Media

 • Tv-Tip: Durf te vragen over Fetisjisten

  Bronnen beweren dat meer dan de helft van de Vlamingen een fetisj heeft: leer, latex, voeten, je verkleden in hond of pony, vastgeknoopt worden in touwen, naalden … Ze komen allemaal aan bod in deze vierde aflevering van het het nieuwe seizoen van 'Durf te vragen'.

   Amanda, Steven, latexvrouw Vexx, Laura en Sam beantwoorden ongegeneerd heel wat vragen. Word je er seksueel opgewonden van? Waar ligt de grens voor jou? Kan je nog terug naar een leven zonder fetisj? Kan je niet gewoon normaal doen? Siska gaat shoppen met Mister Leather Andy in een fetishwinkel. Samen met Tamara verkent ze de sensuele loft SPNKD in Antwerpen waar mensen hun ultieme erotische fantasieën kunnen beleven en waar Tamara die van haar beleeft met shibari.

  Durf te vragen: Fetisjisten dinsdag 16 april om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

  Foto: VRT

  Lees meer
 • Euphoria-actrice wil af van label van transseksuele actrice

  Actrice Hunter Shafer (25) wil niet langer meer bekend staan als ‘die transseksuele actrice’ en heeft aangekondigd dat ze geen transgender tollen meer zal aanvaarden. Volgens Shafer heeft het  label "transseksuele actrice" zijn glans heeft verloren, ondanks de betekenis ervan binnen de LGBTQ-gemeenschap. Shafer werd vooral bekend als  het transgenderpersonage Jules Vaughn in de serie ‘Euphoria’.

  De actrice deed haar uitspraken in GQ Magazine waar ze deze maand ook de cover steelt.  “Er zijn mij heel veel transrollen aangeboden en ik wil het gewoon niet doen. Ik wil er niet over praten.”  Shafer beseft dat ze de afgelopen jaren, mede door haar rol in Euphoria, is uitgegroeid tot een van de bekendste transgender personen in Hollywood en dat ze een belangrijke bijdrage heeft geleverd die de zichtbaarheid van de transgemeenschap heeft verbeterd. Maar nu wil ze af van het label en gewoon verder gaan als vrouw.

  "Zodra ik het zeg, wordt het opgeblazen," voegde Schafeer toe. "Het duurde even voordat ik dat leerde, en het duurde ook even voordat ik leerde dat ik niet gereduceerd wil worden tot dat, en ik vind het uiteindelijk denigrerend voor mij en wat ik wil doen. Vooral na de middelbare school was ik het zat om erover te praten. Ik heb zo hard gewerkt om te komen waar ik nu ben, voorbij die echt moeilijke punten in mijn transitie, en nu wil ik gewoon een meisje zijn en eindelijk verdergaan."

  Foto: Harald Krichel, CC BY-SA 4.0  via Wikimedia Commons

  Lees meer
 • Tom Lanoye krijgt prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren

  Tom Lanoye is dit jaar de laureaat van de Prijs der Nederlandse Letteren. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 60.000 euro. Minister-president en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) maakte dit namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekend. Tom Lanoye is de eerste Vlaamse auteur sinds 2012 (Leonard Nolens) die de Prijs der Nederlandse Letteren ontvangt. De prestigieuze prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur wiens oeuvre een prominente plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur.

  "Tom Lanoye gebruikt de theatraliteit van literatuur in al haar gedaantes om zich uit te spreken over de echte wereld", zo staat te lezen in het juryverslag. "Het is deze barokke, taalvirtuoze maar niet minder serieuze invulling van literair engagement die wij graag bekronen."

  Tom Lanoye werd op 27 augustus 1958 geboren in Sint-Niklaas en woont en werkt beurtelings in  Antwerpen en Kaapstad. Als romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur is hij een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs in Nederland en Vlaanderen, en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Met zijn meest recente roman ‘De draaischijf’ (Prometheus, 2022) raakt Lanoye aan het Vlaamse intergenerationele trauma van culturele collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, in zowel Antwerpen als Den Haag. Zijn belangrijkste theaterwerken zijn ‘Ten Oorlog’, ‘Mamma Medea’, ‘Bloed en Rozen’ en ‘Koningin Lear’, die worden opgevoerd in heel Europa en daarbuiten. Afgelopen weekend ging net nog een gloednieuw stuk van hem in première: ‘Lady+Lord MacBeth’, bij het Nederlandse gezelschap Suburbia. Zijn belangrijkste romans zijn ‘Kartonnen dozen’, ‘Sprakeloos’, ‘Het derde huwelijk’, ‘Zuivering’ en ‘De draaischijf’.  

  Niet alleen in het theater en de romankunst heeft Lanoye literaire bakens verzet. Ook als eerste stadsdichter (Antwerpen) en satirisch columnist heeft hij het vaarwater van de Nederlandse letteren verbreed met gedurfde stellingnames, maatschappelijke betrokkenheid en steun voor nieuw en jong talent. 

  De prijs wordt in het najaar door Koning Filip uitgereikt aan Tom Lanoye.

  Foto:Arthur Los Fotografie

  Lees meer
 • Avec cette chanson, Mustii se rend au Concours Eurovision de la chanson.

  Après que la nouvelle a fuité hier, l'entrée belge pour le Concours Eurovision de la chanson à Malmö a maintenant été officiellement annoncée. Mustii, âgé de 33 ans, représentera notre pays avec la chanson ‘Before the party's over’. Mustii a écrit la chanson lui-même, en collaboration avec Pierre Dumoulin et Ben Leclercq.

  "Je voulais que cette chanson soit une explosion d'énergie optimiste et euphorique", explique Mustii à propos de la chanson. "C'est un voyage, de l'intime à l'explosion finale (tant en forme qu'en contenu). Avant que tout ne soit fini, vous devez vivre pleinement et intensément, mais aussi expérimenter la vie et sortir de votre zone de confort. Vous devez enlever votre masque, vous embrasser pleinement, écouter vos sentiments et refuser d'être enchaîné et enfermé. Dans la chanson, je fais une métaphore entre une longue soirée de fête (avec ses hauts et ses bas) et la vie. Avant la chute, avant que tout ne soit fini, vous devez vivre la vie à fond !"

   

  Thomas Mustin (nom d'artiste : Mustii), âgé de 33 ans, est un auteur, compositeur, chanteur et acteur. Peu après ses études, Thomas a joué dans des pièces de théâtre, des séries et des films (notamment la série de la RTBF La trêve, désormais visible dans le monde entier sur Netflix). En 2017, il a joué un rôle principal dans le film français Je voulais juste rentrer chez moi. En 2019, il a joué Hamlet au théâtre, mis en scène par Emmanuel Dekoninck, et Thomas a remporté le prix Magritte du ‘Meilleur jeune talent masculin’.

   

  Entre-temps, Thomas a travaillé sur sa carrière de chanteur sous le nom d'artiste Mustii. Son style est la pop, qu'il livre avec une voix hypnotisante qui sonne fragile et en même temps puissante. Mustii a depuis sorti deux albums - 21st century boy et It’s happening now - et s'est produit dans différents festivals tels que Les ardentes et Les nuit botaniques, et trois fois à l'Ancienne Belgique à guichets fermés. Mustii a été couronné ‘Révélation de l'année’ aux D6bels music awards.

  En 2024, Mustii sortira un nouvel album, reviendra à la télévision en tant que membre du jury dans Drag race Belgium, sera vu au cinéma dans La nuit se traîne de Michiel Blanchart, et représentera la Belgique au Concours Eurovision de la chanson.

  Lees meer
 • Met dit nummer gaat Mustii naar het Eurovisie Songfestival

  Nadat het gisteren al uitlekte is de Belgische inzending voor het Eurovisie Songfestival in Malmö nu ook officieel bekend gemaakt. De 33-jarige Mustii gaat met ‘Before the party's over’ ons land vertegenwoordigen. Mustii schreef het nummer zelf, samen met Pierre Dumoulin en Ben Leclercq.

   "Ik wilde dat dit nummer een optimistische, euforische uitbarsting van energie zou zijn”, zo licht Mustii het nummer toe. “Het is een reis, van het intieme tot de uiteindelijke uitbarsting (zowel qua vorm als inhoud). Voordat het allemaal voorbij is, moet je volledig en intens leven, maar ook experimenteren met het leven en uit je comfortzone stappen. Je moet je masker afzetten, jezelf volledig volledig omarmen, naar je gevoel luisteren en weigeren geketend en gekooid te worden. In het nummer trek ik een metafoor tussen een lange avond feesten (met zijn hoogte- en dieptepunten, zijn ups en downs) en het leven. Voor de val, voor het allemaal voorbij is, moet je het leven ten volle leven!"

   De 33-jarige Thomas Mustin (artiestennaam: Mustii) is een schrijver, componist, zanger en acteur. Al snel na zijn studies vertolkte Thomas rollen in theater, in reeksen en films (onder andere de RTBF-reeks La trêve, intussen ook wereldwijd te zien op Netflix). In 2017 vertolkte hij een hoofdrol in de Franse film Je voulais juste rentrer chez moi. In 2019 speelde hij Hamlet in het theater, geregisseerd door Emmanuel Dekoninck, en won Thomas de Magritte prijs voor ‘Beste jonge mannelijk talent’.

  Thomas timmerde intussen aan zijn zangcarrière onder de artiestennaam Mustii. Zijn stijl is pop, die hij brengt met een hypnotiserende stem die breekbaar en tegelijkertijd krachtig klinkt. Mustii bracht intussen twee albums – 21st century boy en It’s happening now – uit en speelde op verschillende festivals zoals Les ardentes en Les nuit botaniques, en drie keer in een uitverkochte Ancienne Belgique. Mustii werd bekroond met de ‘Revelatie van het jaar’ award op de D6bels music awards. 

  In 2024 brengt Mustii een nieuw album uit, keert hij op televisie terug als jurylid in Drag race Belgium, is hij te zien in de bioscoop in La nuit se traîne van Michiel Blanchart, en zal hij België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival.

   

  Foto: VRT

  Lees meer
 • Tiense Flaminga Ferrari is eerste dragqueen in The Voice van Vlaanderen

  De 43-jarige Flaminga Ferrari uit Tienen is vrijdag de eerste dragqueen ooit die haar opwachting maakt tijdens de Blind Auditions bij The Voice van Vlaanderen. Zij koppelde haar bijzondere levensverhaal komt koppelen aan de auditie. “Het is de allereerste keer in al die seizoenen dat ik een drag mag ontvangen”, beseft An Lemmens. Flaminga Ferrari wil de coaches overtuigen met een eigen interpretatie van Van God Los van Monza en dat nummer is niet toevallig gekozen.

  “Ik ben opgegroeid in een heel streng gelovig gezin, een sekte zeg maar”, klinkt het. “Toen ik 7 à 8 jaar was, bekeerden mijn ouders zich tot het Pinksterchristendom. Op mijn 17de ben ik daar uitgeraakt. Het begrip God heeft mij heel lang klein gehouden. Ik heb mijn vrouwelijkheid altijd verdrongen. Twee weken voor de lockdown ben ik aan een dragworkshop begonnen. Het land ging toen op slot en mijn wereld ging open.”

   

  Lees meer
 • Russische waakhond onderzoekt LGBT vriendelijk taalgebruik in Duolingo

  Het Russiche agentschap Roskomnadzor (RKN), dat de media onderzoekt en censureert, is met een onderzoek begonnen naar de taal-leerapplicatie Duolingo omdat die volgens een klacht ‘LGBT propaganda’ zou verspreiden. De waakhond gaat onderzoeken of de applicatie ingaat tegen  de gerechtelijke uitspraak van eind vorig jaar die de internationale LGBTQ-beweging als extremistisch bestempelde.

  Het onderzoek tegen de app, die meer dan veertig talen leert aan hun meer dan 60 miljoen gebruikers, komt er na een klacht van de ‘mensenrechtenorganisatie’ Radetel. Op hun Telegram-kanaal luidt het dat het de missie van de  organisatie bestaat uit het beschermen van de ‘publieke moraliteit, cultuur en morele waarden’. Volgens Radetel moeten kinderen de applicatie links laten liggen omdat de organisatie op enkele oefeningen uitkwam waarbij er referenties gemaakt werden naar de LGBTQ-gemeenschap. Zo deelde de organisatie twee screenshots van een Engelse Duolingo oefening waar het woord lesbienne (lesbian) en het woord homo (gay) in voorkomen.

  In een reactie aan het persagentschap TASS bevestigd RKN dat er een onderzoek is opgestart naar Duolingo. Op hun website bevestigde Duolingo dat er verwijzingen zijn naar LGBTQ-personages en verhalen in hun applicatie. Ook introduceerde de app eerder al drie LGBTQ+personages. Op die manier wil de app bijdragen aan de representatie van alledaagse situaties in het leven om op die manier te tonen dat homoseksuelen op een normale wijze leven. 

  "Duolingo gelooft diep in diversiteit en representatie”, zo luidt het. “Dit maakt het vanzelfsprekend om allerlei soorten personages van verschillende leeftijden, etnische achtergronden en seksuele geaardheden op te nemen.

  "De tweede reden zijn onze leerlingen. Iets echt unieks aan Duolingo is het extreem brede en diverse publiek voor onze inhoud: taalstudenten van alle leeftijden, van over de hele wereld. Ja, dat zijn heel veel mensen.”

  "En met zo'n brede basis van leerlingen hebben we de verantwoordelijkheid om de ervaringen van allerlei mensen te weerspiegelen en te relateren, inclusief LGBTQIA+-mensen."

  Foto: Duolingo presskit

   

  Lees meer
 • Poolse staatszender biedt excuses aan voor homofobe propaganda van de afgelopen acht jaar

  De Poolse openbare omroep TVP heeft zijn excuses aangeboden voor het stigmatiseren van de LGBTQ+gemeenschap in de afgelopen acht jaar. De zender was tijdens de bewindsperiode van de Poolse extreem-rechtse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van de oud-premier Jaroslaw Kaczynski het belangrijkste propagandakanaal waar ook op het strenge anti-LGBTQ beleid van de regering werd verdedigd. Dat zorgde er onder meer voor dat regenbooggezinnen werden afgeschilderd als een bedreiging voor het traditionele gezin, de staat en de Pools identiteit. 

  De zender speelde ook een belangrijke rol bij het propaganderen van de LGBTQI-vrije zones, meer dan 100 gemeenten en steden die zich vrij van LGBTQI-idelogie en personen uitriepen. In 2019 was er op TVP een documentaire te zien waarin de regebooggemeenschap als "erger dan communisme" werd weggezet.

  Zondag kwam daar formeel een einde aan. Na de zuivering van getrouwen van de PiS-partij bij de zender eind oktober na de winst van het liberale Burgerplatform bij de verkiezingen bood nieuwsanker Wojciech Szelag in naam van zijn zender zijn excuses aan de regenbooggemeenschap aan. Aanleiding was een interview met twee Poolse LGBTQI+ activisten. "Voor we in gesprek gaan, moet er iets gezegd worden. Jarenlang zijn er in Polen beschamende woorden gericht aan het adres van talloze mensen, alleen maar omdat ze ervoor kozen om zelf te bepalen wie ze zijn en van wie ze houden. Jullie zijn geen ideologie, maar mensen met namen, gezichten, familieleden en vrienden. Alle LGBTQI+'ers moeten een sorry te horen krijgen. Bij deze verontschuldig ik mij."

   

  Lees meer
 • Cartoon Called Life houdt er na 11 jaar mee op

  Na elf jaar komt er een einde aan de reeks Cartoon Called Life. Dat kondigt cartoonist Juraj Strake aan op de sociale media kanalen van de cartoonreeks. In Cartoon Called Life staat Bunny centraal. Al verschillende jaren lang deelt dit alleenstaande homoseksuele konijn zijn kijk op een grappige, ironische  en sarcastische manier op het leven van singles en zijn crash op bebaarde atletische hunks. De afgelopen jaren schopte Bunny het ook tot ambassadeur van Antwerp Pride. De cartoons werden de voorbije jaren gebundeld in vier verzamelbundels. 

  "Sinds 2013 eiste Bunny zijn plaats op de sociale media en in onze harten op en bracht hij ons veel plezier en liefde", zo schrijft bedenker Juraj Straka op de verschillende sociale mediakanalen van de cartoon. "In 2017 bundelden we onze krachten met Laurent om Bunny’s avonturen te bundelen in een eerste boek. Sindsdien zijn er nog drie boeken en honderden originele producten gecreëerd en zijn er negen solo tentoonstellingen geweest.”

  "We hebben de afgelopen zeven jaar al onze vrije tijd passioneel besteed aan Cartoon Called Life. Als we vandaag terugkijken, kunnen we zeggen dat we trots zijn op alles wat we bereikt hebben. Het is een prachtige reis, vol met verassingen, uitdagingen en ontmoetingen geweest. Maar vandaag sluiten we dit hoofdstuk af.”

  De sociale media kanalen blijven wel actief met af en toe nog een nieuwe cartoon maar de fysieke winkel in Brussel en de e-shop op de website gaan wel binnenkort dicht.

   

  Lees meer
 • Sam Smith deze zomer op Pukkelpop

  Ook Pukkelpop is begonnen met het bekend maken van zijn headliners voor de volgende editie. Zo maakte de organisatie al bekend dat Fred Again en de Britse rapper Stormzy in augustus op de Main Stage zullen staan. Aan dat rijtje worden nu ook Sam Smith, dj Charlotte de Witte en Goldband toegevoegd. 

  Sam Smith is meteen ook de eerste artiest uit de LGBTQ-gemeenschap die op de affiche voor de volgende editie van Pukkelpop terecht komt. De non-binaire superster met het herkenbare stemgeluid en meer dan veertig miljoen verkochte platen en miljarden streams,zorgde ervoor dat de genderspecifieke categorieën van onder andere de Brit Awards verdwenen. Op zaterdag 17 augustus staat Sam Smith met zijn opvallende outfits, meeslepende hits en vibrante persoonlijkheid op de Main Stage.

  Pukkelpop is van donderdag 15 augustus tot en met zondag 18 augustus op de festivalweide van Kiewit, vlakbij Hasselt. 

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste