Media

 • Sam Bettens te gast in Het Huis op Eén

  Maandagavond is Sam Bettens de vijfde gast van Eric Goens in Het huis. Een openhartige Sam gaat 24 uur lang geen enkel thema uit de weg. Hij is meteen ook de eerste Amerikaan die het huis van programmamaker Eric Goens zal bezoeken want Sam is al meer dan tien jaar genaturaliseerd en is dus naast Belg ook officieel Amerikaan. 

  Tijdens zijn verblijf komen zowel het begin van zijn carrière, zijn familieleven en zijn transitie aanbod. Ook wordt hij geconfronteerd met zijn allereerste optreden. Op 17-jarige leeftijd zong Sam ‘Like the way I do’ van Melissa Etheridge op een free podium met vrienden. Een cassette met de opname belandde bij zanger Rocco Granata, die er lyrisch over was. “Dat is het begin geweest van: misschien moet ik wel zingen”, zegt Sam. 

  Meteen erna schiet Sams carrière als een raket de lucht in. K's Choice verkoopt maar liefst een miljoen albums in de Verenigde Staten. Toch is Sam lange tijd niet echt gelukkig. Pas op zijn 28ste wordt hij voor het eerst verliefd op een vrouw. En pas op zijn 46ste ondergaat hij zijn transitie en past zijn uiterlijk eindelijk bij zijn innerlijk.

   In Het huis is het de gewoonte dat er heel veel wordt teruggegrepen naar jeugdfoto’s, maar voor Sam is dat geen makkelijke opgave. “Ik voel dat het alsmaar lastiger wordt om naar foto’s te kijken, zeker diegene waar ik vrouwelijk op sta”, vertelt Sam. “Maar ik omarm het ook. Het is tenslotte 46 jaar van mijn leven geweest.” En toch wilde Sam als kind zoals zijn moeder worden: een gelukkige huismoeder. “Dat is niet gelukt. Ik ben wel gelukkig, maar geen huisvrouw”, lacht hij.
   

  Aan tafel vertelt Sam openhartig over hoe het was om als trans man met een vrouw en twee geadopteerde kinderen in Tennessee te wonen. “Je hebt conservatieve holen in Amerika, en dan heb je Johnson City, Tennessee”, zegt Eric over de plaats waar Sam en zijn gezin jarenlang woonden. “Wij waren ook altijd de raarste mensen daar”, zegt Sam. “Ik durfde nooit met mijn vrouw hand in hand over straat te lopen. Je voelt aan dat dat niet oké is.”

  Het huis met Sam Bettens: maandag 9 januari om 20.40 uur op Eén.

   Foto: VRT

  Lees meer
 • Black Eyed Peas in Polen onder vuur na optreden met regenboogarmband

  De Amerikaanse popgroep the Black Eyed Peas zijn in Polen in een controverse terechtgekomen omdat ze tijdens het oudejaarsconcert op de Poolse televisie optraden terwijl ze regenboogkleurige armbanden droegen. Verschillende leden en aanhangers van de regerende PiS-partij, waaronder de  minister van justitie Marcin Warchol, uitte hun ongenoegen hierover op sociale media. 

  Vorige week moest de Poolse televisiezender TVP2 plots op zoek naar een vervanger voor hun oudejaarsconcert nadat Melanie C liet weten dat ze niet wilde optreden omdat ze op de hoogte werd gebracht van kwesties die ‘niet in overeenstemming liggen met de gemeenschappen die ze steunt’ 

  Als vervangende act voor de liveshow vanuit Zakopane moest TVP2 maar liefst 1 miljoen euro neerleggen. 8, 3 miljoen kijkers zagen hoe de Black Eyed Peas met regenboogarmbanden het podium beklommen. Zanger will.I.am droeg het nummer ‘Where is the love?” Op aan alle Polen die het afgelopen hun hart hebben geopend en Oekraïense vrouwen en kinderen verwelkomden in hun woning na de inval van Rusland in Oekraïne.Hij droeg het nummer ook op aan iedereen die het afgelopen jaar gehaat is geweest waaronder joden, mensen van Afrikaanse afkomst en de LGBTQ-gemeenschap.

  Zoals verwacht kwam er veel reactie op sociale media op de uitspraak en de regenboogkleurige armbanden.”LGBT promotie op TVP2. Een schande.Dit is niet  de oudejaarsavond van dromen, het is de oudejaarsavond van de degeneratie”, zo schreef Marcin Warchol  van de coalitiepartij ‘United Poland’ op Twitter.

  Hij gebruikte het medium ook om will.i.am te vragen waarom de band optrad in landen die een veel slechter LGBTQ-rapport hebben dan Polen, zoals Qatar en Saoedi-Arabië. Op die manier wilde de minister suggereren dat de Black Eyed Peas hun principes verloochenen als er genoeg geld mee gemoeid is.

  “Het is beter om in zulke landen op te treden en mensen daar te inspireren om een grotere tolerantie te tonen”, zo antwoordde de zanger. “En het geld? Dat is wat ze noemen een muziekcarrière.”

  In een filmpje op Instagram dat hij maakte toen hij van het podium afkwam, anticipeerde de zanger de kritiek op hun optreden in Polen. “Wij zijn de Black Eyed Peas. Dat is Black Eyed P-E-A-S of P-E-A-C-E. We zijn niet de Black Eyed P-I-S.” (Zie video onderaan)

   

   

  Lees meer
 • Melanie C annuleert optreden in Polen

  Melanie C heeft haar concert op oudejaarsavond in Polen geschrapt nadat ze op de hoogte werd gebracht van kwesties die ‘niet in overeenstemming liggen met de gemeenschappen die ze steunt’. De Spice Girl zou aanstaande zaterdag optreden in Zakopane.

  Ze maakte niet bekend welke kwesties aan de basis liggen van haar beslissing maar het nieuws werd door de LGBTQ-gemeenschap op gejuich onthaald. De Poolse autoriteiten en  televisiezender TVP die het concert organiseert kwamen de voorbije jaren onder vuur te liggen over hun standpunten over LGBTQ-rechten.

  Foto: © Raimond Spekking

  Lees meer
 • Cavaria maakt genomineerden voor de Cavaria-Awards bekend

  LGBTQ-belangenvereniging Cavaria heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de ‘çavaria awards’ die volgend jaar worden uitgereikt tijdens Sparkle in de Vooruit in Gent.

  Çavaria deelt drie awards uit. De Diversity Award voor het meest LGBTI+ inclusieve initiatief van bedrijven, scholen, individuen...; de Community Award voor een actie van een van onze lidverenigingen en de Lifetime Achievement Award voor iemand wiens leven in het teken staat van de LGBTI+ strijd.  
   
  'Iedereen kan stemmen voor de Diversity Award. Dit jaar is het de eerste keer dat we het oordeel van het publiek aanvullen met de stem van een jury. Zo voorkomen we dat enkel kandidaten met een groot bereik, veel middelen en/of tijd kans maken om te winnen. Voor de Community Award kunnen enkel onze aangesloten lidverenigingen stemmen. De Lifetime Achievement Award kiezen we zelf', zegt Eef Heylighen van Cavaria.

  Genomineerden Diversity Award:

  Panenka – Taboe   
  Onder het motto ‘je leert elkaar het beste kennen op vakantie’, nodigt Philippe Geubels elke week gasten uit in zijn vakantiehuis in Chiny. In seizoen 2 van Taboe, ging Philippe een week naar de Ardennen met vier mensen van de LGBTI+ community: Jenna, Samuel, Sem en Emmanuelle.  
  Philippe leert hen en hun verhalen kennen, en ontdekt dat er nog steeds veel onbegrip in de naaste omgeving heerst. 

  Bpost -   LGBTI+ op de werkvloer 
  Voor bpost zijn diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie belangrijke waarden en is het omarmen van veilige ruimtes prioriteit nummer één. En dat geldt ook voor de LBGTQIA+ gemeenschap binnen het bedrijf. 

  Transgender Infopunt (TIP) - brochure voor anderstaligen
  TIP ontwikkelde een zorgbrochure die een beknopt overzicht geeft van alle zorgopties in Vlaanderen. Door de stijgende nood aan meer informatie over het trans thema in andere talen, vertaalden ze die ook in zes extra talen. Elke vertaalde brochure werd nagelezen door een native speaker uit de community op genderinclusieve taal.

  Iedereen kan tot  en  met 15 januari op de genomineerden van de Diversity Award stemmen. Stemmen kan hier tot en met 15 januari. 

  Genomineerden Community Award

  Het Roze Huis (Antwerpen) - Zaak Zonder Haat
  Het Roze Huis, Antwerp Pride en Unia werkten samen met kunstenaar Paul Harfleet aan een uniek viooltjessymbool voor het project ‘Zaak Zonder Haat’. Wie dit symbool in Antwerpen ziet bij de ingang van een horecazaak, weet dat iedereen welkom en veilig is in die zaak, los van gender- en seksuele diversiteit.  Om het viooltje te verdienen, moet de horecazaak een e-learning volgen.  

  RainbowAmbassadors – Manifest  
  De RainbowAmbassadors willen ervoor zorgen dat LGBTI+ senioren een mooie toekomst hebben. Daarom stelden ze een Manifest op waarmee ze naar buiten komen. Het Manifest beschrijft de huidige situatie van onze senioren en bevat enkele eisen.

  Wel Jong – Wel Jongerencongres  
  Wel Jong organiseerde het allereerste LGBTQ+ congres voor jongeren en jeugdwerkers van België: het ‘Wel Jongerencongres’ (WJC). Via sport, spel, talk en debat zette ze in op het ontmoeten van andere LGBTQ+ jongeren en partners uit onze community, in een veilige en vertrouwde omgeving. Ook het jeugdwerk kwam aan bod. Jeugdwerkers kregen de kans om elkaar te ontmoeten, te inspireren en (tegen) te spreken tijdens de jeugdwerkdag op het WJC. 

  Lees ook: Dit zijn de genomineerden voor de eerste Touristico Gaylive awards

  Lees meer
 • Close blijft prijzen en nominaties binnen halen

  De film ‘Close’ van Lukas Dhont blijft de ene na de andere filmprijs en nominatie in de wacht slepen. Zo kreeg de opvolger van de film ‘Girl’ dinsdag  de Cavens-award en werd woensdag bekend dat hij ook in de running blijft voor de Oscars.

  Cavens-Award

  De Cavens-Award, de prijs voor de Beste Belgische film van het jaar, wordt ieder jaar uitgereikt door de professionele filmcritici van de Unie van de Filmkritiek (UFK). Dit voorjaar werd 'Close' in Cannes al bekroond met de Grand Prix du Jury. Intussen was Dhonts film ook al te zien op tientallen internationale filmfestivals en won hij nog verschillende andere prijzen.

  Oscars

  Ook blijft ‘Close’ samen met 14 andere films in de running voor een Oscar in de categorie Beste internationale speelfilm. Over een dikke maand, op 24 januari, wordt duidelijk of 'Close' het ook tot de finale shortlist van vijf genomineerden schopt.

  Close gaat over Leo en Remi, 13, vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.De film is sinds begin november in de Benelux te zien. In België gingen al bijna 200.000 mensen de film bekijken.

  Lees meer
 • Dit zijn de genomineerden voor de eerste Touristico Gaylive awards

  De LGBTQ-reisblog Touristico Gay en de LGBT-nieuwssite Gaylive.Be gaan voor het eerst een aantal gezamenlijke awards uitreiken. Dat hebben de respectievelijke uitgevers Sven Boutsen en Marc Dirix bekend gemaakt in hun gezamenlijke podcast Touristico Gaylive waar ook de genomineerden  in onthuld werden. Tot en met 2 januari kan er op hen in vijf categorieën gestemd worden.

  Dit zijn de genomineerden:

   1. Nieuwe LGBTQ-partyconcept

   

  Het afgelopen jaar werden er een aantal nieuwe party-concepten gelanceerd.  Wat is volgens jou het beste nieuwe party concept? 

  1. Pinkie (Jeffrey's)

  Pinkie werd voor het eerst georganiseerd tijdens Antwerp Pride. Optredens van verschillende dragqueens werden er gecombineerd met een open terras en goede dansmuziek.

  2. Queerfest (Twilight - Cock)

  De Twilight en hun zusterbar Cock bundelden alle evenementen die ze tijdens de voorbije jaren met Antwerp Pride organiseerden onder de noemer Queerfest. Een heel weekend lang kon je voor de twee cafés genieten van optredens, dragqueens, leuke muziek afgewisseld met activiteiten als een dragbingo en meer.

  3. Crystal Queer (Duplex)

  Dit jaar opende niet enkel de Duplex zijn deuren aan het Antwerpse Hendrik Conscienceplein maar sloten ze Antwerp Pride af met een gezellige open-air party.

  4 Spill the Tea

  De organisatoren van Woodpop en het  Unicorn Festival pakten eerder dit jaar met succes uit met de eerste editie. Onder het motto 'Let's have a kiki' kan je er terecht om niet alleen doorheen de dag te gaan clubben maar ook om te genieten van dragoptredens uit binnen en buitenland

  5. Que Pasa on tour

  Nadat Felipé vorig jaar zijn Que Pasa bar sloot, en in afwachting van de opening van een nieuwe bar. Trok hij het afgelopen jaar met zijn dragqueens 'on tour' en maakte het gezelschap onder meer een geslaagde stop in de Cargo Club (Red&Blue).

  6. La Tash & Friends (Hessenhuis)

  Wie La Tash kent weet dat ze niet op haar mondje gevallen is. Dat bewijst ze op haar wekelijkse party in het Hessenhuis waarop ze het podium deelt met enkele andere dragqueens.

  7. Play On (Random club)

  De Random Club pakte voor het eerst uit met 'Play on' tijdens Antwerp Pride. Een heel week-end lang terecht om non-stop te genieten van de beste deejays uit de LGBTQ-clubscene.


  2:Nieuwste LGBTQ-horecazaak

  Voor deze eerste editie van de TGL-awards beperken we ons tot Antwerpen. Daar gingen een aantal nieuwe horeca-zaken open die uit zaakvoerders hebben die tot de LGBTQ gemeenschap behoren of zich richten op een overwegend LGBTQ clienteel. 

  In deze categorie kan je stemmen op Jeffrey's, Marie Antoinette, Duplex, Italiaans restaurant Il Golosso en de vrouw-vriendelijke bar The Cut.


  3: Beste LGBTQ-evenement

  Jaarlijks worden er in ons land heel wat grotere evenementen georganiseerd die door duizenden bezoekers bij gewoond of gevolgd worden.

  Daar in kunnen natuurlijk de twee grootste prides van ons land niet ontbreken. Zij krijgen het gezelschap van het fetisch festival Darklands en het nog steeds groeiende feestje van de Belgische bear-community. Deze categorie wordt vervolledigd met de jaarlijkse verkiezing van een nieuwe Mister Gay Belgium en het grootste LGBTQ filmfestival van Vlaanderen. 

   

  5:Beste toeristische initiatief

  In deze categorie kun je laten weten wat volgens jou het beste toeristisch getinte evenement was.

  Ook in deze categorie duikt Darklands op met twee tours die in de rand van het fetish festival georganiseerd werden namelijk de city-walk met stadsgids Tanguy en de bus-tour met Ivana. Ook begon het MSK van Gent met een LGBTQ-tour in het museum en kan je in Brussel al enkele jaren terecht voor LGBTQ' getinte toers die georganiseerd worden door L-tour.

   

  5: LGBTQ-icoon

  Geen enkele uitreiking van een award kan zonder zijn eigen 'icon'-award. Dus ook de TGL-awards niet. In deze categorie zetten we personen die een belangrijke rol in de geschiedenis van de LGBTQ-beweging gespeeld hebben en die op een of andere manier (opnieuw) in de belangstelling kwamen.

  Zo is er de voormalige voorzitter van Antwerp Pride Bart Abeel. Hij zette het Antwerpse Pride festival de afgelopen 15 jaar op de internationale kaart als festival dat je niet mag missen. 

  Johanna Pas moest het afgelopen jaar noodgedwongen haar LGBTQ-boekhandel 'Kartonnen Dozen' noodgedwongen sluiten. Dat was eind vorig jaar ook het geval met het oudste gaycafe 'Strange' van Armand Everaert. Postume nominaties zijn er voor Will Ferdy, die als eerste BV uit de kast kwam, en Paul Raedemakers, de oprichter van het GOC Antwerpen.

  Stemmen

  Je kan op de genomineerden in deze categorieën stemmen via deze link of door de QR-code in te scannen op de verschillende foto's in dit artikel of op onze sociale media. Stemmen kan tot 2 januari. De winnaars worden in de volgende aflevering van de Touristico Gaylive bekend gemaakt. 

  Lees meer
 • Musical Lelies volgend jaar te zien in Sint-Niklaas

  Vanaf 13 januari '23 voert Bohemian Productions drie weken lang de musical 'Lelies' op in het Museumtheater te Sint-Niklaas.

  Lelies is de succesvolle musical gecreëerd door Judas Theaterproducties (goed voor 5 Vlaamse musical prijzen). Bohemian Productions is blij de eerste amateurlicentie te pakken te hebben om zo hun eigen interpretatie van dit uitdagende en brandend actueel verhaal te brengen. 

  LELIES speelt in de jaren '50. Een groep gevangenen onder leiding van de oude Simon Doucet voert een toneelstuk op ter ere van bisschop Jean Bilodeau. Wat eerst een schuldbekentenis lijkt voor vroegere misdaden draait al snel uit op een val voor de bisschop zelf. Het stuk brengt immers aan het licht dat hij onrechtmatig nog op vrije voeten loopt en dat Doucet door hem jarenlang onschuldig achter de tralies zat voor de gewelddadige moord op de jonge graaf Vallier de Tilly. 

  Het is een passioneel verhaal met als kernthema’s het taboe rond homoseksualiteit, het stimuleren van de vrije meningsuiting van jongeren en een pleidooi voor gelijke kansen voor iedereen. Deze thema’s maken het stuk tijdloos en tegelijk razend actueel.

  Tickets & info via www.bohemianproductions.be 

  Beluister het interview dat we hadden met Jeffrey de Block van Bohemian Productions.

  Lees meer
 • WAD:Mister Gay Belgium Maarten Truijen deelt aidslintjes uit in Antwerpen Centraal

  Vandaag op 1 december is het Wereldaidsdag. Deze dag staat in het teken van de strijd tegen HIV en solidariteit met mensen die met de ziekte moeten leven. Mr Gay Belgium 2022 Maarten Truijen ging daarom vandaag aan een pop-up stand met daarop een 2 meter hoge 'Red Ribbon', rode lintjes uitdelen in het Centraal Station van Antwerpen en roept hiermee op om het taboe dat nog steeds rond hiv hangt te doorbreken en een einde te maken aan de discriminatie van wie seropositief is.

   Taboe

   "Ik deel op World Aids Day rode lintjes uit om mensen met hiv of aids een hart onder de riem te steken. In 2021 waren er 781 nieuwe hiv-diagnoses, dat is gemiddeld 2 diagnoses per dag. Na een aanzienlijke daling in 2020 door de corona-maatregelen, stijgt het aantal hiv-diagnoses opnieuw met 4%. We kunnen pas met acties zoals deze stoppen als het er nul zijn. Er rust nog een enorm taboe en stigma op, dat wil ik doorbreken door lintjes uit te delen. Ik ken zelf ook mensen met hiv /aids, zowel via Mister Gay Belgium als in mijn vriendenkring. Sommige vrienden zijn bang ervoor uit te komen. Toch is het goed wanneer je met je vrienden of familie je hiv-status kan delen, we zien dat er dan een enorme vooruitgang is met betrekking tot je eigen mentale gezondheid en welzijn.”, zegt de kersverse Mr Gay Belgium Maarten Truijen.

  Foto: Mister Gay Belgium

  Lees meer
 • James de Musical valt opnieuw in de prijzen

  Het Play4-programma ‘James De Musical’ heeft maandagavond op de Rose d’Or Awards in Londen een Gouden Roos gewonnen in de categorie ‘Studio Entertainment’. Het is voor het eerst sinds 2018 dat een Belgisch programma de prestigieuze tv-prijs in de wacht sleept.

  In "James De Musical", het programma dat productiehuis Dedsit maakte voor Play4 nodigt James Cooke Vlaamse mediafiguren uit in de musical over hun leven. Onder meer Natalia, Jani Kazaltzis en De Pfaffs passeren de revue. 

  “Deze internationale prijs winnen is onwaarschijnlijk fantastisch”, reageert presentator James Cooke. “Zelfs in mijn stoutste dromen had ik dit niet verwacht. Het bewijst eens te meer hoeveel talent we in huis hebben in Vlaanderen. Dus deze roos gaat niet alleen naar ons hele team maar ook vast en zeker naar de hele sector die we hiermee internationaal op de kaart zetten. Het voelt een beetje als de wereld veroveren.”

  Eerder dit jaar won het programma ook al de  International Format Award in Cannes.

  Bron: Belga/eigen berichtgeving

  Lees meer
 • Extra voorstelling van Priscilla, Queen of the desert

  Om aan de grote vraag voor kaartjes voor de musical Priscilla, Queen of the desert, te kunnen voldoen heeft Inteam Productions een extra voorstelling aangekondigd. Die zal worden gespeeld op 2 februari. De Nederlandstalige versie van de legendarische musical is vanaf 27 januari te zien in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

  De 80'ies en 90'ies hits, die de musical zo populair maken, worden in het Engels gebracht. De voltallige cast begint  midden december te repeteren. De musical is gebaseerd op de gelijknamige cultfilm uit 1994. Jeroen Logghe, Brecht Callewaert, Baptiste Vuylsteke, Jens Broes, Saïn Vantomme, Joke Van Robbroeck, Inge Teeuwen worden begeleidt door  een live band onder leiding van Charles Vanden Broucke.

  "De Priscilla promocampagne tijdens de Antwerp Pride en het Cultuurweekend heeft haar effect niet gemist", zo laat regisseur Niels de Valk weten. 'De kaartverkoop nam een vliegende start, zodat de teller momenteel op 2.000 tickets staat. Omdat de eerste rang van een groot aantal voorstellingen zo goed is uitverkocht en de belangstelling voor de productie onverminderd groot blijft, hebben we besloten tot het spelen van een extra voorstelling. Het publiek heeft duidelijk zin in een feestje, aan de start van het nieuwe jaar."

  Beluister ook ons item over Priscilla, Queen of the desert in onze Touristico Gaylive podcast.

  Touristico Gaylive Podcast #5 (Videoversie): Bear Pride Brussel/LGBTQ-musicals/Europride2023/Florida

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste