Laatste nieuws

 • IDAHOT: Alle steden en gemeenten hangen regenboogvlag uit

  Voor het zesde jaar op rij hangen alle Vlaamse steden en gemeenten een regenboogvlag uit . Dit doen ze naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Het is dit jaar 34 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. LGBTQI+ organisaties roepen gemeentes, bedrijven, scholen en burgers op om die dag de regenboogvlag te laten wapperen als teken tegen discriminatie en haat.

  Al zes jaar lang slaan de regenbooghuizen van Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost en West-Vlaanderen en koepelorganisatie çavaria de handen in elkaar om Vlaamse gemeentebesturen te overtuigen om op 17 mei samen de regenboogvlag te hangen aan hun gemeente- of stadhuis. Ook dit jaar kreeg de oproep massaal gehoor, want alle lokale besturen registreerden zich als deelnemer. Sinds 2022 kunnen ook organisaties zich registreren als bondgenoot. 

   

  'Een internationale dag als IDAHOT helpt mee om bewustwording te vergroten. Samen staan we sterker voor een toekomst waar iedereen zichzelf kan zijn en volwaardig meetelt in de maatschappij’, zo laat ondervoorzitter van het Regenbooghuis UniQue Vlaams-Brabant,Georgy Chtchevaev weten.

  Een dag als deze blijft nodig. Hoewel België in 2024 op de derde plaats eindigde van de Rainbow Index van ILGA-Europe, worden LGBTQI+ personen nog vaak geconfronteerd met negatieve uitlatingen of discriminatie. Maar niet alleen in ons land, maar over de hele wereld worden LGBTQI+ mensen nog steeds geconfronteerd met verbaal geweld, lichamelijk geweld en discriminatie.

  “We moeten erover waken dat verworven rechten tenminste gewaarborgd en waar nodig uitgebreid worden. De goedkeuring van wetten die homoseksualiteit en transseksualiteit in verschillende delen van de wereld strafbaar stelt, is alarmerend. Een internationale dag als IDAHOT helpt mee om bewustwording te vergroten. Samen staan we sterker voor een toekomst waar iedereen zichzelf kan zijn en volwaardig meetelt in de maatschappij”, aldus Chtchevaev.

   

  "Afstand nemen van je liefste, geen hand durven geven omwille van wie je houdt. Bang zijn en benadeeld worden omdat je jezelf wil zijn. Elke dag opnieuw, hier bij ons. Dat kan toch niet? En toch blijkt ook vandaag de strijd nog niet gestreden. Het is geen individuele strijd maar een kwestie van ons allemaal. Daarom wil ik nog eens iedereen oproepen: laat het niet gebeuren. Speak up. Lach het niet weg, kijk niet weg. Alle Vlaamse steden en gemeenten hangen de regenboogvlag uit. Laten we die symbolische daad ook omzetten in actie. Ga in gesprek, dien klacht in, kom op voor elkaar. Laat mensen vrij om te zijn wie ze zijn. En als je je eigen vrijheid koestert, gun ze dan ook aan iemand anders", zegt Vlaams minister van Gelijke Kansen Gwendolyn Rutten (Open VLD).

  Lees meer
 • IDAHOT: Sint-Truiden roept op voor meer verdraagzaamheid met digitale campagne

  Naar aanleiding van de  Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT) lanceert de stad Sint-Truiden een digitale campagne waarmee ze onderstrepen hoe belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn. 

  In 2019 ondertekende het lokaal bestuur van Sint-Truiden de engagements- en partnerschapsverklaring 2019-2025 van Regenboog Limburg. “Onze stad verbindt zich ertoe om aan de slag te gaan met de engagementsverklaring en het lokaal inclusie- en diversiteitsbeleid verder in te vullen,” zegt schepen van Diversiteit en gelijke kansen Peter Deltour. “Sint-Truiden is een warme stad waar plaats is voor iedereen. Met een digitale campagne in het straatbeeld geven we een duidelijk signaal dat discriminatie niet wordt getolereerd.”

  Breek uit jezelf

  “Er is nog steeds een grote discrepantie: enerzijds wordt het Eurosongfestival voor het eerst door een non-binaire deelnemer gewonnen, maar ondertussen kreeg één op zeven LGBTQ-personen de afgelopen vijf jaar te maken met discriminatie”,aldus schepen van Diversiteit en gelijke kansen Peter Deltour. “Dat is ontoelaatbaar. Als stad is het onze taak om ervoor te zorgen dat iedereen zich vrij en veilig kan voelen. Onze boodschap is simpel: liefde is liefde, en er zijn zoveel manier om die liefde in wederzijds respect te beleven. Niemand zou een deel van zijn identiteit moeten verstoppen uit angst voor de gevolgen. Wij ijveren voor een verdraagzame, inclusieve stad, niet alleen op IDAHOT maar elke dag opnieuw.”

  Bewustmaking voor jongeren

  De engagementsverklaring die het lokaal bestuur in 2019 ondertekende legde de focus op de verspreiding van correcte informatie en bewustmaking bij elke leeftijdsgroep. “We hebben ervoor gekozen om deze campagne centraal in het straatbeeld op de digitale schermen te plaatsen.”  “We maken het thema zichtbaar waardoor het ook makkelijker bespreekbaar wordt. Want elkaar accepteren en begrijpen, begint doorgaans met een open gesprek.”

  Lees meer
 • Darklands viert vijftiende verjaardag eind februari

  Darklands, het grootse indoor-fetishfestival van Europa viert volgend jaar zijn vijftiende verjaardag van 25 februari tot 3 maart. De ticketverkoop voor deze editie is woensdag gestart. Dat vele fans van het eerste uur op de bekendmaking zaten te wachten werd ook meteen duidelijk want na de bekendmaking vlogen de eerste tickets de deur uit. Darklings moesten zelfs op sommige tijdstippen heel wat geduld oefenen vooraleer ze hun tickets konden kopen.

   

  Over de verjaardagseditie is buiten het thema ‘Glow’ en de locatie nog maar weinig bekend van het programma. Zo keren natuurlijk de jaarlijkse ‘Vendeor Market’ en de verschillende socials, party’s (Mayhem,Fusion,Rage en Fury) terug en opent het Darklands Hotel opnieuw de deuren. Ook terug en al gedeeltelijk uitverkocht is de populaire Horsefaire. Terwijl er woensdagavond nog enkele tickets voor ‘Stallions’ te koop waren, zijn die voor ‘Mares’ al allemaal weg.

  Een Madness Pass kost dit jaar 129 euro terwijl een Alpha Madness Pass, waarbij je ook toegang krijgt tot het VIP-deck, 218 euro kost. Voor het dagprogramma betaal je 41 euro. Voor de party’s ben je tussen de 50 en 59 euro kwijt.

  Ook dit jaar wordt er weer samengewerkt met vijftien hotels. Ook volgend jaar wordt A-Stay omgevormd tot het Darklands Hotel. Voor een verblijf daar betaal je tussen de 154 en 214 euro per nacht. 

   

  Meer info en tickets vind je natuurlijk  op de Darklands site.

  Lees meer
 • Malta, IJsland en Belgie in top 3 van de Rainbowmap

  Voor het negende jaar op rij blijft Malta de nummer één positie op de Rainbow Map bezetten, met een score van 88 procent. Dat blijkt uit de zestiende editie van de Rainbowmap van ILGA-Europe. Ons land zakt een plaatsje omdat IJsland (83 procent) drie plaatsen stijgt door de nieuwe wetgeving die conversiepraktijken verbiedt en zorgt dat de trans-specifieke gezondheidszorg is gebaseerd op depathologisatie.

  Ook België heeft het afgelopen jaar conversiepraktijken verboden en staat nu op de derde plaats in de ranglijst met een score van 78.

  De drie landen aan de andere kant van de schaal van de Rainbow Map zijn Rusland (2%), Azerbeidzjan (2%) en Turkije (5%). Rusland verloor 7 punten en daalde drie plaatsen vanwege de federale wetgeving die juridische geslachtsherkenning en trans-specifieke gezondheidszorg verbiedt.

  Polen bevindt zich nog steeds aan het einde van de EU-ranglijst met 18% punten, gevolgd door Roemenië (19%) en Bulgarije (23%).

  Duitsland, IJsland, Estland, Liechtenstein en Griekenland maakten  de grootste sprongen in de Rainbow Map-ranglijst. Zowel Estland als Griekenland wijzigden hun wetten om huwelijken en adopties door homoseksuele stellen mogelijk te maken, Griekenland vulde ook de gaten in zijn antidiscriminatiewetgeving om LGBTI-personen volledig te beschermen, en Liechtenstein breidde adoptierechten uit naar homoseksuele koppels.

  Landen werken ook hard om wetten in te voeren die anti-LGBTI-haat erkennen als een verzwarende factor. Duitsland, dat dit jaar de grootste sprong in de ranglijst maakte, verbood haatmisdrijven op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geslachtskenmerken. Andere landen die wetgeving tegen haat

  Montenegro verloor de meeste punten (-13%), en zakte 9 plaatsen omdat het niet slaagde een nieuw gelijkheidsactieplan aan te nemen of bijgewerkte beleidsmaatregelen inzake asiel en haatmisdrijven in te voeren.

  Naast Montenegro slaagden regeringen in Spanje, Slovenië, Finland, Zweden en vele andere landen er niet in hun actieplannen te vernieuwen. Frankrijk, Malta, Schotland en Wales namen effectieve en uitgebreide gelijkheidsactieplannen aan.

  In veel landen komen wetgevende voorstellen die al jaren op tafel liggen niet vooruit. Dit omvat de wetgeving tegen haatmisdrijven en het voorstel voor erkenning van partnerschappen van hetzelfde geslacht in Oekraïne, die ondanks steun van verschillende ministeries en brede maatschappelijke steun nog steeds wordt tegengehouden. Dit omvat ook een wetsontwerp in Tsjechië over juridische geslachtsherkenning dat eindelijk de sterilisatie-eis zou afschaffen. Na vijf jaar vertraging is de Britse regering haar beloften om conversiepraktijken te verbieden nog steeds niet nagekomen. Ondanks vele rechtszaken en aanbevelingen van internationale instellingen, maakte Litouwen geen vooruitgang in de erkenning van koppels van hetzelfde geslacht.

  Wit-Rusland begon LGBTI-inhoud als "pornografie" te categoriseren, wat de vrijheid van meningsuiting van LGBTI-personen beperkt. Bulgarije en Griekenland slaagden er niet in LGBTI-publieke evenementen te beschermen, waardoor ze punten verloren met betrekking tot de ruimte voor het maatschappelijk middenveld.

  Zowel in Denemarken als in Polen werden administratieve procedures verbeterd voor minderjarigen om toegang te krijgen tot juridische geslachtsherkenning (LGR). Hoewel Duitsland en Zweden nieuwe regelgeving voor LGR hebben aangenomen, zijn de wetten nog niet van kracht geworden, dus worden ze niet op de kaart weergegeven.

  In veel landen zijn de wetgevingsprocessen voor nieuwe LGR-procedures dit jaar gestagneerd. Evenzo heeft geen enkel land onnodige medische ingrepen bij intersekse kinderen verboden.

  De meeste Europese landen omvatten nog steeds geen seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken als kwalificatiecriteria voor asiel. In een algeheel klimaat waarin regeringen het internationale recht op asiel steeds meer ondermijnen, is deze voortdurende weglating zeer zorgwekkend. De enige vooruitgang dit jaar op dit gebied was dat Tsjechië SOGI in hun asielwet opnam en Ierland een consistent opleidingskader voor hun asielmedewerkers verzorgde.

   

   

  Lees meer
 • LGBTQ-rechten in heel wat Europese landen onder vuur door extreem-rechts

  Met de verkiezingen in zicht zijn de Europese landen onvoldoende voorbereid tegen aanvallen van extreemrechts, vooral met betrekking tot LGBTI-rechten. Dat blijkt uit de nieuwe Rainbowmap die ILGA-Europe  naar aanleiding van de internationale dag tegen home en transfobie (Idahot) heeft samengesteld.

  Het is reeds het zestiende jaar op rij dat ILGA-Europe met de Rainbow Map uitpakt. Deze kaart rangschikt 49 Europese landen op wetgevende ontwikkelingen op het gebied van LGBTI-mensenrechten. Ook dit jaar blijkt daaruit dat autoritaire leiders in Europa doorgaan met het gebruiken van LGBTI-personen als zondebok om hun electoraten te verdelen en te mobiliseren.

  Dat is ondermeer het geval in sommige Italiaanse regio's waar de ouderschapsrechten van homoseksuele koppels ingetrokken zijn en pogingen worden ondernomen om richtlijnen te herschrijven zodat de toegang tot transspecifieke gezondheidszorg beperkt wordt. (Slowakije, Kroatië, Frankrijk en het VK). Ook Rusland gaat stevig achteruit nadat daar de 'internationale LGBTI-beweging' bestempeld  werd als een 'extremistische organisatie'.

  Dinsdag bleek reeds uit het rapport van het EU-Agentschap voor de grondrechten dat meer dan twee derde van de respondenten geconfronteerd werd met haatdragende uitspraken en dat er een aanzienlijke toename van geweld is tegenover LGBTIQ’s sinds de laatste enquête in 2019.

  “In heel Europa worden LGBTI-personen het doelwit van haatzaaiende uitlatingen en geweld en worden hun mensenrechten actief ondermijnd”, zo zegt Katrin Hugendubel van ILGA-Europe. “Maar we zien nog steeds te veel landen in de regio die terughoudend zijn in het bevorderen van de wettelijke bescherming en hun eerdere toezeggingen niet vernieuwen met nationale strategieën en actieplannen. Deze inactiviteit is gevaarlijk, want zonder de juiste wetgeving om minderheden te beschermen, waaronder LGBTI-personen, zal het voor nieuw gekozen regeringen veel te gemakkelijk zijn om snel mensenrechten en democratie te ondermijnen.”

  De Rainbow Map toont ook aan dat enkele regeringen die uitdaging  wel aangaan. In een jaar met meer dan 30 verkiezingen in de regio, waaronder de EU-verkiezingen volgende maand, illustreert de kaart een sterke politieke wil om de bescherming van LGBTI-mensenrechten in verschillende landen vooruit te helpen.

  Duitsland, IJsland, Estland, Liechtenstein en Griekenland maakten  de grootste sprongen in de Rainbow Map-ranglijst. Zowel Estland als Griekenland wijzigden hun wetten om huwelijken en adopties door homoseksuele stellen mogelijk te maken, Griekenland vulde ook de gaten in zijn antidiscriminatiewetgeving om LGBTI-personen volledig te beschermen, en Liechtenstein breidde adoptierechten uit naar homoseksuele koppels.

   

  Lees meer
 • Cavaria lanceert verkiezingscampagne die oproept om inclusief te stemmen

  LGBTQ-belangenvereniging çavaria heeft dinsdag  hun campagne voor de komende Europese, nationale en regionale verkiezingen op 9 juni gelanceerd. Dat gebeurde door aan verschillende belangrijke standbeelden in Vlaanderen en Brussel ‘regenboogdakjes’ te leggen. Met de slogan "Give a sh*it – Stem voor ons allemaal” wil çavaria duidelijk maken dat LGBTI+ rechten en het welzijn van LGBTI+ mensen serieus genomen moeten worden. Uit een onderzoek van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) blijkt immers dat in België meer dan twee derde van LGBTI+ leerlingen op school gepest en bedreigd wordt, dat een vierde van LGBTI+ mensen bepaalde plekken mijdt en dat 43% van de LGBTI+ mensen in België en 59% in Europa vindt dat het geweld is toegenomen.

  Om de kiezer te informeren maakte çavaria een LGBTI+ analyse van de partijprogramma’s van de verschillende politieke partijen.

  “Een LGBTI+ inclusieve stem houdt rekening met hoe de verschillende partijen opkomen voor LGBTI+ mensen”, zo verklaart Eef Heylighen van çavaria. “Willen ze LGBTI+ rechten behouden en uitbreiden? Of kiezen ze ervoor deze rechten terug te schroeven en mensen opnieuw de kast in te duwen. Nemen ze LGBTI+ haat serieus of wuiven ze het weg. Daarom hebben we de partijprogramma's van de verschillende politieke partijen grondig geanalyseerd. Met deze analyse kunnen mensen op 9 juni een LGBTI+ inclusieve stem uitbrengen. Een stem voor ons allemaal.”

   

  Verhalen bij een LGBTI+ inclusieve stem

  Om mensen een idee te geven wat een LGBTI+ inclusieve stem betekent, heeft çavaria zes personen uit de community gevraagd om hun verhaal te delen, elk gelinkt aan specifieke thema’s en eisen die wij in ons eisenpakket voor de verkiezingen stellen.
  De volledige info over de campagne van çavaria en alle getuigenissen zijn vanaf vandaag terug te vinden op www.cavaria.be/stem

  Foto: Brigitte Van Dyck

  Lees meer
 • Nemo schrijft geschiedenis door controversiële editie van Eurovisie Songfestival te winnen

  Nemo heeft zaterdagavond voor Zwitserland de 68ste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen met het nummer ‘The Code’. Hen is de eerste non-binaire artiest die het liedjesfestival wint en het is meteen ook de derde overwinning die Zwitserland binnen haalde.

  Deze editie zal om nog meer redenen de geschiedenisboeken in gaan, zij het om minder fraaie. Zo was er de hele kwestie rond de inzending en deelname van Israel en de diskwalificatie van de Nederlander Joost Klein.

  Die kreeg zaterdag te horen dat hij niet mocht deelnemen aan de finale omdat hij een dreigende beweging gemaakt had naar een cameravrouw die hem na de tweede halve finale stond te filmen terwijl er door Joost en zijn entourage meermaals gevraagd zou zijn om dit niet te doen. De Nederlandse omroep Avro/Tros, die Joost Klein naar het Eurovisie Songfestival stuurden, probeerden de EBU nog tevergeefs nog te overtuigen om de diskwalificatie terug te draaien. 

  Voor heel wat Nederlanders en fans van Joost Klein was het onbegrijpelijk dat Klein niet mocht deelnemen hierdoor terwijl Eden Golan, die Israel vertegenwoordigde niet werd uitgesloten. Niet alleen is er de oorlog met Gaza maar zou ook de Israëlische delegatie op sociale media de andere kandidaten bekritiseerd hebben, waaronder de non-binaire artiesten Nemo en  de Ierse inzending Bambi Thug. 

  De act van Eden Golan schoot donderdagavond, na de tweede halve finale, naar de tweede plek bij de bookmakers. Via haar officiële accounts op sociale media riep de staat Israël donderdagavond iedereen op om op de Israëlische inzending te stemmen. Zelfs een billboard op Times Square in New York toonde die boodschap. In de zaal was duidelijk boegeroep te horen toen Eden Golan het podium betrad om haar nummer te brengen. Ook EBU-voorzitter Martin Österdahl kreeg meer dan zijn portie toen hij de punten van Nederland bekend maakte. Die zouden volgens het draaiboek door Nicky de Jager gegeven worden maar zij trok zich, in overleg met Avro/Tros terug. Terwijl de professionele jury,  duidelijk bewust, de Israëlische inzending weinig punten gaven, kreeg de Zwitser Nemo van de meeste landen wel 12 punten. Dat zorgde ervoor de Nemo lange tijd bovenaan de scoretabel stond terwijl Israel lange tijd in het midden van de linkerkolom vertoefde. Dankzij de punten van het publiek kwam Israël een tijdlang bovenaan het scorebord te staan met 375 punten. Uiteindelijk zakte Israel naar de vijfde plaats en moest het nog Frankrijk (446 punten), Oekraïne (453 punten),Croatie (547 punten) en Zwitserland (591 punten) laten voorgaan.

  Daarmee won Nemo met het nummer ‘The Code’, over hun zoektocht naar henzelf, de 68ste editie van het songfestival. Nemo werd in 2016 bekend in hun thuisland nadat een videofilmpje met hen viraal ging. Daarna releasde hen twee EP’s met daarop zeven nummers die in de officiële Zwitserse hitparade terecht kwamen. In 2020 begon hun ook nummers te schrijven voor andere artiesten en bracht hun nook nieuwe nummers uit in het Engels. In hun muziek worden onderwerpen zoals genderidentiteit, mentale gezondheid en de zoektocht naar een eigen plek in de wereld belicht.

  Dit is de uiteindelijke rangschikking van de 68ste editie:

  foto’s: EBU

  Lees meer
 • Brusselse Pride Week feestelijk afgetrapt

  In Brussel is woensdag de Pride week afgetrapt. Tot 20 mei kun je in Brussel terecht voor heel wat LGBTQ-gerelateerde events. Hoogtepunt is natuurlijk de pride optocht die op 18 mei door de straten van Brussel trekt.Het thema van dit jaar is ‘Safe Everyday Everywhere’, voor een samenleving waarin iedereen zich elke dag en overal vrij en sereen kan voelen. In aanloop daarvan heeft ook vervoersmaatschappij MIVB hun regenboogbussen weer van stal gehaald. Zelf zette de stad Brussel de bestaande regenboog-zebrapaden opnieuw in de verf en kwamen er in Jette twee bij. Daarnaast worden ook een aantal verkeerslichten aangepast, krijgen de fonteinen aan Simonis en Montgomery en de tunnels op de kleine ring aangepaste verlichting.

  Brussel opent het Europese Pride-seizoen. De organisatoren verwachten niet minder dan 250.000 mensen in de straten van de hoofdstad om hun rechten te verdedigen en diversiteit te vieren. Dit jaar wil Brussels Pride meer dan ooit het belang van dit evenement benadrukken voor een inclusieve, veiligere en eerlijkere samenleving voor iedereen.

  ‘Safe Everyday Everywhere’

  Dit jaar is ‘Safe Everyday Everywhere’ het gekozen thema voor de Brussels Pride. Een krachtige oproep van de hele LGBTQIA+-gemeenschap om alle burgers te mobiliseren. Een uitnodiging om dagelijks concrete actie te ondernemen tegen alle vormen van discriminatie, geweld en haatmisdrijven, overal ter wereld. De gemeenschap roept op tot krachtige en blijvende actie, zodat iedereen zich vrij kan voelen en in vrede kan samenleven. Of je nu jong, volwassen of senior bent. Vandaag en morgen. In België, Europa en over de hele wereld.

   

  Pride Week – van 8 tot 18 mei 2024

  Tijdens de Pride Week presenteren Rainbow Corporate & Pride en andere activistische en artistieke collectieven een rijk programma in

  een tiental zalen, waaronder de Grands Carmes, RainbowHouse Brussels en vele andere in Brussel. Tien dagen lang kan het publiek genieten van concerten, vertoningen, voorstellingen en workshops. Dit jaar zullen er tijdens de Pride Week ook verschillende ontmoetingen met Europese delegaties plaatsvinden. Op donderdag 16 mei trekt de Mini-Pride-stoet door de straten van de Sint-Jacobswijk om het startschot te geven voor het Brussels Pride-weekend. In het voorbijgaan groet de stoet Manneken Pis, die voor de gelegenheid zijn speciaal ontworpen kostuum zal aantrekken.

  Alle deelnemers voegen zich ook bij een aantal Europese delegaties voor een conferentie getiteld ‘The Meaning of Prides’. Tijdens deze conferentie zullen andere Prides in Europa worden belicht en wordt de impact van dit soort evenementen op de samenleving besproken.

  Brussels Pride – zaterdag 18 mei 2024:  

  Pride March

  Vanaf 14.30 uur vertrekt de Pride March, het hoogtepunt van de Brussels Pride, vanaf de Kunstberg beweegt de mars door de straten van het stadscentrum, niet ver van de befaamde Sint-Jacobswijk. Het doel is om diversiteit, tolerantie en acceptatie van alle mensen te vieren, ongeacht hunseksuele geaardheid of genderidentiteit. Dit jaar zal demars luidkeels het Brussels Pride-thema ‘Safe Everyday Everywhere’ scanderen, voor een samenleving waarin iedereen zich elke dag en overal vrij en sereen kan voelen. Als onderdeel van het voorzitterschap van de Raad van

  Europa heeft Brussels Pride dit jaar de organisatoren van de Europride in Thessaloniki uitgenodigd om deel te nemen aan de mars. Naast de Europride-praalwagen worden ook verschillende Europese delegaties vertegenwoordigd.

  Safer Pride

  Om ervoor te zorgen dat iedereen in de beste omstandigheden en in alle veiligheid van het evenement kan genieten, zet Brussels Pride dit jaar de hele dag een Safer Pride-systeem in. Concreet wordt op een strategische plaats op het Albertinaplein een Safer Zone ingericht. Dit is een rustige ruimte waar vrijwilligers en getrainde professionals een luisterend oor bieden en psychosociale of medische ondersteuning indien nodig. Er zal ook een mobiel SACHA Care Team worden ingezet. Dit onmisbare systeem is het resultaat van de samenwerking tussen het SACHA-plan (Safe Attitude Against Harassment and Assault), vrijwilligers van de Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG), RainbowHouse en het team van visit.brussels.

  De Pride Village

  Zoals elk jaar zullen verenigingen en instellingen aanwezig zijn. De verenigingen zullen het publiek informeren over hun strijd en de actuele kwesties voor de rechten van de gemeenschap op nationaal en internationaal niveau, terwijl de instellingen hun steun voor de gemeenschap en hun acties voor een meer inclusieve en veilige samenleving voor iedereen zullen tonen.

  Concerten en dj-sets

  Belgische LGBTQIA+- en aanverwante artiesten zullen schitteren op het podium op de Kunstberg. De line-up omvat de immer populaire MUSTII, de goddelijke Drag Race Belgique-deelnemers, Alice on the Roof, Gustaph, het beroemde danstrio Trinxx, AZO, RAQL en nog veel meer. De optredens

  worden nu al memorabel. Een programma dat belangrijke steun krijgt van Tipik. De Rainbow Village en haar LGBTQIA+-vestigingen, gelegen in de Sint-Jacobswijk in het hart van de hoofdstad, zijn opnieuw partner van het evenement en zullen het hele weekend de straten

  van het stadscentrum op stelten zetten. Dj’s en artiesten treden ook op voor een juichende menigte in het centrum bij de Beurs en op de Kolenmarkt.

  Tot slot zullen in de week voor Brussels Pride heel wat gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verlicht en versierd worden in de kleuren van de regenboogvlag. 

  Foto: Archief GayliveBe

  Lees meer
 • Dit zijn de twaalf kandidaten die strijden voor tiende titel van Mister Gay Belgium

  Dinsdag werden in de Antwerpse zaal AthenA  de “gouden 12” Mr. Gay Belgium-finalisten voor de editie 2024 voorgesteld. Dit jaar wordt het een feesteditie want reeds voor de tiende keer wordt er een mister Gay Belgium verkozen.

  Aan de oproep om de nieuwe Mr. Gay Belgium te worden gaven maar liefst 93 mannen een positief gevolg. Zij verschenen op zaterdag 20 april 2024 voor een professionele jury in het Domein Polderwind in Zuienkerke . Na een reeks uitdagende proeven werden de "gouden 12" finalisten zorgvuldig geselecteerd. 

  De Mister Gay-organisatie gaat voor het tiende jaar op rij op zoek naar een man met uitstraling, een sterke persoonlijkheid en bovenal een ambassadeur, rolmodel die gebeten is door de LGBTQI-thematiek.

  De kandidaten zullen zich gedurende 4 maanden actief inzetten voor en binnen de LGBTQI-gemeenschap met als afsluiter een finale gala dat zal plaatsvinden op zaterdag 24 augustus 2024 in het hart van Antwerpen, PLAY Zuid.

  Om de tiende verjaardag te vieren komt er ook een podcast waarin de tien vorige misters Gay Belgium over hun ervaringen komen vertellen.

  Dit zijn de twaalf finalisten:

   

   

  Lees meer
 • Genk trapt IDAHOT-maand af met regenboogwijngaard

  Afgelopen donderdag werd er begonnen met het aanbrengen van de regenboogkleuren op de ranken in de wijngaard van MineWine in Winterslag. Het is meteen ook het startschot van de campagne ‘Ik ben ik en jij bent jij’. Daarmee vraagt Genk meer openheid rond LGBTQ+. Op 17 mei is het Internationale Dag tegen Holebi- en Transgenderfobie, ook in Genk gaat dit niet ongezien voorbij. Tussen 14 en 17 mei organiseert stad Genk, samen met een aantal partners, tal van informatieve en inclusieve activiteiten rond dit thema.

  Week in teken van IDAHOT

  Op dinsdag 14 mei wordt het startschot gegeven van de IDAHOT-week. “Om 18 uur hangen we samen de regenboogvlag uit en kleuren de gevel van het stadhuis in de regenboogkleuren terwijl je kan genieten van een optreden van Symbolica. Maar er staat meer op het programma: een videoproject, een lezing in de bib en een picknick in het Heempark,” verduidelijkt schepen Anniek Nagels. “Afsluiten doen we met IDAHOT Closing Party, waar een Drag Queen Show wordt georganiseerd.” Om de IDAHOT-week extra in de verf te zetten, kregen krijgen de wijnranken van MineWine op de mijnterril van Winterslag voorafgaand een kleurrijke ‘make-over’. De ranken worden geverfd in de zes kleuren van de LGBTQ+ vlag.SHOOT! Het videoproject SHOOT! Is een samenwerking tussen stad Genk en Atelier Zwiep (GIGOS Jeugdwelzijnswerk). Tien mensen uit de regenbooggemeenschap beantwoorden voor de camera vragen die we allemaal al wel eens wilden stellen. Gaande van ‘Kan een lesbisch of homokoppel evengoed kinderen opvoeden?’ tot ‘Is het wel goed dat er in de media zoveel wordt gepraat over de LGBTQ+-gemeenschap?’. Zonder taboe geven zij hun kijk op deze topics. Het resultaat wordt vertoond op dinsdag 14 mei en wordt vervolgens gebruikt bij vormingen en op gespreksavonden.

  Voor meer info en inschrijvingen voor het programma tijdens de IDAHOT-week kan je terecht op genk.be/idahot.

  Lees meer:GENK PAKT UIT MET REGENBOOGWIJNGAARD EN GROTE IDAHOT-CAMPAGNE VOOR MEER OPENHEID ROND LGBTQ+ THEMA'S

   

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste