Media

 • Studente journalistiek komt uit de kast tijdens haar bachelorproef

  Studente journalistiek Marie Van Uytvanck (21) heeft voor haar bachelorproef een podcast-reeks gemaakt over haar coming-out. In vijf korte afleveringen heeft ze het over de weg die ze de afgelopen zeven jaar heeft afgelegd. 

  "Vorig jaar hield ik een enquête  over het geestelijke welzijn bij jongeren. 'Waarom kan je jezelf niet zijn' vroeg ik" zo zegt Marie in de eerste aflevering. Eén antwoord van een zestienjarige biseksuele jongen bleef haar bij en ze besefte dat ze in een gelijkaardige situatie zat. "Ik voelde de adrenaline door mijn aders gieren en voelde me mega-machteloos. Ik voelde herkenbaarheid. Herkenbaarheid omdat ik weet wat het is om schrik te hebben om wat anderen  denken dat het je eigen geluk in de weg staat."

  In de vijf korte afleveringen spreekt ze met verschillende mensen waarnaar ze de afgelopen jaren opkeek en die haar inspireerden om haar verhaal te vertellen en natuurlijk ook met haar vriendinnen en jongere zus. 

  Lees meer
 • Filmregisseur Joel Schumacher overleden aan kanker

  De openlijk homoseksuele filmregisseur Joel Schumacher is op tachtigjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt het vakblad Variety.
  Schumacher scoorde de in de jaren tachtig en negentig de ene na de andere hitfilm waaronder ’St. Elmo's Fire', 'The Lost Boys', 'A Time to Kill' en 'Falling Down'. 

  Hij kreeg echter ook de schuld omdat hij de in de jaren 80 de populaire Batman franchise in de vernieling zou hebben geholpen door toe te geven aan de eisen van speelgoedfabrikanten om de Batman-films familievriendelijker te maken. In een interview zei de regisseur dat hij met 'Batman Forever' en 'Batman & Robin' daarmee te ver ging. Critici maakten de beide films met de grond gelijk. Na de Batman flops maakte Schumacher geen blokbusterfilms meer maar keerde hij terug naar meer minimalistischere films zoals ‘8mm’, ‘Tigerland’, ‘Phonebooth’ en ‘Falling Down’.  'Falling Down' met Micheal Douglas in de hoofdrol werd geselecteerd voor de competitie op het festival van Cannes.

  Tussen zijn verschillende films door regisseerde hij ook videoclips voor onder meer INXS, Lenny Kravitz en Seal.

  Ook ging hij vaker voor televisie werken en regisseerde een aantal afleveringen van het eerste seizoen van Netflix-hit 'House of Cards'. 

  Schumacher was tijdens het grootste deel  van zijn leven zeer openlijk over zijn seksleven. In verschillende interviews, onder meer bij de HuffPost, verklaarde hij dat hij met ongeveer 20.000 mannen seks had gehad tijdens zijn leven. 

  Lees meer
 • Poolse staatstelevisie moet homofobe reportage van het internet halen

  De Poolse televisiezender TVP moet de omstreden documentaire “Inwazja” (invasie) offline halen van de districtsrechtbank van Warschau. In de vijfentwintig minuten durende documentaire werden activisten en deelnemers aan een Poolse gaypride met een verborgen camera gefilmd om aan te kunnen tonen dat er een invasie van  homoseksuelen bezig is in Polen en dat die de traditionele en katholieke levenstijl en het traditionele gezin zouden bedreigen. 

  De gemanipuleerde reportage werd enkele dagen voor de parlementaire verkiezingen van oktober uitgezonden en werd ook op het internet geplaatst. 

  In de reportage werden alle klassieke beschuldigingen en verschillende conspiracy-theorieën toegekend aan de LGBTQ-gemeenschap. Volgens de makers zouden activisten ook de homoseksuele levensstijl in scholen promoten en wordt de Poolse LGBT-gemeenschap beschuldigd om samen met George Soros tegen Polen samen te spannen. In de documentaire worden vooral deelnemers van gelijkheidsmarsen in opzichtige drag en lederen outfit getoond. De deelnemers werden herkenbaar, vaak van dichtbij gefilmd zonder dat ze daar toestemming voor hadden gegeven. De documentaire was vorig jaar in oktober te zien op de zender en werd na de uitzending op ondermeer YouTube gezet. Daar werd de documentaire reeds meer dan 85.000 keer bekeken.

  Hiertegen trokken de activisten van KPH (Campagne tegen Homofobie)  ten strijde en trokken  ze naar de rechter in Warschau nadat een eerdere bemiddelingspoging met TVP was mislukt. De rechter in Warschau besliste dat TVP de reportage van het internet moet halen. Ook mag de bewuste reportage of fragmenten hieruit een jaar lang niet meer uitgezonden worden.  De mensen die herkenbaar in de reportage te zien zijn overwegen nog verdere juridische stappen te ondernemen omdat hun veiligheid door de undercoverbeelden in gevaar is gekomen.

  Belangrijk precedent.

  Voor de Belgische LGBT-activist Rémy Bonny is het vonnis in deze zaak een belangrijk precedent.

  “De laatste jaren is de Poolse regering bezig met de ontmanteling van de onafhankelijkheid van de gerechtelijke macht. Dat een lokale rechtbank een vonnis velt in het voordeel van de LGBTQI-gemeenschap is belangrijk voor toekomstige zaken.”

  “Er komt steeds meer druk op de Poolse regering over hun extreme agressieve retoriek tegenover de LGBTQI-gemeenschap. Vorige week heeft de Europese Commissie nog een brief gestuurd naar de steden die zich tot LGBTQI-vrije zones hebben uitgeroepen waarin de commissie ermee dreigt om de cohesiefondsen te schrappen als ze zich niet houden aan de Europese anti-discriminatie standaarden. De komende presidentiële verkiezingen van 28 juni zullen een belangrijk moment zijn voor de Europese toekomst van Polen”, zo besluit Bonny.

  Lees meer
 • Homofobe extreem-rechtse Operatie PrideFall gelanceerd

  Alsof de corona-pandemie en de onrust in de VS nog niet genoeg zijn markeert de 1 juni de start van de cyberwar-campagne Pridefall van ultra-rechtse ene homofobe 4chan gebruikers. Ze zijn van plan om de komende maand, die traditioneel bekend staat als Pride Month, ondermeer de sociale media van influencers, van merken en bedrijven met een LGBT-positief imago en activisten te overspoelen met homofobe boodschappen. Ook de Belgische LGBT-activist Rémy Bonny staat op de lijst met honderden sociale media profielen die tijdens operatie Pridefall geviseerd worden.

  (Lees verder onder de tweet)

  De eerste signalen van de grootscheepse cyberaanval dateren reeds van 10 mei. Op een forum op het ultrarechtse platform 4chan en op een kanaal op een Discord-server werden plannen gesmeed om de boodschap en eisen die tijdens de verschillende pride-optochten wordt uitgedragen voor eens en altijd te bezoedelen met homofobe slogans.

  De personen achter Operatie Pridefall willen met een netwerk van duizenden sociale media profielen die aangestuurd worden door een botnetwerk het internet overspoelen met homofobe boodschappen. Aan de verschillende leden die aan Pridefall willen meewerken werd de opdracht gegeven om zoveel mogelijk memes en afbeeldingen te maken om hun boodschap te verspreiden. De memes mogen volgens hun instructies niet te hard, “vriendelijk zijn voor normalen” en geen nazi-symboliek (of zo weinig mogelijk)bevatten. Via de gebruikte platformen zijn heuse mediapakketten aangemaakt met ultra-rechtse memes en boodschappen die vanaf 1 juni verspreid zullen worden. 

  Zo willen de homofoben een eigen zeskleurige vlag  linken aan de eis voor raciale en etnische segregatie.  Geen enkel idee om dat doel te verwezenlijken is te gek voor hen. Uit screenshots van gesprekken op de,inmiddels uit de lucht gehaalde, discord-server blijkt dat de ultra-rechtse homofoben niets schuwen. Zo wilden ze crowdfundcampagnes voor reclameborden te kunnen behangen met een anti-lgbt boodschap lanceren, 

  valse datingprofielen opzetten om gebruikersdata in handen te krijgen,  populaire homoseksuele getinte TikTok video’s hergebruiken maar die voorzien van homofobe slogans, homoseksualiteit linken aan pedofilie en zelfmoord.

  Op het internet circuleren verschillende lijsten van doelwitten en sociale media accounts die tijdens de operatie gebruikt worden. Bij die laatste lijsten wordt de waarschuwing gegeven die profielen preventief te blokkeren en niet op door die accounts doorgestuurde links te klikken.

   

  Lees meer
 • Careless Whisper verkozen tot beste jaren 80 Hit door Joe luisteraars

  Joe nam de luisteraars de voorbije week mee op een trip down memory lane naar de jaren 80 tijdens de 80’s Top 1000. Joe-luisteraars vinden ‘Careless Whisper’ van George Michael de beste plaat van dat decennium. Prince staat op de tweede plaats met ‘Purple Rain’ en ‘With Or Without You’ van U2 vervolledigt het podium. Bryan Adams, de nummer 1 van vorig jaar, zakt dit jaar naar nummer 4 met ‘Summer Of '69’. 

  Opvallend is dat Queen dit jaar maar liefst 62 plaatsen stijgt en zo op plaats 9 eindigt met ‘I Want To Break Free’. Andere opvallende nieuwkomers in de Top 10 zijn Toto met ‘Africa’ (van 27 naar 7), Abba met ‘The Winner Takes it All’ (van 18 naar 5) en Falco met ‘Jeanny’ (van 29 naar 10). 

   

  Absolute Queen van de 80’s is Madonna. Ze heeft maar liefst 16 platen in de 80’s Top 1000. ‘Like A Prayer’ is de hoogst genoteerde hit op plaats 45. De nummers ‘Dress You Up’ en ‘Live To Tell’ boekten dit jaar de grootste winst. Man van de 80’s is nog steeds Michael Jackson, met 15 platen in de lijst. ‘Human Nature’ doet het dit jaar opvallend goed en stijgt maar liefst 300 plaatsen (van 572 naar 218).

  Het meest succesvolle jaar in de 80’s Top 1000 is 1984. Maar liefst 129 hits komen uit dat jaar. Bij de nieuwkomers zitten ook een paar opvallende Belpop klassiekers: ‘Always Alone’ van The Pop Gun, ‘Don't Talk To The Liar’ van The Bet en ‘Can't Live in A Living Room’ van Red Zebra. 

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste