Agenda

 • Holebifilmfestival viert twintigste verjaardag met twee nieuwe awards

  Dit jaar viert het Holebifilmfestival zijn twintigste verjaardag en dat wordt ondermeer gevierd met twee nieuwe awards. Gedurende drie weken staan langspeelfilms, kortfilms, documentaires, podiumvoorstellingen en evenementen in de kijker. Voor de scholieren is er een apart programma op maat. De 20de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 9 tot 26 november. 

  20 jaar LGBT-films

  Al sinds 2001 programmeert het Holebifilmfestival kwalitatieve films met een holebi- en transgenderthema. Begonnen in Leuven, uitgebreid naar Vlaams-Brabant en nu over heel Vlaanderen, wil het filmfestival een ontmoetingsplaats voor holebi’s, transgender personen én hetero’s zijn. Een overzicht van alle deelnemende steden vind je onderaan dit artikel.

  Het Holebifilmfestival wil in de verschillende steden en gemeenten ook genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen. Door deze visibiliteit krijgt de holebi- en transgendergemeenschap een gezicht wat hun aanvaarding en intagratie bevordert en personen kan helpen bij hun coming out.

  Naast kort- en langspeelfilms is er op het festival, dat volledig draait op vrijwilligers, ook ruimte voor documentaires, dans en theater.

  Door het overhevelen van het pakket gelijke kansen van provinciaal naar Vlaams niveau kwam het voortbestaan van het Holebifilmfestival in het gedrang.

  Gelukkig vonden de organisatoren bij de Stad Leuven, de Nationale Loterij en het VAF uiteindelijk nieuwe middelen om het festival dit jaar opnieuw te organiseren’, zegt woordvoerder Freddy Verkammen. 

   

  Kortfilmwedstrijd

  De Openingsavond vindt plaats op dinsdag 9 november in CC30 Minnepoort, Dirk Boutslaan 62, 3000 Leuven.

  Traditioneel gaat de avond van start met de kortfilmwedstrijd Holebikort. De avond wordt aan elkaar gepraat door VRT-nieuwsanker Xavier Taveirne. Voor Holebikort wordt hij bijgestaan door de juryvoorzitter, dit jaar niemand minder dan Joke Devynck.  Maar liefst 114 kortfilms uit dertig landen bereikten de jury  die ze allemaal bekeek en een shortlist maakten. Uit de genomineerde pareltjes kiest het publiek de uiteindelijke winnaar.

   

  Bravery Award en Trans Award.

  Met de Bravery Award wil het Holebifilmfestival een kortfilm waar een enorme moed uit blijkt in de kijker wil zetten, een kortfilm die niet gemakkelijk kan zijn geweest om te maken, gaande van een moeilijk thema tot zelfs een vijandig politiek klimaat.

  De Trans Award is ook nieuw dit jaar omdat ze de genderdiversiteit extra in de verf willen zetten.

  De 20de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 9 tot 26 november.

   

  Lees meer
 • Elton John stelt afscheidstour opnieuw uit

  De Britse popster Elton John moet opnieuw noodgedwongen zijn afscheidstour uitstellen. De 74-jarige popster is onlangs gevallen en moet hiervoor geopereerd worden. Alle concerten, die dit jaar nog op het programma stonden worden uitgesteld tot 2023. Dat geldt ook voor de concerten die hij op 16 en 17 oktober zou geven in het Sportpaleis in Antwerpen. Die worden verplaatst naar 27 en 28 mei 2023.

  Elton John maakte vorige week het nieuws over zijn val en operatie zelf bekend via zijn Instagram-account. 

  “Het is met grote droefheid dat ik de data voor 2021 van mijn Farewell Yellow Brick Road tour in Europa en het Verenigd Koninkrijk moet verplaatsen naar 2023", zo begon hij zijn post.

  "Aan het eind van mijn zomervakantie maakte ik een harde val en sindsdien heb ik veel pijn in mijn heup. Ondanks intensieve kinesitherapie en gespecialiseerde behandeling is de pijn blijven verergeren en wordt het steeds moeilijker om te bewegen. Er is mij geadviseerd om zo snel mogelijk een operatie te ondergaan om volledig te kunnen herstellen en complicaties op lange termijn te vermijden. Ik zal een programma van intensieve kinesitherapie volgen om weer helemaal mobiel te worden, zonder pijn."

  "Op 25 september neem ik zoals gepland deel aan het evenement van Global Citizen, want ik wil een goed doel niet in de steek laten. Die avond staan slechts vijf liedjes op het programma, wat fysiek gezien van een heel andere orde is dan een tournee waarbij ik elke avond bijna drie uur op het podium sta en 's nachts van het ene naar het andere land reis. Hierna zal ik worden geopereerd om ervoor te zorgen dat de tournee in januari 2022 in New Orleans weer kan worden afgetrapt."

  Ik weet hoe geduldig mijn ongelooflijke fans zijn geweest sinds het coronavirus vorig jaar roet in het eten gooide, en mijn hart breekt omdat ik jullie nu nog langer moet laten wachten. Ik voel precies dezelfde frustraties na het jaar dat we gehad hebben. Ik beloof dat de shows volgend jaar terugkomen, en ik zal ervoor zorgen dat ze het wachten meer dan waard zijn."

   

  Lees meer
 • Gays! & Friends Leuven organiseert gratis vorming over (trans)gender met Senne Misplon

  Op zaterdag 9 oktober organiseert G!F (Gays! & Friends) Leuven in het oud Wijnpersgebouw van de school De Wijnpers, een gratis lezing over (trans)gender door Senne Misplon. 

  “Zelf ben ik leerkracht in het secundair onderwijs en merk hoe belangrijk het is om een vormingsaanbod te voorzien rond dit thema. Jongeren zitten met vragen en vaak weten leerkrachten of vrijwilligers niet goed hoe ze moeten antwoorden.” zegt Glenn Goovaerts, bestuurder bij G!FLeuven. “Daarom willen we een warme oproep doen aan alle Leuvense scholen, leerkrachten, leiding van de lokale jeugdbeweging, studentenverenigingen, … om zich in te schrijven voor dit unieke vormingsaanbod.“

  Senne Misplon  nam deel aan M/V/X, de serie die hem en enkele andere transpersonen in hun transitie volgde. Hij  is ondertussen afgestudeerd als leerkracht, doet nog een Master in Gender en Diversiteit en heeft heel wat te vertellen over het (trans)genderthema. Senne heeft zich de afgelopen jaren ontpopt als een influencer op Instagram, is woordvoerder bij Wel Jong Niet Hetero, stortte zijn ziel uit bij een programma van Studio Brussel met Flo Windey op bed en is bekend geworden met zijn deelname aan De Slimste Mens. 

   

  Als je de lezing in Leuven wil bijwonen moet je je wel op voorhand inschrijven via www.gifleuven.be/vormingsaanbod en dit omdat het aantal plaatsen beperkt is door de coronamaatrdegelen. Deuren gaan open om 13.30 uur, de lezing start om 14 uur en duurt 2 uur. Nadien kan je nog even blijven om wat verder te praten of kennis te maken met andere aanwezigen.

  Lees meer
 • Hottest Chick in Town van Jan Wallyn gaat op zoek naar genderidentiteit

  Jan Wallyn – directeur van Brussels kunstencentrum Zinnema die vorig jaar uit de kast kwam als gender non-binair – gaat op 16 september in V36 van het Toneelhuis in première met een aangrijpende en persoonlijke performance over hoe de mainstream samenleving queer-mensen vervreemdt en isoleert van hun genderidentiteit. 

  Verkiezing tot heetste wijf van het dorp

  Uitgangspunt van deze voorstelling is de verkiezing van Wallyn rond 2006 tot heetste wijf van Meise: het dorp aan de rand van Brussel waar de jeugd van de auteur zich afspeelde. “Ik richtte er op mijn 16de een dansschool op en was toen al zeer uitgesproken in mijn genderexpressie. Ik ontdekte mijn verkiezing als heetste wijf pas toen het boekje van het jeugdhuis werd uitgegeven. Het is niet zo dat dit een traumatiserende ervaring voor mij was, maar het was wel een van another level om zo geconfronteerd te worden met hoe de samenleving omgaat met wat toen voor mij een natuurlijke genderexpressie was. Het werd het startschot van een lange ontdekkingsreis”, stelt Wallyn.

  Toen Wallyn een paar jaar geleden verhuisde, stootte die opnieuw op het boekje met daarin het stuk over zijn verkiezing.

  “Een en ander kwam toen terug. Het was een soort symbolische ping die mij eraan herinnerde wat voor tocht ik heb afgelegd. Ik ben er nu helemaal klaar voor om die titel Hottest Chick in Town  te gaan claimen.”

  “Ik ga de prijs nu aan mijzelf uitreiken en op mijn manier. Het stuk is opgebouwd als een vieren van queerness.”

  Verstoppen voor de maatschappij?

  Bij zijn coming out als non-binair kreeg Wallyn vaak de goedbedoelde opmerking: “Ge moet u niet verstoppen voor wie ge zijt!”. Maar zo ziet die het niet:

  “Ik heb niet het gevoel dat ik mij voor de maatschappij moet verstoppen voor wie ik ben. Ik heb het gevoel dat de maatschappij mij heeft verstopt voor mezelf. Er is zo’n brede range aan genderidentiteiten, maar toch slagen we er niet in om verder te denken dan de tweedeling man/vrouw.” 

  Wallyn wil naar aanloop van dit stuk dan ook pleiten voor een zoektocht naar wat gender echt kan zijn, in al hun facetten. “Het gaat om kennis. We moeten als samenleving leren dat we gelukkiger gaan worden als we niet te beperkend omgaan met gender. Ja, het onderwijs speelt hier een bijzondere rol, maar het gaat breder dan dat: “Cijfers rond het aantal gender non-binaire mensen worden systematisch te laag gecommuniceerd. Ik zie het ook als de taak van de media om hier een correcte, onderwijzende rol in te spelen.”

  Uitgepuurde visuele en muzikale performance

  De theatrale ceremonie is zowel een ontdekkingstocht als een viering van queer eenzaamheid en isolement en bevat een 60 minutenlange soundtrack die origineel geproduceerd  is door Wallyn en geïnspireerd is door de noot ‘sol’, die verwijst naar de eerste drie letters van het woord ‘solitude’. Het publiek wordt uitgenodigd om apart een plek in te nemen op het podium en zo de muzikale ervaring alleen te ondergaan. Elke toeschouwer bepaalt hun eigen houding tot het werk: nu eens relaxerend, dan weer uitbundig dansend.

  Het stuk is een uitgepuurde visuele en muzikale performance. Er wordt een muzikaal landschap opgebouwd dat helemaal versmelt met de choreografie. Zo wordt een omgeving gecreëerd die doet denken aan een bijvoorbeeld een homo dansclub. 

  Cruciaal in het stuk is ook de monoloog waarbij het hoofdpersonage en acceptance speech houdt: dit is het moment waarop Wallyn in de stijl van de Oscaruitreiking hun kroontje als Heetste Wijf van het dorp claimt, maar dan op hun eigen manier.

  Betekenisvolle samenwerkingen

  In de muzikale en scenografische performance Hottest Chick in Town brengt Wallyn gevoelens en ervaringen samen met de steun van Samuel Vekeman (geluidscoaching en -mixing), Kopano Maroga (dramaturgie) en Malik Zaryaty (choreografie).

  Hottest Chick in Town wordt ondersteund en geproduceerd door Gouvernement (Nomadische Werkplaats voor Nieuwe Meesters), GC De Muze (Meise), workspacebrussels en Trix. Wallyn is artist in residence bij deSingel (Antwerpen), Kaaistudio's (Brussel), Kunstencentrum Vooruit (Gent) en Ultima Vez (Brussel).

  De titeltrack ‘Hottest Chick In Town’ is vanaf 16 september de beluisteren op meeste muzikale streamingdiensten.

  Het stuk wordt geproduceerd door Gouvernement (Nomadische Werkplaats voor Nieuwe Meesters), GC De Muze, workspacebrussels en Trix. Wallyn kon rekenen op residentiepartners deSingel, Kaaistudio's, Kunstencentrum Voo?uit en Ultima Vez. 

  Lees meer
 • LGBT-kunstenfestival Q.ARTz maakt zich op voor eerste editie

  Van 18 tot 26 september zet het nieuwe multidisciplinaire kunstenfestival Q.ARTz LGBTQI+ kunstenaars in de kijker. Met toegankelijke tentoonstellingen, workshops en voorstellingen wil het festival cultuur, diversiteit en de lokale economie ondersteunen.

  "De organisatie Belgian Pride wil het hele jaar door zichtbaarheid geven aan de LGBTQI+-gemeenschap en aandacht vragen voor inclusie. Dit doen we onder andere door evenementen op te zetten, zoals het Q.ARTz-festival", zegt Laurent Mallet, voorzitter van Belgian Pride. Het Q.ARTz festival is een samenwerking tussen The Belgian Pride vzw en verschillende culturele en lokale partners in Brussel.

  Cultuur ondersteunen door te zorgen voor de LGBTQI+-gemeenschap.

  Het Q.ARTz Festival wil bruggen bouwen op cultureel vlak, door een platform te geven aan queer kunstenaars die in België wonen. Met het festival wil Belgian Pride niet alleen uiting geven aan hun sociale en politieke missie, maar ook aan hun culturele sensiviteit. Ook culturele instellingen hebben nood aan sensibilisering rond inclusie en diversiteit binnen hun eigen organisatie.

  Deze eerste editie van het Q.ARTz festival is het resultaat van een samenwerking tussen diverse Brusselse partijen, waaronder culturele centra, musea, hotels, galerieën en verenigingen.

  Een gevarieerd programma voor alle doelgroepen

  Op 18 september wordt het festival feestelijk op gang getrokken in de Hospice Garden met een 100% queer tuinfeest met vele bijzondere artiesten.

  Het culturele programma van The Belgian Pride loopt van 18 tot 26 september en is gevuld met diverse types evenementen: tentoonstellingen, workshops, concerten & feesten, films, debatten, shows & theater.

  Een greep uit het aanbod: voorstelling van nieuwe Manneken-Pis-outfit gecreëerd voor Q.ARTz, een workshop waarbij zogenaamde Zines worden gemaakt, vernissages van queer kunstenaars, thematische filmvertoningen en debatten, wervelende drag performances, en - voor de jongsten - verhalen van prinsen en avonturiers van alle soorten, verteld door twee drag queen artiesten.

  Het volledige programma is beschikbaar op de website van The Belgian Pride. Dit programma is onder voorbehoud van wijzigingen in verband met de Covid-19 regelgeving.

  De meeste evenementen zijn gratis. Aangezien de capaciteit van sommige zalen beperkt is, wordt aanbevolen te reserveren.

   

  Alle informatie op https://www.pride.be/nl/projects/q-artz

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste