Agenda

  • Leuvense organisaties nemen afscheid van UniQue-voorzitster Trudy Jennes

    UniQue, het regenbooghuis van Vlaams-Brabant en verschillende andere organisaties nemen aanstaande zaterdag vanaf 15 uur afscheid van de vorige week overleden voorzitster van UniQue Trudy Jennes (61). Zo wordt er in de Studio Manhattan in Leuven een avond ter ere van haar georganiseerd die geleidt wordt door MC Georgy Gorgeous. Hij kan rekenen op de ondersteuning vanDJ The Black Widow, DJ VANOnoise & DJ The Survivor met performances door Maria Iskariot en mensen uit de verschillende samenkomende gemeenschappen die een vaarwel, een herinnering & liefde betuigen aan Trudy. 

    Trudy werd vorige maand met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand verergerde zo snel dat ze op 17 juni overgeplaatst werd naar de intensieve zorgen in het UZ Gasthuisberg waar ze in een kunstmatige coma werd gebracht en aan de dialyse werd gehangen. Daar werd toen kanker bij haar vastgesteld en werd in combinatie met de met de kunstmatige coma een intensieve chemokuur opgestart.

    “Trudy was misschien de voorzitter met de kortste termijn tot nu toe in de geschiedenis van UniQue, maar de impact die zij heeft nagelaten zullen we nog jaren voelen”, zo laat UniQue weten op hun Facebookpagina. “Verbinding tussen mensen, organisaties, verenigingen, dat is wat wij in de toekomst zullen blijven waarmaken. Ook deze zaterdag doen we dat met het samenbrengen van de verschillende communities waar Trudy deel van uitmaakte!“

    De organisatie vraagt aan iedereen die wil komen of iets wil brengen  om dit even te laten weten via  https://forms.gle/D1fPYK74zxzAcJK59

    Ze hebben nog mensen nodig om alles vlot te doen verlopen! Ben je vrij die dag en kan je helpen? Schrijf je in via: https://forms.gle/oapHZa7u78RGAb5B6

    Een financiële bijdrage wordt erg geapprecieerd omdat UniQue als organisatie een financieel risico neemt. Dit kan door een storting op BE54 0017 5451 6697 met vermelding "Trudy", alsook met de kaart, cash of payconiq op de dag van het feest!

    Lees meer
  • Feesten op Roze Woensdag tijdens de vierdaagse van Nijmegen

    Nijmegen maakt zich op om vanaf morgen (dinsdag), vier dagen lang, meer dan 45.000 wandelaars aan de vierdaagse van Nijmegen te ontvangen. Niet alleen zullen zij de komende dagen  30, 40 of 50 kilometer wandelen maar ook deelnemen aan allerlei feesten.De Stichting Vierdaagsefeesten en Stichting Roze Woensdag vragen jaarlijks tijdens de woensdag van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten aandacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Op diverse podia van Vierdaagsefeesten vind je een feestprogramma met kleurrijke artiesten. Daarnaast organiseert Stichting Roze Woensdag met vele partners een programma dat gericht is op specifieke groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap.

    Zichtbaarheid 

    Dit jaar wordt er nog meer aandacht besteed aan zichtbaarheid. Naast de Pride Walk zijn er dit jaar nieuwe onderdelen opgenomen in het programma. Op Kelfkensbos Festival staan het Roze Stemhokje en iedereenmagzoenen. Bij het Roze Stemhokje kun je op stellingen reageren en vragen beantwoorden over bijvoorbeeld gelijke rechten voor gezinnen die uit meer dan twee ouders bestaan en of rechten van LHBTIQA+-ers wel in het politieke debat thuishoren. De bedoeling van het stemhokje is om de deelnemer te laten nadenken over verschillende onderwerpen met als overkoepelend thema ‘Wat vind ik nu echt van LHBTIQA+?’. Bij iedereenmagzoenen kun je op foto: “Doe mee en laat zien van wie je houdt, want liefde is van ons allemaal”. In de Stevenskerk staat van 15 t/m 21 juli een expositie “Taboe Tabee”. Deze expositie bestaat uit 6 verhalen van 7 mensen die queer moslim zijn. Wat kunnen zij ons vertellen over hun cultuur, geloofsovertuiging en seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit? En bovenal, wat kunnen we van deze mensen leren?

    Vierdaagsefeesten podia 

    Bijna elk podium heeft een speciale programmering in teken van Roze Woensdag. Van schlagermuziek tot lekkere beats, van drags tot aandacht voor gayrights. Met diverse deelnemende podia en afterparty’s is er voor elk wat wils.

    Specifieke programma’s


    Stichting Roze Woensdag richt zich op de inhoudelijke programmering voor specifieke doelgroepen. Speciaal voor regenboogsenioren is er een programma in het Roze Huis met onder andere een muzikaal optreden en een presentatie over de roze Nijmeegse geschiedenis. Er is voor jongeren een programma in en rond het Mariënburgplein: Roze Woensdag Jong! Deze is samengesteld door een jongerenredactie vanuit Bibliotheek Mariënburg.
    Op een bijeenkomst van Café Dapper komen LHBTIQ+ers met een (licht) verstandelijke beperking samen om gezamenlijk Roze Woensdag te vieren en de wandelaars aan te moedigen.

    Het complete programma van Roze Woensdag vind je op: https://www.vierdaagsefeesten.nl/programma/themas/roze-woensdag/

    Foto: Roze Woensdag/ Jan-Willem de Venster

    Lees meer
  • Darklands viert vijftiende verjaardag eind februari

    Darklands, het grootse indoor-fetishfestival van Europa viert volgend jaar zijn vijftiende verjaardag van 25 februari tot 3 maart. De ticketverkoop voor deze editie is woensdag gestart. Dat vele fans van het eerste uur op de bekendmaking zaten te wachten werd ook meteen duidelijk want na de bekendmaking vlogen de eerste tickets de deur uit. Darklings moesten zelfs op sommige tijdstippen heel wat geduld oefenen vooraleer ze hun tickets konden kopen.

     

    Over de verjaardagseditie is buiten het thema ‘Glow’ en de locatie nog maar weinig bekend van het programma. Zo keren natuurlijk de jaarlijkse ‘Vendeor Market’ en de verschillende socials, party’s (Mayhem,Fusion,Rage en Fury) terug en opent het Darklands Hotel opnieuw de deuren. Ook terug en al gedeeltelijk uitverkocht is de populaire Horsefaire. Terwijl er woensdagavond nog enkele tickets voor ‘Stallions’ te koop waren, zijn die voor ‘Mares’ al allemaal weg.

    Een Madness Pass kost dit jaar 129 euro terwijl een Alpha Madness Pass, waarbij je ook toegang krijgt tot het VIP-deck, 218 euro kost. Voor het dagprogramma betaal je 41 euro. Voor de party’s ben je tussen de 50 en 59 euro kwijt.

    Ook dit jaar wordt er weer samengewerkt met vijftien hotels. Ook volgend jaar wordt A-Stay omgevormd tot het Darklands Hotel. Voor een verblijf daar betaal je tussen de 154 en 214 euro per nacht. 

     

    Meer info en tickets vind je natuurlijk  op de Darklands site.

    Lees meer
  • Europa's oudste transfilmfestival viert 15e verjaardag

    TranScreen,het oudste transgender filmfestival van Europa viert dit jaar zijn vijftiende verjaardag met de beste en meest boeiende films uit hun archief.  . Het festival vindt plaats van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert  in Kriterion en JACO, in het hart van Amsterdam.

    Voor deze verjaardag editie van TranScreen, duikt het festival in het archief om een divers scala aan internationale films te presenteren, waaronder features, korte films, experimentele projecten en community-made content uit de hele wereld. Een pareltje dat al tien jaar in het archief ligt te verstoffen, is de documentaire over de bekende, Amerikaanse schrijfster, acteur en activiste Kate Bornstein. Dit eerlijke portret balanceert rauwe oprechtheid met luchtige humor en geeft een unieke blik in Bornstein's leven. De oudste film die wordt vertoond, is de muzikale 'rockumentary' 'Riot Acts' uit 2010. Filmmaker Angelo Madsen Minax toont hierin zowel de mooie als rauwe kant van de transgender gemeenschap.

    TranScreen is meer dan alleen een filmfestival; het is een culturele gebeurtenis die een veilige plek biedt voor iedereen, ongeacht genderidentiteit of seksuele oriëntatie. Het is een plek voor ontdekking, discussie en het vieren van de diverse ervaringen binnen de transgendergemeenschap.

     Zo staan er ondermeer Interactieve nagesprekken met community experts die de thema’s van de films aanvullen, een dansworkshop met danser Hugo de Graaf en een expositie met een selectie van foto’s door de Nederlandse kunstenaar Jesse van den Berg op het programma.

    Het volledige programma vind je op de TranScreen website. 

    Lees meer
  • Tv-Tip: Durf te vragen over dragqueens

    Dragqueens zijn helemaal in. Ze verkopen zalen uit en maken bekroonde tv-series zoals de wereldberoemde Amerikaanse show RuPaul’s Drag Race, die ook een Belgische versie kreeg. La Tash, Mauve Lux, Vanessa van Cartier, Puki Harana, Dina Price, Selina Pearl en Faux Katya nemen allemaal plaats op de stoel van Durf te vragen om hun ongezouten antwoorden te geven op gedurfde vragen. Loop jij thuis ook zo rond? Wil je niet gewoon liever een vrouw zijn? Waar blijf je met je penis? 

     Siska leert dansen op hoge hakken bij Mikael of Puki Harana. La Tash nodigt haar uit om te zetelen in de jury bij de voorrondes van de Miss Hessenhuis-verkiezing, een dragqueen-wedstrijd.

    Durf te vragen over Dragqueens: Dinsdag 30 april om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

    Foto: VRT

    Lees meer
  • Brussel gaststad voor tweejaarlijkse conferentie van LGBTQ-politieagenten

    Brussel is dit jaar, na Athene, de gaststad voor de  tweejaarlijkse conferentie van de European LGBT Police Association (EGPA). De organisatie van de conferentie die op 16 en 17 mei zal doorgaan ligt in handen van de Rainbow Cops Belgium,  de Belgische vereniging van LGBTQIA+ politieagenten.

    Ongeveer zestig geüniformeerde politieagenten van 18 verenigingen of diensten uit 17 landen die lid zijn van de EGPA zullen aanwezig zijn op deze conferentie, die ook openstaat voor leden van de Belgische geïntegreerde politie en Belgische magistraten. De conferentie vindt plaats op 16 en 17 mei 2024 in de lokalen van de Federale Politie en wordt op 18 mei 2024 afgesloten met de traditionele deelname van de 18 delegaties aan Brussels Pride.

    Het doel van de conferentie is de deelnemers een forum te bieden om van gedachten te wisselen over de vooruitgang op het gebied van LGBTQIA+-rechten voor politieagenten en burgers op Europees niveau, en over goede praktijken en politieopleidingen op dit gebied. Zo worden er ondermeer onderwerpen behandeld worden zoals het inclusiebeleid bij de aanwerving en opleiding van politieagenten, de bijstand van slachtoffers, chemische seks en prostitutie en de betrekkingen tussen de politie en LGBTQIA-verenigingen op het programma.

    Foto: archief Gaylive

    Lees meer
  • Nieuwe Regenboogwandelingen tijdens de Pride Maand

    Op 18 mei gaat in Brussel weer de jaarlijks Belgium and European Pride door. In het kader hiervan worden in de  voorafgaande weken reeds verschillende activiteiten aangekondigd. We zetten reeds enkele op een rijtje.

    L-Wandelingen

    L-Tours die sinds 2014 verschillende LGBTQ-getinte wandelingen organiseert doorheen Brussel kondigt aan dat er nieuwe wandelingen aankomen in Elsene en doorheen het centrum van Brussel.

    Op 24 april vertrekt er om 18 uur een wandeling aan de Crazy Circle in Elsene. Op 26 (18 uur) en 28 april (15 uur) staan er twee gloednieuwe wandelingen doorheen Brussel op het programma. Het vertrek dan is voorzien aan de Grands Carmes. De wandelingen duren telkens anderhalf uur en zijn gratis.

    Ook van 8 tot 19 mei vinden er heel wat wandelingen plaats in het kader van de Rainbow Week. Meer info en hoe je kan deelnemen vind je op de website van L-Tours.

    Pride Night in de Botanique

    Op 18 mei staat Bota By Night, het weerkerende nightlife-event van de Botanique, helemaal in het teken van de Pride. De LGBTQIA+-gemeenschap is de drijvende kracht achter heel wat concerten die er in de Botanique plaatsvinden. Queer artiesten, fans en collega’s maken van Botanique een rijkere, fijnere, creatievere omgeving. Tijdens deze party zetten de Botanique hen graag extra in de bloemetjes en vieren ze de diversiteit in de community met een programma in twee zalen dat onbevreesde performers uit de hele wereld en onze lokale scene de revue doet passere

    In de Orangerie dans je op de zinderende beats van de Argentijnse producer en dj Tayhana (bekend van haar werk met o.a. Rosalía), het Ugandese enfant terrible Nsasi, de Zuid-Afrikaanse rave-prinses River Moon (aka Saint Deepthroat), Jonas Alexander en iced lattina, terwijl de Russisch-Franse Jenys haar uitdagende pop live komt voorstellen. Meer live-performances zie je in de Rotonde, waar het Mexicaanse cyber neo-perreo-trio het kot op stelten zet naast het New Yorks hyperpopduo Frost Children en Brusselaars Le Talu en Viva Los DJ’s. Die laatste beloven samen met hun vrienden een uur lang pop en performance te doen versmelten op megalomane manier.

    Meer informatie vind je op: https://botanique.be/nl/concert/bota-night-pride-party-2024

     

    Lees meer
  • Eerste Limburg Pride gaat volgend jaar door in Hasselt

    Op 13 juli 2025 gaat de eerste editie van de Limburgse Pride door in Hasselt.“Ik ben verheugd dat Hasselt gekozen werd als gaststad voor de Limburg Pride”, zo laat schepen Schepen voor de Hasselaar  Dymfna Meynen (N-VA) weten. Wij zijn immers een regenboogvriendelijke stad. Het is mooi dat er zoveel verschillende organisaties samen Hasselt als bruisende en warme stad in de kijker willen plaatsen.”

    Vorig jaar augustus werd de vzw Limburg Pride opgestart en werd ook reeds bekend dat de eerste Limburg Pride zou doorgaan in juli 2025. “Door het organiseren van de eerste Limburg Pride wordt in Hasselt een veilige ruimte gecreëerd waar iedereen zichzelf kan zijn, vieren we wie we zijn als LGBTI+ gemeenschap en wordt er gezamenlijk gewerkt aan het bevorderen van gelijkheid en acceptatie”, zo laat voorzitter Bert Brone. Met de keuze van de tweede zaterdag van juli valt de Limburgse pride tussen die van Brussel en Antwerpen in.

    “Limburg Pride moet,een dag worden waarop mensen van alle seksuele oriëntaties, genderidentiteiten en achtergronden zich geaccepteerd en gewaardeerd voelen. Het doel is om de zichtbaarheid van de Limburgse LGBTI+ gemeenschap te vergroten, bewustwording te creëren en solidariteit te bevorderen. Geen overbodige luxe in de wereld van vandaag.” 

    De organisatie gaat nu op zoek naar helpende handen die het hele evenement willen mee organiseren.Daarom doet Limburg Pride een warme oproep naar enthousiaste vrijwilligers en sponsors die willen bijdragen aan het succes van dit historische evenement. Heb jij interesse om mee te werken aan de organisatie van Limburg Pride? Dan ben je van harte welkom aanstaande zondag 21 april 2024 op de vrijwilligersbeurs van de Stad Hasselt in de Centrale Werkplaatsen, Hellebeemden 20, 3500 Hasselt om kennis te maken met de vrijwilligers achter Limburg Pride of je registreert jezelf op hun website.

    Voor de organisatie van de inclusieve LGBTI+ pride werkt Limburg Pride samen met de Stad Hasselt, het Regenbooghuis Limburg en de Limburgse afdeling van de Nederlandse LGBTQI+ belangenvereniging COC. Het moet volgens Brone alvast een onvergetelijk evenement worden met een Pride Village, een optocht door het centrum van Hasselt en een Pride Festival. De Pride Village wordt een bruisende locatie met informatieve standjes en feestelijke activiteiten waar de gemeenschap samenkomt. De kleurrijke en levendige optocht door het centrum van Hasselt wordt een creatieve viering van de diversiteit van de LGBTI+ gemeenschap. En het Pride Festival wordt een muzikaal spektakel met optredens en activiteiten die de boodschap van inclusie en acceptatie uitdragen. Meer informatie over het complete programma maken we binnenkort bekend via onze social mediakanalen en op de website van Limburgpride.be. De feestelijkheden zullen gratis toegankelijk zijn.

    Lees meer
  • Tv-Tip: Durf te vragen over Fetisjisten

    Bronnen beweren dat meer dan de helft van de Vlamingen een fetisj heeft: leer, latex, voeten, je verkleden in hond of pony, vastgeknoopt worden in touwen, naalden … Ze komen allemaal aan bod in deze vierde aflevering van het het nieuwe seizoen van 'Durf te vragen'.

     Amanda, Steven, latexvrouw Vexx, Laura en Sam beantwoorden ongegeneerd heel wat vragen. Word je er seksueel opgewonden van? Waar ligt de grens voor jou? Kan je nog terug naar een leven zonder fetisj? Kan je niet gewoon normaal doen? Siska gaat shoppen met Mister Leather Andy in een fetishwinkel. Samen met Tamara verkent ze de sensuele loft SPNKD in Antwerpen waar mensen hun ultieme erotische fantasieën kunnen beleven en waar Tamara die van haar beleeft met shibari.

    Durf te vragen: Fetisjisten dinsdag 16 april om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

    Foto: VRT

    Lees meer
  • Antwerp Pride maakt thema bekend voor volgende editie

    De zeventiende editie van Antwerp Pride - die doorgaat van woensdag 7 tot en met zondag 11 augustus - krijgt als thema ‘Many Voices. One Pride’. Hiermee wil de organisatie iedereen die de regenbooggemeenschap een warm hart toedraagt oproepen om mee een lijn te trekken en te zeggen: we gaan nooit meer terug in de kast.

    De slogan ‘Many Voices. One Pride’ is bewust moduleerbaar en zal in de komende maanden op verschillende manieren gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld ‘Many Voices. One Protest.’, ‘Many Voices. One Celebration.’, ‘Many Voices. One Parade’ enzovoort…

    Met deze slogan roept Antwerp Pride op tot verbinding binnen en buiten de LGBTQIA+ gemeenschap. Die is nu meer dan ooit nodig, vindt de organisatie.

    ‘Binnen onze gemeenschap en bij onze allies zijn er heel wat verschillende stemmen die elk hun eigen accenten leggen in de strijd. Antwerp Pride is er om één keer per jaar al die stemmen samen te brengen op een feestelijke, positieve maar betekenisvolle manier, vandaar: ‘Many Voices. One Pride’. Want enkel door verbinding kunnen we een wereld creëren waarin iedereen kan zijn wie die is en waarin niemand achterblijft,’ aldus Antwerp Pride voorzitter Geert Van Praet.

     


    ‘Niet alleen onze gemeenschap staat voor heel wat uitdagingen,’ gaat hij verder. ‘‘Met alle verkiezingen die er lokaal, nationaal en internationaal staan aan te komen, kan onze wereld er morgen helemaal anders uitzien. We voelen hierdoor heel wat bezorgdheid in onze gemeenschap. In veel landen zitten er al conservatieve of extreemrechtse partijen aan de knoppen met alle gevolgen vandien. Niet enkel in verre landen, maar ook dicht bij huis en zelfs onder Europese vlag. Willen wij dat in ons land ouders van hetzelfde geslacht hun rechten verliezen over hun kinderen zoals in Italië? Willen wij dat de wachtlijsten in de transgenderzorg oplopen tot vijf jaar zoals in Groot-Brittannië? Willen wij dat leerkrachten schrik hebben om het over LGBTQIA+ thema’s te hebben in de klas of dat boeken rond deze thema’s verboden worden zoals in Hongarije? Willen we dat drag queens zich onveilig voelen als ze na een optreden naar huis gaan? Ons antwoord is neen en we trekken een duidelijke grens: de kast is op slot. We kunnen niet meer terug! We roepen iedereen op die tijdens Pride de waarden van de regenbooggemeenschap een warm hart toedraagt om samen achter die lijn te komen staan.  

    Antwerp Pride start dit jaar op woensdag 7 augustus en sluit af op zondag 11 augustus. Hoewel de organisatie nog volop bezig is met de invulling zal de Antwerp Pride Parade er op zaterdag 10 augustus ook weer bij zijn, net als de festivals. De inschrijvingen voor de Parade zijn al open.

    Over het programma van Antwerp Pride volgt later meer informatie.

    Ook dit jaar heeft Antwerp Pride 800 vrijwilligers nodig om het hele festival op een prettige en veilige manier te kunnen laten doorgaan. De organisatie doet daarom een warme oproep aan iedereen die mee wil werken aan dit bruisende feest om mee een handje te helpen. Meer informatie vind je op antwerppride.com 

     

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste