Transgender

 • Nederlandse arbeidsmarkt beter dan verwacht voor transpersonen

  De arbeidsmarktpositie van trans personen in Nederland is significant beter dan eerder aangenomen blijkt uit nieuwe resultaten van Gendertalent. Het aantal discriminatiezaken onder haar cliënten bedraagt 3%, 9% van de trans personen blijkt in een uitkering te hebben en werkgevers staan veelal open voor trans personen. Om de echte problemen op te lossen, pleit Catharina Anastasia Romanov voor een paradigmashift in de mindset van trans personen en voor het invoeren van de no risk polis voor trans sollicitanten voor werkgevers. 
   
  In 2011 voerde het CBS een onderzoek uit onder de populatie van trans personen. Daaruit bleek dat ongeveer 30% in een uitkeringssituatie zat. Datzelfde getal kwam naar voren in een onderzoek van Transgender Netwerk Nederland in 2017 uitgevoerd door de universiteit van Humanistiek. “Vanuit ons netwerk van 35 grote regenbooggemeentes en het UWV kregen wij 350 mensen doorgestuurd. Dat is 3% van het aantal trans personen die in transitie zijn geweest of zitten. Alhoewel wij vooral de mensen zien die niet door de gemeentes zelf begeleid kunnen naar werk, lijkt het probleem vele malen minder groot dan aangenomen. Het percentage ligt volgens onze praktijk eerder op 9% dan op 30%. 
   
  Uit de praktijk van Gendertalent blijkt dat het rapport van het CBS uit 2011 precies schetst wat de problemen zijn. De cliënten worden werkeloos vanwege vijf redenen, namelijk gedragspatronen die gaan wringen, fysieke kracht veranderen, werkwaardes veranderen, sociaal netwerk valt weg en als laatste een stapeling van uitdagingen rond trauma’s en gedrag. Discriminatiezaken echter blijken slechts in 3% van de cases van Gendertalent een rol te spelen in de afstand tot de arbeidsmarkt. 
   
  Romanov merkt bovendien dat er een grote bereidheid van werkgevers om trans personen aan te nemen. “Er is volgens ons een onterechte bias dat er veel werkgevers zijn die niet open staan voor trans personen. Onze ervaring is echter anders. Wanneer wij voor vacature in gesprek gaan dan vinden wij bij 90% van de werkgevers bereidwilligheid om mensen aan te nemen. Dat geldt ook voor de sectoren die traditioneel masculien worden gezien zoals logistiek of de bouw. 
   
  Als eerste pleit Romanov daarom voor een paradigma shift bij trans personen. “Laten wij zelf focussen op de goede voorbeelden door onze eigen optimistische verhalen te delen. Ik stel voor dat we dit doen via sociale media onder de hashtag #transproof. Daarmee laten we elkaar en ook werkgevers zien dat er juist vele mensen aan het werk zijn. Positivisme, optimisme leiden tot een opwaartse spiraal. Laten we elkaar voor helpen in plaats van elkaar aan te praten dat het allemaal kommer en kwel is. Er is voor iedereen een plek”.
   
  Wel ziet Romanov dat werkgevers bang zijn voor het financiële risico door de uitval rond de operaties. Gendertalent stelt voor om de no risk polis hiervoor in te zetten. De no risk polis wordt ingezet om het financiële risico voor werkgevers weg te nemen bij het plaatsen van de groepen met afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij zien dat mensen niet worden ontslagen maar vooral niet worden aangenomen vanwege financiële risico van de medische transitie. Het transitieverlof dat door D66 en TNN wordt bepleit schiet op basis van onze praktijk ver zijn doel voorbij. Ik roep de minister van sociale zaken, de wethouders van de grote regenbooggemeentes en de bestuurders van het UWV op om de invoering van dit instrument samen binnen enkele weken toepasbaar te maken”.

   

  Foto: KOBU Agency /Unsplash

  Lees meer
 • Republikeinse gouverneurs blokkeren anti-transgenderwetten

  De gouverneurs van de Amerikaanse staten Kansas en North Dakota hebben veto's uitgesproken over de wetsvoorstellen die  zouden verbieden dat transseksuele meisjes zouden meesporten met andere meisjes  op school. In maar liefst een dertigtal conservatieve staten in de Verenigde Staten liggen soortgelijke wetten op tafel. De wetten maken deel uit van een  een Republikeinse campagne die de rechten van transgenderpersonen moet inperken.

  Woensdag sprak de Republikeinse gouverneur van North Dakota, Doug Burgum, al zijn veto uit tegen het wetsvoorstel dat op zijn bureau belandde. Zijn voorbeeld werd een dag later ook gevolgd door Laura Kelly, de Democratische gouverneur van Kansas. "Deze wetgeving geeft het verwoestende signaal af dat sommige kinderen en hun families, onder wie transkinderen, niet welkom zijn in Kansas", zei gouverneur Kelly in een verklaring. "We kunnen beter alle scholieren bij activiteiten betrekken, dan hen die misschien anders dan wij zijn uitsluiten." De gouverneur vreest ook dat grote bedrijven niet meer in de staat Kansas zullen investeren of er zich niet meer zullen willen vestigen als de wet van kracht in werking treedt.

  Het veto van de gouverneur van Kansas houdt waarschijnlijk stand, aangezien er in de volksvertegenwoordiging van die staat niet genoeg stemmen voor het wetsvoorstel waren om een veto te kunnen overrulen.

   

  Ook ziet het eruit dat het veto van de gouverneur van North Dakota stand zal houden, aangezien er in de volksvertegenwoordiging van die staat niet genoeg stemmen voor het wetsvoorstel waren om een veto te kunnen overrulen. In North Dakota waren daarvoor wel genoeg stemmen in het lagerhuis, maar niet in de senaat van de staat.

  Lees meer
 • Decaan Universiteit Gent dient Dries Van Langenhove van antwoord in open brief

  Piet Hoebeke, decaan aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent heeft in een open brief gereageerd op het transfobe filmpje dat Dries Van Langenhove via onder meer Tik Tok verspreidde. In het filmpje haalde het 'onafhankelijke' parlementslid van Vlaams Belang uit naar een transvrouw die het klooster in wilde gaan. Meer dan zestig mensen en organisaties ondertekenden de open brief van Hoebeke. 

  In het filmpje heeft Van Langenhove het onder meer over zogenaamde ‘transgenderideologie’ en ‘de transtrein’ en suggereert hij dat een transgendertraject een soort modefenomeen is.

  “LGBTQIA+-rechten zijn niet gratuit verworven, laten we ze dan ook niet zomaar uit handen geven”, dat is de boodschap van een open brief die professor Piet Hoebeke, decaan aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UGent en verschillende belangenorganisaties de wereld insturen.

  "Uit de vele e-mails die we ontvingen spreekt niet alleen verontwaardiging en boosheid over het filmpje, maar opvallend genoeg ook een terughoudendheid om Van Langenhove publiekelijk aan te klagen", zo schrijft de decaan.

   "Als we zwijgen riskeren we meer. We riskeren dat genderbashen iets normaal wordt, zoals in Polen en Hongarije, waar politici LGBTI-rechten willen terugschroeven. Eerder al had de generale overste van de Broeders van Liefde, René Stockman, het over ‘genderwaanzin’. En ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken beweerde dat het genderconcept een kunstmatig iets is. Extreemrechts lijkt er een missie van te maken om het anti-LGBTQIA+-discours bon ton te maken."

  "Dit is niet het moment voor terughoudendheid. Dit is het moment om op de barricade te staan. Om onze stem luid en duidelijk te laten horen. Er is hard gestreden voor LGBTQIA+-rechten. Ze zijn niet gratuit verworven, laten we ze dan ook niet zomaar uit handen geven."

  Lees de volledige open brief hier.

  Foto: UGent

  Lees meer
 • Ouders begraven transseksuele zoon twee keer na ruzie over zijn naam

  Een vijftienjarige jongen uit Perth heeft twee aparte begrafenissen gehad omdat zijn ouders het niet eens konden worden welke naam op de grafsteen van de jongen moest komen. De ouders trokken hiervoor naar de familierechtbank maar begroeven in afwachting hun zoon twee keer.

  De vijftienjarige stierf op vier maart in een ziekenhuis na een poging tot zelfdoding. De vader van de jongen wilde dat zijn originele naam, of deadname, op de grafsteen kwam te staan maar zijn moeder wilde de naam erop die de jongen na zijn coming-out als transgender had gekozen.

  In een interview met de krant West Australian liet de moeder optekenen dat ‘haar zoon het zou haten’ als op zijn begrafenis en gedenksteen de verkeerde naam gebruikt werd. De vader was van plan om de as van zijn zoon te begraven met daarop een grafsteen met zijn daadname. “Ik wilde eventueel toegeven als zijn gekozen naam eerst op de grafsteen zou komen gevolgd door zijn originele naam tussen haakjes. 

  De moeder voegde er ook aan toe dat de jongen voor zijn nieuwe identiteit vocht en zich zorgen maakte over de naam die op zijn email-adres van zijn nieuwe school zou worden gebruikt. 

  De beide ouders kwamen overeen om de as van hun zoon te delen en om de beide namen op de grafstenen te zetten. De deadname van de jongen komt echter wel op zijn overlijdensakte omdat jongeren in West-Australie niet voor hun achttiende officieel van geslacht kunnen veranderen zonder de goedkeuring van hun ouders. De vijftienjarige jongen kon die aanpassing dus zelf nog niet vragen. De moeder van de jongen wil dat de door de jongen gekozen naam, ook op zijn overlijdensakte komt en trok ook hiervoor naar de familierechter. De moeder heeft nu al laten weten dat ze tot eventueel naar  het hooggerechtshof wil trekken om haar slag thuis te halen.

  Met vragen over zelfdoding kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn of op zelfmoord1813.be.

  Foto: Kapil Dubey (Unsplash)

  Lees meer
 • Geen genderbevestigende behandelingen meer voor transgender jongeren in Arkansas

  De Amerikaanse staat Arkansas verbiedt als eerste staat hormoonbehandelingen of genderbevestigende operaties voor minderjarige transgender personen. De parlementsleden stemden het veto van gouverneur Hutchinson weg. Die noemde de wet een ‘overbodige wet dat een probleem moet oplossen dat niet bestaat’ in een cultuuroorlog die conservatieve republikeinen over het hele land aan het voeren zijn en die vooral tegen (minderjarige) transgenders is gericht. In maar liefst 25 staten, waarvan het merendeel republikeinse, liggen wetteksten op tafel die de rechten van transgenders op één of andere manier beperken, gaande van het voorleggen van een geboorteakte van jongeren met daarop hun toegewezen geslacht als ze bij een sportclub willen gaan, tot het beperken van hormoonveranderende behandelingen tot operaties.

  De beleidsvoerders van de Amerikaanse staat stemden de voorbije maanden met overgrote meerderheid, zowel in de Senaat als in de Kamer, wet HB 1570 goed die elke vorm van medische behandeling, gaande van het toedienen van hormonen tot geslachtsveranderende operaties bij minderjarigen verbiedt. Tegen die wet kwam er vanuit transgender en mensenrechtenorganisaties stevige kritiek. In de staat moeten transgenders momenteel wachten tot dat ze meerderjarig zijn vooraleer ze via een operatie van geslacht kunnen veranderen. Wel kunnen ze een hormonenbehandeling volgen. De goedgekeurde wet maakt binnen enkele maanden ook hier aan een einde. Jongeren die vaak al jarenlang zo een hormonentherapie volgen zullen hierdoor, zonder overgang of een uitdoofscenario, vanaf juli mee moeten stoppen.

  De gouverneur van de staat noemde de wet maandag een schoolvoorbeeld van de staat die zich als alleswetend orakel gedraagt  in individuele medische dossiers. Hij stelde zijn veto tegen HB 1570 maar besefte ook dat dit een maat voor niets zou zijn omdat een gewone meerderheid volstand om het veto te verwerpen. Hutchinson vreest dat transgenders die momenteel bezig zijn met een hormoonbehandeling zich op de zwarte markt zullen begeven of, indien ze het zich kunnen veroorloven, buiten de staat naar de nodige hormonen zullen gaan zoeken. De gouverneur is ook bang dat het aantal zelfmoorden in deze groep zal toenemen als transgenderjongeren geen toegang meer zullen hebben tot voor hen vaak levensnoodzakelijke behandelingen. De wet slaat, volgens de gouverneur, op minder dan 1 procent van de bevolking van de staat maar heeft wel grote gevolgen voor die minderheidsgroep.

   

  Zoals verwacht werd het veto van de gouverneur dinsdag met overgrote meerderheid weggestemd. Verschillende organisatie waaronder het ACLU hebben al aangekondigd dat ze gerechtelijke stappen zullen ondernemen om de wet alsnog tegen te houden.

   

  Arkansas is dan wel de eerste staat die zo ver gaat maar niet de laatste. Ook minstens twintig andere staten overwegen een vergelijkbare wetgeving.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste