Media

 • Alice On The Roof viert twintigste verjaardag van het homohuwelijk met nieuw nummer

  Twintig jaar geleden keurde het parlement de wet goed die het huwelijk openstelde voor koppels van hetzelfde geslacht. Alice on the Roof brengt een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren Het lied vat de thema's liefde, eenheid, erkenning en aanvaarding prachtig samen. Als onderdeel van de campagne “Belgium. Embracing openness” benadrukt het nummer dat de liefde wint in België, ook voor koppels van hetzelfde geslacht.

  De Belgische artieste Alice on the Roof schreef “The Right Words”, een nummer dat grenzen overstijgt en een krachtige boodschap van eenheid, begrip en aanvaarding brengt via de universele taal van de muziek. Het is geïnspireerd op het liefdesverhaal van twee hechte vriendinnen. Alice slaagt erin om de tedere emoties en introspectie te verweven in haar werk. "Mijn teksten belichamen hun intieme mijmeringen", deelt Alice. “Vragen als ‘Vind ik dit meisje leuk?’, ‘Betekent dit dat ik meisjes leuk vind?’, ‘Heb ik het recht om mijn gevoelens te omarmen en te zeggen: ‘Ik wil je, ik zie je graag?’ In België is het antwoord volmondig 'JA'."

  "Je hoeft de Belgen niet vaak al te serieus te nemen, maar wanneer het over de liefde gaat, wordt het ernst. Op 20 januari 2003 maakte het Belgische parlement de weg vrij voor het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht, een onvergetelijk moment in onze geschiedenis. Op 1 juni 2003 trad de wet in werking. Hoewel ik toen pas zeven jaar was, heb ik, zoals iedereen van mijn generatie, geleefd in een wereld waar het huwelijk voor iedereen een verworven recht is - het is een vreugdevol feest, punt", zegt Alice.

  Lees meer
 • Priscilla, Queen of the desert, komt opnieuw naar Antwerpen

  Goed nieuws voor iedereen die begin dit jaar de musical 'Priscilla, Queen of the desert' in de Antwerpse Arenbergschouwburg heeft gemist. De muzikale reis van drie vrienden in een mankele bus doorheen de Australische woestijn wordt volgend jaar hernomen.

  ‘Zeven voorstellingen in een zo goed als uitverkocht Arenberg smaakten naar meer, zeker bij het zien van de reacties van het publiek", zo laat regisseur en producent Niels de Valk weten. "De zaal ontplofte zowat bij de start van elke voorstelling. Omdat we aanvoelden dat de Priscilla bus nog wat extra kilometers kon rijden, hebben we snel besloten om de musical in januari 2024 terug in Arenberg op te voeren. Met dezelfde cast, live orkest en alle uitbundige kostuums.’

  De musical, gebaseerd op de cultfilm uit 1994, vertelt het verhaal van drie vrienden die in een bus de Australische woestijn doorkruisen om op hun eindbestemming een dragshow op te voeren. Niet alleen wordt hun vriendschap herhaaldelijke keren op de proef gesteld, ze worden tijdens hun reis ook met een aantal pittige uitdagingen geconfronteerd.

  Deze ‘feelgood’ musical is gelardeerd met bekende pophits uit de jaren ’80 en ’90 zoals ‘I Will Survive’, ‘Finally’ en ‘Go West’ en kende een groot internationaal succes met versies op West End en Broadway. 

  InTeam Producties bracht ‘Priscilla, Queen of the Desert’ voor het eerst in België. Na het succes van de eerste run in Antwerpen, wordt er dus een vervolg aangebreid. 

  De ticketverkoop is van start gegaan met een ‘Early Bird’ korting tot en met 1 juni.

  Lees meer
 • Maud Vanhauwaert wordt nieuwe huisschrijver van KU Leuven

  Schrijver en performer Maud Vanhauwaert is de nieuwe writer-in-residence van KU Leuven voor het academiejaar 2023-2024. Ze treedt daarmee in de voetsporen van Bart Moeyaert, Annelies Verbeke en Saskia De Coster. Als huisschrijver van de universiteit zal Vanhauwaert onder meer een vak ‘creatief schrijven’ doceren, maar ook een poëzieparcours cureren in het kader van 600 jaar KU Leuven.

  “Maud Vanhauwaert probeert steeds opnieuw het genre van de poëzie op verschillende manieren open te breken en toegankelijker te maken”, zo laat Liesbet Heyvaert, decaan van de Faculteit Letteren van de KU Leuven weten. Ze bereikt op die manier nieuwe lezers en legt nieuwe kruisverbanden met andere kunsten en wetenschappen. Ze staat met haar literatuur in de wereld. Dat maakt haar bij uitstek geschikt om een poëzieparcours te cureren – een zelfs in internationaal perspectief redelijk unieke opdracht voor een writer-in-residence – in dialoog met kunst en wetenschap. Voor KU Leuven 2025, maar met een duurzame voetafdruk op de universitaire ruimte voor de volgende 600 jaar.”

  Maud Vanhauwaert doceert op dit moment verschillende schrijfvakken aan het Conservatorium van Antwerpen en zal als writer-in-residence een vak creatief schrijven doceren aan de Faculteit Letteren van KU Leuven. Het vak staat open voor masterstudenten van alle opleidingen. Op basis van een motivatiebrief worden vijftien studenten geselecteerd, die een semester lang met de auteur aan de slag gaan.

  “Ik studeerde zelf ooit aan de KU Leuven en ik vind het heel bijzonder dat ik er nu als docent aan de slag mag gaan. In mijn eigen studieparcours stond ik altijd in spagaat, met mijn ene been in de academische wereld, met mijn andere in de artistieke. Het was een uitdaging om daarin te zoeken naar balans. Ik juich het dan ook heel erg toe dat de universiteit aandacht wil besteden aan creatief schrijven. Op die manier wordt het geforceerde schisma tussen de wetenschap en de kunst gedicht. Ik ben ervan overtuigd dat hieruit heel veel interessante schrijvers zullen opstaan.”

  Maud zal als huisschrijver ook een poëzieparcours cureren in het kader van 600 jaar KU Leuven. Een aantal van die gedichten zullen duurzaam in het Leuvens stads- en universiteitslandschap gerealiseerd worden.

  In september 2023  verschijnt ook de eerste roman van  Vanhauwaert. "Het wordt een roman met daarin een laag poëzie. Er komt een speciale editie met Japanse binding. Je zal het boek moeten openscheuren om het verhaal te kunnen lezen. Het wordt mijn proza-debuut, maar door die ietwat bijzondere vorm past het boek wel bij mijn vorige werk. Ik probeer altijd een huwelijk te arrangeren tussen inhoud en vorm.”

  Foto: Wikimedia/Dirk Annemans

  Lees meer
 • Angèle komt uit de kast als panseksueel

  De Brusselse zangeres Angèle heeft tijdens een interviewprogramma op de Franse televisie bekend gemaakt dat ze panseksueel is. 

  De zangeres was zaterdag te gast in het France 2-programma ‘Les rencontres du papotin’ waarin mensen met een autismestoornis vragen kunnen stellen aan bekende personen. Een van de vragenstellers wilde weten of het klopt dat ze biseksueel is en of ze momenteel een vriend of vriendin heeft. ‘Ik heb geleerd om dat laatste geheim te houden’, antwoordde Angèle. ‘Maar ja, ik ben bi. Ik zou zelfs zeggen dat ik panseksueel ben. Ik kan verliefd worden op een jongen, een meisje, een non-binair of transgender persoon. Verliefd zijn, vlinders in de buik hebben, dat voelt voor mij hetzelfde. Of het nu met een meisje of jongen is.’

  Angèle werd in 2019 geout als biseksuele nadat een Frans roddelblad foto’s van haar publiceerde waarop ze te zien was met de Franse actrice Marie Papillon. In 2021 bevestigde ze in een documentaire op Netflix dat ze bi was.

  Foto:Wikimedia/Selbymay

  Lees meer
 • Tom De Cock wordt Miss Cocky

  Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Holebi en Transfobie heeft QMusic dj Tom De Cock een dragmakeover ondergaan. Op QMusic is woensdagavond van 19 tot 22 uur ook de ‘Love is Love 40’ te horen met Jana De Wilde, Tom De Cock en Naomi Vanderpoorten. In deze lijst worden veertig artiesten die het afgelopen jaar veel betekend hebben voor de LGBTQ+ community geëerd. Welke artiesten waren het voorbije jaar een gedroomde ambassadeur voor de rechten van holebi’s en transpersonen in de hele wereld? Wie waren de beste allies, de grootste voorbeelden, de voorvechters in binnen- en buitenland? Q-luisteraars kunnen vandaag tot 16u00 via de Q-app op hun favoriete LGBTQ+ vriendelijke artiesten stemmen. 

  De artiesten die volgens de Q-luisteraars in het afgelopen jaar het meest voor de LGBTQ+ gemeenschap betekend hebben, worden extra in de bloemetjes gezet met een award. Die gaat naar de hoogst genoteerde nationale en de hoogst genoteerde internationale artiest in de ‘Love is Love 40’.

  Bij QMusic kun je bekijken hoe de transformatie van Tom De Cock naar Miss Cocky verliep.

   

  Lees meer
 • IDAHOT:Limburgse Regenbooghuis lanceert designwedstrijd

  Ter gelegenheid van de  Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie heeft het Regenbooghuis Limburg via haar sociale mediakanalen een 'design award contest' gelanceerd. Kunstenaars worden opgeroepen om een Regenboog Award te ontwerpen die vervolgens ieder jaar op Idahot zal worden uitgereikt aan een bepaalde vooraf gekozen doelgroep (zoals jeugdverenigingen, steden en gemeenten, woonzorgcentra, etc.) die dat jaar het meest holebi- en transgender vriendelijke initiatief heeft genomen.

  Iedereen vanaf 16 jaar kan deelnemen aan de wedstrijd en tot 15 januari 2024 zijn/haar/hun ontwerp insturen, met een motivatie waarom dit ontwerp dé regenboog award zou moeten worden.
  De winnaar wordt later met een  awardshow bekendgemaakt. Welke doelgroep rond IDAHOT 2024 kans maakt op de award wordt ook later bekend gemaakt.

  Meer info vind je op de Facebookpagina van het Regenbooghuis Limburg.

  Lees meer
 • Zevende editie van TranScreen komt eraan

  Het transgender filmfestival TranScreen keert van 18 tot 21 mei terug naar Amsterdam voor de zevende editie. In een tijd waarin de rechten van transgender mensen wereldwijd onder groeiende druk staan, biedt TranScreen tegenwicht met ontwapenende, kwetsbare en gelaagde verhalen over de levens van transgender en genderdiverse hoofdpersonen.

  Van 18 tot 21 mei biedt TranScreen in filmtheater Kriterion en jongerencentrum JACO in Amsterdam een gevarieerd aanbod van films uit de hele wereld rond het thema transgender. Naast het rijke filmaanbod kunnen bezoekers deelnemen aan Q&A’s met filmmakers en deskundigen, workshops en panelgesprekken. In de foyer van Kriterion is een expositie en op zaterdagavond een feest. In een programma met Nederlandse korte films komen de perspectieven in eigen land naar voren om tegenwicht te bieden aan de verhalen die veelal in de media langs komen.
   
  TranScreen opent dit jaar met de documentaire North by Current van regisseur Angelo Madsen Minax, een vaste gast van het festival. Na de mysterieuze dood van zijn nichtje keert filmmaker Minax terug naar zijn geboorteplaats in Michigan en kijkt hij terug op zijn jeugd. In deze rauwe, aangrijpende en persoonlijke documentaire duikt Minax dieper in de uitdagingen van het vormen van een eigen identiteit, de pijn van opgroeien en de wispelturige dynamiek van een familie. Wat deze film bijzonder maakt? De trans persoon is niet het lijdend voorwerp, maar juist de verteller.
   
  Bezoekers kunnen zelf een steentje bijdragen aan de inclusiviteit van het festival. Bij aankoop van een kaartje kun je een kaartje schenken aan een queer vluchteling. TranScreen verdubbelt het aantal gedoneerde kaarten. Vluchtelingen die hier gebruik van willen maken, kunnen de organisatoren aanspreken en zullen persoonlijk geholpen worden aan een gratis ticket.
   

  Lees meer
 • Video: Netflix lost releasedatum van tweede seizoen van Heartstopper

  Goed nieuws voor de fans van de serie Heartstopper. Het tweede seizoen van de populaire serie zal vanaf 3 augustus bij Netflix te zien zijn. Net als het eerste seizoen is de serie gebaseerd op de graphic novels van Alise Oseman die ook het script van de serie voor haar rekening nam. Acteurs Joe Locke en Kit Conner kruipen opnieuw in de huid van de klasgenoten die erachter komen dat ze op elkaar vallen. Hoe dat verder verloopt is vanaf 3 augustus te zien.

  “Nick en Charlie navigeren door hun nieuwe relatie terwijl Tara en Darcy  voor onvoorziene uitdagingen staan. Tao en Elle proberen uit te zoeken of ze ooit meer dan alleen vrienden kunnen zijn. Met examens in het verschiet, een schoolreisje naar Parijs en een prom die eraan komt, moet de groep heel wat uitdagingen trotseren terwijl ze door de volgende stadia van leven, liefde en vriendschap reizen," zo laat Netflix weten.

  Het tweede seizoen is grotendeels gebaseerd op de derde graphic novel die in de reeks verscheen. Maar in het tweede seizoen zit ook heel wat nieuw materiaal en verhaallijnen. Zo liet Alise Oseman zich in een interview ontvallen.

  Er is ondertussen ook reeds bevestigd dat er een derde seizoen komt van de populaire queer-serie.

  Lees meer
 • Komiek Barry Humphries, beter bekend als ‘Dame Edna’, overleden

  De Australische komiek en acteur Barry Humphries is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden aan complicaties die hij opliep na een heupoperatie. Humphries begon zijn carrière in de jaren 50 als satirische komiek en acteur in Melbourne. Hij werd wereld bekend als Dame Edna Everage, Sir Les Patterson, een vulgaire Australische cultureel attaché, en Sandy Stone, een sentimentele oudere Australische man.

  Maar het is vooral Dame Edna waarmee Humphries herinnerd zal worden. Dat heeft ze te danken vanwege haar extravagante kleding, uitbundige make-up, grote bril en paarse haar, en haar karakteristieke manier van spreken, waarbij ze regelmatig haar eigen naam noemt en graag complimenten ontvangt. Op haar sofa mocht ze in de jaren 80 en 90 tal van wereldsterren op haar eigenzinnige manier interviewen. Zo namen ondermeer Tom Hanks, Robin Williams, Joan Rivers, Elton John, Kylie Minogue, Tina Turner, Olivia Newton-John, en Barry Manilow plaats op haar sofa. Dame Edna verscheen voor het eerst letterlijk op het toneel in in de jaren 1950, maar werd pas echt bekend in de jaren 1970 en 1980, toen ze optrad in televisieshows en in theaterproducties, zoals "A Night with Dame Edna".

  In maart 2012 kondigde Humphries zijn pensioen aan. Dat deed hij toen met een one-man show waarin hij zijn personages nog een keer op liep draven. Met de tournee introduceerde hij ook een nieuw personage. Gerard Patterson, de broer van Sir Les Patterson bleek een pedofiele Katholieke priester te zijn. Na een tournee in Australië deed hij nog uitgebreide tournees in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Pas in 2019 vergde Humphries de paarse pruik van Dame Edna definitief op na de televisiespecial ‘Dame Edna Rules The Waves’ . Humphries speelde ook in een aantal films en leende zijn stem aan verschillende personages in animatiefilms.

  Foto: Aurelien Guichard

  Lees meer
 • Russische bloggers opgepakt omdat ze filmpje over anti-homowet online plaatsen

  De Russische  autoriteiten hebben een homoseksueel koppel gearresteerd omdat ze de strenge ‘gay propaganda’ wet hebben overtreden door een filmpje erover op YouTube te plaatsen.

  De bloggers Haoyang Xu en Gela Gogishvili,  die oorspronkelijk afkomstig zijn uit China en Georgie, werden woensdag opgepakt. Ze wonen sinds 2021 samen in Kazachstan en plaatsen regelmatig filmpjes over hun leven op  YouTube (65.000 abonnee’s), TikTok  (377.000 volgers) en Telegram. In hun laatste video van 1 april hadden ze het over de Russische anti-homo wet en hoe de wet een bedreiging vormt voor de regenbooggemeenschap. In de omschrijving laten ze weten dat ze zich onveilig voelen en regelmatig moeten onderduiken.

   Xu werd volgens de Russische media gestopt voor een routine identiteitscontrole.  Op het moment van de controle had hij echter geen identiteitsbewijs bij. Enige tijd later werd ook Gela op het politiebureau gearresteerd omdat het koppel de Russische anti-homowet had overtreden.

  In een interview met Newsweek zei het koppel dat ze niet met hun advocaten mochten spreken en dat ze gedwongen werden om een aantal documenten te onderteken. Omdat ze hun telefoons mochten houden van de politie konden ze laten weten dat ze gearresteerd waren. Daarop daagden enkele fans op aan het politiestation en mochten ze uiteindelijk toch met een advocaat praten.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste