Rechtbank schrapt grote delen van anti-transwet in Florida

Een federale rechtbank in Florida heeft grote delen geschrapt van de in 2023 goedgekeurde wet die het voorschrijven van hormonen en puberteitsblokkers en het uitvoeren van genderbevestigende operaties bij minderjarige transgenderjongeren aan banden legde.

In het vonnis van 105 pagina’s zegt de rechter dat “gender identiteit wel degelijk bestaat” en dat een algemeen aanvaarde behandeling bestaat uit het toedienen van puberteitsblokkers en hormonenbehandelingen. 

"De staat Florida kan indien nodig reguleren, maar mag transgender personen niet ronduit veilige en effectieve medische behandeling ontzeggen", zo klinkt het in het vonnis. 

Ook de deel van de wettekst waarin staat dat transitiezorg voor volwassenen "enkel door een arts mag worden voorgeschreven, toegediend of uitgevoerd”, werd door de rechter geschrapt. Dit effent de weg voor verpleegkundig specialisten, dokters en andere medische professionals om dergelijke zorg te verlenen.

In zijn vonnis merkt de rechter ook op dat in de staat Florida jarenlang puberteitsblokkers en hormoon therapieën werden voorgeschreven  om genderdysforie te behandelen. "Het kan niet zijn dat door een veranderd politiek klimaat er gediscrimineerd kan worden naar transpersonen toe. In de loop van de tijd zal de discriminatie tegenover transpersonen verminderen net zoals dit het geval was bij racisme en vrouwenhaat”, zo schrijft de rechter in zijn vonnis.

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste