Agenda

 • Belgian Pride afgelast

  Dit jaar komt er geen Belgian Pride in Brussel.  Dat laat organisator The Belgian Pride vzw weten.
   “Een zeer moeilijke, maar wel de enige juiste beslissing”, klinkt het bij de organisatie. “Elk jaar zetten we alles op alles om van The Belgian Pride Parade een succes te maken en zo te timmeren aan een meer inclusieve samenleving. Door de coronacrisis blijven er echter te veel factoren onzeker om een evenement voor meer dan 100.000 bezoekers met een volwaardig programma te organiseren.” 

  Normaal gezien zou het Belgian Pride Festival van start gaan op vrijdag 8 mei, met de Pride Parade op zaterdag 23 mei als hoogtepunt. Tijdens de lockdown werd al beslist om de Parade onder voorbehoud uit te stellen naar zaterdag 29 augustus. Op 15 april kwam het verbod op massa-evenementen tot en met 31 augustus, waarna logischerwijs werd beslist om af te stappen van die datum en de opties te herbekijken.

  “We respecteren uiteraard alle maatregelen die nodig zijn om de gezondheid van onze bevolking te vrijwaren. We hebben onderzocht of de Belgian Pride Parade op een volwaardige manier op een nog latere datum zou kunnen doorgaan, maar alle onzekere factoren in acht nemend, hebben we beslist dat dit niet het geval is." The Belgian Pride  benadrukt dat er dit jaar nog evenementen in het kader van The Belgian Pride zullen plaatsvinden. "Maar de grote parade komt er dus niet", zegt de organisatie. 

  The Belgian Pride vzw zal er alles aan doen om in 2021 een enorm straffe editie mét parade op poten te zetten met een gevarieerd programma waarin zowel plaats is voor militante boodschappen als een groot feest. “We kijken ernaar uit om iedereen dan in veilige omstandigheden opnieuw massaal samen te brengen”, klinkt het nog.

  Deelname aan digitale Global Pride

  De Belgian Pride roept op om dit jaar aan te sluiten bij de digitale Global Pride die op 27 juni op de agenda staat.

  De organisatie is momenteel in gesprek met de Global Pride om te bepalen welke Belgische bijdragen er op het 24 uur durende programma zullen staan.

  RainbowCity.Brussels blijft zichtbaar in het straatbeeld

  Via het RainbowCity.Brussels project zal de regenboogvlag ook dit jaar prominent zichtbaar zijn in de hoofdstad. De officiële  periode van RainbowCity.Brussels was oorspronkelijk van 8 tot en met 24 mei. Wegens de huidige omstandigheden koos The Belgian Pride er voor om tijdens deze periode extra te focussen op 17 mei, de Internationale dag tegen homofobie, transfobie en interseksefobie.

  Tijdens deze periode hijsen verschillende Brusselse gemeenten de regenboogvlag. In mei kunnen mensen de regenboogkleuren spotten bij onder meer AXA, Belfius en aan de VRT-toren en op de Grote Markt. The Belgian Pride vzw roept dan ook iedereen op om ook een vlag uit te hangen, als teken van solidariteit.

  Lees meer
 • Tv-tip: Pride is Protest

  Aanstaande zaterdag is op Canvas de reportage Pride is Protest te zien waarin Marieke Dermul en Filip Tielens naar de LGTBQ-bar Stonewall Inn in New York trekken. Vijftig jaar geleden vonden daar de befaamde Stonewall rellen plaats die gezien worden als de start van de LGBTQ-beweging.

  In juni 1969 vonden zware rellen plaats rond de homo/LGTBQ-bar Stonewall Inn in New York. Het waren confrontaties tussen politie, cliënteel en sympathisanten. De incidenten worden vaak beschouwd als het startpunt van de modern strijd voor holebirechten, de wereldwijde regenboogbeweging en de Pride-maniestaties. Exact vijftig jaar later gaan Nomaden Marieke Dermul en Filip Tielens naar hetzelfde cafeetje. Er is opnieuw een Pride aan de gang. Want ook 50 jaar na Stonewall blijft er veel om voor te strijden, vertellen activisten in New York. ‘The work is not close to done!’

  De documentaire Pride is protest! brengt in kaart hoe strijdvaardig én creatief dit activisme is. Alternatieve marsen als de Dyke March en de Queer Liberation March knopen immers opnieuw aan bij het originele doel van de eerste Pride uit 1970, dit jaar precies een halve eeuw geleden: protest. En dat is opvallend genoeg niet alleen gericht tegen homofobie en discriminatie vanuit de ‘hetero-wereld’.

  Zo klagen veel geïnterviewden de hiërarchie en discriminatie aan binnen de regenbooggemeenschap zelf. De Pride is daarvan een sterk symbool: voor veel LGBTQ’ers is het een parade geworden voor de ‘witte homoman’, net de groep die al het sterkst geëmancipeerd is. Bijzonder pijnlijk, omdat het juist zwarten en latino’s, drag queens en transgenders waren die op de barricades stonden bij Stonewall.

  Een ander punt van kritiek is de commercialisering van de Pride. Op Times Square en overal in Manhattan troffen Marieke en Filip etalages en giga-billboards aan met regenboogreclames. Alleen blijkt uit onderzoek dat veel grote bedrijven helemaal niet zo 'gay friendly' zijn en vooral extra willen verkopen.

  Marieke en Filip sprokkelen verhalen uit New York die bewijzen dat de strijd nog lang niet is gestreden en ze tonen voorbeelden van creatief protest – van strijdliederen tot activistische drag en zelfs een priester die zijn kerk opent voor queer karaoke.

  Marieke Dermul: “Pride is protest! biedt zo vele nieuwe inzichten die ook bij ons in Vlaanderen kunnen leiden tot debat. Waar liggen de breuklijnen op het vlak van sociale acceptatie en inclusie in de LGBTQ-gemeenschap bij ons? Hebben die alternatieve marsen zin of moet de Pride zorgen dat ook de meer kwetsbare LGBTQ-groepen zich (opnieuw) meer vertegenwoordigd voelen? En hoe kan de Pride zijn feestelijk kantje verzoenen met de reden waarom het allemaal begon: protest en zichtbaarheid?”

  Pride is Protest!: zaterdag 16 mei om 20u10 op Canvas.

  Lees meer
 • Speciale show vervangt Eurovisie Songfestival

  Ter vervanging van het geannuleerde Eurovisie Songfestival komt er een speciale show met de titel ‘Eurovision: Europe Shine a Light ’. Dat laten de NPO, NOS, AVROTROS en EBU in een gezamenlijk persbericht weten. In België zal de show op zaterdag 16 mei uitgezonden worden door de VRT.   

  ‘Eurovision: Europe Shine a Light ’ komt live vanaf het Mediapark in Hilversum en wordt door meer dan 40 landen in Europa en Australië uitgezonden. De 41 deelnemers die dit jaar zouden meedoen aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam worden tijdens de uitzending in de spotlight gezet. Daarnaast zijn in deze speciale show optredens te zien van vele andere Eurovisie-artiesten.

  Vanuit heel Europa brengen de 41 artiesten een persoonlijke boodschap en komt er een clip voorbij van het nummer waarmee ze zouden meedoen aan het Songfestival. En samen zullen zij, vanuit locaties in heel Europa, een uitvoering brengen van het nummer 'Love Shine A Light' van Katrina and The Waves (winnaar 1997). Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, bestaande uit 90 muzikanten, zal dit nummer eveneens uitvoeren in een bijzondere orkestversie.

  Uiteraard mag  Duncan Laurence in deze show niet ontbreken. De winnaar van het Eurovisie Songfestival van vorig jaar zingt zijn gloednieuwe nummer Someone Else dan voor de allereerste keer in een liveshow. Verder zal Michael Schulte (Duitsland - 2018) samen met Ilse DeLange (The Common Linnets - 2014) optreden met 'Ein Bisschen Frieden'; het nummer van zangeres Nicole waarmee Duitsland in 1982 voor het eerst het Eurovisie Songfestival wist te winnen. Israëls Eurovisie-winnaar uit 1979, Gali Atari, zingt haar enorme hit 'Hallelujah' samen met een speciaal Junior Eurovisie Songfestival-koor.

  Andere optredens komen vanuit heel Europa met onder meer de Zweedse Måns Zelmerlöw die zijn Eurovisie 2015-winnende nummer 'Heroes' brengt. Marija Šerifović zingt het nummer 'Molitva' waarmee ze voor Servië in 2007 won en Netta (Israël - 2018) komt met een akoestische, betekenisvolle, versie van een nieuw nummer.

  Tijdens de show zal Mr. Eurovision Johnny Logan zijn beroemde nummer 'What's Another Year' zingen. Hiermee won hij het Eurovisie Songfestival in 1980. Hij brengt het nummer samen met vele Songfestival-fans van over de hele wereld waarmee hij een enorm Songfestivalkoor vormt.

  Naast de 41 nummers van 2020 wordt ook elk deelnemend land geëerd via 'Light a landmark': in elk deelnemend land zal een belangrijk monument spectaculair verlicht worden. Voor België wordt dat het Atomium.

  De show wordt – vanuit een studio zonder publiek - gepresenteerd door de Nederlandse presentatoren Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit. De Nederlandse internet-ster NikkieTutorials geeft in deze bijzondere uitzending online updates. 

  Eurovision: Europe Shine A Light  zal in ons land te zien zijn met vakkundig commentaar van Peter Van de Veire. Afspraak dus op  zaterdag 16 mei om 21.00 uur live op Eén.

  Lees meer
 • Rotterdam moet een jaar langer wachten op Roze Zaterdag

  Rotterdam stelt de organisatie van de Roze Zaterdag met een jaar uit. De havenstad zou normaal volgend jaar de Roze Zaterdag organiseren maar omdat Leeuwarden door de coronacrisis de Roze Zaterdag van dit jaar niet kan organiseren wordt die in 2021 daar georganiseerd. Daardoor moet dus ook Rotterdam een jaar langer wachten om opnieuw gaststad te worden. Dat maakte stichting Roze Zaterdagen Nederland woensdag bekend na overleg met de diverse Rotterdamse betrokkenen.

  Rotterdam Pride, organisator van de Roze Zaterdag in 2022, is blij. “We vinden het natuurlijk jammer dat we nog wat langer moeten wachten op ‘onze’ Roze Zaterdag, maar dit geeft ons ook extra tijd om een onvergetelijke editie te organiseren. Eind juni 2022 hopen we iedereen te ontvangen in Rotterdam voor Roze Zaterdag, en daar gaan we een geweldig evenement van maken”, aldus Bey Cil, executive director van Rotterdam Pride.

  Roze Zaterdag 2022 zal eind juni plaatsvinden. De precieze datum wordt  later bekend gemaakt.

  Lees meer
 • Pet Shop Boys verschuiven concert naar volgend jaar

  Het concert dat de Pet Shop Boys op 5 mei in Vorst Nationaal zouden geven wordt door het coronavirus verplaatst naar donderdag 13 mei 2021. Dat laten Neil Tannant en Chris Lowe weten op hun Facebookpagina.  De twee zouden begin mei met hun Dreamworld tour een stop maken in  ons land maar zien zich nu genoodzaakt om dat met een jaar uit te stellen.

  De heren hebben begin dit jaar ook met Hotspot een nieuwe plaat uitgebracht die  voornamelijk werd geschreven en opgenomen in Berlijn. Het is hun derde album  dat  door Stuart Price werd geproduceerd. 

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste