Laatste nieuws

  • Voorzitster van het Leuvense regenbooghuis overleden

    Trudy Jennes (61), voorzitster van het Leuvense regenbooghuis Unique en performer bij Lords of Acid is maandagavond aan de gevolgen van kanker overleden. Dat melden verschillende bronnen aan Gaylive.

    Na een tournee doorheen de Verenigde Staten werd Trudy vorige maand met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand verergerde zo snel dat ze op 17 juni overgeplaatst werd naar de intensieve zorgen in het UZ Gasthuisberg waar ze in een kunstmatige coma werd gebracht en aan de dialyse werd gehangen. Daar werd toen kanker bij haar vastgesteld en werd in combinatie met de met de kunstmatige coma een intensieve chemokuur opgestart.

    Die leek aan te slaan en Trudy mocht de intensieve zorgen verlaten.

    Maandagavond werd de kanker haar echter fataal. Naast voorzitster van Unique en performer met Lords of Acid was Trudy Jennes ook zeer actief in de Vlaamse kink en fetishgemeenschap. Zo was ze een graag geziene gast op verschillende munches en was ze ook gekend als pup Nino en meesteres en dominant Misses T.

    Foto: Facebook Unique/Lords of Acid

    Lees meer
  • Feesten op Roze Woensdag tijdens de vierdaagse van Nijmegen

    Nijmegen maakt zich op om vanaf morgen (dinsdag), vier dagen lang, meer dan 45.000 wandelaars aan de vierdaagse van Nijmegen te ontvangen. Niet alleen zullen zij de komende dagen  30, 40 of 50 kilometer wandelen maar ook deelnemen aan allerlei feesten.De Stichting Vierdaagsefeesten en Stichting Roze Woensdag vragen jaarlijks tijdens de woensdag van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten aandacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Op diverse podia van Vierdaagsefeesten vind je een feestprogramma met kleurrijke artiesten. Daarnaast organiseert Stichting Roze Woensdag met vele partners een programma dat gericht is op specifieke groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap.

    Zichtbaarheid 

    Dit jaar wordt er nog meer aandacht besteed aan zichtbaarheid. Naast de Pride Walk zijn er dit jaar nieuwe onderdelen opgenomen in het programma. Op Kelfkensbos Festival staan het Roze Stemhokje en iedereenmagzoenen. Bij het Roze Stemhokje kun je op stellingen reageren en vragen beantwoorden over bijvoorbeeld gelijke rechten voor gezinnen die uit meer dan twee ouders bestaan en of rechten van LHBTIQA+-ers wel in het politieke debat thuishoren. De bedoeling van het stemhokje is om de deelnemer te laten nadenken over verschillende onderwerpen met als overkoepelend thema ‘Wat vind ik nu echt van LHBTIQA+?’. Bij iedereenmagzoenen kun je op foto: “Doe mee en laat zien van wie je houdt, want liefde is van ons allemaal”. In de Stevenskerk staat van 15 t/m 21 juli een expositie “Taboe Tabee”. Deze expositie bestaat uit 6 verhalen van 7 mensen die queer moslim zijn. Wat kunnen zij ons vertellen over hun cultuur, geloofsovertuiging en seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit? En bovenal, wat kunnen we van deze mensen leren?

    Vierdaagsefeesten podia 

    Bijna elk podium heeft een speciale programmering in teken van Roze Woensdag. Van schlagermuziek tot lekkere beats, van drags tot aandacht voor gayrights. Met diverse deelnemende podia en afterparty’s is er voor elk wat wils.

    Specifieke programma’s


    Stichting Roze Woensdag richt zich op de inhoudelijke programmering voor specifieke doelgroepen. Speciaal voor regenboogsenioren is er een programma in het Roze Huis met onder andere een muzikaal optreden en een presentatie over de roze Nijmeegse geschiedenis. Er is voor jongeren een programma in en rond het Mariënburgplein: Roze Woensdag Jong! Deze is samengesteld door een jongerenredactie vanuit Bibliotheek Mariënburg.
    Op een bijeenkomst van Café Dapper komen LHBTIQ+ers met een (licht) verstandelijke beperking samen om gezamenlijk Roze Woensdag te vieren en de wandelaars aan te moedigen.

    Het complete programma van Roze Woensdag vind je op: https://www.vierdaagsefeesten.nl/programma/themas/roze-woensdag/

    Foto: Roze Woensdag/ Jan-Willem de Venster

    Lees meer
  • Rusland opnieuw veroordeeld door het Europees Hof voor de rechten van de mens voor schenden van rechten transpersoon

    Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR) heeft geoordeeld dat Rusland het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft geschonden door een voogdijovereenkomst met pleegouder te herroepen toen bleek dat die transgender is. Het Hof oordeelde dat Rusland hiermee het  recht op de privacy van het gezinsleven van Yulia Savinovskikh heeft geschonden.

    In 2014 en 2016 werd de Russische Savinovskikh pleegouder van twee kinderen. Maar In 2017 moest Savinovskikh haar pleegkinderen op vraag van de Russische autoriteiten terug afstaan. Toen Savinovskikh dit weigerde werd de voogdijovereenkomsten van de kinderen ontbonden en werden ze bij Savinovskikh weggehaald.

    Het ECHR oordeelde dinsdag dat de ontbinding vooral gebeurde nadat de pleegouder zijn gender en seksuele identiteit aanpaste en niet omdat het bewezen was dat Savinovskikh niet voor de kinderen kon zorgen of dat de betrokkenen, waaronder de kinderen, schade of hinder hadden ondervonden door de gendertransitie van hun pleegouder. Omdat bewezen is dat de voogdijovereenkomsten omwille van de genderidentiteit werd verbroken  sprak het hof zich daarom ook niet uit of Savinovskikh gediscrimineerd werd of niet op basis van artikel 14 van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens.

    In 2022 trok Rusland zich terug uit de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens maar het ECHR oordeelde dat ze wel bevoegd was om nog  in deze zaak een uitspraak te doen omdat de feiten dateerden van voor 2022.

    Rusland moet Savinovskikh ook een schade vergoeding van 7.500 euro en 5.000 euro aan kosten betalen.In een gedeeltelijke afwijkende mening oordeelde rechter Serghides ook dat de kinderen een compensatie zouden moeten ontvangen als slachtoffers van de schending, maar deze mening werd uiteindelijk niet opgenomen in de meerderheidsbeslissing.

    Lees meer
  • Antwerp Pride ook live te zien op televisie

    Nieuw dit jaar is dat de Antwerp Pride Parade live zal worden uitgezonden dankzij een samenwerking met ATV en Proximus. Naast ATV en Proximus Pickx worden de beelden ook gestreamd op de platformen: GoPlay, OUTtv, GVA, VTM GO, VRT MAX, HLN en De Morgen. Zo wordt de parade dankzij deze pax media in heel Vlaanderen uitgezonden.

    Die Parade vindt traditiegetrouw plaats op zaterdag 10 augustus. Er wordt opnieuw verzameld op het Sint-Jansplein en om 14 uur vertrekt de Parade aan de Oude Leeuwenrui richting de Scheldekaaien naar het festivalterrein aan de Cockerillkaai waar het Love United Festival plaatsvindt tot middernacht. Ter hoogte van de voetgangerstunnel worden er camera's geplaatst die de optocht in beeld zullen brengen. In de optocht lopen ook enkele vliegende cameracrews mee die sfeerreportages en interviews met de deelnemers en toeschouwers zullen brengen. 

    Lees meer
  • Antwerpen maakt zich op voor zeventiende Antwerp Pride

    Dit jaar gaat de zeventiende editie van Antwerp Pride door van woensdag 7 tot en met 11 augustus. Thema van dit jaar is ‘Many Voices’. Voor het eerst zal de optocht op 10 augustus door het centrum van Antwerpen ook live te zien zijn op alle streamingsplatformen en op ATV.

    Het thema omvat verschillende slogans die de vele aspecten van de pride in de verf moeten zetten. Zo is er de slogan ‘Many Voices. One Protest”,” Many Voices. One Celebration”, “Many Voices. One Parade”, en “Many Voices. One Pride”. 

    “De helft van de Belgische queers durft niet hand in hand over de straat lopen en mijdt bepaalde plekken uit angst voor geweld”, zo laat Antwerp Pride voorzitter Geert van Praet weten. “Aan de vooravond van IDAHOT trokken de kandidaten van Mister Gay Belgium met een regenboogvlag door de stad. Ze werden op de Grote Markt uitgejouwd vanaf de terrassen. Ook tijdens de voorbije verkiezingscampagne werd er vaak harde taal gebruikt als het ging over onze gemeenschap.Met Antwerp Pride willen we een lijn trekken en zeggen tot hier en niet verder.”

    Ook dit jaar vertrekt de parade op zaterdag vanaf de Paardenmarkt om zo zich een weg te banen via de kaaien naar het festivalterrein op  de Scheldekaaien ter hoogte van de Ledeganckkaai en de Cockerillkaai. Voor het eerst dit jaar is de parade ook te zien op de verschillende streamingsplatformen, krantensites en op ATV. Vliegende cameraploegen zorgen voor sfeerreportages tijdens de optocht. 

     

    Lees meer
  • Brusselse homo-mannen via Grindr in de val gelokt en overvallen

    In Brussel zijn minstens vijf homoskeusle mannen het slachtoffer geworden van geweld nadat ze na een afspraak via Grindr berooft en overvallen werden. 

    De mannen spraken afzonderlijk via de dating-app af in een park in Brussel en werden bij aankomst aangevallen door meerdere jongens. Daarbij kregen ze niet alleen homofobe verwijten naar hun hoofd geslingerd maar moesten ze ook de nodige slagen incasseren.

    "Wij kunnen bevestigen dat vijf klachten over aanvallen met een homofobe aard aan ons zijn overgedragen door de politiezones van Brussel West en Brussel Zuid”, zo laat parketwoordvoerster Yasmina Vanoverscheld aan verschillende Franstalige media weten. “Sommigen van hen waren ook het slachtoffer van diefstal onder dwang. De processen-verbaal worden momenteel behandeld door het parket van Brussel."

    Waarschijnlijk zijn de vijf aangiftes maar het topje van de ijsberg want het Brusselse Rainbowhouse heeft de afgelopen maanden reeds 217 meldingen ontvangen van homofobe incidenten, In een derde van die incidenten was er ook sprake van geweld.

    Lees meer
  • Club Q-schutter nog eens veroordeeld tot bijkomende gevangenisstraf van 190 jaar

    Anderson Lee Aldrich, die vijf klanten van homodancing in Colorado vermoorde en 22 andere tijdens een schietpartij verwonden heeft nog eens een bijkomende straf van 190 jaar hiervoor gekregen. De 24-jarige, die zichzelf als non-binair identificeert was reeds veroordeeld tot 55 opeenvolgende levenslange gevangenisstraffen en 2.212 jaar nadat hij niet langer betwiste dat hij zich schuldig had gemaakt aan 74 haarmisdaden en verschillende inbreuken op het wapenbezit. De nieuwe veroordeling komt er nadat hij toegaf dat zijn aanval op Club Q was ingegeven door haat en vooroordelen over de seksuele geaardheid van de klanten van de club. 

    Aldrich  opende op 19 november 2022 het vuur  in de LGBT-nachtclub, waarbij vijf mensen werden gedood en 22 anderen gewond raakten. Aldrich was van plan om de aanval op Club Q via een livestream uit te zenden. Ook maakte de FBI tijdens de rechtszaak vorig jaar bekend dat hij een website had bezocht waar een "neo-nazistische white supremacist" trainingsvideo opstond  die massale schietpartijen verheerlijkte. Aldrich werd vorig jaar reeds veroordeeld tot  een vijfvoudige levenslange gevangenisstraf met daarbovenop nog eens een gevangenisstraf van 2.212 jaar zonder enige kans op vervroegde vrijlating.

    De 190 bijkomende jaren gevangenisstraf komen daar nog eens bovenop. Volgens de openbare aanklager Alison Connaughty was het belangrijk was voor de overheid , de gemeenschap en de bezoekers en slachtoffers van Club Q Aldrich erkende dat dit haatmisdrijven waren.

    Lees meer
  • Namibie schrapt koloniale wet die homoseksualiteit verbiedt

    Het Hooggerechtshof van Namibië heeft vrijdag  het verbod op homoseksualiteit, dat nog stamde uit de Britse koloniale overheersing,  geschrapt. De Namibische LGBT+-rechtenactivist Friedel Dausab trok samen met  de Britse ngo Human Dignity Trust naar de rechter om het verbod te schrappen omdat dit inging tegen de grondrechten van de Namibiërs.Het Hooggerechtshof in hoofdstad Windhoek gaf hen gelijk en verklaarde dat het  verbod op homoseksualiteit in het land  ongrondwettig is.

    Lees meer
  • Thaise senaat keurt homo-huwelijk goed.

    De Thaise senaat heeft maandag met een overgrote meerderheid het wetsvoorstel goedgekeurd dat het huwelijk openstelt voor koppels van hetzelfde geslacht. Hiermee wordt Thailand het eerste land in Zuidoost-Azie, en het derde land na Taiwan en Nepal in Azie waar homoseksuele koppels kunnen trouwen.Met 130 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 18 onthoudingen, werd de wet met een overgrote meerderheid goedgekeurd in de senaat. Eind maart werd de wet ook al goedgekeurd in het parlement.

    Lees meer
  • Amerikaanse veteraan komt in zijn overlijdensbericht uit de kast;"Nu kan ik in vrede rusten"

    Een bejaarde brandweerman en gedecoreerde militaire  veteraan is in zijn overlijdensbericht uit de kast gekomen. “Ik kan nu in vrede rusten nu mijn geheim bekend is”, zo staat te lezen in het overlijdensbericht van de onlangs overleden kolonel Edward Thomas Ryan (85).

    Uit het overlijdensbericht is op te maken dat Ryan een kwarteeuw lang een homoseksuele relatie had maar dat hij die, en zijn geaardheid, verborgen hield omdat hij bang was dat hij uitgestoten zou worden.

    Naast de vele prestaties die hij tijdens zijn loopbaan bereikte staat er in het overlijdensbericht dat op 8 juni in de Amerikaanse krant Albany Times Union is verschenen ook een persoonlijk bericht van Ryan zelf.

    “Ik moet jullie nog een ding vertellen. Ik was heel mijn leven homo: sinds de lager school, doorheen heel de middelbare school en tijdens heel mijn leven.”

    Hij schrijft ook dat hij een liefdevolle relatie van 25 jaar had met Paul Cavagnaro tot dat die in 1994 overleed. “Hij was de liefde van mijn leven….en ik zal ook begraven worden naast Paul.”

    “Het spijt me dat ik niet de moed had om voor mijn homoseksuele geaardheid uit te komen. Ik was bang om door mijn familie, vrienden en collega’s uitgestoten te worden. Ik kon het niet doen als ik zag hoe mensen zoals ik behandeld werden. Nu mijn geheim bekend is kan ik voor altijd in vrede rusten.”

    De overlijdensadvertentie van Ryan vermeldde dat hij  zowel een bachelor in de kunsten als de wetenschappen had. Hij was een gepensioneerde brandweerman in de stad Rensselaer in de staat New York en had een  onderscheiding gekregen voor zijn  rol in het Amerikaanse leger waaronder een ‘Defence of Liberty Medal ‘voor "deelname aan de staat volgend op de aanval op Amerika van 11 september 2001".

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste