Agenda

 • Vierenzeventig delegaties lopen mee in grootste Antwerp Pride parade ooit

  Maar liefst 74 uiteenlopende delegaties zullen meelopen in de Antwerp Pride optocht van volgende zaterdag. Dat laat de organisatie weten. De festiviteiten werden woensdagavond reeds afgetrapt in een zo goed als uitverkocht OLT Rivierenhof.

   

  In het OLT Rivierenhof konden de vele toeschouwers genieten van optredens van Quatsch Collective, Martha Da'Ro, Grace Khuabi, Grigri y el Macho Fantastico en DJ Sahra. Voor het eerst konden ook de minder kapitaalkrachtigen pridevierders de openingsavond mee maken dank zij het ‘Pay What You Can’-principe. Normaal kostte een toegangsticket 15 euro maar de bezoekers konden ervoor opteren om hiervoor minder of net meer te betalen zodat de kosten over alle toeschouwers verdeeld worden.

  Tot en met zondag staan er in Antwerpen nog allerlei evenementen en optredens op het programma maar een van de hoogtepunten ieder jaar is natuurlijk de kleurrijke optocht die elk jaar door de stad trekt en die is dit jaar groter dan ooit. Vorig jaar telde de optocht 65 deelnemende groepen en delegaties, dit jaar zijn het er maar liefst 74 waaronder 40 gemotoriseerde delegaties. Het vertrek is voorzien om 14 uur aan de Oude Leeuwenrui. Aut & Out mag de parade achter de regenboogvlag openen en de wagen van Antwerp Pride met daarop Natalie mag de kleurige bende naar het festivalterrein op de Cockerillkaai leiden.

  Tijdens de parade lopen onder meer de Pink Devils mee, maar ook bedrijven als Proximus, De Lijn, Brussels Airlines en SD Worx sturen voor het eerst een delegatie om de boodschap van Antwerp Pride te steunen. Ook personeel van het Belgische leger zullen voor het eerst meelopen in de Parade. Zij stappen mee in de delegatie van de politie.

  De deelnemers van de Parade verzamelen eerst op het Sint-Jansplein vanaf 12 uur, om vervolgens onder politiebegeleiding zich op te stellen vanaf de Paardenmarkt. Om 14 uur stipt start de Parade aan de Oude Leeuwenrui. Van daaruit gaat het via de Brouwersvliet naar de Scheldekaaien en zo zuidwaarts..

  Ter hoogte van de voetgangerstunnel aan het Sint-Jansvliet verlaat de Parade de kaaien, om dan via de Kloosterstraat en Scheldestraat de tocht verder te zetten naar de Cockerillkaai en zo naar het eindpunt op de Gerlachekaai. Op de Cockerillkaai start op dat moment het Antwerp Pride Love United festival. De eerste groepen zullen aan het eindpunt aankomen rond 16.00 uur. 

  De volgorde van de Parade is als volgt. Wijzigingen onder voorbehoud.

  1. Aut & Out 
  2. Regenboogvlag
  3. Politiezone Antwerpen
  4. Het Roze Huis Antwerpen
  5. Doof & LGBT
  6. Regenboog Ambassadeurs
  7. Campagne Rosa
  8. Sensoa
  9. Boysproject
  10. Polyamory Belgium
  11. Asexual
  12. Active Company Antwerpen
  13. Straffe Ketten
  14. Antwerp Roller Derby
  15. Pink Devils
  16. Wel Jong
  17. Youthwork@Pride
  18. Mister Gay Belgium
  19. Regenboog Festival Oostende
  20. Ara Bera
  21. Media United
  22. Gazet van Antwerpen
  23. UNITE/WPP Belgium
  24. InTeam Producties
  25. Noordtheater
  26. Opera Ballet Vlaanderen
  27. Maskara
  28. Padam
  29. Rainbowfriends & Regenbooghuis aan zee
  30. NV-A
  31. Bonaparte
  32. Hallelu
  33. Local Store/Piet Moodshop/Grandeux
  34. Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever
  35. Den Draak
  36. Flor Artes
  37. L’eau Quai (Puppy truck)
  38. Skins & Punks
  39. #BESneax
  40. Club Random
  41. Bear Pride
  42. Mr. B
  43. MSC Belgium
  44. The Boots
  45. Sauna ‘t Herenhuis
  46. Groen
  47. Ashley Fox
  48. Proximus
  49. JTI
  50. De Lijn
  51. Release
  52. Vooruit
  53. ABVV
  54. Solidaris
  55. PVDA
  56. Hays
  57. Maersk
  58. Open VLD
  59. Flash BXL
  60. De Kringwinkel
  61. Swapfiets
  62. De Burgerij
  63. HAVI Belgium
  64. Universiteit Antwerpen
  65. CD&V
  66. ACV LGBTQ+@work
  67. Cronos
  68. Polestar
  69. SD Worx
  70. Brussels Airlines
  71. Amgen Europe
  72. Chemours
  73. Ford 
  74. Antwerp Pride
  Lees meer
 • Antwerp Pride wil van Antwerpen een 'Brave' space maken

  De zestiende editie van Antwerp Pride vindt dit jaar plaats van woensdag 9 tot en met zondag 13 augustus. Meer dan ooit zet Antwerp Pride in op inhoud, maar ook de vaste feestelijke ingrediënten zijn van de partij. En wie anders dan Gustaph kan dit jaar een van de hoofdacts zijn op het Closing Festival op zondag. 

  Met ‘Braveolution’ als thema wil Antwerp Pride nadenken over hoe we van Antwerpen een brave space kunnen maken. Niet enkel tijdens de Pride dagen in augustus, maar het hele jaar door.

   ‘Als Antwerpen een brave space zou zijn, dan zou iedereen zich kunnen ontwikkelen tot wie hij/zij/hen is binnen een respectvolle samenleving en met steun van medeburgers, collega’s, familie, overheid,...,’ aldus Antwerp Pride woordvoerder Wilfried Eetezonne. ‘Dan zou het normaal zijn om op straat hand in hand te lopen met iemand met dezelfde genderidentiteit of om gekleed te gaan op een manier die ingaat tegen de opgelegde heteronormatieve normen. Dan zou er geen discussie zijn rond inclusief taalgebruik of genderneutrale toiletten. Hoewel we heel dankbaar zijn dat er in onze samenleving al veel bereikt is, merken we in de realiteit dat er nog heel veel moed nodig is om bepaalde heel eenvoudige stappen te zetten.’

  Voor Antwerp Pride is de LGBTQIA+ gemeenschap de voorbije decennia heel moedig geweest door op te komen voor gelijke rechten en te streven naar een inclusieve samenleving. 
  ‘Met Braveolution willen we de hand uitreiken naar de hele samenleving om even moedig te zijn en willen we zeggen: heb de moed om op te komen tegen discriminatie en te reageren als je er getuige van bent. Heb de moed om dat genderneutrale toilet te plaatsen in je school of je bedrijf. Heb de moed om de nieuwe voornaamwoorden te leren en te gebruiken. Heb de moed om iemand te steunen die in transitie gaat…. Als we naar die inclusieve stad willen gaan, is het niet enkel aan de queer gemeenschap om moedig te zijn, maar is dat een taak voor iedereen omdat iedereen baat heeft bij een vrije en respectvolle samenleving,’ aldus nog de organisatie.

  Lees ook:Antwerp Pride wil met een Braveolution van Antwerpen een 'safe space' maken

  Lees meer
 • Nijmegen maakt zich op voor Roze Woensdag

  Op woensdag 19 juli gaat in Nijmegen de Roze Woensdag door. Op vele podia van Vierdaagsefeesten vind je een uitbundig feestprogramma met tal van kleurrijke artiesten. 

  Stichting Roze Woensdag organiseert dit jaar voor de vierde keer de Pride Walk die ook aansluit bij de route van De 4Daagse en  de laatste wandelaars zal ondersteunen die door de binnenstad lopen richting finish. Deelnemers wordt gevraagd om 16.15 uur te verzamelen op de Lage Markt. 

  PrideWalk

  De Pride Walk  sluit dit jaar aan bij de route van De 4Daagse en ondersteunt de laatste wandelaars die door de binnenstad lopen richting finish, langs diverse Vierdaagsefeestenpodia. Met een kleurrijke proteststoet wordt aandacht gevraagd voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Iedereen is welkom mee te lopen. Lidewij Rentes, coordinator van de Pride Walk: “Dus trek je beste regenboog outfit uit de kast, maak het mooiste protestbord en laat zien waar je voor staat.” Deelnemers wordt gevraagd om 16.15 uur te verzamelen op de Lage Markt. 

  Vierdaagsefeestenpodia

  “Als Vierdaagsefeesten dragen we zeven dagen lang waarden van inclusie en acceptatie uit, maar op Roze Woensdag uiten we nog even extra hoe iedereen in Nijmegen helemaal zichzelf mag zijn”, zo laat Joris Bouwmeester, directeur van Stichting Vierdaagsefeesten, weten. “Voornamelijk op de podia langs de route van de 4Daagse vind je veel Roze Woensdagprogrammering.  Al vroeg in de middag paradeert een roze wandelstoet dwars door Smaakmarkt Labyrinth, waar je samen met Honey Honey kunt flaneren op een dampende dansvloer, inclusief performances, acts en verrassingen. Kelfkensbos Festival pakt uit met United Colors of KissKiss: uiterst dansbare klassiekers en vele speciale gastoptredens door hét inclusieve LHBTIQ+-feest van Nijmegen. Uiteraard is Nijmeegse Annie weer te vinden op de kop van Kelfkensbos. Bij Credible ga je los op Coming Proud, met guilty pleasures, songfestivalhits en drags. Vervolg je de route, kom je op het Hertogplein Bonnie St. Claire tegen, en Imca Marina op het Faberplein. Bij De Regenboog staan onder meer Ferry Doedens, Haus of Thomtom, Barry Paf en Menno de Boer. Maar ook veel andere Vierdaagsefeestenpodia geven ieder op hun eigen manier invulling aan het gedachtengoed van Roze Woensdag.”

  Speciaal voor jongeren is er Roze Woensdag Jong! op en rond het Mariënburgplein. Een middagprogramma voor queer jongeren om te kunnen feestvieren, shoppen, bekende queers ontmoeten en geïnspireerd raken, samengesteld door een jongerenredactie. Voor Regenboog Senioren is er programma in het Roze Huis, met een aantal optredens en afsluitend de film ‘cabaret’ in LUX. Op een bijeenkomst van Café Dapper komen LHBTIQ+-ers met een verstandelijke beperking samen, om gezamenlijk Roze Woensdag te vieren en de Vierdaagse-wandelaars feestelijk en kleurrijk binnen te halen. Ook Cocktail, een ontmoetingsavond voor LHBTIQ+ vluchtelingen, houdt een speciale editie tijdens Roze Woensdag om een speciaal welkom te heten aan LHBTIQ+-ers die voor hun eigen veiligheid naar  Nederland zijn gekomen. 

  Het complete programma van Roze Woensdag vind je op Vierdaagsefeesten.nl of in de app van Vierdaagsefeesten. Voor meer informatie over Stichting Roze Woensdag, kijk op rozewoensdag.nl.

  Foto: Marcel Krijgsman

  Lees meer
 • Ook Leuven krijgt een eigen Queer Arts Festival

  Na Antwerpen en Brussel krijgt ook Leuven zijn eigen Queer Arts Festival. Van 3 tot 25 november zal er bijna iedere dag queer kunst te zien en te beleven zijn over gans Leuven.

  Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan het programma dat begin oktober bekend gemaakt zal worden. De organisatie laat wel al op hun website weten dat er op 22 november Alma: Fabrice Murgia en op 25 november een Queer Literature Fest zal plaatsvinden in de schouwburg van 30CC. Verder staan er nog muziek en theateroptredens, allerlei opvoeringen, tentoonstellingen, films en workshops op het uiteindelijke programma.

  Lees meer
 • Kim Petras maakt ook Belgische stop in haar 'Feed The Beast' tour

  Op 24 februari 2024 komt het Duitse trans-icoon Kim Petras met haar Feed the Beast tour naar de AB in Brussel. 2023  is tot nu toe al een kantelpunt in haar carrière gebleken nadat ze de single “Alone”, in samenwerking met haar idool Nicki Minaj, op de wereld losliet. Ook was ze te horen op de single Unholy van Sam Smith waarmee ze meteen de eerste transgender artiest werd die er in de VS de top van de hitlijsten bereikte en voor die samenwerking een Grammy Award Vorige week kwam ook haar debuutalbum ‘Feed the Beast uit’, en meteen kondigde ze ook een internationale tournee aan, waarbij België niet mag ontbreken.

  Sinds haar jeugd verscheen ze met de regelmaat van de klok in de Duitse om over haar transidentiteit te praten, waarbij ze altijd hulde brengt aan haar familie en de gay community die voor haar een toevluchtsoord is. 

  Haar Belgische stop maakt ze dus op 24 februari waar ze de AB zal aandoen. Tickets zijn vanaf 31 euro te bestellen via de website van ABconcerts.Be

  Lees meer
 • Darklands keert eind februari terug.

  De organisatie van het fetisj-evenement Darklands heeft bekend gemaakt dat de volgende editie met als thema ‘The Void’ er al eind februari aankomt. Meer bepaald van 27 februari tot 4 maart 2024 wordt de Waagnatie in Antwerpen weer omgebouwd tot een echt festival waar iedereen zijn kinks en fetisjen naar hartelust kan beleven of (her)ontdekken.

  Veel is er nog niet bekend over het programma. Maar afgaande op de vorige editie belooft het weer een heuse belevenis te worden. Zo keren de vaste parties Mayhem (donderdag), Fusion (vrijdag), Rage (zaterdag) en Fury (zondag) en de verschillende diners terug. Ook komt de ‘buitenbar’ terug. Wat vorige jaar nog de ‘Rebel Outpost’ was wordt volgend jaar omgedoopt naar ’The Void Hangout’. In de Hangout kan iedereen terecht ook als je geen ticket hebt voor de rest van het festival. Ook kun je er vooraf al tokens gaan halen of je polsbandjes gaan ophalen. Net als vorig jaar zullen er ook verschillende socials in de Void Hangout doorgaan zoals de reeds aangekondigde Fetish United Social (28 februari), Leather social (29 februari) en de Skins & Punks BBQ (1 maart). Ook komt de vorig jaar geïntroduceerde Mister Rigiello stage terug en krijgt de Mister S ruimte een grotere dansvloer. Daarnaast staan er nog verschillende masterclasses geprogrammeerd en kun je ook tijdens het dagfestival je fetisj kleerkast ruimschoots bijvullen aan de vele standjes. Tijdens het dagfestival gaan ook weer de Horse fair,  de verschillende verkiezingen (Mr Leather Belgium, Superhero, Puppy & Handler enz..), en rijdt Ivana weer met haar autobus door Antwerpen.

  Ook dit jaar wordt er weer intensief samengewerkt met 12 hotels en komt ook het Darklands hotel (A-Stay) terug. Voor dat laatste hotel was er vorig jaar en ook blijkbaar dit jaar veel vraag want niet alleen crashte de website van Darklands bij de start van de kaartverkoop enkele uren ook het hotel heeft moeite om de reeds gebeurde reservaties te verwerken. Daarom worden de reservaties voor het Darklands hotel even op pauze gezet.

  Wat niet op pauze gezet wordt is de ticketverkoop voor het festival en de verschillende bijkomende evenementen. Die is immers ook vrijdag begonnen en het gaat hard want op minder dan 24 uur tijd is reeds 58 procent van de Alpha Madness Passen (209 euro) verkocht. Als je de horsefair als merrie wil bijwonen ben je er ook aan voor de moeite. Die is al helemaal volzet. Tickets voor de verschillende fuiven, dagfestivals en meer beginnen vanaf 39 euro tot 209 euro. Alle info vind je natuurlijk ook terug op Darklands.Be

   

   

   

   

   

   

  Lees meer
 • Programma van tiende Queer Arts Festival bekend

  Augustus is traditioneel Pride-maand in Antwerpen. Niet alleen is er in de tweede week van augustus Antwerp Pride maar gaat er ook dit jaar het Antwerp Queer Arts Festival (QAF) door. De tiende editie vindt dit jaar plaats van 4 tot 27 augustus in onder meer De Cinema en De Studio, al worden er ook wel uitstapjes gemaakt naar de Permeke bibliotheek en Extra City/Morpho.

  Op die laatste locatie wordt ook het startschot gegeven met een tentoonstelling die er tot op het einde van het festival te zien zal zijn. In de groepstentoonstelling zullen werken te zien zijn van  Alexandra Fraser, Sarjon Azouz, Marijn Kuijper en Nina Vandenbempt. Sarjan Azouz verzorgt ook de opening samen met de uit Berlijn afkomstige visuele kunstenaar  Krzysztof Leon Dziemaszkiewicz.

  Van zaterdag 5 tot maandag 7 augustus krijgt de maagdelijke muur van de Permeke bibliotheek een muurschildering. Zaterdag wordt er met het Brusselse collectief Queers on the Move gebrainstormd over wat er op de muur zal komen en op zondag en maandag wordt de tekening dan aangebracht. Op vrijdag 18 augustus kun je in de Permeke bibliotheek ook terecht voor een literaire avond.

  Ook worden er tijdens QAF enkele films vertoond. Op zondag 6 augustus kun je terecht in de Cinema voor de documentaire Leon van Krzysztof Leon Dziemaszkiewicz. Diezelfde avond kun je er ook terecht voor de vertoning van een collectie kortfilms. Veertien dagen later, op 20 augustus, worden de films The Radical en Labor vertoond.

  Natuurlijk is er tijdens de QAF gelegenheid om te feesten. Met Send in The Clowns gebeurt dit op 12 augustus in De Studio.

  De Studio is ook het werkterrein van vijf beloftevolle Queer kunstenaars die er op tien dagen tijd een gloednieuwe voorstelling in elkaar zullen boksen. Het resultaat is te zien op 10 en 11 augustus.

  Op 26 augustus wordt QAF afgesloten zoals het festival begonnen is met de Finnisage in Extra City/Morpho. Nina Vandenbempt zal dan ook een performance geven vooraleer het festival feestelijk afgesloten wordt.

  Alle evenementen vind je met een uitgebreide informatie ook terug op de website Queerarts.Be.

  Lees meer
 • Priscilla, Queen of the desert, komt opnieuw naar Antwerpen

  Goed nieuws voor iedereen die begin dit jaar de musical 'Priscilla, Queen of the desert' in de Antwerpse Arenbergschouwburg heeft gemist. De muzikale reis van drie vrienden in een mankele bus doorheen de Australische woestijn wordt volgend jaar hernomen.

  ‘Zeven voorstellingen in een zo goed als uitverkocht Arenberg smaakten naar meer, zeker bij het zien van de reacties van het publiek", zo laat regisseur en producent Niels de Valk weten. "De zaal ontplofte zowat bij de start van elke voorstelling. Omdat we aanvoelden dat de Priscilla bus nog wat extra kilometers kon rijden, hebben we snel besloten om de musical in januari 2024 terug in Arenberg op te voeren. Met dezelfde cast, live orkest en alle uitbundige kostuums.’

  De musical, gebaseerd op de cultfilm uit 1994, vertelt het verhaal van drie vrienden die in een bus de Australische woestijn doorkruisen om op hun eindbestemming een dragshow op te voeren. Niet alleen wordt hun vriendschap herhaaldelijke keren op de proef gesteld, ze worden tijdens hun reis ook met een aantal pittige uitdagingen geconfronteerd.

  Deze ‘feelgood’ musical is gelardeerd met bekende pophits uit de jaren ’80 en ’90 zoals ‘I Will Survive’, ‘Finally’ en ‘Go West’ en kende een groot internationaal succes met versies op West End en Broadway. 

  InTeam Producties bracht ‘Priscilla, Queen of the Desert’ voor het eerst in België. Na het succes van de eerste run in Antwerpen, wordt er dus een vervolg aangebreid. 

  De ticketverkoop is van start gegaan met een ‘Early Bird’ korting tot en met 1 juni.

  Lees meer
 • Uittip: Belgian and European Pride

  Vandaag vindt Brussels Pride plaats in Brussel.  Onder de slogan 'Protect The Protest' wordt er dit jaar respect gevraagd voor de wereldwijde strijd voor gelijke rechten. Want opkomen voor je rechten is een basisrecht dat je niet in elk land kan uitoefenen en ook hier ligt dat nog al te vaak onder vuur.

  ‘In ons land heeft de LGBTI+ community bijna dezelfde rechten als iedereen maar die rechten kunnen ook terug afgenomen worden. Kijk maar wat er gebeurt in andere landen zoals Italië, Hongarije of Polen. Daar worden LGBTI+ rechten serieus ingeperkt en wordt protest onderdrukt. Ook in België zijn er tegenbewegingen die meer en meer aanhang krijgen. Om ervoor te zorgen dat het in België niet zover komt moeten we waakzaam blijven,’ zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.

  Lees meer
 • Studenten organiseren EquALLity als afstudeerproject op IDAHOT

  Vier studenten van Event- en Projectmanagement aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen organiseren vanavond EquALLity in de Antwerpse Cargo Club. Dat EquALLity op de Internationale Dag tegen homo en transfobie doorgaat is geen toeval. Met het evenement willen Lisa Decock (23),Esse Synnave (24),Arrezina Symons (20) en Hanne Vanbrabant (21) de taboes rond de LGBTQIA+ gemeenschap  doorbreken door  hen samen te brengen met de heterogemeenschap, inclusief degenen die mogelijks nog in de kast zitten en anderen die zich niet in een hokje willen laten plaatsen. 

  De avond biedt meer dan alleen een feestje, het schept een veilige omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Naast geweldige muziek en een dansvloer, zullen er optredens plaatsvinden van Trinxx  en Sinners Dollhouse.  

  De naam EquALLity is gekozen om het doel duidelijk naar voren te brengen. Het benadrukt dat iedereen welkom is en verspreidt de boodschap van gelijkheid. Ongeacht iemands seksuele geaardheid, genderidentiteit, geslacht of afkomst, wordt er een veilige haven geboden voor iedereen!  

  Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.equallity.be.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste