Hooggerechtshof in Zuid-Korea kent homoseksuele koppels gelijke rechten toe

Het hooggerechtshof van Zuid-Korea heeft in een uitspraak geoordeeld dat mensen in een homoseksuele relatie dezelfde rechten moeten krijgen als mensen in een heteroseksuele relatie. Zo moeten volgens de rechters van het hooggerechtshof de voordelen die de nationale ziekteverzekering geeft aan  personen in een heteroseksuele relatie ook toegekend worden aan personen die samenleven met iemand van hetzelfde geslacht. Iedere andere behandeling van homoseksuele koppels dan die van heteroseksuele koppels is volgens het hooggerechtshof “een daad van discriminatie die ingaat tegen de menselijke waardigheid en het recht om geluk te vinden”, zo schrijft hoofdrechter Jo Hee-de.

De uitspaak van het hooggerechtshof in Seoul komt er nadat het homo-koppel  So Seong-wook en Kim Yong-min naar de rechter trokken omdat de nationale ziekteverzekering hen liet weten dat ze geen aanspraak konden maken op de echtelijke dekking en hun voordelen daarop schrapten. Het koppel had in 2019 een ceremonie gehouden waarin ze hun relatie vierden. Vervolgens probeerde een van de mannen zich in te schrijven als persoon ten laste van zijn partner. Acht maanden na de inschrijving in 2020 werd die registratie door de ziekteverzekering geschrapt met als uitleg dat dit niet kon en moest het koppel ook alle reeds uitbetaalde en verkregen bedragen terug betalen. Daarop begon het koppel een gerechtelijke strijd die helemaal tot in het hooggerechtshof gevoerd werd.

De uitspraak van het hooggerechtshof is een serieuze stap vooruit voor homoseksuele koppels in Zuid-Korea, waar huwelijken tussen koppels van hetzelfde geslacht niet erkend worden. “"Het Hof heeft een belangrijke stap gezet in het ontmantelen van systemische discriminatie en het waarborgen van inclusiviteit voor iedereen”, zo laat  Boram Jang van Amnesty International in een verklaring weten. “Terwijl deze beslissing een belangrijke mijlpaal is, is de zaak zelf een sobere herinnering aan de lange gerechtelijke weg die koppels van hetzelfde geslacht moeten ondernemen om hun meest fundamentele rechten, die universeel zouden moeten gegarandeerd zijn, te krijgen.”

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste