LGBTQ-rechten zijn nooit 'verworven' rechten voor Vlaams Belang

Het is de vorige week wel duidelijk geworden dat het Vlaams Belang tal van ‘verworven’ LGBTQ-rechten wil terugdraaien als het daartoe de kans krijgt. Dat blijkt uit de vele mediaoptredens in programma’s als ‘Het Conclaaf’ op VTM, ‘Eerste Keus’ en ‘De Zevende Dag’ op VRT1. De afgelopen dagen heeft het Vlaams Belang van LGBTQI-rechten een van de thema’s gemaakt van de komende verkiezingen.

Wie het verkiezingsprogramma van het Vlaams Belang uitpluist merkt dat er weinig over LGBTI+personen instaat. De laatste paar weken begon echter de (toekomstige ) afbraakpolitiek van de rechten van LGBTI-personen meer dan ooit duidelijk te worden. Tom Van Grieken haalt hiervoor ondermeer de inspiratie uit Hongarije waar Viktor Orban de laatste jaren ook in verweer ging tegen alles wat van ver of kortbij te maken heeft met de queergemeenschap. Ook op sociale media kijkt hij naar de campagne die PVV-frontman Geert Wilders voerde tijdens de Nederlandse verkiezingen.

In de verschillende televisieprogramma’s herhaalde VB-voorzitter Tom Van Grieken dat hij niet gelooft dat er andere genderidentiteiten zijn dan man en vrouw. “Wij geloven niet dat er iets bestaat als genders”, zo zei hij maandag tegen een transgender tiener in het programma ‘Eerste Keus’. “Als je overgaat tot geslachtsoperaties, was dat in het verleden op kosten van de samenleving. Daar ben ik het niet mee eens. Als je dat toch wil doen, moet je het op eigen kosten doen. We gaan geen paspoorten aanpassen. We gaan geen toiletten aanpassen. We gaan daarover geen wetgeving maken.”  Ook van het aanpassen van het juridische geslacht op de geboorteakte en andere identitieitsbewijzen wil het Vlaams Belang af. In ‘Het Conclaaf’ weigerde de VB-voorzitter zich ook afstand te nemen van een tweet dat Vlaams Belang-parlementslid Bart Claes over Petra De Sutter had gedaan. Die noemde Groen-vice­premier Petra De Sutter  “de verpersoonlijking van het cultuurmarxisme” omdat ze een transvrouw is. “Deze persoon wil alle fundamenten van onze westerse beschaving vernietigen en vervangen”, had Claes gezegd en getweet.  “Ik ben voor het Vlaams Belang de verpersoonlijking van de nieuwe vijand, namelijk de diversiteit, seksuele oriëntatie en genderidentiteit, waar wij tientallen jaren rechten voor hebben opgebouwd”, aldus Groen-kopstuk Petra De Sutter in ‘Het Conclaaf”. “Dit wordt een gevaar voor de waarden waar het Vlaams Belang beweerd voor te staan. Ik vind dit zeer onrustwekkend.”

 “U mag allemaal op uw hoofd gaan staan. De echte extremisten zijn mensen die ontkennen dat er ­enkel mannen en vrouwen zijn”, zei Van Grieken nog in hetzelfde programma. De extreem-rechtse partij wil ook dat er een verbod komt op een medische transitie onder de 18 jaar en dat het voorschrijven van puberteitsblokkers aan minderjarigen verboden wordt.Dat bleek onlangs tijdens een debat op een middelbare school in Sint-Niklaas. “De samenleving moet zich niet aanpassen aan jouw gevoel”, klonk het toen. 

Ook tegen de adoptie door homoseksuele en lesbische koppels trok Van Grieken van leer. Op een vraag van Conner Rouseau (Vooruit) of hij of twee mannen samen een kind kunnen krijgen door adoptie antwoordde Van Grieken dat ‘elk kind recht heeft op een mama en papa.” “Ik en mijn partij zijn geen voorstander van homo-adoptie. Maar we hebben wel besloten als partij dat holebirechten verworven rechten zijn.”  Rousseau merkte daarop kurkdroog op:“Maar eigenlijk zijde tegen.” 

Dat is precies het probleem van het Vlaams Belang. Heikele thema’s zoals de rechten van LGBTQ+personen, abortus en vrouwenrechten blijven op enkele gevallen na op de achtergrond in het programma van het Vlaams Belang of worden zo vaag verwoord zodat de extreme standpunten die de partij in de achterkamertjes hanteert verborgen blijven. Als puntje bij paaltje komt moeten ze uiteindelijk toegeven dat ze de klok op al die ‘verworven’ rechten gewoon terug willen draaien. Hiervoor moet er enkel naar het buitenland gekeken worden en meer bepaald naar de maatregelen die de extreem-rechtse regeringen in onder meer Italie, Hongarije hebben genomen en ook naar de vele anti-LGBTQ wetsvoorstellen die in verschillende staten van de Verenigde Staten waaronder Florida worden ingediend en reeds toegepast. Het is dan ook niet zeker dat verworven rechten zoals adoptie door koppels van hetzelfde geslacht, aanpassingen van de juridische genderidenditeit op geboorteaktes, terugbetaling van medicijnen (PreP), het beperken tot toegang tot puberteitsblokkers en genderbevestigende operaties of het homo-huwelijk niet terug gedraaid zullen worden als de partij eens aan de macht komt of genoeg medestanders vindt om de wetten die dit regelen te schrappen. 

De extremen standpunten van de extreem-rechtse kliek rond Van Grieken zorgt ervoor dat ook bij de andere partijen, inclusief de N-VA, tot de realisatie komen dat er niet geregeerd kan worden met het Vlaams Belang. Tot die conclusie komt ook Bart Van Eeckhout van De Morgen in zijn opiniestuk van maandag. “Het gaat nog altijd veel over de partij, maar het draait niet meer om haar als ernstige kandidaat voor een regeringsdeelname. Met haar onverzoenlijke, onverdraagzame praatjes heeft de partij zelf een cordon rond zich opgeworpen. Nu blijkt hoe belachelijk en fout het idee altijd al was dat Tom Van Grieken zijn partij op een deftig spoor gezet zou hebben. Het is net op tijd.”

Lees ook: 

VLAAMS BELANG WIL DAT REGENBOOGVLAG AAN HET STADHUIS VAN DIEST VERDWIJNT

BART SOMERS: 'HET VLAAMS BELANG IS DE MEEST HOMOFOBE PARTIJ" (+)

VLAAMS BELANGER VERGELIJKT LGBT-GEMEENSCHAP MET EEN RELIGIE

 

 

 

 

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste