Transgender

 • Starbucks #whatsyourname campagne pakt uit met transgender verhalen

  De van oorsprong Amerikaanse koffieketen Starbucks heeft in Groot-Brittannië een reclamecampagne gelanceerd waarin transgenders de hoofdrol spelen. De reclamefilmpjes zijn gebaseerd op getuigenissen van transgenders en de zoektocht naar hun nieuwe naam.  Volgens Starbucks proberen transgenders vaak hun nieuwe naam voor het eerst uit in één van hun vestigingen. De koffieketen lanceerde de filmpjes onder de hashtag #whatsyourname.

  “Een naam vragen van een klant en het op een beker schrijven en het afroepen is een symbool van de warme welkom die we hanteren”, zo laat Starbucks op hun site weten. “Het maakt deel uit van de Starbucks ervaring en creëert een moment van connectie tussen onze baristas en klanten.”

  De koffieketen gaat ook de komende maanden een gedeelte van de opbrengst van een ‘mermaid’-koekje schenken aan een organisatie die transgenders en hun familie helpt. 

   

  Lees ook: Nieuwe Belgische reclame van Douwe Egberts gaat viraal

  Lees meer
 • Genderwet uitgebreid om intersekse personen te beschermen tegen discriminatie

  Het Federaal Parlement volgt de eis van çavaria en Intersekse Vlaanderen en keurde donderdag de uitbreiding van de genderwet goed. Discriminatie op basis van seksekenmerken zal binnenkort expliciet door de wet verboden zijn als het gaat om federale materies. Dit is een belangrijke stap in de bescherming van intersekse personen. Dat zijn mensen waarvan het lichaam niet volledig past binnen wat cultureel en maatschappelijk als typisch mannelijk of typisch vrouwelijk wordt gezien. De volgende stap is bescherming op het Vlaamse niveau.

  De vermelding van seksekenmerken in onze wetgeving is een belangrijke stap. “Intersekse personen die omwille van hun seksekenmerken gediscrimineerd worden zullen terecht kunnen bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen”, zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. De term seksekenmerken wordt door dit wetsvoorstel ook juridisch verankerd waardoor het niet langer aan intersekse personen zelf is om aan advocaten en rechters uit te leggen waar het om gaat.  

  Na de aanpassing van de federale wetgeving verwacht çavaria dat ook Vlaanderen het nodige doet.

  Een op de zestig kinderen in België wordt geboren met een intersekse variatie. Het kan gaan om een variatie op gebied van chromosomen, hormonen, interne of externe geslachtsorganen. Nog te vaak worden er niet-noodzakelijke medische ingrepen uitgevoerd op kinderen met een intersekse variatie zonder dat zij daar toestemming voor hebben gegeven. Çavaria pleit samen met Intersekse Vlaanderen voor wetgeving die dit verbiedt.

  Lees meer
 • Transgendervlag en vrouwen in smoking bij 117 nieuwe emoji's

  Het Unicode Consortium, heeft in totaal 117 nieuwe emoji's aangekondigd. Tussen de nieuwe emoji’s zitten ondermeer de transgendervlag, verschillende genderneutrale symbolen en heel wat nieuwe dieren, gezichten en gebaren. Naar verwachting worden de afbeeldingen in het najaar van 2020 toegevoegd aan de emojitoetsenborden.

  In totaal zitten er 62 gloednieuwe emoji’s erbij. De overigen bestaan uit kleine aanpassingen zoals het toevoegen van een huidskleur of een genderneutrale versie van een reeds bestaande emoji. Zo krijgen we naast mannen in een smoking nu ook een vrouwelijke versie. Andere genderinclusieve versies zijn er van personen die een baby voeden (zowel mannen als vrouwen) en een kerstvrouw naast de reeds bestaande kerstman. 

  In de categorie vlaggen wordt dus in het najaar ook de transgendervlag toegevoegd. De vlag  met de kleuren  blauw, roze en wit werd in 1999 ontworpen door Monica Helms. Ook het transgendersymbool is één van de nieuwkomers.

   

  De goedkeuring door het Unicode Consortium betekent dat de beheerders van de besturingssystemen voor smartphones Apple (iOS) en Google (Android) en andere platformen, zoals sociale media, invulling kunnen geven aan de omschrijving van de afbeeldingen. Een compleet overzicht van de nieuwe emoji’s vind je hier.

   

  Lees meer
 • Tv-tip: Vandaag over een jaar: Samiera wil als man door het leven gaan

  Op donderdag 16 januari ontvangt Cath Luyten in een nieuwe aflevering van Vandaag over een jaar enkele gewone Vlamingen die op één jaar tijd iets bijzonders willen realiseren. De 20-jarige Samiera uit Lummen wil volgend jaar graag als man verder. Agnes (99 jaar) uit Oostende wil optreden voor publiek voor haar 100ste verjaardag. Peter (53 jaar, uit Zandvliet) is analfabeet en wil kunnen lezen en schrijven. En de 31-jarige MS-patiënte Femme uit Lede wil haar man verrassen met een tweede huwelijksaanzoek als dank voor al zijn steun.

   

  "Als kleuter wou ik een piemel. "Die komt wel", zei mijn mama. Ik ben nog altijd aan het wachten..."

  Samiera voelde zich als kleuter al een jongetje. Hij wou staand plassen, speelde altijd mee met de jongens en weigerde kleedjes te dragen. Doorheen heel zijn kindertijd werd Samiera gepest, maar het ergste moest nog komen: de puberteit. Toen Samiera ongesteld werd en borsten begon te ontwikkelen, kwam zijn ergste nachtmerrie uit: het jongetje dat fysiek een meisje was, werd een vrouw. Samiera probeerde een leven te leiden dat niet het zijne was, maar het lukte hem niet. Hij klopte aan bij de transgenderkliniek en kreeg groen licht om te starten met de transitie. Hij hoopt om over een jaar fysiek als man de studio binnen te stappen en eindelijk gelukkig te zijn.

  Vandaag over een jaar: op donderdag 16 januari om 20.40 uur op Eén 

   

  Lees meer
 • YouTube ster NikkieTutorials komt uit de kast als transgender

  De Nederlandse Youtube-ster NikkieTutorials (Nikkie de Jager) heeft in een nieuwe video  onthult dat ze transgender is. NikkieTutorials zag zich genoodzaakt om vroeger dan gepland als transgender uit de kast te komen maar moest dat eerder doen nadat ze gechanteerd werd. De Jager is met 12,5 miljoen volgers een van de succesvolste Nederlandse youtubers. Ze werd wereldberoemd door haar instructievideo's, waarin ze van alles over make-up laat zien. 

  "Ik ben in het verkeerde lichaam geboren. Het betekent dat ik transgender ben. Het is eng om dit te filmen, maar het voelt zo bevrijdend", zegt ze in haar nieuwste video.

  "Sinds mijn geboorte denk ik al dat ik een meisje ben", zegt de 25-jarige De Jager in de video. "Ik kon maar niet begrijpen waarom ik een broek aan moest." Op haar veertiende begon ze met het slikken van hormonen om te voorkomen dat ze nog langer zou worden. Op haar negentiende was haar transformatie achter de rug.

   

  Onder de coming-out video staan vooral steunende reacties van haar fans. Ook belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland reageert enthousiast op het nieuws dat NikkieTutorials transgender is.

  "Nu is het groot nieuws in alle media, maar hoe meer bekende mensen vertellen dat ze trans zijn, hoe minder het een onderwerp zal zijn", zegt TNN-voorzitter Brand Berghouwer.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste