Agenda

 • Kazerne Dossin pakt uit met tijdelijke expo over vervolging van homo's in Nazi-Europa

  Vanaf 16 februari kun je in Kazerne Dossin terecht voor de tijdelijke tentoonstelling ‘Homo’s en lesbiennes in Nazi-Europa’. De van oorsprong Franse expo, die samengesteld werd door Mémorial de la Shoah, werd voor ons land geactualiseerd en aangevuld met materiaal dat betrekking heeft op de vervolging van homo’s en lesbiennes in België en Nederland. 

  In Duitsland waren homoseksuele handelingen sinds de invoering van paragraaf 175 verboden. Toen de nazi’s in Duitsland aan de macht kwamen werden de straffen opgetrokken tot tien jaar gevangenis. Onder het mom vn paragraaf werden er in de aanloop van en tijdens de Tweede oorlog duizenden homo’s en lesbiennes opgepakt en opgesloten in concentratiekampen. Toen ze na de oorlog werden bevrijd uit die concentratiekampen belandde heel wat van hen in de gevangenis omwille van de eerdere veroordelingen die ze hadden opgelopen onder paragraaf 175. Hierdoor werden ze lange tijd niet beschouwd als slachtoffers van het nazi-regime.  De tentoonstelling brengt hun precaire situatie aan het licht in België en buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland.

  Pas sinds enkele tientallen jaren verschijnen belangrijke historische studies die meer inzicht geven in de onderdrukking van homo’s en lesbiennes tijdens de Tweede Wereldoorlog.  In 2001 gaf een toespraak van premier Lionel Jospin in Frankrijk de aanzet voor een officiële erkenning van de deportatie van homo’s en lesbiennes.

  Op basis van een waaier aan documenten – de meeste werden in België nooit eerder getoond – gaat deze expo op zoek naar antwoorden. De expo plaatst de vervolging van homoseksuele mannen en vrouwen tijdens het naziregime in een ruim geografisch kader – al staat de toestand in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland centraal – en belicht deze onderdrukking over een langere periode.

  Homo’s en lesbiennes kenden uiteenlopende lotsbestemmingen. Sommigen kozen voor een leven in ballingschap, anderen leidden een dubbelleven. In Duitsland werden door het regime bijna 100.000 homoseksuelen geregistreerd, van wie 50.000 een veroordeling opliepen. Tussen 5.000 en 15.000 homoseksuelen belandden in een concentratiekamp, waar het merendeel om het leven kwam. Hun lot verschilde echter aanzienlijk van kamp tot kamp en naargelang de datum van hun opsluiting. Lesbiennes bleven op juridisch vlak buiten schot, behalve in bepaalde regio’s. Zo werden in Oostenrijk een aantal lesbiennes als ‘asocialen’ of ‘communisten’ gedeporteerd.

  Mémorial de la Shoah ontwikkelde het concept van deze tentoonstelling die onder de wetenschappelijke leiding van Florence Tamagne tot stand kwam. Deze expo vond plaats in 2021 in Parijs en is tot 10 december te zien in Kazerne Dossin. Het materiaal met betrekking tot België en Nederland werd ontwikkeld en toegevoegd door Kazerne Dossin.

   

  Meer informatie over deze tijdelijke expo vind je op de website van Kazerne Dossin.

  Lees meer
 • Tiende editie van PinX Filmfestival van start

  Vanaf vandaag tot en met 7 februari kun je in de Gentse bioscoop Sphinx terecht voor het LGBTQ-filmfestival PinX. Het festival groeide de afgelopen jaren uit van een festival met drie dagen vol met LGBTQ-gerelateerde films tot een festival van een week met naast films ook een Queer filmquiz, een mini-expo en een Pinkwashing workshop.

  De aftrap wordt op 1 februari gegeven met de Marokkaanse inzending voor de Oscars, 'Le bleu du caftan'. Mina en Halim hebben een kledingzaak in de oude Marokkaanse stad Salé. Hoewel ze naar de buitenwereld toe het perfecte koppel lijken, leven ze met een geheim. Wanneer Mina ernstig ziek wordt en de jonge getalenteerde Youssef in de winkel komt werken, wordt de toekomst van hun huwelijk, maar ook het geluk van Halim in vraag gesteld.

  Donderdag staat er de Belgische premiere op het programma van de Franse film 'The First Fallen' op het programma. De film is een ode aan de eerste slachtoffers van de aidsepidemie en aan een community van solidariteit en steun die te midden van dat alles ontstond. 

  Verder staat er ook nog een Queer reading op het programma van 'The Matrix' en vertoningen van onder andere de films 'Blue Jean', 'Girlfriends and Girlfriends', 'In from the side' en 'Unidentified Objects'.  Het volledige programma van de tiende editie van PinX vind je op de website van SphinX

  Lees meer
 • La Demence gaat toch door in de Fuse

  Goed nieuws voor iedereen die morgen naar La Demence in the Fuse willen gaan. Nu de Brusselse dancing opnieuw de deuren mag openen, onder voorwaarden, kan ook deze editie van La Demence doorgaan. 

  De enige aanpassing waaraan de organisatoren moeten toegeven is dat er op de bovenste verdieping (Level 3) geen muziek mag gespeeld worden. 

  De Fuse moest begin dit jaar plotseling de deuren sluiten na enkele klachten van geluidsoverlast van een van de buren. Vorige week werd er dan uiteindelijk beslist dat de dancing twee dagen per week open mag, en dat er of wel stevige akoestische verbouwingen moeten uitgevoerd worden of binnen twee jaar naar een nieuwe locatie moet verhuizen.

   

  Lees meer
 • Antwerp Pride wil met een Braveolution van Antwerpen een 'safe space' maken

  Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Antwerp Pride in het Modemuseum (Momu) werd niet enkel uitgebreid afscheid genomen van voorzitter Bart Abeel maar werd  ook het thema onthuld voor de zestiende editie die van 9 tot en met 13 augustus zal doorgaan. Dat thema is dit jaar ‘Braveolution’ wil de organisatie van heel Antwerpen een ‘brave space’ maken, waar de LGBTQIA+ gemeenschap zich elke dag van het jaar zichzelf kan zijn. Ook roept Antwerp Pride iedereen buiten de LGBTQIA+ gemeenschap op de moed te hebben om op te komen voor een inclusieve samenleving en dit niet enkel tijdens de Pride dagen in augustus, maar het hele jaar door.

  Als Antwerpen een brave space zou zijn, dan zou iedereen zich kunnen ontwikkelen tot wie men is binnen een respectvolle samenleving en met steun van medeburgers, collega’s, familie, overheid,...,’ aldus Antwerp Pride woordvoerder Wilfried Eetezonne. ‘Dan zou het normaal zijn om op straat hand in hand te lopen met iemand met dezelfde genderidentiteit, of om gekleed te gaan op een manier die ingaat tegen de opgelegde heteronormatieve normen. Dan zou er geen discussie zijn rond inclusief taalgebruik of genderneutrale toiletten. Hoewel we heel dankbaar zijn dat er in onze samenleving al veel bereikt is, merken we in de realiteit dat er nog heel veel moed nodig is om bepaalde heel eenvoudige stappen te zetten.’

  Voor Antwerp Pride is de LGBTQIA+ gemeenschap de voorbije decennia heel moedig geweest door op te komen voor gelijke rechten en te streven naar een inclusieve samenleving. ‘Het vraagt ook vandaag nog altijd moed om uit de kast te komen, om elke dag te zijn wie je bent,’ zegt Eetezonne. ‘Met Braveolution willen we de hand uitreiken naar de hele samenleving om even moedig te zijn en willen we zeggen: heb de moed om op te komen tegen discriminatie en te reageren als je er getuige van bent. Heb de moed om dat genderneutrale toilet te plaatsen in je school of je bedrijf. Heb de moed om de nieuwe voornaamwoorden te leren en te gebruiken. Heb de moed om iemand te steunen die in transitie gaat….Als we naar die inclusieve stad willen gaan, is het niet enkel aan de queer gemeenschap om moedig te zijn, maar is dat een taak voor iedereen omdat iedereen baat heeft bij een vrije en respectvolle samenleving.’

  Antwerp Pride start dit jaar op woensdag 9 augustus en sluit af op zondag 13 augustus. Hoewel de organisatie nog volop bezig is met de invulling zal de Antwerp Pride Parade er op zaterdag 12 augustus ook weer bij zijn, net als de festivals. Hoe het programma er dit jaar zal uitzien wordt binnen enkele maanden bekend gemaakt.

  Op de nieuwjaarsreceptie in het MoMu werd ook Bart Abeel uitgebreid in de bloemen gezet. Hij zette vorig jaar een stap opzij na vijftien jaar voorzitterschap van Antwerp Pride. Bart zal nog wel achter de schermen betrokken blijven bij de organisatie.

  Zijn opvolger Geert van Praet bedankte Bart voor al zijn jaren van inzet. Niet enkel voor de LGBTQIA+ gemeenschap, maar ook om van de hele stad een betere plek te maken. 

  Geert van Praet stelde ook Bjorn Lommelen voor. Hij zal als nieuwe coördinator de dagelijkse praktische organisatie van Antwerp Pride in goede banen leiden.

  Lees meer
 • Sam Bettens te gast in Het Huis op Eén

  Maandagavond is Sam Bettens de vijfde gast van Eric Goens in Het huis. Een openhartige Sam gaat 24 uur lang geen enkel thema uit de weg. Hij is meteen ook de eerste Amerikaan die het huis van programmamaker Eric Goens zal bezoeken want Sam is al meer dan tien jaar genaturaliseerd en is dus naast Belg ook officieel Amerikaan. 

  Tijdens zijn verblijf komen zowel het begin van zijn carrière, zijn familieleven en zijn transitie aanbod. Ook wordt hij geconfronteerd met zijn allereerste optreden. Op 17-jarige leeftijd zong Sam ‘Like the way I do’ van Melissa Etheridge op een free podium met vrienden. Een cassette met de opname belandde bij zanger Rocco Granata, die er lyrisch over was. “Dat is het begin geweest van: misschien moet ik wel zingen”, zegt Sam. 

  Meteen erna schiet Sams carrière als een raket de lucht in. K's Choice verkoopt maar liefst een miljoen albums in de Verenigde Staten. Toch is Sam lange tijd niet echt gelukkig. Pas op zijn 28ste wordt hij voor het eerst verliefd op een vrouw. En pas op zijn 46ste ondergaat hij zijn transitie en past zijn uiterlijk eindelijk bij zijn innerlijk.

   In Het huis is het de gewoonte dat er heel veel wordt teruggegrepen naar jeugdfoto’s, maar voor Sam is dat geen makkelijke opgave. “Ik voel dat het alsmaar lastiger wordt om naar foto’s te kijken, zeker diegene waar ik vrouwelijk op sta”, vertelt Sam. “Maar ik omarm het ook. Het is tenslotte 46 jaar van mijn leven geweest.” En toch wilde Sam als kind zoals zijn moeder worden: een gelukkige huismoeder. “Dat is niet gelukt. Ik ben wel gelukkig, maar geen huisvrouw”, lacht hij.
   

  Aan tafel vertelt Sam openhartig over hoe het was om als trans man met een vrouw en twee geadopteerde kinderen in Tennessee te wonen. “Je hebt conservatieve holen in Amerika, en dan heb je Johnson City, Tennessee”, zegt Eric over de plaats waar Sam en zijn gezin jarenlang woonden. “Wij waren ook altijd de raarste mensen daar”, zegt Sam. “Ik durfde nooit met mijn vrouw hand in hand over straat te lopen. Je voelt aan dat dat niet oké is.”

  Het huis met Sam Bettens: maandag 9 januari om 20.40 uur op Eén.

   Foto: VRT

  Lees meer
 • Musical Lelies volgend jaar te zien in Sint-Niklaas

  Vanaf 13 januari '23 voert Bohemian Productions drie weken lang de musical 'Lelies' op in het Museumtheater te Sint-Niklaas.

  Lelies is de succesvolle musical gecreëerd door Judas Theaterproducties (goed voor 5 Vlaamse musical prijzen). Bohemian Productions is blij de eerste amateurlicentie te pakken te hebben om zo hun eigen interpretatie van dit uitdagende en brandend actueel verhaal te brengen. 

  LELIES speelt in de jaren '50. Een groep gevangenen onder leiding van de oude Simon Doucet voert een toneelstuk op ter ere van bisschop Jean Bilodeau. Wat eerst een schuldbekentenis lijkt voor vroegere misdaden draait al snel uit op een val voor de bisschop zelf. Het stuk brengt immers aan het licht dat hij onrechtmatig nog op vrije voeten loopt en dat Doucet door hem jarenlang onschuldig achter de tralies zat voor de gewelddadige moord op de jonge graaf Vallier de Tilly. 

  Het is een passioneel verhaal met als kernthema’s het taboe rond homoseksualiteit, het stimuleren van de vrije meningsuiting van jongeren en een pleidooi voor gelijke kansen voor iedereen. Deze thema’s maken het stuk tijdloos en tegelijk razend actueel.

  Tickets & info via www.bohemianproductions.be 

  Beluister het interview dat we hadden met Jeffrey de Block van Bohemian Productions.

  Lees meer
 • Roze Huis en PXL pakken uit met radioprogramma op Wereld Aids Dag

  Ook dit jaar besteed het Regenbooghuis Limburg aandacht aan Wereld Aids Dag. Op zondag 27 november vindt ‘Samen Solidair’ een 2 uur durend live-event plaats vanuit het Regenbooghuis aan de Meldertstraat, waar gesproken wordt over seksuele gezondheid en psychisch welzijn onder jongeren en studenten.

  “Rond hiv en aids bestaan nog vele vooroordelen en misverstanden”,vertelt Manon van Engelen, coördinator Gelijke Kansen van Regenbooghuis Limburg. “Dit zorgt ervoor dat personen met hiv/aids niet openlijk kunnen praten over wat er gebeurt in hun leven. Ook zijn mensen nog steeds bang en onzeker zodra ze zich in de buurt van seropositieve mensen bevinden, uit angst de ziekte ook te krijgen. Zoiets isoleert en het taboe blijft bestaan. Onder jongeren wordt nog te weinig gesproken over seksuele gezondheid. Het blijft dus belangrijk om de boodschap uit te dragen dat het een normaal gespreksonderwerp mag zijn.” 

  PXL Radio

  “Van 15 tot 16u.00 zendt het Regenbooghuis ‘Event Radio’ uit; een uur vol reportages over dit onderwerp”, gaat van Engelen verder. “Van 16 tot 17u.00 is er een rondetafelgesprek met onder leiding van Davide Secci, waar men aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek gaat. Regenbooghuis Limburg is verheugd te kunnen melden dat een heel aantal mensen uit het werkveld zoals Sensoa, HIV Referentiecentrum van het Jessa Ziekenhuis en opleiding People & Society van Hogeschool PXL, deze middag te gast zullen zijn. Het Regenbooghuis kan dit jaar ook rekenen op de samenwerking met het nieuwe radiostation van Hogeschool PXL; PXL Radio (Hasselt 106.1 fm, Diepenbeek 106.5 fm). Zij zullen het event die middag integraal uitzenden.

   Stigma

  “Het blijft belangrijk dat we over seksuele gezondheid blijven praten”, zegt algemeen directeur Ben Lambrechts van de Hogeschool PXL. “'Ondanks de grote vooruitgang op vlak van medicatie in de preventie en het management van HIV besmettingen moeten jongeren vooral blijven beseffen dat een HIV besmetting nog steeds best vermeden wordt. Condoomgebruik voor orale- en penetratieseks blijft dus de boodschap voor HIV en alle andere SOA's. Daarbij blijft stigma blijft het belangrijkste probleem voor mensen met hiv. Ik heb de laatste cijfers van Sensoa eens bekeken. Voor 41% is minder stigma in de samenleving de belangrijkste nood om beter te kunnen leven met hiv. Bijna alle mensen met hiv zijn zeer voorzichtig om het iemand te vertellen (85%). En ze zijn bezorgd dat anderen het doorvertellen (69%). De helft denkt dat de meeste mensen met hiv afgewezen worden (49%). Ze getuigen over negatieve behandeling, afwijzing en uitsluiting als mensen het te weten komen. Dit stigma belemmert hen om open over hiv te spreken en zichzelf te zijn. En het zorgt voor angst en isolatie. Laten we dat toch samen de wereld uit helpen door er over te praten. Waarom niet op PXL radio?”

  Publiek is van harte welkom tussen 15 en 17 uur om bij dit live event aanwezig te zijn.

  Lees meer
 • Extra voorstelling van Priscilla, Queen of the desert

  Om aan de grote vraag voor kaartjes voor de musical Priscilla, Queen of the desert, te kunnen voldoen heeft Inteam Productions een extra voorstelling aangekondigd. Die zal worden gespeeld op 2 februari. De Nederlandstalige versie van de legendarische musical is vanaf 27 januari te zien in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

  De 80'ies en 90'ies hits, die de musical zo populair maken, worden in het Engels gebracht. De voltallige cast begint  midden december te repeteren. De musical is gebaseerd op de gelijknamige cultfilm uit 1994. Jeroen Logghe, Brecht Callewaert, Baptiste Vuylsteke, Jens Broes, Saïn Vantomme, Joke Van Robbroeck, Inge Teeuwen worden begeleidt door  een live band onder leiding van Charles Vanden Broucke.

  "De Priscilla promocampagne tijdens de Antwerp Pride en het Cultuurweekend heeft haar effect niet gemist", zo laat regisseur Niels de Valk weten. 'De kaartverkoop nam een vliegende start, zodat de teller momenteel op 2.000 tickets staat. Omdat de eerste rang van een groot aantal voorstellingen zo goed is uitverkocht en de belangstelling voor de productie onverminderd groot blijft, hebben we besloten tot het spelen van een extra voorstelling. Het publiek heeft duidelijk zin in een feestje, aan de start van het nieuwe jaar."

  Beluister ook ons item over Priscilla, Queen of the desert in onze Touristico Gaylive podcast.

  Touristico Gaylive Podcast #5 (Videoversie): Bear Pride Brussel/LGBTQ-musicals/Europride2023/Florida

  Lees meer
 • Amsterdam organiseert WorldPride in 2026

  In 2026 mag Amsterdam de Worldpride organiseren.Het zal meteen ook de eerste keer zijn dat  het mondiale evenement in Nederland plaats vindt.De Amsterdamse delegatie haalde het van die van Orlando tijdens de algemene vergadering van InterPride. Het thema van de WorldPride 2026 zal ‘UNITY’ zijn.

  “We zijn enorm trots dat Nederland in 2026 weer het middelpunt van de wereld zal zijn als het gaat om aandacht voor gelijke en verworven rechten. Tegelijk kan ons land komende jaren nu werk maken om te laten zien dat we weer tot de top gaan behoren van voorlopers en gidslanden, want we staan nu te laag op veel lijstjes,” aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz, directeur Pride Amsterdam.

  De eerste WorldPride werd in 2000 in Rome gehouden en daarna georganiseerd in Jeruzalem, Londen, Toronto, Madrid, New York en Kopenhagen-Malmö. Voor 2023 zal Sidney de organisatie op zich nemen. Daarna verhuist de WorldPride in 2025 naar Washington D.C.

  De Nederlandse delegatie nam het op tegen die uit Orlando dat de WorldPride wilde binnenhalen als herdenking aan de aanslag op de nachtclub The Fuse die dan precies 15 jaar geleden heeft plaatsgevonden.  Die herdenking zal nu ook worden een plaats krijgen tijdens het evenement in Amsterdam.

  Lees meer
 • Lissabon wordt gaststad voor EuroPride 2025

  In 2025 zal de EuroPride georganiseerd worden in de Portugese hoofdstad Lissabon. De EuroPride is een jaarlijks LGBTQ-festival dat telkens in een ander Europese stad georganiseerd wordt. 

  Lissabon had zich samen met het Duitse Maagdenburg kandidaat gesteld voor de organisatie van de EuroPride en kreeg maar liefst 79 procent van de stemmen op de jaarlijkse vergadering van de  European Pride Organisers Association (EPOA) in Torino. 

  “Dit is een historisch moment voor ons en EuroPride”, zo zei een woordvoerder van de het team uit Lissabon nadat bekend werd dat zij de stemming gewonnen hadden.” In 2025 is het de eerste keer dat er op Portugese bodem zo een groot LGBTQ+ zal plaatsvinden en onze organisaties zijn extreem trots dat ze die taak hebben toevertrouwd gekregen.

  De volgende twee EuroPrides gaan door in Malta (2023) en het Griekse Thessaloniki.

  Foto: Sigg Sebastian // Unsplash

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste