Media

  • Thuis krijgt met Adam een nieuw vast queer personage

    Thuis krijgt er vanaf deze week met Adam een nieuw queer-personage bij die deel uit zal maken van de vaste cast. Jasper Heyman zal gestalte geven aan Adam.

    Nadat hij de vele liefdesperikelen van zijn zus Silke (Ivana Noa) en bestie Viv (Lynn Van Den Broeck) over Lowie (Matthias Vergels) heeft moeten aanhoren, is het nu eindelijk aan Niels (Wannes Lacroix) om nog eens hoteldebotel te zijn in Thuis. In de aflevering van vanavond (maandag 21 oktober) neemt hij namelijk Adam mee naar huis. Een nieuwe love-interest die duidelijk meer dan alleen een fling is voor Niels. 

    Adam is een vrolijke en sociale jongen, hij is dj en experimenteert graag met zijn uiterlijk. Verder is hij erg begaan met het klimaat en zet hij zich ook actief in voor een groenere toekomst. Zijn lievelingseten? Vegan kaaskroketten. Adam wordt gespeeld door Jasper Heyman die je misschien al kent van De Ketnetband. De acteur is ook te zien in de begingeneriek van Thuis, een teken dat hij deel zal uitmaken van de vaste cast.

    Lees meer
  • House of Lux op rode loper van Les reines du drame

    Het Filmfestival van Gent heeft nog enkele verassingen in petto en een daarvan is het Gentse drag collectief dat aanstaande donderdag de Rode Loper voor de trappen van Kinepolis Gent gaan transformeren tot een kleurrijke nachtclub.  Donderdag wordt immers de Les reines du drame vertoont. Les Reines du Drame maakte op het filmfestival van Cannes kans op de Queer Palm en is een hypergestileerde homage aan Europop en de bijhorende diva's.

    In het jaar 2055 viert extravagante YouTuber Steevyshady (de echte YouTuber-zanger Bilal Hassani) de geboorte van popdiva Mimi Madamour vijftig jaar eerder en blikt hij terug op haar turbulente liefdesrelatie met punker Billie Kohler. Regisseur Alexis Langlois omschrijft hun langspeeldebuut Les Reines du drame, geschreven met zelfverklaarde zielsverwant Carlotta Coco, als een komisch, queer en muzikaal melodrama over de onmogelijkheid van het kiezen. Langlois draagt hun inspiratiebronnen hartelijk op de tong: van muziekiconen als Britney Spears tot musicals als die van Jacques Demy. Gevoed door cult en popcultuur, omhelst die in deze Frans-Belgische coproductie flashy nillies-esthetiek en de fonkelkitsch-tot-kunst van filmmakers Bertrand Mandico en Gregg Araki in een oprechte, onweerstaanbare ode aan dramaqueens. Liedjesteksten als "I’ve fisted you to the heart" klinken zowaar romantisch!

    Langlois' genderqueer spektakelstuk past helemaal bij de missie van House of Lux. Het Gentse collectief wil een safe space creëren waar iedereen zichzelf kan zijn.  Na de film gaan Susan from Grindr, Mauve Lux en Krietjur in gesprek met regisseur Alexis Langlois.

    Meer info over de film en het optreden van House of Lux vind je op https://www.filmfestival.be/

    Lees meer
  • Bram Bierkens gaat volgend jaar op zoek naar nieuwe Mister Gay Europe

    Volgend jaar in augustus  tijdens Amsterdam Pride wordt ook de zestiende Mister Gay Europe gekozen. De organisatie zal in handen zijn van Bram Bierkens, die ook jaarlijks de Mister Gay Belgium verkiezing organiseert. Van 29 juli tot en met 2 augustus wordt er gezocht naar een opvolger voor de huidige titelhouder de Nederlander Tim Küsters. Vanaf vandaag kunnen kandidaten voor de titel van Mister Gay Europe zich melden.

    De competitie wordt na een rustjaar nog grootser, spannender en veelzijdiger dan ooit tevoren, met een uitgebreid programma dat deelnemers en toeschouwers meeneemt op een ontdekkingstocht door Amsterdam, terwijl ze worden ondergedompeld in de gastvrije Pride-vibe van Amsterdam. Naast de vele activiteiten en opdrachten die de deelnemers doorlopen, waaronder workshops, panelgesprekken en teambuilding activiteiten, krijgen ze ook de kans om de rijke cultuur en diversiteit van Amsterdam te ervaren. De ultieme winnaar kan zich verheugen op een indrukwekkend prijzenpakket, met als kroonjuweel een 9-daagse Vacaya Cruise langs de Middellandse Zeekust. Een unieke kans om niet alleen een rolmodel te worden voor de LGBTQ+-gemeenschap, maar ook om nieuwe avonturen te beleven.

    De inschrijvingen zijn vanaf vandaag geopend! Heb jij wat nodig is om de volgende Mr Gay Europe te worden? Dit is je kans om jezelf te bewijzen, een stem te zijn voor de LGBTQ+-gemeenschap en om onderdeel te worden van een uniek evenement dat de waarden van diversiteit en inclusiviteit viert. Aanmelden kan via de website van Mister Gay Europe.

    Lees meer
  • Kylie Minogue komt naar Antwerpen en Amsterdam

    Kylie Minogue komt volgend jaar met haar Tension Tour ook naar Europa. Zo zal de zangeres ook te zien zijn in het Sportpaleis van Antwerpen en de Ziggo Dome in Amsterdam. De kaartverkoop voor de Europese concerten gaat op 16 oktober van start.

    Kylie Minogue brengt haar grootste hits van de afgelopen dertig jaar samen in deze tournee. Eerder was al bekend dat ze het eerste concert op 15 februari geeft in haar thuisland om na een tournee down-under via Azië naar Noord-Amerika te trekken.  Na het laatste concert op 2 mei in Los Angeles, en een kleine rustpauze maakt de Australische popprinses dan de oversteek naar Europa voor een twintigtal concerten in Groot-Brittannië en het Europese vaste land. Zo doet ze ook op 1 juli het Sportpaleis aan om  vervolgens op 3 juli naar de Ziggo Dome in Amsterdam te trekken. Op 15 juli wordt de Tension Tour (voorlopig) afgesloten in Lisabonn. De ticketverkoop gebeurt via Live Nation en gaat op 16 oktober om 10 uur van start.

    Lees meer
  • Nike verbreekt contract Filippijnse bokser na homofobe uitspraken

    Sportkledijfabrikant Nike heeft het contract ontbonden met de Filipijnse bokser Manny Pacquia omdat hij homo’s beschreef als ‘erger dan dieren’. Het bedrijf nam de beslissing nadat meer dan 3.000 mensen een petitie ondertekenden waarin geeist werd dat de Amerikaanse firma de Filippijnse bokser niet langer meer zou gebruiken in hun reclames.

    De bokser viel in de ongenade  nadat hij tijdens een dertig seconden durende quote over het homo-huwelijk bij TV5 vorig week maandag de opmerking maakte. “Het is gewoon gezond verstand”, zo zei de bokser die tegen het homo-huwelijk is. “Zie je dieren van hetzelfde geslacht paren? Dieren hebben het beter, zij kunnen het verschil zien tussen mannetje en vrouwtje. Nu, als mannen met mannen paren en vrouwen met vrouwen, dan zijn ze erger dan dieren,” zei hij.

    Manny Pacquia  bood dinsdag zijn excuses aan maar hij gaf aan dat hij nog steeds tegen het homo-huwelijk is. “Het spijt me dat ik mensen heb gekwetst door homoseksuelen met dieren te vergelijken. Vergeef me alstublieft.” Critici menen echter dat hij, aangezien hij ook een congreslid is, een zetel in de senaat wil winnen bij de volgende verkiezingen in mei.

    Lees meer
  • Rijkevorsel huldigt Mister Gay Belgium Imran Nawaz

    Gisteren werd Imran Nawaz, de huidige Mister Gay Belgium, gehuldigd in zijn woonplaats Rijkevorsel. Het lokale bestuur organiseerde een receptie, waar burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) sprak over het belang van Imran’s werk voor LGBTQ+-rechten en zijn vermogen om bruggen te slaan tussen verschillende gemeenschappen en geloofsovertuigingen.

    "Imran is een voorbeeld voor ons allemaal, niet alleen vanwege zijn zichtbaarheid, maar door zijn inspanningen om dialoog te creëren tussen diverse religieuze en culturele groepen," aldus de burgemeester Dorien Cuylaerts.

    Imran bedankte het bestuur en de inwoners van Rijkevorsel en benadrukte tijdens zijn toespraak dat hij zich blijft inzetten om acceptatie te bevorderen. Hij riep alle lokale besturen op om aandacht te besteden aan inclusie binnen hun beleid: "Dit kan een belangrijk verschil maken voor de LGBTQ+-gemeenschap, zowel in steden als in kleinere gemeenten."

     

    Lees meer
  • RTBF en Rainbowhouse Brussel hebben gesprek na transfobe sketch

    De RTBF en de afgevaaardigden van verschillende groepen die aangesloten zijn bij het Brusselse regenbooghuis hebben vrijdag rond de tafel gezeten na de ophef die eerder deze week losbarstte rond de transfobe sketch die te zien was tijdens het satirische programma ‘Le Grand Cactus’ op Tip!k. Naar aanleiding van het uitzenden en vervolgens verspreiden van de sketch op sociale media bevroor het Rainbowhouse, als organisatie van de Belgian en European Pride, de banden met de Franstalige openbare omroep.

    In het bewuste fragment brachten  de Belgische komiek Damien Gillard en de Franse humoriste Cécile Giroud een lied getiteld "Le 128e sexe", een verwijzing naar het nummer "Le 3e sexe" van de band Indochine. In het nummer drijven ze de spot met het feit dat transgenders van gender veranderen en dat er meer dan een gender bestaat.

    Volgens de RTBF is de ontmoeting constructief verlopen. Tijdens  het openhartige en constructieve gesprek werd er gesproken over de gevoelens en de realiteiten van de personen binnen de LGBTQ+ gemeenschap. Er was vooral aandacht voor de discriminerende uitspraken en het geweld waarmee LGBTQ+ personen te maken hebben.

    Na de analyse van de feiten werd er een actieplan voor zowel de korte als lange termijn opgesteld en werden er afspraken gemaakt om het gesprek op een duurzame wijze voort te zetten.

    “Het eerste doel van deze ontmoeting was het herstellen van het vertrouwen. Dit was een prioriteit voor de vertegenwoordigers van de diverse verenigingen en RTBF, die altijd partners zijn geweest in de strijd tegen discriminatie en voor een diverse, respectvolle en inclusieve samenleving”, zo staat te lezen op de website van de RTBF. “Door dit doel hebben we de richtlijnen geïdentificeerd die het onderwerp zullen zijn van verdere gesprekken, zowel intern als extern, met de betrokken partijen.”

    Lees meer
  • Brusselse Rainbowhouse bevriest banden met RTBF na transfobe sketch

    Een parodie in het satirische programme ‘Le Grand Cactus’ op Tip!k van de RTBF van afgelopen zondag heeft ervoor gezorgd dat er verschillende klachten zijn binnengekomen over transfobie bij de Franstalige Hoge Raad voor de Media. De raad is met een onderzoek begonnen naar het nummer “Le 128e Sexe” en het Brusselse regenbooghuis heeft de samenwerking met zowel Tip!k als de RTBF voorlopig stopgezet.

    In het bewuste fragment brengen  de Belgische komiek Damien Gillard en de Franse humoriste Cécile Giroud een lied getiteld "Le 128e sexe", een verwijzing naar het nummer "Le 3e sexe" van de band Indochine. In het nummer drijven ze de spot met het feit dat transgenders van gender veranderen en dat er meer dan een gender bestaat. "Elke seconde herontwerp ik op papier mijn identiteit. En jongen, meisje of muntthee, het maakt me niet uit, ik ben genderloos", begint het duo. " ‘s Ochtends bij het ontbijt, helemaal naakt, ben ik een dromedaris. En ‘s avonds, net na het avondeten, een schrift of misschien een varen", aldus de komieken.

    Na de uitzending liepen er bij de Franstalige Hoge Raad voor de Media verschillende klachten binnen dat het fragment, dat ook via sociale media werd verspreid,  "transfobische en stigmatiserend” zou zijn tegenover  transgender en non-binaire personen. Volgens de RTBF was er "geen enkele intentie was om schade te berokkenen en dat het gaat om een parodie die wordt uitgezonden in het kader van een satirisch programma”.

    Die mededeling schoot dan weer het Brusselse Regenbooghuis in het verkeerde keelgat. De organisatie die instaat voor de jaarlijkse pride doorheen Brussel verbreekt tijdelijk de banden die het heeft met hun mediapartners Tipik en de RTBF. Alle bedrijven waarmee het Brusselse regenbooghuis in het kader van de pride samenwerkt zijn verplicht om een aantal voorwaarden en eisen te aanvaarden en uit te dragen.”Het thema van de Brussels Pride, ‘Safe, Everyday, Everywhere’ klinkt vandaag de dag nog door”, zo laat het Rainbowhouse weten.”Tip!k, RTBF, als partner van dit evenement, respecteert door de uitzending van deze sketch niet de eisen die we samen hebben gesteld. Via de Brussels Pride en de RTBF wilden we alledaags geweld bestrijden. Deze video toont aan dat de keuze om te bagatelliseren via ‘humor, satire,parodie’ een ware klap is en gewelddadig is voor onze LGBTQIA+ gemeenschappen. Door deze handelingen, pauzeren we de samenwerking met de media van de RTBF zolang er geen uitleg, excuses of diepgaande veranderingen op structurele en dringende wijze worden doorgevoerd.”

    Lees meer
  • Radio 2 eert Yasmine tijdens Eregallerij

    Vijftien jaar na haar overlijden gaat Radio 2 zangeres Yasmine eren tijdens de volgende Radio2 Eregalerij. Yasmine liet talloze tijdloze nummers achter zoals ‘Porselein’, ‘Diep in mij’ en ‘Meisjes aan de macht’. Haar warme stem en betekenisvolle teksten raakten velen en ook een nieuwe generatie artiesten. Op 25 juni 2009 verloor de muziekwereld een icoon toen Yasmine ons verliet. 

    Yasmine begon haar zangcarrière als Soundmix-meisje en Tien om te zien-sterretje, maar sloeg al snel andere, meer persoonlijke wegen in. Ze bracht gevoelige popsongs en luisterliedjes en had een grote hit met Porselein, een nummer dat haar op het lijf geschreven was. Nog later zou ze duetten opnemen met grootheden als Thé Lau, Frank Boeijen, Kris De Bruyne en Boudewijn De Groot en werk vertalen van haar grote idool Leonard Cohen. Haar nalatenschap leeft voort in haar hits en herinneringen aan haar carrière. Een eerbetoon aan een ster die nog steeds schittert in onze harten. Ondermeer Gustaph en The Starlings zullen nummers van Yasmine brengen tijdens de uitzending op donderdag 17 oktober.

    "Yasmine was een pionier op artistiek en muzikaal gebied en bovendien een queer icoon” zo laat Gustaph weten. “Daarom ben ik vereerd dat ik deel mag uitmaken van dit eerbetoon aan Yasmine." Ook de Starlings sluiten zich daarbij aan. "We zijn allebei enorme fan van het werk van Yasmine. Kato keek er als klein meisje ook naar op en zong veel van haar nummers luidkeels mee. Het is echt een hele eer om haar song te mogen brengen! We zijn tegelijk ook super blij dat Peter Vanlaet zijn verdiende plekje krijgt in de eregalerij. Top gast met een waanzinnig schrijftalent, die altijd de perfecte manier vindt om iets te verwoorden."

    Naast Yasmine wordt er tijdens de Eregalerij ook een eerbetoon gebracht aan Mama’s Jasje.Tijdens deze 22ste editie van Radio2 Eregalerij wordt Peter Vanlaet opgenomen in de Eregalerij voor een Leven vol muziek.

    Foto: VRT

    Lees meer
  • Musical Lelies met staande ovatie in premiere gegaan

    Zondag is in het Fakkeltheater in Antwerpen de nieuwe versie van de musical ‘Lelies’ in premiere gegaan. In deze musical staat de laatste biecht centraal van de gevangene Simon Doucet bij Bisschop Jean Bilodeau die een gezamenlijk verleden hebben waarin verschrikkelijke dingen gebeurd zijn. Na afloop van de première kreeg de cast een minuten lange staande ovatie.

     

    De musical Lelies, van schrijver Allard Blom en componist Sam Verhoeven is gebaseerd op het toneelstuk "Les Feluettes" van de Canadese schrijver Michel Marc Bouchard. Het verhaal speelt zich af in de jaren 50. Een groep gevangenen o.l.v. de oude Simon Doucet voeren een toneelstuk op ter ere van Bisschop Jean Bilodeau. Wat eerst een schuldbekentenis lijkt voor vroegere misdaden draait al snel uit in een val voor de bisschop zelf. Het stuk brengt immers aan het licht dat hij onrechtmatig nog op vrije voeten loopt en dat Doucet door hem jarenlang, onschuldig achter de tralies zat voor de gewelddadige moord op de jonge graaf Vallier de Tilly. Het is een passioneel verhaal met als kernthema's het taboe rond homoseksualiteit, het stimuleren van de vrije meningsuiting van jongeren en een pleidooi voor gelijke kansen voor iedereen. Deze thema’s maken het stuk, tijdloos en tegelijk razend actueel.

    InTeam Producties en regisseur Niels De Valk verzamelden een nieuwe cast om zich heen die niet moet onderdoen voor de originele cast die in 2011 de musical voor het eerst in de Antwerpse theaterzalen brachten. Vooral Ruben Santens en Wout Puimege, die respectievelijk Vallier de Tilly en de jonge Simon Doucet spelen, imponeren met hun samenspel. De andere rollen zijn weggelegd voor Tim Seay (Simon Doucet), Hannes Vandersteene (Bisschop Jean Bilodeau),Joppe Dekoker (de jonge Bilodeau) en Brecht Callewaert (Gravin De Tilly).

    De musical LELIES is nog tot 6 oktober 2024 te zien in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Voorstellingen zijn te bewonderen elke donderdag, vrijdag en zaterdag om 20:00 uur en elke zondag om 15:00 uur. Tickets zijn beschikbaar via de website van het Fakkeltheater.

     

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste