Agenda

 • Nijmegen maakt zich op voor Roze Woensdag

  Op woensdag 20 juli is Nijmegen weer dé roze regenbooghoofdstad van Nederland. Stichting Roze Woensdag pakt dit jaar flink uit om op de woensdag van de vierdaagse feesten zichtbaarheid te creëren voor de diverse groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. Naast het reguliere feestprogramma met tal van kleurrijke artiesten, ligt de nadruk van het inhoudelijke programma op LHBTIQ+ jongeren en ouderen en andere diversiteit.

  Roze Woensdag zal gegarandeerd weer een van de drukbezochtste dagen van de vierdaagse feesten zijn, maar Stichting Roze Woensdag vindt het belangrijk om ook met een inhoudelijk programma aandacht te vestigen op kwesties binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. 

  Joris Bouwmeester, directeur van Stichting Vierdaagsefeesten: “De Roze Woensdag is de afgelopen jaren steeds groter geworden en dat is iets waar we als stad trots op mogen zijn. Inclusie en acceptatie zijn belangrijke waarden voor de Vierdaagsefeesten. We moeten hier echter wel aandacht voor blijven houden. Daar zorgt Stichting Roze Woensdag in samenwerking met vele partners voor. Zo bouwen we aan een feest voor iedereen”.

   

  Roze Woensdag Jong!

  De eerste editie van Roze Woensdag Jong! was vorig jaar een groot succes. Daarom vindt dit initiatief van Bibliotheek Gelderland Zuid in 2022 weer plaats. Samen met een speciale jongerenredactie hebben zij een sprankelend middagprogramma in elkaar gezet voor LHBTIQ+ jongeren.

  Regenboog Senioren

  Een van die programmaonderdelen is een speciaal programma voor Regenboog Senioren. Dit programma vindt in 2022 voor het eerst plaats. Dit programma is samengesteld door Heldine Dunlop en Clem Bongers. Heldine Dunlop: “Ik miste een programmaonderdeel waar ik me thuis voel. Ik voel me minder thuis in al het feestgedruis, maar wil wel graag Roze Woensdag vieren. Daarom organiseren we met Stichting Roze Woensdag een speciaal programma, zo wordt Roze Woensdag steeds meer een feest voor écht iedereen!”.Het middagprogramma begint om 14.30 uur en vindt plaats in het Roze Huis Nijmegen. Bezoekers kunnen genieten van een aantal optredens, deelnemen aan een pubquiz en een klein muziekprogramma. En getuige zijn van een bijzonder interview met Mister en Miss Senior Pride 2022. Dan volgt er een speeddate op basis van filminteresses. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat je een verrassende ontmoeting krijgt met een man, vrouw, X die jouw filminteresses deelt. Na het middagprogramma in het Roze Huis gaan we allemaal lekker uit eten en om 20.00 uur is er in Arthouse LUX, op loopafstand van het Roze Huis, een speciale filmvertoning met een klassieke roze film. Kortom, een gezellig programma dat gehost wordt door Mister Senior Pride 2019: Clem Bongers.

  Wil je meer weten over alle activiteiten op Roze Woensdag 2022? 

  Kijk dan op rozewoensdag.nl. Daar vind je ook informatie over de verschillende locaties en tijden.

  Foto:  ‘Stichting Roze Woensdag

  Lees meer
 • LGBTQ-activisten komen zondag in Gent en Brugge op straat voor internationale LGBTQ-rechten

  Aanstaande zondag komen de LGBTQ-activisten van Campagne Rosa op straat in Gent en Brugge voor hun ‘Pride is a protest-optochten. De activisten willen met hun optochten terug grijpen naar de oorsprong van de Pride-optochten namelijk de strijde voor gelijke rechten voor LGBTQ+’s wereldwijd.

  Wereldwijd zijn er volgens Amnesty nog steeds 76 landen waar seksuele handelingen tussen volwassenen van hetzelfde geslacht strafbaar is. Er is een toename van discriminatie en geweld. Van de LGBTQIA+ vrije zones in Polen, de criminalisering van LGBTQIA+ onderwijs in Hongarije en de VS, de haatspeech tegen trans personen door Bolsonaro in Brazilië, het (politie)geweld in Turkije tot de concentratiekampen in Tsjetsjenië. Ook de oorlog zet grote druk op de Oekraïense LGBTQIA+ gemeenschap. 

  Als steun voor de LGBTQIA+activisten in de VS, Hongarije, Polen en Brazilië wordt er aanstaande zondag ook een actie gevoerd in Gent en Brugge. Daarbij komen de activisten op straat om te strijden voor publieke investeringen in het onderwijs, gezondheidszorg,  publieke diensten, huisvesting en degelijke jobs. Maar ook  in socio-culturele LGBTQIA+ ontmoetingsplaatsen en organisaties, die veel expertise, maar weinig middelen hebben en investeringen in opvanghuizen en sociale woningen om iedereen een veilig onderdak te garanderen.

  Ook ijveren de activisten voor Internationale steun voor LGBTQIA+ organisaties en gemeenschappen. 

  In Gent wordt aanstaande zondag om 15 uur op de Vrijdagmarkt het startschot gegeven voor de protestmars terwijl je in Brugge terecht kan op Burg.

  Lees meer
 • Eerste Portugees LGBT+ muziekfestival geannuleerd

  Als je begin juli van plan was om naar het eerste LGBT+ muziekfestival  in Porto te gaan dan ben je eraan voor de moeite. Het festival  dat van 1 tot 3 juli  in Portugal zou plaats vinden is afgelast.  Op de affiche stonden onder meer optredens van  Iggy Azalea, Melanie C, Beaches, Ludmila, Little Boots, Playa, Favela Lacroix, Tyga, Snap! en Todrick Hall.

  Begin juni werd al bekend dat het festival op een kleinere schaal zou worden georganiseerd. Maar ook dat bleek niet haalbaar te zijn. Maandag verscheen dan de mededeling dat het festival helemaal geannuleerd werd en dat iedereen die al tickets had gekocht zijn geld zou terugkrijgen. De annulatie is ondermeer te wijten aan de tegenvallende ticketverkoop en het feit dat de organisatoren eerder gemaakte afspraken niet nakwamen.

   

  Lees meer
 • Antwerp Pride trapt opnieuw af met opening in het Rivierenhof

  Op woensdagavond 10 augustus  wordt de Antwerp Pride opnieuw afgetrapt  in het openluchttheater Rivierenhof. Net als vorig jaar staan er tijdens de Opening Night heel wat optredens op het programma.  Vanaf vandaag kun je hiervoor reeds toegangstickets kopen.

  Dit jaar vindt Antwerp Pride plaats van 10 tot 14 augustus.Thema van dit jaar is Queertopia. Het belooft een extra feestelijke editie te worden want dit jaar is het de vijftiende editie. Voor die gelegenheid kijkt Antwerp Pride nog eens vijftien jaar in de toekomst. “Zal er in 2037 nog een Antwerp Pride nodig zijn? En zoja, hoe moet die eruit zien? Komen er nog letters bij onze LGBTQIA+ gemeenschap of hebben we een andere naam? Is ons taalgebruik tegen dan genderneutraal? En de mode? Hebben transpersonen tegen dan meer autonomie over hun transitie? Hebben we in 2037 een gay Rode Duivel? Is er dan nog steeds discriminatie op de arbeidsmarkt tegenover queer personen van kleur? Zoeken we nog seks via apps? Kunnen mensen van hetzelfde geslacht tegen dan huwen voor de kerk? Zullen we nog altijd uit de kast moeten komen? Wie wint Rupaul’s Drag Race in 2037? Zullen er nog gay bars zijn of hoe zullen we uitgaan? Zorgen we dan beter voor elkaar?…”

  Tijdens de komende Antwerp Pride worden er antwoorden gezocht op deze en nog andere vragen. Die Antwerp pride wordt op 10 augustus afgetrapt in het Rivierenhof met optredens van  onder andere Liliane Saint-Pierre, Bryn, Miss Angel, Charles, Grigri Y El Macho Fantastico en Jaouad Ft Gustaph. Tickets van tien euro kun je hier bestellen.

  Lees meer
 • Utrecht is klaar voor nieuwe pride

  In Utrecht gaat zaterdag de vierde editie door van de Utrecht Pride. Meer dan 50 organisaties varen mee op een nieuwe route.

  Feestelijke botenparade

  Vanaf 13.30 uur kleuren de singel en Oudegracht van Utrecht weer in alle kleuren van de regenboog! De Utrecht Pride is hét podium voor organisaties die zich het hele jaar inzetten voor de LHBTQI+ gemeenschap. Op de ruim 50 boten vind je organisaties die hun werk voor één dag nog zichtbaarder maken.

   Alle ‘roze organisaties’ die zich hebben ingeschreven hebben een plaats in de parade gekregen en varen dus daadwerkelijk mee. Zij onderstrepen daarmee het doel van de parade: het zichtbaar maken van de LHBTI+ gemeenschap. Precies dat waarvoor de Utrecht Pride in het leven is geroepen. De organisatie is blij met de hoeveelheid en diversiteit aan deelnemers! 

  Tijdens de Utrecht Pride zetten we elke bezoeker die de Pride steunt even in de spotlight, net als elke partner, sponsor, deelnemer, vrijwilliger of andere persoon of organisatie die de Pride een warm hart toedraagt. Met de slogan ‘Just be you’ laat de Utrecht Pride zien dat jij jezelf kunt zijn.

  Nieuwe route door de gehele Utrechtse singel

  De Utrechtse Singel is sinds een paar jaar weer volledig rond, daarom varen de deelnemers zaterdag dan ook een nieuwe route. De parade start bij de Catherijnesingel en vaart onder Hoog Catharijne richting de Weerdsluis, waarna de boten de Oudegracht op varen. De parade eindigt officieel bij het Ledig Erf en vaart dit jaar dus andersom: van noord naar zuid over de Oudegracht.

  Vier grote straatfeesten

  Na afloop van de Utrecht Pride gaan de straatfeesten verder. PANN, RUBBER, Roost aan de singel en Café Kalff geven na afloop van de botenparade één groot feest! Met drie stages, diverse muziekgenres, tientallen artiesten en foodtrucks. Na de straatfeesten zijn er diverse afterparty’s in Utrecht van onder andere RUBBER en IsBurning.

  Bekijk het volledige programma op www.utrechtcanalpride.nl/programma-2022

  Lees meer
 • IDAHOT: Het Regenbooghuis van Limburg trekt de markt op

  Ook de vrijwilligers van het Limburgse Regenbooghuis in Hasselt grijpen de Internationale Dag tegen de Holebi en Transfobie (IDAHOT) van 17 mei aan om met allerlei acties uit te pakken. Zo gaan ze ondermeer cup-cakes uitdelen om de verschillende markten in Limburg.

  “Ondanks dat er in België wettelijk veel geregeld is wat betreft gelijke rechten en kansen voor holebi’s en transgenderpersonen, blijft het nog steeds belangrijk om deze dag in de “gewone” samenleving in de kijker te zetten,” vertelt Manon van Engelen, coördinator Gelijke Kansen van het Regenbooghuis. “Zolang verliefde mensen van hetzelfde geslacht deze liefde op straat niet durven tonen, zolang een papa van 2 holebikinderen nog te horen krijgt dat hij als ouder gefaald heeft, zolang er nog stickers in het straatbeeld verschijnen met een groot rood kruis door de regenboogvlag en zolang we nog tal van andere haatdragende voorbeelden kunnen noemen, blijven we inzetten op zichtbaarheids- en sensibiliseringsacties.”

  Regenbooghuis Limburg heeft dit jaar veel hulp van partners. “We zijn blij te kunnen samenwerken met een aantal steden en gemeenten die een engagementsverklaring hebben getekend, zoals Zonhoven, Sint-Truiden, Genk en Hasselt. Dit zorgt ervoor dat we heel zichtbaar zijn in de brede samenleving en we IDAHOT dit jaar verspreid door Limburg de aandacht kunnen geven die het verdient,” aldus Manon. “Ook enkele van onze aangesloten verenigingen helpen mee, evenals het HuisvandeMens in Genk/Bree en we hebben ook al van een aantal Limburgse instanties en bedrijven gehoord dat de regenboogvlag in top gaat. Natuurlijk hebben ook alle Limburgse steden en gemeenten zich geregistreerd om de regenboogvlag uit te hangen. Fantastisch dat dit steeds breder gedragen wordt in de samenleving, daardoor voelen we ons oprecht gesteund.”

  Regenbooghuis Limburg is de komende 2 weken op onderstaande plaatsen aanwezig:
  -vrijdag 13 mei op de markt in Bree ism HuisvandeMens Genk en Bree

  -zaterdag 14 mei op de markt in Sint-Truiden ism Stad Sint-Truiden

  -zondag 15 mei bij een evenement voor de jeugdverenigingen van Sint-Truiden

  -zondag 15 mei tijdens de brunch van Kiss of Colour in Dilsen-Stokkem

  -dinsdag 17 mei tijdens de markt voor de bibliotheek in Hasselt ism bibliotheek Hasselt Limburg

  -dinsdag 17 mei tijdens de pauze op scholen Kindsheid Jesu

  -dinsdag 17 mei bij het vlaghijsen aan Jeugdhuis Nachtwacht in Zonhoven ism gemeente Zonhoven
  -donderdag 19 mei op de markt in Genk ism OGWA en Stad Genk

  -OUDT, LGBTQ+vereniging in Tongeren zorgt samen met Regenbooghuis Limburg voor regenboogcake in enkele horecagelegenheden en de bibliotheek van Tongeren.

   Foto: Regenbooghuis Limburg

  Lees meer
 • IDAHOT: Leuven en UniQue roepen bedrijven op om regenboogvlag te hijsen

  Stad Leuven en UniQue, Vlaams-Brabants Regenbooghuis roepen Leuvense organisaties en bedrijven op om de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei, de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Op die manier tonen ze zich solidair in de strijd tegen holebi- en transfobie. "We hopen dat Leuven op 17 mei alle kleuren van de regenboog kleurt, zodat het duidelijk is: in onze stad is iedereen welkom!", aldus schepen van gelijke kansen Lies Corneillie en Dimitri Cools, voorzitter van UniQue, Vlaams-Brabants Regenbooghuis. Op IDAHOT organiseert de stad ook een afterwork drink met als gespreksthema 'Hoe omgaan met homo- en transfobie?' waarop iedereen van harte welkom is.

  Samen met UniQue, Vlaams-Brabants Regenbooghuis hijst stad Leuven elk jaar op IDAHOT de regenboogvlag aan het stadskantoor. "Met deze symbolische actie tonen we dat er in Leuven geen plaats is voor holebi- en transfobie en dat iedereen er zichzelf moet kunnen zijn ongeacht zijn of haar geaardheid of genderidentiteit. Het is nog altijd nodig om die boodschap uit te dragen, want er is helaas nog veel onverdraagzaamheid en discriminatie tegenover de LGBTI-gemeenschap wereldwijd”, licht schepen van gelijke kansen Lies Corneillie toe.

  "De voorbije jaren zagen we dat ook organisaties en bedrijven in onze stad de regenboogvlag uithangen. Dat is een sterk signaal vanuit de brede samenleving. We roepen bedrijven, scholen, organisaties - kortom iedereen in onze stad - op om hun solidariteit te uiten en de regenboogvlag te laten wapperen. We hopen dat ze dat massaal zullen doen, samen geven we zo een sterk signaal", aldus schepen Corneillie en Dimitri Cools.

  "We merken dat veel organisaties zich niet enkel beperken tot het uithangen van de regenboogvlag maar dat ze ook bijkomende initiatieven nemen om het LHBTQI*-thema onder de aandacht te brengen. Sommigen gaan nog verder en werken een heus diversiteitsbeleid uit. Dat stemt ons uitermate gelukkig. Samen met KliQ, het vorming- en trainingscentrum dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit, willen we hen hierbij verder ondersteunen”, alsnog Cools.

  Organisaties die deelnemen aan de vlaggenactie, registreren zich best voor 12 mei op  www.idahot.be/registreren/organisatie. Organisaties die meer (willen) doen dan het hijsen van de vlag, kunnen dat ook op deze webpagina aangeven. 

  Afterwork event 


  Op 17 mei om 17 uur organiseert de stad ook een afterwork event in bibliotheek Tweebronnen met als gespreksthema 'Hoe omgaan met homo- en transfobie?'. Iedereen is van harte welkom, inschrijven is niet nodig. Meer informatie op leuven.be/idahot-day.

  Foto:  Cecilie Johnsen // Unsplash

  Lees ook: IDAHOT: Ninove pakt uit met regenboogvlaggen, nieuwe regenboogzebrapaden en Paars campagne

  Lees meer
 • Nijmegen maakt zich op voor de EuroGames

  Van 27 tot en met 30 juli 2022 strijken de EuroGames in Nijmegen neer. De EuroGames is het grootste sportevenement voor de LHBTIQ+ gemeenschap in Europa. Naar schatting zullen zo een 2.500 sporters in Nijmegen deelnemen aan de negentien sportdisciplines die op het programma staan. Naast het sportieve luik  is er ook een uitgebreid programma voorzien vol met entertainment, afterparties, excursies en andere sociale activiteiten. 

  De officiële opening is voorzien op 27 juli op de Waalkade. Het belooft een spectaculaire avond te worden. Naast de officiële openingshandelingen met korte speeches en een vlaggenparade is er een grote diversiteit aan artiesten die optreden. Zo konden de organisatoren ondermeer Son Mieux strikken. Deze zevenkoppige band rond singer/songwriter Camiel Meiresonne brengt complete en dansbare popliedjes boordevol onweerstaanbare hooks en refreinen. Verder biedt deze avond een afwisselende show met kortere optredens van onder meer operazangeres Deirdre Angenent, theater-diva Ellen ten Damme, popzanger Merijn van Haren, dansers en spoken word. DJ St. Paul sluit de avond feestelijk af.

  De sluitingsceremonie op zaterdagavond 30 juli vindt ook plaats op de Waalkade. Die avond speelt Julia Zahra (winnares van The Voice en De Beste Zangers) met haar band. Met haar kenmerkende warme stemgeluid en akoestische gitaar brengt zij gevoelige ballads, swingende pop en ritmische R’n’B. Daarnaast is het heerlijk dansen op de trippy elektro hiphop van Fata Boom en meezingen met een keur aan zangers en zangeressen die het beste uit de popgeschiedenis brengen.

  Naast de opening en sluiting op de Waalkade wordt ook het Mariënburgplein in het centrum van Nijmegen omgetoverd tot de Village. Een plek waar sporters samenkomen en elkaar kunnen ontmoeten. In de Village komt een podium met uiteenlopende artiesten, foodtrucks bij het terras van Lux en informatiestands.

  EuroGames 2022 van 27 tot 30 juli in het centrum van Nijmegen. Meer info op:https://eurogames2022.eu.

  Lees meer
 • Lil Nas X komt in november naar Brussel

  Goed nieuws voor de fans van Lil Nas X. De Amerikaanse rapper komt met zijn  ‘Long Live Montero Tour’ op dinsdag 15 november naar Paleis 12 van Brussels Expo. De kaartverkoop voor het concert start op 6 mei. 

  In 2019, toen amper 20 jaar oud, maakte Montero Lamar Hill – alias Lil Nas X – faam op het internationale toneel met zijn megahit “Old Town Road’. De remix met countryzanger Billy Ray Cyrus is één van die zeldzame nummers die het presteerden om maar liefst 19 weken de Billboard Hot 100 aan te voeren. Lil Nas X stapelt vervolgens de platina bekroningen en muziekprijzen (waaronder twee Grammy’s!) moeiteloos op. De uit Atlanta afkomstige ster kleurt buiten alle lijnen en schudt de muziekwereld helemaal door elkaar met zijn ongeremde, toegewijde en bevrijdende stijl. Lil Nas X is een onstopbare hitmachine, waarvan getuige onder meer zijn EP ‘7’ uit 2019 en tracks als “Panini”, “Rodeo” (feat. Cardi B), “Holiday” en “Montero (Call Me By Your Name)”. 

   

  Zijn coming-out en zijn inzet voor de LGBT-community maken van hem het uitgelezen boegbeeld van de dialoog tussen alle lagen van de samenleving. Zijn debuutplaat ‘Montero’ (september 2021), alom geprezen door de critici en op handen gedragen door miljoen fans, bevat vijftien sterke nummers op het snijpunt tussen pop en rap en telt enkele zeer exclusieve samenwerkingen met onder meer Elton John, Miley Cyrus en Jack Harlow. Afspraak met Lil Nas X op 15 november 2022 in Paleis 12, Brussels Expo.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste