Agenda

 • Begin mei duidelijkheid of er een botenparade komt tijdens 25 jaar Amsterdam Pride

  Dit jaar viert de Amsterdamse Pride zijn vijfentwintigste verjaardag. Dat Pride Amsterdam doorgaat staat al vast, alleen de vorm moet nog worden bepaald. Over de botenparade zal begin mei een beslissing genomen worden. De organisatie doet nu reeds een oproep aan zowel professionele als amateurfotografen om betekenisvolle en iconische foto’s in te sturen die passen bij 25 jaar Pride Amsterdam. Met de inzendingen wordt op het Museumplein de openluchttentoonstelling ‘Celebrating Diversity’ gemaakt en een speciaal Pride fotoboek uitgebracht. 

  “Dit lustrumjaar wordt onder meer stilgestaan bij 25 jaar botenparade, 10 jaar Pride Walk, 20 jaar openstelling Burgerlijk Huwelijk en 30 jaar EuroPride. Samen met de eerste kranslegging op de Dam 50 jaar geleden, ter herdenking van de homovervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van het COC in 1946 markeert dit de jarenlange strijd voor diversiteit in Amsterdam,” aldus Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam. “Het tussenjaar met de ‘corona-edition’ en TV- uitzendingen was een prima alternatief, maar iedereen hoopt dat we dit jaar wat meer kunnen. Het meest kansrijk zijn activiteiten in de buitenlucht en daarom toveren we het Museumplein om tot één grote tentoonstelling.”

  Iconische en betekenisvolle foto’s gezocht

  Rondom 25 jaar Pride Amsterdam zijn 25 thema’s uitgekozen waarin fotografen hun foto’s kunnen insturen. Deze worden vervolgens beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Cornald Maas. De beste beelden zullen in de tentoonstelling en het fotoboek worden opgenomen. Bovendien maken inzenders kans op een aantal speciale prijzen waaronder drie keer € 2500,-. Thema’s zijn onder meer ‘Statement Boten’ voor de beste deelnemers uit 25 jaar botenparade, ‘In memoriam’ voor overleden Pride iconen aan wie de herinnering en inzet voor de strijd levend moet blijven en er zijn categorieën voor de vele commissies en activiteiten voor de uiteenlopende doelgroepen van de LHBTIQ+ gemeenschap. Insturen kan tot 1 juni. Meer informatie is te vinden op www.pride.amsterdam/celebratingdiversity

  Wel of geen botenparade?

  De beslissing over het doorgaan van de botenparade wordt begin mei genomen. Voor de voorbereidingstijd is dit de laatst mogelijke datum. Directeur Lucien Spee: “Wij krijgen veel vragen en horen dat er in de gemeenschap grote zorgen zijn of de laatste editie ook direct de laatste botenparade is geweest. Dit komt waarschijnlijk doordat de gemeente Amsterdam volop bezig is met het aanpassen van het evenementenbeleid. Wij benadrukken deze mensen dat de botenparade immaterieel erfgoed is sinds 2019, dus we ook na corona gewoon terugkomen. Alleen of het al dit jaar veilig, verantwoord en coronaproof te doen is, kunnen we nu nog niet bepalen. Daarom is zichtbaarheid van de LHBTIQ+ gemeenschap dit jaar het uitgangspunt en gaan we er alles aan doen dit binnen de dan geldende spelregels te organiseren.” Zodra het besluit over de botenparade is genomen zal dit bekend worden gemaakt.

  Lees meer
 • Darklands maakt datum bekend voor de volgende editie

  De volgende editie van Darklands zal volgend jaar doorgaan van 4 tot 9 mei. Dat heeft organisator Jeroen Van Lievenoogen bekend gemaakt in een teaser voor het fetish-evenement. De editie van dit jaar werd afgelast omwille van de coronapandemie. 

  Time to come home

  Het eerste wat opvalt is dat het hele evenement met enkele maanden opschuift naar mei. Reden hiervoor is dat er heel wat uitgestelde evenementen opnieuw door de Waagnatie moesten ingepland worden en dat dit de eerste volledige week was die nog vrij was. "Ook moesten we nog rekening houden met vakanties en andere fetish evenementen", zo laat Jeroen weten op Alphatribe.

  Vorige week werd dan toch nog een geschikte periode gevonden en was het voor de organisatie een race tegen de klok om alles te herprogrammeren naar de nieuwe datum. "Het was inderdaad een hectische week. Het meeste design werk en de website waren reeds gedaan in april 2020. Ook de hoteldeals waren reeds voor 80 procent rond en moesten gewoon verplaatst worden naar de nieuwe datums. De helft van de hotels hebben reeds bevestigd en kunnen nu reeds geboekt worden. De rest volgt volgende week. Het grootste deel van het programma staat reeds op de website maar er zit nog meer aan te komen in de komende weken en maanden."

  Meer info vind je op: Darklands.Be

  Beluister/bekijk onze podcast met Jeroen van Lievenoogen:

   

  Lees meer
 • KRO-NCRV viert 20 jaar homohuwelijk met speciale uitzending 'Let Love Rule'

  Op 1 april is het precies twintig jaar geleden dat in Nederland het homo-huwelijk werd gelegaliseerd en homoseksuele en lesbische koppels in het huwelijksbootje konden stappen. Onze Noorderburen schreven daarmee wereldgeschiedenis, want zij waren het allereerste land dat die stap durfde zetten.

  Sindsdien zijn er bij onze noorderburen duizenden huwelijken afgesloten en hebben 27 landen sindsdien hun voorbeeld gevolgd.

  Met de speciale uitzending 'Let Love Rule' op woensdag 31 maart (NPO 3, 21.10 uur) besteedt KRO-NCRV aandacht aan dit heugelijke feit. Hiermee viert én omarmt KRO-NCRV de liefde, die van iedereen is. Naast aandacht voor dit jubileum op 1 april, besteedt KRO-NCRV deze zomer, net als afgelopen jaar, ook weer ruim aandacht aan de Pride Week met programma’s met en over de LHTBIQ+-gemeenschap en de acceptatie ervan.

   

   

  'Let Love Rule' viert de liefde, maar laat ook zien waar LHBTIQ+'ers mee worstelen. Stellen, gezinnen en familieleden vertellen op de regenboogbank over hun ervaringen in binnen- en buitenland met LHBTIQ+-acceptatie en discriminatie en praten over hun hoop voor de toekomst. Zo komen onder andere langs:

  - Songfestivalafgevaardigde voor Nederland, Jeangu Macrooy, schuift aan op onze regenboogbank met zijn tweelingbroer, Xillan Macrooy. De broers hebben veel gemeen: ze lijken uiterlijk op elkaar, zijn beiden muzikant en delen dezelfde seksuele gerichtheid.

  - Anne-Marie Thus en Hélène Faasen en Dolf Pasker en Gert Kasteel werden 20 jaar geleden als eerste lesbische- en homokoppels voor het oog van de internationale pers in de echt verbonden.

  - Youtubers Furtjuh (Rutger Vink) en Thomas van Grinsven zijn collega’s en geliefden. Zij werden op straat uitgescholden en bedreigd vanwege hun homoseksualiteit.
  - Acteur Rick Paul van Mulligen en acteur/scenograaf René van Bakel zijn getrouwd en hebben een zoon en een dochter met cabaretière/actrice Nina de la Croix. Met elkaar vormen zij een 'regenbooggezin'.

  - Mercedes Coco is programmeur bij een club en columnist, en haar vriendin Selma Hamouda, campagnestrateeg. Mercedes’ ouders accepteren haar relatie met Selma. Maar de ouders van Selma accepteren haar seksualiteit niet en Selma heeft daarom ook helaas geen contact meer met ze.
  - Als kers op de taart volgt Let Love Rule de huwelijksvoorbereidingen van bruidegommen-to-be Roy de Geest en Febion Suydon uit Weert en zijn we getuige van hun bijzondere huwelijksdag.

  'Let Love Rule', woensdag 31 maart om 21.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

   
  Lees meer
 • Pink Screens Festival gaat dit jaar volledig online

  Van 8 tot 18 april vindt de negentiende editie van Pink Screens Festival plaats. Pink Screens is hét Brusselse queer festival dat jaarlijks georganiseerd wordt door de vzw's Genres d'à Côté en Cinéma Nova. Dit jaar gaat het festival helemaal online door.

  Eind oktober maakte de regering een einde aan alle culturele activiteiten en dus ook aan het Pink Screens Festival en  aan het programma van 2020 dat uit zo een honderdtal films bestond. Het team was erg aangedaan dat dit moment van solidariteit niet zou doorgaan maar liet zich niet uit het lood slaan en is terug met een aangepast programma.

  De cinema’s zullen niet heropenen maar cultuur leeft voort en sommige films wil de organisatie jullie niet onthouden... Dus deze editie van Pink Screens gaat digitaal door in plaats van helemaal niet.

  De organisatie is dan ook zijn verheugd dat ze enkele pareltjes kunnen tonen tijdens de komende editie. De elf speelfilms en twee kortfilms die ze programmeerde zijn rijk en gevarieerd, queer, geëngageerd, feministisch en cinefiel.
  Tien dagen lang kan het publiek de geselecteerde films huren en bekijken op het Belgische platform Sooner Belgium.
  De 2 openingsfilms van november 2020 zijn uiteraard in deze selectie opgenomen.

  Het volledige programma vind je op de site van Pink Screens.

  Lees meer
 • Opmerkelijke arrestatie van Hongaars Europarlementslid na seksfeestje te zien in Flikken BXL

  In de tweede aflevering van Flikken BXL toont reportagemaker Karel Lattrez de meest besproken corona-interventie van het voorbije jaar: de arrestatie van József Szájer. Het Europarlementslid uit Hongarije werd al vluchtend betrapt na een verboden seksfeestje in het centrum van Brussel. Zijn arrestatie was dagenlang wereldnieuws en voor hem ook de reden om ontslag te nemen uit al zijn politieke functies.

  Op het feest zaten 27 mannen samen op een appartement, een manifeste inbreuk tegen de toen geldende coronamaatregelen. “Ik vind het vooral erg voor de mensen die thuis zitten en alle regels wel nauwgezet volgen. Hier zeggen ze gewoon ‘fuck alles’ en ze doen maar wat”, vertelt hoofdinspecteur Kenneth. Bovendien bleek het voor Szájer in eigen land moeilijk uit te leggen dat hij als prominente verdediger van het huwelijk als verbintenis tussen man en vrouw aanwezig was op een seksfeest met uitsluitend mannen. 

  Verder is er ook een bommelding in het station Brussel-Centraal en een inval van meer dan 30 Brusselse agenten op zeven adressen van een familieclan van drugsdealers, onder meer in een wijk in Molenbeek. Verschillende verdachten worden gearresteerd met als spilfiguur een jongeman van amper vijftien jaar oud. “Dergelijke clans verdienen snel 1000 euro per dag met drugs dealen. Dit zijn mensen voor wie een gewone job niet mogelijk is. Ze willen vooral zo snel mogelijk veel geld verdienen in de criminaliteit”, zegt hoofdinspecteur Christophe.

  Flikken BXL donderdag 25 maart, om 22.00 bij VTM

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste