Eerste Limburg Pride focust op mentaal welzijn.

Met het thema ‘Love Yourself, Embrace the Journey’ zal volgend jaar juli voor de eerste keer een LGBTQ+pride door het centrum van Hasselt trekken. “Het thema van de eerste Limburg Pride  zal draaien rond mental health, de mentale gezondheid binnen de LGBTI-gemeenschap in het bijzonder, maar natuurlijk ook iedereen daarbuiten”, zo zegt Limburg Pride voorzitter Bert Brone. “We gaan safe spaces creëren. We gaan dat doen binnen de hele Pride uiteraard, maar ook naar bedrijven, partners en verenigingen toe. We geven daar eventueel zelfs vormingen voor. We voorzien prikkelarme zones tijdens de Pride, zodat mensen die gevoelig zijn voor overprikkeling ergens even kunnen op adem komen.”

“Mentaal welzijn komt steeds meer in de aandacht, het is  steeds belangrijker”, zo legt Brone uit. “Er zijn steeds meer onderzoeken die gedaan worden naar de mentale gezondheid van de mensen in het algemeen en de mensen binnen de LGBTI-gemeenschap in het bijzonder. Een recent onderzoek van Cavaria wijst nogmaals uit dat er toch behoorlijk wat werk is aan de mentale gezondheid van LGBTI-personen.”

De eerste pride zal op zondag 13 juli over de Hasseltse kleine ring trekken. In de parade kunnen een twintigtal praalwagens meerijden. Het officiële startschot wordt om 13 uur gegeven in de vorm van enkele toespraken op het podium aan de Pride Village dat op het Kolonel Dusartplein komt. Dat regenboogdorp wordt bemand door een vijftigtal standhouders waaronder ook verschillende standhouders die zich richten op mentaal welzijn. “We hebben inderdaad een hele grote pride village. Dat wilden we van in het begin. We verwachten  een vijftigtal standhouders. We gaan dat uitwerken door daar een soort dorp van te maken. Dat is een behoorlijk groot project dat we samen met de laatstejaarsstudenten van de richting toerisme hier in de PXL Hasselt verder gaan uitwerken.“ Vanaf 16 uur worden er ook  optredens voorzien van heel wat artiesten. “We verwachten 15.000 bezoekers, van over heel het land, maar zelfs ook uit de buurlanden”,zo zegt Brone.

Ook het mentale welzijn op de Pride en ook daarbuiten is een belangrijk aandachtspunt. Zo worden er Safe(r) spaces ingericht waar  iedereen zichzelf kan zijn zonder angst voor discriminatie of vooroordelen, en prikkelarme zones. “Ook zal er op een speciale locatie de mogelijkheid geboden worden om bij mentale hulpverleners een kort gratis consult te hebben en zijn er informatiepunten voorzien waar de bezoekers meer kunnen leren over mentaal welzijn en waar ze terecht kunnen voor een verdere ondersteuning.  ”We willen op specifieke locaties, dat gaat dan waarschijnlijk in de buurt van de prikkelarme zones zijn, ook de mogelijkheid voorzien voor bezoekers om een gratis consult van een professional mee te maken eigenlijk. We willen dat zo laagdrempelig mogelijk doen, door het enerzijds gratis te doen, door het ook kort te houden. Die consults  zullen een twintigtal minuten en daarbij kan dan achteraf eventueel doorverwijzen worden naar verdere professionele hulp.”

In aanloop van de Limburg Pride op 13 juli komen er ook nog een reeks acties en evenementen die het thema van mentaal welzijn in de kijker zet en wordt er een Welness Walk doorheen Hasselt gelanceerd.

Foto: Limburg Pride

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste