender.

  Een aantal transgender-militairen stapte na de aankondiging naar de rechter om het besluit van Trump aan te vechten. Die kregen van de regionale rechtbanken gelijk. 

  Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat met deze uitspraak in tegen de vonnissen van lagere rechters die het verbod verworpen. De zaken die voor deze uitspraak werden ingeleid over het verbod blijven wel doorlopen. De vijf conservatieve rechters van het Hooggerechtshof, waaronder de pas aangestelde rechter Brett Kavanough, stemden in met het verbod. De vier overige liberale rechters stemden tegen.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste