Media

  • My Little Pony krijgt 18+ label in Rusland

    De Russische online filmdatabank Kinopoisk heeft het leeftijdsadvies voor de populaire tekenfilmserie My Little Pony: Friendship Is Magic opgetrokken tot 18+. Daarbij wordt dus aangeraden dat  de tekenfilmserie voor kinderen enkel bekeken mag worden door volwassenen. De beslissing van Kinopoisk om het leeftijdsadvies op te trekken lijkt gebaseerd te zijn met de “nieuwe wettelijke bepalingen” die de afgelopen tijd in Rusland zijn doorgevoerd. Zo is er enerzijds het verbod voor ‘propaganda van alternatieve levenstijlen’ bij minderjarigen in de media en de beslissing van het Hooggerechtshof vorige week waarbij de LGBTQ-beweging als extremistisch bestempeld werd en iedereen die ertoe behoort of promotie ervoor maakt strafbaar gesteld kan worden. 

    Kinopoisk gaf geen verklaring voor de aanpassing maar verschillende sociale media kanalen merken op dat een van de personages, Rainbow Dash, afgebeeld wordt met een maan en staart in de kleuren van de regenboog. Dat zijn immers ook de kleuren op de regenboogvlag die als symbool door de LGBT-beweging wordt gebruikt.

     

    Lees meer
  • Makers Anne+ werken aan nieuwe queerfilm

    Hanna van Vliet, Maud Wiemeijer en Valerie Bisscheroux, de makers van de serie ANNE+, zijn druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe film. Dat lieten de makers weten via Instagram. De film zal de naam Knalpot meekrijgen en zal ook geen vervolg zijn op de serie Anne+, die ook in ons land via ondermeer Netflix te zien was.

    “OMG we kunnen eindelijk weer iets met jullie delen! We zijn bezig met een nieuwe film!! Het is geen vervolg ANNE+, maar natuurlijk wel weer lekker queer”, schrijft het trio op Instagram. 

    Eind september werd bekend dat de drie makers bezig waren met nieuwe projecten. Nu blijkt het dus om een film te gaan. Ook hebben ze de voor de film een subsidie gekregen van het Filmfonds. 

    De BNNVARA-serie ANNE+ telde twee seizoenen en verscheen tussen 2018 en 2020. In 2021 volgde een film, gebaseerd op de serie. De serie  kreeg zowel binnen Nederland als in het buitenland lovende kritieken door onder meer de verfrissende stijl en queer representatie.

    Lees meer
  • Radio 1 lanceert podcast Positief naar aanleiding van Wereld Aidsdag

    In aanloop naar Wereld Aidsdag lanceert Radio 1 de podcastreeks ‘Positief’. Christophe en Laurence, twee Gentenaars die leven met hiv, brengen hun verhaal in de podcast voor Radio 1 en laten in Iedere aflevering ook een expert aan het woord die meer informatie over kan geven.

    Positief blijven als je positief bent

    Vandaag leven in België iets minder dan 18.000 mensen met hiv. Dat is geen kleine groep en toch zullen weinig mensen kunnen zeggen dat ze iemand kennen met hiv. Dat komt voornamelijk door het stigma dat nog steeds bestaat, ondanks een spectaculaire medische evolutie de laatste jaren. 

    Om dat stigma verder te breken én om de kennis over hiv algemeen te verhogen, besloten Christophe en Laurence om een podcast te maken. Elk vanuit hun eigen perspectief vertellen ze hun ervaring over leven met hiv en daar zit wel wat verschil op: terwijl Laurence al 16 jaar stilletjes zwijgt over haar hiv-status en er nu pas mee naar buiten komt, was het voor Christophe zo goed als meteen na zijn diagnose duidelijk dat hij dit wereldkundig zou maken.

    Want hoe blijf je positief als je positief getest hebt? Het is een hele shock om het nieuws van een positieve diagnose te vernemen, daar gaat het in de podcast ook over. Maar ook hier is licht aan het einde van de tunnel. Niet alleen is hiv niet meer wat het was 30 jaar geleden, met de nodige steun kan opnieuw perspectief geboden worden.

    N=N / U=U

    De podcast bevat heel wat informatie over hiv maar maakt het ook concreet met het persoonlijk verhaal van Christophe en Laurence. Al geven we graag alvast enkele kernboodschappen mee die als een rood lintje doorheen de afleveringen loopt. De revolutionaire doorbraak dat het virus vandaag zo goed onder controle kan gebracht worden dat een overdracht niet meer mogelijk is, is ongetwijfeld een van de belangrijkste punten die in het achterhoofd moet blijven kleven. Niet-detecteerbaar is Niet-overdraagbaar (N=N) of Undetectable is Untransmittable (U=U) is dé boodschap.

     

    N=N / U=U is ook bijzonder belangrijk bij het verder doorbreken van het stigma. De angst die bestaat, is eigenlijk nergens meer voor nodig en mensen die leven met hiv kunnen daardoor gemakkelijker over hun hiv-status communiceren. Het is hopelijk het begin van een positieve evolutie in de afbraak van het hiv-stigma.

     

    Positief is een podcast van House of Media voor Radio 1.

    .

    Lees meer
  • Sharon en Karen trouwen als vijfde koppel in Blind Getrouwd

    Nu Blind Getrouwd er voor de vier koppels erop zit pakt VTM GO uit met een reeks van korte afleveringen waar een lesbisch huwelijk centraal staat. Sharon is de gelukkige want zij mocht als vijfde in het huwelijk treden met Karen. In de  vier korte afleveringen, die na de finale via VTM GO te zien zijn wordt het koppel gevolgd.

    In de eerste aflevering maakte Vlaanderen kennis met Sharon (33), een begeleidster van mensen met een verstandelijke beperking en vooral ook: de match die experten Sarah Hertens, Wim Slabbinck en Filip Geelen vonden voor dierenartsassistente en chocolatier Karen (27). In de derde aflevering van de VTM GO-SHORTIE, ontdekte Karen eindelijk zélf wie haar echtgenote was, amper enkele minuten voor het jawoord van de dames.

    “Wat een knappe vrouw!”. Zowel Karen als Sharon waren stevig onder de indruk van mekaar toen ze elkaar voor het eerst zagen. De spanning gleed zichtbaar van hen af en al snel bleek dat de klik er niet alleen fysiek was. De dames voelden zich instant op hun gemak bij elkaar. En nu begint het avontuur pas écht. Karen en Sharon staat immers exact hetzelfde te wachten als de andere Blind Getrouwd-koppels: een trouwfeest met alles erop en eraan, een huwelijksreis en een 6 weken durende periode van samenwonen, met op het einde van de rit één prangende vraag: zijn ze klaar voor de rest van hun leven samen en blijven ze getrouwd?

    De eerste vier afleveringen van ‘Blind Getrouwd - Het Vijfde Huwelijk,’ zijn nu reeds te bekijken op VTM GO. Elke zaterdag zijn er 4 nieuwe afleveringen beschikbaar.

    Lees meer
  • Margriet Hermans en Steve Willaert opgenomen in Radio2 Eregalerij

    Zangeres Margriet Hermans en pianist, componist, arrangeur en producer Steve Willaert zijn donderdagavond toegevoegd aan de Eregallerij van Radio 2.Daarnaast kregen ook drie nummers een plekje in de Radio2 Eregalerij: ‘Allemaal’ van Wim Soutaer, ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’ van Wannes Van de Velde en ‘Wrong’ van Novastar.

    Margriet Hermans: Van zangeres tot politica en weer terug naar zangeres

    Rond de eeuwwisseling verklaarde Margriet Hermans dat, ze ondanks ze getrouwd was met een man, biseksueel te zijn. Bij het grote publiek werd ze vooral bekend als zangeres van hits zoals  ‘Een vriend’ (1989), ‘Alle mooie mannen zijn zo lelijk als ik jou zie’ (1990) en ‘Laissez Rouler Le Bon Temps’ (1994), als presentatrice van haar talkshow ‘Margriet’ en haar optreden in spelprogramma’s zoals ‘De Drie Wijzen’ en ‘Zeg eens euh’.

    Ook was ze politiek actief bij achtereenvolgens de partijen ID21,Spirit en VLD/OpenVld. Ze maakte van haar positie gebruik om een lans te breken voor de Vlaamse muziek. Zo was ze van 1999 tot 2009 Vlaams parlementslid en van 2004 tot 2009 gemeenschapssenator. Ze was holebi-meter voor Open Vld in de senaat. Ook zette ze zich als vast lid van de Parlementaire Assemblee van de OVSE in voor de vrouwenrechten en gelijke kansen en het voorkomen van discriminatie van holebi's. In het Vlaams Parlement zette zij zich in voor meertalenonderwijs en volgde zij de mediadossiers op. Op 13 februari 2008 was zij tegenkandidaat van de toenmalige partijvoorzitter Bart Somers voor het voorzitterschap van Open Vld. Daarbij behaalde ze maar 23 procent van de stemmen waardoor Bart Somers opnieuw voorzitter werd. Een jaar later geraakte door het slechte resultaat van Open Vld in Antwerpen niet meer verkozen. In 2007 werd Margriet tot Ridder in de Leopoldsorde benoemd. In 2022 maakte ze een muzikale comeback en won ze Radio 2 Zomerhit met 'Lekker blijven hangen', een cover van 2 Fabiola's She's After My Piano.

    De muziekmakers en nummers krijgen de bekroning omdat ze enorm veel betekend hebben voor de Vlaamse muziek. In de vorige editie viel die eer nog te beurt aan Soulsister, Wouter Van Belle, ‘Soldiers of love’ van Liliane Saint-Pierre en ‘Het kan niet zijn’ van Will Tura.

    Foto: Radio2/VRT

    Lees meer
  • Sven Pichal onder electronisch toezicht geplaatst

    Sven Pichal heeft na bijna 90 dagen de gevangenis van Turnhout mogen verlaten. De voormalige radiopresentator werd eerder deze week door de onderzoeksrechter onder electronisch toezicht geplaatst. Zijn advocaat Walter Damen haalde Pichal op in de gevangenis.

    Eind augustus werd Pichal opgepakt op verdenking van het bezit en het verspreiden van beelden van seksueel kindermisbruik. Hij was betrokken in een grotere zaak waarbij ook acteur R.D.B. (34) en B.D. (35) betrokken zijn. Nadat hij opgepakt werd diende Pichal zijn ontslag in bij de VRT.

    Foto: VRT

    Lees meer
  • Russische muziekzender haalt regenboog uit videoclip uit vrees voor boete

    Een Russische televisiezender heeft een regenboog uit een K-pop videoclip verwijderd uit vrees dat de clip in zou gaan tegen de in het land van kracht zijnde LGBT-propaganda wetten. 

    TNT Music, dat in een van zijn programma’s een hitlijst uitzendt die volledig bestaat uit K-pop nummers,  zond de clip die de groep Seventeen maakte voor hun nummer ‘God Of Music’ wel uit maar verving de regenboog die in de achtergrond te zien is door een grijze wolk.

    Sinds 2013 is er in Rusland een wet van kracht die zogenaamde ‘LGBT propaganda’ verbiedt. Hierdoor is het verboden om informatie te verspreiden over niet traditionele-levensstijlen te verspreiden onder minderjarigen.

    Afgelopen zomer kreeg TNT Music reeds een boete van 1 miljoen roebel (ongeveer 10.000 euro) omdat er vier inbreuken op die wet werden vastgesteld omdat het de videoclip toonde van “Summer Really Hurt Us” van  de Finse zangeres Alma.

    Volgens de Moscow Times riskeert de zender ook nog een boete van 16 miljoen roebel (160.000 euro) voor vier andere inbreuken op de ‘LGBT propaganda’ wet.

    Lees meer
  • Non-binaire muzikant Ester heeft nieuwe EP Laundry uit

    De Amerikaanse kunstenaar en muzikant Anna Holmquist (zij/hen) heeft  hun nieuwe EP ‘Laundry’ uitgebracht via het Nederlandse indie label AudioSport Records. Samen met bandgenoot en cellist Katelyn Cohen vormt Holmquistde formatie Ester.De nieuwe EP bestaat uit acht liedjes waaronder verschillende nieuwe nummers en enkele herinterpretaties van nummers van  het album ‘Turn Around’.

    De uit Chicago afkomstige Anna Holmquist heeft het grootste deel van hun leven muziek gemaakt. Ze hebben zelfs samengewerkt en opgetreden met de eigenzinnige indie-rockband The Curls. Enkele hoogtepunten van hun tijd bij The Curls zijn onder andere het gebruik van een door Holmquist mede-geschreven nummer in de Netflix serie ‘Jessica Jones’ en optredens op het Pitchfork Music Festival in 2018. Holmquist beheert ook de grappige ‘Bad Songwriter Podcast’, waar artiesten huiverend luisteren naar hun vroegste composities. Artiesten als Speedy Ortiz, Ratboys, Melkbelly en Diane Coffee waren al te gast in de podcast. 

    ‘Laundry’ is de eerste, langverwachte release van Holmquist sinds 2020 toen ze hun laatste  album ‘Turn Around’ uitbracht.

    ‘Laundry’ is een soberdere release dan het laatste album ‘Turn Around’. Holmquist's zang en gitaarspel nemen het grootste deel van de ruimte in beslag, terwijl bandlid Katelyn Cohen de open ruimte opvult met haar arrangementen op de cello. "Ik schreef het nummer 'Laundry' nadat ik de grootste wasserette ter wereld had bezocht in Berwyn, Illinois”, zo vertelt 

    Anna Holmquist over het titelnummer van hun nieuwe EP.” Het gaat over de, soms onzekere, gevoelens die zich manifesteren wanneer je begint te daten met een nieuw iemand. Wanneer je jezelf begint af te vragen of ze iemand zijn van wie je zou kunnen houden en die van jou zou kunnen houden. Als alles nog onzeker en nieuw is."

    Lees meer
  • L'élection de Mister International Rubber change de nom et devient neutre en termes de sexe

    Le week-end dernier, à Chicago, Mr. International Rubber a été élu pour la 27e fois. Lors de la remise du titre, l'organisation a annoncé que le nom du titre sera changé à partir de l'année prochaine et qu'il deviendra neutre en termes de sexe. Cette année, neuf candidats de six pays ont participé à l'élection. Finalement, AJ Huff de San Francisco (États-Unis) est devenu le nouveau Mr. International Rubber, avec Rolo de Dublin (Irlande) et Dante Wood d'Amsterdam (Pays-Bas) respectivement comme son premier et deuxième dauphin.

    Lors de la remise du titre, l'organisation a également annoncé que, à partir de l'année prochaine, le concours se déroulera sous le nom de MIR et que l'événement sera inclusif en termes de sexe. "En révisant l'intention de l'organisation, il a été décidé de supprimer la barrière de sexe du concours et d'accueillir tous les participants intéressés, quelle que soit leur identité de sexe", a déclaré l'organisation dans un communiqué de presse après l'événement. "À partir de MIR28, tous les participants concourront sur la même scène lors d'un concours inclusif en termes de sexe. Le gagnant du concours pourra ensuite choisir le titre honorifique qui le représente le mieux en tant que détenteur du titre MIR. Cela peut être l'un des suivants : Mr. International Rubber ; Ms. International Rubber ; Mx. International Rubber ; ou MIR International Rubber Ambassador." En rendant le concours inclusif en termes de sexe, l'organisation de Mister International Rubber suit une tendance déjà adoptée par plusieurs autres concours afin d'être aussi inclusif que possible. "La suppression de la barrière de sexe à MIR garantira que tous les titulaires de titres en caoutchouc et les participants indépendants auront une scène internationale pour briller, quelle que soit leur identité de sexe", a déclaré l'organisation. "MIR a été inclusif en termes de sexe à tous égards au cours des dernières années, sauf en ce qui concerne le groupe de participants. Il y a eu des jurés de tous sexe, des vendeurs de tous sexes, le personnel est diversifié en termes de sexe, tout comme le leadership exécutif de l'organisation. Le programme du week-end a inclus des fêtes pour femmes, des fêtes pour hommes et des fêtes inclusives en termes de sexe. Les bourses étaient ouvertes à tous les sexe, et notre public est également devenu progressivement plus diversifié." MIR28 aura lieu l'année prochaine du 17 au 24 octobre à Skokie, Illinois (États-Unis).

    Lees meer
  • Mister International Rubber verkiezing verandert van naam en wordt genderneutraal

    Het afgelopen weekend werd in Chicago voor de 27ste keer Mr. International Rubber gekozen. Tijdens de uitreiking van de titel maakte de organisatie bekend dat de titel vanaf volgend jaar van naam veranderd en genderneutraal wordt.

    Dit jaar namen negen kandidaten uit zes landen deel aan de verkiezing. Uiteindelijk werd AJ Huff uit San Francisco (VS) de nieuwe Mr. International Rubber met de uit Dublin (Ierland) afkomstige Rolo en Dante Wood (Amsterdam, Nederland) als respectievelijk zijn eerste en tweede ereheer.

    Tijdens de uitreiking maakte de organisatie ook bekend dat vanaf volgend jaar de wedstrijd gehouden zal worden onder de naam MIR en dat het evenement genderinclusief wordt. “Bij het herzien van de intentie van de organisatie is besloten om de genderbarrière van de wedstrijd op te heffen en alle geïnteresseerde deelnemers ongeacht hun genderidentiteit welkom te heten”, zo liet de organisatie na afloop in een persbericht weten. “Vanaf MIR28 zullen alle deelnemers strijden op hetzelfde podium in een genderinclusieve wedstrijd. De winnaar van de wedstrijd kan vervolgens de aanspreektitel kiezen die hen het beste vertegenwoordigt als de MIR-titelhouder. Dit kan een van de volgende zijn: Mr. International Rubber; Ms. International Rubber; Mx. International Rubber; of MIR International Rubber Ambassador.”

    Met het genderinclusief maken van de wedstrijd volgt de organisatie van Mister International Rubber een trend die verschillende andere verkiezingen reeds hanteren om zo inclusief mogelijk te zijn. “Het verwijderen van de genderbarrière bij MIR zal ervoor zorgen dat alle rubber-titelhouders en onafhankelijke deelnemers een internationaal podium krijgen om op te schitteren, ongeacht hun genderidentiteit”, aldus de organisatie.

    “MIR is de afgelopen jaren in alle opzichten genderinclusief geweest, behalve in de deelnemersgroep. Er zijn juryleden van alle genders geweest, verkopers van alle genders, het personeel is genderdivers, net als het uitvoerend leiderschap van de organisatie. Het weekendprogramma heeft vrouwenfeesten, mannenfeesten en genderinclusieve feesten opgenomen. Beurzen waren open voor alle genders, en ons publiek is ook gestaag diverser geworden.”

     

    MIR28 gaat volgend jaar door van 17 tot 24 oktober in Skokie, Illinois (VS).

    Foto: Mister International Rubber (Mr. International Rubber 27, AJ Huff of San Francisco, USA (Center),1st Runner Up, Rolo of Dublin, Ireland (Left),2nd Runner Up, Dante Wood of Amsterdam, The Netherlands (Right))

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste