Media

 • Robin uit Sint-Amandsberg wint de hoofdprijs in 1 jaar gratis

  Robin (25) uit Sint-Amandsberg mag zich de winnaar van 1 jaar gratis, de quiz van Eén, noemen. Robin ging naar huis met het nettojaarloon van de best verdienende deelnemer aan de quiz, goed voor maar liefst 68.887 euro.

  Robin noemt zichzelf graag de 'Beyoncé van Lochristi', maar sinds zijn verhuis naar Sint-Amandsberg bekt dat wat minder. Als project consultant wordt hij uitgestuurd om bedrijven bij te staan en hij houdt ontzettend van de variatie in zijn job.

   

   

   

  Robin startte samen met de 47-jarige Meike uit Brussel, de 35-jarige Rose uit Mechelen en de 41-jarige Bjorn uit Kessel-Lo aan de finale. Er werd vanaf het begin vlot gescoord, de kandidaten toonden dat ze de finaleplaats hadden verdiend. In de eerste rondes namen we afscheid van Bjorn en Rose, het finalespel werd dus een duel tussen Robin en Meike. In dat ultieme cijferduel stelde spelleider Thomas Vanderveken vijf vragen, met als antwoord steeds een getal. De kandidaat die het getal drie keer het dichtst wist te benaderen, pakte de eindoverwinning in 1 jaar gratis. Robin maakte uiteindelijk de beste inschattingen, hij haalde de hoofdprijs binnen.

   "Dit is zo ongelooflijk, het besef dringt nog niet volledig door. De volledige terugrit naar huis na de finale heb ik geweend van blijdschap. Tactisch maakte ik wellicht het verschil, al was het bij het ultieme cijferduel toch moeilijk om het hoofd koel te houden. Ik denk dat Meike en ik er nog nooit zo ver naast zaten. (lacht) Dit geld wil ik graag investeren in een tof appartement, maar zeker en vast ook in een weekend met deze fijne groep kandidaten."

  Volgend jaar komt er overigens een nieuw seizoen van '1 jaar gratis'

   

  Lees meer
 • Dertigers en De Inspecteur winnen Diversiteitstrofee

  De serie Dertigers (Eén) heeft samen met Durf te vragen (Eén), Ontoerekeningsvatbaar (Canvas), Tekens van leven (Ketnet), De Inspecteur (Radio 2), en Karrewiet: Het jaar van Dylan (Ketnet) een Diversiteitstrofee gewonnen. De Diversiteitstrofeeën zijn een bekroning voor programmamakers uit eigen huis die bewust omgaan met diversiteit in de beeldvorming en digitale toegankelijkheid en worden jaarlijks uitgereikt door de VRT,  GRIP vzw, de Vrouwenraad, Çavaria, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad en het Netwerk tegen Armoede.

  De VRT haalt ook de doelstellingen voor 2020 op het vlak van diversiteit, die zijn vastgelegd in de beheersovereenkomst. Dat blijkt uit de diversiteitsmonitor.

   

  Het aandeel vrouwen op televisie is nog nooit zo hoog geweest als het afgelopen jaar en ook het aandeel mensen met een buitenlandse herkomst zit in stijgende lijn.

  "Het is bijna een cliché aan het worden, maar 2020 was geen evident jaar, voor niemand" zo licht Karen Donders, directeur Publieke Opdracht bij de VRT, toe. "We zijn trots dat we het afgelopen jaar samen met onze makers opnieuw heel wat mooie stappen hebben gezet op het vlak van diversiteit en dat onze diversiteitsmonitor laat zien dat we de norm blijven halen en meer. Het is en blijft wel een prioriteit dat we de diverse samenleving in Vlaanderen nóg meer laten zien in al onze programma's, want de VRT is een publieke omroep voor iedereen, ongeacht geslacht, herkomst of sociaal-economische situatie. Onze ambities zijn dus groot en samen met onze partners blijven we bouwen aan dit verhaal."

  De VRT zet jaarlijks een aantal programmamakers in de bloemetjes die bewust omgaan met geslacht, herkomst, seksuele identiteit, armoede, handicap en leeftijd. De winnaars worden gekozen door een jury met daarin vertegenwoordigers van GRIP vzw, de Vrouwenraad, Çavaria, het Minderhedenforum, de Vlaamse Ouderenraad en het Netwerk tegen Armoede.

   

  Het juryrapport: de winnaars op een rij

  • Durf te vragen (Eén): In elke aflevering wordt duidelijk dat er steeds veel diversiteit binnen de diversiteit is. De jury vindt het fijn dat de vragen zoveel inzicht bieden in de ervaringen van mensen die je anders niet zou tegenkomen.
  • Ontoerekeningsvatbaar (Canvas): Dit programma bood de kijker een inzicht in de levens van onzichtbare groepen in onze samenleving. De representatie van diversiteit in geslacht en migratieachtergrond bij de begeleidende kunstenaars werkte en droeg bij tot deze verrassende reeks.
  • Tekens van leven (Ketnet): De jury looft de mooie representatie van kinderen met en zonder handicap, met en zonder migratieachtergrond. Elk met hun eigen verhaal, kwetsbaar en sterk tegelijk.
  • De Inspecteur (Radio 2, gepresenteerd door Sven Pichal): De jury apprecieert het enorm dat iedereen welkom is bij De Inspecteur. Er is aandacht voor alle leden uit de maatschappij, van ouderen tot personen met een beperking en mensen met een migratieachtergrond. Ze kunnen allemaal hun stem laten horen.
  • Karrewiet: Het jaar van Dylan (Ketnet): De jury is van oordeel dat Karrewiet telkens uitzonderlijke aandacht heeft voor de grote diversiteit aan kinderen die onze maatschappij rijk is. Het verhaal van Dylan bracht veel teweeg. Dit benadrukt het belang van diversiteit in het programma.
  • Dertigers (Eén): In Dertigers ziet de jury een normalisering van diversiteit. Het wordt op een natuurlijke manier een deel van de getoonde verhalen en topics. Taboes worden niet geschuwd.
  Lees meer
 • KRO-NCRV viert 20 jaar homohuwelijk met speciale uitzending 'Let Love Rule'

  Op 1 april is het precies twintig jaar geleden dat in Nederland het homo-huwelijk werd gelegaliseerd en homoseksuele en lesbische koppels in het huwelijksbootje konden stappen. Onze Noorderburen schreven daarmee wereldgeschiedenis, want zij waren het allereerste land dat die stap durfde zetten.

  Sindsdien zijn er bij onze noorderburen duizenden huwelijken afgesloten en hebben 27 landen sindsdien hun voorbeeld gevolgd.

  Met de speciale uitzending 'Let Love Rule' op woensdag 31 maart (NPO 3, 21.10 uur) besteedt KRO-NCRV aandacht aan dit heugelijke feit. Hiermee viert én omarmt KRO-NCRV de liefde, die van iedereen is. Naast aandacht voor dit jubileum op 1 april, besteedt KRO-NCRV deze zomer, net als afgelopen jaar, ook weer ruim aandacht aan de Pride Week met programma’s met en over de LHTBIQ+-gemeenschap en de acceptatie ervan.

   

   

  'Let Love Rule' viert de liefde, maar laat ook zien waar LHBTIQ+'ers mee worstelen. Stellen, gezinnen en familieleden vertellen op de regenboogbank over hun ervaringen in binnen- en buitenland met LHBTIQ+-acceptatie en discriminatie en praten over hun hoop voor de toekomst. Zo komen onder andere langs:

  - Songfestivalafgevaardigde voor Nederland, Jeangu Macrooy, schuift aan op onze regenboogbank met zijn tweelingbroer, Xillan Macrooy. De broers hebben veel gemeen: ze lijken uiterlijk op elkaar, zijn beiden muzikant en delen dezelfde seksuele gerichtheid.

  - Anne-Marie Thus en Hélène Faasen en Dolf Pasker en Gert Kasteel werden 20 jaar geleden als eerste lesbische- en homokoppels voor het oog van de internationale pers in de echt verbonden.

  - Youtubers Furtjuh (Rutger Vink) en Thomas van Grinsven zijn collega’s en geliefden. Zij werden op straat uitgescholden en bedreigd vanwege hun homoseksualiteit.
  - Acteur Rick Paul van Mulligen en acteur/scenograaf René van Bakel zijn getrouwd en hebben een zoon en een dochter met cabaretière/actrice Nina de la Croix. Met elkaar vormen zij een 'regenbooggezin'.

  - Mercedes Coco is programmeur bij een club en columnist, en haar vriendin Selma Hamouda, campagnestrateeg. Mercedes’ ouders accepteren haar relatie met Selma. Maar de ouders van Selma accepteren haar seksualiteit niet en Selma heeft daarom ook helaas geen contact meer met ze.
  - Als kers op de taart volgt Let Love Rule de huwelijksvoorbereidingen van bruidegommen-to-be Roy de Geest en Febion Suydon uit Weert en zijn we getuige van hun bijzondere huwelijksdag.

  'Let Love Rule', woensdag 31 maart om 21.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 3.

   
  Lees meer
 • Pink Screens Festival gaat dit jaar volledig online

  Van 8 tot 18 april vindt de negentiende editie van Pink Screens Festival plaats. Pink Screens is hét Brusselse queer festival dat jaarlijks georganiseerd wordt door de vzw's Genres d'à Côté en Cinéma Nova. Dit jaar gaat het festival helemaal online door.

  Eind oktober maakte de regering een einde aan alle culturele activiteiten en dus ook aan het Pink Screens Festival en  aan het programma van 2020 dat uit zo een honderdtal films bestond. Het team was erg aangedaan dat dit moment van solidariteit niet zou doorgaan maar liet zich niet uit het lood slaan en is terug met een aangepast programma.

  De cinema’s zullen niet heropenen maar cultuur leeft voort en sommige films wil de organisatie jullie niet onthouden... Dus deze editie van Pink Screens gaat digitaal door in plaats van helemaal niet.

  De organisatie is dan ook zijn verheugd dat ze enkele pareltjes kunnen tonen tijdens de komende editie. De elf speelfilms en twee kortfilms die ze programmeerde zijn rijk en gevarieerd, queer, geëngageerd, feministisch en cinefiel.
  Tien dagen lang kan het publiek de geselecteerde films huren en bekijken op het Belgische platform Sooner Belgium.
  De 2 openingsfilms van november 2020 zijn uiteraard in deze selectie opgenomen.

  Het volledige programma vind je op de site van Pink Screens.

  Lees meer
 • Opmerkelijke arrestatie van Hongaars Europarlementslid na seksfeestje te zien in Flikken BXL

  In de tweede aflevering van Flikken BXL toont reportagemaker Karel Lattrez de meest besproken corona-interventie van het voorbije jaar: de arrestatie van József Szájer. Het Europarlementslid uit Hongarije werd al vluchtend betrapt na een verboden seksfeestje in het centrum van Brussel. Zijn arrestatie was dagenlang wereldnieuws en voor hem ook de reden om ontslag te nemen uit al zijn politieke functies.

  Op het feest zaten 27 mannen samen op een appartement, een manifeste inbreuk tegen de toen geldende coronamaatregelen. “Ik vind het vooral erg voor de mensen die thuis zitten en alle regels wel nauwgezet volgen. Hier zeggen ze gewoon ‘fuck alles’ en ze doen maar wat”, vertelt hoofdinspecteur Kenneth. Bovendien bleek het voor Szájer in eigen land moeilijk uit te leggen dat hij als prominente verdediger van het huwelijk als verbintenis tussen man en vrouw aanwezig was op een seksfeest met uitsluitend mannen. 

  Verder is er ook een bommelding in het station Brussel-Centraal en een inval van meer dan 30 Brusselse agenten op zeven adressen van een familieclan van drugsdealers, onder meer in een wijk in Molenbeek. Verschillende verdachten worden gearresteerd met als spilfiguur een jongeman van amper vijftien jaar oud. “Dergelijke clans verdienen snel 1000 euro per dag met drugs dealen. Dit zijn mensen voor wie een gewone job niet mogelijk is. Ze willen vooral zo snel mogelijk veel geld verdienen in de criminaliteit”, zegt hoofdinspecteur Christophe.

  Flikken BXL donderdag 25 maart, om 22.00 bij VTM

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste