Media

 • Discussie over LGBT is radiomoment van het jaar in Nederland

  In Nederland is een radiodiscussie over LGBTQ+ rechten in het NPO 3FM programma van Timur Perlin uitgeroepen tot het Radiomoment van het Jaar 2023. Aanleiding voor de discussie tussen de Perlin en luisteraar Mark was de actie Pride in jouw dorp van Perlin.

  Voor het tweede jaar op rij organiseerde de 3FM-dj de actie Pride in jouw dorp in zijn programma. Dat kon in juni op weinig sympathie rekenen van een van zijn luisteraars die besloot om in te bellen. “De mainstream media dóen wel heel erg alsof dit heel normaal is, maar 75 procent van de mensen doet gewoon niet mee aan die gedachtegang met jullie Pride en regenbogen” zo fulmineerde luisteraar Mark toen. “We moeten aan de toekomst denken. We moeten denken aan onze kinderen. Duw dit niet door onze strot.”

  Naar aanleiding van het woedende telefoontje ontsprong er een gesprek tussen de twee ontstond waarin beiden hun visie deelden.

  Perlin zei toen dat hij misschien niet uit de kast was gekomen als nooit iemand op de radio of televisie had gezegd dat het “oké is om gay te zijn”.


  “In het bekroonde fragment horen we Timur op zijn best: open, eerlijk, kwetsbaar én met uitgestoken hand”, zegt juryvoorzitter  van de radioprijs Ron Vergouwen. “Timur probeert de dialoog aan te gaan met iemand die lijnrecht tegenover hem staat.”

  “Het feit dat er gewoon zoiets gebeurt in mijn uitzending vind ik altijd wel lekker”, zegt Perlin over het winnen van de prijs. “Want dat is precies waar ik van houd. Uit je eigen bubbel, uit je eigen mening. En ook al staat die mening 180 graden tegenover jouw mening, hij moet wel even gehoord worden.”

  Lees meer
 • Olly Alexander gaat volgend jaar voor het Verenigd Koninkrijk naar het Eurovisie songfestival

  Olly Alexander van Years and Years zal Groot-Brittanie vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van volgend jaar in Zweden. Dat maakte de popster afgelopen zaterdag bekend tijdens de finale van Strictly Come Dancing op BBC One.

  "Ik vond het als een klein kind geweldig om naar het Eurovisie Songfestival te kijken  en ik ben meer dan enthousiast dat ik volgend jaar deel zal nemen. Als jongen keek ik altijd uit naar dit ongelooflijke evenement van ongebreidelde vreugde, de heerlijk chaotische mix van muziekstijlen, theatrale optredens, oprechte emotie en humor. Ik kan echt niet geloven dat ik deel ga uitmaken van zo'n bijzondere nalatenschap en op de meest flamboyante manier de vlag voor het VK zal dragen, het zal een eer zijn!

  Ik wil dit al heel lang doen en het voelt als het juiste moment om muziek onder mijn eigen naam te gaan uitbrengen. Ik ben vastbesloten om alles te geven wat ik heb en een uitstekende en onvergetelijke uitvoering voor jullie allemaal neer te zetten!"

  Later wordt bekend gemaakt met welk nummer Olly naar Zweden trekt.

  Lees meer
 • Christoff vertelt openhartig over zijn coming out in ‘Boer Coppens’

  Zanger Christoff is te gast in de nieuwste aflevering van ‘Boer Coppens’ bij VTM. Daarin blikt hij terug op zijn gedwongen coming-out.

  In een openhartig gesprek vertelt Christoff over hoe hij door een magazine gedwongen werd om voor heel Vlaanderen uit de kast te komen. “Als hij zichzelf deze week niet out, maken we zijn carrière kapot”, klonk het in een telefoontje aan Christoffs manager. “Uiteindelijk heb ik daar heel veel mensen mee geholpen, en ben ik blij dat ik het toch gedaan heb”, besluit Christoff. 

  Foto: VTM

  Lees meer
 • Sharon en Karen blijven ook na Blind getrouwd-experiment bij elkaar

  Twee keer een volmondige ‘ja!’ zorgde er in de laatste aflevering van Blind Getrouwd - Het Vijfde Huwelijk voor dat twee dames dolgelukkig huiswaarts keerden. De 27-jarige dierenartsassistente en chocolatier Karen en de 33-jarige Sharon, begeleidster van mensen met een verstandelijke beperking, beslisten om na 7 weken huwelijk (niet meer zo) blind getrouwd te blijven.

   Sharon had al een tijd vlinders in de buik terwijl die van Karen nog even op zich lieten wachten. Maar de 5 dagen die de dames apart doorbrachten om in alle rust hun individuele beslissing te maken, brachten raad.

  Lees meer
 • Discord verbiedt misgendering en deadnaming

  De sociale media app Discord heeft zijn gebruikersvoorwaarden aangepast waardoor het verboden wordt om op het platform aan misgendering en deadnaming te doen. Ook  komt er een om een waarschuwingssysteem waarmee deze beleidsregels gehandhaafd zal worden op het platform dat vooral populair is onder gamers en Twitch-streamers.

  "Je mag geen beledigende taal gebruiken om individuen of groepen te kleineren en vernederen”, zo staat te lezen op de website van Discord. “Dit omvat het gebruiken van de verkeerde naam of aanspreekvorm voor een transgender persoon."

   

  Er is ook een waarschuwingssysteem geïmplementeerd voor gebruikers die de regels overtreden, naar verluidt met als doel gebruikers te informeren en hen in staat te stellen hun gedrag te veranderen.

  Lees meer
 • Brooklyn Nine-Nine acteur Andre Braugher overleden na korte ziekte

  Maandag is de Amerikaanse acteur Andre Braugher  na een korte ziekte op 61-jarige leeftijd overleden . Dat meldt zijn manager. Brougher werd bij ons vooral bekend als de homoseksuele politiechef Raymond Holt in de Amerikaanse comedyserie  ‘Brooklyn Nine-Nine’. Voor deze rol werd hij vier keer genomineerd voor een Primetime Emmy Award voor beste acteur in een bijrol in een komische serie. Voor zijn rol als speurder Frank Pembleton in Homicide: Life on Street won Braugher in 1998 een Emmy. Later won hij die televisieprijs nog een tweede keer voor zijn rol als crimineel in de reeks Thief uit 2006.

  In zijn persoonlijke leven trouwde Brougher in 1991 met de actrice Ami Branson die ook meespeelde in  Homicide: Life on Street. Samen hebben ze drie zonen.

  Lees meer
 • Ook Russische popgroep T.a.T.u is slachtoffer van Russische LGBT-censuur

  De Russische sociaalnetwerksite Vkontakte heeft alle content die verwijst naar de popgroep T.a.T.u van zijn site verwijderd. De nu 39-jarige  Lena Katina en 38-jarige  Julia Volkova zijn bij ons ook bekend van onder meer de hits ‘All the things she said’ en ‘Not Gonna Get Us’.

  Tijdens hun hoogdagen zocht de groep, die miljoenen albums verkocht, de controverse op met hun teksten en met een lesbische kus in de clip van ‘All the things she said’. De video zorgde voor heel wat ophef in onder meer Rusland omdat de twee zangeressen toen nog maar 17 waren.Tijdens het toppunt van hun carrière deden de twee zangeressen zich voor als lesbiennes maar later bekenden ze dat ze dat niet zijn.

  Onder meer  de groeppagina’s die gewijd zijn aan T.a.T.u zijn op Vkontakte geblokkeerd en ook alle foto’s waarop de twee zangeressen kussen zouden verwijderd zijn.

  Eerder werd ook al bekend dat de tekenfilmserie van My Little Pony een leeftijdsadvies kreeg van 18+ van de Russische filmsite Kinopoisk.

  Lees meer
 • My Little Pony krijgt 18+ label in Rusland

  De Russische online filmdatabank Kinopoisk heeft het leeftijdsadvies voor de populaire tekenfilmserie My Little Pony: Friendship Is Magic opgetrokken tot 18+. Daarbij wordt dus aangeraden dat  de tekenfilmserie voor kinderen enkel bekeken mag worden door volwassenen. De beslissing van Kinopoisk om het leeftijdsadvies op te trekken lijkt gebaseerd te zijn met de “nieuwe wettelijke bepalingen” die de afgelopen tijd in Rusland zijn doorgevoerd. Zo is er enerzijds het verbod voor ‘propaganda van alternatieve levenstijlen’ bij minderjarigen in de media en de beslissing van het Hooggerechtshof vorige week waarbij de LGBTQ-beweging als extremistisch bestempeld werd en iedereen die ertoe behoort of promotie ervoor maakt strafbaar gesteld kan worden. 

  Kinopoisk gaf geen verklaring voor de aanpassing maar verschillende sociale media kanalen merken op dat een van de personages, Rainbow Dash, afgebeeld wordt met een maan en staart in de kleuren van de regenboog. Dat zijn immers ook de kleuren op de regenboogvlag die als symbool door de LGBT-beweging wordt gebruikt.

   

  Lees meer
 • Makers Anne+ werken aan nieuwe queerfilm

  Hanna van Vliet, Maud Wiemeijer en Valerie Bisscheroux, de makers van de serie ANNE+, zijn druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe film. Dat lieten de makers weten via Instagram. De film zal de naam Knalpot meekrijgen en zal ook geen vervolg zijn op de serie Anne+, die ook in ons land via ondermeer Netflix te zien was.

  “OMG we kunnen eindelijk weer iets met jullie delen! We zijn bezig met een nieuwe film!! Het is geen vervolg ANNE+, maar natuurlijk wel weer lekker queer”, schrijft het trio op Instagram. 

  Eind september werd bekend dat de drie makers bezig waren met nieuwe projecten. Nu blijkt het dus om een film te gaan. Ook hebben ze de voor de film een subsidie gekregen van het Filmfonds. 

  De BNNVARA-serie ANNE+ telde twee seizoenen en verscheen tussen 2018 en 2020. In 2021 volgde een film, gebaseerd op de serie. De serie  kreeg zowel binnen Nederland als in het buitenland lovende kritieken door onder meer de verfrissende stijl en queer representatie.

  Lees meer
 • Radio 1 lanceert podcast Positief naar aanleiding van Wereld Aidsdag

  In aanloop naar Wereld Aidsdag lanceert Radio 1 de podcastreeks ‘Positief’. Christophe en Laurence, twee Gentenaars die leven met hiv, brengen hun verhaal in de podcast voor Radio 1 en laten in Iedere aflevering ook een expert aan het woord die meer informatie over kan geven.

  Positief blijven als je positief bent

  Vandaag leven in België iets minder dan 18.000 mensen met hiv. Dat is geen kleine groep en toch zullen weinig mensen kunnen zeggen dat ze iemand kennen met hiv. Dat komt voornamelijk door het stigma dat nog steeds bestaat, ondanks een spectaculaire medische evolutie de laatste jaren. 

  Om dat stigma verder te breken én om de kennis over hiv algemeen te verhogen, besloten Christophe en Laurence om een podcast te maken. Elk vanuit hun eigen perspectief vertellen ze hun ervaring over leven met hiv en daar zit wel wat verschil op: terwijl Laurence al 16 jaar stilletjes zwijgt over haar hiv-status en er nu pas mee naar buiten komt, was het voor Christophe zo goed als meteen na zijn diagnose duidelijk dat hij dit wereldkundig zou maken.

  Want hoe blijf je positief als je positief getest hebt? Het is een hele shock om het nieuws van een positieve diagnose te vernemen, daar gaat het in de podcast ook over. Maar ook hier is licht aan het einde van de tunnel. Niet alleen is hiv niet meer wat het was 30 jaar geleden, met de nodige steun kan opnieuw perspectief geboden worden.

  N=N / U=U

  De podcast bevat heel wat informatie over hiv maar maakt het ook concreet met het persoonlijk verhaal van Christophe en Laurence. Al geven we graag alvast enkele kernboodschappen mee die als een rood lintje doorheen de afleveringen loopt. De revolutionaire doorbraak dat het virus vandaag zo goed onder controle kan gebracht worden dat een overdracht niet meer mogelijk is, is ongetwijfeld een van de belangrijkste punten die in het achterhoofd moet blijven kleven. Niet-detecteerbaar is Niet-overdraagbaar (N=N) of Undetectable is Untransmittable (U=U) is dé boodschap.

   

  N=N / U=U is ook bijzonder belangrijk bij het verder doorbreken van het stigma. De angst die bestaat, is eigenlijk nergens meer voor nodig en mensen die leven met hiv kunnen daardoor gemakkelijker over hun hiv-status communiceren. Het is hopelijk het begin van een positieve evolutie in de afbraak van het hiv-stigma.

   

  Positief is een podcast van House of Media voor Radio 1.

  .

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste