Specials

 • Grindr schrapt etniciteitsfilter na protest

  Dating-app Grindr gaat eindelijk zijn etniciteitsfilter verwijderen. De app ligt samen met verschillende andere dating apps, al jaren onder vuur hiervoor.  De afgelopen dagen werd die kritiek maar erger nadat het standpunt over #BlackLivesMatter van het bedrijf achter de app hypocriet werd genoemd in een tweet die viraal ging. 

  Momenteel kun je nog filteren op ras, leeftijd,hoogte en gewicht als je via Grindr op zoek gaat naar een date. Grindr zegt wel dat het een nultolerantie heeft voor iedere vorm van racisme en haatspraak gaat nu dus ook die etnische filterfunctie verwijderen met de nieuwe update.

  De verwijdering komt er aan het begin van de Pride maand en het lijkt erop dat de beslissing versneld wordt uitgevoerd na de rellen die in de VS zijn losgebroken na de dood van George Floyd door een politieagent in Minneapolis.

  In een inmiddels verwijderde tweet riep Grindr op tot gerechtigheid en gebruikte daarbij de #BlackLivesMatter’. Meteen kreeg Grindr het deksel.op de neus van iemand die in een antwoord daarop opriep om de etniciteitsfilter te verwijderen. Dat antwoord werd inmiddels verschillende duizenden keren geretweet. 

  In een mededeling laat Grindr weten dat die filter verdwijnt bij de volgende update. Grindr is echter niet het enige datingsplatform dat een filtering op ras gebruikt. Verwacht wordt dat andere dating-apps het voorbeeld van Grindr zullen volgen.

  Lees meer
 • In de herhaling: Pose seizoen 2

  Dankzij de corona-crisis hebben we een paar series van onze bingelijst kunnen schrappen. Ėėn daarvan was het tweede seizoen van de Amerikaanse reeks Pose over de New Yorkse homoscene en meer bepaald de wereld van danceballs. 

  We schrijven enige tijd na het einde van seizoen 1 van Pose. We zitten ondertussen in de jaren negentig en de New Yorkse homo-scene wordt zwaar getroffen door Aids. De als homo-kanker omschreven ziektericht een ware ravage aan met dagelijks verschillende begrafenissen van de bezweken patiënten. Blanca (MJ Rodriguez) en Pray Tell (Billy Porter) bezoeken en organiseren zoveel mogelijk begrafenissen maar beseffen in de loop van dit tweede seizoen dat ook hun dagen geteld zijn als blijkt dat ook zij de dodelijke ziekte hebben opgelopen. Dat weerhoudt Blanca echter niet om haar droom verder waar te maken na haar ontslag uit het schoonheidssalon waar ze werkte.

  Maar ook met Elektra Abundance (Dominique Jackson) gaat het niet meer voor de wind nadat ze haar titel van ‘Mother of the Year’ verloor aan Blanca. Zij droomt ervan om een geslachtsveranderende operatie te laten uitvoeren maar dat is wat haar sugardaddy, die haar financieel ondersteunt, net niet wil. Achter zijn rug gaat Elektra  aan de slag als dominatrix in de SM-scene. Een rol die haar zeer goed ligt maar  die al snel uit de hand loopt als ze één van haar klanten enkele uren lang in zijn penibele situatie laat zitten.

  Pray Tell is het ondertussen moe dat de overheid in alle talen zwijgt over hiv en aids en gaat samen met de verpleegster die zijn intussen overleden vriend verzorgde tot actie over. Zo voeren ze actie in ondermeer kerken en delen ze gratis condooms uit en proberen ze jongeren over te halen om zich regelmatig te laten testen. Maar de ziekte zorgt er ook voor dat het geweld toeneemt tegen de homo en transgemeenschap. 

  Maar het is niet allemaal kommer en kwel in de New Yorkse homoscene. Madonna zorgt  er met  haar monsterhit Vogue voor dat de extravagante dansstijl mainstream wordt. Iedereen wil kunnen dansen als de dansers uit de clip en dat is goed nieuws voor Damon (Ryan Jamaal Swain) en zijn vriend Ricky (Dyllon Burnside). Damon verdiend aardig de kost met het geven van Vogue-lessen, terwijl hij zijn opleiding als professionele danser verder zet aan de New Yorkse dansacademie, terwijl Ricky als professionele danser op toernee gaat.

   

  Maar ook Angel (Indya Moore) gaat het voor de wind. Ze is uit de prostitutie gestapt en scoort met haar androgyne look de ene na de andere modelopdracht. Lil Papi (Angel Bismark Curiel) ontpopt zich tot haar persoonlijke manager en vriend die alles voor haar over heeft.

  Na haar ontslag probeert Blanca haar eigen schoonheidssalon te beginnen maar daarin wordt ze tegengewerkt door haar nieuwe huisbazin. Dankzij Pray Tell en haar jongens neemt ze echter op een originele manier wraak. Een weekendje naar het strand zorgt ervoor dat Blanca ook een nieuwe liefde vindt

  Maar aan alle mooie liedjes komt een einde.  Nadat Madonna met Vogue uit de hitparade verdwijnt keert ook de rust terug in de New Yorkse nightscene. Maar de ravage is aangericht en de raad van ouderen moet zich beraden over de toekomst van de danceballs. 

  Door haar ziekte is Blanca en haar huis nog maar een schim van zichzelf maar gelukkig kan ze nog één keer rekenen op de steun van Damon, Ricky, Angel en Lil Papi om de felbegeerde titel van ‘moeder van het jaar’ binnen te halen maar daarna gaan alle leden hun eigen weg.

  Het tweede seizoen van Pose is donkerder dan het eerste en dat heeft natuurlijk te maken met de schaduw van Aids en het geweld dat meer dan in de eerste seizoen over dit seizoen hangt. Desondanks het zware thema blijft Billy Porter schitteren als de extravagante Pray Tell. Maar ook de andere acteurs groeien in hun rol. Sommige verhaallijnen worden op een drafje afgehandeld terwijl die toch ver strekkende  gevolgen hebben. Maar toch is dit tweede seizoen net als het eerste verplichte kost voor iedereen die geïnteresseerd is in de recente ‘donkere’ LGBT-geschiedenis.

  Goed nieuws voor de fans: ondertussen is er bevestigd dat er een derde seizoen van Pose op komst is.

   

   

   

  Lees meer
 • Homofobe extreem-rechtse Operatie PrideFall gelanceerd

  Alsof de corona-pandemie en de onrust in de VS nog niet genoeg zijn markeert de 1 juni de start van de cyberwar-campagne Pridefall van ultra-rechtse ene homofobe 4chan gebruikers. Ze zijn van plan om de komende maand, die traditioneel bekend staat als Pride Month, ondermeer de sociale media van influencers, van merken en bedrijven met een LGBT-positief imago en activisten te overspoelen met homofobe boodschappen. Ook de Belgische LGBT-activist Rémy Bonny staat op de lijst met honderden sociale media profielen die tijdens operatie Pridefall geviseerd worden.

  (Lees verder onder de tweet)

  De eerste signalen van de grootscheepse cyberaanval dateren reeds van 10 mei. Op een forum op het ultrarechtse platform 4chan en op een kanaal op een Discord-server werden plannen gesmeed om de boodschap en eisen die tijdens de verschillende pride-optochten wordt uitgedragen voor eens en altijd te bezoedelen met homofobe slogans.

  De personen achter Operatie Pridefall willen met een netwerk van duizenden sociale media profielen die aangestuurd worden door een botnetwerk het internet overspoelen met homofobe boodschappen. Aan de verschillende leden die aan Pridefall willen meewerken werd de opdracht gegeven om zoveel mogelijk memes en afbeeldingen te maken om hun boodschap te verspreiden. De memes mogen volgens hun instructies niet te hard, “vriendelijk zijn voor normalen” en geen nazi-symboliek (of zo weinig mogelijk)bevatten. Via de gebruikte platformen zijn heuse mediapakketten aangemaakt met ultra-rechtse memes en boodschappen die vanaf 1 juni verspreid zullen worden. 

  Zo willen de homofoben een eigen zeskleurige vlag  linken aan de eis voor raciale en etnische segregatie.  Geen enkel idee om dat doel te verwezenlijken is te gek voor hen. Uit screenshots van gesprekken op de,inmiddels uit de lucht gehaalde, discord-server blijkt dat de ultra-rechtse homofoben niets schuwen. Zo wilden ze crowdfundcampagnes voor reclameborden te kunnen behangen met een anti-lgbt boodschap lanceren, 

  valse datingprofielen opzetten om gebruikersdata in handen te krijgen,  populaire homoseksuele getinte TikTok video’s hergebruiken maar die voorzien van homofobe slogans, homoseksualiteit linken aan pedofilie en zelfmoord.

  Op het internet circuleren verschillende lijsten van doelwitten en sociale media accounts die tijdens de operatie gebruikt worden. Bij die laatste lijsten wordt de waarschuwing gegeven die profielen preventief te blokkeren en niet op door die accounts doorgestuurde links te klikken.

   

  Lees meer
 • Bob Benny (1926-2011): De eerste homo die voor ons land deelnam aan het Eurovisie Songfestival

  Emilius Wagemans beter bekend als Bob Benny is een zanger en musicalster die ons land ook vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival. Hij overleed in 2011 op 84 jarige overleden na een lange ziekte. 

  Bob Benny begon zijn carrière net na de Tweede Wereldoorlog. Zijn grootste hit scoorde hij met  'Waar en Wanneer' in 1963. Vier jaar eerder vertegenwoordigde Bob Benny ons land voor een eerste keer op het Eurovisie Songfestival. Met het lied 'Hou toch van mij' eindigde hij op de zesde plaats. Dat Vlaamse record  werd pas in 2010 geëvenaard door Tom Dice. In 1961 vertegenwoordigde hij ons land voor een tweede keer met het liedje ‘September, een gouden roos’ maar toen eindigde hij op een gedeelte laatste plaats.

  Bob Benny trad ook op  in verschillende musicals en operettes. Hij trad ook zes jaar lang op in Berlijn in de musical Mein Freund Bunburry en de operette Maske in Blau. In Vlaanderen zelf speelde hij een rol in My Fair Lady. In 2001 werd hij getroffen door een beroerte. Hij maakte toen ook bekend dat hij homo was. Door zijn beroerte kreeg Bob Benny financiële problemen. In april 2003 werd er een benefiet concert voor hem georganiseerd. In 2002 werd hij opgenomen in de Radio 2 Eregalerij voor een leven vol muziek. Op 29 maart 2011 overleed Bob Benny in het rusthuis in Sint-Niklaas waar hij verbleef.

  Lees meer
 • IDAHOT: Mister Gay Belgium hijst 25 meter lange regenboogvlag in Antwerpen

   

  In het kader van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei heeft de huidige Mister Gay Belgium Matthias De Roover samen met de Antwerpse burgemeester Bart de Wever het De Keyser Hotel in de regenboogkleuren geplaatst, door een vlag van maar liefst 25 meter naar beneden “te hijsen.

  Met deze ludieke actie wil Mr Gay Belgium 2019 Matthias De Roover een signaal geven; ‘Ook in tijden van Corona moeten we solidariteit tonen in de strijd tegen holebi- en transfobie en mogen we zeker het welzijn van LGBT’ers niet vergeten.’ ‘IDAHOT 2020 is daarnaast het 30-jarig jubileum van de schrapping van homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Dat konden we niet zomaar voorbij laten gaan.’

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste