Media

  • Natuuractivisten viseren ook kunstwerk van Andy Warhol

    Ook een BMW die door de Amerikaanse pop-art kunstenaar Andy Warhol werd beschilderd is vrijdag in Milaan het doelwit geworden van milieuactivisten. Vier militanten van de groepering Ultima Generazione (laatste generatie) strooiden acht kilo bloem uit over de BMW M1 uit 1979 die in de Fabbrica del Vapore tentoongesteld staat. Daar gaat momenteel een retrospectieve met werk van Andy Warhol door.

    Volgens berichten zouden ook tenminste twee militanten hun handen hebben vastgekleefd op de vloer van de tentoonstellingsruimte.

    Daarmee komt de door Warhol beschilderde BMW in het rijtje van kunstwerken dat de voorbije paar weken door milieu-activisten beklad werd. Eerder gebeurde dit reeds met een schilderij van Goya in Madrid, de 'Zonnebloemen' van Van Gogh in Londen en een meesterwerk van Claude Monet in Berlijn.

    Foto:Davidwiz~commonswiki

    Lees meer
  • Vlaanderen neemt zaterdag in Antwerpen afscheid van Will Ferdy

    De afscheidsplechtigheid van zanger Will Ferdy zal op zaterdag 19 november om 11 uur plaatsvinden in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk op Linkeroever in Antwerpen. Dat laat zijn manager weten. Het LGBTQ-icoon overleed vorige week op 95-jarige leeftijd. In 1970 outte hij zich als eerste bekende Vlaming op de nationale televisie als homoseksueel en maakte zo de thematiek bespreekbaar.

    Will Ferdy was al een tijd ziek en werd aan het einde van zijn leven behandeld voor de ziekte van Parkinson. Toch leefde hij nog altijd zelfstandig in zijn serviceflat op Linkeroever. Daar is hij ook overleden in het bijzijn van familie.

    De urne van Will Ferdy zal op een later te bepalen tijdstip en in intieme kring begraven worden.

    Lees ook: Will Ferdy, de eerste bekende Vlaming die uit de kast kwam, overleden.

    Lees meer
  • Maarten Truijen is de nieuwe Mister Gay Belgium

    In zaal Elckerlyck in Antwerpen is 33-jarige Limburger Maarten Truijen verkozen tot nieuwe Mister Gay Belgium.  Hij volgt hiermee de in 2020 verkozen Joren Houtevels op die vorig jaar te horen kreeg dat hij vanwege de Corona-pandemie een jaar langer ambassadeur van de Belgische Lgbtq-gemeenschap mocht zijn. Eerste ere-heer werd de 28-jarige Antwerpenaar Tim Küsters. De 34-jarige Jonas Defruyt uit West-Vlaanderen werd derde in de verkiezing.

     

    Meer dan 109 mannen stelden  zich dit jaar kandidaat voor de Mister Gay Belgium verkiezing. Daaruit werden uiteindelijk twaalf finalisten gekozen die de afgelopen maanden een intensief programma met allerlei workshops volgden en een eigen campagne uitwerkten met een zelf gekozen thema. Zaterdagavond moesten de twaalf kandidaten ten slotte  nog het beste van zichzelf laten zien in een spetterende show en voor een jury van bekende Vlamingen.

    Maarten Truijen is  33 jaar, woont in het Limburgse Kinrooi en heeft een eigen praktijk als spiritueel coach en had nooit verwacht dat hij de nieuwe Mister Gay Belgium zou worden toen hij zich begin dit jaar kandidaat stelde. “Mijn doel was voornamelijk de wereld een stukje mooier te maken. Mijn intentie is gewoon liefde verspreiden, een beetje zelfliefde en liefde voor anderen. Ik denk dat  de wereld daar na een paar sombere jaren echt nood aan heeft.”

    Dat was ook het thema samen met zelfdodingen waar Maarten zich de afgelopen maanden voor inzette en waar hij ook het komende jaar de nadruk zal opleggen. “Zelfliefde en zelfacceptatie vind ik gewoon de belangrijkste waarden die je in het leven kan hebben. Je bent wie je bent. En het stuk zelfdoding omdat ik vind dat je er toch nog teveel mensen zichzelf omwille van hun geaardheid van het leven beroven.”

    Tim Küsters (28) uit Lint en Jonas Defruyt (34) uit Oedelem, werden respectievelijk de eerste en tweede ereheer. 

    Naast de hoofdtitel van Mister Gay Belgium 2022 werden er ook andere titels uitgereikt: Mister Fotogeniek ging naar de West-Vlaamse Ben Vanhuyse (19). Mister Sympathie was ook voor de Limburger Maarten Truijen en Mister Charity ging eveneens naar Ben Vanhuyse.

    Lees meer
  • Nederlandse ochtendshow besteed geen aandacht meer aan WK Voetbal na homofobe uitspraken

    De  ochtendshow ‘Jan-Willem start op’ op de Nederlandse zender NPO2 gaat geen aandacht besteden aan de komende wereldbeker voetbal in Quatar. Dat hebben de presentatoren Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte besloten na de omstreden uitspraken van WK-ambassadeur Khalid Salman. Die zei in een Duitse documentaire dat homoseksualiteit een vorm van hersenbeschadiging is.

    Dinsdag werd de documentaire  op de Duitse zender ZDF uit gezonden. Daarin noemde Khalid Salman  homoseksualiteit "een mentaal defect" en zei hij ook dat hij problemen heeft met kinderen die homoseksuele mensen zien.Ook hamerde de oud-international erop dat homoseksuele voetbalfans niet mochten tonen dat ze homo zijn. "Tijdens het WK komt er van alles het land binnen. Laten we het bijvoorbeeld hebben over homo's. Het belangrijkste is dat iedereen zal accepteren dat ze hier komen. Maar ze zullen onze regels moeten accepteren." Daarop werd het interview door de persvoorlichter van de FIFA afgebroken.

    Afgelopen woensdag hadden Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte het over de bewuste uitspraak tijdens hun programma. Daarin zei Jan-Willem Roodbeen die uitspraak schandalig. "Het is geen verrassing, maar het stapelt zich op. Ik neig er steeds meer naar het hele WK links te laten liggen. “

    Die suggestie kreeg redelijk wat bijval van luisteraars waarop de presentatoren beslisten om het tijdens hun komende uitzendingen  geen aandacht meer  te besteden aan het WK.

    “Ik heb de hele tijd gedacht, het wk wordt er georganiseerd en wat help je de mensen  die als slaaf hebben gewerkt daar en de stadions gebouwd hebben, daarmee  als je  het WK links te laten liggen”, zo kwam Jan-Willem Roodbeen erop terug. “Het is misschien wel mooi om daar een statement af te geven maar dat is niet realistisch. Ik denk steeds meer dat we hier  in Nederland een statement kunnen  afgeven in plaats van in Qatar. Dan kunnen ze bij de KNVB misschien ook een keer hun rug rechthouden."

    Homoseksualiteit is illegaal in Quatar en iedereen die er veroordeelt wordt voor homoseksueel gedrag kan er bestraft worden met een gevangenisstraf tot zeven jaar. Moslims kunnen zelfs door de van kracht zijnde Sharia wetgeving de doodstraf krijgen.

    Lees meer
  • Will Ferdy, de eerste bekende Vlaming die uit de kast kwam, overleden.

    LGBTQ-icoon en Vlaamse zanger Will Ferdy is op 95-jarige leeftijd overleden. In 1970 outte hij zich als eerste bekende Vlaming op de nationale televisie als homoseksueel en maakte zo de thematiek bespreekbaar.

    Werner Ferdinande wordt  op 9 maart 1927 geboren. Aan het begin van zijn carrière neemt hij het pseudoniem Will Ferdy aan en scoort vervolgens met  liedjes als 'Het Schrijverke' en 'Christine' grote hits. Zijn grootste hit Christine was eerst een gedicht met als titel ‘Mijn vriend’ waarin hij het had over een ontmoeting met de man waarmee hij drie jaar lang een relatie had maar die zelf niet uit de kast wou komen. Will Ferdy vervrouwelijkte het nummer en bracht het uit als ‘Christine’.Ook in Nederland trad hij regelmatig op.  Op 4 december 1970 was hij te zien in het programma 'Inspraak' dat toen aandacht bestede aan homoseksualiteit. In de aflevering ‘Zo zijn’ getuigde hij  over zijn homoseksuele geaardheid nadat hij eerder hetzelfde had gedaan op de radio. ‘Het is beter om gehaat te worden om wat men is, dan geliefd te worden om wat men niet is”, zo citeerde Will Ferdy de Franse schrijver  André Gide in Inspraak.

    Hij kreeg hiervoor in 2015 de Lifetime Achievement award van de Belgische LGBTQ-organisatie Cavaria. 

    Ferdy heeft ook toneel gespeeld, radioprogramma's gepresenteerd en drie autobiografische boeken geschreven: 'Zo ben ik nu eenmaal', 'De waarheid' en 'De moeilijke jaren'.

    Lifetime achievement Award voor Will Ferdy

    Coming Out Verhalen:Will Ferdy

    Lees meer
  • Zanger Aaron Carter dood teruggevonden in bad

    De biseksuele zanger en voormalig kindsterretje Aaron Carter, broer van Nick Carter van de Back Street Boys, is afgelopen zaterdag dood terug gevonden in een badkuip in zijn woning in Californië. Hij werd 34 jaar. 

    Carter kwam in 2017 er voor uit dat hij biseksueel was. Hij begon zijn carrière als  kindster   toen hij In 1997  in het voorprogramma mocht spelen van de Backstreet Boys. Op negenjarige leeftijd bracht hij zijn eerste album uit. Hij scoorde hits met “Crush On You”,“I’m All About You,” “I Want Candy, “Aaron’s Party (Come Get It)” en “Crazy Little Party Girl” Als jonge tiener was hij te zien in televisieprogramma’s op Nickelodeon en het Disney kanaal. Zo speelde hij zichzelf in “Lizzie McGuire” waar hij het hoofdpersonage, gespeeld door Hilary Duff, haar eerste kus gaf. Hij raakte ook betrokken in een driehoeksverhouding tussen Hilary Duff en Lindsay Lohan.Toen hij begon te rappen maakte hij meteen komaf met zijn brave imago van kindsterretje.

    In de jaren die volgden worstelde Aaron Carter met verschillende verslavingen waarvoor hij zich verschillende keren liet opnemen. Dat leidde ook tot een gespannen situatie met zijn familie. In 2019 maakte hij bekend dat hij bipolair en schizofreen was.

    Foto: Wikimedia/Peter Dzubay

    Lees meer
  • Nicole van ‘Nicole & Hugo’ overleden op 76-jarige leeftijd

    De Vlaamse zangeres Nicole Josy, bekend van het duo Nicole en Hugo, is donderdagavond op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een val.  Dat heeft haar manager bevestigd.

    “Ze heeft zich mistrapt op een klein trapje en is op haar hoofd gevallen", klinkt het. “Ze is dus niet aan haar ziekte overleden.” Eerder dit jaar raakte bekend dat Nicole aan de ziekte van Alzheimer leed. Ook werd vorig jaar bekend dat Nicole opnieuw getroffen was door kanker.Het was reeds de derde keer dat de zangeres een kankerdiagnose te verwerken kreeg.

    Nicole Josy vormde samen met haar echtgenoot Hugo Sigal het bekende duo Nicole en Hugo. Hun bekendste hit is zonder twijfel ‘Goeiemorgen, morgen’, waarmee het duo aan het songfestival van 1971 zouden deelnemen. Op het laatste moment ging dit echter niet door omdat Nicole net voor de afreis naar Dublin ziek werd. Jacques Raymond en Lily Castel vervingen hen toen. Twee jaar later konden ze wél naar het Songfestival, dit keer met het nummer ‘Baby, Baby’..Daarmee eindigden ze  toen op de laatste plaats.Nicole en Hugo schamen zich niet voor het feit dat ze op de laatste plaats  op het Eurovisie Songfestival van 1973 stranden met 'Baby Baby'. Het optreden in Luxemburg behoort tot het collectieve geheugen van elke Songfestivalliefhebber. 

    Nicole en Hugo droegen holebi's een warm hart toe. Zo traden ze meermaals op tijdens Antwerp Pride en waren ze peter en meter van het culturele luik tijdens de EuroGames in Antwerpen. Niet alleen traden ze toen op tijdens de playbackshow met Eurosongfestivalhits die toen gehouden werd maar stonden ze er ook op om die show in de Bourla te presenteren. 

     

     

    Lees meer
  • Heartstopper-acteur Kit Conner gedwongen om uit de kast te komen

    De Britse acteur Kit Connor die bekend werd door de Netflix-serie ‘Heartstopper’ heeft afgelopen maandag  bekend gemaakt dat hij biseksueel is. De achttienjarige acteur kreeg heel wat kritiek dat hij aan queerbaiting zou doen nadat hij in Parijs gefotografeerd was terwijl hij de hand van een meisje vasthield. Naar eigen zeggen werd hij gedwongen om voor zijn seksuele geaardheid uit te komen.

    De acteur speelt in de serie Heartstopper een biseksuele jongen. Internettrollen op sociale media eisten dat hij ook in het echte leven uit de kast zou komen. Volgens hen hield hij homoseksuele fans van de serie aan het lijntje door dat niet te doen. Die kritiek nam alleen maar toe nadat de bewuste foto gemaakt werd. Conner verwijderde daarop Twitter van zijn telefoon maar installeerde de app maandag terug om een bericht te posten dat hij ‘gedwongen’ was om tegenover zijn fans uit de kast te komen. "Ik ben bi. Proficiat om een 18-jarige te dwingen om zich te outen", zo schreef hij. "Ik denk dat sommigen van jullie het nut van de serie niet begrijpen."

    Daarmee heeft hij het over een fragment in de serie waarin gezegd wordt dat iedereen verwacht dat je uit de kast moet komen als je niet heteroseksueel bent. (Zie het bewuste panel uit de strips waar op de serie gebaseerd is)

     

     

    Lees meer
  • Documentaire over Marieke Vervoort volgend jaar in de bioscoop

    Vanaf 1 februari komt de inspirerende documentaire Marieke, addicted to life,  over de laatste 3 levensjaren van onze buitengewone paralympisch topatlete Marieke 'Wielemie' Vervoort uit in bioscoop.  Aan de hand van het verhaal van Marieke onderzoekt deze film de existentiële en morele vragen over de manier waarop we reflecteren over sterven én leven. 

    In 2016 wordt Marieke Vervoort wereldwijd bekend, na haar zilveren en bronzen overwinning op de Paralympics in Rio. Tijdens de persconferentie in Rio vertelt Marieke aan de wereld dat ze sinds 2008 beschikt over de schriftelijke toestemming voor euthanasie, maar dat ze wil blijven leven, tot de fysieke pijn niet meer te dragen valt. Met deze open en eerlijke, maar voor velen toch ook choquerende verklaring krijgt Mariekes verhaal plots internationale aandacht.

    “Ik ontdekte het verhaal van Marieke Vervoort in de New York Times in september 2016”, zo laat regisseur Pola Rapaport weten. “Enkele dagen daarvoor had ze de zilveren medaille gewonnen in de 400 meter rolstoelracen op de Paralympics in Rio. Ze intrigeerde me meteen: de wijze waarop ze sprak over haar euthanasiedocumenten en hun paradoxaal effect op haar, nl. om elk moment ten volle te willen leven tot haar eigen gekozen sterfdatum. Haar gezicht en voorkomen waren fascinerend: wie was deze betoverende, intelligente, androgyne Europese atlete, die geheel onverwacht zo'n controversieel onderwerp aansneed, dat mij persoonlijk raakte?” 
    Exact 20 jaar geleden werd euthanasie gelegaliseerd in België, als tweede land na Nederland. Er zijn nog maar weinig landen wereldwijd waar euthanasie wettelijk geregeld is. Er bestaat dan ook een enorme controverse over de Belgische regelgeving. Het was nooit Mariekes bedoeling om een politieke activiste te worden in het debat rond het al dan niet legaliseren van euthanasie. In haar zoektocht naar een menselijke oplossing voor haar persoonlijk lijden sprak ze zich wel moedig uit en werd ze een belangrijk figuur in het debat rond menswaardig levenseinde. Op 22 oktober 2019 koos Marieke Vervoort ervoor om uit het leven te stappen. Daarmee verloor ook  de Belgische LGBT-gemeenschap een rolfiguur want in 2015 kwam de atlete tijdens een interview met Tv familie  uit de kast als lesbienne. "Voor mij is het duidelijk, ik ben voor de vrouwen”, zei ze toen.

    Lees meer
  • Eervolle vermelding voor Sarah in Genderland bij prestigieuze televisieprijzen

    De tweedelige serie ‘Sarah in Genderland’ heeft vorige week op de Prix Europa televisieprijzen  een zilveren medaille' (eervolle vermelding) gekregen. De serie kreeg die in de categorie TV Documentary met inzendingen van grote Europese omroepen met vaak veel grotere budgetten, zoals ARD, ZDF en France Télévisions, maar ook van het Spaanse RTVE en de Nederlandse omroepen VPRO en NPO.  

    In de tweedelige documentaire Sarah in Genderland verdiept Sarah Vandeursen zich in de genderthematiek. Ze onderzoekt hoe jonge mensen vandaag omgaan met hun gender en welke veranderingen, soms ingrijpender dan andere, ze ondergaan om zich goed in hun vel te voelen. Ze ontdekt dat de binaire wereld van vroeger, vandaag volledig op de schop gaat. Maar ook dat het een complex en delicaat thema is met een gepolariseerd debat.

    Sarah in Genderland werd gemaakt voor VRT NU (VRT MAX). Het is een VRT-productie van Isabelle Schepens (productie), Leentje Lybaert (eindredactie) en Louk Voncken (regie).In totaal waren er dit jaar voor de Prix Europa televisieprijzen 606 inschrijvingen in 9 categorieën, waarvan er 187 uit 28 landen werden weerhouden voor de competitie. VRT sleepte negen nominaties in de wacht en won samen met productiehuis De Chinezen met Metissen van België de hoofdprijs in de categorie Diversiteit (TV Iris).

    Lees meer

Laatste nieuws

Populairste