Ontwerper Jordy Vaesen mag Hasseltse Virga Jessebeeld in nieuwe outfit steken

De Houthalense ontwerper Jordy Vaesen mag na meer dan vijftig jaar een oude traditie bij de komende Virga Jessefeesten in Hasselt een nieuw leven inblazen. De jonge Limburger mocht, op vraag van het Modemuseum, de outfit ontwerpen die het Mariabeeld zal dragen tijdens de drie verschillende ommegangen doorheen de versierde binnenstad. 

Van 11 tot 25 augustus gaan in de Hasseltse binnenstad de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten reeds voor de 47ste keer door. Het hoogtepunt zijn de drie ommegangen waarbij het leven van Maria doormiddel van dans, zang en tekst uitgebeeld zal worden door 1.500 deelnemers. In de ommegang wordt ook traditioneel het beeld van maria meegedragen.

Lange tijd werd het Virga Jessebeeld geregeld gehuld in een spiksplinternieuwe – en vooral kostelijke – outfit. Dat was steevast een geschenk van welgestelde families, in een poging hun zielenheil af te kopen. Maar omdat verschillende keren het beeld aan de outfit werd aangepast in plaats van omgekeerd werd er in de jaren zeventig gestopt met het ‘aankleden’ van het beeld.

Voor de zevenveertigste editie wilde het Modemusem opnieuw met deze traditie aanknopen; De Houthalense ontwerper, die eerder al podiumoutfits voor Pomelien Thijs ontwierp, werd gepolst om de nieuwe outfit van het Mariabeeld te ontwerpen. “Het was een keer iets anders dan mensen’, zo zei Jordy woensdagvoormiddag bij de voorstelling en onthulling van de nieuwe kleren van Maria. “Ik vind het spannend om zo’n aloude traditie op deze manier nieuw leven in te blazen. Door het gewaad van Maria, de christelijke moeder, te vertalen naar de context van vandaag, hoop ik een maatschappelijke kwestie aan te kaarten. De rol van moeders wordt te vaak geminimaliseerd, vind ik. Nochtans zijn moederlijke stemmen, in de politiek bijvoorbeeld, uiterst belangrijk om evenwicht te brengen. Op dat vlak gaat het zeker de goede richting uit, maar er is ruimte voor verbetering. Moeders schenken leven. De opofferingen die zij maken, zijn gigantisch groot. En dat verdient meer aandacht.”

Ter voorbereiding is Jordy gaan grasduinen in de archieven van het Stadsmus, waar een hele reeks eeuwenoude Mariajurken bewaard worden. Daar zitten enkele topstukken bij.  “Wat me vooral opviel, is dat er toen ook al aan upcycling werd gedaan: ze maakten nieuwe jurken op basis van oude kledingstukken. Dat principe ga ik doortrekken, want ik wil werken met restjes tule die een andere designer niet meer gebruikt. Maar voor de rest ga ik toch wat breken met de traditionele kledingstukken. Enerzijds omdat ik er mijn eigen ding mee wil doen, anderzijds omdat de setting anders is. Deze versie van het beeld blijft immers statisch in het Modemuseum staan, dus dat vraagt een andere inkleding en een unieke aanpak.”

De nieuwe outfit wordt tijdens de nocturne van de expo 'M&Others: Mode & moederschap van woensdag 14 augustus in het Modemuseum onthuld. Dan staat er ook een Dragperformance van Krietjur op het programma, geïnspireerd op een thema uit de expo: Mothers&Monsters. Krietjur staat bekend om haar prachtige looks en smaak voor exclusieve mode ... met een vleugje duisternis! Speciaal voor deze gelegenheid werkt ze samen met Jordy  Vaesen van de Limburgse Zes en komt ze gekleed in een van zijn ontwerpen.

Deel dit artikel via:
Reacties zijn uitgeschakeld.

Laatste nieuws

Volg ons ook via:

Gerelateerd nieuws

Populairste