Media

 • Tiense Flaminga Ferrari is eerste dragqueen in The Voice van Vlaanderen

  De 43-jarige Flaminga Ferrari uit Tienen is vrijdag de eerste dragqueen ooit die haar opwachting maakt tijdens de Blind Auditions bij The Voice van Vlaanderen. Zij koppelde haar bijzondere levensverhaal komt koppelen aan de auditie. “Het is de allereerste keer in al die seizoenen dat ik een drag mag ontvangen”, beseft An Lemmens. Flaminga Ferrari wil de coaches overtuigen met een eigen interpretatie van Van God Los van Monza en dat nummer is niet toevallig gekozen.

  “Ik ben opgegroeid in een heel streng gelovig gezin, een sekte zeg maar”, klinkt het. “Toen ik 7 à 8 jaar was, bekeerden mijn ouders zich tot het Pinksterchristendom. Op mijn 17de ben ik daar uitgeraakt. Het begrip God heeft mij heel lang klein gehouden. Ik heb mijn vrouwelijkheid altijd verdrongen. Twee weken voor de lockdown ben ik aan een dragworkshop begonnen. Het land ging toen op slot en mijn wereld ging open.”

   

  Lees meer
 • Russische waakhond onderzoekt LGBT vriendelijk taalgebruik in Duolingo

  Het Russiche agentschap Roskomnadzor (RKN), dat de media onderzoekt en censureert, is met een onderzoek begonnen naar de taal-leerapplicatie Duolingo omdat die volgens een klacht ‘LGBT propaganda’ zou verspreiden. De waakhond gaat onderzoeken of de applicatie ingaat tegen  de gerechtelijke uitspraak van eind vorig jaar die de internationale LGBTQ-beweging als extremistisch bestempelde.

  Het onderzoek tegen de app, die meer dan veertig talen leert aan hun meer dan 60 miljoen gebruikers, komt er na een klacht van de ‘mensenrechtenorganisatie’ Radetel. Op hun Telegram-kanaal luidt het dat het de missie van de  organisatie bestaat uit het beschermen van de ‘publieke moraliteit, cultuur en morele waarden’. Volgens Radetel moeten kinderen de applicatie links laten liggen omdat de organisatie op enkele oefeningen uitkwam waarbij er referenties gemaakt werden naar de LGBTQ-gemeenschap. Zo deelde de organisatie twee screenshots van een Engelse Duolingo oefening waar het woord lesbienne (lesbian) en het woord homo (gay) in voorkomen.

  In een reactie aan het persagentschap TASS bevestigd RKN dat er een onderzoek is opgestart naar Duolingo. Op hun website bevestigde Duolingo dat er verwijzingen zijn naar LGBTQ-personages en verhalen in hun applicatie. Ook introduceerde de app eerder al drie LGBTQ+personages. Op die manier wil de app bijdragen aan de representatie van alledaagse situaties in het leven om op die manier te tonen dat homoseksuelen op een normale wijze leven. 

  "Duolingo gelooft diep in diversiteit en representatie”, zo luidt het. “Dit maakt het vanzelfsprekend om allerlei soorten personages van verschillende leeftijden, etnische achtergronden en seksuele geaardheden op te nemen.

  "De tweede reden zijn onze leerlingen. Iets echt unieks aan Duolingo is het extreem brede en diverse publiek voor onze inhoud: taalstudenten van alle leeftijden, van over de hele wereld. Ja, dat zijn heel veel mensen.”

  "En met zo'n brede basis van leerlingen hebben we de verantwoordelijkheid om de ervaringen van allerlei mensen te weerspiegelen en te relateren, inclusief LGBTQIA+-mensen."

  Foto: Duolingo presskit

   

  Lees meer
 • Poolse staatszender biedt excuses aan voor homofobe propaganda van de afgelopen acht jaar

  De Poolse openbare omroep TVP heeft zijn excuses aangeboden voor het stigmatiseren van de LGBTQ+gemeenschap in de afgelopen acht jaar. De zender was tijdens de bewindsperiode van de Poolse extreem-rechtse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van de oud-premier Jaroslaw Kaczynski het belangrijkste propagandakanaal waar ook op het strenge anti-LGBTQ beleid van de regering werd verdedigd. Dat zorgde er onder meer voor dat regenbooggezinnen werden afgeschilderd als een bedreiging voor het traditionele gezin, de staat en de Pools identiteit. 

  De zender speelde ook een belangrijke rol bij het propaganderen van de LGBTQI-vrije zones, meer dan 100 gemeenten en steden die zich vrij van LGBTQI-idelogie en personen uitriepen. In 2019 was er op TVP een documentaire te zien waarin de regebooggemeenschap als "erger dan communisme" werd weggezet.

  Zondag kwam daar formeel een einde aan. Na de zuivering van getrouwen van de PiS-partij bij de zender eind oktober na de winst van het liberale Burgerplatform bij de verkiezingen bood nieuwsanker Wojciech Szelag in naam van zijn zender zijn excuses aan de regenbooggemeenschap aan. Aanleiding was een interview met twee Poolse LGBTQI+ activisten. "Voor we in gesprek gaan, moet er iets gezegd worden. Jarenlang zijn er in Polen beschamende woorden gericht aan het adres van talloze mensen, alleen maar omdat ze ervoor kozen om zelf te bepalen wie ze zijn en van wie ze houden. Jullie zijn geen ideologie, maar mensen met namen, gezichten, familieleden en vrienden. Alle LGBTQI+'ers moeten een sorry te horen krijgen. Bij deze verontschuldig ik mij."

   

  Lees meer
 • Cartoon Called Life houdt er na 11 jaar mee op

  Na elf jaar komt er een einde aan de reeks Cartoon Called Life. Dat kondigt cartoonist Juraj Strake aan op de sociale media kanalen van de cartoonreeks. In Cartoon Called Life staat Bunny centraal. Al verschillende jaren lang deelt dit alleenstaande homoseksuele konijn zijn kijk op een grappige, ironische  en sarcastische manier op het leven van singles en zijn crash op bebaarde atletische hunks. De afgelopen jaren schopte Bunny het ook tot ambassadeur van Antwerp Pride. De cartoons werden de voorbije jaren gebundeld in vier verzamelbundels. 

  "Sinds 2013 eiste Bunny zijn plaats op de sociale media en in onze harten op en bracht hij ons veel plezier en liefde", zo schrijft bedenker Juraj Straka op de verschillende sociale mediakanalen van de cartoon. "In 2017 bundelden we onze krachten met Laurent om Bunny’s avonturen te bundelen in een eerste boek. Sindsdien zijn er nog drie boeken en honderden originele producten gecreëerd en zijn er negen solo tentoonstellingen geweest.”

  "We hebben de afgelopen zeven jaar al onze vrije tijd passioneel besteed aan Cartoon Called Life. Als we vandaag terugkijken, kunnen we zeggen dat we trots zijn op alles wat we bereikt hebben. Het is een prachtige reis, vol met verassingen, uitdagingen en ontmoetingen geweest. Maar vandaag sluiten we dit hoofdstuk af.”

  De sociale media kanalen blijven wel actief met af en toe nog een nieuwe cartoon maar de fysieke winkel in Brussel en de e-shop op de website gaan wel binnenkort dicht.

   

  Lees meer
 • Sam Smith deze zomer op Pukkelpop

  Ook Pukkelpop is begonnen met het bekend maken van zijn headliners voor de volgende editie. Zo maakte de organisatie al bekend dat Fred Again en de Britse rapper Stormzy in augustus op de Main Stage zullen staan. Aan dat rijtje worden nu ook Sam Smith, dj Charlotte de Witte en Goldband toegevoegd. 

  Sam Smith is meteen ook de eerste artiest uit de LGBTQ-gemeenschap die op de affiche voor de volgende editie van Pukkelpop terecht komt. De non-binaire superster met het herkenbare stemgeluid en meer dan veertig miljoen verkochte platen en miljarden streams,zorgde ervoor dat de genderspecifieke categorieën van onder andere de Brit Awards verdwenen. Op zaterdag 17 augustus staat Sam Smith met zijn opvallende outfits, meeslepende hits en vibrante persoonlijkheid op de Main Stage.

  Pukkelpop is van donderdag 15 augustus tot en met zondag 18 augustus op de festivalweide van Kiewit, vlakbij Hasselt. 

  Lees meer
 • Tim Küsters blijft nog een jaar langer Mister Gay Europe

  De huidige Mister Gay Europe Tim Küsters zal die titel nog een jaar langer mogen behouden. De organisatie van de Mister Gay Europe verkiezing heeft die beslissing genomen omdat ze het hele concept van de jaarlijkse verkiezing willen veranderen en tegelijk Tim de kans willen geven om zijn campagne, waarmee hij zijn titel won, verder vorm te geven en uit te dragen.

  Eind augustus werd de Nederlander  Tim verkozen tot Mister Gay Europe. Eerder had hij ook al meegedaan aan de vorige Mister Belgium verkiezing waar hij eerste runner-up werd. Na zijn verkiezing ging Tim onmiddellijk aan de slag om zijn project gericht op geestelijke gezondheid en eenzaamheid in de LGBTQ+ gemeenschap uit te werken. De organisatie van Mister Gay Europe vind het belangrijk dat deze campagne verder afgewerkt wordt en ook ten volle gebruikt wordt. Daarvoor is er meer tijd nodig dat de drie of vier maanden waarin Tim mister Gay Europe is.

  Ook wil de organisatie de huidige verkiezing nieuw leven inblazen met een nieuw concept. Na 15 verkiezingen zit er immers sleet op de formule. In 2025 wil de organisatie dan ook uitpakken met de eerste Mister Gay Europe Allstar verkiezing waar alle voormalige finalisten aan deel kunnen nemen. De winnaar van deze competitie zal een belangrijke rol als het nieuwe concept van de Mister Gay Europe verkiezing in 2026 gelanceerd zal worden.

  Foto: Mister Gay Europe

  Lees ook: Tim Küsters uitgeroepen tot Mister Gay Europe

  Beluister ook onze podcast waarin Tim te gast was.

  Lees meer
 • Elton John wint Emmy en bereikt EGOT-status

  Elton John heeft dinsdagnacht zijn eerste Emmy-award gekregen voor de Disney+-special Elton John Live: Farewell from Dodger Stadium. Daarmee is hij de negentiende persoon die toetreedt tot de groep van EGOT-winnaars. Tot dat exclusieve clubje behoor je na een grand slam door het winnen van een Emmy, Grammy, Oscar en Tony Award.

  De televisieprijs werd in Los Angeles in ontvangst genomen door Elton’s man David Furnish en  producer Ben Winston. De 76-jarige Elton John kon niet aanwezig zijn omdat hij recent een knieoperatie onderging.

  Deze Emmy krijgt een plaatsje naast de vijf Grammy’s, de twee Oscars voor de songs ‘Can You Feel the Love Tonight’ uit de Lion King en (I’m Gonna) Love Me Again uit de biopic Rocketman en zijn Tony Award voor de musical Aida.

  Eerder behaalden onder meer Andrew Lloyd Webber, Tim Rice, John Legend, Viola Davis en Audrey Hepburn de EGOT-status.

  Lees meer
 • Geen derde seizoen voor Our Flag Means Death

  Slecht nieuws voor de fans van de serie ‘Our Flag Means Death’. Er komt geen derde seizoen van de populaire piratenserie. Dat heeft bedenker David Jenkins bekend gemaakt en het nieuws werd ook bevestigd door de zender HBO Max, dat de serie maakte en uitzond.

  “Het slechte nieuws is duidelijk,” schreef Jenkins. “Our Flag zal niet terugkeren voor een derde seizoen. We hebben gevaren door de gunst van de fijne mensen bij Max en het bracht hen geen vreugde om deze reis tot een voortijdig einde te zien komen. Casey Bloys, Sarah Aubrey, Suzanna Makkos, Billy Wee en David Ruby zijn ongelooflijke voorvechters van deze show geweest. Ze stelden ons in staat iets authentiek vreemds en hartverwarmends te maken, en juichten ons de hele weg toe.”  

  Het stop zetten van de serie werd ook door de woordvoerder van HBO Max bevestigd. "Hoewel Max niet verdergaat met een derde seizoen van Our Flag Means Death, zijn we zo trots op de vrolijke, hilarische en hartverwarmende verhalen die makers David Jenkins, Taika Waititi, Rhys Darby, Garrett Basch, Dan Halsted, Adam Stein, Antoine Douaihy en de gehele cast tot leven hebben gebracht. We bedanken ook de trouwe fans die deze verhalen omarmen en een prachtige inclusieve gemeenschap hebben gebouwd rondom de serie."

   

  De serie was omwille van de verschillende queer relaties tussen de piraten, waaronder die van een non-binair personage, zeer geliefd bij  LGBTQ-kijkers.

  Lees meer
 • Discussie over LGBT is radiomoment van het jaar in Nederland

  In Nederland is een radiodiscussie over LGBTQ+ rechten in het NPO 3FM programma van Timur Perlin uitgeroepen tot het Radiomoment van het Jaar 2023. Aanleiding voor de discussie tussen de Perlin en luisteraar Mark was de actie Pride in jouw dorp van Perlin.

  Voor het tweede jaar op rij organiseerde de 3FM-dj de actie Pride in jouw dorp in zijn programma. Dat kon in juni op weinig sympathie rekenen van een van zijn luisteraars die besloot om in te bellen. “De mainstream media dóen wel heel erg alsof dit heel normaal is, maar 75 procent van de mensen doet gewoon niet mee aan die gedachtegang met jullie Pride en regenbogen” zo fulmineerde luisteraar Mark toen. “We moeten aan de toekomst denken. We moeten denken aan onze kinderen. Duw dit niet door onze strot.”

  Naar aanleiding van het woedende telefoontje ontsprong er een gesprek tussen de twee ontstond waarin beiden hun visie deelden.

  Perlin zei toen dat hij misschien niet uit de kast was gekomen als nooit iemand op de radio of televisie had gezegd dat het “oké is om gay te zijn”.


  “In het bekroonde fragment horen we Timur op zijn best: open, eerlijk, kwetsbaar én met uitgestoken hand”, zegt juryvoorzitter  van de radioprijs Ron Vergouwen. “Timur probeert de dialoog aan te gaan met iemand die lijnrecht tegenover hem staat.”

  “Het feit dat er gewoon zoiets gebeurt in mijn uitzending vind ik altijd wel lekker”, zegt Perlin over het winnen van de prijs. “Want dat is precies waar ik van houd. Uit je eigen bubbel, uit je eigen mening. En ook al staat die mening 180 graden tegenover jouw mening, hij moet wel even gehoord worden.”

  Lees meer
 • Olly Alexander gaat volgend jaar voor het Verenigd Koninkrijk naar het Eurovisie songfestival

  Olly Alexander van Years and Years zal Groot-Brittanie vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival van volgend jaar in Zweden. Dat maakte de popster afgelopen zaterdag bekend tijdens de finale van Strictly Come Dancing op BBC One.

  "Ik vond het als een klein kind geweldig om naar het Eurovisie Songfestival te kijken  en ik ben meer dan enthousiast dat ik volgend jaar deel zal nemen. Als jongen keek ik altijd uit naar dit ongelooflijke evenement van ongebreidelde vreugde, de heerlijk chaotische mix van muziekstijlen, theatrale optredens, oprechte emotie en humor. Ik kan echt niet geloven dat ik deel ga uitmaken van zo'n bijzondere nalatenschap en op de meest flamboyante manier de vlag voor het VK zal dragen, het zal een eer zijn!

  Ik wil dit al heel lang doen en het voelt als het juiste moment om muziek onder mijn eigen naam te gaan uitbrengen. Ik ben vastbesloten om alles te geven wat ik heb en een uitstekende en onvergetelijke uitvoering voor jullie allemaal neer te zetten!"

  Later wordt bekend gemaakt met welk nummer Olly naar Zweden trekt.

  Lees meer

Laatste nieuws

Populairste