Agenda

 • LGBT-rechten en body positivity bij First Dates Teens

  Tijdens De Warmste Week brengt Eén een speciale versie van het populaire First dates: First dates teens. Kunnen zijn wie je bent, is als tiener niet altijd gemakkelijk en al helemaal niet als het op de zoektocht naar de liefde aankomt. Maar toch is het net daar belangrijk als je wil dat je nieuwe relatie kans heeft op slagen.

  In totaal schreven 1.300 zestien- tot achtienjarigen zich in voor dit eerste seizoen van First dates teens. Van de inschrijvers identificeert ongeveer 60% als vrouw, 40 % als man en net geen 1% als X. 80% vindt zichzelf hetero, 20% identificeert als LGBTQ+. De teens hebben, ondanks hun jonge leeftijd, duidelijke standpunten en willen ergens voor staan. Voor de één is dat gelijke rechten voor LGBTQ+, voor de ander het bestrijden van racisme, het zoeken naar aanvaarding in de maatschappij, familiale waarden of body positivity.

  First dates teens wordt in goede banen geleid door Leena, Bram, Katelen en Ferdy. Leena neemt voor de gelegenheid als maître de fakkel over van Patrick. Twee afleveringen zullen op 20 en 21 december te zien zijn op antenne bij Eén, voor de vijf andere kan je vanaf dan op VRT NU terecht.

  First dates teens: op maandag 20 en dinsdag 21 december om 21.35 uur op Eén, en vanaf 20 december volledig op VRT NU.

  Lees meer
 • Stephen Fry eregast bij 'Alleen Elvis Blijft Bestaan'

  Niemand minder dan Stephen Fry zou de gast van Thomas worden in de feestelijke 100ste aflevering van Alleen Elvis, aan het einde van het tiende seizoen, vorig jaar. Helaas besliste corona daar toen anders over. Maar Stephen Fry beloofde wel dat uitstel geen afstel was. En dus sluit hij – fingers crossed – het elfde seizoen van Alleen Elvis af in schoonheid.

  Acteur, auteur, activist, documentairemaker, presentator, poëet en opiniemaker: Stephen Fry is het allemaal en nog veel meer. Maar de omschrijving die deze wonderlijke Brit misschien nog het best samenvat is het Engelse woord “kind”. Een warme, extraverte persoon die de wereld omarmt.

  Na een verwarrende en hobbelige jeugd die zelfs leidde tot een korte gevangenisstraf, viel alles voor Stephen Fry op zijn plaats toen hij aan de universiteit Hugh Laurie ontmoette. Het was het begin van een jarenlange samenwerking en een hechte vriendschap. En van grote successen zoals de komische reeksen A bit of Fry and Laurie en Jeeves and Wooster, en hun gezamenlijke rollen in de Blackadder-reeksen.

  Stephen Fry is ook een geweldige schrijver, met een oeuvre dat gaat van hilarische romans, over autobiografisch werk tot een succesvolle trilogie: Mythos, Heroes en het pas verschenen Troy.
  Fry is écht van alle markten thuis: hij maakte beklijvende documentaires over homoseksualiteit en zijn eigen bipolariteit, trok door Amerika voor een televisiereeks en was 13 jaar lang een gewaardeerde tv-host in de populaire panelshow QI.

  Benieuwd welke negen favoriete fragmenten hij meebrengt naar Alleen Elvis, zodat wij even kunnen meekijken in zijn onverzadigbare brein.

   

  Zaterdag 11 december omstreeks 22.00 u. op Canvas en VRT NU
  (herhaling op Canvas op zondag om 18.00 u.)

  Lees meer
 • Tv-Tip: The Pink Revolution

  Zondag toont Canvas de auteursdocumentaire 'The Pink Revolution' van Jawad Rhalin, over een aantal LGBTQ-mensen in Brussel die uit de onzichtbaarheid willen treden..Hocine werd geboren als jongen en groeide op in een conservatief gezin in Algerije. Vandaag heet ze Yasmine. Adil en Albéric zijn geboren in landen waar homoseksualiteit bestraft wordt met gevangenisstraf, lynchpartijen, vervolging en de dood. Ze vluchtten naar België en Frankrijk op zoek naar asiel. Thomas' Spaanse vader droomde ervan zijn zoon getrouwd te zien in een kerk. Ariane, een jonge feministische queer, weigert zich te onderwerpen aan de dictaten van de mannen.

  Allemaal hebben ze dezelfde ambitie: niet langer onzichtbaar te zijn. Samen proberen ze hun angst te overwinnen en plaatsen te veroveren waar ze zich nog nooit welkom hebben gevoeld.

  Jawad Rhalib is een Belgisch-Marokkaanse filmmaker die bekend staat om zijn sociale en geëngageerde cinema. In een realistische en observerende stijl stelt hij sociale, politieke, religieuze wantoestanden op een compromisloze manier aan de kaak. Een productie van Serendipity Films, met de steun van het VAF (vooraankoop Canvas).

  Op zondag 5 december om 23.00 u. op Canvas en VRT NU.

  Lees meer
 • Musical 'Priscilla, Queen of the desert' met een jaar uitgesteld

  De musicalversie van 'Priscilla, Queen of the desert', die Inteam Producties in januari zou brengen in de Arenberg in Antwerpen wordt vanwege de nieuwe corona-opstoot met een jaar uitgesteld.

  De musical vertelt het verhaal van drie vrienden, die een tocht doorheen de woestijn in een bus ondernemen, om op de eindbestemming een drag-act op te voeren. ‘Priscilla, Queen of the Desert’ zit boordevol aanstekelijke ’80 en ’90 muziek. Memorabel is de scène waarop het drietal in bloemenpruiken met een Aboriginal rond het kampvuur dansen op de tonen van ‘I Will Survive’. Met die iconische bloempruiken poseert de hoofdcast ook op de eerste visuals die gereleaset worden. Jeroen Logghe (o.a. ‘Blood Brothers’, ‘Scrooge’) speelt de rol van Anthony ‘Tick, Baptiste Vuylsteke (o.a. ‘La Cage Aux Folles’, ‘Scrooge’) die van Adam aka Felicia en Brecht Callewaert (o.a. ‘Tovenaar Van Oz’) vertolkt de rol van transvrouw Bernadette.

  Vierde golf

  Door de opstoot van het aantal coronabesmettingen en de vorige week afgekondigde maatregelen ziet Inteam Producties zich genoodzaakt om de voorstellingen van januari 2022 uit te stellen naar eind januari 2023.

  "Na de aankondiging van strengere maatregelen, om de vierde golf van besmettingen te bedwingen, viel de ticketverkoop van sommige producties stil", zo laat Inteam Producties weten. "Dat geldt ook voor die van ’Priscilla’. Het eventuele vooruitzicht op nog meer maatregelen, zal de bezorgdheid van de theaterliefhebbers niet meteen wegnemen."

  De Raad van Bestuur van InTeam Producties ziet daarom geen andere mogelijkheid dan de productie uit te stellen. "Een moeilijk besluit, genomen met respect voor de betrokken kunstenaars, medewerkers en hun omgeving. In overleg met Arenberg bleek januari 2023 het meest geschikte moment om “Priscilla” uit te brengen. Tickethouders zullen op de hoogte worden gebracht en kunnen dan een nieuwe datum kiezen of de terugbetaling vragen van hun gereserveerde tickets.

   

  Lees meer
 • Marieke Lucas Rijneveld te gast in 'Alleen Elvis blijft bestaan'

  De debuutroman van Marieke Lucas Rijneveld, De avond is ongemak, sloeg in als een bom. Een nieuw supertalent was opgestaan. Haar boek kaapte meteen als eerste Nederlandstalige roman de Booker prize voor vertaalde literatuur weg. Eerder viel ze ook al in de prijzen met haar poëzie. Dichtend en schrijvend timmert ze verder aan haar schrijverspad met een geweldig tweede boek als resultaat. Pas 30 is ze, maar al een lichtende ster aan het literaire firmament.

  Marieke is afkomstig uit een gereformeerd boerengezin en gebruikt de leefwereld van de boerderij in haar boeken. Maar als geen ander kan ze met metaforen over de boerenstiel net heel universele werelden oproepen. Beeld op beeld stapelt ze in haar tomeloze taal die doorspekt is met zowel Bijbelse citaten als veterinaire woordenschat. In welke mate haar teksten en boeken over haarzelf gaan, is nooit duidelijk. Maar dat ze elementen uit haar echte leven gebruikt in haar fictie, dat is zeker. Zo worden haar boeken bijna obsessionele bezweringen van liefde en dood.

  “Als ik een dag niet schrijf”, zegt ze, “heb ik het gevoel dat ik niet besta.” Schrijven is voor haar een schild, want het leven boezemt haar soms angst in.

  Marieke voegde de Lucas zelf toe aan haar naam om aan te duiden dat zij zweeft tussen het vrouwelijke en het mannelijke. “Ik ben een tussenmens” zegt ze zelf. Een natuurtalent dat toont hoe waar fictie kan zijn.

  Zaterdag 6 november omstreeks 22.00 u. op Canvas en VRT NU
  (Herhaling op Canvas op zondag om 18.00 u.)

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste