Agenda

 • Holebifilmfestival komt tot in jouw woonkamer

  Hoewel het zeer onzekere tijden zijn omwille van de Corona, is de kernploeg van het Holebifilmfestival druk in de weer om hun 20e editie in november voor te bereiden. Sinds dit jaar gaat het Holebifilmfestival ook de digitale tour op om het filmfestival tot in jouw woonkamer te brengen.

  In gunstige omstandigheden zal de 20e editie van het Holebifilmfestival plaatsvinden van dinsdag 3 november t.e.m. vrijdag 27 november 2020 op diverse locaties in gans Vlaanderen.

  Zoals de naam al doet vermoeden is het Holebifilmfestival waar het LGBTQ+-zijn centraal staat, maar waarbij ook hetero’s uiteraard van harte welkom zijn.

  Het Holebifilmfestival is stap-voor-stap aan het vernieuwen en moderniseren omdat er enerzijds nood aan is. Het festival zal in deze bijzondere Corona-tijden dan ook voor een stuk de digitale kar opspringen door een samenwerking met 'ZED vanuit je zetel' op Dalton.be aan te gaan.

  Jorrit Ferket, coördinator Holebifilmfestival: “Door de Coronacrisis weten we uiteraard niet goed in welke omstandigheden we ons gaan bevinden in november. Omdat we al 20 jaar een vaste waarde zijn geworden willen we daarom een alternatief kunnen aanbieden voor moest het festival in zijn normale vorm niet kunnen doorgaan.”

  Bedoeling hiermee is om het Holebifilmfestival tot in de woonkamer te krijgen door een compilatie van de beste kortfilms uit alle inzendingen van Holebikort 2019 aan te bieden op 'ZED vanuit je zetel' zodat deze video- on-demand bekeken kan worden.

  Met deze samenwerking wil het Holebifilmfestival ook weer terug meer jeugd aantrekken.

  “Jongeren gaan heel weinig nog naar reguliere bioscoopvoorstellen, maar kijken eerder alles online vanuit hun kamer via diverse video-on-demand-platformen. Door deze samenwerking willen we hen kennis laten maken met het aanbod van het Holebifilmfestival en hopen we hen op die warm te krijgen om toch naar een voorstelling te komen kijken op één van onze locaties.” zegt Jorrit.

  De compilatie van de beste inzendingen uit Holebikort 2019 zal vanaf 8 augustus 2020 te zien zijn op Dalton.be in de premium rubriek ‘ZED vanuit je zetel’ voor slechts vijf euro en zal daarna naar de standaard catalogus van Dalton.be verhuizen. 

  Lees meer
 • CORONAVIRUS: Deze evenementen gaan door tijdens Antwerp Pride

  Omwille van de verstrengde maatregelen schrapt Antwerp Pride enkele evenementen en legt meer de focus op www.antwerppride.tv. Wat gaat er nog door en wat niet?
   

  De volgende activiteiten worden helaas geannuleerd:

  -Human Rights Friday in de Studio
  -De film Pride @ Kinepolis
  -De film Priscilla, Queen of the Dessert in het OLT Ter Rivierenhof

  De grote fotopanelen van het Trail of Stories project zullen wel geplaatst worden in de stad als een symbool voor Antwerp Pride. In Trail of Stories worden er dertien portretten geplaatst van mensen die een sterke band hebben met de LGBTQ gemeenschap in Antwerpen. De portretten, gemaakt door fotografe Noortje Palmers, worden vanaf vrijdag 31 juli geplaatst langsheen het traject waar normaal de Antwerp Pride Parade zou langsgaan.

  Antwerpenaren die een wandeling willen maken kunnen voorbij de portretten wandelen en via de QR code het verhaal achter de persoon lezen. Maak deze wandeling individueel of enkel met je bubbel. Anderen verwijzen we graag door naar antwerppride.tv waar je eveneens de personen en de verhalen kan ontdekken. Het parcours begint op het Sint-Jansplein en gaat via de Paardenmarkt, Hessenplein en de Oude Leeuwenrui naar de Scheldenkaaien en zo naar de Gedempte Zuiderdokken.

  De geportretteerden zijn in willekeurige volgorde:

  • Jitske Van De Veire, woordvoerder Wel Jong Niet Hetero. 
  • Lola Mcqueen, drag queen en gezocht van dove LGBTQ’s

  • Fleur Pierets, kunstenares, auteur, activiste

  • Jeroen van Lievenogen, oprichter en organisator Leather Pride  

  • Ludo Smits, oprichter Hessenhuis Café, discotheek Red and Blue

  • Hind Eljadid, woordkunstenares  

  • Patrick Reyntjens, Sensoa en gezicht van de eerste generatie HIV patiënten 

  • Paul Rademaeckers, oprichter GOC die in augustus 100 jaar wordt

  • Hannelore Hooyberghs, transgender en dj 

  • Maud Vanhauwaert, voormalig stadsdichter van Antwerpen

  • Tayo Oyesanya, Antwerp Pride vrijwilliger en LGBTQ vluchteling

  • Nadou Kebede, ally 


  Het dertiende portret is Rob Scheers, die jarenlang een trouwe Antwerp Pride vrijwilliger was en een bekend gezicht in onze gemeenschap. Eerder dit jaar stierf Rob aan de gevolgen van COVID-19. Op deze manier wil Antwerp Pride hem een eerbetoon geven, maar ook alle slachtoffers van deze pandemie en de mensen in essentiële beroepen, waarin ook veel LGBTQ’s werkzaam zijn.

  Andere activiteiten

  De tentoonstelling Together in het M HKA gaat gewoon door vanaf donderdag 6 augustus, mits reservaties en het in acht nemen van de intussen gekend maatregelen. Meer info hierover vind je op www.muhka.be

  De geleide wandelingen onder de noemer True Colors of Antwerp mogen doorgaan in groepjes van maximum negen personen en één gids, met mondmasker en met de nodige social distancing. Meer info hierover vind je op www.antwerppride.tv

  Daarnaast kan iedereen de Antwerp Pride Surprise box bestellen via antwerppride.tv. In deze box vind je allerlei leuke Antwerp Pride gadgets en goodies, inclusief een duoticket voor de tentoonstelling Together in het M HKA en toegang tot premium content op antwerppride.tv.

  Het pop-up tv kanaal antwerppride.tv wordt dan ook de focus van dit jaar. Je zal hier de tijdens de Pride week terecht kunnen voor interviews, reportages, kortfilms en veel verrassingen.

  De organisatie van Antwerp Pride vraagt iedereen om de maatregelen die de verschillende overheden hebben afgekondigd ter harte te nemen en deze goed op te volgen. Toeristen die van plan waren om de Pride-periode in Antwerpen door te brengen, vragen we om de reisadviezen goed in het oog te houden en op te volgen.

  “We hadden ons voorbereid op een Corona-editie en die wordt nu nog een beetje ingeperkt,” reageert Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. “Maar gezondheid en solidariteit zijn nu het voornaamste. Ik wil iedereen bedanken die heel hard zijn best heeft gedaan om een mooi alternatief Pride programma te bedenken en we zullen er het beste van maken. Aan de Antwerpenaren vragen we om hun regenboogvlag nu zeker uit te hangen, zodat we de boodschap van de Pride toch nog kunnen inkleuren. Hou het gezond en hou het veilig.”

   

   

  Lees meer
 • Darklands voorlopig uitgesteld naar april 2021

  Darklands, het fetisj evenement in Antwerpen, is voorlopig uitgesteld naar april 2021. Voorlopig want het is nog niet helemaal zeker of het evenement in 2021 georganiseerd zal worden. Dat laat de organisatie weten. "Er komt geen nieuw festival zolang er geen 'go' gegeven wordt", schrijft organisator Jeroen Van Lievenoogen op Alphatribe. En die go is een goedkeuring van de overheid nadat er l een vaccin of geneesmiddel voor COVID-19 is.

  "We kregen veel vragen naar de datums voor 2021. Vooral omdat veel mensen de afgelopen maanden heel wat vluchten hebben moeten annuleren en ze die opnieuw willen boeken. Helaas is er geen duidelijkheid wanneer een festival zoals het onze opnieuw kan doorgaan. De locatie (Waagnatie) kon ons hun laatste beschikbare weekend in april aanbieden maar het is zeer goed mogelijk dat april nog te vroeg is. Er liggen meerdere scenario's op tafel en we zullen die vervolgens aanpassen."

   

  Lees meer
 • Antwerp Pride annuleert alle publieke evenementen

  Door de nieuwe verstrenging van de coronamaatregelen en de extra maatregelen die gouverneur Cathy Berx heeft genomen, hebben ervoor gezorgd dat ook Antwerp Pride noodgedwongen alle Publieke evenementen moet annuleren. Dat liet de organisatie woensdagavond weten via hun Facebookpagina. Toch zal er van 5 tot 9 augustus toch nog van alles te beleven zijn in de door corona zwaar getroffen stad.

  Tijdens de voorstelling van het reeds aangepaste programma zei Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel al dat er rekening werd gehouden dat evenementen met een groot aantal toeschouwers niet mogelijk zouden zijn. Zo werden de optocht, de Love United party en de afsluitende optredens op zondag al geschrapt. Nu sneuvelen dus ook de overige publieke evenementen. De wandeltocht 'Trail of Stories', de tentoonstelling in het MHKA en de tour met gids in het Middelheimmuseum staan momenteel nog wel op het programma. Ook is er van alles te beleven op het digitale Antwerp Pride tv kanaal.

   

  Lees meer
 • Nieuwe maatregelen zorgen voor onduidelijkheid voor Antwerp Pride en Antwerp Queer Arts Festival

  De bijkomende maatregelen die de Antwerpse gouverneur Cathy Berx voor de provincie heeft afgekondigd boven op de verstrengde richtlijnen van de nationale veiligheidsraad zorgt voor onzekerheid bij de organisatoren van zowel het Antwerp Queer Arts festival als bij die van Antwerp Pride.

  Maandag besliste de nationale veiligheidsraad dat de sociale bubbels opnieuw verkleind moeten worden naar een vaste groep van 5 personen (naast de gezinsleden), dat evenementen opnieuw kleiner moesten (binnen 10à mensen, buiten 200 mensen) en dat op die evenementen mondmaskers verplicht zijn. Ook werd telewerk opnieuw aangeraden en moeten we voortaan alleen winkelen, of hoogstens vergezeld van één minderjarige. Een winkelbezoek mag hooguit 30 minuten duren.

  Daarboven komen dus de extra maatregelen van de Antwerpse gouverneur:

  - In de provincie geldt een avondklok in die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 23.30u en 6.00u. Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30u en 6.00u, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen (naar het werk, het ziekenhuis,...).

  - Cafés en restaurants sluiten om 23.00u.

  - In de provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd. Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis)

  - In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een fysieke afscheiding. Individuele registratie is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende 4 weken worden bijgehouden.

  - In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot een strikt aantal personen of tot een gezelschap dat bestaat uit leden van hetzelfde gezin.

  - Voor markten gelden dezelfde regels als voor winkels: geen ‘funshoppen’: u gaat alleen naar de markt of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of uw begeleider wanneer u hulpbehoevend bent, en niet langer dan 30 minuten. Kramen die ingericht zijn als een horecagelegenheid zijn niet toegelaten op markten.

  - Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit volstrekt onmogelijk is.

  - Individuele contactsporten worden verboden.

  - Ploegsporten zijn verboden voor sporters boven de 18 jaar. 

  In de meest getroffen zone (stad Antwerpen, Zwijndrecht, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Boechout, Borsbeek, Mortsel, Hove, Lint, Kontich, Edegem, Aartselaar, Boom, Niel, Schelle en Hemiksem, Rumst) worden daarenboven nog bijkomende maatregelen genomen.

  - Alle evenementen en feesten zijn ten strengste verboden, feestzalen sluiten.

  - Alle fitnesscentra sluiten

  Antwerp Queer Arts Festival.

  Het Antwerp Queer Arts Festival had al bij de samenstelling van hun programma rekening gehouden met eventuele coronamaatregelen. Dat vertelde Marcia Poelman in onze podcast. 

  “Op het moment dat we vast zaten in De Studio, van kan er iets gebeuren, hebben we beslist van om alle beeldende werk uit onze live"s  te trekken en een route te maken doorheen de stad die coronaproof is”, zo zei Marcia Poelman enkele weken terug toen er nog geen sprake was van een nieuwe verstrenging. “Wat de richtlijnen ook zijn mensen mogen stappen door de stad in hun eentje. En we tonen die kunst vooral achter ramen.”

  Die kunstroute blijft doorgaan zo bevestigt Marcia Poelman op Facebook."Je kan dan de expo bezoeken bij galerie Verbeeck - Van Dyck en van daar al wandelend op 19 locaties in de stad 20 kunstenaars ontdekken. Voor de exacte locaties kan je terecht op onze website of een flyer oppikken."
  Er was wat onduidelijkheid of de filmvertoningen en de voorstellingen in De Studio konden doorgaan maar de organisatie besliste uiteindelijk toch om die te schrappen. “Wegens de nieuwe maatregels die afgekondigd werden in de stad Antwerpen en de provincie, zullen alle evenementen in De Studio geannuleerd worden. We bekijken samen met De Studio en de betrokken artiesten welke mogelijkheden we zien om te verplaatsen naar een datum later dit jaar. Wie al een ticket kocht, zal spoedig gecontacteerd worden.”

  Antwerp Pride

  Gewoonlijk gaat het Antwerp Queer Arts Festival naadloos over in de festiviteiten van Antwerp Pride. Eerder werd al beslist dat de Pride-optocht niet zou kunnen doorgaan en werd die ook al geschrapt. Ook zij pakken uit met een wandelroute en beperkt programma. Wat de invloed van de extra maatregelen in Antwerpen zal zijn op dat programma bekijkt de organisatie momenteel.

  Podcast: Antwerp Queer Arts Festival: Marcia Poelman

  Dit bericht wordt aangepast als er meer informatie beschikbaar is.
  artikel aangepast op 28/07/20 12:43 Reactie toegevoegd van de organisatie van QAF over de afgelastingen

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste