Transgender vrouwen in het Verenigd Koninkrijk niet langer erkend als vrouw

Het Schotse hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de termen "vrouw" en "geslacht" in de Equality Act 2010 verwijzen naar een biologische vrouw en biologisch geslacht, en dus niet naar transvrouwen van wie het nieuwe geslacht via een certificaat is erkend. “Hierdoor kunnen belangrijke beschermingen verdwijnen, en blijven veel trans personen en hun dierbaren diep verontrust en bezorgd achter over hoe hun leven beïnvloed zal worden en over wat hierna zal komen,” verklaarde Maggie Chapman, parlementslid voor de Schotse Groenen, nadat het vonnis was voorgelezen. De uitspraak van het Hooggerechtshof in Edingburgh heeft gevolgen voor alle transvrouwen in het Verenigd Koninkrijk.

De zaak werd aanhangig gemaakt door de actiegroep For Women Scotland (FWS), die de Gender Representation on Public Boards (Scotland) Act 2018 aanvocht. Deze wet had als doel het aandeel vrouwen in openbare raden te vergroten. De groep verzette zich tegen de opname van transgender vrouwen in de definitie van “vrouw”. Het hof in Edinburgh oordeelde dat het Schotse parlement zijn juridische bevoegdheid overschreed door die definitie aan te passen. De Schotse regering verwijderde daarop de gewijzigde definitie uit de wet en gaf aangepaste richtlijnen uit.

In deze richtlijnen stond dat de wet van 2018 aansluit bij de Equality Act 2010, en dat transpersonen met een Gender Recognition Certificate (GRC), waarin het geslacht als “vrouw” wordt erkend, juridisch als vrouw beschouwd worden op basis van de Gender Recognition Act 2004.

FWS ging ook tegen deze richtlijnen in beroep, met als argument dat “geslacht” in de Equality Act uitsluitend naar het biologische geslacht verwijst, en dat de overheid haar bevoegdheid overschreed door de betekenis van “vrouw” in feite te herdefiniëren. Volgens hen zou dat ook gevolgen kunnen hebben voor het beheer van ruimtes en diensten exclusief voor één geslacht.

De bezwaren van FWS werden tweemaal verworpen door het Court of Session, waarbij rechter Lady Haldane in 2022 oordeelde dat de definitie van geslacht niet beperkt is tot biologisch of geboortegeslacht. 

Maar op woensdag besliste het  hooggerechtshof unaniem dat de termen “vrouw” en “geslacht” in de Equality Act 2010 wél verwijzen naar biologische vrouwen en biologisch geslacht.

“Maar wij waarschuwen ervoor om dit vonnis niet te beschouwen als een overwinning van de ene groep in onze samenleving ten koste van een andere,” verklaarde voorzitter Lord Hodge bij de voorlezing van het 88 pagina’s tellende vonnis.

Hij benadrukte dat de Equality Act 2010 transgender personen wél bescherming biedt — niet alleen via de beschermde eigenschap ‘gender reassignment’, maar ook tegen directe en indirecte discriminatie en intimidatie in hun verworven gender. Bovendien geldt die bescherming ongeacht of iemand al dan niet een GRC heeft. Tegelijk oordeelde het hof dat de Equality Act uitgaat van een binaire visie op geslacht: een persoon is ofwel man of vrouw, en bepalingen die bescherming bieden aan vrouwen sluiten noodzakelijkerwijs mannen uit.

De uitspraak werd met gejuich ontvangen door FWS, terwijl transactivisten teleurgesteld de zaal verlieten. “Het betekent dat er nu absolute duidelijkheid is in de wet wat betreft wie als vrouw wordt beschouwd, en dat wanneer we een ruimte zien die exclusief voor vrouwen is, het ook effectief zo is,” zei Trina Budge van FWS. “Alleen vrouwen. Geen mannen. Ook niet als ze een GRC hebben.”

 

Een woordvoerder van de Schotse regering zei: “Deze uitspraak brengt duidelijkheid en vertrouwen — zowel voor vrouwen als voor dienstverleners zoals ziekenhuizen, opvangcentra en sportclubs. Ééngeslachtelijke ruimtes zijn wettelijk beschermd, en dat zal onder deze regering zo blijven.”

Foto: Pexels /Katie Rainbow

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste