Laatste nieuws

 • Regenbooghuis Unique vernoemt nieuwe zaal naar voormalig bestuurslid Ghislaine Bonetto

  In het nieuwe regenbooghuis van Vlaams-Brabant in Leuven komt er binnenkort een nieuwe vergaderzaal die opgedragen wordt aan het in 2021 overleden bestuurslid Ghislaine Bonetto.Zij was sinds het ontstaan van de Vlaams-Brabantse holebi- en transgenderkoepel betrokken bij de werking van UniQue en overleed plots midden de coronapandemie in februari 2021. 

  Met de toetreding van de door haar gestichte Transgenderkring Vlaams-Brabant, zorgde ze ervoor dat de holebigemeenschap van Vlaams-Brabant in contact kwam met het concept gender. Mede door haar toedoen werd het werkveld van de toenmalige holebikoepel uitgebreid met het gendervraagstuk.

   Als een van de drijvende krachten achter de tentoonstelling “Transgenders in beeld” trachtte Ghislaine het transthema bespreekbaar te maken bij het grote publiek en aan te tonen dat transgenders mensen zijn zoals alle anderen. Met een niet in te tomen inzet trok Ghislaine naar verschillende scholen om er te getuigen over hoe het is om als transgender te leven. In de vergaderzaal die haar naam zal dragen krijgen ook de foto's van de fototentoonstelling "Transgender in beeld" een vaste plek als ze nergens anders ten toon gesteld worden.

  Foto: UniQue

  Lees meer
 • Voormalige F1-piloot Ralf Schumacher komt uit de kast

  Voormalig Formule 1-coureur Ralf Schumacher heeft zondag in een bericht op Instagram bekend gemaakt dat hij een mannelijke partner heeft. Op de bijhorend foto kijken hij en zijn Franse partner over het water naar de ondergaande zon.  "Het mooiste in het leven is wanneer je de juiste partner aan je zijde hebt, met wie je alles kunt delen", schrijft de 49-jarige oud-coureur erbij. Met de post op de sociale mediasite komt de Duitser meteen uit de kast en wordt zo een van de weinige homoseksuele piloten die in de F1 aan de slag is/was.

  Ralf Schumacher,de jongere broer van Michael Schumacher, reed van 1997 tot 2007 180 Grand Prixs, waarvan hij er zes won. Hij kwam uit voor de teams Jordan, Williams en Toyota. In 2013 hing hij zijn pilotenhelm aan de haak en ging hij aan de slag als analist.

  Ralf Schumacher was eerder getrouwd met Cora, met wie hij een nu 22-jarige zoon heeft. Die schreef op Instagram dat hij zijn vader steunt: "Ik ben erg blij dat je eindelijk iemand hebt gevonden bij wie je echt op je gemak bent en je veilig voelt. Ik sta 100 procent achter je pap en wens je het allerbeste. Gefeliciteerd."

  Volgens het Duitse blad Bild heeft Schumacher reeds twee jaar een relatie met een Fransman die Etienne heet.

  Foto: Instagram / Wiki Media : Jeroen 9711

  Lees meer
 • Roze Golf houdt het na 42 jaar voor bekeken

  Het Nederlandse radioprogramma en podcast de Roze Golf houdt eind augustus op te bestaan. Dat meldt het programma dat reeds 42 jaar lang een vaste waarde bij onze noorderburen is zelf op hun website. ‘Ik heb het altijd met veel plezier gedaan’, zegt programmamaker Jan-Erik Plettenburg, ‘Maar na 25 jaar vind ik het tijd voor wat anders.’ 

   

  Pletteburg kwam zelf pas in 99 bij het programma dat toen al van 1982 te beluisteren was op Radio Oost in Overijssel. Hij verving toen Eddie Holthuis. Bedenker van het programma Henk Weijschede wilde toen de stekker uit het programma trekken omdat het te hard geëvolueerd was naar een lifestyle programma. ‘Ik vond dat hij het niet kon maken tegenover Eddie om de stekker er uit te trekken. Ik werkte toen bij Radio Oost en bood hem aan de uitzendingen in elk geval voorlopig over te nemen, zodat hij andere programmamakers kon gaan zoeken. Daar is het nooit van gekomen’.Doorheen de jaren kwamen er wel tijdelijk radiomakers, verslaggevers of redacteuren die een tijd lang op vrijwillige basis meewerkten aan het programma. Een laatste poging om medewerkers en geldschieters te vinden draaide op niets uit.Oost, de regionale omroep voor Overijssel, die het programma sinds 1985 faciliteert, heeft ook geen budget om radioprogramma en het daarbij horende  platform voort te zetten. “‘Het doet pijn om de stekker eruit te moeten trekken, want in alle bescheidenheid: in lhbti-kringen kent iedereen de Roze Golf. Niet alleen in Overijssel, maar in heel Nederland”, aldus Jan-Erik Plettenburg.

  Het volledige archief van de Roze Golf wordt overgedragen aan het Nederlandse  Instituut voor Beeld en Geluid.

  Bron/foto: Roze Golf

   

  Lees meer
 • Voorzitster van het Leuvense regenbooghuis overleden

  Trudy Jennes (61), voorzitster van het Leuvense regenbooghuis Unique en performer bij Lords of Acid is maandagavond aan de gevolgen van kanker overleden. Dat melden verschillende bronnen aan Gaylive.

  Na een tournee doorheen de Verenigde Staten werd Trudy vorige maand met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Haar toestand verergerde zo snel dat ze op 17 juni overgeplaatst werd naar de intensieve zorgen in het UZ Gasthuisberg waar ze in een kunstmatige coma werd gebracht en aan de dialyse werd gehangen. Daar werd toen kanker bij haar vastgesteld en werd in combinatie met de met de kunstmatige coma een intensieve chemokuur opgestart.

  Die leek aan te slaan en Trudy mocht de intensieve zorgen verlaten.

  Maandagavond werd de kanker haar echter fataal. Naast voorzitster van Unique en performer met Lords of Acid was Trudy Jennes ook zeer actief in de Vlaamse kink en fetishgemeenschap. Zo was ze een graag geziene gast op verschillende munches en was ze ook gekend als pup Nino en meesteres en dominant Misses T.

  Foto: Facebook Unique/Lords of Acid

  Lees meer
 • Feesten op Roze Woensdag tijdens de vierdaagse van Nijmegen

  Nijmegen maakt zich op om vanaf morgen (dinsdag), vier dagen lang, meer dan 45.000 wandelaars aan de vierdaagse van Nijmegen te ontvangen. Niet alleen zullen zij de komende dagen  30, 40 of 50 kilometer wandelen maar ook deelnemen aan allerlei feesten.De Stichting Vierdaagsefeesten en Stichting Roze Woensdag vragen jaarlijks tijdens de woensdag van de Nijmeegse Vierdaagsefeesten aandacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Op diverse podia van Vierdaagsefeesten vind je een feestprogramma met kleurrijke artiesten. Daarnaast organiseert Stichting Roze Woensdag met vele partners een programma dat gericht is op specifieke groepen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap.

  Zichtbaarheid 

  Dit jaar wordt er nog meer aandacht besteed aan zichtbaarheid. Naast de Pride Walk zijn er dit jaar nieuwe onderdelen opgenomen in het programma. Op Kelfkensbos Festival staan het Roze Stemhokje en iedereenmagzoenen. Bij het Roze Stemhokje kun je op stellingen reageren en vragen beantwoorden over bijvoorbeeld gelijke rechten voor gezinnen die uit meer dan twee ouders bestaan en of rechten van LHBTIQA+-ers wel in het politieke debat thuishoren. De bedoeling van het stemhokje is om de deelnemer te laten nadenken over verschillende onderwerpen met als overkoepelend thema ‘Wat vind ik nu echt van LHBTIQA+?’. Bij iedereenmagzoenen kun je op foto: “Doe mee en laat zien van wie je houdt, want liefde is van ons allemaal”. In de Stevenskerk staat van 15 t/m 21 juli een expositie “Taboe Tabee”. Deze expositie bestaat uit 6 verhalen van 7 mensen die queer moslim zijn. Wat kunnen zij ons vertellen over hun cultuur, geloofsovertuiging en seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit? En bovenal, wat kunnen we van deze mensen leren?

  Vierdaagsefeesten podia 

  Bijna elk podium heeft een speciale programmering in teken van Roze Woensdag. Van schlagermuziek tot lekkere beats, van drags tot aandacht voor gayrights. Met diverse deelnemende podia en afterparty’s is er voor elk wat wils.

  Specifieke programma’s


  Stichting Roze Woensdag richt zich op de inhoudelijke programmering voor specifieke doelgroepen. Speciaal voor regenboogsenioren is er een programma in het Roze Huis met onder andere een muzikaal optreden en een presentatie over de roze Nijmeegse geschiedenis. Er is voor jongeren een programma in en rond het Mariënburgplein: Roze Woensdag Jong! Deze is samengesteld door een jongerenredactie vanuit Bibliotheek Mariënburg.
  Op een bijeenkomst van Café Dapper komen LHBTIQ+ers met een (licht) verstandelijke beperking samen om gezamenlijk Roze Woensdag te vieren en de wandelaars aan te moedigen.

  Het complete programma van Roze Woensdag vind je op: https://www.vierdaagsefeesten.nl/programma/themas/roze-woensdag/

  Foto: Roze Woensdag/ Jan-Willem de Venster

  Lees meer
 • Rusland opnieuw veroordeeld door het Europees Hof voor de rechten van de mens voor schenden van rechten transpersoon

  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR) heeft geoordeeld dat Rusland het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft geschonden door een voogdijovereenkomst met pleegouder te herroepen toen bleek dat die transgender is. Het Hof oordeelde dat Rusland hiermee het  recht op de privacy van het gezinsleven van Yulia Savinovskikh heeft geschonden.

  In 2014 en 2016 werd de Russische Savinovskikh pleegouder van twee kinderen. Maar In 2017 moest Savinovskikh haar pleegkinderen op vraag van de Russische autoriteiten terug afstaan. Toen Savinovskikh dit weigerde werd de voogdijovereenkomsten van de kinderen ontbonden en werden ze bij Savinovskikh weggehaald.

  Het ECHR oordeelde dinsdag dat de ontbinding vooral gebeurde nadat de pleegouder zijn gender en seksuele identiteit aanpaste en niet omdat het bewezen was dat Savinovskikh niet voor de kinderen kon zorgen of dat de betrokkenen, waaronder de kinderen, schade of hinder hadden ondervonden door de gendertransitie van hun pleegouder. Omdat bewezen is dat de voogdijovereenkomsten omwille van de genderidentiteit werd verbroken  sprak het hof zich daarom ook niet uit of Savinovskikh gediscrimineerd werd of niet op basis van artikel 14 van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens.

  In 2022 trok Rusland zich terug uit de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens maar het ECHR oordeelde dat ze wel bevoegd was om nog  in deze zaak een uitspraak te doen omdat de feiten dateerden van voor 2022.

  Rusland moet Savinovskikh ook een schade vergoeding van 7.500 euro en 5.000 euro aan kosten betalen.In een gedeeltelijke afwijkende mening oordeelde rechter Serghides ook dat de kinderen een compensatie zouden moeten ontvangen als slachtoffers van de schending, maar deze mening werd uiteindelijk niet opgenomen in de meerderheidsbeslissing.

  Lees meer
 • Antwerp Pride ook live te zien op televisie

  Nieuw dit jaar is dat de Antwerp Pride Parade live zal worden uitgezonden dankzij een samenwerking met ATV en Proximus. Naast ATV en Proximus Pickx worden de beelden ook gestreamd op de platformen: GoPlay, OUTtv, GVA, VTM GO, VRT MAX, HLN en De Morgen. Zo wordt de parade dankzij deze pax media in heel Vlaanderen uitgezonden.

  Die Parade vindt traditiegetrouw plaats op zaterdag 10 augustus. Er wordt opnieuw verzameld op het Sint-Jansplein en om 14 uur vertrekt de Parade aan de Oude Leeuwenrui richting de Scheldekaaien naar het festivalterrein aan de Cockerillkaai waar het Love United Festival plaatsvindt tot middernacht. Ter hoogte van de voetgangerstunnel worden er camera's geplaatst die de optocht in beeld zullen brengen. In de optocht lopen ook enkele vliegende cameracrews mee die sfeerreportages en interviews met de deelnemers en toeschouwers zullen brengen. 

  Lees meer
 • Antwerpen maakt zich op voor zeventiende Antwerp Pride

  Dit jaar gaat de zeventiende editie van Antwerp Pride door van woensdag 7 tot en met 11 augustus. Thema van dit jaar is ‘Many Voices’. Voor het eerst zal de optocht op 10 augustus door het centrum van Antwerpen ook live te zien zijn op alle streamingsplatformen en op ATV.

  Het thema omvat verschillende slogans die de vele aspecten van de pride in de verf moeten zetten. Zo is er de slogan ‘Many Voices. One Protest”,” Many Voices. One Celebration”, “Many Voices. One Parade”, en “Many Voices. One Pride”. 

  “De helft van de Belgische queers durft niet hand in hand over de straat lopen en mijdt bepaalde plekken uit angst voor geweld”, zo laat Antwerp Pride voorzitter Geert van Praet weten. “Aan de vooravond van IDAHOT trokken de kandidaten van Mister Gay Belgium met een regenboogvlag door de stad. Ze werden op de Grote Markt uitgejouwd vanaf de terrassen. Ook tijdens de voorbije verkiezingscampagne werd er vaak harde taal gebruikt als het ging over onze gemeenschap.Met Antwerp Pride willen we een lijn trekken en zeggen tot hier en niet verder.”

  Ook dit jaar vertrekt de parade op zaterdag vanaf de Paardenmarkt om zo zich een weg te banen via de kaaien naar het festivalterrein op  de Scheldekaaien ter hoogte van de Ledeganckkaai en de Cockerillkaai. Voor het eerst dit jaar is de parade ook te zien op de verschillende streamingsplatformen, krantensites en op ATV. Vliegende cameraploegen zorgen voor sfeerreportages tijdens de optocht. 

   

  Lees meer
 • Brusselse homo-mannen via Grindr in de val gelokt en overvallen

  In Brussel zijn minstens vijf homoskeusle mannen het slachtoffer geworden van geweld nadat ze na een afspraak via Grindr berooft en overvallen werden. 

  De mannen spraken afzonderlijk via de dating-app af in een park in Brussel en werden bij aankomst aangevallen door meerdere jongens. Daarbij kregen ze niet alleen homofobe verwijten naar hun hoofd geslingerd maar moesten ze ook de nodige slagen incasseren.

  "Wij kunnen bevestigen dat vijf klachten over aanvallen met een homofobe aard aan ons zijn overgedragen door de politiezones van Brussel West en Brussel Zuid”, zo laat parketwoordvoerster Yasmina Vanoverscheld aan verschillende Franstalige media weten. “Sommigen van hen waren ook het slachtoffer van diefstal onder dwang. De processen-verbaal worden momenteel behandeld door het parket van Brussel."

  Waarschijnlijk zijn de vijf aangiftes maar het topje van de ijsberg want het Brusselse Rainbowhouse heeft de afgelopen maanden reeds 217 meldingen ontvangen van homofobe incidenten, In een derde van die incidenten was er ook sprake van geweld.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste