Agenda

 • Roze Huis en PXL pakken uit met radioprogramma op Wereld Aids Dag

  Ook dit jaar besteed het Regenbooghuis Limburg aandacht aan Wereld Aids Dag. Op zondag 27 november vindt ‘Samen Solidair’ een 2 uur durend live-event plaats vanuit het Regenbooghuis aan de Meldertstraat, waar gesproken wordt over seksuele gezondheid en psychisch welzijn onder jongeren en studenten.

  “Rond hiv en aids bestaan nog vele vooroordelen en misverstanden”,vertelt Manon van Engelen, coördinator Gelijke Kansen van Regenbooghuis Limburg. “Dit zorgt ervoor dat personen met hiv/aids niet openlijk kunnen praten over wat er gebeurt in hun leven. Ook zijn mensen nog steeds bang en onzeker zodra ze zich in de buurt van seropositieve mensen bevinden, uit angst de ziekte ook te krijgen. Zoiets isoleert en het taboe blijft bestaan. Onder jongeren wordt nog te weinig gesproken over seksuele gezondheid. Het blijft dus belangrijk om de boodschap uit te dragen dat het een normaal gespreksonderwerp mag zijn.” 

  PXL Radio

  “Van 15 tot 16u.00 zendt het Regenbooghuis ‘Event Radio’ uit; een uur vol reportages over dit onderwerp”, gaat van Engelen verder. “Van 16 tot 17u.00 is er een rondetafelgesprek met onder leiding van Davide Secci, waar men aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek gaat. Regenbooghuis Limburg is verheugd te kunnen melden dat een heel aantal mensen uit het werkveld zoals Sensoa, HIV Referentiecentrum van het Jessa Ziekenhuis en opleiding People & Society van Hogeschool PXL, deze middag te gast zullen zijn. Het Regenbooghuis kan dit jaar ook rekenen op de samenwerking met het nieuwe radiostation van Hogeschool PXL; PXL Radio (Hasselt 106.1 fm, Diepenbeek 106.5 fm). Zij zullen het event die middag integraal uitzenden.

   Stigma

  “Het blijft belangrijk dat we over seksuele gezondheid blijven praten”, zegt algemeen directeur Ben Lambrechts van de Hogeschool PXL. “'Ondanks de grote vooruitgang op vlak van medicatie in de preventie en het management van HIV besmettingen moeten jongeren vooral blijven beseffen dat een HIV besmetting nog steeds best vermeden wordt. Condoomgebruik voor orale- en penetratieseks blijft dus de boodschap voor HIV en alle andere SOA's. Daarbij blijft stigma blijft het belangrijkste probleem voor mensen met hiv. Ik heb de laatste cijfers van Sensoa eens bekeken. Voor 41% is minder stigma in de samenleving de belangrijkste nood om beter te kunnen leven met hiv. Bijna alle mensen met hiv zijn zeer voorzichtig om het iemand te vertellen (85%). En ze zijn bezorgd dat anderen het doorvertellen (69%). De helft denkt dat de meeste mensen met hiv afgewezen worden (49%). Ze getuigen over negatieve behandeling, afwijzing en uitsluiting als mensen het te weten komen. Dit stigma belemmert hen om open over hiv te spreken en zichzelf te zijn. En het zorgt voor angst en isolatie. Laten we dat toch samen de wereld uit helpen door er over te praten. Waarom niet op PXL radio?”

  Publiek is van harte welkom tussen 15 en 17 uur om bij dit live event aanwezig te zijn.

  Lees meer
 • Extra voorstelling van Priscilla, Queen of the desert

  Om aan de grote vraag voor kaartjes voor de musical Priscilla, Queen of the desert, te kunnen voldoen heeft Inteam Productions een extra voorstelling aangekondigd. Die zal worden gespeeld op 2 februari. De Nederlandstalige versie van de legendarische musical is vanaf 27 januari te zien in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

  De 80'ies en 90'ies hits, die de musical zo populair maken, worden in het Engels gebracht. De voltallige cast begint  midden december te repeteren. De musical is gebaseerd op de gelijknamige cultfilm uit 1994. Jeroen Logghe, Brecht Callewaert, Baptiste Vuylsteke, Jens Broes, Saïn Vantomme, Joke Van Robbroeck, Inge Teeuwen worden begeleidt door  een live band onder leiding van Charles Vanden Broucke.

  "De Priscilla promocampagne tijdens de Antwerp Pride en het Cultuurweekend heeft haar effect niet gemist", zo laat regisseur Niels de Valk weten. 'De kaartverkoop nam een vliegende start, zodat de teller momenteel op 2.000 tickets staat. Omdat de eerste rang van een groot aantal voorstellingen zo goed is uitverkocht en de belangstelling voor de productie onverminderd groot blijft, hebben we besloten tot het spelen van een extra voorstelling. Het publiek heeft duidelijk zin in een feestje, aan de start van het nieuwe jaar."

  Beluister ook ons item over Priscilla, Queen of the desert in onze Touristico Gaylive podcast.

  Touristico Gaylive Podcast #5 (Videoversie): Bear Pride Brussel/LGBTQ-musicals/Europride2023/Florida

  Lees meer
 • Amsterdam organiseert WorldPride in 2026

  In 2026 mag Amsterdam de Worldpride organiseren.Het zal meteen ook de eerste keer zijn dat  het mondiale evenement in Nederland plaats vindt.De Amsterdamse delegatie haalde het van die van Orlando tijdens de algemene vergadering van InterPride. Het thema van de WorldPride 2026 zal ‘UNITY’ zijn.

  “We zijn enorm trots dat Nederland in 2026 weer het middelpunt van de wereld zal zijn als het gaat om aandacht voor gelijke en verworven rechten. Tegelijk kan ons land komende jaren nu werk maken om te laten zien dat we weer tot de top gaan behoren van voorlopers en gidslanden, want we staan nu te laag op veel lijstjes,” aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz, directeur Pride Amsterdam.

  De eerste WorldPride werd in 2000 in Rome gehouden en daarna georganiseerd in Jeruzalem, Londen, Toronto, Madrid, New York en Kopenhagen-Malmö. Voor 2023 zal Sidney de organisatie op zich nemen. Daarna verhuist de WorldPride in 2025 naar Washington D.C.

  De Nederlandse delegatie nam het op tegen die uit Orlando dat de WorldPride wilde binnenhalen als herdenking aan de aanslag op de nachtclub The Fuse die dan precies 15 jaar geleden heeft plaatsgevonden.  Die herdenking zal nu ook worden een plaats krijgen tijdens het evenement in Amsterdam.

  Lees meer
 • Lissabon wordt gaststad voor EuroPride 2025

  In 2025 zal de EuroPride georganiseerd worden in de Portugese hoofdstad Lissabon. De EuroPride is een jaarlijks LGBTQ-festival dat telkens in een ander Europese stad georganiseerd wordt. 

  Lissabon had zich samen met het Duitse Maagdenburg kandidaat gesteld voor de organisatie van de EuroPride en kreeg maar liefst 79 procent van de stemmen op de jaarlijkse vergadering van de  European Pride Organisers Association (EPOA) in Torino. 

  “Dit is een historisch moment voor ons en EuroPride”, zo zei een woordvoerder van de het team uit Lissabon nadat bekend werd dat zij de stemming gewonnen hadden.” In 2025 is het de eerste keer dat er op Portugese bodem zo een groot LGBTQ+ zal plaatsvinden en onze organisaties zijn extreem trots dat ze die taak hebben toevertrouwd gekregen.

  De volgende twee EuroPrides gaan door in Malta (2023) en het Griekse Thessaloniki.

  Foto: Sigg Sebastian // Unsplash

  Lees meer
 • Afrikaans LGBTQ-filmfestival na pauze van twee jaar opnieuw in Brussel

  Na twee jaar is het Brusselse Massimadi Festival terug met een tweedaags programma vol met LGBTQ-films uit Afrika en haar diaspora's. De achtste editie van dit festival, het enige in zijn soort in Europa, vindt plaats op 14 en 15 oktober 2022 in de filmzaal NOVA in Brussel.Sinds de eerste editie in 2013 heeft Massimadi zich gevestigd als een essentieel onderdeel van de zwarte LGBTQI+ ruimtes in Brussel, en heeft het nauwelijks getwijfeld aan zijn missie om mensen zichtbaar te maken op het kruispunt van queer en zwarte gemeenschappen, wiens ervaringen rijk en uniek zijn, en wiens identiteiten meervoudig en met elkaar verweven zijn (Afrikaans, Europees, meertalig).
   

  De laatste twee jaar

  Zoals zo velen had het festival te lijden onder de twee jaar van inactiviteit die door de pandemie waren opgelegd. Deze onderbreking, hoe moeilijk ook, gaf aanleiding tot bezinning, een heraanpassing die voor sommigen een afscheid betekende, terwijl anderen de fakkel overnamen, het festival nog meer verankerde in het Brusselse en Belgische landschap, om het nog enkele jaren voort te zetten.
   
  2022 en de toekomst
  Voor de editie van 2022 wil het festival deze overgang eren door te focussen op uitwisselingen tussen de verschillende generaties. De films van dit jaar zullen handelen over de thema's "Transitie", "Transformatie" en "Transmissie". De aanwezige kunstenaars zijn jonge lokale kunstenaars uit Brussel, Wallonië en Vlaanderen.

  Welke films er tijdens het festival te zien zullen zijn wordt in de komende weken bekend gemaakt.

  Lees meer
 • Darklands maakt nieuwe datum bekend

  De organisatie van het Antwerpse  fetisjfestival Darklands heeft via een video op Youtube de datum bekend gemaakt voor de. volgende editie. Die vindt opnieuw een stuk vroeger in het jaar plaats meer bepaald van 7 tot 14 maart.

  Eerder was al bekend dat het thema van  de volgende editie 'Space' zal zijn.

  Bekijk hier onder. de aankondiging van de datum.

  Lees ook: Na een geslaagde editie gaat Darklands volgend jaar de ruimte in (+)

   

  Lees meer
 • Roze Huis van Antwerpen begint met groep voor Oekra├»ense LGBTQ+ personen

  Het Roze Huis van Antwerpen organiseert op 23 juli in de Peperfabriek een ontmoeting met en voor Oekraïense LGBTQ-personen. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne heeft de dienst Vreemdelingzaken reeds meer dan 50.000 tijdelijke beschermingscertificaten afgeleverd aan Oekrainiers die hun thuisland ontvlucht zijn en in Belgie worden opgevangen. Onder hen ook heel wat LGBTQ+ personen.

  Het Antwerpse Roze Huis start daarom met de LGBTQIA+ groep ´we stand with Ukrainian LGBTQIA+ people' en organiseert op 23 juli om 18 uur een eerste ontmoeting in de Peperfabriek (Breughelstraat 31). De toegang en twee drankjes zijn gratis. Ook doet het Antwerpse Roze Huis een oproep voor Oekraïense  LGBTQ+ vluchtelingen die buiten Antwerpen verblijven. Hun treinticket naar Antwerpen wordt door het Roze Huis van Antwerpen terugbetaald. 

  Lees meer
 • Nijmegen maakt zich op voor Roze Woensdag

  Op woensdag 20 juli is Nijmegen weer dé roze regenbooghoofdstad van Nederland. Stichting Roze Woensdag pakt dit jaar flink uit om op de woensdag van de vierdaagse feesten zichtbaarheid te creëren voor de diverse groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. Naast het reguliere feestprogramma met tal van kleurrijke artiesten, ligt de nadruk van het inhoudelijke programma op LHBTIQ+ jongeren en ouderen en andere diversiteit.

  Roze Woensdag zal gegarandeerd weer een van de drukbezochtste dagen van de vierdaagse feesten zijn, maar Stichting Roze Woensdag vindt het belangrijk om ook met een inhoudelijk programma aandacht te vestigen op kwesties binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. 

  Joris Bouwmeester, directeur van Stichting Vierdaagsefeesten: “De Roze Woensdag is de afgelopen jaren steeds groter geworden en dat is iets waar we als stad trots op mogen zijn. Inclusie en acceptatie zijn belangrijke waarden voor de Vierdaagsefeesten. We moeten hier echter wel aandacht voor blijven houden. Daar zorgt Stichting Roze Woensdag in samenwerking met vele partners voor. Zo bouwen we aan een feest voor iedereen”.

   

  Roze Woensdag Jong!

  De eerste editie van Roze Woensdag Jong! was vorig jaar een groot succes. Daarom vindt dit initiatief van Bibliotheek Gelderland Zuid in 2022 weer plaats. Samen met een speciale jongerenredactie hebben zij een sprankelend middagprogramma in elkaar gezet voor LHBTIQ+ jongeren.

  Regenboog Senioren

  Een van die programmaonderdelen is een speciaal programma voor Regenboog Senioren. Dit programma vindt in 2022 voor het eerst plaats. Dit programma is samengesteld door Heldine Dunlop en Clem Bongers. Heldine Dunlop: “Ik miste een programmaonderdeel waar ik me thuis voel. Ik voel me minder thuis in al het feestgedruis, maar wil wel graag Roze Woensdag vieren. Daarom organiseren we met Stichting Roze Woensdag een speciaal programma, zo wordt Roze Woensdag steeds meer een feest voor écht iedereen!”.Het middagprogramma begint om 14.30 uur en vindt plaats in het Roze Huis Nijmegen. Bezoekers kunnen genieten van een aantal optredens, deelnemen aan een pubquiz en een klein muziekprogramma. En getuige zijn van een bijzonder interview met Mister en Miss Senior Pride 2022. Dan volgt er een speeddate op basis van filminteresses. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat je een verrassende ontmoeting krijgt met een man, vrouw, X die jouw filminteresses deelt. Na het middagprogramma in het Roze Huis gaan we allemaal lekker uit eten en om 20.00 uur is er in Arthouse LUX, op loopafstand van het Roze Huis, een speciale filmvertoning met een klassieke roze film. Kortom, een gezellig programma dat gehost wordt door Mister Senior Pride 2019: Clem Bongers.

  Wil je meer weten over alle activiteiten op Roze Woensdag 2022? 

  Kijk dan op rozewoensdag.nl. Daar vind je ook informatie over de verschillende locaties en tijden.

  Foto:  ‘Stichting Roze Woensdag

  Lees meer
 • LGBTQ-activisten komen zondag in Gent en Brugge op straat voor internationale LGBTQ-rechten

  Aanstaande zondag komen de LGBTQ-activisten van Campagne Rosa op straat in Gent en Brugge voor hun ‘Pride is a protest-optochten. De activisten willen met hun optochten terug grijpen naar de oorsprong van de Pride-optochten namelijk de strijde voor gelijke rechten voor LGBTQ+’s wereldwijd.

  Wereldwijd zijn er volgens Amnesty nog steeds 76 landen waar seksuele handelingen tussen volwassenen van hetzelfde geslacht strafbaar is. Er is een toename van discriminatie en geweld. Van de LGBTQIA+ vrije zones in Polen, de criminalisering van LGBTQIA+ onderwijs in Hongarije en de VS, de haatspeech tegen trans personen door Bolsonaro in Brazilië, het (politie)geweld in Turkije tot de concentratiekampen in Tsjetsjenië. Ook de oorlog zet grote druk op de Oekraïense LGBTQIA+ gemeenschap. 

  Als steun voor de LGBTQIA+activisten in de VS, Hongarije, Polen en Brazilië wordt er aanstaande zondag ook een actie gevoerd in Gent en Brugge. Daarbij komen de activisten op straat om te strijden voor publieke investeringen in het onderwijs, gezondheidszorg,  publieke diensten, huisvesting en degelijke jobs. Maar ook  in socio-culturele LGBTQIA+ ontmoetingsplaatsen en organisaties, die veel expertise, maar weinig middelen hebben en investeringen in opvanghuizen en sociale woningen om iedereen een veilig onderdak te garanderen.

  Ook ijveren de activisten voor Internationale steun voor LGBTQIA+ organisaties en gemeenschappen. 

  In Gent wordt aanstaande zondag om 15 uur op de Vrijdagmarkt het startschot gegeven voor de protestmars terwijl je in Brugge terecht kan op Burg.

  Lees meer
 • Eerste Portugees LGBT+ muziekfestival geannuleerd

  Als je begin juli van plan was om naar het eerste LGBT+ muziekfestival  in Porto te gaan dan ben je eraan voor de moeite. Het festival  dat van 1 tot 3 juli  in Portugal zou plaats vinden is afgelast.  Op de affiche stonden onder meer optredens van  Iggy Azalea, Melanie C, Beaches, Ludmila, Little Boots, Playa, Favela Lacroix, Tyga, Snap! en Todrick Hall.

  Begin juni werd al bekend dat het festival op een kleinere schaal zou worden georganiseerd. Maar ook dat bleek niet haalbaar te zijn. Maandag verscheen dan de mededeling dat het festival helemaal geannuleerd werd en dat iedereen die al tickets had gekocht zijn geld zou terugkrijgen. De annulatie is ondermeer te wijten aan de tegenvallende ticketverkoop en het feit dat de organisatoren eerder gemaakte afspraken niet nakwamen.

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste