Media

 • Petite fille wint Grand Prix voor Beste Film op Filmfestival Gent

  De inspirerende documentaire Petite fille van Sébastien Lifshitz is op de 47ste editie van Film Fest Gent bekroond met de Grand Prix voor Beste Film. Andere kanshebbers voor de prijs waren onder andere Nomadland, Vitalina Varela, First Cow en L’ennemi.

  Met Petite fille bekroonde de internationale jury,bestaande uit Fabrice du Welz, Benh Zeitlin, Natali Broods, Dascha Dauenhauer en Damien Manivel,  oor het eerst sinds 1985 een documentaire met de Grand Prix voor Beste Film.

  De Franse regisseur Sébastien Lifshitz was in Gent aanwezig om er zijn intieme film persoonlijk voor te stellen. Hij ziet zo hoe zijn portret van een klein meisje dat geboren is in het lichaam van een jongen een distributiepremie wint van 20.000 euro ter ondersteuning van de Belgische release door Imagine (voorzien op 6 januari 2021) en een mediacampagne ter waarde van  27.500 euro.

  Petite fille volgt de kleine Sasha die al op driejarige leeftijd aan haar ouders vertelt dat ze een meisje wil zijn als ze groot is. Lifshitz, een grand monsieur du documentaire français, laat ons kennismaken met een buitengewoon gezin dat onbevooroordeeld vecht voor de aanvaarding van hun kind. De film verdiept zich niet alleen in genderdysforie, maar toont ook hoe onze maatschappij nog steeds worstelt met verdraagzaamheid en opvoedingspatronen. Met zachte hand observeert Lifshitz de zevenjarige Sacha en haar droom. In tijden waar begrip en medeleven meer dan nodig is, schetst Petite fille een portret van openheid tot een zeer complexe situatie.

   

  De jury was diep ontroerd door de film en zei: "Petite fille is een wondermooi portret van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter. Het toont menselijkheid op een nobele wijze. De film is oprecht, maar niet sentimenteel en opende ons hart zoals geen enkele andere film dat deed."

  bron: Filmfestival Gent

  Lees meer
 • Dokter Ann verlaat Thuis na 23 jaar

  Actrice Monika Van Lierde nam donderdagavond afscheid van Thuis. Ze vertolkte al sinds de start van de populairste dagelijkse fictiereeks van Vlaanderen dokter Ann De Decker, een iconisch personage. Monika speelde mee in maar liefst 2913 afleveringen van Thuis. Ze besliste een tijd geleden dat ze op zoek wilde gaan naar andere uitdagingen.

  "Na 25 jaar de doktersjas van Ann aan de haak hangen, dat is niet evident", zo laat Monika Van Lierde weten. "Soms bekruipt me nog een gevoel van heimwee, maar anderzijds weet ik dat ik de juiste beslissing nam. Het is tijd voor iets anders. De laatste opnamedag was wel heftig: intens en vol liefde. Ik heb met een heel warm gevoel en veel dankbaarheid afscheid kunnen nemen van Thuis en de collega's."

  In 2005 kwam dokter Ann De Decker uit de kast als lesbienne. “Wat me altijd zal bijblijven van op de set is het moment waarop Ann voelt dat ze op vrouwen valt. Dat vond ik heel interessant, die emotionele omkering. Ook de wrede speech van Ann op het totaal fout gelopen huwelijksfeest van Tom en Judith vond ik heerlijk om te spelen. Dat moment blijft me zeker bij. Maar eigenlijk alle scènes waarin ik extremere gevoelens mocht spelen: het grote verdriet, de blinde woede of angst, overdonderende verliefdheid … En het vele gelach, gezwans en getetter tussen de opnames door. Samen met collega’s gewoon even zeveren en plezier maken, dat maakt dat je je job leuk blijft vinden en zorgt voor voeding."

  In de liefde had Ann up en downs. ze kende vele liefdes, met Tania Tibergyn als haar meest recente vriendin. Helaas liep dat niet goed af na de onthulling dat Anns vader Walter Tania ooit verkracht had. Dokter Ann beleefde voordien romances met John De Brabander, Lou Swertvaeghers, Jean-Pierre De Ruyter, Manon Raeman, Sandrine Verbeelen, Barbara Vinck, Mayra Magiels en Jessica Engels..

   

  Nadat de afgelopen weken bleek dat haar vader Walter haar vriendin Tania vroeger verkracht had - en ook de vader was van Tania's zoon Xander - werd de situatie voor dokter Ann onhoudbaar. Ze worstelde omdat het ideaalbeeld dat ze van haar vader had, aan diggelen viel. Haar relatie met Tania kwam tot een einde door alle spanningen. En tijdens een schermutseling met Xander sloeg ze, om Tania te beschermen, hem dood neer. Dat alles zorgde ervoor dat dokter Ann opnieuw wilde beginnen, ruimte nodig had, weg van hier. Een nieuwe start in Kaapverdië lijkt haar wel wat. En zo neemt Thuis afscheid van dokter Ann en van Monika.

  Thuis-producer Hans Roggen: "Het moet zo ongeveer de zomer van 2019 geweest zijn toen Monika me er voor het eerst over aan sprak: 'Is het niet tijd om te stoppen met dokter Ann?’ We hebben samen met de schrijvers gezocht naar een waardig afscheid van het personage, iets wat de kijkers zou bijblijven. Dat verhaal hebben we de afgelopen weken samen met Monika kunnen vertellen. Monika heeft al heel wat producers overleefd in die 25 jaren Thuis. Maar elkeen zal zeggen dat we het meest collega Monika zullen missen: een sfeermaker op en naast de set, een actrice met vakkennis en gewoon ook een fijn persoon. Het ga je goed, neem die nieuwe kansen en wie weet…  Kaapverdië is nu ook weer niet zo ver weg."

  Lees meer
 • Joren is de nieuwe Mister Gay Belgium

  De 20-jarige student leraar lager onderwijs, Joren Houtevels uit het Vlaams-Brabantse Leuven werd zaterdagavond in Theater Elckerlyc in Antwerpen verkozen tot Mister Gay Belgium 2020, een verkiezing voor homoseksuele mannen, waarbij ze jaarlijks op zoek gaan naar een ambassadeur van en voor de Belgische LGBT+ gemeenschap.

  De kandidaten toonden het beste van zichzelf in een bruisend finale gala gevuld met defilés, interviews, debatten  en muzikale acts van onder andere 2Fabiola, Get Ready, Dana Winner, Axel Hirsoux, LolaMcQuuen & Trinxx. Er was ook ruimte voor diepgaande gesprekken over LGBT-thema’s, kunst met een boodschap, en items van wat er allemaal ook in eigen land nog steeds beter kan, om een nog tolerantere en diverse samenleving te bekomen.

   De jury, bestaande uit Roel Vanderstukken, Leah Thys, Koen Crucke, Joyce De Troch, Jo Vally, Kelly Pfaff, Andy Peelman, Kristof Goffin, Luk Wyns, Nick Laenen, Lesley-Ann Poppe, Miriam Jacques prezen Houtevels onder meer vanwege zijn spontaan voorkomen, doelgerichte LGBT campagne en de goede prestatie tijdens de vragenronde.

   

  Mr Gay Belgium 2020 werd normaal bekendgemaakt door Premier Alexander De Croo, maar die liet zich verontschuldigen met een warme videoboodschap, waarin hij aangaf dat hij Mr Gay Belgium een knap initiatief vindt en dat hij er volgend jaar zeker wil bij zijn. Burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, kondigde uiteindelijk de nieuwe Mr Gay Belgium aan.

  Houtevels kwam als toekomstige leerkracht tijdens zijn campagne op voor het diversifiëren van het onderwijs en kindverstoting. Zelf werd hij na zijn outing niet meteen aanvaardt door zijn ouders, waardoor hij plots thuis niet meer welkom was.

  Roland Javornik (37) uit Hasselt en Glen Mandos (27) uit Pelt, belandde op een tweede en derde plaats.

  Naast de hoofdtitel van Mister Gay Belgium 2020 werden er ook andere titels uitgereikt: Mister Fotogeniek ging naar Daan Burghgrave (23). Mister Sympathie was voor Roland Javornik (37) en Mister Charity ging naar de Limburger Glen Mandos (27).

  Door COVID-19 werd het aantal toeschouwers in de zaal beperkt, maar voor het eerst in 8 jaar was het gala wél live te bekijken op nationale televisie via OUTtv. 

  De verkiezing werd eerder door corona al tweemaal uitgesteld. Organisator Bram Bierkens vond het belangrijk om ook in deze tijdens het gala te laten plaatsvinden. Om zo een signaal te geven dat we het welzijn van de LGBT+ gemeenschap zeker ook nu niet mogen vergeten.

  Joren Houtevels krijgt naast de titel ook een toegangsticket voor de Mister Gay Europe en World-verkiezingen, die in betere tijden normaal zullen doorgaan in de UK & Zuid-Afrika.

  Lees meer
 • Voorlopig geen Stephen Fry bij Alleen Elvis blijft bestaan

  Door de wereldwijde coronapandemie moet ook acteur Stephen Fry zijn bezoek aan de studio van 'Alleen Elvis blijft bestaan' uitstellen. Thomas Vanderveken kondigde enkele maanden geleden trots aan dat Fry de speciale gast zou zijn voor de honderdste aflevering van het programma. In de loop van de voorbije week kreeg de redactie van 'Alleen Elvis' het bericht waar ze al een tijdje voor vreesden: Stephen Fry kan als gevolg van de verslechterende coronatoestand niet naar België komen voor de jubileumaflevering van Alleen Elvis.

  Stephen Fry bracht de redactie van het Canvas-programma met een video op de hoogte. 

  Thomas en zijn redactie vinden het erg jammer dat Stephen Fry voorlopig niet kan komen, maar hebben er uiteraard ook alle begrip voor in de huidige omstandigheden.

  “Omdat onze honderdste gast onvervangbaar is, eindigen we dit seizoen van 'Alleen Elvis blijft bestaan' na 9 afleveringen in plaats van 10", zo laat Thomas Vanderveken weten. "De aflevering met Stephen Fry wordt niet anders ingevuld, maar verschoven naar 2021. We vinden het allemaal enorm spijtig, maar begrijpen zijn beslissing. Volgend jaar brengen we een onvergetelijke avond door met the one and only Stephen Fry, in betere omstandigheden. Wij houden jullie uiteraard op de hoogte.”

   

   

   

  Lees meer
 • Documentaire over homovervolgingen in Tsjetsjenië maakt kans op publieksprijs Filmfestival Gent

  De onthutsende documentaire 'Welcome to Chechnya' van David France lijkt op weg te zijn om de North Sea Port Publieksprijs op het Filmfestival van Gent te winnen. De documentaire over de homo-vervolging in Tsjetsjenië staat voorlopig aan de leiding.

  In de documentaire 'Welcome to Chechnya' volgt David France homoseksuelen en holebi-activisten die in de autonome deelrepubliek van Rusland vogelvrij zijn verklaard. Maar hij eert ook de vele activisten die hun eigen leven op het spel zetten om de slachtoffers te helpen onderduiken en asiel aan te vragen. Omdat zowat alle slachtoffers anoniem willen blijven, dragen ze een digitaal masker: de gezichten van New Yorkers die hun gezicht 'geleend' hebben. Een opmerkelijke techniek in een onthutsende film.

  Op de tweede plaats in de voorlopige rangschikking voor de North Sea Port Publieksprijs staan de drinkebroers van Drunk, gevolgd door Und morgen die ganze Welt van Julia von Heinz. Stemmen kan nog steeds via de website van het Filmfestival van Gent.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste