Media

 • VRT zet samenwerking met MNM-deejay stop na meldingen van overschrijdend gedrag

  De VRT heeft de samenwerking met MNM-deejay Wanne Synnave (26) stopgezet nadat er via het meldpunt verschillende klachten heeft binnengekregen van “grensoverschrijdend gedrag”. Volgens het Nieuwsblad zou Synnave ongepaste foto’s en berichten gestuurd hebben naar vier minderjarige jongens van vijftien jaar. Via zijn sociale media kanalen uit de 26-jarige zijn excuses en zegt hij dat het nooit zijn bedoeling was om iemand te kwetsen of ongepast te benaderen.

  “We hebben recent verschillende klachten binnengekregen via ons meldpunt”, zo luidt het op de VRT. “We zijn zeer begaan met de melders en zijn ook een gesprek met Wanne aangegaan. Hij heeft bij de jongerenzender MNM een belangrijke rol en voorbeeldfunctie. De meldingen zijn van die aard dat hij geen uithangbord meer kan zijn van MNM.” De VRT heeft geen weet of er ook klachten zijn ingediend tegen Synnave bij de politie.

  Vrijdagmiddag stortte Synnave in toen hij het nieuws hoorde dat er tegen hem klachten waren neergelegd. Dat bevestigd zijn moeder Tinne De Groot in de kranten van het Mediahuis. Zij is ook de producent  van de door Wanne Synnave geschreven en geregisseerde musical ‘Kamp Delta’ die vrijdagavond in premiere ging en haalde haar zoon onmiddellijk van de productie af. “Wanne zelf is ingestort. Ik denk dat dat logisch is in deze omstandigheden. Hij verblijft momenteel bij een vriend. Maar ik denk dat hij in gedachten wel bij de première zal zijn.”

  “Kort voor de start van de première hebben we de cast en andere medewerkers op de hoogte gebracht van het feit dat er dingen gezegd worden over Wanne en dat hij er daarom als regisseur en schrijver toch niet meer bij kan zijn. Alle tieners waren aan het wenen, maar ze hebben zich herpakt en willen nog drie keer zo hard knallen. We wilden de première niet afgelasten omdat die gasten zo hard gewerkt hebben. De gebeurtenissen rond Wanne doen niets af aan hoe goed die jonge mensen zijn.”

  Zelf reageerde Synnave ook met een bericht op zijn Instagram-account. “Ik heb te horen gekregen dat er meldingen zijn gemaakt tegen mij, die gaan over mijn gedrag dat als ongepast ervaren werd”, klinkt het. “Deze meldingen komen heel onverwachts, aangezien ik mijn contacten altijd als vertrouwelijk en met wederzijdse toestemming beschouwde. Door deze meldingen besef ik nu ook dat dit niet voor iedereen zo was, en dat de impact op de betrokkenen groter is dan ik had ingeschat. Ik verdwijn de komende tijd dan ook even compleet uit beeld, zodat zowel de betrokkenen als ikzelf de nodige rust krijgen. Ik zal dus niet meer te horen zijn op MNM en zal niet aanwezig zijn op de voorstellingen van Kamp Delta, zodat de cast en creatives zich kunnen focussen op wat telt: een goede voorstelling neerzetten. Ik wil graag eindigen met oprechte excuses aan de betrokkenen die mijn gedrag als ongepast ervaarden. Het was nooit mijn bedoeling iemand te kwetsen of ongepast te benaderen. Het spijt me als dat wel gebeurd is”.

  Foto:VRT

  Lees meer
 • Acteur Leslie Jordan (67) omgekomen na auto-ongeluk

  Acteur Leslie Jordan (67) is maandag in Hollywood, Los Angeles, omgekomen bij een auto-ongeluk. De acteur  was onder meer bekend van rollen in "Will & Grace" en "American horror story".

  De acteur reed met zijn BMW tegen de gevel van een gebouw in Hollywood  en overleed ter plekke. 

  Leslie Jordan was openlijk homo en was tijdens het begin van de aids-crisis betrokken in het Aids Project in Los Angeles waar hij buddy was van verschillende aidspatienten en hen ook via het Project Angel Food eten bezorgde.

  Jordan speelde in tv-programma's als "The cool kids", "Call me Kat" en "American horror story". Hij begon met zijn televisiecarrière in 1986 toen hij het personage Malone speelde in de serie ‘The Fall Guy’. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn rol als Beverley Leslie, de kleine vriend/vijand van Karen Walker, in de serie "Will & Grace". In 2006 werd hij voor die rol nog bekroond met een Emmy.

  Leslie Jordan verwierf de voorbije jaren ook faam op sociale media. Zo plaatste de komiek tijdens de coronapandemie hilarische filmpjes op Instagram, wat hem bijna zes miljoen volgers opleverde.

  Jordan was ook regelmatig in het theater te zien.In zijn eerste autobiografische show was ‘Hysterical Blindness and Other Southern Tragedies That Have Plagued My Life Thus Far’ zong Jordan, bijgestaan door een gospelkoor, satirische liedjes over racisme en homofobie. Daarna bundelde hij zijn ervaringen over hoe hij opgroeide als een verwijfde kleine jongen in het Zuiden van de Verenigde Staten in ‘My Trip Down the Pink Carpet’.

  Lees meer
 • Kanker vastgesteld bij Mister Gay Belgium Joren Houtevels

  Eerder deze maand werd er kanker vastgesteld bij huidig Mister Gay Belgium Joren Houtevels. Dat maakte hij via zijn sociale mediakanalen bekend op de dag tegen kanker.

  "De dokters vertelden me dat ik kanker heb, dit nieuws kwam als een enorme slag binnen. Maar ik blijf vechten, ik blijf positief, ik kom hier heus wel door. Ik vertel dit liever in 1 keer, symbolisch op de dag tegen kanker", zo schrijft Joren Houtevels

  Hij bedankt ook zijn vrienden en familie die hem de afgelopen weken steunden.

   

   

  Lees meer
 • Wereldwijde release van nieuwe documentaire Michiel Thomas op Apple TV

  De langspeelddocumentaire van Michiel Thomas ‘Gemmel & Tim’ is vanaf dinsdag, 18 oktober ook in ons land te bekijken via op Apple TV en iTunes. Gemmel & Tim is de derde langspeeldocumentaire van Peltenaar Michiel Thomas (Game Face, That’s Wild). De animatie werd verzorgd door Antwerpenaar Remy Ndow (Da Yie, De Shaq). 

  Gemmel & Tim (91 min.) vertelt het verhaal van Gemmel Moore en Tim Dean, twee homoseksuele zwarte mannen, die beiden stierven aan een verdachte crystal meth overdosis in het beruchte West Hollywood appartement van Ed Buck, een blanke invloedrijke democratische donor, zakenman en activist. De controversiële overlijdens veroorzaakten schokgolven in de holebigemeenschap van Los Angeles. Deze intieme misdaaddocumentaire toont de parallelle levensloop van de twee overleden mannen, door de ogen van vrienden die hun verlies proberen te verwerken en hopen anderen te beschermen tegen een vergelijkbaar tragisch lot.

   

  Michiel Thomas (36) regisseerde, produceerde en filmde Gemmel & Tim vanuit zijn thuisbasis in Los Angeles. “Via gemeenschappelijke basketbalvrienden van Tim Dean met wie ik samenspeel, kreeg ik toegang tot deze leefwereld en won ik hun vertrouwen om dit aangrijpende verhaal op een integere manier in beeld te brengen,” vertelt Michiel. “Ik hoop dat deze film een hulp kan betekenen voor wie worstelt met verslaving en gelijkaardige situaties van machtsmisbruik kan helpen voorkomen.”

  Antwerpenaar Remy Ndow (29) verzorgde de animatie in Gemmel & Tim. “Macht staat centraal en dat visualiseren we met kleur en de afwezigheid van kleur. Ook door personages te vergroten en te verkleinen,” legt Remy uit. “De beeldtaal is als een bewegend schilderij, waar we van gedetailleerde scènes van overvloed naar scènes gaan waar het lijkt alsof de inkt op is.” De film werd gemonteerd door de New Yorkse monteuze Niq Lewis (In Our Mothers’ Garden, Gaycation) en gecoproduceerd door de Amerikaanse acteur Michael Franklin (Truth Be Told, Euphoria).

  De docu won acht prijzen op het filmfestivalcircuit en was geselecteerd voor het prestigieuze Palm Springs International Film Festival 2022. Eerder dit jaar op het Filmfestival Oostende eindigde de docu als runner-up voor de publieksprijs. De film werd goed onthaald door publiek, festivaljury’s en vakpers. ‘Must-see’ publiceert IndieWire, terwijl Documentary.org de film als ‘deeply personal’ omschrijft. Awardsdaily.com looft de film zelfs als ‘one of the best documentaries of the year.’

  Naast deze wereldwijde online release, wordt Gemmel & Tim ook gedistribueerd aan Amerikaanse scholen, LGBTQ+ en drugspreventie organisaties voor educatieve doeleinden.

  Lees meer
 • Cast en crew Roomies op Rode Loper Filmfest Gent en VRT MAX

  Donderdagavond maken de cast en crew van de serie 'Roomies' hun opwachting op de rode loper van het filmfestival van Gent. De eerste vijf afleveringen van hun serie worden immers vertoond op het filmfestival. Voor diegenen die geen kaartje konden bemachtigen voor de uitverkochte voorstelling is er ook goed nieuws. De serie over de zoektocht van twee twintigers naar hun identiteit en hoe je volwassen wordt is vanaf vandaag ook te bekijken op VRT MAX.

  Regisseurs Kato De Boeck en Flo Van Deuren leerden elkaar kennen aan het RITCS en waren naast beste vriendinnen ook huisgenoten. Niet gek dus dat ze hun tijd als huisgenoten nu als inspiratie gebruiken voor Roomies. Roomies vertelt het verhaal van Bibi en Ama, twee lesbische vriendinnen in hun twintiger-jaren. In de hoop een betere versie van zichzelf te worden, trekken ze bij elkaar in op een appartement in Brussel. Elk op hun eigen manier, maar onder hetzelfde dak, komen ze tot nieuwe inzichten: het leven heeft geen handleiding, de liefde nog minder en zijzelf al helemaal niet. Het resultaat is een intieme reeks vol humor en herkenbaarheid.

  Het verhaal

  Tijdens hun laatste studiejaar beslissen Bibi (22) en Ama (25) bij elkaar in te trekken op een appartement in Brussel. Ondanks hun verschillende levensstijlen en uiteenlopende karakters denken de kersverse huisgenoten er samen helemaal klaar voor te zijn. Het enige wat hen nog rest, is uitzoeken wat die 'er' precies betekent. 

  Al gauw blijkt dat Bibi en Ama elk met een heel eigen agenda aan dit avontuur beginnen. De verantwoordelijke Bibi verhuist voor het eerst van het platteland naar de bruisende hoofdstad. Ze droomt van een romantische relatie met een vrouw en hoopt stiekem dat samenwonen met Ama, die openlijk lesbisch is, haar zal helpen het pad van de liefde te betreden. De losbandige Ama, daarentegen, woont al heel haar leven in Brussel en wil voorlopig niets meer met de liefde te maken hebben. Ze wil vrij en onafhankelijk zijn en hoopt dat samenwonen met de volgzame Bibi in een eigen appartement haar die mogelijkheid biedt.

  Muziek

  Een reeks als Roomies, gemaakt door en over jonge, eigenzinnige vrouwen, vroeg om een aftiteling die daarvan in het verlengde ligt. In samenwerking met Mounir Hathout (Sonhouse) werd daarom aan acht vrouwelijke of non-binaire artiesten uit België gevraagd om, voor elke eindgeneriek, een exclusief nummer te schrijven. Enkel voor aflevering drie werd een bestaand nummer gebruikt van Martha Da'Ro. Zij speelt Telma in de reeks.

  Het resultaat is een collectie frisse nummers van eigen bodem. Ondanks hun eigenheid en de verschillende genres hebben de nummers stuk voor stuk een potentieel om een breed publiek te bereiken. Onder meer Lara Chedraoui & Patrix, Juicy, Miss Angel en Tessa Dixson kropen in hun muzikale pen. Daarnaast werden er in de reeks ook nummers gebruikt van artiesten als Aili, B1980 en Fatal Error om een maximum aan Belgisch muzikaal talent aan bod te laten komen.


  Roomies: vanaf nu op VRT MAX. Vanaf maandag 17 oktober op Eén.

  Lees meer
 • Vergeten nummer van Freddie Mercury opnieuw na dertig jaar gevonden (+video)

  Brian May en Roger Taylor van Queen hebben een verloren gewaand nummer dat meer dan dertig jaar geleden werd ingezongen door Freddie Mercury teruggevonden en online geplaatst. Het nummer ‘Face it Alone’ werd tijdens de opnamesessies voor het album ‘The Miracle’ uit 1989 opgenomen maar kwam uiteindelijk toch niet op de lp terecht. Het werd onlangs opnieuw ontdekt door het productieteam van Queen nadat de originele tapes opnieuw werden beluisterd omdat ’The Miracle’ in november opnieuw wordt uitgebracht.

  In juni hintte drummer Roger Taylor al op de vondst tijdens een interview op BBC Radio2. Hij noemde het nummer toen ‘een klein juweel van Freddie’ dat ze helemaal vergeten waren maar dat ze nu toch met de fans wilden delen. In afwachting tot de rerelease van ‘The Miracle’ werd het nummer met een lyricvideo gelanceerd.

   

   

  Lees meer
 • Forbidden Colours brengt tweetalige versie uit van in Rusland verboden kinderboek

  De Brusselse LGBTQ-mensenrechtenorganisatie Forbidden Colours brengt het ‘verboden’ kinderboek ‘ Gewoon een gezin! - Juste une famille! (Just a family!)’ uit. De Belgische editie werd zowel in het Nederlands als in het Frans vertaald. Het boek van Lawrence Schimel, met illustraties van Elīna Brasliņa  zorgde  vorig  jaar voor heel wat ophef in Rusland en Hongarije.

  In de uitgave die Forbidden Colours uitbrengt worden de twee verhalen van Schimel gebundeld. In de verhalen van Schimel hebben de kinderen die de hoofdrol spelen ofwel twee moeders of twee vaders. Toen het boek vorig jaar in Rusland en Hongarije werd uitgebracht werd de impact van de anti-LGBTQ wetten, die in beide landen van kracht zijn, pijnlijk duidelijk.  

  Zo werden de twee verhalen gebundeld door de Hongaarse Stichting voor Regenbooggezinnen en werd het in Hongarije uitgebracht als tegengewicht voor de anti-LGBTQ propaganda die er verspreid wordt. Enkele weken later kreeg een boekhandel die het boek verkocht een boete van 700 euro opgelegd omdat de boekhandel de anti-LGBTQ wet overtrad. Volgens de lokale autoriteiten moest er voor verkoop op alle boeken een sticker aangebracht worden waarop te lezen stond dat de inhoud afweek van ‘de norm’ en dat de boeken een gedragspatroon toonde dat afweek van de traditionele genderrollen.

  Een maand later publiceerde de Russische LGBTQ+organisatie Sphere een eigen versie van het boek. Door de in 2013 goedgekeurde wet die LGBTQ-propaganda verbiedt moest er een sticker op het boek aangebracht worden dat het kinderboek enkel voor volwassenen was. In oktober 2021 werd er een huiszoeking in de kantoren van Sphere uitgevoerd en werden er verschillende exemplaren van het boek gevonden.  Op basis van de resultaten van die huiszoeking moest de organisatie in april van dit jaar op bevel van de rechter zichzelf ontbinden.  In het vonnis werd expliciet verwezen naar de teruggevonden kinderboeken die, volgens de rechtbank, niet-traditionele waarden promoten bij kinderen. Sphere ging tegen het vonnis in beroep maar dat werd op 7 september verworpen. Hierdoor moest één van de weinige nog actieve LGBTQ-organisaties de boeken neer leggen.

  Mede door deze gebeurtenissen, brengt Forbidden Colours het kinderboek uit in een tweetallige versie. De opbrengsten van de verkoop helpt de vanuit Brussel opererende organisatie om LGBTQ+ organisaties in Centraal en Oost-Europa te ondersteunen. 

  Het boek kan online besteld worden via de webshop van Forbidden Colours. Het is ook te koop in de Brusselse boekhandel Passaporta in de Antoine Dansaertstraat en in boekhandel Tulitu in de Vlaanderenstraat.

  Lees meer
 • Staande ovatie voor Close van Lukas Dhont op Filmfest Gent

  Regisseur Lukas Dhont mocht gisteren samen met zijn cast en crew, waaronder de jonge hoofdrolspelers Eden Dambrine en Gustav De Waele, het filmfestival van Gent openen. Voor de gelegenheid werd de rode loper omgetoverd tot een fleurig bloemenveld. Na afloop van de Close kreeg de cast en regisseur een staande ovatie. 

  Voor Dhont was het niet de eerste keer dat hij het Gentse filmfestival mocht openen. Dat deed hij ook met zijn debuutfilm 'Girl' in 2018.

  Close gaat over Leo en Remi, 13, vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.Voor Close werkte regisseur Lukas Dhont, net als voor Girl in 2018, samen met co-scenarist Angelo Tijssens. Vanaf 2 november is Close in de Belgische bioscopen te zien.

  Foto: Filmfest Gent/Jeroen Willems

  Lees meer
 • Video: Lof voor optreden Adam Lambert tijdens Strictly come dancing

  Queen-zanger Adam Lambert heeft vrijdag zijn nieuwe single “Mad about the boy” uitgebracht en mocht die zondag brengen in het dansprogramma ’Strictly come dancing’ op de BBC.  

  Lambert zong de hit opnieuw in voor een documentaire over de Britse toneelschrijver en liedjescomponist Sir Noel Coward, die het nummer in 1932 componeerde. Het nummer werd vooral bekend toen zangeres Dinah Washington het in 1964 inzong. Het nummer kwam vooral in het collectieve geheugen terecht nadat het gebruikt werd in een jeansreclame. 

  Zondag bracht Adam Lambert zijn nieuwe single dus in het populaire dansprogramma van de BBC. Gekleed in een stijlvolle smoking, stond hij omringd door een zeskoppig orkest op een verhoog terwijl de professionele dansers Nikita Kuzmin en Carlos Gu het beste van zichzelf lieten zien. Na de uitzending kreeg zowel Adam Lambert als de beide dansers lovende kritieken op sociale media.

  Bekijk het bewuste fragment hier onder.

  Foto: BBC/YouTube

  Lees meer
 • Camille Dhont gaat hoofdrol spelen in nieuwe telenovelle

  Camille Dhont gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe telenovelle die in de loop van 2024 te zien zal zijn op VTM. Die splinternieuwe reeks verschijnt in de loop van 2024 op het scherm. De reeks, die de telenovelle Lisa moet opvolgen, wordt opnieuw een modern sprookje, dat dit keer overgoten wordt met een muzikale saus. De reeks vertelt het verhaal van een bijzonder talentvol meisje met een gouden stem, dat verplicht wordt haar talent voor de buitenwereld te verbergen. Hoe hard ze ook droomt van een leven vol zang en muziek. 

  “De combinatie van zingen, dansen en acteren: dat is hoe het sprookje voor mij zo’n drie jaar geleden is begonnen”, zo zegt Camille. “Dat ik de drie dingen die ik het liefste doe nu opnieuw mag combineren in een nieuw sprookjesverhaal is gewoon geweldig. Zelf hou ik erg veel van het telenovelle-genre. Niets gezelliger dan onder een dekentje meeleven met een romantisch en dromerig verhaal, dat tegelijk spannend en meeslepend is. Ik kijk er enorm naar uit om nu zelf deel uit te maken van dat sprookje en in de huid te kruipen van een jong meisje dat haar dromen wil najagen, zoals ook ik dat heb gedaan.”

  De opnames van de nieuwe telenovelle starten in 2023 en de uitzendingen volgen in 2024 bij VTM, als opvolger van Lisa. De titel van de reeks en de volledige cast, worden later bekendgemaakt. 

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste